Mogu li kupiti recept bez recepta

Kupnja lijeka je prilično jednostavna. Ako je hitno potrebna doza hormona, a dijabetičaru je ponestalo inzulina, u hitnim slučajevima može ga se kupiti u ljekarni koja se bavi povlaštenom isporukom lijeka. Bolje je nazvati sve najbliže prodajne točke unaprijed i saznati je li ovaj proizvod u prodaji, jer ne prodaju sve robe ljekarne.

Lijek možete kupiti besplatno ako odete svom liječniku endokrinologu i napišete recept. Povoljni lijekovi zakonom se pružaju građanima Ruske Federacije i strancima s dozvolom boravka. Kome je dijagnosticiran dijabetes melitus ovisan o insulinu. Pružanje tih davanja regulirano je saveznim zakonom o državnoj socijalnoj pomoći 178-FZ i Odlukom vlade br. 890.

Endokrinolog ili opšti ljekar, koji se nalazi na listi osoba koje pružaju preferencijalne lijekove, ima pravo davati recept za besplatnu kupovinu inzulina. Ovaj registar formiraju teritorijalne zdravstvene vlasti.

Takav recept se ne može dobiti na Internetu, tako da biste trebali voditi računa o tome da unaprijed nabavite dokument ako dođe do inzulina. Dijabetičar mora osobno posjetiti liječnika, nakon pregleda i odobravanja režima liječenja propisana je određena doza koju pacijent može dobiti besplatno.

Za propisivanje recepta pacijent mora sa sobom imati niz dokumenata:

  • Obrazac za recept izdaje se na mjestu registracije dijabetičara, pa je potrebna putovnica. Važno je uzeti u obzir da ako osoba ne živi u mjestu registracije, potrebno je unaprijed odabrati medicinsku ustanovu i priložiti se uz odabranu medicinsku organizaciju s dokumentom. Kliniku možete mijenjati ne više od jednom godišnje.
  • Kada posjećujete kliniku moraju biti u rukama police medicinskog osiguranja i pojedine polise osiguranja (SNILS).
  • Uz to, treba dostaviti i potvrdu o invalidnosti ili drugi dokument koji potvrđuje pravo na beneficije.
  • Također je potrebno dostaviti potvrdu iz Fonda za mirovinsko osiguranje kojom se potvrđuje nepostojanje odbijanja primanja socijalnih usluga.

Ovi dokumenti potrebni su za popunjavanje svih polja preferencijalnog recepta s tačnim naznakama brojeva.

Gde se inzulin daje besplatno

Ljekarna sa kojom medicinska ustanova ima potpisan ugovor ima pravo besplatno izdati lijek. Obično doktor daje nekoliko adresa na kojima se dijabetičari mogu poslužiti na preferencijalnim receptima.

Oblik recepta vrijedi za besplatnu kupovinu hormona dvije do četiri tjedna, tačan period se može naći u receptu. Ne samo pacijent ima pravo na primanje inzulina, nego i njegova rodbina na davanju obrasca za recept.

Može se dogoditi da ljekarna privremeno nema besplatan lijek, u ovom slučaju trebate koristiti sljedeći postupak.

  1. Prije svega, trebali biste se osobno obratiti administratoru ljekarne radi registracije medicinskog dokumenta koji potvrđuje pravo na primanje povlaštenog lijeka u posebnom časopisu.
  2. Nadalje, prema nalogu Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja Rusije, pacijentu treba davati hormonalni lijek ne više od deset dana. Ako iz valjanog razloga to nije moguće, ljekarna bi vam trebala reći kako nastaviti s dijabetesom.
  3. Ako se iz ljekarne u osnovi pokaže da daje inzulin po recept, morate ovaj problem donijeti liječniku. Uz to, podnose i žalbu TFOMS-u ili QS-u - te su organizacije odgovorne za nadgledanje prava pacijenata u oblasti općeg zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko izgubite obrazac za recept, trebali biste se posavjetovati i s liječnikom, on će vam napisati novi recept i gubitak prijaviti u ljekarni s kojom je sklopljen ugovor.

To neće omogućiti neovlaštenim osobama da koriste prednost preferencijalnog dokumenta.

Ako doktor ne daje recept

Prije nego što podnesete žalbu višim vlastima, morate shvatiti da nema svaki liječnik pravo izdavanja recepta. Stoga je vrijedno unaprijed pojasniti ko ima ovlasti izdavati dokument.

Popis tih ljekara može se dobiti izravno na klinici, on ga mora bolesniku dostaviti na zahtjev. Te su informacije javne i opće dostupne, pa se obično stavljaju na informativne table.

Ako iz bilo kojeg razloga liječnik nije napisao recept za besplatni preferencijalni lijek za dijabetičare, uprkos dijagnozi, morate poslati žalbu glavnom liječniku medicinske ustanove. U pravilu se u ovoj fazi sukob razriješi, pacijent i upravnik dođu do međusobnog dogovora.

Od čega su napravljeni

Možete doći na sljedeće načine:

  • upotrebom specijalnog reaktivnog tretmana čistog svinjskog inzulina,
  • tijekom reakcije u koju su uključeni genetski modificirani sojevi kvasca ili Escherichia coli, bakterija e coli.

Takav inzulin je dvofazan. Prvo se pročišćava, a zatim sintetizira u konačnu hemijsku strukturu. Sastav ovog lijeka nije se mnogo razlikovao od čistog nesintetiziranog hormona inzulina. U ljudski oblik dodani su neki stabilizatori, oksidanti i reaktivni sojevi bakterija.

Glavni oblik ispuštanja je otopina za ubrizgavanje. 1 ml može sadržavati 40 ili 100 jedinica inzulina.

Interakcija s drugim lijekovima

Ovaj lijek odnosi se na kratko djelujući inzulin. Specifični kompleks inzulinskog receptora formira se na površini membrane mnogih ćelija, što se pojavljuje nakon interakcije izravno s površinom stanične membrane. Povećava se sinteza ciklooksigenaze unutar ćelija jetre i masnih struktura.

Kada se koriste, često se razvijaju sledeće nuspojave:

  • alergijske manifestacije: urtikarija, Quinckeov edem,
  • jaka kratkoća daha, nagli pad pritiska,
  • hipoglikemija: pojačano znojenje, blijeda koža, drhtavica i prekomjerna uzbuđenost, uporna glad, pojačana palpitacija, nesanica, migrena, pretjerana razdražljivost i umor, poremećen vid i govor, mišićni grčevi lica,
  • hipoglikemijska koma,
  • hiperglikemija i acidoza: stalna suha usta, oštar gubitak apetita, crvenilo kože lica,
  • oslabljena svest
  • smanjen vid
  • svrab i oteklina na mestu gde su lekovi davani,
  • pojava oteklina na licu i udovima, kršenje refrakcije.

Rješenje sintetiziranog inzulina strogo je zabranjeno kombinirati s drugim otopinama za ubrizgavanje. Glavni hipoglikemijski učinak povećava se samo ako se koristi zajedno s određenim sulfonamidima, MAO inhibitorima i anaboličkim steroidima. Androgeni, tetraciklini, bromokriptin, etanol, piridoksin i neki beta blokatori takođe pojačavaju efekat upotrebe leka.

Kako uzimati ljudski inzulin

Doziranje i put izravne primjene određuje se isključivo na osnovu prosječnog šećera u krvi na brzinu, a zatim 2 sata nakon obroka. Osim toga, prijem ovisi o težini razvoja glukozurije.

Najčešće, potkožno davanje. Učinite to 15 minuta prije glavnog obroka. U slučaju dijabetičke akutne ketoacidoze ili kome, injicirani inzulin ubrizgava se mlazom, uvijek intravenski ili u gluteusni mišić, prije nego što se izvodi bilo koji operativni zahvat.

Preporučuje se davanje lijeka najmanje 3 puta dnevno. Da biste izbjegli akutnu lipodistrofiju, ne možete stalno uboditi lijek na isto mjesto. Tada se ne opaža distrofija potkožnog masnog tkiva.

Prosječna dnevna doza za odrasle je 40 jedinica, a za djecu 8 jedinica. Norma davanja je 3 puta dnevno. Ako postoji takva potreba, tada možete dobiti inzulin do 5 puta.

Posebna uputstva

Prije nego što prikupite rješenje izravno iz boce, morate ga sigurno provjeriti na prozirnost. Ako se pojavi talog, takav lijek se ne smije uzimati.

Doza inzulina je prilagođena za takve patologije:

  • zarazne bolesti
  • kvarovi štitne žlijezde,
  • Addisonova bolest
  • hipopituitarizam,
  • dijabetes u starijih osoba.

Često se razvijaju manifestacije akutne hipoglikemije. Sve njih može potaknuti predoziranje, oštra zamjena inzulina istog podrijetla s ljudskim, gladovanje, kao i proljev, povraćanje i drugi simptomi intoksikacije. Blaga hipoglikemija može se zaustaviti uzimanjem šećera.

Ako se pojave i najmanji znakovi hipoglikemije, odmah trebate kontaktirati stručnjaka. U blagim slučajevima prilagođavanje doze može pomoći. U težim situacijama treba koristiti simptomatsku detoksikacijsku terapiju. Ponekad je potrebno potpuno povlačenje lijekova ili zamjenske terapije.

Mora se imati na umu da se u području izravne primjene može pojaviti distrofija potkožnog masnog tkiva. Ali to se može izbeći promenom mesta za injekcije.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Važna je kontrola razine šećera u tijelu trudnice. U prvom tromjesečju potreba za čistim inzulinom lagano opada, a na kraju termina se povećava.

Tijekom dojenja, ženi će možda trebati neko prilagođavanje doze inzulina i posebna dijeta.

Predoziranje

Simptomi predoziranja mogu se često pojaviti:

  • hipoglikemija - slabost, pretjerano znojenje, blijeda koža, drhtanje ekstremiteta, drhtanje jezika, glad,
  • hipoglikemijska koma sa konvulzivnim sindromom.

Liječenje je uglavnom simptomatsko. Blaga hipoglikemija može proći nakon konzumiranja hrane bogate šećerom ili ugljikohidratima.

Čisti glukagon ubrizgava znakove teškog predoziranja. U slučaju naglog razvoja kome, do 100 ml razrijeđene otopine dekstroze ubrizgava se kap po kap dok teško bolesni pacijent ne izađe iz kome.

Dijabetes melitus kod djece i adolescenata. Zdravlje učenika

nema riječi :( otplovio :( sad nema uvezenog beroduala, pulmikrota, postoji naš koji ne radi (govorimo o besplatnim lijekovima), ali naš je ... podržavamo domaćeg proizvođača, a ne brinemo o zdravlju. to je sve za ljude, udobne plastične maglice pretvorio se u staklene tegle s komadom gvožđa :( iako kakva je razlika kad nisam našao nijednu pozitivnu kritiku :( 11 godina primali su normalne lijekove. *** Tema je premještena s konferencije „SP: skupovi“

Informacije su stigle od moje tetke - jučer je bila u jeftinoj ljekarni, stajala je u redu oko pola sata. Postoji gomila penzionera sa kilometražnim spiskovima, pomesti sve. Danas sam bila u istoj apoteci, pokušavala kupiti. Berodual za inhalaciju je posljednja bočica, intala nt. Kasnije sam skuplje otišao u ljekarnu, kupio drugi lijek, također zadnju bocu. Sada je nazvala majku da je upozori, kaže da ju je jučer jako iznenadilo kad je u kiosku apoteke ugledala liniju kod jedne ili dvije osobe tamo. Pa šta ako imaš.

Molim vas da mi napišete insulinske standarde za djecu. A otkriva li krvni test za inzulin latentni dijabetes?

moderatori ne brišu molim. u medicini je sve samo "u svom dijelu", a osoba je cjelina ... majke druge djece ponekad su bolje nego doktori. Situacija: moja majka je bolesna, 72 godine, povraćanje je počelo u novembru. Za bilo koji obrok. Već sam smršala 30 kilograma. Jedem odjednom samo jedan pog. Postojao je dijabetes ovisan o insulinu. Sada je insulin otkazan. opet u bolnici i opet nema odgovora šta je to i kako zaustaviti ovo povraćanje. Koje su neke pretpostavke?

Farmaceutska kompanija Lilly najavila je pokretanje novog edukativnog projekta za djecu oboljelih od dijabetesa tipa I - u suradnji s Disneyom nastala je edukativna knjiga "Coco and Goofy's Happy Birthday". Knjiga govori o avanturama majmuna Coco koji ima dijabetes tipa I. Djeca bolje percipiraju informacije na razigran način, uz sudjelovanje bajkovitih likova, uz pomoć šareno predstavljenih materijala, knjiga će nam omogućiti da razgovaramo o složenoj bolesti na njima dostupnoj.

. Toronto je primao inzulin, koji je kod psa s dijabetesom otklonio simptome bolesti, a već 1922. prvi pacijent s dijabetesom počeo je primati injekcije inzulina. 1960. godine utvrđena je hemijska struktura humanog inzulina. 1976. iz svinjskog inzulina sintetiran je ljudski inzulin, a 1979. sprovedena je potpuna genetska inženjerska sinteza humanog inzulina.

Imamo celijakiju. Popravljeno je već prije 6 godina. Ljekari su nam tada rekli da se bolest nastavlja. Astma mu je dodata. Tada hemohromatoza (proizvodi od željeza ne mogu biti), sada je šećer porastao. Još ne znam čime da ga hranim - brašno nije dozvoljeno, SVE žitarice su sada nemoguće, meso nije dozvoljeno, u voću ima puno željeza, a i oni nisu dozvoljeni. Imam paniku! Djevojke, drage moje, odazivaju se, one koje imaju nešto slično. Dijete nije raspoloženo da jede ono što daje. Ali ne znam kako da to diverzificiram.

Vaša lista je, naravno, ozbiljna.

Elini savjetujem i da pročita, puno je informacija i korisnih stvari. I tako mi pada na pamet samo grah - ali nisam siguran za sve vrste gvožđa.

Ako postoji sumnja na dijabetes, tada je važno otkriti koja je vrsta prva ili druga. Drugo je puno lakše uz dijetu.

Dijabetes melitus i trudnoća. Bolesti tokom trudnoće

. Prije nego što je inzulin korišten kao lijek, porođaj kod žena s dijabetesom bio je rijedak. Trudnoća se pojavila samo kod 5% žena i ugrozila njihov život, smrtnost fetusa dostigla je 60%. Liječenje inzulinom omogućilo je ogromnoj većini žena koje imaju dijabetes da imaju djecu. Iako je intrauterina smrtnost fetusa moguća i uz racionalno liječenje i upravljanje trudnoćom, njegova vjerovatnost može biti značajno mudra.

Prije samo tri dana otkrio sam da sam trudna i odlučio sam vidjeti informacije o dijabetesu i trudnoći na internetu, našao sam ovu vezu - dobro, jedino što bih želio da liječnici potaknu optimizam zajedno s negativnim, ali potrebnim informacijama koje su ovdje pružene. Osobno nemam mali broj ljudi upoznatih s dijagnozom dijabetesa, polovina ih je već rodila i moram reći da je sve prošlo u najboljem redu - pravilnim nadzorom pojavljuju se normalna, potpuno zdrava djeca, mada je u naše vrijeme koncept zdrave djece izuzetno mutan.

. Njegov razlog je smanjena osjetljivost stanica na vlastiti inzulin (otpornost na inzulin), koja je povezana s velikim sadržajem hormona trudnoće u krvi. Nakon porođaja nivo šećera u krvi najčešće se vraća u normalu. Međutim, ne može se isključiti verovatnoća razvoja dijabetesa tipa 1 i 2 tokom trudnoće. Dijagnoza ovih bolesti vrši se nakon porođaja. Analizirajući podatke dobivene kao rezultat višestrukih studija, ljekari su došli do zaključka da je više od 5.

. Buduća majka trebala bi primati inzulin - međutim, bolje je ako se to dogodi pod nadzorom liječnika: poznato je da su određene doze lijeka potrebne u različitim fazama trudnoće. Usput, upravo iz tog razloga, čim žena sa bolešću koja zahtijeva stalne lijekove treba truditi se s liječnikom: možda dok dijete čeka, liječnik će savjetovati uzimanje drugog lijeka. Normalna situacija: pijem li tabletu? Ali šta ako se trudnica razboli i odlučila je olakšati.

Marina o West sindromu - West sindrom postoji lijek

Marina, čitajući vaš "buket", potražila sam na Internetu informacije o West sindromu. Našao sam i pogledao pristojne forume i članke iz različitih zemalja. Naravno, nisam specijalista, ali stiče se utisak da je ovaj „sindrom“ samo slična manifestacija različitih urođenih ili stečenih (na primjer, zbog vakcinacije) metaboličkih poremećaja, odnosno da to nije konvulzivno stanje koje treba liječiti na dobar način, već njegov uzrok . Razmislimo logično - ako se beba normalno razvijala do 9. mjeseca, a onda.

(malformacije mozga, gomoljasta skleroza, perinatalna encefalopatija, tezaurismoza itd.) i kriptogeni oblici. Sa simptomatskim oblikom psihomotorni razvoj djece obično pati od rođenja, s kriptogenom, od trenutka kada započinje

udove koji su obično bilateralni i simetrični. Najtipičnije

fleksorni spazmi („Salaam napadi“) savijanjem vrata, trupa, ruku, savijanjem, dovođenjem i podizanjem nogu. Napadi su kratki, grupirani u serije, češće

nastaju odmah nakon buđenja pacijenata.

razvoj, često tetraramidalni simptomi.

monoterapija ili u kombinaciji sa ACTH. Posljednjih godina, prema mnogim autorima, preporučuje se upotreba vigabatrina u dozi od 100 mg / kg / dan. Vigabatrin je lijek apsolutnog izbora u liječenju SV-a zbog gomoljaste skleroze. At

izostanak efekta monoterapije, osnovni AED kombiniraju se s lamotriginom,

karbamazepin ili benzodiazepini.

života. Vremenom se SV transformiše u SLH (1/3 slučaja) ili multifokalnu epilepsiju.

Moja se djevojčica normalno razvijala do 2,5 mjeseca.Tada je bio prvi napad.

Ispitivanje je pokazalo da je rođena ne pati od IUI-a poput većine djece, ali je oboljela u akutnom obliku, počela je imati encefalitis i zato su promjene bile sve veće. Trebalo je liječiti IUI, ali budući da lijek košta tisuću dolara, nisu liječili osuđenu djecu u bolnicama. Postoji takozvana „crna lista“. Počeli su sa lečenjem tek kada je dete počelo da se drži za glavu. Tada su svi potrčali, izbacili ovaj lek, itd.

Nisam znala ni pola toga, jer su lekari sakrili testove, itd. Naravno, propustili su bebu. I antikonvulziv nije bio propisan odmah. Bilo je mnogo grešaka, i iako nisam bio mlad, bio sam glup, nisam znao ništa o epilepsiji Međutim, vjerovatno nijedna majka zdravog djeteta ne zna za to. U trenutku kada svi pritisnu, svi se počinju zanimati i proučavati književnost.

Zahvaljujući podršci, bilo je lijepo znati da nekoga brine sudbina mog djeteta. Čak i sada plačem. Hvala

Lijekovi sa majčinim mlijekom. Bolesti majke u periodu dojenja.

Već duži niz godina patim od dijabetesa melitusa tipa kojem sam sebi ubrizgavam inzulin. Ova metoda sama po sebi nije zgodna i bolna. Mogu li zameniti insulin tabletama?

. One materije koje dobro prodiraju kroz krvno-moždanu barijeru, dobro prodiraju kroz krvno-moždanu barijeru. Očigledno, na prvo mjesto treba staviti hipnotičke lijekove: fenobarbital, barbital natrijum, etaminalni natrijum i ostale derivate barbiturne kiseline. Sami se prodaju samo prema posebnom liječničkom receptu, ali dio su brojnih kombiniranih pripravaka gdje je sadržaj barbiturata nizak, pa stoga ne djeluje opasno, ali ni za bebu.

. Antibiotici oleandomicin fosfat i linkomicin hidroklorid nisu štetni za dete. Creva bebe Napokon poslednja prepreka su creva same bebe. Decu neke digestije neke materije dobijene iz majčinog mleka. Takva je sudbina mnogih hormonskih preparata peptidne prirode. Kod dijabetesa majka nastavlja primati inzulin, uprkos činjenici da se izlučuje mlijekom.

Swinsulin je vodena otopina kristalnog inzulina dobivena iz svinjskog gušterače. Lijek se koristi kod pacijenata koji imaju rezistenciju na lijek dobiven iz gušterače goveda.

Monosuinsulin je pripravak kratkog djelovanja koji sadrži kristalni svinjski inzulin, koji ima brz i relativno kratak učinak na snižavanje šećera. Primjenjuje se kod rezistencije na inzulin, lipodistrofije, lokalnih i općih alergijskih reakcija koje proizlaze iz injekcija drugih inzulinskih pripravaka. Monosuinsulin se daje supkutano ili intramuskularno 15-20 minuta prije obroka, jedan do nekoliko puta dnevno.

Radnja se dešava nakon 15-20 minuta, maksimalan učinak postiže se nakon 2 sata, trajanje lijeka nije veće od 6 sati. U slučaju alergijskih reakcija, prije primjene monosuinsulina provodi se intradermalni test (0,02-0,04 U). S lipodistrofijom, rastvor se daje supkutano na granici zdravog i pogođenog područja potkožnog masnog tkiva: kod djece, 2-4 jedinice, u odraslih, 4-8 jedinica u trajanju od 30-40 dana.

Suspenzija cinkovog inzulina je suspenzija koju čine suspenzije amorfnog i kristalnog cinkovog inzulina.

Amorfna suspenzija cinkovog inzulina je suspenzija u obliku amorfnog praha u acetatnom puferu u trajanju od 10-12 sati i maksimalnim učinkom tokom prvih 7 sati.

Suspenzija kristalnog cinkovog inzulina je sterilna suspenzija kristalnog inzulina u acetatnom puferu, lijek u trajanju do 36 sati, a maksimalno se javlja 16-20 sati nakon primjene.

Suspenzija protamin-inzulina je sterilna suspenzija kristala inzulina u kompleksu s protaminom u fosfatnom puferu.

Triprotamin-cink-inzulin - boce od 10 ml, sastav: inzulin - 40 jedinica, cink hlorid - 0,08 mg, triprotamin - 0,8 ml, glukoza - 40 mg, nesupstituirani natrijum fosfat - oko 4 mg, trikrezol - 3 mg

Globin-cink-inzulin je produljeni lijek, u pogledu trajanja djelovanja on zauzima srednje mjesto između uobičajenog lijeka i Triprotamin-cink-inzulina.

Protamin-cink-insulin je tanka suspenzija bele boje. Značajka suspenzije, u usporedbi s konvencionalnim lijekom, je sporiji početak efekta i duže trajanje.

Suspenzija protamin-cink-inzulina je sterilna suspenzija kristalnog inzulina, protamina, cinkovog hlorida i natrijum-fosfata, lijeka produženog djelovanja.

Insulin B - inzulin dugog djelovanja uz dodatak aminokinokarbamid hidroklorida.

Suspenzija duga inzulina - amorfni svinjski inzulin pomiješan sa cinkom i kristalnim inzulinom goveda u kompleksu sa cinkom (u omjeru 3: 7). Lijek je dugotrajnog djelovanja, primjenjuje se supkutano i intramuskularno kod umjerenog i teškog oblika dijabetesa. Učinak snižavanja šećera javlja se za 2–4 ​​sata, dostiže maksimum aktivnosti za 8–10 sati i traje 20–24 sata.

Doze i broj injekcija dnevno postavljaju se pojedinačno, uzimajući u obzir količinu šećera izlučenog mokraćom u različito doba dana, razinu šećera u krvi. Lijek se ne koristi kod dijabetičke kome i prekomatoznog stanja. U slučaju predoziranja, mogu se razviti hipoglikemijsko stanje i alergijske reakcije (urtikarija, osip, svrbež na koži, Quinckeov edem).

Suspenzija inzulina-poluloga - sadrži amorfni svinjski inzulin u kompleksu sa cinkom. Lijek je produženog djelovanja. Primjenjuje se kod dijabetes melitusa umjerene težine i teškog oblika, uz dnevnu hiperglikemiju i glukozuriju, primjenjuju se supkutano ili intramuskularno. Učinak se opaža nakon 1-1,5 sati, maksimalna aktivnost - nakon 5-8 sati. Trajanje lijeka je 10-12 sati.

Suspenzija ultrazvuka inzulina - sadrži kristalni inzulin goveda u kompleksu sa cinkom. Primjenjujte supkutano i intramuskularno kod dijabetes melitusa umjerene težine i teškog oblika, u drugoj polovini noći i u ranim jutarnjim časovima. Učinak smanjenja šećera uočen je nakon 6-8 sati. Trajanje 30–36 sati.

Insulin - Uputstvo za upotrebu

Nekoliko je patologija kod kojih je terapija indicirana:

  • dijabetes tipa 1 i 2
  • dijabetička acidoza,
  • ketoacidotska koma,
  • dijabetes tokom trudnoće.

U slučaju prekomatoznog stanja kod pacijenta, on mora biti hospitaliziran. Ako se zdravlje ne poboljša, provodi se hemodijaliza. U svim ostalim slučajevima, kada nema negativnih popratnih reakcija, provodite aktivnu terapiju lijekovima. Doziranje i trajanje liječenja određuje lekar na osnovu težine kliničkih simptoma bolesti.

U malim dozama (5–10 jedinica), inzulin se koristi za bolesti jetre (hepatitis, početni stadiji ciroze), za acidozu, iscrpljenost, pad ishrane, furunkulozu i tirotoksikozu.

U neuropsihijatrijskoj praksi inzulin se koristi za alkoholizam i za iscrpljivanje nervnog sistema (u dozama koje uzrokuju hipoglikemijsko stanje).

U psihijatriji se za terapiju inzulinokomatozom (u liječenju nekih oblika shizofrenije daje otopina inzulina u značajnim količinama koja, s postupnim povećanjem doza, izaziva hipoglikemijski šok).

U dermatologiji inzulin se koristi kod dijabetičke toksidemije, kao nespecifični lijek za ekceme, akne, urtikariju, psorijazu, hroničnu piodermiju i lezije na kvasacu.

Obično se inzulin daje supkutano ili intramuskularno, intravenski - samo u posebno teškim slučajevima sa dijabetičkom komom suspendovani pripravci se primjenjuju samo supkutano.

Injekcije dnevne doze vrše se u 2-3 doze pola sata - sat vremena pre obroka, efekat jedne doze leka počinje nakon 30–60 minuta i traje 4-8 sati.

Intravenskom primjenom inzulina maksimalni hipoglikemijski učinak postiže se nakon 20-30 minuta, razina šećera se vraća na prvobitni nivo nakon 1-2 sata.

Prije punjenja šprice suspenzija inzulinskih pripravaka produljenog djelovanja potrebno je protresti sadržaj dok se u boci ne stvori jednolika suspenzija.

U slučaju šećerne bolesti liječenje se provodi istovremeno dijetom, doziranje se određuje ovisno o težini bolesti, pacijentovom stanju i šećeru u urinu (na temelju 1 jedinice za svakih 5 g šećera izlučenog urinom). Obično se doze inzulina kreću u rasponu od 10-40 jedinica dnevno.

Uz dijabetičku komu, dnevna doza lijeka koja se daje supkutano može se dovesti do 100 PIECES-a i više, s intravenskom primjenom - do 50 PIECES dnevno.

Kod dijabetičke toksidermije inzulin se propisuje u velikim dozama, čija vrijednost ovisi o težini osnovne bolesti.

Za ostale indikacije obično se propisuju male doze inzulina (6–10 jedinica dnevno), često (s općom iscrpljenošću, oboljenjima jetre) u kombinaciji s opterećenjem glukoze.

Recepti i preporuke ženske kuće.

Prije nego što podnesete žalbu višim vlastima, morate shvatiti da nema svaki liječnik pravo izdavanja recepta. Stoga je vrijedno unaprijed pojasniti ko ima ovlasti izdavati dokument.

Popis tih ljekara može se dobiti izravno na klinici, on ga mora bolesniku dostaviti na zahtjev. Te su informacije javne i opće dostupne, pa se obično stavljaju na informativne table.

Ako iz bilo kojeg razloga liječnik nije napisao recept za besplatni preferencijalni lijek za dijabetičare, uprkos dijagnozi, morate poslati žalbu glavnom liječniku medicinske ustanove. U pravilu se u ovoj fazi sukob razriješi, pacijent i upravnik dođu do međusobnog dogovora.

  1. U slučaju odbijanja uprave iz nerazumnih razloga, piše se žalba protiv svih zaposlenika koji su spriječili mogućnost primanja povlaštenog lijeka u Federalnu službu za nadzor u oblasti zdravlja. Da biste to učinili, najbolje je koristiti službenu web stranicu Roszdravnadzor koja se nalazi na http://www.roszdravnadzor.ru.
  2. Pomoću obrasca za povratne informacije možete doći do odjeljka žalbi građana, gdje su potpune informacije o tome kako pravilno poslati žalbu, gdje su područne službe i u kojem vremenu rade. Ovdje možete pronaći i popis ovlaštenih tijela koja kontroliraju aktivnosti drugih organizacija.
  3. Prije popunjavanja aplikacije, preporučuje se fotografiranje svih dostupnih dokumenata koji potvrđuju pravo na korištenje pogodnosti korištenjem telefona. Sve se datoteke šalju kroz isti obrazac na kojem će se slati žalba. Vrlo je važno da se situacija opiše što je moguće detaljnije, sa konkretnim činjenicama.

Ako nije moguće koristiti računalo, žalba se šalje u pisanom obliku putem preporučenog obrasca pisma poštom. Dokumenti se šalju na adresu: 109074, Moskva, Slavjanska trg, d. 4, str. 1. U skladu s tim, dugo će trebati čekati, jer treba vremena za slanje, primanje i razmatranje primatelja. Za konsultacije možete koristiti telefone u Moskvi:

  • 8 (499) 5780226
  • 8 (499) 5980224
  • 8 (495) 6984538

Inzulin je vitalni hormon u ljudskom tijelu koji regulira šećer u krvi. Gušterača je odgovorna za proizvodnju ovog hormona, a u slučaju kršenja ovog organa inzulin počinje slabo razvijati. To dovodi do poremećaja metabolizma i razvoja dijabetesa.

Dijabetičari su prisiljeni tokom cijelog života da kontrolišu razinu glukoze u krvi, pridržavaju se terapijske prehrane, bave se fizičkim vježbama kao i svaki dan davati inzulin kad to propiše liječnik. Ako se ne poštuju ova jednostavna pravila, razvijaju se različite komplikacije koje su vrlo teške za liječenje.

Mnogi pacijenti i rođaci dijabetičara su zainteresirani da li se inzulin uzima na recept ili ne. Hormon možete dobiti uz naknadu, bez dokumenta, kao i besplatno, nakon što ste pružili recept u kojem je navedeno tačno doziranje lijeka. No, važno je shvatiti da se prilikom kupnje hormonskog lijeka bez recepta osoba dovodi u rizik predoziranja, što može dovesti do opasnih i nepovratnih posljedica.

Pogledajte video: Kuvanje bez recepta - NUDLE Udon, Soba, & Rice Noodles Cacio e Pepe (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar