Liječenje gušterače gušterače

Zob za liječenje gušterače koristi se prilično često. Sredstva koja se temelje na njemu, kao najefikasnija za upalu gušterače prepoznaju ne samo narodna, nego i službena medicina. Prije početka liječenja preporučljivo je dijagnosticirati tijelo kako bi se isključile bolesti kod kojih je zob može biti kontraindiciran.

Korist i šteta

Zob rješava mnoge probleme. Upotreba ove žitarice doprinosi eliminaciji toksina iz probavnog trakta (gastrointestinalnog trakta), ubrzanom protoku metaboličkih procesa, pojačava imunološku zaštitu organizma, smanjuje simptome upale probavnog sustava, posebno ublažava manifestacije čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritisa.

Ali istovremeno, zob ima svoje kontraindikacije. Tretiranje žitarica treba napustiti uz prisustvo sledećih problema:

  • kršenje motoričkih funkcija probavnog trakta,
  • holecistitis
  • kamenje u šupljini žučne kesice.

Upotreba recepata na bazi zobi može potaknuti pogoršanje bolesti. Kontraindikacija je i proljev, koji gotovo uvijek prati pogoršanje pankreatitisa. Sredstva na bazi zobi sama imaju laksativni učinak. Žitarice sadrže visok postotak fitinske kiseline, što određuje terapeutski učinak zobi.

Početak pogoršanja hroničnog pankreatitisa ili njegovog akutnog oblika indikacija je za pridržavanje gladne prehrane, koja traje jedan do tri dana. Zobni juha je visokokalorični proizvod koji sadrži bjelančevine, masti i ugljikohidrate. 200 ml pića sadrži 790 Kcal, što omogućava pacijentu da ne pati od gladi, ali i da ne „iritira“ upaljenu gušteraču.

Pravila za prijem sredstava

Dnevna stopa sredstava na bazi zobi je 1 litra. Izabrani lijek morate uzimati strogo u određene sate: 7 ujutro, 13 sati dnevno i uveče (u 9 sati). Tokom ovog razdoblja svi se metabolički procesi u tijelu odvijaju ubrzano, pa se ljekovite komponente pića brzo šire po tijelu.

Savjet! Dozvoljeno je dodati jednu dodatnu dozu u 11 sati ujutro. Ali u tom slučaju, sljedeću porciju pića treba piti ne u 13, nego 15 sati.

Postoji puno načina da se zob koristi za pankreatitis. Može se pripremiti infuzija od žitarica, od nje se kuha mliječ, pravi se kvass i mlijeko.

Zobni juh se preporučuje koristiti tokom rehabilitacijskog perioda nakon završetka napada pankreatitisa. Bilo će korisno u periodu remisije u hroničnom obliku bolesti. Kuhanje:

  • ½ kašike žlice Izlijte oprani zob u posudu i prelijte kipućom vodom (500 ml).
  • Kuhajte zrno uz minimalno kuhanje 20 minuta.
  • Izlijte juhu u termos i ostavite 8 sati.

Prije upotrebe, juhu je potrebno filtrirati. Uzimajte prije glavnih obroka 30 minuta.

Ako nema vremena za inzistiranje, koristi se drugačiji recept. 1 kašika. l zobeno zrno potrebno je usitniti u brašno. Dobivenu količinu sipajte kipućom vodom (200 ml). Inzistirajte na 40 minuta Da biste filtrirali, obavezno izbacite talog. Uzmi 30 minuta prije jela: prije doručka, ručka i večere.


Zobni brod dobro podnosi efekte pankreatitisa

Zobeni kvass

Zobni kvas se može piti tokom perioda remisije. U 5-litarsku teglu trebate napuniti 500 grama čistog zobi. Dodajte 3 kašike. l granuliranog šećera i 3 litre vode. Zatvorite vrat posude tijesnom gazom. Stavite staklenku na hladno mjesto gdje sunce ne prodire. Nakon dva dana na površini pića nastaje film, a žitarice nabubre.

Tečnost mora biti potpuno ispražnjena. Dolijte 3 litre vode i stavite granulirani šećer (3 kašike L). Stavite banku u mrak još 24 sata. Kada dođe vrijeme, kvass će biti spreman. Da biste poboljšali ukus napitka, u njega možete staviti grančicu limunove melame ili metvice.

Zobeno mleko

Zobje mlijeko naziva se tako uvjetno, jer njegov izgled i tekstura podsjeća na obrano kravlje mlijeko. Piće sadrži visoki postotak vitamina, a pošto ne sadrži životinjske masti, može se sigurno koristiti za bolesti jetre.

  • 100 grama zrna ljuske sirovog ovsa prelijte vodom da tečnost potpuno pokriva. Kuhajte ih dok ne nabude i dobro omekšaju.
  • Zatim tečnost treba iscijediti u posebnu zdjelu, a zob proći kroz mlin za meso.
  • Dobijena kaša se opet prelije vodom koja je ostala nakon kuhanja i kuha ključati 30 minuta, prokuhati.
  • Filtrirajte dobiveni napitak kroz nekoliko slojeva gaze.

Uzimajte lijek tri puta dnevno prije jela. Držite mleko u frižideru.

Liječenje zobom ovisno o stadiju pankreatitisa

Kada se pojave primarni simptomi pogoršanja pankreatitisa, može se upotrijebiti sljedeći recept. 1 kašika kašike mljeveni zob preliti toplom vodom (200 ml) i ugrijati u vodenoj kupelji pola sata. Proizvod uzimajte ujutro na prazan stomak.

Važno! Svaki put kada trebate pripremiti svježi napitak.

U jeku simptoma pomoći će sljedeći recept. Samljeti proklijali zob. Uzmite 1 kašiku. l dobijenog brašna i prelijte kipućom vodom (250 ml). Inzistirajte na proizvodu 60 minuta. Uzimajte ujutro na prazan stomak u toplom obliku. Infuzija bi uvijek trebala biti svježa.

Na kraju napada - kada su simptomi gotovo nestali - trebate upotrijebiti sljedeći recept: 3 šalice temeljito oprane ovse, preliti 3 litre vode, kuhati proizvod 3 sata uz minimalno prokuhavanje, a zatim napitak mora filtrirati i ostaviti da se ohladi. Uzmi toplo 60 minuta pre jela. Jednokratna količina - 100 ml. Piće ne samo da uklanja posljedice pogoršanja pankreatitisa, već i jača imunološku odbranu.

Dobar rezultat kod pankreatitisa daje mješavina dva pića.

  • 1 kašika kašike zobene kaše treba prokuhati kipućom vodom (200 ml) i kuhati na minimalnoj temperaturi 30 minuta.
  • 1 kašika kašike suhe biljke matičnjaka prelijte vodom (200 ml) i pirjajte u vodenoj kupelji pola sata. Za filtriranje.
  • Kad se oba juha ohlade, treba ih izmiješati.

Pijte proizvod toplo, gutljajima. Uzimajte sastav 1 put dnevno prije jela.

Kao dio ishrane

Za izlazak iz tretmana posta koji je potreban u prvih nekoliko dana od početka napada, ljekari preporučuju tačno korištenje zobene kaše. Kuha se u vodi, bez dodavanja šećera i maslaca. Prije posluživanja protrlja se kroz sito. Pastirski orasni kiseli ljuskica takođe će biti od koristi.


Zobena kaša je nužno prisutna u ishrani pacijenta nakon izlaska iz terapijskog posta

Zašto se preporučuje zobena kaša? Odgovor se krije u "mogućnostima" žitarica:

  • antioksidanti prisutni u njegovom sastavu doprinose uklanjanju upalnog procesa,
  • aminokiseline i masti biljnog porijekla tijelo apsorbuje mnogo brže,
  • zob blokira proizvodnju enzima koji ometaju rad pankreasa.

Za vrijeme pogoršanja bolesti bit će korisne tekuće žitarice od zdrobljenih žitarica, kao i sluzave juhe. Sa stabilizacijom blagostanja, ovsena kaša se pravi polutečna, ne trlja se i u serviranje stavlja malo maslaca. Pripremite ga u razblaženom mlijeku.

A pacijentu se mogu ponuditi i kolačići od zobenih pahuljica s decokcijom bobica ruže ili slabo skuhan neslađeni čaj. Na meniju možete unijeti kasike / pudinge napravljene od zobene kaše. Da biste dodali raznolikost ukusu, možete ih preliti slatkim umacima na bazi bobica ili kisele pavlake bez masti.

Predoziranje

U nekim slučajevima, kada je premašena preporučena količina pića na bazi zobi, pacijent može osjetiti neugodne senzacije u obliku napada mučnine i / ili vrtoglavice. Takvi simptomi najčešće ukazuju na razvoj alergijske reakcije ili predoziranje. U oba slučaja pacijentu je potrebna medicinska pomoć.

Kako se koristi termos za pripremu ljekovitih pića

Kod kuhanja / inzistiranja zob proizvod ne širi ugodan miris. Da bi se izbjegla takva smetnja, termosne tikvice različitih volumena mogu se koristiti za pripremu ljekovitih kompozicija.

Liječenje pogoršanja gušterače

Količina ovsene kaše i količina vode ovise o veličini termosa. Za litru će biti potrebno četiri do pet kašika (bez klizača).

Sastav se mora ostaviti 12 sati pod navijenim poklopcem. Prije upotrebe, filtrirajte talog i uzmite prema shemi preporučenoj u receptu.

Postoji još jedan način pripreme pića. Usitnjeno zrno treba kuhati na laganoj vatri i tek nakon toga sastav sipati u termos. Inzistirajte na tome 8 sati. Rezultat bi trebao biti mutna, blijedo smeđa tekućina. Piće morate čuvati u hladnjaku, obavezno ga zagrijte prije upotrebe.

Važno! Za zagrijavanje pića potrebno je koristiti vodenu kupelj.

Značajke liječenja

Terapija pankreatitisa sredstvima na bazi zobi ima svoje nijanse. Za pripremu pića trebate koristiti samo integralne žitarice koje nisu oguljene od školjke. Potrebne sirovine možete kupiti u ljekarni ili otići na najbliže poljoprivredno tržište. Prije nego što počnete kuhati, potrebno je pažljivo razvrstati zob. Neophodno je da se riješite plijesni, trulog zrna, a zatim dobro isperete dobre ostatke.


Beskorisno je koristiti instant zobene pahuljice u ljekovite svrhe

U pripremi se koriste sljedeći udjeli: za 1 šalicu zobi uzima se 4 šalice hladne vode. Zrno napunite tečnošću, zagrijte i kuhajte pod zatvorenim poklopcem 40 minuta. Zatim se proizvod mora filtrirati, ohladiti i uzeti u skladu s preporučenom shemom.

Zgušnjavanje preostalo nakon kuhanja mora se namazati tankim slojem na limu papira i ostaviti da se osuši. Zatim ga treba usitniti u praškasto stanje pomoću bilo kakvih improviziranih sredstava. Zobena kaša se čuva u staklenoj posudi pod tijesnim poklopcem na tamnoj polici bez pristupa svjetlosti.

Od zobene kaše možete skuvati dekociju.

  • 1 kašika. l proizvod se sipa 360 ml vode.
  • Sastav kuhajte tri do pet minuta, a zatim insistirajte još 2 sata.
  • Piće popijte u 1/3 čaše 30 minuta prije jela.

Pankreatitis je ozbiljna bolest koja nakon prelaska u kronični oblik postaje neizlječiva. Ali kompetentna kombinacija podrške lijekovima i alternativnim metodama liječenja može produžiti razdoblje remisije za mnogo godina.

Pogledajte video: Pankreatitis 1 upala gušterače (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar