Zamjenice Glidiaba: cijene analoga i svojstava lijekova

Oralni hipoglikemijski lijek iz grupe derivata sulfonilureje, koji se od sličnih lijekova razlikuje po prisustvu heterocikličkog prstena koji sadrži N sa endocikličkom vezom.

Gliklazid smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, potičući izlučivanje inzulina β-ćelijama otočića Langerhansa. Povećanje nivoa postprandijalnog inzulina i C-peptida traje i nakon 2 godine terapije. Pored uticaja na metabolizam ugljenih hidrata, gliklazid ima hemovaskularne efekte.

Uticaj na lučenje inzulina

Kod šećerne bolesti tipa 2, lijek obnavlja rani vrh lučenja inzulina kao odgovor na unos glukoze i pojačava drugu fazu izlučivanja inzulina. Primijećeno je značajno povećanje izlučivanja inzulina kao odgovor na stimulaciju zbog unosa hrane i primjene glukoze.

Gliklazid smanjuje rizik od tromboze malih krvnih žila, utičući na mehanizme koji mogu dovesti do razvoja komplikacija kod dijabetes melitusa: djelomična inhibicija agregacije i adhezije trombocita i smanjenje koncentracije faktora aktivacije trombocita (beta-tromboglobulin, tromboksan B2), kao i obnavljanje fibrinolitičke vaskularne aktivnosti pojačana aktivnost tkivnog aktivatora plazminogena.

Intenzivna kontrola glikemije zasnovana na upotrebi lijeka Diabeton® MB (glikozilirani hemoglobin (HbA1c) 65 godina) - 30 mg (1/2 tablete) dnevno.

U slučaju odgovarajuće kontrole, lijek u ovoj dozi može se upotrijebiti za terapiju održavanja. Uz neadekvatnu kontrolu glikemije, dnevna doza lijeka može se naknadno povećati na 60 mg, 90 mg ili 120 mg. Povećanje doze moguće je ne ranije od 1 mjeseca terapije lijekom prethodno propisanom dozom. Izuzetak su pacijenti kojima se koncentracija glukoze u krvi nije smanjila nakon 2 tjedna terapije. U takvim slučajevima doza se može povećati 2 tjedna nakon početka primjene.

Maksimalna preporučena dnevna doza lijeka je 120 mg.

1 tableta s modificiranim otpuštanjem (MB) 60 mg ekvivalentna je 2 tablete s modificiranim otpuštanjem 30 mg Prisutnost ureza na tabletama od 60 mg omogućava vam da podijelite tabletu i uzmete dnevnu dozu od 30 mg (1/2 tableta 60 mg), a po potrebi 90 mg (1 tableta 60 mg i 1/2 tableta 60 mg).

Prelaz sa uzimanja lijeka Diabeton® tablete 80 mg na lijek Diabeton® MB tablete sa modificiranim otpuštanjem od 60 mg:

1 tableta lijeka Diabeton® 80 mg može se zamijeniti s 1/2 tablete s modificiranim otpuštanjem Diabeton® MB 60 mg. Kod prijenosa pacijenata s Diabeton® 80 mg na Diabeton® MB preporučuje se pažljiva kontrola glikemije.

Prelaz od uzimanja drugog hipoglikemijskog lijeka do lijeka Diabeton® MB tableta sa modificiranim oslobađanjem od 60 mg:

Lijek Diabeton® MB tablete sa modificiranim oslobađanjem od 60 mg može se koristiti umjesto drugog hipoglikemijskog sredstva za oralnu primjenu. Prilikom prebacivanja pacijenata koji primaju druge hipoglikemijske lijekove za oralnu primjenu na Diabeton® MB, treba uzeti u obzir njihovu dozu i poluživot. U pravilu nije potreban prijelazni period. Početna doza treba biti 30 mg, a zatim titrirati ovisno o koncentraciji glukoze u krvi.

Kad se Diabeton® MB zamijeni derivatima sulfoniluree s dugim poluživotom kako bi se izbjegla hipoglikemija uzrokovana aditivnim učinkom dva hipoglikemijska sredstva, možete ih prestati uzimati nekoliko dana. Početna doza Diabeton® MB je također 30 mg (1/2 tablete 60 mg) i po potrebi se u budućnosti može povećati, kako je gore opisano.

Kombinacija s drugim hipoglikemijskim lijekom

Diabeton® MB se može koristiti u kombinaciji sa bigvanidinima, inhibitorima alfa glukozidaze ili insulinom.

Uz neadekvatnu kontrolu glikemije, treba propisati dodatnu inzulinsku terapiju uz pažljivi medicinski nadzor.

Posebne grupe pacijenata

Prilagođavanje doze za pacijente starije od 65 godina nije potrebno.

Klinička ispitivanja pokazala su da prilagođavanje doze kod pacijenata s blagim do umjerenim zatajivanjem bubrega nije potrebno. Preporučuje se pažljiv medicinski nadzor.

U bolesnika koji su u riziku od razvoja hipoglikemije (nedovoljna ili neuravnotežena prehrana, teški ili slabo nadoknađeni endokrini poremećaji - hipofiza i nadbubrežna insuficijencija, hipotireoza, otkazivanje glukokortikosteroida nakon dužeg i / ili davanja velikih doza, teška oboljenja kardiovaskularnog sistema - teška bolest koronarnih arterija, teška ateroskleroza karotidnih arterija, česta ateroskleroza), preporučuje se upotreba minimalne doze (30 mg) lijeka Diabeton® MB.

Da biste postigli intenzivnu kontrolu glikemije kako bi se spriječile komplikacije dijabetesa, postepeno možete povećati dozu Diabeton® MB na 120 mg dnevno uz dijetu i vježbanje da biste postigli ciljanu razinu HbA1c. Imajte na umu rizik razvoja hipoglikemije. Pored toga, u terapiju se mogu dodati i drugi hipoglikemijski lijekovi, na primjer, metformin, inhibitor alfa-glukozidaze, derivat tiazolidindiona ili inzulin.

Podaci o efikasnosti i sigurnosti lijeka kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina nisu dostupni.

Upute za upotrebu

Gliklazid (derivat sulfoniluree i supstanca izvedena iz sulfamida) je glavni aktivni sastojak u lijeku. Obavlja hipoglikemijsku (hipoglikemijsku) funkciju.

Pod utjecajem ove komponente aktivira se proizvodnja inzulina u gušterači i rad specifičnog enzima glikogen sintetaze.

Gliklazid maksimalno sažima vremenski raspon između jedenja i početka energičnog rada pankreasa na proizvodnji inzulina, smanjuje postprandijalnu glikemiju (nivo šećera nakon jela).

Pored toga, supstanca sprečava prijanjanje krvnih stanica (agregacija trombocita), smanjuje osjetljivost krvnih žila na hormon-adrenalin i rizik od aterosklerotskih plakova na vaskularnim zidovima.

Tvari koje nadopunjuju lijek uključuju: laktozu (mliječni šećer), zgušnjivač (sol magnezijuma i stearinske kiseline), farmaceutski talk, celulozu, skrob.

Lijek u potpunosti apsorbira probavni trakt, koncentracija u krvi primjećuje se nakon 6 sati. Postupak eliminacije provodi crijevo i bubrezi.

Indikacije i kontraindikacije

Terapija glidiabom propisana je za hroničnu hiperglikemiju drugog tipa (dijabetes melitus koji nije ovisan o insulinu) zajedno sa prehrambenim podešavanjima.

Kontraindikacije za upotrebu su:

Lijek za dijabetičare Forsig i njegovi analozi.

  • Stanje DKA (dijabetička ketoacidoza),
  • hiperglikemija (dijabetes) prvog tipa,
  • period nošenja i hranjenja deteta,
  • hronično oslabljenu funkciju bubrega i jetre,
  • smanjenje belih krvnih zrnaca,
  • visok natrijum i glukoza u krvi (hiperosmolarna koma),
  • probavne smetnje i crijevna opstrukcija,
  • individualna netolerancija.

Lijek nije propisan djeci, pacijentima koji imaju ovisnost o alkoholu i hroničnim bolestima štitne žlijezde.

Doziranje i oblik doziranja

Glidiab se proizvodi u obliku tableta od 80 mg aktivne tvari u tableti. Pakovanje sadrži 60 komada. Postoje i tablete Glidiab MV sa dugotrajnim delovanjem.

Doziranje liječnik izračunava pojedinačno za svakog pacijenta, uzimajući u obzir promjenu količine glukoze u krvi prije jela i nakon njega. Obično se terapija započinje s prosječnom dnevnom dozom od 80-160 mg (maksimalno 320).

Uzimanje lijeka je prikazano dva puta dnevno. Ako je potrebno povećati dozu, vremenski interval između promjena u uporabi lijeka je najmanje dvije sedmice.

Značajke

Liječenje lijekom zahtijeva svakodnevno praćenje razine šećera, kao i poštivanje dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata. U slučaju kršenja prehrane, pojačane fizičke aktivnosti, emocionalnog stresa, potrebno je o tome obavijestiti liječnika da promijeni dozu lijeka.

U kombinaciji s pićima koja sadrže alkohol uočeni su svi simptomi jake intoksikacije (povraćanje, vrtoglavica, glavobolja i bolovi u stomaku).

Smanjenje efikasnosti terapije uzrokuje paralelni unos diuretika i kontraceptiva.

Manifestacija nuspojava:

  • prekomjerno znojenje (hiperhidroza),
  • nekontrolisana kontrakcija mišića (grčevi),
  • spori otkucaji srca (bradikardija),
  • povećan apetit
  • skrenuta pažnja
  • pospanost, letargija, apatija,
  • nerazumna tjeskoba,
  • bolna i teška probava (dispepsija),
  • uznemirena stolica (proliv),
  • epidermalna alergija.

Predoziranje lijeka nije dozvoljeno! Hipoglikemijska koma može biti rezultat zanemarivanja medicinskih uputstava.

Lijek proizvodi u Rusiji od strane Akrikhin OJSC. Cijena je oko 135 rubalja.

Glidiab ima apsolutno identične analoge na osnovu gliklazida, nazivaju ih sinonimima. Lijekove proizvode različite farmaceutske kompanije u Rusiji i inozemstvu, a prosječna cijena ambalaže ne prelazi 250 rubalja.

Sinonimi Glidiaba proizvedeni u Ruskoj Federaciji: Gliklazid, Glukostabil.

Uvoženi lijekovi: Diabeton (Francuska), Gliclad (Slovenija), Gluktam (Francuska), Diabinaxi Diatika (Indija), Glioral (Jugoslavija), Diabresid (Italija), Oziklid (Irska).

Pored toga, postoje lijekovi slični Glidiabu u hipoglikemijskom djelovanju, čija je aktivna supstanca glimepirid. Obavlja iste funkcije kao gliklazid, indiciran je za upotrebu u hroničnoj hiperglikemiji drugog tipa.

Kontraindikacije za takve nadomjestke se ne razlikuju od Glidiaba. Nuspojave nastaju predoziranjem, u protivnom se lista nepoželjnih efekata smanjuje (bradikardija, pospanost, dispepsija, kožna alergija). Terapija se provodi zajedno s dijetom.

Njemački antidijabetički lijekovi:

  • Amaril. Kompanija: Aventis Pharma Deutschland GmbH. Trošak - 1280 r,
  • Maninil. Produkcija: Berlin-Chemie AG / Menarini Group. 130 rubalja.


  • Glibenklamid. Proizvođači Akrikhin HFK, ALSI Pharma, antivirusni, bivitech, biosinteza. Cijena je oko 200 rubalja.
  • Glimepirid. Proizvode ga kompanije Vertex, kompanije Pharmstandard-Leksredstva. Trošak je -190 rubalja.

Postoje i češki kolege Amiks. Proizvodnja Zentiva, po cijeni od 670 rubalja, i grčka verzija Glyurenorm. Proizvođač: BoehringerIngelheimEllas, po cijeni od 450 p.

U slučaju hirurških operacija, potrebno je informirati liječnika o terapiji Glidiabom ili njegovim analogima, jer nije isključeno imenovanje inzulinskih lijekova.

Recenzije zamjene Glidiaba

Dijabetes tipa 2 nije rečenica. Uzimam Glidiab već nekoliko godina, što mi pomaže da glukozu u krvi držim pod kontrolom.. U prodaji se, naravno, nalazi moderniji alat, ali oni su i mnogo puta skuplji. Moj lijek je jeftin i efikasan.

Zbog pogrešnog lečenja jedne od bolesti, kod mene je počeo da se povećava šećer. Kao rezultat, dijagnoza je dijabetes tipa 2. Ljekar je propisao Glutenorm. Iskreno sam ga prihvatio i osetio efikasnost. Ali lijek se mora piti gotovo neprekidno, ali košta mnogo. Po savjetu, zamijenio ga je Glidiabom. Rezultat je isti, ali cijena je tri puta manja.

Baka je dugo vremena imala dijabetes. Propisan joj je Diabeton, koji ja stalno kupujem. Posljednji put u ljekarni nije bilo Diabetona. Ljekarnik je savjetovao zamjenu Glidiaba. Upravo sam kupio ambalažu. Prema recenzijama, lijek efikasno smanjuje razinu šećera, u svakom pogledu je pogodan za liječenje.

Glidiab analozi

Analog je skuplji od 8 rubalja.

Gliclazide MV je pripravak u obliku tableta za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi iste aktivne komponente u dozi od 30 mg. Propisan je za lošu prehranu i vježbanje. Gliclazid MV je kontraindiciran pacijentima sa dijabetesom tipa 1 (o inzulinu).

Analog je skuplji od 10 rubalja.

Akrikhin (Rusija) Glidiab je jedna od najpovoljnijih zamjena za gliklazid. Dostupan je i u obliku tableta, ali ovdje je veća doza DV-a, što se mora uzeti u obzir prije početka liječenja. Indiciran je za dijabetes tipa 2 s neučinkovitom prehranom i fizičkom aktivnošću.

Analog je skuplji od 168 rubalja.

Ruska tableta za liječenje dijabetesa. Aktivna supstanca: gliklazid u dozi od 60 mg po tableti. Indiciran je za liječenje dijabetesa tipa 2 i u profilaktičke svrhe.

Analog je skuplji od 72 rubalja.

Proizvođač: Pharmstandard (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 191 rubalja
  • Tab. 3 mg, 30 kom., Cijena od 272 rubalja
Cijene glimepirida u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Glimepirid je domaći lijek za liječenje dijabetesa tipa 2. Dostupno u obliku tableta koje sadrže istu aktivnu tvar u dozi od 2 do 4 mg po tableti.

Analog je skuplji od 9 rubalja.

Proizvođač: Se razjašnjava
Oblici izdanja:

  • Tab. s MV 30 mg, 30 kom., Cijena od 128 rubalja
  • Tab. 3 mg, 30 kom., Cijena od 272 rubalja
Diabetalong cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Diabetalong je tableta u obliku tableta za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi gliklazida u količini od 30 mg. Lijek je propisan sa nedovoljnom efikasnošću fizičke aktivnosti i prehrane. Postoje kontraindikacije i nuspojave.

Analog je jeftiniji od 73 rubalja.

Proizvođač: Valenta (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tablete od 5 mg, 50 kom., Cijena od 46 rubalja
  • Tab. 3 mg, 30 kom., Cijena od 272 rubalja
Cijene glibenklamida u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Glibenklamid je jeftiniji ruski lijek za liječenje dijabetesa s istim aktivnim sastojkom u sastavu. Doziranje ovisi o dobi pacijenta i ozbiljnosti liječenja dijabetesa.

Analog je skuplji od 190 rubalja.

Proizvođač: Sanofi-Aventis S.p.A. (Italija)
Oblici izdanja:

  • Tab. 1 mg, 30 kom., Cijena od 309 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 539 rubalja
Amaryl cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Amaryl je tretman dijabetesa tipa 2 u obliku tableta namijenjenih za unutrašnju upotrebu. Kao aktivna supstanca koristi se glimepirid u dozi od 1 do 4 mg. Postoje kontraindikacije i nuspojave.

Analog je skuplji od 20 rubalja.

Proizvođač: Berlin-Chemie / Menarini Pharma (Njemačka)
Oblici izdanja:

  • Tablete od 5 mg, 120 kom., Cijena od 139 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 539 rubalja
Cijene za Maninil 5 u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Lijek u obliku tableta za liječenje dijabetesa na bazi glibenklamida (u mikroniziranom obliku) u dozi od 1,75 mg. Indiciran je za upotrebu kod šećerne bolesti tipa 2 (s neučinkovitošću stroge prehrane).

Analog je skuplji od 67 rubalja.

Proizvođač: Canonpharma (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 186 rubalja
  • Tab. 4 mg, 30 kom., Cijena od 252 rubalja
Cene Canon glimepirida u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Glimepirid Canon jedan je od najkorisnijih lijekova za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi glimepirida u sličnoj dozi. Propisan je za neučinkovitost ishrane i fizičke aktivnosti.

Analog je skuplji od 91 rubalja.

Proizvođač: Akrikhin (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tab. 1 mg, 30 kom., Cijena od 210 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 319 rubalja
Cijene diamerida u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Canonpharma (Rusija) Glimepirid Canon jedan je od najkorisnijih lijekova za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi glimepirida u sličnoj dozi. Propisan je za neučinkovitost ishrane i fizičke aktivnosti.

Analog je skuplji od 183 rubalja.

Proizvođač: Krka (Slovenija)
Oblici izdanja:

  • Tablete 60 mg, 30 kom., Cijena od 302 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 319 rubalja
Cijene Gliclada u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Slovenačka tableta za liječenje dijabetesa tipa 2. Kao aktivna supstanca koristi se gliklazid u dozi od 30 ili 60 mg po tableti. Postoje kontraindikacije i moguće nuspojave.

Analog je skuplji od 277 rubalja.

Proizvođač: Beringer Ingelheim International GmbH (Njemačka)
Oblici izdanja:

  • Tab. 30 mg, 60 kom., Cijena od 396 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 319 rubalja
Cijene Glurenorma u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Glurenorm je pripravak u obliku tableta za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi glicidona u dozi od 30 mg. Kontraindiciran kod dijabetesa melitusa tipa 1, dojenja, trudnoće, bolesti jetre i bubrega. Potpuni popis kontraindikacija nalazi se u uputama.

Analozi u sastavu i indikacija za upotrebu

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Bisogamma gliklazid91 rub182 UAH
Diabeton MR --92 UAH
Diagnizide mr Gliclazide--15 UAH
Glidia MV Gliclazide----
Glykinorm Gliclazide----
Gliclazide Gliclazide231 rub57 UAH
Gliklazid 30 MV-Indar Gliklazid----
Gliklazid-zdravlje Gliklazid--36 UAH
Glioral Glyclazide----
Diagnizid Gliclazide--14 UAH
Diazide MV Gliclazide--46 UAH
Osliklid Gliclazide--68 UAH
Diadeon gliclazid----
Gliklazid MV Gliklazid4 rub--

Gore navedeni popis analoga lijekova, što ukazuje Glidiab zamjenjuje, je najprikladnije jer imaju isti sastav aktivnih tvari i poklapaju se prema naznakama za upotrebu

Analozi po indikaciji i načinu upotrebe

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Glibenklamid Glibenklamid30 rub7 UAH
Maninil glibenklamid54 rub37 UAH
Glibenklamid-zdravlje Glibenklamid--12 UAH
Glyurenorm glicidon94 rub43 UAH
Amaril 27 rub4 UAH
Glemaz glimepirid----
Glian glimepirid--77 UAH
Glimepirid Glyride--149 UAH
Glimepirid diapirid--23 UAH
Oltar --12 UAH
Glimax glimepirid--35 UAH
Glimepirid-Lugal glimepirid--69 UAH
Glineni glimepirid--66 UAH
Diabrex glimepirid--142 UAH
Meglimid glimepirid----
Melpamid Glimepirid--84 UAH
Perinel glimepirid----
Glempid ----
Zlatan ----
Glimepirid glimepirid27 rub42 UAH
Glimepirid-teva glimepirid--57 UAH
Glimepirid Canon glimepirid50 rub--
Glimepirid Pharmstandard glimepirid----
Dimaril glimepirid--21 UAH
Glamepirid diamerid2 rub--

Različiti sastav, može se podudarati u indikaciji i načinu primjene

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Dostupan rosiglitazon, metformin hidroklorid----
Bagomet Metformin--30 UAH
Glukofage metformin12 rub15 UAH
Glukofag xr metformin--50 UAH
Reduxin Met Metformin, Sibutramine20 rub--
Dianormet --19 UAH
Diaformin metformin--5 UAH
Metformin metformin13 rub12 UAH
Metformin sandoz metformin--13 UAH
Siofor 208 rub27 UAH
Formin metformin hidroklorid----
Emnorm EP Metformin----
Megifort Metformin--15 UAH
Metamin Metformin--20 UAH
Metamine SR Metformin--20 UAH
Metfogamma metformin256 rub17 UAH
Tefor metformin----
Glycometer ----
Glycomet SR ----
Formetin 37 rub--
Metformin Canon metformin, ovidon K 90, kukuruzni skrob, krospovidon, magnezijum stearat, talk26 rub--
Insuffor metformin hidroklorid--25 UAH
Metformin-teva metformin43 rub22 UAH
Diaformin SR metformin--18 UAH
Mepharmil Metformin--13 UAH
Metformin Farmland Metformin----
Amaril M Limepirid mikronizovan, metformin hidroklorid856 rub40 UAH
Glibomet glibenklamid, metformin257 rub101 UAH
Glukovani glibenklamid, metformin34 rub8 UAH
Dianorm-m glazlazid, Metformin--115 UAH
Dibizid-m glipizid, metformin--30 UAH
Douglimax glimepirid, metformin--44 UAH
Duotrol glibenklamid, metformin----
Gluconorm 45 rub--
Glibofor metformin hidroklorid, glibenklamid--16 UAH
Avandamet ----
Avandaglim ----
Janumet metformin, sitagliptin9 rub1 UAH
Velmetia metformin, sitagliptin6026 rub--
Galvus Met vildagliptin, metformin259 rub1195 UAH
Triprid glimepirid, metformin, pioglitazon--83 UAH
Kombinujte XR metformin, saksagliptin--424 UAH
Comboglyz Prolong metformin, saksagliptin130 rub--
Gentadueto linagliptin, metformin----
Vipdomet metformin, alogliptin55 rub1750 UAH
Sinjardi empagliflozin, metformin hidroklorid240 rub--
Voglibozni oksid--21 UAH
Glutazon pioglitazon--66 UAH
Dropia Sanovel pioglitazon----
Januvia sitagliptin1369 rub277 UAH
Galvus vildagliptin245 rub895 UAH
Onglisa saxagliptin1472 rub48 UAH
Nesina alogliptin----
Vipidia alogliptin350 rub1250 UAH
Trazhenta linagliptin89 rub1434 UAH
Lixumia lixisenatide--2498 UAH
Guarem Guar smola9950 rub24 UAH
Insvada repaglinide----
Novonorm Repaglinid30 rub90 UAH
Repodiab Repaglinide----
Baeta Exenatide150 rub4600 UAH
Baeta Long Exenatide10248 rub--
Viktoza liraglutide8823 rub2900 UAH
Saxenda liraglutide1374 rub13773 UAH
Forksiga Dapagliflozin--18 UAH
Forsiga Dapagliflozin12 rub3200 UAH
Invocana canagliflozin13 rub3200 UAH
Jardins Empagliflozin222 rub566 UAH
Trulicity Dulaglutide115 rub--

Kako pronaći jeftin analog skupog lijeka?

Da biste pronašli jeftin analog lijeka, generičkog ili sinonima, prije svega preporučujemo obratiti pažnju na sastav, naime iste aktivne supstance i indikacije za upotrebu. Isti aktivni sastojci lijeka znače da je lijek sinonim za lijek, farmaceutski ekvivalent ili farmaceutska alternativa. Međutim, ne zaboravite na neaktivne komponente sličnih lijekova, koje mogu utjecati na sigurnost i efikasnost. Ne zaboravite na upute liječnika, samoliječenje može naštetiti vašem zdravlju, zato se prije upotrebe bilo kojeg lijeka uvijek posavjetujte s liječnikom.

Nuspojava

S obzirom na iskustvo s gliklazidom i drugim derivatima sulfoniluree, trebalo bi razmotriti sljedeće nuspojave.

Kao i drugi lijekovi za sulfonilureju, Diabeton® MB može izazvati hipoglikemiju u slučaju neredovnih obroka, a posebno ako se obrok preskoči. Mogući simptomi hipoglikemije: glavobolja, jaka glad, mučnina, povraćanje, pojačani umor, poremećaj sna, razdražljivost, uzbuđenost, smanjeno trajanje pažnje, odloženo reagiranje, depresija, zbunjenost, zamagljen vid i govor, afazija, tremor, pareza, oslabljena percepcija , vrtoglavica, slabost, konvulzije, bradikardija, delirij, respiratorni zastoj, pospanost, gubitak svijesti uz mogući razvoj kome, sve do smrti.

Mogu se primijetiti i Andrenergičke reakcije: pojačano znojenje, „ljepljiva“ koža, tjeskoba, tahikardija, arterijska hipertenzija, palpitacije, aritmija i angina pektoris.

U pravilu se simptomi hipoglikemije zaustave uzimanjem ugljikohidrata (šećera). Uzimanje zaslađivača nije efikasno. Na osnovu drugih derivata sulfonilureje, primećeni su relapsi hipoglikemije nakon njenog uspešnog ublažavanja.

Kod teške ili dugotrajne hipoglikemije indicirana je hitna medicinska pomoć, moguće s hospitalizacijom, čak i ako postoji učinak uzimanja ugljikohidrata.

Ostale nuspojave

Iz probavnog sistema: bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proliv, zatvor. Uzimanje lijeka za vrijeme doručka izbjegava ove simptome ili ih minimizira.

Sljedeće nuspojave su rjeđe:

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: osip, svrbež, urtikarija, eritem, makulopapularni osip, bulozni osip.

Iz hemopoetskog sistema: hematološki poremećaji (anemija, leukopenija, trombocitopenija, granulocitopenija) su retki. Ti su fenomeni u pravilu reverzibilni ako se terapija prekine.

Na dijelu jetre i žučnih puteva: povećana aktivnost jetrenih enzima (AST, ALT, alkalna fosfataza), u rijetkim slučajevima - hepatitis. Ako se dogodi kolestatska žutica, terapiju treba prekinuti.

Sljedeće nuspojave su obično reverzibilne ako se terapija prekine.

Sa strane organa vida: mogu se pojaviti prolazne smetnje vida zbog promjene razine glukoze u krvi, posebno na početku terapije.

Zabilježeni su nuspojave svojstvene derivatima sulfoniluree u slučajevima eritrocitopenije, agranulocitoze, hemolitičke anemije, pancitopenije i alergijskog vaskulitisa. Također, dok su uzimali druge derivate sulfonilureje, zabilježeno je povećanje aktivnosti jetrenih enzima, oslabljeno djelovanje jetre (na primjer, s razvojem kolestaze i žutice) i hepatitis. Te su se manifestacije vremenom smanjivale nakon prestanka uzimanja preparata sulfonilureje, ali u nekim su slučajevima dovele do za život opasnog zatajenja jetre.

Neželjeni efekti zabilježeni u kliničkim ispitivanjima

U studiji ADVANCE došlo je do male razlike u učestalosti različitih ozbiljnih nuspojava između dvije skupine bolesnika. Nisu primljeni novi podaci o sigurnosti. Mali broj pacijenata imao je tešku hipoglikemiju, ali ukupna učestalost hipoglikemije bila je mala. Incidencija hipoglikemije u intenzivnoj glikemijskoj kontrolnoj grupi bila je veća nego u standardnoj kontrolnoj skupini za glikemiju. Većina epizoda hipoglikemije u grupi s intenzivnom glikemijskom kontrolom uočena je na pozadini istodobne terapije insulinom.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka DIABETON® MV

  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, dijabetička koma,
  • teška bubrežna ili jetrena insuficijencija (u tim slučajevima se preporučuje upotreba insulina),
  • istodobna upotreba mikonazola,
  • trudnoća
  • dojenje (dojenje),
  • starost do 18 godina
  • preosjetljivost na gliklazid ili bilo koji od pomoćnih sastojaka lijeka, druge sulfonilureje, sulfonamide.

Zbog činjenice da pripravak sadrži laktozu, Diabeton® MB se ne preporučuje pacijentima sa urođenom netolerancijom na laktozu, galaktozemmijom, sindromom malapsorpcije glukoze / galaktoze.

Ne preporučuje se upotreba lijeka u kombinaciji s fenilbutazonom ili danazolom.

Uz oprez, lijek treba primjenjivati ​​kod nepravilne i / ili neuravnotežene prehrane, nedostatka glukoze-6-fosfat dehidrogenaze, teških bolesti kardiovaskularnog sustava, hipotireoze, insuficijencije nadbubrežne ili hipofize, bubrežne i / ili jetre, dugotrajne terapije glukokortikosteroidima, alkoholizma, u starijih bolesnika starost.

Primjena lijeka DIABETON® MV tijekom trudnoće i dojenja

Nema iskustva sa gliklazidom tokom trudnoće. Podaci o upotrebi drugih derivata sulfoniluree u trudnoći su ograničeni.

U studijama na laboratorijskim životinjama nisu utvrđeni teratogeni efekti gliklazida.

Da bi se smanjio rizik od urođenih malformacija, neophodna je optimalna kontrola (odgovarajuća terapija) dijabetes melitusa.

Oralni hipoglikemijski lekovi tokom trudnoće ne koriste se. Insulin je lijek izbora za liječenje dijabetesa u trudnica. Preporučuje se zamjena oralnog hipoglikemijskog lijeka sa inzulinskom terapijom, kako u slučaju planirane trudnoće, tako i ako je tijekom trudnoće došlo do trudnoće.

Uzimajući u obzir nedostatak podataka o unosu gliklazida u majčino mlijeko i rizik od razvoja neonatalne hipoglikemije, dojenje je kontraindicirano tokom terapije lijekovima.

Posebna uputstva

Prilikom propisivanja Diabeton MB, treba imati na umu da se hipoglikemija može razviti kao posljedica uzimanja derivata sulfoniluree, a u nekim slučajevima i u teškom i produženom obliku, što zahtijeva hospitalizaciju i primjenu dekstroze (glukoze) nekoliko dana.

Lijek se može propisati samo onim pacijentima čiji su obroci redoviti i uključuju doručak. Veoma je važno održavati dovoljan unos ugljikohidrata hranom, kao rizik od razvoja hipoglikemije povećava se kod nepravilne ili neuhranjenosti, kao i s konzumiranjem hrane siromašne ugljikohidratima. Hipoglikemija se često razvija niskokaloričnom dijetom, nakon dužeg ili snažnog vježbanja, nakon konzumiranja alkohola ili uzimanja više hipoglikemijskih lijekova istovremeno.

Uobičajeno simptomi hipoglikemije nestaju nakon jela obroka bogatih ugljikohidratima (poput šećera). Treba imati na umu da uzimanje zaslađivača ne pomaže u uklanjanju hipoglikemijskih simptoma. Iskustvo upotrebe drugih derivata sulfoniluree ukazuje da se hipoglikemija može ponoviti uprkos efikasnom početnom olakšanju ovog stanja. Ako su hipoglikemijski simptomi izraženi ili su dugotrajni, čak i u slučaju privremenog poboljšanja nakon konzumiranja obroka bogatog ugljikohidratima, hitna medicinska pomoć potrebna je, sve do hospitalizacije.

Da bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, potreban je pažljiv individualni odabir lijekova i režim doziranja, kao i pružanje pacijentu potpune informacije o predloženom liječenju.

Povećani rizik od hipoglikemije može se pojaviti u sledećim slučajevima:

  • odbijanje ili nesposobnost pacijenta (posebno starijih osoba) da se pridržava recepata lekara i nadgleda njegovo stanje,
  • nedovoljna i nepravilna prehrana, preskakanje obroka, post i promjena prehrane,
  • neravnoteža između fizičke aktivnosti i količine uzetih ugljikohidrata,
  • zatajenje bubrega
  • ozbiljno zatajenje jetre
  • predoziranje lijeka Diabeton® MB,
  • neki endokrini poremećaji (bolest štitne žlezde, hipofiza i nadbubrežna insuficijencija),
  • istovremena upotreba određenih lijekova.

Zatajenje jetre / bubrega

U bolesnika s ozbiljnim zatajenjem jetre i / ili bubrega moguća je promjena farmakokinetičkih i / ili farmakodinamičkih svojstava gliklazida. Hipoglikemija koja se razvija kod ovih bolesnika može biti prilično dugačka, pa je u takvim slučajevima hitno potrebna odgovarajuća terapija.

Informacije o pacijentu

Potrebno je informirati pacijenta i članove njegove obitelji o riziku od razvoja hipoglikemije, njegovim simptomima i uvjetima koji pogoduju njegovom razvoju. Pacijent mora biti informiran o potencijalnim rizicima i prednostima predloženog liječenja. Pacijent mora razjasniti važnost dijeta, potrebu redovnog vježbanja i redovnog praćenja razine glukoze u krvi.

Neadekvatna kontrola glikemije

Glikemijska kontrola kod pacijenata koji primaju hipoglikemijsku terapiju može biti oslabljena u sledećim slučajevima: groznica, trauma, zarazna bolest ili velika operacija. U tim uslovima, možda će biti potrebno da se prekine terapija Diabeton® MB i propiše terapija insulinom.

U mnogih bolesnika, učinkovitost oralnih hipoglikemskih sredstava, uključujući gliklazid, ima tendenciju opadanja nakon dužeg perioda lečenja. Ovaj učinak može biti rezultat i napredovanja bolesti i smanjenja terapijskog odgovora na lijek. Ova pojava je poznata kao sekundarna rezistencija na lijekove, koja se mora razlikovati od primarne, u kojoj lijek ne daje očekivani klinički učinak pri prvom imenovanju. Prije dijagnosticiranja pacijenta s sekundarnom rezistencijom na lijek potrebno je procijeniti adekvatnost odabira doze i usklađenost pacijenta s propisanom prehranom.

Laboratorijski nadzor

Da bi se procijenila kontrola glikemije, preporučuje se redovno određivanje nivoa glukoze u krvi i natašte vrijednosti glikoziliranog hemoglobina. Pored toga, preporučljivo je redovno provoditi samonadzor koncentracija glukoze u krvi.

Derivati ​​sulfoniluree mogu uzrokovati hemolitičku anemiju kod pacijenata s nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze. Budući da je gliklazid derivat sulfoniluree, treba biti oprezan prilikom davanja pacijentima koji imaju nedostatak glukoza-6-fosfat dehidrogenaze. Treba procijeniti mogućnost propisivanja hipoglikemijskog lijeka druge grupe.

Predoziranje

U slučaju predoziranja derivata sulfoniluree, može se razviti hipoglikemija.

Liječenje: ako se pojave umjereni simptomi hipoglikemije, trebali biste povećati unos ugljikohidrata s hranom, smanjiti dozu lijeka i / ili promijeniti način prehrane. Pažljivo praćenje pacijentovog stanja mora se nastaviti sve dok lekar ne bude siguran da pacijentovo zdravlje nije u opasnosti.

Možda razvoj teških hipoglikemijskih stanja, praćena komom, konvulzijama ili drugim neurološkim poremećajima. Ako se pojave takvi simptomi, potrebna je hitna medicinska pomoć i hitna hospitalizacija.

Ako se sumnja ili dijagnosticira hipoglikemijska koma, pacijentu se intravenski ubrizga 50 ml 20-30% otopine dekstroze (glukoze). Zatim ukapajte 10% otopinu dekstroze (glukoze) kako biste održali koncentraciju glukoze u krvi iznad 1 g / L. Pažljivo praćenje treba provoditi barem tijekom sljedećih 48 sati.Ubuduće, ovisno o stanju pacijenta, treba odlučiti pitanje potrebe za daljnjim nadzorom vitalnih funkcija pacijenta.

Dijaliza nije efikasna zbog izraženog vezivanja gliklazida na proteine ​​u plazmi.

Interakcija lijekova

Lijekovi koji pojačavaju učinak Diabeton MB (povećavaju rizik od hipoglikemije)

Kombinacije koje su kontraindicirane

Istodobna primjena mikonazola (za sistemsku primjenu i kada se upotrebljava gel na oralnoj sluznici) dovodi do povećanja hipoglikemijskog učinka glikazida (hipoglikemija se može razviti do kome).

Ne preporučuju se kombinacije

Fenilbutazon (za sistemsku upotrebu) pojačava hipoglikemijski efekat derivata sulfoniluree, kao izbacuje ih iz komunikacije s proteinima plazme i / ili usporava njihovo izlučivanje iz organizma. Poželjno je koristiti drugi protivupalni lek. Ako je potreban fenilbutazon, pacijenta treba upozoriti na potrebu kontrole glikemije. Ako je potrebno, dozu lijeka Diabeton® MB treba prilagoditi dok uzimate fenilbutazon i nakon njega.

Istodobnom primjenom s lijekom Diabeton® MB, etanol pojačava hipoglikemiju, inhibira kompenzacijske reakcije i može pridonijeti razvoju hipoglikemijske kome. Potrebno je odbiti uzimati lijekove, koji uključuju etanol, i od konzumiranja alkohola.

Posebne mjere opreza

Gliklazid u kombinaciji sa određenim lekovima (na primer, druga hipoglikemijska sredstva - inzulin, akarboza, biguanidi, beta blokatori, flukonazol, ACE inhibitori - kaptopril, enalapril, blokatori receptora histamina H2, inhibitori MAO, sulfanilam) efekat i rizik od hipoglikemije.

Lijekovi koji slabe učinak Diabeton MV-a (povećavaju glukozu u krvi)

Ne preporučuju se kombinacije

Danazole ima dijabetički efekat. Ako je uzimanje ovog lijeka neophodno, pacijentu se preporučuje pažljiva kontrola glikemije. Ako je potrebno uzimati lijekove zajedno, preporučuje se odabir doze hipoglikemijskog sredstva kako tijekom uzimanja danazola, tako i nakon njegovog ukidanja.

Posebne mjere opreza

Kombinovana upotreba Diabeton MB-a sa klorpromazinom u visokim dozama (više od 100 mg / dan) može dovesti do povećanja koncentracije glukoze u plazmi zbog smanjenog lučenja inzulina. Preporučuje se pažljiva kontrola glikemije. Ako je potrebno uzimati lijekove zajedno, preporučuje se odabir doze hipoglikemijskog sredstva i tijekom primjene antipsihotika i nakon njegovog povlačenja.

Istodobnom primjenom GCS-a (za sistemsku i lokalnu upotrebu / intraartikularna, kožna, rektalna primjena /) povećajte koncentraciju glukoze u krvi uz mogući razvoj ketoacidoze (smanjenje tolerancije na ugljikohidrate). Preporučuje se pažljiva kontrola glikemije, posebno na početku liječenja. Ako trebate uzimati lijekove zajedno, možda ćete trebati prilagoditi dozu hipoglikemijskog sredstva i tijekom primjene GCS-a i nakon njegovog ukidanja.

Uz kombinovanu upotrebu beta2-adrenergičkih agonista (ritodrin, salbutamol, terbutalin) povećavaju koncentraciju glukoze u krvi. Posebna pažnja mora se obratiti na važnost samo-glikemijske kontrole. Ako je potrebno, preporučuje se prebacivanje pacijenta na inzulinsku terapiju.

Kombinacije koje treba uzeti u obzir

Derivati ​​sulfonilureje mogu pojačati učinak antikoagulansa ako se uzimaju zajedno. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze antikoagulansa.

Pogledajte video: Как дешево и быстро добраться из Батуми Кобулети в Уреки. Магнитный песчаный пляж и теплое море (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar