Hipoglikemija glukofaga: nijanse uzimanja tokom trudnoće i prilikom njenog planiranja

Sastav filmske membrane: hipromeloza.

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona, 10 kom. - blisteri (5) - pakovanja od kartona, 15 kom. - blisteri (2) - pakovanja od kartona, 20 kom. - blisteri (3) - pakovanja od kartona, 20 kom. - blisteri (5) - pakovanja od kartona.

Tablete, filmom obložene bijele, okrugle, bikonveksne, u presjeku - homogena bijela masa.

Pomoćne tvari: povidon, magnezijum stearat.

Sastav filma: hipromeloza

15 kom. - blisteri (2) - pakovanja od kartona, 20 kom. - blisteri (3) - pakovanja od kartona, 20 kom. - blisteri (5) - pakovanja od kartona.

Tablete obložene bijelim filmom prekrivajuće su ovalne, bikonveksne, s obrezom s obje strane i graviranjem "1000" s jedne strane, te homogenom bijelom masom na presjeku.

Pomoćne tvari: povidon, magnezijum stearat.

Sastav filmske membrane: čisti opadray (hipromeloza, makrogol 400, makrogol 8000).

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona, 10 kom. - blisteri (5) - pakovanja od kartona, 10 kom. - blisteri (6) - pakovanja od kartona, 10 kom. - blisteri (12) - pakovanja od kartona, 15 kom. - blisteri (2) - pakovanja od kartona, 15 kom. - blisteri (3) - pakovanja od kartona, 15 kom. - blisteri (4) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Oralni hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida.

Glucofage® smanjuje hiperglikemiju, a da ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Ne stimulira izlučivanje inzulina i nema hipoglikemijski učinak kod zdravih osoba.

Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i potiče apsorpciju glukoze mišićnim ćelijama. Inhibira glukoneogenezu u jetri. Odgađa apsorpciju ugljenih hidrata u crevima. Blagotvorno deluje na metabolizam lipida: snižava ukupni holesterol, trigliceride i LDL.

Farmakokinetika

Nakon uzimanja lijeka unutra, metformin se prilično u potpunosti apsorbira iz probavnog trakta. Istodobnim gutanjem smanjuje se i kasni apsorpcija metformina. Apsolutna bioraspoloživost je 50-60%. Cmax u plazmi iznosi otprilike 2 μg / ml ili 15 μmol i dostiže se nakon 2,5 sata.

Metformin se brzo distribuira u tjelesno tkivo. On se praktično ne veže za proteine ​​plazme.

Vrlo se malo metabolizira i izlučuje bubrezima.

Klirens metformina kod zdravih pojedinaca iznosi 400 ml / min (4 puta više od KK), što ukazuje na aktivnu tubularnu sekreciju.

T1 / 2 je otprilike 6,5 sati.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

U bolesnika sa zatajivanjem bubrega T1 / 2 raste, postoji rizik od nakupljanja metformina u tijelu.

GLUCOFAGE: DOZIRANJE

Monoterapija i kombinirana terapija s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima

U odraslih osoba početna doza je 500 mg 2-3 puta dnevno dnevno ili nakon jela. Daljnje postepeno povećanje doze moguće je ovisno o razini glukoze u krvi.

Dnevna doza održavanja je 1500-2000 mg / dan. Za smanjivanje nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, dozu treba podijeliti u 2-3 doze. Maksimalna dnevna doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u 3 doze.

Polako povećavanje doza može pomoći poboljšanju probavne tolerancije.

Pacijenti koji uzimaju metformin u dozama od 2000-3000 mg / dan mogu se prenijeti na lijek Glyukofazh 1000 mg. Maksimalna preporučena doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u 3 doze.

Ako planirate prebaciti na Glucofage® terapiju drugim hipoglikemijskim sredstvom, trebali biste prestati uzimati drugi lijek i započeti s uzimanjem Glucofage® u donjoj vrijednosti navedenoj.

Kombinacija insulina

Da bi se postigla bolja kontrola glikemije, metformin i inzulin mogu se koristiti u kombiniranoj terapiji.

Početna doza lijeka Glucofage® u dozi od 500 mg i 850 mg je 1 tab. 2-3 puta dnevno, lijek Glucofage® u dozi od 1000 mg je 1 tab. 1 put / dan Doza inzulina se bira na osnovu rezultata mjerenja glukoze u krvi.

U djece starijih od 10 godina, Glucofage® se može koristiti i u monoterapiji i u kombinaciji s inzulinom. Početna doza je 500 mg 2-3 puta dnevno nakon ili za vrijeme obroka. Nakon 10-15 dana, dozu treba prilagoditi na osnovu rezultata mjerenja glukoze u krvi. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg, podijeljeno u 2-3 doze.

U starijih bolesnika, zbog mogućeg smanjenja bubrežne funkcije, dozu metformina treba odabrati pod redovitim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (praćenje nivoa kreatinina u serumu najmanje 2-4 puta godišnje).

Predoziranje

Simptomi: prilikom upotrebe lijeka Glucofage® u dozi od 85 g, nije primijećena hipoglikemija, međutim primjećen je razvoj laktacidoze. Rani simptomi laktacidoze su mučnina, povraćanje, proliv, groznica, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima, u budućnosti je moguće pojačano disanje, vrtoglavica, oslabljena svijest, razvoj kome.

Liječenje: trenutno povlačenje lijeka Glucofage®, hitna hospitalizacija, određivanje koncentracije laktata u krvi, po potrebi provesti simptomatsku terapiju. Za uklanjanje laktata i metformina iz organizma najefikasnija je hemodijaliza.

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom lijeka Glucofage® s danazolom moguć je razvoj hiperglikemijskog učinka. Ako je liječenje danazolom potrebno i nakon njegovog prestanka, potrebno je prilagoditi dozu lijeka Glucofage® pod nadzorom razine glikemije.

Istodobnom primjenom lijeka Glucofage® s lijekovima koji sadrže alkohol i etanol, rizik od nastanka laktacidoze tijekom akutne alkoholske intoksikacije raste, posebno kad se posti ili slijedi niskokalorična dijeta, kao i kod zatajenja jetre.

Radiološka studija kojom se koriste radioaktivni agensi koji sadrže jod može izazvati razvoj laktacidoze kod pacijenata sa šećernom bolešću na pozadini funkcionalne zatajenja bubrega. Glucofage® treba prekinuti 48 sati prije i tokom perioda od 48 sati nakon rendgenskog pregleda (uključujući urografiju, intravensku angiografiju) primjenom radiopropusnih sredstava.

Kombinacije koje zahtijevaju posebnu njegu

Klorpromazin u visokim dozama (100 mg / danu) smanjuje otpuštanje inzulina i povećava nivo glukoze u krvi. Uz istodobnu upotrebu s antipsihoticima i nakon prestanka njihove primjene, potrebno je prilagoditi dozu lijeka Glucofage® pod kontrolom nivoa glikemije.

GCS (za sistemsku i lokalnu upotrebu) smanjuje toleranciju na glukozu u krvi, u nekim slučajevima izazivajući ketozu. Ako je potrebno koristiti takvu kombinaciju, a nakon prestanka primjene GCS-a, potrebno je prilagoditi dozu pripravka Glucofage® pod kontrolom razine glukoze u krvi.

Uz istovremeno korištenje diuretika „petlje“ i Glucofage®, postoji rizik od laktične acidoze zbog moguće pojave funkcionalnog zatajenja bubrega. Glucofage® se ne smije propisati ako QC

Primjena u obliku injekcija beta2-simpatomimetika smanjuje hipoglikemijski učinak lijeka Glucofage® uslijed stimulacije β2-adrenergičkih receptora. U tom slučaju treba pratiti nivo glukoze u krvi i, ukoliko je potrebno, propisati insulin.

ACE inhibitori i drugi antihipertenzivni lijekovi mogu sniziti glukozu u krvi. Ako je potrebno, treba prilagoditi dozu metformina.

Istodobnom primjenom lijeka Glucofage® s derivatima sulfoniluree, inzulinom, akarbozom i salicilatima moguće je povećanje hipoglikemijskog učinka.

Trudnoća i dojenje

Lijek je kontraindiciran za upotrebu tokom trudnoće i tokom dojenja.

Kada planirate ili započinjete trudnoću, Glucofage® treba prekinuti i propisati terapiju inzulinom. Pacijenticu treba upozoriti na potrebu obavještenja liječnika u slučaju trudnoće. Majku i dete treba nadgledati.

Nije poznato da li se metformin izlučuje u majčino mlijeko. Ako je potrebno, primjena lijeka tijekom dojenja treba prekinuti dojenje.

GLUCOFAGE: NEPOVOLJNI UČINCI

Učestalost nuspojava procijenjena je na sljedeći način: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100,

Sa strane centralnog nervnog sistema: često - povreda ukusa.

Iz probavnog sistema: vrlo često - mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, nedostatak apetita. Najčešće se simptomi pojavljuju tokom početnog razdoblja liječenja i u većini slučajeva prolaze spontano.

Alergijske reakcije: vrlo rijetko - eritem, svrab na koži, osip.

Sa strane metabolizma: vrlo rijetko - laktacidoza (zahtijeva povlačenje lijekova), uz produženu upotrebu - hipoitaminoza vitamina B12 (malapsorpcija). Ovi efekti su brzo reverzibilni kada se obustavlja metformin i obično su klinički beznačajni (

Iz hepatobilijarnog sistema: izolirani slučajevi - oslabljeni pokazatelji funkcije jetre, hepatitis. Nakon ukidanja metformina, štetni događaji potpuno nestaju.

Objavljeni podaci, podaci nakon stavljanja lijeka u promet, kao i podaci kontroliranih kliničkih ispitivanja ograničene dječje populacije u dobi od 10 do 16 godina pokazuju da su nuspojave slične prirode i težine kao u odraslih pacijenata.

Pravila i uslovi skladištenja

Lijek treba čuvati izvan dohvata djece na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C. Rok trajanja za tablete od 500 mg i 850 mg je 5 godina. Rok trajanja za tablete od 1000 mg je 3 godine.

  • dijabetes tipa 2 kod odraslih,
  • u kombinaciji sa inzulinom za dijabetes tipa 2,
  • posebno kod teške pretilosti sa sekundarnom rezistencijom inzulina
  • šećerna bolest tipa 2 kod djece starije od 10 godina (monoterapija,
  • u kombinaciji sa inzulinom).

Pri planiranju trudnoće

Policistična bolest smatra se najčešćom patologijom ženskog reproduktivnog sistema. Promjene se odnose na endokrine poremećaje formirane hipendrondrogenizmom jajnika i jednofaznim mjesečnim ciklusom bez ovulacije i luteuma corpus-a.

Hormonski poremećaji izazivaju složene promjene specifične funkcije ženskog tijela, glavni su uzrok sekundarne neplodnosti. Studije su pokazale da je nakon pola godine terapije 70% pacijenata ponovno steklo pravilan menstrualni ciklus s oslobađanjem zrelog jajeta i primijetilo početak trudnoće na kraju prvog tečaja liječenja.

Prema kliničkim studijama, lijek se dobro podnosi, ne izaziva ovisnost, omogućava vam postizanje željenog rezultata isključivo konzervativnim metodama. Nuspojave prisutne na početku liječenja brzo prolaze, ne zahtijevaju prekid lijeka.

Studija na ženama sa sindromom disfunkcije jajnika i hiperinzulinemiji pokazala je da terapija hipoglikemijskim sredstvom dovodi do sledećih pozitivnih promena:

  • količina proizvedenog inzulina se smanjuje,
  • prekomjerna proizvodnja androgena je smanjena,
  • menstruacija se normalizuje
  • ovulacija se poboljšava.

Nepravilna menstruacija nastaje kada postoji višak kilograma. Povratak u normalnu tjelesnu težinu omogućava nastavak prirodne ovulacije.

Gubitak kilograma pomaže obnoviti plodnost, olakšava liječenje neplodnosti i poboljšava percepciju lijekova.

Eliminacija gojaznosti doprinosi prirodnom začeću u patologiji strukture i funkcija jajnika. Slijedeći dijeta tokom terapije Glucofageom ubrzava proces ozdravljenja.

Kako to utiče na ciklus i ovulaciju?

Glavna aktivna komponenta glukofaga je metformin hidroklorid. Aktivna supstanca iz grupe biguanida koristi se za smanjenje otpornosti na inzulin.

Metformin smanjuje glukozu u plazmi bez obzira na unos hrane bez uticaja na proizvodnju inzulina. Hipoglikemijska supstanca eliminira patološke poremećaje kod policistične bolesti, obnavlja hormone, generativnu funkciju jajnika i ovulacijsku fazu ciklusa.

Prirodni izlazak zrelog jajeta iz jajnika primjećuje se šest mjeseci nakon početka liječenja. Po potrebi vodite drugi kurs. Pozitivni pregledi o hipoglikemijskim lijekovima za policističnu bolest dokazuju djelotvornost lijeka.

Dugi tijek liječenja sprječava stvaranje cista, nastavlja normalan menstrualni ciklus, potiče ovulaciju i pomaže zatrudnjenju od dijabetesa. Međunarodna istraživanja potvrdila su pozitivne efekte antidijabetičkih supstanci na hipendrondrogenizam.

Ovaj oblik terapije se brzo širi, poduprt solidnim uspjesima. Poremećaji izlučivanja endokrinog sekreta gušterače i glukoze zahtevaju upotrebu metformina.

Lijek ima sljedeća pozitivna dejstva:

  • povećava otpornost na inzulin, olakšava preradu glukoze,
  • blagotvorno deluje na jajnike, smanjuje količinu testosterona,
  • potiče rast i razvoj folikula,
  • potiče stanjivanje kapsule na jajnicima,
  • obnavlja ovulacijsku funkciju spolnih žlijezda.

Kakva je razlika između glukofaga i glukofaga duga?

Glukofag povećava osjetljivost receptora na peptidni hormon, ubrzava razgradnju šećera, pojačava metaboličke procese i sprečava nakupljanje masti.

Propisan je u nedostatku dijabetesa. Prema statističkim podacima, oko 30% pacijenata u početnim fazama liječenja metforminom prijavljuje neugodne simptome iz probavnog sustava.

Ublažavanje mučnine, povraćanja, natečenost pomaže uzimanju lijeka s hranom. Problem se pojavljuje nakon jela previše masne ili slatke hrane. Održavanje zdrave prehrane pomaže u smanjenju simptoma i postepenom nestajanju. Imenovanje male doze lijeka s postepenim povećanjem pomaže u izbjegavanju probavnih smetnji.

Kako bi se prevladali nepoželjni gastrointestinalni problemi, povećala efikasnost liječenja, razvijen je Glucofage Long. Lijek je nastao na osnovu originalne patentirane proizvodne tehnologije - inovativnog dvofaznog postupka međusobnog pristupa molekula tvari kroz gel barijeru.

Duge tablete glukofaga

Čvrsti oblik doziranja predstavljen je dvostrukim hidrofilnim sistemom. Vanjski jaki polimer ne sadrži glavni aktivni sastojak. Metformin se nalazi u granulama spoja velike molekulske mase unutar komprimiranog praha. Nakon upotrebe membrana apsorbuje vodu.

Zbog oticanja vanjskog polimera, tableta postaje masa slična gelu. Antidijabetičko sredstvo postepeno prodire u vanjsku prepreku, oslobađa se, ulazi u krvotok. Produljeno prisustvo tablete u želucu omogućava kontrolirano oslobađanje hipoglikemije kroz prodiranje iz ljuske gela.

Nezgodna, glatka, produljena isporuka lijeka s hipoglikemijskim učinkom bez početnog brzog povećanja koncentracije lijeka u plazmi smanjuje brzinu isporuke metformina u krv do 7 sati.

Pri uzimanju uobičajene antidijabetičke tvari primjećuje se vršni kvantitativni sastav 2,5 sata nakon upotrebe.

Originalni oblik tablete lijeka karakterizira produženo svojstvo. Inače, efekat leka nema izražene karakteristike.

Zbog povećane koncentracije Glucofage Long, sporije se apsorbira i ima dugoročni učinak.Uzimajte lijek 1 ili 2 puta dnevno, što znatno olakšava proces liječenja.

Jedinstvena tehnologija proizvodnje inovativnih tableta daje sljedeće pokazatelje:

  • zagarantovana dnevna regulacija glikemije,
  • sporo povećanje koncentracije metformina u plazmi,
  • nedostatak neželjenih probavnih smetnji,
  • rješenje problema istovremenog korištenja nekoliko lijekova.

Poboljšani glukofag Long smatra se efikasnom, prikladnom i sigurnom alternativom uobičajenom lijeku za oslobađanje, preporučuje se kao neovisni lijek ili u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima. Pouzdan proizvod za kontrolu dijabetesa nalazi se na popisu osnovnih lijekova.

Srodni videozapisi

Pregled preparata Siofor i Glucofage:

Veliki broj pozitivnih recenzija o Glucofage daje pravo vjerovati da je lijek zaista učinkovit za policistične promjene u ženskim spolnim žlijezdama i hiperandrogenizam jajničkog podrijetla.

Dugotrajna primjena hipoglikemije pomaže da se riješite dobroćudnih tumora, obnovite prirodni menstrualni ciklus, potaknete ovulaciju i začeće, čak i sa dijabetesom.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Medvedeva Inna Viktorovna

Psiholog, Supervizor, Analitičar treninga psihoanalitičara. Stručnjak sa stranice b17.ru

Na glukofagu sam. Nije otkazano do danas (već 20 sedmica). U Rusiji ovaj lijek nije dozvoljen tokom trudnoće. Ali u inostranstvu je pijan tokom cele trudnoće. Liječnik mi je mirno reagirao na činjenicu da sam pio glukofag do 15 tjedana. Ali rekao je ovu frazu: "Ne mogu vam preporučiti da ne odustajete od ovog lijeka, jer u Rusiji nije opterećen trudnicama." Napisali da biste otkazali preporuke. Ali ne odustajem, jer posljedice mogu biti katastrofalne. A budući da mi se prethodno dijete smrznulo u 18 nedelja, neću riskirati. Ultrazvukom je kod nas sve u redu. Pah-pah-pah.
Općenito, znam da u Rusiji postoje endokrinolozi koji taj lijek ne otkažu. Ali malo ih je.

Jedino sam smanjila dnevnu dozu. Doktor mi je propisao 4 tablete od 500 mg, pijem ujutro i navečer po 500 mg.

Vidio sam cijelu trudnoću. Uistinu, ginekolozi se nisu oglašavali. Endokrinolog je savjetovao pijenje. Istorija gestacijskog dijabetesa. Pri uzimanju glukofaga tokom trudnoće test tolerancije na glukozu je normalan.

Puno hvala na odgovorima! Noću pijem duge 750 2 tablete. Ljekari se samo plaše da je to nemoguće u trudnoći.

Ako je tolerancija zaista oslabljena, može biti gestacijski dijabetes. Ovo je još gore. Neka se plaše. Moj ginekolog je takođe vrisnuo kad je otkrila da pijem glukofag. Oh, ovo je moja iskrenost. Reći ću da sam otišao i da ću to i sam piti.

Ako je tolerancija zaista oslabljena, može biti gestacijski dijabetes. Ovo je još gore. Neka se plaše. Moj ginekolog je takođe vrisnuo kad je otkrila da pijem glukofag. Oh, ovo je moja iskrenost. Reći ću da sam otišao i da ću to i sam piti.

Ima mnogo primjera. Tačnije, naprotiv, ne postoje primjeri rađanja bolesne djece zbog glukofaga.

Na glukofagu sam. Nije otkazano do danas (već 20 sedmica). U Rusiji ovaj lijek nije dozvoljen tokom trudnoće. Ali u inostranstvu je pijan tokom cele trudnoće. Liječnik mi je mirno reagirao na činjenicu da sam pio glukofag do 15 tjedana. Ali rekao je ovu frazu: "Ne mogu vam preporučiti da ne odustajete od ovog lijeka, jer u Rusiji nije opterećen trudnicama." Napisali da biste otkazali preporuke. Ali ne odustajem, jer posljedice mogu biti katastrofalne. A budući da mi se prethodno dijete smrznulo u 18 nedelja, neću riskirati. Ultrazvukom je kod nas sve u redu. Pah-pah-pah.
Općenito, znam da u Rusiji postoje endokrinolozi koji taj lijek ne otkažu. Ali malo ih je.

Na glukofagu sam. Nije otkazano do danas (već 20 sedmica). U Rusiji ovaj lijek nije dozvoljen tokom trudnoće. Ali u inostranstvu je pijan tokom cele trudnoće. Liječnik mi je mirno reagirao na činjenicu da sam pio glukofag do 15 tjedana. Ali rekao je ovu frazu: "Ne mogu vam preporučiti da ne odustajete od ovog lijeka, jer u Rusiji nije opterećen trudnicama." Napisali su da biste otkazali preporuke. Ali ne odustajem, jer posljedice mogu biti katastrofalne. A budući da mi se prethodno dijete smrznulo u 18 nedelja, neću riskirati. Ultrazvukom je kod nas sve u redu. Pah-pah-pah.
Općenito, znam da u Rusiji postoje endokrinolozi koji taj lijek ne otkažu. Ali malo ih je.

Na glukofagu sam. Nije otkazano do danas (već 20 sedmica). U Rusiji ovaj lijek nije dozvoljen tokom trudnoće. Ali u inostranstvu je pijan tokom cele trudnoće. Liječnik mi je mirno reagirao na činjenicu da sam pio glukofag do 15 tjedana. Ali rekao je ovu frazu: "Ne mogu vam preporučiti da ne odustajete od ovog lijeka, jer u Rusiji nije opterećen trudnicama." Napisali da biste otkazali preporuke. Ali ne odustajem, jer posljedice mogu biti katastrofalne. A budući da mi se prethodno dijete smrznulo u 18 nedelja, neću riskirati. Ultrazvukom je kod nas sve u redu. Pah-pah-pah.
Općenito, znam da u Rusiji postoje endokrinolozi koji taj lijek ne otkažu. Ali malo ih je.

Na glukofagu sam. Nije otkazano do danas (već 20 sedmica). U Rusiji ovaj lijek nije dozvoljen tokom trudnoće. Ali u inostranstvu je pijan tokom cele trudnoće. Liječnik mi je mirno reagirao na činjenicu da sam pio glukofag do 15 tjedana. Ali rekao je ovu frazu: "Ne mogu vam preporučiti da ne odustajete od ovog lijeka, jer u Rusiji nije opterećen trudnicama." Napisali da biste otkazali preporuke. Ali ne odustajem, jer posljedice mogu biti katastrofalne. A budući da mi se prethodno dijete smrznulo u 18 nedelja, neću riskirati. Ultrazvukom je kod nas sve u redu. Pah-pah-pah.
Općenito, znam da u Rusiji postoje endokrinolozi koji taj lijek ne otkažu. Ali malo ih je.

Moderator, skrećem vam pažnju na to da tekst sadrži:

Forum: Zdravlje

Novo za danas

Popularno za danas

Korisnik web stranice Woman.ru razumije i prihvaća da je potpuno odgovoran za sve materijale koji su djelomično ili u potpunosti objavljeni pomoću usluge Woman.ru.
Korisnik stranice Woman.ru jamči da postavljanje materijala koji je podnio ne krši prava trećih strana (uključujući, ali ne ograničava se na autorska prava) i ne dovodi u pitanje njihovu čast i dostojanstvo.
Korisnik Woman.ru, koji šalje materijale, zainteresiran je za njihovo objavljivanje na web stranici i izražava suglasnost za njihovu daljnju upotrebu od strane urednika Woman.ru-a.

Mrežna publikacija "WOMAN.RU" (Woman.RU)

Potvrda o registraciji masovnih medija EL br. FS77-65950, koju je izdala Federalna služba za nadzor komunikacija,
informaciona tehnologija i masovne komunikacije (Roskomnadzor) 10. juna 2016. godine. 16+

Osnivač: Društvo sa ograničenom odgovornošću Hirst Shkulev Publishing

Kontraindikacije

  • dijabetička ketoacidoza,
  • dijabetički prekom
  • dijabetička koma
  • oštećena bubrežna funkcija (QC)

  • kod kojih postoji rizik od razvoja bubrežne disfunkcije: dehidracija,
  • (kod povraćanja,
  • proliv)
  • groznica
  • teške zarazne bolesti
  • hipoksija (šok,
  • sepsa
  • infekcije bubrega
  • bronhopulmonalne bolesti),

    Kliničke manifestacije akutnih i hroničnih bolesti,

  • što može dovesti do razvoja hipoksije tkiva (respiratorni zastoj,
  • zatajenje srca
  • akutni infarkt miokarda),

    Ozbiljna operacija i povrede (kada je indicirana insulinska terapija)

    Oslabljena funkcija jetre,

    Hronični alkoholizam i akutno trovanje etanolom,

    Laktacidoza (uključujući

    Period od najmanje 2 dana prije i u roku od 2 dana nakon provođenja radioizotopskih ili rendgenskih studija sa uvođenjem kontrastnih sredstava koje sadrže jod,

    Slijedeći niskokaloričnu dijetu (

    Dojenje (dojenje),

    Preosjetljivost na komponente lijeka.

    izvođenje teškog fizičkog rada.

    Posebna uputstva

    Pacijenta treba upozoriti na potrebu da prestane uzimati lijek i konzultirati se s liječnikom ako se pojave povraćanje, bol u trbuhu, bol u mišićima, opća slabost i ozbiljno nelagoda. Ovi simptomi mogu biti znak početne laktacidoze.

    Budući da se metformin izlučuje u urinu, treba odrediti nivoe kreatinina u serumu prije početka liječenja lijekom i redovno nakon toga.

    Osobiti oprez treba biti u slučaju oštećenja bubrežne funkcije, na primjer, u početnom razdoblju terapije antihipertenzivnim lijekovima, diureticima, nesteroidnim protivnetnim lijekovima.

    Obavijestite pacijenta o potrebi da se posavjetuje s liječnikom ako se pojave simptomi bronhopulmonalne infekcije ili zarazne bolesti genitourinarnih organa.

    Zbog pozadine upotrebe lijeka Glucofage®, treba se suzdržati od pijenja alkohola.

    Pedijatrijska upotreba

    U djece starijih od 10 godina, Glucofage® se može koristiti i u monoterapiji i u kombinaciji s inzulinom.

    Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

    Monoterapija Glucofage® ne uzrokuje hipoglikemiju i samim tim ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima. Međutim, pacijenti trebaju biti oprezni u vezi s rizikom od hipoglikemije kada koriste metformin u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim agensima (uključujući derivate sulfoniluree, inzulin, repaglinid).

    Registracijski brojevi

    karticu. film premaz, 850 mg: 30, 60 ili 100 kom. P N014600 / 01 (2013-08-08 - 0000-00-00) kartica. filmski premaz, 1000 mg: 30, 45, 50, 60 ili 120 kom. P N014600 / 01 (2013-08-08 - 0000-00-00) kartica. film premaz, 500 mg: 30, 50, 60 ili 100 kom. P N014600 / 01 (2013-08-08 - 0000-00-00)

    Glukofag: upute za uporabu i recenzije

    Glukofag je lijek s hipoglikemijskim učinkom.

    Oblik i sastav

    Glukofag se proizvodi u obliku tableta:

    • 500 ili 850 mg: filmom obloženi, bijeli, bikonveksni, okrugli, presjek - homogena bijela masa (500 mg: 10 kom. U blisterima, 3 ili 5 blistera u kartonskom paketu, 15 kom. U blisterima, 2 ili 4 blistera u kartonskom pakovanju, 20 kom. U blisterima, 3 ili 5 blistera u kartonskom paketu, 850 mg: 15 kom. U blisterima, 2 ili 4 blistera u kartonskom pakovanju, 20 kom. U blisterima, 3 ili 5 blistera u kartonskom paketu),
    • 1000 mg: filmom obloženi, bijeli, dvokonski konveksni, ovalni, s prorezom s obje strane i natpisom „1000“ na jednoj strani, presjek jednolike bijele mase (10 komada u blisterima, 3, 5, 6 ili 12 blistera u kartonskom paketu, 15 kom. U blisteru, 2, 3 ili 4 blistera u kartonskom paketu).

    Sastav od 1 tablete uključuje:

    • Djelatna tvar: metformin hidroklorid - 500, 850 ili 1000 mg,
    • Pomoćne komponente (respektivno): povidon - 20/34/40 mg, magnezijum stearat - 5 / 8,5 / 10 mg.

    Sastav filmske ljuske:

    • 500 i 850 mg tablete (respektivno): hipromeloza - 4 / 6,8 mg,
    • Tablete od 1000 mg: čista opadra (makrogol 400 - 4,55%, hipromeloza - 90,9%, makrogol 8000 - 4,55%) - 21 mg.

    Farmakodinamika

    Metformin smanjuje manifestacije hiperglikemije, istovremeno sprečavajući razvoj hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, supstanca ne pojačava proizvodnju inzulina u tijelu i nema hipoglikemijski učinak na zdrave osobe. Metformin smanjuje osjetljivost perifernih receptora na inzulin i pojačava korištenje glukoze u stanicama, a također inhibira sintezu glukoze u jetri uslijed inhibicije glikogenolize i glukoneogeneze. Supstanca takođe usporava apsorpciju glukoze u crevima.

    Metformin aktivira sintezu glikogena delujući na glikogen sintazu i povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze. Takođe povoljno utiče na metabolizam lipida, smanjujući koncentraciju triglicerida, lipoproteine ​​niske gustine i ukupni holesterol.

    Na pozadini liječenja glukofagom, tjelesna težina pacijenta ili ostaje konstantna ili je umjereno smanjena.

    Klinička ispitivanja potvrđuju djelotvornost lijeka za prevenciju dijabetesa kod pre-dijabetičara koji imaju dodatne faktore rizika za razvoj otvorenog dijabetesa tipa 2 ako preporučene promjene životnog stila ne garantuju odgovarajuću glikemijsku kontrolu.

    Indikacije za upotrebu

    Prema uputama, Glucophage je propisan za liječenje šećerne bolesti tipa 2, posebno kod bolesnika s pretilošću, s neučinkovitošću tjelesne aktivnosti i dijetalnom terapijom:

    • Odrasli: kao monoterapija ili istovremeno s drugim oralnim hipoglikemijskim lekovima ili sa insulinom,
    • Djeca od 10 godina: kao monoterapija ili istovremeno sa inzulinom.

    Upute za upotrebu Glucofage: metoda i doziranje

    Glukofag treba uzimati oralno.

    Za odrasle, lijek se može koristiti kao monoterapija ili istovremeno s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

    Na početku liječenja obično se propisuje glukofaž 500 ili 850 mg. Lijek se uzima 2-3 puta dnevno uz obroke ili odmah nakon obroka. Ovisno o koncentraciji glukoze u krvi, moguće je daljnje postepeno povećavanje doze.

    Dnevna doza održavanja Glucofage-a obično je 1.500-2.000 mg (maksimalno 3.000 mg). Uzimanje lijeka 2-3 puta dnevno smanjuje ozbiljnost nuspojava iz gastrointestinalnog trakta. Isto tako, postepeno povećavanje doze može doprinijeti poboljšanju gastrointestinalne tolerancije lijeka.

    Pacijenti koji primaju metformin u dozama od 2000-3000 mg dnevno mogu se prenijeti na Glucofage u dozi od 1000 mg (maksimalno - 3000 mg dnevno, podijeljeno u 3 doze). Kada planirate prijelaz od uzimanja drugog hipoglikemijskog lijeka, morate ga prestati uzimati i započeti koristiti Glucofage u gornjoj dozi.

    Da bi se postigla bolja kontrola glukoze u krvi, istovremeno se mogu koristiti metformin i inzulin. Početna pojedinačna doza Glucofagea obično je 500 ili 850 mg, učestalost primjene je 2-3 puta dnevno. Dozu inzulina treba odabrati na osnovu koncentracije glukoze u krvi.

    Za djecu od 10 godina Glucofage se može uzimati kao monoterapija ili istovremeno sa inzulinom. Početna pojedinačna doza obično je 500 ili 850 mg, učestalost primjene - 1 put dnevno. Na osnovu koncentracije glukoze u krvi nakon 10-15 dana, doza se može prilagoditi. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg, podijeljeno u 2-3 doze.

    Stariji pacijenti trebaju odabrati dozu metformina pod redovitim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (serumski kreatinin treba odrediti najmanje 2-4 puta godišnje).

    Glukofag se uzima svakodnevno, bez odmora. Nakon prestanka terapije, pacijent mora o tome obavijestiti liječnika.

    Nuspojave

    • Digestivni sistem: vrlo često - povraćanje, mučnina, proliv, nedostatak apetita, bolovi u trbuhu. Najčešće se takvi simptomi razvijaju u početnom periodu terapije i u pravilu prolaze spontano. Da biste poboljšali gastrointestinalnu toleranciju, preporučuje se uzimanje glukofaga tokom ili nakon obroka 2-3 puta dnevno. Dozu treba povećavati postepeno,
    • Nervni sistem: često - poremećaj ukusa,
    • Metabolizam: vrlo rijetko - laktacidoza, s produljenom terapijom može se smanjiti apsorpcija vitamina B12, što posebno treba uzeti u obzir u bolesnika sa megaloblastičnom anemijom,
    • Jetra i žučni trakt: vrlo rijetko - hepatitis, oslabljena funkcija jetre. U pravilu, nuspojave nakon povlačenja metformina u potpunosti nestaju,
    • Koža i potkožno tkivo: vrlo rijetko - svrbež, eritem, osip.

    Nuspojave kod djece slične su težine i prirode onima u odraslih pacijenata.

    Trudnoća i dojenje

    Nekompenzirani dijabetes tokom trudnoće povećava rizik od urođenih malformacija fetusa i perinatalne smrtnosti. Ograničeni dokazi iz kliničkih studija potvrđuju da uzimanje Metformina u trudnica ne povećava učestalost dijagnosticiranih malformacija u novorođenčadi.

    Pri planiranju trudnoće, kao i u slučaju trudnoće tijekom liječenja Glucofageom u slučaju predijabetesa i šećerne bolesti tipa 2, lijek se mora otkazati. Pacijentima sa dijabetesom tipa 2 propisana je terapija insulinom. Razinu glukoze u plazmi treba održavati na razini koja je najbliža normalnoj kako bi se smanjio rizik od urođenih malformacija u plodu.

    Metformin se određuje u majčinom mlijeku. Nisu primijećene nuspojave kod novorođenčadi za vrijeme dojenja tijekom uzimanja Glucofage-a. No, kako je trenutno informacija o upotrebi lijeka kod ove kategorije bolesnika primjena metformina tijekom laktacije ne preporučuje se. Odluka o prestanku ili nastavku dojenja donosi se nakon što se utvrde prednosti dojenja i potencijalni rizik od neželjenih reakcija kod beba.

    GLUCOFAGE (Siofor, Metformin)

    Vlastita

    • Poruke: 132
    • Registrovan: Utorak, 25. april 2006. 11:04
    • Profil

    • Gore
    • Prijavi ovaj post

    Pravila i uslovi skladištenja

    Čuvajte izvan dohvata djece na temperaturama do 25 ° C.

    • 500 i 850 mg tablete - 5 godina,
    • Tablete od 1000 mg - 3 godine.

    Oralni hipoglikemijski lek iz grupe biguanida.
    Glukofag smanjuje hiperglikemiju, a da ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, on ne potiče lučenje inzulina i nema hipoglikemijski učinak kod zdravih pojedinaca.
    Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu. Odgađa crijevnu apsorpciju glukoze.

    Metformin stimuliše sintezu glikogena utičući na glikogen sintetazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze.
    Uz to, ima blagotvoran uticaj na metabolizam lipida: snižava ukupni holesterol, LDL i TG.
    Dok uzima met metin, pacijentova tjelesna težina ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje.

    Farmakokinetika
    Usisavanje
    Nakon uzimanja lijeka unutra, metformin se prilično u potpunosti apsorbira iz probavnog trakta. Istodobnim gutanjem smanjuje se i kasni apsorpcija metformina. Apsolutna bioraspoloživost je 50-60%. Cmax u plazmi iznosi otprilike 2 μg / ml ili 15 μmol i dostiže se nakon 2,5 sata.
    Distribucija
    Metformin se brzo distribuira u tjelesno tkivo. On se praktično ne veže za proteine ​​plazme.
    Metabolizam
    Vrlo se malo metabolizira i izlučuje bubrezima.
    Uzgoj
    Klirens metformina kod zdravih pojedinaca iznosi 400 ml / min (4 puta više od KK), što ukazuje na aktivnu tubularnu sekreciju.
    T1 / 2 je otprilike 6,5 sati.
    Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima
    U bolesnika sa zatajivanjem bubrega T1 / 2 raste, postoji rizik od nakupljanja metformina u tijelu.

    Šećerna bolest tipa 2, posebno kod bolesnika s pretilošću, s neučinkovitošću dijetalne terapije i fizičke aktivnosti:
    - kod odraslih kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim lekovima ili sa insulinom,
    - kod djece starije od 10 godina kao monoterapija ili u kombinaciji.

    Obložene tablete, glukofag
    Lijek je namijenjen oralnoj upotrebi. Obloženu tabletu preporučuje se progutati cijelu, bez žvakanja ili drobljenja, dovoljnom količinom tekućine. Lijek se preporučuje uzimati tokom ili nakon obroka. Pri prelasku na metformin s drugih hipoglikemijskih sredstava treba prekinuti njihovu primjenu. Trajanje tečaja lečenja i doza leka odredi lekar koji vodi lečenje pojedinačno za svakog pacijenta.
    Odraslim se obično propisuje 500-850 mg lijeka 2-3 puta dnevno. 10-15 dana nakon početka terapije lijekovima, doza metformina podešava se ovisno o razini glukoze u krvnoj plazmi. Dozu lijeka treba povećavati postepeno.
    Kada se lijek koristi u kombinaciji s inzulinom, metformin se propisuje u uobičajenim dozama, a doza inzulina odabire se pojedinačno, ovisno o razini glukoze u krvnoj plazmi.
    Maksimalna dnevna doza metformina je 3000 mg.

    Deci starijoj od 10 godina obično se propisuje 500-850 mg leka 1 put dnevno. 10-15 dana nakon početka terapije lijekovima, doza metformina podešava se ovisno o razini glukoze u krvnoj plazmi. Dozu lijeka treba povećavati postepeno. Kada se lijek koristi u kombinaciji s inzulinom, metformin se propisuje u uobičajenim dozama, a doza inzulina odabire se pojedinačno, ovisno o razini glukoze u krvnoj plazmi.

    Maksimalna pojedinačna doza metformina je 1000 mg.

    Obložene tablete dugog djelovanja Glucofage XR
    Lijek je namijenjen oralnoj upotrebi. Obloženu tabletu preporučuje se progutati cijelu, bez žvakanja ili drobljenja, dovoljnom količinom tekućine. Pri prelasku na metformin s drugih hipoglikemijskih sredstava treba prekinuti njihovu primjenu. Trajanje tečaja lečenja i doza leka odredi lekar koji vodi lečenje pojedinačno za svakog pacijenta.
    Odraslim se obično propisuje 1 tableta lijeka 1 put dnevno uvečer. 10-15 dana nakon početka terapije lijekovima, doza metformina podešava se ovisno o razini glukoze u krvnoj plazmi. Dozu treba povećavati 1 puta tjedno za 500 mg dok se ne postigne željeni hipoglikemijski učinak.
    Kada se lijek koristi u kombinaciji s inzulinom, obično se propisuje metformin u dozi od 500 mg jednom navečer, a doza inzulina odabira se pojedinačno, ovisno o razini glukoze u krvnoj plazmi.
    Ako hipoglikemijski učinak nije dovoljan kada koristite lijek u dozi od 4 tablete 1 put dnevno, tada uzimajte 2 tablete lijeka 2 puta dnevno.
    Maksimalna dnevna doza metformina je 2000 mg.
    Pacijentima koji su prethodno primili terapiju metforminom, Glucofage XR treba propisati u dozi koja je ekvivalentna dnevnoj dozi metformina koju je pacijent primio.
    Pacijentima koji pate od oštećenja bubrežne funkcije, kao i starijim pacijentima, lijek treba propisati u minimalnoj početnoj dozi. Prilagođavanje doze za takve bolesnike trebalo bi se temeljiti na nivou glukoze u krvnoj plazmi i procjeni bubrežne funkcije.

    Utvrđivanje učestalosti nuspojava: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100, Mogu li igrati sport ako uzimam tablete?

    Prema posljednjim istraživanjima, u periodu uzimanja lijekova nije kontraindiciran. Krajem prošlog stoljeća postojalo je suprotno mišljenje. Hipoglikemijsko sredstvo s povećanim opterećenjima uzrokovalo je laktičnu acidozu.

    Zabranjena je upotreba koja se temelji na metforminu i istovremeno.

    Hipoglikemijski lijekovi prve generacije prouzrokovali su značajne nuspojave, uključujući i rizik od nastanka. Ovo je stanje opasno po život, u kojem mliječna kiselina u tijelu dostiže visoke razine.

    Višak laktata povezan je s kršenjem metabolizma bazične kiseline u tkivima i nedostatkom inzulina u tijelu, čija je funkcija razbijanje glukoze. Bez hitne medicinske zaštite, osoba u ovom stanju. Razvojem farmakoloških tehnologija nuspojava primjene hipoglikemije svedena je na minimum.

    • Ne dozvolite dehidraciju,
    • morate da pratite pravilno disanje tokom treninga,
    • trening bi trebao biti sistematičan, uz obavezne pauze za oporavak,
    • intenzitet opterećenja treba postepeno rasti
    • ako osjetite peckanje u mišićnom tkivu, trebali biste smanjiti intenzitet vježbi,
    • treba biti uravnotežen s optimalnim sadržajem vitamina i minerala, uključujući magnezijum, B vitamine,
    • dijeta treba da uključuje potrebnu količinu zdravih masnih kiselina. Pomažu u razgradnji mliječne kiseline.

    Glukofag i bodybuilding

    Ljudsko tijelo koristi masti i kao izvor energije.

    Proteini su slični građevinskim materijalima jer su neophodna komponenta za izgradnju mišićne mase.

    U nedostatku ugljikohidrata, tijelo koristi masti za energiju, što dovodi do smanjenja tjelesne masti i stvaranja mišićnog rasterećenja. Stoga se bodybuilderi pridržavaju isušivanja tijela.

    Mehanizam rada glukofaga jeste inhibiranje procesa glukoneogeneze, kroz koji se glukoza stvara u tijelu.

    Lijek ometa apsorpciju ugljikohidrata, što ispunjava zadatke koje bodybuilder obavlja. Pored suzbijanja glukoneogeneze, lek povećava otpornost na inzulin, snižava holesterol, trigliceride, lipoproteine.

    Bodybuilderi su bili među prvima koji su koristili hipoglikemijske lijekove za sagorijevanje masti. Djelovanje lijeka je paralelno sa zadacima sportaša. Hipoglikemijska supstanca može vam pomoći da održavate dijetu sa malo ugljenih hidrata i postignete sportske rezultate u kratkom vremenu.

    Nuspojave

    Sa svojim pozitivnim svojstvima glukofag može uzrokovati negativne pojave u ljudskom tijelu. Prema istraživanjima, najveći broj nuspojava pronađen je zbog uzimanja lijeka iz organa za varenje.

    Mogu se pojaviti sledeće nuspojave glukofaga:

    • proliv
    • mučnina
    • nadimanje
    • metalik ukus u ustima.

    Što je veća količina ugljikohidrata u prehrani, to su intenzivniji nuspojave.

    Simptomi se javljaju na početku primjene i na kraju, s razumnim smanjenjem ugljikohidratne hrane, prođu sami od sebe. Postoji rizik od nastanka laktacidoze, može se pojaviti u slučaju insuficijencije rada bubrega i srca.

    S razvojem laktacidoze lijek se otkazuje.

    Dugotrajna upotreba lijeka sprječava apsorpciju B12, što može dovesti do nedostatka. Ne isključuje se stvaranje alergijskog osipa na koži.

    Dejstvo na bubrege

    Hipoglikemijski lijek direktno utječe na bubrege. Aktivna komponenta se praktično ne metabolizira i izlučuje bubrezima u nepromijenjenom obliku.

    S nedovoljnom funkcijom bubrega, aktivna supstanca se slabo izlučuje, smanjuje se bubrežni klirens, što doprinosi njegovom nakupljanju u tkivima.

    Tokom terapije potrebno je stalno praćenje glomerularne filtracije i količine šećera u krvi. Zbog utjecaja tvari na funkcioniranje bubrega, ne preporučuje se uzimanje lijekova za zatajenje bubrega.

    Uticaj na menstruaciju

    Glukofag nije hormonski lijek i ne utječe direktno na menstrualno krvarenje. Do neke mjere može imati utjecaja na stanje jajnika.

    Lijek povećava otpornost na inzulin i utječe na metaboličke poremećaje, što je tipično za policistične.

    Hipoglikemijski lijekovi se često propisuju pacijentima s anovulacijom, patnjom i hirzutizmom. Obnavljanje osjetljivosti na inzulin uspješno se koristi u liječenju neplodnosti uzrokovanih poremećajima ovulacije.

    Zbog svog djelovanja na gušteraču, sistematska i dugotrajna primjena lijeka hipoglikemije neizravno utječe na funkciju jajnika. Menstrualni ciklus se može pomaknuti.

    Da li se ukoče od droge?

    Hipoglikemijsko sredstvo, pravilnom ishranom, nije u stanju da dovede do pretilosti, jer blokira razgradnju ugljikohidrata u tijelu. Lijek može poboljšati metabolički odgovor na organizam na.

    Glukofag pomaže u obnavljanju proteina i masti, što dovodi do gubitka kilograma.

    Pored hipoglikemijskog dejstva, lek blokira razgradnju masti i njeno nagomilavanje u jetri. Često, prilikom upotrebe lijeka, apetit se smanjuje, što olakšava kontrolu prehrane.

    Lijek nema direktan uticaj na masno tkivo. On samo ometa apsorpciju hrane koja sadrži ugljene hidrate, snižava šećer u krvi i pojačava odgovor na inzulin.

    Upotreba glukofaga nije panaceja od pretilosti, trebalo bi se pridržavati ograničenja upotrebe jednostavnih ugljikohidrata i biti fizički aktivni. Budući da aktivna supstanca utječe na rad bubrega, poštivanje je obavezno.

    Sastav i oblik oslobađanja lijeka "Glucophage"

    Metformin hidroklorid je glavna aktivna supstanca lijeka. Pomoćne komponente su: magnezijev stearat, povidon, hipromeloza (2910 i 2208.) Lijek je dostupan u obliku tableta s dozom glavne komponente u količini od 500, 850 i 1000 mg. Bikonveksne tablete su ovalne. Zaštićeni su omotačem od bijelog filma. Postoje opasnosti s obje strane tablete, na jednoj od njih je naznačeno doziranje.

    Takođe, potrošačima se nudi sredstvo za trajno oslobađanje - Glucofage Long. Recenzije potrošača o ovom obliku doziranja također karakteriziraju lijek s pozitivne strane. Doze koje se najčešće pitaju u ljekarnama su 500 i 750 mg metformina.

    Povezanost "Glucophagea" s gubitkom kilograma: princip djelovanja

    Glavna komponenta lijeka, metformin, dizajnirana je za snižavanje razine šećera u krvi, koji se podiže nakon jela (prirodan fiziološki proces u živom organizmu). Tada se gušterača povezuje s tim procesom, čija odgovornost uključuje proizvodnju, zauzvrat, pretvara glukozu u masne stanice.

    Među glavnim prednostima lijeka "Glucofage Long" za mršavljenje mogu se napomenuti sljedeće:

    • normalizacija metabolizma lipida neuravnoteženom dijabetesom,
    • inhibiranje razgradnje ugljikohidrata dobivenih hranom i, shodno tome, njihova pretvorba u tjelesnu masnoću,
    • nadzor i normalizacija nivoa glukoze i „lošeg“ holesterola koji se nalaze u krvi,
    • prirodno smanjenje apetita i žudnje za slatkišima, što je povezano s normalizacijom procesa sinteze inzulina.

    Svi ovi faktori zajedno pomažu dijabetičarima da kontrolišu razinu šećera i značajno poboljšaju kvalitetu života normalizacijom endokrinih procesa.

    Učinak metformina dovodi do smanjenja glukoze u krvi, a molekuli šećera usisavaju se direktno u mišiće. Upravo tamo šećer intenzivno sagorijeva, dolazi do apsorpcije ugljikohidrata i usporava (tj. Ne dolazi do taloženja i nakupljanja masnih ćelija).

    Osim toga, lijekovi Glyukofazh i Glyukofazh Long, pregledi onih koji gube na težini, daju im mogućnost smanjenja apetita, kao rezultat toga ne postoji prejedanje i, prema tome, inzulin se oslobađa u krv.

    Režim doziranja i raspored primjene

    Lijek "Glucofage Long" ne preporučuje uzimanje uputstva za upotrebu bez recepta liječnika. Iako je dovoljan procenat zdravstvenih radnika pozitivan na upotrebu proizvoda na bazi metformina za smanjenje težine.

    Standardni režim je terapija koja traje od 10 do 22 dana, a zatim biste trebali napraviti pauzu od 1-2 mjeseca. Nakon nekog vremena kurs se može ponoviti.Češćom upotrebom postoji vjerojatnost da će se tijelo prilagoditi (naviknuti) na lijek i smanjiti učinkovitost efekta, odnosno da metformin gubi sposobnost potpunog prikaza kvalitete sagorjevača masti.

    Liječnik odabire optimalnu dozu za svakog pacijenta, ovisno o zdravstvenom stanju i antropometrijskim parametrima (težina, visina, starost). Minimalna dnevna količina lijeka je 500 mg. Obično uzimajte tabletu noću. Ipak, najčešće je "Glucofage 500" za mršavljenje propisan dva puta tokom dana, tokom ručka i uveče. Mnogo rjeđe, doziranje se može povećati na 3 doze - 1500 mg dnevno (prirodno, ne neovisno, ali prema uputi liječnika). U ovom slučaju, ima smisla obratiti pažnju na tablete produljenog (produženog) djelovanja „Glucofage Long 750“ za mršavljenje. Recenzije ljekara i pacijenata karakteriziraju ovaj alat kao prilično učinkovit i prikladan za upotrebu (1500 mg u dvije doze). Tablete se piju prije jela ili za vrijeme obroka.

    Maksimalna dnevna doza lijeka (opet, prema uputama liječnika) ne može preći 3000 mg. Uz pomoć ove doze, biće prikladno uzimati Glucofage 1000 za mršavljenje (tri puta dnevno za tabletu sa sadržajem metformina u 1000 mg).

    Sporo povećanje doze može pozitivno utjecati na gastrointestinalnu toleranciju lijeka.

    Ko bi se trebao suzdržati od upotrebe lijekova?

    Budući da Glucofage nije vitaminski komplet ili dodatak prehrani, ali je dizajniran za upotrebu od pacijenata s dijagnozom dijabetesa tipa 2, ima prilično impresivan popis kontraindikacija.

    Zdravi ljudi koji uzimaju lijekove koji sadrže metformin riskiraju da dođe do neravnoteže u metabolizmu ugljikohidrata, što se očituje u zakašnjeloj reakciji ljudskog tijela na vlastiti inzulin. Ova situacija neizbježno dovodi do razvoja dijabetesa.

    Nadalje, zabranjeno je upotrebom Glyukofazh i Glukofazh Long uputstva za upotrebu kod osoba koje su preosjetljive na sastavne sastojke. Bilo kakva odstupanja u radu bubrega, jetre, srca dovoljni su razlozi za odbijanje upotrebe lijeka. Bilo koje bolesti u akutnom stadiju, razdoblja postoperativne rehabilitacije, gestacije, laktacije - sve to sprečava upotrebu "Glucofage-a" za smanjivanje težine.

    Ne propisivati ​​lijek pacijentima koji imaju bilo kakve dijabetičke poremećaje: pate od dijabetesa tipa 1, kao i kod ovog oblika dijabetesa tipa 2, kada pacijent nema inzulin u tijelu. Zabranjeno je uzimati Glucophage osobama koje imaju anemiju, teške bronhopulmonalne bolesti, hematološke probleme u kojima je kiselost krvi veća od normalne.

    Neželjene manifestacije

    Budući da je lijek dizajniran za borbu protiv tako ozbiljne bolesti kao što je dijabetes, on jednostavno ne može imati neželjene efekte. Najčešće postoje opšte reakcije na uzimanje leka "Glucophage". Recenzije o gubitku kilograma tvrde na razne vrste gastrointestinalnih tegoba.

    Ako se, unatoč pozadini upotrebe lijekova koji sadrže metformin, radi gubitka kilograma, razvije proljev ili poraste plinovi u crijevima, razlog može biti velika količina ugljikohidrata koji se konzumira u hrani. Trebali biste pregledati svoju dnevnu prehranu. Ako vam je nakon uzimanja lijeka mučnina, morate smanjiti dozu lijeka. Vrlo često možete čuti grčeve u crijevima i glavobolje koje brzo odlaze.

    Prilikom propisivanja lijekova Glucophage i Glucophage Long za mršavljenje pacijentima bi trebalo uzeti u obzir i preglede. Zdravstveni radnici kažu da većina nuspojava nestaje sama od sebe nekoliko dana nakon početka lijeka ili nakon smanjenja njegove doze.

    U prisustvu faktora koji predisponiraju, može se razviti laktacidoza. Takva se reakcija smatra najopasnijom. Njegova suština je u povećanju obrazovanja i nepravilnog metabolizma u tijelu Sljedeći simptomi ukazuju na prisustvo takve reakcije na lijek "Glucophage": povraćanje, proliv, ubrzano disanje, bol u trbuhu, gubitak svijesti. Razvoj takve situacije zahtijeva trenutno povlačenje lijekova, hitnu hospitalizaciju kako bi se utvrdio nivo laktata u krvi i u skladu s rezultatima simptomatske terapije. Za uklanjanje metformina i laktata iz tijela najefikasnije liječenje biće hemodijaliza.

    Nekontrolirana primjena lijekova na bazi metformina može uzrokovati ozbiljne i nepovratne posljedice u funkcioniranju mozga (takva je manifestacija nedostatka glukoze) i razvoj dijabetes melitusa.

    Čak i pacijenti koji uzimaju lijekove u malim dozama (počevši od Glucofage 500) za gubitak kilograma mogu imati najnegativnije kritike ako se ne slijede posebne upute za upotrebu. Morat ćete napustiti hranu koja sadrži velike količine ugljikohidrata: suho voće, soda, slatkiše i druga jela koja sadrže šećer. Ne baš korisno u ovom periodu biće jesti instant žitarice, krompir, tjesteninu i bijelu rižu.

    Upotreba lijekova s ​​metforminom na pozadini niskokalorične prehrane (dijeta ne veća od 1000 kcal) s tvari koje sadrže alkohol i alkohol apsolutno je nespojiva.

    Nema posebnih dijeta kada koristite Glucofage. Nema posebnih ograničenja ni za začine i sol.

    Interakcija s drugim lijekovima

    Informacije o tome što i kako uzimati "Glucophage" nalaze se u uputama za upotrebu lijeka. Paralelni unos njega zajedno sa danazolom može izazvati razvoj hiperglikemijskog efekta. Istovremena upotreba metforminskih preparata i supstanci koje sadrže etanol mogu izazvati razvoj laktacidoze tokom stanja akutnog trovanja alkoholom. Vjerojatnost za razvoj takvog scenarija još je veća s gladovanjem, niskokaloričnim dijetama i funkcionalnim zatajenjem jetre.

    Pacijenti s dijabetesom trebaju biti oprezni kad koriste Glucofage i antipsihotike ili glukokortikosteroide (GCS). U takvim slučajevima, dozu lijeka s metforminom treba prilagoditi ovisno o razini glukoze u krvi. Kombinacija glukofaga i diuretika petlje takođe zahteva posebnu pažnju. U takvim situacijama postoji rizik od odstupanja u radu bubrega i, kao rezultat, razvoja simptoma karakterističnih za laktičnu acidozu.

    Lijekovi protiv hipertenzije mogu sniziti glukozu u krvi. Stoga, kada se pojavi potreba za takvim „susjedstvom“, dozu metformina treba prilagoditi.

    Glukofag i fizička aktivnost

    Ne tako davno, što se tiče fizičke aktivnosti i upotrebe lijeka Glucofage, pregledi gubitka kilograma i medicinski radnici složili su se da se u takvim slučajevima efikasnost metformina značajno smanjuje, jer se u mišićima oslobađa mliječna kiselina, što negira učinak lijeka povećavanjem kiselosti krv. Međutim, nedavne studije u ovoj oblasti opovrgavale su negativne sumnje. Štaviše, sada je postalo jasno da Glukofag i aktivni način života zajedno značajno ubrzavaju proces mršavljenja.

    Čak i nakon uzimanja relativno malih doza metformina (na primjer, Glucofage 500), recenzije gubitka kilograma (onih koji ne zaboravljaju na fizičku aktivnost) češće su pozitivni. Činjenica je da glavna komponenta lijeka doprinosi isporuci glukoze direktno u mišiće, gdje se uspješno sagorijeva, ako osoba koja želi smršavjeti ne zaboravi na intenzivnu fizičku aktivnost. U suprotnom, metabolički procesi u tijelu će "gurati" glukozu u krugu, sve dok se na kraju ne pretvori u glikogen i ne pretvori se u masne naslage. Dakle, zaključak sam za sebe sugerira: prije nego što uzmete "Glucophage", poželjno je razviti program tjelesne aktivnosti i striktno ga se pridržavati. Samo u ovom slučaju može se očekivati ​​dobre rezultate.

    Kakvo je mišljenje zdravstvenih radnika o Glucofageu?

    Trenutno ljekari nemaju konsenzus o efikasnosti i sigurnosti metformina za gubitak kilograma. Službena medicina ne zabranjuje upotrebu glukofaga i glukofaga Long za lečenje gojaznosti. Recenzije mnogih medicinskih stručnjaka su pozitivne. Iako drugi dio liječnika takav tretman smatra neprihvatljivim, jer lijekovi mogu izazvati odstupanja u procesima metabolizma ugljikohidrata, uzrokovati razvoj dijabetesa i laktacidoze, što prijeti životu pacijenta.

    Kako bi se razjasnila istina u mnogim zemljama svijeta, na ovu temu provode se odgovarajuće studije. Dakle, u 2014. godini provedene su studije na bazi Univerziteta Cardiff u kojem je učestvovalo oko 180 hiljada ljudi. Kao rezultat toga, dokazano je da metformin i pripravci koji ga sadrže mogu povećati životni vijek ne samo kod osoba s dijabetesom, već i kod onih koji nemaju takvu dijagnozu. Uz to se ispostavilo da upotreba metformina znatno usporava proces starenja u organizmu.

    Mišljenje pacijenta

    Kako razgovor nije o dodacima prehrani ili vitaminima, nego o ozbiljnom lijeku, apsolutno je prirodno da među potrošačima postoje vrlo različita mišljenja o njemu.

    S jedne strane, pacijenti koji su uzimali i najmanju dozu (na primjer, jednu dozu za uzimanje Glucofage 500), recenzije ostavljaju najviše pozitivnih lijekova. A očit je smanjenje apetita, a tjelesna težina opada. Istina, neki vjeruju da se težina smanjuje polako, 2-3 kg tokom mjeseca. Međutim, zdravstveni radnici smatraju da je ta stopa najudobnija za tijelo kao cjelinu. Najbitnije je da ne zagovarate sami sebe. Svakako se posavjetujte s liječnikom koji će procijeniti zdravstveno stanje pacijenta, uzeti u obzir visinu, težinu, starost, odabrati najoptimalniju dozu i razviti režim doziranja kako biste postigli pozitivan učinak.

    Postoje pacijenti koji su pokušali sami uzimati Glucofage (jer kvalificirani medicinski stručnjak nikada neće odrediti takve sastanke) za izgradnju mišića u bodybuildingu. Ovdje morate znati da anabolički mehanizam, koji je vrlo važan za rast mišića, pokreće cijeli popis tvari, uključujući glukozu i inzulin. A "Glukofag" i bilo koji lekovi koji sadrže metformin izazivaju stanje u tijelu, slično gladi, koje je nastalo nakon iscrpljujućeg fizičkog napora. Stoga se recenzije takvih pacijenata da je lijek bio neefikasan temelje na samom principu djelovanja ovog lijeka.

    Dosta se negativnog tiče upotrebe lijeka "Glucofage". Pregledi o gubitku težine prijavljuju nedostatak efekta, razvijanje štetnih nuspojava. U takvim situacijama neko jednostavno nije mogao tolerirati nekoliko dana dok se tijelo ne prilagodi Glucofageu. Za neke je prisutnost popratnih bolesti doista izazvala puno nuspojava i tu ne možete ništa učiniti - morat ćete obratiti pažnju na druge lijekove da biste smanjili tjelesnu težinu. A netko nije uzeo u obzir preporuke upute za upotrebu o smanjenju konzumacije namirnica s visokim udjelom ugljikohidrata, nedopustivost kombiniranja metformina s dijetama niske kalorije, tvari koje sadrže alkohol, diureticima, antipsihoticima i drugim tvarima.

    Često se negativni pregledi o Glucofageu mogu diktirati jednostavno činjenicom da je ovaj oralni hipoglikemijski lijek, koji spada u biguanidnu skupinu, dizajniran posebno za bolesnike sa šećernom bolešću i može poremetiti metabolizam ugljikohidrata u zdrave osobe.

    Prednost lijeka je činjenica da je Glucofage prilično jeftin i prodaje se u ljekarničkoj mreži bez recepta, što ga čini dostupnim stanovništvu s bilo kakvim financijskim nivoom prihoda.

    U svakom slučaju, prije nego što nastavite s prijemom Glucofage-a kako biste smanjili tjelesnu težinu, trebali biste potražiti savjet liječnika odgovarajućeg profila. To je jedini način da postignete pozitivan rezultat bez da rizikujete ozbiljnu štetu svom tijelu.

  • Ostavite Svoj Komentar