Kako bolujemo našu djecu: gojaznost i prekomjerna težina kod djeteta i adolescenata - kliničke smjernice

Jedan od ozbiljnih problema našeg vremena je gojaznost kod djece i adolescenata. Broj takvih pacijenata svakodnevno se povećava i to je jednostavno zastrašujuće. Objašnjavanje ovog trenda krajnje je jednostavno, jer je glavni razlog prekomjerne težine nedostatak tjelesne aktivnosti i loša prehrana.

U nekim slučajevima gojaznost može biti posljedica neispravnog rada štitne žlijezde, neoplazmi u mozgu kao i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Iz tog razloga, svaki je roditelj jednostavno dužan pažljivo pratiti zdravstveno stanje svoga djeteta, a svako odstupanje u težini trebalo bi upozoriti i zatražiti savjetovanje s liječnikom.

Ako se pretilost počela razvijati u ranom djetinjstvu, tada može izazvati opasne komplikacije. U djece sa prekomjernom težinom rizik od takvih tegoba značajno se povećava:

  • dijabetes melitus
  • arterijska hipertenzija
  • zatajenje jetre
  • poremećaji žučne kesice.

Već u odrasloj dobi takvi će bolesnici biti podložni relativno ranom razvoju neplodnosti, infarkta miokarda i koronarne srčane bolesti.

Taktika lečenja gojaznosti u potpunosti će zavisiti od njegovih premisa i uključuje sledeće principe:

  1. kvalitetna prehrana
  2. stalna fizička aktivnost
  3. lijek ili hirurško liječenje (ako je potrebno).

Općenito, još uvijek morate znati iz koje točke možete početi govoriti o pretilosti različitog stupnja. Težina svakog određenog djeteta izravno će ovisiti o njegovom spolu, visini i genetskoj predispoziciji.

Ništa manje važno bit će i opće zdravstveno stanje i prehrambene navike.

Medicina poznaje nekoliko načina za otkrivanje prekomjerne tjelesne težine kod djeteta.

Glavni uzroci pretilosti kod djece

Postoje 2 glavne vrste gojaznosti:

  • alimentarno (uzrokovano lošom prehranom i nedostatkom odgovarajuće fizičke aktivnosti djeteta),
  • endokrina (javlja se kod djece i adolescenata sa ozbiljnim problemima endokrinih žlijezda: nadbubrežne žlijezde, štitnjača i jajnici).

Na osnovu nekih karakterističnih znakova koji prate pretilost, već se može sugerisati uzrok ovog procesa.

Ako je dijete preteško, tada prvo morate obratiti pažnju na njegove roditelje. Ako se i kod njih primijeti prekomjerna težina, tada možemo govoriti o nepravilnom ponašanju u prehrani.

Takva obitelj dnevno može konzumirati dovoljno veliku količinu visokokalorične hrane koja će sadržavati pretjerano puno ugljikohidrata i masti. Ako je tako, dijete, najvjerovatnije, pati od alimentarne vrste gojaznosti.

U takvoj situaciji pretilost djeteta bit će potpuno zbog neusklađenosti između potrošenih kalorija i potrošene energije. Ova neravnoteža energije rezultat je male pokretljivosti pacijenata.

Ako govorimo o novorođenčadi, tada je prekomjerna težina posljedica neadekvatnog unošenja komplementarne hrane, koja je pretjerano bogata ugljikohidratima i mastima. Starija djeca mogu imati višak kilograma ako čitavo vrijeme provode igrajući kompjuterske igre ili gledajući televiziju. Sva energija dobijena iz hrane ostaje u skladištu masti.

Važna karakteristika prehrambene pretilosti je pothranjenost i neadekvatan način života.

U slučajevima kada dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu od rođenja ili postoje neki zastoji u njegovom razvoju, vrlo je vjerovatno da je pretilost zbog urođenih problema sa štitnom žlijezdom.Zaostajanje u razvoju može se očitovati kašnjenjem:

  1. probijanje zuba
  2. držeći glavu.

Pored toga može se uočiti oticanje bebinog lica. Sve gore navedeno ukazuje na hipotireozu.

U slučajevima kada se pretilost različitog stupnja opaža na pozadini mentalne retardacije, mišićne slabosti i strabizma, tada u ovom slučaju možemo govoriti o prisutnosti urođenih genetskih abnormalnosti, na primjer, sindromu Downa, sindrom Prader-Willi (kao na fotografiji).

Gojaznost kod djece i adolescenata. Simptomi

Ako su pretilost bilo kojeg stupnja praćena sljedećim simptomima, onda postoji vjerovatnoća za stečen hipotireozu:

  • umor,
  • slabost
  • pospanost
  • nizak školski učinak
  • loš apetit
  • suva koža,
  • zatvor
  • kese ispod očiju.

Ovu vrstu hipotireoze karakteriziraju problemi u funkcioniranju štitne žlijezde, te značajan nedostatak joda. U pravilu, bolest ako je više od djevojčice tijekom puberteta može uzrokovati odsustvo menstruacije (amenoreju) ili druga kršenja ovog ciklusa.

Ako se prekomjerna težina taloži na trbuhu, vratu, licu, tada je moguće da dijete pati od Itsenko-Cushingovog sindroma. Karakteriziraju ga i drugi simptomi, na primjer, nesrazmjerno tanke ruke i noge, brzo formiranje strija ljubičaste boje (nazivaju ih i strije).

Uz ovu bolest, postoji prekomjerna količina hormona, koje proizvode nadbubrežne žlijezde.

Ako pretilost različitog stupnja kod djece prati glavobolja, onda oni mogu ukazivati ​​na prisustvo tumora. Na pozadini problema sa težinom i migrenama mogu se uočiti i drugi simptomi:

  1. povećanje grudi (i kod dečaka i kod devojčica). Može se primijetiti galaktoreja (izlučivanje mlijeka iz žlijezda), kršenje menstrualnog ciklusa kod djevojčica. Ako se to dogodi, onda govorimo o prolaktinomu - tumoru u hipofizi koji proizvodi prolaktin (hormon odgovoran za proizvodnju mlijeka tijekom laktacije). Pored toga, prolaktinom je moguć i kod dječaka. U tom će se slučaju također primijetiti povećanje grudi, glavobolje i druge manifestacije visokog intrakranijalnog tlaka,
  2. u slučaju kad se simptomima hipotireoze takođe pridruže tim simptomima, tada će, najvjerovatnije, pretilost kod adolescenata prouzrokovati tumor hipofize. Kao rezultat toga, doći će do kršenja proizvodnje hormona koji stimulira štitnjaču,
  3. uz dodatak karakterističnih manifestacija Itsenko-Cushingovog sindroma, postoji velika vjerovatnost tumora hipofize. Takva neoplazma proizvesti će pretjeranu količinu ACTH (adrenokortikotropnog hormona), koji je odgovoran za oslobađanje glukokortikosteroida nadbubrežne žlijezde.

Postoje slučajevi kada će muška tinejdžerka osjetiti simptome odgođenog puberteta i ginekomastije. Najverovatniji uzrok ovog procesa može se nazvati adiposogenitalna distrofija. Ova bolest je uzrokovana nedostatkom hormona hipofize koji potiču razvoj mliječnih žlijezda.

Kod djevojčica ovi simptomi će ukazivati ​​na prisustvo policističnih jajnika.

Koja je glavna opasnost od pretilosti?

Gojaznost kod djece (fotografija) može izazvati preuranjena oboljenja koja nisu karakteristična za ovu starosnu grupu:

  • hipertenzija
  • ciroza jetre
  • koronarna bolest srca.

Te bolesti mogu značajno pogoršati dobrobit djeteta i smanjiti mu kvalitet života.

Postoje sljedeće komplikacije pretilosti različite težine:

  1. Iz kardiovaskularnog sistema: ateroskleroza, visok krvni pritisak, hronično zatajenje srca, angina pektoris. Ovi problemi, karakteristični za starije ljude, izazivaju mnoge probleme kod dece s prekomjernom težinom,
  2. Iz probavnog sistema: hronična upala žučne kesice (holecistitis), upala gušterače (pankreatitis), hemoroidi, česti zatvor. Taloženje masti u jetri uzrokuje lipidnu hepatozu (steatozu). Ovu bolest karakteriše nedovoljna funkcija jetre zbog premještanja normalnog masnog tkiva. Rijetko steatoza uzrokuje cirozu jetre,
  3. Iz kostiju i zglobova mogu se primjetiti skeletne deformacije, bol u zglobovima i ravna stopala. Djeca prekomjerne težine trpjet će valgusnu deformaciju koljena (noge će biti u obliku slova X)
  4. Uz nedostatak hormona, inzulin, koji proizvodi gušterača i osigurava optimalnu apsorpciju glukoze, izaziva dijabetes melitus drugog tipa. Karakteristični znakovi dijabetesa su: pospanost, stalna žeđ, pretjerani apetit, slabost, učestalo mokrenje,
  5. Gojazna djeca će patiti od poremećaja spavanja poput hrkanja i apnoje (povremeni nedostatak disanja).

Gojazne žene od ranog djetinjstva imaju brojne šanse da ostanu neplodne za život.

U različitoj mjeri pretilost kod djece i adolescenata može biti preduvjet mnogih socijalnih problema. Takva će djeca imati ozbiljnih poteškoća u komunikaciji s vršnjacima.

Često se na toj pozadini razvija depresija koja može pogoršati pretilost ovisnošću o drogama, alkoholizmu i poremećajima prehrane, na primjer, bulimiji ili anoreksiji (kao na fotografiji).

Kako se tretira gojaznost?

Taktika oslobađanja od viška kilograma kod djeteta izravno će ovisiti o uzrocima njihove pojave. Bez neuspjeha, liječnik će preporučiti:

  • medicinska ishrana
  • normalizovana fizička aktivnost,
  • terapija lijekovima
  • hirurška intervencija (ako je potrebno).

Liječenje gojaznosti u djetinjstvu i adolescenciji vrlo je dug proces. Svaka njegova faza mora biti usaglašena između roditelja bolesnog djeteta i ljekara koji prolazi.

Dijeta i fizičko vaspitanje

Glavni cilj prehrane i vježbanja nije samo mršavljenje, već i kvalitetna prevencija daljnjeg debljanja. U slučaju lagane gojaznosti, djetetu će se pokazati samo hrana posebno dizajnirana za mršavljenje.

Gubitak kilograma uvijek treba biti gladak. Iznenadni skokovi u težini jednostavno su neprihvatljivi!

Posebne prehrane moraju se pridržavati strogo u skladu s preporukama endokrinologa. Lekar će uzeti u obzir sve pojedinačne karakteristike tela bolesnog deteta i izračunaće njegove dnevne potrebe za mastima, ugljenim hidratima, proteinima, elementima u tragovima i vitaminima. Može biti, na primer.

Fizički odgoj uključuje:

  1. plivanje
  2. aerobika
  3. igre na otvorenom,
  4. atletika.

Da bi se dijete zainteresiralo za sport, svaki roditelj mora dati vlastiti primjer i ohrabriti ga za bilo kakva dostignuća.

Čak i redovne dnevne šetnje od 30 minuta pomoći će poboljšati dobrobit djeteta i smanjiti vjerojatnost razvoja komplikacija pretilosti različitog stupnja.

Važnu ulogu igrat će psihološki povoljna porodična klima. Važno je pomoći djetetu da prevlada ograničenje viška kilograma i jasno mu kaže da se ne možete usredotočiti na to.


Starostni interval od 7 godina do 12 (14,5 godina) je takav neodređeni period, prepubertetski je (vrijeme prije puberteta). Minimalna dob u početku puberteta je 8 (8,5 godina), a najnoviji početak je 14,5 godina
(češće kod dječaka). Upravo u ovom periodu pojavljuju se razlike u rodnoj dinamici u dinamici debljanja.

Djevojke brže i više dobivaju na težini od dječaka, što je povezano s ranijim početkom seksualnog razvoja. Općenito, upravo u ovom periodu roditelji slave prvenac gojaznosti, koji se često naziva i dob - 8 godina.Očigledno je da su se u tom periodu „pogrešne prehrambene navike“, prethodno utvrđene, počele jasno shvaćati, „stimulisane“ početkom sinteze polnih hormona i povećane pubertetske koncentracije inzulina, hormona koji pomaže apsorpciji glukoze.

Postoji puno inzulina, kako kao rezultat „seksualnog skoka“, tako i kao rezultat prekomjernog hranjenja. Pokaže se začarani krug: više inzulina - više glukoze se apsorbuje, više glukoze - više inzulina se proizvodi. Jasno je kako razbiti ovaj krug - smanjiti potrošnju "lakih" ugljenih hidrata. Inače, ovaj starosni period je prijelazan i ništa izvanrednije.

Važna točka u značajkama pretilosti u ovom razdoblju: ako djevojčica s pretilošću uđe u pubertet, pretilost će uzrokovati raspad u stvaranju hormonskog sustava, ako dječak uđe u pubertet, pretilost (osim ako nije gojaznost 4. stupnja) neće dovesti do značajnog kršenja puberteta .

Testosteron, u ovom slučaju, hormon "magija". To, zajedno sa hormonom rasta (a dečaci ga proizvode mnogo više tokom puberteta nego devojčice), stvara dobar metabolizam za „topljenje masti“. Kod djevojčica je sve upravo suprotno. Ženski hormon - estradiol nekoliko puta brže potiče asimilaciju lanca masnih kiselina i njihovo taloženje u masnim depoima.

U tom periodu važno je početi navikavati dijete na redovne sportove! , disciplinirati, samodisciplinirati. Uvijek je važno hoće li pred očima djeteta biti primjer odrasle osobe. Za djevojčice je važno da nauče plastiku - ples, gimnastiku. Dječaci jednostavno discipliniraju, pa sport nije temeljan. Glavna stvar je kretanje, 3-5 puta sedmično, najmanje 30 minuta dnevno.

Sada o ishrani. Dajem primjer omjer SK1 za određenu dob i skup dozvoljenih proizvoda. Nije teško vidjeti da ova dijeta ima nešto zajedničko s 8 Pevznerovom dijetom kod odraslih.

Potrebno je isključiti: bogati bujoni, dimljeno meso, slane i slane grickalice, masno meso i riba, kobasice, kobasice, voćni sokovi, soda, čips, krekeri, kava, svakodnevna upotreba slatkiša, proizvodi s ksilitolom, sorbitol, kolači, peciva, orasi, sjemenke, majonez , kečap i drugi umaci.

Limit: maslaca do 2 kašike soka, maslinovog i biljnog ulja do 1 žlice, supe na 2 juhe (povrće nemojte pržiti u juhi), krumpira, riže, tjestenine, krumpira (kuhanog / pire) do 6-7 tbsp. l kada se kuvaju, to su proizvodi koji se jedu samo za vrijeme ručka, jaja nakon 2-3 dana u obliku omleta, hljeb 2-3 kriške dnevno (ne proklijalo, ne od cjelovitog zrna, uglavnom od raži), mahunarke 2 puta tjedno, voće do 3 komada dnevno (banane u 2-3 dana, grožđe je ograničeno), rafinirani šećer 1 komad u čaju, 2-3 puta dnevno, marmelada od prirodnog soka - 1 komad ili kora od 1 komada (kao izuzetak), kolačići 2 kom upišite "Mary", džem i marmelada ne više od 1-2 žličice

Dozvoljeno: povrće, povrtne juhe, nemasno meso i riba (u obliku mesne okruglice, mesne okruglice), pirjani, uglavnom zec, govedina, ćuretina, smuđ, bakalar (mesne okruglice), sir, do 5% masnoće (ujutro - prirodno, navečer - kava ili kolači od sira ), sir s malo masnoće, žitarice do 6 kašika u kuvanom obliku (osim kaše, ređe pšenične), mleka, kefira, jogurta do 2-3 čaše dnevno.

Jesti djelimično do 5-6 puta dnevno.

Uzorak menija za dete u ovom uzrastu:
Jutro: bilo koja kaša od mlijeka 6-7 kašika, kuhano meso (ili kotlete), hljeb, malo slatki čaj 200 ml.

2 doručka: jogurt 200 ml.

Ručak: povrtna salata 100-150 gr, supa od juhe ili kupusa 200 ml, kuhana piletina 100 gr, kuhani krumpir 100 gr, kompot od suhog voća 200 ml, raženi hljeb 60 gr.

Grickalica: skuta 150 grama, sušeni raženi hljeb 1 kom., Kompot, čaj ili biljni sok 200 ml.

Večera: mesne reznice, kuvana karfiol 200 g, 1 kriška pšeničnog hleba, 200 ml čaja.

Noću: kefir 150 ml.

Naravno, s različitim stupnjevima pretilosti, kalorijski sadržaj prehrane unosi se pojedinačno, u ovoj dobi, čak i bez spolnih razlika.

Tokom ovog perioda, s pretilošću se mogu uvesti 3-4 stupnja u praksu dani posta - Dečije telo je već spremno za to. Suština je da se kalorijski sadržaj u ishrani smanji na 1000 kcal dnevno 1 put tjedno.Obično započinju s proteinskim danima posta - skuta, meso ili mlijeko, kasnije prelaze u dane posta ili voća ili povrća, dobro je koristiti dane dvostrukog posta: 1 dan - protein, 2 dana - ugljikohidrate. Voda ovih dana nije ograničena.

Jedan od glavnih faktora u liječenju gojaznosti je suzbijanje apetita konzumiranjem velike, ali niskokalorične, uglavnom proteinske monotone hrane!

Nakon završetka faze podkalorične prehrane, kada se postigne potrebna težina, prelazi se na potporna dijeta s postepenim uvođenjem „zabranjenih proizvoda“, možete nastaviti s danima posta.

Od 9. godine života, za mršavljenje djeteta s visokim stupnjem gojaznosti, patološkog hiperinzulinizma mogu se davati lijekovi. Ali to pitanje rješava samo liječnik ili konzultacija ljekara!

U dobnim periodima 0-1, 1-7, 7-14.5 ne govorimo o gubitku kilograma i to je važno shvatiti, ali prestati ga dobijati (rast se nastavlja, težina "stoji"), ali u četvrtom dobnom periodu to je pubertet , razgovaraćemo o gubitku kilograma.

ŠTA NIJE TREBANO DA KORISTE KADA JE gojaznost kod dece (psihološka motivacija):

Nemojte reći djetetu da je „pohlepan“ ili „lijen“. Recite mu da razumijete kako je teško donijeti pravi („zdrav“) izbor u ishrani.
#
Nemojte da se dijete osjeća krivim zbog svojih prehrambenih navika. Pohvalite ga kada vidite da pravilno jede.
#
Nemojte reći djetetu da ne pomaže sebi. Pitajte svoje dijete kako mu možete pomoći da pravilno jede.
#
Ne plašite dijete gubitkom kilograma. Recite mu šta će biti dobro kad mu bude manje teško.
#
Ne žalite se zbog vlastite težine i koliko je "dosadna" dijeta. Postavite dobar primjer i učinite sve onako kako očekujete od vašeg djeteta.
#
Ne dajte negativnu ocjenu drugim ljudima (prijateljima, rođacima, slavnim osobama) koji imaju višak kilograma. Promatrajte sve lijepo u djetetu: njegove oči, kosu, njegova dobra djela, izbor odjeće itd.
#
Nemojte djetetu jasno stavljati do znanja da će biti sretan samo normalnom težinom. Razgovarajte sa djetetom o pozitivnim efektima rada na vašoj težini.
#
Nemojte reći svom djetetu da je prekomjerna težina njegova krivica. Objasnite im da je nekim ljudima teže kontrolirati svoju težinu od drugih - život je nepošten, ali možda u drugim stvarima imaju sreće!

Želim takođe razgovarati o tako zanimljivoj temi kao što su vage Tanita sa analizatorima masti voda u tijelu. Ako su barem nekako prilagođeni odraslima, onda oni "ne rade" za djecu, jer WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) još uvijek nije u potpunosti razvila prihvatljive standarde za sadržaj masti / vode u tijelu djece različite dobi. Zbog toga neće biti moguće samostalno kontrolirati te parametre, jer to nije žalosno.

Da nastavim ....... u sljedećem dijelu govorit ću o prekomjernoj težini koja već dijeli pretilost djevojčica i gojaznost dječaka tokom puberteta.

Šta je gojaznost kod dece -

Stanje u kojem je tjelesna težina djeteta veća od dobne norme za više od 15%, a takav pokazatelj kao indeks tjelesne mase jednak je ili veći od 30.

Podaci istraživanja u zemljama ZND pokazuju da u Ukrajini, Rusiji, Bjelorusiji i drugim zemljama bivšeg SSSR-a 12% djece ima prekomjernu težinu. Pate 8,5% onih koji žive u gradovima, a među djecom koja žive u ruralnim sredinama taj je postotak oko 5,5.

Danas u svijetu raste broj djece s pretilošću, jer pedijatri trebaju ozbiljno posvetiti ovom problemu, kao što su to uistinu dječiji endokrinolozi. U više od polovine odraslih osoba s dijagnozom pretilosti, ti su procesi počeli u djetinjstvu ili adolescenciji.Što dijete više napreduje, veći je rizik da ima endokrino, kardiovaskularno i reproduktivno. Gojaznost takođe povećava rizik od poremećaja i bolesti probavnog i mišićno-koštanog sistema.

Pretilost kod djece je stanje koje se može spriječiti, stoga je važno obratiti pažnju na preventivne mjere, o kojima će detaljno biti riječi u nastavku.

Klasifikacija gojaznosti kod dece

Postoje 2 oblika gojaznosti kod djece:

Primarna prehrana može biti prehrambena (koja je povezana s pogrešnom prehranom) ili egzogena ustavna (prenosi se „nasljeđivanjem“ od roditelja). U potonjem obliku dijete ne nasljeđuje masnu masu, nego značajke tijeka metaboličkih procesa u tijelu.

Alimentarna pretilost najčešće se javlja u ovoj dobi:

Sekundarna pretilost kod djece može biti endokrina - s bolestima jajnika kod ženske djece, kao i oboljenjima nadbubrežne žlijezde i / ili štitne žlijezde. Kriteriji za određivanje pretilosti kod djece i danas stručnjaci još uvijek raspravljaju. Istraživač Gayvoronskaya A.A. predlaže da se pretilost podijeli na četiri stepena:

  • I stepen - višak normalne težine za 15-24%
  • II stepen - višak normalne težine za 25-49%
  • III stepen - višak normalne težine za 50-99%
  • IV stepen - višak normalne mase za 100% ili više

Prema statistici, primarna gojaznost kod 80% dece pripada I-II stepenu.

Šta aktivira / uzroke pretilosti kod djece:

Gojaznost kod djece može se pokrenuti iz više razloga. Čimbenici genetike takođe učestvuju u njegovom razvoju. U 100% slučajeva suština pretilosti je energetska neravnoteža, koja nastaje zbog smanjenog naleta i povećane potrošnje energije.

Ako oba roditelja imaju gojaznost, njihova je šansa 80% da će njihov sin ili kćer imati isto kršenje. Ako je samo majka pretila, vjerovatnoća da dijete ima slično stanje je 50%, a ako je samo otac, onda 38%.

U riziku su djeca koja rođena s težinom većom od 4 kg , kao i oni koji imaju mesečni dobitak iznad norme, koji su na veštačkom hranjenju. Gojaznost kod novorođenčadi može se pojaviti zbog prekomjerne količine visokokalorične smjese ili kršenja.

Većina male djece i školske djece pretilo je ako dijeta se krši i dijete prima malo tjelesne aktivnosti . Gojaznost se pojavljuje kada u ishrani preovlađuju „brzi“ ugljikohidrati (lako probavljivi), čvrste masti (dobivene iz „brze hrane“), gazirana voda, sokovi iz prodavnice i čajevi sa šećerom. Međutim, obično pretila djeca u prehrani nemaju dovoljno bjelančevina, vlakana i vode.

Važan faktor je sjedilački način života . Gojaznost prijeti onima koji se ne bave bilo kojim sportom, ne igraju aktivne igre, ne idu na časove fizičkog vaspitanja ili su neaktivni na njima. Takođe faktori rizika: intenzivni mentalni stres, koji dovodi do učestalog provođenja vremena za računarom ili na kauču pored TV-a.

Uzrok pretilosti (prekomjerne težine) kod djece može biti ozbiljan patološka stanja :

  • Prader-Vilia sindrom
  • Downov sindrom
  • Cohenov sindrom
  • Lawrence-Moon-Beadle sindrom
  • Itsenko-Cushingov sindrom
  • adipozno-genitalna distrofija
  • encefalitis
  • traumatične ozljede mozga
  • tumori mozga
  • neurohirurška intervencija

Ponekad gojaznost može to pokrenuti emocionalni razlozi :

  • nesreća
  • prvi razred
  • smrt rođaka
  • dijete je bilo svjedok ubistva ili drugog zločina

Patogeneza (šta se događa?) Za vreme pretilosti kod dece:

Patogeneza gojaznosti To ne ovisi o njegovom uzroku. Prekomjerna hrana, posebno sa visokim sadržajem ugljikohidrata, izaziva hiperinzulinizam. Posljedica je hipoglikemija, koja kod djeteta izaziva osjećaj gladi.Inzulin je glavni lipogenetski hormon koji ima anabolički učinak i utiče na sintezu triglicerida u masnom tkivu.

Akumuliranje masti iznad normalnog prati sekundarna promjena u funkciji. Proizvodnja adrenokortikotropnog hormona se povećava, pojavljuje se hiperkortika, poremećena je osjetljivost ventromedijalnih i ventro-lateralnih jezgara na signale gladi i sitosti itd.

Istraživači smatraju da je pretilost kod djece hronični upalni proces. Citokini masnog tkiva i promjene u lipidnom sastavu seruma u krvi, kao i aktiviranje procesa lipoperoksidacije važni su u patogenezi.

Adipociti masno tkivo sintetiše enzime koji regulišu lipoprotein, leptin i slobodne masne kiseline. Ako "centar za hranu" ne reagira na leptin, tada nakon jela dijete nije zasićeno. Količina leptina je povezana s količinom inzulina u tijelu. Takođe, centri gladovanja regulišu holecistokinin, serotonin, norepinefrin.

Realizuje se mehanizam termogeneze hrane, uključujući hormone štitnjače, enteričke hormone dvanaestopalačnog creva. Ako tijelo ima malu koncentraciju potonjeg, onda nakon jela dijete još uvijek želi jesti. Apetit se takođe povećava zbog nenormalno visoke koncentracije endogenih opijata ili neuropeptida-x.

Simptomi pretilosti kod djece:

Glavni simptom gojaznosti kod djece - sloj potkožne masti postaje veći. Također, znakovi pretilosti uključuju kašnjenje u razvoju motoričkih sposobnosti, neaktivnost, sklonost alergijskim reakcijama, zatvor i pojavu raznih infekcija.

Sa alimentarnom pretilošću u djece Ljekari promatraju masne naslage u trbuhu, kukovima, karlici, leđima, grudima, rukama, licu. U dobi od 7-16 godina u takvim slučajevima se pojavljuju simptomi: smanjena tolerancija na vježbanje, kratkoća daha, povišen krvni pritisak. Do šesnaeste godine ¼ djeca imaju fiksni metabolički sindrom, koji se očituje ne samo gojaznošću, već inzulinskom rezistencijom, arterijskom hipertenzijom i dislipidemijom. Uz pretilost, dijete može imati i kršenje metabolizma mokraćne kiseline.

Sekundarna pretilost kod djece nastaje kao rezultat osnovne bolesti, manifestacije koreliraju s njenim simptomima. Na primjer, s dijagnozom kongenitalni hipotireoza, dijete počinje kasno držati glavu, sjediti i hodati, zubi izbijaju kasnije nego kod zdravih beba. Stečena hipotireoza bilježi se kod djece u pubertetu, ako se ona razvija u tijelu. Pored pretilosti, u takvim slučajevima pacijenti bilježe simptome kao što su slabost, umor, smanjena školska uspješnost, sklonost spavanju u pogrešno vrijeme, koža postaje suha, a kod djevojčica poremećen je menstrualni ciklus.

At Cushingoidna pretilost kod djece (Itsenko-Cushingov sindrom) masne naslage nastaju u vratu, licu, trbuhu, a rukama i nogama ostaju vitke. Tokom puberteta, devojčice mogu imati amenoreju.

Ako se pretilost kod djece kombinira s prolaktinomom tada se povećavaju mliječne žlijezde što se u naučnom jeziku naziva ginekomastija. Ovo se odnosi i na dečake. Simptomi su takođe tipični:

Gojaznost i policistični jajnici daju sljedeće simptome (u kombinaciji s stvaranjem viška kilograma): akne, masna koža, neredovita menstruacija, pretjerani rast dlake. Kod adiposogenitalne distrofije, muški pacijenti imaju kriptorhidizam, gojaznost, nerazvijeni penis, nerazvijenost sekundarnih seksualnih karakteristika i amenoreju kod ženskih pacijenata.

Komplikacije pretilosti kod djece

Uz gojaznost, postoji rizik od takvih bolesti:

  • hipertonični
  • ateroskleroza
  • dijabetes tipa 2
  • angina pektoris
  • hronični holecistitis i kolelitijaza
  • hemoroidi
  • zatvor
  • (koja kasnije može prerasti u cirozu)

Uz prekomjernu težinu i gojaznost, djeca često imaju takve poremećaje prehrane kao što su budimija i anoreksija, kao i poremećaji spavanja, poput apneje u snu i hrkanja.Iz činjenice da dijete ima povećano opterećenje kostiju i mišića, postoji skolioza, oslabljeno držanje, deformitet hallux valgus, artroza, ravna stopala. Ako je osoba pretila od djetinjstva, tada mu prijeti povećan rizik da nikada neće imati dijete.

Među psihološkim posljedicama pretilosti valja istaknuti melanholično stanje i depresiju, socijalnu izolaciju, ismijavanje od kolega i drugova, devijantno ponašanje itd.

Dijagnoza pretilosti kod djece:

Doktor prikuplja anamnezu, uključujući i otkrivanje kako se dijete hrani od rođenja do jedne godine, posebno djetetova dijeta za danas i pojašnjava nivo tjelesne aktivnosti. Objektivno ispitivanje uključuje antropometriju za takve pokazatelje:

  • opseg struka
  • tjelesna težina
  • indeks tjelesne mase
  • kukovi

Postoje posebne tablice s centilom po kojima se podaci upoređuju. Na osnovu njih možete odrediti je li dijete prekomjerno tjelesno ili pretilo. Za masovne preglede može se koristiti mjerenje debljine kožnog nabora, kao i metoda bioelektrične otpornosti (za određivanje relativne mase masnog tkiva u djetetovom tijelu).

Za utvrđivanje etiologije gojaznosti potrebne su konsultacije sa specijalistima poput pedijatrijskog neurologa, endokrinologa, genetičara i gastroenterologa. Ljekari mogu propisati biohemijski test krvi:

  • test tolerancije na glukozu
  • glukoza
  • lipoproteini
  • mokraćna kiselina
  • trigliceridi
  • protein
  • testovi jetre

Također su potrebni hormonske studije:

  • prolaktin
  • insulin
  • T4 St.
  • kortizola u krvi i urinu

Dodatne metode istraživanja (potreban samo u nekim slučajevima):

  • Ultrazvučni pregled štitne žlijezde
  • MRI hipofize
  • Elektroencefalografija

Kako odrediti: dijagnostiku

Odgovor na pitanje „kako shvatiti da je dijete pretilo / pretilo“ je vrlo jednostavan - gledajte ga ne iz perspektive „moj bagel je uvijek dobar“, već trezvenim, kritičkim pogledom.

Nakon dvije godine nijedno dijete ne smije imati valjke masti na tijelu, posebno u gornjem dijelu trbuha. Ako se mogu vidjeti rebra na koja se mogu računati, nema razloga za brigu. Već od oko šest godina ruke i noge (udovi) postepeno gube na težini, a težina se raspoređuje na tijelu.

Stoga ako vaše sedmogodišnje dijete ima previše natečene ruke i noge, najverovatnije da je pretilo.

Kako kupujete odjeću za dijete? Morate kupiti stvar na dvije ili tri godine, jer se struk povećava, a rukavi postaju preuski? Struk je najvažniji pokazatelj, jer visoka djeca zbog rasta moraju kupiti odjeću starijih dobnih skupina, a struk uvijek mora biti usisan tako da se odjeća dobro uklapa.

To, naravno, nije idealan nagovještaj, jer su neka djeca malo veća, pa ipak imaju normalne "trbušnjake" koji odgovaraju godinama, ali to treba imati na umu. Također je vrijedno pitati nekoliko svojih prijatelja što misle, ali pokušajte to formulirati kako bi oni mogli iskreno odgovoriti.

Ali pedijatri za to koriste posebnu tablicu zahvaljujući kojoj ćete saznati koliko dijete određene dobi i visine treba težiti. To su prosječni pokazatelji težine i visine dječaka, a težina djevojčica može se razlikovati u manjem smjeru od donje granice za 0,5-1 kilogram, a rast za 1,5-2 centimetra u smjeru smanjenja.

Težina se kod djece smatra prekomjernom težinom, ako je za 5-10% veća od normalne, ako je veća od 20%, tada se to već smatra pretilošću.


Norma težine za djecu do godinu dana Norme težine za djevojčice od 0 do 10 godina Standardi za težinu za dječake od 0 do 17 godina

Ako ste već pretili

Prvo odmah odvojite dijete od slatke i brze hrane.

Ova hrana formira snažnu ovisnost o dopaminu (vidi „Ovisnost o dopaminu: kako se osloboditi žudnje za hranom, cigaretama, alkoholom. Kompulzivno prejedanje), koje dijete, zbog svojih godina, jednostavno ne može savladati!

Shvatite da nijedno dijete nema za cilj da se udeblja i ne prejeda namjerno kako bi se udebljalo, ono jednostavno ne zna kako se kontrolirati. Morat ćete biti njegova snaga volje.

Obavezno posjetite sljedeće ljekare: pedijatar (terapeut), pedijatrijski endokrinolog, gastroenterolog, neurolog, eventualno psiholog. Provode se dodatne studije: biohemijski test krvi, hormonske studije itd.

Liječenje se treba obaviti nakon ljekarskog pregleda, po preporuci specijaliste, i pod nadzorom ljekara. Dijetalnu terapiju također treba provoditi pod nadzorom pedijatra ili nutricioniste.

Potrebno je kod deteta pobuditi interesovanje za sport.

Većina roditelja odabere sport za svoju djecu. To je generalno pogrešno. Zamislite da dečak sanja da postane olimpijski bokserski šampion, a poslat je na plivanje ili je devojka koja sanja o klizavačkoj karijeri zapisana u atletici. Bolje mu je pružiti nekoliko opcija među kojima će odabrati onu koja mu se najviše sviđa.

Dobra baza za bilo koji sport i za tijelo će biti plivanjeposebno ako ste pretili ili gojazni. Krenite sa dugim, zajedničkim šetnjama, počnite izvoditi vježbe ujutro. Ključna riječ: zajedno.

Svakako to zapamtite vriskovi i kazne nisu motivacija. Trebate strpljivo i vješto nadahnuti dijete da krene naprijed prema svojim ciljevima.

I najvažnije: trebate promijeniti sebe.

Dijete kopira sve od roditelja, pa makar i svjesno. Ako odrasli stalno prejedaju, onda, naravno, dijete navikavaju na to. Sveprisutna reklama, zavodeći rastući organizam raznim prekomorskim slatkišima, također igra svoju ulogu. Sve počinje sa slatkim pićima, kolačićima, čokoladnim čokoladama, čokoladama i bombonama.

U nekim porodicama, iz nekog razloga, postoji stalna sugestija da je šećer potreban za rad mozga. To je tako, ali šećer nisu samo čokolade, to su žitarice i voće! Pročitajte "Fleksibilna IIFM dijeta: koji su ugljeni hidrati najbolji za mršavljenje?".

Ali kod kuće vam nisu potrebni sokovi! Na svima njima je napisano „100% prirodno“, pa čak i multivitamin. Naravno, roditelji misle, sokovi su mnogo korisniji od sode. Ali to šećer u tim sokovima iznosi i do pola čaše po vrećici, i da se apsorbuje mnogo brže zbog činjenice da je rastvorena u vodi, niko o tome ne razmišlja.

Jeste li se ikad zapitali - zašto se obični sok od naranče, nakon stojećeg sloja, sloji u frakcije, a sok iz vreće je jednolične konzistencije?

Nedavna studija u Sjedinjenim Državama pokazala je to djeca koja su pila više od 2 čaše voćnog soka na dan rasla su sporije i preteška. To se nije opazilo ako su žeđ zadovoljili vodom ili mlijekom. Veliki broj lako probavljivih šećera može dovesti do pretilosti i povećanog rizika za nastanak dijabetesa tipa 2.

Morate se odreći svih iskušenja i ići ovim putem sa cijelom porodicom! Tako ne samo da vodite računa o fizičkom zdravlju djeteta, već i (što je jednako važno) održavate psihološko.

Neka dijete ne bude samo u svojim poteškoćama. Ne treba nikoga kriviti, organizirati teror, a još više ni u kojem se slučaju ne usuđujte kriviti ili imenovati dijete! Potraga za krivima neće dovesti do ničega. Nije potrebno kriviti vrtić s neuravnoteženom prehranom, bakom, njenim tortama ili sa sobom.

Najvažnije u ovoj situaciji je prepoznati problem i uzrok i boriti se zajedno bez nepotrebnih prigovora.

Mali trik

Kupite zasebno jelo za dijete, manje od vašeg. U malom tanjiru čak će i odrezan dio izgledati sasvim dovoljno, a mala kašika će morati češće vaditi hranu s tanjura. Veliki broj pokreta pomoći će obmanjivanju tijela, a prije će doći i osjećaj punoće.

Za to je neophodno organizovati mirnu atmosferu za dijete uz hranu. Bolje je isključiti televizor, radio i ne upuštati se u njegove razgovore. I bolje je u ovom trenutku ćutati To će mu omogućiti da se u potpunosti usredotoči na hranu i svoje osjećaje.

Prevencija problema

Odgovor je vrlo jednostavan: pazite se. Budite sretna porodica sa zdravim navikama. U takvoj porodici je običaj kuhati uvijek ukusnu i lijepo serviranu hranu, poštujući osnovna pravila.

U takvoj porodici bave se sportom i pokušavaju usaditi ljubav za pokret deteta. Takva porodica ne ide u McDonald's svaka 2 dana.

Nema potrebe da djecu, posebno malu, hranite omiljenom hranom.

Da li vaše dijete jede hamburger sa kola pa padne u krevet s posjekotinom u stomaku? Naravno, kriv je McDonald's, postoji jedna hemija! * Sarkazam * "To ranije nismo imali!" Ovo je prvi put takva reakcija! ”

Takva hrana nije prikladna za dijete, njegov probavni sistem ne funkcionira baš kao vaš. Zamislite šta dajete djeci. Shvatite da morate biti odgovorni za ono što radite.. I najčešće, ako je vaše dijete bolesno nakon što ode u kafić, razmislite da li radite sve kako treba.

Žalbe roditelja jednostavno zadivljuju: "Oh, moj sin toliko voli pomfrit / čokoladu / kola, šta da radim?" Izvinite, ali kako vaše dijete uopće zna ukus takve hrane? Kako možete naučiti malu djecu da jedu takvu hranu od djetinjstva?

Naravno, puno je lakše nahraniti dijete takvim glupostima nego meso s povrćem. Ali djeca nisu kriva ni za svoju "ovisnost": upravo ih mozak "gura" da zahtijevaju takvu hranu, jer je najdostupnija i najbrža za probavu. Došlo je do toga da moderna djeca spremna su za razmjenu bilo kojeg svježeg voća za žvakanje!

Ne stvarajte konfuziju u glavi, budite dosledni.

Dijete ne razumije zašto je jedan dan slatko štetno, a drugi je korisno. Njemu ste nedodirljivi autoritet (u idealnom slučaju), može li dijete pomisliti da mu mama i tata daju nešto štetno? I nemojte jesti onu hranu koju izglađujete naglas.

Ne treba vam ovo "Tata / mama / baka radi loše, nemojte to raditi!" Vaša deca će vas uvek imitirati. Takvo licemjerje nalazi se stalno: majke prelaze put na crveno svjetlo, a zatim prigovaraju djeci koja to čine. Tate puše, ali se stežu uz kaiš, saznavši da je njihovo dijete uzelo cigaretu.

Možete reći koliko god želite da jedete zdravo i zdravo, ali ako vaša djeca vole Moskovsku kobasicu, bacaju muku u vrtić da ne žele jesti povrće, zahtijevaju sendvič ili kažu: „Mi sa bakom pripremamo salatu s majonezom“, onda vaš laži izgledaju u svim svojim sjajima. Ako pijete pivo s čipsom, i vaša djeca će učiniti isto.

A broj „Jedem brzu hranu, a ti jedeš svoju ukusnu brokoli“ - ne funkcionira!

Ne gnjavite i ne zlostavljajte dijete.

U takvim se dobnim kategorijama često pojave situacije kada djecu svaku nelagodu zamijene hranom. U ovoj je situaciji ponašanje uz prehranu obdareno dodatnom funkcijom - oslobađanjem i zaštitom od negativnih iskustava i fizičke boli. I već u odrasloj dobi osoba koja je od djetinjstva cijepljena na takav zgodan način da se oslobodi stresa, opet, s bilo kakvom negativnom emocijom, pribjegava problemima s prikrivanjem.

Izrazite svoju ljubav bez hrane.

Želja da nahrani dijete (posebno ukusno) često je povezana sa željom da mu pokažete svoju ljubav. U slučaju bolesti - sa željom da pomognete, kada to ne ovisi toliko od vas, ali morate nešto učiniti.

Bolje ga zagrlite, ljubite, razgovarajte s njim, gledajte crtane filmove, čitajte knjige u krevetu i zajedno zaspite. U ovom će slučaju biti sretan, vjerujte mi, i bez slatkiša. Ne bacajte ga poput mačića, čokolade, Kinder iznenađenja i drugih stvari, ne recite „trebate snagu, jedite više!“. Ima snagu i tako je, ali kultura ponašanja kod prehrane još nema.

Zapamtite da ako dijete ne opazi nijedan novi proizvod u ishrani, to je normalno, jer se s njim nikada ranije nije suočilo - na taj način, djeca se štite od moguće opasnosti. Ovaj brokoli vidi prvi put u životu, a već on tu nerazumljivu supstancu gura u usta, a pored toga viču!

Obavezno mu pokažite da i mama i tata jedu ono što nude. Ovo postepeno razvija pozitivan stav i povjerenje u način prehrane koji roditelji nude.

Educirajte djecu o prednostima i pravilima dobre prehrane i sporta..

Zahvaljujući časopisima i kriterijima moderne ljepote, sada je teško za sve tinejdžere. Pokažite im prave stranice i publikacije, jer će u protivnom kasnije biti vrlo teško riješiti probleme.

I budite sigurni da pazite na rodbinu.

Vaša suosjećajna baka, u kojoj djeca provode mnogo vremena, i ne razmišlja ih ograničavati u bilo čemu. Kao rezultat toga, umjesto voća i povrća, djeca od otprilike dvije godine jedu slatkiše na oba obraza. Naravno, vrlo je teško utjecati na odraslu osobu koja je preživjela rat, ali sve je moguće ako se zaista brinete o svom djetetu.

A kao bonus, predstavljamo vam šarmantan izbor:

Savjeti mudrih tata: 10 primjera kako drugačije reagirati na djetetovo ponašanje

Dizajner Nikita Ivanov progovorio je o pravilima koja mu pomažu da odgaja dvoje djece.

  1. Ograničenja bi se trebala odnositi na sigurnost i ličnu slobodu drugih. Formulirajte ih što je moguće jasnije i jednostavnije. Sa svim ostalim pustite dijete da eksperimentiše slobodno.
  2. Kazne su poznate unaprijed, neizbježne i predvidljive. Nejasna uzročno-posljedična veza otpušta živce djece i roditelja. Roditeljski vriskovi i žestoki izrazi lica simptomi su s kojima odrasla osoba treba da pobjegne psihijatru.
  3. Mama i tata su uvek zajedno. Ako je mama kaznila, onda tata ne otkaže kaznu. To ne znači da roditelji ne vole dijete. Ovo je samo kazna za nedolično ponašanje.
  4. Biti stariji nova je prilika, a ne nova odgovornost. Nikada ne recite starijem djetetu da je starije dijete i zato nešto duguje. To mu kvari djetinjstvo i odnose sa mlađom braćom i sestrama. Ne duguje ništa, jer prvo nije rođen po vlastitom nahođenju.
  5. Deca su ogledalo roditelja. Što se dijete više histerično i nemirno ponaša, smirenija i dosljednija odrasla osoba treba da se ponaša. Djeca kopiraju odrasle, traže u njima primjere za ponašanje i imitaciju.

  • Ne možete uplašiti djecu. Uopšte, nikad ništa. Zaboravite priče o tome kako će se mama zaljubiti, policajac će se oteti, doći će komšija i rasplakati se. Osakaćuje decu.
  • Ne upoređujte djecu. Ako želite djeci sreću, a ne visoke ocjene, onda im nisu potrebne sve ove gluposti. Biti jednak drugima lomi mozak i samopouzdanje ljudi. Crni pojas je kada ne želite čak ni da kažete: „Ti si moj najbolji!“ Jer je „najbolje“ upoređivanje, da :—)
  • Dajte izbor i naučite slušati svoje želje. Neodlučni i nesretni odrasli odrastaju iz djece, za koju je u djetinjstvu sve odlučeno i nisu je pitali što žele. Možete odabrati gotovo sve: kašu, igračke, crtić, odjeću, plan za vikend.
  • "Učini tako" ne radi. Lični primjer - postepeno počinje raditi. Neka dijete bude inspirisano vašim postupcima i postupcima, a ne činite nešto na silu.
  • Ljubav nije dio dogovora. Roditelji vole dijete ne zbog uspjeha ili dobrog ponašanja. Jednostavno ga vole, bez uslova.

    Značajke starosti

    Zbog činjenice da se masno tkivo u tijelu formira različitim intenzitetom, stadijumi pretilosti kod djece povezani su s obilježjima povezanim s godinama:

    p, blok citati 26,0,0,0,0 ->

    • kod djece do godine dana dolazi do prvog nakupljanja masnog tkiva i pretilost se ne dijagnosticira,
    • 1-3 godine - kritično razdoblje kada su roditelji i rođaci dijete nahranili slatkišima - to je prva faza kada se simptomi bolesti mogu pojaviti,
    • 3-5 godina - rast masti se stabilizira, problemi sa težinom se retko primećuju,
    • 5-7 godina - druga kritična faza, koju karakterizira porast tjelesne masti,
    • 8-9 godina - školarci rijetko imaju problema s tjelesnom težinom u osnovnoj školi, jer im aktivni život, fizičko obrazovanje i časovi omogućuju da troše dovoljno kalorija,
    • 10-11 godina je također relativno mirna faza, no ovdje je vrlo važno da roditelji pripreme tinejdžera za nadolazeći pubertet i da mu usvoje zdrave prehrambene navike,
    • 12-13 godina - upravo se u ovoj dobi javljaju ozbiljne hormonske promjene u tinejdžerskom tijelu zbog puberteta, koje često postaju zamah za skup viška kilograma.

    Znajući kritična razdoblja u djetetovom životu, roditelji mogu biti pažljiviji prema problemu viška kilograma upravo u ovim fazama. To će vam omogućiti da popravite sve u početnim fazama, kada bolest još ne radi.

    p, blok citati 27,0,0,0,0 ->

    p, blok citata 28,0,0,0,0 ->

    p, blok citati 29,0,0,0,0 ->

    Klasifikacija

    Liječnici imaju više od jedne klasifikacije dječje gojaznosti: po etiologiji, posljedicama, stupnjevima itd. Da roditelji ne bi lutali u njima, dovoljno je imati minimalno podataka.

    p, blok citata 30,0,0,0,0 ->

    Prvo, bolest može biti:

    p, blok citata 31,0,0,0,0 ->

    • primarno - zbog naslednosti i urođenih patologija,
    • sekundarna - stečena zbog neuhranjenosti i fizičke neaktivnosti.

    Drugo, postoji posebna tabela koja će pomoći u određivanju pretilosti kod djeteta indeksom tjelesne mase (BMI), koja se izračunava formulom:

    p, blok citati 32,0,0,0,0 ->

    I (BMI) = M (masa u kilogramima) / H 2 (visina u metrima).

    p, blok citati 33,0,0,0,0 ->

    p, blok citata 34,0,0,0,0 ->

    • I stepen

    Mala prekomjerna težina kod djeteta ne izaziva anksioznost kod roditelja. Čak se raduju njegovom čudesnom apetitu i njegovanim obrazima. Dijagnoze pedijatara ne uzimaju ozbiljno, uvijek privlače dobro zdravlje njihovog djeteta. U stvari se pretilost 1. stupnja lako liječi bavljenjem sportom i pravilnom ishranom. Ali zbog takvog ponašanja odraslih, to je izuzetno rijetko.

    p, blok citata 35,0,0,0,0 ->

    • II stepen

    Bolest postepeno napreduje, što dovodi do gojaznosti od 2 stepena. U ovoj se fazi pojavljuju kratkoća daha i pretjerano znojenje. Djeca se ne kreću puno i često su lošeg raspoloženja. Problemi počinju s tjelesnim odgojem u školi i socijalnom prilagodbom u učionici.

    p, blok citata 36,0,0,0,0 ->

    • III stepen

    U ovoj se fazi bolest već očituje u potpunosti pa ga je teško ne primijetiti. Zglobovi nogu počinju boljeti, krvni tlak raste, razina šećera u krvi fluktuira. Dijete postaje neuravnoteženo, razdražljivo, depresivno.

    p, blok citati 37,1,0,0,0 ->

    Dakle, roditelji sami mogu odrediti stepen gojaznosti kod kuće. To će vam omogućiti da pravovremeno potražite ljekarsku pomoć.

    p, blok citati 38,0,0,0,0 ->

    p, blok citata 39,0,0,0,0 ->

    Norma i patologija

    Uz stepene, višak kilograma otkriti će se u tabeli prema starosti, gdje se, prema WHO, prikupljaju patološke vrijednosti tjelesne težine. Za dječake i djevojčice parametri će biti različiti. Osim toga, njih je potrebno prilagoditi ovisno o rastu.

    p, blok citati 40,0,0,0,0 ->

    Težina devojčica starosti 1-17 godina, navodi WHO

    p, blok citata 41,0,0,0,0 ->

    p, blok citata 42,0,0,0,0 ->

    Težina dječaka od 1 do 17 godina, navodi WHO

    p, blok citati 43,0,0,0,0 ->

    p, blok citat 44,0,0,0,0 ->

    Ako je dijete vrlo visoko, dozvoljeno je malo povećati parametre navedene u tablici.

    p, blok citat 45,0,0,0,0 ->

    p, blok citata 46,0,0,0,0 ->

    Roditelji i dijete će morati bez problema da prođu kroz Školu gojaznosti. Dakle, doktori nazivaju skup mjera za ispravljanje ponašanja u prehrani i adekvatnu fizičku aktivnost. Ovaj motivacijski trening smatra se osnovama terapije. Upravo tamo su u potpunosti iznete kliničke preporuke za lečenje patologije.

    p, blok citat 47,0,0,0,0 ->

    Prije svega, u dječjoj pretilosti propisuje se dijetalna terapija, sastavljena prema Pevznerovoj tabeli br. 8. Bez njega je nemoguće liječiti ovu bolest.

    p, blok citat 48,0,0,0,0 ->

    Pevzner preporučuje da posebna prehrana za pretilu djecu uključuje sljedeće proizvode u njihovu prehranu:

    p, blok citat 49,0,0,0,0 ->

    • hljeb (grub ili mekinje) - do 170 gr dnevno,
    • mliječni proizvodi do 1,5% masti - 200 g,
    • supe (minimalno krompir) - 220 g,
    • piletina, ćuretina, nemasno meso i riba - 180 gr,
    • proso, heljda i ječam kaša - 200 gr,
    • neograničeno povrće kuhano na bilo koji način
    • nezaslađeno voće - 400 g,
    • čaj, uzvar, svježe cijeđeni sokovi - u bilo kojoj količini.

    Uzorak menija za gojaznost 2 stepena

    p, blok citata 50,0,0,0,0 ->

    p, blok citata 51,0,0,0,0 ->

    U prvom stepenu dijeta može biti raznovrsna medom, više masnih mliječnih proizvoda, slatkim voćem, prženom hranom. Pri 3 stepena isključuje se biljno ulje i svako ublažavanje hranom.

    p, blok citati 52,0,0,0,0 ->

    Opće prehrambene preporuke:

    p, blok citata 53,0,0,0,0 ->

    • smanjenje veličine posluživanja
    • frakcijski 5-časovni režim napajanja,
    • večera - 3 sata prije spavanja,
    • veliko pijenje obične vode,
    • potpuno isključivanje brze hrane, čipsa, grickalica, sode.

    Dječja dijeta:

    p, blok citat 54,0,0,0,0 ->

    • desertni sir i banana,
    • kašika od repe i mrkve,
    • bombona od sušenog voća
    • lenja mesna supa
    • mesni sufle
    • skute cheesecakes,
    • pileće kotlete u dvostrukom kotlu i dr.

    Recepti

    p, blok citati 55,0,0,1,0 ->

    • Pare s mesnim okruglicama

    150 grama nemasne govedine očišćene od tetiva i filma, prođite 2-3 puta kroz mlin za meso. Zakuhajte kašiku riže, ohladite, umiješajte u mljeveno meso. Opet preskočite kroz mlin za meso, dodajte četvrtinu kuhanog jaja i 5 grama putera. Umutite čitavu masu mikserom. Razvaljajte male mesne okruglice, stavite ih u šerpu, sitno namažite uljem, prelijte hladnom vodom, kuhajte 10 minuta.

    Nasjeckajte 2 male šargarepe i 2 stabljika celera. Sjeckajte luk. Pomiješajte nasjeckano povrće, dodajte 100 grama bijelog pasulja, isjeckani na pola 4 cherry rajčice. Ulijte 500 ml povrtnog ili pilećeg bujona. Kuhajte nakon ključanja pola sata. Začinite po ukusu morskom soli. Prije posluživanja dodajte malo nemasne kisele pavlake.

    U blenderu sameljite 1 bananu srednje veličine i šaku badema. Pomiješajte ih s ribanom mrkvom. Dodajte 200 g zobene kaše, 10 ml meda, 20 ml limunovog soka. Dobivenom masom napunite kalupe, stavite u zamrzivač. Nakon 2 sata, premjestite ih na sat vremena u frižider. Poslužite za čaj.

    p, blok-citati 58,0,0,0,0 ->

    p, blok citati 59,0,0,0,0 ->

    Fizička aktivnost

    Liječenje pretilosti kod djece nije kompletno bez odgovarajuće fizičke aktivnosti. Predlaže:

    p, blok citata 60,0,0,0,0 ->

    • svakodnevno vježbanje najmanje 1 sat (ako je više - samo dobrodošlo)
    • većina ovih aktivnosti je bolje posvećena aerobiku,
    • igre
    • takmičenja
    • putovanja
    • Wellness aktivnosti
    • razni setovi vježbi za mršavljenje.

    Liječenje lijekovima

    Zbog kontraindikacija povezanih sa starenjem za većinu lijekova, liječenje bolesti je ograničeno.

    p, blok citata 61,0,0,0,0 ->

    U određenim slučajevima, prema svedočenju specijalista, detetu se mogu propisati sledeći lekovi:

    p, blok citati 62,0,0,0,0 ->

    • Orlistat - dozvoljen od 12. godine pomaže mastima da se apsorbiraju u tankom crijevu,
    • Metformin - propisuje se od 10. godine oboljelih od dijabetesa melitusa tipa II.

    Upotreba lijekova kao što su Octreotide, Leptin, Sibutramine, hormon rasta ograničena je na kliničke i naučne studije i ne preporučuje se za liječenje dječje gojaznosti.

    p, blok citata 63,0,0,0,0 ->

    Prema studijama, dijetetika, fizički odgoj i terapija lijekovima nisu veoma efikasni. S tim u vezi u nekim zemljama dečja gojaznost leči se hirurškim metodama. Međutim, klinička ispitivanja pokazala su da upotrebu bariatrije kod djece i adolescenata (u usporedbi s odraslima) prate brojne postoperativne komplikacije, mala usklađenost i česti recidivi povećanja tjelesne težine. U Ruskoj Federaciji zabranjene su takve operacije za liječenje gojaznosti djece mlađe od 18 godina.

    p, blok citata 64,0,0,0,0 ->

    p, blok citat 65,0,0,0,0 ->

    Aktivnosti WHO u dijagnosticiranju pretilosti kod djece

    4..2006. Objavljeni su Standardni pokazatelji SZO za dječiji razvoj koji određuju kriterije po kojima se djeci mlađoj od 5 godina dijagnosticira prekomjerna težina ili pretilo.I za djecu od 5 godina, kao i za adolescente, Svjetska zdravstvena organizacija izdala je „referentne podatke o razvoju“ za koje su korišteni podaci Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku.

    Lečenje gojaznosti kod dece:

    Prvi korak za oslobađanje od pretilosti je pregled prehrambenih navika i prehrane ne samo djeteta, već i njegove porodice. Bez odricanja od brzih ugljikohidrata (slatkiša) nemoguće je ili nemoguće smršati, ali ne značajno. Teško se djeca odriču ove prehrambene navike, pa im praćenje prehrane može biti stresno. Potrebno je usaditi u dijete i one s kojima živi, ​​navike zdravog načina života - zdrav način života.

    Gdje započeti ispravljanje napajanja

    • Prije svega, morate smanjiti veličinu porcije - hrane koju dijete jede odjednom.
    • Zamijenite slatka pića vodom (mineralna voda bez plina ili slavine, filtrirana).
    • Dijeta uključuje bobice i: banane, jabuke, jagode, pomorandže, kupine, dinje, lubenice, maline itd.
    • Hrana sa visokim udjelom proteina trebala bi biti s malo masti. Treba isključiti svinjetinu, dati prednost piletini. Riba sa niskom masnoćom je takođe dobrodošla.
    • U svoju prehranu uključite što više svježeg povrća i povrća, koji smanjuju glad i izbjegavaju zatvor.
    • Treba izbjegavati modne prehrane, posebno one zasnovane na uporabi samo jednog proizvoda (mono-dijeta: lubenica, heljda itd.).
    • Potrebno je uvesti pojam „kršenja režima“ - kada je dijete pojelo nešto neplanirano, štetno. Za takve prekršaje nije potrebno psovati bebu. Potrebno je uspostaviti korisnu kaznu: 20 puta sjesti ili pritisnite 30 puta. Takođe prikladno vježbati „bicikl“, push-up, jogging, obruč za torziju itd.

    Učinite život svog deteta aktivnijim. Može se snimati u sportskim sekcijama, samo dajete bebi pravo da samostalno bira. Da biste to učinili, možete ga povesti u sportske klubove, pokazati kakve su vrste sportskih aktivnosti tako da on može birati. Na primjer, zabavna aktivnost (i korisna) bila bi. Vježbanje treba biti redovno.

    U nekim slučajevima gojaznost može nastati uslijed hipotalamo-hipofize bolesti, kada dijete ima hormonalni sistem, bulimiju itd. Tada dijete ima osjećaj gladi noću, pojačan apetit tokom dana, ružičaste pruge na bokovima, ramenima, želucu i dr. hiperpigmentacija laktova, vrata itd. Tretman u takvim slučajevima je sljedeći:

    • niskokalorična dijeta
    • jelo 6 puta dnevno (frakcijski)
    • organizacija dana posta (povrće, proteini)
    • sistematske terapijske vežbe
    • aktivni režim motora
    • masaža
    • fizioterapija

    Gojaznost kod dece se može lečiti. u sanatorijumu , ali samo ako ih je preporučio lekar. Odmor u lječilištima uz more je koristan jer se metabolički procesi u tijelu brže normaliziraju pod utjecajem svježeg morskog zraka.

    Ako dijete ima apetit veći od normalnog, tada liječnik može propisati laksative, anorexigenic i lijekove štitnjače.

    Homeopatski lijekovi za lečenje viška kilograma kod dece:

    • antimonijum crudum
    • tsimitsifuga
    • lycopodium
    • helidonum
    • Hepel
    • Grafites Cosmoplex S
    • Testis compositum
    • Sastav štitnjače
    • Aquarium Compositum (za djevojčice)

    Liječenje lijekovima treba pratiti nadzor liječnika endokrinologa. Ponekad je potrebno pribjeći hirurškim metodama liječenja - na primjer, ako su pretilost i njegove komplikacije u doglednoj budućnosti kobni. Nazvan je dio operacije koji liječi gojaznost bariatria .

    Zašto ne možete ostati gladni?

    Uz gubitak težine, prema stručnjacima, tjelesna težina bi trebala smanjivati ​​za 500-800 g tjedno. Ali ovi pokazatelji mogu se razlikovati ovisno o dobi djeteta, njegovoj težini i zdravstvenim pokazateljima.Ponekad liječnik može razviti dijetu za pretilo dijete koja će vam omogućiti da izgubite 1,5 kg viška kilograma za 1 tjedan. Ali takve se dijete trebaju provoditi pod strogim nadzorom liječnika.

    Dijeta koja nudi gubitak više od gore spomenutog za kratko vrijeme može biti štetna za zdravlje i ozbiljno. Osim toga, nakon ovakve prehrane težina se brzo može vratiti jer se u organizmu pokreću načini samoodržanja (tijelo misli da je došlo do gladi, pa pokušava u rezervi rezervirati na težini).

    Tokom posta, nedostatak energije u organizmu nadoknađuje se glukozom. Kada u krvi nema više glukoze, započinje raspad skladišta glukoze u obliku glikogena. Tijelu je dovoljno samo 24 sata posta. Tada se proteini počinju razgrađivati, a kao što znate, naše tijelo je izgrađeno uglavnom od proteina - uključujući i srčani mišić. A raspada masti počinje tek zadnji.

    Kad dijete gladuje ili ima nepravilnu prehranu, tijelu nedostaju potrebni elementi u tragovima i vitamini. To dovodi do činjenice da metabolizam usporava, jer težina "vrijedi", ali ne smanjuje. Ako se težina naglo smanji, prilagodba tijela nema vremena da se uključi. Jer postoji slabost u mišićima, otečena koža, poremetio je probavni trakt.

    Dnevnik ishrane i potrošnje energije za gojaznu decu

    Uzrok djeteta s prekomjernom težinom možete shvatiti ako 1 tjedan vodite poseban dnevnik prehrane. U njemu se bilježe apsolutno sve što se jelo tokom dana - za vrijeme glavnih obroka i za užinu. Bit će korisno izračunati unos kalorija i izvršiti izračun proteina, masti, ugljikohidrata. U istom dnevniku možete prebrojiti sagorjene kalorije. Ako potrošnja, prema vašim procjenama, premašuje potrošnju, onda je razlog za višak kilograma kod djece razumljiv - prejedanje.

    Lijekovi koji smanjuju apsorpciju masti i ugljikohidrata

    Takvi lijekovi se koriste kako ih liječnik propisuje u nekim slučajevima za pretilost u djece, kako bi se smanjila apsorpcija masti i ugljikohidrata. Tako je moguće smanjiti energetsku vrijednost hrane koja se konzumira, što pozitivno utječe na proces gubitka kilograma.

    Prije nekoliko godina lijek poput ksenikla bio je popularan (). Blokira lipazu (probavni enzim) koji potiče apsorpciju masti u probavnom traktu. Dakle, oko 30% masnoća koje su pojedene „izlaze“ iz tela a da se nigde ne odlažu. Xenical je novi korak u liječenju gojaznosti. Ali praksa je pokazala da uzimanje blokatora masti neće pomoći onima koji jedu previše masne hrane. Ne probavljene masti, prolazeći kroz creva, dovode do probavne smetnje, izazivajući nadimanje, proliv itd.

    Stoga pacijent mora birati između uzimanja masne hrane i gore navedenih lijekova. Odbijanjem lijeka i prelaskom na normalnu, zdravu prehranu, normalizira se težina i stanje crijeva. Odnosno, xenical ima psihoterapijski, a ne fizički učinak.

    Poznati sličan lijek je hitozan. On povezuje masnoću sadržanu u hrani u probavljivim spojevima, u obliku koji napušta organizam. Neovisna istraživanja kažu da hitozan pomaže samo ako osoba jede niskokaloričnu hranu. Oba lijeka ne utječu na apsorpciju ugljikohidrata, koji su glavni problem prehrane u djece s viškom kilograma.

    Među blokatori ugljenih hidrata nazivaju se (akarbo-za), lipobay i polifepan. Oni izazivaju neželjene reakcije, koje je vrijedno zapamtiti prilikom upotrebe ovih lijekova za liječenje djece:

    • fermentacijski procesi
    • zatezanje u stomaku
    • nadutost
    • poremećaji probavnog trakta

    Tako će se dijete s gojaznošću, čak i kad uzima posebne lijekove za gojaznost, morati odreći bezvrijedne hrane i oblikovati prehrambene navike.

    Prevencija pretilosti kod djece:

    Roditelji, lekari i nastavnici / odgajatelji treba da učestvuju u sprovođenju preventivnih mera protiv dečije gojaznosti.Prvi korak je da roditelji trebaju shvatiti koliko su važne pravilna prehrana i zdrav način života. Potrebno je odgajati dijete odgovarajućim prehrambenim navikama i organizirati njegov režim s potrebnom razinom tjelesne aktivnosti.

    Drugi korak je razvijanje djetetovog interesovanja za fizičko vaspitanje i sport. To ne bi trebali raditi samo nastavnici i roditelji. Sami roditelji trebaju biti primjer zdravog načina života, a ne diktatori koji kažu jedno, ali rade suprotno. Potrebno je razviti probirne programe za prepoznavanje pretilosti i njenih komplikacija među djecom i adolescentima.

    Sa kojim liječnicima se treba obratiti ako imate pretilost u djece:

    Nešto vas muči? Želite li znati detaljnije informacije o pretilosti kod djece, njezinim uzrocima, simptomima, načinima liječenja i prevencije, tijeku bolesti i prehrani nakon nje? Ili ti treba inspekcija? Možeš zakazati sastanak sa ljekarom - klinika Eurolaboratorija uvek vam na usluzi! Najbolji liječnici će vas pregledati, ispitati vanjske znakove i pomoći u utvrđivanju bolesti po simptomima, savjetovati vas i pružiti potrebnu pomoć i postaviti dijagnozu. Takođe možete nazovite doktora kod kuće . Klinika Eurolaboratorija otvoreno za vas oko sata.

    Kako kontaktirati kliniku:
    Telefon naše klinike u Kijevu: (+38 044) 206-20-00 (višekanalni). Sekretar klinike će odabrati pogodan dan i sat za posetu lekaru. Naše su koordinate i upute. Pogledajte detaljnije o svim uslugama klinike na njoj.

    Ako ste prethodno obavili neko istraživanje, obavezno ponesite njihove rezultate za konsultaciju s liječnikom. Ako studije ne budu završene, učinit ćemo sve što je potrebno u našoj klinici ili s kolegama u drugim klinikama.

    Sa tobom? Morate biti vrlo oprezni u pogledu svog ukupnog zdravlja. Ljudi ne obraćaju dovoljno pažnje simptomi bolesti i oni ne shvataju da ove bolesti mogu biti opasne po život. Postoje mnoge bolesti koje se u početku ne manifestiraju u našim tijelima, ali na kraju se ispostavi da je, nažalost, kasno za njihovo liječenje. Svaka bolest ima svoje specifične znakove, karakteristične vanjske manifestacije - tzv simptomi bolesti . Prepoznavanje simptoma prvi je korak u dijagnostici bolesti. Da biste to učinili, jednostavno je potrebno nekoliko puta godišnje pregledati ljekar , ne samo za sprečavanje užasne bolesti, nego i za održavanje zdravog uma u organizmu i telu u celini.

    Ako želite postaviti pitanje liječniku - koristite odjeljak za internetske konzultacije, možda ćete tamo pronaći odgovore i pročitati savjeti za ličnu njegu . Ako vas zanimaju pregledi klinika i ljekara, pokušajte pronaći informacije koje su vam potrebne u odjeljku. Takođe se registrirajte na medicinskom portalu Eurolaboratorija kako biste bili u toku sa najnovijim vijestima i informacijama o novostima na web mjestu, koji će biti automatski poslani na vaš e-mail.

    Ostale bolesti iz grupe Bolesti djeteta (pedijatrija):

    Bacillus cereus kod djece
    Infekcija adenovirusa kod djece
    Alimentarna dispepsija
    Alergijska dijateza kod djece
    Alergijski konjuktivitis kod djece
    Alergijski rinitis kod djece
    Angina kod dece
    Atrijalna septalna aneurizma
    Aneurizma kod dece
    Anemije kod dece
    Aritmija kod dece
    Arterijska hipertenzija kod djece
    Ascaridoza kod djece
    Asfiks novorođenčeta
    Atopijski dermatitis kod djece
    Autizam kod djece
    Bjesnoća kod djece
    Blefaritis kod dece
    Blokada srca kod djece
    Lateralna cista vrata kod djece
    Marfanova bolest (sindrom)
    Hirschsprung-ova bolest kod djece
    Lajmska bolest (krpeljna borelioza) kod djece
    Legionarska bolest kod djece
    Meniere-ova bolest kod djece
    Botulizam kod dece
    Bronhijalna astma kod djece
    Bronhopulmonalna displazija
    Bruceloza kod dece
    Tifusna groznica kod dece
    Proljetni Katar u djece
    Piletina kod djece
    Virusni konjuktivitis kod djece
    Vremenska epilepsija kod djece
    Visceralna lišmanijoza kod djece
    HIV infekcija kod dece
    Intrakranijalna povreda rođenja
    Upala creva kod djeteta
    Kongenitalne srčane oštećenja (CHD) kod dece
    Hemoragična bolest novorođenčadi
    Hemoragična groznica sa bubrežnim sindromom (HFRS) kod dece
    Hemoragični vaskulitis kod djece
    Hemofilija kod dece
    Infekcija hemofila u djece
    Generalizirano podučavanje u djece
    Generalizovani anksiozni poremećaj u djece
    Geografski jezik kod djeteta
    Hepatitis G kod dece
    Hepatitis A kod dece
    Hepatitis B kod dece
    Hepatitis D kod dece
    Hepatitis E kod dece
    Hepatitis C kod dece
    Herpes kod djece
    Herpes kod novorođenčadi
    Hidrocefalni sindrom u djece
    Hiperaktivnost u djece
    Hipervitaminoza kod djece
    Hiper ekscitabilnost kod djece
    Hipovitaminoza kod djece
    Fetalna hipoksija
    Hipotenzija kod dece
    Hipotrofija kod deteta
    Histiocitoza kod djece
    Glaukom u djece
    Gluhoća (gluha)
    Gonoblenoreja kod djece
    Gripa kod djece
    Dacryoadenitis kod djece
    Dakriocistitis kod djece
    Depresija kod djece
    Dizenterija (šigelloza) kod djece
    Disbakterioza kod dece
    Dismetabolička nefropatija u djece
    Difterija kod djece
    Benigna limforetikuloza u djece
    Anemija nedostatka gvožđa kod deteta
    Žuta groznica kod djece
    Okcipitalna epilepsija kod dece
    Žgaravica (GERB) kod djece
    Imunodeficijencija kod dece
    Impetigo kod djece
    Intestinalna invaginacija
    Infektivna mononukleoza kod dece
    Zakrivljenost nosnog septuma kod djece
    Ishemijska neuropatija u djece
    Kampilobakterioza kod dece
    Kanaliculitis kod dece
    Kandidoza (trza) kod djece
    Karotidna-kavernozna anastomoza kod dece
    Keratitis kod djece
    Klebsiella u djece
    Tifus koji se prenosi kod dece
    Encefalitis prenošen krpeljima kod dece
    Klostridioza kod dece
    Koartacija aorte kod dece
    Kožna lajmanijaza kod djece
    Pertusis kod dece
    Coxsackie- i ECHO infekcija kod djece
    Konjuktivitis kod dece
    Koronavirusna infekcija kod dece
    Ošpice kod djece
    Side-handness
    Kraniosynostosis
    Urtikarija kod djece
    Rubella kod djece
    Kriptorhidizam kod djece
    Krup u detetu
    Krupna pneumonija kod djece
    Krimska hemoragična groznica (CHF) kod djece
    Q groznica kod djece
    Labirintitis kod dece
    Manjak laktaze kod dece
    Laringitis (akutni)
    Plućna hipertenzija novorođenčadi
    Leukemija u djece
    Alergija na lijekove kod djece
    Leptospiroza kod dece
    Letargični encefalitis kod dece
    Limfogranulomatoza kod dece
    Limfom kod dece
    Listerioza kod dece
    Ebola u djece
    Frontalna epilepsija kod djece
    Malabsorpcija kod djece
    Malarija kod djece
    MARS kod dece
    Mastoiditis kod djece
    Meningitis kod dece
    Meningokokna infekcija kod dece
    Meningokokni meningitis kod dece
    Metabolički sindrom u djece i adolescenata
    Myasthenia gravis kod djece
    Migrene kod dece
    Mikoplazmoza kod djece
    Miokardna distrofija kod djece
    Miokarditis kod djece
    Mioklonska epilepsija u ranom djetinjstvu
    Mitralna stenoza
    Urolitijaza (ICD) u djece
    Cistična fibroza kod djece
    Spoljni otitis u djece
    Govorni poremećaji kod djece
    Neuroza kod djece
    Nedostatak Mitral ventila
    Rotacija crijeva je nepotpuna
    Senzorineuralni gubitak sluha kod dece
    Neurofibromatoza kod djece
    Dijabetes insipidus kod djece
    Nefrotski sindrom u djece
    Epistaksa u djece
    Opsesivno-kompulzivni poremećaj kod djece
    Opstruktivni bronhitis kod djece
    Omska hemoragična groznica (OHL) kod dece
    Opisthorchiasis kod djece
    Herpes zoster kod djece
    Tumori mozga kod djece
    Tumori kičmene moždine i kralježnice u djece
    Tumor uha
    Ornitoza kod djece
    Sumnjiva riketzioza kod djece
    Akutno zatajenje bubrega u djece
    Pinworms kod djece
    Akutni sinusitis
    Akutni herpetični stomatitis kod djece
    Akutni pankreatitis kod dece
    Akutni pijelonefritis kod dece
    Quinckeov edem kod djece
    Otitis mediji kod dece (hronični)
    Otomikoza kod dece
    Otoskleroza kod dece
    Fokalna pneumonija kod djece
    Parainfluenza kod djece
    Parakusis kod djece
    Paratrofija kod djece
    Paroksizmalna tahikardija u djece
    Zauške kod dece
    Perikarditis kod dece
    Pilorična stenoza kod dece
    Alergija na bebu hranu
    Pleurisi kod djece
    Pneumokokna infekcija kod djece
    Pneumonija kod djece
    Pneumotoraks kod djece
    Oštećenje rožnice u djece
    Povećan intraokularni pritisak

    Već nekoliko decenija naučnici promatraju porast broja djece s prekomjernom težinom. Ljekari i nutricionisti posebnu pažnju posvećuju ovom ozbiljnom problemu, jer pretilost dovodi do ozbiljnih posljedica. I u gotovo svim slučajevima to je borba protiv viška kilograma tokom zrelog života.

    Gojaznost je bolest kronične prirode koja nastaje zbog neravnoteže u metabolizmu i praćena je nakupljanjem viška masnoće u tijelu.

    Masno tkivo u ljudskom telu ne nastaje uvek intenzivno. Prvo sakupljanje nastaje od rođenja djeteta i do 9 mjeseci. Do 5 godina se rast masti stabilizira. Sledeći period rasta je 5-7 godina. Konačno - u dobi puberteta tijela i njegovog potpunog restrukturiranja - od 12 do 17 godina.

    Zbog toga ljekari razlikuju tri kritična perioda bolesti:

    1. do 3 godine - rano djetinjstvo,
    2. 5-7 godina - osnovnoškolski uzrast,
    3. 12-17 godina - adolescencija.

    Uzroci pretilosti u ranoj dobi

    Ispravno identificirati uzroke bolesti može samo endokrinolog. Postoje dva glavna faktora koji utiču na razvoj patologije kod dece:

    1. Alimentarni (probleme uzrokuje neuravnotežena prehrana i mala pokretljivost).
    2. Endokrini (problemi nastaju zbog poremećene aktivnosti endokrinog sistema).

    Prevalencija pretilosti kod djece i adolescenata posljedica je metaboličkih poremećaja i male aktivnosti. Neravnoteža u energetskoj ravnoteži povezana je s nekontroliranom potrošnjom visokokalorične hrane i pretjerano niskom potrošnjom energije.

    Nesvjestan svih šteta, djeca neograničeno jedu pekarske proizvode, slatkiše, brzu hranu, oprana gaziranim pićima.

    Ovo je važno! Hipodinamija je jedan od razloga povećanja broja djece koja pate od prekomjerne težine. Moderna djeca više vole igre na otvorenom nego sjedenje pred računarom, televizorom i uređajima.

    "Porodični sindrom", kao uzrok bolesti, nije manje čest. Gojaznost oba roditelja daje 80% garanciju da će se ista bolest pojaviti i kod djeteta.

    Velika je vjerojatnost razvoja pretilosti kod novorođenčadi težine preko 4 kg, kao i kod beba koje brzo dobivaju na težini u prve dvije godine života. Rani unos komplementarne hrane (do 6 mjeseci) i prestanak dojenja također su mogući uzroci bolesti.

    Postoji nekoliko razloga prekomjernog povećanja kilograma kod djece povezanih s razvojnom patologijom:

    • urođeni hipotireoza (nedostatak hormona štitnjače),
    • patologija nadbubrežne žlijezde (Itsenko-Cushingov sindrom),
    • upalne bolesti mozga, traumatične povrede mozga, tumori koji dovode do poremećaja hipofize,
    • adipozno-genitalna distrofija.

    Često poremećaji metabolizma doprinose psihoemocionalnim uzrocima. To može biti stalna neprijateljska atmosfera u školi, jak stres uzrokovan gubitkom rodbine ili šok djeteta koje je svjedočilo zločinu.

    Moguće posljedice i komplikacije

    Pretilost u djetinjstvu uvijek izaziva česti razvoj mnogih pratećih bolesti. To povećava rizik od invaliditeta i prerane smrti.

    Šta pretilost vodi u djetinjstvu i adolescenciji:

    • oboljenjima kardiovaskularnog sistema (hipertenzija, moždani udar, angina pektoris, srčana ishemija),
    • bolesti gastrointestinalnog trakta (upala gušterače, dvanaestopalačnog creva, gastritis, zatajenje jetre, hemoroidi, zatvor),
    • za bolesti endokrinog sistema (poremećaj gušterače, nadbubrežne žlezde i štitne žlezde),
    • oboljenjima mišićno-koštanog sistema (deformacija kostiju i zglobova, pojava ravnih stopala, varikozne vene na nogama),
    • mentalne bolesti (sindrom apneje u snu, poremećaj spavanja, psihosocijalni poremećaji),
    • u budućnosti smanjiti mušku reproduktivnu funkciju i žensku neplodnost.

    Samo liječnici mogu otkriti dječju gojaznost, ali roditelji bi trebali biti prvi koji su primijetili znakove upozorenja za bolest. Za to je važno promatrati životni stil djeteta, njegovu pokretljivost i fizičku aktivnost, promjene u figuri.

    Simptomi pretilosti kod novorođenčadi:

    • pretežak
    • česte alergijske reakcije,
    • zatvor.

    Simptomi pretilosti kod djeteta osnovnoškolskog uzrasta (5-7 godina):

    • pretežak
    • pretjerano znojenje
    • pojava kratkoće daha tokom hodanja i napora,
    • deformacija figure u trbuhu, kukovima, rukama i ramenima (nagomilavanje masnog tkiva),
    • često povećanje tlaka.

    Simptomi pretilosti kod adolescenata stari 12-17 godina:

    • izraženiji, svi gore navedeni, simptomi,
    • umor
    • kod djevojčica - menstrualne nepravilnosti,
    • vrtoglavica i glavobolja
    • pojačano znojenje
    • učestalo oticanje ruku i nogu, bol u zglobovima,
    • depresivna stanja.

    Kako dijagnosticirati bolest?

    Razlog odlaska liječniku bit će opažanja pažljivih roditelja koji mogu u djetetu otkriti prve alarmantne simptome. Doktor započinje dijagnozu prikupljanjem podataka o djetetu (metode hranjenja do godinu dana, trenutne prehrambene osobine, način života, fizička sprema, hronične bolesti).

    Sljedeći korak objektivne dijagnoze je prikupljanje antropometrijskih podataka: opseg struka, kukova, tjelesna težina. Na osnovu tih pokazatelja, lekar izračunava detetov indeks telesne mase (BMI) i upoređuje ga pomoću posebnih centilnih tabela koje je razvio WHO.

    Brojati? BMI olakšava određivanje stupnja složenosti bolesti i izračunava se sljedećom formulom: BMI = tjelesna težina (kg) / visina (m²).

    Po dobijenoj vrednosti indeksa može se utvrditi stepen pretilosti. Sledeća tabela će vam pomoći.

    Da bi utvrdio uzroke bolesti, pedijatar može propisati sljedeća ispitivanja:

    • Biohemijski test krvi. Omogućava vam da odredite količinu glukoze u krvi, holesterol, mokraćnu kiselinu. Razina ALT i AST proteina (transaminaza u krvi) odredit će stanje jetre.
    • Analiza nivoa hormona različitih vrsta u krvi i urinu. Propisana je ako doktor sumnja na razvoj gojaznosti na hormonskoj pozadini. Određuje se nivo inzulina, kortizola, TSH, estradiola i drugih hormona.

    Takođe, za razjašnjenje dijagnoze mogu se poslati na dodatne preglede:

    • Ultrazvuk štitne žlezde,
    • CT, MRI i EEG mozga (ako se sumnja na patologiju hipofize).

    Nakon utvrđivanja uzroka gojaznosti, liječnik propisuje sveobuhvatni tretman koji nužno uključuje sljedeće:

    1. Ispravljanje ishrane i individualna prehrana.
    2. Fizioterapijske vežbe.
    3. Terapija lijekovima.
    4. Hirurško liječenje (ako je potrebno).

    Korekcija ishrane

    Ispravno prilagoditi prehranu pomoći će pedijatar-nutricionista. Njegova će svrha biti usporiti stvaranje potkožne masti i podstaći povlačenje već nakupljenih rezervi. Dijeta za dijete s gojaznošću treba biti što raznovrsnija i uravnoteženija. Također se morate sjetiti da je djeci mlađoj od 3 godine dijeta kontraindicirana.

    Jelo djece s pretilošću uključuje podijeljene obroke 6-7 puta dnevno, u malim obrocima. Pauze između obroka najbolje je raditi ne duže od 3 sata. Glavna visokokalorična jela čine dijetu prvu polovinu dana, u periodu najveće aktivnosti. Za doručak i ručak pripremaju se jela od mesa i ribe iz nužno nemasnih sorti.

    Od mliječnih proizvoda poželjnije je fermentirano mlijeko s niskim postotkom masti. Svakodnevno se u prehranu uključuje kalcijum u obliku skute.

    Budući da su ugljikohidrati glavni izvor tjelesne masti, iz prehrane se preporučuje isključiti bijeli hljeb, šećer, sokove, sode, tjestenine, konzerve i slatkiše.

    Važno! Pri kuvanju je potrebno minimizirati postupak prženja u ulju. Proizvodi se mogu kuhati, kuhati na pari, pirjati i konzumirati svježe.

    Učinkovitu dijetu razvio je sovjetski nutricionista M. Pevzner. S ciljem liječenja pretilosti kod djece i adolescenata stvorio je dijetu broj 8 koju liječnici i dalje uspješno primjenjuju. Dijeta je dizajnirana u nekoliko verzija menija, čije izmjena će u potpunosti uravnotežiti unos potrebnih tvari u organizam.

    Tablica broj 8 sastoji se od sljedećih glavnih proizvoda:

    • mekinje ili krupni kruh - 100-170 g dnevno,
    • mliječni proizvodi niskog sadržaja masti - 180-200 g dnevno,
    • nemasno meso, perad, nemasna riba - 150-180 g dnevno,
    • supe s malom količinom krompira - do 220 g porcije,
    • od žitarica samo proso, heljda i ječam - do 200 g kaše na dan,
    • svo povrće u neograničenom broju različitih načina kuhanja,
    • voće, po mogućnosti nezaslađeno - do 400 g dnevno.
    • čaj, šećer i sokovi.

    Evo jedne od opcija izbornika za dijetu broj 8, osmišljenu da pomogne djetetu s pretilošću:

    Kuhan na vodi, čaj bez šećera, jabuka.

    Salata od jabuke i svježeg kupusa, kuhano jaje, čorba od šipka.

    Juha od povrća ili kupusa, pirjani kupus s kuhanim mesom ili ribom, kompot od sušenog voća.

    Skuta sa kefirom.

    Kuhana riba, povrtna salata s biljnim uljem. Prije odlaska u krevet - čaša kefira bez masti.

    Svi recepti za pretilu djecu uzimaju u obzir gotovo potpuno odsustvo soli, slatkog i maslaca, pa djeci izgleda previše strogo, svježe i bez ukusa.

    Kako bi poboljšali psihičko raspoloženje djeteta kad jede, roditelje se potiče da koriste svu svoju maštu i kreativno transformiraju poslužena jela. To mogu biti crtane figure, obrasci i drugi detalji iz proizvoda. Svijetle i sočno povrće uvijek će doći u pomoć.

    Fizioterapijske vežbe

    Obvezni deo sveobuhvatnog lečenja dečije gojaznosti jesu fizičke aktivnosti. Liječnik koji će pohađati propisat će potreban kompleks vježbe terapije, koji će pridonijeti mršavljenju.

    Osim toga, preporuke za gojaznu decu uključuju sportske sekcije, šetnje na otvorenom u bilo koje vreme, plivanje, vožnja biciklom, masaža. Vježbanje treba biti redovno. Snalažljivi roditelji čak osmisle i kazne u vidu punjenja (10 push-up-ova, 30 čučnjeva itd.) Tako da su opterećenja svakodnevna.

    Zanimljivo! Crtanje kredom po asfaltu je jednostavna, ali vrlo korisna vježba. Napokon, crtajući, dijete se nakloni i kreće na svoje stavove.

    Komplikacije

    Najgore je u svemu tome što ova patologija prijeti. Nažalost, roditelji ne predstavljaju uvek čitavu opasnost od bolesti. U međuvremenu, posljedice mogu biti najozbiljnije - čak i smrt (s ocjenom 3).

    p, blok citati 70,0,0,0,0 ->

    Među najčešćim komplikacijama:

    p, blok citati 71,0,0,0,0 ->

    • apneja
    • arterijska hipertenzija
    • ginekomastija
    • hipendrondrogenizam,
    • dislipidemija,
    • žučna kamena bolest
    • odložen ili ubrzan seksualni razvoj,
    • patologija mišićno-koštanog sistema: osteoartritis, Blountova bolest, spondilolisteza,
    • poremećaji metabolizma ugljikohidrata: otpornost na inzulin, oslabljena tolerancija na glukozu, glikemija nakon posta,
    • gojaznost jetre: hepatoza i steatohepatitis najčešće su stanja kod djece,
    • relativni nedostatak androgena,
    • šećerna bolest tipa II,
    • gastrointestinalne bolesti: upala pankreasa, gastritis, hemoroidi, zatvor,
    • zatajenje jetre
    • mentalne bolesti, psihosocijalni poremećaji,
    • smanjena muška reproduktivna funkcija, ženska neplodnost u budućnosti.

    Roditelji trebaju shvatiti da su gojazna djeca nesretna. Dakle, njihov je glavni zadatak spriječiti takav razvoj događaja, i ako se to već dogodilo, učinite sve da izliječite dijete. Što prije odrasli dostignu, to će biti veće šanse za oporavak i uspješan život u budućnosti.

    p, blok citati 72,0,0,0,0 ->

    p, blok-citati 73,0,0,0,0 -> p, blok-citata 74,0,0,0,1 ->

    Uzroci pretilosti

    Postoje dva glavna razloga koja doprinose razvoju pretilosti:

    • nezdrava prehrana u kombinaciji s neaktivnim načinom života,
    • prisutnost endokrinih bolesti (bolesti jetre, nadbubrežne žlijezde, štitne žlijezde, jajnika).

    Nasljedni faktor ima veliki uticaj. U adolescenciji djeca često puštaju da im se život diže: vode sjedeći način života, konzumiraju pretjeranu količinu bezvrijedne hrane.

    Obilje brze hrane, raznih gaziranih pića, slatkiša, provođenja slobodnog vremena za računalom doprinose pogrešnoj dnevnoj rutini i načinu života djece. Takva zabava usporava metabolizam, potiče razvoj patologija u svim tjelesnim sistemima i izaziva pojavu prekomjerne težine kod djeteta.

    Endokrine bolesti utječu na ispravan omjer visine i težine, ali puno je manje vjerojatno da će uzrokovati višak kilograma. Prevencija pretilosti kod djece i odraslih spriječit će pogoršanje zdravlja i izgleda.

    Koji faktori doprinose pojavi prekomjerne težine

    U nedostatku genetske predispozicije i endokrinih patologija, sljedeći faktori uzrokuju pretilost:

    • nedostatak potrebne fizičke aktivnosti,
    • česti stresovi i snažna osećanja,
    • pothranjenost - poremećaji u ishrani koji dovode do razvoja bulimije, anoreksije i drugih bolesti,
    • upotreba velikog broja lako probavljivih ugljikohidrata, namirnica s visokim sadržajem šećera,
    • poremećaj sna, posebno - nedostatak sna,
    • upotreba lijekova koji djeluju na centralni nervni sistem, stimulišući ga ili inhibirajući.

    U vrlo rijetkim slučajevima gojaznost može biti posljedica operacije (npr. Uklanjanja jajnika) ili povreda (ako je oštećena hipofiza). Oštećenje tumora hipofize ili nadbubrežne kore također izaziva pojavu prekomjerne težine. Prevencija gojaznosti od rane dobi pomoći će da se izbjegnu zdravstveni problemi koji nastaju kada imate prekomjernu težinu.

    Kako izračunati indeks tjelesne mase

    Gojaznost je klasifikovana prema BMI. Ovu brojku možete sami izračunati. Dovoljno je znati težinu i visinu.

    Potrebno je podijeliti tjelesnu težinu s kvadratom visine. Na primjer, žena ima težinu od 55 kg s visinom od 160 cm. Izračun će izgledati ovako:

    55 kg: (1,6 x 1,6) = 21,48 - u ovom slučaju težina idealno odgovara pacijentovoj visini.

    BMI viši od 25 ukazuje na višak kilograma, ali ne predstavlja opasnost po zdravlje. Prevencija gojaznosti trebala bi početi što je ranije moguće, a ne kada je BMI već veći od 25. Kada se tjelesna težina osobe tek počinje povećavati, zaustavljanje ovog procesa je puno lakše nego u bilo kojoj fazi pretilosti.

    Dešifriranje BMI

    Nakon izračuna vašeg pokazatelja indeksa tjelesne mase, morate utvrditi da li je to inačica norme ili ne:

    • ako se pri prebrojavanju dobije broj manji od 16, to ukazuje na snažan manjak tjelesne težine,
    • 16-18 - nedovoljna težina, najčešće sve devojke teže ovom pokazatelju,
    • 18-25 - idealna težina za zdravu odraslu osobu
    • 25-30 - prisutnost prekomerne težine, koja nije štetna za zdravstveno stanje, ali spolja značajno pokvari oblik figure,
    • više od 30 - prisutnost gojaznosti različitih stepena, koja zahtijeva medicinsku intervenciju.

    U slučaju prekomjerne težine, bolje je odmah promijeniti svoj način života i vratiti optimalne parametre.Inače će težina postepeno rasti, a nakon toga biti će se vrlo teško vratiti prihvatljivim standardima. Prevencija pretilosti kod djece trebala bi početi u vrlo mladom dobu. Odnosno, morate pažljivo pratiti ishranu i aktivnost svoje djece.

    Vrste gojaznosti

    Sljedeće vrste pretilosti razlikuju se ovisno o lokaciji većeg postotka prekomjerne težine:

    • Gornji (trbušni) - masni sloj nastaje uglavnom u gornjem dijelu tijela i na stomaku. Ova vrsta se najčešće dijagnosticira kod muškaraca. Trbušna pretilost negativno utječe na ukupno zdravlje, uzrokujući pojavu dijabetesa, moždanog udara, srčanog udara ili hipertenzije.
    • Donja (femoralno-glutealna) - masne naslage su lokalizovane u bedrima i zadnjici. Dijagnosticira se uglavnom u ženskom spolu. Provocira pojavu venske insuficijencije, bolesti zglobova i kralježnice.
    • Srednji (mješoviti) - masti se ravnomjerno nakuplja u tijelu.

    Vrste gojaznosti mogu se povezati sa tjelesnim tipovima. Tako će lik „jabuka“ biti karakteriziran pojavom prekomjerne težine u gornjem dijelu tijela i na stomaku, a na slici tipa „kruška” masne naslage će se lokalizirati uglavnom u bedrima, stražnjici i donjem dijelu trbuha.

    Prevencija pretilosti kod starijih bolesnika je neophodna jer u ovoj dobi postoje poremećaji u endokrinom sustavu i smanjen metabolizam.

    Terapija lijekovima

    Liječnici najčešće propisuju lijekove samo od 3. stupnja gojaznosti. To je zbog činjenice da su svi lijekovi koji suzbijaju apetit i smanjuju težinu kontraindicirani kod djece mlađe od 15 godina.

    Savremene metode liječenja pretilosti kod djece temelje se na terapiji bez lijekova. Često su u kompleks liječenja uključeni homeopatski preparati koji su manje opasni po dječji organizam.

    Hirurško liječenje

    Postoje posebno teški slučajevi tijeka bolesti kada postoji potreba za hirurškom intervencijom (ekstremna gojaznost ili stanja koja su uslijed njegovih komplikacija opasna po život). Tada ljekari mogu na operaciju.

    Hirurgija za liječenje gojaznosti (bariatrija) se i dalje poboljšava, ali sada liječnici vježbaju više od 40 vrsta barijatrijske operacije kako bi se uklonili efekti pretilosti kod djece.

    Prevencija za gojaznost

    Problem pretilosti kod djece može se očitovati i tokom razdoblja rađanja djeteta, pa stručnjaci preporučuju započinjanje prevencije još prije njegovog rođenja. Buduća majka trebala bi se brinuti za uravnoteženu prehranu i sjetiti se opasnosti prejedanja.

    Glavne preventivne mjere namijenjene prevenciji pretilosti kod djece i adolescenata svode se na sljedeće korake.

    To uključuje uravnoteženu prehranu, promatranje satne ishrane i isključenje štetne hrane i pića iz jelovnika.

    Omogućuje zdrav način života, tjelesni odgoj, sport i igre na otvorenom, ograničenje sjedenja pred računarom ili televizorom.

    Kada je dijete pretilo, psihološka situacija u njegovoj porodici je vrlo važna. Tinejdžer s prekomjernom težinom često može postati depresivan, što će samo pogoršati tok bolesti. Stoga je važna sva podrška i pozitivan stav roditelja. Ne samo savjeti što treba raditi i kako, već motivacija ličnim primjerima.

    Dečja gojaznost vrlo je ozbiljan problem. Ovo je bolest koja će se sigurno osjećati u mladoj i zreloj dobi. Roditelji bi trebali biti veoma pažljivi prema djetetu i moraju ga naviknuti da održava pravi način života. Pa, to će biti ključ njegove sigurnosti i dobrog zdravlja.

    Pozdrav svima, ja sam Olga Ryshkova. Prvo odlučite o strategiji. Strategija za lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata uključuje sledeće stavke:

    1. Ne šteti.Kompleks za liječenje trebao bi biti siguran za fizičko i psihičko zdravlje djeteta.

    2. Stroga niskokalorična dijeta zahtijeva obaveznu koordinaciju s ljekarom i medicinskim nadzorom.

    3. Kompleks treba da uključuje ishranu, efekte u ponašanju i fizičku aktivnost. Ovo je mnogo efikasnije od jednosmjerne terapije (na primjer, samo dijeta).

    4. Ako uzrok pretilosti nije hormonalni neuspjeh, već višak kalorijskog unosa, ne biste se trebali oslanjati na farmakološke pripravke. Do danas nema pouzdanih rezultata delotvornosti i sigurnosti lekova koji se koriste u lečenju gojaznosti dece i adolescenata. U usporedbi s odraslima, nije se proučavalo pitanje samo njihove dugoročne učinkovitosti u gubitku kilograma, već i stvaranja komplikacija i pridruženih bolesti. Na liječenju droga zadržaćemo se malo niže.

    5. Cijela obitelj treba biti spremna za početak promjena i aktivno sudjelovati u njima. Podsticanje roditelja da se pridržavaju dijeta i vježbi povećava efikasnost liječenja.

    6. Morate biti spremni na poteškoće i ne odustajati. Ne želim vas uznemiriti, ali prema svjetskim statistikama, samo 10-15% djece i adolescenata gubi kilograme, ostatak ili ostaje na istom nivou mase, ili nastavljaju sa gomilanjem. Roditelji su spašeni.

    Dijetalna terapija i režim vježbanja ostaju glavne mjere liječenja djece s pretilošću.

    Dijeta za djecu i adolescente koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili, trebaju imati malo ugljikohidrata i životinjskih masti, bogate vlaknima i dovoljno vitamina. Dizajnirana je dugo i ne bi trebalo narušavati fizički i mentalni razvoj djeteta. Za liječenje gojaznosti u kliničkoj praksi, postsovjetske zemlje obično koriste tablicu dijeta br. 8. Dijeta je uravnotežena, učinkovita, sigurna i na temelju nje možete stvoriti jelovnik za djecu i adolescente koji imaju prekomjernu težinu ili pretilo.

    Šta je bihejvioralna terapija za gojaznost?

    Odlučili ste se ozbiljno baviti liječenjem gojaznosti kod djeteta. Znači, došlo je do skoka u vašoj motivaciji. Zabrinuti ste za njegovo zdravlje ili njegove vršnjake. Dalje, trebali biste učiniti sve što je moguće da dijete motivirate na gubitak kilograma. Razvijte niz motivacija koje bi ga ohrabrile da preduzme prve korake, stvorite određenu „hrabrost“. Tako da dijete prihvati sistem fizičke aktivnosti i ishrane i ne "zaroni" u hladnjak u vašem odsustvu.

    Jedenje uzrokuje oslobađanje dopamina - hormona užitka. Zamijenite zadovoljstvo jesti drugim užicima u skladu s vašim godinama i uključite svoju obitelj u to. Prelazak na novo ponašanje trebao bi se dogoditi bez unutarnjeg otpora djeteta ili adolescenta.

    Moram reći da bihevioralna terapija djeluje uz velike poteškoće kod adolescenata starijih od 13 godina. Djeca se lako uključuju u igranje, a sa tinejdžerima je to mnogo složenije.

    Rezimirajući - bihevioralna terapija treba da uključuje stimulaciju za postizanje cilja i samokontrolu od strane deteta ili adolescenta.

    Hormoni i gojaznost.

    Hormonske patologije kao uzrok pretilosti kod djece i adolescenata nisu česte, ali javljaju se. Mama je dovela 15-godišnju Sašu u našu kancelariju nakon duge borbe sa njegovim apetitom i slanja u hladnjak. Pregled je pokazao patologiju nadbubrežne žlezde, visoku koncentraciju inzulina (hiperinzulinizam), koji je održavao glukozu na niskom nivou i izazvao "vučiji" apetit kod Saše.

    Već dugo primjećujem da je koncept "jede puno" i "jede malo" vrlo subjektivan. Pa ipak, ako vaše dijete jede puno i ne možete ništa poduzeti s tim ili su vaši napori da smanjite unos kalorija gotovo nikakav rezultat, pregledajte dijete na hormone.O tome sam pisao u članku "Koje hormone treba da prođu u slučaju gojaznosti kod deteta", neću ponavljati.

    O liječenju lijekovima.

    Farmakološke pripravke propiše samo liječnik. Indikacije za medicinsko liječenje su jaka gojaznost, znakovi hiperinzulinizma, oslabljena tolerancija na glukozu. Lijekovi koji se mogu koristiti u liječenju gojazne djece prilično su ograničeni.

    Jedino sredstvo za koje je dokazano da je sigurno kad se koristi sa djecom sa stanovišta svjetske zajednice je Metformin. Upotrebljava se u slučaju oslabljene tolerancije na ugljikohidrate ili dijabetes tipa 2. Učinkovitost i sigurnost njegove upotrebe dokazuju i domaći stručnjaci.

    Nedavno su izvijestili o učinkovitoj uporabi homeopatskih lijekova kod djece koji utječu na centre gladi i sitosti, ali na svjetskoj razini ne postoji dovoljna baza dokaza o njima.

    Zašto liječenje može uspjeti?

    Nemoguće je očekivati ​​pridržavanje režima od tinejdžera čiji roditelji sami jedu visokokaloričnu hranu. Ako majka ne organizuje zdrave doručke tokom školskog dana u školi, dete to "uspešno nadoknađuje" kupujući lepinje, kolačiće, čips, čokoladu ili, u najboljem slučaju, jedenje sendviča.

    Tome se dodaje i negativni uticaj vršnjaka - prekomerna težina je razlog za ogorčenje, u vezi s tim što se adolescenti trude da se ne ističu i sramota su jesti „ne takvu hranu kao svi ostali“ (tj. Čips, kolače itd.), Sramota su da ispune bilo kakvo opterećenje na časovi fizičkog vaspitanja u školi, ne učestvuju u igrama sportova nakon nastave.

    To smanjuje samopoštovanje adolescenata, postaje osnova anksiozno-depresivnih stanja i objašnjava činjenicu smanjenja motivacije za gubitak kilograma. Upravo takvo ponašanje roditelja ukazuje na nedostatak pripremljenosti za efikasno liječenje pretilosti kod djece i adolescenata i dovodi do neuspješnog liječenja.

    Tako da se vaše dijete izliječi od 10-15% izliječenih od gojaznosti.

    Kako izliječiti pretilost kod djece i adolescenata uz nedovoljnu psihološku podršku obitelji, negativan stav vršnjaka, nedostatak organizirane prehrane u školi i dostupnost specijaliziranih odjela fizičkog vaspitanja, nedostatak kvalificiranih stručnjaka u mjestu prebivališta koji mogu pomoći u izboru proizvoda, režimu vježbanja i pružanju psihološke podrške?

    Samo vaša željezna motivacija da vaše dijete odraste zdravo, a ne onesposobljeno za aterosklerozu, poremećaje srčanog ritma, hipertenziju i dijabetes, pomoći će vam da savladate sve i postignete efikasan rezultat. Naučit ćete analizirati prehranu, smanjiti nivo anksioznosti u djetetu i usredotočiti se na podršku porodice. Uspjet ćete.

    Dijagnoza gojaznosti

    Kao dijagnostičke mjere se koriste:

    • indeks tjelesne mase
    • električna mjerenja masnog i nemasnog tkiva u tijelu,
    • merenje telesne zapremine
    • mjerenje ukupne potkožne masti,
    • krvni test - koristi se za dijagnosticiranje bolesti koje izazivaju pojavu viška kilograma.

    Na osnovu rezultata liječnik može donijeti zaključak o prisutnosti ili odsutnosti bolesti. Prevencija pretilosti kod djece i adolescenata pomaže u održavanju normalnog funkcioniranja tijela u odrasloj i staroj dobi.

    Lečenje gojaznosti

    U nekim slučajevima mršavljenje se ne primjećuje čak i uz zdravu prehranu i dovoljnu fizičku aktivnost. U tom slučaju ljekari mogu propisati odgovarajuće farmakološke lijekove koji doprinose gubljenju kilograma. Prevencija pretilosti i dijabetesa je neophodna ako pacijent ima kardiovaskularne bolesti.

    Ako pacijent s pretilošću razvije bolesti kardiovaskularnog, respiratornog ili mišićno-koštanog sistema, potrebno je prije svega uzimati lijekove koji rješavaju ove probleme. Upotrebu takvih lijekova treba kombinirati s promjenom vašeg uobičajenog načina života, a ako je potrebno i s lijekovima koji potiču mršavljenje.

    Zabranjeno je birati i uzimati lijekove za mršavljenje bez konsultacije s liječnikom. Promotivni proizvodi ne daju željeni učinak, a efikasne lijekove treba propisati tek nakon potpunog pregleda od strane kvalificiranog liječnika. Zbog velikog broja kontraindikacija i nuspojava, takve lijekove treba davati pod nadzorom liječnika u strogo propisanoj dozi.

    Posljedice neliječene gojaznosti

    Ako na vrijeme ne dijagnosticirate uzrok viška kilograma i počnete liječiti gojaznost na vrijeme, mogu se pojaviti ozbiljne komplikacije. Prevencija gojaznosti u starosti je neophodna da bi se spriječila pojava pratećih bolesti i stanja, kao što su:

    • bolesti zglobova i kostiju,
    • visok krvni pritisak
    • bolesti jetre i žučne kesice
    • poremećaji spavanja
    • depresija
    • povećanje holesterola u krvi,
    • astma
    • poremećaji prehrane,
    • dijabetes
    • kardiovaskularne bolesti
    • rana smrt.

    Debljanje negativno utječe na opće stanje pacijenta i njegovo zdravstveno stanje. Što više tjelesne masnoće teže je tijelo da se nosi sa svojim funkcijama. Poremećani su procesi disanja, probave, cirkulacije krvi, smanjena je aktivnost mozga, pojavljuju se bolesti genitalnog područja i poremećaj reproduktivne funkcije.

    Dijeta za gojaznost

    U pretilosti liječnik upućuje pacijenta na nutricionista koji uzima u obzir sklonosti djeteta ili odraslih i donosi novu dijetu. Prevencija gojaznosti kod adolescenata treba da uključuje psihološki faktor u kombinaciji sa osnovnim medicinskim preporukama. Najvažnije i najefikasnije preporuke su:

    • ograničenje upotrebe masne, pržene i visokokalorične hrane, praktične hrane, sode, hrane s visokim sadržajem šećera,
    • upotreba obranih mliječnih proizvoda,
    • osnova dnevne prehrane treba biti svježe povrće i voće,
    • meso i riba preferiraju se nemasne sorte, kuhane na pari, pečene ili kuhane,
    • ograničenje namirnica koje sadrže visok natrijum,
    • smanjiti količinu rafiniranih ugljikohidrata (hljeb, riža, šećer),
    • jesti istovremeno
    • mora doručkovati
    • bilo koja pića zamijenite čistom vodom i pijte 2-3 litre dnevno.

    Potrebno je kupovati prije svega zdrave proizvode i kuhati kod kuće. S razvojem teške pretilosti, ove preporuke neće dati dobar učinak, trebat će strogo nadgledanje od strane nutricioniste i stroga dijeta.

    Fizička aktivnost u pretilosti

    Poboljšanje rezultata dijetalne prehrane omogućit će umjereno vježbanje. Potrebno je odabrati najbolji sport u kojem se telo neće iscrpiti. U suprotnom, biti će se prilično teško motivirati na nastavu. Sport bi trebao biti zabavan i potaknuti energiju i pozitivne emocije.

    Prevencija pretilosti kod djece trebala bi uključivati ​​i smanjenje vremena provedenog za računarom ili televizorom, na 1-2 sata dnevno. Ostatak vremena koje trebate biti aktivni, pohađati sportske klubove ili vježbati kod kuće, čak i ispraznite to će biti čišćenje kuće, trčanje, plivanje ili kondicija. Svi biraju časove po svojoj želji.

    Gojaznost: liječenje i prevencija

    Liječenje gojaznosti treba početi u ranoj fazi. U ovom slučaju, nakon dijeta, aktivan način života i zdrav san moći će normalizirati težinu i vratiti željenu formu u tijelo.U rijetkim slučajevima mogu biti potrebni lijekovi za mršavljenje ili operativni zahvat tijekom kojeg se vrši smanjenje volumena u stomaku.

    Da biste spriječili razvoj gojaznosti, morate se pridržavati nekoliko ključnih točaka:

    • dajte prednost zdravoj hrani i ne jedite više nego što je potrebno za potpuno funkcionisanje organizma,
    • vodite aktivan stil života - ako je posao sjedeći, u slobodno vrijeme trebali biste se baviti sportom, više šetati na svježem zraku,
    • važno je dovoljno spavati i izbjegavati stresne situacije koje mogu izazvati poremećaje metabolizma ili endokrinih žlijezda.

    Pridržavanje svih pravila spriječit će pretilost. Uzroci, prevencija i liječenje frolične gojaznosti trebaju biti međusobno povezani i usmjereni na promjenu životnog stila i povratak na prijašnji volumen tijela.

    Šta je dečja gojaznost?

    Tako adolescenti nazivaju stanje u kojem je njihova tjelesna težina premašena normalno za njihove pokazatelje dobi. Taj je problem uglavnom uzrokovan sjedilačkim načinom života, neuhranjenošću, nekim psihološkim uzrocima ili hormonskim poremećajima. Osobe koje su od djetinjstva prekomjerne tjelesne težine, sklonije su neplodnosti, infarktu miokarda i srčanoj ishemiji.

    Uzroci pretilosti kod djece i adolescenata

    Prekoračenje normalne tjelesne težine može biti uzrokovano različitim razlozima. Ovisno o njima, razlikuju se dva glavna faktora rizika:

    1. Alimentarno. U ovom slučaju višak tjelesne težine posljedica je sjedilačkog načina života i nepravilne prehrane.
    2. Endokrina Ozbiljniji faktor. Uz to, problemi s težinom nastaju zbog metaboličkog sindroma, bolesti nadbubrežne žlijezde, štitne žlijezde i jajnika kod djevojčica.

    Samo liječnik na osnovu pregleda, razgovora s djetetom i roditeljima i drugih studija može utvrditi konkretan uzrok. Gojaznost kod adolescenata razvija se kao rezultat patologija kao što su:

    1. Nasljednost To nije najčešći razlog, jer čak i uz genetsku predispoziciju, za masovni dobitak potreban je višak hrane.
    2. Kongenitalna gojaznost. To uključuje djecu koja su rođena težine veće od 4 kg. Ova vrsta dijagnosticira se u samo 1% slučajeva.
    3. Kršenje prehrane. Jedan od uobičajenih uzroka debljanja. Pacijent ne jede istovremeno, a dijeta se sastoji od štetne hrane.
    4. Nedostatak fizičke aktivnosti. Dugo ležanje tokom dana, sjedenje u igrama, gledanje televizije ili boravak za računalom doprinose debljanju.
    5. Hipotireoza Ova bolest dovodi do nedostatka joda u tijelu, što uzrokuje endokrine poremećaje. Ovo stanje doprinosi povećanju tjelesne težine.
    6. Stečene bolesti. Ne samo genetski faktori dovode do povećanja kilograma. Može se dogoditi na pozadini:
    • meningitis
    • Prader-Willi sindrom,
    • encefalitis
    • Cohenov sindrom
    • Ischenko-Cushingov sindrom,
    • tumori mozga.

    Tabela težine i visine

    80% djece ima prvi i drugi stepen. Da biste odredili patologiju, morate tačno znati težinu. Vrijednost tjelesne težine uspoređuje se s normalnim vrijednostima koje su prikazane u tablici centila. Sadrži nekoliko količina odjednom. Prva je prosječna težina, ovisno o dobi - od 1 godine 3 mjeseca do 17 godina. Uz to je naznačen raspon normalne tjelesne težine u kojem se ona može mijenjati bez štete zdravlju. Uz težinu, tablica s centilom sadrži i prosječnu vrijednost rasta za svaku dob i interval zdravih pokazatelja.

    Simptomi pretilosti u adolescenciji

    Primarna i sekundarna pretilost u adolescenata imaju niz uobičajenih simptoma, kao i znakove karakteristične za svaki oblik. Glavni je vidljiv golim okom - to su velike količine tijela zbog značajnog sloja masti, kao što se vidi na fotografiji. Znakovi prehrambene pretilosti kod adolescenata uključuju:

    • kratkoća daha
    • visok krvni pritisak
    • nedostatak interesa za fizičku aktivnost,
    • masne naslage na različitim dijelovima tijela.

    Endokrini simptomi se javljaju usred problema sa štitnom žlijezdom, jajnicima i nadbubrežnom žlijezdom. Znakovi ovog stanja su:

    • loš apetit
    • kese ispod očiju
    • slabost
    • pospanost
    • umor
    • suva koža
    • loši školski rezultati
    • zatvor.

    Kada prekomjernu težinu prate glavobolje, to može biti znak tumora. U pozadini ovog problema mogu se primijetiti sljedeći simptomi:

    • ginekomastija - povećanje mliječnih žlijezda kod dječaka i djevojčica,
    • galaktoreja - ispuštanje mleka iz mlečnih žlezda,
    • kršenje ciklusa menstruacije kod djevojčica,
    • zaostajanje u razvoju tokom puberteta.

    Opasnost od prekomjerne težine kod djeteta

    Prekomjerna težina kod djeteta može uzrokovati bolesti koje nisu karakteristične za djetinjstvo. ne samo da pogoršavaju kvalitetu života, već i smanjuju njegovo trajanje. Iz tog razloga pretilost kod adolescenata smatra se opasnom patologijom. Može izazvati probleme sa različitim organima. Gojaznost kod djevojčica dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa. Zbog smanjenja nivoa progesterona u budućnosti se mogu razviti problemi sa začećem.

    Posledice i komplikacije

    Ne samo fizičko, već i mentalno zdravlje pati od viška kilograma. Ruganje vršnjacima, nezadovoljstvo sobom i stalna iskustva dovode do dugotrajnog stresa, što samo pogoršava situaciju i dovodi do društvene izolacije. Mnogi adolescenti razvijaju ravna stopala, loše držanje, skoliozu i artrozu. Pored tih patologija i mentalnih poremećaja, višak tjelesne masti uzrokuje:

    1. Kardiovaskularne bolesti. Ovdje se razlikuju hipertenzija, ateroskleroza, hronični srčani zastoj, angina pektoris.
    2. Patologije kostiju i zglobova. To uključuje skeletne deformitete, ravna stopala, skoliozu, bolove u zglobovima.
    3. Endokrine bolesti. U slučaju nedostatka inzulina razvija se dijabetes tipa 2.
    4. Probavne bolesti. U ovoj skupini primjećuju se česti zatvor, holecistitis (hronična upala žučne kesice), pankreatitis (upala gušterače). Zbog masnih naslaga u jetri razvija se lipidna hepatoza.
    5. Mentalna bolest. Komplikacije u ovoj kategoriji su poremećaj sna, sindrom apneje u snu (respiratorni distres) i psihosocijalni poremećaji.

    Prikupljanje podataka o bebama

    Kako bi utvrdio moguće uzroke problema viška kilograma, liječnik započinje s pregledom. Intervjuiše roditelje o dijeti. Što se tiče novorođenčadi, stručnjaku su potrebne informacije o načinu hranjenja do godinu dana. O starijoj djeci liječnik mora znati njihove prehrambene karakteristike, tjelesnu aktivnost, razinu tjelesne spremnosti i prisutnost popratnih kroničnih bolesti.

    Merenje antropometrijskih podataka i izračunavanje BMI

    Da biste izračunali BMI, morate izmjeriti tjelesnu težinu i visinu. Prva vrijednost uzima se u kilogramima, druga - m. Visina zamjene u formuli mora biti kvadratna. Zatim se ta vrijednost mora podijeliti s tjelesnom težinom u kilogramima. Opća formula BMI izgleda ovako - težina (kg) / visina u kvadratu (m²). Ako uporedite izračunati BMI i standardne vrijednosti, možete utvrditi prisustvo pretilosti u tinejdžera:

    Bioelektrična otpornost

    Ovo je metoda bio-impedance koja predstavlja mjerenje debljine nabora kože u odnosu na masno tkivo. Spada u kategoriju neinvazivnih i vrlo jednostavnih. Sama metoda se temelji na činjenici da su različita tkiva u tijelu na svoj način u stanju provesti slabu električnu struju. Tijekom postupka izravno se procjenjuje postotak vode, dok se masnoća utvrđuje indirektno. Vrijednosti praga za dijagnozu su 95 centila.

    Laboratorijska dijagnostika i hardversko istraživanje

    Da bi konačno utvrdio uzrok gojaznosti kod tinejdžera, liječnik propisuje još nekoliko instrumentalnih studija. Njihova lista uključuje sljedeće postupke:

    1. Biohemijski test krvi. Otkriva nivo glukoze, holesterola i triglicerida, čije povećanje povećava rizik od dijabetesa i ateroskleroze. Odredivši protein, specijalista može donijeti zaključak o stanju jetre.
    2. Krvni i mokraćni testovi na hormone. Propisuje ga liječnik u slučajevima kada se sumnja na endokrinu prirodu prekomjerne tjelesne težine. U slučaju urođene hipotireoze u krvi, otkriva se smanjenje broja hormona štitnjače.
    3. Snimanje magnetnom rezonancom (MRI) i računarska tomografija (CT). Ovi postupci su potrebni ako sumnjate na prisutnost hipofize u tumoru i na njegove druge bolesti.

    Terapija lijekovima

    Važno je proučiti kontraindikacije i nuspojave prije upotrebe lijeka, jer su mnogi lijekovi zabranjeni za adolescente. Samo liječnik propisuje određene lijekove. Ovisno o stupnju može se propisati:

    • Orlistat - dozvoljeno od 12. godine,
    • Metformin - koristi se u dobi od 10 godina,
    • Phentermine - opasnost od visokog krvnog pritiska
    • Fluoksetin - indiciran u slučaju noćne apneje i bulimije.

    Psihološka pomoć

    Tinejdžere odlikuje činjenica da žive u sadašnjem vremenu, pa im je važnije ono što se događa sada. U takvim okolnostima, ne vrijedi objasniti kako će pretilost adolescenata utjecati na njihov budući život, nakon otprilike 10 godina. Bolje je prepoznati loše strane prekomjerne težine prezentirajući djetetu specifične situacije. Postoji nekoliko jednostavnih saveta koji će detetu pružiti psihološku podršku:

    • napravite listu kupovina zajedno, uključite samo korisne proizvode,
    • razveselite se riječima - „neka vaša težina bude iznad norme sada, ali radimo na ovom problemu i sigurno ćemo se izboriti“,
    • objasnite da bavljenje sportom nije obaveza, već još jedna prilika za uživanje u načinu života, pa možete izabrati šta mu se sviđa,
    • objasniti da ismijavanje vršnjaka ne bi trebalo uznemiriti, jer je važnije kako osoba percipira sebe, a ne mišljenja drugih, utoliko više izražena ne u taktnom obliku, već u obliku naziva,
    • utvrditi ulogu elektroničkih uređaja u djetetovom životu, objasniti da dugo sjedenje iza njih pogoršava zdravlje, a dugotrajno bavljenje istim stvarima smanjuje zadovoljstvo takvog provoda.

    Prevencija bolesti

    Mjere za sprečavanje pretilosti kod adolescenata gotovo su iste kao i u slučaju njegovog liječenja. Glavni postupci su prehrana i fizička aktivnost. Važno je od rane dobi naviknuti dijete na zdravu prehranu kako bi ga kao tinejdžer mogao promatrati. Svakodnevna šetnja na svežem vazduhu, aktivne igre ili sport trebalo bi da budu u dnevnom režimu za svu decu. Prevencija pretilosti kod djece sastoji se i u kontroli emocionalnog stanja, posebno u adolescenciji. Da biste to učinili, trebate češće razgovarati s djetetom, zanimati se za njegov život i probleme.

    Gojaznost kod djece i adolescenata: fotografija, liječenje i prevencija problema. Gojaznost kod adolescenata i djece: uzroci i liječenje

    - hronični metabolički poremećaj, praćen pretjeranim taloženjem masnog tkiva u tijelu. Pretilost kod djece očituje se povećanom tjelesnom težinom i predisponira razvoj opstipacije, holecistitisa, arterijske hipertenzije, dislipidemije, inzulinske rezistencije, disfunkcije genitalne žlijezde, artroze, stopala, apneje u snu, bulimije, anoreksije itd. Dijagnoza dječje i adolescentne pretilosti postavlja se na temelju mjerenja rasta, tjelesna masa, BMI i višak stvarnih pokazatelja u odnosu na tražene (prema tablicama centila). Liječenje gojaznosti kod djece uključuje dijetalnu terapiju, racionalnu fizičku aktivnost, psihoterapiju.

    Ponekad istorija dece pokazuje vezu između pretilosti i vanjskih emocionalnih faktora: prijema u školu, nesreće, smrti rođaka, itd.

    Simptomi pretilosti kod djece

    Glavni znak pretilosti kod djece je porast sloja potkožne masti. U male djece znakovi primarne pretilosti mogu biti neaktivnost, kašnjenje u formiranju motoričkih sposobnosti, sklonost zatvoru, alergijske reakcije i zarazne bolesti.

    Uz alimentarnu pretilost, djeca imaju višak tjelesne masnoće u trbuhu, karlici, kukovima, grudima, leđima, licu, gornjim udovima. U školskoj dobi takva djeca imaju nedostatak daha, smanjenu toleranciju na vježbanje i visoki krvni pritisak. Do puberteta četvrtini djece dijagnosticiran je metabolički sindrom, karakteriziran gojaznošću, hipertenzijom, inzulinskom rezistencijom i dislipidemijom. Na pozadini pretilosti djeca često razvijaju metaboličke poremećaje mokraćne kiseline i dismetaboličku nefropatiju.

    Sekundarna pretilost u djece odvija se u pozadini vodeće bolesti i kombinira se s tipičnim simptomima posljednje bolesti. Dakle, s urođenom hipotireozom, djeca počinju kasno držati glavu, sjediti i hodati, vrijeme zubiranja se pomjera. Stečeni hipotireoza često se razvija tokom puberteta zbog nedostatka joda. U ovom slučaju pored pretilosti djeca imaju umor, slabost, pospanost, smanjene školske performanse, suhu kožu, menstrualne nepravilnosti kod djevojčica.

    Karakteristični znakovi Cushingoidne pretilosti (s Itsenko-Cushingovim sindromom kod djece) su masne naslage u trbuhu, licu i vratu, dok udovi ostaju tanki. Kod djevojčica u pubertetu zapažaju se amenoreja i hirzutizam.

    Kombinacija gojaznosti kod dece sa povećanjem dojke (ginekomastija), galaktorejom, glavoboljom, dismenorejom kod devojčica može ukazivati ​​na prisustvo prolaktinoma.

    Ako se pored prekomerne težine, djevojčica brine i zbog masne kože, akni, prekomjernog rasta dlačica, nepravilnih menstruacija, onda s velikim stupnjem vjerovatnosti možemo pretpostaviti da ima sindrom policističnih jajnika. Kod dječaka sa adiposogenitalnom distrofijom javlja se gojaznost, kriptorhidizam, ginekomastija, nerazvijenost penisa i sekundarne seksualne karakteristike, a kod djevojčica - izostanak menstruacije.

    Uzroci pretilosti kod djece

    Glavni razlog pojave pretilosti u djetinjstvu smatra se prekomjernim hranjenjem. To je primarni oblik gojaznosti. Predispozicija za prekomjernu težinu u ovom slučaju je nasljedna. Pogreške u prehrani dovode do pretilosti: upotreba brze hrane, masne i pržene hrane, slatkih napitaka u boji i slatkih. Ovaj oblik gojaznosti nije popraćen poremećajima u organizmu.

    U većini slučajeva, aktivnim načinom života, prekomjerna težina ne napreduje, kod djece, do dobi od 10 godina, težina se postepeno vraća u normalu. Samo u 25-30% posto pretilost traje do adolescencije. Sekundarni oblik gojaznosti javlja se zbog različitih bolesti, nasljednih i stečenih, na primjer, dijabetes melitusa ili abnormalnosti u radu i endokrinog sustava.

    Uticaj prekomerne težine na detetovo telo

    Djeca s prekomjernom težinom ne mogu se samostalno nositi s tjelesnim aktivnostima, baviti se raznim sportovima, igrati se na otvorenim igrama. Zdravstveno stanje se postepeno pogoršava. Kod djece se pojavljuju kompleksi povezani s viškom kilograma. Takvoj djeci u školi nije lako: zadirkuju ih vršnjaci, ne žele da se druže s njima.

    Postoje četiri stepena gojaznosti:

    • I pretilost je stepena - tjelesna težina djeteta prelazi normalnu za 15-25%,
    • Gojaznost II stepena - bebina telesna težina prelazi normalnu za 25-55%,
    • Gojaznost III stepena - 50-100% pretežak normalne telesne težine,
    • Pretilost IV stepena - više od 100% normalne tjelesne težine.

    Što je veći stupanj gojaznosti, to je izraženije kršenje pokreta i držanja kod djeteta. U djece s prekomjernom težinom leđa su u savijenom stanju, trbušni mišići su vrlo slabi, noge postaju X-oblika, pojavljuju se ravna stopala. Takva se djeca jače znoje. Kao rezultat toga, dijete ima pelenski osip, ekcem, koža postaje ranjiva na razne infekcije. Prekomjerna glukoza u tijelu dovodi do ranog puberteta kod djevojčica. Kod pretile djece zglobovi se brže istroše, osteoartroza se pojavljuje u ranoj dobi.

    Grupa rizika za gojaznost uključuje decu:

    U kojoj su roditelji pretili: ako jedan roditelj potpuno pati, vjerovatnoća pretilosti kod djeteta povećava se za 2 puta, ako su oba roditelja - za 5 puta,

    - roditelji ili bliski krvni srodnici imaju abnormalnosti u endokrinom sistemu ili dijabetes,

    Koje su pretvorene u umjetnu prehranu, posebno kada je smjesa visokokalorična,

    Prevremeno rođene bebe i bebe s malom težinom rođenja,

    Sa urođenim bolestima endokrinog sistema.

    Liječenje gojaznosti kod djece 8, 9, 10, 11, 12 godina

    Izbor prehrane i vježbanja ovisi o stupnju pretilosti. Gojaznost I stepena ne zahteva lečenje. Dovoljno je povećati fizičku aktivnost, ograničiti sjedenje za računalom na 2 sata dnevno i uravnotežiti dijetu. Težina djeteta će se postepeno vraćati u normalu.

    Drugi stepen gojaznosti treba temeljitiju korekciju ishrane. Potrebno je ograničiti količinu vatrostalnih masti u procesu kuhanja i smanjiti kalorijski sadržaj hrane zbog ugljikohidrata. Paralelno s tim dijete mora voditi aktivan životni stil.

    Treća i četvrta faza gojaznosti trebaju liječenje u bolničkom okruženju. Dijete mora biti strogo ograničeno u ishrani. Pod strogim ograničenjem podrazumijeva se frakcijska prehrana: u malim obrocima i do 6 puta dnevno. U ovom slučaju samo nutricionista sastavlja i prilagođava dječiju prehranu. Lijekovi i dodaci prehrani namijenjeni smanjenju tjelesne težine nisu propisani djeci mlađoj od 15 godina. Hirurško liječenje se također ne koristi.

    Kako odabrati dijetu za dječije tijelo zbog pretilosti?

    Dijeta u uobičajenom smislu opasna je za rastući organizam. Djeca koja su prekomjerna težina u hrani su vrlo izbirljiva, pa je takvom djetetu vrlo teško odabrati jelovnik. U početku će stare navike i stereotipi djelovati. Glavni uvjet uspješnog mršavljenja kod djece u dobi od 8-12 godina biće prijelaz cijele obitelji na pravilnu prehranu. Hrana treba biti ne samo zdrava, već i ukusna, inače će dijete jednostavno odbiti jesti.

    Dijete se mora naviknuti da jede svježe povrće i voće. Djeca veoma vole jesti živu hranu. Za meni možete odabrati povrće s različitim kombinacijama nijansi, sezonske salate s maslinovim uljem. Jelo treba izgledati privlačno, izazvati želju da pokušate ponovo. Treba ograničiti upotrebu dućanskih sokova, sadrže veliku količinu šećera i konzervansa.

    Polu gotova hrana u ishrani brbljave djece je prihvatljiva ali samo s minimalnom količinom masti, poput ribe, prepelice ili piletine. Takvi poluproizvodi se ne mogu pržiti, zato ih je bolje osušiti minimalnom količinom masti. U meniju koristite proizvode sa velikom količinom škroba: krompir, riža, druge žitarice. Ograničite tjesteninu i hleb. Začini i sol koriste se u ograničenim količinama. Količina soli ne smije biti veća od 10 g dnevno.

    Dijetalni tretman treba provoditi kontinuirano i uzastopno. Ishrana se mora prilagoditi. Potrebno je isključiti upotrebu hrane u kasnim i noćnim satima, isključiti prejedanje, posebno u večernjim satima. Također je potrebno isključiti uporabu konditorskih proizvoda i ograničiti količinu šećera.Krompir i žitarice poslužene kao prilog treba smanjiti na 2/3 obroka. Ostatak porcije najbolje je nadopuniti povrćem i nezaslađenim voćem.

    Koje proizvode treba isključiti?

    Preporučuje se da se dijete ne navika na zabranjenu hranu od djetinjstva, jer se formiranje ukusnih sklonosti i prehrambenih navika polaže upravo u ovom periodu. U pretilosti se moraju isključiti sljedeći proizvodi:

    • slatka pića, posebno sintetskog porijekla,
    • kolačići, sladoled, slatkiši, peciva,
    • unos tečnosti ne više od 1 litre dnevno (30 ml po 1 kg djetetove težine),
    • proizvodi za užinu u pokretu,
    • visokokalorični deserti sa mlijekom ili jogurtom,
    • ograničite unos jajeta
    • majoneze i začinjene začine,
    • masna jela
    • pržena hrana.

    Prevencija od prekomerne težine

    Treba imati na umu da dijete nasljeđuje kako njegovi roditelji jedu. Prehrana rastućeg organizma treba da uključuje žitarice, supe, meso, ribu, mlijeko, pirjano voće, povrće, voće, pekarske proizvode. Zadatak roditelja je racionalno rasporediti naglasak na određene proizvode. Doručak, ručak i večera trebaju biti puni. Slučajevi ne bi smjeli dopustiti da dijete ide u školu i ne doručkuje.

    Prehrana beba - dijeta

    Prehrana kod djeteta od 8-12 godina mora biti podijeljena na četiri obroka. Prvi doručak čini 25-30% ukupne prehrane. Drugi doručak uključuje 10-15%, ručak - 40-45%, večera - 15-20% dnevne prehrane. Za doručak i ručak potrebno je kuhati jela s puno proteina (jaja, meso, riba), a za večeru su prikladne žitarice, jela od povrća, mliječni proizvodi. Kombinacija proteina, masti i ugljenih hidrata treba da bude 1: 1: 3 (ili do 4).

    Dnevna količina posuđa je za djecu u dobi od 3-7 godina - 1400-800 g kod školaraca 7-11 godina - 2100-2300 g kod adolescenata 11-15 godina - 2400-2700 g . Prilikom sastavljanja dijeta, prehrana se mora uzeti u obzir i u toku školskih sati. Mlađi školarci (7-10 godina) trebali bi imati pune doručke u školi u prvoj smjeni, a pune popodnevne užine u drugoj smjeni (10-14 godina). Dnevna potreba za kalorijama za djecu u dobi od 5-8 godina iznosi otprilike 2000-2400 kcal, u dobi od 8-12 godina - 2400-2800 kcal, za adolescente mlađe od 16 godina - do 3000 kcal.

    Treba imati na umu da jedan proizvod ne može zamijeniti drugi. To je posljedica činjenice da svaki proizvod ima određeni skup vitamina i minerala. Povrće i voće, mesna jela imaju svoj jedinstveni sastav aminokiselina, od kojih neke nedostaju u drugim proizvodima.

    1. Primarna gojaznost. Nastaje zbog neuhranjenosti ili se nasljeđuje. Štaviše, ne pretilost sama po sebi prenosi se nasljeđivanjem, već pratećim metaboličkim poremećajima u tijelu. Ako je majci dijagnosticirano gojaznost, onda će u 50% slučajeva ti poremećaji preći na bebu. Ako otac ima 38%, oba imaju 80%.
    2. Sekundarna gojaznost. To je uzrokovano stečenim bolestima, na primjer, endokrinim sustavom.

    Dodijelite 4 djece:

    • I stepen (težina je iznad norme za 15-24%),
    • II stepen (težina iznad norme za 25-49%),
    • III stepen (težina iznad norme za 50-99%),
    • IV stepen (težina iznad normalne više od 100%).


    U 80% slučajeva primarne gojaznosti dijagnosticira se I i II stepen. Prisutnost male viška kilograma kod djeteta, u pravilu, ne izaziva strah kod roditelja. Najčešće se raduju dobrom apetitu deteta i dijagnoze pedijatara tretiraju sa osmehom, argumentirajući svoj položaj "dobro, oseća se dobro".

    Ako se ishrana ne poštuje u prvoj fazi pretilosti, tada bolest nastavlja s napredovanjem i prelazi u II stupanj. Pojavljuje se kratkoća daha, pretjerano znojenje, dijete se počinje manje kretati i češće pokazuje loše raspoloženje. Međutim, ovdje se roditelji ne žure sa liječenjem svog djeteta. Bolest se i dalje razvija. Ako dijeta može popraviti situaciju u prve dvije faze, onda je u narednim fazama sve puno složenije.

    Ako je težina djeteta iznad norme za više od 50%, tada se dijagnosticira pretilost III stupnja. U ovo vrijeme zglobovi nogu počinju boljeti u tinejdžera, pritisak raste i nivo šećera u krvi fluktuira. Dijete samo po sebi postaje razdražljivo, pojavljuju se kompleksi, što dovodi do depresije. Situaciju pogoršava ismijavanje vršnjaka. U ovoj fazi roditelji počinju nešto raditi. Međutim, standardna prehrana nije u stanju riješiti problem takvih razmjera.

    U školskoj djeci i adolescentima

    S početkom školskog života, djeca se počinju manje kretati, a džeparcem kupuju peciva, čokolade i drugu visokokaloričnu hranu. Ovome dodajte naglaske koje školarci doživljavaju u neuobičajenom okruženju za njih, te razlozi povećanja kilograma postaju očigledni.
    Gojaznost djece i adolescenata najčešće uzrokuje:

    • Nedostatak sna
    • Uglavnom je sjedeći
    • Nedostatak prehrane
    • Hormonske promjene u tijelu (pubertet),
    • Od stresa.

    Vrijedi napomenuti da adolescentna pretilost najčešće prelazi u odraslu dob.

    Dijagnoza pretilosti kod školske dobi i adolescenata, kao i kod djece mlađe od tri godine, započinje s anamnezom. Mjeri se visina, težina, grudi, struk i bokovi, izračunava se BMI. Pomoću posebnih tablica centila pronalazi se odnos tih parametara i postavlja se ispravna dijagnoza.

    Da biste utvrdili uzrok gojaznosti kod djece, odredite:

    • krv za biohemiju kojom se određuje nivo šećera, kolesterola i drugih supstanci koje povećavaju rizik od komplikacija pretilosti. Uz povećanu razinu glukoze propisuju se dodatni testovi.
    • Krvni i urinarni testovi na hormone za utvrđivanje endokrine bolesti.
    • Računalo ili magnetska rezonanca kada se sumnja na bolest hipofize.

    Osim pedijatra i nutricioniste, možda ćete morati proći i endokrinologa, neurologa, gastroenterologa i druge ljekare. Sve ovisi o tome koje dodatne bolesti morate liječiti.

    Značajke liječenja

    Ako primjetite da je vaše dijete preteško, svakako biste trebali konzultirati nutricionista. Najvjerovatnije će mu biti potrebna samo posebna dijeta. Gojaznost se u ranim fazama mnogo lakše liječi. Ako je pretilost već prešla u III ili IV stepen, onda trebate djelovati što je prije moguće.

    Prije svega, liječenje gojaznosti kod djece zahtijeva prehrambenu korekciju.

    Dijeta uključuje:

    • 1 smanjenje veličine posluživanja
    • Pridržavanje režima frakcijskih pet obroka dnevno (po mogućnosti cijela porodica). U tom slučaju večera ne smije biti najkasnije tri sata prije spavanja,
    • Zamjena slatkih pića sa vodom,
    • Uključivanje u svakodnevnu prehranu svježeg voća, bobica i povrća (za dijabetes treba isključiti slatko voće),
    • Isključenje iz prehrane masnog mesa, ribe,
    • Adekvatni unos vode
    • Ograničavanje potrošnje "brzih" ugljenih hidrata: proizvodi od brašna, tjestenine ,,
    • Ograničavanje konzumacije slatkiša (od slatkiša, djetetu dajte med, suho voće, marmeladu, grašak i tamnu čokoladu), a s dijabetesom treba maksimalno isključiti hranu koja sadrži šećer,
    • Ograničite unos soli, iz ishrane isključite kiselo i kiselo povrće,
    • Izuzmite brzu hranu, čips, grickalice i još mnogo toga.

    Tokom ovog perioda detetu je kontraindicirana bilo koja ishrana, što podrazumeva i njega. Pošto oni samo pogoršavaju tok bolesti. U režim dana trebate uključiti šetanje, koje traje najmanje 30 minuta, i bavljenje sportom 3-5 puta sedmično. Ujutro je poželjno raditi vježbe.

    Lijekove, kao i specijalizirane, propisuje samo liječnik.

    Gojaznost kod djece danas je čest problem. 5,5% djece je pretilo, a 11,8% djece je prekomjerno tjelesno, a među tinejdžerima to je 15%, odnosno 25%. U ruralnim područjima pretila djeca imaju otprilike 1,5 puta manje nego u gradu. Otprilike četvrtina odrasle svjetske populacije je pretila. Ovaj procenat se godišnje povećava.Zašto? I kako se boriti? Razmislimo zajedno.

    Gojaznost je uzrok gotovo polovine slučajeva dijabetes melitusa, četvrtini slučajeva koronarne bolesti srca i uzrok niza drugih ozbiljnih bolesti, uključujući onkologija.

    Gojaznost je hronična bolest koju karakteriziraju metabolički poremećaji. U pretilosti, u hranu se unosi više energije nego što se može potrošiti. Viškovi se u tijelu pohranjuju kao masnoća.

    1. Čimbenici zaštite životne sredine

    U savremenom svijetu ovaj uzrok pretilosti dolazi na prvo mjesto.

    • Ranije umjetno hranjenje gotovo udvostručuje vjerojatnost pretilosti u budućnosti. Prehrambene navike i tradicija, jesti visokokaloričnu i rafiniranu hranu, brzu hranu, naviku jesti uveče i noću.
    • Mala fizička aktivnost.

    Najčešći tipovi pretilosti kod djece

    • Jednostavna gojaznost zbog okolišnih faktora.
    • Egzogena-ustavna pretilost zbog kombinacije okolišnih faktora i nasljednih karakteristika.

    U prvom stepenu takve pretilosti kod djece obično se ne otkrivaju odstupanja u radu unutrašnjih organa i sistema. Sa II i sljedećim stupnjevima gojaznosti, pojavljuju se.

    Deca imaju druge vrste gojaznosti - cerebralnu, hipotalamičku, endokrinu. Ovdje je pretilost jedan od simptoma osnovne bolesti koji treba prepoznati kako bi se djetetu mogao propisati pravi tretman.

    Sa gojaznošću I stepena

    Program mršavljenja koji je razvio endokrinolog zajedno sa roditeljima i pacijentima pogodan je samo za adolescente koji više ne rastu. U pravilu stariji od 15-16 godina.

    Za djecu koja nastavljaju rasti razvija se program za očuvanje početne tjelesne težine, jer ako dijete raste, ali njegova tjelesna težina ne raste, tada se količina masti u njegovom tijelu smanjuje.

    Za održavanje ili lagano smanjivanje tjelesne težine propisana je dijeta br. Unos kalorija 1900 kcal. Visokokalorična hrana nije isključena iz prehrane, ali ograničava, smanjuje broj namirnica s prosječnim unosom kalorija i povećava broj niskokalorične hrane.

    Sa III-IV stepenom gojaznosti

    Za djecu sa visokim stupnjem pretilosti III-IV, gubitak tjelesne težine od 500 g tjedno se smatra sigurnim, za adolescente i odrasle - 1600 g tjedno.

    Ovdje koriste tablicu 8B s kalorijskim sadržajem od 1500 kcal, uklanjaju visoko i srednje kaloričnu hranu, ostavljaju hranu s niskim udjelom kalorija.

    U nekim slučajevima koristite tablicu od 8O, s kalorijskim sadržajem od 500-600 kcal dnevno. U takvoj prehrani ostaje samo niskokalorična hrana i njihova količina je oštro ograničena.

    Fizička aktivnost

    Fizička aktivnost djeteta predškolskog uzrasta i školskog druga i tinejdžera trebala bi trajati najmanje 1 sat dnevno, više od sat vremena je dobrodošlo.

    Najizraženiji sportovi za pretilu djecu su plivanje i vodena aerobika. Hodanje brzim tempom dozvoljeno je, trčanje, bicikl, skijanje.

    Skakanje i skakanje nisu dopušteni: boks, hrvanje, akrobacija, aerobika.

    Lijekovi za smanjenje apetita, za smanjenje apsorpcije različitih supstanci u želucu i crijevima kod djece koriste se samo s visokim stepenom gojaznosti, u bolnici, pod nadzorom ljekara.

    Posmatranje

    Dijete pretilog pacijenta posmatra endokrinolog i pedijatar, prva svaka 3 mjeseca, ako je moguće uspješno smanjiti težinu, svakih šest mjeseci. Svake godine dijete se pregleda gore.

    Riječ je o pretilosti kod djece. Želim vam da uspješno smršavite!

    Gojaznost je jedan od najčešćih problema na svijetu koji ne gubi na važnosti.

    Ako se prije pretilost javljala uglavnom kod odraslih, sada liječnici sve više dijagnosticiraju ovaj problem kod djece. Da biste započeli borbu protiv ove bolesti, trebali biste saznati uzroke njezine pojave.

    Koliki su stupci pretilosti kod djece, simptomi i opis bolesti 1., 2., 3. i 4. stupnja, kao i formula za izračunavanje indeksa tjelesne mase djeteta od 1 do 10 godina i više, možete pronaći u našem pregledu.

    Opis bolesti, uzroci

    Gojaznost je hronična patologija. Karakteriše ga kršenje metaboličkih procesa, koji dovode do nakupljanja masti u tijelu.

    Prekomjerna težina je opasna za djecu: može uzrokovati bolesti gastrointestinalnog trakta, pati, srce, endokrina žlijezda.

    Možete izlečiti bebu, ali bolest se izleči prilično teško. Ljekari preporučuju obratiti pažnju na prehranu, pregledati cjelokupni životni stil bebe. Važno je da je redovno fizički aktivan, dovoljno spavati.

    U nekim slučajevima lijekovi usmjereni na normalizaciju metabolizma pomažu u borbi protiv bolesti.

    • Nasljedna predispozicija.
    • Poremećen metabolizam.
    • Nepravilna prehrana, konzumiranje masne, bezvrijedne hrane.
    • Nedostatak fizičke aktivnosti.
    • Neuroendokrine bolesti.
    • Netačna dnevna rutina.
    • Redovan nedostatak sna.
    • Hromosomski i drugi genetski sindromi.
    • Hemoblastoza

    Ovi faktori izazivaju debljanje kod djece. Za izliječenje bebe potrebno je utvrditi korijenski uzrok. Tada će biti moguće smanjiti težinu i održati postignuti rezultat.

    Hypothalamic

    Ovo je jedna od sorti bolesti sa brzim taloženjem masnih masa. Višak masnoće se brzo pojavljuje , Naročito se odlaže u trbuhu, kukovima, stražnjici.

    Pojavljuje se zbog promjena u hipotalamusu, hipofizi. To dovodi do činjenice da osoba ima nekontroliran apetit, dobija više kalorija nego što je potrebno.

    Simptomi ove vrste:

    • Brzo nagomilavanje masne mase.
    • Pojačano znojenje.
    • Starosne mrlje.
    • Napadi pritiska
    • Na grimizno plavim prugama na mjestima masnih naslaga.
    • Glavobolja.
    • Umor.
    • Hormonski poremećaji.

    Sa ovom vrstom bolesti smatra se stečenom . Osoba koja prethodno nije patila od nje može se oporaviti u dvije godine od 20-30 kg.

    Pomoći će vratiti težinu normalizacijom funkcioniranja hipotalamusa, hipofize.

    Ustavno egzogeni

    Glavni razlog pojave ove vrste bolesti je nasljednost. , koju upotpunjava povećani apetit. Masnoća se može odlagati na različitim mjestima ljudskog tijela.

    Ljudi s ovom vrstom patologije ne jedu pravilno, stoga, za normalizaciju tjelesne težine, preporučuje im se pregledavanje jelovnika i više bavljenje sportom.

    Pored nakupljanja masti, pacijenti se suočavaju sa aknama, koža postaje masna . Simptomi bolesti uključuju pospanost, umor, nelagodu u trbuhu.

    Endokrina

    Sa ovom formom masti se nakupljaju zbog nepravilnog rada endokrinih žlijezda . Obično se sinteza određenih hormona provodi pogrešno, tako da masni sloj raste.

    Simptomi endokrine pretilosti:

    • Povećani apetit.
    • Zatvor
    • Mučnina
    • Napuhanost.
    • Gorčina u ustima.
    • Smanjena potencija.
    • Nepravilnosti menstruacije.

    Pacijenti razvijaju edeme, bolove u zglobovima, kratkoću daha, čak i uz lagani fizički napor.

    Mogući su anksioznost, razdražljivost, promjene raspoloženja, slabost, poremećen san, nesanica i glavobolja.

    Alimentarno

    Javlja se zbog nedostatka fizičke aktivnosti i neuhranjenosti. Endokrini sistem ispravno radi, nije oštećen. Masnoća se sakuplja postepeno, obično u trbuhu i kukovima.

    • Sloj masti raste.
    • Nelagoda u trbuhu.
    • Nadimanje.
    • Težina u stomaku.
    • Slabost.

    Za normalizaciju tjelesne težine bebi se preporučuje više kretati i jesti pravilno .

    Suočiti se s ovom vrstom bolesti je jednostavno, jer se ne primjećuju teška kršenja u radu organa.

    Faze (tabela po godinama)

    Ljekari razlikuju četiri stadija bolesti. Da biste ih odredili, izračunava se indeks tjelesne mase. Ovo je formula koja uključuje visinu i težinu bebe.

    Rezultati su podijeljeni u faze ili stupnjeve pretilosti kod djece:

    • Prvo - norma težine prelazi 15-24%.
    • Drugi - prelazi normu za 25-50%.
    • Treće - višak normalnih stopa je 50-100%.
    • Četvrto - pokazatelji prelaze normu za više od 100%.

    Fotografija prikazuje sve stupnjeve pretilosti kod djece (1, 2, 3 i četvrti):

    Sljedeći pokazatelji su norma za različite dobi:

    Pogledajte video: Roditelji su se opraštali od kćerke koja boluje od raka, a onda je izgovorila 7 riječi. . (April 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar