Atorvastatin tablete - negativni pregledi

Opis važan za 26.01.2015

  • Latinsko ime: Atorvastatin
  • ATX kod: S10AA05
  • Aktivna supstanca: Atorvastatin (Atorvastatinum)
  • Proizvođač: CJSC ALSI Pharma

Jedna tableta sadrži 21,70 ili 10,85 miligrama atorvastatin kalcijum trihidrat, što odgovara 20 ili 10 miligrama atorvastatina.

Kao pomoćne komponente su Opadra II, magnezijum stearat, aerosil, skrob 1500, laktoza, mikrokristalna celuloza, kalcijum karbonat.

Farmakološko djelovanje

Ovaj lijek je hipoholesterolemičan - konkurentno i selektivno inhibira enzim koji regulira brzinu pretvorbe HMG-CoA u mevalonat, koji nakon toga prelazi u sterole, uključujući i holesterol.

Smanjenje lipoproteina i kolesterola u plazmi nakon uzimanja lijeka nastaje uslijed smanjenja sinteze holesterola u jetri i aktivnosti HMG-CoA reduktaze, kao i povećanja nivoa LDL receptora na površini ćelija jetre, što povećava unos i katabolizam LDL.

U osoba sa homozigotnom i heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom, mešovitom dislipidemijom i ne-naslednom hiperholesterolemijom, primećeno je smanjenje apolipoproteina B, ukupnog holesterola i holesterola-lipoproteina niske gustine prilikom uzimanja ovog leka.

Ovaj lijek smanjuje mogućnost razvoja. ishemija i smrtnost kod ljudi svih uzrasta infarkt miokarda bez nestabilne angine i talasa Q.Takođe, smanjuje učestalost nefatalnih i smrtnih udara, ukupnu učestalost kardiovaskularnih bolesti i rizik od razvoja smrtnih bolesti srca i krvnih žila.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Ima visoku apsorpciju, najveća koncentracija u krvi primjećuje se nakon jednog do dva sata nakon primjene. Bioraspoloživost je niska zbog presistemskog klirensa aktivne supstance u želudačnoj sluznici i efekta „prvog prolaza kroz jetru“ - 12 procenata. Približno 98 posto uzete doze vezano je za proteine ​​plazme. Metabolizacija se događa u jetri uz stvaranje aktivnih metabolita i neaktivnih tvari. Poluvrijeme života je 14 sati. Tokom hemodijalize se ne prikazuje.

Kontraindikacije

Lijek se ne smije uzimati sa:

  • mlađi od 18 godina
  • trudnoće i period dojenje,
  • zatajenje jetre,
  • aktivne bolesti jetre ili pojačana aktivnost enzima iz jetre iz nejasnih razloga,
  • preosjetljivost na sadržaj lijeka.

Treba ga uzimati sa bolešću skeletnih mišića, povredeopsežni kirurški zahvati nekontrolisani epilepsija, sepsa, arterijska hipotenzijametabolički i endokrini poremećaji, poremećaji u elektrolitskoj ravnoteži visokog stupnja ozbiljnosti, povijest bolesti jetre i zloupotreba alkohola.

Nuspojave

Prilikom uzimanja ovih tableta možda ćete osjetiti:

  • pogoršanje gihta, mastodinijadebljanje (vrlo rijetko)
  • albuminuria hipoglikemijahiperglikemija (vrlo rijetko)
  • petehije, ekhimoze, seboreja, ekcempojačano znojenje, kseroderma, alopecija,
  • Lyellov sindrom, multiformni eksudativ eritem, fotosenzibilizacija, oticanje lica, angioedem, urtikarija, kontaktni dermatitisosip i svrab na koži (retko),
  • kršenje ejakulacije, nemoć, smanjen libido, epididimitis, metroragija, nefrourolitijaza, vaginalno krvarenje, hematurija, žad, disurija,
  • kontrakcija zglobova, hipertoničnost mišića, tortikolisrabdomioliza mijalgijaartralgija miopatija, anisitis, tendosininovitis, bursitisgrčevi u nogama artritis,
  • tenesmus, krvarenje desni, melena, rektalno krvarenje, oslabljena funkcija jetre, kolestatska žutica, pankreatitis, dvanaestopalačni čir, cheilitis, žučna kolika, hepatitisgastroenteritis, čirevi oralne sluznice, glositis, ezofagitis, stomatitis, povraćanjedisfagija burpingsuha usta, pojačan ili smanjen apetit, bol u trbuhu, gastralgija, nadutost, proliv ili zatvor, žgaravica, mučnina,
  • krvarenje iz nosa, pogoršanje bronhijalne astme, dispneja, upala pluća, rinitis, bronhitis,
  • trombocitopenija, limfadenopatija, anemija,
  • angina pektoris, aritmija, flebitis, povišen krvni pritisak, ortostatska hipotenzija, palpitacije, bol u grudima,
  • gubitak ukusa, parosmija, glaukom, gluhoćakrvarenje mrežnice, poremećaj smještaja, suhoća konjunktiva, zujanje u ušima, ambleopija,
  • gubitak svijestihipestezija depresija, migrenehiperkineza, paraliza lica, ataksijaemocionalna labilnost amnezijaperiferna neuropatija, parestezija, noćne more, pospanost, slabost, astenija, glavobolja, vrtoglavica, nesanica.

Interakcija

Istovremena primjena sa inhibitorima proteaze povećava koncentraciju aktivne tvari u krvnoj plazmi. Istodobna primjena s lijekovima koji smanjuju koncentraciju endogenih steroidnih hormona (uključujući Spironolakton, Ketokonazol i Cimetidin) povećava mogućnost smanjenja endogenih steroidnih hormona.

Kada se uzima istovremeno s nikotinskom kiselinom, eritromicinom, fibratima i ciklosporinima, povećava mogućnost razvoja miopatije kada se liječi drugim lijekovima ove klase.

Simvastatin i Atorvastatin - što je bolje?

Simvastatin Prirodni je statin, a Atorvastatin je moderniji statin sintetskog porijekla. Iako imaju različite metaboličke puteve i kemijske strukture, imaju sličan farmakološki učinak. Oni također imaju iste nuspojave, ali Simvastatin je mnogo jeftiniji od Atorvastatina, pa je po cijeni faktor Simvastatin bolji izbor.

Oblik i sastav izdavanja

Atorvastatin je dostupan u obliku filmom obloženih tableta s glavnim aktivnim sastojkom, kalcijevim trihidratom atorvastatinom.

Kao pomoćne tvari u pripremi korištene su sljedeće tvari: mikrokristalna celuloza, kalcijev karbonat, laktoza, koloidni silicijev dioksid, škrob 1500, Opadry II, magnezijev stearat, titan dioksid, talk.

Negativne kritike

Takođe nisam primijetila poboljšanje, ali počela je glavobolja, vrtoglavica i pospanost. Šta bi naša "Botanika" smislila da pomogne ljudima, a ne obrnuto))

Određeno uzimanje atorvastina sa holesterolom 6. 5. Pijem 10 mg dnevno - ne vidim poseban efekat, ali ima dosta nuspojava. Pokušavam preći na dijetu.

Ne bih rekao da je ova droga zapanjujuća. Propisala mi je moj otac u dozi od 60 mg / dan, jer je visoki holesterol nasledna osobina u našoj porodici.

  • praktičnost prijema (bez obzira na unos hrane).

  • Na kraju liječenja nisam primijetio nikakve promjene na zdravlju. Kako je holesterol bio veći od 7 mmol / l, ostao je.Nakon šest mjeseci očev je holesterol blokirao poplitealnu arteriju, što je izazvalo nekrozu velikog nožnog zgloba. Sada, kako bi se izbjegla amputacija dva puta godišnje, očevi se nameću vrlo skupim lijekovima.

Po mom mišljenju, atorvastatin je potpuno neefikasan lek, a ne znam šta lekari prepisuju.

Mama Atorvastatin bila je propisana nakon moždanog udara. Prije toga, moja je majka periodično uzimala tablete za visoki holesterol, ali sve su bile skupe, preko 1000r. U ovom slučaju cijena je zadovoljna. Ali ovo je jedini plus za mamu.

Nakon 3 mjeseca uzimanja Atorvastatina, kolesterol se nije smanjio. Na pozadini uzimanja tableta, glavobolja i mučnina su i dalje prisutni. Primjetno je da upute sadrže veliki broj nuspojava, uključujući ovaj lijek se ne preporučuje starijim osobama. A moja majka je samo starac. Da, i visok holesterol uglavnom utječe na starosnu grupu ljudi.

Zamolili su doktora da ukine lijek, nisu nam dozvolili, rekli su da ga treba stalno uzimati, a ne da kažu koliko dugo. Znači nered s njim. Tretman uopće nije ugodan, a nema osjećaja da tretman dovodi do oporavka.

  • brojne nuspojave

Želim razgovarati o jednom neugodnom iskustvu, iskustvu poboljšanja svog kolesterola u krvi. Dešavalo se da mi je holesterol viši od normalnog, nikad ga nisam testirao i naći će me samo u bolnici.

Ukratko, ljekar je preporučio da ga snizite, jer je povišen holesterol, čini se, vrlo opasan. Spuštanje, dijeta. Nakon prolaska analize pokazalo se da je mnogo niži nego što je bio. Da bih povećao učinak, doktor mi je propisao lijek „Aorvastatin“. Ok, prihvaćam, za vrijeme večere. Nakon višednevnog prijema, osjećao sam se kao da se zmaj koji vadi vatru nastanio u meni. Beskrajna žgaravica, nešto nerazumljivo u želucu.

Nakon tjedan dana mučenja, bio sam dovoljno pametan da čitam recenzije i to ne samo o našem Otzoviku, nakon čega sam shvatio da mi se to događa. Sve su brzo otkazali i život se počeo poboljšavati. Nikada nisam imao stomačnih problema, pa ne mogu zamisliti kako se ovi lekovi propisuju onima koji imaju ove probleme.

Naravno, svi smo različiti, "da je smrt dobra za rusko-njemačkog", ali mislim da ako morate uspostaviti nešto u organizmu na prirodan način, zato molim vas, idite na dijetu, jedite povrće i voće, bavite se sportom.

Ne savjetujem prijatelje, tableti su "infernalni".

Ne savjetujem da im se pribjegava

Atorvastatin uzimam 1, 5 godina. Holesterol se praktično ne smanjuje. Bilo je 4, 6 postalo je 4, 4. Vrijedi li tovariti jetru ako lijek ne djeluje. U početku sam uzimao 20 mg, a zatim je doktor povećao dozu na 30 mg.

Ogroman broj nuspojava. Imala sam pospanost, jakost u glavi, nakon nedelju dana prijema, dogodila se katastrofa: vrtoglavica se pojačala do te mere da sam morao pozvati hitnu pomoć, što nikad ranije nisam učinio. Bilo je povraćanja, povišenog pritiska (a od toga uopće ne patim), gotovo izgubljene svijesti. Odveli su me u 1. Gradsku, uradili CT, kardiogram i test krvi. Nisu otkrili ništa pogrešno, dijagnosticirali su joj discirkulacijsku encefalopatiju i poslali ih kući. Sad sam konačno pročitao upute i svoje simptome pronašao u NEKOLIKO UČINKA. Šta još mogu prihvatiti?

Pročitajte cijeli priručnik. Ljekari upozoravaju na moguće nuspojave.

Podvrgao se fizičkom pregledu i ustanovio povišeni holesterol - 7, 6. Doktor mi je propisao atorvastatin po 1 tabletu na dan.Nakon uzimanja četvrte tablete, pritisak se povećavao, iako mi je pritisak uvek normalan. Morala sam pozvati hitnu pomoć. Sada sam odlučila da ne uzimam ove tablete. Posmatrat ću i otići kod doktora na savjetovanje.

Možda izražene kontraindikacije.

Uzimam atorvastatin 5 dana. Glavobolja. Šum u glavi. Večeras je bilo grčeva u nogama. Užasna droga. ali holesterol 9, 3. Liječnik je propisao. Iz hrane se isključuju svi proizvodi životinjskog porijekla. Ostavljena samo kuhana pileća prsa. Rezultat ću vidjeti za mjesec dana.

Uspio sam uzeti Atorvastatin samo jedan dan, i bio sam primoran da ga odbijem. Ovaj lijek nije za mene, jer imam osteoartritis i degenerativnu bolest diska sa grčićima u leđima. Uzimam lijekove protiv bolova već duže vrijeme. Bojim se samo da ovaj tretman ne treba mešati sa mojim lekovima. Sutradan mi je desno uho bilo potpuno blokirano, patila sam od glavobolje. Takva slabost se slomila da sam morao uzeti slobodan dan i vratiti se u krevet, spavao sam cijeli dan.

Propisalo mi je 40 mg Atorvastatina za bolove u srcu. Bio sam na

Propisalo mi je 40 mg Atorvastatina za bolove u srcu. Na njemu sam već 9 mjeseci. Zaista mi je snižavao holesterol, ali imao je puno neželjenih loših nuspojava! Odmah sam uočio problem sa pamćenjem, počeo sam sve zaboraviti, formirala se nekakva magla u mojoj glavi. Bolovi u mišićima su također počeli smetati. A moja je žena počela obraćati pažnju na to da mi se raspoloženje pokvarilo, postala sam ljuta iz vedra neba, potpuno bez razloga.

Sastav i oblik doziranja

Atorvastatin (na latinskom - Atorvastatinum) dostupan je samo u obliku tableta. Kako bi se spriječili štetni utjecaji okoliša (vlaga, svjetlost, temperatura) na komponente lijeka, kao i za ciljanu apsorpciju lijeka u donjem dijelu želuca i u početnom dijelu crijeva, prekriveni su filmskom membranom. Boja filma ovisi o proizvođaču. Obično je bijela, ali ponekad žućkasta, plavkasta ili smećkasta ljuska. Oblik i izgled tableta su također različiti: su okrugli ili kapsulirani, s glatkom površinom ili s urezanim brojevima s različitih strana.

Ali glavna stvar u lijeku nije vid, nego aktivna supstanca. Ovo je atorvastatin kalcijum trihidrat. Ali budući da i sam sadržaj atorvastatina igra glavnu ulogu u postizanju potrebnog terapijskog efekta, doziranje lijeka je usmjereno upravo na njega. Tako u ljekarničkoj mreži možete pronaći Atorvastatin sa sadržajem 10, 20, 30, 40, 60 i 80 mg aktivnog spoja. Njegove manje doze (1 ili 5 mg), čak i u kombiniranim hipolipidemičkim agensima, ne postoje.

U jednoj paleti ćelija kontura stavlja se 10 ili 15 tableta. Jedna paleta može biti u pakovanju, a možda i više - do 10. Često je veliki broj tableta dostupan u polimernim limenkama. Postoje i druga doziranja lijekova iz ove farme grupe, čija je glavna supstanca atorvastatin. Ali oni već imaju druga, ne međunarodna (INN), već trgovačka imena (Atoris, Liprimar, Novostat, Tulip itd.).

Izvorni lijek Atorvastatin iz ruske proizvodnje nalazi se u sljedećoj kodnoj niši:

  • kod za anatomsku i terapijsku hemijsku klasifikaciju (ATX) je C10AA,
  • kod prema ruskom klasifikatoru OKPD2–20.10.149,
  • prema registru lekova Rusije (RLS), proizvod pripada farmakološkoj grupi „statini“.

Atorvastatin nije jedina komponenta lijeka. Sadrži pomoćne sastojke: kalcijum karbonat, celulozu, mlečni šećer, skrob, silicijum dioksid, magnezijum stearat, polivinil alkohol, titanov dioksid, polietilen glikol i talk. Alergičari trebaju znati za njih, budući da se na mikrodoze ovih spojeva može razviti reakcija.

Atorvastatin je dostupan na recept, koji liječnik propisuje na latinskom jeziku. Čak i ako su beskrupulozni ljekarnici spremni da slobodno prodaju lijek, ne biste ga trebali uzimati bez savjetovanja s liječnikom. Doista, prije liječenja i u njegovom procesu potrebno je kontrolirati rad jetre.

Indikacije za upotrebu

Stanja u kojima su propisani statini nazivaju se dislipidemija. Prevedeno na jednostavan jezik, ovo metabolizam masti. Ne manifestira se jako dugo, a tek intenzivnim taloženjem "lošeg" holesterola u vaskularnim zidovima počinju tipični aterosklerotski simptomi. U početnoj fazi otkriva se neravnoteža lipida isključivo u laboratoriji. Analiza se naziva lipidni profil, ona uključuje glavne pokazatelje metabolizma masti - trigliceride, holesterol, ukupni i deo masnoće proteinskih kompleksa, proteine ​​koji prenose holesterol, kao i aterogeni koeficijent.

Bez određivanja lipidnog profila (drugo ime lipidnog profila) nemoguće je utvrditi dozu i vrstu statina koji će pacijent uzimati duže vrijeme (a po mogućnosti i cijeli život). Uz to je potreban lipidni profil za kontrolu tretmana koji je već započeo. Venuna krv daje se na analizu nakon određene jednostavne pripreme: bez nje se rezultati mogu izobličiti.

Prednost atorvastatina je njegova djelotvornost u liječenju svih vrsta hiperholesterolemije (nasljedne i stečene). Smanjuje nivo „lošeg“ holesterola i transportnih proteina koji se mogu taložiti u zidovima arterija. Istovremeno, povećava koncentraciju „dobrih“ lipoproteina i povećava broj receptora koji hvataju holesterol za unutarćelijsku potrošnju ili upotrebu. Pored toga, atorvastatin smanjuje trigliceride u krvi, ali to ne znači da ga možete uzimati za gubitak kilograma.

Mehanizam djelovanja aktivne tvari zasnovan je na suzbijanju glavnog enzima koji katalizira stvaranje holesterola od strane ćelija jetre. Enzim se naziva hidroksimetilglutarilni koenzim A reduktaza, a Atorvastatin, odnosno, inhibitor HMG CoA reduktaze. Upravo ova kvaliteta lijeka omogućava ne samo zaustavljanje rasta već postojećih aterosklerotskih plakova, već i sprečavanje njihovog pojavljivanja kod ljudi s povećanim rizikom za razvoj ateroskleroze. Stoga se može propisati za genetsku sklonost hiperholesterolemiji u mladoj dobi ili teškim pušačima i hipertenzivnim pacijentima nakon 55 godina.

Statin ne liječi krvne sudove, već s koronarnom srčanom bolešću ili cerebralnom aterosklerozom sprečava komplikacija poput srčani udar ili moždani udar. Indikacije za njegovu upotrebu su akutni oblici koronarne srčane bolesti, stanja poslije njih, akutni cerebrovaskularni udari. Atorvastatin se propisuje i u postoperativnom periodu u vaskularnoj nauci i kardiologiji. A najbolji rezultati postižu se složenom primjenom lijeka s drugim lijekovima za snižavanje lipida i u kombinaciji s drugim metodama korekcije metabolizma masnoće (prehranom, umjerenim vježbanjem, odricanjem od loših navika).

Neutralni pregledi

Ja takođe nisam pomogla i bilo je nuspojava. Kupujte na strogoj dijeti, odbija od kobasice, jaja, sira i putera. Kao i pečenje. Nakon 2 mjeseca nisam smršala, ali je kolesterol normalno rastao

Bilo je 7,1, nakon što je uzeo postao je 7,2

Lijek je dobar, mada je u prve dvije sedmice bila blaga mučnina, a zatim je prošla. Zadovoljan lijekom, holesterol se brzo vratio u normalu 10,3-5,1. Nedavno je jedan nesrećnik (ateroskleroza) rekao da mu je propisan rosuvastatin-sz, takođe statin, ali čini se da modernija ima manje nuspojava. Ne znam je li potrebno promijeniti lijek s obzirom da mučnina više nije zabrinuta.

Atorvastatin je efikasan lijek koji se koristi duže vrijeme. Jedino što se sada propisuje u osnovi je nova generacija statina. Čini se da se vjeruje da je nuspojava manja. Atorvastatin je u cijeni uporediv sa rosuvastatin-sz, ali je potonji moderniji.

Iskreno nisam primijetio razliku između atorvastatina i rosuvastatina. Atorvastatin sam uzimao 4 mjeseca, kolesterol se vratio u normalu, zatim mi je doktor predložio rosuvastatin-sz - holesterol takođe drži, osjećam se dobro. Nadam se da je noviji lijek i dalje bolji.

Uzela sam tečajeve atorvastatina 2, dobro snižava holesterol, malo me je mučila vrtoglavica, inače je sve bilo divno. Zatim je, na preporuku lekara, prešao na rosuvastatin-sz, ovo je sledeća generacija statina. Nema nuspojava, također ih vrijedi.

Prednosti: Lijek se može dugo upotrebljavati, u maloj dozi.

Nedostaci: Lijek se mora upotrijebiti s analgetikom, jer nakon uzimanja javlja se glavobolja.

Lijek primjenjujem duže vrijeme, u malim dozama, jer se sadržaj kolesterola polako smanjuje. Morate ga uzimati s analgetikom, jer nakon uzimanja javlja se glavobolja. Ljekar je propisao da se lijek uzima noću. Stoga odlazim u krevet uzimam ga s analgetikom.

Atorvastatin - lijek za snižavanje holesterola

U proljeće sam, dok sam bio na bolovanju s akutnim respiratornim virusnim infekcijama, došao pod univerzalni medicinski pregled, u vezi s tim sam morao podvrgnuti potpunom pregledu (FLG, testovi, ultrazvuk, mamografija i sl.) Kao i svi pacijenti moje godine rođenja. Terapeut je dao zaključak o svim rezultatima. U mom biohemijskom testu krvi otkrili smo povišeni broj holesterola, triglicerida i nečeg drugog. Moja majka je imala infarkt miokarda, imam hipertenziju, pa mi je doktorka, rekavši da pripadam rizičnoj grupi za razvoj IHD-a i srčanog udara, propisala tablete Atorvastatin 20 mg 1/2 tab. jednom dnevno. Osim toga, doktorica mi je strogo rekla da slijedim dijetu. Nakon mjesec dana od početka liječenja, ponovo sam prošao krvni test. Liječnik je bio nezadovoljan rezultatom i povećao je dozu na 1 tabletu. Lečio sam se još mesec dana. Napokon, liječenje je dalo rezultate, holesterol se značajno smanjio. I dalje pijem Atorvastatin.

Pročitao sam upute - Bože moj, koliko nuspojava može imati ovaj lijek! A doktor je rekao da ću ga dugo uzimati tako da ne mogu izbjeći posljedice. Ali zasad izgleda da ništa ne primjećujem.

Dobar lijek. Ali kardiolozima se savjetuje da procijene na osnovu koristi-štete. Negativni uticaj na jetru. Ne zaboravite da statini uklanjaju i loš i dobar holesterol iz organizma.

Uopšte nije bezopasna za lijek za jetru. Prije nego što počnete uzimati statine (lijekovi koji snižavaju kolesterol u krvi), potrebno je da promijenite svoj način života, potpuno preispitate svoju prehranu i to samo ako se nakon pola godine kolesterol ne vrati u normalu, tada već počnite uzimati Atorvastatin.

Njezin suprug već nekoliko godina registruje hiperholesterolemiju i hiperlipidemiju u biohemijskoj pretrazi krvi. Dijeta ne daje poseban učinak, ni za vrijeme posta, kada odbijamo meso, holesterol se ne smanjuje na normalne vrijednosti. Doktor mu je propisao lijek Atorvastatin 10 mg jednom dnevno. Nakon početka unosa, dvije sedmice kasnije, došlo je do poboljšanja analiza, mjesec dana kasnije holesterol je ušao u gornju granicu norme.

Mehanizam djelovanja lijeka je prilično složen, on prvo prekida sintezu holesterola, i drugo, povećava nivo receptora na stanici do holesterola, što dovodi do njegovog najbržeg iskorištavanja u ćeliji.

Lijek je relativno jeftin za mjesečni kurs - oko 350 rubalja. Možete piti tabletu bez obzira na obrok, tako da je to vrlo zgodno, jer zaboravite piti mnogo lijekova na prazan stomak, a zatim čekate pola dana kada možete ponijeti. Nakon početka liječenja, muž je imao nuspojave. Biohemija mu se promijenila, jetreni enzimi su malo poskočili, ima slabost, glavobolju. Kasnije je sve propalo, iako se indeksi jetre nisu smanjivali sve dok lijek nije potpuno prekinuo. Dva mjeseca je pio atorvastatin.

Lijek je općenito dobar, pomaže ne loše, mada ne može učiniti bez nuspojava.

Pozitivne povratne informacije

Čitam recenzije i samo sam zbunjen, osjetio sam neku vrstu šoka. Pio sam ovaj lijek već 1,5 mjeseca i nisam imao zdravstvenih problema. Kako je bilo niskog krvnog pritiska i ubrzanog rada srca, nema ih mučnina, itd. Kako kažu NE. mora se uzeti krvni test i holistinin da se utvrdi, bio je 6,2..A tako da nema zdravstvenih problema

Oba lijeka savršeno se nose sa zadatkom - snižavanjem holesterola. Ja sam uzeo atorvastatin-sz, sada uzimam rosuvastatin-sz. Općenito, već imam 10 „iskustva“ s uzimanjem statina, u 2009. stavljali su hiperholesterolemiju + komplikacije protiv dijabetesa. Atorvastatin-sz trajalo je 7 godina, od drugog mjeseca uzimanja 5.8-6.2 nuspojave nisu primijećene. Zatim su mi, u 2016. godini, preporučili rosuvastatin-sz, lijek statina nove generacije. Prešla sam, nisam osetila nikakve subjektivne promene, holesterol mi je ostao normalan. Tako da mislim - ukus i boja .. možda moderniji, možda se neki procesi ne osete.

Toplo preporučujem lijek. Otac mi je imao 7 godina, sjećao se kolesterola samo jednom u šest mjeseci, kada je napravio lipidni profil. Sada uzima rosuvastatin-sz, kao što je noviji lijek, tako da sam jako zadovoljan ovim. Da, još uvijek je vrlo prikladno uzeti 1 tableta dnevno

Dobar lijek. Dugo je vodila sebe i suprug se takođe dobro snašao. Holesterol je normalan dugi niz godina, šteta je što jednostavno trebate uzimati statine cijeli život. Prije mjesec dana ljekar je predložio da se njen suprug prebaci na moderniji pomol rosuvastatin-sz. Prekrižen, holesterol je ostao normalan. Sad razmišljam, mogu li promijeniti lijek ili ostati na atorvastatinu ?.

Da li se statini prve i druge generacije još uvijek koriste? U ljekarni sam vidio samo 3 generacije atorvastatina - kad sam ga uzimao, to je dobar lijek. Već godinu dana prilično uspješno prihvaća rosuvastatin-sz 4 generacije. Holesterol 4,5, nije bilo nuspojava.

Lijek je definitivno dobar, uzeo ga je čak 5 godina. Ni holesterol nije prešao normu. Prije 2 godine zamijenili su (sve kako je propisao ljekar) rosuvastatin-sz, navodno novijeg, rezultat je isti - nisam primijetio razliku, ali djeluje.

Atorvastatin pije moj otac, određen je da ih pije za život. Holesterol se dobro smanjio, problem je bio sa trigliceridima. Propisan je i dibicor, a trigliceridi su također počeli propadati i jetra je prestala igrati igrice, čini se da dibicor štiti.

uzimao atorvastatin zbog visokog kolesterola, to mu je pomoglo, ali nažalost ga je razboljelo. Pitao je doktora da odabere nešto drugo, savjetovao je da proba rosuvastatin-sz - ovo je poput nove generacije. Uzimam mjesec dana, sve je u redu.

Uzimam atorvastatin-sz drugu godinu, holesterol je gotovo normalan, a mislim da mi je to pomoglo i u gubitku nekoliko kilograma. Mnogo mi je pomogao, na jednoj dijeti ne bih dugo izdržao.

Atorvastatin ss mi je propisan za snižavanje holesterola. Imamo porodični problem i znao sam za to. Pijem ga redovno na kursevima, holesterol se ne podiže, nisam našao nikakvu štetu svom zdravlju.

Svi pišu da ishrana pomaže kod holesterola, ali to nije tako - odavno je dokazano da se glavni holesterol proizvodi u samom tijelu. Atorvastatin je dobra pilula i pomaže u liječenju, ali ovo je prethodna generacija statina, sada su razvijene mnoge nove. Uzimam rosuvastatin-sz - efekat je podjednako dobar, ali nuspojave su manje.

Nisam ni znao da imam problema sa holesterolom sve dok slučajno to nije otkrio doktor. Pio sam kurs Atorvastatin sz i slijedio dijetu. Zbog toga se holesterol smanjuje.

Kada je u analizi nađen visok holesterol, propisao mi je Atorvastatin cz. Više sam patila od toga da moram ići na dijetu. Ali pokazalo se da je napokon smršavio. I droga je dobra, zadovoljan je njom.

Atorvastatin sz pije moja majka. Ima problema sa holesterolom i hipertenzijom 2. stepena. Holesterol se stvarno vraća u normalu, pijemo tečajeve. U uputama ima puno nuspojava, ali moja majka još nije vidjela ništa.

  • Pomaže u snižavanju holesterola u krvi

Imao sam vrtoglavicu, skokove krvnog pritiska i počeo je nesvjestan bod. i otišla sam kod doktora, položila sve pretrage, uradila ultrazvuk moždanih žila i doktor mi je propisao tablete otorvostatin. Počela sam piti jednu tabletu od 20 miligrama jednom dnevno u isto vrijeme, stanje mi se počelo poboljšavati, krvni tlak mi je skočio i tako dalje. Svakog mjeseca polažem testove da bih provjerila kolesterol u krvi i dok pijem ove tablete sve je normalno, Nedavno sam te tablete zamijenila s više poslovnih, ali ispostavilo se da mi postaje gore, pa sam se vratila u atorvostatin i osjećam se dobro

Veoma dobre tablete koje snižavaju holesterol u krvi

Atorvastatin je puno pomogao, holesterol sa 6, 4 smanjio se na 3, 8, pijem više od godinu dana, polako smanjujući dozu s 40 mg na 10. Mjesečno doniram krv na pregled. Sada je moguće uzimati dozu održavanja, ne svakodnevno, kao ranije, već na primjer 2 puta tjedno. Pa kako piti nakon moždanog udara ovaj lijek imam za život!

Moja majka to pije, otpustili su je za život. Imala je 9 holesterola, i to je mnogo. Kada sam počeo koristiti Atorvastatin, tada se mjesec dana kasnije ispostavilo: da je holesterol pao na normalu. Ali on se, jednom takvo što, stalno pije, jer tijelo samo ne regulira svoj nivo zbog poremećaja metabolizma. Nisu primijećene nuspojave.

Atorvastatin je moj holesterol vratio u normalu. Iako je ranije bila podignuta, ishrana bez soli i masti nije pomogla, ali ovaj lijek je pomogao. Pratim mišiće, jer ih statini mogu uništiti i uzrokovati slabost. Savjetujem vam da to učinite svim jezgrama koji uzimaju droge ove grupe.

  • Nekompatibilan sa mnogim lijekovima.

Ovaj lijek je bio propisan mojoj baki, jer ona pored hipertenzije ima i visok holesterol. Ali, srećom, ovaj lijek odlično ide uz većinu antihipertenzivnih lijekova.

U početnoj fazi lijek se mora uzimati jednom dnevno, ali je veoma važno pratiti nivo holesterola u krvi, odnosno uzeti testove. Nakon što testovi pokažu da lijek djeluje bez patoloških manifestacija, doziranje se može povećati. Potrebno je vrlo strogo nadzirati da tokom razdoblja liječenja ne koriste određene lijekove koji mogu povećati aktivnu tvar u krvnoj plazmi, što može dovesti do neugodnih posljedica. Takvi lijekovi uključuju antibiotike, antifungalne lijekove, nikotinsku kiselinu.

Na kraju prvog mjeseca uzimanja holesterola, baka mi se spustila i postala u granicama normale.

Nažalost, problem visokog kolesterola danas brine mnoge. Ukoliko se u mladosti tijelo uspješno suoči s viškom štetnog kolesterola, tada je nakon 35. godine potrebno pažljivo pratiti zdravlje i sve krvne slike. Bolje je odmah identificirati holesterol i ne dopustiti povećanje iznad dopuštene norme. Ako možete uzimati testove svake godine i to češće, onda lako možete pratiti dinamiku nivoa holesterola u krvi.

Ali ako se desilo da kolesterol i dalje prelazi normu, tada ne biste trebali odlagati liječenje u dugačku kutiju, trebali biste uzimati odgovarajuće lijekove. Atorvastatin je dobro poznat lijek za smanjenje holesterola.

Lijek je jeftin, košta oko 160-180 rubalja, prodaje se u svakoj ljekarni, cijena će najvjerojatnije ovisiti o marži određenog lanca ljekarni.

Atorvastatin će biti efikasan samo u kombinaciji s odgovarajućom prehranom, piše u uputama, liječnik je to ponovio kada je propisao tablete Atorvastatin.

Veoma je važno uzeti testove prije početka liječenja kako biste bili sigurni koliko je razina kolesterola povišena, ovo je neophodno za tačno izračunavanje doze lijeka. U mom slučaju to je bila 1 tableta 3 puta dnevno tokom jednog mjeseca. Doze mogu biti različite, do 8 tableta, ali to je sve propisano i pod nadzorom stručnjaka.

Mjesec dana kasnije planiran je krvni test kako bi se utvrdilo je li lijek uspio ili ne. Nakon tog vremena, opet sam darovala krv, kako su pokazali rezultati, učinak je bio i došlo je do značajnog smanjenja kolesterola, ali i dalje mu je nivo bio izvan norme, odlučeno je da se još dva tjedna pije Atorvastatin s istim dozama i istovremeno pijem obrok mlijeka čička za jetru. Ovaj dodatak prehrani takođe pomaže u snižavanju holesterola.

Nakon još 2 tjedna, testovi su se vratili u normalu, mirno sam uzdahnuo, ali to nije razlog za opuštanje. Da, lijek Atorvastatin je otkazan, ali tada samo dijeta i stalno praćenje zdravlja.

Lijek mi je osobno pomogao, kolesterol sam doveo u normalu, samo trebam držati strogu dijetu, inače će doći do lančane reakcije: holesterol - Atorvastatin i obrnuto, a postoje i problemi s jetrom (pročitajte nuspojave). Lijek je jeftin, djelovanje nije gore od uvezenog, ali momci, trebate se odmaknuti od hemije i povezati ga s maslacem, kobasicom i slatkišima i drugim radostima. Eh ..

Dijeta s visokim holesterolom igra gotovo najvažniju ulogu. Moja baka imala je ukupni holesterol od 10 mmol / L. Liječnik je savjetovao da se pridržava određene prehrane: minimalno životinjskih masti (ako je meso, a zatim piletina s malo masnoće, puretina), više povrća, voća (po mogućnosti nezaslađeno voće), pridržavajte se režima pijenja vode. Atorvastatin je bio propisan iz lijekova. Baka je uzimala drogu 1 put dnevno. Šest mjeseci kasnije postignuti su sljedeći rezultati: težina se smanjila za 14 kg (pravilna prehrana igrala je ulogu), holesterol je postao normalan. Sada je pretnja od ateroskleroze gotova.

Farmakokinetika

Nakon uzimanja atorvastatina on se brzo apsorbira u gastrointestinalnom traktu, maksimalna koncentracija u plazmi (Cmah) postiže se nakon 1-2 sata. Stupanj apsorpcije raste proporcionalno uzetoj dozi. Relativna bioraspoloživost atorvastatina je 95-99%, apsolutna - 12-14%, sistemska inhibicijska aktivnost HMG-CoA reduktazne aktivnosti - oko 30%.

Prosječna distribucija atorvastatina je 381 L, stupanj vezivanja na proteine ​​u plazmi iznosi oko 98%.

Atorvastatin se metabolizira uz sudjelovanje citokroma CYP3A4 do orto- i para-hidroksiliranih derivata, kao i do beta-oksidacijskih produkata. Oko 70% inhibicijske aktivnosti lijeka rezultat je orto- i para-hidroksiliranih aktivnih metabolita.

Atorvastatin i njegovi metaboliti supstrati su P-glikoproteina. Atorvastatin i njegovi metaboliti eliminiraju se uglavnom žuči. Prosječni poluživot eliminacije atorvastatina je otprilike 14-15 sati. Zbog prisustva farmakološke aktivnosti u metabolitima, vrijeme inhibicijske aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze je 20-30 sati.

Posebne grupe pacijenata

Stariji pacijenti: koncentracije atorvastatina u plazmi bile su veće kod starijih osoba (dob> 65 godina) u usporedbi s mladim dobrovoljcima, dok, kako je učinak snižavanja lipida bio uporediv između dvije starosne grupe.

Djeca: ispitivanja farmakokinetike djece nisu provedena.

Pol: koncentracije atorvastatina u plazmi kod žena razlikuju se od onih u muškaraca (približno 20% veće za C)mah i 10% niži za AUC). Međutim, nema klinički značajnih razlika što se tiče utjecaja na lipide kod muškaraca i žena.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega: bolest bubrega nije utjecala na koncentraciju atorvastatina u plazmi i učinak na smanjenje lipida.

Pacijenti sa zatajenjem jetre: u bolesnika s kroničnom alkoholnom bolešću jetre primijećeno je značajno povećanje koncentracije atorvastatina u plazmi (C)maks) otprilike 16 puta, a AUC približno 11 puta.

Trudnoća i dojenje

Primjena atorvastatina je kontraindicirana tijekom trudnoće (vidjeti dio „Kontraindikacije“). Postoje izvještaji o urođenim malformacijama nakon intrauterine izloženosti inhibitorima HMG-CoA reduktaze. Studije na životinjama pokazale su toksične efekte na reproduktivnu funkciju. Kada trudnica uzme atorvastatin, fetus može smanjiti nivo mevalonata, što je prekurs biosinteze holesterola. Ateroskleroza je kronični proces i, po pravilu, ukidanje lijekova za snižavanje lipida tokom trudnoće ne utječe značajno na dugoročni rizik povezan s primarnom hiperholesterolemijom. U vezi s tim, atorvastatin se ne smije propisati trudnicama, ženama koje planiraju trudnoću ili ako se sumnja na trudnoću. Neophodno je prekinuti uzimanje atorvastatina tokom trudnoće.

Nije poznato da li se atorvastatin ili njegovi metaboliti izlučuju u majčino mleko. U studijama na životinjama, koncentracije atorvastatina u plazmi i njegovih aktivnih metabolita u plazmi slične su koncentraciji u mlijeku. Primjena atorvastatina tijekom dojenja je kontraindicirana, žene koje uzimaju atorvastatin trebaju prekinuti dojenje (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

Doziranje i primjena

Prije početka liječenja atorvastatinom, pacijenta treba prebaciti na dijetu koja osigurava smanjenje lipida u krvi, što se mora poštivati ​​tokom liječenja lijekom.

Preporučena početna doza je 10 mg dnevno. Ovisno o željenom učinku, dnevna doza se može povećati na ne više od 80 mg. Pacijent treba uzimati atorvastatin jednom u bilo koje doba dana, ali u isto vrijeme svaki dan. Lijek se uzima bez obzira na obrok. Terapeutski učinak obično se primjećuje nakon dvije sedmice liječenja, a maksimalni učinak razvija se nakon četiri sedmice. Stoga se doziranje ne smije mijenjati ranije od četiri tjedna nakon početka lijeka u prethodnoj dozi.

Hiperlipidemija(nasljednaheterozigotniine-naslednihiperholesterolemija) i kombinovana (mešovita) dislipidemija (Fredricksonovsky

Preporučena početna doza je 10 mg dnevno. Ovisno o potrebi

efekat dnevne doze može se povećati ne više od 80 mg.

Homozigotna porodična hiperholesterolemija

Raspon doza je 10-80 mg. U bolesnika s homozigotnom nasljednom hiperholesterolemijom, atorvastatin treba koristiti kao dodatnu terapiju drugim metodama liječenja ili ako terapija drugim metodama nije moguća.

Heterozigotna nasljedna hiperholesterolemija u djece (u dobi od 10-17 godina)

Preporučena početna doza atorvastatina je 10 mg / dan. Maksimalna preporučena doza je 20 mg / dan (doze iznad 20 mg nisu prikazane u studijama na ovoj populaciji bolesnika). Dozu treba odabrati pojedinačno, ovisno o preporučenoj svrsi liječenja. Promjene doze treba provoditi u intervalima od 4 tjedna ili više.

Prevencija kardiovaskularnih komplikacija

U studijama o prevenciji kardiovaskularnih komplikacija primjenjivana je doza od 10 mg dnevno. Za postizanje potrebnih nivoa holesterola mogu biti potrebne veće doze.

Posebne grupe pacijenata

Pacijenti sa zatajenjem bubrega

Bolest bubrega ne utječe na koncentraciju atorvastatina ili smanjenje LDL kolesterola u plazmi. Stoga nije potrebno prilagođavanje doze atorvastatina bolesnicima s bubrežnom bolešću.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre

Oprez je potreban u vezi sa usporenim izbacivanjem lijeka iz tijela (vidjeti odjeljke "Kontraindikacije" i "Mjere opreza").

Upotreba lijeka u starijih bolesnika

Kada se lijek uzima u preporučenim dozama, njegova učinkovitost i sigurnost kod pacijenata starijih od 70 godina ne razlikuju se od onih u općoj populaciji.

Kombinovana upotreba lijekova za smanjenje lipida

Atorvastatin se može propisati sa sekvestracijama žučnih kiselina. Kombinacija inhibitora HMG-CoA reduktaze i fibrata zahtijeva izuzetno oprez (vidjeti odjeljke "Mjere opreza" i "Interakcija s drugim lijekovima").

Doziranje kod pacijenata koji uzimaju ciklosporin, klaritromicin, itrakonazol ili određene inhibitore proteaza

Pacijenti koji uzimaju inhibitore ciklosporina ili HIV proteaze (tipranavir + ritonavir) ili virus hepatitisa C (telaprevir) trebali bi izbjegavati terapiju atorvastatinom. U bolesnika zaraženih HIV-om koji uzimaju lopinavir u kombinaciji s ritonavirom, potrebno je biti oprezan prilikom propisivanja atorvastatina, a liječenje treba provoditi s minimalnom efikasnom dozom. U bolesnika koji uzimaju klaritromicin, itrakonazol, kao i bolesnika zaraženih HIV-om koji uzimaju kombinacije sakvinavir i ritonavir, darunavir i ritonavir, fosamprenavir ili fosamprenavir i ritonavir, doza atorvastatina treba biti ograničena na 20 mg, pa se preporučuje da se potvrdi odgovarajuće kliničko ispitivanje efikasnost niskih doza atorvastatina.

U bolesnika koji uzimaju inhibitor HIV proteaze nelfinavir ili inhibitor hepatitisa C proteaze boceprevir, doza atorvastatina treba biti ograničena na 40 mg, a preporučuje se i odgovarajući klinički pregled da bi se potvrdila učinkovitost niskih doza atorvastatina (vidjeti „Mjere opreza i "Interakcija s drugim lijekovima").

Mjere sigurnosti

Poremećena funkcija jetre

Preporučuje se praćenje rada jetre (aktivnost jetrenih enzima) prije početka liječenja atorvastatinom, kao i više puta u skladu s kliničkim indikacijama. Bilo je rijetkih postmarketinških izvještaja o smrtnom i nefatalnom zatajenju jetre kod pacijenata koji uzimaju statine, uključujući atorvastatin. Ako se u procesu uzimanja atorvastatina ozbiljno oštećenje jetre razvije s kliničkim simptomima i / ili hiperbilirubinemijom ili žuticom, tada liječenje treba odmah prekinuti. Ako nisu utvrđeni drugi uzroci oslabljene funkcije jetre, tada se atorvastatin ne nastavlja.

Atorvastatin treba propisati s oprezom pacijentima koji piju alkohol i / ili imaju povijest bolesti jetre. Bolesti jetre u aktivnoj fazi ili pojačana aktivnost transaminaza s nepoznatim uzrokom su kontraindikacija za primjenu atorvastatina.

Prevencija moždanog udara intenzivnim smanjenjem holesterola

Tokom studija utvrđeno je da je među pacijentima koji ne pate od koronarne srčane bolesti koji su nedavno imali moždani ili moždani ishemični napad, hemoragični moždani udar češće primijećen kod bolesnika koji su primali 80 mg atorvastatina nego u bolesnika koji su primali placebo. Konkretno, povećani rizik je primijećen kod pacijenata koji su u vrijeme početka ispitivanja imali hemoragični moždani udar ili lakunarni infarkt. Za pacijente s prethodnim hemoragičnim moždanim udarom ili, lakunarni infarkt, ravnoteža omjera rizik / korist doze atorvastatina 80 mg nije jasna, mogući rizik od hemoragičnog moždanog udara treba pažljivo procijeniti prije početka terapije.

Uticaj na skeletne mišiće

Tokom liječenja atorvastatinom, kao i kod upotrebe sličnih lijekova ove grupe, rijetko su zabilježeni slučajevi rabdomiolize koji su bili praćeni akutnim zatajivanjem bubrega kao posljedicom mioglobinurije. Bubrežni zatajenje u anamnezi može biti faktor rizika za razvoj rabdomiolize. Kod takvih bolesnika je potrebno pažljivije praćenje rada skeletnih mišića.

Liječenje atorvastatinom, poput ostalih statina, može uzrokovati miopatiju, koja se očituje boli i slabošću mišića, u kombinaciji s povećanjem aktivnosti kreatin fosfokinaze (CPK) za više od 10 puta u odnosu na gornju granicu normale. Istodobna primjena velikih doza atorvastatina i nekih lijekova, poput ciklosporina i moćnih inhibitora CYP3A4 (npr. Klaritromicina, itrakonazola i inhibitora HIV proteaze), povećava rizik od miopatije / rabdomiolize.

Rijetki su izvještaji o razvoju imunološke nekrotične miopatije, autoimune miopatije povezane s uzimanjem statina. Imuno nekrotičnu miopatiju karakterizira proksimalna slabost mišića i porast razine kreatin kinaze, koji traju i nakon prestanka liječenja statinima, biopsija mišića otkriva nekrotičnu miopatiju bez značajnih upala, poboljšanje se događa kada se uzimaju imunosupresivni lijekovi.

Miopatiju treba posumnjati u bilo kojeg pacijenta s difuznom mijalgijom, grčevitošću ili slabošću mišića i / ili izrazitim povećanjem aktivnosti CPK. Pacijente treba upozoriti da trebaju odmah obavijestiti liječnika o pojavi neobjašnjive boli ili slabosti u mišićima, ako ih prate nelagodnost ili vrućica. Terapiju s atorvastatinom treba prekinuti ako postoji izrazito porast aktivnosti CPK ili u slučaju potvrđene ili sumnje na miopatiju.

Rizik od miopatije kada se liječi drugim lijekovima ove klase povećao se uz istodobnu upotrebu ciklosporina, fibrata, eritromicina, klaritromicina, inhibitora proteaze hepatitisa C, kombinacije inhibitora HIV proteaze, uključujući sakvinavir i ritonavir, lopinavir, ritonavir i ritonavirampampren i ritonavir, nikotinska kiselina ili azola antifungalna sredstva. Prilikom propisivanja atorvastatina u kombinaciji s fibratima, eritromicinom, klaritromicinom, kombinacijom sakvinavira i ritonavira, lopinavira i ritonavira, darunavira i ritonavira, fosamprenavira, fosamprenavira i ritonavira, s azolovim antifungalnim lekovima ili s nikotinskom kiselinom, azolom trebate uzimati lijekove nikotinske kiseline, a trebali biste pažljivo koristiti redovno pratite pacijente kako biste uočili bilo kakve znakove ili simptome bolova ili slabosti u mišićima, posebno tokom prvih meseci lečenja i u periodima u kojima su povećani Eskers bilo koji lijek. Kada se uzimaju istovremeno s ovim lijekovima, treba propisati niske početne i održavajuće doze atorvastatina. U takvim se situacijama može preporučiti periodično određivanje aktivnosti KFK-a, iako takva kontrola ne sprječava razvoj teške miopatije.

Preporuke za imenovanje interaktivnih lijekova date su u tablici 1.

Tabela 1. Interakcije lijekova povezane s povećanim rizikom od razvoja
miopatije / rabdomiolize________________________________________________________

Interakcije lijekovaznači

Propisane preporuke,.

Ciklosporin, inhibitori proteaze HIV-a (tipranavir + ritonavir), inhibitor proteaze hepatitisa C (telaprevir)

Atorvastatin treba izbegavati

Inhibitor HIV proteaze (lopinavir + ritonavir)

Koristite oprezno, uz najmanju moguću efikasnu dozu.

Klaritromicin, itrakonazol, inhibitori HIV proteaze HIV-a (sakvinavir + ritonavir *, darunavir + ritonavir, fosamprenavir, fosamprenavir + ritonavir)

Ne prekoračite dnevnu dozu od 20 mg

Inhibitor HIV proteaze (nelfinavir), inhibitor proteaze hepatitisa C (boceprevir)

Ne prekoračite dnevnu dozu od 40 mg

* Koristite oprezno u najnižoj dozi.

Zabilježeni su slučajevi miopatije, uključujući rabdomiolizu, uz istodobnu primjenu atorvastatina s kolhicinom, tako da u ovom slučaju treba biti oprezan.

Pacijente treba upozoriti da se moraju odmah obratiti liječniku ako se pojave neobjašnjivi bolovi ili mišićna slabost, posebno ako ih prate nelagoda ili vrućica.

Prije početka terapije

Atorvastatin treba propisati s oprezom pacijentima koji imaju predispoziciju za rabdomiolizu. Nivo CPK-a treba utvrditi prije početka terapije u sljedećim slučajevima:

- nasljedne bolesti mišića u historiji pojedinca ili u porodici,

- prethodna toksičnost za mišić zbog upotrebe statina ili fibrata,

- prethodne bolesti jetre i / ili zloupotrebe alkohola,

- starije pacijente (preko 70 godina) - potreba za laboratorijskim podacima u ovom slučaju je takođe uzrokovana prisutnošću drugih faktora koji predisponiraju rabdomiolizu,

- slučajevi povećane koncentracije u plazmi (na primjer, slučajevi interakcije i upotrebe u posebnim populacijama, uključujući genetske subpopulacije).

U gornjim slučajevima treba procijeniti odnos između rizika i potencijalne koristi, preporučiti se kliničko promatranje.

Uz značajno povećanje koncentracije KFK (koja prelazi gornju granicu norme za više od 5 puta) na početnoj razini, liječenje se ne smije započeti.

Merenje nivoa CPK

Ne biste trebali mjeriti nivo CPK-a nakon teških fizičkih napora ili u prisustvu drugih faktora odgovornih za povećanje razine CPK-a, jer će to komplicirati interpretaciju rezultata analize. Ako su početne razine CPK-a vidno povećane (više od 5 puta u odnosu na gornju granicu norme), potrebno je nakon 5-7 dana ponovo izvršiti analizu radi potvrđivanja rezultata.

Zabilježeno je povećanje HbAlc na testu i serumska glukoza nakon posta sa inhibitorima HMG-CoA reduktaze, uključujući atorvastatin. Statini utiču na sintezu holesterola i teoretski mogu inhibirati proizvodnju hormona nadbubrežne kore i / ili polnih steroidnih hormona. Klinička ispitivanja pokazala su da atorvastatin ne smanjuje glavnu koncentraciju kortizola u plazmi i ne utječe nepovoljno na rezervu nadbubrežne žlijezde. Učinak statina na mušku plodnost nije proučavan na dovoljnom broju pacijenata. Učinak na hipofizno-gonadni sistem kod žena tokom predmenopauze nije poznat. Morate biti oprezni prilikom propisivanja statina s lijekovima koji mogu sniziti razinu ili aktivnost endogenih steroidnih hormona poput ketokonazola, spironolaktona i cimetidina.

Statini kao klasa mogu povećati glukozu u krvi, a kod nekih bolesnika s visokim rizikom za razvoj dijabetesa mogu izazvati hiperglikemiju, što zahtijeva standardne mjere za liječenje dijabetesa. Istovremeno, smanjenje rizika od kardiovaskularnih komplikacija statinima prevladava nad rizikom od dijabetesa, tako da nije potrebno zaustavljanje terapije statinima. Pacijenti koji su u riziku od dijabetesa (glukoza natašte od 5,6-6,9 mmol / L, indeks tjelesne mase> 30 kg / m2, povišeni trigliceridi, hipertenzija) trebaju kliničko promatranje i biohemijske analize.

Intersticijska bolest pluća

Prilikom provođenja terapije primjenom određenih statina, posebno za vrijeme dugotrajne terapije, slučajevi intersticijske bolesti pluća bili su izuzetno rijetki. Manifestacije bolesti uključuju simptome poput dispneje, suvog kašlja i pogoršanja općeg zdravlja (umor, gubitak težine i vrućica). U slučaju sumnje na intersticijsku bolest pluća, terapiju statinima treba prekinuti.

Posebne informacije o pomoćnim tvarima za lijekove

Atorvastatin sadrži laktozu. Ovaj lijek nije pogodan za bolesnike s rijetkom nasljeđenom intolerancijom galaktoze, nedostatkom enzima laktaze ili sindromom malapsorpcije glukoze i galaktoze.

Primjena kod starijih pacijenata

Starija dob (65 godina i stariji) je faktor koji predisponira miopatiju, stoga se atorvastatin starijim pacijentima treba propisati s oprezom.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Žene reproduktivnog doba

Žene reproduktivne dobi trebaju koristiti učinkovite metode kontracepcije za vrijeme terapije.

Primjena atorvastatina je kontraindicirana tijekom trudnoće (vidjeti dio „Kontraindikacije“). Postoje izvještaji o urođenim malformacijama nakon intrauterine izloženosti inhibitorima HMG-CoA reduktaze. Studije na životinjama pokazale su toksične efekte na reproduktivnu funkciju. Kada trudnica uzme atorvastatin, fetus može smanjiti nivo mevalonata, što je prekurs biosinteze holesterola. Ateroskleroza je kronični proces i, po pravilu, ukidanje lijekova za snižavanje lipida tokom trudnoće ne utječe značajno na dugoročni rizik povezan s primarnom hiperholesterolemijom. U vezi s tim, atorvastatin se ne smije propisati trudnicama, ženama koje planiraju trudnoću ili ako se sumnja na trudnoću. Neophodno je prekinuti uzimanje atorvastatina tokom trudnoće.

Nije poznato da li se atorvastatin ili njegovi metaboliti izlučuju u majčino mleko. U studijama na životinjama, koncentracije atorvastatina u plazmi i njegovih aktivnih metabolita u plazmi slične su koncentraciji u mlijeku. Primjena atorvastatina tijekom dojenja je kontraindicirana, žene koje uzimaju atorvastatin trebaju prekinuti dojenje (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

U studijama na životinjama, atorvastatin nije utjecao na plodnost muškaraca ili žena.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i potencijalno opasnim mašinama: Nema izvještaja o štetnim učincima atorvastatina na koncentraciju.

Tokom trudnoće i dojenja

Istraživanja u ovom pravcu nisu provedena i niko ne zna kako Atorvastatin utječe na plod i da li prelazi u majčino mlijeko. Zbog toga se oni ne propisuju trudnicama, a ako je apsolutno potrebno uzimati ga tokom dojenja, dijete se prebacuje na umjetno hranjenje. U vezi s tim, ženama reproduktivne dobi, dok uzimaju statin, preporučuje se korištenje odgovarajućih metoda kontracepcije kako bi se vjerojatnost trudnoće svela na nulu.

Atorvastatin se propisuje samo odraslim osobama, a namijenjen je i liječenju poremećaja metabolizma lipida i prevenciji kardiovaskularnih komplikacija u pozadini već razvijene vaskularne ateroskleroze. Učinak statina na djecu i adolescente nije dobro razumljiv, tako da doktori ne rizikuju da ga koriste kod pacijenata mlađih od 18 godina.

Nuspojave

Vjerojatnost nuspojava je mala: nuspojava se javlja u 1-3% slučajeva dugotrajne primjene Atorvastatina.

  1. Najčešće su to neurološki simptomi u obliku nesanice, glavobolje i sindroma hroničnog umora.
  2. Zbog činjenice da aktivna supstanca utiče na jetru, može se razviti dispepsija - natečenost, mučnina, proliv ili zatvor, bol u trbuhu.
  3. Ponekad postoje povremeni bolovi u mišićima.
  4. Uputstvo naziva alergije (od svrbeža kože do anafilaksije), smanjenje potencije, povredu osjetljivosti perifernih živaca, grčeve i bolove u zglobovima kao rjeđim nuspojavama.
  5. Izuzetno je rijetko razviti lijek hepatitis ili pankreatitis, dolazi do promjena u sastavu krvi: smanjenja broja trombocita, povećanja razine jetrenih enzima.
  6. U izoliranim slučajevima zabilježena je rabdomioliza - uništavanje mišićnih vlakana s naknadnom blokadom bubrežnih tubula njihovim produktima raspadanja, što dovodi do akutnog zatajenja bubrega.

Posebnu pažnju treba posvetiti pacijentima dijabetes obe vrste. Dijabetička angiopatija je obavezna manifestacija bolesti. I to nije ništa drugo nego ubrzanje aterosklerotskih vaskularnih lezija. Atorvastatin se propisuje dijabetičarima kada se otkrije dislipidemija. Povećava li šećer u krvi? Odgovor je dvosmislen: sve je individualno; lijek ne može utjecati na nivo glukoze, ali može prouzrokovati malu hipo- ili hiperglikemiju. Upotreba statinske terapije za dijabetes tipa 1 i 2 uključuje redovito praćenje šećera.

Značajke aplikacije

Prije propisivanja Atorvastatina, liječnici pokušavaju postići uspostavu ravnoteže lipida prehranom, fizičkom aktivnošću, gubitkom težine. U stvari, ova taktika traje kroz čitav period liječenja statinima. Neposredno prije prve doze lijeka funkcija jetre. Tada postaje trajna: 1,5 tjedna nakon početka terapije, nakon 3 mjeseca i nakon toga - svakih šest mjeseci i nakon svake promjene doze.

Pored toga, pre početka terapije pregledavaju se režimi liječenja za prateće bolesti. Uz visoki krvni pritisak, hipotireozu, gojaznost, patologiju jetre, odabiru se kompatibilni lijekovi ili upotrebljavaju dozu, navodi se u napomeni. Također, pacijente upozoravaju na mogućnost miopatije te stoga o svakom bolu u mišićima moraju obavijestiti svog liječnika.

Minimalni kurs tretman nije osmišljen nekoliko dana i trajat će onoliko dugo koliko kaže specijalista. Obično je minimum nekoliko meseci. Napokon, lipidna neravnoteža razvijala se tijekom godina ili čak decenija. A također će trebati puno vremena da se to popravi. Stoga ne smije biti pitanje da li možete predahnuti sami: tablete se moraju stalno piti. Bez odmora, Atorvastatin se može uzimati godinama, a koliko će vremena trebati da se to postigne u svakom slučaju - reći će lipidni profil.

S oslabljenom funkcijom jetre

Atorvastatin je dozvoljen samo u odsustvu patologije jetre ili sa blagim stepenom zatajenja jetre. Ipak, procjenjuje potrebu njegove upotrebe i mogućnost zamjene drugih sredstava koja ne djeluju na jetru. Praćenje funkcionalne aktivnosti hepatocita u slučaju zatajenja jetre je od posebnog značaja. Analize moraju biti urađene na vrijeme i nakon pravilne pripreme.

Cijena lijeka

Lijekovi ove farmakološke grupe proizvode se u mnogim zemljama, a cijena Atorvastatina ovisi o proizvođaču. Međutim, kao i na dozu u miligramima, te na broj komada tableta u pakovanju. Analozi po cijeni su pripravci ukrajinske, ruske, indijske i engleske proizvodnje.

Cijena mjesečnog tečaja s dnevnom dozom od 20 mg u našim ljekarnama kreće se od 90 ± 20 UAH. ili 250 ± 80 rubalja. Izraelski su tableti 1,5 puta skuplji, španski 2 puta skuplji, američki i njemački 3-4 puta skuplji.

Koji je statin na bazi atorvastatina bolji

Na ambalaži ljekarne često je uz originalni naziv skraćenica ili druga riječ, na primjer, Atorvastatin SZ ili Atorvastatin MS. Ove čestice označavaju različite proizvođače. U tim slučajevima govorimo o ruskim farmaceutskim kompanijama Severnaya Zvezda i Medisorb. Na ostalim pakovanjima možete vidjeti dodatne riječi „Pranapharm“, „Ozon“, „LEXVM“, „Vertex“, „Canonfarm“, „Akrikhin“, „Actavis“, „Biocom“, „ALSI Pharma“.

Među uvezenim analogima možete pronaći Atorvastatin Alkaloid (Makedonija), Atorvastatin Teva (Izrael), Ananta (Indija), Pfizer (SAD), Blufish (Švedska), Ratiopharm (Njemačka), “ Aveksima "(međunarodna kompanija) ... Nemoguće je pouzdano reći koja je droga bolja. U stvari, to su sinonimi, direktni analozi. Statini zvani Atorvastatin sadrže istu aktivnu supstancu. Razlikuju se samo u pomoćnim komponentama: tablete se mogu zamijeniti primjenom onih sa manje nuspojava u pojedinačnom režimu liječenja. Međutim, poput lijekova na bazi atorvastatina s drugim trgovačkim imenima.

O tome svjedoče pregledi stručnjaka i pacijenata: lijekovi na bazi atorvastatina koji su dobro tolerirani odabrani su za pacijente, a zamjena nije utjecala na rezultate lipidnog profila. Ali niko nije uspio u potpunosti zamijeniti farmakološke proizvode narodnim lijekovima.

Upotreba recenzija

Mnogi ljudi, prije početka liječenja, žele znati neovisno mišljenje ljekara (terapeuta, kardiologa), kao i upoznati se s pregledima pacijenata koji su uzimali ovaj statinski lijek. Nakon ispitivanja stručnjaka i pacijenata, može se izvesti ovako uopćavajući zaključak:

  • Atorvastatin je lijek izbora za mnoge ljekare zbog visoke učinkovitosti i rijetkih nuspojava,
  • većina pacijenata koji su uzimali pilule zbog „lošeg“ holesterola primijetili su poboljšanje dobrobiti, posebno oni koji su novu generaciju statina morali zamijeniti rosuvastatinom atorvastatinom zbog učestalih nuspojava,
  • samo mali postotak pacijenata koji su uzimali lijek žalio se na vrtoglavicu, slabost i glavobolju, ali to su bili stariji ljudi kojima su propisane velike doze lijeka.

Ostavite Svoj Komentar