Lipoična, tioktična kiselina (Berlition)

Aktivni sastojak je endogen antioksidanskoja je u stanju da se agresivno veže slobodni radikali. Alfa-lipoinska kiselina deluje kao koenzim u procesima transformacije supstanci koje imaju izražen antioksidativni efekat.

Takve tvari mogu pokazati zaštitne, zaštitne funkcije protiv stanica, štiteći ih od agresivnog djelovanja reaktivnih radikala koji nastaju prilikom intermedijarnog metabolizma ili u vrijeme raspada stranih egzogenih tvari (uključujući teške metale).

Djelatna tvar je uključena u mitohondrijal metabolizam supstance unutar ćelije. Stimulirajući upotrebu glukoze, tioktična kiselina može pokazati sinergizam insulin. Kod pacijenata sa dijabetes zabilježena je promjena nivoa koncentracije pirovične kiseline u krvi.

Prema mehanizmu i prirodi biohemijskih učinaka, aktivna supstanca je slična B vitamini. Aktivna supstanca ima lipotropni efekat, koji se manifestuje ubrzavanjem procesa upotrebe u odnosu na lipide u jetrenom sistemu. Lipoična kiselina je u stanju da potakne prelazak masnih kiselina iz jetrenog sistema u različita tkiva u tijelu.

Za lijek je priroda detoksikacijske učinke pri gutanju soli teških metala i u slučaju drugih trovanja. Tioktična kiselina mijenja metabolizam holesterola, poboljšava opće i funkcionalno stanje jetre.

Indikacije, upotreba lipoične kiseline

Lijek se široko koristi u liječenju jetrene patologije, nervnog sistema alkoholizam i intoksikacije, dijabetes melitus, kako bi se olakšao tijek raka.

  • hronični hepatitis u aktivnoj fazi,
  • hronični pankreatitis na pozadini alkoholizma,
  • hronični holecistostocreatitis,
  • akutno zatajenje jetre
  • intoksikacije teškim metalima, tabletama za spavanje, ugljenikom, tetrakloridom ugljikom, gljivama,
  • virusni hepatitis sa povećanjem žutica,
  • ciroza jetre,
  • dijabetički polineuritis,
  • alkoholna polineuropatija,
  • trovanje bledom greberom,
  • masna jetrena distrofija,
  • dislipidemija,
  • koronarna ateroskleroza.

Tokom lečenja Prednizon lijek djeluje kao korektor i sinergist da spriječi razvoj "sindroma povlačenja", postepenog smanjivanja doze glukokortikosteroida.

Lipoična kiselina za mršavljenje

Mehanizam djelovanja aktivne tvari omogućuje vam da koristite lijekove kako biste se riješili suvišne težine. Učinak je izraženiji tokom aktivnog bavljenja sportom. Lipoična kiselina može pokrenuti mehanizam sagorijevanja masnoće, ali nije moguće sagorjeti apsolutno svu višak masnoća na sebi, pa je potrebna intenzivna fizička aktivnost.

Mišićno tkivo „privlači“ hranjive sastojke tokom treninga, a tioktična kiselina je u stanju povećati izdržljivost, pojačavajući sagorevanje masti i povećavajući ukupnu efikasnost fizičke aktivnosti. Istovremeno pridržavanje dijeta omogućava vam postizanje najvećeg rezultata.

Doza lipoične kiseline za mršavljenje

Obično je dovoljno 50 mg lijeka. Minimalni prag je 25 mg. Najefikasnije vrijeme za uzimanje lijeka za postizanje maksimalnih rezultata u borbi protiv viška kilograma:

  • prije ili odmah nakon doručka,
  • na poslednjem dnevnom obroku,
  • nakon treninga, fizička aktivnost.

Lijek djeluje dobro dok dijeta i istovremeno aktivno kombinira nastavu u teretani. Na tematskim forumima korisnici otkrivaju malu tajnu: lijek bolje djeluje kada uzimaju hranu s ugljikohidratima (kaša od zdroba ili heljde, datulje, med, tjestenina, riža, grašak, grah, proizvodi od hljeba).

Bodybuilding lipoična kiselina

Često se u bodybuildingu kombinira s tioktičnom kiselinom Levokarnitin (Karnitin, L-karnitin) Ovo aminokiselina srodnik je vitamina grupe B i sposoban je aktivirati metabolizam masti. Levokarnitin oslobađa masti iz ćelija, stimulišući potrošnju energije.

Nuspojave

  • dijarealni sindrom,
  • epigastrični bol
  • mučnina
  • anafilaktičke reakcije,
  • osipi na koži,
  • povraćanje
  • grčevi
  • povećanje intrakranijalni pritisak,
  • poremećen metabolizam glukoze (hipoglikemija),
  • glavobolja po tipu migrene,
  • urtikarija,
  • svrbež,
  • sklonost za krvarenje (sa funkcionalnim oštećenjem broj trombocita),
  • tačkna krvarenja,
  • diplopija,
  • otežano disanje.

Upute za upotrebu Lipoične kiseline u tabletama

Unutar 30 minuta prije jela. Tablete se ne mogu lomiti i žvakati. Dnevna doza: 1 tableta 1 put dnevno (300-600 mg). Terapeutski učinak postiže se uzimanjem 600 mg dnevno. U budućnosti se doza može prepoloviti.

At bolesti jetre propisuju tablete: do 4 puta dnevno, 50 mg tokom mjeseca. Drugi kurs se može izvesti nakon 1 mjeseca.

Terapijadijabetička neuropatija ialkoholna polineuropatija: započnite s intravenskom injekcijom s prelaskom na oblik tableta od 600 mg dnevno.

Interakcija

Lijek može poboljšati učinak glukokortikosteroidnih lijekova. Primijećeno je inhibicija aktivnosti Cisplatin. Lijek pojačava učinak hipoglikemijskih agenasa (oralni oblik), inzulina.

Ne preporučuje se upotreba s lijekovima koji sadrže ione metala (kalcijum, magnezijum, željezo) zbog sposobnosti Lipoične kiseline da vezuje metale.

U slučaju akutne potrebe za upotrebom lijekova, preporučuje se održavanje određenog vremenskog intervala (najmanje 2 sata). Metaboliti etanola i on slabi učinak tioktične kiseline.

Korist i šteta

Lipoična kiselina je prirodni antioksidans i vitamin. Doprinosi normalizaciji i ubrzavanju metaboličkih procesa, stimulira gušteraču, uklanja toksine iz organizma, snižava šećer u krvi, poboljšava vizualnu percepciju, blagotvorno deluje na rad srca, smanjuje holesterolpomaže u normalizaciji krvnog pritiska.

Uz primjenu Lipoične kiseline, smanjenje težine negativnih reakcija koje nastaju nakon hemoterapija kod pacijenata sa karcinomom.

Lijek ima blagotvoran učinak na stanje živčanih završetaka oštećenih kao posljedica dijabetesa. Rijetko se primjenom lijekova manifestiraju negativne reakcije.

Recenzije o lipoičnoj kiselini za mršavljenje

Postoje razni pregledi. Neko nije osjećao apsolutno nikakav učinak, održavajući svoju težinu, uprkos redovnom uzimanju lijekova. Neki korisnici primjećuju da uzimanje lipoične kiseline u kombinaciji s intenzivnim kardiološkim opterećenjima i pridržavanje određene prehrane može značajno smanjiti težinu bez štetnog zdravlja.

Pacijenti sa šećernom bolešću primjećuju da lijekovi mogu smanjiti ozbiljnost negativnih reakcija hipoglikemijskih uzročnika (u nekim je slučajevima bilo moguće smanjiti doziranje) i poboljšati ukupno zdravlje.

Farmakokinetika

Usisavanje i distribucija

Sa uključenjem / uvođenjem Cmax je 25-38 µg / ml, a postiže se nakon 10-11 minuta, AUC - oko 5 µg x h / ml.

Vd - oko 450 ml / kg.

Metabolizam i izlučivanje

Ima efekat "prvog prolaska" kroz jetru. Nastajanje metabolita nastaje kao rezultat oksidacije i konjugacije bočnih lanaca. Tioktična kiselina i njeni metaboliti izlučuju se mokraćom (80-90%).

Režim doziranja

Iznutra se propisuje 600 mg (2 tablete) jednom dnevno. Tablete se uzimaju na prazan stomak, otprilike 30 minuta prije prvog obroka, bez žvakanja i pijenja puno tekućine. Trajanje kursa određuje lekar pojedinačno.

Rastvor za ubrizgavanje:

Dnevna doza je 300-600 mg (1-2 ampule). 1-2 ampule lijeka (12-24 ml rastvora) se razblaže u 250 ml 0,9% rastvora natrijum hlorida i ubrizgavaju intravenski približno 30 minuta.

Na početku kursa lek, lek se daje intravenski 2-4 nedelje. Zatim možete nastaviti uzimati tioktičnu kiselinu unutra u tabletama u dozi od 300-600 mg dnevno.

Nuspojava

Iz probavnog sistema: moguće (nakon gutanja) - dispepsija, uključujući mučnina, povraćanje, žgaravica.

Sa strane metabolizma: moguća hipoglikemija (zbog poboljšanja unosa glukoze).

Sa strane središnjeg živčanog sustava: vrlo rijetko su moguće - konvulzije, diplopija, sa brzim uključenjem / uvodom, osjećaji težine u glavi (povišen intrakranijalni tlak) i poteškoće s disanjem koje prelaze same.

Iz sistema zgrušavanja krvi: vrlo rijetko - petehije na koži i sluznici, trombocitopatija, hemoragični osip (purpura), tromboflebitis.

Alergijske reakcije: moguća je urtikarija, sistemske alergijske reakcije do anafilaktičkog šoka.

Lokalne reakcije: moguće - gori na mjestu ubrizgavanja.

Posebna uputstva

Pacijentima koji imaju dijabetes potrebno je stalno praćenje koncentracije glukoze u krvi, posebno u početnoj fazi terapije. U nekim je slučajevima potrebno smanjiti dozu inzulina ili oralnih hipoglikemijskih lijekova kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije.

Pacijenti koji primaju Berlition 300 trebali bi se suzdržati od pijenja alkohola.

Interakcija lijekova

In vitro, tioktična (α-lipoinska) kiselina stupa u interakciju sa ionskim metalnim kompleksima (na primjer, cisplatinom). Stoga je, uz istodobnu upotrebu, moguće smanjiti učinak cisplatina.

Berlition 300 povećava hipoglikemijski učinak inzulina i oralnih hipoglikemijskih sredstava.

Istodobnom primjenom etanola i njegovih metabolita može se smanjiti terapijska aktivnost lijeka Berlition 300.

Sastav, oblik i pakovanje lijeka

  • Aktivno: 60, 120 ili 200 mg α-lipoične kiseline
  • Pomoćne komponente: MCC, E 572 (povrće), E464 (biljna), magnezijumova natrijumova sol do (vi) (sredstvo protiv slijepljenja).

Preparat sadrži: gluten, pšenično brašno, tragove mliječnih proizvoda, soju, kvasce, sol, šećer, sintetički miris, zaslađivače, konzervanse i boje.

Dodatak u obliku bijelih kapsula. Boja i miris ispune mogu varirati ovisno o kvaliteti upotrijebljenih sirovina. Lijek se pakuje u 30 komada u svjetlosno otpornim staklenkama. Prostor između kapsula i membrane za zatvaranje napunjen je sterilnim pamukom, staklenka je zatvorena zavojnim poklopcem, na čijoj se površini nalazi konveksna oznaka naziva tvrtke Solgar.

Opis solgar alfa-lipoinske kiseline (kratke informacije o sastavu i unosu dodataka prehrani, ostale informacije) stavlja se na etiketu, informacije o datumu puštanja i datumu isteka otisnute su na vrhu limenke. Spremnik s kapsulom je zatvoren plastičnom ovojnicom.

Tablete

Kao dio 1 tabele:

  • Aktivni sastojak: 600 mg α-lipoične kiseline
  • Pomoćne tvari: MCC, biljna celuloza, stearinska biljna kiselina, aerosil, magnezijev stearat iz biljnog porijekla, biljni glicerin.

Nisu dostupni u pripremi: pšenica, soja, gluten, kvas, mliječni proizvodi, sol, šećer, sintetička aroma, zaslađivači, konzervansi, boje.

Prosječna cijena: 60 mg (30 kom.) - 865 rubalja., (60 kom.) - 1227 rubalja.

Žute tablete u obliku kapsule. 50 komada je upakovano u nepromočive boce. Vratci su zapečaćeni membranom, kapci su uvijeni, na površinama je konveksni natpis Solgar. Sve informacije o lijeku nalaze se na etiketi limenke. Posuda je hermetički zatvorena celofanskim filmom.

Ljekovita svojstva

Iako Solgarova alfa lipoinska kiselina nije lijek, već biološki dodatak, njen učinak može se uporediti s terapijskim. Aktivna supstanca je α-lipoinska kiselina (ALA). Neophodno je tijelu u procesu stvaranja energije u ćelijama mitohondrija. Takođe pomaže povećati prolazak glukoze u mišićno tkivo i istovremeno smanjuje njegovu koncentraciju u masnim ćelijama, što sprečava stvaranje i taloženje masnih rezervi.

Ali što je najvažnije, ALA je najjači antioksidans topljiv u vodi i masti. Ovo svojstvo ga čini jedinstvenom kombinacijom, jer supstanca neutralizira tvari slobodnih radikala, sprječava njihovo stvaranje, jača stanične membrane. Osim toga, struktura ALA i njegova veličina doprinose zaštiti ćelija od toksina i slobodnih radikala iznutra i izvana. Posebno je važno da na ovaj način ALA štiti čak i jezgre DNK od oštećenja od njih.

Istovremeno, ALA ima blagotvoran učinak na jetru, jer štiti od toksičnih efekata. ALA se veže za teške metale, nakon čega nastaju helati koji se u potpunosti uklanjaju iz tijela. Kao rezultat, minimiziraju se rizici pojave raka, srčanih patologija, razvoja katarakte i dijabetičke neuropatije, a procesi prirodnog starenja usporavaju, jača imunitet.

Budući da su glavni izvor prirodne kiseline meso i životinjski proizvodi, Alpha Lipoic Acid, kao izvor vitamina N, posebno je vrijedan za vegane i ljude koji su prisiljeni slijediti strogu dijetu. Svi dodaci prehrani biljnog porijekla

Način primjene

Kapsule

Prema uputama za upotrebu, preporučuje se uzimanje kapsula dnevno, 1 istovremeno s obrokom ili odmah nakon njega. Treba imati na umu da je sadržaj aktivne tvari u njima različit, stoga, sa liječnikom će utvrditi koja je doza potrebna. Potrebu za povećanjem doza također određuje specijalista.

Proizvođač preporučuje uzimanje:

  • Caps. 120 mg: 1 kom. x 4 p./d
  • Caps. 200 mg: 1 kom. x 2 p./d

Trajanje tečaja je od 1 do 3 mjeseca, ako je potrebno, ponavlja se nakon pauze.

Tablete

Preporučuje se piti tablete Solgar svaki dan, po 1. Recepcija - uz hranu. Trajanje kursa - ovisno o indikacijama.

Tokom trudnoće i dojenja

Nisu provedena posebna ispitivanja upotrebe alfa-lipoinske kiseline tokom trudnoće, tako da nema dokaza o sigurnosti dodataka prehrani za razvoj ploda. Zabranjena je upotreba lijeka tokom trudnoće.

Dojeće žene također bi trebale napustiti prehrambene dodatke prehrani za vrijeme laktacije.

Kontraindikacije i mere predostrožnosti

Alfa-lipoinsku kiselinu je zabranjeno uzimati sa:

  • Visok nivo osjetljivosti ili potpuna netolerancija tijela na sadržane komponente
  • Trudnoća
  • Dojenje
  • Mlađi od 18 godina.

Posebna uputstva

Ako postoje zdravstveni problemi ili je osoba koja prima terapiju u specifičnom stanju koje se može smatrati kontraindikacijom, tada prije uzimanja dodatka alfa-lipoične kiseline trebate konzultirati s liječnikom da li treba piti lijek ili ne.

Ne preporučuje se unos alkohola tokom alfa-lipoične kiseline, jer je etilni alkohol značajan faktor rizika za izobličenje rezultata terapije. Ako je lijek propisan kursevima, tada će biti potrebna apstinencija od alkohola tokom pauze.

Međusobno interakcije lijekova

Cijena u internetskim ljekarnama: 3697 rub.

U uputama za alfa lipoinsku kiselinu ne navode se karakteristike prijema s drugim lijekovima.Međutim, poznato je da lipoinska (tioktična) kiselina, ako se uzima istovremeno sa određenim lekovima, može promeniti njihov efekat. Stoga se mora biti oprezan prilikom primanja terapije cisplatinom, jer tvar može smanjiti njegovu terapijsku efikasnost.

Također treba imati na umu da kiselina ima svojstvo vezanja metala, tako da morate biti oprezni kod kombiniranja s preparatima koji sadrže željezo, magnezijum, kalcij, itd., A također promatrajte i prekid između doza mliječnih proizvoda.

Tioktična kiselina pojačava učinak inzulina i oralnih lijekova za snižavanje šećera. Stoga, ako se alfa-lipoična kiselina koristi tijekom liječenja dijabetesa, tada je potrebna pojačana kontrola glikemije i prilagođavanje doze.

Nuspojave i predoziranje

Bioadditive ovog proizvođača zasluženo je popularan, jer je visokog kvaliteta, i u pravilu ne izaziva negativnu reakciju tijela (ovisno o doziranju). No, kao i svaki lijek, kod nekih bolesnika aktivna tvar može izazvati neželjene efekte.

Najčešće se manifestuju kao dispeptična stanja (uključujući mučninu, povraćanje, poremećaje stolice, žgaravicu), kao i dermalne reakcije (osip), alergijske efekte (anafilaktički šok), smanjenu glukozu (hipoglikemija),

Ako se vaše zdravlje pogorša, morate otkazati lijek i obratiti se svom liječniku.

Tijekom primjene ne smije samostalno premašiti preporučenu dozu. Slučajno ili namjerno unošenje velike količine lijeka može izazvati poremećaje u radu probavnog trakta (mučnina, proliv), kožne reakcije.

Ako sumnjate na predoziranje, trebali biste isprati stomak, dati aktivni ugalj. Po potrebi se obratite ljekaru.

Alfa lipoična kiselina

Evalar (RF)

Cijena: (30 kaps.) - 347-366 rubalja.

Dijetalni dodatak s antioksidansima koji sadrži 100 mg tvari u 1 kapsuli. U proizvodnji se koriste visokokvalitetne sirovine njemačkog porijekla.

Bioadditiv se preporučuje kao izvor vitamina, za zaštitu od slobodnih radikala, starenja.

Kapsule se mogu uzimati od 14. godine. Plan prijema: dnevno za 1 kom. u roku od 1 meseca.

Pros:

  • Dobar kvalitet
  • Može se dati djeci
  • Pomaže kod umora
  • Razumna cijena.

Ponuda poznatog proizvođača dodataka prehrani

Lipoična kiselina je prisutna u gotovo svim ćelijama tijela. Ako ne primate dovoljnu količinu ALA u sastavu hrane, nedostatak će negativno utjecati na mnoge vitalne procese. Pomoćni sastojci hrane dolaze u pomoć.

Proizvod poput Solgar-ove Alpha Lipoic Acid pomaže vam da izbjegnete razne probleme. Dodaci imaju općenito blagotvoran učinak, poboljšavaju pamćenje i usporavaju proces starenja. Upute za lijek uključuju ogroman popis indikacija. Zašto se alfa-lipoinska kiselina smatra tako svestranom? Pojedinosti će zanimati sve kojima je stalo do vlastitog zdravlja.

Karakterizacija dodataka prehrani

Lipoična kiselina se odnosi na koenzime i prirodne antioksidante. Važno je napomenuti da je topiv u vodi i masti. Zbog toga kiselina jednako dobro prodire u staničnu membranu i funkcionira u tečnom mediju.

Pod uticajem vitamina N, neutrališe se efekat slobodnih radikala. Dodaci prehrani iz Solgar-a su košer proizvodi. Proizvođač garantira kvalitetu svoje robe. Dodatak prehrani potpuno je siguran, jer ne sadrži štetne komponente. Izvrsno je za vegetarijance.

Alfa lipoična kiselina - način da popunite praznine u prehrani i sredstvo za podršku tijelu.

Izloženost ljudi

Zbog svojih jedinstvenih svojstava alfa lipoična kiselina ima svestran učinak na organizam.

  • ima antioksidativno dejstvo,
  • neutrališe toksine koji oštećuju jetru,
  • potiče transformaciju ugljikohidrata u energetske rezerve,
  • snižava glukozu u krvi
  • razrjeđuje krv i na taj način smanjuje rizik od tromboflebitisa,
  • podržava zdravlje nervnog sistema,
  • potiče apsorpciju vitamina C i E,
  • sudjeluje u mnogim biohemijskim reakcijama,
  • ima efekat na regeneraciju glutation-a,
  • pojačava efekat koenzima Q-10,
  • kontroliše taloženje masti u tijelu,
  • pruža nalet energije
  • stimuliše mozak
  • zaustavlja upalne procese,
  • smanjuje rizik od raka.

U kojim je slučajevima preporučljivo koristiti dodatak prehrani?

Solgar alfa lipoinska kiselina pomoći će vam da se izbori s nizom problema. Uputa daje najjasniju ideju u pogledu indikacija za upotrebu:

  1. Prevencija preranog starenja
  2. borba s ranim promjenama vezanim za život,
  3. podrška organizma zbog neuhranjenosti,
  4. potreba za poticanjem imunološke funkcije,
  5. kontrola tjelesne težine (izgradnja mišića),
  6. liječenje dijabetesa,
  7. bolest jetre (uključujući hepatitis i cirozu),
  8. trovanje organizma toksinima,
  9. period oporavka nakon ishemijskog moždanog udara,
  10. neurološke bolesti
  11. problema sa kardiovaskularnim sistemom,
  12. smanjenje postotka vida,
  13. loše performanse, hronični umor,
  14. intenzivna fizička aktivnost (na primjer, trening).

Nedostatak ALA jasno se oseća u naprednim slučajevima. Hronični nedostatak vitamina N dovodi do neispravnog rada jetre, oslabljene proizvodnje žuči. Moguća je opcija kao što je razvoj ateroskleroze. Neposredno s nedostatkom lipamida dolazi do nakupljanja tjelesne masti. A znaci mogu biti povećana razdražljivost, nedostatak okupljanja, umor.

Alfa lipoinska kiselina omogućava vam postizanje maksimalnog efekta u najkraćem mogućem roku. Snažan dokaz su kritike kupaca. U komentarima se često pojavljuju podaci da nakon dvotjednog tečaja postoje opipljivi rezultati.

Preporuke za upotrebu

Kao i većina dodataka prehrani, alfa lipoična kiselina se koristi uz obroke. Broj kapsula koje treba progutati tokom dana ovisi o koncentraciji aktivne tvari. Obično je potrebno 1-2 komada. Prijem bi trebao biti sistematičan. Odnosno, trebali biste piti dodatak svakodnevno do kraja kursa.

Oblici oslobađanja i doziranje

Solgar Vitamin N dostupan je u različitim dozama. Zahvaljujući tome moguće je odabrati prihvatljivu opciju. Sljedeći obrasci izdanja dostupni su na iHerbu:

Pored tioktične kiseline kao glavne komponente, u sastavu proizvoda se koriste pomoćne tvari. Dodatni sastojci su:

  • mikrokristalna celuloza,
  • magnezijum stearat,
  • biljna celuloza.

U dodatku hrani nema štetnih sastojaka. To vam omogućuje kupovinu bez straha.

Proizvodi ovog proizvođača dostupni su širokoj masi potrošača. ALK od Solgar-a možete kupiti kako u ljekarnama, tako i putem internetskih izvora. Ponekad se kiselina nudi u kombinaciji s drugim lijekovima. Na primjer, učinak se pojačava ako istovremeno pijete bioflavonoide. Takođe, doktori mogu propisati paralelni unos Omega-3. Sa kojim će uspeti tandem koenzim q10.

Najjeftiniji način kupnje lijekova od kompanije Solgar na web stranici američke internetske trgovine iHerb.

Odobrenje kupca kao potvrda kvalitete

Velika potražnja i visoke ocjene potrošača pokazatelj su kvalitete dodatka prehrani. Ljudi ostavljaju komentare u kojima dijele svoja iskustva o tome koliko je lipoična kiselina učinkovita od Solgara. Ako narudžbu za Ayherb možete pročitati recenzije. Nekoliko primjera stvarnih priča uvjeravaju vas u pravi izbor je bolji od opisa proizvođača ili informacija reklamne prirode.

Antonina, 32 godine

Za mamu sam kupila Alpha Lipoic Acid. Solgar je prije konzumirala aditive u hrani i sve je vrijeme učinak ispunio očekivanja. ALA je kupila s očekivanjem da će proizvod pomoći mami u kontroli šećera u krvi. Ima dijabetes već dugi niz godina. Uprkos stalnoj prehrani, javljaju se periodi pogoršanja. Primjena prehrambenih dodataka očito je imala koristi. Rezultati ispitivanja su ohrabrujući. Broj ubrizgavanja inzulina značajno se smanjio. Poboljšalo se blagostanje, nestali su problemi sa pamćenjem, a imunitet se povećao. Mama je često prestajala da pati od prehlade i virusnih bolesti. Pohvali se kako je ujutro postajalo lakše, a tijekom cijelog dana osjeća se veselo. Uz to, postoje promjene u izgledu. Tokom proteklog meseca mama je primjetno postala mlađa. Solgar je, kao i uvijek, živio do svoje vjerodostojnosti. Svakako ćemo u budućnosti kupiti proizvode ovog proizvođača!

Supruga me natjerala da koristim dodatak prehrani iz Solgara. Ja sam generalno skeptičan prema takvim proizvodima. Ali moja se žena toliko pohvalila lipoičnom kiselinom da sam odustao. Sada sam zahvalan svojoj srodnoj duši na pokazanoj nezi. Ispada da vitamin N blagotvorno deluje na zdravlje i pojačava rad mozga. Potpuno sam to osetio na sebi. Postalo se lakše usredotočiti na posao. Prestao je biti nervozan zbog sitnica. Odluke se daju kao da su same od sebe. Do večeri ima još snage. Više ne osjetim stišćeni limun nakon napornog dana. Osim toga, cijelu zimu nikada nije obolio. Ali u uredu je bilo virusa više puta. Iz ovoga sam zaključio da dodatak hrani utiče na imunološku funkciju. Iznenađujuće, tioktična kiselina djeluje upravo onako kako je to opisao proizvođač. Njegovo se mišljenje drastično promijenilo. Čak me je zanimalo koji su još vitamini Solgar-a.

Aleksandra, 41 godina

Lekar mi je odredio vitamin N. Odlučio se za dodatak prehrani iz Solgara. Čuo sam o kvaliteti robe ovog proizvođača više puta. Tok lipoinske kiseline promijenio mi je život na bolje. Navikla sam se brzo umoriti, svo vrijeme sam zaboravljala na nešto važno, ujutro nisam mogla ustati iz kreveta, patila sam od lošeg zdravlja. Alfa lipoična kiselina u samo nekoliko nedelja pomogla je zaboraviti na mnoge probleme. Prvo sam puna snage i energije. Drugo, memorija ne uspeva. Primijetila je i kako je postalo lakše usredotočiti se na jednu stvar, čak i nekoliko sati zaredom. Treće, poboljšao se rad srca. Svakodnevne smetnje ritma više vas ne muče. Četvrto, ja vidim promjene na licu. Čini se da su bore postale manje uočljive, a boja kože poboljšana. Nema sumnje da ću opet naručiti dodatak hrani

Vrijedi obratiti pažnju na proizvod poput Solgar lipoične kiseline ako osobi treba podrška za vitalnost. Zdravstvene probleme je mnogo teže riješiti nego spriječiti.

Nije potrebno čekati alarme. Kapsule se mogu koristiti za sprečavanje nedostatka ALA. Proizvodi iz Solgar-a imaju prirodan sastav i potpuno su sigurni za tijelo. Nema povezivanja dodataka prehrani. I nema nikakve sumnje u potencijalne koristi!

Korisna svojstva

Tioktična kiselina je popularni dodatak prehrani u svim kutovima naše planete. Zasluženo ga nazivaju najmoćnijim antioksidansom i "neprijateljem holesterola". Oblik oslobađanja aditiva u hrani može biti različit. Proizvođači ga proizvode u tabletama (12-25 mg lipoata), u obliku koncentrata koji se koristi za intravensku injekciju, kao i u obliku otopine za kapaljke (u ampulama).

Kada se koristi alfa-lipoična kiselina, njena se korist očituje u zaštiti ćelija od djelovanja agresivnog djelovanja reaktivnih radikala. Takve tvari nastaju u međusobnom metabolizmu ili pri raspadanju stranih čestica (posebno teških metala).

Treba napomenuti da je lipamid uključen u unutarćelijski metabolizam. U bolesnika koji uzimaju tioktičnu kiselinu poboljšava se proces iskorištavanja glukoze i mijenja se koncentracija piruične kiseline u krvnoj plazmi.

Za dijabetes liječnici propisuju vitamin alfa lipoične kiseline kako bi se spriječio razvoj polineuropatije. Pod ovim imenom podrazumijeva se skupina patologija koje utječu na nervne završetke u ljudskom tijelu. Simptomi kao što su utrnulost i trnce u donjim i gornjim ekstremitetima u većini su slučajeva uzrokovani napredovanjem dijabetičke polineuropatije.

Međutim, to nije jedina bolest kod koje je propisana tioktična kiselina. Korisna svojstva dodatka prehrani distribuirana su u liječenju takvih patologija:

  1. Kršenje štitne žlezde.
  2. Disfunkcija jetre (zatajenje jetre, hepatitis, ciroza).
  3. Hronični pankreatitis
  4. Oštećenje vida.
  5. Opijenost teškim metalima.
  6. Alkoholna polineuropatija.
  7. Ateroskleroza sudova srca.
  8. Problemi povezani sa funkcionisanjem mozga.
  9. Problemi s kožom (iritacija, osip, pretjerana suhoća).
  10. Slabljenje obrambenih organizama.

Pored indikacija za upotrebu s alfa-lipoičnom kiselinom, izolirana je i preterana težina. Prirodni proizvod učinkovito smanjuje tjelesnu težinu čak i bez pridržavanja stroge prehrane i stalnih fizičkih aktivnosti.

Vitamin N takođe ima podmlađujući efekat. Kozmetika koja sadrži tioktičnu kiselinu zateže bore i pomlađuje kožu žena.

Upute za upotrebu lijeka

Unatoč činjenici da tioktična kiselina nije lijek, pacijent se prije uzimanja takvog lijeka treba posavjetovati s endokrinologom.

U osnovi, tablete su najpogodniji oblik upotrebe alfa-lipoične kiseline. Kako uzimati dodatke prehrani kako bi se postigao maksimalni pozitivni učinak? Alpha lipoična kiselina ima uputstva za upotrebu u svakom pakovanju. Tablete se uzimaju oralno pola sata prije obroka, isperu vodom. Dnevna doza je 1 tableta (od 300 mg do 600 mg). Najbolji terapeutski učinak može se postići sa do 600 mg. Ako je pacijent osjetio pozitivan učinak lijeka, tada s vremenom može smanjiti dozu za pola.

Doktor propisuje uzimanje alfa-lipoične kiseline od 50 mg do četiri puta dnevno (do 200 mg) za različite patologije jetre. Tijek terapije je 30 dana, a zatim se pravi pauza od 1 mjeseca, nakon tog perioda možete nastaviti liječenje. U slučaju dijabetičke ili alkoholne polineuropatije propisana je dnevna doza do 600 mg.

Tioktična kiselina je efikasna kod dijabetesa s prekomjernom težinom. Uobičajena doza je 50 mg dnevno. Najbolje je piti lijek:

  • pre ili posle jutarnjeg obroka,
  • nakon fizičkog napora,
  • tokom večere (poslednji dnevni obrok).

Treba imati na umu da je upotreba alfa-lipoične kiseline, uputstva za koju su nužno u prilogu, moguća tek nakon upoznavanja pacijenta.

Pažljivo pročitajući opis prehrambenih dodataka, kada pacijent ima pitanja o njegovoj upotrebi, mora ih pitati dežurni liječnik.

Kontraindikacije, nuspojave i interakcije

Prirodni proizvod ima koristi i štete. Već su ukratko opisani pozitivni aspekti, sada je potrebno razjasniti kontraindikacije ovog dodatka prehrani. Alphalipoic acid je zabranjeno uzimati u takvim slučajevima:

  1. U periodu gestacije i dojenja.
  2. U djetinjstvu i adolescenciji (do 16 godina).
  3. Uz individualnu osjetljivost na komponentu.
  4. Za alergijske reakcije.

Unatoč svim prednostima prehrambenih dodataka, pacijenti ponekad iskuse nuspojave. Među nepoželjnim reakcijama koje nastaju kao odgovor na uzimanje tioktične kiseline postoje:

  • porast intrakranijalnog pritiska,
  • osip na koži, urtikarija,
  • hipoglikemijsko stanje,
  • bolovi mučnine i povraćanja,
  • epigastrični bol
  • proliv
  • tendencija krvarenja
  • diplopija
  • kratkoća daha
  • glavobolja
  • grčevi
  • anafilaktičke reakcije,
  • tačkna krvarenja.

Predoziranje dodatkom prehrani može rezultirati alergijskim reakcijama, hipoglikemijom, anafilaktičkim šokom, glavoboljom, mučninom, prolivom i bolovima u epigastriju. U takvim se slučajevima koristi simptomatska terapija.

Da bi se izbjegle negativne reakcije uslijed upotrebe aditiva u hrani, potrebno je strogo poštivati ​​njihovo doziranje u skladu s propisima liječnika. Također, pacijent ne smije uskraćivati ​​informacije o pratećim bolestima, jer svi lijekovi djeluju na različite načine i mogu naštetiti pacijentu.

Dakle, alfa-lipoinska kiselina pojačava efekat kortikosteroida i, obrnuto, inhibira aktivnost cisplatina. Vitamin N može povećati hipoglikemijski učinak inzulina i drugih antidijabetičkih sredstava. Izuzetno je nepoželjno koristiti lipoinsku kiselinu sa preparatima koji sadrže gvožđe, magnezijum i kalcijum, zbog njegove sposobnosti vezanja metala.

Alkohol i tioktična kiselina nisu kompatibilni. Etanol dovodi do slabljenja djelovanja dodatka hrani.

Pregled troškova i alata

Postoje mnogi lijekovi s alfa lipoičnom kiselinom. Razlika između svakog od njih je prisutnost sadržane količine dodatnih tvari. Ispod je tabela koja sadrži najpoznatije aditive u hrani, njihove proizvođače i raspon cijena.

Naziv prehrambeni dodatakZemlja porijeklaTrošak, u rubaljima
Sad je nagrada: alfa lipoična kiselinaSAD600-650
Solgar alfa lipoična kiselinaSAD800-1050
Paradigma: alfa lipoinska kiselinaSAD1500-1700
Lipoična kiselinaRusija50-70

Posjetivši bilo koju ljekarnu, možete kupiti vitamin N. Međutim, cijena u ljekarni često je skuplja nego na web stranici službenog predstavnika lijeka. Stoga oni pacijenti koji žele uštedjeti određenu količinu novca, naručuju dodatak prehrani putem interneta, na kojem su prikazane karakteristike lijeka, ali i fotografija njegove ambalaže.

Na Internetu možete pronaći razne recenzije dodataka prehrani. Neki pacijenti tvrde da im je lipamid zaista pomogao u gubitku viška kilograma, održavajući pravilnu prehranu i redovito vježbanje. Dijabetičari koji uzimaju dodatak prehrani smanjili su glikemiju, a imali su i simptome naglog pada koncentracije šećera.

Na primjer, jedan od Natalijinih komentara (51 godina): "Dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2 prije 5 godina. Vidio sam i još uvijek pije lipoinsku kiselinu. Mogu reći da je šećer normalan, a u protekle 3 godine smršala sam 7 kg. Ne razumijem zašto drugi govore o neuspjehu takvog aditiva, za mene je to zaista vrijedan alat. Uspio sam izbjeći razne komplikacije dijabetesa tipa 2. "

Negativni pregledi povezani su s visokim troškovima ovih lijekova, kao i neutralnim učinkom na sagorijevanje masti. Drugi korisnici nisu osjetili pozitivne efekte lipoične kiseline, ali nisu se osjećali gore.

Bez obzira na to, ovaj se prirodni proizvod etablirao kao lijek koji dobro uklanja intoksikacije raznih vrsta i pomaže kod jetrenih patologija. Stručnjaci se slažu da lipamid učinkovito uklanja strane čestice.

Analozi i proizvodi koji uključuju lipoinsku kiselinu

Ako je pacijent razvio individualnu netoleranciju na komponente alfa-lipoične kiseline, analozi mogu imati sličan terapeutski učinak.

Među njima su izolovana takva sredstva kao što su Thiogamma, Lipamide, Alpha-lipon, Thioctacid. Može se koristiti i jajčna kiselina. Koje je bolje uzeti? Ovo pitanje rješava polaznik, birajući najpovoljniju opciju za pacijenta.

Ali ne samo da lijekovi sadrže vitamin N. Hrana ima i veliku količinu ove tvari. Stoga je sasvim moguće zamijeniti skupe prehrambene dodatke njima. Da biste tijelo zasitili ovom korisnom komponentom u prehrani morate uključiti:

  1. Mahunarke (grah, grašak, leća).
  2. Banane
  3. Mrkva.
  4. Goveđa i goveđa jetra.
  5. Zeleno (rukola, kopar, salata, špinat, peršun).
  6. Paprika
  7. Luk.
  8. Kvasac
  9. Kupus.
  10. Jaja.
  11. Srce
  12. Gljive.
  13. Mliječni proizvodi (kisela pavlaka, jogurt, puter itd.). Whey je posebno koristan za dijabetes tipa 2.

Znajući koja hrana sadrži tioktičnu kiselinu, možete izbjeći njen nedostatak u organizmu. Manjak ovog vitamina dovodi do različitih poremećaja, na primer:

  • neurološki poremećaji - polineuritis, migrena, neuropatija, vrtoglavica,
  • vaskularna ateroskleroza,
  • razni poremećaji jetre,
  • mišićni grčevi
  • miokardijalna distrofija.

U tijelu se vitamin gotovo nikada ne akumulira, njegovo izlučivanje događa se vrlo brzo. U rijetkim slučajevima, uz dugotrajnu upotrebu dodatka prehrani, moguća je hipervitaminoza što dovodi do pojave žgaravice, alergija i povećanja kiselosti u stomaku.

Lipoična kiselina zaslužuje posebnu pažnju među ljekarima i pacijentima. Mora se imati na umu da prilikom kupovine Lipoične kiseline treba pažljivo proučiti upute za upotrebu, jer dijetalni dodatak ima određene kontraindikacije i negativne reakcije.

Dodatak prehrani proizvode mnogi proizvođači, pa se razlikuje po dodatnim komponentama i cijeni. Svakodnevno ljudsko tijelo treba da nadopuni potrebnu količinu biološki aktivne tvari. Dakle, pacijenti su u stanju održavati optimalnu tjelesnu težinu, normalnu glukozu i poboljšati imunitet.

Informacije o prednostima lipoinske kiseline za dijabetičare nalaze se u videu u ovom članku.

Ostavite Svoj Komentar