Insulin NovoRapid: upute, doziranje, upotreba tijekom trudnoće

Rješenje za sc / iv primjenu je prozirno, bezbojno.

1 ml
insulin aspart100 komada (3,5 mg)

PRING glicerol - 16 mg, fenol - 1,5 mg, metakrezol - 1,72 mg, cink hlorid - 19,6 mg, natrijum hlorid - 0,58 mg, natrijum hidrogen fosfat dihidrat - 1,25 mg, natrijum hidroksid 2M - oko 2,2 mg, hlorovodonična kiselina 2M - oko 1,7 mg voda d / i - do 1 ml.

3 ml (300 komada) - stakleni ulošci (1) - olovke za jednokratnu upotrebu u višestrukim injekcijskim olovkama za višestruke injekcije (5) - pakovanja od kartona.

Rješenje za sc / iv primjenu je prozirno, bezbojno.

1 ml
insulin aspart100 komada (3,5 mg)

PRING glicerol - 16 mg, fenol - 1,5 mg, metakrezol - 1,72 mg, cink hlorid - 19,6 mg, natrijum hlorid - 0,58 mg, natrijum hidrogen fosfat dihidrat - 1,25 mg, natrijum hidroksid 2M - oko 2,2 mg, hlorovodonična kiselina 2M - oko 1,7 mg voda d / i - do 1 ml.

3 ml (300 komada) - stakleni ulošci (1) - olovke za jednokratnu upotrebu u višestrukim injekcijskim olovkama za višestruke injekcije (5) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Hipoglikemijski lijek, analog ljudskog inzulina kratkog djelovanja, proizveden rekombinantnom DNA biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae u kojem se prolin aminokiseline na položaju B28 zamijeni aspartanskom kiselinom.

Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza). Smanjenje glukoze u krvi je zbog povećanja njezinog intracelularnog transporta, povećane apsorpcije tkivima, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Supstitucija aminokiseline prolina na položaju B28 aspartanskom kiselinom u inzulinu aspart smanjuje sklonost molekula da stvaraju heksamere, što je uočeno u rastvoru običnog inzulina. U vezi s tim, inzulin aspart mnogo se brže apsorbira iz potkožne masti i počinje djelovati mnogo brže od topljivog ljudskog inzulina. Insulin aspart smanjuje glukozu u krvi jače u prva 4 sata nakon obroka nego rastvorljivi ljudski inzulin.

Trajanje djelovanja inzulina aspart nakon primjene sc kraće je nego kod topljivog ljudskog inzulina.

Nakon sc primjene, efekat lijeka počinje u roku 10-20 minuta nakon primjene. Maksimalni efekat se opaža 1-3 sata nakon injekcije. Trajanje lijeka je 3-5 sati.

Klinička ispitivanja koja su uključivala bolesnike sa dijabetesom tipa 1 pokazala su smanjen rizik od noćne hipoglikemije s aspartom inzulina u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom. Rizik od dnevne hipoglikemije nije se značajno povećao.

Insulin aspart je ekvipotencijalno rastvorljiv ljudski inzulin na osnovu njegove molarnosti.

U kliničkim studijama koje uključuju odrasle bolesnike sa šećernom bolešću tipa 1, pokazano je da se primjenom inzulina aspart primjećuje niža postprandijalna razina glukoze u krvi u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.

Provedeno je randomizirano, dvostruko slijepo, poprečnog presjeka farmakokinetike i farmakodinamike inzulina aspart i topljivog ljudskog inzulina u starijih bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (19 bolesnika u dobi od 65 do 83 godine, prosječna dob 70 godina). Relativne razlike u farmakodinamičkim svojstvima između inzulina aspart i topljivog humanog inzulina u starijih bolesnika bile su slične onima u zdravih dobrovoljaca i u mlađih bolesnika sa šećernom bolešću.

Kod primjene inzulina aspart kod djece i adolescenata, prikazani su slični rezultati za dugotrajno praćenje razine glukoze u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.Klinička studija koja je koristila rastvorljivi ljudski inzulin prije jela i inzulin aspart nakon obroka provedena je kod djece u dobi od 2 do 6 godina (26 pacijenata), a farmakokinetička / farmakodinamička studija s jednom dozom provedena je na djeci 6-12 godina i adolescenti 13-17 godina. Farmakodinamički profil aspartina inzulina kod djece bio je sličan onome u odraslih pacijenata.

Kliničke studije uporedne sigurnosti i efikasnosti insulina aspart i humanog inzulina u liječenju trudnica sa šećernom bolešću tipa 1 (322 pacijenta: 157 je primilo inzulin aspart, 165 je primilo humani inzulin) nisu otkrile nikakve negativne učinke inzulina aspart na trudnoću ili zdravlje ploda / novorođenče. Dodatne kliničke studije kod 27 žena sa gestacijskim dijabetes melitusom koje su primale inzulin aspart (14 pacijenata) i humani inzulin (13 pacijenata) pokazale su uporedivost sigurnosnih profila zajedno sa značajnim poboljšanjem postprandijalne kontrole glukoze s liječenjem inzulinom aspart.

Farmakokinetika

Nakon sc primjene inzulina, aspart T max u plazmi je prosječno 2 puta manji nego nakon primjene topljivog ljudskog inzulina. C max u krvnoj plazmi prosječno iznosi 492 ± 256 pmol / L, a postiže se 40 minuta nakon s / c primjene u dozi od 0,15 U / kg tjelesne težine pacijentima sa dijabetesom tipa 1. Koncentracija inzulina vraća se na prvobitnu razinu nakon 4-6 sati nakon primjene lijeka. Brzina apsorpcije je nešto niža kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, što dovodi do nižeg C max (352 ± 240 pmol / L), a kasnije i T max (60 min). Intraindividualna varijabilnost u T max je značajno manja kada se koristi inzulin aspart u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom, dok je naznačena varijabilnost u vrijednosti C max za inzulin aspart veća.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Djeca (6-12 godina) i adolescenti (13-17 godina) sa šećernom bolešću tipa 1: apsorpcija aspartina inzulina pojavljuje se brzo u obje starosne skupine s T max sličnim onom u odraslih. Međutim, postoje razlike sa max u dvije starosne grupe, što naglašava važnost pojedinačne doze lijeka.

Starije osobe: relativne razlike u farmakokinetikama između inzulina aspart i topljivog humanog inzulina u starijih bolesnika (65-83 godina, prosječna dob 70 godina) šećerne bolesti tipa 2 bile su slične onima u zdravih dobrovoljaca i kod mlađih bolesnika sa šećernom bolešću. U starijih bolesnika zabilježeno je smanjenje brzine apsorpcije, što je dovelo do usporavanja T max (82 (varijabilnost: 60-120 min), dok je C max bio isti kao onaj kod mlađih bolesnika s dijabetesom tipa 2 i nešto manji nego u bolesnika dijabetes tipa 1.

Nedostatak funkcije jetre: farmakokinetička studija provedena je s jednom dozom aspart inzulina kod 24 pacijenta kojima je funkcija jetre bila u rasponu od normalnog do teškog oštećenja. U osoba s oštećenom funkcijom jetre, stopa apsorpcije inzulina aspart smanjena je i više varijabilna, što je rezultiralo usporavanjem s oko 50 minuta kod osoba s normalnom funkcijom jetre na oko 85 minuta kod osoba s oštećenom funkcijom jetre umjerene i ozbiljne težine. AUC, C max i opći klirens lijeka bili su slični u osoba sa smanjenom i normalnom funkcijom jetre.

Bubrežno zatajenje: provedeno je istraživanje farmakokinetike inzulina aspart kod 18 pacijenata čija se bubrežna funkcija kretala u rasponu od normalnog do teškog oštećenja. Nije nađen očigledan učinak klirensa kreatinina na AUC, C max, T max inzulina aspart. Podaci su bili ograničeni na one sa umjerenim i teškim oštećenjem bubrega.Osobe sa zatajivanjem bubrega koje zahtevaju dijalizu nisu bile uključene u studiju.

Pretklinički podaci o sigurnosti:

Predklinička ispitivanja nisu otkrila nikakvu opasnost za ljude na temelju podataka opće prihvaćenih studija farmakološke sigurnosti, toksičnosti ponovljene upotrebe, genotoksičnosti i reproduktivne toksičnosti.

In vitro testovi, uključujući vezivanje na receptore za inzulin i inzulinu sličan faktor rasta-1, kao i učinak na rast ćelije, ponašanje inzulina aspart vrlo je slično onome ljudskog inzulina. Studije su također pokazale da je disocijacija vezivanja inzulina kao dijela inzulinskog receptora jednaka onoj za ljudski inzulin.

Doze lijeka NOVORAPID Flexpen

NovoRapid Flexpen je analog brz inzulin inzulina. Dozu NovoRapid Flexpena liječnik određuje pojedinačno, u skladu s potrebama pacijenta.

Lijek se obično koristi u kombinaciji sa srednjovjekovnim ili dugotrajnim inzulinskim preparatima, koji se primjenjuju najmanje 1 puta dnevno. Da bi se postigla optimalna kontrola glikemije, preporučuje se redovno mjerenje koncentracije glukoze u krvi i prilagođavanje doze inzulina. Obično je pojedinačna dnevna potreba za inzulinom kod odraslih i djece od 0,5 do 1 U / kg tjelesne težine. Uvođenjem lijeka prije obroka, potrebom za inzulinom može se osigurati lijek NovoRapid Flexpen za 50-70%, preostalu potrebu za inzulinom pruža inzulin dugog djelovanja.

Povećanje pacijentove fizičke aktivnosti, promjena uobičajene prehrane ili pridružene bolesti mogu zahtijevati prilagođavanje doze.

NovoRapid Flexpen ima brži početak i kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina. Zbog bržeg početka djelovanja, NovoRapid Flexpen se u pravilu mora primijeniti neposredno prije obroka, ako je potrebno, može se primijeniti ubrzo nakon obroka.

Zbog kraćeg trajanja djelovanja u usporedbi s ljudskim inzulinom, rizik od razvoja noćne hipoglikemije u bolesnika koji su primali NovoRapid Flexpen manji je.

Kao i kod upotrebe drugih inzulina, kod starijih bolesnika i bolesnika s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, koncentraciju glukoze u krvi treba pažljivije kontrolirati i dozu aspart asparta individualno prilagoditi.

Poželjno je koristiti NovoRapid Flexpen umjesto topljivog ljudskog inzulina kod djece kada je potrebno brzo pokrenuti djelovanje lijeka, na primjer, kada je djetetu teško promatrati potrebni vremenski interval između ubrizgavanja i unosa hrane.

Prilikom prebacivanja pacijenta iz drugih inzulinskih pripravaka u NovoRapid Flexpen, možda će biti potrebno prilagođavanje doze NovoRapid Flexpena i baznog inzulina.

Mere predostrožnosti za upotrebu

NovoRapid Flexpen i igle su samo za ličnu upotrebu. Nemojte ponovo puniti uložak olovke za špriceve.

NovoRapid Flexpen se ne može koristiti ako je prestao biti transparentan i bezbojan ili je zamrznut. Pazite da pacijent izbaci iglu nakon svake injekcije.

NovoRapid se može koristiti u inzulinskim pumpama. Epruvete, čija je unutrašnja površina izrađena od polietilena ili poliolefina, testirane su i ustanovljeno da su pogodne za upotrebu u pumpama. U hitnim slučajevima (hospitalizacija, neispravnost uređaja za davanje inzulina) NovoRapid za davanje pacijentu može se ukloniti iz Flexpena pomoću inzulinske šprice U100.

Trebali biste upozoriti pacijenta u kojim slučajevima se NovoRapid Flexpen ne može koristiti:

- s alergijama (preosjetljivost) na inzulin aspart ili bilo koju drugu komponentu lijeka,

- ako započne hipoglikemija,

- ako FlexPen padne, ili je oštećen ili zgnječen,

- ako su kršeni uslovi skladištenja lijeka ili je on bio zamrznut,

- ako je insulin prestao biti transparentan i bezbojan.

Prije upotrebe NovoRapid Flexpen, pacijent treba:

- provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da je odabrana ispravna vrsta inzulina,

- uvijek koristite novu iglu za svaku injekciju kako biste spriječili infekciju,

- zapamtite da su NovoRapid Flexpen i igle namijenjene samo za pojedinačnu upotrebu,

- nikada ne ubrizgavajte preparat insulina u ulje,

- svaki put kada se promijeni mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije, to će pomoći u smanjenju rizika od pečata i ulceracija na mjestima primjene,

- redovno mjeriti koncentraciju glukoze u krvi.

Pravila davanja lekova

NovoRapid Flexpen ubrizgava se u prednji dio prednjeg trbušnog zida, bedra, ramena, deltoidne ili glutealne regije. Mjesta ubrizgavanja unutar istog područja tijela treba redovito mijenjati kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije. Kao i kod svih inzulinskih pripravaka, i supkutano davanje u prednji trbušni zid omogućava bržu apsorpciju u odnosu na primenu na drugim mestima. Trajanje djelovanja ovisi o dozi, mjestu primjene, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini tjelesne aktivnosti. Međutim, zadržava se brži početak djelovanja u odnosu na topljivi ljudski inzulin bez obzira na mjesto ubrizgavanja.

NovoRapid se može koristiti za kontinuirane s / c infuzije inzulina (PPII) u inzulinskim pumpama dizajniranim za infuzije inzulina. FDI treba proizvesti u prednjem trbušnom zidu. Mjesto infuzije treba povremeno mijenjati. Kada koristite inzulinsku pumpu za infuziju, NovoRapid se ne smije miješati sa drugim vrstama inzulina.

Pacijenti koji koriste FDI trebaju biti u potpunosti obučeni za korištenje pumpe, odgovarajućeg rezervoara i cijevi sustava. Infuzijski set (epruveta i kateter) treba zamijeniti u skladu s korisničkim priručnikom priloženim za infuzijski set. Pacijenti koji primaju NovoRapid sa FDI trebali bi imati dodatni inzulin na raspolaganju u slučaju kvara infuzijskog sustava.

Ako je potrebno, NovoRapid može ulaziti / ulaziti, ali samo kvalificirano medicinsko osoblje. Za intravensku primjenu koriste se infuzijski sustavi s NovoRapid 100 U / ml s koncentracijom od 0,05 U / ml do 1 U / ml inzulina aspart u 0,9% otopini natrijevog klorida, 5% otopini dekstroze ili 10% otopini dekstroze koja sadrži 40 mmol / l kalijum hlorid pomoću posuda za infuziju polipropilena. Ove otopine su stabilne na sobnoj temperaturi 24 sata. Uprkos stabilnosti neko vrijeme, određena količina inzulina u početku se apsorbuje materijalom infuzijskog sistema. Tokom infuzije insulina potrebno je stalno nadzirati koncentraciju glukoze u krvi.

NovoRapid Flexpen je olovka za injekcije insulina s dozatorom i kodiranjem u boji. Primijenjena doza inzulina, u rasponu od 1 do 60 jedinica, može varirati u koracima od 1 jedinice. NovoRapid Flexpen dizajniran je za upotrebu sa NovoFayn i NovoTvist iglama dužine do 8 mm. Kao predostrožnost, uvek treba imati sa sobom rezervni sistem za primenu inzulina u slučaju gubitka ili oštećenja NovoRapid Flexpen.

Pre upotrebe olovke

1. Provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da NovoRapid Flexpen sadrži pravu vrstu inzulina.

2. Uklonite poklopac sa olovke štrcaljke.

3. Skinite zaštitnu naljepnicu sa igle za jednokratnu upotrebu. Zavijte iglu nežno i čvrsto na NovoRapid Flexpen. Skinite spoljni poklopac sa igle, ali nemojte ga odbacivati. Uklonite i odbacite unutrašnju kapicu igle.

Za sprečavanje infekcije koristite novu iglu za svaku injekciju.Ne savijajte i ne oštećujte iglu pre upotrebe. Da biste izbjegli slučajne injekcije, nikada ne stavljajte unutrašnji poklopac na iglu.

Provera inzulina

Čak i uz pravilnu upotrebu olovke, mala količina vazduha može se nakupiti u ulošku pre svake injekcije. Da bi se spriječio ulazak mjehurića zraka i osiguralo unošenje ispravne doze lijeka treba:

1. Nazovite 2 jedinice lijeka okretanjem birača doze.

2. Dok držite NovoRapid Flexpen s iglom gore, nekoliko puta lagano tapkajte po ulošku prstom tako da se mjehurići zraka pomaknu na vrh kertridža.

3. Dok držite NovoRapid Flexpen s iglom gore, pritisnite dugme za pokretanje do kraja. Selektor doziranja vratit će se na "0".

Kapica inzulina trebala bi se pojaviti na kraju igle. Ako se to ne dogodi, zamijenite iglu i ponovite postupak, ali ne više od 6 puta. Ako inzulin ne dolazi iz igle, to ukazuje da je olovka štrcaljke oštećena i ne biste je trebali koristiti ponovo.

Selektor doze mora biti postavljen na "0".

Sakupite broj jedinica potrebnih za ubrizgavanje. Doza se može prilagoditi okretanjem selektora doze u bilo kojem smjeru dok se ispred pokazatelja doze ne postavi ispravna doza. Prilikom okretanja birača doze vodite računa da ne slučajno pritisnete tipku za pokretanje kako biste spriječili oslobađanje doze inzulina. Nije moguće podesiti dozu koja prelazi broj preostalih jedinica u spremniku.

Ne koristite ljestvicu ostataka za mjerenje doza inzulina.

1. Umetnite iglu sc. Pacijent bi trebao koristiti tehniku ​​ubrizgavanja koju je preporučio ljekar. Da biste napravili ubrizgavanje, pritisnite dugme za početak sve dok se ispred indikatora doziranja ne pojavi „0“. Prilikom davanja lijeka potrebno je pritisnuti samo tipku za pokretanje. Kada se selektor doze rotira, primjena doze se neće dogoditi.

2. Kad uklonite iglu ispod kože, držite dugme za start potpuno pritisnuto. Nakon ubrizgavanja, iglu ostavite ispod kože najmanje 6 sekundi. To će osigurati unošenje pune doze inzulina.

3. Uperite iglu u vanjski poklopac igle bez dodirivanja poklopca. Kad igla uđe, stavite poklopac i odvijte iglu. Odbacite iglu, poštujući sigurnosne mjere i zatvorite olovku štrcaljke kapicom.

Iglo treba izvaditi nakon svake injekcije i nikada ne čuvati NovoRapid Flexpen sa pričvršćenom iglom. Inače, iz NovoRapid Flexpen-a može procuriti tečnost, što može dovesti do pogrešne doze.

Negovatelji trebaju biti oprezni pri uklanjanju i bacanju igala kako bi se izbjegla opasnost od slučajnih uboda igala.

Rabljeni NovoRapid Flexpen odbacite sa otkopčanom iglom.

NovoRapid Flexpen namenjen je samo za pojedinačnu upotrebu.

Skladištenje i njega

NovoRapid Flexpen dizajniran je za efikasnu i sigurnu upotrebu i zahteva pažljivo rukovanje. U slučaju pada ili jakog mehaničkog stresa, olovka štrcaljke može se oštetiti i inzulin može procuriti. Površinu NovoRapid Flexpen-a možete očistiti pamučnim tamponom natopljenim u alkohol. Nemojte uranjati olovku u špricu u alkohol, ne periti i podmazivati, kao ovo može oštetiti mehanizam. Ponovno punjenje NovoRapid Flexpen-a nije dozvoljeno.

Interakcija lijekova

Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšanje oralne hipoglikemika, MAO inhibitori, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, droga litijum salicilati.

Oralni kontraceptivi, GCS, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, heparin, triciklički antidepresivi, simpatomimetičari, somatropin, danazol, klonidin, blokatori kalcijevih kanala, diazoksid, morfin, fenitoin, slabe hipoglikemijski učinak inzulina.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije.

Okreotid / lanreotid može i povećati i smanjiti potrebu za insulinom. Alkohol može i pojačati i smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Lijekovi koji sadrže tiolne ili sulfitne skupine, kada se dodaju lijeku NovoRapid Flexpen, mogu uzrokovati uništavanje aspartina inzulina. NovoRapid Flexpen ne treba mešati sa drugim lekovima. Izuzeci su insulin-izofan i gore navedeni infuzijski rastvori.

Upotreba NOVORAPID Flexpen-a tokom trudnoće

NovoRapid Flexpen može se propisati tokom trudnoće. Dva randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja (pregledane 157 + 14 trudnica) nisu otkrila nikakve štetne učinke aspart aspart na trudnoću ili zdravlje fetusa / novorođenčeta u usporedbi s ljudskim inzulinom.

Preporučuje se pažljivo praćenje nivoa glukoze u krvi i praćenje trudnica sa šećernom bolešću (tip 1, tip 2 ili gestacijski dijabetes) tokom trudnoće, kao i tijekom moguće trudnoće. Potreba za inzulinom u pravilu opada u prvom tromjesečju i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Tokom dojenja, NovoRapid Flexpen može se koristiti bez ograničenja, jer davanje inzulina dojilici ne predstavlja pretnju za bebu. Međutim, možda će biti potrebno prilagoditi dozu lijeka.

NOVORAPID Flexpen - nuspojave

Nuspojave primijećene kod pacijenata koji su primali NovoRapid Flexpen uglavnom ovise o dozi i nastaju zbog farmakološkog učinka inzulina. Najčešći neželjeni događaj sa insulinom je hipoglikemija.

U početnoj fazi inzulinske terapije mogu se pojaviti refrakcijske pogreške, edemi i reakcije na mjestu ubrizgavanja (bol, crvenilo, osip, upala, hematom, oteklina i svrab na mjestu uboda). Ovi su simptomi obično prolazne prirode. Brzo poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do stanja akutne bolne neuropatije koja je obično reverzibilna. Intenziviranje terapije inzulinom uz oštro poboljšanje kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja stanja dijabetičke retinopatije, dok dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Sve nuspojave prikazane u tablici, na temelju podataka dobivenih tijekom kliničkih ispitivanja, podijeljene su u skupine prema učestalosti razvoja u skladu s MedDRA i organima sustava. Utvrđivanje učestalosti nuspojava: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100 do

Alergijske reakcije
retkourtikarija
osip na koži
vrlo rijetkoanafilaktičke reakcije
Sa strane metabolizma
vrlo čestohipoglikemija
Iz nervnog sistema
retkoperiferna neuropatija (akutna bolna neuropatija)
Na delu organa vida
retkorefrakcijske pogreške, dijabetička retinopatija
Na delu kože i potkožnog tkiva
retkolipodistrofija
Ostalo
retkoedem, reakcije na mjestu ubrizgavanja

Primjećene su vrlo rijetke reakcije generalizirane preosjetljivosti (uključujući generalizirani osip na koži, svrbež, pojačano znojenje, probavne smetnje, angioedem, poteškoće s disanjem, ubrzani rad srca, sniženi krvni tlak) koje su potencijalno opasne po život.

Hipoglikemija je najčešća nuspojava. Može se razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebu za inzulinom. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i / ili konvulzija, privremenih ili nepovratnih oštećenja funkcije mozga do smrtnog ishoda. Simptomi hipoglikemije, u pravilu, razvijaju se iznenada. To može uključivati ​​„hladan znoj“, bledicu kože, pojačani umor, nervozu ili drhtavicu, anksioznost, neobičan umor ili slabost, dezorijentaciju, smanjenu koncentraciju, pospanost, jaku glad, zamagljen vid, glavobolju, mučninu i palpitacije srca . Klinička ispitivanja pokazala su da učestalost hipoglikemije varira ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja i kontroli glikemije. U kliničkim ispitivanjima nije bilo razlike u ukupnoj učestalosti epizoda hipoglikemije između pacijenata koji su primali inzulinsku terapiju i pacijenata koji su primali ljudske pripravke inzulina.

Zabilježeni su rijetki slučajevi lipodistrofije. Lipodystrofija se može razviti na mjestu ubrizgavanja.

Uvjeti i uvjeti skladištenja lijeka NOVORAPID Flexpen

Lijek treba čuvati na temperaturi od 2 ° do 8 ° C (u hladnjaku), ali ne u blizini zamrzivača, ne smrzavajte. Za zaštitu od svetlosti, čuvajte NovoRapid ® FlexPen ® sa uključenom zaštitnom kapicom. Rok trajanja - 30 meseci.

NovoRapid ® FlexPen ® treba zaštititi od prekomerne toplote i svetlosti.

Ne čuvajte i ne upotrebljavajte olovku za šprice s preparatom koji se koristi ili prenosi kao rezervna štrcaljka u hladnjaku. Čuvati na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C. Koristite u roku od 4 sedmice.

Lijek treba čuvati izvan dohvata djece.

Sastav dijabetičara

NovoRapid dijabetički proizvod (inzulin) proizvodi se u dva oblika - to su zamjenjivi ulošci Penfill i gotove olovke FlexPen.

Sastav uloška i olovke je isti - to je bistra tečnost za injekcije, gde 1 ml sadrži aktivnu komponentu inzulina aspart u količini od 100 PIECES. Jedan zamjenjivi uložak, poput jedne olovke, sadrži oko 3 ml otopine, što je 300 jedinica.

Kartuše su napravljene od hidroliznog stakla I klase. S jedne strane zatvoreni poliizoprenskim i bromobutilnim gumenim diskovima, s druge strane posebnim gumenim klipovima. U aluminijskom blisteru se nalazi pet zamjenjivih uložaka, a jedan blister je ugrađen u kartonsku kutiju. Na sličan način izrađene su olovke za injekcije FlexPen. Jednokratne su i dizajnirane su za nekoliko doza. U kartonskoj kutiji ih je pet.

Lijek se čuva na hladnom mjestu, pri temperaturi od 2-8 ° C. Ne smije se postavljati u blizinu zamrzivača, niti smije biti smrznuta. Takođe, zamjenjive uložake i olovke za šprice treba zaštititi od sunčeve topline. Ako se otvori NovoRapid insulin (uložak), on se ne može čuvati u hladnjaku, ali treba ga koristiti u roku od četiri nedelje. Temperatura skladištenja ne smije biti veća od 30 ° C. Rok trajanja neotvorenog inzulina je 30 meseci.

Opis hormona

NovoRapid je analog kratkog ljudskog insulina. Aktivni sastojak je inzulin Aspart. Lijek se sintetizira genetskim inženjeringom, zamjenjujući prolin aspartanskom aminokiselinom. To ne dozvoljava stvaranje heksamera, hormon se apsorbira u većoj brzini iz potkožne masti. Manifestacija očituje u 10-20 minuta, efekat ne traje tako dugo kao kod običnog inzulina, samo 4 sata.

Farmakološka obilježja

NovoRapid ima izgled bezbojnog prozirnog rješenja. 1 ml sadrži 100 jedinica (3,5 mg) inzulina Aspart. Biološki učinci se zasnivaju na interakciji hormona s receptorima stanične membrane. To stimuliše stvaranje glavnih enzima:

  • Hexokinase
  • Piruvat kinaza.
  • Glikogen sintaze.

Sudjeluju u metabolizmu glukoze, pomažu u ubrzavanju njegove uporabe i smanjenju koncentracije u krvi. Omogućuju ga i sledeći mehanizmi:

  • Pojačana lipogeneza.
  • Stimulacija glikogenogeneze.
  • Ubrzavanje upotrebe tkiva.
  • Inhibicija sinteze glukoze u jetri.

Upotreba samo NovoRapida je nemoguća, on se daje na Levemiru, što osigurava održavanje prirodne količine inzulina između obroka.

Klinička ispitivanja učinka flekspennogo lijeka pokazala su da je u odraslih vjerovatnoća hipoglikemije noću smanjena u usporedbi s tradicionalnim inzulinom. Lijek se pokazao efikasnim u održavanju normoglikemije u starijih bolesnika sa dijabetesom tipa 2 i kada se propisuje djeci.

U žena s dijabetesom tipa 1 dijagnosticiranim prije trudnoće ne utječe negativno na plod ili gestaciju. Primjena inzulina NovoRapid Flekspen za liječenje gestacijskog dijabetesa (koji se prvi put dijagnosticira tijekom trudnoće) može poboljšati kontrolu nad nivoom glikemije nakon jela.

Treba imati na umu da je djelovanje ultrazvučnog inzulina mnogo jače od uobičajenog. Na primjer, 1 jedinica NovoRapida 1,5 puta je jača od kratkog inzulina. Stoga dozu treba smanjiti za jednu primjenu.

Novorapid počinje djelovati za 10-20 minuta, učinak traje 4 sata

Kome je propisan hormon, a kome je kontraindiciran

Da bi se propisao NovoRapid bolesniku je potrebno dijagnosticirati:

  • Dijabetes tipa 1.
  • Šećerna bolest tipa 2 koja zahtijeva kombinaciju inzulina i tableta.
  • Gestacijski dijabetes.

Ovaj lijek pouzdano smanjuje šećer u trudnica, što potvrđuju i klinička ispitivanja.

Liječenje je kontraindicirano u slučaju pojedinačne preosjetljivosti na komponente lijeka, kao i kod djece mlađe od 2 godine: klinička ispitivanja za malu djecu nisu provedena. Tokom dojenja on ne nosi opasnost za bebu, ali broj jedinica mora se prilagoditi.

Nuspojave

Neželjeni efekti NovoRapid pripravka inzulina u obliku Flekspenovog uloška su posledica dejstva samog inzulina. U stanju je sniziti glukozu do stanja hipoglikemije.

Kada započne terapija, mogu se pojaviti prolazne nuspojave koje na kraju nestaju:

  • Poremećaji refrakcije.
  • Bol, hiperemija i otekline na mestu ubrizgavanja.
  • Hematomi na mjestu ubrizgavanja.
  • Akutna bolna neuropatija.

Postepeno, ove manifestacije nestaju. Ostali efekti se retko razvijaju:

  1. Sa strane imunološkog sistema - urtikarija, osip na koži, anafilaktičke reakcije.
  2. Sa gledišta - retinopatija, refrakcijske pogreške.
  3. Djelomični ili potpuni nestanak masnog tkiva na mjestu ubrizgavanja.

Pogrešan izbor i prevelika doza dovode do razvoja opasnog stanja - hipoglikemije. Njeni simptomi se pojavljuju iznenada. Zabrinuti zbog slabosti, vrtoglavice, blijedosti, mučnine, pospanosti. Pacijenta se baci u znoj, pažnja i vid su poremećeni. U teškim slučajevima dolazi do gubitka svijesti, nepovratnih promjena u mozgu i smrti. Stoga je važno odabrati pravu dozu, na vrijeme primjenjivati ​​lijek.

Doziranje i primjena

Koliko je jedinica fleksponskog hormona potrebno, liječnik odlučuje pojedinačno. Koliko je inzulina potrebno izračunava se na osnovu činjenice da osobi dnevno treba u prosjeku polovica ili jedna jedinica po kilogramu težine. Tretman je u skladu sa obrokom. Istovremeno, ultrazvučni hormon pokriva do 70% potrebe za hormonom, preostalih 30% prekriveno je dugim inzulinom.

Penfill inzulin NovoRapid treba koristiti 10-15 minuta prije jela

Penofill inzulin NovoRapid daje se 10-15 minuta prije jela. Ako je injekcija promašena, tada se može unijeti bez odlaganja nakon jela.Koliko sati traje djelovanje ovisi o mjestu ubrizgavanja, broju jedinica hormona u dozi, fizičkoj aktivnosti i ugljenim hidratima.

Prema indikacijama, ovaj lijek se može koristiti intravenski. Za primjenu se koristi i inzulinska pumpa (pumpa). Uz njegovu pomoć dugo se primjenjuje hormon ispod kože prednjeg trbušnog zida, povremeno mijenjajući mjesta ubrizgavanja. Nemoguće je rastopiti u drugim preparatima hormona gušterače.

Za intravensku upotrebu uzima se otopina koja sadrži inzulin do 100 U / ml, razblažen u 0,9% natrijum hlorida, 5% ili 10% dekstroze. Tokom perioda infuzije, oni kontroliraju glukozu u krvi.

NovoRapid je dostupan u obliku Flekspenove olovke za brizgalice i zamenljivih patrone Penfill za nju. Jedna olovka sadrži 300 jedinica hormona u 3 ml. Šprica se koristi samo pojedinačno.

Neotvoreno pakiranje čuva se u hladnjaku na 2-8 stepeni, ali ni u kojem slučaju nije smrznuto. Nakon otvaranja čuva se na sobnoj temperaturi, štiteći od direktne sunčeve svetlosti i zagrijavanja iznad 30 stepeni.

Drška se koristi iglama za jednokratnu upotrebu, a opremljena je s dozatorom. Da biste napravili injekciju, morate ukloniti kapicu, naljepnicu s igle i zaviti je u štrcaljku. Svaka injekcija zahtijeva promjenu igle. Za oslobađanje mjehurića zraka, pomoću birača izaberite 2 jedinice hormona. Drška je postavljena naopako pomoću igle, lagano je nataknuta na nju. Kada se mjehurići pomaknu prema gore, pritisnite tipku za pokretanje. Na rezu igle trebalo bi se pojaviti kap otopine. Ako se to ne dogodi, postupak se ponavlja do 6 puta. Nedostatak rezultata ukazuje na neispravnost špriceva.

Nakon toga utvrđuje se doza koju je propisao ljekar. Da biste primijenili lijek, pritisnite tipku za početak i držite dok se selektor ne postavi na nulu. Nakon ubrizgavanja, igla se stavlja na kapak i odbacuje.

Ultra kratki analozi inzulina i cijena

NovoRapid ima moderne analoge koji su im slični u delovanju i razvoju dejstva. To su lijekovi Apidra i Humalog. Humalog je brži: 1 jedinica djeluje 2,5 puta brže od iste količine kratkog hormona. Apidrin efekat razvija se približno istom brzinom kao i NovoRapida.

Cijena 5 olovki za injekcije Flexpen iznosi oko 1930 rubalja. Zamjenski uložak Penfill košta do 1800 rubalja. Cijena analoga, koji su također dostupni u olovkama za špriceve, približno je identična i kreće se u različitim ljekarnama od 1700 do 1900 rubalja.

Zaključak

Terapija dijabetesa usmjerena je na održavanje normoglikemije. Da bi se postigle željene vrijednosti glukoze, pacijentu je propisana osnovna bolus terapija. Izbor specifičnih lijekova donosi liječnik na temelju praćenja koncentracije glukoze u različito doba dana. Zbog svog kratkog djelovanja, ultra kratki inzulini propisani su pacijentima koji ne znaju tačno u koje vrijeme će jesti. Većini ih se prvo propisuju kratke insuline.

Za liječenje dijabetesa farmakolozi su izmislili veliki broj različitih lijekova. Inzulin je najefikasniji lijek u liječenju ove bolesti. Kao i mnogi lijekovi, podijeljen je u nekoliko farmakoloških skupina. Naročito je efikasan insulin Novorapid. Postoje različiti analozi novorapid inzulina: Flekspen, Aspart.

Što ljekari kažu o šećernoj bolesti

Doktor medicinskih nauka, profesorica Aronova S.M.

Dugi niz godina proučavam problem DIJABETE. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 100%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje cjelokupni trošak lijeka.U Rusiji i zemljama ZND dijabetičari prije mogu dobiti lijek BESPLATNO .

Sastav i oblik oslobađanja

Ova vrsta lijeka slična je fiziološkom analogu inzulina. Upravo zbog toga ovaj lijek je poznat po svom visokom kvalitetu. Osnova ovog lijeka je farmakološki lijek Aspart. Lijek ima dvije metode primjene: intravenskom injekcijom,

Novorapid nema boju, prozirna je tečnost bez nečistoća. Ovaj lijek se proizvodi u obliku patrona izrađenih od bezbojnog stakla.

Budite oprezni

Prema WHO, svake godine u svijetu 2 milijuna ljudi umre od dijabetesa i njegovih komplikacija. U nedostatku kvalificirane podrške tijelu, dijabetes dovodi do različitih vrsta komplikacija, postepeno uništavajući ljudsko tijelo.

Najčešće komplikacije su: dijabetička gangrena, nefropatija, retinopatija, trofični čir, hipoglikemija, ketoacidoza. Dijabetes također može dovesti do razvoja karcinoma tumora. U gotovo svim slučajevima dijabetičar ili umire, boreći se sa bolnom bolešću ili se pretvara u pravu osobu s invaliditetom.

Šta rade ljudi koji imaju dijabetes? Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da napravi lek koji u potpunosti leči dijabetes.

Trenutno je u toku savezni program "Zdrava nacija", u okviru kojeg se ovaj lijek daje svakom stanovniku Ruske Federacije i ZND BESPLATNO . Za više informacija pogledajte službenu web stranicu MINZDRAVA.

Iz nekih faktora lekar može promeniti dozu:

  • povećana fizička aktivnost,
  • druge hronične bolesti koje pogoršavaju simptome dijabetesa,
  • pogoršanje pacijentovog stanja,
  • uzimanje lijekova, još jedna farmakoterapijska grupa.

Lijek se daje pod kožu pomoću posebne šprice. Medicinsko osoblje može davati insulin intravenski.

Pažljivo koristite

Bilo koji lijek ima određene indikacije, u kojima se mora pažljivo koristiti ili u potpunosti eliminirati:

  • svaki se uložak koristi jednom. Zabranjena je ponovna upotreba već otvorenog lijeka. S novom injekcijom koristite sterilnu štrcaljku za jednokratnu upotrebu,
  • nemojte koristiti ovaj lijek ako je otopina mutna ili ima hladu,
  • za hitnu upotrebu insulina koristite špricu U100.

Naši čitatelji pišu

Tema: Dijabetes pobijedio

Na: my-diabet.ru Administracija

U 47. godini dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Za nekoliko tjedana stekao sam gotovo 15 kg. Stalni umor, pospanost, osjećaj slabosti, vid su počeli sjediti. Kada sam navršio 66 godina, stabilno sam ubodao inzulin; sve je bilo vrlo loše.

I evo moje priče

Bolest se nastavila razvijati, počeli su periodični napadaji, kola hitne pomoći doslovno su me vratila iz sljedećeg svijeta. Sve vrijeme sam mislila da će ovaj put biti posljednji.

Sve se promijenilo kada mi je kćer dozvolila da pročitam jedan članak na internetu. Ne možete zamisliti koliko sam joj zahvalan. Ovaj mi je članak pomogao da se potpuno riješim dijabetesa, navodno neizlječive bolesti. Poslednje 2 godine počeo sam se više kretati, u proljeće i ljeto svaki dan odlazim u zemlju, vodimo aktivan stil života sa suprugom, puno putujem. Svi su zadivljeni kako pratim sve, odakle dolazi toliko snage i energije, još uvijek neće vjerovati da imam 66 godina.

Ko želi živjeti dug, energičan život i zaboraviti zauvijek ovu strašnu bolest, uzmi pet minuta i pročita ovaj članak.

Idite na članak >>>

Novorapid se čuva na temperaturi 2-8 stepeni. Bolje je staviti lijek u frižider, ali izbjegavati smrzavanje. Uklonite izravno izlaganje suncu i pratite datum skladištenja.

Insulin aspart

Za Aspart inzulin, pojedinačna uputstva za upotrebu. Promatrajući to, izbjeći ćete mnoge probleme povezane sa uzimanjem Astarta.

Ova vrsta inzulina je dvofazna tečnost koju čine topljivi inzulin astart za 30% i kristalni astart za 70%. Aspart je sličan ljudskom insulinu, ali ima kratko djelovanje. Ima visoku adsorpciju, što vam omogućava da se brzo normalizuje, čak i kritično stanje pacijenta.

Farmakologija

Lijek NovoRapid (inzulin) ima hipoglikemijski učinak, a aktivna komponenta, inzulin aspart, analog je hormona kratkog djelovanja koji proizvodi čovjek. Ova supstanca se dobija pomoću posebne biotehnologije rekombinantne DNK. Ovde se dodaje soj Saccharomyces cerevisiae, a aminokiselina koja se naziva "prolin" privremeno je zamenjena aspartanom.

Lijek dolazi u kontakt sa receptorima vanjske citoplazmatske membrane ćelija, gdje formira čitav kompleks inzulinskih završetaka, aktivira sve procese koji se odvijaju unutar stanica. Nakon smanjenja količine glukoze u plazmi dolazi do povećanja unutarćelijskog transporta, povećanja probavljivosti različitih tkiva, povećanja glikogenogeneze i lipogeneze. Brzina stvaranja glukoze u jetri se smanjuje.

Zamjenom aminokiseline prolina aspartanskom kiselinom kada je izložena inzulinu aspart smanjuje se sposobnost molekula da stvaraju heksamere. Ova vrsta hormona bolje se apsorbuje supkutanom masnoćom, utječe na tijelo brže od učinka topljivog standardnog ljudskog inzulina.

U prva četiri sata nakon obroka, inzulin aspart smanjuje nivo šećera u plazmi brže od topljivog ljudskog hormona. Ali efekat NovoRapide sa supkutanom primjenom kraći je od efekta topivog čovjeka.

Koliko dugo djeluje NovoRapid? Ovo pitanje brine većinu ljudi sa dijabetesom. Dakle, efekat leka se javlja nakon 10-20 minuta nakon injekcije. Najveća koncentracija hormona u krvi uočena je 1-3 sata nakon upotrebe lijeka. Alat utječe na tijelo 3-5 sati.

Studije pojedinaca oboljelih od dijabetesa tipa I pokazale su višestruko smanjenje rizika od noćne hipoglikemije prilikom upotrebe NovoRapide, posebno u usporedbi s primjenom topljivog ljudskog inzulina. Pored toga, došlo je do značajnog smanjenja postprandijalne glukoze u plazmi kada je ubrizgan inzulin aspart.

Indikacije i kontraindikacije

Lijek NovoRapid (inzulin) namijenjen je osobama sa dijabetesom tipa 1, koji je ovisan o insulinu, a za bolesnike s dijabetesom tipa 2 - ne-inzulinski ovisan (faza rezistencije na hipoglikemijske lijekove koji se uzimaju oralno, kao i interkurentne patologije) .

Kontraindikacija za upotrebu lijeka je hipoglikemija i prekomjerna osjetljivost tijela na inzulin aspart, pomoćne tvari lijeka.

Ne koristite NovoRapid za djecu mlađu od šest godina zbog nedostatka potrebnih kliničkih studija.

Lijek "NovoRapid": upute za upotrebu

Lijek NovoRapid analog je insulinu. Počinje djelovati odmah nakon injekcije. Doziranje za svakog pacijenta je individualno, a bira ga liječnik. Da bi se postigao najbolji rezultat, ovaj hormon se kombinira sa inzulinom s produženim ili srednjim djelovanjem.

Da bismo kontrolirali glikemiju, stalno se mjeri količina glukoze u krvi i pažljivo se bira doza inzulina. U pravilu, dnevna doza za odrasle i djecu kreće se od 0,5-1 U / kg.

Kada se ubrizga lijek NovoRapid (upute za uporabu detaljno opisuju redoslijed primjene lijeka), čovjekova potreba za inzulinom osigurana je za 50-70%. Ostatak je zadovoljan primjenom dugotrajnog (dugotrajnog) inzulina.Povećanje fizičke aktivnosti pacijenta i promjena prehrane, kao i postojeće popratne patologije često zahtijevaju promjenu primijenjene doze.

Hormon NovoRapid, za razliku od rastvorljivog čovjeka, počinje djelovati brzo, ali ne kontinuirano. Indicirano je sporo davanje inzulina. Algoritam ubrizgavanja uključuje uporabu lijeka neposredno prije obroka, a ako postoji hitna potreba, lijek se koristi odmah nakon obroka.

Zbog činjenice da NovoRapid djeluje na tijelo kratko vrijeme, rizik od hipoglikemije noću kod pacijenata sa šećernom bolešću značajno je smanjen.

U starijih bolesnika, kao i u osoba s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, češće se mora javljati kontrola koncentracije glukoze u krvi, a količina inzulina aspart bira se pojedinačno.

Supkutano davanje inzulina (algoritam hormonskog ubrizgavanja detaljno je opisan u uputama za upotrebu) uključuje ubrizgavanje u prednji trbušni, bedreni, brahijalni i deltoidni mišić, kao i u stražnjicu. Područje u kojem se rade injekcije treba promijeniti da se spriječi lipodistrofija.

Unošenjem hormona u prednji dio peritoneuma, lijek se apsorbira brže od injekcija u druge dijelove tijela. Na trajanje hormonskog dejstva utiče doza, mesto ubrizgavanja, stepen protoka krvi, telesna temperatura, nivo fizičke aktivnosti pacijenta.

Sredstvo "NovoRapid" koristi se za duge potkožne infuzije, koje se provode posebnom pumpom. Lijek se ubrizgava u prednji peritoneum, ali mjesta se periodično mijenjaju. Ako se koristi inzulinska pumpa, NovoRapid se ne smije miješati sa drugim vrstama inzulina u njemu. Pacijenti koji primaju hormon pomoću infuzionog sistema trebali bi imati zalihu lijeka u slučaju kvara uređaja.

NovoRapid se može koristiti za intravensku primjenu, ali postupak treba provesti kvalificirani zdravstveni radnik. Za ovu vrstu primjene ponekad se koriste infuzijski kompleksi u kojima se inzulin sadrži u količini od 100 PIECES / ml, a njegova koncentracija je 0,05-1 PIECES / ml. Lijek se razrjeđuje u 0,9% natrijum hlorida, 5- i 10% otopine dekstroze, koja sadrži kalijum hlorid do 40 mmol / L. Spomenuta sredstva čuvaju se na sobnoj temperaturi najviše jedan dan. Uz infuzije insulina, morate redovno donirati krv za glukozu u njemu.

Kako izračunati dozu inzulina?

Da biste izračunali doziranje, morate da znate da je inzulin kombiniran, dug (produžen), srednji, kratak i ultra kratak. Prvi normalizira šećer u krvi. Uvodi se na prazan stomak. Indiciran je osobama sa dijabetesom tipa 1 i 2. Postoje ljudi koji koriste samo jednu vrstu inzulina - produženi. Neki ljudi koriste samo NovoRapid kako bi izbjegli nagli porast glukoze. Kratki, dugi inzulini mogu se istodobno koristiti u liječenju dijabetesa, ali primjenjuju se u različitom vremenu. Za neke pacijente samo kombinirana primjena lijekova pomaže postizanju željenog efekta.

Prilikom odabira produženog inzulina treba uzeti u obzir neke nijanse. Na primjer, potrebno je da bez ubrizgavanja kratkog hormona i osnovnih obroka šećer ostane tijekom cijelog dana na istoj razini samo zbog djelovanja dugog inzulina.

Odabir doze produženog inzulina je sljedeći:

  • Ujutro, bez doručka, izmerite nivo šećera.
  • Ručak se jede, a nakon tri sata određuje se nivo glukoze u plazmi. Daljnja mjerenja vrše se svakog sata prije odlaska u krevet. Prvog dana odabira doze preskočite ručak, ali večerajte.
  • Drugog dana dozvoljeni su doručak i ručak, ali večera nije dozvoljena. Šećer, kao i prvog dana, treba kontrolisati svakog sata, uključujući i noću.
  • Trećeg dana, nastavljaju sa mjerenjima, jedu normalno, ali ne daju kratki inzulin.

Idealni jutarnji indikatori su:

  • prvog dana - 5 mmol / l,
  • 2. dan - 8 mmol / l,
  • trećeg dana - 12 mmol / l.

Takve pokazatelje glukoze treba dobiti bez hormona kratkog djelovanja. Na primjer, ako je ujutro šećer u krvi 7 mmol / l, a uveče - 4 mmol / l, onda to ukazuje na potrebu da se doza dugog hormona smanji za 1 ili 2 jedinice.

Često pacijenti koriste Forsham formulu za određivanje dnevne doze. Ako se glikemija kreće u rasponu od 150-216 mg /%, tada se 150 uzima iz izmjerene razine šećera u krvi, a dobiveni broj se dijeli s 5. Kao rezultat, dobiva se jedna doza dugog hormona. Ako glikemija prelazi 216 mg /%, od izmjerenog šećera oduzima se 200, a rezultat se dijeli sa 10.

Da biste odredili dozu kratkog inzulina, potrebno je da izmerite nivo šećera tokom cele nedelje. Ako su sve dnevne vrijednosti normalne, osim večernjih, kratki inzulin se daje samo prije večere. Ako razina šećera skoči nakon svakog obroka, injekcije se daju neposredno prije obroka.

Da biste odredili vrijeme za koje hormon treba davati, glukozu je potrebno prvo izmjeriti 45 minuta prije jela. Zatim bi trebali kontrolirati šećer svakih pet minuta, sve dok njegov nivo ne dosegne razinu 0,3 mmol / l, tek nakon toga trebali biste jesti. Ovaj pristup spriječit će nastanak hipoglikemije. Ako se nakon 45 minuta šećer ne smanji, morate pričekati s hranom dok glukoza ne padne na željenu razinu.

Da bi se odredila doza ultra kratkog inzulina, ljudima koji imaju dijabetes tipa 1 i 2 savjetuje se da pridržavaju dijetu nedelju dana. Pratite koliko i koju hranu konzumiraju. Ne prelazite dozvoljenu količinu hrane. Također biste trebali uzeti u obzir fizičku aktivnost pacijenta, uzimanje lijekova, prisustvo kroničnih bolesti.

Ultra kratki inzulin se daje 5-15 minuta prije obroka. Kako izračunati dozu NovoRapid inzulina u ovom slučaju? Treba imati na umu da ovaj lijek smanjuje nivo glukoze za 1,5 puta više u odnosu na njegove kratke nadomjestke. Stoga je količina NovoRapida 0,4 doze kratkog hormona. Norma se može preciznije odrediti samo eksperimentom.

Prilikom odabira doze inzulina treba uzeti u obzir i stupanj bolesti, kao i činjenicu da potreba za bilo kojim dijabetičarima u hormonu ne prelazi 1 U / kg. U suprotnom može doći do predoziranja, što će izazvati niz komplikacija.

Osnovna pravila za određivanje doze za dijabetičare:

  • U ranoj fazi šećerne bolesti tipa 1, doza hormona ne smije biti veća od 0,5 U / kg.
  • Kod dijabetesa tipa 1, koji se kod pacijenta opaža godinu ili više, jednokratna primjena inzulina iznosi 0,6 U / kg.
  • Ako dijabetes tipa 1 prati niz ozbiljnih bolesti i ima nestabilne pokazatelje glukoze u krvi, količina hormona je 0,7 U / kg.
  • Kod dekompenziranog dijabetesa melitusa količina inzulina je 0,8 U / kg.
  • Ako je dijabetes ketoacidoza, tada je potrebno oko 0,9 U / kg hormona.
  • Tokom trudnoće, ženi u trećem tromjesečju potrebno je 1,0 U / kg.

Da bi se izračunala pojedinačna doza inzulina, dnevnu dozu treba pomnožiti s tjelesnom težinom i podijeliti s dva, a konačni pokazatelj treba zaokružiti.

Upotreba lijeka "NovoRapid Flexpen"

Uvođenje hormona može se provesti pomoću olovke za šprice "NovoRapid Flexpen." Ima kodiranje u boji i dozator. Doza primijenjenog inzulina može biti od 1 do 60 jedinica, jedan korak špriceva je 1 jedinica. U lijeku "NovoRapid" igle se koriste TM "Novotvist" ili "Novofine" dužine 8 mm. Ako koristite špricu za olovku, zapamtite: uvijek morate imati rezervni sistem za ubrizgavanje sa sobom - u slučaju da se štrcaljka ošteti ili izgubi.

Prije primjene hormona s olovkom za olovku, morate:

  • Pročitajte naljepnicu i uvjerite se da je NovoRapid upravo onaj inzulin koji vam je potreban.
  • Skinite poklopac iz olovke.
  • Uklonite naljepnicu koja se nalazi na igli za jednokratnu upotrebu.
  • Zavijte iglu na dršku. Za svaku injekciju potrebna je nova igla radi sprečavanja rasta bakterija. Igla se ne sme saviti ili oštetiti.
  • Da se izbjegne slučajna ubrizgavanje igle nakon primjene inzulina, kapa se ne nosi.

Olovka za injekciju NovoRapid u sebi može sadržavati malu količinu vazduha. Kako se mjehurići kisika ne akumuliraju, a doza pravilno primjenjuje, treba se pridržavati određenih pravila:

  • Nazovite 2 PIECES hormona okretanjem odabirača doze.
  • Postavite olovku za špricu iglom prema gore i dodirnite uložak prstom. Tako će se mjehurići zraka premjestiti u gornju regiju.
  • Držite FlexPen špricu naopako s iglom, pritisnite dugme za pokretanje do kraja. Trenutno se selektor doziranja vraća u položaj "0". Jedna kapljica hormona pojavit će se na igli. Ako se to ne dogodi, postupak se može ponoviti šest puta. Ako inzulin ne teče, onda je štrcaljka oštećena.

Prije postavljanja doze, morate provjeriti je li selektor doziranja u položaju "0". Dalje, morate birati potreban broj jedinica, količinu lijeka regulira selektor u oba smjera. Prilikom postavljanja doze morate biti oprezni i pokušati ne slučajno pritisnuti gumb za pokretanje, u protivnom će doći do preranog otpuštanja hormona. Nemoguće je utvrditi normu veću od one koja je u pripremi "NovoRapid". Takođe, nemojte koristiti ljestvicu ostataka da biste odredili dozu hormona.

Za vrijeme primjene inzulina, supkutano se primjenjuje tehnika koju preporučuje lekar. Da biste izvršili injekciju, pritisnite dugme za pokretanje. Držite dok se izbornik doze ne nađe na položaju "0". Tokom ubrizgavanja drži se samo dugme za pokretanje. Tijekom normalne rotacije indikatora doze ne dolazi do primjene inzulina.

Nakon ubrizgavanja, iglu ispod kože treba držati još šest sekundi, ne puštajući gumb za pokretanje. Dakle, doza inzulina se uvodi u potpunosti. Nakon ubrizgavanja, igla se šalje u vanjsku kapu, a kada se uđe u nju, odvrne se i baci, poduzimajući sve mjere opreza. Zatim se štrcaljka zatvori poklopcem. Igla se uklanja nakon svake injekcije i ne može se čuvati olovkom za špriceve. U protivnom će tekućina iscuriti, što može dovesti do uvođenja pogrešne doze. Uputa za upotrebu reći će vam više o tome kako ubrizgati NovoRapid inzulin.

Nuspojave

Lijek "NovoRapid" može izazvati brojne nuspojave. To je hipoglikemija koja se manifestuje u obliku pretjeranog znojenja, blijedosti kože, nervoze, nerazumnih osjećaja anksioznosti, drhtanja ekstremiteta, slabosti u tijelu, oslabljene orijentacije i smanjene koncentracije. Javljaju se i vrtoglavica, glad, nepravilni rad vidnog aparata, mučnina, glavobolja, tahikardija. Glikemija može dovesti do gubitka svijesti, grčeva, oslabljene moždane aktivnosti i smrti.

Rijetko pacijenti govore o takvim alergijskim manifestacijama kao što su urtikarija, osip. Možda kršenje želuca i creva, pojava angioedema, tahikardije, kratkoća daha. Pacijenti su imali pad krvnog pritiska.

Među lokalnim reakcijama zabilježen je svrab u zoni ubrizgavanja, crvenilo i oticanje kože. Rijetko su se pojavili simptomi lipodistrofije. Lijek može izazvati edeme u početnoj fazi liječenja, kao i kršenje refrakcije.

Ljekari kažu da su sve manifestacije privremene i da se primjećuju uglavnom kod bolesnika ovisnih o dozi i nastaju usljed lijekova s ​​inzulinom.

Ako hormon ne djeluje, tada lijek NovoRapid Flexpen uvijek možete zamijeniti. Analoge, naravno, treba odabrati liječnik. Najpopularniji su:

Trošak hormona

Lijek NovoRapid izdaje se strogo prema receptu liječnika.Cijena pet patrone Penfill iznosi oko 1800 rubalja. Trošak hormona Flexpen iznosi 2.000 rubalja. Jedno pakovanje sadrži pet olova za inzuline Novorapid. Cijena ovisno o distribucijskoj mreži može se neznatno razlikovati.

Za liječenje dijabetesa farmakolozi su izmislili veliki broj različitih lijekova. Inzulin je najefikasniji lijek u liječenju ove bolesti. Kao i mnogi lijekovi, podijeljen je u nekoliko farmakoloških skupina. Naročito je efikasan insulin Novorapid. Postoje različiti analozi novorapid inzulina: Flekspen, Aspart.

Što ljekari kažu o šećernoj bolesti

Doktor medicinskih nauka, profesorica Aronova S.M.

Dugi niz godina proučavam problem DIJABETE. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 100%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje cjelokupni trošak lijeka. U Rusiji i zemljama ZND dijabetičari prije mogu dobiti lijek BESPLATNO .

Upute za upotrebu

Farmakološko djelovanjeKao i druge vrste inzulina, i Novorapid snižava šećer u krvi, blokira razgradnju masnog tkiva i pretvaranje proteina u glukozu. Ovaj lijek se koristi tako da se šećer ne povećava nakon jela, kao i u hitnim slučajevima kada morate brzo sniziti povećanu razinu glukoze.
Indikacije za upotrebuDijabetes tipa 1 i 2 sa značajno narušenim metabolizmom glukoze, u kojem prehrana i tablete ne pomažu dovoljno. Može se propisati djeci počevši od 2 godine. Da biste održali razinu glukoze stabilnom i normalnom, pročitajte članak „Liječenje dijabetesa tipa 1“ ili „Inzulin za dijabetes tipa 2“. Saznajte i ovdje kojom brzinom šećera inzulin počinje da se ubrizgava.

Kada ubrizgavate NovoRapid, kao i bilo koju drugu vrstu inzulina, trebate slijediti dijetu.

KontraindikacijeAlergija na aktivnu supstancu ili pomoćne komponente lijeka. Također, Novorapid se ne smije ubrizgavati ako dijabetičar ima nizak šećer u krvi.
Posebna uputstvaPrehlada i druge zarazne bolesti zahtijevaju privremeno povećanje doza inzulina. Ovdje pročitajte o faktorima koji utječu na osjetljivost na ovaj hormon - stres, fizička aktivnost, vremenske prilike itd. Saznajte i kako kombinirati ubrizgavanje inzulina s konzumacijom alkohola. Počevši ubrizgavati ultrazvučni inzulin prije jela, nastavite izbjegavati štetnu zabranjenu hranu.



DoziranjeNe koristite standardne režime terapije insulinom koji ne uzimaju u obzir poseban tok dijabetesa kod svakog pacijenta. Doze i raspored ubrizgavanja inzulina moraju se odabrati pojedinačno za svakog dijabetičara. Proučite članke „Izbor doza kratkog i ultra kratkog inzulina pre obroka“, kao i „Uvođenje insulina: gde i kako procijediti“.
NuspojavePogledajte članak “Šećer u niskoj krvi (hipoglikemija)”. Saznajte o njenim simptomima. Shvatite kako povećati šećer na normalu pomoću tableta s glukozom. Hipoglikemija je najčešća nuspojava novorapid inzulina. Morate se moći boriti protiv toga. Mogu biti i alergijske reakcije. Takođe, lipohipertrofija je otvrdnjavanje kože na mjestima čestih injekcija.

Mnogi dijabetičari koji ubrizgavaju brzi inzulin smatraju da je nemoguće izbjeći nagle hipoglikemije. Zapravo, nije tako. Možete zadržati stabilno normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije.Pogledajte video u kojem dr. Bernstein raspravlja o ovom pitanju sa ocem djeteta sa dijabetesom tipa 1. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Interakcija s drugim lijekovimaNeki lijekovi slabe efekte ubrizgavanja inzulina, dok drugi, naprotiv, jačaju. Beta blokatori mogu ugasiti simptome hipoglikemije prije nego što postanu bez svijesti. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim lijekovima koje uzimate u režimu dijabetesa s dijabetesom.
PredoziranjeTeška hipoglikemija može se pojaviti gubitkom svijesti, nepovratnim oštećenjem mozga, pa čak i smrću. Pročitajte ovdje kako pacijentu pružiti hitnu njegu kod kuće i u bolnici. U slučaju oštećenja svijesti pozovite hitnu pomoć.
Obrazac za puštanjeInsulin NovoRapid dostupan je u patroni od 3 ml. Ove patrone se mogu zapečatiti u FlexPen olovkama za jednokratnu upotrebu sa korakom doziranja od 1 IU. Ovaj je korak nezgodan za dijabetičare kojima su potrebne male doze inzulina. Droga bez penisa prodaje se pod imenom Penfill.
Pravila i uslovi skladištenjaKao i druge vrste inzulina, NovoRapid je veoma krhak. Lako se može pokvariti bez promjene izgleda. Da biste izbjegli oštećenja, proučite pravila skladištenja i pažljivo ih se pridržavajte. Svaki otvoreni uložak mora se koristiti u roku od 4 sedmice. Rok trajanja lijeka koji se još nije počeo primjenjivati ​​je 30 mjeseci.
SastavAktivna supstanca je inzulin aspart. Pomoćne supstance - glicerol, fenol, metakrezol, cink hlorid, natrijum hlorid, natrijum hidrogen fosfat dihidrat, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za injekcije.

Mnogi dijabetičari traže načine kako kupiti novorapid inzulin iz ruku, prema privatnim najavama. Web stranica endocrin-patient.com toplo preporučuje da to ne činite. Inzulin je vrlo krhak hormon. Ono se pokvari pri najmanjem kršenju pravila skladištenja. Štaviše, njegov kvalitet se ne može odrediti izgledom. Razmaženi inzulin Novorapid može ostati bistr i svjež.

Kupujući rukama, velika je vjerovatnoća da ćete dobiti razmaženi ili čak lažni inzulin. Istovremeno gubite vrijeme i novac, narušavajući kontrolu nad dijabetesom. Kupujte Novorapid i druge vrste inzulina samo u pouzdanim ljekarnama. Izbjegavajte privatne oglase za prodaju vrijednih lijekova.

Novorapid - kakvo je delovanje inzulina?

Novorapid je ultrakratki lijek. Naučnici su malo promijenili njegovu strukturu u odnosu na obični ljudski inzulin, tako da počinje djelovati brže, gotovo odmah nakon injekcije. Hranu je potrebno uzimati najkasnije 10-20 minuta nakon primjene lijeka. Ovo je možda najbrži inzulin na svijetu. Iako hormonske injekcije djeluju različito kod svakog dijabetičara. Neko Humalog može izgledati brže.

Kako ga ubosti?

Pogledajte vaš program kontrole dijabetesa tipa 1 ili korak-po-korak plan liječenja dijabetesa tipa 2. Pravilno koristite inzulin brzog djelovanja kao dio skupa mjera za održavanje normalnog šećera u krvi. U liječenju dijabetesa važnu ulogu ima prehrana, a zatim i odabir vrsta korištenih inzulina, odabir doza i raspored injekcija.

Za dijabetičare koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, Novorapid i njegovi analozi nisu baš pogodni kao brzi inzulin prije obroka. Zato što djeluju brže nego što se dozvoljeni proizvodi apsorbiraju. Moguće su epizode niskog šećera u krvi (hipoglikemija), kao i skokovi nivoa glukoze. Možda je vrijedno koristiti kratki inzulin, poput Actrapida. Štaviše, košta manje.

Nekoliko je dana potrebno promatrati pokazatelje šećera u krvi. Odredite prije kojih obroka vam je potrebna injekcija brzog inzulina.Može se ispostaviti da nije potrebno ubrizgavati Novorapid 3 puta dnevno, ali dovoljne su 1-2 injekcije ili možete bez njega uopće. Za više detalja pogledajte članak „Odabir brzih doza inzulina prije jela“. Injekcija Novorapid-a vrši se 10-20 minuta prije obroka. Ne pokušavajte preskočiti obrok nakon što ste ubrizgali ovaj inzulin. Jedite sigurno.

Indikacije za upotrebu

Propisan je osobama koje pate od dijabetesa melitusa različitog stepena. Odobreno za upotrebu od 2 godine.

Farmakološko djelovanje

Novorapid stupa u interakciju s receptorima stanične membrane, stimulišući proizvodnju fiziološkog hormona.

Tokom upotrebe ovog lijeka moguće je smanjenje šećera u krvi, što obično uzrokuje:

  • transport i proizvodnja insulina u krvi pacijenta,
  • apsorpciju lijeka iz tjelesnih tkiva,
  • smanjena proizvodnja glukoze u jetri.

Dok uzimate bilo koju vrstu inzulina, izmerite glukozu u krvi kako biste izbjegli dijabetičku komu.

Zahvaljujući svojim djelovanjima, ova je vrsta inzulina visoko efikasna.

Doza lijeka dodjeljuje se pojedinačno svakom pacijentu. Prosječna dnevna doza za tetke i odrasle je: 0,5-1 po kg tjelesne težine. Da biste postavili dijagnozu i propisali lijek, morate posjetiti liječnika. Specijalist će postaviti točnu dijagnozu i propisati lijekove, vodeći računa o vašem načinu života.

Budite oprezni

Prema WHO, svake godine u svijetu 2 milijuna ljudi umre od dijabetesa i njegovih komplikacija. U nedostatku kvalificirane podrške tijelu, dijabetes dovodi do različitih vrsta komplikacija, postepeno uništavajući ljudsko tijelo.

Najčešće komplikacije su: dijabetička gangrena, nefropatija, retinopatija, trofični čir, hipoglikemija, ketoacidoza. Dijabetes također može dovesti do razvoja karcinoma tumora. U gotovo svim slučajevima dijabetičar ili umire, boreći se sa bolnom bolešću ili se pretvara u pravu osobu s invaliditetom.

Šta rade ljudi koji imaju dijabetes? Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da napravi lek koji u potpunosti leči dijabetes.

Trenutno je u toku savezni program "Zdrava nacija", u okviru kojeg se ovaj lijek daje svakom stanovniku Ruske Federacije i ZND BESPLATNO . Za više informacija pogledajte službenu web stranicu MINZDRAVA.

Iz nekih faktora lekar može promeniti dozu:

  • povećana fizička aktivnost,
  • druge hronične bolesti koje pogoršavaju simptome dijabetesa,
  • pogoršanje pacijentovog stanja,
  • uzimanje lijekova, još jedna farmakoterapijska grupa.

Lijek se daje pod kožu pomoću posebne šprice. Medicinsko osoblje može davati insulin intravenski.

Pažljivo koristite

Bilo koji lijek ima određene indikacije, u kojima se mora pažljivo koristiti ili u potpunosti eliminirati:

  • svaki se uložak koristi jednom. Zabranjena je ponovna upotreba već otvorenog lijeka. S novom injekcijom koristite sterilnu štrcaljku za jednokratnu upotrebu,
  • nemojte koristiti ovaj lijek ako je otopina mutna ili ima hladu,
  • za hitnu upotrebu insulina koristite špricu U100.

Načini primjene

Novorapid je namijenjen supkutanoj primjeni. Možda intravenska primjena, tijekom injekcije kvalificiranog stručnjaka. Za unošenje insulina najbolje su sljedeća mjesta:

Ubrizgavajte inzulin ispod kože u skladu s tehnikom koju vam je preporučio ljekar.

Naši čitatelji pišu

Tema: Dijabetes pobijedio

Na: my-diabet.ru Administracija

U 47. godini dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Za nekoliko tjedana stekao sam gotovo 15 kg. Stalni umor, pospanost, osjećaj slabosti, vid su počeli sjediti. Kada sam navršio 66 godina, stabilno sam ubodao inzulin; sve je bilo vrlo loše.

I evo moje priče

Bolest se nastavila razvijati, počeli su periodični napadaji, kola hitne pomoći doslovno su me vratila iz sljedećeg svijeta. Sve vrijeme sam mislila da će ovaj put biti posljednji.

Sve se promijenilo kada mi je kćer dozvolila da pročitam jedan članak na internetu. Ne možete zamisliti koliko sam joj zahvalan. Ovaj mi je članak pomogao da se potpuno riješim dijabetesa, navodno neizlječive bolesti. Poslednje 2 godine počeo sam se više kretati, u proljeće i ljeto svaki dan odlazim u zemlju, vodimo aktivan stil života sa suprugom, puno putujem. Svi su zadivljeni kako pratim sve, odakle dolazi toliko snage i energije, još uvijek neće vjerovati da imam 66 godina.

Ko želi živjeti dug, energičan život i zaboraviti zauvijek ovu strašnu bolest, uzmi pet minuta i pročita ovaj članak.

Idite na članak >>>

Novorapid se čuva na temperaturi 2-8 stepeni. Bolje je staviti lijek u frižider, ali izbjegavati smrzavanje. Uklonite izravno izlaganje suncu i pratite datum skladištenja.

Insulin aspart

Za Aspart inzulin, pojedinačna uputstva za upotrebu. Promatrajući to, izbjeći ćete mnoge probleme povezane sa uzimanjem Astarta.

Ova vrsta inzulina je dvofazna tečnost koju čine topljivi inzulin astart za 30% i kristalni astart za 70%. Aspart je sličan ljudskom insulinu, ali ima kratko djelovanje. Ima visoku adsorpciju, što vam omogućava da se brzo normalizuje, čak i kritično stanje pacijenta.

Indikacije za upotrebu

  • Hronične bolesti koje prate dijabetes.
  • Dijabetes melitus prvog i drugog stepena.

Koliko dugo traje ubrizgavanje ovog lijeka?

Svaka primijenjena doza Novorapid inzulina traje otprilike 4 sata. 1-2 sata nakon injekcije nema potrebe mjeriti šećer, jer za to vrijeme lijek neće imati vremena da potpuno djeluje. Sačekajte 4 sata, a zatim izmjerite glukozu u krvi i po potrebi ubrizgajte sljedeću dozu. Bolje je ne dozvoliti da dvije doze brzog inzulina djeluju istovremeno u tijelu. Da biste to učinili, davajte Novorapid u razmacima od najmanje 4 sata.

Šta učiniti ako Novorapid ne smanji šećer?

Najvjerojatnije, droga se pogoršala zbog kršenja pravila za skladištenje inzulina. Ne pokušavajte ubrizgati pokvareni inzulin u velikim dozama u nadi da će uspjeti. Ovo je smrtonosno. Bacite svoj trenutni uložak ili bocu, počnite da koristite novi. Sačekajte 4-5 sati od trenutka prethodne injekcije. Tek tada stavite novu dozu svježeg brzo djelujućeg inzulina. Naučite pravila za skladištenje hormonskih lijekova i pažljivo ih pratite.

Gdje mogu pronaći usporedbu inzulina Novorapid i Levemir?

Novorapid i Levemir nisu nimalo slične vrste inzulina. Ne mogu ih uporediti, jer oni rješavaju potpuno različite probleme u kontroli dijabetesa. Mogu se koristiti istovremeno. Mnogi dijabetičari to rade. Već znate da je Novorapid inzulin ultra kratkog djelovanja. Muči ga se prije obroka, kao i u hitnim slučajevima kada morate brzo srušiti visoki šećer.

Levemir je droga dugog djelovanja. Koristi se tako da dolazi do pozadinske koncentracije inzulina u krvi neprekidno 24 sata dnevno. To poboljšava šećer u krvi i također sprečava raspad mišića i unutrašnjih organa. Levemir nije namijenjen brzom snižavanju razine glukoze nakon obroka.

Kod dijabetesa tipa 1 i 2, u teškim slučajevima moraju se istodobno koristiti 2 vrste inzulina - dugi i kratki (ultra kratka). To mogu biti Levemir i Novorapid ili analozi koji se takmiče s njima. Preporučeni lijekovi navedeni u članku “Vrste inzulina i njihovo djelovanje”. Obratite pažnju na novi dugi inzulin Treshiba koji je u mnogo čemu bolji od Levemira.

Analozi nevorapidnih inzulina su Humalog i Apidra. Proizvode ih konkurentne farmaceutske kompanije. Sve ove vrste inzulina su vrlo slične jedna drugoj.Doktor Bernstein kaže da je Humalog malo brži i jači od Apidre i Novorapida. Međutim, na dijabetičkim forumima mnoge publikacije opovrgavaju ove informacije.

Za praksu razlika u učinku konkurentskih ultrazvučnih inzulinskih preparata nije veoma bitna. U pravilu dijabetičari ubrizgavaju inzulin koji im daju besplatno. Bez krajnje potrebe, bolje je ne prelaziti s Novorapida na jedan od njegovih analoga. Takvi prijelazi neizbježno pogoršavaju kontrolu šećera u krvi tijekom nekoliko dana ili tjedana.

Možda je vrijedno preći na ljudski inzulin kratkog djelovanja. Na primjer, na Actrapidu. Ova preporuka vrijedi za dijabetičare koji su na dijeti sa malo ugljikohidrata. Profil djelovanja kratkog inzulina podudara se sa stopom asimilacije dozvoljenih i preporučenih proizvoda. A Novorapid i drugi ultrazvučni lijekovi djeluju prebrzo.

NovoRapid tokom trudnoće

Insulin Novorapid može se koristiti za kontrolu visokog šećera u krvi kod žena tokom trudnoće. Ne stvara posebne probleme ni majci ni plodu. Imajte na umu da je Novorapid ultrakrak lek. Djeluje brže i jače od običnog kratkog inzulina. Rizik od hipoglikemije (nizak šećer u krvi) za pacijenta raste, posebno u prvoj polovici trudnoće, kada je osjetljivost tijela na inzulin najveća.

To ne znači da biste trebali odustati od upotrebe Novorapid inzulina tokom trudnoće. Navedeni lijek se može koristiti prema uputu liječnika. Vodite računa da trudnica razumije kako izračunati odgovarajuću dozu. Ne morate biti lijeni kako biste mjerili šećer u krvi nekoliko puta dnevno. Prilagodite dozu inzulina na osnovu ovih mjerenja. Pronaći ćete puno zanimljivih podataka u člancima Trudnoća za dijabetes i gestacijski dijabetes. Obično s pravom prehranom možete učiniti bez Novorapid inzulina i drugih moćnih ultra-kratkih lijekova.

6 komentara na NovoRapid

Zdravo Nedavno smo se razboleli od dijabetesa tipa 1, počeli da se lečimo insulinom. Proučavamo vašu stranicu, sada samo mijenjamo prehranu cijele obitelji, ali ostaje nam još puno toga. Na primjer, takva situacija. Sin ima 8 godina. Provjerio je svoj šećer glukometrom u 22:00 - pokazao je 16.2. Proizveden NovoRapid 2 jedinice. Sat vremena kasnije, odmjerili su ponovo - rezultat je bio 17.3. Zašto se povećala glukoza? Da li brza injekcija insulina nije uspela?

Sin ima 8 godina. Provjerio je svoj šećer glukometrom u 22:00 - pokazao je 16.2. Proizveden NovoRapid 2 jedinice. Sat vremena kasnije, odmjerili su ponovo - rezultat je bio 17.3. Zašto se povećala glukoza?

Šećer vašeg djeteta nije porastao, nego je ostao isti kao i statistička greška. Naravno, to još uvijek nije dobro.

Za osmogodišnje dijete, doza brzog inzulina 2 jedinice je vrlo velika. Ako to ne uspije, lijek je najvjerovatnije pokvaren.

Zdravo Trebam vašu pomoć - da nadoknadim dijabetes u svojoj desetogodišnjoj kćeri. Bolestan je 2 godine. Inzulin: dugo - Protafan, hrana - NovoRapid. Doze: Protafan ujutro i noću po 2 PIECES, NovoRapid - 2 PIECES prije svakog obroka. Od nove godine započeli smo užasne skokove šećera u rasponu od 2-3 do 20 u roku od 2-3 sata. Dijete se žali na glavobolju, ponekad joj se ni noge ne pokore. Sa vrijednostima glukoze od 1,8 pojavili su se grčevi. Zašto takvi skokovi? Pratimo dijetu, smatramo jedinice hljeba. Šta da radim.

Zašto takvi skokovi? Pratimo dijetu, smatramo jedinice hljeba.

Sudeći po spominjanju jedinica za hljeb, slijedi pogrešnu (neprimjerenu) prehranu, otuda i svi problemi.

U početku je sve bilo u redu, jer je dijete zadržalo preostalu proizvodnju vlastitog inzulina. To se naziva medeni mesec. Sada je gotovo - i efekti standardnog liječenja dijabetesa pokazuju se u svom sjaju.

Pridružite se našoj sekti.u smislu, cijelu obitelj treba prebaciti na dijetu s malo ugljikohidrata - http://endocrin-patient.com/dieta-pri-saharnom-diabete/ - i pažljivo je promatrati. Objasnite kćeri posljedice jedenja štetne hrane.

Protafan ujutro i noću u 2 jedinice, NovoRapid - u 2 jedinice prije svakog obroka.

Oba ova lijeka nisu optimalna, preporučljivo je zamijeniti ih drugim vrstama inzulina, za više detalja pogledajte http://endocrin-patient.com/vidy-insulina/

Naglašavam da bez prelaska na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata to neće uspjeti.

Moj suprug je bolestan više od 10 godina, pre šest meseci prebacili su na NovoRapid i Levemir inzulin, i mi ih uzimamo prema uputu lekara. Muž se 3 puta tjedno bavi sportom: plivanjem, odbojkom. Trudimo se zadržati dijetu. Ali iz nekog razloga uvijek visoki šećer u krvi - negdje 11-12, ponekad 13. Možda dajte savjet.

Savjet - pažljivo pročitajte materijale na web mjestu prije nego što napišete komentare.

Obrasci za sastav i izdanje

U 1 ml otopine inzulina se nalazi:

  • Aktivni sastojak: 100 IU aspart (identično 3,5 mg)
  • Dodatne supstance: glicerol, fenol, metakrezol, cink hlorid, natrijum hlorid, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda d / i sl.

Lijek u obliku tekućine za s / c i iv ubrizgavanje je obojena ili blago žućkasta otopina bez suspenzija. Stavlja se u stakleni uložak olovke za brizgalicu koja se može ponovo puniti. U 1 lijeku - 3 ml asparta. U pakovanju debelog kartona - 5 n-olovki, vodič za drogu.

Osim olovki za šprice, asparti se isporučuju i u obliku pojedinačnih patrona. Dostupno pod imenom Novorapid Penfill.

Ljekovita svojstva

Lijek je analog ljudskog inzulina brzog i kratkog djelovanja. U usporedbi s drugim topljivim inzulinama, aspart vjerovatnije smanjuje razinu glukoze: njegova maksimalna učinkovitost razvija se tijekom prva 4 sata nakon injekcije, a sadržaj šećera je na nižem nivou. Ali nakon primjene pod kožom, njegovo trajanje djelovanja je kraće u odnosu na ljudski inzulin.

Pacijent osjeća olakšanje nakon Novorapid Flexpena nakon 10-15 minuta, učinak lijeka traje od 3 do 5 sati.

Kliničke studije utjecaja lijeka na glikemiju kod dijabetičara tipa 1 pokazale su da je nakon aspartacije rizik od hipoglikemije noću mnogo niži u usporedbi sa sličnim lijekovima ljudskog porijekla. Učestalost slučajeva identična je za ove tvari.

Hipoglikemijski učinak lijeka postiže se zahvaljujući inzulinu aspart - tvari koja je po svojstvima identična ljudskom inzulinu. Aspart se proizvodi genetskim inženjeringom koji omogućava zamjenu prolina aspartanskom kiselinom u soju Saccharomyces cerevisiae. Zahvaljujući tome, aspart prolazi u cirkulacijski sistem većom brzinom i ima željeni efekat.

Značajke upotrebe inzulina

Prosječna cijena: (5 kom.) - 1852 rubalja.

Ako dijabetičar mora putovati na mjesta s drugom vremenskom zonom, trebao bi se unaprijed savjetovati kako uzimati lijek: u koje vrijeme, koliko, kako bi saznao druge aspekte davanja.

Ako se Novorapid Flexpen ne primjenjuje u dovoljnoj količini ili je pacijent iz nekog razloga prestao s njegovom primjenom, to može izazvati hiperglikemiju i dijabetičku ketoacidozu. Dijabetičari tipa 1 su posebno skloni tome. Simptomi se razvijaju postepeno, stalno se pogoršavajući. O disfunkcionalnom stanju možete prosuditi po mučnini, povraćanju, pospanosti, suvoj koži i sluznici usne šupljine, pojačanom mokrenju, stalnoj žeđi, smanjenom apetitu. O hiperglikemiji se može suditi i po karakterističnom mirisu acetona tokom disanja.

Ako se sumnja na hipoglikemiju, hitno se mora primijeniti odgovarajuće liječenje, u suprotnom pogoršanje stanja može dovesti do smrti dijabetičara. Treba imati na umu da intenzivno provedena terapija inzulinom može iskriviti karakteristične simptome hipoglikemije.

Kod dijabetičara, s normalnom kontrolom metaboličkih procesa, komplikacije bolesti usporavaju i napreduju sporijom brzinom. Zbog toga je preporučljivo provesti odgovarajuće mjere usmjerene na normalizaciju metaboličke kontrole, uključujući praćenje razine šećera u krvi.

Treba imati na umu da se hipoglikemijski procesi formiraju bržim tempom ako dijabetičar ima pridružene bolesti ili je podvrgnut terapiji lijekovima koji inhibiraju apsorpciju hrane. S istodobnim patologijama, posebno ako su zaraznog podrijetla, povećava se potreba za lijekom. Ako dijabetičar ima problema s jetrom i / ili bubrezima, tada je potreba tijela za inzulinom smanjena.

Nakon prelaska dijabetičara na druge vrste lijeka, rani znakovi hipoglikemije mogu se iskriviti ili postati manje intenzivni u usporedbi s ranije korištenim inzulinom.

Prijelaz na drugu vrstu inzulina trebaju nadgledati ljekari. Promjena doze može biti potrebna ne samo prilikom promjene vrste lijeka, već i proizvođača, načina proizvodnje.

Doziranje treba prilagoditi ako je dijabetičar prebacio na drugu prehranu, promijenio prehranu, započeo ili prestao doživljavati tjelesne aktivnosti. Pacijent mora imati na umu da preskakanje obroka ili nepredviđena fizička aktivnost mogu uzrokovati hipoglikemiju.

Kontinuirana pravilna kontrola glikemije smanjuje rizik od pogoršanja dijabetičke retinopatije. Intenzivan tok inzulina i brzo poboljšanje glikemije mogu izazvati privremeno pogoršanje retinopatije.

Utječe li Novorapid Flexpen inzulin na brzinu reakcije

Uvjeti karakteristični za hipo- i hiperglikemiju utječu na brzinu reakcije i sposobnost koncentracije, mogu pridonijeti pojavi opasnih situacija tijekom vožnje vozila ili složenih mehanizama. Pacijenti trebaju unaprijed poduzeti mjere kako bi spriječili njihov razvoj. To se posebno odnosi na one dijabetičare kod kojih su simptomi patologije zamućeni, slabo se manifestuju. U tim slučajevima dijabetičari se potiču da razmotre napuštanje ove vrste aktivnosti.

Međusobno interakcije lijekova

Mora se imati na umu da neki lijekovi mogu utjecati na glukozu u krvi. Stoga, ako je dijabetičar prisiljen uzimati druge lijekove, o tome treba unaprijed obavijestiti liječnika kako bi znao kako ispravno ubrizgati lijek.

  • Lijekovi koji smanjuju potrebu tijela za inzulinom: oralni lijekovi za snižavanje šećera, MAOI, beta blokatori, lijekovi grupe salicilata i sulfanilamidne skupine, anabolik.
  • Lijekovi koji povećavaju potrebu za inzulinom: oralni kontraceptivi, GCS, tiazidni diuretici, hormoni štitnjače, adrenomimetici indirektnog djelovanja, hormon rasta, Danazol, lijekovi na bazi litijuma, morfij, nikotin.
  • Ako je potrebno kombinirati inzulin s beta blokatorima, mora se imati na umu da najnoviji lijekovi mogu sakriti manifestacije hipoglikemije.
  • Tečnosti koje sadrže alkohol (pića ili lijekovi), Oktreotid, Lantreoyt u kombinaciji sa inzulinom mogu nepredvidivo promijeniti svoj učinak: ojačati ili smanjiti.
  • Ako dijabetičar, osim inzulina, mora uzimati i druge lijekove, trebao bi razgovarati o značajkama uzimanja lijekova sa svojim liječnikom.

Predoziranje

Kao takav, ne formira se koncept predoziranja nakon injekcije inzulina. Unošenje velikih doza bilo kojeg lijeka s njegovim sadržajem može dovesti do razvoja hipoglikemije. Stupanj intenziteta u ovom slučaju ne ovisi samo o doziranju, već io tome koliko često se koristio, posebno stanje dijabetičara, prisustvo ili odsustvo otežavajućih faktora.

Simptomi hipoglikemije razvijaju se u fazama, pogoršavajući se u nedostatku odgovarajuće kontrole razine glukoze.

Ako se patologija očituje u blagom obliku, onda da biste je eliminirali, pacijentu se preporučuje jesti ugljikohidratni proizvod ili šećer, piti slatki čaj ili sok. Pacijenti uvijek trebaju imati nešto slatko sa sobom, tako da uvijek postoji mogućnost da se pravovremeno pomognu.

U teškom stanju pacijent gubi svijest, a specijalisti ili ljudi sa sličnim iskustvom mogu mu pomoći.Da bi dijabetičar mogao povratiti svijest, ubrizgavaju mu ga ispod kože ili u mišić ubrizgavaju glukagon. U ekstremnom slučaju, ako prethodne mjere nisu dale željeni rezultat, a pacijent se i dalje onesvijesti, ubrizgava mu se iv zasićena otopina dekstroze. Kad se dijabetičar osvijesti, tada je za sprečavanje naglog oštrog pada glukoze u krvi dozvoljeno mu je jesti slatkiše ili hranu s visokim sadržajem ugljikohidrata.

Samo dežurni endokrinolog može odabrati analoge ili zamjene za lijek, koji mogu precizno izračunati ispravnu dozu inzulina i odabrati pravi raspored ubrizgavanja. Lijekovi koji se mogu propisati: Actrapid (MS, NM, NM-Penfill), Apidra, Biosulin R, Insuman Rapid GT, Rinsulin R, Rosinsulin R, Humalog, Humulin Regular.

Novo Nordisk PF do Brasil (Brazil)

Prosječni trošak: (5 kom.) - 1799 rub.

Pripravak aspartijskog inzulina kratkog djelovanja za hipoglikemijsku kontrolu kod dijabetesa tipa 1 i, ako je potrebno, za upotrebu kod dijabetičara tipa 2, ako je prethodna primjena drugih lijekova bila neučinkovita ili pacijent ima djelomičnu ili potpunu otpornost na supstancu.

Penfill se izrađuje u obliku otopine za s / c i iv ubrizgavanje. Pakirano u staklene patrone. U jednom kapacitetu - 100 komada aspart. Lijek se koristi u sistemima Novo Nordisk.

Obrazac injekcija i mnoštvo postupaka pomoću Penfill-a utvrđuje polaznik specijalista.

  • Brzo glume
  • Jedan od najboljih za čišćenje nečistoća.

  • Nije pogodno za sve
  • Nakon prelaska s drugog inzulina potrebna je duga prilagodba.

Ovisno o vrsti dijabetesa i njegovom toku, pacijentu se propisuju odgovarajući lijekovi. To mogu biti tablete ili insulin različitog stepena delovanja. Posljednja kategorija lijekova uključuje lijek za ubrizgavanje novog uzorka Novorapida.

Opće informacije o lijeku

Insulin Novorapid je lijek nove generacije koji se koristi u medicinskoj praksi za liječenje dijabetesa. Alat ima hipoglikemijski učinak popunjavanjem nedostatka humanog inzulina. Ima kratak efekat.

Lijek karakteriše dobra tolerancija i brzo djelovanje. Uz pravilnu upotrebu, hipoglikemija se javlja rjeđe nego kod humanog inzulina.

Dostupno kao injekcija. Aktivna supstanca je inzulin aspart. Aspart ima sličnost s hormonom koji proizvodi ljudsko tijelo. Primjenjuje se u kombinaciji s injekcijama dužeg djelovanja.

Dostupno u 2 varijacije: Novorapid Flexpen i Novorapid Penfil. Prvi pogled je olovka za štrcaljke, drugi je uložak. Svaki od njih ima isti sastav - inzulin aspart. Tvar je prozirna bez zamućenja i uključenja trećih strana. Tokom dužeg skladištenja može se stvoriti sitan talog.

Simptomi predoziranja

  • zimica
  • porast temperature
  • drhtanje donjih ekstremiteta,
  • nesvijest
  • tahikardija
  • povećana nervoza
  • hipoglikemija.

U slučaju jednog ili više ovih simptoma, morate se obratiti liječniku ili pozvati hitnu pomoć. Neblagovremeni pristup ljekaru može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Kontraindikacije

  • Hipoglikemija.
  • Pojedinačna netolerancija na komponente lijeka.
  • Period trudnoće i dojenja.
  • Djeca mlađa od 6 godina.

Farmakološko djelovanje

Aspart stupa u interakciju sa receptorima ćelijske membrane, poboljšavajući njegovu funkciju. Adsorbira se brže od fiziološkog insulina, ali ima kratak efekat.

Priče naših čitalaca

Poražen dijabetes kod kuće. Prošlo je već mjesec dana od kada sam zaboravio na skokove šećera i uzimanje inzulina. Oh, kako sam patila, neprestana nesvestica, hitni pozivi. Koliko puta sam išao kod endokrinologa, ali tamo kažu samo jedno - "Uzmi inzulin".I sada je prošlo 5 tjedana kako je razina šećera u krvi normalna, nijedna jedina injekcija inzulina i sve zahvaljujući ovom članku. Svi koji imaju dijabetes moraju čitati!

Doziranje i pravilna primjena

Doziranje propisuje lekar, pojedinačno, za svakog pacijenta. Unosi se pod kožu na određenim mjestima:

  • prednji trbušni zid
  • rame
  • vanjska strana bedara.

Simptomi predoziranja

  • zimica
  • porast temperature
  • drhtanje donjih ekstremiteta,
  • nesvijest
  • tahikardija
  • povećana nervoza
  • hipoglikemija.

U slučaju jednog ili više ovih simptoma, morate se obratiti liječniku ili pozvati hitnu pomoć. Neblagovremeni pristup ljekaru može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Način skladištenja

Inzulin flekspen

Prije nego što uzmete Flekspen Insulin, pročitajte upute.

Sastav i oblik oslobađanja

Flekspen je inzulin dugog djelovanja sličan ljudskim kolegama. To daje prednost među ostalim vrstama ovog lijeka. Brzo se adsorbira, poboljšavajući rad ćelije. Tijelo se brzo navikne na lijek, a tokom upotrebe "Flekspena" nema ovisnosti.

Ovaj lek je: bistra tečnost bez nečistoća. Sastav "Flexpen" uključuje sljedeće pomoćne sastojke:

Indikacije za upotrebu

  • Dijabetes melitus različitog stepena.
  • Bolesti povezane sa dijabetesom.

Kontraindikacije

Ovaj lijek ima određene kontraindikacije:

  • dojenje i trudnoća,
  • individualna netolerancija na komponente lijeka,
  • starost do 2 godine.

Doziranje i način primjene

Dozu propisuje ljekar, pojedinačno, za svakog pacijenta. Pri izračunavanju doze uzimaju se u obzir sljedeći faktori:

  • starost pacijenta
  • pacijentovo stanje, u vrijeme primjene lijeka,
  • potrebe i stil života pacijenta,
  • uzimanje drugih lijekova.

"Flekspen" se ubrizgava u kožu posebnom inzulinskom špricom. Takođe, lek se može davati intravenski, ali injekciju treba izvršiti kvalifikovano medicinsko osoblje. Ni u kojem slučaju ne ubrizgavajte lijek u mišićno tkivo.

Uvođenje lijeka vrši se na određenim mjestima:

  • glutealna šupljina
  • prednji trbušni zid
  • bedro
  • rame.

Nuspojava

Ako je doza prekoračena, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  • osjećaj straha
  • tahikardija
  • tremor udova,
  • glavobolja
  • nesvijest.

Ovaj simptom može se pojaviti, ne samo kod predoziranja, već i dok uzimate druge lijekove, jer mogu pojačati učinak inzulina. Prije nego što počnete koristiti novi lijek, posavjetujte se sa stručnjakom.

Flekspen inzulin se mora čuvati na temperaturi 2-8 stepeni. Ne preporučuje se direktno sunčevo svjetlo. Odložite rabljene posude s lijekom, ponovna upotreba otvorenog inzulina zabranjena je. Pratite datum isteka.

Doziranje i primjena

Za adekvatan rezultat terapije, lek se kombinira sa inzulinom dužeg djelovanja. U procesu liječenja vrši se stalni nadzor šećera kako bi se glikemija držala pod kontrolom.

Novorapid se može koristiti i supkutano i intravenski. Najčešće pacijenti ordiniraju lijek na prvi način. Intravenozne injekcije radi samo pružatelj zdravstvene zaštite. Preporučeno područje ubrizgavanja su bedra, ramena i prednji dio trbuha.

Pažnja! Da bi se smanjili rizici povezani sa lipodistrofijom, mjesto ubrizgavanja treba mijenjati samo unutar jedne zone.

Alat se ubrizgava pomoću olovke za špriceve. Dizajniran je za sigurno i precizno uklapanje rješenja. Lijek se po potrebi može koristiti u infuzijskim pumpama. U toku cijelog postupka prate se indikatori. U slučaju kvara na sistemu, pacijent mora imati rezervni inzulin.Detaljni vodič nalazi se u uputstvu za upotrebu priloženom uz lijek.

Lijek se koristi prije jela ili nakon. To je zbog brzine droge. Doziranje Novorapida određuje se za svakog pacijenta pojedinačno, uzimajući u obzir ličnu potrebu za lijekom i tijek bolesti. Obično propisana dnevna doza Posebni pacijenti i indikacije

Tokom trudnoće upotreba lijeka je dozvoljena. U procesu ispitivanja štetni učinci tvari na plod i ženu nisu otkriveni. Tokom čitavog perioda, doza se prilagođava. Sa dojenjem također nema ograničenja.

Apsorpcija supstance u starijih osoba je smanjena. Pri određivanju doze uzima se u obzir dinamika razine šećera.

Kada se Novorapid kombinira s drugim antidijabetičkim lijekovima, nivo šećera se neprekidno nadgleda kako bi se spriječili slučajevi hipoglikemije. U slučaju oštećenog rada bubrega, hipofize, jetre, štitne žlijezde potrebno je pažljivo odabrati i prilagoditi dozu lijeka.

Neblagovremeni unos hrane može izazvati kritično stanje. Nepravilna upotreba Novorapida, iznenadni prekid prijema može izazvati ketoacidozu ili hiperglikemiju. Prilikom promjene vremenske zone pacijent će možda morati da promijeni vrijeme uzimanja lijeka.

Prije planiranog putovanja, potrebno je konzultirati se s liječnikom. Kod zaraznih, pratećih bolesti, pacijentova potreba za lijekom se mijenja. U tim se slučajevima vrši prilagodba doze. Pri prelasku s drugog hormona svakako ćete trebati prilagoditi dozu svakog antidijabetičkog lijeka.

Pažnja! Prilikom prelaska na Novorapid, prekursori povećane glikemije možda nisu tako izraženi kao u prethodnim slučajevima.

Nuspojave i predoziranje

Čest neželjeni post-efekat je hipoglikemija. U zoni ubrizgavanja mogu se pojaviti privremene neželjene reakcije - bol, crvenilo, lagano modrice, otekline, upale, svrbež.

Sledeći neželjeni događaji mogu se javiti i tokom davanja:

Uz pretjerivanje doze, može doći do hipoglikemije različite težine. Lagano predoziranje može se eliminirati samostalno uzimanjem 25 g šećera. Čak i preporučena doza lijeka u nekim slučajevima može izazvati hipoglikemiju. Pacijenti uvijek trebaju nositi glukozu sa sobom.

U težim slučajevima, pacijentu se ubrizgava glukagon intramuskularno. Ako tijelo ne reagira na lijek nakon 10 minuta, tada se glukoza daje intravenski. Nekoliko sati nadzire se pacijent kako bi se spriječio drugi napad. Ako je potrebno, pacijenta se hospitalizira.

Interakcija s drugim lijekovima i analogima

Učinak Novorapida može se smanjiti ili povećati pod utjecajem različitih lijekova. Ne preporučuje se miješanje Aspart-a s drugim lijekovima. Ako nije moguće otkazati drugi lijek koji nema dijabetes, o tome morate obavijestiti svog liječnika. U takvim slučajevima doza se prilagođava i provodi pojačano praćenje pokazatelja šećera.

Uništavanje inzulina uzrokovano je lijekovima koji sadrže sulfite i tiole. Lijekovi protiv dijabetesa, ketokonazol, pripravci koji sadrže etanol, muške hormone, fibrate, tetracikline i litijumske lijekove pojačavaju učinak Novorapida. Slabi učinak - nikotin, antidepresivi, kontraceptivi, adrenalin, glukokortikosteroidi, heparin, glukagon, antipsihotici, diuretici, Danazol.

U kombinaciji s tiazolidindionima može se razviti zatajenje srca. Rizici se povećavaju ako postoji predispozicija za bolest. Uz kombinovanu terapiju, pacijent je pod medicinskim nadzorom. Ako se funkcija srca pogorša, lijek se ukida.

Alkohol može promijeniti učinak Novorapid-a - povećati ili smanjiti učinak Aspart-a na snižavanje šećera. Pri liječenju hormonima potrebno je suzdržati se od alkohola.

Slični lijekovi s istom aktivnom supstancom i principom djelovanja uključuju Novomix Penfil.

Pripravci koji sadrže drugu vrstu inzulina uključuju Actrapid Hm, Vosulin-R, Insuvit N, Gensulin R, Insugen R, Insuman Rapid, Insular Active, Rinsulin R, Humodar R, Farmasulin, Humulin.

Lijek sa životinjskim inzulinom je Monodar.

Pažnja! Prelazak na drugi lijek vrši se samo pod nadzorom ljekara.

Video vodič za špric olovke:

Mišljenja pacijenata

Iz recenzija dijabetičara koji su koristili Novorapid inzulin može se zaključiti da je lijek dobro uočen i brzo smanjuje šećer, ali za to postoji i visoka cijena.

Droga mi olakšava život. Brzo smanjuje šećer, ne uzrokuje nuspojave, s njim su moguće i neplanirane grickalice. Samo što je cijena viša od cijene sličnih lijekova.

Antonina, 37, Ufa

Lekar je propisao lečenje Novorapidom zajedno sa „dugim“ insulinom, koji šećer održava normalnim tokom dana. Propisani lijek pomaže da se jede u neplanirano vrijeme prehrane, smanjuje šećer dobro nakon jela. Novorapid je dobar blagi brzo delujući inzulin. Veoma zgodne olovke za štrcaljke, ne moraju imati špriceve.

Tamara Semenovna, 56 godina, Moskva

Lijek se izdaje na recept.

Trošak Novorapid Flekspena (100 jedinica / ml u 3 ml) iznosi oko 2270 rubalja.

Insulin Novorapid je lek sa kratkim hipoglikemijskim efektom. Ima prednosti u odnosu na druga slična sredstva. Rizik od razvoja hipoglikemije rjeđi je nego kod upotrebe ljudskog hormona. Olovka za štrcaljku kao deo leka pruža pogodnu upotrebu.

Podaci vrijede za 2011. godinu i daju se samo u referentne svrhe. Posavjetujte se s liječnikom kako biste odabrali režim liječenja i svakako pročitajte upute za lijek.

Latinski naziv: NOVORAPID FlexPen

Vlasnik potvrde o registraciji: registrirani NOVO NORDISK A / S (Danska); proizveden od strane NOVO NORDISK A / S (Danska) ili Novo Nordisk Producao Farmaceutica do Brasil Ltda (Brazil)

Fotografija lijeka "NOVORAPID Flexpen" namijenjena je samo za smjernice. Proizvođač nas ne obavještava o promjeni dizajna ambalaže.

Upute za upotrebu lijeka NOVORAPID Flexpen (NOVORAPID FlexPen)

Izvući zaključke

Ako pročitate ove redove, možete zaključiti da ste vi ili vaši najmiliji bolesni od dijabetesa.

Proveli smo istragu, proučavali gomilu materijala i najvažnije provjerili većinu metoda i lijekova za dijabetes. Presuda je sljedeća:

Da su dobili sve lijekove, to je bio samo privremeni rezultat, čim je prestao unos, bolest se naglo pojačala.

Jedini lijek koji je dao značajan rezultat je Difort.

Trenutno je to jedini lek koji može potpuno izlečiti dijabetes. Naročito snažno djelovanje Difort pokazalo se u ranim fazama dijabetesa.

Zatražili smo od Ministarstva zdravlja:

A za čitatelje naše stranice sada postoji prilika
dobiti nelagodu BESPLATNO!

Pažnja! Slučajevi prodaje lažne droge Difort postali su sve učestaliji.
Ako narudžbu koristite na gornjim vezama, zajamčeno vam je da ćete od službenog proizvođača dobiti kvalitetan proizvod. Osim toga, prilikom narudžbe na službenoj web stranici, dobivate jamstvo povrata novca (uključujući troškove prijevoza) u slučaju da lijek nema terapeutski učinak.

Tokom dana, količina inzulina u krvi nije na istoj razini. Tokom obroka dolazi do vrhovnog oslobađanja hormona. Da bi se to oponašalo kod dijabetičara, koristi se ultra-kratki inzulin, poput NovoRapida. Uključen je u osnovni režim bolusa za dijabetes melitus kako bi se bolje kontrolirala razina šećera i izbjegle komplikacije dijabetesa.

NovoRapid Flexpen nuspojave

  • Iz endokrinog sustava: neželjene reakcije primijećene kod pacijenata koji koriste NovoRapid® FlexPen® uglavnom ovise o dozi i nastaju zbog farmakološkog učinka inzulina. Najčešći neželjeni događaj sa insulinom je hipoglikemija. Hipoglikemija nastaje ako se daje previsoka doza inzulina u odnosu na potrebe tijela za inzulinom. Simptomi hipoglikemije obično se razvijaju iznenada. To može uključivati ​​hladan znoj, blijedu kožu, nervozu ili drhtavicu, tjeskobu, neobičan umor ili slabost, dezorijentaciju, oslabljenu pažnju, vrtoglavicu, jaku glad, privremene oštećenja vida, glavobolju, mučninu, tahikardiju. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i / ili konvulzija, privremenog ili nepovratnog poremećaja mozga i smrti. Učestalost nuspojava povezanih s primjenom NovoRapid® Flexpen® prikazana je u nastavku. Učestalost nuspojava: rijetko (> 1/1000, 1/10 000,

Uslovi skladištenja

  • čuvati na suvom mestu
  • Čuvati na hladnom (t 2 - 5)
  • držati podalje od djece
  • čuvajte na tamnom mjestu
Podaci koje pruža Državni registar lijekova.
  • 1 jedinica odgovara 35 mcg bezvodnog inzulina aspart

NovoRapid počinje djelovati mnogo brže nego otopina ljudskog inzulina i snažnije snižava razinu glukoze u prva 4 sata nakon obroka. Trajanje djelovanja nakon primjene sc kraće je od otopine humanog inzulina. Efekat se razvija 10–20 min nakon s / c davanja trbušnom zidu, dostiže maksimum nakon 1–3 sata i traje 3-5 sati.

Interakcije lijeka NovoRapid Flexpen s drugim lijekovima

MAO inhibitori, neselektivni beta blokatori, ACE inhibitori, salicilati, anabolički steroidi, oralni hipoglikemijski agensi, oktreotid, sulfanilamidi, alkohol mogu umanjiti potrebu za inzulinom, oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, hormonima štitne žlijezde i trebate povećati potrebu za insulinazolovom simatolazom

Mjere opreza dok uzimate NovoRapid Flexpen

Nedovoljna doza ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu (tip 1), mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze.

Nema kliničkog iskustva kod djece mlađe od 6 godina. NovoRapid treba primjenjivati ​​kod djece umjesto uobičajenog inzulina kratkog djelovanja samo u slučajevima kada brzi početak djelovanja može imati bolji učinak - na primjer, ako je djetetu teško promatrati potrebni interval između injekcija i unosa hrane.

Istodobne bolesti, posebice infekcije, obično se povećavaju i oštećenje bubrega ili jetre smanjuje potrebu za inzulinom. Prelazak pacijenta na novi tip ili marku inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Kada koristite NovoRapid Penfill, može biti potreban veći broj injekcija dnevno ili promjena doze u usporedbi s onima koji koriste uobičajene pripravke inzulina. Ako postoji potreba za prilagodbom doze, to se može dogoditi već pri prvoj injekciji ili u prvih nekoliko tjedana ili mjeseci nakon prijenosa. Nakon kompenzacije metabolizma ugljikohidrata u pacijenata, njihovi se tipični simptomi prekursora hipoglikemije mogu promijeniti, o čemu bi trebali biti obaviješteni. Preskakanje obroka ili neplanirano vježbanje može dovesti do hipoglikemije. Koristite s posebnom pažnjom tokom rada vozača vozila i ljudi čija je profesija povezana s povećanom koncentracijom pažnje, jer hipoglikemija se može razviti, posebno kod bolesnika sa blagim ili odsutnim simptomima, prekursorima hipoglikemije ili njenim čestim epizodama.U takvim slučajevima ozbiljno biste trebali razmisliti preporučuje li se pacijentu da vozi automobil. Uložak Penfill služi samo za ličnu upotrebu. Nakon ubrizgavanja najmanje 6 s, igla treba ostati ispod kože za punu dozu.

Oprez za upotrebu

Popratne bolesti, posebno infekcije i groznice obično povećavaju pacijentovu potrebu za inzulinom.

Prelazak pacijenata na novi tip ili vrstu inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Ako promijenite koncentraciju, vrstu, vrstu, porijeklo pripravka inzulina (životinjski, ljudski, humani analog inzulina) i / ili njegov način proizvodnje, možda će biti potrebno prilagoditi dozu. Pacijentima koji uzimaju NovoRapid Flexpen možda će trebati povećati broj injekcija ili promijeniti dozu u odnosu na uobičajeni inzulin. Potreba za odabirom doze može se pojaviti kako tijekom prve primjene novog lijeka, tako i tijekom prvih nekoliko tjedana ili mjeseci njegove primjene.

Preskakanje obroka ili nepredviđena intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije. Vježbanje odmah nakon jela povećava rizik od hipoglikemije. NovoRapid Flexpen sadrži metakrezol koji u rijetkim slučajevima može izazvati alergijske reakcije.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja. Iskustvo s primjenom lijeka NovoRapid Flexpen tokom trudnoće je ograničeno. Studije na životinjama pokazale su da aspart inzulina, poput humanog inzulina, nema embriotoksične i teratogene efekte. Pojačana kontrola preporučuje se u liječenju trudnica sa dijabetesom tokom cijele trudnoće, kao i u slučajevima sumnji na trudnoću. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i značajno se povećava u drugom i trećem tromjesečju. Ne postoje ograničenja u liječenju dijabetesa NovoRapid Flexpenom tijekom dojenja. Liječenje tijekom trudnoće ne predstavlja opasnost za bebu. Međutim, u ovom periodu majci će možda biti potrebno prilagoditi dozu.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima. Reakcija pacijenta i njegova sposobnost koncentracije mogu biti umanjeni hipoglikemijom. Ovo može biti faktor rizika u situacijama u kojima je potrebna povećana pažnja (na primjer, tijekom vožnje automobila ili upravljanja strojevima). Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere za sprečavanje hipoglikemije prije vožnje. Ovo je posebno važno za pacijente koji imaju oslabljene ili odsutne simptome - prekursori hipoglikemije ili epizode hipoglikemije često se javljaju. U takvim okolnostima potrebno je izmjeriti primjerenost vožnje.

Interakcije lijekova

Lijekovi koji mogu smanjiti potrebu za inzulinom: oralni hipoglikemijski lijekovi, oktreotid, MAO inhibitori, neselektivni blokatori β-adrenergičkih receptora, ACE inhibitori, salicilati, alkohol, anabolički steroidi, sulfonamidi.

Lijekovi koji mogu povećati potrebu za inzulinom: oralni kontraceptivi, tiazidi, GCS, hormoni štitnjače, simpatomimetici, danazol.

Β-adrenergički blokatori mogu prikriti simptome hipoglikemije.

Alkohol može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Nekompatibilnost. Dodavanje određenih lijekova inzulinu može uzrokovati njegovu inaktivaciju, na primjer, lijekovi koji sadrže tiole ili sulfite.

Doziranje i primjena Novorapid

Pojedinačna potreba za insulinom obično je 0,5-1,0 U / kg / dan.Kada je učestalost upotrebe u skladu s unosom hrane 50–70%, potrebe za inzulinom zadovoljava NovoRapid Flexpen, a ostatak srednjim ili dugotrajnim inzulinama.

Način upotrebe lijeka NovoRapid Flexpen karakterizira brži početak i kraće trajanje djelovanja u odnosu na topljivi ljudski inzulin. Zbog bržeg početka djelovanja, NovoRapid Flexpen obično treba davati neposredno prije jela. Ako je potrebno, ovaj lijek se može primijeniti ubrzo nakon obroka.

NovoRapid se daje pod kožu prednjeg trbušnog zida, bedra, u deltoidni mišić ramena ili stražnjice. Mjesto ubrizgavanja treba promijeniti čak i unutar istog dijela tijela. Pomoću potkožnih injekcija u prednji trbušni zid, efekat leka počinje za 10–20 minuta. Maksimalni učinak je između 1–3 sata nakon injekcije. Trajanje djelovanja je 3-5 sati. Kao i kod svih inzulina, subkutano unošenje u prednji trbušni zid omogućava bržu apsorpciju nego kada je uvedeno na druga mjesta. Ipak, brži početak djelovanja lijeka NovoRapid Flexpen u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom održava se bez obzira na mjesto ubrizgavanja. Ako je potrebno, NovoRapid Flexpen može se davati iv, ove injekcije se mogu izvesti samo pod nadzorom lekara. NovoRapid se može koristiti za kontinuirano davanje sc uz pomoć odgovarajućih infuzijskih pumpi. Kontinuirano davanje sc provodi u prednjem trbušnom zidu, mjesto ubrizgavanja treba povremeno mijenjati. Kada se koristi u infuzijskim pumpama, NovoRapid se ne smije miješati sa bilo kojim drugim inzulinskim pripravkom. Pacijenti koji koriste infuzijske pumpe trebaju proći detaljna uputstva o uporabi ovih sistema i koristiti odgovarajuće spremnike i epruvete. Infuzijski set (epruvete i kanale) treba mijenjati u skladu sa zahtjevima priloženim uputama. Pacijenti koji koriste NovoRapid u pumpnom sistemu trebali bi imati inzulin u slučaju kvara. Poremećena funkcija jetre i bubrega može smanjiti pacijentovu potrebu za inzulinom. Umjesto topljivog ljudskog inzulina, djeci treba davati NovoRapid FlexPen u slučajevima kada je poželjno da postignu brzo djelovanje inzulina, na primjer, prije jela. NovoRapid Flexpen je napunjena olovka za brizgalice dizajnirana za upotrebu sa NovoFine® iglama kratkih kapaka. Pakiranje s NovoFine® iglama označeno je simbolom S. Flexpen vam omogućava da unesete od 1 do 60 jedinica lijeka s točnošću od 1 jedinice. Morate slijediti upute za medicinsku upotrebu lijeka, koje se nalaze u pakovanju. NovoRapid Flexpen namenjen je samo za pojedinačnu upotrebu, ne može se ponovo koristiti.

Upute za upotrebu lijeka NovoRapid Flexpen

NovoRapid je namijenjen za supkutanu injekciju ili kontinuiranu injekciju pomoću infuzijskih pumpi. NovoRapid se može primenjivati ​​i intravenski pod strogim nadzorom lekara.

Upotreba u infuzijskim pumpama

Za infuzione pumpe koriste se epruvete čija je unutrašnja površina izrađena od polietilena ili poliolefina. Neki inzulin se u početku apsorbuje na unutrašnjoj površini infuzionog rezervoara.

Koristi za iv primjenu

Infuzijski sustavi s NovoRapid 100 IU / ml u koncentraciji inzulina aspart od 0,05 do 1,0 IU / ml u infuzijskoj otopini koja sadrži 0,9% natrijevog klorida, 5 ili 10% dekstroze i 40 mmol / l klorida kalijuma, nalaze se u posudama za infuziju polipropilena, stabilne su na sobnoj temperaturi 24 sata. Tokom infuzije insulina potrebno je pratiti koncentraciju glukoze u krvi.

Pogledajte video: Novorapid Flexpen 3ml with 4mm needle - Diabetes Type 1 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar