Ukusni topli sendviči u 10 minuta: užina za djecu i odrasle

Čak ni brašno nije potrebno!

Da bi pečenje kvasca dobro uspjelo, potrebno je iskustvo - makar minimalno, piše VIX. Stoga mnoge domaćice radije kupuju pecivo u trgovinama ili pekarama.

Ali zašto lišiti porodicu zadovoljstva uživanja u mirisu i ukusu kućnog pečenja?

Nudimo vam prilično jednostavan recept za nezaslađene lepinje. Možete ih jesti umjesto hljeba ili ih koristiti za pravljenje sendviča s maslacem ili hamburgerima.

Ukusni topli sendviči u 10 minuta: korak po korak postupak kuhanja

  1. Šunka (u principu možete uzeti bilo koju kobasicu ili dimljeno meso koje vaša porodica voli), isjeći na male kocke i poslati u zdjelu.
  2. Zreli paradajz srednje veličine nareže se i na male kockice u kombinaciji sa šunkom.
  3. Malu količinu luka, poput sitne gomile zelenila (imam peršin), sitno nasjeckajte nožem i prebacite u posudu sa ostalim sastojcima.
  4. Tvrdi sir narežemo na sitnu rernu i pošaljemo ga nadjevu.
  5. Punimo punjenje majonezom i dobro izmešamo.
  6. Savjet. Za kuhanje je najbolje koristiti domaću majonezu: ona se može napraviti u nekoliko sekundi po receptu s naše web stranice.
  7. Baguetu ili hljeb izrežite pokosno, kriške širine jedan centimetar.
  8. Trudimo se da na svaki komad hljeba stavimo što više punjenja, pritiskajući ga rukama.
  9. Pekač obložimo papirom za pečenje i na njega stavimo sendviče.
  10. Po vrhu ih pospite crnim biberom i origanom.
  11. Šaljemo u rernu prethodno zagrijanu na 190 stepeni, na 5-8 minuta: tako da se sir rastopi i formira se lijepa kora.

Ukusni topli sendviči upravo su divni: hrskavi hljeb, puno sira i ukusnog punjenja. Biće oni prekrasan doručak ili užina tokom dana: budite sigurni da ugodite svom domu s tako ukusnim. Samo budite spremni djeci da ih zamole da to čine ponovo i opet. Pogledajte još više recepata za jednostavne i ukusne grickalice na našoj web stranici.

2) Postepeno u jaja dodajte 1 kašiku mlijeka u prahu, svaki put sve dobro promiješajte.


kuhinjabowl

3) Od dobijene mase pomoću kašike oblikujte male kuglice, stavite ih na lim za pečenje, podmazani uljem.

Ostavite dovoljno prostora između peciva - oni će se podići tokom procesa pečenja.

Prednosti dijetalnog hljeba

Jedna od glavnih prednosti je njihov visoki ugljikohidrat, dok dijetni domaći kruh polako probavlja tijelo, što vam omogućava održavanje dugog osjećaja sitosti. Zahvaljujući posebnoj obradi zrna iz kojih se proizvodi kruh, zadržavaju veliki broj korisnih elemenata u tragovima, vitamina, dijetalnih vlakana i minerala. Takođe su bogata vlaknima, zahvaljujući kojima se rad gastrointestinalnog trakta normalizuje, poboljšava pokrov kože i dlaka.

Trebali biste znati da jedan hljeb sadrži dnevnu potrebu za vlaknima zdrave osobe. Takođe, ovaj proizvod sadrži proteine, što ga čini nezamjenjivim proizvodom za one koji vode aktivan način života. A zahvaljujući poboljšanom metabolizmu, peciva su idealan proizvod za one koji žele smršavjeti nekoliko kilograma.

Ipak, koristi jedenja hljeba direktno ovise o načinu njihove konzumacije i mogu se i povećavati ili smanjivati. Stoga biste ih trebali jesti sistematski.

Šteta i kontraindikacije

Kao i svi prehrambeni proizvodi, peciva mogu biti ne samo korisna, već i štetiti organizmu. Češće nego ne, korisnost proizvoda u velikoj mjeri ovisi o njegovoj kvaliteti. U slučaju kruha, uvijek postoji šansa da se kupi uobičajeni lažni znak određene marke, proizveden kršenjem proizvodne tehnologije. U najboljem slučaju primjena takvog "dijetetskog" dodatka neće donijeti odgovarajući rezultat, ali mogu postojati posljedice i ozbiljnije. Stoga kupite proizvode samo na pouzdanim lokacijama.

Ali čak i kvalitetan proizvod ima svoje kontraindikacije. Prije svega, vekni hljeba su nepoželjni onima koji imaju problema sa stomakom.

Takođe biste trebali promatrati umjerenost u njihovom prijemu. Preporučljivo je jesti ne više od 3-4 komada dnevno, jedan po jedan uz svaki obrok.

Pa i što je najvažnije, oni su kontraindicirani kod djece, jer njihovi stomaci još nisu prilagođeni za tešku hranu.

Recept za dijetalni hljeb bez kvasca

Da biste se zaštitili od lažiranja, sami možete kuhati dijetalni kruh. Kao što praksa pokazuje, to je prilično jednostavno.

Da biste skuhali najjednostavniji hljeb morate uzeti:

  • 1 čaša raženog brašna i zobene kaše
  • 100 g pšeničnih mekinja i oguljenih sjemenki suncokreta,
  • 600 ml tople vode
  • So ukus.

Samljevenu zobene pahuljice na blenderu pomešate sa ostalim sastojcima do guste kaše. Nakon toga gotovu masu ravnomerno rasporedite na rašireni pergament i stavite na lim u rerni. Pecite na temperaturi ne većoj od 190 stepeni 10 minuta. Zatim morate izvaditi lim za pečenje iz pećnice i poluproizvodni kolač samovoljno izrezati na komade. Potom se ponovo stavlja u rernu na sat vremena.

Prehrambeni hljebni hljeb sa mekinjama

Složeniji recept za dijetalni hljeb uključuje:

  • 150 grama zobenih mekinja,
  • 60 g pšeničnih mekinja,
  • 250 ml obranog mlijeka
  • 2 jaja
  • 1-3 češnja belog luka,
  • Zeleno, sol, papar po ukusu.

Da biste kuhali takav dijetalni hljeb kod kuće, morate da sipate mekinje u mlijeko i ostavite da se nabubre 20 minuta. Zatim u masu možete dodati zgnječeni češnjak ili sitno sjeckani peršin, bosiljak ili kopar (po ukusu).

Nakon 20 minuta, jaja se ubacuju u tijesto i cijela masa se dobro izmiješa. Nakon malo taloženja, testo se položi na lim za pečenje obloženo pergamentom i peče 20-30 minuta. Potom se gotovo jelo isječe na komade.

Hljeb, dijetetski, sa sjemenkama lana

Postoje i recepti sa raznim aditivima. Konkretno, mogu se koristiti lanene semenke, takođe bogate korisnim tvarima.

Za kuhanje je potrebno samljeti 2 kašike lanenih sjemenki na blenderu. Zatim dodajte pola čaše heljde i integralnog raženog brašna i 2 kašike pšeničnog brašna.

U suhu smjesu doda se 1 satna žlica suhog kvasca, šećer i sol po ukusu. Sada možete napuniti vodu, tačno onoliko koliko će vam smjesa trebati, ali ne više od 2 čaše.

Nakon što se tijesto mijesi do guste pavlake, mora se pustiti da se digne i možete započeti s pečenjem.

Ukusni dijetalni peciva

Oni uključuju:

  • Mješavina sezamovih sjemenki, lana, bundeve. Možete dodati i zdrobljeni orah - 20g,
  • Kokosove pahuljice - 10g
  • Zobeno brašno - 80 g,
  • Voda - 100 ml
  • So ukus.

Usitnjeno sjeme pomiješa se sa brašnom, nakon čega se ulije voda. Ljepljivo tijesto morate razvaljati na lim za pečenje i peći kolače u rerni na temperaturi od 180 stepeni oko 20 minuta. Gotov proizvod je poželjno izrezati na porcije.

Kako se ispostavilo, izrada dijetalnog hljeba prilično je lagan zadatak, što će rezultirati ukusnim dijetalnim sendvičima s hljebom.

Pogledajte video: Doručak je više od obroka - obitelj Švajhler (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar