Tresiba - FlexTouch - (Tresiba - FlexTouch -)

  • Indikacije za upotrebu
  • Način primjene
  • Nuspojave
  • Kontraindikacije
  • Trudnoća
  • Interakcija s drugim lijekovima
  • Predoziranje
  • Uslovi skladištenja
  • Obrazac za puštanje
  • Sastav

Lijek Tresiba FlexTouch - Analog ljudskog inzulina ekstra dugog trajanja, proizveden metodom rekombinantne DNA biotehnologije koristeći soj Saccharomyces cerevisiae.
Inzulin degludec se specifično veže za receptor humanog endogenog inzulina i, u interakciji s njim, ostvaruje njegov farmakološki učinak sličan učinku ljudskog inzulina.
Hipoglikemijski učinak degludec insulina nastaje uslijed povećane upotrebe glukoze u tkivima nakon vezivanja inzulina na receptore mišića i masnih ćelija i istodobnog smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.
Lijek Tresiba FlexTouch To je bazni analog ljudskog inzulina superduljeg djelovanja, nakon sc ubrizgavanja formira topljive multiheksamere u potkožnom skladištu iz kojih se neprestano i dugotrajno apsorbira degludec inzulin u krvotok, pružajući ultra dugačak ravni djelovanja i stabilan hipoglikemijski učinak lijeka. Tijekom 24-satnog razdoblja praćenja hipoglikemijskog učinka lijeka kod pacijenata kojima je doza degludec inzulina primijenjena 1 put / dan, pripravak Tresiba FlexTouch, za razliku od inzulina glargin, pokazao je ujednačen Vd između djelovanja u prvom i drugom 12-satnom razdoblju.
Trajanje djelovanja lijeka Tresiba FlexTouch je više od 42 sata unutar raspona terapijskih doza. Css lijeka u krvnoj plazmi postiže se 2-3 dana nakon primjene lijeka.

Oblik za puštanje, pakiranje i sastav

Rješenje za davanje sc je prozirno, bezbojno.

1 ml
insulin degludec100 komada * (3,66 mg)

Pomoćne tvari: glicerol - 19,6 mg, fenol - 1,5 mg, metakrezol - 1,72 mg, cink - 32,7 µg (u obliku cinkovog acetata - 109,7 µg), hlorovodonična kiselina / natrijum hidroksid (za podešavanje pH), voda d / i - do 1 ml.

3 ml (300 komada) - stakleni ulošci (1) - olovke za jednokratnu upotrebu u višestrukim injekcijskim olovkama za višestruke injekcije (5) - pakovanja od kartona.

* 1 UNIT sadrži 36,6 µg bezvodnog inzulina degludec bez soli, što odgovara 1 IU humanog inzulina, 1 JEDINI inzulina detemir ili inzulina glargin.
pH otopine je 7,6.

Farmakološko djelovanje

Ekstra humani inzulin dugog djelovanja dobiven rekombinantnom DNA biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae. To je bazni analog ljudskog insulina.

Inzulin degludec se specifično veže za receptor humanog endogenog inzulina i, u interakciji s njim, ostvaruje njegov farmakološki učinak sličan učinku ljudskog inzulina.

Hipoglikemijski učinak degludec insulina nastaje uslijed povećane upotrebe glukoze u tkivima nakon vezivanja inzulina na receptore mišića i masnih ćelija i istodobnog smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Farmakokinetika

Preveliko djelovanje inzulina degludec nastaje zahvaljujući posebno stvorenoj strukturi njegovih molekula. Nakon potkožne injekcije formiraju se rastvorljivi stabilni multiheksameri koji stvaraju depo inzulina u potkožnom masnom tkivu. Multiheksameri se postupno disociraju, oslobađajući degludec monomere inzulina, što rezultira sporim i produženim oslobađanjem lijeka u krv. Cs u krvnoj plazmi postiže se 2-3 dana nakon primjene. Djelovanje inzulina degludec tijekom 24 sata uz svakodnevno davanje 1 put / dan ravnomjerno je raspoređeno između prvog i drugog 12-satnog intervala (AUC GiR, 0-12h, SS / AUC GiR, t, SS = 0,5). Vezivanje inzulina degludec na proteine ​​plazme (albumin) je> 99%. Razgradnja inzulina degludec slična je onoj u ljudskom inzulinu, svi nastali metaboliti su neaktivni. T 1/2 nakon injekcije sc iznosi oko 25 sati i ne ovisi o dozi. Sa sc primenom, ukupne koncentracije u plazmi bile su proporcionalne dozi koja se daje u rasponu terapijskih doza.

Indikacije lijekova

Dijabetes kod odraslih.

ICD-10 kodovi
ICD-10 kodIndikacija
E10Dijabetes tipa 1
E10.0Dijabetes melitus ovisan o insulinu s komom
E10.5Dijabetes melitus ovisan o insulinu s poremećajima periferne cirkulacije (uključujući čir, gangrenu)
E11Dijabetes tipa 2
E11.5Neinzulinski ovisan dijabetes melitus sa poremećajima periferne cirkulacije (uključujući čir, gangrenu)

Nuspojava

Sa strane imunološkog sistema: retko - reakcije preosjetljivosti, urtikarija.

Sa strane metabolizma i ishrane: vrlo često - hipoglikemija.

Sa kože i potkožnih tkiva: retko - lipodistrofija.

Opće reakcije: rijetko - periferni edemi.

Lokalne reakcije: često - bol, lokalno krvarenje, eritem, čvorići vezivnog tkiva, oticanje, obezbojenje kože, svrbež, iritacija i zatezanje na mjestu uboda. Većina reakcija na mjestu ubrizgavanja su manje i privremene i obično nestaju s nastavkom liječenja.

Trudnoća i dojenje

Trudnoća je kontraindicirana. Studije reproduktivne funkcije na životinjama nisu otkrile razlike između degludec inzulina i humanog inzulina u pogledu embriotoksičnosti i teratogenosti.

Upotreba tijekom dojenja je kontraindicirana, kao nema kliničkog iskustva kod dojilja. Studije na životinjama pokazale su da se kod štakora, degludec inzulin izlučuje u majčino mlijeko, a koncentracija lijeka u majčinom mlijeku niža je nego u krvnoj plazmi. Nije poznato da li se izlučuje humani insulin degludec u majčino mleko.

Posebna uputstva

Prelazak pacijenta na novi tip ili priprema inzulina nove marke ili drugog proizvođača mora se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Prilikom prevođenja, možda će biti potrebno prilagođavanje doze.

Zabilježeni su slučajevi razvoja hroničnog srčanog zatajenja u liječenju bolesnika s tiazolidindionima u kombinaciji s inzulinskim preparatima, posebno ako takvi bolesnici imaju faktore rizika za razvoj kroničnog zatajenja srca. Prilikom propisivanja takve kombinirane terapije potrebno je provesti medicinske preglede pacijenata radi prepoznavanja znakova i simptoma kroničnog zatajenja srca, debljanja i prisutnosti perifernih edema. Ako se simptomi srčane insuficijencije pogoršaju kod pacijenata, liječenje tiazolidindionima mora se prekinuti.

Intenziviranje terapije insulinom s oštrim poboljšanjem kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja statusa dijabetičke retinopatije, dok dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Pri korištenju inzulina moguće je stvaranje antitela. U rijetkim slučajevima, stvaranje antitijela može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina kako bi se spriječili slučajevi hiperglikemije ili hipoglikemije.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije može biti smanjena tokom hipoglikemije, što može biti opasno u situacijama kada je ta sposobnost posebno potrebna (na primjer, tijekom upravljanja vozilima ili strojevima). Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije tokom vožnje. To je posebno važno kod pacijenata bez ili smanjenih simptoma prekursora u razvoju hipoglikemije ili sa čestim epizodama hipoglikemije. U tim slučajevima treba uzeti u obzir primjerenost upravljanja vozilom.

Interakcija lijekova

Potreba za inzulinom može se smanjiti: oralni hipoglikemijski lijekovi, agonisti receptora peptida-1 nalik glukagonu (GLP-1), MAO inhibitori, neselektivni beta blokatori, ACE inhibitori, salicilati, anabolički steroidi i sulfonamidi.

Potreba za insulinom može se povećati: oralni hormonski kontraceptivi, tiazidni diuretici, kortikosteroidi, hormoni štitnjače, simpatomimetici, somatropin i danazol.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije.

Okreotid / lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Etanol (alkohol) može i pojačati i smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Značajke

Ovo je moderan preparat dugog djelovanja koji je napravio NovoNordisk. Lijek je po svojim karakteristikama nadmašio Levemir, Tujeo i druge. Trajanje injekcije je 42 sata.

Čest znak predoziranja je hipoglikemija. Stanje se razvija uslijed smanjenja količine glukoze u tijelu na pozadini velike akumulacije inzulina. Hipoglikemija se manifestuje s nekoliko znakova, zbog ozbiljnosti pacijentovog stanja.

Navodimo glavne simptome:

  • vrtoglavica
  • žeđ
  • glad
  • suha usta
  • ljepljivo znojenje
  • grčevi
  • drhtavih ruku
  • oseća se otkucaji srca
  • anksioznost
  • problemi sa funkcijom govora i vidom,
  • koma ili zamagljivanje uma.

Prva pomoć za blagu hipoglikemiju su bliski ljudi, pacijent ponekad može pomoći sebi. Za to se koncentracija glukoze u krvi normalizuje. Na pozadini znakova hiperglikemije možete koristiti nešto slatko, bilo koju hranu koja sadrži brze ugljikohidrate. Šećerni sirup se često koristi u takvim situacijama.

Poziva se ljekar ako pacijent izgubi svijest. S jakim razvojem hipoglikemije, glukagon se može dati u količini od 0,5-1 mg. Ako se ovaj lek ne može dobiti, mogu se koristiti alternativni antagonisti inzulina.

Možete koristiti prijevode sa hormonima, kateholaminima, adrenalinom, u bolnici je pacijentu ubrizgano glukoza intravenski, oni prate razinu šećera u krvi tijekom djelovanja kapljica. Osim toga, nadgledaju se elektroliti i ravnoteža vode i soli.

Sastav i oblik lijeka

Lijek Tresiba Flextach dostupan je u obliku olovke za špriceve s integriranim uloškom. Lijek je dostupan u 2 doze, što je vrlo pogodno za pacijente s velikom tjelesnom težinom i složenim tokom dijabetesa. Svaki uložak od 3 ml. U skladu s tim, na raspolaganju su olovke od 300 i 600 jedinica inzulina.

U 1 ml otopine za injekcije sadrži glavna supstanca insulin degludec 100 i 200 jedinica.

U lijek su uključene dodatne komponente za stabilizaciju svojstava inzulina, poboljšanje distribucije i bioraspoloživosti, kao i za kontrolu apsorpcije i izlučivanja.

Slične osobine imaju:

  • Glicerol - 19,6 / 19,6 mg,
  • Metakrezol - 1,72 / 1,72 mg,
  • Fenol - 1,5 / 1,5 mg,
  • Hlorovodonična kiselina,
  • Cink - 32,7 / 71,9 mcg,
  • Natrijum hidroksid,
  • Voda za injekcije - do 1/1 ml.

Lijek se može dati u dozi do 80/160 U / kg. U ovom slučaju, korak prilagođavanja doze je 1 ili 2 jedinice. Svaka jedinica degludec inzulina odgovara istoj jedinici humanog inzulina.

1 ml rastvora sadrži insulin degludec 100 JEDINICA (3,66 mg)

Mehanizam delovanja

Mehanizam djelovanja lijeka zasnovan je na potpunom agonizmu inzulina degludec s endogenim čovjekom. Kada se guta, veže se za receptore inzulina u tkivima, posebno mišićima i masnoći.

Rekombinantni insulin degludec proizvodi se genetskim inženjeringom, koji pomaže u izolaciji DNK bakterijskih sojeva Saccharomyces cerevisiae. Njihov genetski kod vrlo je sličan ljudskom inzulinu koji uveliko olakšava i ubrzava proizvodnju lijekova. Prije se koristio svinjski inzulin. Ali izazvao je mnoge reakcije imunološkog sistema.

Njegovo trajanje izlaganja tijelu i održavanje bazalne razine inzulina 24 sata izazivaju njegove individualne karakteristike apsorpcije iz potkožne masti.

Kada se daje supkutano, insulin degludec formira depo topljivih multiheksamera. Molekuli se aktivno vežu na masne ćelije, što osigurava polaku i postepenu apsorpciju lijeka u krvotok.

Upute za upotrebu

Dijabetičar ubrizgava sebi jednom dnevno. Doziranje određuje liječnik endokrinolog nakon provođenja testova, identificirajući potrebe pacijentovog tijela.

U prvim fazama tijeka terapije koristi se doza od 10 jedinica ili 0,1-0,3 jedinica po kg. Ubuduće možete povećati dozu za 1-2 jedinice odjednom. Lijek se koristi za monoterapiju, u kombinaciji sa drugim metodama liječenja dijabetesa.

Mesta za injekcije:

Maksimalno 80 jedinica ubrizgava se pacijentu u isto vrijeme.

Doziranje za svakog pacijenta pojedinačno bira lekar. Količine zavise od određenog tijeka bolesti, težine pacijenta, aktivnog načina života i detaljne prehrane koju će pacijenti slijediti.

Učestalost primjene je 1 put dnevno, budući da je Tresiba super sporo djelujući inzulin. Preporučena početna doza je 10 PIECES ili 0,1 - 0,2 PIECES / kg. Nadalje, doziranje se odabire na temelju jedinica ugljikohidrata i individualne tolerancije.

Lijek se može koristiti kao monoterapija, kao i komponenta složenog liječenja za osnovno održavanje stalnog nivoa inzulina. Uvek ih koristite u isto doba dana kako biste izbjegli razvoj hipoglikemije.

Izuzetno dugo djelujući inzulin Levemir se daje samo supkutano, jer drugi načini primjene mogu uzrokovati komplikacije. Najoptimalnija područja za potkožno ubrizgavanje: bedra, stražnjica, ramena, deltoidni mišić i prednji trbušni zid.

Prije nego što počnete koristiti olovku za štrcaljku, morate saznati pravila za korištenje ovog uređaja. Obično to podučava lekar. Ili pacijent pohađa grupne časove kako bi se pripremio za život s dijabetesom.

U ovim razredima se govori o jedinicama hljeba u prehrani, osnovnim principima liječenja koji ovise o pacijentu, kao i pravilima upotrebe pumpi, olovaka i drugih uređaja za primjenu inzulina.

Prije početka postupka morate provjeriti integritet olovke štrcaljke. U ovom slučaju treba obratiti pažnju na uložak, boju otopine, rok trajanja i radnu vrijednost ventila. Struktura olovke za šprice Tresib je sljedeća.

Zatim pokrenite sam postupak.

Vrijedi obratiti pažnju na činjenicu da je za neovisnu upotrebu potrebna normalna upotreba. Pacijent bi trebao jasno vidjeti brojke koje su prikazane na selektoru prilikom izbora doze. Ako to nije moguće, vrijedi potražiti dodatnu pomoć druge osobe s normalnim vidom.

Odmah pripremite olovku za brizgalice za upotrebu. Da bismo to učinili, moramo ukloniti poklopac sa olovke štrcaljke i provjeriti da li u prozoru uloška u spremniku postoji bistro, bezbojno rješenje. Zatim uzmite iglu za jednokratnu upotrebu i uklonite naljepnicu sa nje. Zatim lagano pritisnite iglu na dršku i, kao da je, zavijte.

Nakon što smo se uvjerili da se igla čvrsto drži u olovci špriceva, uklonite vanjsku kapu i ostavite je na stranu. Na igli se uvijek nalazi drugi tanki unutarnji poklopac koji se mora odlagati.

Kada su sve komponente za injekciju spremne, provjeravamo unos inzulina i zdravlje sistema. Za to se na selektoru postavlja doza od 2 jedinice.drška se podiže s iglom prema gore i drži se uspravno.

Pritiskom klipa skroz, kotačić bi trebao pokazati 0. To znači da je izašla potrebna doza. A na kraju vanjske strane igle treba se pojaviti kap otopine. Ako se to ne dogodi, ponovite korake da biste provjerili da sustav radi. To je dano 6 pokušaja.

Nakon uspješne provjere, nastavljamo s uvođenjem lijeka u potkožnu masnoću. Da biste to učinili, provjerite je li selektor usmjeren na "0". Zatim odaberite željenu dozu za davanje.

Imajte na umu da maksimalno možete unijeti 80 ili 160 IU inzulina, što ovisi o volumenu jedinica u 1 ml otopine.

Umetnite iglu ispod kože koristeći bilo koju tehniku ​​koju je medicinska sestra pokazala tokom treninga. Zaključajte iglu u tom položaju. Bez dodirivanja selektora i ne pomeranja ga ni na koji način, pritisnite dugme za pokretanje u potpunosti.

Zatim stavite vanjski poklopac na iglu da biste ga odvojili od drške, a zatim ga odložite. Olovku brizgalice zatvorite vlastitom kapicom.

Neželjene reakcije

Uz predoziranje, pojavljuje se hipoglikemija, glavni simptomi:

  • koža postaje blijeda, osjeća se slabost,
  • nesvjestica, zbunjena svijest,
  • koma
  • glad
  • nervoza.

Blagi oblik eliminira se sam, konzumiranjem hrane bogate ugljikohidratima. Umjeren i složen oblik hipoglikemije liječi se injekcijama glukagona ili koncentriranom dekstrozom, a zatim se bolesnici dovode u svijest, hrane ih proizvodima koji sadrže ugljikohidrate. Za promjenu doze potrebno je kontaktirati stručnjaka.

Za efikasno liječenje dijabetesa kod kuće, savjetuju stručnjaci

. Ovo je jedinstven alat:

  • Normalizuje glukozu u krvi
  • Reguliše funkciju pankreasa
  • Ukloni nadutost, regulira metabolizam vode
  • Poboljšava vid
  • Pogodno za odrasle i djecu.
  • Nema kontraindikacija

Proizvođači su dobili sve potrebne dozvole i certifikate kvalitete i u Rusiji i u susjednim zemljama.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!


Kupite na službenoj web stranici

Tokom liječenja mogu se pojaviti neželjene reakcije. Najčešća neželjena reakcija je hipoglikemija. Uočava se u pravilu kod onih pacijenata koji su prekoračili navedenu dozu, pogrešno slijedili upute ili je doza pogrešno odabrana.

Hipoglikemija se manifestuje različitim simptomima koji u jednoj ili drugoj mjeri ovise o oslabljenoj funkciji mozga i šećeru u krvi. Važnu ulogu igra i pojedinačno normalna razina šećera, na koju je pacijentovo tijelo naviklo.

Alergijske manifestacije se javljaju prilično rijetko. Ovu nuspojavu obično karakterišu anafilaktičke reakcije trenutnog tipa, koje nastaju zbog pojedinačne netolerancije na komponente lijeka.

Obično se anafilaksija manifestuje u obliku:

  • Urtikarija
  • Svrab
  • Quinckeov edem,
  • Eritema,
  • Anafilaktički šok.

Često se primjećuju lokalne reakcije na davanje lijekova. Pacijent se žali na lokalno oticanje, svrbež, osip na mjestu uboda. Karakteristične su upalna reakcija i lokalna bol.

Obično nuspojave nestaju nakon 2-3 tjedna konstantnog liječenja. Odnosno, takve nuspojave su prolazne prirode.

Često se primjećuju fenomeni lipodistrofije kada se ne slijede upute za upotrebu. Ako slijedite pravila i svaki put promijenite mjesto ubrizgavanja, vjerovatnoća za razvoj lipodistrofije će se smanjiti.

Predoziranje

Najčešći znak predoziranja je hipoglikemija. Ovo stanje nastaje zbog smanjenja nivoa glukoze u krvi na pozadini povećane koncentracije inzulina. Hipoglikemija se može manifestirati različitim simptomima, koji ovise o težini stanja.

Na hipoglikemiju se može sumnjati ako se pojavi nekoliko sljedećih simptoma:

  • Vrtoglavica
  • Žeđ
  • Glad
  • Suha usta
  • Hladan ljekovit znoj
  • Grčevi
  • Svrab
  • Tremor
  • Palpitacije
  • Osjećaj anksioznosti
  • Oštećen govor i vid,
  • Zamagljena svijest do kome.

Prvu pomoć za blagu hipoglikemiju mogu pružiti rodbina ili pacijent. Da biste normalizirali stanje, potrebno je da nivo glukoze u krvi vratite u normalu.

Na pozadini simptoma hipoglikemije trebate jesti nešto slatko, bilo koju hranu bogatu brzim ugljikohidratima. Šećerni sirup može biti brzo rješenje kod kuće.

Ako je stanje ozbiljnije i uzrokuje kršenje svijesti, morate odmah pozvati hitnu pomoć. Kod teške hipoglikemije preporučljivo je uvesti inzulinski antidot - glukagon u dozi od 0,5-1 mg intramuskularno ili subkutano.

Ako glukagon iz nekog razloga izostaje, on ga može zamijeniti drugim antagonistima inzulina. Mogu se koristiti hormoni štitnjače, glukokortikoidi, kateholamini, posebno adrenalin, somatotropin.

Daljnja terapija sastoji se od intravenskog kapanja otopine glukoze i stalnog praćenja šećera u krvi. Dodatno kontrolirajte elektrolite i vodenu ravnotežu.

3D slike

Subkutana otopina1 ml
aktivna supstanca:
insulin degludec100 PIECES (3,66 mg) / 200 PIECES (7,32 mg)
pomoćne tvari: glicerol, fenol, metakrezol, cink (kao cinkov acetat), hlorovodonična kiselina / natrijum hidroksid (za podešavanje pH), voda za ubrizgavanje
rastvor pH 7,6 / 7,6
1 olovka za špricu sadrži 3/3 ml otopine što odgovara 300/600 jedinica. Olovka za špricu omogućava vam unošenje do 80/160 PIECES po injekciji u koracima od 1/2 PIECES
1 jedinica degludec inzulina sadrži 0,0366 mg bezvodnog degludec inzulina bez soli
1 jedinica inzulina degludec odgovara 1 jedinici humanog inzulina, 1 jedinici inzulina detemir ili inzulina glargin

Pravila i uslovi skladištenja

Držite inzulinsku olovku van dohvata dece. Optimalna temperatura skladištenja zatvorenih neiskorištenih patrona je 2-8 stepeni. Dozvoljeno je čuvati u hladnjaku na polici vrata koja se nalaze daleko od zamrzivača. Ne zamrzavajte lijek!

Izbjegavajte izlaganje sunčevoj svjetlosti i prevelikoj vrućini. Da biste to učinili, spremite zatvorene uloške u posebnu foliju, koja je pričvršćena kao zaštitni materijal.

Otvorite olovku za štrcaljku na sobnoj temperaturi na tamnom mestu. Maksimalna temperatura ne bi smjela preći 30 stepeni. Za zaštitu od svetlosnih zraka uvek otvorite uložak sa poklopcem.

Tresiba inzulin odlična je alternativa štrcaljkama, koji znatno olakšavaju život u mnogim aspektima terapije inzulinom.

Lijek treba čuvati na temperaturi od 2 ° do 8 ° C (u hladnjaku), ali ne u blizini zamrzivača. Ne smrzavajte se.

Za olovku za šprice koja se koristi ili nosi kao rezervna olovka: ne čuvati u hladnjaku. Čuvati na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C tokom 8 nedelja. Nakon upotrebe, olovku štrcaljke zatvorite poklopcem da biste je zaštitili od svetlosti.

Čuvati van dohvata dece.

Navedeno je nekoliko analognih alata:

Dijabetičari pozitivno reagiraju na takve lijekove. Dugotrajno djelovanje i djelotvornost bez nuspojava ili uz njihov lagani razvoj. Lijek je pogodan za mnoge pacijente, ali ne mogu ga svi priuštiti.

Tresiba je dobar lijek za liječenje različitih vrsta dijabetesa. Pogodno za većinu pacijenata, kupljeno na pogodnosti. Tokom terapije pacijenti mogu voditi aktivan stil života, bez straha za vlastito zdravlje. Takav je lijek vrijedan dobre reputacije.

Irina, 23 godine. Dijagnosticirani smo dijabetes melitus tipa 1 već u 15. godini života. Dugo sjedim na insulinu i isprobavala sam razne kompanije i administrativne oblike. Najprikladnije su bile inzulinske pumpe i olovke za špriceve.

Ne tako davno, Tresiba Flextach je počela da ga koristi. Vrlo pogodna drška za čuvanje, zaštitu i upotrebu. Povoljno se prodaju patrone sa različitim dozama, tako da je osobama koje imaju terapiju visokim jedinicama inzulina ovo vrlo korisno. A cijena je relativno pristojna.

Konstantin, 54 godine. Dijabetes melitus inzulinski ovisan tip. Nedavno je prešao na inzulin. Prije se pio tablete, pa im je trebalo dugo vremena da se obnovi i psihički i fizički za svakodnevne injekcije. Olovka za brizgalice Treshiba pomogla mi je da se naviknem.

Igle su joj vrlo tanke, pa injekcije prolaze gotovo neprimetno. Također je postojao problem sa mjerenjem doze. Praktični selektor. Čujete klikom kako je doza koju ste postavili već stigla na pravo mjesto i mirno obavite posao dalje. Pogodna stvar koja vrijedi novca.

Ruslan, 45 godina. Mama ima dijabetes tipa 2. Nedavno je ljekar propisao novu terapiju, jer su tablete za snižavanje šećera prestale pomagati, a šećer je počeo rasti. Savjetovao je Tresibu Flekstach da kupi za mamu zbog njenog doba.

Stečena, i veoma zadovoljna kupovinom. Za razliku od trajnih ampula sa špricama, olovka je vrlo povoljna u svojoj upotrebi. Nema potrebe da se kupate sa odmjeravanjem doza i efikasnošću. Ovaj je oblik najprikladniji za starije osobe.

Farmakodinamika

Lijek Tresiba ® FlexTouch ® je analog ljudskog inzulina ekstra dugog trajanja, proizveden metodom rekombinantne DNA biotehnologije koristeći soj Saccharomyces cerevisiae.

Mehanizam delovanja. Inzulin degludec se specifično veže za receptor humanog endogenog inzulina i, u interakciji s njim, ostvaruje njegov farmakološki učinak sličan učinku ljudskog inzulina.

Hipoglikemijski učinak degludec insulina nastaje uslijed povećane upotrebe glukoze u tkivima nakon vezivanja inzulina na receptore mišića i masnih ćelija i istodobnog smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Lijek Tresiba ® FlexTouch ® je bazni analog ljudskog inzulina superduljeg djelovanja, nakon s / c ubrizgavanja formira topljive multiheksamere u potkožnom skladištu, iz kojih se neprekidno i dugotrajno apsorbira degludec inzulin u vaskularni krevet, pružajući ultra dugačak, ravan profil djelovanja i stabilan hipoglikemijski učinak lijeka ( vidi sliku 1).

Tijekom 24-satnog razdoblja praćenja hipoglikemijskog učinka lijeka kod pacijenata kojima je doza degludec inzulina davana jednom dnevno, Tresiba ® FlexTouch ®, za razliku od inzulina glargin, pokazao je jednolik Vd između akcije u prvom i drugom 12-satnom periodu (AUCGIR0-12h, SS/ AucGIRtotal, SS =0,5).

Slika 1. Profil prosječne brzine infuzije glukoze u trajanju od 24 sata - Css insulin degludec 100 U / ml 0,6 U / kg (studija iz 1987.)

Trajanje djelovanja lijeka Tresiba ® FlexTouch ® je više od 42 sata unutar raspona terapijskih doza. Css lijek u krvnoj plazmi postiže se 2-3 dana nakon primjene lijeka.

Degludec insulina u stanju Css pokazuje značajno manje (4 puta) u usporedbi s dnevnim profilima varijabilnosti inzulina glargin hipoglikemijskog djelovanja, koja se procjenjuje vrijednošću koeficijenta varijabilnosti (CV) za proučavanje hipoglikemijskog učinka lijeka tijekom jednog intervala doziranja (AUCGIR.τ, SS) i u roku od 2 do 24 sata (AUCGIR2-24h, SS), (vidi Tabelu 1.)

Promjenjivost dnevnih profila hipoglikemijskog djelovanja lijeka Tresiba i inzulina glargin u stanju Css kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1

PokazateljiInzulinski degludec (N26) (CV a%)Insulin Glargin (N27) (CV%)
Promjenjivost dnevnih profila hipoglikemijskog djelovanja tijekom jednog intervala doziranja (AUCGIR, τ, SS b)2082
Promjenjivost dnevnih profila hipoglikemijskog djelovanja u vremenskom intervalu od 2 do 24 sata (AUCGIR2-24h, SS) c2292

CV: koeficijent intraindividualne varijabilnosti,%.

b SS: Koncentracija lijeka u ravnoteži.

c AUCGIR2-24h, SS: metabolički učinak u posljednja 22 sata intervala doziranja (tj. na njega nema učinka ubrizgavanog iv inzulina tijekom uvodnog razdoblja u ispitivanju stezanja).

Dokazan je linearni odnos između povećanja doze Tresiba ® FlexTouch ® i njegovog općeg hipoglikemijskog učinka.

Studije nisu otkrile klinički značajnu razliku u farmakodinamici lijeka Tresiba ® u starijih bolesnika i kod odraslih mladih pacijenata.

Klinička efikasnost i sigurnost

Klinička ispitivanja pokazala su isto smanjenje HbA1c od početne vrijednosti na kraju studije o pozadini terapije inzulinom Treciba ® i inzulinom glargin 100 IU / ml. Pacijenti sa šećernom bolešću tipa 1 (T1DM) liječeni terapijom insulinom Tresib ® pokazali su značajno nižu učestalost teške hipoglikemije i teške ili potvrđene simptomatske hipoglikemije (ukupna hipoglikemija i noćna hipoglikemija) u usporedbi s inzulinom glargin 100 IU / ml, kao tijekom održavanje doze i tokom cijelog razdoblja liječenja. Pacijenti sa šećernom bolešću tipa 2 (T2DM) liječeni terapijom insulinom Tresib ® pokazali su značajno smanjenje učestalosti teške ili potvrđene simptomatske hipoglikemije (ukupna hipoglikemija i noćna hipoglikemija) u usporedbi s inzulinom glarginom (100 IU / ml), kao tijekom održavanja doze i tokom perioda liječenja kao i smanjenje učestalosti epizoda teške hipoglikemije tokom čitavog razdoblja liječenja.

U kliničkim studijama nedostatak superiornosti uporednih lijekova (inzulin detemir i inzulin glargin) nad Tresibom ® u odnosu na smanjenje HbA1c od osnovne na kraju studije. Izuzetak je sitagliptin, tokom kojeg je Tresiba ® pokazao svoju statistički značajnu superiornost u smanjenju HbA1c.

Rezultati metaanalize podataka iz sedam studija pokazali su prednosti terapije Tresib ® inzulinom u odnosu na nižu učestalost potvrđenih epizoda hipoglikemije u bolesnika u usporedbi s terapijom inzulinom glarginom (100 U / ml) (tablica 2) i potvrđene epizode noćne hipoglikemije. Smanjenje incidencije hipoglikemije tijekom terapije insulinom Tresib ® postignuto je nižim prosječnim glukozama u plazmi naglo u usporedbi s inzulinom glarginom (100 IU / ml).

Rezultati metaanalize podataka o epizodama hipoglikemije

Procijenjeni omjer rizika (insulin degludec / insulin glargin 100 PIECES / ml)Epizode potvrđene hipoglikemije a
UkupnoNightly
SD1 + SD2 (opći podaci)
Period održavanja doze b
Stariji pacijenti stari ≥65 godina
0.91 s0,74 c
0,84 c0.68 s
0,820.65 s
SD1
Period održavanja doze b
1,10,83
1,020.75 s
SD2
Period održavanja doze b
Jedino bazalna terapija kod pacijenata koji ranije nisu primali inzulin
0,83 s0.68 s
0.75 s0.62 s
0,83 s0.64 s

a Potvrđena hipoglikemija je epizoda hipoglikemije koja je potvrđena mjerenjem koncentracije glukoze u plazmi b Epizode hipoglikemije nakon 16. tjedna terapije.

c Statistički značajna.

Nije bilo klinički značajne tvorbe antitijela na inzulin nakon liječenja Tresibom® tokom dužeg vremenskog razdoblja. U kliničkoj studiji bolesnika sa T2DM liječenim Tresiba® u kombinaciji s metforminom, dodavanje liraglutida rezultiralo je statistički značajno manjim padom HbA1s i tjelesne težine. Incidencija hipoglikemije bila je statistički značajno niža s dodatkom liraglutida u usporedbi s dodatkom pojedinačne doze inzulina aspart.

Procjena uticaja na CCC. Za usporedbu kardiovaskularne sigurnosti tijekom upotrebe lijeka Tresiba i inzulina glargin (100 IU / ml), provedeno je istraživanje DEVOTE koji uključuju 7637 pacijenata sa T2DM i visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih događaja.

Potvrđena je kardiovaskularna sigurnost primjene lijeka Tresiba® u usporedbi s inzulinom glargin (slika 2).

N Broj pacijenata s prvim događajem koje je potvrdilo Stručno savjetodavno vijeće za procjenu neželjenih događaja (EAC) tokom studije.

% Udio pacijenata s prvim fenomenom koji je potvrđen od EAC-a, u odnosu na broj randomiziranih bolesnika.

Slika 2. Šumski dijagram koji odražava analizu složenog indeksa sigurnosti u tri točke za kardiovaskularne događaje (CVSS) i pojedine kardiovaskularne krajnje točke u studiji DEVOTE.

Uz upotrebu inzulina glargin i lijeka Tresiba ®, postignuto je slično poboljšanje razine HbA1s i veće smanjenje glukoze u plazmi naglo tijekom upotrebe lijeka Tresiba ® (tablica 3).

Tresiba ® je pokazao prednost u odnosu na inzulin glargin u pogledu niže incidencije teške hipoglikemije i nižeg dijela pacijenata koji su razvili tešku hipoglikemiju. Učestalost epizoda teške noćne hipoglikemije bila je značajno manja uz primjenu lijeka Tresiba u usporedbi s inzulinom glarginom (tablica 3).

Rezultati istraživanja DEVOTE

Prosječna vrijednost HbA1s, %

Učestalost hipoglikemije (na 100 pacijentskih godina promatranja)

Teška hipoglikemija

Teška noćna hipoglikemija 2

Relativni rizik: 0,47 (0,31, 0,73)

Omjer bolesnika s razvojem epizoda hipoglikemije (% bolesnika)

Teška hipoglikemija

Odnos: 0,73 (0,6, 0,89)

PokazateljiTresiba ® 1Insulin Glargin (100 komada / ml) 1
Početni HbA1s8,448,41
2 godine terapije7,57,47
Razlika: 0,008 (−0,05, 0,07)
Glukoza u plazmi na testu, mmol / L
Početna vrijednost9,339,47
2 godine terapije7,127,54
Razlika: −0.4 (−0.57, −0.23)
3,76,25
Relativni rizik: 0,6 (0,48, 0,76)
0,651,4
4,96,6

1 Osim standarda za liječenje dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

2 Noćna teška hipoglikemija je hipoglikemija koja se pojavila u periodu dana između 0 i 6 ujutro.

Djeca i tinejdžeri. U kliničkoj studiji djece i adolescenata sa dijabetesom tipa 1, primjena Tresiba ® jednom dnevno pokazala je slično smanjenje HbA1s do 52. tjedna ili više, izrazito smanjenje glukoze u plazmi natašte u odnosu na početne vrijednosti u usporedbi s primjenom uporednog lijeka (insulin detemir 1 ili 2 puta dnevno). Taj je rezultat postignut primjenom lijeka Tresiba u dnevnoj dozi 30% manje od inzulina detemir. Učestalost (pojave po godini izlaganja pacijentu) epizoda teške hipoglikemije (definicija Međunarodnog društva za proučavanje dijabetesa melitusa (DM) kod djece i adolescenata (ISPAD), 0,51 u odnosu na 0,33), potvrđena hipoglikemija (57,71 u odnosu na 54,05) i potvrđena noćna hipoglikemija (6,03 u odnosu na 7,6) bila je uporediva sa Tresiba ® i inzulin detemir . U obje skupine liječenja u djece u dobi od 6 do 11 godina učestalost potvrđene hipoglikemije bila je veća nego u ostalim dobnim skupinama. Postojala je veća učestalost teške hipoglikemije kod djece u dobi od 6 do 11 godina u grupi Tresiba ®. Učestalost epizoda hiperglikemije s ketozom bila je značajno manja kod primjene lijeka Tresiba u usporedbi s liječenjem inzulinom detemir, 0,68, i 1,09. Učestalost, vrsta i težina nuspojava u populaciji pedijatrijskih pacijenata ne razlikuju se od onih u opštoj populaciji bolesnika sa šećernom bolešću. Proizvodnja antitela je bila retka i nije imala klinički značaj. Podaci o djelotvornosti i sigurnosti kod adolescenata s T2DM ekstrapolirani su na temelju podataka dobivenih od adolescenata i odraslih pacijenata s T1DM i odraslih bolesnika s T2DM. Rezultati nam omogućuju preporučiti lijek Tresiba ® za liječenje adolescenata koji imaju dijabetes tipa 2.

Kontraindikacije

povećana individualna osjetljivost na aktivnu tvar ili bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka,

period trudnoće, period dojenja (nema kliničkog iskustva s primjenom lijeka kod žena tijekom trudnoće i dojenja),

od godine starosti do 1 godine klinička ispitivanja na djeci mlađoj od 1 godine nisu provedena.

Nuspojave

Najčešća nuspojava zabilježena tijekom liječenja inzulinom degludec je hipoglikemija (vidjeti Opis pojedinačnih nuspojava).

Sve nuspojave opisane u nastavku, na osnovu podataka iz kliničkih ispitivanja, grupisane su prema MedDRA i organski sistem. Učestalost nuspojava definirana je kao vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100 do ® FlexTouch ® reakcije preosjetljivosti (uključujući oticanje jezika ili usana, proljev, mučninu, umor i svrbež) i urtikarije bili su retko primetni.

Hipoglikemija. Može se razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na pacijentovu potrebu za inzulinom. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i / ili konvulzija, privremeno ili nepovratno narušavanje moždane funkcije, čak i smrt. Simptomi hipoglikemije, u pravilu, razvijaju se iznenada. To uključuje hladan znoj, blijedu kožu, povećan umor, nervozu ili drhtavicu, anksioznost, neobičan umor ili slabost, dezorijentaciju, smanjenu koncentraciju, pospanost, jaku glad, zamagljen vid, glavobolju, mučninu ili palpitacije.

Lipodistrofija (uključujući lipohipertrofiju, lipoatrofiju) može se razviti na mjestu ubrizgavanja. Pridržavanje pravila promjene mjesta ubrizgavanja unutar istog anatomskog područja pomaže u smanjenju rizika od razvoja ove nuspojave.

Reakcije na mjestu ubrizgavanja Pacijenti liječeni Tresiba ® FlexTouch ® pokazali su reakcije na mjestu ubrizgavanja (hematom, bol, lokalno krvarenje, eritem, čvorići vezivnog tkiva, oticanje, obezbojenje kože, svrbež, iritacija i zatezanje na mjestu uboda). Većina reakcija na mjestu ubrizgavanja su manje, privremene i obično nestaju s nastavkom liječenja.

Djeca i tinejdžeri. Lijek Tresiba korišten je kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina kako bi se proučavala farmakokinetička svojstva. U dugogodišnjem istraživanju kod djece u dobi od 1 do 18 godina demonstrirana je sigurnost i djelotvornost. Učestalost pojave, vrsta i težina nuspojava u populaciji pedijatrijskih pacijenata ne razlikuju se od onih u opštoj populaciji bolesnika sa šećernom bolešću (vidjeti Klinička efikasnost i sigurnost).

Posebne grupe pacijenata

U kliničkim ispitivanjima, nisu utvrđene razlike u učestalosti, vrsti ili težini nuspojava kod starijih pacijenata i bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre u općoj populaciji bolesnika.

Interakcija

Postoji veliki broj lekova koji utiču na metabolizam glukoze.

Potreba za insulinom može se smanjiti: Agonisti PHGP, GLP-1 receptora, MAO inhibitori, neselektivni beta blokatori, ACE inhibitori, salicilati, anabolički steroidi i sulfonamidi.

Potreba za insulinom može se povećati: oralni hormonski kontraceptivi, tiazidni diuretici, kortikosteroidi, hormoni štitnjače, simpatomimetici, somatropin i danazol.

Beta blokatori može prikriti simptome hipoglikemije.

Oktotid / Lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Etanol (alkohol) može i pojačati i smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Nekompatibilnost. Neke ljekovite tvari, dodaju li se Tresib ® FlexTouch ®, mogu uzrokovati njegovo uništavanje. Lijek Tresiba ® FlexTouch ® se ne može dodati infuzijskim otopinama. Ne možete miješati lijek Tresiba ® FlexTouch ® s drugim lijekovima.

Doziranje i primjena

S / c Jednom dnevno u bilo koje doba dana, ali poželjno je davati lijek u isto vrijeme svaki dan.

Lijek Tresiba ® FlexTouch ® analogan je inzulinu dugog djelovanja.

Tresiba ® FlexTouch ® je dugotrajni analog inzulina.

U bolesnika sa dijabetesom tipa 2, Tresiba ® FlexTouch ® se može koristiti ili kao monoterapija ili u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima (PHGP), agonistima receptora peptida-1 nalik glukagonu (GLP-1) i bolusnim insulinom (vidi Klinička efikasnost i sigurnost).

Za pacijente s dijabetesom tipa 1, Tresiba ® FlexTouch ® propisuje se u kombinaciji s kratkim / ultra kratkim inzulinom kako bi se podmirila potreba za prandialnim inzulinom.

Dozu Tresiba ® FlexTouch ® treba odrediti pojedinačno, u skladu s potrebama pacijenta. Da bi se optimizirala kontrola glikemije, preporučuje se prilagođavanje doze lijeka na osnovu vrijednosti glukoze u plazmi natašte.

Kao i kod bilo kojeg pripravka inzulina, prilagođavanje doze Tresiba® FlexTouch® preparata može biti potrebno i kod poboljšanja pacijentove fizičke aktivnosti, promjene njegove uobičajene prehrane ili kod pridružene bolesti.

Tresiba ® FlexTouch ® 100 U / ml i Tresiba ® FlexTouch ® 200 UNIT / ml

Tresiba ® FlexTouch ® dostupan je u dvije doze. Za obje doze potrebna doza lijeka postavlja se u jedinicama. Međutim, korak doze razlikuje se između dvije doze Tresiba ® FlexTouch ® preparata.

1. Tresiba ® FlexTouch ® 100 PIECES / ml omogućava vam unošenje doza od 1 do 80 jedinica u koracima od 1 jedinice u jednoj injekciji.

2. Tresiba ® FlexTouch ® 200 PIECES / ml omogućava vam unošenje doza od 2 do 160 PIECES u koracima od 2 PIECES u jednoj injekciji. Doza inzulina je sadržana u polovini volumena otopine u odnosu na pripravke bazalnog inzulina 100 IU / ml.

Brojač doza pokazuje broj jedinica, bez obzira na doziranje, nema potrebe za ponovnim preračunavanjem doze prilikom prelaska pacijenata na novu dozu.

Fleksibilan režim doziranja

U slučajevima kada istodobna primjena lijeka nije moguća, Tresiba ® FlexTouch ® omogućava promjenu vremena njegove primjene (vidjeti Klinička efikasnost i sigurnost) Istodobno, interval između injekcija trebao bi biti najmanje 8 sati. Kliničko iskustvo u fleksibilnom režimu doziranja lijeka Tresiba ® FlexTouch ® kod djece i adolescenata izostaje.

Preporučuje se da oni pacijenti koji zaborave da odmah primijene dozu inzulina uđu u dozu čim je pronađu, te se vrate svom uobičajenom vremenu za jednokratnu dnevnu primjenu lijeka.

Početna doza lijeka Tresib ® FlexTouch ®

Pacijenti sa dijabetesom tipa 2. Preporučena početna dnevna doza Tresiba ® FlexTouch ® iznosi 10 jedinica, a slijedi odabir pojedinačne doze lijeka.

Pacijenti sa dijabetesom tipa 1. Lijek Tresiba ® FlexTouch ® propisuje se jednom dnevno u kombinaciji s prandial inzulinom, koji se primjenjuje s hranom, nakon čega slijedi odabir pojedinačne doze lijeka.

Prenos sa drugih inzulinskih preparata

Preporučuje se pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi tijekom prijenosa i u prvim tjednima terapije Tresibom ® FlexTouch ®. Ispravljanje istodobne hipoglikemijske terapije (doza i vrijeme primjene kratkih i ultra kratkih inzulinskih pripravaka ili drugih istodobno korištenih hipoglikemijskih lijekova) može biti potrebno.

Pacijenti sa dijabetesom tipa 2. Kada prenosite Tresiba ® FlexTouch ® bolesnicima sa dijabetesom tipa 2 koji su na bazalnom ili bazalno-bolus režimu terapije insulinom ili na režimu liječenja gotovim smjesama inzulina / samo-miješanih inzulina, dozu Tresiba ® FlexTouch ® treba izračunati na osnovu doze baznog inzulina koju je pacijent primio prije nego što se prebaci na novu vrstu inzulina, po principu „jedinica po jedinici“, a zatim se prilagodi u skladu sa individualnim potrebama pacijenta.

Treba osigurati smanjenje doze od 20% prethodne doze baznog inzulina, nakon čega slijedi korekcija u skladu s individualnim potrebama pacijenta u sljedećim slučajevima:

- prenošenje sa baznog inzulina koji je davan 2 puta dnevno, na lijek Tresiba ® FlexTouch ®,

- prijenos s inzulina glargin (300 PIECES / ml) na lijek Tresiba ® FlexTouch ®.

Pacijenti sa T1DM. Pri prebacivanju pacijenata s T1DM na Tresiba ® FlexTouch ®, treba razmotriti smanjenje doze za 20% od prethodne doze baznog inzulina ili bazne komponente kontinuiranih s / c infuzija inzulina (PPII). Zatim se doza podešava u skladu s individualnim potrebama pacijenta na osnovu pokazatelja glikemije.

Primjena Tresiba ® FlexTouch ® u kombinaciji s agonistima GLP-1 receptora kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Kada se Tresiba ® FlexTouch ® doda u tretman agonista receptora GLP-1, preporučena početna dnevna doza je 10 jedinica, a zatim se prilagođava pojedinačna doza.

Prilikom dodavanja agonista GLP-1 receptora za liječenje Tresib ® FlexTouch ®, preporučuje se smanjiti dozu Tresib ® FlexTouch ® za 20% kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije.

Nakon toga, dozu treba prilagoditi.

Posebne grupe pacijenata

Starost (preko 65 godina). Tresiba ® FlexTouch ® se može koristiti u starijih bolesnika. Koncentraciju glukoze u krvi treba pažljivo nadzirati i dozu inzulina prilagođavati pojedinačno (vidjeti „Farmakokinetika“).

Nedostatak rada bubrega i jetre. Tresiba ® FlexTouch ® se može koristiti kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega i jetre. Koncentraciju glukoze u krvi treba pažljivo nadzirati i dozu inzulina prilagođavati pojedinačno (vidjeti „Farmakokinetika“).

Djeca i tinejdžeri. Lijek Tresiba ® FlexTouch ® može se koristiti za liječenje adolescenata i djece starijih od 1 godine (vidi Klinička efikasnost i sigurnost) Pri prelasku s baznog inzulina na Tresiba ® FlexTouch ®, potrebno je u svakom slučaju razmotriti potrebu za smanjenjem doze bazalnog i bolusnog inzulina kako bi se rizik od hipoglikemije sveo na najmanju moguću mjeru (vidjeti „Nuspojave“).

Lijek Tresiba ® FlexTouch ® namijenjen je samo za ispitivanje.

Lijek Tresiba ® FlexTouch ® se ne može davati iv. to može dovesti do teške hipoglikemije.

Lijek Tresiba ® FlexTouch ® se ne može unijeti u / m, jer u ovom slučaju se mijenja i apsorpcija lijeka.

Tresiba ® FlexTouch ® se ne smije koristiti u inzulinskim pumpama.

Lijek Tresiba ® FlexTouch ® primjenjuje se supkutano u bedro, rame ili prednji trbušni zid.

Mjesta ubrizgavanja treba stalno mijenjati unutar iste anatomske regije kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije.

Tresiba ® FlexTouch ® je napunjena olovka za brizgalice dizajnirana za upotrebu sa NovoFine ® ili NovoTvist ® injekcijskim iglama.

Tresiba ® FlexTouch ® 100 PIECES / ml omogućava vam unošenje doza od 1 do 80 jedinica u koracima od 1 jedinice u jednoj injekciji.

Tresiba ® FlexTouch ® 200 PIECES / ml omogućava vam unošenje doza od 2 do 160 PIECES u koracima od 2 PIECES u jednoj injekciji.

Upute za pacijenta

Pažljivo pročitajte ove upute prije upotrebe napunjene olovke za injekcije Tresib ® FlexTouch ®. Ako pacijent pažljivo ne slijedi upute, može mu dati nedovoljnu ili preveliku dozu inzulina, što može dovesti do previsoke ili preniske koncentracije glukoze u krvi.

Olovku za štrcaljku koristite samo nakon što pacijent nauči da je koristi pod vodstvom lekara ili medicinske sestre.

Prvo morate provjeriti naljepnicu na naljepnici olovke za špricu da biste bili sigurni da sadrži Tresiba ® FlexTouch ® 100 komada / ml / Tresiba ® FlexTouch ® 200 komada / ml, a zatim pažljivo proučite ilustracije u nastavku, koje prikazuju detalje olovke štrcaljke i igle.

Ako je pacijent slabovidan ili ima ozbiljnih problema sa vidom i ne može razlikovati brojeve na brojaču doze, nemojte koristiti olovku za špricu bez pomoći. Takvom pacijentu može pomoći osoba bez oštećenja vida, obučena za pravilnu upotrebu napunjene olovke za injekcije FlexTouch ®.

Tresiba ® FlexTouch ® 100 U / ml - napunjena olovka za špricu koja sadrži 300 komada inzulina degludec. Maksimalna doza koju pacijent može postaviti je 80 jedinica u koracima od 1 jedinice.

Tresiba ® FlexTouch ® 200 jedinica / ml - napunjena olovka za štrcaljke koja sadrži 600 komada inzulina degludec. Maksimalna doza koju pacijent može postaviti je 160 jedinica u koracima od 2 jedinice.

Olovka za štrcaljke dizajnirana je za upotrebu sa iglama za jednokratnu upotrebu NovoFayn ® ili NovoTvist ® dužine do 8 mm. Igle nisu uključene u paket.

Važne informacije. Obratite pažnju na informacije označene kao važno, od velike je važnosti za ispravnu upotrebu olovke za štrcaljku.

Slika 3. Tresiba ® FlexTouch ® 100 U / ml.

Slika 4. Tresiba ® FlexTouch ® 200 U / ml.

I. Priprema olovke za upotrebu

Provjerite naziv i doziranje na naljepnici olovke za štrcaljku kako biste bili sigurni da sadrži Tresiba ® FlexTouch ® 100 IU / ml / Tresiba ® FlexTouch ® 200 IU / ml. Ovo je posebno važno ako pacijent koristi različite vrste inzulina. Ako pogrešno ubrizga neku drugu vrstu inzulina, koncentracija glukoze u krvi može biti previsoka ili preniska.

A. Uklonite poklopac sa olovke štrcaljke.

B. Provjerite je li pripravak inzulina u olovci štrcaljke čist i bezbojan. Pogledajte kroz prozor razmjera ostataka inzulina. Ako je lijek zamućen, olovka za špricu se ne može koristiti.

C. Uzmite novu iglu za jednokratnu upotrebu i uklonite zaštitnu naljepnicu.

D. Stavite iglu na olovku štrcaljke i okrenite je tako da igla čvrsto leži na olovci štrcaljke.

E. Uklonite spoljni poklopac igle, ali nemojte ga odbaciti. Bit će vam potrebna nakon što je injekcija dovršena da biste pravilno uklonili iglu iz olovke štrcaljke.

F. Uklonite i odbacite unutarnji poklopac igle. Ako pacijent pokuša vratiti unutrašnju kapicu na iglu, može slučajno uboditi.

Kap inzulina može se pojaviti na kraju igle. To je normalno, ali pacijent bi ipak trebao provjeriti inzulin.

Važne informacije. Za svaku injekciju treba koristiti novu iglu. Na taj se način smanjuje rizik od infekcije, infekcije, curenja inzulina, blokade igle i unošenja pogrešne doze lijeka.

Važne informacije. Nikada ne koristite iglu ako je savijena ili oštećena.

II. Provera inzulina

G. Prije svake injekcije treba provjeriti unos inzulina. Ovo će pomoći pacijentu da osigura da se doza inzulina u potpunosti primjenjuje.

Nazovite 2 jedinice lijeka zakretanjem odabirača doze. Provjerite prikazuje li brojač doze "2".

H. Dok držite olovku za štrcaljku s iglom prema gore, vrhom prsta lagano dodirnite vrh olovke špriceva tako da se mjehurići zraka pomiču prema gore.

I. Pritisnite dugme za početak i držite ga u tom položaju dok se brojač doza ne vrati na „0“. "0" treba biti ispred pokazatelja doze. Kapica inzulina trebala bi se pojaviti na kraju igle. Mali mjehurić zraka može ostati na kraju igle, ali neće se ubrizgati. Ako se kap inzulina ne pojavi na kraju igle, ponovite operaciju G - I (korak II), ali ne više od 6 puta.

Ako se ne pojavi kap inzulina, promijenite iglu i ponovite operaciju G - I ponovo (odjeljak II).

Ako se kap inzulina ne pojavi na kraju igle, nemojte upotrebljavati ovu olovku za špriceve. Koristite novu olovku za špriceve.

Važne informacije. Prije svake injekcije, osigurajte da se na kraju igle pojavi kap inzulina. To osigurava isporuku inzulina. Ako se ne pojavi kap inzulina, doza se neće primjenjivati, čak i ako se brojač doze pomiče. Ovo može značiti da je igla začepljena ili oštećena.

Važne informacije. Prije svake injekcije mora se provjeriti unos inzulina. Ako pacijent ne provjeri unos inzulina, možda neće moći primijeniti nedovoljnu dozu inzulina ili ga uopće ne može dovesti, što može dovesti do previsoke koncentracije glukoze u krvi.

III. Podešavanje doze

J. Prije početka ubrizgavanja provjerite je li brojač doza postavljen na "0". "0" treba biti ispred pokazatelja doze. Zakrenite selektor doze da biste postavili potrebnu dozu koju je propisao ljekar.

Maksimalna doza koju pacijent može postaviti je 80 ili 160 IU (za Tresiba ® FlexTouch ® 100 IU / ml i Tresiba ® FlexTouch ® 200 IU / ml, respektivno).

Ako je postavljena pogrešna doza, pacijent može okrenuti selektor doze prema naprijed ili natrag sve dok se ne postavi ispravna doza.

Selektor doze postavlja broj jedinica. Samo brojač i pokazatelj doze pokazuju broj jedinica inzulina u dozi koju ste uzeli.

Maksimalna doza koju pacijent može postaviti je 80 ili 160 IU (za Tresiba ® FlexTouch ® 100 IU / ml i Tresiba ® FlexTouch ® 200 IU / ml, respektivno).

Ako je ostatak inzulina u olovci šprice manji od 80 ili 160 PIECES (za Tresiba ® FlexTouch ® 100 PIECES / ml i Tresiba ® FlexTouch ® 200 PIECES / ml, respektivno), brojač doze zaustavit će se na broju jedinica inzulina preostalih u olovci štrcaljke.

Svaki put kada se selektor doze okrene, čuju se klikovi, zvuk klikova ovisi o kojoj se strani selektor doze okreće (naprijed, nazad ili ako prikupljena doza premašuje broj jedinica inzulina koji su preostali u olovci štrcaljke). Ove klikove ne treba računati.

Važne informacije. Prije svake injekcije potrebno je provjeriti koliko je jedinica inzulina bolesnik postigao na brojaču doze i na indikatoru doze. Ne brojajte klikove olovke za špriceve. Ako pacijent postavi i unese pogrešnu dozu, koncentracija glukoze u krvi može postati previsoka ili preniska.

Ljestvica insulinske ravnoteže pokazuje približnu količinu inzulina koja ostaje u olovci špriceva, tako da se ne može koristiti za mjerenje doze inzulina

IV. Primjena inzulina

K. Umetnite iglu ispod kože koristeći tehniku ​​ubrizgavanja koju preporučuje vaš ljekar ili medicinska sestra. Provjerite je li brojač doze u pacijentovom vidnom polju. Ne dirajte brojač doze prstima. Ovo može prekinuti injekciju. Pritisnite dugme za početak do kraja i držite ga u tom položaju dok brojač doze ne pokaže "0". "0" treba biti točno nasuprot pokazatelju doze, dok pacijent može čuti ili osjetiti klik.

Nakon injekcije ostavite iglu ispod kože (najmanje 6 s) da biste bili sigurni da je ubrizgana puna doza inzulina.

L. Izvucite iglu ispod kože povlačenjem ručice šprice prema gore.

Ako se krv pojavi na mjestu ubrizgavanja, nježno pritisnite pamučni tampon na mjesto ubrizgavanja. Ne masirajte mesto ubrizgavanja.

Nakon završetka injekcije pacijent može vidjeti kap inzulina na kraju igle. To je normalno i ne utiče na dozu leka koji se daje.

Važne informacije. Uvijek provjerite brojač doza da biste znali koliko jedinica inzulina se daje. Brojač doza pokazat će tačan broj jedinica. Ne računajte broj klikova na olovku štrcaljke. Nakon ubrizgavanja držite dugme za početak dok se brojač doza ne vrati na „0“. Ako se brojač doza zaustavio prije nego što je pokazao "0", nije unesena puna doza inzulina, što može dovesti do previsoke koncentracije glukoze u krvi.

V. Nakon ubrizgavanja injekcije

M. Postavite vanjski poklopac igle na ravnu površinu, umetnite kraj igle u poklopac bez da ga dodirujete ili iglu.

N. Kada igla uđe u kapu, pažljivo stavite kapicu na iglu. Odvijte iglu i odbacite je, poštujući sigurnosne mjere opreza.

A. Nakon svake injekcije stavite poklopac na olovku da biste zaštitili inzulin koji sadrži od izlaganja svetlosti.

Izbacite iglu nakon svake injekcije. Na taj se način smanjuje rizik od infekcije, infekcije, curenja inzulina, blokade igle i unošenja pogrešne doze lijeka. Ako je igla začepljena, pacijent neće moći ubrizgati inzulin.

Koristite olovku za brizgalice i odvojite iglu kako su preporučili lekar, medicinska sestra, farmaceut ili lokalni propisi.

Važne informacije. Nikada ne pokušavajte da vratite unutrašnju kapu na iglu. Pacijent može uboditi.

Važne informacije. Nakon svake injekcije, uvijek izvadite iglu i pohranite olovku za štrcaljku s isključenom iglom. Na taj se način smanjuje rizik od infekcije, infekcije, curenja inzulina, blokade igle i unošenja pogrešne doze lijeka.

VI. Koliko insulina je ostalo?

P. Ljestvica ostataka inzulina ukazuje na približnu količinu inzulina koja ostaje u olovci.

R. Da biste točno znali koliko inzulina ostaje u olovci, morate koristiti brojač doza: okrenite regulator doze dok se brojač doze ne zaustavi. Ako brojač doza pokazuje broj 80 ili 160 (za Tresiba ® FlexTouch ® 100 IU / ml i Tresiba ® FlexTouch ® 200 IU / ml, respektivno), to znači da u olovci štrcaljke ostaje najmanje 80 ili 160 IU inzulina (za lijek Tresiba ® FlexTouch ® 100 PIECES / ml i Tresiba ® FlexTouch ® 200 PIECES / ml, respektivno). Ako brojač doza pokazuje manje od 80 ili 160 (za Tresiba ® FlexTouch ® 100 PIECES / ml i Tresiba ® FlexTouch ® 200 PIECES / ml, respektivno), to znači da u olovci štrcaljke ostaje točno broj jedinica inzulina koji se prikazuje na šalteru doze.

Zakrenite selektor doze u suprotnom smjeru dok brojač doze ne pokaže "0".

Ako preostali inzulin u olovci štrcaljke nije dovoljan za primjenu pune doze, potrebnu dozu možete unijeti u dvije injekcije pomoću dvije olovke za špriceve.

Važne informacije. Morate biti oprezni kada se izračunava ostatak potrebne doze inzulina.

Ako pacijent ima dvojbe, bolje je ubrizgati sebi punu dozu inzulina novom olovkom za špriceve. Ako se pacijent griješi u svojim proračunima, može mu unijeti nedovoljnu dozu ili preveliku dozu inzulina, što može dovesti do činjenice da koncentracija glukoze u krvi može postati previsoka ili niska.

Uvijek trebate nositi olovku za špricu sa sobom.

Uvijek trebate nositi rezervnu olovku za brizgalice i nove igle u slučaju da se izgube ili oštete.

Olovku i iglice brizgalice držite izvan dohvata svih, posebno dece.

Nikada ne prenosite pacijentovu olovku i igle za špriceve drugima. Ovo može dovesti do unakrsne infekcije.

Nikada ne prenosite pacijentovu olovku i igle za špriceve drugima. Lijek može naštetiti njihovom zdravlju.

Negovatelji bi trebali koristiti rabljene igle s izuzetnom pažnjom kako bi smanjili rizik od uboda igala i unakrsne infekcije.

Njega olovke za špriceve

Pazite na olovku štrcaljke. Nepažljivo ili nepravilno rukovanje može dovesti do nepravilne doze, što može dovesti do previsokih ili preniskih koncentracija glukoze.

Olovku ne ostavljajte u automobilu ili na bilo kom drugom mestu gde može biti izložen previsokim ili preniskim temperaturama.

Zaštitite olovku štrcaljke od prašine, prljavštine i svih vrsta tečnosti.

Olovku ne perite, ne uranjajte u tečnost niti je podmazujte. Ako je potrebno, olovku za štrcaljku možete očistiti vlažnom krpom navlaženom blagim deterdžentom.

Ne bacajte i ne udarajte olovku o tvrdu podlogu. Ako pacijent spusti olovku za špricu ili sumnja da ona ispravno radi, zakačite novu iglu i provjerite dovod inzulina prije nego što je ubrizgavala.

Ne pokušavajte ponovo da olovite špricu. Praznu olovku štrcaljke morate odbaciti.

Ne pokušavajte sami da popravljate olovku špriceva ili je razdvajajte.

Proizvođač

Proizvođač i vlasnik potvrde o registraciji: Novo Nordisk A / S.

Novo Alle, DK-2880, Bugswerd, Danska.

Zahteve potrošača treba poslati na adresu LLC Novo Nordisk: 121614, Moskva, ul. Krylatskaya, 15, of. 41.

Tel .: (495) 956-11-32, faks: (495) 956-50-13.

Tresiba ®, FlexTouch ®, NovoFine ® i NovoTvist ® su registrovani zaštitni znakovi u vlasništvu Novo Nordisk A / S, Danska.

Pogledajte video: Tresiba FlexTouch insulin degludec injection 100 UmL: How to use (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar