Odakle dolazi visok holesterol u krvi?

Holesterol (ponekad kažu "holesterol") je najvažnije organsko jedinjenje za naše tijelo.
Dio je bioloških membrana gotovo svih stanica, dajući im potrebnu krutost i propusnost, potreban je za proizvodnju vitamina D, mnogih hormona, za normalno funkcioniranje živčanih vlakana. Glavni "građevinski materijal" za stvaranje kolesterola su zasićene masne kiseline, koje su bogate životinjskim proizvodima. Nakon što osoba pojede komad šunke ili sira, kolač ili lepinju, pavlaku ili pržena jaja ili druge proizvode, masti iz njih, koje se procesuiraju u crijevima, apsorbuju se u krv i uđu
do jetre, gde iz njih nastaje holesterol. Tada se holesterol prenosi u različite dijelove tijela, gdje on obavlja svoje funkcije. Holesterol se prenosi krvnim žilama kao dio posebnih lipidno-proteinskih kompleksa koji variraju u veličini, gustoći i sadržaju lipida.

Postoje dve glavne vrste lipoproteina. Jedan od njih - lipoproteini niske gustine (LDL-C) - prenose holesterol iz jetre u one dijelove tijela gdje su potrebni. Tijelu je za normalno funkcioniranje potrebno vrlo malo kolesterola, mnogo manje nego što jetra proizvodi iz masti. Istovremeno, tijelo se ne riješi viška kolesterola, nego ga zadržava. Višak kolesterola se taloži u unutrašnjoj ljusci velikih arterija: aorte, arterija mozga, srca i bubrega. Tamo se, postepeno rastući, okupljaju višak holesterola u obliku aterosklerotskih plakova.

Male naslage holesterola mogu se pojaviti u mladoj dobi, u većini slučajeva
nemaju klinički značaj. Kada se pojavi kardiovaskularna bolest, aterosklerotski plakovi mogu dostići značajnu veličinu i onemogućiti ili potpuno zaustaviti dotok krvi u srce, mozak i druge organe.

Molekuli LDL-C, koji prevoze holesterol iz jetre, nadopunjavaju naslage holesterola u žilama. Stoga, što je veći sadržaj LDL-C u krvi, brže se povećavaju aterosklerotični plakovi unutar arterija, prije se razvija ateroskleroza i njene komplikacije (infarkt miokarda, moždani udar, niža cirkulacija krvi itd.)

Druga vrsta lipoproteina je lipoprotein visoke gustoće (HDL-C). Oni su raspoređeni nešto drugačije, a njihova je glavna uloga drugačija. HDL-C uglavnom prenosi višak holesterola nazad u jetru, usporavajući rast aterosklerotskih plakova, usporavajući razvoj ateroskleroze.

Radi jednostavnosti, LDL-C naziva se "lošim" kolesterolom (što je više LDL-C, veća je vjerojatnost da će se razboljeti i obrnuto), a HDL-C naziva se "dobrim kolesterolom" (što je veća razina HDL-C u HDL-u, sporije se razvija bolest) . Od zbroja HDL-C i HDL-C koji cirkuliraju u krvi zajedno sa nekim drugim molekulama, dodaje se pokazatelj ukupnog holesterola. 1,2

Jednostavno i jasno - o holesterolu

Holesterol je voštana supstanca nalik masti koja se nalazi u svim ćelijama našeg tijela. Tijelu je potreban holesterol da bi se proizveo hormoni, vitaminD, supstance za varenje hranei još mnogo toga za šta. Stoga ne možete bez holesterola.

Tijelo samo proizvodi holesterol koji mu je potreban (do 80%), a holesterol dobijamo i hranom.

Holesterol se kreće krvotokom u obliku jedinjenja sa proteinima, ovi spojevi se nazivaju lipoproteini.

Lipoproteini dolaze u dva oblika - niska i velika gustina.

Loše i dobro

Šta znači izraz "visoki holesterol u krvi"?

Lipoproteini niske gustine - ovo je notorno "Loš holesterol". Visok nivo „lošeg“ holesterola - to je ono čega biste se trebali bojati. Jer to vodi u stvaranje holesterolnih plakova na zidovima arterija. A budući da krv teče kroz arterije od srca do svih organa, jasno je da prepreke na njenom putu, loš protok krvi neće usporiti, stvoriti gomilu zdravstvenih problema.

Opasnost leži u činjenici da se ovo stanje ne manifestira na bilo koji način, a osoba, ako ne prođe pregled, možda ne zna da ima povišen holesterol (u daljnjem tekstu govorimo, naravno, o visokom nivou lošeg holesterola).

Naprotiv, „dobar“ holesterol, tj. lipoproteini velike gustine, ne traži nikakvo taloženje i lijepljenje na stijenke krvnih žila. Zbog toga u zdravom tijelu ima više takvih lipoproteina.

Šta je bogato visokim holesterolom?

Oni koji ga imaju, prvi kandidati za koronarna bolest srca. Kod koronarne srčane bolesti dolazi do poremećaja opskrbe krvi miokardom srca, a to su angina, te mogućnost srčanog udara i druga stanja koja su zaista opasna po život.

Odmah to neće učiniti bez ateroskleroza. Plakovi nastaju u koronarnim arterijama srca, koji se sastoje od holesterola, masti, kalcijuma i drugih krvnih supstanci. Krv bogata kisikom slabo teče kroz sužene arterije. Manjak krvi i kisika očituje se bolom u grudima.

Ako je arterija potpuno blokirana zbog protoka krvi, rezultat može biti srčani udar

Sympaty.net savjetuje da se zapamtite dva važna obrasca za zdravlje:

  • veći je nivo BAD holesterola, veće su vam šanse da dobijete srčane probleme
  • što je veći nivo „DOBROg“ holesterola, niže su vam šanse da doživite kardiovaskularne bolesti

Kako saznati nivo holesterola u krvi

Da biste to učinili, prođite biohemijski test krvi. Holesterol u krvi mjeri se u milimolama / litri ili u miligramima / decilitru.

Norma za ukupni holesterol je do 5,2 mmol / l.

Lipoprotein niske gustoće (tj. Loš holesterol) ne bi trebao biti veći od 4,82 mmol / l (prema drugim izvorima - ne bi trebao biti veći od 3,5 mmol / l).
A nivo lipoproteina visoke gustoće (tj. "Dobar" holesterol) treba biti najmanje 1-1,2 mmol / l, ali općenito, što je veći, to je bolje.

Visoki holesterol u krvi: faktori rizika

Je masna hrana životinjskog porekla, hrana koja sadrži trans masti, zasićene životinjske masti, ugljikohidrate. Sadrži malo vlakana, elemenata u tragovima i vitamina, polinezasićenih masnih kiselina.

Ako puno i često jedete masno meso, iznutrice, masnoće, sir, maslac, dimljeno meso, masni sir, kiselu pavlaku, onda bi to vjerojatno trebali igrati sigurno i provjeriti koliko je visok nivo vašeg kolesterola.

Dodatni faktori rizika - pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, nedostatak fizičke aktivnosti. Ako često prejedate, imate višak kilograma, imate probleme sa hormonalnom pozadinom - sve to povećava nivo opasnih lipoproteina niske gustine u krvi.

U sljedećem članku reći ćemo vam šta treba učiniti ako je pregled pokazao da imate visoki kolesterol u krvi.

Šta je holesterol?

Riječ "holesterol" dolazi od grčke riječi "žuč" i "tvrd", jer je prva otkrivena u žučnim kamenima. Holesterol spada u skupinu lipida. 80% holesterola proizvodi jetra, a 20% u tijelu dolazi iz konzumirane hrane.

Šta je štetni holesterol?

Danas se puno govori o opasnostima holesterola u krvi, iako zapravo kolesterol sintetiše ljudska jetra i u normalnim proporcijama ne nanosi štetu. Ali ako osoba jede previše masnu hranu, koja, zapravo, sadrži veliku količinu kolesterola, onda se njezini udjeli u krvi povećavaju, a to može dovesti do negativnih posljedica.

To se objašnjava činjenicom da se višak kolesterola nakuplja na zidovima krvnih žila, a oko takvih nakupina formira se vezivno tkivo, koje nazivamo aterosklerotičnim ili holesterolnim plakovima. Takvi plakovi ometaju protok krvi, jer sužavaju lumen krvnih žila.

Štoviše, s vremenom se ovi plakovi mogu otvoriti, što rezultira ugrušcima krvi koji mogu potpuno blokirati žile. To je ono što može uzrokovati srčani udar ili moždani udar.

Dobar i loš holesterol

Ne znaju svi da pored „lošeg“, štetnog za krvne žile od holesterola, postoji i „dobar“. Razlika između ove vrste holesterola je u tome što "loš" holesterol ima malu gustinu, i to što se taloži na stijenkama krvnih žila. A „dobar“ holesterol ima visoku gustinu lipoproteina, koji upravo pomažu našem telu da se reši viška „lošeg“ holesterola i štite od razvoja ateroskleroze. I što je veća gustoća kolesterola, to je manje vjerovatno da će se razviti vaskularne bolesti.

Za šta je "dobar" holesterol?

„Dobar“ holesterol je važan za telo. Sastavni je deo ćelijskih membrana i uključen je u stalnu deobu ćelija, odnosno u obnavljanju našeg tela.

„Dobar“ holesterol potiče rast i stvaranje koštanih kostiju, a također sudjeluje u sintezi spolnih hormona.

"Dobar" holesterol je posebno važan za decu, jer pruža ne samo punopravan fizički razvoj, već i mentalni.

Prehrana i holesterol

Sigurno je utvrđeno da uz prehranu dobijamo i "loš" holesterol. Uključujući namirnice s visokim sadržajem holesterola u prehranu, mi sami štetimo svom zdravlju. O kojim proizvodima govorite?

Prije svega, to su proizvodi životinjskog porijekla. Ali mora se imati na umu da, na primjer, sadržaj holesterola u 100 g svinjskog mozga dostiže 2000 mg, a u pilećim dojkama samo 10 mg. Stoga, kada sastavljate svoju prehranu, jednostavno se morate zanimati za tablicu sadržaja holesterola u hrani.

Naša prehrana bi trebala biti osmišljena na način da, dobivanjem cjelovite prehrane s uravnoteženom količinom tvari i vitamina potrebnih tijelu, smanjuje količinu „lošeg“ kolesterola u krvi i povećava razinu „dobrog“.

Dakle, šta treba uključiti u vašu prehranu za snižavanje holesterola? Na vašem jelovniku bi trebalo biti puno povrća, voća i bilja. Posebno korisni: peršun, mrkva, kopar, celer, bijeli kupus, brokoli, bela paprika.

Maslac treba zamijeniti biljnim uljem, posebno je korisno suncokretovo ulje koje sadrži veliku količinu vitamina E. Orasi koji sadrže nezasićene masti koje snižavaju kolesterol u krvi nisu suvišne u vašoj prehrani.

Jedna od najkorisnijih namirnica za lečenje i sprečavanje ateroskleroze je beli luk. Samo 3 češnja svježeg češnjaka dnevno smanjuju holesterol za 10-15%! Svježi luk je podjednako koristan, od čega 59g može povećati nivo "dobra"! 25-30% holesterola!

Ne zaboravite da uvrstite u ishranu i mahunarke - soju, grah, grašak i leću. Jedna šolja kuvanog pasulja može sniziti holesterol za 20%!

I, naravno, ne zaboravite na ribu - posebno je korisna na krvnim žilama!

Kretanje je neprijatelj holesterola!

Jedan od ozbiljnih razloga za pojavu ateroskleroze i drugih krvožilnih bolesti jeste sjedeći način života. Statistički podaci nerazumno tvrde da ljudi mentalnog rada razvijaju aterosklerozu mnogo puta češće od onih koji se bave fizičkim radom.

Nemaju svi vremena, pa čak ni novaca, da posjete fitnes centar ili bazen, ali svejedno, ako vam je zdravlje draga, svakako morate pregledati svoj raspored rada i slobodnog vremena, uključujući fizički odgoj i sport ili barem jutarnje vježbe i planinarenje.

Holesterol i njegove funkcije u tijelu

Holesterol (drugo ime je holesterol) je organski masni alkohol koji se nalazi u ćelijama živih organizama. Za razliku od drugih masti prirodnog porijekla, on nema sposobnost da se rastvara u vodi. U krvi ljudi sadržana je u obliku složenih spojeva - lipoproteina.

Supstanca ima važnu ulogu u stabilnom funkcionisanju tijela u cjelini i njegovih pojedinačnih sistema, organa. Supstanca nalik masnoći tradicionalno se klasifikuje kao „dobra“ i „loša“. Ovo odvajanje je prilično proizvoljno, jer komponenta ne može biti dobra ili loša.

Ima jedinstven sastav i strukturalnu strukturu. Njegov efekat određuje se čemu je proteinski holesterol povezan. Drugim riječima, opasnost se opaža u onim slučajevima kada je komponenta u vezanom, a ne slobodnom stanju.

Postoji nekoliko grupa proteinskih komponenti koje dostavljaju holesterol različitim organima i tkivima:

  • Skupina visoke molekulske težine (HDL). Uključuje lipoproteine ​​visoke gustoće, koji imaju različito ime - "koristan" holesterol,
  • Skupina niske molekularne težine (LDL). Uključuje lipoproteine ​​male gustine koji su povezani sa lošim holesterolom.
  • Proteini vrlo male molekulske težine predstavljeni su potklasom lipoproteina preniske gustine,
  • Hilomikron je klasa proteinskih jedinjenja koja se stvaraju u crijevima.

Zbog dovoljne količine kolesterola u krvi se stvaraju steroidni hormoni i žučne kiseline. Supstanca aktivno učestvuje u centralnom nervnom i imunološkom sistemu i doprinosi proizvodnji vitamina D.

Odakle dolazi holesterol?

Dakle, hajde da shvatimo odakle dolazi holesterol u krvi? Pogrešno je vjerovanje da tvar dolazi isključivo iz hrane. Oko 25% holesterola dolazi s proizvodima koji sadrže tu supstancu. Preostali procenat sintetiše se u ljudskom telu.

Sinteza uključuje jetru, tanko crijevo, bubrege, nadbubrežne žlijezde, spolne žlijezde, pa čak i kožu. Ljudsko tijelo sadrži 80% slobodnog kolesterola i 20% u vezanom obliku.

Proces proizvodnje je sljedeći: životinjske masti ulaze u želudac s hranom. Oni se pod utjecajem žuči razgrađuju, nakon čega se transportiraju u tanko crijevo. Masni alkohol se apsorbuje iz njega kroz zidove, nakon čega on ulazi u jetru uz pomoć krvožilnog sistema.

Ostatak se kreće u debelom crijevu, iz kojeg slično ulazi u jetru. Tvar koja se iz bilo kojeg razloga ne apsorbuje napušta tijelo prirodno - zajedno s izmetom.

Iz dolaznog holesterola jetra stvara žučne kiseline, koje su klasificirane kao steroidne komponente. Općenito govoreći, ovaj proces zauzima oko 80-85% dolazne tvari. Takođe, iz nje nastaju lipoproteini kombiniranjem s proteinima. To osigurava transport do tkiva i organa.

  1. LDL su veliki, karakterizira ih labava struktura, jer se sastoje od glomaznih lipida. Oni se pridržavaju unutarnje površine krvnih žila, što tvori aterosklerotični plak.
  2. HDL ima malu veličinu, guste strukture, jer sadrže mnogo teških proteina. Zbog svoje strukture, molekuli mogu sakupljati višak lipida na zidovima krvnih žila i poslati ih u jetru na obradu.

Loša prehrana, konzumiranje velike količine životinjskih masti izaziva povećanje lošeg kolesterola u krvi.Holesterol može povećati masno meso, mliječne proizvode s visokim udjelom masnoće, prženi krumpir u biljnom ulju, škampe, brašno i slatke proizvode, majonez, itd. Utječe na LDL, a naročito na pileća jaja. Sadrži puno holesterola. No, u proizvodu postoje i druge tvari koje neutraliziraju masni alkohol, pa je dopušteno njihovo korištenje dnevno.

Odakle dolazi holesterol u tijelu ako je osoba vegetarijanac? Budući da supstanca ne dolazi samo s proizvodima, već se i proizvodi unutar tijela, na pozadini određenih provocirajućih faktora, pokazatelj postaje viši od normalnog.

Optimalna razina ukupnog kolesterola je do 5,2 jedinice, maksimalni dozvoljeni sadržaj varira od 5,2 do 6,2 mmol / l.

Na razini iznad 6,2 jedinice poduzimaju se mjere usmjerene na snižavanje pokazatelja.

Uzroci visokog holesterola

Profil holesterola ovisi o mnogim faktorima. Nivo LDL-a se ne povećava uvijek ako ljudsko tijelo prima puno holesterola s hranom. Taloženje aterosklerotskih plakova razvija se pod uticajem niza faktora.

Visoka koncentracija lošeg kolesterola označava činjenicu da tijelo ima ozbiljne poremećaje, hronične patologije itd. Patološke procese koji onemogućavaju potpunu proizvodnju holesterola, što dovodi do razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Povećanje se često zasniva na genetskoj predispoziciji. Često se dijagnosticira porodična i poligena hiperholesterolemija.

Bolesti koje dovode do povećanja LDL u krvi:

  • Bubrežna disfunkcija - sa nefroptozom, zatajenjem bubrega,
  • Hipertenzija (hronično visok krvni pritisak)
  • Bolesti jetre, na primjer, akutni ili hronični hepatitis, ciroza,
  • Patologije gušterače - tumorske neoplazme, akutni i hronični oblik pankreatitisa,
  • Dijabetes tipa 2
  • Oslabljena probavljivost šećera u krvi,
  • Hipotireoza,
  • Nedostatak hormona rasta.

Povećanje lošeg holesterola nije uvijek uzrokovano bolešću. Provocirajući faktori uključuju vrijeme prenošenja djeteta, pretjerano konzumiranje alkoholnih pića, poremećaje metabolizma, uporabu određenih lijekova (diuretici, steroidi i kontracepcijski sredstva za oralnu primjenu).

Kako se nositi sa visokim holesterolom?

Činjenica je stvaranje kolesteroloških plakova, ovo je prijetnja ne samo zdravlju, već i životu dijabetičara. Zbog štetnih učinaka, rizik od tromboze povećava se nekoliko puta, što povećava vjerovatnoću od srčanog udara, hemoragičnog ili ishemijskog moždanog udara, plućne embolije i drugih komplikacija.

Potrebno je sveobuhvatno se osloboditi visokog holesterola. Prije svega, ljekari preporučuju da preispitaju svoj način života i obrate pažnju na prehranu. Dijeta uključuje ograničavanje hrane bogate holesterolom.

Važno je da pacijent s dijabetesom dnevno konzumira ne više od 300 mg alkohola u obliku masti. Postoje namirnice koje povećavaju LDL, ali postoje i namirnice koje snižavaju nivo:

  1. Patlidžan, špinat, brokula, celer, repa i tikvice.
  2. Proizvodi od orašastih plodova pomažu u smanjenju LDL-a. Imaju mnogo vitamina koji pozitivno djeluju na stanje srca i krvnih sudova.
  3. Losos, losos, pastrmka i druge ribe doprinose rastvaranju aterosklerotskih plakova. Jedu se u kuvanom, pečenom ili slanom obliku.
  4. Voće - avokado, ribizla, šipak. Dijabetičarima se preporučuje odabir nezaslađenih vrsta.
  5. Prirodni med
  6. Plodovi mora.
  7. Zeleni čaj.
  8. Tamna čokolada.

Sport pomaže da uklonite holesterol. Optimalna fizička aktivnost uklanja višak lipida koji se unosi u hranu. Kada loši lipoproteini ne ostanu u tijelu duže vrijeme, nemaju vremena da se prilijepe na stijenku suda. Naučno je dokazano da ljudi koji trče redovno manje stvaraju aterosklerotske plakove, imaju normalan šećer u krvi. Vježbanje je posebno korisno za starije pacijente, jer nakon 50 godina, razina LDL raste gotovo u svim, što je povezano sa načinom života.

Preporučuje se prestanak pušenja - najčešći faktor koji pogoršava zdravlje. Cigarete negativno djeluju na sve organe, bez izuzetka, povećavaju rizik od ateroskleroze krvnih sudova. Potrebno je ograničiti potrošnju alkoholnih proizvoda na 50 g jakih pića i 200 ml tekućine sa malo alkohola (pivo, ale).

Pijenje svježe cijeđenih sokova dobar je način liječenja i sprečavanja hiperholesterolemije. Moramo piti sok od mrkve, celera, jabuka, repe, krastavaca, kupusa i narandže.

Stručnjaci u videu u ovom članku govoriće o holesterolu.

Zašto je to potrebno?

Kristali holesterola jačaju membrane svih ćelija koje učestvuju u metabolizmu vitamina, energije, hormona. Membrane okružuju sve stanice i predstavljaju selektivnu barijeru uz pomoć koje se održava određeni sastav i unutar ćelija i u vanćelijskom prostoru.

Holesterol je otporan na temperaturne ekstreme i čini stanične membrane propusnim bez obzira na klimu i godišnje doba, kao i na promjene u ljudskoj tjelesnoj temperaturi. Drugim riječima, metabolizam holesterola utječe na čitavu biohemiju tijela.

Što je "loš" i "dobar" holesterol

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Ne znaju svi da pored „lošeg“, štetnog za krvne žile od holesterola, postoji i „dobar“. Razlika između ove vrste holesterola je u tome što "loš" holesterol ima malu gustinu, i to što se taloži na stijenkama krvnih žila.

A „dobar“ holesterol ima visoku gustinu lipoproteina, koji upravo pomažu našem telu da se reši viška „lošeg“ holesterola i štite od razvoja ateroskleroze. I što je veća gustoća kolesterola, to je manje vjerovatno da će se razviti vaskularne bolesti.

„Dobar“ holesterol je važan za telo. Sastavni je deo ćelijskih membrana i uključen je u stalnu deobu ćelija, odnosno u obnavljanju našeg tela.

„Dobar“ holesterol potiče rast i stvaranje koštanih kostiju, a također sudjeluje u sintezi spolnih hormona.

"Dobar" holesterol je posebno važan za decu, jer pruža ne samo punopravan fizički razvoj, već i mentalni.

Gotovo svaka osoba vjeruje da je holesterol u krvi loš. Mnogi su čuli za ishemijski moždani udar, infarkt miokarda zbog ateroskleroze krvnih sudova. Čini se da sama tvar nije negativna komponenta. To je masni alkohol, koji je neophodan za normalno funkcionisanje bilo kojeg organizma.

Manjak holesterola dovodi do razvoja teških mentalnih poremećaja, pa sve do samoubistava, poremećaja proizvodnje žuči i nekih hormonskih supstanci, prepun je drugih poremećaja. Zbog toga je važno osigurati da je koncentracija optimalna - odstupanje u jednom ili drugom smjeru predstavlja opasnost za život.

Odakle dolazi holesterol? Neki dolaze iz hrane. No ljudsko tijelo ima sposobnost samostalne sintetizacije ove tvari. Konkretno, proizvodnja se javlja u jetri, bubrezima, nadbubrežnoj žlijezdi, genitalnim žlijezdama i crijevima.

Razmislite zašto holesterol raste u krvi? I također saznajte koje metode pomažu u normalizaciji pokazatelja za dijabetes?

"Loš" holesterol je jedan od najgorih neprijatelja ženskog zdravlja i tjelesnog oblika, ali često same djevojke i žene ne primjećuju kako svoju prehranu pune proizvodima koji doprinose njenom pojavljivanju u tijelu.

  • Odakle dolazi?
  • Kako to utiče na zdravlje i oblik?
  • Šta da radim?

Odakle dolazi?

Od njegovog otkrića, sredinom XVIII veka, mnogo se rasprava o ulozi holesterola i njegovom uticaju na zdravlje ljudi.

Donedavno je mit o tome da je ova supstanca u bilo kojoj od njenih manifestacija štetna ozbiljno raspravljao žene koje se pridržavaju načela zdrave prehrane. Međutim, ljekari su brzo pojasnili.

Ako sa svog jelovnika potpuno izbacite izvore holesterola, a to su masni mliječni proizvodi, gotovo sve vrste mesa i ribe, jaja, ulja, onda svom tijelu nećete pomoći, već samo pogoršavaju svoje stanje!

Odsustvo holesterola kao takvog u organizmu nije ništa manje štetno od njegovog viška. Pored toga, pod jednim imenom postoje dvije supstance s različitim karakteristikama, koje se danas obično dijele pojmovima „dobro“ i „loše“.

"Loš" se naziva holesterol, koji se sastoji od lipoproteina niske gustine, što je u velikoj mjeri posljedica njegovog aktivnog utjecaja na stvaranje ateroskleroze.

No, čak i uzimajući u obzir ovu činjenicu, ta je supstanca i dalje potrebna kako bi tijelo pravilno funkcioniralo, dakle, koliko god to negativno moglo izgledati u očima poštovatelja zdravog načina života, neki dio mora biti prisutan u vašoj prehrani!

Ako govorimo o specifičnim preporukama koje su utvrdili američki istraživački centri koji djeluju na učinke kolesterola na zdravlje, kao i oni koji se bave proučavanjem srčanih bolesti, tada u krvnim pretragama norma ne smije biti veća od 100 mg / dl ili 2,6 mmol / l.

Stvaranje "lošeg" holesterola dolazi iz lipoproteina vrlo male gustoće, koji zauzvrat obavljaju funkciju prenosa lipida.

Nastaju u jetri, nakon čega se distribuiraju u krvnoj plazmi i postaju građevinski materijal lipoproteina niske gustine koji se nazivaju "lošim" holesterolom.

Glavna funkcija ove supstance u tijelu je prijenos određenih vitamina osjetljivih na masti, kao i transport molekula holesterola do stanica kao građevnog i jačanja materijala.

opasnost od povećanja razine "lošeg" kolesterola leži u činjenici da se propusnost krvnih žila smanjuje. Uz nedostatak komponenti koje razgrađuju masnoće, holesterolski plakovi se formiraju i talože na stijenkama krvnih žila. S vremenom to značajno smanjuje njihovu sposobnost brzog prenošenja krvi po tijelu.

U nekim se područjima formiraju takozvani masni pragovi koji dovode do zagušenja krvi, provociraju pojavu krvnih ugrušaka i puknuće krvnih žila, posebno na mjestima tankih kapilara.

Tako nastaju ateroskleroza, varikozne vene brzo rastu, na površini kože se pojavljuju vaskularne mreže i zvijezde, koža poprima plavkast nijansu i blijedost, jer je općenito poremećena cirkulacija krvi.

Počinje tahikardija, pojavljuje se jaka kratkoća daha, poremećen je proces spavanja. Sve to dovodi do činjenice da se prirodna opskrba tkiva i organa kisikom gubi. Kao rezultat, cijeli metabolizam, probava, asimilacija hranjivih sastojaka, vitamina i minerala dolaze pod napad!

Rezultat takvih neuspjeha je brzo debljanje, problemi s jetrom i bubrezima, jaka pretilost, koja se očituje ne toliko u količinama, koliko u poteškoći da se riješite nagomilanih kilograma.

Višak "lošeg" kolesterola u prehrani ne samo da vodi povećanju oznake na vagi, već postaje i jedan od glavnih razloga nastanka "platoa", kada težina dosegne određenu oznaku i više se ne kreće, bez obzira na to kako pokušavate promijeniti situaciju.

Nadalje, ako ne obratite pažnju na tako ozbiljne promjene vremena, rizikujete od poremećenog limfnog metabolizma, upale limfnih čvorova, nepravilnog funkcioniranja menstruacije, smanjene proizvodnje važnih hormona i mnogih drugih problema nastalih uslijed povećanja razine "lošeg" kolesterola.

Šta da radim?

zadatak osobe koja se pitala kako smanjiti "loš" kolesterol, pažljivo pregledati značajke njegove ishrane. Sve prehrambene navike, hrana u hladnjaku, povremeni zalogaji na ulici i sastanci u ugostiteljstvu trebaju biti pod povećalom vaše pažljivosti i solidarnosti sa vlastitim zdravljem!

Proizvodi koji doprinose naglom povećanju "lošeg" holesterola u tijelu uključuju:

  • svi poluproizvodi: prije otprilike 30 godina ovaj se problem nije pojavio, budući da su nusproizvodi od sitnih pera bili što prirodniji i odstupili s praskom, međutim, današnji se analozi ne mogu pohvaliti s tim, sadrže mnogo zasićenih masti, uključujući biljne masti, sol i konzervans,
  • konzervirana hrana s pripremljenim juhama, glavnim jelima, mesom, vrhnjem takođe spada u zonu rizika od hrane,
  • učestala konzumacija masnog mesa: govedina, janjetina,
  • slatkiši: mliječna čokolada, čokoladne šipke s preljevima, jogurti s aditivima, skuta, tvornički sirni kolači, pite, torte od sunđera, vafli, kolačići i krekeri napravljeni od jeftinog biljnog ulja, šankovi i bomboni s preljevima,
  • sve kobasice, posebno cervelas, salame, dimljeno meso sa masnim slojevima, dojka, ledja, vrat, slanina (uz nekontrolisanu upotrebu),
  • nekvalitetni mliječni proizvodi visokog sadržaja masti s dodatkom mlijeka u prahu i biljnih masti,
  • brza hrana u bilo kojoj od njegovih manifestacija: pomfrit, hamburgeri, bjelanjke, shawarma, pržene pite,
  • smrznuti pomfrit,
  • sladoled
  • krema u tubi.

Većinu gore navedenih namirnica trebalo bi u potpunosti eliminirati iz vaše prehrane! Ostalo je značajno smanjeno.

Da biste spriječili nakupljanje “lošeg” holesterola, pridržavajte se ovih uputa:

  • vaš prijatelj - vlakno, svježe povrće i voće,
  • gotovo sve vrste čaja pružaju izvrsnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti, uključujući sprečavanjem nakupljanja suvišnih gustih masti i čišćenjem krvnih žila,
  • kao slatkiše koristite visokokvalitetno sušeno voće, orašaste plodove, tamnu čokoladu, samostalno pripremite voćne pudinge, pa čak i pite, ali samo povremeno i koristeći prirodne proizvode kao sastojke,
  • ne zloupotrebljavajte alkoholne koktele i jaka pića,
  • ne prejedajte noću - metabolički poremećaj je jedan od najvažnijih faktora u kvarovima u proizvodnji i preradi holesterola,
  • više se krećite - mala pokretljivost pomaže usporiti protok krvi i stagnaciju masnih plakova u žilama!

Za zdravlje i normalno funkcionisanje organa opasna je samo jedna vrsta holesterola. Učinkovita terapija bit će samo ako se utvrde uzroci lošeg kolesterola u žilama.

Većina ljudi je mišljenja da je holesterol (ili holesterol) definitivno loša supstanca, koja negativno utiče na organizam. Deo istine u ovoj izjavi postoji.

U stvari, holesterol je supstanca nalik masti (lipofilni prirodni alkohol) koji je deo ćelijskih membrana tkiva i ćelija.

Ni u tečnosti ni u krvi se lipidi ne rastvaraju i prenose se samo u proteinski omotač.

Takođe djeluje kao dodatni izvor energije i potiče stvaranje serotonina. Sve se to odnosi na dobar holesterol, koji takođe vodi kontinuiranu borbu sa lošim "bratom".

Pogledajte video: Film koji će vam promeniti život - Dominion 2018 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar