Moink loptice - Moo zadovoljava oink

Telonius Sfir Monk (Engleski Thelonious Sphere Monk, 1917–1982) - jazz pijanista i kompozitor, najpoznatiji kao jedan od osnivača bebopa. U svom se radu pridržavao izvornog stila, bio avangardan i primitivan.

Njegov način sviranja nije bio baš tipičan za jazz: muzika je bila "rastrgana", obiluje velikim brojem skokova. Međutim, njegove su skladbe poput Round Midnight, Ruby My Dear, 52. Street Theme i brojni drugi postali jazz klasici te su ih kasnije izvodili mnogi glazbenici.

Detinstvo i mladost Edit

Telonius Monk rođen je 10. oktobra 1917. godine u porodici Barbara Monk (rođena Batts) i Telonius Monk, bilo je drugo dijete (Monkina sestra je bila Marion, bila je dvije godine starija od njega, njen mlađi brat zvao se Thomas).

Sam glazbenik u različita vremena nazivao je različite datume svog rođenja, kao da je to utvrđeno tek 1968. godine, kada je kritičar Leonard Fazer otkrio izvorni rodni list. U ovom dokumentu njegovo ime je zapisano kao "Thelonius Monk Jr." Srednje ime Sefir, prividno je sebi prisvojio u čast svog djeda majke.

U dobi od tri godine, muzičar se sa porodicom preselio u New York, Manhattan. U stanu na 243 West 63. Stgdje su se smjestili, živio je gotovo cijeli život - prvo s majkom, sestrom i bratom (otac je napustio porodicu ubrzo nakon što su se preselili i vratio se u Rocky Mount), a zatim sa suprugom i djecom. Barbara Monk bila je prisiljena raditi na nekoliko poslova odjednom kako bi prehranila svoju djecu, ali osim finansijskih teškoća, ništa nije kompliciralo dječakovo djetinjstvo: moralna situacija u obitelji je bila dobra, dobro je učio u školi (iako je imao problema u komunikaciji sa vršnjacima), posebno je volio fiziku i matematiku.

Telonius je prvi put sjeo u dobi od 6 godina. Periodično je držao časove, ali nije dobio akademsko muzičko obrazovanje i imao je slabije mišljenje o visokom obrazovanju uopće. Svoje idole smatrao je tadašnjim vojvodama Ellingtonom, Jamesom P. Johnsonom i ostalim udarnim pijanistima.

1940. godine dobio je položaj pijanista u legendarnom manhattanskom klubu Minton's Playhouse. U ovom radu Monk je zarađivao samo 17 dolara nedeljno, ali uživao je u improvizacijama sa bubnjarom Kennyjem Clarkom: oni su razvili svoj sopstveni stil igre, zakomplikujući sastav, kako bi otrgnuli osrednje izvođače koji su želeli da nastupaju sa njima. 1942. u klubu su se počeli pojavljivati ​​Dizzy Gillespie i Charlie Parker, koji su pozajmili akord sistem i Monkov stil te postali prepoznati osnivači bebopa, koji su popularnost i komercijalni uspjeh stekli 1944. godine. Iste 44. godine Monk je napustio Mintonovu igraonicu, ne dobivši priznanje šire javnosti.

Rani zapisi (1944-1954) Edit

Godine 1944. snimio je svoje prvo studijsko snimanje zajedno s kvartetom Coleman Hawkins. Hawkins je bio prvi poznati glazbenik koji je povjerovao u talent mladog Telonius Monka, a naknadno mu ga je vratio za poziv za sudjelovanje u snimcima 1957. s Johnom Coltraneom.

1947. godine dogodila su se dva veoma važna događaja za Monka. Do prekretnice u njegovoj karijeri došlo je: u augustu je potpisao petogodišnji ugovor sa Studio Note Recordsa Blue Note i snimio svoje prvo samostalno studijsko snimanje.

Promjene su se dogodile i u njegovom osobnom životu: ove godine se oženio Nellie Smith, koju je poznavao od 15. godine, a to je uvelike utjecalo na život glazbenika: njegova supruga stalno se brinula za njega i podržavala ga. Nakon 2 godine, rodio se njihov sin Telonius Sfir Jr. (u djetinjstvu je dobio nadimak Toot u čast crtanog broda Walt Disney. Otac mu je posvetio predstavu "Mali Rootie Tootie". Kao i njegov otac, život je posvetio džezu, bubnjaru i kompozitoru, nastupajući pod ime po T. S. Monk), a 1953. - kćerka Barbara (porodični nadimak - "Boo boo").

Monk-ova djela još uvijek nisu imala širok uspjeh u javnosti: mnogi su njegov originalni način izvođenja smatrali amaterskim. Puno je pio, pušio marihuanu i uzimao drogu (ovo je počelo dok je radio u Minton's Playhouse, gdje se takav način života smatrao normom).

Monk je 1948. prvi put optužen za zločin: otkrio je marihuanu. Godinu dana mu je konfiskovana kabaretska karta (potvrda koja vam omogućava da razgovarate u institucijama koje poslužuju alkohol), tako da je zapravo izgubio glavni izvor prihoda. 1951. izbio je novi skandal: u automobilu u kojem su pronađeni sam Monk, njegov prijatelj pijanista Bad Powell i dvije nepoznanice, otkriven je heroin, glazbenik je uhapšen, a njegova kabaretska karta oduzeta je šest godina, tako da nije mogao nastupiti u jednom klubu u New Yorku. Ovo je postalo prava tragedija za Monka: morao se zadovoljiti predstavama u pozorištima i koncertima izvan grada. Osim toga, Blue Note zamrznuo je ugovor s glazbenikom, a kada je obnovljen, komercijalni uspjeh nije se pojavio.

1952. ugovor je istekao i Monk je počeo raditi u kompaniji Prestige Records. U tom su razdoblju nastale mnoge značajne snimke: suradnja sa saksofonistom Sonnyjem Rollinsom, bubnjarom Art Blakeyjem i sjajnim trubačem Milesom Davisom.

Godine 1953. Monk se upoznao s barunicom Pannonikom de Koenigsvarter, kćerkom bankara Nathaniela Charlesa Rothschilda, koji je pokrovio džez muzičare. Pružila je značajnu pomoć i njemu i Charlieju Parkeru kada obojica nisu bili u mogućnosti nastupiti u kabareu. Barunica je do kraja života ostala Monovim bliskim prijateljem. Tema monaha „Pannonica“ posvećena joj je.

Film o džez barunici - Thelonius i Pannonica Edit

Unuk pranonike Hanno Rothschild 2009. godine režirala je dokumentarni film o teškoj ljubavnoj priči Telonija Monka i Panonskog Rothschilda, Baronica jazza. S jedne strane, djevojčica rođena među luksuznim obiteljima evropskih porodica, koje su često posjećivale kraljevske ličnosti i ličnosti. A s druge strane skromnog, ali vrlo talentiranog afroameričkog glazbenika koji je odrastao na farmi na jugu. Film pokriva i detaljno opisuje istoriju njihovih odnosa, uključujući i prvi susret - teško razdoblje nakon Drugog svjetskog rata, doba procvata. Mnogi od prijatelja i rodbine primijetili su da je njihov odnos duboko platonski i vrlo suptilan. Ni lični život heroine nije bio u redu, zbog čega je doživjela značajne emocionalne preokrete. Rothschildov suprug jako je volio vojnu muziku i jednostavno je mrzeo džez. Pannonika je ovu muziku idolizirala, pronalazeći u njoj stalni izvor radosti i inspiracije.

U filmu se pojavljuju arhivski snimci i intervjui sa članovima njihovih porodica, prijateljima, jazz kritičarima i kolegama. Od poznatih ličnosti u kadru su Sonny Rollins, Quincy Jones, Telonius Monk Jr., Roy Haines, Curtis Fuller, kao i vojvotkinja od Devonshirea i holivudski režiser Clint Eastwood.

Čuveni saksofonista Archie Shepp jednom je prilikom rekao da je vojvotkinja od Rothschilda bila žena koja je mnogo ispred svog vremena.

U tvrtki Riverside Studios i Columbia Records Edit

1955. preminuo je Monkov kolega i prijatelj Charlie Parker. Ovaj tužni događaj privukao je pažnju šire javnosti u džez svijetu, a ploče Telonius Monka počele su se bolje prodavati.

Potpisao je ugovor s Riversideom, čiji je vlasnik Orrin Kipnews uvjerio ambicioznog glazbenika da u svojoj interpretaciji snima klasične jazz melodije. Tako je nastao album "Thelonious Monk Plays Duke Ellington", koji je Duke Ellington visoko cijenio i uspio je pobuditi javni interes za Telonius Monka, međutim kritičari koji ga smatraju jednim od najslabijih snimaka muzičara nisu jako cijenjeni.

1956. CBS je pozvao Monka da sudjeluje u showu Jazz Stars, gdje je privukao opću pažnju svojim zadivljujućim načinom da nikada ne savija prste pritiskom na tipke. Iste godine snimljen je možda i najpoznatiji album muzičara - „Brilliant Corners“ (uz učešće tenorskog saksofonista Sonnyja Rollinsa). Naslovna pjesma albuma bila je toliko složena da nijedna od snimljenih opcija nije bila savršena, a kao rezultat toga, album je uključivao verziju zalijepljenu s nekoliko neuspješnih snimaka. 1957. naporima baronice de Koenigsvarter i Harryja Colombija, novog menadžera Monka, muzičar je uspio vratiti kabaret karticu. Ubrzo je počeo raditi u Jazz Clubu Five Spot na čelu kvarteta koji je stvorio. U početku je John Coltrane igrao s njim, ali krajem 1958. na njegovo mjesto je zauzeo Johnny Griffin, a potom Charlie Rouse (engleski) Rus. , koji je u timu trajao 12 godina. Iste godine dogodio se još jedan skandal, muzičar je ponovo krenuo na suđenje zbog posjedovanja droge i onemogućena je 2 godine da igra u klubovima. 1959. zbog svog asocijalnog i neobičnog ponašanja zamalo je završio u psihijatrijskoj bolnici, ali postepeno se uz pomoć supruge uspio vratiti u normalu. Njegova glazba (zajedno s Art Blakeyjem) uvrštena je u soundtrack filma "Disappearing Women" ("Des Femmes Disparaissent") redatelja Edouarda Molinara, Monk je i dalje postigao široku slavu. 1963. godine uvrstili su ga čitaoci magazina Down Beat. ”Jazz Hall of Fame (zanimljivo je da on nikada nije bio na toj listi prema kritičarima) 1964. časopis Time posvetio mu je čitav broj, portret Monaka za naslovnicu je napravio Boris Chaliapin (sin poznatog pjevača). Časopis je trebao izaći 29. novembra 1963. godine, ali Lyndon Johnson, koji je izabran za predsjednika Sjedinjenih Država nakon atentata na Kennedyja, pojavio se na naslovnici umjesto Monka, a izdanje je odgođeno. Časopis je spomenuo činjenicu da muzičar zloupotrebljava alkohol i drogu.

Tokom tog perioda, Monk je potpisao ugovor s Columbia Records, ali njegova su nova djela izgubila originalnost: svi su izgrađeni na istom planu i izgledali su poput jedni drugih. Izuzetak je njegov poslednji album snimljen u ovom studiju - „Underground“.

Koncern CBS-a pozvao je muzičara da izda album sa pesmama grupe "The Beatles" u sopstvenoj interpretaciji, kako bi uneo novost u svoje delo, ali Monk je to odbio. 1971. godine učestvovao je na svetskoj turneji „Jazz Giants“, istovremeno je u malom studiju „Black Lion“ snimio svoj poslednji album u tri dela.

Daljnje uređivanje života i smrti

Nakon 1971, muzičar skoro nije nastupio, nestajući sa scene sredinom 70-ih. Njegove posljednje studijske snimke kao voditelja benda objavljene su u novembru 1971, na izdanju Black Lion Records, blizu završetka svjetske turneje sa Giants Of Jazz, bendom u kojem su se nalazili Dizzy Gillespie, Kai Winding, Sonny Stitt, Al McKibbon i Art Blakey. Basist McKibbon, koji je Monka poznavao više od 20 godina i svirao s njim na njegovoj posljednjoj turneji 1971. godine, podsjetio je: "Monk je rekao samo dvije riječi. Mislim, samo nekoliko riječi. Nije rekao" Dobro jutro, " Laku noć, "Koliko je sati?" - ništa. Zašto? Ne znam. "

Druga strana Monka otkriva nam se u biografiji Coltrane koju je napisao Lewis Porter (John Coltrane: His Life and Music). Coltrane navodi: "Monk je upravo suprotnost Milesu (Davisu). On o glazbi govori sve vrijeme i želi da to shvatite, tako da ako ga slučajno nešto pitate, provesti će čitave sate objašnjavajući. neophodno. " Blakey kaže da je Monk podjednako sjajno kontrolirao dame i šah.

Poslednji koncert dao je u leto 1976. godine. Kako mu se zdravlje pogoršalo, Monk je smanjio kontakte sa vanjskim svijetom. Naselio se u Wihockenu u New Jerseyju, u kući Pannonic de Koenigswarter, gdje je ranije njegovala smrtno bolesnu Charlie Parker. Monk je živio, ne pokazujući nikakvo zanimanje ni za muziku, ni za život uopšte. Pannonica je poput supruge Monke Nelly bila do njega do posljednjeg dana. 17. februara 1982. Telonius Monk umro je od moždanog udara i sahranjen je na groblju Faircliffe u Hartsdaleu, New York. Posthumno je primio dvije značajne nagrade: 1993. mu je dodijeljena nagrada Grammy za doprinos muzičkoj umjetnosti, a 2006. godine dodijeljena mu je Pulitzerova nagrada na polju muzike.

1986. godine, zahvaljujući porodici Monk, uz sudjelovanje Marije Fischer, osnovan je Telonius Monk Institut za džez - neprofitna obrazovna organizacija osmišljena kako bi omogućila mladim džez muzičarima iz cijelog svijeta da uče od priznatih majstora. Institut je također, kroz partnerstva s UNESCO-om, pomogao da 30. aprila 2012. uspostave i proslave prvi Međunarodni dan jazza koji se sada obilježava svake godine.

1988. godine objavljen je dokumentarac "Thelonious Monk: Straight, No Chaser" (producent je bio Clint Eastwood), u kojem Monkova porodica i kolege razgovaraju o njegovom životu i radu. U ovom se filmu Monkovo ​​čudno ponašanje pripisuje njegovoj mentalnoj bolesti. Njegov sin kaže da ga otac ponekad nije prepoznavao. Također izvještava da je Monk nekoliko puta bio hospitaliziran u vezi s neizvjesnom mentalnom bolešću koja se pogoršala u vrlo kasnim 60-ima. Nije bilo javnih izjava ili dijagnoza, ali poznato je da je Monk često bio prekomjeran 2-3 dana, a onda je hodao danima, nakon čega je stao i prestao pričati. Liječnici su preporučili elektrokonvulzivnu terapiju, ali porodica na to nije pristala. Tada su mu propisali antipsihotičke lekove i litijumske preparate. Jedan od ljekara tvrdi da je Monk pogrešno dijagnosticiran tokom njegove hospitalizacije, a lijekovi na recept mogli bi mu oštetiti mozak.

  • Nakon Sata u Mintonu (1943)
  • Genij moderne muzike: svezak 1 (1947—1948)
  • Genij moderne muzike: svezak 2 (1947—1952)
  • Thelonious monah trio (1952)
  • Monah (1953)
  • Thelonious monah i sonny rollins (1953)
  • Thelonious Monah glumi vojvode Ellingtona (1955)
  • Jedinstveni thelonious monah (1956)
  • Sjajni uglovi (1957)
  • Sami sebe (1957)
  • Thelonious monah s John Coltraneom (1957)
  • Jazz glasnici Art Blakey-a sa Thelonious Monk-om (1957)
  • Monk's Music (1957)
  • Mulligan upoznaje redovnika (1957)
  • Thelonious Monk Quartet s Johnom Coltraneom u Carnegie Hallu (1957)
  • Blues Five Spot (1958)
  • Thelonious na djelu (1958)
  • Misterioso (1958)
  • Thelonious monah orkestar u vijećnici (1959)
  • 5 od Monka do 5 (1958)
  • Sama Theloniousa u San Franciscu (1958)
  • Thelonious redovnik i džez divovi (1959)
  • Thelonious monah u blackhawku (1960)
  • Redovnik u Francuskoj (1961)
  • San monaha (1962)
  • Krizni križ (1962)
  • Aprila u Parizu (1963)
  • Monah u Tokiju (1963)
  • Miles & Monk u Newportu (1963)
  • Big Band i Kvartet u koncertu (1963)
  • Vrijeme je monaha (1964)
  • Monk (album) (1964)
  • Solo monah (1964)
  • Živite u klubu (1964)
  • Uživajte u jazz radionici (1964)
  • Ravno, bez lovaca (1966)
  • Underground (1967)
  • Monk's Blues (1968)
  • Kolekcija iz Londona (1971)
  • Monkhove klasične snimke (1983)

Telonius je prilično rijetko ime, osim muzičara, njegovog oca i sina koje niko od istorijskih ličnosti ne nosi s tim. To se ime spominje kao alternativni prijevod imena Filonusa, sina Merkura, u Ovidijevim Metamorfozama.

Sfera je nadimak koji je izmislio sam Thelonius. To je u suprotnosti s izrazom Square, kako su ga ljudi u mladosti nazivali konzervativnim mišljenjem.

U čast Telonija Monka imenovani su:

  • Asteroid 11091 Telonius.
  • Epizodni lik animirane serije "Simpsonovi", učenica u Osnovnoj školi West Springfield, nesovisni intelektualac koji se dopao Lisi Simpson.
  • Belgijska jaka piva "Brother Thelonious" pivara "North Coast Brewing Company" (Fort Bragg, Kalifornija). Dva dolara od svake prodane kutije ide Institutu Telonius Monk Jazz.
  • Farrell Williams je jedno vrijeme koristio pseudonim Thelonius p u znak poštovanja prema Monku.
  • Trinaesto veliko izdanje platforme za blogging WordPress verzije 3.0, objavljeno 17. juna 2010
  • Thelonious Store Records u Vilniusu, Litvanija.

Ime Telonius Monk i ime njegovih kompozicija više se puta spominje u pjesmi Andreja Polyakova "Amerika".

U engleskom filmu The Knack ... and How to Get It (1965) jedan od likova nekoliko puta spominje kako u svojoj zbirci muzičkih snimaka najviše voli Telonius Monka.

Monk je stalno nosio razne šešire koje je sakupljao po cijelom svijetu: skijaške kape, kaubojske šešire, kengurske kape, bavarske lovačke kape, lažne krunice i bala. Ali priča je prešla u omiljeni crni svileni šešir s crvenim pompom iz Indonezije.

U zaslugama filma "Jazz na ljetnom danu" (1960) ime Monka se pogrešno označava (bez "o") - Thelonius.Iako se zabavljač divi Monku na svaki mogući način, na ovom filmskom koncertu on je drugi pred vrlo malom publikom, dok za njega govore njegovi manje poznati kolege. Takođe, veliki deo improvizacije prekida grubo snimljen glas sa opštim primedbama o vremenu i festivalu.

Story Edit

Sve započinje činjenicom da Klogg koji je poletio u svemir pada na divlju planetu zvanu Iznak, koju naseljavaju insekti lubanje (Skullmonkeys - majmuni s lubanjama umjesto glave). U isto vrijeme, Klogg nije negdje pao, već pravo na njihovog vođu, što je malo uplašilo lokalno stanovništvo. Iskoristivši situaciju, vodio je obližnje primate, proglašavajući se majmunom Kloggom i naredio svima da naprave Zli motor br. 9 (referenca na Broj motora motora, devet uspavanka) kako bi uništili Neverstvo s njim. Srećom Kleimen, među lubanjama s praznim glavama nalazio se jedan savjestan građanin, izumitelj Jerry O. Poslavio je genijalnu napravu u Neverhood da heroja Neverhuda, Kleimena, dovede na planetu Iznak. Po dolasku, Kleimen dobiva od Jerryja O korijen koji Kleimen gurnuvši rep Zlog tramvaja nakon poraza Klog, Zli tramvaj eksplodira prije nego što je stigao do Nevjerojatnosti, a Clayman skoči s njega, ali hoće li ili ne stići do Neverstva nije jasno.

Uređivanje igranja

Igra u ovom dijelu zamijenio je 2D platformer. Igrač kontrolira Claimana, koji mora trčati oko nivoa i skakati po glavama insekata lobanje. Glavni cilj na nivou je teleport, koji našeg junaka vodi u sljedeću fazu.

Neki nivoi su popraćeni video ili šefovskim tučama.

Bonusi Uredi

  • Glinena lopta - kuglica od plastelina. Ako ih sakupite 100, tada će Kleimen dobiti 1 život.
  • Halo - Bonus koji vam omogućava da preživite nakon jedne štete.
  • Metak - metak sa kojim možete streljati po neprijateljima u pravoj liniji.
  • Swirly q - spirala. Ako skupite 1 ili više njih, na kraju nivoa možete prijeći na bonus fazu.
  • Kleimenova glava - život. Nakon što je primio štetu, Clayman umire, a njegov život se smanjuje za jedan.
  • Phart glava - Claymanova zelena glava. Kada se primijeni, stvara zeleni klon Claymana. Normalni Clayman zamrzava na mjestu, a igrač privremeno mora igrati kao klon. Ako klon umre, tada se kontrola vraća u normalnu Clayman. Ako klon preživi za nekoliko sekundi, tada će postati običan Glina. Korisni bonus na nivoima s preprekama. Naziva se tipkom L2.
  • Feniksa ruka - ptičje oružje. Clayman kipa pticu koja napada najbližeg neprijatelja. Naziva se tipkom L1.
  • 1970-ih - rijedak bonus. U igri su samo 3. Ako ih pronađete i prikupite sve, možete ići na tajni istoimeni nivo.
  • Slapi hrčak - bonus zaštita. Stvara tri hrčka koji se vrte oko Claymana. Svaki hrčak, udarajući neprijatelja, nestaje.
  • Reduktori i povećavači - bonus smanjuje Kleimen u veličini ako je normalne veličine, a povećava ako je smanjen.
  • Univerzalni klistir - Lopta koja uništava sve neprijatelje na ekranu. Primjenjuje ga tipkom R1.
  • Super willie - glava Willy Trombone. Prikuplja sve bonuse na ekranu. Naziva se tipkom R2.

Nivoi Uredi

Igra ima ukupno 17 redovnih nivoa i 3 tajne.

  • Naučni centar - Prvi nivo od 3 faze. Na nivou su samo obični lobanja i lobanje sa loptom. U posljednjoj fazi, tu su i električni predmeti koje je potrebno preskočiti.
  • Majmunske svetinje - Drugi nivo od 2 faze. Majmuni koji skaču iz lubanje i majmuni s lupanjem lubanje pojavljuju se na nivou: majmun raste u majmuna i nakon sekunde lubanja silazi s glave i počinje letjeti prema Claymanu. Nakon otvaranja bonus sobe, ne možete ići do prvog teleporta, već krenuti dalje i otvoriti tajni nivo. Ako ne, bit ćete poslani u bitku sa šefom - Stražarnicom svetišta.
    • Stražar svetišta - prvi gazda. Sasvim je lagano: samo trebate skočiti na glavu kada stoji.
    • The Amazing Drivy Finn - tajni nivo. Na ovom nivou morate voziti pisaćim strojem na vodi, izbjegavajući bombe. Ako umrete ili dođete do finala, odmah ćete biti prebačeni na nivo sa šefom.
  • Tvrdi bojler - Treći nivo tri faze. Nivo je napravljen u stilu gvozdenih kuglica na plavoj pozadini. Na nivou se pojavljuju lubanja-insekti s krilima. Često postoje platforme koje vrše vatru.
  • Sno - četvrti snježni parkour nivo od 3 etape (ako idete na crveni teleport, onda 4). Na nivou su majmuni sa puškama koje ispaljuju sniježne kugle. Pojavljuju se i snježne kugle: ako padnete na njih, Clayman će skočiti.
  • Skullmonkeys Brand Hot Dogs - Peti nivo u fabrici hot-dogova. Nivo je više poput kanalizacije: voda teče dolje (Kleimen umire od nje), muzika struje svira u pozadini, a cijevi se koriste kao platforme. Claymana uznemiruju lutke i jakne sa naoružanim lubanjama. Takođe, iz nekih cevi iskaču neke čeljusti.
    • Joe head joe - drugi gazda. Morate dodge njegove oči i vatrene kugle, u pravo vrijeme da skočite na glavu šefa.
  • Povišena struktura terora - šesti nivo u oblacima. Ovdje se pojavljuju reduktori i povećači. Na nivou za Clayman postoji opasnost od ponora, malih ptica (ako je Clayman mali) i skakućih lobanje.
  • Vrt smrti - sedmi nivo u džungli. Rakovi se pojavljuju na nivou: obični i isparljivi. Isparljive tvari ne mogu se ubiti skokom na glavu. Na nivou, Clayman se mora pomaknuti s Gl> Iznak Edit

    Planetu lobanja-lobanja stvorio je Arwen i nalazi se direktno ispod Neverstva, što je pomoglo Kloggu da opstane u dobrom završetku igre "Neverstvo".

    Original LP (1957)

    1. "" Krug M> Osoblje

    • Orrin Keepnews - producent, beleške
    • Jack Higgins - snimatelj
    • Robert Parent - naslovna fotografija
    • Paul Bacon - dizajn korica

    Za CD izdanje (1987)

    • Phil De Lancie - digitalna remastera
    • Peter Grant - dizajn

    PREMIJUMSKI RAZRED ORGANSKOG DRVENOG UGLIKA

    Upotreba visokokvalitetnog ugljena od izuzetne je važnosti za okus kuhanih jela, kao i za postizanje i održavanje potrebne temperature

    Upotreba visokokvalitetnog ugljena od izuzetne je važnosti za okus kuhanih jela, kao i za postizanje i održavanje potrebne temperature. Ugljen Big Green Egg je 80% hrast i 20% orah - ovo je sjajna kombinacija! Krupni ugljevi duže tinjaju i emitiraju malo pepela.

    Pakirana u vreće od 4,5 i 9 kilograma.

Telonius Sfir Monk
Thelonious monah sfere

Monk na Expo 67 u Montrealu (iz Kanadske arhivske biblioteke)
Osnovne informacije
Puno imeTelonius Monk Jr
Datum rođenja10. oktobar 1917. (1917-10-10)
Mjesto rođenjaRocky Mount, Sjeverna Karolina, Sjedinjene Američke Države
Datum smrti17. februara 1982. (1982-02-17) (64)
Mesto smrti
  • Wihoken, Hudson, New Jersey, Sjedinjene Američke Države
Sahranjen
  • Faircliff
DržavaUSA USA
Profesijepijanista i kompozitora
Alatiklavir i jazz klavir
Žanrovidžez
EtiketePlava nota, Prestige Records, Riverside Records, Columbia
Nagrade
ModelPredmet br.Cena
9 kgCP2 990 RUR
4,5 kgCP101 550 rub.

TOPLINSKI ZAŠTITNI ekran (convEGGtor®)

Keramika convEGGtor To je toplotni štit kako bi se spriječio izravan dodir proizvoda s toplinom iz pećnice.

Keramika convEGGtor To je toplotni štit kako bi se spriječio izravan dodir proizvoda s toplinom iz pećnice. Zahvaljujući tome stvara se efekt kuhanja u „ruskoj pećnici“. Ovo je idealan način kuhanja svih vrsta posuda, žitarica, osjetljivih proizvoda, dovođenja u spremnost na niskim temperaturama u holandskoj pećnici

ModelPredmet br.Cena
XXLargePSXXL51 990 RUR
XlargePsxl21 390 RUR
VelikiPSL12 970 RUR
SrednjaPSM11 790 RUR
MalaPss8 990 RUR
MiniPst6 690 rub.
Minimax116604 / PSMX28 990 RUR

INSTANT DIGITALNI TERMOMETAR (Instant Read Digitalni termometar)

Ovaj praktični digitalni termometar može se koristiti za brzo otkrivanje tačne temperature unutar pripremljenog mesa, ribe ili peradi.

Ovaj praktični digitalni termometar može se koristiti za brzo otkrivanje tačne temperature unutar pripremljenog mesa, ribe ili peradi. To vam omogućava da jednostavno i sigurno osigurate pravilno kuhanje. Stavite senzor od nehrđajućeg čelika na sredinu proizvoda i gledajući veliki LCD, prepoznat ćete temperaturu unutra. Digitalni termometar velike brzine može se koristiti na temperaturama do 232 ° C, a automatski se isključuje nakon perioda neaktivnosti pet minuta.

ModelPredmet br.Cena
PT10015 990 RUR

REZERVNA LIJEKOVA (Resetka od livenog gvožđa)

Roštilj od lijevanog željeza daje vašoj hrani karakterističan prženi okus zajedno s prelijepim karakterističnim dijamantskim uzorkom za hranu poput povrća, mesa i peradi

Roštilj od lijevanog željeza daje vašoj hrani karakterističan prženi okus zajedno s prelijepim karakterističnim dijamantskim uzorkom za hranu poput povrća, mesa i peradi.

Ovaj je pribor dostupan za Mini, MiniMax, Small, Medium i Large.

ModelPredmet br.Cena
Veliki18CI11 990 RUR
Srednja15CI8 890 RUR
Mala
13CI

7 970 RUR
Minimax
Mini10CI6 960 RUR

RECTANGULAR FAT PALET (Pravokutna kapa za kapanje)

Pravokutna posuda za prikupljanje masti

Pravokutna posuda za sakupljanje masti (35 x 26 cm) može se koristiti kao tepsija ili kao lim za pečenje, sa ili bez sloja vode. Paleta se lako uklapa u postolje u obliku slova V za prženje peradi i velikih komada mesa. Ima premaz protiv lepljenja, što ga čini lako čišćenjem.

ModelPredmet br.Cena


1173973 420 rub.

Držači kukuruza

Držači za kukuruz s kojima možete jesti vruću prženu koprivu bez paljenja.

Izum koji ste čekali: držači kukuruza koji možete koristiti jesti pržene uši bez paljenja. Držač za kukuruz ima dvije igle za pletenje od nehrđajućeg čelika i meku ručku, što olakšava držanje kuke u rukama i održavanje prstiju čistim. Radost u svom najčišćem obliku. 8 kom u kompletu.

ModelPredmet br.Cena
1173351 610 RUB

Set za PREMIUM Alat za roštilj (set PREMIUM vrhunskog dugačkog ručka sa 3 alata)

Četkica, lopatica i klješta

Četkica, lopatica i klješta Ovaj komplet alata jednostavno je neophodan za sigurno i higijensko postavljanje i okretanje proizvoda u EGG. Set je izrađen od nehrđajućeg čelika otpornog na habanje, opremljen je lijepim ručkama, zahvaljujući kojima je prikladno uzimati alate.

Za mesne okruglice

  • 500 g mljevene govedine,
  • 1 glava luka
  • 2 režnja belog luka,
  • 1 kašika mlevene ružičaste paprike,
  • 1/2 žličice kumina (kumin),
  • 1/2 kašike dimljene soli,
  • 1/4 kašike muškatnog oraščića,
  • biber po ukusu
  • 100 g cheddar sira,
  • 30 kriški slanine,
  • 15 čačkalica.
  • 2 pramčane glave,
  • 5 češnja belog luka,
  • 1 čili paprika
  • 1 kašika maslinovog ulja za prženje,
  • 1 kašika paradajz paste,
  • 500 g rajčice protrljati kroz sito,
  • 5 kašika sojinog sosa,
  • 5 kašika Worcester sosa,
  • 1 kašika eritritisa,
  • 1 kašika mlevene slatke paprike,
  • 1/2 kašike dimljene soli,
  • 1 kašika mlevene ružičaste paprike,
  • biber po ukusu.

Količina sastojaka u ovom receptu s niskim udjelom ugljikohidrata iznosi za 15 mesnih okruglica.

Priprema sastojaka trajat će oko 20 minuta, kuhanje umaka - još 15 minuta, a pečenje - 30 minuta.

Hranjiva vrijednost

Hranjive vrijednosti su približne i naznačene su na 100 g obroka s malo ugljikohidrata.

kcalkjUgljikohidratiMastiVjeverice
1335584.4 g8,4 g10,7 g

Način kuhanja

Idemo prvo na mesne okruglice. Ogulite luk i dva češnja belog luka, sitno ih iseckajte na kockice i dodajte mlevenom junetini. Začinite mleveno meso paprikom, ognjišom, dimljenom soli, rendanim muškatnim oraščićem i paprom po ukusu. Dobro promiješajte rukama.

Zagrijte pećnicu na 160 ° C u načinu konvekcije ili na 180 ° C u gornjem i donjem načinu grijanja.

Izrežite cheddar na kockice veličine oko 1 cm i napravite kriške slanine. U ruke uzmite malo mljevenog mesa i napravite udubinu u njemu. U ovu šupljinu stavite kocku cheddara, a zatim valjajte kuglu od mljevenog mesa tako da ravnomjerno prekri sir sa svih strana.

Cheddar mesna kuglica

Uzmite krišku slanine i zamotajte mesnu kuglu. Uzmite drugu krišku slanine i ponovo umotajte mesnu kuglu tako da je sva umotana u slaninu. Učinite isto još 14 puta.

Pripremljene mesne okruglice stavite na lim obložen papirom za pečenje i stavite ih u rernu na 20 minuta.

Mesne okruglice spremne za odlazak u pećnicu

Sada napravimo umak. Ogulite 2 luka i 5 režnja belog luka, isjecite ih na kockice. Paprike čilija operite, izvadite sjemenke i sitno nasjeckajte. U maloj tavi zagrijte kašiku maslinovog ulja, u njemu pržite luk.

Kad luk porumeni, dodajte mu češnjak i čili papar i malo pirjajte. Zatim dodajte pastu od paradajza, lagano propržite i prelijte sve rajčice izbrisane kroz sito. Dodajte sojin sos, Worcester sos, eritritol i ostale začine, sve dobro promiješajte i kuhajte nekoliko minuta uz lagano prokuhavanje. Potom uklonite umak sa šporeta i pospite ručnim mikserom.

Izvadite mesne okruglice iz rerne, u svaki stavite čačkalicu i umočite u svježe pripremljeni sos. Potom ih stavite na svježi komad papira za pečenje i pecite u rerni još 10 minuta.

U umaku potopite mesne okruglice

Poslužite mesne okruglice sa ostatkom sosa. I vruće i hladno, jednako su ukusne. Dobar apetit.

Ostavite Svoj Komentar