Pankreasni hormoni

To je polipeptid koji se sastoji od dva lanca A i B, povezanih između

disulfidni mostovi, u ljudskom inzulinu 51 aminokiselina i MM 5,7 D.

U ovom obliku se sintetiše u ćelijama gušterače u obliku proinsulina

pakuje se u sekretorne granule i već se tada formiraju inzulin i C - peptid.

Aktivirajte sintezu i izlučivanje:

• glukoza u krvi, granična koncentracija za izlučivanje inzulina je 5,5 mmol / l,

• masne kiseline i aminokiseline,

• GIT hormoni: kolecistokinin, sekrein, gastrin, enteroglukagon, želudac

• hronična izloženost hormonu rasta, glukokortikoidima, estrogenima, pro

Nakon vezanja inzulina na receptor, aktivira se enzimska domena

receptor. Pošto ima aktivnost tirozin kinaze, fosforilira

• aktiviranje glikolize i glikogenogeneze

• povećana sinteza TAG-a i VLDL-a

• stimuliše transport glukoze u ćelije

• pojačava transport neutralnih aminokiselina u mišiće

• stimulira prevođenje tj ribosomalna sinteza proteina

• stimuliše transport glukoze u ćelije

• aktivira sintezu lipoprotein lipaze

• smanjuje aktivnost unutarćelijske lipaze

P A T O L O G I

Šećerna bolest ovisna o insulinu i neinzulinu

GL Y K A G O N

To je polipeptid koji sadrži 29 aminokiselina sa molekularnom

težine 3485 Da i poluživot od 3–6 minuta.

Provodi se u ćelijama gušterače i u stanicama tankog crijeva.

Smanjite sintezu glukoze

• Aktivacija glukoneogeneze i glikogenolize

Povećava aktivnost unutarćelijske hormonski osetljive TAG-lipaze.

Gušterača, njeni hormoni i simptomi

Gušterača - drugo po veličini gvožđe u probavnom sistemu, njegova masa je 60-100 g, dužina 15-22 cm.

Endokrino djelovanje gušterače obavljaju otočići Langerhansa koji se sastoje od različitih vrsta ćelija. Otprilike 60% otočnog pankreasnog aparata su β-stanice. Oni proizvode hormon insulin, koja utiče na sve vrste metabolizma, ali pre svega smanjuje glukozu u plazmi.

Tabela. Pankreasni hormoni

Inzulin (polipeptid) je prvi protein sintetički proizveden van tijela 1921. godine od strane Baileysa i Bantija.

Inzulin dramatično povećava propusnost membrane za mišićne i masne ćelije za glukozu. Kao rezultat toga, brzina prelaska glukoze u ove ćelije povećava se oko 20 puta u odnosu na konverziju glukoze u stanice u odsustvu inzulina. U mišićnim ćelijama inzulin potiče sintezu glikogena iz glukoze, a u masnim ćelijama - masti. Pod uticajem inzulina povećava se i propusnost ćelijske membrane za aminokiseline iz kojih se u ćelijama sintetišu proteini.

Sl. Glavni hormoni koji utiču na glukozu u krvi

Drugi hormon pankreasa glukagon - izlučuju a-ćelije otočića (približno 20%). Glukagon je polipeptid po svojoj hemijskoj prirodi, a inzulinski antagonist fiziološkim učinkom. Glukagon pojačava razgradnju glikogena u jetri i povećava nivo glukoze u krvnoj plazmi. Glukagon pomaže pri pokretanju masti iz depoa masti. Brojni hormoni djeluju poput glukagona: STH, glukokortikond, adrenalin, tiroksin.

Tabela. Glavni učinci inzulina i glukagona

Vrsta razmene

Inzulin

Glucagon

Povećava propusnost ćelijskih membrana za glukozu i njihovu upotrebu (glikoliza)

Stimuliše sintezu glikogena

Snižava glukozu u krvi

Stimulira glikogenolizu i glukoneogenezu

Ima kontransularni efekat

Povećava glukozu u krvi

Broj tijela ketona u krvi se smanjuje

Povećava se broj ketonskih tela u krvi

Treći hormon gušterače je somatostatin izlučuje 5 ćelija (otprilike 1-2%). Somatostatin inhibira otpuštanje glukagona i apsorpciju glukoze u crevu.

Hiper- i hipofunkcija gušterače

Kada dođe do hipofunkcije gušterače dijabetes melitus. Karakterizira ga niz simptoma, čije je nastajanje povezano s povećanjem šećera u krvi - hiperglikemija. Povećana glukoza u krvi, a samim tim i u glomerularnom filtratu, dovodi do činjenice da epitel bubrežnog tubula ne apsorbira u potpunosti glukozu, pa se izlučuje mokraćom (glukosurija). Dolazi do gubitka šećera u mokraći - šećernog mokrenja.

Količina mokraće povećala se (poliurija) sa 3 na 12, a u rijetkim slučajevima, i do 25 litara. To je zbog činjenice da neprilagođena glukoza povećava osmotski pritisak mokraće, koji u sebi drži vodu. Voda se u tubulima ne apsorbuje dovoljno, a povećava se količina mokraće koja se izlučuje bubrezima. Dehidracija uzrokuje žeđ kod dijabetesa, što dovodi do obilnog unosa vode (oko 10 l). U vezi s izlučivanjem glukoze urinom, potrošnja proteina i masti kao supstanci koje osiguravaju energetski metabolizam u tijelu naglo se povećava.

Slabljenje oksidacije glukoze dovodi do poremećaja metabolizma masti. Nastaju proizvodi nepotpune oksidacije masti - ketonska tijela, što dovodi do prelaska krvi na kiselinsku stranu - acidozu. Akumuliranje ketonskih tijela i acidoza mogu uzrokovati ozbiljno, prijeteće smrti - dijabetička koma, koji nastaje gubitkom svijesti, poremećenim disanjem i cirkulacijom krvi.

Hiperfunkcija gušterače je vrlo rijetka bolest. Višak inzulina u krvi uzrokuje nagli pad šećera u njemu - hipoglikemijašto može dovesti do gubitka svijesti - hipoglikemijska koma. To je zato što je centralni nervni sistem vrlo osjetljiv na deficit glukoze. Unošenje glukoze uklanja sve te pojave.

Regulacija funkcije pankreasa. Proizvodnja inzulina regulirana je mehanizmom negativnih povratnih informacija ovisno o koncentraciji glukoze u krvnoj plazmi. Povećana razina glukoze u krvi povećava proizvodnju inzulina, dok se hipoglikemija, stvaranje inzulina, naprotiv, inhibira. Proizvodnja inzulina može se povećati stimulacijom živaca.

Endokrina funkcija pankreasa

Gušterača (masa odraslih 70-80 g) ima mešovitu funkciju. Akularno tkivo žlijezde stvara probavni sok, koji se izlučuje u lumen dvanaestopalačnog crijeva. Endokrina funkcija u pankreasu obavlja se grozdovima (od 0,5 do 2 miliona) ćelija epitela, koji se nazivaju otočići Langerhans (Pirogov-Langerhans) i čine 1-2% njegove mase.

Parakrinska regulacija otočića ćelija Langerhans

Na otočićima postoji nekoliko vrsta endokrinih ćelija:

  • a-ćelije (oko 20%) koje stvaraju glukagon,
  • β-ćelije (65-80%), sintetišući inzulin,
  • δ-ćelije (2-8%) koje sintetišu somatostatin,
  • PP ćelije (manje od 1%) koje proizvode polipeptid pankreasa.

Mala djeca imaju G-stanice koje stvaraju gastrin. Glavni hormoni gušterače koji reguliraju metaboličke procese su inzulin i glukagon.

Inzulin - polipeptid koji se sastoji od 2 lanca (A lanac se sastoji od 21 aminokiselinskog ostatka i B lanac od 30 aminokiselinskih ostataka) povezanih zajedno disulfidnim mostovima. Inzulin se krv prenosi uglavnom u slobodnom stanju, a njegov sadržaj je 16-160 mkU / ml (0,25-2,5 ng / ml). Dnevno (3 ćelije odrasle zdrave osobe proizvode 35-50 jedinica inzulina (otprilike 0,6-1,2 jedinica / kg tjelesne težine).

Tabela. Mehanizmi transporta glukoze u ćeliju

Vrsta tkanine

Mehanizam

GLUT-4 protein-nosač potreban je za transport glukoze u staničnoj membrani

Pod uticajem inzulina, ovaj protein prelazi iz citoplazme u plazma membranu i glukoza ulazi u ćeliju kroz olakšanu difuziju

Stimulacija inzulinom dovodi do povećanja brzine unošenja glukoze u ćeliju za faktor 20-40. Transport glukoze u mišićnim i masnim tkivima ovisi o inzulinu.

U staničnoj membrani nalaze se različiti proteini transportera glukoze (GLUT-1, 2, 3, 5, 7), koji se integrišu u membranu bez obzira na inzulin

Koristeći ove proteine, putem olakšane difuzije, glukoza se transportira u ćeliju koncentracionim gradijentom

Tkiva koja nisu zavisna od insulina uključuju: mozak, gastrointestinalni epitel, endotel, crvena krvna zrnca, sočiva, p-ćelije otočića Langerhansa, medulu bubrega, semenske mehuriće

Izlučivanje inzulina

Izlučivanje inzulina dijeli se na bazalno, ima izražen cirkadijanski ritam, a potiče ga hranom.

Bazalna sekrecija omogućava optimalan nivo glukoze u krvi i anaboličke procese u tijelu tokom spavanja i u intervalima između obroka. To je oko 1 U / h i čini 30-50% dnevne sekrecije inzulina. Bazalna sekrecija se značajno smanjuje s produljenom fizičkom aktivnošću ili izgladnjivanjem.

Hrana stimulirana izlučivanje je povećanje bazalne sekrecije inzulina uzrokovane unosom hrane. Njegova količina iznosi 50-70% dnevne. Taj sekret osigurava održavanje razine glukoze u krvi u uvjetima dodatnog unosa iz crijeva i omogućava efikasnu apsorpciju i iskorištavanje stanica. Jačina sekrecije ovisi o doba dana, ima dvofaznu prirodu. Količina inzulina izlučenog u krv otprilike odgovara količini uzetih ugljikohidrata i iznosi 1-2,5 U inzulina na svakih 10-12 g ugljikohidrata (ujutro 2-2,5 U, popodne - 1-1,5 U, uveče - oko 1 U ) Jedan od razloga ove ovisnosti izlučivanja inzulina o doba dana je visoka razina u krvi kontransularnih hormona (prvenstveno kortizola) ujutro i njegov pad u večernjim satima.

Sl. Mehanizam izlučivanja insulina

Prva (akutna) faza stimuliranog lučenja inzulina ne traje dugo i povezana je s egzocitozom β-ćelija hormona koji su se već nakupili između obroka. Zbog poticajnog učinka na β-ćelije ne toliko glukoze koliko hormona gastrointestinalnog trakta - gastrin, enteroglukagon, glicin, peptid nalik glukagonu 1, izlučuju se u krv tijekom unosa hrane i probave. Druga faza lučenja inzulina nastala je djelovanjem izlučivanja inzulina na p ćelije samom glukozom, čija razina u krvi raste kao rezultat njegove apsorpcije. To se djelovanje i povećana sekrecija inzulina nastavlja sve dok razina glukoze ne dostigne normalnu vrijednost za određenu osobu, tj. 3.33-5.55 mmol / L u venskoj krvi i 4.44-6.67 mmol / L u kapilarnoj krvi.

Inzulin djeluje na ciljne stanice stimulišući 1-TMS membranske receptore s aktivnošću tirozin kinaze. Glavne ciljne stanice inzulina su hepatociti jetre, miociti skeletnih mišića, adipociti masnog tkiva. Jedan od njegovih najvažnijih efekata je smanjenje glukoze u krvi, inzulin se realizira povećanom apsorpcijom glukoze iz krvi ciljnih ćelija. To se postiže aktiviranjem rada transmembranskih transportera glukoze (GLUT4), koji su ugrađeni u plazma membranu ciljnih ćelija, i povećavanjem brzine prenosa glukoze iz krvi u ćelije.

Metaboliše 80% inzulina u jetri, ostatak u bubrezima i u malim količinama u ćelijama mišića i masti. Poluživot krvi iz nje iznosi oko 4 minute.

Glavni učinci inzulina

Inzulin je anabolički hormon i ima brojne efekte na ciljne ćelije različitih tkiva. Već je spomenuto da se jedan od njegovih glavnih učinaka - snižavanje razine glukoze u krvi, ostvaruje povećanjem apsorpcije ciljnih ćelija, ubrzavanjem procesa glikolize i oksidacije ugljikohidrata u njima. Stimulacija sinteze glikogena u jetri i mišićima inzulinom potiče smanjenje nivoa glukoze i suzbijanje glukoneogeneze i glikogenolize u jetri. Inzulin potiče apsorpciju aminokiselina u ciljanim ćelijama, smanjuje katabolizam i potiče sintezu proteina u ćelijama. Također stimulira pretvaranje glukoze u masti, nakupljanje triakilglicerola u adipocitima masnog tkiva i inhibira lipolizu u njima. Dakle, inzulin ima općenit anabolički učinak, pojačavajući sintezu ugljikohidrata, masti, proteina i nukleinskih kiselina u ciljanim ćelijama.

Inzulin ima niz drugih učinaka na stanice, koje su podijeljene u tri grupe ovisno o brzini manifestacije. Brzi efekti realizirano nekoliko sekundi nakon vezivanja hormona za receptor, na primjer, apsorpcija glukoze, aminokiselina i kalija u ćelijama. Spori efekti odviranje u minutu od početka djelovanja hormona - inhibicija aktivnosti enzima katabolizma proteina, aktiviranje sinteze proteina. Odloženi efekti inzulin započinje satima nakon vezanja na receptore - transkripcija DNK, transformacija mRNA, ubrzani rast i reprodukcija stanica.

Sl. Mehanizam delovanja inzulina

Glavni regulator bazalne sekrecije inzulina je glukoza. Povećanje njegovog sadržaja u krvi do razine iznad 4,5 mmol / L prati i povećanje sekrecije inzulina sljedećim mehanizmom.

Glukoza → olakšana difuzija uz sudjelovanje transportera proteina GLUT2 u β-ćeliji → glikoliza i nakupljanja ATP → zatvaranje kalijumskih kanala osjetljivih na ATP → odgođeno oslobađanje, nakupljanje iona K + u stanici i depolarizacija njene membrane → otvaranje kalcijevih kanala ovisnih o naponu i Ca 2 iona + u stanicu → nakupljanje Ca2 + jona u citoplazmi → povećana egzocitoza inzulina. Izlučivanje inzulina stimulira se na isti način povećanjem nivoa galaktoze, manoze, β-keto kiseline, arginina, leucina, alanina i lizina.

Sl. Regulacija izlučivanja insulina

Hiperkalemija, derivati ​​sulfonilureje (lijekovi za liječenje dijabetesa tipa 2), blokirajući kalijeve kanale plazma membrane β-ćelija, povećavaju njihovu sekretornu aktivnost. Povećajte lučenje inzulina: gastrin, sekrein, enteroglukagon, glicin, peptid nalik glukagonu 1, kortizol, hormon rasta, ACTH. Pojačano je lučenje inzulina acetilkolinom nakon aktiviranja parasimpatičkog odeljenja ANS-a.

Inhibicija izlučivanja inzulina uočena je kod hipoglikemije, pod uticajem somatostatina, glukagona. Kateholamini koji se oslobađaju povećavajući aktivnost SNS imaju inhibicijski efekat.

Glucagon - peptid (29 aminokiselinskih ostataka) formiran od a-ćelija otočnog aparata gušterače. Krv se prenosi u slobodnom stanju gdje njegov sadržaj iznosi 40-150 pg / ml. Ono utiče na ciljne ćelije, stimulišući 7-TMS receptore i povećavajući nivo cAMP u njima. Poluživot hormona je 5-10 minuta.

Kontrinsularno djelovanje glukogona:

  • Stimulira β-stanice otočića Langerhansa, povećavajući lučenje inzulina
  • Aktivira insulinazu jetre
  • Ima antagonističke efekte na metabolizam.

Dijagram funkcionalnog sistema koji podržava optimalnu razinu glukoze u krvi za metabolizam

Glavni efekti glukagona u tijelu

Glukagon je katabolički hormon i antagonist inzulina. Za razliku od inzulina, on povećava glukozu u krvi pojačavši glikogenolizu, suzbijajući glikolizu i stimulirajući glukoneogenezu u jetrenim hepatocitima.Glukagon aktivira lipolizu, uzrokuje povećani unos masnih kiselina iz citoplazme u mitohondrije zbog njihove β-oksidacije i stvaranja ketonskih tijela. Glukagon potiče katabolizam proteina u tkivima i povećava sintezu uree.

Izlučivanje glukagona pojačano je hipoglikemijom, smanjenjem nivoa aminokiselina, gastrina, kolecistokinina, kortizola i hormona rasta. Pojačano lučenje se primećuje s povećanom aktivnošću SNS-a i stimulacijom β-AR kateholaminima. To se događa tokom fizičkih napora, gladovanja.

Izlučivanje glukagona inhibira se hiperglikemijama, višku masnih kiselina i ketonskih tela u krvi, kao i pod uticajem inzulina, somatostatina i sekreta.

Endokrina disfunkcija pankreasa može se pojaviti u obliku nedovoljne ili prekomjerne sekrecije hormona i dovesti do oštrih kršenja homeostaze glukoze - razvoja hiper- ili hipoglikemije.

Hiperglikemija - ovo je povećanje glukoze u krvi. Može biti akutna i hronična.

Akutna hiperglikemija to je najčešće fiziološko, jer je obično uzrokovano prilivom glukoze u krv nakon jela. Njegovo trajanje obično ne prelazi 1-2 sata zbog činjenice da hiperglikemija inhibira izlučivanje glukagona i potiče lučenje inzulina. S povećanjem glukoze u krvi iznad 10 mmol / l, počinje se izlučivati ​​mokraćom. Glukoza je osmotski aktivna supstanca, pa njen višak prati povećanje osmotskog pritiska u krvi što može dovesti do dehidracije ćelija, razvoja osmotske diureze i gubitka elektrolita.

Hronična hiperglikemija, kod kojih povećana razina glukoze u krvi postoji satima, danima, tjednima ili više, može prouzrokovati oštećenje mnogih tkiva (posebno krvnih žila), pa se stoga smatra prepatološkim i (ili) patološkim stanjem. Karakterističan je znak čitave grupe metaboličkih bolesti i disfunkcije endokrinih žlijezda.

Jedan od najčešćih i najtežih među njima je dijabetes melitus (DM), koja pogađa 5-6% stanovništva. U ekonomski razvijenim zemljama broj oboljelih od dijabetesa udvostručuje se svakih 10-15 godina. Ako se dijabetes razvija zbog kršenja izlučivanja inzulina od strane β-stanica, tada se naziva šećerna bolest tipa 1 - dijabetes-1. Bolest se može razviti i smanjenjem efikasnosti inzulina na ciljane ćelije kod starijih ljudi, a naziva se šećernom bolešću tipa 2 - SD-2. Istovremeno se smanjuje osjetljivost ciljnih ćelija na djelovanje inzulina što se može kombinirati s kršenjem sekretorne funkcije p-stanica (gubitak 1. faze izlučivanja hrane).

Hiperglikemija (porast nivoa glukoze u krvi na glavi iznad 5,55 mmol / L) čest je znak dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2. Kada nivo glukoze u krvi poraste na 10 mmol / L ili više, glukoza se pojavljuje u urinu. Povećava osmotski pritisak i volumen krajnjeg urina i to je praćeno poliurijom (porastom učestalosti i volumena izlučenog urina do 4-6 l / dan). Pacijent razvija žeđ i povećan unos tečnosti (polidipsija) zbog povećanog osmotskog tlaka krvi i urina. Hiperglikemija (posebno kod DM-1) često je praćena nakupljanjem produkata nepotpune oksidacije masnih kiselina - hidroksibuterne i acetooctene kiseline (ketonska tijela), što se očituje pojavom karakterističnog mirisa izdahnutog zraka i (ili) urina, razvojem acidoze. U teškim slučajevima to može uzrokovati kršenje centralnog nervnog sistema - razvoj dijabetičke kome, praćeno gubitkom svijesti i smrću tijela.

Prekomjerni sadržaj inzulina (na primjer, tijekom nadomjesne terapije inzulinom ili stimulacije njegovog lučenja s preparatima sulfanilureje) dovodi do hipoglikemije. Njegova opasnost leži u činjenici da glukoza služi kao glavni energetski supstrat moždanim ćelijama, a kad je njegova koncentracija smanjena ili odsutna, mozak se poremeti zbog oslabljene funkcije, oštećenja i (ili) smrti neurona. Ako snižena razina glukoze traje dovoljno dugo, može nastupiti smrt. Stoga se hipoglikemija sa smanjenjem glukoze u krvi manjim od 2,2-2,8 mmol / l smatra stanjem u kojem liječnik bilo koje specijalnosti treba pružiti prvu pomoć pacijentu.

Hipoglikemija se obično dijeli na reaktivnu, koja se javlja nakon jela i na prazan stomak. Uzrok reaktivne hipoglikemije je povećana sekrecija inzulina nakon jela sa nasljednim kršenjem tolerancije na šećer (fruktozu ili galaktozu) ili promjenom osjetljivosti na leucin na aminokiselinu, kao i kod pacijenata s inzulinomom (β-stanični tumor). Uzroci hipoglikemije natašte mogu biti - insuficijencija procesa glikogenolize i (ili) glukoneogeneze u jetri i bubrezima (na primjer, s nedostatkom kontra hormonskih hormona: glukagona, kateholamina, kortizola), pretjeranog iskorištavanja glukoze u tkivima, predoziranja inzulina itd.

Hipoglikemija se manifestuje u dvije grupe znakova. Stanje hipoglikemije predstavlja stres za tijelo, kao odgovor na razvoj kojeg povećava aktivnost simpatodadrenalnog sistema, povećava se nivo kateholamina u krvi što uzrokuje tahikardiju, mdrijazu, drhtanje, hladan znoj, mučninu i osjećaj jake gladi. Fiziološki značaj aktivacije simpoadrenalnog sustava hipoglikemije leži u aktiviranju neuroendokrinih mehanizama kateholamina za brzu mobilizaciju glukoze u krv i normalizaciju njene razine. Druga grupa znakova hipoglikemije povezana je s disfunkcijom centralnog nervnog sistema. Oni se kod osobe manifestuju padom pažnje, razvojem glavobolje, osećajem straha, dezorijentacijom, oslabljenom svešću, konvulzijama, prolaznom paralizom, komom. Njihov razvoj nastaje usled oštrog nedostatka energetskih supstrata u neuronima koji ne mogu da prime dovoljno ATP u odsustvu glukoze. Neuroni nemaju mehanizme za taloženje glukoze u obliku glikogena, poput hepatocita ili miocita.

Liječnik (uključujući stomatologa) treba biti spreman za takve situacije i biti u mogućnosti pružiti prvu pomoć pacijentima oboljelima od dijabetesa u slučaju hipoglikemije. Prije nego što nastavite sa stomatološkim liječenjem, potrebno je saznati od kojih bolesti pacijent boluje. Ako ima dijabetes, pacijenta moraju pitati o njegovoj prehrani, dozama korištenog inzulina i uobičajenom fizičkom naporu. Treba imati na umu da je stres doživljen tijekom postupka liječenja dodatni rizik od razvoja hipoglikemije kod pacijenta. Stoga stomatolog mora imati bilo koju vrstu šećera - paketiće šećera, slatkiše, slatki sok ili čaj. Ako pacijent pokaže znakove hipoglikemije, morate odmah prekinuti postupak liječenja i ako je pacijent pri svijesti, tada mu dajejte šećer u bilo kojem obliku kroz usta. Ako se stanje pacijenta pogorša, treba odmah poduzeti mjere za pružanje efikasne medicinske njege.

Uloga glukagona u tijelu, mehanizam djelovanja

Mozak, crijeva, bubrezi i jetra glavni su potrošači glukoze. Na primjer, središnji živčani sustav troši 4 grama glukoze u 1 sat. Zbog toga je veoma važno stalno održavati svoju normalnu razinu.

Glikogen - supstanca koja se uglavnom skladišti u jetri, to je rezerva od oko 200 grama. Uz nedostatak glukoze ili kada je potrebna dodatna energija (fizička aktivnost, trčanje), glikogen se razgrađuje, zasićujući krv glukozom.

Ovo skladište je dovoljno oko 40 minuta. Stoga se u sportu često kaže da se sagorijeva mast tek nakon polusatnog treninga, kada se potroši sva energija u obliku glukoze i glikogena.

Gušterača pripada žlijezdama mješovitog sekreta - stvara crijevni sok, koji se luči u dvanaesnik 12 i izlučuje nekoliko hormona, stoga je njegovo tkivo anatomski i funkcionalno diferencirano. Alfa ćelije sintetišu glukagon u otočićima Langerhans. Supstanca se može sintetizovati u drugim ćelijama organa gastrointestinalnog trakta.

Nekoliko faktora pokreće lučenje hormona:

  1. Smanjenje koncentracije glukoze na kritično niske stope.
  2. Nivo inzulina.
  3. Povećanje nivoa aminokiselina u krvi (posebno, alanina i arginina).
  4. Prekomjerna vježba (na primjer, tijekom aktivnih ili teških treninga).

Funkcije glukagona povezane su sa drugim važnim biohemijskim i fiziološkim procesima:

  • povećana cirkulacija krvi u bubrezima,
  • održavanje optimalne elektrolitičke ravnoteže povećanjem brzine izlučivanja natrijuma, što poboljšava aktivnost kardiovaskularnog sistema,
  • obnavljanje jetrenog tkiva,
  • aktiviranje ćelijskog inzulina,
  • povećanje kalcijuma u ćelijama.

U stresnoj situaciji, sa prijetnjom životu i zdravlju, zajedno sa adrenalinom, ispoljavaju se fiziološki učinci glukagona. Aktivno razgrađuje glikogen i na taj način povećava glukozuaktivira opskrbu kisikom kako bi mišićima pružio dodatnu energiju. Da bi održao ravnotežu šećera, glukagon aktivno djeluje s kortizolom i somatotropinom.

Povišen nivo

Pojačana sekrecija glukagona povezana je sa hiperfunkcijom gušterače, što je uzrokovano sljedećim patologijama:

  • tumori u području alfa ćelija (glukagonoma),
  • akutni upalni proces u tkivima pankreasa (pankreatitis),
  • uništavanje ćelija jetre (ciroza),
  • hroničnog zatajenja bubrega
  • dijabetes tipa 1
  • Cushingov sindrom.

Svaka stresna situacija (uključujući operacije, ozljede, opekotine), akutna hipoglikemija (niska koncentracija glukoze), prevladavanje proteinske hrane u prehrani uzrokuju porast razine glukagona, a funkcije većine fizioloških sustava su narušene.

Nizak nivo

Manjak glukagona nastaje nakon operacije pankreasa (pankreaktomija). Hormon je svojevrsni stimulator unosa potrebnih tvari u krv i održavanja homeostaze. Smanjena razina hormona se opaža kod cistične fibroze (genetske patologije povezane s oštećenjem endokrinih žlijezda) i pankreatitisa u hroničnom obliku.

Analize - norma - kako uzeti

StarostMinimalna vrijednost (u pg / ml)Maksimalna vrijednost (u pg / ml)
Djeca (4-14 godina)0148
Odrasli20100

Stanje kada se glukagon formira u višku ima ozbiljne posljedice. Tijelo je prezasićeno glukozom, masnim kiselinama. Izolirani slučajevi nisu opasni, ali učestalo povećanje koncentracija hormona izaziva tahikardiju, hipertenziju i druge srčane patologije. Rizik od razvoja malignih novotvorina najozbiljnija je komplikacija.

Dugotrajno pomanjkanje glukagona dovodi do smanjenog učinka, vrtoglavice, zamagljene svijesti, drhtanja ekstremiteta, grčeva, slabosti i mučnine.

Za analizom hormona uzima se uzorkovanje venske krvi. Da biste dobili pouzdane rezultate, na to se morate pravilno pripremiti:

  • Za 10-12 sati prije ispitivanja suzdržite se od jela.
  • Isključite upotrebu inzulina, kateholamina i drugih lekova koji utiču na performanse. Ako se primjena lijeka ne može otkazati, to je naznačeno u smjeru analize.
  • Prije uzorkovanja krvi pacijent treba leći i opustiti se 30 minuta.

Farmakološko djelovanje

U medicini se sintetski glukagon koristi u terapeutske svrhe u teškim oblicima hipoglikemije i povezanim patološkim stanjima. Supstanca slična glukagonu koristi se za liječenje dijabetesa tipa 2. U dijagnostičke svrhe lijek je potražen u istraživanju organa gastrointestinalnog trakta.

Lijekove na bazi hormona propisuju ljekari. Farmakološko djelovanje glukagona usmjereno je na:

  • povećanje koncentracije glukoze,
  • ublažavanje mišićnih grčeva,
  • promena u broju srčanih kontrakcija.

Indikacije za upotrebu lijeka

Učinak hormona na koncentraciju glukoze i glikogena koristi se za liječenje različitih patologija. Indikacije za upotrebu lijeka su sljedeće:

  • teška hipoglikemija, kada se glukoza ne može davati kapalicom,
  • suzbijanje pokretljivosti gastrointestinalnog trakta tokom radijacijske dijagnostike,
  • pacijenti sa mentalnim poremećajima kao šok-terapija,
  • akutni divertikulitis (upala creva s stvaranjem vrećastih izbočenja),
  • patologija bilijarnog trakta,
  • za opuštanje glatkih mišića creva.

Kontraindikacije

Lijek glukagon je kontraindiciran kod određenih bolesti:

  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • hiperglikemija (visoka koncentracija glukoze u krvi),
  • insulinoma (benigni, rijetko maligni, tumor otočića Langerhansa pankreasa),
  • feokromocitom (hormonski aktivna neoplazma koja izaziva pojačano lučenje kateholamina).

Glukagon ili "hormon gladi" izlučuju gušteraču. On je antagonist inzulina i aktivno sudjeluje u održavanju ravnoteže šećera u krvi. Manjak i nedostatak hormona izaziva različite patologije.

Proizvodnja i aktivnost glukagona

Glukagon je peptidna supstanca koju stvaraju otočići Langerhans i druge ćelije gušterače. Roditelj ovog hormona je preproglukagon.

Direktan utjecaj na sintezu glukagona ima glukoza koju tijelo dobiva iz hrane. Takođe, na sintezu hormona utiču proteinski proizvodi koje osoba uzme sa hranom. Sadrže arginin i alanin koji povećavaju količinu opisane tvari u tijelu.

Na sintezu glukagona utječu fizički rad i vježbanje. Što je veće opterećenje, veća je i sinteza hormona. Takođe se počinje intenzivno proizvoditi tokom posta. Kao zaštitno sredstvo, tvar se proizvodi tokom stresa. Na njen porast utiče porast nivoa adrenalina i norepinefrina.

Glukagon se koristi za stvaranje glukoze iz proteinskih aminokiselina. Tako on pruža svim organima ljudskog tijela energiju potrebnu za funkcioniranje. Funkcije glukagona uključuju:

  • propadanje glikogena u jetri i mišićima, zbog čega se zaliha glukoze koja je tamo pohranjena oslobađa u krv i služi za energetski metabolizam,
  • razgradnju lipida (masti), što takođe vodi do energetske opskrbe tijela,
  • proizvodnja glukoze iz hrane bez ugljikohidrata,
  • obezbeđivanje povećane opskrbe krvlju bubrega,
  • podizanje krvnog pritiska
  • povećana brzina otkucaja srca
  • antispazmodijski efekat,
  • povećanje sadržaja kateholamina,
  • stimulacija oporavka ćelija jetre,
  • ubrzanje procesa izlučivanja natrijuma i fosfora iz organizma,
  • podešavanje razmene magnezijuma,
  • povećanje kalcijuma u ćelijama,
  • povlačenje iz ćelija inzulina.

Treba napomenuti da glukagon ne potiče proizvodnju glukoze u mišićima, jer nemaju potrebne receptore koji bi reagirali na hormon. Ali popis pokazuje kako je uloga materije u našem tijelu prilično velika.

Glukagon i inzulin - 2 suprotna hormona. Insulin se koristi za akumuliranje glukoze u ćelijama. Proizvodi se s visokim sadržajem glukoze i drži je u rezervi. Mehanizam djelovanja glukagona je taj što on oslobađa glukozu iz stanica i usmjerava je u organe tijela za energetski metabolizam. Također treba uzeti u obzir da neki organi tijela apsorbiraju glukozu, uprkos funkcioniranju inzulina. Oni uključuju mozak glave, creva (neke njegove delove), jetru i oba bubrega.Da bismo uravnotežili razmjenu šećera u tijelu, potrebni su i drugi hormoni - to je kortizol, hormon straha, adrenalin, koji utiče na rast kostiju i hormona rasta tkiva.

Norma hormona i odstupanja od njega

Stopa hormona glukagona ovisi o dobi osobe. U odraslih je vilica između donje i gornje vrijednosti manja. Tabela je sljedeća:

Dob (godine)Donja granična vrijednost (pg / ml)Gornja granica (pg / ml)
4-140148
Preko 1420100

Odstupanje od norme volumena hormona može ukazivati ​​na patologiju. Uključivanje, prilikom određivanja smanjene količine tvari, moguće su sljedeće:

  • teška cistična fibroza endokrinih žlijezda i disajnih organa,
  • hronična upala pankreasa,
  • smanjenje nivoa glukagona nastaje nakon operacija uklanjanja pankreasa.

Funkcije glukagona su uklanjanje nekih od navedenih patologija. Visok sadržaj neke supstance ukazuje na jednu od situacija:

  • povećana glukoza zbog šećerne bolesti tipa 1,
  • tumor pankreasa,
  • akutna upala pankreasa,
  • ciroza jetre (degeneracija ćelija u tumorsko tkivo),
  • prekomjerna proizvodnja glukokortikoida u vezi sa stvaranjem njihovih ćelija tumora,
  • hronično zatajenje bubrega
  • prekomjerna vježba
  • psihološki stres.

U slučaju viška ili smanjenja hormona, liječnik propisuje druga istraživanja za tačnu dijagnozu. Da bi se utvrdila razina glukagona, radi se biohemija krvi.

Sredstva koja sadrže glukagon

Sinteza glukagona vrši se iz hormona životinja, iskorištavajući činjenicu da imaju ovu supstancu slične strukture. Lijek se oslobađa u obliku tekućine za injekcije i u obliku tableta za oralnu primjenu. Injekcije se daju intravenski ili intramuskularno. Lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • dijabetes s niskom glukozom
  • dodatni tretman za depresiju,
  • potrebu za ublažavanjem spazma creva,
  • za smirenje i ispravljanje glatkih mišića,
  • s bolestima bilijarnog trakta,
  • zračenjem pregleda želuca.

Uputa opisuje da je doza injekcije koja se daje intravenski ili, ako nije moguće ubrizgati venu, intramuskularno, 1 ml. Nakon injekcije opaženo je povećanje nivoa hormona, praćeno povećanjem količine glukoze nakon 10 minuta.

Lijek se može koristiti za liječenje djece. Ako je bebina težina manja od 20 kg, doza ne smije biti veća od 0,5 ml. Za teže dijete doziranje je od 0,5 do 1 ml. Ako učinak primjene lijeka nije dovoljan, injekcija se ponavlja nakon 12 minuta. Potrebno je probadanje na drugom mestu.

Liječenje djece i trudnica može se provesti samo u klinici pod nadzorom specijaliste. U pripremi za dijagnozu zračenja ubrizgava se 0,25 mg do 2 mg leka. Dozu, ovisno o stanju pacijenta i njegove težine, liječnik izračunava. Strogo je zabranjeno uzimanje lijeka u bilo kojem obliku bez recepta liječnika.

Ako se lijek koristi za hitnu njegu, nakon uzimanja morate jesti proteinske proizvode, popiti šalicu toplog zaslađenog čaja i odlaziti u krevet 2 sata.

Ako je glukoza ispod normalne vrijednosti, što trebam učiniti?

Prije dolaska liječnika možete povećati glukozu jedući određenu hranu. Dobro je jesti 50 g meda koji sadrži prirodnu fruktozu, glukozu i saharozu. Uostalom, samo umjetna fruktoza je štetna. A ako se glukagon i glukoza ne proizvode u dovoljnim količinama da bismo nas opskrbili glukozom, šećer se mora uzimati kao hrana.

Pomoću obnavljanja čaja za snagu s džemom. Nakon jakih preopterećenja ili živčanog stresa, korisno je jesti čvrsto s visokokaloričnom hranom. Na njihovoj listi nalaze se morski plodovi, orasi, jabuke, sirevi, sjemenke bundeve, biljna ulja. Prednost će donijeti odmor u prozračenoj sobi i zvuk sna.

Šta je ovo

Polipeptidni hormon nastaje u gušterači tokom transformacije iz preproglukagona. Antagonist inzulina neophodan je za kontrolu optimalne razine glikemije u tijelu. Molekula peptidnog hormona sastoji se od 29 aminokiselina.

Inzulin i glukagon su međusobno povezani: druga komponenta inhibira aktivnost prve. Optimalna kombinacija regulatora sprečava nagli pad i značajno povećanje koncentracije glukoze u krvi. Primjena antagonista inzulina brzo obnavlja razinu šećera u krvi s hipoglikemijom.

Glukagon ima i drugo ime - "hormon gladi". Razlog je utjecaj više faktora, pod utjecajem kojih tijelo signalizira nedostatak energije. Važna stvar je dolazak mozga u signal o smanjenju razine glukoze radi aktiviranja sekrecije glukagona, kao rezultat procesa javlja se osjećaj gladi.

Na pozadini napornog fizičkog rada razina hormona polipeptida raste 5 puta ili više, s povećanjem koncentracije alanina i arginina (aminokiselina), takođe se povećavaju i pokazatelji. U djece rođene majke s dijabetesom često se smanjuje lučenje antagonista inzulina, što može dovesti do stvaranja neonatalne hipoglikemije.

Što je patuljasti hipofiza i kako liječiti nedostatak proizvodnje hormona rasta? Imamo odgovor!

Pročitajte o tome kako uzimati Siofor kao terapiju za održavanje dijabetesa tipa 2 u ovom članku.

Funkcije tijela

Glavna uloga je postizanje ravnoteže hormona pankreasa i optimalnog nivoa glukoze. Polipeptidni hormon inhibira lučenje inzulina, sprečava razvoj hipo- i hiperglikemije.

Ostale funkcije glukagona u tijelu:

  • kontrola natrijum indikatora, eliminacija viška elementa u tragovima, normalizacija rada srca i krvnih sudova,
  • ubrzavanje razgradnje masti, smanjenje koncentracije holesterola, smanjenje rizika od ateroskleroze,
  • stimulišući učinak na ćelije za izlučivanje inzulina,
  • ubrzava oporavak hepatocita,
  • aktiviranje protoka krvi u prirodne filtere. Loše dotok krvi u bubrege jedan je od uzroka oštećenja nefrona, oslabljene koncentracije, filtracije, endokrine i ekskrecijske funkcije organa u obliku graha.

Polipeptidni hormon pokazuje efekat sličan efektima adrenalina. U ekstremnim situacijama, kada tijelo reagira na stres, značajno fizičko preopterećenje, opasnost gotovo trenutno povećava koncentraciju glukoze. Posljedica - mišići brzo dobijaju dodatni dio hrane i energije za trenutno djelovanje na pozadini snažnog navale adrenalina.

Kada treba uzeti analizu

Glavna indikacija su znakovi koji ukazuju na razvoj hipoglikemije. U slučaju akutnog nedostatka glukoze u krvi, pacijent mora hitno uzeti test na hormone gušterače kako bi shvatio koliko su ozbiljna odstupanja u sekreciji važnih regulatora.

Ostale indikacije:

  • sumnja na dijabetes
  • pacijent gubi na težini bez vidljivog razloga
  • u procesu dijagnosticiranja tumorskog procesa,
  • sa pojavom migratornih osipa na tijelu.

Pravila pripreme

Važno je slediti jednostavna pravila:

  • dan prije testa ne konzumirajte puno slatkiša, nemojte naporno raditi, izbjegavajte stres,
  • prije analize dva dana, alkohol je zabranjen,
  • optimalni interval između uzimanja hrane i krvi je od 8 do 10 sati. Uz oštar pad nivoa šećera, morate odmah da provedete studiju kako biste otkrili koncentraciju antagonista inzulina,
  • u nedostatku indikacija za hitnu analizu, morate doći u laboratoriju ujutro, prije jela. Ne možete piti previše, da ne biste započeli aktivnu proizvodnju jetrenih enzima.

Razlozi odstupanja

Promjena izlučivanja hormona gušterače ovisi o mnogim faktorima. U ekstremnim situacijama ne raste samo nivo adrenalina, već i nivo glukagona. Vrijednosti se mijenjaju neuravnoteženom prehranom, prekomjernom konzumiranjem proteinske hrane (obično sportaša ili žena, nakon određene vrste dijeta). Postoji nekoliko patologija koje nepovoljno utječu na rad gušterače i hormonalnu pozadinu.

Glukagon se povećao

Pretjerano lučenje hormona primjećuje se kod sljedećih bolesti i stanja:

  • karcinom pankreasa
  • dijabetes melitus
  • razvoj hipoglikemije,
  • Cushingova bolest i sindrom,
  • zatajenje bubrega
  • glukagonoma - tumor alfa ćelija otočića Langerhansa,
  • ciroza jetre
  • pankreatitis

Razina hormona značajno se povećava u razdoblju nakon operacije, uslijed ozljeda, opekotina, jakog stresa i psiholoških poremećaja. Drugi faktor je prekomerni unos proteinske hrane.

Kako stabilizirati performanse regulatora

Važno je analizirati faktore koji utječu na lučenje hormona pankreasa. Ako prekršite pravila prehrane, strast prema proteinskim dijetama ili korištenje proteina u velikim količinama za izgradnju mišića, morate prilagoditi prehranu. Uz nisku razinu glukagona, treba povećati količinu bjelančevina, precijenjene stope - smanjiti.

Ako je povećana sekrecija antagonista inzulina povezana s teškim mentalnim ili nervnim stresom, važno je promijeniti zanimanje ili stabilizirati mikroklimu u obitelji. Dugotrajno odstupanje nivoa glukagona negativno utječe na lučenje inzulina, što može dovesti do viška ili smanjenja koncentracije glukoze. Oba stanja (hiper- i hipoglikemija) su opasna po tijelo.

Uz kritične pokazatelje šećera (nagli pad), važno je na vrijeme uvesti sintetički analog hormona glukagona. Nakon injekcije pacijentovo se stanje brzo stabilizira, razina glukoze vraća se u normalu. Važno je pratiti vrijednosti šećera radi ispravnog izračuna ukupne norme hormona gušterače.

Kada identificirate bolesti koje nepovoljno utječu na razinu antagonista inzulina, potrebno je proći terapiju pod vodstvom specijaliziranog stručnjaka. U tumorskom procesu u većini slučajeva potrebna je operacija za uklanjanje neoplazme. Patološki procesi ne mogu započeti procese u želucu i crevima: smanjenje ili povećanje koncentracije antagonista inzulina u krvnoj plazmi remeti probavni trakt.

Kada se oporavi od opekotina i povreda, stopa glukagona postepeno se vraća u normalu. Važno je osigurati psihološku rehabilitaciju pacijenta kako bi se smanjio rizik od fluktuacije u nivou antagonista inzulina.

Saznajte o uzrocima funkcionalnih cista na jajnicima kod žena i o liječenju novotvorina.

Na ovoj stranici su napisani simptomi povećanja timusa u djece i mogućnosti liječenja patološkog stanja.

Idite na http://vse-o-gormonah.com/vnutrennaja-sekretsija/shhitovidnaya/oftalmopatiya.html i pročitajte o tome kako liječiti endokrinu oftalmopatiju i spriječiti razvoj opasnih komplikacija.

Sintetički glukagon za liječenje bolesti

Hormonski lijek proizvodi se na osnovi tvari koja se izlučuje iz gušterače goveda i svinja. U sastavu je glukagon dobijen od ovih životinja identičan komponenti ljudskog tijela. Hormonski lijek je injekcija.

S kritičnim padom koncentracije šećera (hipoglikemija), pacijentovo se stanje poboljšava nakon kratkog vremenskog razdoblja nakon intramuskularne ili intravenske primjene 1 ml glukagona. U djetinjstvu je lijek dopušteno koristiti samo pod nadzorom endokrinologa. Najbolja opcija je podijeliti dopuštene doze u dvije do tri injekcije, interval između injekcija je od 10 do 15 minuta. Nakon što ste obnovili koncentraciju glukoze, morate jesti i piti slatki čaj, a zatim se odmarati jedan i pol do dva sata. U liječenju drugih bolesti doziranje analoga sintetskog glukagona određuje lekar.

Trudnicama se može dati hormon strogo prema uputama endokrinologa ako vrijednosti šećera padnu na kritične razine. Važno je odabrati optimalnu dozu i trajanje liječenja. S prirodnim hranjenjem lijek se primjenjuje samo u hitnim slučajevima. Tokom terapije potrebno je privremeno odbiti dijete od dojke.

Sintetički glukagon koristi se kao deo složene terapije mnogih patologija:

  • dijabetes melitus (s razvojem hipoglikemije),
  • grčevi u stomaku i crevima, uključujući akutni divertikulitis,
  • patoloških procesa u žučnoj kesici i kanalima,
  • mentalne bolesti (u sklopu šok-terapije).

Sintetički oblik glukagona pokazuje dobar rezultat u procesu pripreme pacijenata za instrumentalni pregled donjeg i gornjeg dijela crijeva. Liječnici često koriste hormon prije radioterapije i radiografije.

Sintetski hormon nije propisan:

  • s razvojem hiperglikemije,
  • kod male djece, s tjelesnom težinom ispod 25 kg,
  • ako pacijent ima nadbubrežni tumor koji proizvodi hormon - feokromocitom,
  • s razvojem insulinoma,
  • sa osjetljivošću na aktivnu supstancu.

Saznajte više o glukagonu u vašem tijelu nakon što ste pogledali sljedeći video:

Pogledajte video: Pankreas Gušterača (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar