Tumori pankreasa

Rak pankreasa - maligna neoplazma koja potiče iz epitela žljezdanog tkiva ili kanala pankreasa.

Rak pankreasa
ICD-10C 25 25.
ICD-10-KMC25.0, C25.1 i C25.2
ICD-9157 157
ICD-9-KM157.1, 157.8, 157.0 i 157.2
Omim260350
Diseasesdb9510
Medlineplus000236
eMedicinamed / 1712
MrežicaD010190

Incidencija raka pankreasa se svake godine povećava. Ova bolest je šesti najčešći karcinom među odraslom populacijom. To pogađa uglavnom starije osobe, podjednako često i muškarce i žene. Rak gušterače trenutno je na četvrtom mjestu među uzrocima smrti od raka. Prema preliminarnoj procjeni Američkog društva za borbu protiv raka, u 2015. godini taj će tumor otkriti u 48 960 ljudi, a umrijeti će 40 560 pacijenata. Rizik od raka u svakom stanovniku Sjedinjenih Država tokom života je 1,5%.

Faktori rizika za rak gušterače su:

Prekancerozne bolesti uključuju:

Tipično, tumor zahvaća glavu žlijezde (50-60% slučajeva), tijelo (10%), rep (5-8% slučajeva). Postoji i potpuna lezija gušterače - 20-35% slučajeva. Tumor je gusti gomoljasti čvor bez jasnih granica, u presjeku je bijeli ili svijetložuti.

Nedavno je otkriven gen koji utječe na oblik normalnih stanica pankreasa, koji mogu biti uključeni u razvoj raka. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, ciljni gen je P1 protein kinaza gen (PKD1). Djelujući na njega, to će biti moguće inhibirati rast tumora. PKD1 - kontrolira i rast tumora i metastaze. Trenutno su istraživači zauzeti stvaranjem PKD1 inhibitora kako bi se mogao dodatno testirati.

Studija provedena u Medicinskom centru Langon na Univerzitetu u New Yorku otkrila je da se karcinom gušterače 59% vjerovatnije razvija kod pacijenata sa mikroorganizmom u ustima Porphyromonas gingivalis. Takođe je rizik od bolesti dvostruko veći ako se pacijent otkrije Aggregatibacter actinomycetemcomitans. Razvija se skrining test koji će utvrditi verovatnoću za nastajanje raka pankreasa.

Ukupno postoji 5 histoloških oblika raka pankreasa:

  • Adenokarcinom
  • Skvamozni ćelijski karcinom
  • Cystadenocarcinoma
  • Karcinom akinarnih ćelija
  • Nediferencirani rak

Najčešći adenokarcinom zabilježen u 80% slučajeva raka pankreasa.

Limfogena metastaza raka pankreasa ima 4 stadija. U prvom stupnju su zahvaćeni pankreatoduodenalni limfni čvorovi (blizu glave gušterače), u drugom - retropilorični i hepatoduodenalni, zatim celijaki i superiorni mezenterični limfni čvorovi, a u četvrtom stadiju - retroperitonealni (paraaortni) limfni čvorovi.

Hematogene metastaze dovode do razvoja udaljenih metastaza u jetri, plućima, bubrezima, kostima.

Osim toga, postoji implantacijski prijenos tumorskih stanica duž peritoneuma.

Klinička klasifikacija TNM odnosi se samo na egzokrine karcinom gušterače i neuroendokrine tumore gušterače, uključujući karcinoide.

T - primarni tumor

  • Tx - primarni tumor se ne može procijeniti
  • T0 - nedostatak podataka o primarnom tumoru
  • Tis - karcinom in situ
  • T1 - tumor ne veći od 2 cm u najvećoj dimenziji unutar gušterače
  • T2 - tumor veći od 2 cm u najvećoj dimenziji unutar gušterače
  • T3 - tumor se proteže izvan gušterače, ali ne zahvaća trup celijakije ili superiornu mezenterijsku arteriju
  • T4 - tumor raste u deblu celijakije ili superiornoj mezenterijskoj arteriji

Tis uključuje i pankreasnu intraepitelnu neoplaziju III.

N - regionalni limfni čvorovi

  • Nx - Regionalni limfni čvorovi se ne mogu procijeniti.
  • N0 - nema metastaza u regionalnim limfnim čvorovima
  • N1 - postoje metastaze u regionalnim limfnim čvorovima

Napomene: Regionalni limfni čvorovi su periopankreatin čvorovi koji se mogu podijeliti na sljedeći način:

grupa čvorovalokalizacija
Vrhiznad glave i tijela
Nižeispod glave i tijela
Prednjiprednji pankreasno-duodenalni, pilorični (samo za tumore glave) i proksimalni mezenterijski
Stražnjistražnji pankreas-duodenal, limfni čvorovi zajedničkog žučnog kanala i proksimalni mezenterijski
Slezenačvorovi vrata slezine i repa gušterače (samo za tumore tijela i repa)
Celiacsamo za tumore glave

M - udaljene metastaze

  • M0 - nema udaljenih metastaza,
  • M1 - postoje udaljene metastaze.

pozornicakriterijum Tkriterij Nkriterij M
Faza 0TisN0M0
Faza IAT1N0M0
Faza IBT2N0M0
Faza IIAT3N0M0
Faza IIBT1, T2, T3N1M0
III fazaT4Bilo koji NM0
IV fazaBilo koji TBilo koji NM1

Simptomi raka gušterače često nisu specifični i nisu izraženi, u vezi s tim što se tumor u mnogim slučajevima otkriva u kasnim fazama procesa. Među simptomima najčešće je prisutna opstruktivna žutica tokom klijanja ili kompresije žučnih kanala.

Ako tumor zahvaća glavu žlijezde, tada se manifestuje kao Courvoisierov sindrom: prilikom palpacije desnog gornjeg kvadranta trbuha, žučni mjehur se povećava zbog žučnog pritiska. Rak tijela i repa gušterače prati bol u epigastriju, koji zrači u donji dio leđa i ovisi o položaju tijela. Klijanje tumorima želuca i poprečnog debelog creva uzrokuje poremećaje u njihovoj propusnosti. U budućnosti je funkcija žlijezde i drugih organa probavnog trakta poremećena. Moguće je krvarenje iz pogođenih organa.

Rak gušterače prati i uobičajeni simptomi karakteristični za maligne tumore: intoksikacija rakom, smanjeni apetit i tjelesna težina, opća slabost, groznica itd.

Tradicionalne dijagnostičke metode istraživanja su ultrazvuk i kompjuterska tomografija sa pojačavanjem bolusnog kontrasta. Ove metode nam omogućuju vizualizaciju ne samo učestalosti primarne tumorske mase, već i procjenu prisutnosti metastaza, istodobne patologije. Uz to, primjenjuju se rendgenske metode prema indikacijama, kao što su ispitivanje želuca i dvanaestopalačnog creva barijevim sulfatom (za procjenu prisustva oštećenja punjenja uslijed kompresije tumora), endoskopska retrogradna holangiopancreatografija (za procjenu prevalencije oštećenja žučnih kanala i gušterače, morfološka provjera). U dijagnostičke svrhe može se koristiti laparotomija sa biopsijom.

Pored metoda za utvrđivanje anatomskih značajki stvaranja gušterače, postoje metode koje mogu individualno odrediti prognozu bolesti. Jedna od tih metoda je i određivanje matriks metaloproteinaza u krvi.

Endoskopski uređivanje ultrazvuka

Značajan napredak u dijagnostici karcinoma gušterače u ranoj fazi je endosonografija (endoskopski ultrazvuk). Za razliku od klasičnog ultrazvuka, za endosonografiju se koristi fleksibilni endoskop s video kamerom i ultrazvučnom sondom koji se može ubaciti u crijeva direktno na proučavanu formaciju. Endosonografija rešava problem jasnoće slike koji nastaje prilikom ispitivanja dubokih organa transdermalnom metodom. U karcinomu gušterače, endoskopski ultrazvuk omogućava vam da postavite dijagnozu u 90-95% slučajeva razjasniti u ranoj fazi.

Jack Andraki Tester Edit

Početkom 2012. Jack Andraka, 15-godišnji brucoš iz srednje škole North County u predgrađu Baltimorea u Glen Burnieju u američkoj državi Maryland izumio je testera za rak koji može dijagnosticirati karcinom gušterače, pluća i testisa. rane faze analizom krvi ili urina. Navedeni ispitivač kreiran je na osnovu papira za provođenje testova dijabetesa.

Prema autoru, prema pogrešnim procjenama, metoda je više od sto puta brža, desetine do hiljade puta jeftinija (ispitivač papira za masovnu proizvodnju košta ne više od 3 centa) i stotinu je puta osjetljiviji od metoda koje su postojale prije testiranje. Točnost preliminarnih izjava može biti 90% ili više. Razvoj i istraživanje mladog izumitelja potaknula je smrt uslijed raka gušterače bliskog prijatelja dječakove porodice.

Jack Andraca je za svoj inovativni razvoj primio grant u iznosu od 75 000 USD u maju 2012. na Svjetskom takmičenju za postignuća učenika i nauke, koje se svake godine održava u SAD-u (Intel ISEF 2012). Grantove je finansirao Intel. U januaru 2014. u časopisu Forbes objavljen je članak u kome se dovodi u pitanje način na koji je testiran Jack Andrak.

  • Hirurška intervencija (prema indikacijama, u nedostatku metastaza - u 10-15% slučajeva)
  • Radioterapija (zajedno sa hirurgijom)
  • Hemoterapija
  • Hormonska terapija
  • Simptomatska terapija (anestezija itd.)
  • Viroterapija
  • Nepovratna elektroprivreda (Nanorear)

Od hirurških metoda, pankreatoduodenalna resekcija najčešća je kod raka pankreasa (Whippleova operacija) koja podrazumijeva uklanjanje glave gušterače tumorom, presjek dvanaestopalačnog crijeva, dio želuca i žučnog mjehura sa regionalnim limfnim čvorovima. Kontraindikacija za operaciju je širenje tumora na velike susjedne žile i prisustvo udaljenih metastaza.

Postoperativni tretman, nazvan adjuvantna terapija, daje se pacijentima koji nemaju otkrivene znakove zaostale bolesti, ali postoji vjerojatnost da u tijelu ostanu mikroskopske čestice tumora, koje se, ako se ne liječe, mogu dovesti do recidiva i smrti tumora.

Uslovno nepovoljno. Savremene hirurške tehnike mogu smanjiti perioperativnu smrtnost i do 5%. Međutim, srednji opstanak nakon operacije je 15-19 meseci, a petogodišnje preživljavanje je manje od 20%. Ako potpuno uklanjanje tumora nije moguće, recidivi gotovo uvijek slijede, u operiranih bolesnika s relapsom životni vijek je 3-4 puta duži nego u operiranih bolesnika. Trenutno stanje medicine ne omogućava efikasno liječenje raka gušterače i uglavnom se fokusira na simptomatsku terapiju. U nekim slučajevima blagotvorno dejstvo daje terapija interferonom. Prosječna stopa 5-godišnjeg preživljavanja nakon radikalnog kirurškog liječenja je 8-45%, što ga čini jednom od najopasnijih bolesti.

Opće informacije

Tumori gušterače mogu se oblikovati i u endokrinom i u vanjskom dijelu, ali prevladavaju egzokrine neoplazme. Među njima, prevladavaju maligni tumori i to u 90% slučajeva koji su adenokarcinomi pankreasa. Benigni tumori su rijetki, razvijaju se uglavnom iz ćelija koje proizvode probavne enzime, kao i sluzokože (cistadenoma). Tumori nastali iz Langerhansovih ćelija (endokrini dio gušterače) mogu biti hormonski aktivni ili inertni. Hormonski aktivni tumori imaju najsvjetliju kliniku, jer proizvode ogromnu količinu biološki aktivnih tvari i u tijelu izazivaju „hormonsku oluju“. Studije iz oblasti onkopatologije pankreasa potvrđuju da se tumori ovog organa kod žena otkrivaju dvostruko češće nego kod muškaraca, a vrhunska incidencija se javlja u 35-50 godina.

Klasifikacija tumora gušterače

Sve novotvorine po svom podrijetlu dijele se na benigne (visoko diferencirane) i maligne (nediferencirane). Osim toga, tumori gušterače su klasificirani prema lokalizaciji, histološkoj strukturi, funkcionalnim poremećajima. Neoplazma pankreasa može biti locirana u glavi, tijelu, repu, otočićima Langerhansa, kanalima ili se možda neće odrediti lokacija tumorskog čvora.

Prema histološkoj strukturi, u 80% slučajeva tumori gušterače su epitelijskog porekla (iz akinarnih i endokrinih ćelija, duktalnog epitela, nejasnog ili mješovitog porijekla), ne-epitelna tkiva, krvne i limfne žile mogu poslužiti kao izvor, a neoplazme mogu imati i dizontogenetsko i metastatsko podrijetlo.

Razlikuju se sledeći tipovi tumora pankreasa epitelne geneze: od akinarnih ćelija (benigni - adenomi, maligni - karcinoma ćelije), epitela duktusa (benigni - cistadenomi, maligni - adenokarcinomi, scirr, skvamozni i anaplastični karcinom).

Endokrini tumori gušterače mogu doći iz ćelija otočića Langerhansa (insulinomi, gastrinomi, vipomi) ili biti difuzni (karcinoidni). Prema stupnju diferencijacije stanica mogu biti visoko, srednji i nisko diferencirani; nalaze se i endokrini tumori miješanog i nejasnog porijekla, mukokarcinoidi, nediferencirani tipovi raka, tumorska stanja (hiperplazija i ektopija endokrinih stanica pankreasa, sindrom poliendokrine neoplazije).

Funkcionalna klasifikacija tumora gušterače uključuje slijedeća stanja: odsutnost poremećaja, neodređeno funkcionalno stanje, disfunkcija gušterače: hipofunkcija, hiperfunkcija (hipoglikemija i hiperglikemija, ahlorhidrija, proliv, Zollinger-Ellison sindrom sa gastrinomom, Werner-Morrison sindrom sa poliandokardijom neoplazija, hipersekrecija serotonina).

Opisani su najčešće benigni, limfoidni i neepitelijski tumori gušterače, cistadenokarcinomi, skvamozni i akinarni karcinom - opisani su izolirani slučajevi tih neoplazmi. Hormonski aktivni tumori obično su dobro razgraničeni iz zdravih tkiva, a čine ne više od 0,3% svih novotvorina pankreasa, u tri od njih četiri su predstavljena insulinoma. Klinički zloćudna priroda hormonalno aktivnih novotvorina može se odrediti samo prisutnošću hematogenih metastaza (najčešće jetrenih). Maligne novotvorine kanala čine 90% tumora gušterače i 80% pankreatobiliarne zone.

Simptomi tumora pankreasa

Većina tumora gušterače se možda neće manifestirati dugi niz godina. Ako se pojavila klinika za neoplazmu, sljedeće činjenice govore u prilog benignoj tumorskoj genezi: odsustvo anamneze karcinoma gušterače, odsutnost izražene kliničke bolesti i znakova intoksikacije tumora i spor rast neoplazme.

Adenomi pankreasnog porijekla nemaju kliničke manifestacije, često se slučajno otkriju tokom operacije ili obdukcije.Cistadenomi i cistadenokarcinomi mogu dostići ogromne veličine i zahvaljujući tome se vizualiziraju i palpiraju kroz prednji trbušni zid. Istodobno, klinička slika je dugo odsutna i pojavljuje se u kasnijim fazama, kada tumor počinje cijediti zajednički žučni i pankreasni kanal, crijeva, obližnje žile i živce.

Najupečatljivija klinika ima hormonalno aktivne tumore: trajno povišena razina inzulina za vrijeme insuloma dovodi do hipoglikemije, gastrinoma se izražava u razvoju Zollinger-Ellison sindroma (peptični ulkusi, značajna hipersekrecija želučanog soka, maligni tijek bolesti), vipomi se očituju Werner-Morrisonovim sindromom (proljev) , ahlorhidrija), karcinoid - hiperserotoninemija i karcinoidni sindrom (menopauzalni vrućice, proliv, grčevi u trbuhu, insuficijencija Ovaj stroj desnog srca).

Klinika malignih tumora pankreasnih kanala obično se pojavljuje tek u kasnim fazama bolesti, ima i opće manifestacije i znakove oštećenja susjednih organa. Uobičajeni simptomi povezani su sa intoksikacijom tumora: bol u trbuhu koji zrači u leđa, gubitak težine, astenija, anemija, nedostatak apetita. Klijanjem tumora u okolnim organima i tkivima manifestuju se simptomi oštećenja tih organa (ascites sa vaskularnom kompresijom, žutica i egzokrina insuficijencija gušterače s opstrukcijom tumora zajedničkog žučnog kanala i zajedničkog žučnog kanala, simptomi oštećenja želuca i dr.).

Dijagnoza tumora pankreasa

Za pravovremenu dijagnozu i precizno određivanje vrste tumora gušterače potreban je koordiniran rad gastroenterologa, hirurga i endoskopera. Bez korištenja modernih metoda vizualizacije i hemijskog tipiziranja neoplazmi gotovo je nemoguće identificirati tumor gušterače. Treba imati na umu da čak i najmoderniji dijagnostički uređaji i tehnike nisu uvijek u stanju odgovoriti na pitanje o prirodi lezije organa, kliničko iskustvo liječnika od velike važnosti u dijagnosticiranju novotvorina pankreasa.

Oštećenje gušterače ukazat će takvim studijama kao biohemijski test krvi, koprogram, studija izlučivanja probavnih sokova s ​​ezofagogastroduodenoskopijom. Sljedeći korak bit će imenovanje takvih neinvazivnih metoda istraživanja kao što su gastrografija i duodenografija, magnetna rezonanca pankreatoholangiografija, magnetska rezonanca gušterače, računalna tomografija bilijarnog trakta. Nakon otkrivanja tumora u tkivima pankreasa (veličina neoplazme može varirati od 2 mm do 200 mm) određuje se nivo homona i metabolita (adrenalin, norepinefrin, serotonin, kortizol, gastrin, vazoaktivni peptid, inzulin, glukagon, pankreas i C-peptid u krvi) , somatostatin itd.) i tumorske markere (CA19-9, CA 50, CA 242, CEA).

Da bi se razjasnila priroda lezije, koriste se i invazivne tehnike: endoskopska retrogradna holangiopankreatografija, celijakografija uzimanjem krvi iz vena pankreasa i određivanjem hormona u njoj, perkutana transhepatička kolangiografija, biopsija punkcijske pankreasa, laparoskopija. Ogromna količina istraživanja potrebna za identifikaciju tumora gušterače sugerira da je dijagnoza ovog stanja vrlo komplicirana, a jedinstvena shema dijagnostičkog pretraživanja još uvijek nije pronađena.

Tumori gušterače trebaju biti diferencirani s kroničnim pankreatitisom, cistama gušterače, ekstraorganskim retroperitonealnim tumorima i tumorima mezenterija crijeva, penetracijom želučanih ulkusa ili dvanaestopalačnog crijeva, aneurizmama velikih sudova, ehinokokozom i cistierkozom s hepatopankreatičnim lezijama.

Liječenje tumora gušterače

Liječenje benignih tumora samo je kirurško: distalna resekcija gušterače, resekcija glave gušterače, pankreatoduodenalna resekcija, enukleacija tumora. Nakon operacije obavlja se obavezni histološki pregled kako bi se razjasnila vrsta neoplazme.

Kod malignih novotvorina glavni se pravci terapije biraju na temelju kliničke situacije. Ako pacijent ima zloćudni karcinoid ili hormonalno aktivni karcinom lokaliziran u glavi gušterače, provodi se resekcija pankreatoduodenalna uz očuvanje piloričnog želuca. S gastrinomima često se provodi gastrektomija, selektivna vagotomija, pankreatoduodenalna resekcija, međutim vodeći gastroenterolozi i kirurzi još uvijek raspravljaju o učinkovitosti i izvedivosti ovih hirurških pomagala.

Kompleksna terapija tumora gušterače može uključivati ​​zračenje i polikemoterapiju (s visokim koeficijentom proliferacije, aktivnu sintezu hormona, malignost i metastazu novotvorine). Palijativno liječenje zloćudnih novotvorina ima za cilj obnavljanje odljeva žučnih i pankreasnih sokova, uklanjanje upalnog procesa u bilijarnom traktu i poboljšanje kvalitete života pacijenta. Za palijativne svrhe provode se sljedeće operacije: vanjska drenaža žučnih kanala prema Kerru i Halstedu, perkutana transhepatička drenaža žučnih kanala, holecistektomija, endoskopski pregled tumorske sture ekstrahepatičnih žučnih kanala, endoskopsko stentiranje žučnog kanala.

Konzervativno liječenje benignih neuroendokrinih tumora s niskom razinom stvaranja hormona, neizražena manifestacija endokrine hipersekrecije uključuje kombinaciju sandostatina i omeprazola. U liječenju tumora poput gastrinoma aktivno se koristi kombinacija H2 blokatora histaminskih receptora, antiholinergika i inhibitora protonske pumpe.

Predviđanje i prevencija tumora pankreasa

Prognoza za maligne tumore gušterače je izuzetno nepovoljna, što je povezano s njihovim asimptomatskim tokom i kasnom dijagnozom. Radikalno uklanjanje tumora moguće je samo kod svakog desetog bolesnika, ponavlja se svaki drugi tumor, a u 95% se nalaze udaljene metastaze tokom prvih 12 mjeseci nakon operacije. Kombinovana terapija ne poboljšava značajno stope preživljavanja: više od 5% pacijenata sa malignim tumorima pankreasne zone ostaje živo pet godina.

Prognoza za benigne tumore gušterače je povoljna - kod devet od deset pacijenata moguće je postići potpuno izlječenje. Uz to su benigne novotvorine ove lokalizacije kauistički rijetke. Ne postoji specifična profilaksa tumora gušterače, međutim, pridržavanje zdravog načina života, pravilna prehrana i adekvatan odmor smanjuju vjerovatnoću da se u tijelu formiraju novotvorine.

Pogledajte video: Kako se leči tumor pankreasa? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar