Recepti za pankreatitis pankreasa u trajanju od tjedan dana

Dijetni recepti za pankreatitis, to jest za upalu gušterače, uključuju pripremu jela uzimajući u obzir one proizvode i metode njihove kulinarske obrade koji se preporučuju kod ove bolesti.

Uz pankreatitis, dijeta 5 je važan faktor za poboljšanje dobrobiti i ishoda liječenja. Stoga smo za ovu bolest razvili posebnu dijetu - 5p, koja ima dve mogućnosti: za stadij pogoršanja pankreatitisa i za fazu njegovog slabljenja (remisije). Ali u bilo kojem od njih glavno je ozlijediti gušteraču i cijeli probavni sustav što je moguće mehanički i hemijskije.

Prvo, sjetite se koje namirnice treba isključiti pomoću recepata za prehranu 5 za pankreatitis. Riječ je o masnom mesu, ribi i peradi, kao i začinima na bazi njih, cijeloj uzgoju, juhama i gljivama, zaslađenim mliječnim proizvodima s visokim postotkom udjela masti, cjelovitim jajima (tvrdo kuhano) i mahunarkama. Zabranjeno je jesti bijeli kupus, rotkvicu, rotkvice, luk i češnjak, patlidžan i papriku, krastavce, rajčicu, špinat i kelj.

Recepti za dijetu protiv pankreatitisa morat će se utjeloviti u gotovim jelima bez upotrebe začina, paradajz paste, luka ili luka. Prženo, pirjano, dimljeno - pod zabranom (možete kuhati i kuhano na pari), sve začinjeno i kiselo - tabu. Od tjestenine koriste se samo vermicelli. Izuzetno je obeshrabreno jesti sirovo cijelo voće i bobice, a kašu ne treba kuhati mrvicu, već poput razmazivanja (polu-viskoznog i kašastog) u mlijeku u pola s vodom. Sva hrana treba biti u homogeniziranom obliku, tj. Pire. I trebate jesti 5-6 puta dnevno i u malim porcijama.

Učinak hrane na gušteraču

Gušterača je glavni organ probave jer izlučuje posebne enzime koji vam omogućavaju probavu do 10 kg hrane dnevno. To je iznenađujuće, jer organ teži samo 100 g, a njegova veličina nije veća od 20 cm.

Nužno je da željezo proizvodi pravu količinu enzima - ni više ni manje nego normalno. Obavlja ne samo probavnu funkciju, već proizvodi i inzulin. Jedenje zdrave hrane dobro će uticati na ovaj organ i osoba neće dobiti dijabetes. Ali masna hrana, nikotin, alkohol, kao i kamenje u žučnoj kesici imaju najjači učinak na funkcioniranje gušterače, postepeno ga “ubijajući”. Zato je veoma važno s njime postupati pažljivo, te znati koji se proizvodi mogu konzumirati, a koje je, uprkos dobrima, bolje odbiti.

Šta se ne može jesti sa pankreatitisom i holecistitisom?

Popis zabranjene hrane za ove dvije bolesti sadrži:

  • Jak crni čaj
  • Kafa
  • Gazirana pića
  • Alkoholna pića
  • Masnoće i meso masnih razreda,
  • Koncentrirani mesni juha,
  • Svježa peciva,
  • Gljive,
  • Krem i čokolada
  • Povrće - bijeli luk, luk, rotkvica, kislica,
  • Začinjene začine i umaci,
  • Slana i dimljena hrana.

Prilikom sastavljanja jelovnika za pacijente sa holecistitisom i pankreatitisom važno je uzeti u obzir takvu stavku kao raznolikost. Zatim će biti predstavljena približna verzija menija za nedelju. Brojevi označavaju: 1 - doručak, 2 - užina, 3 - ručak, 4 - poslijepodnevna užina, 5 - večera, 6 - što možete priuštiti prije spavanja.

Ponedeljak1 - zobena kaša od kaše, kreker i čaj, izbeljena mlekom

2 - jabuke punjene sirom (pečene u rerni) i mala kašika kisele pavlake

3 - juha od povrća, pileća prsa (kuhana), salata od cvekle, juha od šipka

4 - voće (možete krušku)

5 - kuhana vermicelli sa naribanim sirom i čaša kompota

6 - kefir Utorak1 - meko kuhano jaje, suvi kolačići i zeleni čaj

2 - voće (zrela slatka jabuka)

3 - supa od povrća (celer), riba na pari, salata od krastavca i rajčice i žele

4 - voće (možete bananu)

5 - kaša od riže i kompot

6 - mlijeko (1 čaša) Srijeda1 - napitak od kafe s dodatkom mlijeka i sira

2 - keks od keksa i žele

3 - čorba s mrkvom i rižom, parne kotlete, pirjana šargarepa i kompot

4 - kolačiće i žele sa voćem

5 - gulaš (povrće) s kuhanom kobasicom (mlijekom) i zelenim čajem

6 - kefir Četvrtak1 - skuta s sirom s malo kisele pavlake i zelenim čajem

2 - kolačići ili krekeri s mlijekom od zobene kaše

3 - lagana juha s mesnim okruglicama, heljda i parno meso, kompot od bobica

4 - šljiva (5 komada)

5 - pire od krumpira s kuhanom kobasicom (mlijekom) i čajem

6 - fermentirano pečeno mlijeko (1 čaša) Petak1 - tjestenina s naribanim sirom i čaj s mlijekom

2 - skuti sir sa malo masne kisele pavlake

3 - juha od bundeve, kuhani mesni vermicelli, kompot od bobica

5 - ribanu kašu, pirjano povrće i čaj

6 - kefir Subota1 - pari omela od proteina, kolačića i kafe s mlijekom

2 - kreker sa džemom i čaj

3 - rezanci, riblji odresci sa šunkom i kompot od voća

4 - krekeri i žele

5 - riža sa dodatkom sušenog voća, kisel

6 - mlijeko (1 čaša) Nedjelja1 - voćni puding, zeleni čaj

2 - voćna salata začinjena jogurtom

3 - supa od šargarepe i krumpira, kuhano meso i kompot

4 - kolačići i mlijeko

5 - kotlete napravljene od krompira, ribe na pari i čaja

6 - kefir (1 čaša)

Povrća supa sa mesnim kuglicama od sira

Sastojci

  • Voda (3 litre)
  • Luk - 2 kom.,
  • Bugarska paprika - 2 kom.,
  • Mrkva - 1 kom.,
  • Krompir - 6 kom.,
  • Zeleni - gomila,
  • Maslac,
  • Nesoljeni sir - 80 g,
  • Brašno - 70 g.

Kuhanje:

Stavite lonac vode na vatru. U međuvremenu naribajte sir na sitnoj rerni, dodajte omekšali puter, brašno, bilje i sve dobro izmešajte. Pripremljenu smjesu od sira stavite na 20 minuta u frižider. Ogulite i izrežite povrće, stavite u posudu sa ključalom vodom. Kuhajte 20 minuta, dok gotovo ne budu gotovi. Od ohlađene smjese sira napravite male mesne okruglice i složite ih povrćem. Malo prokuhajte i to je to, supa je spremna.

Riblja čorba

Sastojci

  • Oslić ili štuka - 500 g,
  • Krompir - 2 kom.,
  • Luk - 1 kom.,
  • Mleko - 75 g
  • Maslac - 3 kašike. l
  • Brašno - 2 žlice. l
  • Zeleno - kopar ili peršun,
  • Sol

Kuhanje:

Ribu očistite od kostiju, dobro je isperite, stavite u posudu, dodajte vodu, stavite na vatru. Kako kuhati - tamo stavite isti krompir. Izrežite odvojeno luk i stavite ga, začinsko bilje i sol u bujonu. Kad je juha gotova, izmiksajte je pomoću blendera. Ponovo staviti na vatru, sipati mleko, prokuhati par minuta. Nježna krem ​​juha je spremna.

Tikvice sa krem ​​sosom

Sastojci

Kuhanje:

Tikvice narežite na pola prstena ili kockice i stavite u šerpu. Umutite mikserom kremu s muškatnim oraščićem i solju, te smjesu sipajte u istu tavu. Naribajte sir, sipajte ga po vrhu. Pustite jelo pod poklopcem dok ne kuha na laganoj vatri.

Pirinčana kaša sa bundevom

Sastojci

  • Bundeva (300 g),
  • Pirinač (100 g),
  • Mlijeko (500 ml),
  • Šećer i sol (na ukus).

Kuhanje:

Ogulite bundevu i narežite je na male kockice. Donesite mlijeko da prokuha, posolite i zasladite, dodajte bundevu. Kad se bundeva kuha dok ne skuha, sipajte rižu u šerpu i pričekajte da kaša prokuha. Sada je možete potamniti u pećnici prethodno zagrijanoj na 100 ° C dok potpuno ne bude spremna. Kaša je gotova.

Pileći sufle

Sastojci

  • Jaja od bjelanjaka (2 kom),
  • Mlijeko (čaša)
  • Pileći file (500 g),
  • Biljno ulje za podmazivanje oblika,
  • Sol

Kuhanje:

Uključite pećnicu da se zagrije na 200 ° C. Filete procijedite kroz brusilicom za meso (uzmite najmanju rešetku), dodajte bjelanjke, mlijeko i sol u posudu sa mljevenim mesom. Umutite smjesu mikserom. Podmažite kalup u kojem će se kuhati sufle, sipajte tu šlag i stavite u vruću rernu na 30 minuta. Ne preporučuje se otvaranje vrata pećnice tijekom kuhanja, jer se sufle može slagati. Gotovo jelo može se konzumirati s povrćem na pari.

Salate i grickalice

Salate su sastavni dio prehrane većine zdravih ljudi. Jedu se i kao neovisno jelo i kao dodatak ribama, mesu ili drugim jelima. Ali ljudi s pankreatitisom i holecistitisom također ne bi trebali iz prehrane isključiti salate i grickalice, samo ih morate kuhati od dozvoljene hrane.

Pečene jabuke

Uzmite nekoliko zrelih žutih ili žuto-crvenih jabuka, grožđica, meda i, ako želite, mljeveni cimet i šećer u prahu.

Prvo pripremite grožđice - temeljito ga operite i prelijte kipućom vodom. Zatim možete nastaviti prema jabukama - oštrim nožem izrezati jezgru tako da se u njima formira depresija. U svaku jabuku stavite žličicu meda i grožđice. Pecite u rerni pola sata. Gotove jabuke ohladite, pospite prahom ili cimetom (kome se sviđa što više).

Skuta od sira sa bananama i jagodama

Dopušteno pacijentima sa trajnom remisijom.

U posudu stavite 100 g skute, pola banane, sipajte 1 kašika. l 10% vrhnja i sve pomiješajte mikserom. Gotov skut i banana masa stavite u posudu. Uzmite 3 zrele jagode i 1 kašiku. l šećera, izgnječite ih vilicom do homogene konzistencije i sipajte po vrhu.

Voće i bobice žele

Uzmite 1 kašiku. l (sa brdom) želatine, prelijte je ključalom toplom vodom i ostavite 40 minuta da se nateče.

Iscijedite sok od svježih jabuka da napravite čitavu čašu. I ogulite 1 jabuku i isecite na male kriške.

Mandarinu ogulite, rastavite na kriške i isjecite svaki na 3 dijela.

Sipajte čašu vode u lončić i stavite na vatru. Dok ključa, stavite tamo kriške jabuke, smanjite vatru i kuhajte 4 minute, a zatim stavite komade mandarina i kuhajte još minutu. Zatim izvadite plodove i stavite u limenu kasiku. A u vodu u kojoj su se kuhale sipajte sok od jabuke i pričekajte dok ne prokuha. Napravite srednje vatre i neprestano miješajući tečnost, sipajte tamo želatinoznu masu. Kada bude na rubu ključanja - maknite s vatre i ulijte voće. Kad se ohladi - stavite 4 sata u frižider. Prije jela mliječ ga treba izvaditi iz frižidera i držati na sobnoj temperaturi pola sata, jer je zabranjeno hladnu hranu koristiti s pankreatitisom i holecistitisom.

Piće: šta može, a što ne može biti

Popis odobrenih tečnosti isti je za bolest u akutnom i hroničnom obliku. Glavno pravilo je piti najmanje 2 litre dnevno. Ovo je potrebno za olakšavanje rada oboljelog organa i ubrzavanje procesa probave.

  • Voćni i povrtni sokovi vrlo su korisni jer su skladište vitamina, minerala i drugih tvari potrebnih za ljudski organizam. Preporučuje se davanje sokova od jabuke, kruške, breskve, kajsije, šargarepe, repe, krastavca, paradajza, bundeve i krompira. Možete ih koristiti pojedinačno ili ometati jedni druge, kao i razrjeđivati ​​čistom vodom ako je sok previše koncentriran. Važno ih je piti svježe iscijeđene bez prekomjernog izlaganja duže od 10 minuta, kako ljekovita svojstva nemaju vremena za smanjivanje.
  • Mineralna voda je također indicirana za takve bolesti, samo što ne treba sadržavati plinove. Treba ga piti u toplim, malim gutljajima 1,5 sati prije obroka. Pogodno za bilo koji oblik bolesti. U početku je dozvoljeno piti čitavu čašu vode dnevno, postepeno povećavajući količinu do litre.
  • Može se konzumirati čaj, ali samo onaj koji ima blagi učinak, a to je zeleni, puer, ivanov čaj, kombuča i hibiskus. Bolje je piti bez šećera, umjerene temperature i ne više od litre dnevno.
  • Biljni dekoksi su prihvatljivi za upotrebu, ali trebate ih kuhati samo od ljekovitog bilja koje imaju choleretic efekat: kamilica, kopar, metvica, glog, string, immortelle, ružin bok, tansy, matičnjaka, kukuruzne stigme i elecampane. Njihovo pijenje preporučuje se prije jela ½ šolje. Za ukus možete dodati i malo meda.
  • Mliječni proizvodi su dozvoljeni, ali njihov udio masti ne smije biti veći od 2,5%. Najkorisniji su fermentirano pečeno mlijeko, kefir, sojino i kozje mlijeko, jogurt.
  • Ljekari na kiseli preporučuju piti za vrijeme pogoršanja hroničnog pankreatitisa, s akutnim oblikom bolesti. To može biti bobica, voće, od svježe cijeđenih sokova, suhog voća, lanenih sjemenki i zobene kaše.
  • Kompote je poželjno kuhati od bobica (brusnica, trešnja, ribizla), voća (limun, jabuke) i suhog voća.

Što se tiče zabranjenih pića, ona uključuju:

  • Kafa
  • Kvass
  • Soda soda,
  • Limunada (čak i prirodna),
  • Kiseli sok je previše koncentriran,
  • Alkoholna pića (apsolutno sve).

Prehrana u različitim fazama bolesti

Pravilna prehrana za pankreatitis ključ je brzog oporavka. A u fazi pogoršanja to je uopće najvažniji faktor smanjenja pacijentovih muka.

Da bi se bolovi počeli smirivati, bolesniku se propisuje obilno piće (voda, čorbi sa šipkom i zelenim čajem), kako bi se organizam očistio i nije preopterećen. Potom će cijeli tjedan morati sjediti na strogoj dijeti s ograničenjem na maksimalne kalorije. Sva hrana se konzumira samo u pročišćenom obliku.

A kad pankreatitis u hroničnom obliku pređe u remisiju, dijeta je i dalje dijetalna, ali jelovnik je dizajniran na takav način da potrebne tvari uđu u tijelo, zajedno s hranom. Ali ako pacijent opet osjeća bol, tada se pokazuje 1-2 dana terapijsko postenje.

Parni omlet

Sastojci

  • Pileća jaja (2 kom),
  • Mleko
  • Maslac.

Kuhanje:

Bjelanjke odvojite od žumanaca u zasebnim zdjelicama. Ulijte mleko u proteine, dodajte malo soli, temeljno tukli tu masu. Možete dodati i sitno sjeckano zelje i ribani sir s malo masnoće. Stavite u spor štednjak, u posudu za kuhanje hrane na par minuta 15 minuta. Koristite u toplom obliku.

Pire od krumpira

Sastojci

Kuhanje:

Krumpir ogulite, narežite na četvrtine i stavite u posudu u kojoj će se pripremiti jelo. Sipajte u istu vodu tako da ona u potpunosti prekriva krumpir i uzdigne se iznad njega za centimetar. Podesite način pare i vrijeme kuhanja na multikukalici na 40 minuta. Dok pripremate krompir, dodajte mlijeko. Treba ga ugrijati, ali ne ostaviti da prokuha. U vruće mlijeko stavite puter. Kuhani krompir prelijte sa smešom od mlekastog maslaca i zdrobite u pire krumpir.

Načela prehrane dijeta br. 5

Dijeta broj 5 - koji su principi ishrane? Iako su ovu dijetu razvili sovjetski naučnici, danas je propisana svim pacijentima koji imaju pankreatitis i holecistitis.

Glavna pravila ishrane su:

  • Tri obroka dnevno i dvije do tri užine. Za pacijente s ovom dijagnozom vrlo je važno da ne gladuju i ne prejedaju.
  • Hrana treba biti nisko kalorična. U jednom trenutku preporučuje se pojesti malu porciju, ali to bi trebalo biti dovoljno tako da pacijent ne osjeti glad.
  • Možete jesti samo u obliku vrućine (ali ne previše vruće ili hladno).
  • Zabranjeno je koristiti vlaknastu i grubu hranu. Jela treba pripremati u sjeckanom ili pireom obliku. Dakle, potrebno je da probavni trakt olakša probavu hrane.
  • Bez pržene hrane! Samo kuhano, pečeno ili kuhano na pari.
  • Čaj i kava preporučuje se ograničen, a alkoholna i gazirana pića zabranjena.
  • Prilikom sastavljanja jelovnika mora se uzeti u obzir omjer u prehrani proteina, ugljikohidrata i masti, bjelančevina u povećanoj količini, a masti i ugljikohidrati u smanjenoj.

Dragi čitatelji, vaše mišljenje nam je veoma važno - stoga ćemo rado pregledati recepte za pankreatitis kojih nema u ovom članku, u komentarima će biti korisni i ostalim korisnicima web stranice.

Maria

Imam hronični pankreatitis. Naravno, pokušavam se pridržavati pravilne prehrane, ali povremeno me to toliko muči da nemam snage. I opet bolovi, obećanja da ću, ako smire, jesti samo štedljivo jelo. Skupljam prikladne recepte, držim se neko vrijeme, a ovi su trenuci najbolji jer se osjećam odlično. I što je važno - ni u kojem slučaju ne biste trebali prejesti.

Dmitrije

Da, dijetalna hrana zaista pomaže kod pankreatitisa, to sam provjerio. Šteta je samo što čim pojedete nešto zabranjeno, bol odmah počinje. Kroz takve testove čak sam napravio jelovnik koji mi savršeno odgovara. Ali moj glavni problem je što ne mogu prestati pušiti ... nemam snage volje za to. Znam da nikotin štetno djeluje na gušteraču, probao sam različite metode, ali do sada mi nije nestala moja loša navika.

Pogledajte video: Operacija žučne kese: otvorena ili laparoskopska? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar