Mogu li piti alkohol s dijabetesom tipa 2?

Alkohol uz redovan unos viša od preporučenih doza štetan je za sve ljude bez izuzetka. Kod dijabetesa upotreba etanola je takođe povezana sa specifičnim rizicima:

  • Smanjuje se sposobnost jetre da akumulira glikogen, stvara molekule glukoze. U skladu s tim, upotreba lijekova za dijabetes povezana je s rizikom od pada šećera u krvi.
  • Brzina asimilacije ugljikohidratne hrane se mijenja, što zahtijeva promjenu doze hipoglikemijskih agenasa.
  • S razvojem intoksikacije, dijabetičar ne osjeti prve znakove hipoglikemijskog stanja, ovo prijeti komom, što može biti fatalno.
  • Jaka pića imaju visok udio kalorija. Čaša votke ili likera sadrži gotovo polovinu dnevne vrijednosti. Te kalorije organizam vrlo lako apsorbuje, izazivaju pretilost, posebno kod bolesti tipa 2.
  • Alkohol uništava stanice gušterače, smanjuje sposobnost stvaranja inzulina i povećava otpornost tkiva na njega.

Među pacijentima koji imaju dijabetes, rijetkost je oštećenje jetre, bubrega i krvnih sudova. Ovo se posebno odnosi na starije pacijente. U prisutnosti popratnih bolesti, nemoguće je koristiti kontroverzne, jer se egzacerbacije hronične patologije brzo razvijaju.

Alkohol i dijabetes nisu saveznici, čak i oni pacijenti koji su odgovorni za prehranu i savjete o liječenju mogu prekinuti dijetu ili ne uzimati pravi lijek. Osjećaj punoće i kontrole nad onim što se jede se mijenja, a brojni lijekovi su potpuno nespojivi s etilom.

Ograničenja upotrebe alkohola kod dijabetesa

Dijagnoza dijabetesa nije pokazatelj za potpuno isključivanje pića s etanolom, trebalo bi uzeti u obzir:

  • Pozitivan odgovor na pitanje da li je moguće piti alkohol s dijabetesom tipa 2 ne znači poziv na primanje, a posebno poželjnost.
  • Dozvoljeno je piti alkohol onima koji mogu u potpunosti kontrolirati dozu.
  • Treba odabrati kvalitetna pića, jeftine alkoholne proizvode, posebno sumnjive (obrtničke) proizvodnje, strogo su zabranjeni.
  • Najopasnije opcije su uzimanje velike količine jakog pića odjednom i stalna, svakodnevna upotreba bilo kojeg volumena i udjela etanola.

Kada je alkohol potpuno kontraindiciran za dijabetičare

Dozvola za primanje pića koja sadrže etanol više nije važeća ako:

  • akutni ili hronični pankreatitis, nekroza pankreasa,
  • oštećenje jetre bilo kojeg porekla, ciroza, posebno alkoholnog porijekla,
  • bolesti bubrega - pijelonefritis, glomerulonefritis, nefropatija, znakovi zatajenja bubrega,
  • polineuropatije - na pozadini alkoholizma oštećuje periferna nervna vlakna, razvija se dijabetičko stopalo, što može uzrokovati amputaciju udova,
  • giht, gihtan artritis, naslage soli mokraćne kiseline u bubrezima,
  • česta hipoglikemijska stanja,
  • upotreba lijekova - Maninil, Siofor, Glucofage.

Posledice zloupotrebe alkohola kod dijabetesa

Uz prilično uobičajenu komplikaciju - hipoglikemijsku komu, dijabetička reakcija na etanol glasi:

  • nagli porast glukoze
  • progresija nefropatije, neuropatije, retinopatije (oštećenje mrežnice)
  • mikro i makroangiopatija (uništavanje unutarnje ljuske krvnih žila velikog i malog kalibra),
  • dekompenzirani dijabetes s oštrim promjenama koncentracije glukoze u krvi.

Kako smanjiti štetu od alkohola

Nije moguće u potpunosti spriječiti posljedice trovanja tijela ni pod kojim uvjetima, ali moguće je umanjiti rizik od pada šećera ako se pridržavate ovih preporuka:

  • treba piti nakon jela,
  • hrana treba da sadrži ugljene hidrate,
  • preporučljivo je vino razrijediti običnom vodom,
  • konjak i votka za dijabetes su prihvatljivi do 50 ml dnevno,
  • zabranjeno je kombinirati alkohol s fizičkom aktivnošću,
  • pića različita jačine ne smiju se kombinirati s dijabetesom.

Mogu li piti alkohol s dijabetesom tipa 1

Uz inzulinsku terapiju, nemoguće je tačno predvidjeti koja će doza alkohola izazvati nagli pad glukoze. Treba napomenuti da tijekom gozbe dijabetičar neće utvrditi količinu ugljikohidrata koje je uzeo i ne može pravilno izračunati broj jedinica inzulina koje mu je potrebno.

S pojavom intoksikacije, injekcija se često provodi uz kršenje doze, dubine lijeka. Sve to može izazvati hipoglikemiju. Stoga se, kada se pojave njeni simptomi (anksioznost, razdražljivost, glad, drhtanje ruku, blijeda koža, obilno znojenje), hitno je pojesti par kockica šećera, žlicu meda ili piti voćni sok.

Ako je moguće, udio glukoze treba izmjeriti glukometrom, s određenom greškom pad tlaka će ukazivati ​​na hipoglikemiju. Ako se stanje pogorša, obavezno pozovite hitnu pomoć, trovanje alkoholom s dijabetesom tipa 1 može biti opasno. Injekcije glukagona ne daju efekta, neophodno je samo intravensko davanje koncentrovane otopine glukoze.

Mogu li piti votku sa dijabetesom

Visokokvalitetni proizvodi sadrže alkohol i pročišćenu vodu od nečistoća. Vodka za dijabetes melitus iako je prepoznata kao dopuštena, ali u praksi dovodi do odgođenog pada glikemije (šećera u krvi). Kombinacija ovog pića sa lijekovima ometa funkciju ćelija jetre, gušterače, a inhibira razgradnju i eliminaciju etil.

Vodka i dijabetes tipa 2 su slabo kompatibilni zbog visokog sadržaja kalorija koji je nepoželjan kod pretilosti, kao i zbog mogućnosti povećanja apetita.

Mogu li piti pivo s dijabetesom tipa 2

Mnogi pacijenti vjeruju da ako ne možete piti vodku s dijabetesom, pivo je lagan i čak zdrav napitak. Zapravo je dozvoljeno da ga konzumiraju samo oni pacijenti koji u potpunosti kontroliraju tok dijabetesa dijetom i lijekovima. Na pitanje može li se koristiti pivo s dijabetesom tipa 1, dijabetolozi odgovaraju negativno, a kod inzulina neovisnog tipa ono je ograničeno na 300 ml, s obzirom na ukupni dnevni unos kalorija.

Kakvo vino mogu piti s dijabetesom

Minimalne količine kvalitetnog vina (do 160 ml) zapravo mogu ispasti manje štetna od svih ostalih alkoholnih pića. Ako dijabetičar može potpuno kontrolirati sebe i nikad (!) Povećati dozu, tada suho crno vino ima preventivni učinak - za sprečavanje razvoja ateroskleroze, vaskularnih bolesti i raka.

Ovaj efekat povezan je s polifenolnim spojevima i njihovim antioksidacijskim djelovanjem. Vino je pogodno samo prirodno, visoko pročišćeno, pacijent ne bi trebao imati dijabetesnih komplikacija ili pratećih bolesti.

Da li je moguće piti konjak s dijabetesom tipa 2

Konjak je jedno od najmanje poželjnih pića. Sadrži kalorični sadržaj od oko 250 kcal na 100 g, što je analogno velikom dijelu prvog ili drugog jela. Istovremeno, visoka koncentracija alkohola u stanju je brzo da iscrpi zalihu jetrenog glikogena, što znači da nakon 2-3 sata, prouzrokuje napad hipoglikemije. Jaki alkohol povećava apetit i krši kontrolu nad količinom hrane.

Informacije o tome kako glukoza mijenja alkohol pogledajte u videu:

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar