Recept: Domaći čokoladni mousse

Predstavljamo vašoj pažnji jedan vrlo brz recept za desert.

Vaša će se porodica uvijek obradovati takvoj poslastici. Zapanjujući nježni mousse koji vam se tek topi u ustima. Nemoguće je ne voljeti ga. Kuhati takav ukusni okus vrlo je jednostavno i ne treba puno vremena. Čak se i novakinja hostesa može nositi. Pridržavajte se recepta i oduševite svoje najmilije takvom otmjenom poslasticom.

Informacije

Desert
Porcije - 2
Vrijeme kuhanja - 1 h 0 min
Francuski

Čokoladu narežite na komade i stavite u duboku posudu. Ako imate mikrovalnu, čokoladu napunite kremom i stavite posudu s njom u mikrovalnu na 1-2 minute dok se potpuno ne rastopi.

Ako ne, onda komadiće čokolade zagrijte u vodenoj kupelji dok se ne otope i tek onda u njih ulijte kremu.

Nježno umiješajte cijelu masu.

Stavite posudu sa otopljenom čokoladom u drugu posudu sa ledenom vodom ili ledom i počnite mikserom milovati velikom brzinom, otprilike 4-5 minuta.

Jednom kada se masa malo zgusne i postane sve prozračnija, dodajte joj pileći žumanca i nastavite da tuku oko 3-4 minute. Mousse bi se trebao zgusnuti pravilno - to ovisi o kvaliteti čokolade.

Ako vam se mousus ne zgušnjava, nemojte očajavati: 10 g želatine razrijedite vrućom vodom i dobro promiješajte, a zatim sipajte u mousse i sve ponovno izmiksajte.

Zatim čokoladu izlijte u posudu ili posudu i stavite na hladno. U hladnjaku se mousse zamrzava oko 30 minuta, u zamrzivaču - oko 15 minuta.

Nakon određenog vremena, desert izvadite i ukrasite šlagom, bobicama, voćem i listovima svježe metvice.

Ohlađenog čokoladnog vazduha stavite na sto i uživajte u svakoj žlici ove poslastice sa zadovoljstvom!

Za one koji ne vole želatinu ili ih iz nekog razloga ne mogu koristiti, a desert se ne zgusne pri šlaganju, možete dodati još jedan protein od jednog jajeta. Ovo će konzistenciju učiniti debljom, ali u kombinaciji s glavnim sastojcima to će omogućiti da desert postane mekan i prozračan.

Bolje je uzimati najtajniju kremu, jer od nje ne zavisi samo mliječan okus, već i konzistencija.

Pogledajte kako stvoriti slatki francuski desert:

Pokrenite postupak

  1. Prije svega, unaprijed zamrznemo pola zdjelice kockica leda.
  2. Čokoladu razrežemo na komade i prebacimo u šnite. Zatim sipajte granulirani šećer i sipajte vodu i konjak (javorov sirup).
  3. Stavimo na srednju vatru i, snažno miješajući, zagrejmo. Čim čokoladna masa postane homogena, sklonite sa vatre. Glavno ovdje nije pregrijavati čokoladu jer će se ona u protivnom zgrušati.
  4. Uzimamo dvije zdjele. Na dno jednog od njih stavimo led i prelijemo hladnom vodom tako da dno druge posude dodiruje ledenu vodu.
  5. U drugu posudu izlijte gotovu čokoladnu masu i stavite je u ledenu kupelj. Počinjemo tući mikserom. Mora se paziti da se mousus ne zgusne puno, jer će ga tada biti teško prenijeti u posuđe. Dovedite do srednje gustine i rasporedite na zdjele.
  6. Nakon toga, možete je odmah poslužiti, ukrašenu šlagom i ribanom čokoladom.

Možda će vam se svidjeti i ukusni limunski mousse, čiji recept možete pronaći na našoj web stranici „Ideje za recept“.

Kliknite "Sviđa mi se" i dobijte samo najbolje postove na Facebooku ↓

Recept "Vrlo brz čokoladni mousse":

Koristila sam ne samo vodu kao u originalnom receptu, već sam skuhala i kafu. Istegnuo ga je i izmjerio 240 ml. Dodao mu je alkohol (imam domaću tinkturu vanilije-naranče).

Čokoladu razbijte na komade, sipajte smeđi Demerara šećer iz TM Mistral

Sipajte kafu i alkohol i stavite šerpu na srednje jake vatre. Smjesu čokolade potrebno je stalno miješati dok se čokolada i šećer potpuno ne otope. Ali ne možete previše pregrijati, zapamtite ovo, u protivnom se čokolada može uviti.

Nakon što se čokolada otopi, bit će poput žitarica - ali nije zastrašujuće. Izvadite posudu sa štednjaka i stavite je u unaprijed pripremljenu veću tavu, bilo sa ledenom vodom ili ledom, tako da dno tepsije sa čokoladom dodiruje njihovu površinu.
Počinjemo da tučemo čokoladnu masu. Pet minuta neće se ništa dogoditi, ali na 6-7. Minutu postat će jasno uočljivo da se masa počinje zgušnjavati.

Ako ćete prebaciti masu u porcije s čašama, oko otprilike osme minute, prestanite da šuškate i odmah prebacite mus. Tada će se i sam potpuno zgušnjavati.
Savjet: upotrebite duboku posudu za šlag, inače će vam zidovi biti u čokoladi. Osjetivši to, sipao sam čokoladnu smjesu u duboku posudu.

A ako mousse želite lijepo ukrasiti, spuštajući ga iz peciva u kesu sa mlaznicom, tada trebate pobijediti 9-10 minuta. A onda je stavite u torbu. Sve ovisi o tome koliko brzo se vaš mous počinje početi hladiti i zgušnjavati.

Mousse možete ukrasiti bilo čime: preljevom od peciva, orasima, kao i šlagom.
P.S. Čokoladna masa se možda neće dugo očvrsnuti, što je bolje za hlađenje, to će brži proces stvrdnjavanja proći. Pretpostavljam (!) Da je moguće izostaviti prvih pet minuta šlaganja, pa samo promiješati, ohladiti čokoladnu masu, uroniti u ledenu vodu ili staviti na led. I tek nakon što se malo ohladi, prijeđite na šlag. Eksperimentirajte!
Lijepo !!

Želim ovaj recept dati svojoj voljenoj prijateljici Marini (Maryana_Z). Ona je, poput mene, nova u Povarenoku. Upoznali smo se na Internetu i postepeno, komunicirajući, postali smo jako prijatelji. Vrlo ljubazna i uslužna djevojka. Smijemo se zajedno i plačemo. Dijelimo svoje probleme i radosti. Vrlo je rijetko pronaći osobu koja je po duhu bliska u stvarnom životu, ali Internet okuplja ljude. i tako spaja. Možda zato što je sve na udaljenosti i nema trenja? Ili možda zato što je upoznao tu osobu, ali se ranije nije sreo? Generalno mi je jako drago što nekako s njom komuniciram. Maroussia, želim vam dobro zdravlje, uspjeh u vašim nastojanjima i žensku sreću! Sve je ovo za vas.

Pogledajte video: Brzi čokoladni mousse za 15 minuta. Natašine slastice (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar