Gastroenterolog - RO

Prije trideset godina, u prvom periodu razvoja učenja o akutnom pankreatitisu, njegovo liječenje bilo je uglavnom operativno, jer su u to vrijeme prepoznati samo teški oblici bolesti. To objašnjava visoku stopu smrtnosti, koja dostiže 50-60%. Kako se dijagnoza poboljšavala, počeli su se otkrivati ​​sve blaži oblici pankreatitisa. Vidjevši da konzervativno liječenje ovih oblika bolesti daje povoljne ishode, neki kirurzi su počeli koristiti ovu metodu za destruktivni pankreatitis, što nije usporilo pogoršanje rezultata liječenja.

Postalo je očigledno da konzervativni i hirurški tretmani ne mogu se međusobno nadmetati da ih treba koristiti za određene indikacije. Iako ova situacija nije u dvojbi, za sada nema jedinstvenog mišljenja o liječenju pankreatitisa. Uporedo sa pristalicama čisto konzervativne metode terapije, postoji određeni broj škola koje proširuju indikacije za hirurško liječenje. Budući da se većina pacijenata s akutnim pankreatitisom liječi na konzervativni način, prvo ćemo se zadržati na ovoj metodi.

Kao i kod operativnii s konzervativnom metodom unificiranog režima liječenja ne postoji. Postoje samo opći ciljevi: 1) borba protiv šoka i intoksikacije, 2) borba protiv boli, 3) sprečavanje daljeg razvoja patološkog procesa u žlezdi, 4) sprečavanje infekcije.

Ne treba dokazivati ​​da je borba protiv šoka je prioritet. Princip organiziranja mjera protiv šoka ne razlikuje se od opće prihvaćenih. Budući da je bol kamen temeljac njegovog razvoja, prve mjere trebaju biti usmjerene na uklanjanje ovog faktora. Nažalost, to nije uvijek moguće postići. U nekim slučajevima, kod akutnog pankreatitisa, bol ne ublažavaju niti jedan analgetici, čak ni morfij. Štaviše, ponekad se nakon morfija može pojačati.

To je zato što morfij izaziva grčeve sfinktera Oddijakao rezultat toga odljev pankreasnog soka još više poremećen. Uz to, morfij može izazvati povraćanje, tokom kojeg se povećava pritisak u sistemu žučnih kanala, što može doprinijeti ubacivanju žuči u kanale pankreasa i aktiviranju enzima. Zbog toga mnogi autori ne preporučuju morfij u akutnom pankreatitisu. U ekstremnim slučajevima može se upotrebljavati zajedno s atropinom, što eliminira vagotropni učinak morfija. Uz to, atropin inhibira vanjsku sekreciju gušterače i izaziva opuštanje glatkih mišića. Papaverin ima i antispazmodički učinak, koji se u tim slučajevima priprema u obliku 1% otopine za injekcije i daje se supkutano ili intramuskularno u 1-3 ml.

Da bi se smanjilo bol nakon 4-6 sati potkožno nanesite 1-2% otopinu promedola, 1-2 ml. U nekim slučajevima primjena kelina, aminofilina, nitroglicerina daje dobar učinak. Ponavljano davanje nitroglicerina kontraindicirano je u slučajevima hipotenzije i pretnje šokom.

Kao i kod nas, i za kod akutnog pankreatitisa široko korištena bilateralna paranefralna blokada novokaina prema Vishnevskom (0,25% rastvor novokaina, 100-150 ml). Većina autora napominje da nakon njega, posebno kod edematousnih oblika, intenzitet boli brzo opada, povraćanje prestaje, uklanja se crijevna pareza.

Umjesto perirenalne blokade neki autori (G. G. Karavanov, 1958.) uspješno su koristili jednostruku ili bilateralnu vagosimpatičku blokadu. V. Ya. Braitsev (1962) pridaje vagosimpatičkoj blokadi ne samo terapijsku, već i dijagnostičku vrijednost. Prema njegovom mišljenju, nedostatak terapijskog efekta od njegove upotrebe u prisustvu simptoma iritacije peritoneja ukazuje na uništavanje gušterače. S različitim stupnjevima uspjeha, neki kirurzi koriste para- i pretvebrebralne blokade na nivou D5-D12.
B. A. Petrov i S. V. Lobachev (1956) preporučili su upotrebu 0,5% -tne otopine novokaina 20-30 ml intravenski kako bi smanjili bol u akutnom pankreatitisu.

Dobar lekoviti efekat s edemom žlijezde 3. A. Topchiashvili (1958), N. E. Burov (1962) primljen je rendgenskom terapijom.
Novo mogućnosti lečenja akutni pankreatitis pojavio se nakon Werlea, Meier u. Ringelmann je 1952. otkrio inaktivator tripsina. U terapeutske svrhe prvi ga je put koristio u klinici 1953. godine Frey.

Trenutno aplicirano primanje iz životinjskih tkiva, lek trasilol, koji se daje intravenski u 25.000-75.000 jedinica. Prema podacima A. A. Belyaeva i M. N. Babicheva (1964), koji su testirali ovaj lijek na 40 pacijenata, efikasan je u slučajevima rane primjene, prije razvoja degenerativnih procesa u tkivima žlijezde.

Kako bismo spriječili dalje razvoj destruktivnih promjena u gvožđu je stvaranje fiziološkog mirovanja od velike važnosti. U tu svrhu, većina hirurga pacijentima u roku od 3-4 dana propisuje strogu apstinenciju od jedenja hrane i tečnosti - apsolutnu glad. S obzirom na činjenicu da je moguće spontano izlučivanje gušterače i jetre, neki proizvode periodično, drugi proizvode sondu stalnim usisavanjem želudačnog sadržaja.

O prikladnosti ovoga događaji teško nam je suditi, jer se ne koristi u našoj klinici. Naprotiv, u nedostatku povraćanja, propisujemo vam bogat alkalni napitak - boržu ili sodu vodu. Ovo pacijente oslobađa od izljeva žeđi, uklanja nedostatak vode. Nismo primijetili pogoršanje općeg stanja i pojavu bilo kakvih komplikacija u vezi s imenovanjem alkalnog pića.

U težim slučajevima, sa simptomima teških dehidracija i intoksikacije, propisujemo dodatnu intravensku ili subkutanu infuziju fiziološke fiziološke otopine, 5% glukoze s inzulinom (8-10 jedinica) do 2-3 litre dnevno, iako G. Majdrakov i drugi prigovaraju uvođenju otopine glukoze.
Kada se propiše hipokalcemija intravenski 10% -tna otopina glukonata ili kalcijum-hlorida (10-20 ml).

Nakon 2-3 dana posta pacijentima je propisana štedljiva dijeta s ugljikohidratima (dekocije, žele, kaširano mleko i obrano mlijeko) sa ograničenjem masti i proteina. Pržene namirnice i životinjske masti preporučuje se ograničavanje dužeg razdoblja.

Pored ovih opštih događaja, u akutnim pankreatitis prepisani su antibiotici: penicilin, streptomicin, tetraciklin, kolimicin itd. Uz produženu upotrebu u svrhu sprečavanja kandidijaze, preporučljivo je propisati nistatin (možete streptistatin).

Konzervativno liječenje pankreatitisa

Konzervativni tretman uključuje princip blokade uz pomoć analgetika:

Primjenjuju se i snažni antispazmodici:

Prvi lijek je veoma važan za uklanjanje jakih bolova u gušterači. Pored toga, ljekari se suočavaju sa anti-šok terapijom ako se bol vrlo brzo razvija.

Konzervativna metoda nema jasan plan djelovanja, a bilo koje terapijske mjere temelje se na individualnim pokazateljima bolesti svakog pacijenta. Liječenje se može razlikovati samo kod ljudi koji imaju problem kardiovaskularnog sistema, kao i u prisustvu raka i dijabetesa. U takvim slučajevima, doze lijekova se prilagođavaju u skladu s pokazateljima analize.

Pored ublažavanja bolova potrebne su i injekcije koje uklanjaju toksine i stabiliziraju metaboličke poremećaje. Tipično su ti lekovi:

U kombinaciji s fiziološkom otopinom pacijentu se daju intravenske injekcije tokom dana liječenja.

Pored toga, blokada pankreatitisa nastaje tokom liječenja gladovanjem i uz unos mineralne vode (Borjomi). Važan je potpuni odmor pacijenta.

Osim toga, ovisno o stanju pacijenta, propisani su lijekovi koji podržavaju žile gušterače, jetre i bubrega. Ovo je važno, jer svako liječenje jakim antibioticima može poremetiti organe i izazvati komplikacije u obliku zatajenja bubrega.

Konzervativnom metodom sprječava se početak infekcije, koja se kasnije može pretvoriti u hroničnu prirodu pankreatitisa.

Ova metoda je dostupna za primjenu u svakoj zdravstvenoj ustanovi, ali zahtijeva preliminarne analize.

Akutni pankreatitis: hirurško liječenje

Ukoliko su se pojavile komplikacije tijekom konzervativnog liječenja, peritonitis ili takav tretman nije donio željene rezultate. U takvim slučajevima koristi se operativni zahvat. Laparoskopijom možete:

  • uništiti izvor peritonitisa,
  • da se uspostavi rad enzima u pankreasu,
  • brzo riješiti problem.

Sam hirurški tretman i laparoskopija odvijaju se u dvije faze:

  1. Dijagnoza, koja određuje oblik pankreatitisa, bit će detaljna slika pogođenih područja.
  2. Provođenje intraperitonealne perfuzije.

Laparoskopija gušterače je veoma važna u dijagnozi, jer vam omogućava otkrivanje nekroze pankreasa, koja pokazuje zahvaćene žarišta masnih plakova. Mogu se nalaziti na masnom tkivu, oštećujući sluznicu želuca, kao i zahvatiti područja tankog crijeva. Sva ova mala područja snažno utječu na liječenje, a ako ih se ne otkrije na vrijeme, mogu se vrlo brzo povećati.

Pomoću drenažnog sistema koji je povezan sa bočnim kanalom i malom karlicom uklanjaju se posebne cijevi koje usmjeravaju posebnu otopinu u intra-trbušnu šupljinu. Obično je otopina na bazi trasilala i kontraktila u omjeru 10: 1.
Za svakog pacijenta vrijeme perfuzije određuje se pojedinačno i zaustavlja se kada boja tečnosti koja istječe postane prihvatljiva boja i analizu enzima. Ako u otpadnom kanalu nema gnojnih formacija i boja je svijetlosmeđa, to je direktan pokazatelj isključenja od perfuzije.

Ako dođe do poplave peritonitisa sa komplikacijama, perfuzija se vrši vanjskom drenažom kroz torakalni kanal. Takav tretman se retko izvodi i to samo kada je rizikovan život pacijenta, a takođe i u slučajevima kada je pacijent u komi.

Hirurška intervencija je potrebna pacijentima sa hroničnim pankreatitisom u razdobljima pogoršanja kako bi se eliminirale moguće infekcije i spriječilo njihovo pojavljivanje.

Prilikom izvođenja kirurškog liječenja akutnog pankreatitisa vrijedi obratiti posebnu pozornost na dišni sustav, jer je nivo kisika u krvi jako smanjen, potrebne su dodatne mjere. Ako nema dovoljno maske s kisikom, pacijent se može spojiti na mehaničku ventilaciju. Ovo takođe može kasnije dovesti do komplikacija od lečenja pankreatitisa.

Ovisno o rezultatima liječenja, neki pacijenti, čak i nakon kirurškog liječenja, mogu razviti dijabetes melitus, razne tumore, gušterača često formira lažnu cistu, a moguć je i smrt u 4% bolesnika.

Akutni pankreatitis opisan je u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Introduction to Gastroenterology (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar