Sastav i cijena lijeka "Liraglutid" u uputama za upotrebu, učinkoviti analozi, recenzije

Lijek "Liraglutide" proširio se u Americi pod nazivom "Victoza". Primjenjuje se od 2009. godine za liječenje dijabetičara s patologijom tipa 2. Ovo je hipoglikemijski lijek, ubrizgan u njega. SAD, Rusija i nekoliko drugih zemalja imaju dozvolu za upotrebu. Lijek može imati različite robne marke, ovisno o državi proizvodnje. "Liraglutide" se može koristiti i za lečenje gojaznosti odraslih.

Lijek je dostupan u obliku bistre otopine. Indiciran je za potkožno davanje. Glavni aktivni sastojak je liraglutid. Takođe uključene kao dodatne komponente u sastavu:

  • propilen glikol
  • solna kiselina
  • fenola
  • voda
  • natrijum hidrogen fosfat.

Ovaj sastav je najprikladniji za izvođenje akcija koje su proizvođači naglasili. Aktivna supstanca analogan je ljudskom peptidu sličnom glukanu. Komponenta pojačava proizvodnju inzulina u beta ćelijama. Tako masno tkivo i masno tkivo počinju brže apsorbirati glukozu, raspodijeljeno je u ćelijama, smanjujući njegovu koncentraciju u krvotoku. Ispada da je ovaj lijek hipoglikemijski. Vrlo je efikasan, prema opisu koji ga karakteriše dugotrajno djelovanje. Kada se daje jednom dnevno, zadržava efekat tokom dana.

Obrazac za puštanje

Lijek je dostupan u tabletama i u otopinama. Nakon ulaska u tijelo, odmah stimulira proizvodnju inzulina. Enzimi se proizvode prirodnim putem. Injekcije djeluju brže u odnosu na tablete. U vezi s tim, ljekari propisuju injekcije za upotrebu kao lijek za gojaznost. "Liraglutide" za ubrizgavanje dostupan je u posebnoj olovci za špriceve sa iglom. 1 ml otopine sadrži 6 mg aktivnog sastojka.

U kartonskoj kutiji s uputama dolazi 1, 2 ili 3 šprice. Jedna otopina je dovoljna za 10, 15 ili 30 injekcija. Izrađuju se pod kožom - u ramenu, trbuhu ili bedru. Strogo je zabranjeno unošenje u mišić ili venu.

Ako ne kršite nepropusnost paketa, rok trajanja je 30 mjeseci. Olovka se čuva mesec dana nakon prve ubrizgavanja, otvorena otopina mora se staviti u frižider na 2 - 8 stepeni. Zabranjeno je zamrzavanje, u protivnom rješenje će izgubiti učinkovitost.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Lijek je dobro antidijabetičko sredstvo, pomaže u normalizaciji težine. Gojaznost se često razvija kod dijabetičara sa lezijama tipa 2.

Nakon ulaska u krv pacijenta, lek nekoliko puta povećava koncentraciju peptida, što omogućava normalizaciju funkcija pankreasa i aktiviranje proizvodnje inzulina. Ispada da količina šećera u krvi počinje padati na normalu. Štaviše, sve korisne materije koje uđu u organizam s hranom apsorbiraju se pravilno. Ispada da se težina osobe normalizuje, apetit se znatno smanjuje.

Uzimanje lijeka dopušteno je strogo onako kako je propisao liječnik. Ne biste trebali pokrenuti vlastitu aplikaciju za borbu protiv pretilosti. Postaje najbolji izbor za pacijente s dijabetesom koji su izazvali značajno povećanje težine.

Može se propisati "liraglutid" kako bi se normalizirala razina glikemije. Apsorpcija aktivne tvari tokom potkožne injekcije je spora, a vrijeme do najviše koncentracije doseže 12 sati nakon primjene.

Indikacije i kontraindikacije

Za mršavljenje "Liraglutid" dozvoljen je samo po preporuci stručnjaka. Obično je indiciran za bolesnike s dijabetesom tipa 2, pod uvjetom da učinak nije postignut nakon normalizacije prehrane i načina života. Lijek pomaže obnavljanju glikemijskog indeksa u slučaju njegovog kršenja.

Kontraindikacije za upotrebu uključuju:

  • dijabetes tipa 1
  • preosjetljivost na komponente,
  • teške patologije jetre ili bubrega,
  • zatajenje srca 3, 4 stepena,
  • upale u crevima
  • tumor štitne žlijezde,
  • dojenje, trudnoća.

Nije isključeno, ali u većini slučajeva se ne preporučuje upotrebu u takvim uvjetima:

  • istovremeno sa ubrizgavanjem inzulina,
  • osobe starije od 75 godina
  • pacijenti sa pankreatitisom.

S oprezom liječnik propisuje "Liraglutid" za kardiovaskularne bolesti. Učinak i reakcija lijeka u slučaju primjene drugih sredstava za gubitak kilograma nije utvrđena. Ne treba provoditi eksperimente, testirati različite metode za mršavljenje. Djeca i adolescenti mlađi od 18 godina ne bi trebali upotrebljavati lijek, u prstima, samo ga liječnik propisuje nakon temeljite dijagnoze stanja.

Nuspojave

Nakon što se upoznate s uputama za lijek, postaje jasno da prije nego što započnete liječenje lijekom, morate shvatiti da li će on još više naštetiti zdravlju.

Najčešća neželjena reakcija tableta ili otopina je uznemireni probavni trakt. U 50% slučajeva nuspojava javlja se jaka mučnina, refleksi povraćanja.

Svaki peti pacijent s dijabetesom na liječenju"Liraglutidom" se žali na probleme u radu želuca - obično je to jaka dijareja ili uporni zatvor.

Nuspojave uključuju hronični umor, brz umor.

Ponekad kada uzimate veliku dozu lijeka, šećer u krvotoku naglo pada. U ovoj situaciji kašičica meda pomoći će brzo dovesti pacijenta do osjećaja.

Doziranje i predoziranje

Injekcije se mogu dati samo supkutano u stomak, rame ili bedro. Preporučuje se stalno mijenjati mjesta ubrizgavanja kako se ne bi izazvala lipodistrofija. Uz to, pravilo injekcija je unošenje u isto doba dana. Doziranje specijalno bira specijalista.

Terapija obično započinje s 0,6 mg jednom dnevno. Po potrebi se doza povećava na 1,2 mg, pa čak i na 1,8 mg. Volumen ubrizgavanja ne treba se povećavati iznad 1,8 mg. Uz to, liječnik može propisati Metformin ili lijekove na bazi istoimenog aktivnog sastojka. Da bi se spriječila hipoglikemija, liječnik mora nadzirati liječenje, može ga prilagoditi ovisno o dinamici. Zabranjeno je mijenjati bilo šta.

Ako postoje neka pravila za pripremu i upotrebu olovke:

  • uvijek obratite pažnju na rok trajanja,
  • rastvor bi trebao biti transparentan, bez sjene, zabranjeno je koristiti mutni lijek,
  • igla za jednokratnu upotrebu treba čvrsto da bude pričvršćena za štrcaljku,
  • vanjski poklopac štrcaljke je zadržan, unutrašnji je izbačen,
  • novoj igli je potrebna nova igla radi sprečavanja infekcije ili blokade,
  • ako je igla savijena, oštećena, zabranjena je upotreba.

S predoziranjem se razvija sljedeća klinička slika:

  • mučnina, slabost i povraćanje
  • nedostatak apetita
  • burping
  • proliv

Hipoglikemija se ne razvija pod uvjetom da istodobno pacijent nije uzimao lijekove za mršavljenje.

Prema uputama, u slučaju predoziranja, izazvati povraćanje kako bi se želudac oslobodio ostataka lijeka i njegovih metabolita. Za to su potrebni sorbenti, a zatim se realizira simptomatsko liječenje. Posljedice prekoračenja doze mogu se izbjeći samo ako se strogo pridržava odabrane sheme. Sastoji ga od strane lekara, on takođe kontroliše proces i rezultate.

Interakcija

U procesu medicinskih istraživanja, „Liraglutide” je pokazao nisku sposobnost interakcije lijekova.

Kada koristite ovaj lijek, može se razviti lagano kašnjenje u radu crijeva, što utječe na procese apsorpcije uzetih oralnih lijekova. Ali takav učinak ne treba smatrati klinički značajnim. Rijetko se primjećuje jedan napad jake dijareje uz istodobnu upotrebu bilo kojeg oralnog sredstva.

Lijek ima mnogo analoga i generika.

Naziv lijekaTrošakNačin primjene, obrazac izdanja, značajkeDnevna doza
"Orsoten"od 600 rubaljaUzmi sa hranom ili nakon jednog sata. Dostupno u kapsulama120 mg
Forsigaod 2400 rub.Oslobađa se samo prema uputama liječnika, usporava apsorpciju glukoze, smanjujući koncentraciju tvari nakon jelaprosječno 10 mg
Reduxinod 1600 rub.Ima mnogo kontraindikacija, dostupan je na recept, možete uzeti najviše 2 godine10 mg
Novonormod 160 rub.Dostupan je recept, jeftina kolegica16 mg
"Diagninid"od 200 rub.Prihvaćen samo prije jela, može se izdavati bez recepta, jeftini analogprva doza od 0,5 mg, zatim 4 mg

Samo liječnik može utvrditi potrebu zamjene analozima, prikladnost njihove primjene za mršavljenje. Neprimjereno je baviti se lijekom, jer može izazvati opasne nuspojave i pogoršanje efikasnosti sredstava.

Nakon mjesec dana korištenja lijekova, šećer se počeo stabilizirati, mada je ranije bilo izuzetno teško normalizirati pokazatelje. Uz to, slijedio sam sva pravila koja je doktor utvrdio - dijetu. Također treba napomenuti da je došlo do pojave bolova u gušterači.

Valentina, 45 godina

Uzimam "Liraglutide" 3 mjeseca, nisu se pojavile nuspojave. U prvih nekoliko dana pojavila se blaga mučnina i kratke glavobolje. Pored hipoglikemijskog rezultata, smršala sam, apetit nije bio tako velik.

Injekcije „Liraglutid“ u potpunosti su se suočile sa problemom visokog šećera u krvi. Najvažnije je prije kupovine provjeriti rok trajanja i autentičnost lijeka. Morate obaviti kupovinu prema receptu doktora isključivo u ljekarni.

Cijena ovisi o doziranju aktivnog sastojka:

  • rastvor za injekciju 6 mg u 1 ml - od 10 hiljada rubalja.,
  • olovka za olovke 18 mg po 3 ml rastvora - od 9 hiljada rubalja.

Zaključak

Ljekari ističu da je za svakog pacijenta potrebno pojedinačno odabrati dozu lijeka "Liraglutid". To pomaže u potpunosti uklanjanju problema s viškom kilograma, brzo normalizaciji visokih vrijednosti šećera. Iz tog razloga je upotreba lijekova dopuštena samo nakon savjetovanja sa stručnjakom.

Pogledajte video: Ministarstvo civilnih poslova BiH traži izmjenu Zakona o lijekovima (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar