Funkcije gušterače u ljudskom tijelu

Gušterača se nalazi odmah ispod i iza stomaka, na mestu gde se spaja sa crevima. Funkcije gušterače su da proizvodi probavne enzime koji pomažu probavljanju hrane koju jedemo i regulira šećer u krvi izlučivanjem inzulina i glukagona. Gvožđe je važan organ, ali moguće je živjeti bez njega. Samo u slučaju uklanjanja žlijezde bit će potrebno stalno primati hormone i probavne enzime u obliku lijekova.

Struktura i položaj organa

Gušterača je izduženi stožast organ koji se nalazi iza, iza stomaka, a u ležećem položaju se nalazi ispod njega, otuda i njegovo ime. Žlezda je dužine nešto više od 15 cm i teška 80-90 g. Sastoji se od glave, tijela i repa. Desna strana žlijezde, nazvana glava, pričvršćena je za dvanaestopalačno crijevo, lijeva konična lijeva ispružena je s lijeve strane i naziva se tijelom. Gušterača se završava repom blizu slezine.

95% ćelija žlezde proizvodi sok pankreasa koji se sastoji od enzima koji razgrađuju hranu. Tu spadaju:

  • tripsin i kimotripsin neophodni za varenje proteina,
  • amilaza razgrađuje ugljene hidrate,
  • lipaza masti pretvara u masne kiseline.

Enzimi se izlučuju u kanal preko cijele žlijezde, od repa do glave, pa i u dvanaesnik.

Preostalih 5% ćelija pankreasa su endokrine, nazvane otočići Langerhansa. Oni proizvode nekoliko vrsta hormona koji se oslobađaju direktno u krvotok, a također reguliraju rad pankreasa i glukozu u krvi.

Dakle, funkcije gušterače u ljudskom tijelu su sljedeće:

  • izlučivanje probavnih enzima za probavu hrane koja ulazi u organizam,
  • održavanje zdrave razine šećera, što je od vitalnog značaja za rad svih ključnih organa, uključujući mozak, jetru i bubrege.

Kako djeluje vanjski dio

Da bismo razumjeli za šta je gušterača odgovorna u ljudskom tijelu, prisjetimo se onoga što predstavlja proces probave. Zadatak probave je razgraditi hranu na najmanje sastojke koji se mogu apsorbirati u krv. Proces započinje čak i u ustima kada žvačemo hranu i obilno je navlažimo slinom koja sadrži amilazu. U ustima započinje raspad ugljikohidrata. Nadalje, u želucu se pod utjecajem želučanog soka probavlja protein. Kvržica hrane koja se formirala u želucu i nazvana himeroza spušta se u dvanaestopalačno crijevo, gdje se najzad probavlja djelovanjem soka pankreasa i žuči izlučujući se putem žučnih kanala. Raspad masti se događa samo ovdje, pod djelovanjem žuči i lipaze, koju izlučuje gušterača.

Zdrava gušterača luči dnevno oko litre enzima.

Izlučivanje soka iz žlijezde sadrži neaktivne enzime koji se aktiviraju samo u dvanaesniku. Da bi neutralizirao želudačni sok u himici, proizvodi bikarbonat. Taj sekret gušterače reguliše kiselost himera, štiti crevni zid od štetnih učinaka želučane kiseline i stvara normalno okruženje za rad probavnih enzima. Oni dovršavaju razgradnju hrane u hranjive sastojke, koji se 95% apsorbiraju u krvotok u tankom crijevu.

Unutrašnja sekrecija pankreasa

Zašto je gušterača potrebna kao dio ljudskog endokrinog sustava? Podsjetimo, važan dio funkcije pankreasa u ljudskom tijelu je da on proizvodi nekoliko vrsta hormona. To se događa u posebnim ćelijama - otočićima Langerhans, nazvanim po njemačkom patologu Paulu Langerhansu, koji ih je prvi otkrio u 19. stoljeću. Ovi otočići žlijezde sastoje se od različitih vrsta ćelija koje proizvode sljedeće hormone:

  • A ćelije - glukagon,
  • B ćelije - insulin,
  • D ćelije - somatostatin,
  • F ćelije su polipeptid pankreasa.

Zanimljivo je da različite vrste ćelija žlezde nisu nasumično raspoređene. Ćelije koje proizvode inzulin nalaze se u središtu otočića i okružene su "školjkom" preostalih vrsta ćelija.

Pankreasni inzulin obavlja najvažnije funkcije u našem tijelu:

  • prenosi glukozu iz krvi u mišiće i tkiva radi njene daljnje upotrebe u obliku energije,
  • pomaže jetri da pohrani glukozu u obliku glikogena u slučaju da joj bude potrebna u velikim količinama - stres, trening i druga opterećenja.

Insulin i glukagon djeluju uvijek u tandemu kako bi održali ravnotežu glukoze u krvotoku. S porastom njegove razine, ćelije pankreasa B oslobađaju inzulin, a kad njegova brzina opada, A stanice luče glukagon. Ovaj hormon uzrokuje da jetra pretvori zalihe glikogena u glukozu koja potom ulazi u krvotok.

Preostali hormoni pankreasa igraju ulogu u regulaciji i održavanju funkcije stanica koje izlučuju inzulin i glukagon.

Čimbenici koji nepovoljno utječu na rad organa

Gušterača je fino podešen organ koji utječe na stanje čitavog našeg tijela. I najmanji kvar u njenom radu može izazvati složene i teške liječenja bolesti. Postoje faktori rizika koji podliježu našoj kontroli i oni na koje ne možemo utjecati. Čimbenici rizika su svi koji povećavaju šanse da obole od žlezde.

Čimbenici rizika koji nisu pod utjecajem:

  • Starost. Rizik od bolesti gušterače povećava se tokom godina, posebno nakon 45 godina.
  • Paul Muškarci se razbole češće od žena. To se uglavnom pripisuje pušenju, iako se u posljednje vrijeme trend odmicao, žene su počele mnogo više pušiti.
  • Trka. Afroamerikanci su bolesniji od bijelih. Medicina to još uvek ne može objasniti.
  • Nasljednost Neke mutacije gena mogu se prenijeti s roditelja na djecu i izazivati ​​patologije pankreasa. Prisutnost ili odsutnost takvih gena može se pokazati posebnim genetskim testiranjem.

Negativni faktori koje je moguće eliminisati sami:

  • pušenje - udvostručuje rizik od raka pankreasa,
  • alkohol - njegovim viškom se luči žlijezda, raste iznutra, počinje propadati iznutra, započinje proces samo-probave organa,
  • prekomjerna težina i pretilost - za 20% povećava vjerojatnost patologija žlijezde, trbušna mast koja se nalazi u području struka posebno je opasna,
  • dugotrajni kontakt sa štetnim hemikalijama na poslu - hemijsko čišćenje, obrada metala, itd.

Prisutnost ovih faktora rizika ne znači da ćete se razboliti. Medicina poznaje slučajeve kada je osoba dobila bolest pankreasa čak i u potpunom odsustvu takvih stanja. No, poznavanje ovih faktora pomoći će vam da budete informiraniji u tom pitanju i, ako je potrebno, donijeti ispravnu odluku prilikom odabira medicinske njege.

Što se događa s disfunkcijom gušterače i kako se liječi

Glavni zadatak žlijezde je dovršavanje prerade hrane koja je primljena u tijelu. Da bi to postigao, on proizvodi enzime. Ali pod utjecajem negativnih čimbenika nastaju njegovi kvarovi, žlijezda se ne nosi sa svojim zadatkom. Tada postoje različite patologije gušterače.

Za ublažavanje akutne boli može biti potrebna hospitalizacija i hitna operacija, na primjer, ako ju je uzrokovao kamen koji je blokirao kanal. Standardni tretman je eliminiranje faktora rizika (alkohol, pušenje, itd.), Post, pijenje dosta tečnosti, dijeta i uzimanje lijekova protiv bolova, ako je potrebno.

Bolesti povezane sa oštećenom proizvodnjom enzima

Teško je precijeniti važnost gušterače, čiji rad čitavom tijelu pruža energiju i hranjive sastojke. Tipično, probavni enzimi koje izlučuje on aktiviraju se tek kada uđu u tanko crevo. Ako dođe do kvara i oni se aktiviraju u samoj žlijezdi, on se oštećuje i počinje sam sebe uništavati. Kada je oštećena sekretorna aktivnost žlijezde, nastaju bolesti različite težine.

Akutni pankreatitis

U pravilu počinje odjednom, traje od nekoliko dana do sedmice. Najčešći uzrok bolesti je začepljenje u kanalu žlijezde, odnosno vodena ampula. Anatomski bilijarni trakt i pankreasni kanal spojeni su na jednom mjestu zvanom Vaterova ampula, odakle žuč i pankreasni sok ulaze u tanko crijevo. Ako se žučni kamenci, krećući se duž kanala, začepe ovu ampulu, onda enzimi ne mogu napustiti žlijezdu, akumulirati se u njoj i nagrizati.

Akutni pankreatitis može biti uzrokovan i zloupotrebom alkohola, pušenjem, drogama, steroidnim liječenjem, visokim nivoom masti i nasljednim faktorom. Karakteristični su simptomi:

  • akutna bol u hipohondriju,
  • mučnina i povraćanje
  • groznica
  • bolovi u mišićima
  • brzi puls.

Blaga bol počinje u gornjem dijelu trbuha, a zatim se intenzivira, šireći se i u leđa. Zbog stalnih i nepodnošljivih bolova, osoba se osjeća vrlo bolesno i potrebna joj je hitna medicinska pomoć. U prva 24 sata pacijent prima obilno piće, dozvoljeno mu je jesti tek nakon 48 sati. Za zaustavljanje akutne boli propisani su opojni lijekovi protiv bolova. Ako kameni žuči postanu uzrok bolesti, tada se njima manipulira da bi se izvukli. Većina bolesnika s akutnim pankreatitisom oporavlja se u roku od 5-7 dana.

Hronični pankreatitis

Ponavljani i nepravilno liječeni napadi akutnog pankreatitisa prevode bolest u kroničnu fazu. Pri tome se gušterača dodatno uništava, u njoj se formiraju ožiljci, kalcificirani kamenje i ciste koji blokiraju njen izlučni kanal. Nedostatak enzima usložnjava asimilaciju hrane, prouzrokuje nedostatak potrebnih elemenata za tijelo i izaziva dijabetes.

U početku se bolest slično zbunjuje s akutnim pankreatitisom zbog sličnih simptoma. Ali kako napreduje, pacijenti gube apetit i težinu, iz usta se pojavljuju halitoza, proliv i masna stolica. U posebno opasnim slučajevima mogu se pojaviti unutrašnja krvarenja i crijevna opstrukcija.

Postoji mnogo uzroka hroničnog pankreatitisa, ali 70% slučajeva je povezano sa hroničnim alkoholizmom. Između ostalih razloga postoje:

  • sužavanje kanala ili njegovo začepljenje kamenjem žučne kesice / gušterače,
  • cistična fibroza, koja uzrokuje stvaranje sluzi u plućima, utječe i na probavne enzime, oni postaju gusti i viskozni, začepljuju kanale i krvne žile u tijelu žlijezde,
  • visok nivo kalcijuma i triglicerida u krvi,
  • genetika.

U hroničnoj fazi patološke promjene žlijezde postaju nepovratne. Liječenje se fokusira na uzimanje lijekova protiv bolova, umjetnih enzima koji poboljšavaju apsorpciju ugljikohidrata, masti i proteina. Hirurška intervencija je potrebna kada je potrebno otključati ili proširiti kanal pankreasa, ukloniti ciste i kamenje.

Patologija endokrinih ćelija

Kada se u tijelu poremeti endokrina sekrecija gušterače, to uzrokuje neravnotežu u proizvodnji i regulaciji hormona koje proizvodi. Od svih bolesti gušterače, dijabetes je najčešća dijagnoza.

Dijabetes je metabolički poremećaj. Metabolizam pokazuje kako naše tijelo apsorbira probavljenu hranu. Većina unesene hrane razgrađuje se na glukozu, glavni izvor energije u ćelijama našeg tijela. Ali glukoza ne može prodrijeti u same stanice, za to joj je potreban inzulin. Povećan sadržaj glukoze u bolesnika sa šećernom bolešću ima nekoliko razloga:

  • inzulin se uopće ne proizvodi,
  • nedovoljno lučenje inzulina,
  • prisustvo ćelija otpornih na inzulin (neosjetljivih).
Mnogi pacijenti mogu kontrolirati svoje stanje slijedeći zdravu prehranu, vježbajući i redovito provjeravajući razinu šećera u krvi. Ali druga vrsta dijabetesa je progresivna bolest i vremenom će čovjek morati uzimati inzulin.

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest kod koje imunitet napada i uništava B stanice žlijezde koje proizvode inzulin. Tačan uzrok bolesti nije poznat, liječnici je povezuju s genetskim i okolišnim čimbenicima. Dijagnoza se postavlja ili odmah nakon rođenja, ili do 20. godine. Oko 10% svih slučajeva dijabetesa je tipa 1. Nazivaju ga i inzulinsko ovisnim, odnosno ti će pacijenti uzimati inzulin tokom života, redovno uzimati krvne pretrage i pridržavati se preporučene prehrane.

Dijabetesu tipa 2 dijagnosticira se nedostatak inzulina ili kada stanice ne reagiraju na njega, odnosno otporne su na inzulin. Otprilike 90% slučajeva dijabetesa širom svijeta je tipa 2. Karakteriziraju ga simptomi poput učestalog mokrenja, gubitka težine, pretjerane žeđi i nedostatka energije.

Ko je u riziku:

  • Ljudi koji pate i od pretilosti, posebno u trbuhu. Višak masnoće uzrokuje da tijelo proizvodi tvari koje narušavaju rad kardiovaskularnog sustava i smanjuju ljudsku brzinu metabolizma.
  • Starost. Rizik od pojave dijabetesa raste kako odrastate. Razlog stručnjacima nije poznat, ali oni tvrde da s godinama s malo viška kilograma gubimo fizičku aktivnost.
  • Porodična priča. Rizik od bolesti povećava se za one koji su imali bliskog dijabetičkog srodnika.
  • Muškarci sa niskim testosteronom. Naučnici ovaj indikator povezuju s inzulinskom rezistencijom.

Ne trebate imati bogatu maštu da biste shvatili da je željezo koje proizvodi hemijske elemente usko povezane s probavom hrane vrlo osjetljivo na zloupotrebe i viškove. Prejedanje, gojaznost, upotreba velikih količina masti, šećera i alkohola doprinose postepenoj inhibiciji i atrofiji njegovih funkcija. Dugotrajni stres koji iskusi bilo koji organ, uključujući gušteraču, dovodi do bolesti.

Uloga gušterače u probavi

Šta gušterača radi u ljudskom tijelu? Logičnije bi bilo početi s najjednostavnijom i najočitijom funkcijom - probavnom; na to je prilično teško ukratko odgovoriti. Kakva je funkcija pankreasa u probavnom sistemu?

Proizvodi enzime koji učestvuju u raspadu glavnih sastojaka hrane - ugljenih hidrata, masti i bjelančevina. Egzokrina funkcija pankreasa očituje se u stvaranju soka pankreasa koji se uklanja posebnim kanalom u dvanaesnik. Ovde, njegov sok u kombinaciji s žuči jetre razgrađuje hranu do stanja koja omogućava fragmentima da prođu kroz crijeva.

Gušterača je takođe odgovorna za proizvodnju sledećih enzima:

  • lipaza - melje velike konglomerate masti,
  • laktaza, amilaza, invertaza i maltaza razgrađuju ugljene hidrate,
  • tripsin je enzim koji razgrađuje samo proteine.

Svi ovi enzimi počinju stvarati žlijezde odmah nakon što hrana uđe u želudac. Taj proces traje 7-12 sati.

Proizvodnja enzima ovisi o sastavu hrane. Ako protein preovlađuje u kvržici hrane, tada žlijezda počinje intenzivno opskrbljivati ​​tripsinom. Velika količina masti doprinosi proizvodnji lipaze.Isto tako, stimulirana je proizvodnja enzima koji uništavaju ugljikohidrate.

Suština egzokrine funkcije ove žlijezde je da lučenje soka i enzima pankreasa u potpunosti odgovara količini i kvaliteti konzumirane hrane. Zahvaljujući ovoj funkciji osigurava se ne samo probava hrane, nego i zaštita same žlijezde. Uz uravnoteženu raspodjelu svih probavnih tvari sintetiziranih žlijezdom, ovaj organ je pouzdano zaštićen od moguće samo-uništenja. Kada se izluči sok pankreasa u količini koja odgovara količini konzumirane hrane, on se u potpunosti odlaže u dvanaestopalačno crijevo, bez oštećenja žlijezde.

Endokrina funkcija

Gvožđe obavlja svoju intracekretornu ulogu stvaranjem niza hormona koji se izlučuju ne u probavni sistem, već u krv, utičući na stanje čitavog organizma.

Šta proizvodi gušterača radeći endokrinu funkciju? Hormoni se stvaraju u posebnim organskim strukturama koje se nazivaju otočići Langerhansa. Sačinjavaju ih stanice koje su specijalizirane za proizvodnju određenih hormona. Ovo su sledećih pet vrsta ćelija:

  • alfa ćelije proizvode glukagon,
  • beta ćelije proizvode insulin,
  • delta ćelije su se specijalizovale na somatostatin,
  • D1 ćelije snabdevaju telo vazoaktivnim crevnim polipeptidima,
  • PP ćelije proizvode polipeptid pankreasa.

Najpoznatiji hormon je inzulin. Reguliše količinu glukoze u krvi.

Uništenjem beta ćelija nastaje nedostatak inzulina, što je početak razvoja šećerne bolesti.

Endokrina ili endokrina funkcija žlijezde očituje se u humoralnoj kontroli tijela. Ovo je evolucijski najraniji način upravljanja. Gušterača kontrolira količinu inzulina i somatostatina koji uđu u krvotok, zbog čega se formira hormonalna ravnoteža i osigurava normalno stanje tijela.

Odnos funkcija sa strukturom i lokacijom žlijezde

Gušterača je paradoksalni fenomen, koji kombinira nekoliko funkcija koje nemaju očiglednu logičku povezanost jedni s drugima. Ovaj paradoks posljedica je evolucije funkcija i organa.

Kod nekih kralježnjaka probavne i endokrine funkcije su razdvojene i koncentrirane u različitim organima. U ljudi i većine kralježnjaka različite su strukture bile koncentrirane u jednom organu.

Unatoč činjenici da je uloga gušterače u ljudskom tijelu raznolika, osnovna funkcija i dalje je probavna.

U svakom sistemu životne podrške svi su organi smješteni tako da brzo i efikasno obavljaju svoje vlastite funkcije. Naročito je princip racionalnog postavljanja organa relevantan za probavni sistem. Digestivne funkcije gušterače moguće su samo uz brzi ulazak pankreasnog soka u dvanaesnik. Takođe bi trebalo brzo da dođe i žuči iz jetre.

Gušterača se nalazi u petlji koju formiraju želudac i dvanaestopalačno crevo. Desno od stomaka je jetra. Smještena na određenoj udaljenosti jedan od drugog okomito, ova dva organa su u dodiru s kanalima kroz koja žuč i pankreasni sok ulaze u dvanaesnik.

Struktura i funkcije gušterače povezane su s potrebom da se osigura probavna funkcija. Iz tog razloga, najveći dio žlijezde - glava bi trebala biti u neposrednoj blizini dvanaesnika.

Položaj svih ostalih struktura žlijezde koje ne djeluju na probavu vezan je za glavu.

Gvožđe je mehanička unija u jednom tijelu različitih struktura i funkcija. Ako odgovorite na pitanje, zašto vam treba gušterača, dobit ćete vrlo dug odgovor, koji se može svesti na jednu frazu - za sekretornu kontrolu aktivnosti cjelokupnog organizma.

Patologija gušterače

Sve bolesti ovog organa povezane su s kršenjem određene funkcije. Najčešće bolesti su pankreatitis i dijabetes. U prvom slučaju se u žlijezdi razvija upalni proces, koji utječe na njegove probavne funkcije. Drugo, proizvodnja inzulina je poremećena, što dovodi do poremećaja metabolizma u cijelom tijelu.

Porijeklo obje patologije još nije u potpunosti razjašnjeno, ali ljudi koji zloupotrebljavaju alkohol i nikotin obično pate od akutnog pankreatitisa. Upalni procesi mogu se razviti na pozadini jakog stresa i intoksikacije. Oba faktora potiču hiperfunkciju žlijezde, što rezultira da njeno tkivo uništava višak soka gušterače. Potaknite ovaj proces i bolesti jetre.

Paradoks je da kod ljudi koji imaju dijabetes željezo u svakom pogledu može biti zdravo. Jednostavno je zato što njegove beta ćelije iz nekog razloga prestaju raditi u punom kapacitetu. Nepostojanje uzročne veze između pankreatitisa i dijabetesa još jednom dokazuje evolucijsku neovisnost razvoja različitih struktura jednog organa.

Pankreatitis je ozbiljna i opasna bolest. Međutim, ona se može izlečiti različitim metodama, uključujući hirurške i medicinske. Nezavisna metoda borbe protiv pankreatitisa dijeta je koju ćete se morati pridržavati cijeli život. Terapijsko značenje prehrane je olakšavanje procesa probave, a također i za sprečavanje stimulacije hiperfunkcije žlijezde.

Uz dijabetes, ljudi će morati trajno živjeti. Budući da gušterača više ne može regulirati aktivnost tijela sinteziranjem prave količine inzulina, čovjek preuzima tu funkciju.

Glavna briga dijabetičara je stalno praćenje količine inzulina i glukoze u krvi.

Retke bolesti uključuju cističnu fibrozu, ciste i rak pankreasa. Cistična fibroza je sistemska nasledna bolest. Karakterizira ga kršenje funkcija mnogih organa. U tom slučaju se u gušterači formira difuzna fibroza.

Gušterača je od velikog značaja za normalno funkcionisanje celog organizma. Pojava bilo kakvih patologija u ovom organu uvijek je vrlo ozbiljna, zahtijeva stalno liječenje ili hiruršku intervenciju. Funkcije u tijelu koje ovaj sistem obavlja su najvažnije.

Pogledajte video: OVO su SIMPTOMI RAKA PANKREASA - Prepoznajete li ih (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar