Lijekovi za liječenje cerebralne arterioskleroze

Ateroskleroza mozga je bolest žila glave, koju karakterizira stvaranje aterosklerotskih čepova, bolest je opasna jer izaziva razvoj moždanog udara. Srećom, bolest se liječi, a danas ćemo naučiti koji lijekovi liječe aterosklerozu mozga.

Kao što vidite, nema potrebe gubiti srce. Pripreme za liječenje cerebralne ateroskleroze usmjerene su na jačanje organizma, liječenje bolesti i sprečavanje mogućih komplikacija.

Faza formiranja prometnih gužvi

  • U prvoj fazi započinje taloženje holesterola na žilama mozga. Ovu fazu karakterizira stvaranje mrlja i pruga na koži.
  • U drugoj fazi, ateroskleroza počinje napredovati. Vezno tkivo počinje da se formira u području fleka, stvaranja plute. Pa, budući da su neoplazme vrlo nestabilne, stalno će puknuti i puknuti te time začepiti manje žile.
  • Treći stadij (naziva se još i aterokalcinoza). Karakteristično je da se soli i kalcij talože u prometnim gužvama zbog kojih će se povećavati, postupno u potpunosti začepljujući ovu ili onu posudu.

Kako se bolest manifestuje

  • Konstantna glavobolja, koja može napredovati i postaje učestalija i intenzivnija, zujanje u ušima.
  • Kršenje režima dana. Odnosno, pacijentu je prilično teško zaspati noću, a isto tako nije lako ujutro se probuditi. Takođe se ne isključuju buđenje noću, pospanost i jak umor tokom dana, noćne more i drugi snovi.
  • Prekomjerna razdražljivost i depresija pacijenta samo vode trajnom pogoršanju dobrobiti.
  • Anksioznost (čak je i izmišljena paranoja moguća zbog činjenice da zrak prima manje kisika nego prije, što negativno utječe na moždanu aktivnost pacijenta).
  • Konstantni umor.
  • Također, oslabljena memorija, koordinacija pokreta i njihova sporost, a ponekad i neselektivni govor mogu se pripisati oslabljenoj aktivnosti mozga.

Kao što vidite, znakovi bolesti su prilično zastrašujući i lako ih je otkriti (iako se, s jedne strane, nekoliko točaka simptoma može pripisati čak i zdravim ljudima). Stoga, pri prvoj manifestaciji jednog od gore navedenih simptoma, morate hitno zatražiti savjet liječnika za savjet i imenovanje daljnjeg akcijskog plana.

Vrste aterosklerotske bolesti

Zapravo postoji samo jedna vrsta ove bolesti - ateroskleroza krvnih sudova, ali nije ništa manje opasna od njenog "starijeg brata". Za aterosklerozu vrata karakteristična je blokada karotidnih arterija. Bolest je opasna po tome što mu kroz vrat prolaze sve arterije koje nose krv, kisik i druge hranjive tvari u mozak, a zbog neoplazmi se blokiraju zbog kojih se poremećaju rad mozga i funkcioniranje drugih struktura našeg tijela.

Bolest se može pojaviti zbog povećanja holesterola u krvi, koji se nakon nekog vremena počinje taložiti na vaskularnim zidovima. Ove naslage mogu se primjetiti zbog blago žućkastih mrlja na vratu, a nakon određenog vremena povećavaju se i postaju uočljivije.

Važno je znati: nažalost, gotovo je nemoguće prepoznati bolest u prvim fazama, jer polovina vremena prolazi bez simptoma, a tek kada žila djeluje na samo 30%, počinju prvi znakovi simptoma.

Liječenje bolesti je jednostavno: pacijentu je propisana dijeta i lijekovi, a u posebno teškim slučajevima samo hirurška intervencija može spasiti pacijentov život.

Proces liječenja

Liječenje ateroskleroze mozga, iako jednostavno, ali prilično dugo, sastoji se od nekoliko faza. Prije svega, pacijent treba potpuno promijeniti svoj životni stil, početi pravilno jesti i riješiti se loših navika. Konkretno od:

  • Pušenje
  • Alkohol
  • Upotreba droga i stvari.

Pod promjenom načina života znači bavljenje aktivnim sportom, jer sjedeći način života može samo pogoršati vaše stanje.

Pacijentu se preporučuje šetnja na svježem zraku (posebno uveče), stampedo: gimnastika, fitnes, trčanje, šetnja, plivanje i tako dalje.

Važno je znati: naravno da je prilično teško napustiti prethodni stil života i još više se odreći loših navika, ali ovdje morate jasno odrediti prioritete. Odaberite sami ono što je za vas važnije od pušenja, alkohola, bezvrijedne hrane ili bistre i zdrave glave?

Kako jesti

Prehrana za aterosklerozu treba biti dijetalna, zdrava i uravnotežena, eliminirajući nezdravu hranu (brzo probavljajući ugljikohidrate, slatke napitke, masnu hranu i praktičnu hranu).

  1. Raženi ili mekinje hljeb
  2. Povrće
  3. Voće
  4. Nemasno ili dijetalno meso,
  5. Crvena riba
  6. Prepelice
  7. Ljekoviti mliječni proizvodi
  8. Maslinovo ulje (koristi se za začinjavanje salata).
  9. Zeleni čaj, voda.

Zabranjena hrana uključuje:

  • Od povrća je samo krompir, jer sadrži veliku količinu škroba, a kako mnogi znaju, on zadržava vodu u tijelu,
  • Možete jesti sve voće osim banane (vrlo je slatko i sadrži puno kalijuma, što može pogoršati stanje pacijenta),
  • Slatki i ostali pekarski proizvodi.

Kao što vidite, uz terapijsku dijetu, dijeta je prilično opsežna i praktično neograničena, što znači da tijelo neće osjetiti oštar nedostatak bilo kojeg proizvoda.

Izbornik prehrane može se sastojati od svega, na primjer:

  1. Možete doručkovati uz kuhano prepelice s jajima s povrćem i popiti sve to sa zelenim čajem bez šećera.
  2. Za ručak jedite mesni juh s komadima piletine.
  3. Pa uveče možete uživati ​​u siru s voćem.

Važno je znati: glavna stvar je osigurati raznolikost prehrane, tijelo mora primiti maksimalnu količinu vitamina.

Liječenje lijekovima

Zapamtite, lijek propisuje samo liječnik koji se izdaje i izdaje se isključivo na recept.

Pomažu nižim trigliceridima. Tijek liječenja sastoji se od 1-2 mjeseca kontinuirane upotrebe.

Široko se koristi u liječenju ateroskleroze mozga. Također su osmišljeni za snižavanje triglicerida i kolesterola, kao i povećanje razine proteina, koji smanjuju rizik od ateroskleroze.

Koriste se za razrjeđivanje krvi, što smanjuje rizik od čepovanja u žilama mozga.

Dizajnirani su za snižavanje krvnog pritiska koji se koriste svakodnevno, jer imaju kumulativni efekat. Ako nakon dužeg uzimanja lijeka napustite ga, onda to može uzrokovati nagli porast tlaka kod pacijenta (pogoršanje hipertenzije). Uparen sa aterosklerozom, takav tandem može prouzrokovati moždani udar, invalidnost i, posebno u teškim slučajevima, do smrti.

Odgađa crijevnu apsorpciju holesterola. Prednosti ovog lijeka uključuju gotovo potpuno odsutnost nuspojava.

Liječenje ateroskleroze alternativnom medicinom

Narodnim lijekovima ljudi već duže vrijeme liječe bolest i ne čudi što postoji mnogo načina da se riješe prometnih gužvi u posudama. Ali zapamtite da se tradicionalna medicina može koristiti samo kao dodatna metoda borbe protiv tegobe, jer ne može zamijeniti punopravni tretman. Do danas, alternativne metode liječenja namijenjene su samo ubrzanju procesa ozdravljenja i pomoći tijelu da se bori s bolešću.

  1. Med je najbolji za liječenje ateroskleroze.

Potrebno je pomiješati med i limunov sok u jednakim omjerima. Treba piti jednom dnevno na prazan stomak.

  1. Sok od krumpira.

Pomoći će da se riješite bolesti za nekoliko mjeseci. Takođe biste trebali uzimati proizvod jednom dnevno na prazan stomak.

  1. Dekocija Melisa od ateroskleroze.

Spasit će vas od dosadnog zujanja u ušima. Melisu se uzgaja i piva točno noć, zatim se pije tokom cijelog dana.

  1. Skuvane sjemenke kopra spasit će vas od glavobolje s aterosklerozom.

Potrebno je sipati kipuću vodu preko kašike sjemenki, gajiti i uzimati 4 puta dnevno.

Grupe lijekova za cerebralnu arteriosklerozu

Postoji mnogo razloga za razvoj ateroskleroze - od nenormalne prehrane i fizičke neaktivnosti do naslednosti i pozadinskih bolesti. Međutim, mehanizam kojim bolest uništava organizam, jedan je trajni porast holesterola niske gustine u krvotoku. S vremenom njegov višak počinje oštećivati ​​zidove krvnih žila i uzrokuje njihovu deformaciju, sklerozu i stvaranje ateromatoznih plakova.

Riješite visoki holesterol u krvi na tri načina:

  1. Inhibirati apsorpciju holesterola supstrata u stomaku.
  2. Da biste usporili sintezu vlastitog, endogenog, holesterola u jetri.
  3. Povećavaju i ubrzavaju izlučivanje (izlučivanje) viška lipida iz tela.

Slično tome, podijeljeni su lijekovi, ovisno o mehanizmu njihova djelovanja. Liječenje lijekovima odabire se na temelju patogenetskog lanca - u kojem je vezu metabolizma lipida došlo do zatajenja potrebno je djelovati na toj fazi. Na našem farmaceutskom tržištu postoje i direktni lijekovi za kolesterol - statini, fibrati, smole za izmjenu jona i lijekovi za obaveznu dodatnu terapiju - sredstva protiv trombocita, vitaminski kompleksi. Način liječenja lijekovima - u obliku tableta ili u obliku injekcija - određuje pojedinačno polaznik specijalista.

Smatra se glavnom grupom lijekova u liječenju cerebralne ateroskleroze. Oni su po svojoj hemijskoj prirodi inhibitori reduktaze - enzima koji provode enzimski početak transformacije holesterola. Tako oni inhibiraju proces njegovog stvaranja u jetri. Nakon prijema kursa primijećeno je smanjenje razine kolesterola niske gustine za 35-55%.

Postoji 4 generacije statini ovisno o aktivnoj tvari - Simvastatin (Vasilip, Simgal, Simlo), Fluvastatin (Leskol-Forte), Atorvastatin (Liprimar, Torvakard, Atoris), Rosuvastatin (Krestor, Rosulip) i Pitavastatin (Livazo). Sve su to vrlo djelotvorna sredstva dizajnirana za dugotrajno liječenje aterosklerotskog oštećenja mozga. Oblik za doziranje za ispuštanje statina je isključivo tableta. To treba uzeti u toku, trajanje se bira pojedinačno.

Lijekovi iz ove skupine koriste se u onim kliničkim slučajevima kada je glavno odstupanje u lipidnom profilu omjer frakcija lipoproteina. Čak i ako je pokazatelj ukupnog kolesterola normalan ili lagano porasta, trebali biste pogledati razine lipoproteina, jer su glavni štetni učinci na žile LDL i VLDL. S njihovim povećanjem je imenovanje fibrata preporučljivo, jer je njihov mehanizam delovanja ubrzanje upotrebe lipoproteina. Još jedan plus je što se izlučuju uglavnom štetne frakcije - njihova koncentracija smanjuje se za gotovo 45%.

Dodatni efekti sredstava iz skupine fibrata uključuju jačanje zidova žila mozga, smanjenje rizika od tromboze, normalizaciju nivoa glukoze i pozitivne efekte na ksantome. Ovi lijekovi su derivati ​​fibrojske kiseline. Lideri medicinskih imenovanja su Fenofibrat, Lipantil, Exilip, Clofibrat i Lipanor.

U liječenju cerebralne ateroskleroze često se koriste kombinacije statinima za smanjenje nuspojava od posljednjeg.

Sredstva protiv trombocita

Ovo je grupa lijekova koji utječu na trombocitnu komponentu krvi. Oni smanjuju njegovu viskoznost, sprečavaju trombozu i doprinose boljoj vaskularnoj propusnosti.

Aterosklerotičnim procesom u žilama mozga zaštitit će pacijenta od ozbiljnih komplikacija zbog moguće začepljenja posuda. Lekar može propisati sledeće lekove: Klopidogrel, Ticagrelor, Aspirin-kardio, Kurantil, Dipiridamole.

Nikotinska kiselina

Lijekovi koji sadrže nikotinsku kiselinu kao aktivnu tvar utječu uglavnom na "štetnu" vrstu holesterola. Nikotinska kiselina je vitamin B3 (aka PP), koji u velikim dozama može prekinuti lanac pretvorbe lipoproteina u jetri. Najbrže djeluje među svim lijekovima za snižavanje lipida. Međutim, to se odnosi i na nuspojave - javljaju se češće i brže nego kod analoga.

Međutim, nikotinska kiselina ima svoju nišu u liječenju cerebralne arteriomatoze. Važno je zapamtiti osnovni fiziološki učinak ovog vitamina - on poboljšava metaboličke procese u tkivima, poboljšava cirkulaciju krvi i mikrocirkulaciju arterija mozga. Dostupno u obliku otopine za injekciju od 10 mg / ml.

Zakoni za izmjenu jona

U ovu grupu spadaju lekovi kao što su holesterol, kolestipol, kolestiramin i kestran. Oni utiču na holesterol iz hepatobilijarnog sistema. Njihova primjena je tanko crijevo. Žučne kiseline ako se gutaju s hranom, ti lijekovi se vežu. Tako se lipidi dobiveni hranom ne apsorbuju i novi štetni holesterol se ne sintetiše. Štaviše, ovaj efekat pre svega utiče na lipoproteine ​​niske gustine - počinju se brzo razgrađivati ​​zbog nedostatka masnih kiselina.

Vitaminski kompleksi

Najkorisniji vitamini u liječenju aterosklerotskih lezija arterija mozga su askorbinska kiselina i tokoferol. Može se koristiti u kompleksnoj terapiji, jer ima pozitivan učinak na metabolizam, poboljšava mikrocirkulaciju i povećava elastičnost zidova arterija.

Pravila terapije lekovima

Osim posebnih lijekova, za uspješno liječenje cerebralne arterioskleroze potrebno je pridržavati se niza opće prihvaćenih pravila. Trebalo bi radikalno promeniti svoj stil života. Isključite fizičku neaktivnost, bavite se gimnastikom, vježbanjem, doziranim hodanjem i drugim fizičkim vježbama. Veoma važna garancija uspjeha je dijeta sa smanjenim lipidima.

Dijeta bi se trebala sastojati od hrane bogate vlaknima, vitaminima, korisnim elementima i spojevima koji pomažu u čišćenju žila mozga. Pržena, dimljena, slana i začinjena jela su ograničena. Nakon savjetovanja s liječničkom klinikom, možete raznolikost dijeta prilagoditi narodnim receptima u skladu s njegovim preporukama.

Liječenje hipokosterolom zahvaćene arterije mozga je dugo, a u nekim slučajevima lijekove treba uzimati doživotno. Propisane tablete najbolje je konzumirati tokom ili nakon što jedete. Ne preporučuje se na prazan stomak, jer neće doći do odgovarajućeg efekta od njih.

Pomoćni lijekovi i dodaci prehrani

Patogenetičko liječenje omogućava vam da izolirano utječete na mehanizam bolesti, zaustavite njegove simptome i zaustavite napredovanje. Nesumnjivo je da je to glavna poanta bilo kojeg tretmana, ali ne treba zaboraviti na opću terapiju jačanja. Na pozadini ateroskleroze cijelo tijelo znatno pati, stoga mu treba pomoći da se oporavi i obnovi svoje funkcije tako da se istovremeno bori s lijekovima.

Sa aterosklerozom arterija mozga takvi lijekovi su nootropici i antioksidanti. Zajedno sa glavnim lekovima mogu da formiraju najefikasniji tretman. Nootropics (Actovegin, Piracetam) su lekovi koji poboljšavaju cerebralnu cirkulaciju, blagotvorno deluju na mentalnu aktivnost. Antioksidanti pomažu u čišćenju krvnih sudova od naslaga holesterola. Dodaci prehrani uz sadržaj korisnih makro- i mikroelemenata (Zlatni jod i drugi) može se koristiti za jačanje zidova kapilara i stabilizaciju krvnog pritiska.

Ateroskleroza cerebralnih žila je nevjerojatna bolest koja se brzo razvija i može biti komplicirana moždanim udarom, srčanim udarom ili drugim ishemijskim napadom moždanog tkiva.

Da bi liječenje bilo uspješno, a prognoza života povoljna, potrebno je što prije identificirati patologiju i odmah poduzeti mjere. Možete postaviti dijagnozu i dobiti potrebne preporuke od svog lekara opšte prakse. S ovom dijagnozom pažljiv pristup vašem zdravlju je ključ dugog i ispunjenog života.

Vrste lijekova za liječenje cerebralne arterioskleroze

Liječenje ateroskleroze treba započeti što je prije moguće kako bi se spriječio razvoj komplikacija, uključujući moždane udare, demenciju i gubitak vještine samoozljeđivanja. Pacijentu mora biti dodijeljena dijeta koja isključuje životinjske masti. Osnova liječenja je primjena lijekova. Sa aterosklerozom koriste se sledeće grupe lekova:

  • snižavanje lipida (statini, fibrati),
  • proizvodi nikotinske kiseline
  • sekvestrani za izmjenu jona,
  • snižavanje lipida,
  • sredstva protiv trombocita
  • antikoagulansi
  • vitaminski i mineralni kompleksi.

Statinski lijekovi smanjuju holesterol za oko 40-60%. Kao rezultat ovog procesa, stvaranje aterosklerotskih plakova značajno usporava. Sledeći statini se često koriste za lečenje cerebralne arterioskleroze:

  • Atoris. Aktivna supstanca je atorvastatin. Ova komponenta inhibira aktivnost enzima HMG-CoA reduktaze, koji katalizira ranu replikaciju holesterola. Cena - 550 p. za 30 tableta. Analozi su Liprimar, Atorvoks. Osnivaju se i na atorvastatinu.
  • Mertenyl. Sadrži rosuvastatin - tvar koja djeluje slično kao atorvastatin, tj. Smanjuje količinu kolesterola. Taj je učinak posljedica inhibicije enzima koji pretvara HMG-CoA reduktazu u mevalonat. Mertenil takođe povećava nivo lipoproteina visoke gustoće - dobrog holesterola. Cijena paketa od 30 tableta iznosi 460-500 p.
  • Zokor. Aktivna supstanca je simvastatin. Njegov metabolit koji nastaje tokom hidrolize inhibira djelovanje HMG-CoA reduktaze. Kao rezultat toga, u tijelu se smanjuje nivo holesterola. Količina lipida u plazmi smanjuje se otprilike 2 tjedna nakon početka primjene. Cijena 28 tableta iznosi 350 p.

Pripravci iz grupe fibrata su derivati ​​fibrojske kiseline. Oni su drugi najpopularniji u liječenju cerebralne arterioskleroze. Glavni učinak uzimanja fibrata je povećanje razine korisnih lipoproteina visoke gustoće (HDL) i smanjenje triglicerida. Ovi lijekovi važni su za aterosklerozu, jer bolest ponekad prati ne samo povišen holesterol, već i trigliceridemija. U ovom slučaju se statini i fibrati kombiniraju. Od ovih poslednjih se češće koriste ateroskleroza:

  • Exlip. Sadrži fenofibrat, supstancu koja snižava trigliceride u krvi i, u manjoj mjeri, holesterol. Uz to, ova komponenta povećava količinu HDL-a. Mehanizam djelovanja Exlipa nije u potpunosti razumljiv. Cijena 30 tableta je oko 500 p.
  • Fenofibrat. Sadrži istu aktivnu tvar. Fenofibrat aktivira alfa receptore, pojačavajući lipolizu aterogenih lipoproteina. Kao rezultat uzimanja ovog lijeka za liječenje cerebralne arterioskleroze, povećava se HDL frakcija i smanjuje se nivo LDL. Broj triglicerida smanjuje se za 40-55%, holesterola - za 20-25%. Cijena 30 tableta iznosi 450 p.
  • Lipanor. Aktivni sastojak ovog lijeka je ciprofibrat. Tvar remeti stvaranje mevalonske kiseline koja je intermedijar u sintezi steroida. Ciprofibrat takođe pojačava razgradnju holesterola u jetri i povećava izlučivanje žuči. Cijena Lipanor-a je oko 30 p.

Pripravci nikotinske kiseline

Vitamin B3 (PP) - ovo je nikotinska kiselina. On igra važnu ulogu u procesu metabolizma masti. Glavni efekat nikotinske kiseline je snižavanje holesterola. Uz to, uklanja toksine, uklanja upale, ubrzava metabolizam i širi krvne sudove. Sledeći lekovi se zasnivaju na nikotinskoj kiselini:

  • Nikoshpan. Pored nikotinske kiseline, uključuje drotaverin. Zbog ovog sastava, lijek ima blagotvoran učinak na sastav masti u krvi, ima antispazmodijski učinak na glatke mišiće. Cena - 180-200 p.
  • Acipimox. Nazvana po istoj komponenti. Acipimox je supstanca bliska po svojoj hemijskoj strukturi do nikotinske kiseline. Glavno djelovanje je aktiviranje lipoprotein lipaze u masnom tkivu. Uz to, lijek ubrzava LDL katabolizam. Trošak - 400-500 p.
  • Nicofuranose. Ovo je derivat nikotinske kiseline, koji ima sličan učinak, ali sudeći prema recenzijama, pacijenti ga bolje podnose. Lijek smanjuje proizvodnju LDL-a. Cijena proizvoda je oko 200 p.

Hipolipidni lekovi

Ovo je druga grupa lijekova za liječenje cerebralne arterioskleroze, koji djeluju direktno na uzrok bolesti. Hipolipidni lijekovi smanjuju kolesterol u krvi i regulišu proporcije LDL i HDL. Primjeri takvih lijekova za liječenje ateroskleroze:

  • Lipostable. Sadrži esencijalne fosfolipide koji normaliziraju koncentraciju lipoproteina u krvi. Zbog toga bolje hvataju aterogeni holesterol koji izaziva aterosklerozu. Cijena - 4800-6000 p.
  • Ezetrol. Uključuje ezetimib - supstancu lokalizovanu u crevima. Tamo ova komponenta ne dozvoljava apsorpciju holesterola. Kao rezultat toga, izlučuje se iz tijela zajedno s izmetom. Cena - 1900-2200 str.
  • Omacor. Sastav uključuje omega-3-trigliceride. Oni smanjuju razinu lipoproteina vrlo niske gustine, što smanjuje količinu triglicerida. Uz to, lijek malo produžuje vrijeme koagulacije. Cena - 1700-2000 p.

Antikoagulansi

Takvi lijekovi za cerebralnu arteriosklerozu ne samo da smanjuju koagulaciju krvi, već i poboljšavaju mikrocirkulaciju u vaskularnom dnu. Antikoagulantnim liječenjem takve bolesti smanjuje se rizik od moždanog udara. Uzimajući ove lijekove, važno je pratiti svoje stanje. U slučaju znakova unutrašnjeg krvarenja, prestanite s uzimanjem i obratite se ljekaru. Alarmantni simptomi su povraćanje s krvlju, modrice na tijelu, crni izmet. Primjeri antikoagulansa:

  • Dikumarin. Imenovan je po istoj sastavnici u sastavu. To je antikoagulant indirektnog delovanja. Dikumarin za aterosklerozu koristi se za odgađanje zgrušavanja krvi. Za razliku od antikoagulansa koji djeluju direktno, Dicumarin se aktivira samo kada ga unesemo u organizam. Cena - 200 p.
  • Fenilin. Sadrži fenindion - indirektni antikoagulant. Ova supstanca remeti stvaranje protrombina u jetri, smanjuje broj faktora koagulacije. Cijena 20 tableta je 90 p.
  • Heparin. Sadrži natrijum heparin. Inhibira aktivnost određenih faktora koagulacije. Kada se koristi u visokim koncentracijama, lijek inhibira aktivnost trombina. Cijena - 360-500 p.

Vitamini i minerali

Ateroskleroza cerebralnih žila je hronična bolest koja se ne može u potpunosti izlečiti. Terapija protiv njega usmjerena je na sprečavanje nastanka novih plakova i jačanje vaskularnih zidova. Potonje se postiže uzimanjem vitaminsko-mineralnih kompleksa. Za liječenje ateroskleroze trebaju uključivati:

Pogledajte video: BUDVA, JELENA, POREMEĆAJ METABOLIZMA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar