Što je bolje - tioktacid ili berlicija

Ljudi koji pate od dijabetesa često se suočavaju s njegovim komplikacijama. Ova bolest ima značajan utjecaj na unutarnje organe, ali jetra je najviše ugrožena. U mnogim slučajevima razvijaju se hepatitis, ciroza i druge ozbiljne patologije. Zbog toga je veoma važno spriječiti komplikacije nastale zbog dijabetesa. U te svrhe, pacijentima se propisuju posebni lijekovi. Među njima su se dobri pokazali Thioctacid i Berlition.

Karakterizacija lijeka Thioctacid

To je lijek s antioksidacijskim djelovanjem, koji regulira metabolizam ugljikohidrata i masti. Aktivni sastojak je lipoična kiselina. Pomaže u zaštiti stanica od toksičnog djelovanja slobodnih radikala neutralizacijom. Pored toga, on obavlja sljedeće funkcije:

  1. Obnavlja i podržava osnovne funkcije jetre.
  2. Smanjuje nivo pojedinih lipida, holesterola, glukoze u krvi.
  3. Poboljšava staničnu ishranu, metabolizam neurona.

Dostupan je u obliku filmom obloženih tableta, kao i intravenskih otopina.

Indikacije za upotrebu su:

  • Skup sporostojećih bolesti nervnog sistema koje nastaju zbog viška šećera.
  • Neurološka patologija koja se javlja kod pojedinaca koji zloupotrebljavaju alkohol.

Zbog nedostatka dovoljne prakse lijeka, ne preporučuje se upotreba sa:

  1. Period rađanja deteta.
  2. Dojenje.
  3. Dječija, tinejdžerska dob.
  4. Pojedinačna netolerancija na sastavne dijelove.

Tokom lečenja mogu se otkriti neželjeni neželjeni efekti:

  • Mučnina, povraćanje.
  • Bol u stomaku, crevima.
  • Kršenje stolice.
  • Slabljenje ukusa.
  • Kožni osip, kopriva, svrbež, crvenilo.
  • Akutna alergijska reakcija.
  • Vrtoglavica, migrena.
  • Nagli pad glukoze.
  • Zamagljena svijest, pojačano znojenje, smanjena oštrina vida.

U slučaju predoziranja može doći do teške intoksikacije, kršenja zgrušavanja krvi, konvulzivnih napada. Ponekad to može biti kobno. Nakon što se pojave prvi simptomi, potrebno je hitno dostaviti pacijenta u bolnicu.

Karakteristike droge Berlition

To je lijek koji neutralizira negativan učinak oksidansa, kao i regulira metabolizam masti i ugljikohidrata. Aktivni sastojak pomaže da se smanji koncentracija glukoze u krvi i poveća polisaharidi u jetri. Osim toga, snižava nivo inzulina i reguliše metabolizam holesterola. Također se smanjuje edem nervnog tkiva, oštećena ćelijska struktura se poboljšava i energetski metabolizam se normalizira. Dostupan u obliku tableta, koncentrata za pripremu injekcijskih otopina.

Indikacije za upotrebu su:

  1. Kompleks bolesti uzrokovanih komplikacijom dijabetesa.
  2. Neurološke patologije nastale zbog akutne ili hronične alkoholne intoksikacije.

Kontraindikacije uključuju:

  • Pojedinačna netolerancija na aktivne ili pomoćne komponente.
  • Osobe mlađe od osamnaest godina.
  • Period gestacije, dojenja.

Ovaj lek treba uzimati s oprezom kako bi se izbegle sledeće nuspojave:

  • Pad ukusa.
  • Bifurkacija u očima, smanjen vid.
  • Nekontrolisana kontrakcija mišića.
  • Poremećena funkcija trombocita.
  • Kapilarno krvarenje ispod kože.
  • Krvni ugrušci.
  • Pad koncentracije glukoze.
  • Vrtoglavica, migrena, ubrzani puls.
  • Osip.
  • Kratkoća daha, kratkoća daha.

Ako posumnjate na predoziranje, morate odmah pozvati hitnu pomoć.

Uobičajene sličnosti među njima

Razmatrani lijekovi pripadaju jednoj farmakološkoj grupi. Imaju istu aktivnu tvar, apsolutni su međusobni analozi. Ako je potrebno, možete zamijeniti jedan alat drugim. Njihov je glavni zadatak da minimiziraju popratne bolesti dijabetesa. Obdaren općim indikacijama, kontraindikacijama, nuspojavama. Oni takođe imaju isti oblik puštanja. Oba lijeka su dostupna u Njemačkoj.

Usporedba, razlike, šta i za koga je bolje odabrati

Ovi lijekovi se praktično ne razlikuju. Neke razlike uključuju:

  1. Prisutnost pomoćnih komponenti. Zbog različitih dodatnih tvari, učinak lijeka može varirati. Zbog toga, da biste shvatili koji lijek je najprikladniji, preporučuje se polaganje kursa svakog od njih.
  2. Cjenovna kategorija. Trošak tioktacida iznosi od 1.500 do 3.000 rubalja, ovisno o doziranju. Berlition je mnogo jeftiniji, može se kupiti za iznos od 500 do 800 rubalja. U ovom slučaju prednost ima drugi lijek.

Još jedna razlika je ta što je Thioctacid potpuno spreman za primjenu. Berlition se prvo mora razrijediti u otopini natrijum-hlorida. Nekima se to ne čini baš ugodno, pa preferiraju prvi lijek.

Oba alata imaju visoke performansepa je teško reći koji je bolji Uspješno se nose sa svojim zadacima, o čemu svjedoče i pregledi pacijenata.

Ne zaboravite da je samo-lijek neprihvatljiv. Oba proizvoda se mogu kupiti samo na recept. Stoga je potrebno posavjetovati se s liječnikom koji može odabrati svaki lijek za svaki ponaosob, ovisno o karakteristikama tijela. Također biste trebali pažljivo pročitati upute za upotrebu kako biste izbjegli neželjene pojave.

Sastav i oblik oslobađanja berlicija i analoga

Berlition 600 je koncentrat za pripremu rastvora za intravensku infuziju. U jednoj ampuli je 24 ml rastvora. Berlition 300 dostupan je u ampulama od 12 ml. Jedan mililitar rastvora sadrži 25 mg etilendiaminske soli alfa lipoične kiseline.

Thiogamma je dostupan u obliku tableta, infuzijske otopine i koncentrata, koji se koriste za pripremu injekcijske otopine. Tablete sadrže tioktičnu kiselinu. Megluminska sol tioktične kiseline prisutna je u otopini za infuziju, a meglumin tioktat u koncentratu za pripravu otopine.

Tioktacid je dostupan u dva oblika doziranja - tableta i rastvor za infuziju. Tablete sadrže čistu tioktičnu kiselinu, a rastvor sadrži sol trometamola alfa lipoične kiseline.

Glavni aktivni sastojak oktolipenskih tableta je alfa lipoična kiselina. Lijek je dostupan i u obliku kapsula koje sadrže istu glavnu komponentu. Koncentrat oktolipena za intravensku infuziju sadrži 300 mg tioktične (α-lipoinske) kiseline.

Šta je bolje - lipoična kiselina ili berl? Berlition sadrži α-lipoinsku kiselinu. Lijek se proizvodi u Njemačkoj, a lipoična kiselina je naziv sličnog domaćeg lijeka.

Što je bolje - espa lipon ili berlition

Tioktična kiselina je prirodni antioksidans koji normalizuje metabolizam u tijelu, smanjuje učinak toksina na jetri. Ljekari bolnice Yusupov koriste lijekove tioktične kiseline za dijabetičke i alkoholne polineuropatije, bolesti jetre, trovanje solima teških metala. Originalni preparat tioktične kiseline je berlition proizveden u Njemačkoj. Koristi se kao neuroprotektivno, hepatoprotektivno, endoprotektivno sredstvo.

Pripravci tioktične kiseline široko su zastupljeni na domaćem farmaceutskom tržištu. Espa - Lipon (etilendiaminska sol tioktične kiseline) proizvodi se farmaceutskom kampanjom Esparma GmbH (Njemačka). Koncentrat za pripremu otopine za infuziju dostupan je u ampulama od 5 i 10 ml (u jednom mililitru otopine sadrži 25 mg glavne aktivne tvari). Filmsko obložene tablete mogu sadržavati 200 mg i 600 mg tioktične kiseline. Teško je reći da je bolje - espa lipon ili berlition teško, jer oba lijeka imaju istu djelotvornost. Razlika je u tome što ih proizvode različite njemačke farmaceutske kompanije.

Farmakološka svojstva lijekova

Pošto su lekovi sinonimni, oni sadrže istu glavnu komponentu - alfa lipoičnu kiselinu (druga imena - vitamin N ili tioktičnu kiselinu). Ima antioksidativna svojstva.

Treba napomenuti da je alfa-lipoinska kiselina slična u biohemijskom učinku na vitamine grupe B. Obavlja vitalne funkcije:

  1. Alfa-lipoinska kiselina štiti staničnu strukturu od oštećenja peroksidom, smanjuje šanse za razvoj ozbiljnih patologija vezanjem slobodnih radikala i općenito sprečava prerano starenje tijela.
  2. Alfa-lipoinska kiselina smatra se kofaktorom koji učestvuje u procesu metabolizma mitohondrija.
  3. Djelovanje tioktične kiseline usmjereno je na smanjenje glukoze u krvi, povećanje glikogena u jetri i prevazilaženje inzulinske rezistencije.
  4. Alfa-lipoinska kiselina reguliše metabolizam ugljenih hidrata, lipida, kao i holesterola.
  5. Aktivna komponenta povoljno djeluje na periferne živce, poboljšavajući njihovo funkcionalno stanje.
  6. Tioktična kiselina poboljšava rad jetre, štiteći tijelo od utjecaja unutrašnjih i vanjskih faktora, posebno alkohola.

Osim tioktične kiseline, Berlition uključuje niz dodatnih supstanci: laktozu, magnezijum stearat, natrij kroskarmeloza, mikrokristalnu celulozu, povidon i hidratirani silicijum dioksid.

Lijek Thioctacid, pored aktivne komponente, sadrži malu količinu nisko supstituirane hidroksipropil celuloze, hidroksipropil celulozu, hipromelozu, magnezijum stearat, makrogol 6000, titan dioksid, kinolin žutu, indigo karmin i talk.

Doziranje lijekova

Prije svega, treba napomenuti da je neovisna upotreba droga strogo zabranjena. Lijekove možete kupiti samo na recept koji je propisao ljekar nakon konsultacija.

Zemlja proizvođača lijeka Berlition je Njemačka. Ovaj lijek je dostupan u obliku ampula od 24 ml ili u tabletama od 300 i 600 mg.

Tablete se uzimaju oralno, ne treba ih žvakati. Početna doza je 600 mg jednom dnevno, najbolje prije jela na prazan stomak. Ako pacijent s dijabetesom pati od oslabljene funkcije jetre, propisano mu je od 600 do 1200 mg lijeka. Kada se lijek daje intravenski u obliku otopine, prvo se razrjeđuje sa 0,9% natrijum-hlorida. Umetak s uputama može se detaljnije pronaći s pravilima parenteralne primjene lijeka. Treba imati na umu da kurs liječenja ne može biti produžen duže od četiri sedmice.

Lijek Thioctacid proizvodi švedska farmaceutska kompanija Meda Pharmaceuticals. Lijek proizvodi u dva oblika - tablete od 600 mg i otopina za injekcije u ampulama od 24 ml.

Uputa ukazuje na to da je ispravnu dozu moguće utvrditi samo stručno osoblje. Početna prosječna doza je 600 mg ili 1 ampula otopine koja se daje intravenski. U težim slučajevima može se propisati 1200 mg ili kapnuti 2 ampule. U ovom slučaju tijek liječenja je od dvije do četiri sedmice.

Ako je potrebno, nakon jednog tečaja terapije, provodi se mjesečna pauza, a potom pacijent prelazi na oralno liječenje u kojem dnevna doza iznosi 600 mg.

Kontraindikacije i nuspojave

Tioktacid i Berlition koriste se u liječenju alkoholne i dijabetičke polineuropatije, intoksikacije solima teških metala, oslabljenog rada jetre (ciroza, hepatitis), za prevenciju koronarne ateroskleroze i hiperlipidemije.

Ponekad upotreba sredstava postaje nemoguća zbog prisutnosti određenih kontraindikacija ili neželjenih reakcija. Stoga je osobama s individualnom osjetljivošću na komponente lijekova, trudnicama i dojiljama strogo zabranjeno koristiti tioktacid ili Berlition. Što se tiče djetinjstva, ispitivanja utjecaja lijekova na mlado tijelo nisu provedena pa je uzimanje lijekova dopušteno tek od 15. godine.

Ponekad se kod nepravilne upotrebe lijekova ili iz nekog drugog razloga pojave nuspojave. Budući da su lijekovi Thioctacid i Berlition u svom terapijskom djelovanju slični, mogu uzrokovati gotovo iste negativne posljedice:

  • povezana s središnjim živčanim sistemom: diplopija (oštećenje vida, "dvostruka slika"), oslabljeni okusni pupoljci, konvulzije,
  • povezana sa imunološkim sistemom: alergije, koje se očituju osipima na koži, svrabom, osipom i anafilaktičkim šokom (izuzetno rijetko),
  • povezane sa hematopoetskim sistemom: hemoragični osip, trombocitopatija ili tromboflebitis,
  • vezan za metabolizam: neznatno smanjenje glukoze u krvi, ponekad razvoj hipoglikemije, koji se očituje pojačanim znojenjem, glavoboljom i vrtoglavicom, zamagljenim vidom,
  • povezane s lokalnim reakcijama: peckanje u području primjene lijekova,
  • ostali simptomi: povišen intrakranijalni pritisak i nedostatak daha.

Kao što vidite, upotreba lijekova uvijek nosi određeni rizik za razvoj ozbiljnih komplikacija. Ako je pacijent primijetio barem jedan od gore navedenih simptoma, morat će hitno potražiti liječničku pomoć.

U ovom slučaju doktor pregledava režim lečenja pacijenta i vrši određena prilagođavanja.

Uporedne karakteristike lijekova

Uprkos činjenici da lijekovi sadrže alfa lipoinsku kiselinu i imaju isti terapeutski učinak, imaju određena svojstva. Mogu utjecati na izbor kako ljekara, tako i njegova pacijenta.

Ispod možete saznati o glavnim faktorima koji utječu na izbor lijekova:

  1. Prisutnost dodatnih komponenti. Budući da preparati sadrže različite supstance, pacijenti ih mogu podnijeti i na različite načine. Da biste utvrdili koji lijek nema nikakvu neželjenu reakciju, potrebno je isprobati oba lijeka.
  2. Trošak lijekova takođe igra veliku ulogu. Na primjer, prosječna cijena lijeka Berlition (5 ampula od 24 ml svake) je 856 ruskih rubalja, a Thioctacid (5 ampula po 24 ml svaka) je 1,559 ruskih rubalja. Odmah je jasno da je razlika značajna. Pacijent sa srednjim i niskim primanjima vjerojatno će se usredotočiti na odabir jeftinijeg lijeka koji ima isti učinak.

Općenito, može se primijetiti da lijekovi Thioctacid i Berlition imaju dobar učinak na ljudsko tijelo i s dijabetesom tipa 1 i 2. Oba lijeka se uvoze i proizvode ih vrlo cijenjene farmaceutske kompanije.

Ne zaboravite na kontraindikacije i potencijalnu štetu lijekova. Prije nego što ih uzmete, potrebna vam je obavezna konsultacija sa ljekarom.

Kada odaberete najbolju opciju, treba se usredotočiti na dva faktora - cijenu i odgovor na komponente koje čine lijekove.

Ako se pravilno koriste, tioktacid i berl pomoći će u sprječavanju razvoja ne samo dijabetičke polineuropatije, već i drugih opasnih komplikacija šećerne bolesti tipa 2 i tipa 1 povezane s radom jetre i drugih organa. Video u ovom članku govori o prednostima lipoinske kiseline.

Trental i berlition u liječenju polineuropatija

Polineuropatija se razvija pod utjecajem mnogih vanjskih i unutarnjih faktora. Da bi otklonili simptome polineuropatije, ljekari u bolnici Yusupov pacijentima propisuju sljedeće lijekove:

  • Metabolički lekovi
  • Agenti za protok krvi
  • Vitamini
  • Analgetici
  • Sredstva koja poboljšavaju provođenje nervnog impulsa.

Metabolički lijekovi utječu na mnoge mehanizme razvoja polineuropatije: smanjuju broj slobodnih radikala, poboljšavaju prehranu živčanih vlakana i povećavaju protok krvi u području oštećenog živaca. Neurolozi široko koriste Actovegin za liječenje polineuropatije. Sastav lijeka uključuje tioktičnu kiselinu. Primjenite lijek od jednog do šest mjeseci. Prvo, tokom 14-20 dana, rastvor se daje intravenski u kapima u dozi od 600 mg dnevno, a oni prelaze na uzimanje tableta unutra.

Trental je vazodilatacijski lijek koji poboljšava mikrocirkulaciju, štiti krvne sudove i poboljšava fluidnost svojstava krvi. Pentoksifilin (aktivni sastojak) poboljšava cerebralnu cirkulaciju, uklanja noćne grčeve u mišićima tela i doprinosi nestanku noćnih bolova u donjim ekstremitetima. Trental se ne koristi za liječenje polineuropatije.

Često se pacijenti s dijabetičkom polineuropatijom pitaju je li vrijedno istodobno piti glukofag i berl? Oba leka snižavaju glukozu u krvi. Iz tog razloga, dežurni lekar treba da odluči o istodobnoj primeni ovih lekova.

Potražite detaljne savjete o liječenju polineuropatija tako što ćete se dogovoriti s liječnikom telefonom. Neurolozi u bolnici Yusupov kolektivno odlučuju koji je lijek najbolji za pacijenta. Doza i kurs postavljaju se pojedinačno nakon sveobuhvatnog pregleda.

Uporedna tabela

Hepatoprotektori su posebna grupa lijekova. To uključuje aminokiseline, životinjske proizvode, sve vrste dodataka prehrani, aminokiseline, lijekove na bazi ursodeoksiholične kiseline.

Takođe, lipoična kiselina i lijekovi na temelju nje smatraju se hepatoprotektom. Ovaj je element vrlo koristan za jetru, posebno ako su poremećaji u radu HS bili potaknuti dijabetesom tipa 2.

Thiogamma i Berlition su vrlo efikasni lijekovi koji imaju puno toga zajedničkog, ali postoji nekoliko razlika. Za veću jasnoću u tabeli prikazujemo razlike i zajedničke karakteristike.

Parametar.Tiogamma.Berlition.
Obrazac za puštanjeTablete, rastvor za infuziju.Ampule, kapsule, tablete.
Trošak.Boca od 50 ml košta oko 250-300 rubalja.

60 tableta (600 mg) košta 1600-1750 rubalja.

5 ampula košta oko 600-720 rubalja.

30 tableta (300 mg) košta oko 800 rubalja.

Cijena 30 kapsula (600 mg) iznosi oko 1000 rubalja.

ProizvođačWerwag Pharma, Njemačka.Jenahexal Pharma, EVER Pharma Jena GmbH, Haupt Pharma Wolfratshausen (Njemačka).
Dostupnost certifikata o sukladnosti.++
Aktivna supstanca.Alfa lipoična kiselina.
Terapeutski efekat.Vitamin N normalizira metabolizam lipida i ugljikohidrata, normalizira redoks reakcije, podržava štitnu žlijezdu, čisti tijelo od toksina i soli teških metala, poboljšava vid, ima hepatoprotektivni učinak, veže slobodne radikale i snižava razinu lošeg kolesterola u krvi. Također, ovaj element osigurava rast korisne crijevne mikroflore, smanjuje šećer u krvi, jača imunološki sustav, ima učinak na stabilizaciju membrane.
KontraindikacijeDječja dob (do 12 godina), razdoblje trudnoće i dojenja, akutni period infarkta miokarda, dekompenzirane bolesti kardiovaskularnog sistema, hronični oblik alkoholizma, dehidratacija, egzikoza, akutni moždani poremećaji, predispozicija za razvoj laktacidoze, malapsorpcija glukoze i galaktoze, peptični čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
Nuspojave.Iz hematopoetskog sistema: tromboflebitis, trombocitopenija.

Sa strane centralnog nervnog sistema i perifernog nervnog sistema: migrena, vrtoglavica, hiperhidroza (pojačano znojenje), grčevi mišića, apatija.

Od metaboličkih procesa: oštećenje vida, hipoglikemija, diplopija.

Iz probavnog trakta: promjena percepcije ukusa, proliv, zatvor, dispepsija, bolovi u trbuhu.

Povećan intrakranijalni pritisak.

Anafilaktički šok.

Uvjeti odmora u ljekarnama.Po receptu.

Šta je bolje za djecu, trudnice i dojilje?

Thioctacid, Thiogamma, Berlition i bilo koji lijekovi na bazi lipoinske kiseline nisu propisani djeci mlađoj od 18 godina. Činjenica je da ne postoje pouzdani podaci o učinku komponente na djetetovo tijelo.

Trudnoća i dojenje u principu su takođe kontraindikacija. Međutim, u izuzetnim slučajevima, mogu se propisati Thiogamma i Berlition, ali tada liječnik mora prvo razmotriti sve rizike i povezati ih sa planiranom koristom. Takođe se mora prilagoditi režim doziranja.

Interakcije lijekova i posebne upute

Thiogamma i Berlition ne mogu se uzeti zajedno. Istodobna primjena ovih lijekova bit će neisplativa i čak opasna, jer se povećava rizik od razvoja hipoglikemije, anafilaktičkih reakcija, zatajenja više organa, epileptičnih napadaja.

Sada razgovarajmo o posebnim uputama. Prema riječima stručnjaka, strogo je zabranjeno kombinirati lipoičnu kiselinu s alkoholom, jer alkohol izravnava terapeutski učinak, uzrokuje neuropatiju i uništava stanice jetre.

Na brzinu reakcije lijeka ne utječe, stoga tijekom terapije možete kontrolirati TS i bilo koje druge mehanizme.

  1. Lipoična kiselina značajno smanjuje efikasnost Cisplatina.
  2. Ioni metala i vitamin N normalno se kombiniraju.
  3. Hipoglikemijski agensi i inzulin mogu pojačati hipoglikemijski učinak tioktične kiseline. Ako pacijent ima dijabetes tipa 2, tada mu treba prilagoditi dozu hipoglikemijskih tableta / inzulina.
  4. Strogo je zabranjeno koristiti Thiogammu / Berlition zajedno s otopinama Dekstroze, Ringerovom otopinom (kristaloid), kao i sredstvima koja vežu disulfidne ili sulfhidrilne grupe.

Pregledi ljekara i analoga

Prema hepatolozima, Thiogamma i Berlition apsolutno su identični lijekovi i kod njih nema razlike, osim troškova. U financijskom smislu, isplativije je koristiti Tiogammu, jer 60 tableta (600 mg) košta do 1800 rubalja, a 60 tableta (600 mg) Berlitiona košta više od 2000 rubalja.

Umjesto Thiogamme i Berlition možete koristiti druge lijekove na bazi lipoinske kiseline. Dobre supstitucije su Oktolipen, Neyrolipon, Lipothioxon, Tiolepta, Espa-Lipon, Thioctacid.

  • Esencijalni fosfolipidi. Aktivni sastojak je supstanca dobijena iz soje. EFL se koristi kao dio kompleksnog liječenja hepatitisa, ciroze, masne jetre, psorijaze, nekalkulusnog holecistitisa, radijacijske bolesti, diskinezije žučnih kanala. Lista najefikasnijih sredstava ovog segmenta uključuje Essential, Phosphoncial, Hepafort, Phosphogliv, Phosphogliv Forte, Essliver, Resalut PRO.
  • Žučne kiseline. Zasnivaju se na ursodeoksiholnoj kiselini. Uglavnom se ta sredstva propisuju ljudima koji pate od bilijarnog refluksnog gastritisa, bilijarnog refluksnog ezofagitisa, akutnog hepatitisa, alkoholnih i toksičnih lezija jetre, primarnog sklerozirajućih kolangitisa. Uputa za takve lijekove kaže da su opasni za ljude s dekompenziranom cirozom jetre. Sudeći prema recenzijama, najefikasnije žučne kiseline su Ursosan, Exhol, Urdoksa, Ursofalk.
  • Lijekovi sa mlijekom čička Ova biljka sadrži silimarin - komponentu koja ima hepatoprotektivne, anti-upalne i imunomodulatorne efekte. Mliječni čičak stimulira rast novih stanica i obnavlja uništene ćelijske membrane. Najbolji lijekovi u ovom segmentu su Carsil, Legalon, Gepabene, Silimar i Carsil Forte. Indikacije: fibroza, ciroza, zatajenje jetre, masna jetra, intoksikacija, akutni ili hronični hepatitis.
  • Proizvodi na bazi artičoka - Solgar, Hofitol, Tsinariks. Artičoka je efikasan lijek za žuticu. Biljka ima protuupalna, choleretic, hipolipidemija, neuroprotektivna dejstva. Indikacije za upotrebu hepatoprotektora su bezkalni kolecistitis, masna jetra, diskinezija žučnih kanala, ciroza, hepatitis, ateroskleroza, alkoholno / ljekovito oštećenje jetre.

Umjesto Thiogamme i Berlition, možete koristiti i dodatke prehrani, koji uključuju lipoičnu kiselinu i vitamine. Sredstva pod imenima Gastrofilin PLUS, Alpha D3-Teva, Liver Aid, Mega Protect 4 Life, Alpha Lipoic Acid pokazala su se kao dobra.

Ostavite Svoj Komentar