Jelovnik za nedelju dana sa dijabetesom tipa 2

Kada vam je dijagnosticiran dijabetes melitus, prije svega trebate prilagoditi svoju prehranu, isključujući zabranjenu hranu iz nje. Pridržavanje stroge wellness prehrane na pozadini hronične patologije je obavezna točka terapije.

Uz T2DM, metabolički procesi u tijelu su poremećeni, što rezultira nakupljanjem glukoze u krvi. Hronično visoka glikemija povećava vjerovatnoću srčanog udara i moždanog udara, kardiovaskularne bolesti, dovodi do poremećene cirkulacije krvi, bolesti bubrega i drugih komplikacija.

Kao što pokazuje medicinska praksa, čini se da je pravilna prehrana dobra metoda liječenja, izbjegavajući akutne negativne pojave u sadašnjosti, odgađajući hronične komplikacije u budućnosti.

Razmotrite principe prehrane kako se šećer ne podiže. Saznajte koja se hrana može jesti, a koja isključiti? I na kraju, sastavićemo nedeljni meni sa receptima za pacijente sa dijabetesom tipa 2.

Opće preporuke

„Slatka“ bolest je uobičajena endokrina patologija, usled čega se otkriva kršenje metabolizma ugljikohidrata u tijelu. Posljedice bolesti mogu biti katastrofalne, ako se na vrijeme ne započne odgovarajuća terapija, pacijent zapostavlja pravila prehrane.

Dijabetes tipa 2 zahtijeva posebno dizajniran sedmodnevni jelovnik, pa ga obično savjetuje ljekar. Sve dijete predstavljene na internetu su indikativne, stoga na nekim kliničkim slikama možda nisu prikladne.

Prehrana za dijabetes uključuje meni povezan sa tabelom broj 9. Usmjeren je na poboljšanje metabolizma ugljikohidrata, proteina i lipida u tijelu pacijenta. Uz to se koristi kao preventivna mjera komplikacija povezanih s T2DM.

Za dijabetičare tipa 2 s prekomjernom težinom, potrebno je izračunati sadržaj kalorija u proizvodima kako bi se isključio porast tjelesne težine i pogoršanje kliničke slike u cjelini.

Radi lakšeg izračuna kalorija razvijena je posebna tablica koja će vam pomoći izračunati potrebnu količinu ugljikohidrata. Jedinica hljeba (XE) je količina koja pomaže izračunati količinu ugljikohidrata u hrani prilikom sastavljanja prehrane. Jedna jedinica je otprilike jednaka 10-12 probavljivih ugljikohidrata.

Tabela izjednačava hranu prema količini ugljenih hidrata u njoj. Možete izmjeriti apsolutno bilo koju hranu (meso, bananu, grožđe, naranča, itd.). Da bi izračunali jedinice za hljeb, pacijent mora pronaći količinu ugljikohidrata u 100 grama na ambalaži proizvoda i podijeliti s 12, a potom prilagoditi ovisno o tjelesnoj težini.

U slučaju pretilosti na pozadini šećerne bolesti, izračunavanje ugljikohidrata najefikasniji je način da se postepeno riješite viška kilograma, a istovremeno ne dopuštate napredovanje kronične patologije.

Za umjerene do teške bolesti, prehrana se kombinira s lijekovima za snižavanje glukoze u krvi i optimalnom tjelesnom aktivnošću.

Osnovni principi

Pacijenti s dijabetesom trebaju se pridržavati određenih pravila koja pomažu u izradi prehrane na takav način da se isključi hiperglikemijsko stanje, odnosno da se spriječi razvoj vjerojatnih komplikacija bolesti.

Energetska vrijednost dnevnog menija trebala bi biti puna - oko 2400 kilokalorija. Ako se opazi višak kilograma, tada se smanjuje sadržaj kalorija smanjenjem količine ugljikohidrata i proteina u hrani.

Idealna opcija u ovom slučaju, kada jelovnik ishrane sačini nutricionista, uzimajući u obzir dob pacijenta, „iskustvo“ osnovne bolesti, pridružene patologije, telesnu težinu, fizičku aktivnost itd. Nijanse.

Da biste zadržali glukozu na ciljnoj razini, morate se pridržavati ovih savjeta:

  • Uključivanje potrebne količine glavnih komponenti neophodnih za cjelovit život - proteinskih tvari, ugljikohidrata i lipida.
  • Zamjena proizvoda koji sadrže brzo probavljive ugljikohidrate kompleksnim. Budući da se lako probavljivi ugljikohidrati brzo apsorbiraju u organizam, oni daju veliku količinu energije, ali ne zadugo, a vode do skoka glikemije.
  • Ograničite unos soli dnevno na 6 grama.
  • Pijte što više tečnosti. Za dijabetičara je norma najmanje 1,5 čiste vode.
  • Frakcijska prehrana - preporučuje se jesti 5-6 puta dnevno. Moraju biti tri puna obroka i nekoliko zalogaja.
  • Iz izbornika uklonite namirnice koje sadrže puno holesterola. Tu spadaju karanfili, svinjetina, razni mesni proizvodi (kobasice, kobasice), puter, goveđa mast. Mliječni proizvodi s visokom masnoćom obiluju holesterolom.

Potrebno je povećati unos biljnih vlakana, askorbinske kiseline, B vitamina, lipotropne komponente - aminokiseline koje pomažu u regulaciji koncentracije holesterola u tijelu.

Skuva s malo masti, soja, sojino brašno, pileća jaja su hrana obogaćena lipotropima.

Zabranjeni i ograničeni proizvodi

Dijeta za dijabetes tipa 2 podrazumijeva određena ograničenja koja se moraju implicitno poštovati. Općenito, svi su proizvodi podijeljeni na dozvoljene, zabranjene i ograničene.

Mnogi dijabetičari vjeruju da će uz ograničenja i zabrane prehrana biti oskudna, ali u stvarnosti to nije tako. Veliki je popis namirnica koje se mogu konzumirati. Loša strana je što je premalo dozvoljene hrane koja se može konzumirati kao međuobrok.

Zabranjeno je jesti hranu punu brzo probavljivih ugljikohidrata - granulirana peciva sa šećerom i bijelim brašnom, bilo kakve slatkiše - med, džem, sladoled, slatkiše. Ne možete tjesteninu, tikvice, tikvice.

Ne preporučuje se jesti voće u kojem ima puno fruktoze i škroba - smokve, grožđe, dinje, određeno suho voće / bobice. Savjetuje se isključivanje začinjene i začinjene hrane, masnih mliječnih i kiselo-mliječnih proizvoda, govedine i ovčetine masnoće.

Bilo kakva alkoholna pića su zabranjena. Alkohol u nekim slučajevima može dovesti do oštrog hipoglikemijskog stanja, što je prepuno dijabetičkoj komi, a u drugim situacijama provocira činjenicu da šećer raste.

Sljedeće odredbe se konzumiraju u ograničenim količinama:

  1. Masni mliječni proizvodi (npr. Skuta), slani i tvrdi sirevi, puter.
  2. Masni mesni proizvodi (patka i sva jela iz nje).
  3. Slatka kaša i bijeli pirinač.
  4. Dimljena i slana riba.

Ograničena hrana nije zabranjena za jelo, ali dijabetičar bi trebao strogo kontrolisati svoju konzumaciju, uključiti u njegov jelovnik najviše 2 puta tjedno.

Šta mogu jesti?

Jelovnik za dijabetes tipa 2 omogućava upotrebu ribe ili mesa nemasne koncentracije. Zbog toga se prva tečnost u kojoj se kuhalo meso / riba ispusti, a jelo se priprema u drugoj vodi. Dozvoljeno je na jelovnik uvrstiti mesnu juhu ne više od jednom u 7 dana.

Za pripremu glavnih jela prednost treba dati ribi niske masne vrste. Na primjer, poljok, smuđ, štuka. Od mesa - pileća ili pureća prsa, nemasna govedina. Kako kuhati ribu za dijabetičare? Preporučljivo je kuhati proizvod za par, u pećnici ili u mikrovalnici.

Svi mliječni i kiselo-mliječni proizvodi s niskim udjelom masti - kefir, fermentirano mlijeko, nezaslađeni jogurt, skuta. Pileća jaja možete jesti, ali ne više od 3-5 komada u 7 dana, preporučljivo je jesti samo proteine. Žumanjke se ne preporučuju za konzumaciju.

Pacijentima sa dijabetesom dopušteno je:

  • Kaša na bazi ječma, heljde i zobene kaše. Dozvoljeno je jesti svaki dan, ali ne više od jednom.
  • Hleb od punog zrna, peciva od mekinja, raženo brašno. Maksimalna doza dnevno je 300 grama.
  • Povrće treba iznositi 30% ukupne prehrane. Možete jesti kohrabi, cvjetaču, paradajz, krastavce, pasulj, pasulj, bilo koje zelje.
  • Povrće, koje uključuje puno škroba i fruktoze, jede se ne više od 1 puta nedeljno. Tu se ubrajaju krompir, repa i mrkva. Ako će se šećer iz njih povećati, kategorički ga isključite.
  • Dopuštene su razne agrumi - narandže, mandarine, grejpfrut, kao i bobice - borovnice, ribizla, brusnica, lingonberry.

Kao desert, pacijent može jesti bilo koje proizvode sa odjela za dijabetičare, ili obične kekse sa keksima bez granuliranog šećera.

Od pića se preporučuje juha na bazi divlje ruže, krastavca i soka od rajčice, mineralne mirne vode, domaćih kompota od voća i bobica, slabo koncentrirani čaj i mlijeko s malo masnoće.

Meni za nedelju

Jelovnik dijabetesa tipa 2 u trajanju od tjedan dana s receptima je približna prehrana za dijabetičare. Kao što je već napomenuto, u idealnom slučaju iskusni nutricionista trebao bi sastaviti dijetu, vodeći računa o mnogim nijansama.

Unatoč činjenici da je mnoga hrana ograničena na upotrebu, dok je druga potpuno zabranjena, možete jesti raznovrsnu, uravnoteženu i pravilno. Prije nego što damo primjer menija po danu, zabilježimo neke važne točke.

Preporučuje se jedan obrok u količini ne većoj od 50 grama hljeba od cijelog zrna, dio prvog jela - 250 grama, volumen tečnosti (kompot, sok itd.) - 250 ml.

Primer prehrane za pacijente sa dijabetesom tipa 2 (dnevno):

  1. Ponedeljak Ujutro jedu zobene pahuljice u mlijeku (porcija - 200 g), parče hljeba s mekinjama, lagano kuhani nezaslađeni zeleni čaj. Prije ručka možete zalogaj - 1 slatko i kiselo piće od jabuke ili hibiskusa bez šećera. Za ručak - borsch, kriška hleba, povrtna salata. Druga užina je mandarina. Večera - kotlete od kupusa, pileće jaje - 1 kom., Čaj bez zamjene šećera. Prije spavanja - 250 ml fermentiranog pečenog mlijeka.
  2. Utorak. Jutro - posni sir (100 g), kaša od heljde - 100 g, 250 ml nezaslađenog čaja. Ručak - pileća juha s peršunom, pirjani kupus sa vitkim mesom (100 g). Juha od sufla od karfiola (200 g), parne kotlete (100 g). Za popodnevni užinu možete dobiti domaću žele bez šećera, jabuku. Noću čaša kefira s malo masti.
  3. Srijeda Jutro - ječam (200 g), hleb, čaj. Ručak - supa s ribljim juhom, salata - rajčica i krastavac (200 g), pečena pureća prsa (70 g), čaj bez šećera. Večera - šnicle od kupusa, nezaslađeni napitak od brusnice. Opcije za popodnevnu užinu - čaša domaćeg kompota od brusnice, pirjani patlidžan na vodi, domaći jogurt.
  4. Četvrtak Jutro - kuhana piletina s povrćem, hljeb, mali komad sira. Ručak - čorba na mesnom juhu, povrće odreska (do 200 g), pirjano nezaslađeno voće. Večera - riblji kolač, 1 pileće jaje, čaj sa zaslađivačem. Za užinu možete napraviti grejpfrut, voćnu salatu začinjenu nemasnom kiselom pavlakom, čašu kefira ili fermentiranog pečenog mlijeka.
  5. Petak. Jutro - salata od kupusa i mrkve, parče kuvane ribe, hleb. Ručak - pirjano povrće s piletinom, zeleni borsch, čaj sa nadomjestkom šećera. Večera - posni sir od sira (150 g) i nezaslađeni čaj. Popodnevni zalogaji - jabuka ili kompot, pomorandža ili 2 mandarine, kefir za noć.
  6. Subota Jutro - proteinski omlet, 2 kriške sira (20 g), piće sa cikorijom. Ručak - supa s vermicellijem, povrtnim kavijarom, telećom teletinom (70 g). Večera - kaša od bundeve bez pirinča, salata od svežeg kupusa, sok od jagode. Kao poslijepodnevni zalogaj možete kuhati povrće na pari, salatu od svježeg povrća, prije odlaska u krevet, piti fermentirano pečeno mlijeko - 250 ml.
  7. Uskrsnuće. Jutro - jeruzalemska salata od artičoke sa jabukama, skutom, keksima od keksa. Ručak - supa sa pasuljem, heljda s puretinom, sok od brusnice. Večera - ječam, kavijar patlidžana, čaj (zeleni ili crni). Grickalica - žele, kivi (ne više od dvije), jogurt bez masti bez šećera.

Dijeta protiv dijabetesa je važan dio liječenja patologije. Uz uzimanje lijekova i fizičke aktivnosti, pacijent će moći živjeti normalan i ispunjen život.

Stručnjak u videu u ovom članku govoriti će o pravilima za pravljenje jelovnika za dijabetes.

Pogledajte video: DOBILA SAM DIJABETES,pre god danaA DA TOGA NISAM BILA NI SVESNA i onda izlečila (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar