Gestacijski dijabetes

Zdravo, Lyudmila!
Gestacijski dijabetes melitus - stanje opasno prvenstveno za dijete, a ne za majku - to je dijete koje pati od povećanog šećera u krvi u majci. Stoga su tijekom trudnoće standardi šećera u krvi stroži nego izvan trudnoće: standardi šećera na gladovanje - do 5,1, nakon jela - do 7,1 mmol / l. Ako kod trudnice otkrijemo povišenu razinu šećera u krvi, tada se prvo propisuje dijeta. Ako se na pozadini prehrane šećer vratio u normalu (šećer na post - do 5,1, nakon jela - do 7,1 mmol / l), tada žena slijedi dijetu i kontrolira šećer u krvi. Odnosno, u ovoj situaciji inzulin nije propisan.

Ako se u pozadini prehrane šećer u krvi nije vratio u normalu, tada je propisana terapija inzulinom (tablete koje sadrže lijekove za snižavanje šećera trudnicama nisu dopuštene), a doziranje inzulina povećava se dok nivo šećera ne padne na ciljano tijekom trudnoće. Naravno, morate slijediti dijetu - žena prima inzulin, slijedi dijetu i održava šećer u krvi unutar normalnih granica za trudnice.

Koji su znakovi gestacijskog dijabetesa u trudnica?

Ovaj metabolički poremećaj nema nikakvih vanjskih znakova prije nego što ultrazvuk pokaže da je plod prevelik. U ovom trenutku je još uvijek moguće započeti liječenje, ali već je prekasno. Liječenje je najbolje započeti unaprijed. Zbog toga su sve žene preventivno prisiljene na test glukozne tolerancije između 24. i 28. tjedna gestacije. Povećani šećer u krvi u trudnica može se posumnjati ako žena dobije višak kilograma. Ponekad pacijenti primjećuju pojačanu žeđ i učestalo mokrenje. Ali to je rijetkost. Ne možete se osloniti na ove simptome. Ionako treba napraviti test tolerancije na glukozu.


Komentari korisnika

I meni je data dijagnoza. Na dijeti sam. Šećer je normalan. Ali voće je bilo veliko. Možda sam kasno otišla na dijetu. Recite nam kako je dijabetes utjecao na dijete. Veoma zabrinut.

Imam isti kolačić sa ovim GSM-om!

U prvom B-u prije 10 godina šećer na post porastao je na 6,4, ali ja sam nastavio dijetu, spustio ga i pao iza mene. GDM nije dijagnosticiran

Sada su ljekari opsednuti ovim šećerom, snizili su standarde i za trudnice. Ne više od 5,1 na prazan stomak i prije obroka

GDM mi je dodijeljen na osnovu povećanja šećera od 5,5 na prazan želudac i sa normalnim glikoziranim hemoglobinom. Točke su lemljene i dijagnoza se neće ukloniti čak i sa normalnim šećerom.

Ja sam protiv inzulina. Ali nemam puno šećera, maksimalno raste na 6.0.

Kod kuće su mi propisali dijetu i kontrolu šećera glukometrom. Odbio sam hospitalizaciju u 32. tjedna (planirano dijabetičarima novom naredbom). Ako slijedim dijetu, ujutro imam 4,7 šećera, ako ne slijedim, već sam napisala. Na ovome sam stao. Neću dozvoliti sebi da ubrizgavam inzulin ako gazim šećer na strogoj dijeti, a nakon 36 tjedana lakše mi je donijeti nego ubrizgati inzulin i povući ga do 40 tjedana, nije jasno zašto.

Ne znam vazdušni balonkakav šećer imaš! Možda vrijednosti idu i do 10, tada ne znam što da radim, pljunite ako je urin loš s acetonom.

Kada se insulin propisuje za gestacijski dijabetes

Injekcije se ne propisuju odmah nakon otkrivanja bolesti, isprva se ženama preporučuje dijeta i fizička aktivnost, biljni lijekovi. Nakon 2 tjedna morate napraviti test tolerancije na glukozu. Ako je šećer u krvi na brzinu premašio 5,1 mmol / L, a 60 minuta nakon uzimanja otopine glukoze - 6,7 mmol / L, tada se preporučuje terapija inzulinom.

Ženama koje imaju upitne rezultate trebalo bi uraditi pretrage krvi. Dodatne informacije mogu se dati pomoću glikoziranog hemoglobina.

Insulin je indiciran u prisustvu indirektnih znakova - oštećenog razvoja fetusa. Zbog povišenog šećera u krvi, javlja se stanje zvano dijabetička fetoppatija. Njeni simptomi mogu se utvrditi samo ultrazvukom:

  • krupno voće
  • glava ima 2 kruga,
  • zadebljani pregib vrata,
  • povećana jetra, slezina, srce,
  • koža je natečena, zadebljana,
  • polihidramnija se pojavila i raste, a ostali su uzroci isključeni.

Studije učinkovitosti inzulina dokazuju da što ranije žena počne da ga koristi nakon otkrivanja dijabetesa, to je manji rizik od patologija u njenom nerođenom djetetu.

Pilule za smanjenje šećera tokom trudnoće su kontraindicirane. To je zbog činjenice da uzrokuju rast tkiva pankreasa u plodu.

I ovdje je više o dijeti za gestacijski dijabetes.

Kako sniziti šećer bez inzulina tokom trudnoće

Kada otkriju gestacijski dijabetes ili prijetnju njegovom razvoju, svi pacijenti trebaju promijeniti način prehrane, povećati fizičku aktivnost i koristiti bilje s hipoglikemijskim učinkom.

Prva preporuka za sve vrste metaboličkih poremećaja je pregled prehrane. Svi proizvodi koji sadrže šećer, konditorski proizvodi, krompir, slatko voće, med trebali bi biti potpuno uklonjeni iz njega. Preporučuje se minimizirati udio prerađene hrane:

  • konzervirana hrana
  • kobasice,
  • mesne i riblje delicije
  • poluproizvodi
  • umaci
  • brza hrana
  • sokovi
  • soda
  • kiseli krastavčići
  • marinade
Zabranjeni proizvodi

Zabranjeno je i masno meso, pržena i začinjena jela.

Izbornik uključuje:

  • svježeg i kuvanog povrća
  • sir 2-5%, fermentirani mliječni napici bez dodataka voća i šećera,
  • nemasno meso, riba, perad, morski plodovi,
  • žitarice od integralnih žitarica (osim kaše, kuskus, bijeli pirinač),
  • raženi hleb i mekinje
  • biljno ulje, orasi,
  • zelje
  • bobice, nezaslađeno voće.

Trebate jesti 6 puta dnevno - tri glavna obroka, dva zalogaja i piće kiselo mlijeko prije spavanja. Posuđe treba biti svježe pripremljeno, sadržavati proizvode uzgojene u području prebivališta. Što je meni jednostavniji i više biljne i mliječne hrane prirodnog porijekla, to je lakše postići željene pokazatelje.

Fizička aktivnost

Povećanje ukupne razine aktivnosti pomaže u savladavanju otpornosti tkiva na vlastiti inzulin. Upravo je ovaj mehanizam podloga za pojavu gestacijskog dijabetesa. Vježba također podržava opći ton tijela, sprječava taloženje viška masnoće.

Pogledajte video o kompleksu vježbi za trudnice:

Preporučena opterećenja uključuju hodanje, plivanje, jogu, terapijske vježbe za trudnice. Ukupno trajanje nastave iznosi najmanje 150 minuta sedmično za postizanje terapijskog učinka.

Biljna medicina

Sastav naknada uključuje bilje koje ima blagotvoran učinak na metaboličke procese. Mora se imati na umu da ih tijekom trudnoće propisuje samo liječnik. Najefikasniji lijekovi uključuju:

  • voće i lišće borovnica, lingonberry,
  • listovi graha
  • lišće breze, oraha, ribizle, divlje jagode,
  • bok ruža, glog,
  • laneno sjeme
  • kukuruzne stigme.

Mogu se uzimati pojedinačno ili u obliku 2-3 biljke. Višekomponentne fitopreparacije mogu izazvati alergijske reakcije, tako da je bolje odabrati 1-2 spoja i međusobno ih izmjenjivati.

Dijagnostika

Čimbenici rizika za gestacijski dijabetes navedeni su gore. Žene u kojima su prisutne moraju uzeti test tolerancije na glukozu u fazi planiranja trudnoće. Tokom ovog pregleda uzima se test krvi na gladovanje, potom se pacijentu daje otopina glukoze da pije, krv se uzima opet nakon 1 i 2 sata. U osoba s oštećenim metabolizmom ugljikohidrata, šećer se podiže nakon unosa glukoze. Možda će test otkriti prethodno neotkriven dijabetes tipa 1 ili 2. U nedostatku faktora rizika, test tolerancije na glukozu ne uzima se već u fazi planiranja, već tijekom trudnoće, u početku njenog trećeg tromjesečja.

Šta je test trudnoće za dijabetes?

Učinite laboratorijski test za toleranciju na glukozu. Potrebno je 2 ili 3 sata i potrebno je nekoliko uzoraka krvi. Različiti ljekari provode ovo istraživanje otopinom od 50, 75 ili 100 grama glukoze. Analiza glikoziranog hemoglobina je povoljnija, ali u ovom slučaju nije prikladna, jer daje prekasne rezultate.

Na prazan stomakIspod 5,1 mmol / L
1 sat nakon obrokaIspod 10,0 mmol / L
2 sata nakon jelaIspod 8,5 mmol / L

Nakon položenog testa tolerancije na glukozu postavlja se dijagnoza gestacijskog dijabetesa ako barem jedna od vrijednosti prelazi navedenu graničnu vrijednost. Ubuduće se doze inzulina biraju na način da se smanji 1 do 2 sata nakon jela na normalnu razinu glukoze u postu. Ponavljamo da je poremećen metabolizam glukoze sakriven. Na vrijeme se može otkriti samo uz pomoć krvnih pretraga šećera. Ako se bolest potvrdi, morate nadgledati i krvni pritisak i rad bubrega. Za to će vam liječnik propisati dodatne pretrage krvi i urina, savjetovati da kupite kućni mjerač krvnog tlaka.

Norma šećera u krvi u trudnica

Pročitajte detaljan članak, „Stopa šećera u krvi“. Shvatite koliko je ova norma različita za trudnice i sve ostale kategorije ljudi. Članak također govori o tome kako se mete razlikuju u liječenju gestacijskog dijabetesa u inozemstvu i u ruskim zemljama. Informacije su predstavljene u obliku prikladnih tablica.

Pogledajte i video link u nastavku. U njemu dr. Bernstein govori što je prava norma šećera za trudnice i kakva bi trebala biti prehrana. Saznajte kako doći do minimalnih doza inzulina, ili čak bez injekcija, nakon pravilne prehrane.

Kako smanjiti šećer kod gestacijskog dijabetesa?

Liječenje je spustiti pacijentov šećer u krvi, a ne pretjerati ga kako ne bi pao ispod normalnog. Načini za postizanje tog cilja detaljno su opisani kasnije na ovoj stranici. Ne koriste se tablete. Propisana je dijeta koja se po potrebi nadopunjuje injekcijama inzulina. Jaka fizička aktivnost pomaže snižavanju razine glukoze. Ali ne preporučuju se trudnicama, kako ne bi izazvali pobačaj.

Kako smanjiti jutarnji šećer na prazan stomak?

Pročitajte detaljan članak, „Šećer ujutro na prazan stomak.“ Uz odobrenje ljekara, pokušajte preko noći ubrizgati produženi inzulin, kako je napisano u njemu. U članku se govori i o tabletama metformina. Međutim, ovaj lijek se obično ne propisuje trudnicama za snižavanje šećera u krvi. Koristite samo dijetalnu prehranu i inzulin.

Gestacijski dijabetes: liječenje

Glavni lijek je dijeta. Ako je potrebno, dopunjava ga injekcijama inzulina u precizno izračunatim dozama, prema individualnoj shemi. Ljekari tradicionalno propisuju dijetalni sto broj 9. Međutim, ova dijeta ne pomaže trudnicama da dovedu šećer u normalu. Web stranica endocrin-patient.com promovira efikasniju dijetu s malo ugljikohidrata za kontrolu oštećenog metabolizma glukoze. Ova dijeta je pogodna za djecu i trudnice. Više o tome pročitajte u nastavku. Što se tiče fizičke aktivnosti, trudnice moraju biti oprezne da im ne pogoršavaju dobrobit i ne izazovu pobačaj. Razgovarajte o ovom pitanju sa svojim lekarom. Pješačenje će vjerojatno biti sigurno i korisno.

Koja je opasnost od ove bolesti?

Gestacijski dijabetes može imati štetan uticaj na plod. Do rođenja beba može imati previsoku tjelesnu težinu - 4,5-6 kg. To znači da će porođaj biti težak i da će najvjerovatnije biti potreban carski rez. U budućnosti takva djeca imaju povećan rizik od pretilosti i drugih problema. Na pozadini gestacijskog dijabetesa kod trudnica povećava se rizik od preeklampsije. Ovo je komplikacija koju karakterišu povišen krvni pritisak, oticanje i pojava proteina u urinu. Može ugroziti život majke i djeteta. U takvim slučajevima ljekari često nemaju drugog izbora osim da uzrokuju prijevremeni porođaj.

Prekomjerna tjelesna težina ploda naziva se makrosomija. Novorođeno dijete može osjetiti respiratorne tegobe, sniženi mišićni tonus, inhibiciju sisnog refleksa, edeme i žuticu. To se naziva dijabetička fetepatija. U budućnosti može doći do zatajenja srca, zastoja u mentalnom i fizičkom razvoju. Žena ima visok rizik od dijabetesa tipa 2 u relativno mladoj dobi. Dijeta koja sadrži malo ugljikohidrata izbjegava probleme tokom trudnoće. Normalizuje šećer i krvni pritisak. Potrebna doza inzulina značajno se smanjuje. Mnogi pacijenti uspijevaju u potpunosti odustati od primjene inzulina uz održavanje normalne razine glukoze u krvi.

Prolazi li gestacijski dijabetes nakon rođenja?

Da, ovaj problem gotovo uvijek nestaje odmah nakon porođaja. Posteljica prestaje da utječe na hormonsku pozadinu. Zahvaljujući tome, osjetljivost na inzulin i nivo glukoze u krvi vraćaju se u normalu. Mnogi pacijenti zahtijevaju injekcije insulina do porođaja. Međutim, ako primijenjena doza ovog hormona ne prestane djelovati na vrijeme, nakon rođenja šećer u krvi može se pretjerano smanjiti. Liječnici to obično uzimaju u obzir prilikom zakazivanja injekcija inzulina. Nakon otpusta iz bolnice, žena ostaje pod visokim rizikom za dijabetes tipa 2. Također mogu biti problema tokom naredne trudnoće. Stoga, ima smisla slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata radi prevencije.

Liječnici tradicionalno preporučuju dijetu broj 9 ženama koje imaju gestacijski dijabetes. Ova dijeta uključuje ograničavanje unosa masnoća i kalorija, jesti 5-6 puta dnevno u malim porcijama. Više o tome pročitajte u članku „Dijetalni sto 9. Problem je što on ne pomaže normalizaciji šećera u trudnoći. Jer ova dijeta je preopterećena hranom koja povećava glukozu u krvi. Pored toga, zbog ograničenja kalorija, pacijenti osjećaju stalnu muku gladi. Česta frakcijska prehrana ne pomaže da se utopi. Značajno ograničenje unosa kalorija tokom trudnoće općenito je sumnjiva ideja.

Internetska stranica endocrin-patient.com preporučuje dijetu s malo ugljikohidrata za kontrolu gestacijskog dijabetesa. Potpuno eliminira hranu koja povećava glukozu u krvi nakon jela. Stoga se šećer vraća u normalu i održava stabilnom normalu. Ova dijeta takođe normalizuje krvni pritisak, ublažava edeme i smanjuje rizik od preeklampsije. Široko se koristi za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2. Od visokog šećera tokom trudnoće pomaže i bez štetnih nuspojava.

Pogledajte video o tome kako jestivi proteini, masti i ugljikohidrati utječu na šećer u krvi. U njemu se raspravlja o gestacijskom dijabetesu 5-7 minuta.

Sa velikom vjerovatnoćom, moći će se učiniti i bez injekcija inzulina. A ako još uvijek morate uboditi, trebat će vam minimalne doze.

Ljudi koji slijede dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata mogu imati ketone (aceton) u mokraći. Liječnici često plaše trudnice da aceton u urinu povećava vjerovatnost pobačaja. To nije tačno. U drugoj polovini trudnoće, ketoni u mokraći mogu se naći kod skoro svih žena, bez obzira na njihovu prehranu. Amerikanke su u toku trudnoće već nakupile mnogo nezvaničnog iskustva koristeći strogu dijetu s malo ugljikohidrata. Ovo iskustvo je bilo pozitivno. Postalo je očito da nema potrebe dodavati više voća ili nekih drugih ugljenih hidrata u dozvoljene proizvode da bi se uklonio aceton. Šećer često provjeravajte glukometrom, a ketone je bolje ne mjeriti u urinu.

Pogledajte video link u nastavku. Oslobodiće vas straha od acetona.Saznajte koliko ugljikohidrata trebate konzumirati za doručak, ručak i večeru kako biste kontrolirali gestacijski dijabetes, zaštitili se od edema, visokog krvnog pritiska i drugih komplikacija.

Šta mogu jesti s gestacijskim dijabetesom?

Koristite listu dozvoljenih proizvoda, popis zabranjenih proizvoda i ogledni meni za sedmicu. Možete pronaći gotove recepte i pronaći svoj, ako se samo oni sastoje od dopuštenih proizvoda uz potpunu iznimku zabranjenih. Ishrana može biti raznolika, ukusna i zadovoljavajuća, čak i šik, ovisno o budžetu. Sadrži sve potrebne proteine, prirodne zdrave masti, vitamine i vlakna. Ugljikohidrati nisu potrebni za razvoj fetusa. Trudnice s gestacijskim dijabetesom mogu učiniti štetu. Zbog toga je bolje isključiti ih iz prehrane.

Pacijente najčešće zanimaju sljedeći proizvodi: žitarice, sjemenke, orasi, peciva, mlijeko. Kaša i peciva monstruozno povećavaju šećer u krvi. Treba ih u potpunosti isključiti jer donose veliku štetu. Sjemenke suncokreta možete konzumirati bez šećera i drugih zaslađivača. Neke vrste orašastih plodova su pogodne za vas, druge nisu baš dobre. Najbolji orasi su Brazil, makadamija i lješnjaci. Dobri su orasi, bademi i kikiriki. Ne treba jesti orašaste plodove. Orašasti plodovi i sjemenke zdraviji su u sirovom obliku nego u prženom. Najbolje ih je ne soliti za prevenciju edema. Od mliječnih proizvoda najprikladniji je tvrdi sir. Kafi možete dodati vrhnje, tu je gusti bijeli jogurt bez voća i zaslađivača. Upotrebu skute sa sirom bolje je ograničiti.

Zašto ne možete jesti slatkiše?

Med i ostali slatkiši odmah i dramatično povećavaju razinu glukoze u krvi. U to se možete uvjeriti mjerenjem šećera nakon obroka glukometrom. Ako je trudnoća komplicirana gestacijskim dijabetesom, ovi proizvodi su štetni za ženu i njezino nerođeno dijete. Steviju možete koristiti kao zamjenu za šećer. Također je dozvoljeno umjereno konzumiranje tamne čokolade, sa sadržajem kakaa najmanje 86%.

Kakvo voće mogu jesti?

Trešnja, jagode, marelice, bilo koje drugo voće i bobice povećavaju šećer u krvi i zato čine više štete nego koristi. Bolje je da ih uopšte ne jedete. Trudnicama koje imaju visok nivo šećera duži su niz godina pomagale dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata. Donedavno je preporučenim i preporučenim proizvodima bilo dodavati mrkva, repa i voće za uklanjanje acetona u urinu. Posljednjih godina gomilala se statistika, koja je pokazala da to nije potrebno.

Nekoliko stotina američkih žena potvrdilo je da su bez problema rodile zdravu djecu, slijedeći strogu dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata tijekom trudnoće, potpuno eliminirajući plodove. Zabranjena hrana tijekom trudnoće izaziva prekomjerno povećavanje tjelesne težine, doprinosi edemima, povećava šećer u krvi, krvni tlak i rizik od preeklampsije. Da li se isplati sebi sebi priuštiti sve ove nevolje za minutni užitak iz plodova?

Sušeno voće je jednako štetno kao i svježe voće i bobice. Vitalna potreba za voćem i drugom hranom bogatom ugljikohidratima je loš mit. Ugljikohidrati, za razliku od bjelančevina i masti, nisu nezamjenjivi proizvodi trudnicama, svim ostalim kategorijama odraslih i djece. Povišeni šećer u krvi ukazuje na intoleranciju ugljikohidrata u vašem tijelu. Zbog toga ih treba ograničiti ili potpuno isključiti iz prehrane. Dobit ćete sva potrebna vlakna i vitamine iz zelenila, orašastih plodova, kupusa i drugog dozvoljenog povrća. Umjesto voća tijekom trudnoće, priuštite si ukusno meso ili morsku hranu.

Koji se insulin koristi

Tokom trudnoće nisu dozvoljeni svi lijekovi. Koristite lijekove za koje je utvrđena sigurnost za buduću majku i dijete. Ovi lijekovi uključuju genetski modificirani inzulin:

  • ultrasort - Humalog, Novorapid,
  • kratko - Humulin R, Actrapid NM, Insuman brzo,
  • dugotrajno djelovanje - Levemir, Insuman Bazal, Humulin NPH.

U svakom se slučaju odabiru pojedinačno. Shema njihove primjene ovisi o tome koji su podaci dobiveni tokom svakodnevnog praćenja šećera u krvi. Trudnice najčešće trebaju hospitalizaciju na endokrinološkom odjeljenju radi početnog imenovanja inzulinske terapije.

Merenja koncentracije glukoze vrše se ujutro na prazan stomak, zatim prije svakog obroka i 60 i 120 minuta nakon obroka. Neophodni su i noćni pokazatelji u 2, 4 i 6 sati za određivanje reakcije na ubrizgani inzulin.

Mogu li koristiti fruktozu za gestacijski dijabetes?

Fruktoza je još štetniji proizvod od glukoze. Ona počinje povećavati šećer u krvi ne odmah nakon jela, već kasnije.

Pogledajte video o fruktozi kod dijabetesa. Raspravlja se o voću, pčelinjem medu i posebnoj hrani za dijabetičare.

Fruktoza se ne apsorbuje odmah, već tokom mnogih sati. Ona uspijeva stvoriti značajne probleme dok tijelo to obrađuje. Hrana sa dijabetesom koja sadrži ovaj sastojak je čisti otrov. Drži se podalje od njih. Fruktoza, koja se nalazi u voću i bobicama, povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i pogoršava tok ove bolesti. Nakuplja se sve više dokaza da potiče razvoj gihta i povećava ozbiljnost njegovih napada.

Kada vam je potrebno da normalizirate šećer u krvi, u težim slučajevima ne možete bez inzulina. Prethodno opisana dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata omogućava mnogim trudnicama da drže stabilno normalan šećer bez injekcija. Nekim pacijentima je i dalje potreban inzulin. Za njih, prehrana s niskim ugljikohidratima nekoliko puta smanjuje dozu hormona. Napominjemo da domaći ljekari još nisu navikli na tako male doze inzulina.

Ako u svoju prehranu uključite voće, slatkiše i drugu zabranjenu hranu, morat ćete povećati dozu i učestalost injekcija. U tom će slučaju šećer u krvi skočiti ili ostati stabilno visok. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako trebate ubrizgati inzulin. Ako je to slučaj, tada pokupite individualni režim inzulina sa svojim liječnikom. Pročitajte više o člancima „Proračun doziranja dugog inzulina za injekcije noću i ujutro“ i „Izbor doza kratkog i ultra kratkog inzulina prije obroka“.

Koji se insulin koristi za GDM?

Prije svega, duži se inzulin počinje ubrizgavati. Najčešće se propisuje Levemir. Jer su za ovu vrstu inzulina za trudnice prikupljeni uvjerljivi dokazi. Možete koristiti i jedan od konkurentskih lijekova Lantus ili Tresiba. Neželjeno je ubrizgavati srednje inzulin Protafan ili jedan od njegovih analoga - Humulin NPH, Insuman Bazal, Biosulin N, Rinsulin NPH.

U težim slučajevima, možda će vam trebati više injekcija kratkog ili ultra kratkog inzulina prije jela. Oni mogu propisati lijek Humalog, Apidra, Novorapid, Actrapid ili neki drugi.

Trudnicama na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata obično nije potrebno ubrizgavati brzi inzulin prije obroka. Osim u rijetkim slučajevima kada se dijabetes tipa 1 pogrešno odnosi na gestacijski dijabetes.

Trenutno je bolje izbjegavati vrste inzulina proizvedene u zemlji. Koristite kvalitetan uvezeni lijek, čak i ako ga morate kupiti za svoj novac. Ponavljamo da dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata smanjuje potrebnu dozu inzulina za 2-7 puta u odnosu na one na koje su liječnici navikli.

Kako se inzulin povlači nakon porođaja kod gestacijskog dijabetesa?

Odmah nakon rođenja, potreba za inzulinom kod dijabetičara žena znatno pada. Jer posteljica prestaje lučiti tvari koje smanjuju osjetljivost tijela na ovaj hormon. Najvjerojatnije će biti moguće potpuno ukinuti injekcije inzulina. I šećer u krvi neće rasti, uprkos ovom otkazivanju.

Ako ubrizgavate inzulin nakon porođaja u istim dozama kao tijekom trudnoće, nivo glukoze može značajno pasti. Najvjerovatnije će se pojaviti hipoglikemija. Međutim, ljekari su uglavnom svjesni ove opasnosti. Svojim pacijentima smanjuju doze inzulina na vrijeme kako bi ga spriječili.

Ženama koje su imale gestacijski dijabetes savjetuje se da ostanu na dijeti s malo ugljikohidrata nakon porođaja. Imate značajan rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 nakon 35-40 godina. Izbacite štetne ugljikohidrate iz prehrane da biste izbjegli ovu katastrofu.

18 komentara o gestacijskom dijabetesu

Dobar dan, Sergej!
Imam 30 godina, visina 155 cm, težina 47 kg. Tokom trudnoće dobila sam 8–9 kg, ali sve nakon poroda više nije bilo. Tijekom trudnoće (postojao je IVF) nakon GTT-a, postavljena je dijagnoza GDM, krivulja šećera 3,68 - 11,88 - 9,35. Krv je uzeta iz prsta. Dala je glikovani hemoglobin 4,77%, C-peptid 0,98 (normalan od 1,1). Dijeta i vježbanje su pomogli. Šećer na post je uvijek bio savršen. Nije propisan insulin. Preporučuje se ponavljanje GTT-a 3 mjeseca nakon rođenja. Radujem se posjeti endokrinologa i sastanku u GTT-u. Mjereći šećer glukometrom kod kuće, ustanovio sam da kad konzumiram ugljikohidrate raste u sat do 7-8, ponekad 9. Prestao sam koristiti sve sa liste zabranjene hrane i prošao testove. Glikovani hemoglobin 5,17%, C-peptid 0,64 (normalan od 1,1), inzulin 1,82 (normalan od 2,6), glukoza 3,56. Možete li mi reći ako tako mali broj C-peptida ukazuje na nepovratan proces dijabetesa? Bojim se da prije nego što posjetim endokrinologa za 5 dana poludim. O tome ima vrlo malo podataka. Šećer na glasu je uvijek normalan u mojoj prehrani, a normalno se održava i nakon obroka dijetom. Beba je rođena bez znakova komplikacija, težina 3700, visina 53. Unaprijed hvala na pomoći!

Znači li tako nizak C peptid nepovratni proces dijabetesa?

Da Nemate višak kilograma, malo inzulina i lošu toleranciju na ugljikohidrate. Ovo je početni autoimuni dijabetes. Trudnoća bi mogla biti poticaj za početak.

Bojim se da prije nego što posjetim endokrinologa za 5 dana poludim.

Nemate se zbog čega brinuti. Ova bolest, počevši u odrasloj dobi, lako je. Ne smanjuje kvalitetu života i ne smanjuje njegovo trajanje, uz dobru kontrolu.

Trebate učiniti:
1. Strogo slijedite dijetu s malo ugljikohidrata, pokušajte na nju prenijeti cijelu obitelj.
2. Naučite kako sebi davati bezbolne injekcije inzulinskom špricom koristeći fiziološku otopinu za trening, kao što je opisano ovdje - http://endocrin-patient.com/vvedenie-insulina/.
3. Provjerite šećer, na primjer, jednom u dvije sedmice.
4. Budite spremni za ubrizgavanje inzulina tokom prehlade i drugih zaraznih bolesti.

Ako to ne učinite sve, onda se do 40.-60. Godine može stvoriti „buket“ komplikacija dijabetesa na nogama, vidu i bubrezima. Pa, ostarićete brže od svojih vršnjaka. S druge strane, nije teško držati šećer u normi, a poštivanje režima ne ometa život. Možete sve, imate sljedeću djecu.

S vremenom će možda biti potrebno ubrizgati inzulin, bez obzira na dijetu. Međutim, doze će biti zanemarljive u odnosu na one koje koriste domaći ljekari i dijabetičari. Nećete imati užasa o kojima pišu dijabetičari ovisni o insulinu.

Ne možete se složiti da živite sa šećerom u krvi 6-7, a još više, više. Mora se pokretati inzulin do zdrave razine 3,9-5,5 stabilno 24 sata dnevno.

Sergej, hvala! Otjerali ste sve moje posljednje sumnje. Molim te, reci mi da će mi propisati drugi GTT, jer je prošlo 12 tjedana od rođenja. Vrijedi li to učiniti u mojoj situaciji? Razumijem da ovaj test za mene neće riješiti problem i nastaće šteta od opterećenja glukozom.
A o inzulinu. To jest, dok ga ne usitnim, ako je šećer normalan, ali ga pripremite? Ispričavam se ako postavljam glupa pitanja. Želim znati kako izgraditi dijalog sa svojim endokrinologom. Još uvijek sam prostodušan zbog situacije. Međutim, vjerujem u vaše mišljenje. Hvala unaprijed!

Reci mi, molim te, ja ću imenovati drugi GTT. Vrijedi li to učiniti u mojoj situaciji?

Test tolerancije na glukozu, to je ujedno i test tolerancije na glukozu (GTT), ima smisla raditi samo tokom trudnoće. Jer glikovani hemoglobin daje zakašnjele negativne rezultate samo kada je povišeni šećer u krvi već naštetio fetusu.

Pored trudnica, niko ne smije da uzima GTT. Naročito je loše mučiti djecu ovom analizom. Imajte tačan mjerač glukoze u krvi kod kuće. Redovno proveravajte glikovani hemoglobin.

U principu, umjesto da uzimate GTT, možete mjeriti šećer kod kuće glukometrom 3 puta - prije obroka koji je napunjen ugljikohidratima, a potom još 1 i 2 sata nakon njega. Pod uslovom da je uređaj tačan. Čak i dobri mjerači glukoze u kući daju malo greške. Ali ona se ne miješa. Službeno, niko neće odobriti preporuku za mjerenje šećera kod kuće glukometrom, umjesto da prođe laboratorijski test.

šteta od opterećenja glukozom bit će

Morate provesti 2-3 sata u laboratoriji u nervnom okruženju. Pa, šteta od punjenja glukozom je takođe da.

A o inzulinu. To jest, dok ga ne usitnim, ako je šećer normalan, ali ga pripremite?

U redu. Ne budite lijeni prije toga naučiti kako napraviti injekcije inzulinskim špricama i fiziološkom fiziološkom otopinom.

Želim znati kako izgraditi dijalog sa svojim endokrinologom.

Endokrinolog je potreban samo zbog invaliditeta, besplatnog inzulina i drugih davanja. Sve to ne sjaji za vas. Osim ako neće biti ozbiljnih komplikacija dijabetesa, koje pokušavate spriječiti. Ne morate ići kod endokrinologa.

Zdravo Interesuje me vaše mišljenje je li meni dijagnosticiran gestacijski dijabetes. Starost 33 godine, visina 169 cm, težina 81 kg, od čega 10 kg tokom trudnoće. Sada je 29 sedmica trudnoće. Rezultat krivulje šećera: post - 5,3, 1 sat nakon unosa glukoze - 8,4, nakon 2 sata - 8,7. Odmah su mi postavili ovu zastrašujuću dijagnozu, iako su rezultati bili samo malo iznad normalnih. Prije polaganja testova, doživio sam stres, jer je bio red i skandali ispod vrata, morao sam putovati daleko, toga dana uopće nisam mogao prihvatiti. Takođe, uveče nisam pio vodu - mislio sam da je to nemoguće. Ljekari su za mene već unijeli dijagnozu na karticu, kao da je stigmatizirana. Je li tako? Da li ćete zaista morati da ubrizgavate inzulin?

Ljekari su za mene već unijeli dijagnozu na karticu, kao da je stigmatizirana. Je li tako?

Na vaše pitanje ne možete odgovoriti nedvosmisleno. U svakom slučaju, vaš šećer u krvi je viši nego što biste željeli. Bez obzira na ispravnost dijagnoze, korisno je da ste prešli na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata tijekom trudnoće, kao i daljnju prevenciju dijabetesa tipa 2.

Da li ćete zaista morati da ubrizgavate inzulin?

Morate prebaciti na strogu dijetu s malo ugljikohidrata, jesti samo dozvoljenu hranu - http://endocrin-patient.com/chto-mozhno-est-pri-diabete/.

Sjedite na njemu 3 dana, mjereći nivo glukoze nekoliko puta dnevno, posebno ujutro na prazan stomak i 2 sata nakon jela. Najvjerojatnije će se vratiti u normalu čak i bez injekcije inzulina.

U rijetkim slučajevima dijeta nije dovoljna. Zatim spojite inzulin, na primjer, Levemir. Počnite s niskim dozama od 1-3 jedinice, a ne odmah sa visokim, na što su liječnici navikli.

Zdravo. Imam 40 godina, težina 117 kg, visina 170 cm, druga trudnoća 29 sedmica. Tokom trudnoće dobila sam 20 kg. Šećer na post 5.2 - 5.8. Levomir inzulin propisan je 3 jedinice ujutro i isto toliko uveče. Pridržavam se dijeta. Molim vas da mi kažete da li je moguće Levemir inzulin zamijeniti Tujeom?

Molim vas da mi kažete da li je moguće Levemir inzulin zamijeniti Tujeom?

Dijabetičarima koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata dovoljno je da se sami ubrizgavaju s malim dozama inzulina, nekoliko puta manjim od standardnih. U takvim dozama preparati Levemir i Tujeo praktično ne stvaraju probleme. Imam pacijente koji ubrizgavaju Tujeo i oni su u redu.

Međutim, nisam siguran je li u zemljama ZND već dozvoljeno da Tujeo zatrudni ili ne. Pojasnite ovo.

Šećer na post 5.2 - 5.8. Propisani insulin

Vaš šećer na post nije baš visok. Pređite na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata opisana je na ovoj web stranici.Velika je vjerovatnoća da vam uopće neće trebati ubrizgati inzulin.

Zdravo Recite mi šta da radim sa proizvodima koji nisu na popisima dozvoljenih i zabranjenih? Koja je najveća količina ugljikohidrata sadržana u proizvodu, tako da je ona dozvoljena za GDM? Povećava se samo šećer na post, tijekom dana 1 sat nakon jela, ostaje unutar 6,0.

Što učiniti s proizvodima koji nisu na popisima dozvoljenih i zabranjenih?

Pomoću brojila možete provjeriti kako utječu na šećer u krvi

Kolika je maksimalna količina ugljikohidrata mora biti sadržana u proizvodu, tako da je ona dozvoljena

Ne viši od 10-12%. Općenito, to ovisi o brzini asimilacije ovih ugljikohidrata.

Dobar dan Hvala na sajtu. Nadam se vašem odgovoru.
Moja godina je 35 godina, visina 170 cm, sada sam trudna 12 nedelja, težina 72 kg.
Imam četvero djece, trenutno peta trudnoća. Tokom četvrtog, postavljena je dijagnoza GDM-a na temelju GTT-a, što je rađeno u 28. sedmici. Šećer na glasu je bio 6,1, a 2 sata nakon jela - norma. Pridržavala sam se dijeta, kupila sam glukometar. Ispostavilo se da je cijela trudnoća zadržala šećer u granicama normale. Djeca su sva velika, osim prvog, ali ne smatramo ga, on je rođen prijevremeno. Nakon rođenja nije došlo do povećanja šećera u krvi, iako nisam pratio dijetu. Pokušao sam ne jesti brašno i slatkiše, iako je za mene to vrlo teško. Sjećam se vremena prehrane kao noćne more. Vikao, slomio djecu. Dala je glikovani hemoglobin i tijekom trudnoće i nakon porođaja - norma.
Sada je samo 12 tjedana, a šećer na glukometru nakon posta je 5,7-6,1. Nakon jela, sat i dva su i dalje u granicama normale. Ponovo sjesti na dijetu.
Imam pitanje za vas: je li ovo čisti GDM? Zašto je uvijek samo povišen šećer na brzinu ujutro? Treći dan na dijeti. Juče sam popodne popio za jednu breskvu, ostatak hrane bio je samo protein i masnoća, a ujutro 6.1. Koliki je rizik u budućnosti od stvarnog dijabetesa? Je li cijeli život na dijeti?

Imam pitanje za vas: je li ovo čisti GDM?

Nisam shvatio na šta misliš

Zašto je uvijek samo povišen šećer na brzinu ujutro?

To je slučaj kod većine dijabetičara

Koliki je rizik od stvaranja dijabetesa u budućnosti?

Imate značajan rizik od dijabetesa, ranog srčanog udara ili šloga. Svaka trudnoća pogoršala je metaboličke poremećaje.

To ovisi o vašim ciljevima i motivaciji.

Dobar dan Starost 32 godine, prva trudnoća, 32 tjedna, 68 kg, visina 179 cm, prije trudnoće težina je bila 60 kg. Šećer ujutro je iznosio 5,2-5,5, nakon jela do 7,2, prešao sam na dijetu, isključio sve voće, propisao inzulin 6 jedinica. Moje pitanje glasi: ako nakon dijeta imam šećer od jutra do 5,0, a nakon jela do 7,0, treba li mi ubrizgati inzulin?

ako nakon dijeta imam šećer od jutra do 5,0 i nakon jela do 7,0, treba li mi ubrizgati inzulin?

Najvjerovatnije nije potrebno.

Ne bojte se tijekom trudnoće slijediti strogu dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, opisanu na ovim stranicama. Nije opasno i vrlo korisno.

Dobar dan Imam 30 godina, druga trudnoća je 1,3 godine nakon prve. Sada je GDM na dijetalnoj terapiji od 29 tjedana. Koje testove treba uraditi nakon porođaja kako bih se procijenio rizik od razvoja dijabetesa u budućnosti i razumio šta imam s metabolizmom ugljikohidrata? Da postoje rizici i preporučljivo je cijeli život pridržavati se dijeta, shvatio sam.

Koje testove treba uraditi nakon porođaja kako bi se procijenio budući rizik od razvoja dijabetesa

Ne treba ih proći jednom, ali prolaze redovne preglede. Barem jednom godišnje - glikovani hemoglobin i C-peptid.

Dobar dan, imam 29 godina, dijabetes ima 8 godina, planiram trudnoću. Postavljalo se pitanje sa inzulinom. Trenutno prihvaćam Tujea i Apidra. Pročitala sam da ti inzulini nisu proučavani i štetno djeluju na plod. Koje vrste uvreda mislite da su sigurne za plod? Želeo bih najbolje.

Imam 29 godina, dijabetes ima 8 godina, planiram trudnoću

Pročitajte Vkontakte javnosti "sreća majčinstva", dok nije objavljeno. S obzirom na dijabetes, mentalno pomnožite s 2 sve što je tamo napisano. Monstruozno ste u riziku. Kod mnogih žena s dijabetesom trudnoća i porođaj su normalni. Ali za većinu to još uvijek ne prolaze. Na Internetu jednostavno ne pišu. Kada imate problema s bubrezima ili očima, postaje tako.

Nije da vas 100% odvraćam. Ali upozoravam vas da je rizik ogroman. Mnogo je puta veći nego što se čini „izvana“, sve dok ne „uđete unutra“.

Koje vrste uvreda mislite da su sigurne za plod?

Ako je moguće, idite iz Tujea u Levemir. Ali to je mnogo manje važno od ishrane, pravilnog odabira doza inzulina, učestalog praćenja šećera i drugih testova.

Doze za gestacijski dijabetes

Najčešće se ženama propisuju 4 injekcije inzulina. Tri od njih drže se 30 minuta prije jela. Koriste se lijekovi kratkog djelovanja, a četvrti (produženi) daje se u 22 sata. Posljednja injekcija nije za sve.

A nakon jela, vaši resursi nisu dovoljni da biste prevladali otpornost na inzulin, pa ga morate dodatno unijeti.

Proračun doze provodi se ovisno o razini glukoze u krvi, tromjesečju trudnoće. U prva tri mjeseca potreba za hormonom ispod 1 jedinice na 1 kg tjelesne težine. U većini slučajeva pacijenti uspijevaju kontrolirati glukozu u krvi dijetom ili joj dodaju male doze hormona.

Kontrola šećera u krvi

Drugo tromjesečje najteže je za gestacijski dijabetes. U trudnica se doza povećava za gotovo 1,5-2 puta, a do trećeg tromjesečja pankreas fetusa počne djelovati, nisu potrebne velike doze.

U periodu rađanja djeteta nakon primjene inzulina često se javljaju napadi hipoglikemije. Nastaju zbog oštrog pada nivoa šećera. Stoga je važno:

  • striktno slediti preporuke o vremenu jela nakon injekcije,
  • biti u stanju izračunati dozu hormona ovisno o koncentraciji šećera i količini ugljikohidrata u hrani,
  • ravnomerno rasporediti hranu ugljenih hidrata tokom dana,
  • pratite nivo glukoze u krvi najmanje 5 puta dnevno.

I ovdje je više o lijeku Diabeton za dijabetes.

Imenovanje inzulina indicirano je trudnicama sa gestacijskim dijabetesom s nedovoljnom ishranom, vježbanjem i biljnim lijekovima. Hormonske injekcije koriste se i za simptome dijabetičke fetoppatije. Za odabir lijeka, raspored primjene i doziranje potrebno je pratiti razinu šećera u krvi i zapise u trimestru. Kada je terapija inzulinom važna, važno je strogo slijediti preporuke za sastavljanje prehrane, vrijeme obroka i samokontrolu glukoze u krvi.

Za dijabetes morate jesti voće, ali ne sve. Na primjer, ljekari preporučuju različite vrste 1 i 2, za gestacijski dijabetes u trudnica. Šta možete jesti? Koji smanjuju šećer? Što je kategorički nemoguće?

Budućim majkama bez propusta propisuje se dijeta za gestacijski dijabetes. Pravilno odabrana hrana, racionalno dizajniran stol pomoći će da se izbjegnu ozbiljne posljedice. Da li je moguće jesti lubenicu, dinje? Koji je meni pogodan za gestacijski dijabetes?

Ako se dijabetes pouzdano uspostavi, glukometri postaju nepromijenjeni pratioci pacijenta. Važno je pravilno ga odabrati i odrediti indikacije. Šta je potrebno za tip 1 i 2, s gestacijskim dijabetesom? Kako dobiti besplatan glukometar?

Dijabetes se sprečava i kod onih koji su samo predisponirani za njegovu pojavu i kod onih koji su već bolesni. Prva kategorija zahtijeva primarnu prevenciju. Glavne mjere kod djece, muškaraca i žena svode se na prehranu, fizičku aktivnost i pravi način života. Uz tip 2, kao i 1, provodi se sekundarna i tercijarna profilaksa radi izbjegavanja komplikacija.

Jedan od najboljih lijekova smatra se Diabeton za dijabetes. Pilule pomažu u liječenju drugog tipa. Kako uzimati lijek?

Pogledajte video: Gestacijski dijabetes (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar