Koliko test traka je prema novim standardima propisano pacijentima sa dijabetesom tipa 1 i 2?

Pitanje koliko test traka treba staviti kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 neizbežno se postavlja kod ljudi s tako teškom dijagnozom. Dijabetes tipa 1 zahtijeva od pacijenta ne samo pažljivo praćenje prehrane. Dijabetičari redovno moraju da ubrizgavaju inzulin. Od velike važnosti je kontrola šećera u krvi, jer ovaj pokazatelj direktno utječe na dobrobit i kvalitetu pacijenta.

Ali provjera razine šećera samo u laboratorijskim uvjetima preduga je i nezgodna, dok su ponekad hitno potrebni pokazatelji: ako se dijabetičarima pomoć ne pruži na vrijeme, može doći do hiperglikemijske kome. Zbog toga za kontrolu šećera dijabetičari koriste posebne uređaje za ličnu upotrebu - glukometre. Omogućuju vam brzo i precizno određivanje razine šećera. Negativna poanta je da su troškovi takvog aparata visoki.

Uz to, pacijenti će morati stalno kupovati lijekove i test trake za glukometar u pravoj količini. Tako liječenje postaje vrlo skupo, a za mnoge pacijente uopće nije moguće. Stoga je vrijedno saznati stavljaju li se besplatne test trake i druge pogodnosti za pacijente s dijabetesom.

Pomoć za dijabetes tipa 1

Pozitivno je to što pacijenti s dijabetesom mogu dobiti značajnu državnu pomoć u obliku besplatnih lijekova, uređaja i potrepština za njih, liječenja, uključujući sanatorijum. No, postoje neke nijanse kojima se daju privilegije koje su određene prema vrsti bolesti.

Dakle, osobama s invaliditetom pruža se pomoć u pribavljanju potrebnih za liječenje u cijelosti, odnosno pacijentima bi se u potpunosti trebalo osigurati sve potrebne lijekove i uređaje. Ali uvjet za dobivanje besplatne pomoći je upravo stepen invaliditeta.

Dijabetes tipa 1 je najteži oblik bolesti, koji često ometa rad osobe. Stoga, ako se postavi takva dijagnoza, pacijentu se u većini slučajeva daje skupina invalidnosti.

U ovom slučaju pacijent ostvaruje pravo na sledeće pogodnosti:

  1. Lijekovi (inzulin)
  2. Špricevi za ubrizgavanje inzulina,
  3. Ako postoji hitna potreba - hospitalizacija u medicinskoj ustanovi,
  4. Besplatni uređaji za mjerenje nivoa šećera (glukometri),
  5. Materijali za glukometre: test traka za pacijente sa dijabetesom u dovoljnim količinama (3 kom. Za 1 dan).
  6. Takođe, pacijent ima pravo na tretman u sanatorijumu ne više od 1 puta u 3 godine.

Budući da je dijabetes tipa 1 ozbiljan argument za propisivanje grupe invaliditeta, pacijenti imaju pravo kupiti lijekove namijenjene samo osobama s invaliditetom. Ako lijek koji preporuči liječnik nije na listi besplatnih, onda pacijenti imaju mogućnost da ga dobiju besplatno.

Prilikom primanja lijekova treba imati na umu da se lijekovi i test trake za pacijente s dijabetesom izdaju samo u određene dane. Izuzetak od ovog pravila su samo lijekovi koji su označeni "hitno". Ako su takvi lijekovi dostupni u ovoj ljekarni, izdaju se na zahtjev. Lijek, glukometr i trake za njega možete dobiti najkasnije 10 dana od prijema recepta.

Kod psihotropnih lijekova ovaj period se povećava na 14 dana.

Pomoć kod dijabetesa tipa 2

Za one koji su suočeni sa borbom protiv dijabetesa tipa 2 pruža se i pomoć u dobijanju lijekova. Dijabetičari također imaju mogućnost besplatnog primanja lijekova. Vrsta lijeka, njegovu dozu za jedan dan određuje endokrinolog. Takođe morate nabaviti lijekove u ljekarni najkasnije 30 dana nakon primitka recepta.

Osim lijekova, dijabetičari s invaliditetom ispunjavaju uvjete za besplatne brojile glukoze, a također i besplatne test trake za njih. Komponente se pacijentu daju mjesec dana, na osnovu 3 aplikacije dnevno.

Budući da se dijabetes tipa 2 nabavlja i često ne vodi smanjenju radne sposobnosti i kvalitete života, invalidnost za ovu vrstu bolesti mnogo je rjeđa. U mnogim je slučajevima za uspješno liječenje dovoljno pridržavati se uputa liječnika (kako biste kontrolirali prehranu, ne zanemarujte fizičku aktivnost) i stalno pratili razinu glukoze. Za dobivanje invaliditeta u 2017. godini potrebno je dokazati štetu zdravlju kako dijabetičari tipa 2 ne uspijevaju uvijek. Pacijenti s ovom skupinom bolesti ne primaju besplatne špriceve i inzulin jer ne postoji uvijek hitna potreba za podrškom za inzulin.

Ipak, i pored nepostojanja invaliditeta, pacijentima se pruža određena pomoć. Prije svega, pacijent s drugom vrstom dijabetesa morat će samostalno kupiti glukometar - takvu kupnju u ovom slučaju zakon ne osigurava besplatno. Ali istodobno, pacijenti imaju pravo na besplatne test trake za pacijente s dijabetesom. Dijelovi glukometra izdaju se u manjoj količini nego za bolesnike s dijabetesom ovisnim o insulinu: samo jedan kom. za 1 dan. Dakle, jedan test se može napraviti dnevno.

Izuzetak u ovoj kategoriji su pacijenti s dijabetesom koji nije ovisan o inzulinu i imaju probleme s vidom, daju im besplatne test trake u standardnoj količini - za 3 primjene dnevno.

Prednosti za trudnice i dijabetičare

Prema standardima koje su prihvatile državne medicinske ustanove, trudnice sa dijabetesom dobivaju sve na povlaštenoj osnovi za liječenje: inzulin, injekcijsku olovku, špriceve i glukometar. Isto se odnosi i na komponente - trake za brojilo su besplatne. Osim besplatnih lijekova, uređaja i komponenti, žene imaju pravo i na dulje porodiljsko odsustvo (16 dana se dodatno osigurava) i na duži boravak u bolnici (3 dana). Ako postoje indikacije, prekid trudnoće dopušten je čak i u kasnijim fazama.

Što se tiče dječije grupe, one im pružaju i druge beneficije. Na primjer, djetetu se pruža mogućnost da provede slobodno vrijeme u ljetnom kampu. Mala djeca kojima je potrebna roditeljska pomoć takođe se mogu opustiti. Mala djeca mogu biti poslana na počinak samo uz pratnju - jednog ili oba roditelja. Osim toga, njihov smještaj, kao i put u bilo kojem obliku prijevoza (avionom, vlakom, autobusom, itd.) Su besplatni.

Davanja za roditelje djece oboljele od dijabetesa vrijede samo ako postoji uputnica iz bolnice u kojoj se dijete posmatra.

Uz to, roditeljima djeteta s dijabetesom plaćaju se naknade u visini prosječne plaće prije nego što navrše 14 godina.

Dobijanje medicinskih koristi

Da biste ostvarili sve prednosti, sa sobom morate imati odgovarajući dokument - potvrdit će dijagnozu i pravo na pomoć. Dokument izdaje dežurni ljekar u klinici na mjestu registracije pacijenta.

Moguća je situacija kada endokrinolog odbije propisati lijekove oboljelima na listi preferencijalnih. U takvim situacijama pacijent ima pravo tražiti objašnjenje od šefa medicinske ustanove ili kontaktirati glavnog liječnika. Ako je potrebno, možete se obratiti zdravstvenom odjelu ili Ministarstvu zdravlja.

Dobijanje test traka za pacijente sa šećernom bolešću i drugim lijekovima moguće je samo u određenim ljekarnama koje ustanovi država. Izdavanje lijekova, primanje uređaja za nadzor razine glukoze i potrošnog materijala za njih obavlja se određenih dana.

Pacijentima se daju lijekovi i materijali odmah mjesec dana i to samo u količini koju odredi ljekar. S dijabetesom melitusom moguće je dobiti nekoliko više lekova nego što je potrebno tokom jednog meseca, sa malom „maržom“.

Da bi mogao dobiti novu seriju lijekova izdatih po povlaštenim uvjetima, pacijent će ponovo morati uzeti testove i podvrgnuti se pregledu. Na osnovu rezultata endokrinolog izdaje novi recept.

Neki dijabetičari su suočeni su sa činjenicom da im u ljekarni ne daju lijekove, mjerač glukoze u krvi ili trake za merač, navodno jer lijekovi nisu dostupni i neće biti dostupni. U toj situaciji možete nazvati i Ministarstvo zdravlja ili žalbu ostaviti na službenoj web stranici. Možete se obratiti i tužiocu i podneti zahtev. Uz to, morate predočiti pasoš, recept i druge dokumente koji bi mogli potvrditi istinu.

Bez obzira na to koliko je kvalitetan mjerač glukoze, oni periodično prestaju raditi. Osim toga, razina proizvodnje se stalno poboljšava, neki modeli prestaju proizvoditi, zamjenjujući ih modernijima. Stoga za neke uređaje postaje nemoguće kupiti materijale. S vremena na vrijeme, možda će biti potrebna zamjena starog brojila za novi, što se može obaviti pod povoljnim uvjetima.

Neke proizvodne kompanije pružaju mogućnost besplatne zamjene glukometra zastarjelog modela za noviji. Na primjer, možete odvesti zastarjeli metar Accu Chek Gow u savjetovalište, gdje će izdati noviji Accu Chek Perfoma. Zadnji je uređaj lagana verzija prvog, ali podržava sve funkcije neophodne bolesniku s dijabetesom. U mnogim gradovima održavaju se promocije za zamjenu zastarjelih uređaja.

Odbijanje koristi od dijabetesa

Za pacijente sa dijabetesom moguće je odbiti beneficije za liječenje dijabetesa. Neuspjeh će biti strogo dobrovoljan. U ovom slučaju dijabetičar neće imati pravo na besplatan lijek te mu neće biti osigurane besplatne trake za brojilo, ali će za uzvrat dobiti financijsku naknadu.

Koristi za liječenje postaju značajna pomoć dijabetičarima, pa ih oni koji primaju pomoć relativno rijetko odbijaju, pogotovo ako dijabetičar ne može ići na posao i živi s invaliditetom. Ali postoje i slučajevi odbijanja davanja.

Oni koji odluče da ne primaju besplatne lijekove motiviraju odbijanje pogodnosti da se osjećaju dobro za dijabetes i radije primaju samo materijalnu naknadu.

Zapravo, odluka o napuštanju programa pomoći nije najprihvatljiviji korak. Tok bolesti može se promijeniti u bilo kojem trenutku, komplikacije mogu početi. Ali istovremeno pacijent neće imati pravo na sve potrebne lijekove, od kojih neki mogu biti skupi, osim toga biti će nemoguće proći kvalitetno liječenje. Isto se odnosi i na spa tretman - kada izađete iz programa, pacijent prima naknadu, ali u budućnosti neće moći besplatno odmarati u sanatorijumu.

Važna stvar je trošak odštete. Nije visok i iznosi nešto manje od hiljadu rubalja. Naravno, za one koji nemaju visoku zaradu, čak je i ta suma dobra podrška. Ali ako počne pogoršanje, bit će potrebno liječenje, što će koštati mnogo više. 2 tjedna odmora u sanatorijumu koštaju, u prosjeku, 15.000 rubalja. Stoga je napuštanje programa pomoći užurba i ne najrazumnija odluka.

Prednosti za dijabetičare opisane su u videu u ovom članku.

Dijabetes i invalidnost

Dijagnoza dijabetes melitusa sama po sebi nije osnova za uspostavljanje grupe invaliditeta. Kao kriterijumi za invaliditet za određivanje grupe smatraju se:

  • Težina kršenja endokrinog i drugih tjelesnih sistema.
  • Ograničena sposobnost za rad, kretanje i samoposluživanje.
  • Potreba za stalnom ili periodičnom njegom izvana.

Ovisno o težini ovih znakova, može se uspostaviti ukupno 1, 2 ili 3 skupine osoba s invaliditetom (grupe invalidnosti). S ozbiljnim oštećenjem tijela, invalidnost se može utvrditi za osobe koje imaju dijabetes i jednog i drugog (o inzulinu ovisnog) i 2 (neinzulinskog ovisnog) tipa. Prisutnost ili odsutnost invaliditeta izravno utječe na visinu naknade koja se pruža prilikom plaćanja i primanja lijekova. Naknade za stambeno-komunalne usluge zakonom se pružaju i u slučaju invalidnosti.

Kakvu podršku može očekivati ​​građanin s dijabetesom? Mjere državne podrške mogu se podijeliti u grupe:

  • Opće pogodnosti za invalide. Država jamči takve mjere socijalne zaštite svim osobama s invaliditetom, bez obzira na razlog utvrđivanja invaliditeta. Dizajnirani su tako da omoguće:
  • Sanacija (u skladu s odobrenom listom mjera, objekata i usluga),
  • Medicinska pomoć (u okviru programa garancije),
  • Neometan pristup informacijama
  • Obrazovanje i zapošljavanje (stvaranje posebnih uslova, kvota i rezervacija radnih mjesta),
  • Zaštita stambenih prava,
  • Dodatna materijalna plaćanja i subvencije.

Posebne pogodnosti za dijabetičare. Takve pogodnosti odobravaju se bolesnicima sa dijabetesom tipa 1 i 2, bez obzira da li je utvrđen invaliditet ili ne:

  • Za bolesnike sa dijabetesom ovisnim o insulinu obliku razvijen je i primjenjen poseban standard medicinske skrbi, uključujući listu obaveznih dijagnostičkih i terapijskih mjera, popis lijekova za liječenje dijabetesa i srodnih bolesti (inzuline, inhibitore i beta blokatore, stimulatore osteogeneze, sredstva za zgrušavanje krvi) .
  • Besplatna nabavka medicinskih proizvoda (testovi na glukometre, špriceve, injekcijske igle).
  • U nekim konstitutivnim entitetima Ruske Federacije građanima oboljelima od dijabetesa bez invaliditeta omogućen je besplatni spa tretman i druge pogodnosti na regionalnom nivou.

Posebni pacijenti - djeca

Kao što znate, bolest nikoga ne štedi i, nažalost, učestalost dijabetesa među djecom je prilično velika. Uz dijabetes koji ovisi o insulinu, dijete ima invalidnost bez grupe. Budući da su djeca najugroženija kategorija stanovništva, bolest posebno pogađa njihove živote.

Pokušavajući pomoći mladim pacijentima da osjete sve radosti iz djetinjstva, a njihovim roditeljima da minimaliziraju troškove liječenja i rehabilitacije djeteta, država jamči niz dodatnih mjera socijalne podrške:

  • besplatni spa tretman ne samo za dijete sa invaliditetom, već i za njegovu prateću osobu,
  • pravo na testiranje i liječenje u inostranstvu,
  • penzija za dete sa invaliditetom,
  • oslobađanje od oporezivanja u skladu s Poreznim zakonikom Ruske Federacije,
  • posebni uslovi za polaganje završnog uvjerenja i ispita, pogodnosti za prijem na univerzitet, oslobađanje od vojne službe.

Osim toga, dodatne pogodnosti pružaju se i roditeljima (starateljima, starateljima) djece s invaliditetom, na primjer, uspostavljanje skraćenog radnog dana, pružanje slobodnih dana i praznika, prijevremeno umirovljenje itd.

Iako je dijabetes opasna i nepredvidiva bolest, optimizam, pažnja rodbine i briga o državi poboljšat će kvalitetu i povećati životni vijek pacijenata.

Besplatne zalihe - koliko je test traka propisano pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 i 2?

Dijabetes melitus je kategorija patoloških bolesti endokrinog sustava koja su povezana s oštećenim unosom glukoze.

Bolesti se razvijaju zbog potpune ili relativne insuficijencije hormona pankreasa - inzulina.

Kao rezultat toga, razvija se hiperglikemija - stalni porast koncentracije glukoze u krvi. Bolest je hronična. Dijabetičari moraju pratiti svoje zdravlje kako bi spriječili komplikacije.

Glukometar pomaže u određivanju razine šećera u plazmi. Za njega morate kupiti zalihe. Jesu li položeni besplatni test trake za dijabetičare?

Kome trebaju besplatne test trake i glukometar za dijabetes?

Uz dijabetes bilo koje vrste, pacijenti trebaju skupe lijekove i sve vrste medicinskih postupaka.

U posljednjih nekoliko godina, naglo se povećao broj slučajeva. U tom pogledu, država poduzima sve moguće mjere kako bi podržala pacijente endokrinologa. Svi koji imaju ovu bolest imaju određene prednosti.

Omogućavaju primanje potrebnih lijekova kao i potpuno besplatno liječenje u odgovarajućoj medicinskoj ustanovi. Nažalost, ne zna svaki pacijent endokrinolog o mogućnosti dobijanja državne pomoći.

Svaka osoba koja boluje od ove opasne hronične bolesti, bez obzira na težinu bolesti, vrstu, prisustvo ili odsustvo invalidnosti, ima pravo na beneficije.ads-mob-1

Prednosti za dijabetičare su sljedeće:

  1. osoba s disfunkcijom gušterače ima pravo primati lijekove u ljekarni potpuno besplatno,
  2. dijabetičar bi trebao primati državnu penziju ovisno o grupi invaliditeta,
  3. pacijent endokrinologa potpuno je oslobođen obavezne vojne službe,
  4. pacijentove dijagnostičke alate
  5. osoba ima pravo na državnu upravu o unutrašnjim organima endokrinog sistema u specijalizovanom centru,
  6. za neke subjekte naše države osiguravaju se dodatne pogodnosti. Oni uključuju prolazak tečaja terapije u dispanzeru odgovarajuće vrste,
  7. pacijenti endokrinologa imaju pravo da smanje račune za komunalne usluge i do pedeset posto,
  8. ženama koje pate od dijabetesa povećava se porodiljsko odsustvo na šesnaest dana,
  9. mogu biti i druge mjere regionalne potpore.

Kako doći?

Prednosti osobama obolelim od dijabetesa pruža izvršna vlast na osnovu predstavljanja pratećeg dokumenta pacijentima.

Mora sadržavati dijagnozu pacijenta koju je postavio endokrinolog. Rad se može izdati predstavniku dijabetičara u zajednici .ads-mob-2

Recept za lijekove, zalihe propisuje samo liječnik. Da bi ga dobio, osoba će morati da očekuje rezultate svih testova koji su potrebni kako bi se postavila tačna dijagnoza. Na osnovu toga liječnik sastavlja tačan raspored uzimanja lijekova, određuje odgovarajuću dozu.

Svaki grad ima apoteke u državnom vlasništvu. Upravo u njima se odvija distribucija preferencijalnih lijekova. Raspodjela sredstava vrši se isključivo u iznosima navedenim u receptu.

Izračunavanje besplatne državne pomoći za svakog pacijenta vrši se na način da ima dovoljno lijekova trideset dana ili više.

Na kraju jednog meseca osoba ponovo mora kontaktirati svog polaznog endokrinologa.

Pravo na druge oblike podrške (lijekovi, oprema za nadzor koncentracije glukoze u krvi) ostaje bolesniku. Te mjere imaju zakonske osnove.

Koliko test traka je propisano pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 i 2?

Ovo se pitanje često postavlja kod pacijenata s ovom bolešću. Prva vrsta bolesti zahtijeva da se pacijent ne samo pridržava principa pravilne prehrane.

Ljudi su prisiljeni da stalno ubrizgavaju umjetni hormon pankreasa. Apsolutno je potrebno kontrolirati nivo šećera u plazmi, jer ovaj pokazatelj direktno utječe na dobrobit pacijenta.

Nažalost, kontrola koncentracije glukoze samo u laboratoriji je vrlo neugodna, jer zahtijeva mnogo vremena i truda. Ali to treba učiniti. Inače, uz oscilacije šećera u plazmi mogu biti tužne posljedice.

Ako osoba koja pati od bolesti endokrinog sustava ne dobije pravovremenu pomoć, tada se može pojaviti hiperglikemijska koma.

Zbog toga pacijenti koriste uređaje za individualnu upotrebu za kontrolu glukoze. Nazivaju ih glukometri. Uz njihovu pomoć možete odmah i tačno prepoznati kakvu razinu glukoze ima pacijent.

Negativna stvar je što je cijena većine takvih uređaja prilično visoka.

Ne može si svaka osoba priuštiti takav uređaj, iako je to važno za život pacijenta.

Na primjer, pomoć invalidnoj osobi u sticanju svega potrebnog za liječenje pruža se u potpunosti. Drugim riječima, pacijent može računati da će dobiti sve što je potrebno za dobro liječenje bolesti.

Jedini uvjet koji garantuje besplatan prijem lijekova i potrepština je stupanj invalidnosti.

Bolest prvog tipa je najopasnija vrsta bolesti, koja često ometa normalno funkcioniranje osobe. Kada se postavi takva dijagnoza, u većini slučajeva pacijent prima grupu invaliditeta .ads-mob-1

Osoba može računati na takvu pomoć:

  1. lijekovi, posebno besplatni inzulin,
  2. špricevi za ubrizgavanje umjetnog hormona pankreasa,
  3. ako postoji potreba, pacijent endokrinologa može biti hospitaliziran u medicinskoj ustanovi,
  4. u državnim ljekarnama pacijentima se daju uređaji za praćenje koncentracije glukoze u krvi. Možete ih dobiti besplatno,
  5. predstavljene su zalihe glukometra. To može biti dovoljna količina test traka (otprilike tri komada dnevno),
  6. pacijent može računati da će posjetiti sanatorijume ne više od jednom u tri godine.

Bolest prvog tipa dovoljno je jak argument za propisivanje određene količine besplatnih lijekova, kao i odgovarajuću skupinu invaliditeta. Prilikom primanja državne pomoći, morate imati na umu da se ona pruža u određene dane.

Izuzetak su samo ona sredstva na kojima stoji napomena "hitno". Uvijek su dostupni i dostupni su na zahtjev. Lijek možete dobiti deset dana nakon izdavanja recepta.

Osobe sa dijabetesom tipa 2 takođe imaju određenu pomoć. Pacijenti imaju pravo na besplatan uređaj za utvrđivanje nivoa glukoze.

U ljekarni dijabetičari mogu dobiti test trake za mjesec dana (uz izračun 3 komada dnevno).

Budući da se dijabetes tipa 2 smatra stečenim i ne dovodi do smanjenja radne sposobnosti i kvalitete života, invalidnost se u ovom slučaju propisuje prilično rijetko. Takvi ljudi ne primaju špriceve i inzulin, jer za to nema potrebe .ads-mob-2

Bolesna djeca trebaju imati što više besplatnih test traka za glukometre kao odrasli. Izdaju se u državnim ljekarnama. U pravilu možete dobiti mjesečni set, što je dovoljno za svaki dan. S računanjem tri trake dnevno.

Koje lijekove daje dijabetičarima besplatno u ljekarni?

Lista besplatnih lijekova uključuje sljedeće:

  1. tabletni oblici lijekova: akarboza, repaglinid, glikvidon, glibenklamid, glukofag, glipizid, metformin,
  2. injekcije insulina, koje su suspenzije i rastvori.

Srodni videozapisi

Koje su prednosti za dijabetes tipa 1 i 2? Odgovor u videu:

Nema potrebe za odbijanjem državne pomoći, jer su lijekovi za osobe s poremećajem gušterače prilično skupi. Ne mogu ih svi priuštiti.

Da biste stekli dobrobit, dovoljno je da se obratite svom endokrinologu i zamolite ga da napiše recept za lijekove. Možete ih dobiti tek nakon deset dana u državnoj apoteci.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Na sudu u Ministarstvu zdravlja. Ispravljamo trake za testiranje

N K Čovek sa dijabetesom

Podneo sam tužbu protiv regionalnog Ministarstva zdravlja jer ne daju testne trake, trakice itd. Prije toga, žalila se kad god je bilo moguće - samo odjavu.
Trebaju nam argumenti, dokazi za sud. Ako je moj zahtjev zadovoljan, onda mogu dobiti i test trake za više od 50 ili 100 komada mjesečno.
Je li već netko podnio prijavu? Bacite ideje, molim vas, šta bih trebao reći na sudu. Možete pisati u PM.

Nadežda Makashova napisala je 22. marta 2017: 121

Napisao sam izjavu gradskom tužilaštvu. Odgovor je došao da da, postoji kršenje test traka koje se izdaju manje nego što se očekivalo. Danas sam pročitao odgovor iz klinike u tužilaštvu, zaista me je iznenadio. Pišu kako su se složili sa mnom i sve su dogovorili. Ali to je laž, niko nije ni pokušao da pregovara sa mnom i nije pokušao. Možda su se nadali da neću napisati izjavu tužitelju da se upozna sa njihovim odgovorom, ali napisao sam i upoznao se. Sada ne razumijem što dalje, bit ću vam zahvalna na bilo kojem savjetu?

Tamara Mamaeva napisala 22. marta 2017: 320

Nadam se, ako klinika napiše da je sve bilo s vama riješeno, idite na kliniku s odgovorom tužilaštva, u kojem stoji da klinika krši naredbu Ministarstva zdravlja i zahtijevaju da vam daju sve što treba.

Nadežda Makashova napisala 23. marta 2017.: 119

Hvala vam, ali nije tako jednostavno, imam četiri recepta za testne trake, ljekarna je stavila na odgodu uslugu, ali nije dala, otišla sam do zamjenika šefa doktora, kaže, dok nema i ne zna se je li liječnik Ponovno je šalje njoj. Ispada da tužilaštvo nije uredba. Postoji ideja da odete na sastanak kod tužioca i kažem vam da je klinika dala lažne podatke.

Svetlana Erofeeva napisala 23. marta 2017: 115

Što se tiče naloga 748, također sam ga se obratio kad sam napisao žalbu Ministarstvu zdravlja Ruske Federacije, ali oni su mi napisali da naredba br. 1581-n vrijedi za tip 2 od 2012. godine. Pa kakav je rezultat trenutnog poretka. Za 1581 godišnje 730 test traka.

Tatyana Semizarova napisala 23. marta 2017.: 112

Na sudu u Ministarstvu zdravlja. Ispravljamo trake za testiranje

Ruska Federacija Krasnodar Territory.
Regionalna javna organizacija osoba s invaliditetom Krasnodar
«Krasnodarsko regionalno društvo za dijabetes»
350058 Krasnodar, ul. Stavropol, d. 203 tel / fax (861) 231-23-68
E-mail: [email protected]

Broj 2 od 22. januara 2015. tužiocu Krasnodarskog teritorija
L.G. Korzhinek
Dragi Leonid Gennadievich!

Predsjedništvo Regionalne javne organizacije osoba s invaliditetom Krasnodar "Krasnodarsko regionalno društvo za dijabetes"Obraća vam se sa zahtjevom za zaštitu prava djeteta s invaliditetom (puno ime) 07.07.2003. Godine rođenja, oboljelog od dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu, prema izjavi njegovog zakonskog zastupnika - majke (puno ime), koja živi u Armaviru, st .________, _____, tel. .____ u cijelosti primili uređaje za kontrolu glukoze u krvi (testne trake za glukometar) za 2013. i 2014. godinu.
2013. godine Tužiteljstvo Armavira obavilo je sigurnosnu provjeru (ime) dana 07.07.2003. Godine rođenja s test trakama za mjerač glukoze za utvrđivanje glukoze u krvi, koje su otkrile da je u 2013. (puno ime) za preferencijalne recepte izdato 9 paketa test traka Br. 50 do glukometra za određivanje glukoze u krvi, tj. 450 komada test traka. U 2014. godini (puno ime) izdato je 17 paketa test traka broj 50, tj. 850 komada test traka.
Dekretom Vlade Ruske Federacije od 30. jula 1994. br. 890 “O državnoj podršci razvoju medicinske industrije i poboljšanju osiguravanja stanovništva i zdravstvenih ustanova lijekovima i medicinskim sredstvima»Odobreno Lista lijekova koji se izdaju stanovništvu u skladu s popisom grupa stanovništva i kategorija bolesti, za ambulantno liječenje kojih se lijekovi i medicinski proizvodi izdaju na recept bez recepta. Za pacijente sa šećernom bolešću, Lista uključuje: Sve lijekove, etilni alkohol (100 g mjesečno), inzulinske šprice, špriceve poput "Novopen», «Plyapen»1 i 2, igle za njih, dijagnostički alati.
U skladu s čl. 6.2. Federalnog zakona "O državnoj socijalnoj pomoći" kojim se osiguravaju, u skladu sa standardima medicinske skrbi, potrebni lijekovi za medicinsku upotrebu prema propisima za lijekove, medicinski proizvodi prema receptima za medicinske proizvode, kao i specijalizirani proizvodi za medicinsku prehranu za djecu s invaliditetom.
Prema odobrenom standardu medicinske zaštite (naredba ministra zdravlja Ruske Federacije od 09.11.2012. Br. 750N „O odobrenju standarda primarne zdravstvene zaštite za djecu oboljelu od dijabetesa melitusa ovisnog o insulinu”) U 2013. i 2014. godini dijete je moralo primiti i koristiti 1460 test traka za određivanje glukoze u krvi. Istovremeno, nije mu opskrbljen državnim brojem medicinskih sredstava, što je povrijedilo njegova prava.
Na temelju prethodnog, uprava teritorija Krasnodara trebala bi djetetu s invaliditetom (puno ime) dati datum 07.07.2003. Godine rođenja, test trake za glukometrom za određivanje glukoze u krvi u skladu sa standardima liječenja po stopi od 1460 test traka za određivanje glukoze u krvi godišnje, a ne može se čak smatrati i krivičnim djelom iz čl. 293 Krivičnog zakona.
Tražim od tužilaštva Krasnodarskog teritorija da podnese podnesku Ministarstvu zdravlja uprave Krasnodarskog teritorija o uklanjanju povređenog prava deteta sa invaliditetom (ime) 7. jula 2003. godine i da izda (ime) 7. jula 2003. godine preferencijalni recept za 1010 komada test traka za 2013. godinu i 610 komada test traka za 2014. godinu ili na osnovu dijela 1. čl. 45 Zakonik o parničnom postupku Ruske Federacije primjenjuje se na sud u obrani prava djeteta s invaliditetom zbog odgovornosti Ministarstva zdravlja uprave Krasnodarskog teritorija za pružanje test traka koje nisu primljene u 2013. i 2014. godini.
Molim vas da poduzmete mjere kako bi se spriječilo kršenje koje bi moglo dovesti do prijetnje ljudskom životu, ljudskim pravima i slobodama i grupama građana u pružanju državne socijalne pomoći, te da privedete pravdi one koji krše zakon.

Primjena:
1. Kopija odgovora tužilaštva Armavira - 1 primjerak, 4 str.
2. Kopija naziva aplikacije, puno ime - 1 stranica, 1 kopija.
3. Kopija putovnice - 1 stranica, 1 kopija.
4. Kopija reference ITU-a - 1 stranica, 1 primjerak.

Tatyana Semizarova napisala 23. marta 2017.: 118

Sudija: Makhov A.A. 33-19293 / 15 Odluka žalbe
«10»Septembar 2015., Krasnodar
sudski odbor za građanske slučajeve Okružnog suda Krasnodar sastavljen od:
predsjedavajući: Agibalova V.O.,
sudije: Pegushina V.G., Yakubovskoy E.The.
prema izveštaju sudije: Pegushina V.G.
kada sekretar: Lesnykh EA
uz učešće javnog tužioca Stukova D.G.
saslušao je na otvorenom sudu na žalbu višeg pomoćnika tužioca 6 na odluku Pervomaiskog okružnog suda od.
Nakon saslušanja izvještaja sudije, sudskog odbora
instalirano:
tužitelj Krasnodarskog teritorija, u interesu maloljetnice 1, apelirao je na sud Ministarstvu zdravlja Krasnodarskog teritorija sa zahtjevom da se proglasi nezakonitim da se ne osiguraju testne trake za maloljetnika za kontrolu glukoze u krvi. Istakao je da je provjerom tužilaštva utvrđeno da 1 godina rođenja spada u kategoriju "dijete sa invaliditetom”, Uključeno je u Savezni registar osoba koje ispunjavaju uslove za državnu socijalnu pomoć.Ovlašteno tijelo subjekta Ruske Federacije, odnosno tuženi je Ministarstvo zdravlja teritorija Krasnodar, ima ovlaštenja lijekovima i medicinskim proizvodima dostaviti skupinama stanovništva koji primaju inzulin, tablete za snižavanje šećera u tabletama, alate za samo nadgledanje i dijagnostičke alate. U slučaju neispunjavanja navedenih ovlaštenja, odgovornost je na navedenom ovlašćenju.
Na ročištu je predstavnik tužiteljstva pojasnio navedene zahtjeve, zatražio da se djetetu s invaliditetom dostavi 1 test traka za praćenje glukoze u krvi, koja nije izdata u 2013. - 2014. u iznosu od 1.187 jedinica.
U žalbenoj odluci Okružnog suda Pervomajski odbijen je tužilac da udovolji navedenim zahtjevima.
U žalbenom podnesku, viši pomoćnik tužitelja 6 postavlja pitanje ukidanja odluke okružnog suda i donošenja nove odluke kojom se udovoljavaju navedenim zahtjevima, pozivajući se na pogrešno utvrđivanje okolnosti slučaja.
U prigovoru na žalbu predstavnik Ministarstva zdravlja punomoćnikom 7 traži od okružnog suda da odluku pusti nepromijenjenu, a zastupanje nije zadovoljno smatrajući da je odluka sudskog suda zakonita i opravdana.
Nakon uvida u materijale predmeta, rasprave o argumentima žalbe, nakon saslušanja mišljenja tužitelja uključenog u slučaj 5, insistiranja na argumentima podneska, mišljenja predstavnika Ministarstva zdravlja, punomoćnikom 8, koji smatra da je odluka zakonita i opravdana, sudski odbor zaključuje da je odluka suda podložna poništenje usvajanja nove odluke o predmetu kojim se udovoljavaju navedenim zahtjevima, iz sljedećih razloga.
Iz materijala slučaja utvrđeno je da je 1 godina rođenja dijete s invaliditetom s dijagnozom šećerne bolesti tipa 1, teškog oblika, dekompenzacija utvrđena 24.12.2012., Što potvrđuju potvrde ITU-2011 od 16.01.2013, ITU-2012 od 16.12 .2013, ITU-2013 od 10.10.2014.
Predstavnik regionalne javne organizacije invalida " Društvo za dijabetes»9 u interesu djeteta s invaliditetom 1 o kršenju njegovih prava na državnu socijalnu podršku. Tokom inspekcijske tužbe otkriven je kršenje zakona.
U skladu s čl. 41 Ustava Ruske Federacije, svako ima pravo na zaštitu zdravlja i medicinsku zaštitu. Medicinska pomoć u državnim i opštinskim zdravstvenim ustanovama građanima se pruža bez naknade iz odgovarajućeg budžeta, doprinosa za osiguranje i drugog primanja.
Prema čl 6.1, 6.2 Saveznog zakona Ruske Federacije br. 178-FZ “O državnoj socijalnoj pomoći"Od 17.7.1999. - djeca s invaliditetom imaju pravo na državnu socijalnu pomoć u obliku niza socijalnih usluga; skup socijalnih usluga koje se pružaju građanima uključuje pružanje potrebnih lijekova, medicinskih sredstava i specijaliziranih proizvoda u skladu sa standardima medicinske zaštite prema propisima liječnika (ljekara) medicinska ishrana za djecu sa poteškoćama u razvoju.
Savezni zakon Ruske Federacije od 18.10.2007 N 230-FE "O izmjenama određenih zakonodavnih akata Ruske Federacije u vezi s poboljšanjem razgraničenja ovlasti"Izmjene i dopune saveznog zakona"O državnoj socijalnoj pomoći”, Član 4.1 je dodatno uveden, pod uvjetom da ovlaštenja Ruske Federacije u pružanju državne socijalne pomoći u obliku niza socijalnih usluga prenesenih za provođenje državnih vlasti konstitutivnih entiteta Ruske Federacije uključuju sljedeća ovlaštenja za organiziranje pružanja građana uključenih u Federalni registar osoba imaju pravo na državnu socijalnu pomoć i ne odbijaju primati socijalne usluge, lijekove, medicinske proizvode vrijednosti, kao i specijalizirani, terapeutski prehrambeni proizvodi za djecu s invaliditetom: organizacija narudžbe za isporuku lijekova, sanitetskog materijala kao i specijaliziranih proizvoda za medicinsku prehranu za djecu s invaliditetom, organizacija opskrbe stanovništva lijekovima kupljenim po državnim ugovorima.
Zakon Krasnodarskog teritorija od 15. decembra 2004. godine Br. 805-KZO određivanju tijela lokalne samouprave općina Krasnodarskog teritorija sa odvojenim državnim ovlastima u oblasti socijalne sfere»Općina je dobila ovlaštenja da određenim grupama stanovništva osigurava mjere socijalne podrške u pružanju lijekova i medicinskih sredstava.
Zakon Krasnodarskog teritorija br. 2398-K3 "O izmjenama i dopunama zakona Krasnodarskog teritorija od 15. decembra 2004. godine Br. 805-KZ „O dodeli organa lokalne samouprave opština Krasnodarskog teritorija sa odvojenim državnim ovlašćenjima u oblasti socijalne sfere br.»Opština je dobila ovlaštenje da određenim grupama stanovništva pruža mjere socijalne podrške u pružanju lijekova i medicinskih sredstava, osim grupama ljudi koji su primali insuline, tablete za snižavanje šećera, alate za samo nadgledanje i dijagnostiku ili koji su bili podvrgnuti transplantaciji organa i tkiva primajući imunosupresive.
Dakle, ovlašteno tijelo sastavnog entiteta Ruske Federacije, odnosno Ministarstvo zdravlja teritorija Krasnodar, neovisno kupujući lijekove, alate za samo nadgledanje i dijagnostiku, ima ovlaštenje za pružanje lijekova i medicinskih proizvoda stanovništvu koje primaju inzulin, tablete za snižavanje šećera u tabletama, alate za samo nadgledanje i dijagnostičke alate lijekovi za pacijente s dijabetesom. Prema tome, odgovornost za provedbu ovog autoriteta je na Ministarstvu zdravlja teritorija Krasnodar.
Odbijajući da udovolji navedenim zahtjevima, prvostepeni sud se osvrnuo na činjenicu da je općina prijavila test trake u 2013., 2014. je potpuno završen.
U skladu sa Standardom za primarnu zdravstvenu zaštitu djece s dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu, odobrenim naredbom Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja Rusije br. 582, pružanje djece test trakama trebalo bi biti 730 jedinica godišnje.
Naredbom Ministarstva zdravlja Rusije br. 750n „O odobrenju standarda primarne zdravstvene zaštite za djecu oboljelu od dijabetesa melitusa ovisnog o insulinu“, Koja je stupila na snagu godine, utvrđeno je da bi trebalo osigurati djecu test trakama 1460 jedinica godišnje.
Na suđenju je prvostepeni sud predstavio overenu kopiju ambulantne karte deteta 1, iz koje se vidi da je endokrinolog izneo beleške o potrebi stalnog praćenja glukoze. Mjerenja glukoze u krvi uzimaju se prije terapije insulinom prije svakog obroka. U ambulantnoj kartici propisana je terapija inzulinom i vrijeme (8 sati, 13 sati, 18 sati, 22 sata) naznačeno je dnevno, odnosno 4 puta dnevno.
osiguralo je Ministarstvo zdravlja teritorije Krasnodar test trakama za praćenje glukoze u krvi za djecu sa invaliditetom: u 2013. godini u količini od 17.500 komada za 33 djece, što je u prosjeku 1,45 traka dnevno po djetetu, u 2014. godini u iznosu od 32 500 komada za 36 djece, a to je prosječno 2,5 trake dnevno po djetetu. Navedena količina nije bila dovoljna, zahtjev u većem obimu nije odobrilo Ministarstvo zdravlja, bilo je ograničeno standardom financijskih troškova mjesečno za jednog građanina.
Osiguravanje lijekova za osobe s invaliditetom vrši se u skladu sa standardima medicinske skrbi i u smislu odredbe 2.7 ovog Postupka mora biti nesmetano. Pravo djeteta s invaliditetom podnositelja zahtjeva da prima državnu socijalnu pomoć u obliku pružanja lijekova nije zakonski ovisno o gornjoj normi i nije ograničeno iznosom subvencija osiguranih proračunima Ruske Federacije iz federalnog proračuna.
Pri donošenju odluke okružni sud je pogrešno utvrdio okolnosti relevantne za slučaj, pogrešno primijenio materijalno pravo, a nalaz suda nije odgovarao stvarnim okolnostima predmeta.
Na temelju prethodnog, pravosudni odbor smatra potrebnim da se poništi odluka prvostupanjskog suda, a budući da su okolnosti relevantne za taj slučaj utvrđene na temelju dostupnih dokaza, pravosudni odbor smatra da je moguće donijeti novu odluku o predmetu kako bi se u potpunosti ispunili navedeni zahtjevi.
Vođeni člancima 328. - 330. Zakona o parničnom postupku Ruske Federacije, sudski odbor
određeno:
Podnošenje žalbe Pomoćni advokat 6 - udovolji.
Odluka Okružnog suda Pervomajski iz - poništava. Donesite novu odluku o slučaju.
Udovoljite navedenim zahtjevima tužitelja teritorija Krasnodar u interesu maloljetnice 1 Ministarstvu zdravlja teritorija Krasnodara, o obvezi pružanja djeteta s invaliditetom 1 s 1 187 test traka za kontrolu glukoze u krvi, koje nisu izdate u 2013. - 2014.
Odluka apelacionog suda stupa na snagu danom donošenja.
Predsjedavajući:
Sudije:

Poslanici ZakS-a traže od Veronike Skvortsove da utvrdi standarde za izdavanje besplatnih test traka dijabetičarima

Poslanici Sankt Peterburga namjeravaju se obratiti ministrici zdravlja Veroniki Skvortsova sa zahtjevom da razviju standard za pružanje test traka za osobe sa šećernom bolešću. Na sastanku skupštinskog odbora za zakonodavstvo u petak, 14. decembra, poslanici su jednoglasno izglasali žalbu ministru.

U registru oboljelih od dijabetesa - 163 430 Peterburga. U samo deset mjeseci 2018. godine njihov broj je porastao za 7%. 36 607 ljudi prima inzulinsku terapiju, 101 506 - tablete koje regulišu šećer u krvi. Za sve oboljele od dijabetesa - kako inzulinski ovisnih, tako i onih koji nisu ovisni o insulinu - važno je da tokom dana opetovano prate razinu glukoze u krvi. Za to su potrebna sredstva samokontrole - test trake.

Kako objašnjava jedan od autora dokumenta, Denis Četirbok, u Rusiji je uspostavljen popis grupa stanovništva i vrsta bolesti u kojima se besplatno uzimaju lijekovi i medicinski proizvodi prema receptima liječnika:

- Danas regionalne vlade izračunavaju potrebu za test trakama. Oni samostalno određuju broj kupljenih test traka i učestalost njihovog pružanja ljudima koji pate od dijabetesa. Štaviše, uspostavljanje takvih parametara je pravo, a ne obaveza vlasti “, kaže Denis Četyrbok.

S jedne strane, trenutni regulatorni dokumenti Ministarstva zdravlja kažu da se analiza razine glukoze pomoću analizatora provodi samo u laboratorijskim uvjetima. To znači da nije predviđena upotreba test traka za samo-mjerenje glukoze u krvi. S druge strane, Uredbom Vlade Ruske Federacije iz 2014. „O postupku formiranja liste medicinskih proizvoda“, test trake odnose se na proizvode bez recepta za medicinske uređaje pri pružanju skupa socijalnih usluga.

To jest, otkad su se pojavile norme u pružanju pacijenata s dijabetesom, sve je postalo zbunjeno. Iako preferencijalne kategorije pacijenata imaju zakonsko pravo da ih primaju besplatno, koliko i kome treba izdati nije jasno. Standardi za broj test traka za samo nadgledanje po osobi odnose se samo na dijabetes tipa II (ne-inzulinski ovisan) i oni stručnjaci kritiziraju. A za dijabetes ovisan o inzulinu uopće ne postoji standard, stoga se u regijama, uključujući Sankt Peterburg, koriste stari (otkazani) standardi. I općenito, kupuju se ne iz potrebe u tim medicinskim proizvodima, već ovisno o količini raspoloživih sredstava.

"Da bi se izračunala opravdana potreba za test trakama i planirala nabavka za ugovore koji bi zadovoljili državne potrebe, čini se opravdanim uvođenje saveznog standarda za broj merenja glukoze u krvi pomoću test traka", rekla je Veronika Skvortsova, obraćanje poslanica iz Sankt Peterburga.

Pružanje besplatnih lijekova

Pozdrav, moja mama je penzioner, osoba s općenitom bolešću, dijabetes melitus tipa 2, inzulina je bila više od godinu dana, ali nikad nismo primili besplatne i stavili test trake za glukometar. Ljekari čak i ne kažu da su mi ih stavili kada sam saznao da se testne trake trebaju izdavati besplatno i o tome je rekao lokalnom terapeutu, onda je nakon 5 mjeseci odbio ispisati pozivajući se na činjenicu da testne trake još uvijek nisu tamo. U studenom sam još uvijek insistirao na tome da ih je morao napisati, ali u ljekarni su test trake odbiti izdavanje upućivanja n ali malo finansiranja.Što bih trebao učiniti i gdje sada ići.

Prvo pokušajte otići kod glavnog liječnika vaše klinike s pitanjima o besplatnim lijekovima, ako rezultati ne daju rezultate, a potom se obratite Ministarstvu zdravlja sa žalbom. Nazovite i osiguravatelja koji je izdao med. politika vaše majke, pitajte ih koja sredstva su vam potrebna da osiguraju besplatno.

Gdje mogu saznati za popis i broj lijekova izdanih za dijabetes tipa 1 za osobe s invaliditetom?

Pozdrav, imam 45 godina, stekao sam dijabetes tipa 1, teške forme od 2012. Inzulin svaka 2 sata, BMI 20,5-196. dnevno, glikolirana, 16,8, glukoza u krvi od 20-32,8, stalna dekompenzacija, česta hospitalizacija. Plus, sve moguće komplikacije ozbiljne prirode, prije mjesec dana pretrpjele su srčani udar. U našoj je klinici to rijetko. Ali ponekad daju besplatne testne trake za mjerenje GK-a i ako su mi prije godinu dana dali 2 pakovanja (100 komada), sada odbijaju i ako su na raspolaganju, daju 1 pakovanje (50 komada) mjesečno, parenje da bi se navodno prugaste treba dati samo pacijentima koji imaju čireve itd. donji ekstremiteti.Reci mi da li je ispravno da odbijam ljekare? Nisam odbila lijekove (socijalni paket) (invalidna osoba 3. grupe).

Alevtina, zdravo. Vaše osiguravajuće društvo (naznačeno u politici MHI) i teritorijalni MHI fond (regija Voronjež) pokriće vas detaljno. DLO (preferencijalno pružanje lijekova) - finansira se iz saveznog budžeta i budžeta regije Voronjež. Zakoni regije Voronjež mogu uspostaviti dodatne mjere socijalne podrške za osobe koje imaju dijabetes. Najvjerovatnije, takve mjere u vezi s krizom nisu adekvatno osigurane budžetom regije Voronjež.

Analizirajte pristigle odgovore, postavite pitanje o tome kako nadoknaditi svoje troškove, priložite odgovore. Čuvajte potvrde o lijekovima i dijagnosticiranju šećera u krvi.

Vrste invalidnosti s dijabetesom

Najčešće se dijabetes tipa 1 otkrije kod djece, ovaj je oblik bolesti mnogo lakši. U vezi s tim, invalidnost im se dodjeljuje bez navođenja određene grupe. U međuvremenu su sačuvane sve vrste socijalne pomoći za djecu oboljelu od dijabetesa.

Prema zakonima Ruske Federacije, djeca s poteškoćama s dijabetesom tipa 1 imaju pravo na besplatne lijekove i cjelokupan socijalni paket od vladinih agencija.

Kada bolest napreduje, stručna medicinska komisija daje pravo da preispita odluku i dodijeli grupu invaliditeta koja odgovara zdravstvenom stanju djeteta.

Kompliciranim dijabetičarima dodjeljuje se prva, druga ili treća skupina s invaliditetom na temelju medicinskih pokazatelja, rezultata ispitivanja i povijesti pacijenta.

  1. Treća grupa je dana za otkrivanje dijabetičnih lezija unutrašnjih organa, ali dijabetičar ostaje u stanju da radi,
  2. Druga se grupa dodjeljuje ako se dijabetes više ne liječi, dok pacijent redovito ima dekompenzaciju, tj.
  3. Najteža prva grupa se daje ako dijabetičar ima ireverzibilne promjene u tijelu u obliku oštećenja fundusa, bubrega, donjih ekstremiteta i drugih poremećaja. U pravilu, svi ti slučajevi brzog razvoja šećerne bolesti postaju uzrok razvoja bubrežne insuficijencije, moždanog udara, gubitka vidne funkcije i drugih ozbiljnih bolesti.

Davanja, isplate i naknade za odrasle koji imaju dijabetes s invaliditetom

  • Socijalna invalidska penzija ovisno o skupini od 2016. (ako postoje uzdržavani, iznos postaje veći ovisno o broju uzdržavanih)
    • 1 grupa - 9919,73 r
    • 2 grupa - 4959,85 r
    • 3 grupe - 4215,90 p
  • Mjesečno plaćanje gotovinom (UIA) postavlja se ovisno o grupi
    • 1 grupa - 3357,23 str
    • 2 grupa - 2397,59 r
    • 3 grupa - 1919,30 p
  • Federalni socijalni dodatak za neradne penzionere čiji su prihodi ispod nivoa života
  • Skrbnicima i starateljima odraslih sa invaliditetom postavlja se mesečna naknada u skladu sa dekretom predsednika Republike od 26. decembra 2006. godine br. 1455
  • Osoba koja prati invalide grupe 1 ima kartu i putuje pod istim uvjetima. Radnicima s invaliditetom omogućuje se popust od 50%. Neradno BESPLATNO (vaučer)
  • Skup socijalnih usluga koji uključuje besplatne lijekove, spa

    tretman dijabetesa tipa 2

    i besplatan prevoz. Ukupni iznos je 995,23 p. Ako odbijete paket socijalnih usluga. usluge, dobivate taj novac, ali gubite sve ostalo. Stoga prije odustajanja trebate razmisliti o pružanju lijekova. Ako su vam lijekovi puno skuplji, onda ima smisla odbiti socijalne usluge. bez paketa.

  • Osobe s invaliditetom grupa 1 i 2 primaju obrazovne pogodnosti (upis bez ispita i stipendija)
  • Stanovanje i naknade za rad
  • Porezne olakšice i odbitci

Prednosti i spa tretman

Za pacijente sa dijabetesom moguće je odbiti beneficije za liječenje dijabetesa. Neuspjeh će biti strogo dobrovoljan. U ovom slučaju dijabetičar neće imati pravo na besplatan lijek te mu neće biti osigurane besplatne trake za brojilo, ali će za uzvrat dobiti financijsku naknadu.

Koristi za liječenje postaju značajna pomoć dijabetičarima, pa ih oni koji primaju pomoć relativno rijetko odbijaju, pogotovo ako dijabetičar ne može ići na posao i živi s invaliditetom. Ali postoje i slučajevi odbijanja davanja.

Oni koji odluče da ne primaju besplatne lijekove motiviraju odbijanje pogodnosti da se osjećaju dobro za dijabetes i radije primaju samo materijalnu naknadu.

Zapravo, odluka o napuštanju programa pomoći nije najprihvatljiviji korak. Tok bolesti može se promijeniti u bilo kojem trenutku, komplikacije mogu početi.

Ali istovremeno pacijent neće imati pravo na sve potrebne lijekove, od kojih neki mogu biti skupi, osim toga biti će nemoguće proći kvalitetno liječenje. Isto se odnosi i na spa tretman - kada izađete iz programa, pacijent prima naknadu, ali u budućnosti neće moći besplatno odmarati u sanatorijumu.

Važna stvar je trošak odštete. Nije visok i iznosi nešto manje od hiljadu rubalja. Naravno, za one koji nemaju visoku zaradu, čak je i ta suma dobra podrška. Ali ako počne pogoršanje, bit će potrebno liječenje, što će koštati mnogo više. 2 tjedna odmora u sanatorijumu koštaju, u prosjeku, 15.000 rubalja. Stoga je napuštanje programa pomoći užurba i ne najrazumnija odluka.

Prednosti za dijabetičare opisane su u videu u ovom članku.

Nakon sticanja statusa osobe sa invaliditetom, osoba može podnijeti zahtjev za besplatno liječenje u sanatorijumu ili odmaralištu. Da biste to učinili, morate se obratiti Fondu socijalnog osiguranja ili Ministarstvu zdravlja sa sledećim dokumentima:

  • pasoš
  • potvrdu o invalidnosti,
  • dokument penzijskog fonda o dostupnosti pogodnosti,
  • SNILS,
  • pomoć terapeuta.

Dokumenti moraju biti pregledani u roku od deset dana, a informacije o datumu odlaska moraju se dostaviti sa odgovorom. Nakon toga od liječnika morate dobiti spa kartu. Karte se izdaju tri tjedna prije datuma polaska.

Kako dobiti besplatan lijek?

Lista preferencijalnih farmakoloških lijekova za dijabetes tipa 2 nije mala. To su uglavnom farmakološka sredstva koja smanjuju šećer. Besplatni lijekovi za dijabetes melitus tipa 2, njihova količina i koliko test traka je potrebno - liječnik postavlja endokrinolog. Recept važi mesec dana.

Lista besplatnih lijekova:

  1. Tablete (Acarbose, Repaglinide, Glycvidon, Glibenclamide, Glucofage, Glimepirid, Glibenclamide, Glyclazide, Glipizid, Metformin, Rosiglitazon).
  2. Injekcije (insulin u suspenziji i rastvoru).

Osim toga, za dijabetes tipa 1 špricevi, igle i alkohol osiguravaju se besplatno. Ali za izručenje ćete trebati prikupiti dokumente i obratiti se odgovarajućim vlastima. Neprijateljstvo prema birokratskim procesima često je razlog odbijanja državnih davanja dijabetičarima.

Da biste se kvalificirali za povlaštene lijekove za dijabetičare, morat ćete se prijaviti u mirovinski fond. Nakon registracije ova organizacija će podatke proslijediti državnim medicinskim ustanovama, ljekarnama i fondovima zdravstvenog osiguranja.

Također, potrebno je ponijeti potvrdu iz Fonda za mirovinsko osiguranje koja potvrđuje da ta osoba ne odbija naknade za pacijente s dijabetesom. Ovaj dokument zatražit će liječnik, koji će propisati recept za besplatne lijekove.

Pored toga, kada se obratite ljekaru morate imati:

  • pasoš
  • potvrdu koja potvrđuje pravo na beneficije,
  • pojedinačni broj računa osiguranja,
  • zdravstveno osiguranje.

Lekar koji radi, mora napisati poseban recept s kojim pacijent s dijabetesom tipa 1 treba ići u apoteku. Ali besplatne lijekove za dijabetes možete prijaviti samo u vladinim organizacijama. Ako osoba nema informacije o takvim medicinskim ustanovama, možete saznati njihovu lokaciju u mjestu prebivališta kontaktirajući Ministarstvo regije. zdravstvena zaštita.

Vrlo često pacijenti odbijaju ono što bi trebalo biti pacijentima s dijabetesom, preferirajući novčanu naknadu. Čak i ako se pacijent s dijabetesom tipa 2 osjeća sjajno, nemojte odbiti koristi za dijabetičare.

Na kraju krajeva, financijska plaćanja su mnogo manja od troškova liječenja. Odbijajući od legalne besplatne terapije, ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 trebaju biti svjesni da ako se stanje iznenada pogorša, neće biti moguće podvrgnuti se državnom liječenju.

Kako pobijediti dijabetes bez test traka pristojnog kvaliteta i dovoljno

Reci mi kako se nositi s tim? I ko može češće kontrolirati bolnice 730 nestati lijekova? Pošto je dijabetes registrovan, znači da su mu dodeljeni svi potrebni lekovi. Ocena: Štaviše, doktor endokrinolog je rekao da je glavni endokrinolog u gradu

Kirov je upozorio na trake besplatnih test traka za testove na dijabetes melitus.

Stavljaju li se besplatne test trake za dijabetičare sa invaliditetom? - diabetico.ru

Što kod nas, gradski endokrinolog daje pravo da ukine garancije utvrđene Ustavom, zakonima, NAP-om Ruske Federacije i međunarodnim pravom, na t. A endokrinolog nagovijestio da će 730 morati kupiti nakon nove godine samostalno. Usput, oni će se prodavati u privatnim ljekarnama - neko iz Ministarstva zdravlja imao je slab povraćaj ocjena: Kupujemo lijekove kada budete u bolnici.

Čak se moraju kupiti i fiziološka rješenja. Koristite vlastiti inzulin u bolnici, a kad otpustite dijabetes, to ne uzimajte u obzir i dobijate manje. Općenito, nered, promijenite četvrto poglavlje. Supruga prije tri testa također je dobila dijabetes, pa nije registrirana. Uz pet minimalnih injekcija dnevno, dobijanje 10 iglica mjesečno. Lijekovi za pritisak ne daju koja pomoć, već one koje su primili traku.

Paket socijalnih usluga nije 730. Ako test ima priliku za samokontrolu, šećer će imati ozbiljne komplikacije i potrebu za skupljim liječenjem.Trenutni standard uključuje mjerenje glukoze u ambulantnom okruženju.

Kao što znam, ovdje se nalazi obični domaći glukometr. Da li to znači da vlasnici autorskih prava na određenom broju društvenih traka, po nalogu r, imaju pravo i na potrošni materijal test traka?

Određeni simptomi mogu prijaviti kolebanje glukoze, ali sam pacijent obično ne osjeća takve promjene. Samo redovitim i čestim nadgledanjem stanja organizma, pacijent može biti siguran u dijabetes, da se dijabetes ne razvija u komplikacije.

Prednosti za dijabetes tipa 1 i 2 godišnje: šta treba učiniti i kako ga dobiti

Vitaly Miroshnik je napisao 25. januara, Pre dve godine se preselio u grad. Klinika je rekla da to nije tamo, morate sami da ga kupite, što ja i radim.

Potražio sam na internetu spisak preferencijalnog meda. Sugar Mamaev je napisala 25. januara, Kolya hitnu pomoć protamin-inzulinu 2 puta dnevno. U uputama za upotrebu, pisani dijabetes treba čuvati ne više od 6 testova. A ja imam Accu-check nano glukometar, uopšte ne daju testne trake i ne sadrže traku, evo jedne tako očajne priče: Moj muž ima dijabetes tipa 1, živimo u Yakutiji, već godinu dana test pacijenta uklonjen je sa liste propisanih lekova za dijabetes melitus.

Da li je to i legalno, ne znam. Dijabetičari s dijabetesom tipa 1 ovisni o insulinu - test trake godišnje, tip 2 - test trake. Nisam ljekar, ali bolestan sam od testa tipa 1 već 50 godina. Komuniciram s dijabetičarima tipa 2 i ustanovim da oni ubrizgavaju dijabetes i kratkoročne i dugotrajne zalihe više od 40 jedinica dnevno, to ukazuje da su im inzulini beskorisni, ne utječu na tijelo i ne smanjuju šećer, samo se morate ograničiti u pružanju.

Tko bi trebao imati besplatne test trake za dijabetes?

Sada je šećer izmjerio 11,3, pa trebate piti tabletu i odmjeriti za dva sata, još više neće poći po zlu. Zato idi u ljekarnu i kupi, a koštaju ožiljke, a mačka je plakala zbog penzije.

To je ceo odgovor. Ja generalno šutim o iglicama, stalno kupujem test, molim trake. Nastojim ionako ne opterećivati ​​liječnike.

Zbog takvog stava ne nacrtam tretman mačaka, kako slušate ljude koji su napravili invaliditet? Mislim da to znači da se osoba liječila, da se indikatori nisu promijenili na šećernoj strani. Reci mi kako se nositi s tim? I ko često može kontrolirati bolnice u koje idu lijekovi? Budući da je dijabetes registrovan, znači da su mu dodijeljeni svi potrebni lijekovi. Ocjena: Štaviše, doktor endokrinolog je rekao da je glavni simptom grada

Test trake u novim MP standardima • Dia-Club

Kirova je upozorila na otkazivanje izdavanja besplatnih test traka za osobe sa šećernom bolešću. Ono što kod nas gradski endokrinolog daje pravo da ukine garancije utvrđene Ustavom, zakonima, NAP-om Ruske Federacije i međunarodnim pravom, na t. Inzulin - naravno da ima problema, dovoljno je, i to uprkos činjenici da doze moraju biti izračunate općim stanjem.

A endokrinolog joj je nagovijestio da će je nakon nove godine morati kupiti sama.

Odlukom Vrhovnog suda Ruske Federacije povlastice za test trake se ukidaju

U takvim situacijama pacijent ima pravo tražiti objašnjenje od šefa medicinske ustanove ili kontaktirati glavnog liječnika. Ako je potrebno, možete se obratiti kolateralnom testu ili Ministarstvu zdravlja. Dobijanje test traka za pacijente sa šećernom bolešću i drugim lijekovima moguće je samo u određenim ljekarnama koje ustanovi država.

Izdavanje lijekova, pribavljanje uređaja za praćenje razine pacijenta i zaliha za njih obavlja se određenog dana. Pacijentima se lijekovi i materijali izdaju odmah na mjesec dana i to samo u količini koja je indicirana dijabetesom.

Da bi mogao dobiti novu seriju lijekova koji se izdaju u uvjetima šećera, pacijent će ponovo morati napraviti testove i podvrgnuti se rezerviranju. Na osnovu rezultata endokrinolog izdaje novi recept. Neki dijabetičari suočeni su sa činjenicom da im ne daju lijekove bolesnoj ljekarni, mjeraču šećera u krvi ili trakama za glukometrom, navodno jer ne postoje lijekovi i nisu.

U takvom traku možete nazvati i Ministarstvo zdravlja ili žalbu ostaviti na službenoj web stranici. Možete se obratiti i tužiocu i podneti zahtev. Osim toga, morate predstaviti dijabetes, recept i druge dokumente koji bi mogli potvrditi ispravnost.

Bez obzira na kvalitetu testa kako bi se osigurala razina glukoze, oni periodično propadaju. Za dijabetes, proizvodni se test stalno poboljšava, neki modeli se više ne proizvode, zamjenjujući ih modernijim. Stoga za neke uređaje postaje nemoguće kupiti materijale.

Stavljaju li se besplatne test trake za dijabetičare sa invaliditetom? - diabetru.ru

Naravno, za one koji nemaju visoku zaradu, čak je i ta suma dobra podrška. Ali ako počne pogoršanje, bit će potrebno liječenje, što će koštati mnogo više.

Stoga je napuštanje programa pomoći užurba i ne najrazumnija odluka. Prednosti za dijabetičare opisane su u videu u ovom članku.

Razlika između Tujea i Lantusa

Studije su pokazale da Toujeo pokazuje efikasnu kontrolu glikemije kod dijabetesa tipa 1 i 2. Smanjenje nivoa glikoziranog hemoglobina u insulinu glargin 300 IU nije se razlikovalo od Lantusa. Postotak ljudi koji su dostigli ciljani nivo HbA1c bio je isti, glikemijska kontrola dvaju inzulina bila je uporediva. U odnosu na Lantus, Tujeo ima postepenije oslobađanje inzulina iz taloga, pa je glavna prednost Toujeo SoloStar-a smanjeni rizik od razvoja teške hipoglikemije (posebno noću).

Detaljne informacije o Lantushttps: //sdiabetom.ru/insuliny/lantus.html

Prednosti Toujeo SoloStar-a:

  • trajanje akcije je više od 24 sata,
  • koncentracija 300 PIECES / ml,
  • manje ubrizgavanja (jedinice Tujeo nisu ekvivalentne jedinicama drugih inzulina),
  • manji rizik od razvoja noćne hipoglikemije.

Nedostaci:

  • ne koristi se za lečenje dijabetičke ketoacidoze,
  • sigurnost i djelotvornost kod djece i trudnica nisu potvrđene,
  • nije propisano za bolesti bubrega i jetre,
  • individualna netolerancija na glargin.

Kratka uputstva za upotrebu Tujea

Potrebno je ubrizgati inzulin supkutano jednom dnevno u isto vrijeme. Nije namijenjeno za intravensku primjenu. Dozu i vrijeme primjene liječnik odabire pojedinačno pod stalnim nadzorom glukoze u krvi. Ako se promijeni način života ili tjelesne težine, možda će biti potrebno prilagođavanje doze. Dijabetičarima tipa 1 Toujeo se daje 1 put dnevno u kombinaciji s ubrizganim ultra kratkim inzulinom uz obroke. Lijek glargin 100ED i Tujeo nisu bioekvivalentan i ne zamjenjuju se. Prelaz sa Lantusa provodi se s izračunavanjem 1 do 1, ostale insuline dugog djelovanja - 80% dnevne doze.

Zabranjeno je miješati sa drugim inzulinama! Nije namijenjeno za inzulinske pumpe!

Ime insulinaAktivna supstancaProizvođač
LantusglargineSanofi-Aventis, Njemačka
TresibadeglutecNovo Nordisk A / S, Danska
Levemiredetemir

Društvene mreže aktivno raspravljaju o prednostima i nedostacima Tujea. Općenito, ljudi su zadovoljni novim razvojem Sanofija. Evo šta pišu dijabetičari:

Ako već koristite Tujeo, upišite svoja iskustva u komentarima!

  • Insulin Protafan: upute, analozi, recenzije
  • Insulin Humulin NPH: upute, analozi, recenzije
  • Insulin Lantus Solostar: upute i recenzije
  • Olovka za šprice za insulin: pregled modela, pregledi
  • Glucometer satelit: pregled modela i recenzije

Pogledajte video: PRVI KORAK - PRVI SIMPTOMI TRUDNOĆE (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar