CardiASK ili Cardiomagnyl, koji je bolji

Kardiomagnil spada u grupu sredstava protiv trombocita. Preciznije, proizvod je sredstvo za zaštitu od trombocita u kombinaciji. Prema ATX klasifikaciji, lijek se odnosi na kombinaciju inhibitora agregacije trombocita.

Kardijask je prilično nesteroidni protuupalni lijek. Ali, zahvaljujući antiagregacionim svojstvima acetilsalicilne kiseline, lijek je i sredstvo protiv trombocita.

Farmakološko djelovanje

Ovi lekovi su po svom uticaju na ljudsko telo slični. Sprečavaju stvaranje ugrušaka u krvi, poboljšavaju rad srca i smanjuju rizik od šloga i srčanog udara. Ali postoje razlike među njima.

Općeniti farmakološki učinak lijekova temelji se na sposobnosti acetilsalicilne kiseline da inhibira sintezu prostaglandina. Ove lipidne tvari, posebno - prostaciklin, potiču agregaciju trombocita (naljepljivanje). Kao rezultat agregacije, u krvnim žilama nastaju ugrušci krvi koji predstavljaju smrtnu prijetnju za ljude. A prostaglandin E2 ima pirogeni učinak (izaziva groznicu). Suzbijajući svoju sintezu, ASA proizvodi antipiretski efekat.

Prednosti i nedostaci CardiASK-a

Lijek se koristi za takve bolesti i patologije srca i krvnih sudova:

  1. nestabilna angina,
  2. koronarna bolest srca
  3. sprečavanje recidiva i smrti nakon infarkta miokarda,
  4. ishemijski moždani udar
  5. prevencija i liječenje tromboembolije protetskim srčanim zalistakom,
  6. oštećenja koronarne arterije, koja nije aterosklerotične prirode,
  7. atrijska fibrilacija,
  8. valvularna bolest srca
  9. akutni tromboflebitis,
  10. plućni infarkt
  11. ponavljajuća plućna embolija.

  1. Pojedinačna netolerancija na komponente.
  2. Starost dece do 15 godina.
  3. Trudnoća i period dojenja.
  4. Bolesti želuca povezane s stvaranjem erozije i čireva.
  5. Bubrežna i jetrena insuficijencija.
  6. Krvarenje u probavnom traktu.
  7. Manjak vitamina K
  8. Portalna hipertenzija.
  9. Bronhijalna astma uzrokovana uzimanjem salicilata.
  10. Hemoragična dijateza.
  11. Manjak glukoza-6-fosfat dehidrogenaze (acetilsalicil je potencijalno opasna supstanca koja može izazvati nepredvidivu reakciju pacijentovog tijela).

  • iz gastrointestinalnog trakta: mučnina, žgaravica, povraćanje, bol u epigastričnoj regiji, stvaranje erozije i čir na želudačnoj sluznici,
  • iz hemopoetskog sistema: krvarenje iz nosa, krvarenje u želucu,
  • na respiratornoj strani: bronhospazam,
  • iz centralnog nervnog sistema: vrtoglavica, zujanje u ušima, muhe pred očima,
  • alergijske reakcije: hiperemija, svrbež, urtikarija, Quinckeov edem.

Ograničenja i posebna uputstva:

  1. Uz smanjeni nivo izlučivanja mokraćne kiseline, uzimanje lijeka u smanjenoj dozi može provocirati razvoj gihta.
  2. U bolesnika s respiratornim bolestima, kod osoba koje pate od alergije i bolesnika sa bronhijalnom astmom uzimanje Cardiaska može izazvati bronhospazam, astmatični napad ili trenutnu alergijsku reakciju.
  3. Kada se koristi zajedno sa sredstvima protiv trombocita, povećava se rizik od krvarenja.
  4. Ne preporučuje se upotreba zajedno s Ibuprofenom.
  5. Povećana doza lijeka izaziva razvoj hipoglikemije. Ovo je važno uzeti u obzir u liječenju bolesnika s dijabetesom.
  6. Ako lijek upotrebljavate zajedno sa alkoholom, povećava se rizik od oštećenja želučane sluznice.

Trošak CardiASK-a sasvim je prihvatljiv za prosječnog stanovnika. Cijena pakiranja lijeka u dozi od 50 mg iznosi 62 rubalja po 30 komada.

Prednosti i nedostaci Cardiomagnyl-a

Indikacije za upotrebu:

  1. Prevencija kardiovaskularnih bolesti. Provodi se u prisustvu faktora rizika: pušenja, pretilosti, dijabetes melitusa, arterijske hipertenzije, starije dobi.
  2. Nestabilna angina pektoris.
  3. Prevencija tromboembolije nakon operacije.
  4. Prevencija infarkta miokarda.
  5. Prevencija re-tromboze krvnih sudova.

  1. bronhijalna astma uzrokovana uzimanjem nesteroidnih protuupalnih lijekova i salicilata,
  2. hemoragični moždani udar,
  3. poremećaji hematopoetskog sistema (hemoragična dijateza, nedostatak vitamina K, trombocitopenija),
  4. trudnoća i dojenje,
  5. djeca mlađa od 18 godina,
  6. individualna osjetljivost na komponente,
  7. alergijske reakcije na komponente lijeka,
  8. bubrežna i jetrena insuficijencija,
  9. manjak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze,
  10. erozije i čir na želucu, gastrointestinalno krvarenje.

  • iz gastrointestinalnog trakta: epigastrični bol, dispeptični poremećaji,
  • iz hemopoetskog sistema: krvarenje (nazalno, želudačno i drugo),
  • iz respiratornog sistema: bronhospazam,
  • iz centralnog nervnog sistema: pospanost, vrtoglavica, nesanica, glavobolja, zujanje u ušima, migrena,
  • alergijske reakcije: svrbež, urtikarija, anafilaktički šok, Quinckeov edem.

Ograničenja i posebna uputstva:

  1. Uz smanjeni nivo izlučivanja mokraćne kiseline, uzimanje lijeka u smanjenoj dozi može provocirati razvoj gihta.
  2. U bolesnika s respiratornim bolestima, kod osoba koje pate od alergije i u bolesnika sa bronhijalnom astmom uzimanje Cardiomagnyl-a može izazvati bronhospazam, astmatični napad ili alergijsku reakciju neposrednog tipa.
  3. Kada se koristi zajedno sa sredstvima protiv trombocita, povećava se rizik od krvarenja.
  4. Ne preporučuje se upotreba zajedno s Ibuprofenom.
  5. Povećana doza lijeka izaziva razvoj hipoglikemije. Ovo je važno uzeti u obzir u liječenju bolesnika s dijabetesom.
  6. Ako koristite Cardiomagnyl s alkoholom, povećava se rizik od oštećenja želučane sluznice.

Cijena lijeka Cardiomagnyl veća je od one analogne. Cijena pakiranja lijeka u dozi od 75 mg iznosi 142 rubalja po 30 komada. Isplativije je uzeti paket od 100 komada. Njegova cijena je 250 rubalja.

Koji lijek je bolje odabrati

Na ovo pitanje ne postoji jedinstven odgovor. Svaki je pacijent individualan, kao i njegova bolest. Ono što je otkrilo devet drugih pacijenata, možda je desetoj pacijenti potpuno beskorisno.

Samo kvalificirani stručnjak će odabrati optimalnu terapiju. Liječnik će obaviti pregled, propisati potrebne testove i preglede. I nakon postavljanja konačne dijagnoze reći će vam koji je lijek najbolji za pacijenta. U slučaju da su i Cardiomagnyl i CardiASK prikladni za pacijenta, on odabire lijek ovisno o njegovoj sklonosti i financijskoj situaciji.

Zašto i kada se propisuju ta sredstva

Acetilsalicilna kiselina, koja je aktivna supstanca oba ispitivana lijeka, u malim dozama (50 mg za Cardiask i 75 mg za Cardiomagnyl) ima uglavnom antiagregacijski učinak. Inhibira sintezu ciklooksigenaze I, što dovodi do smanjenja proizvodnje tromboksana A2 i smanjenja agregacije trombocita. Uz to, tvar smanjuje fibrinolitičku aktivnost plazme, smanjuje broj faktora koagulacije u njoj. U dozama većim od 300 mg, antiagrebočni učinci ASA postaju slabiji. Pojačano je protuupalno i antipiretsko dejstvo.

Česta indikacija za upotrebu Cardiaska i Cardiomagnyl su sve bolesti povezane s povećanim rizikom od tromboze. Lista uključuje:

  • akutni infarkt miokarda i njegova prevencija,
  • koronarna bolest srca
  • povećan rizik od ishemijskog moždanog udara,
  • potrebu za prevencijom tromboze u preoperativnom i ranom postoperativnom razdoblju, posebno za vrijeme intervencija na velikim žilama.

Prednosti i nedostaci Cardiaska

Jedna od glavnih prednosti Cardiaska u odnosu na Cardiomagnyl je njegov trošak. Cijene lijeka u glavnim apotekama variraju od 73 do 105 rubalja. Cijena ovisi o dozi. Lijek je dostupan u dozi od 50 mg i 100 mg acetilsalicilne kiseline. Među nedostacima Cardiasce je i njegov režim prijema. Lijek se pije u relativno velikim dozama - 100-300 mg dnevno. Time se povećava rizik od negativnog djelovanja na sluznicu gastrointestinalnog trakta.

Zaštita probavnog trakta predviđena je enterička obloga. Nažalost, to ne može u potpunosti neutralizirati učinak ASA-e na želudac, budući da se gastrotoksični učinak lijeka razvija nakon što se apsorbira u krvotok i ne ukloni se u potpunosti čak i uz parenteralnu primjenu salicilata. Visoke doze kiseline u kombinaciji s nedostatnom shemom zaštite želuca čine Cardiask potencijalno opasnim za bolesnike s upalnim i degenerativnim bolestima probavnog sustava.

Među nedostatke karakteristične samo za Cardiac, može se svrstati njegov oblik. Alat je dostupan u obliku okruglih, dvokonveksnih tableta, koje spolja mogu podsjećati na druge lijekove. S obzirom na činjenicu da se antibakterijska sredstva često propisuju starijim pacijentima, uključujući one koji pate od degenerativnih vaskularnih bolesti centralnog živčanog sustava, možemo govoriti o povećanom riziku od nepravilnog liječenja. Pacijenti s oštećenim pamćenjem ili percepcijom mogu zbuniti Cardiask s drugim lijekovima.

Prednosti i nedostaci Cardiomagnyl-a

Kardiomagnil ima viši stepen pročišćavanja, smatra se modernijim i sigurnijim alatom. Cijena pakiranja lijeka varira od 137 do 329 rubalja, što ga čini manje pristupačnim od Cardiaska. Dostupno u dozi od 75 i 150 mg. Tablete od 75 mg izgledaju poput stiliziranog srca, što ih čini vizualno prepoznatljivim i smanjuje rizik od pogrešnog prijema. Dozni oblik od 150 mg izrađuje se u obliku ovalne bijele tablete.

Terapijska doza kardiomagnila je neznatno niža od one koja je primala Cardiask. Lijek je propisan u 150 mg / 1 put dnevno prvog dana liječenja. Zatim se količina lijeka smanjuje na 75 mg / 1 put dnevno. Kardiomagnil se uzima u dugim kursevima, često doživotno. Uprkos nižem sadržaju ASA, lijek također predstavlja prijetnju zdravlju želuca i crijeva. Da bi zaštitili sluznicu od primarnog iritirajućeg dejstva, u sastavu tableta je prisutan magnezijum hidroksid. Negativni učinak kardiomagnila na gastrointestinalni trakt nakon apsorpcije u krv je manji nego kod kardijama. To je zbog manje količine aktivne tvari.

Relativno mala količina acetilsalicilne kiseline i poboljšani kvalitet pročišćavanja sirovina omogućavaju primjenu Cardiomagnyla pacijentima s bubrežnim zatajenjem. Alat se može propisati za klirens kreatinina više od 10 ml / minutu. Za Kardijask ta cifra iznosi 30 ml / minutu. Lijek možete uzimati bez obroka. Kardijask se, s druge strane, preporučuje piti neposredno prije jela.

Koje je bolje: Cardiask ili Cardiomagnyl?

Povećana viskoznost krvi ne samo da komplicira cirkulaciju krvi, već je opasna i za zdravlje. Dostupnost interneta omogućava vam da se upoznate sa svojstvima različitih lijekova, pa postavlja pitanje: „Koje je bolje: Kardijask ili Kardiomagnil?“ Pacijenti pitaju liječnika ili tip u Googleu. Da biste odgovorili, morate se upoznati s glavnim karakteristikama lijekova.

Prije nego što usporedite Cardiask s Cardiomagnyl, pogledajmo što kažu upute za uporabu o Cardiask-u.

Glavni aktivni sastojak lijeka je acetilsalicilna kiselina. Cardiaskovi izravni analozi su Aspirin Cardio i Acecardol, dostupni u tabletama. Lijek pripada grupi nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Indikacije za upotrebu

Za razrjeđivanje krvi Cardiask je propisan za sljedeće patologije:

  • angina pektoris
  • miokardijalna ishemija,
  • oštećenja srčanog zalistaka
  • Tela
  • akutni i hronični tromboflebitis,
  • plućni infarkt
  • prevencija tromboze tokom operacije srca,
  • rani oporavak od ishemijskog moždanog udara,
  • sprečavanje recidiva nakon srčanog udara ili moždanog udara,
  • atrijska fibrilacija.

U tim uvjetima, smanjenje viskoznosti krvi s Cardiaskom pomaže poboljšati cirkulaciju krvi i spriječiti stvaranje intravaskularnih krvnih ugrušaka.

Kontraindikacije

Cardisk se ne može propisati ako je pacijent otkrio:

  • netolerancija na aspirin,
  • probavni čir,
  • ZhKK,
  • trudnoća
  • dojenje (dozvoljeno ako žena odbije dojenje),
  • zatajenje jetre
  • aspirinska astma (napad astme se razvija kada se uzimaju salicilati),
  • manjak vitamina uzrokovan nedostatkom vitamina K,
  • portalna hipertenzija
  • hemoragična dijateza,
  • oštećena funkcija bubrega,
  • starost do 15 godina.

Ograničenje kardijaska uključuje:

  • sklonost alergijskim reakcijama,
  • povećani nivo mokraćne kiseline u krvi (povećan rizik od razvoja gihta),
  • uzimanje NSAR ili lekova za razrjeđivanje krvi (može doći do krvarenja),
  • dijabetes melitus (velike doze kardijaska izazvat će hipoglikemiju)
  • alkoholizam (uzimanje Cardiaska zajedno s alkoholom potiče razvoj erozije i čira na probavnom traktu).

Kad prepoznaju relativne kontraindikacije, Cardiask se trudi da mu ne propiše lijek, zamjenjujući ga lijekovima različitog sastava i sličnog učinka.

Nuspojave

Nakon uzimanja Cardiaska osoba može doživjeti:

  • kratkoća daha (kratkoća daha, napad astme),
  • dispepsija
  • bol u crevima ili želucu,
  • osip na koži (urtikarija),
  • anafilaktički šok i Quinckeov edem (ova opasna stanja nastaju u izolovanim slučajevima),
  • glavobolje
  • zujanje u ušima
  • pospanost
  • nazalna i druge vrste krvarenja,
  • vrtoglavica

Nuspojave su rijetke. Kardijask pacijenti dobro podnose i jeftin su - oko 70 r po pakovanju od 30 tableta od 50 mg.

Odgovoriti ćemo po redoslijedu na sva pitanja:

  • Je li Cardiomagnyl smije piti istovremeno s Cardiask-om? Ne, nije dozvoljeno. Ako uzimate lijekove zajedno, tada će osoba imati znakove predoziranja aspirinom (bronhospazam, krvarenje itd.). Kako bi se pojačao terapeutski učinak, Cardiomagnyl ili Cardiask propisano je piti zajedno s lijekovima koji imaju još jednu aktivnu tvar koja ima efekt stanjivanja krvi.
  • Koja je razlika. Glavna razlika je u cijeni i količini aktivne tvari. Kardiomagnil sadrži više acetilsalicilne kiseline i djelovat će efikasnije. Pored toga, u proizvodnji kardiomagnila koriste se visoko pročišćene komponente, koje smanjuju rizik od nuspojava. Kardiomagnil djeluje jače, lakše se podnosi pacijentima i manje vjerovatno daje nuspojave.
  • Što je bolje. To ovisi o individualnim karakteristikama tijela: Cardiask pomaže jednoj osobi bolje, a Cardiomagnyl pomaže drugoj. Koji lek će propisati, lekar odlučuje. Ali ako nema kontraindikacija, a liječnik je ponudio da kupi jedan od dva lijeka, onda možete malo uštedjeti kupnjom jeftinijeg Cardiaska. No, za prevenciju će kardiomagnil biti bolji, koji djeluje mekše i uzrokuje manje štetnih reakcija.
  • Je li moguće zamijeniti Cardiomagnyl s Cardiask-om. Možete, ali prije zamjene morate konsultirati svog ljekara. Ako postoji sklonost alergijskim reakcijama, patologijama jetre i bubrega ili dijabetesu, tada će uporaba Cardiomagnyla biti sigurnija za tijelo.

Cardiask i Cardiomagnyl izravni su analozi, stoga je teško odabrati najbolji lijek.Ako liječnik nije propisao jedan od lijekova, tada pacijent može sam odabrati lijek, vođen ličnim preferencijama i finansijskim mogućnostima.

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/cardiomagnyl__35571
Radar: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGu>

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Popularni lijekovi acetilsalicilne kiseline

Acetilsalicilna kiselina jedna je od najpoznatijih tvari koja se koristi u liječenju mnogih bolesti. Pomoći će u ublažavanju bolova ili upala, sniziti temperaturu i spriječiti stvaranje ugrušaka u krvi. Prvi put je sintetizovan 1897. godine, ali je još uvek prisutan u kutijama kućnih lijekova ogromne većine stanovništva.

  • Acetilsalicilna kiselina za prevenciju kardiovaskularnih bolesti
  • "Thrombo ACC"
  • Aspirin Cardio
  • Cardiomagnyl
  • "Acecardol"
  • CardiASK
  • Uporedne tabele

Acetilsalicilna kiselina spada u nesteroidne protuupalne lijekove neselektivnog djelovanja. Zbog svojih jedinstvenih svojstava široko se koristi kao osnova u proizvodnji raznih lijekova. Takva poznata imena, kao što su Aspirin, Citramon, Cardiomagnyl, Upsarin, Thrombo ACC, Acekardol - sve su to pripravci koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu. A ovo nije potpuni popis. Svaki od njih ima svoje karakteristike prema indikacijama i primjeni. Da se ne zbunite na ovom prilično opsežnom popisu, neophodna je uporedna analiza najpopularnijih lekova.

5 preparata na bazi acetilsalicilne kiseline za srce i krvne sudove

Kao što je gore spomenuto, opseg acetilsalicilne kiseline u medicini je prilično širok. Međutim, tijekom više od jednog stoljeća korištenja, postupno se iz banalnog praha za prehlade i glavobolje pretvorio u jedno od glavnih sredstava liječenja i prevencije srčanih i krvožilnih bolesti. Trenutno se najviše cijeni upravo zbog svojih svojstava protiv trombocita. Kako bi se spriječila koronarna bolest srca, infarkt miokarda, moždani udar, tromboembolija i ostale bolesti srca i krvnih žila, na njegovoj osnovi razvijeni su mnogi lijekovi. S tim u vezi, osoba s dovoljnim udjelom znatiželje može se zapitati: koja je, u ovom slučaju, razlika što poduzeti - Cardiomagnyl, TromboASS ili Aspirin Cardio ako su prikazani u gotovo istim slučajevima? Odgovor je jednostavan: unatoč sličnosti različiti lijekovi imaju razlike u količini aktivne tvari, u sastavu pomoćnih sastojaka i u oblicima otpuštanja. To vam omogućuje točnije odabrati za određenu osobu upravo onaj lijek koji mu najviše odgovara, uzimajući u obzir individualne karakteristike i stanje tijela. U nastavku će se razmatrati značajke 5 popularnih lijekova.

Thrombo ACC

Ovaj lijek je razvijen i proizveden u Austriji. Proizvodi se u obliku tableta sa ljuskom koja se rastvara u alkalnom okruženju crijeva. Zbog prisustva takve školjke moguće je u velikoj mjeri izbjeći iritantne efekte na želudac. Ovo je razlika između ThromboASS-a i kardiomagnila, u kojima se ovaj problem rješava na različite načine. Tableta lijeka, ovisno o obliku oslobađanja, može sadržavati 50 ili 100 mg glavne komponente (vidjeti tablicu dolje). Takva raznolikost u doziranju omogućava vam da što više uzmete u obzir pojedinačne karakteristike pacijenta i postignete maksimalan učinak od upotrebe lijeka. Kao pomoćna komponenta koriste se laktoza, koloidni silicijev dioksid i krumpirov škrob.

Količina aktivne tvari koja se nalazi u lijeku ne smatra se velikom. Stoga je anti-upalni i analgetski učinak acetilsalicilne kiseline u Thrombo ACC-u manje izražen od anti-trombocita. Zapravo, otuda potiče naziv ovog lijeka. Njegova glavna svrha je smanjenje koagulacije krvi.

Thrombo ACC je pristupačan lijek bez recepta. Stoga, ako je cijena bitna za potrošača, na primjer, u usporedbi s Aspirinom Cardio ili Trombo ACC - izbor će joj biti u korist u korist posljednjeg. Ali, ako pogledate rok trajanja, onda je za Trombo ACC to 3 godine, dok je za Aspirin Cardio 5 godina.

Aspirin Cardio

Aspirin je prvi trgovački naziv za lijek acetilsalicilna kiselina. Prvi put se pojavio u prodaji 1899. godine. Dugi niz godina je aspirin pozicioniran isključivo kao protuupalno, antipiretsko i analgetsko sredstvo. I tek nakon što je, nakon godina istraživanja, dokazan inhibitorni učinak acetilsalicilne kiseline na sintezu tromboksana, počela se upotrebljavati kao razrjeđivač krvi.

Lijek Aspirin Cardio je vrsta aspirina dizajnirana posebno za prevenciju i liječenje srčanih udara, moždanih udara i bolesti povezanih sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Izrađuje se u Njemačkoj. Njegova razlika od klasičnog aspirina je u količini aktivne tvari. To je zbog činjenice da su istraživanja dokazala da se za postizanje antiagregacionog učinka dovoljno manja količina acetilsalicilne kiseline od anesteziranja ili ublažavanja topline.

Šta je bolje kardijask ili kardiomagnil

Recenzije o lijeku Cardiask uglavnom su pozitivne. Uputa za uporabu Cardiasca izvještava da je lijek namijenjen dugotrajnoj primjeni. Recenzije stručnjaka o Cardiasci također su pozitivne. Prije upotrebe lijeka Cardiask, svakako se posavjetujte s liječnikom. Cijena Cardiaska u prosjeku je oko 60 rubalja.

Stoga će tema našeg članka biti preparati s aspirinom, opisat ćemo njihove glavne karakteristike i koje su preporuke u njihovu svrhu i kako ih se preporučuje uzimati. Imenovanje, doziranje i trajanje aspirina obavlja se prema propisu liječnika, postoje indikacije i kontraindikacije za njegovu upotrebu kod određene osobe.

Upute za upotrebu Cardiasca

Lijek se apsorbira u tankom crijevu. Maksimalna koncentracija aktivne tvari u krvnoj plazmi događa se 3 sata nakon primjene. Konačni režim doziranja i režim doziranja moraju se dogovoriti s liječnikom. Na ovo pitanje nema jasnog odgovora, jer postoji puno sličnih lijekova i svi oni imaju svoje karakteristike.

Recenzije ljekara o cardiASK-u

Stoga nije iznenađujuće da specijalizirane "kardiološke" oblike ASA-a trenutno proizvode mnogi farmaceutski proizvođači - i domaći i strani. Osim toga, u dozi od 100 mg, na farmaceutskom tržištu prisutni su originalni lijek Aspirin Cardio (Njemačka) i generički Aspicor (Rusija). ASA se može propisati kardiološkim pacijentima u drugim dozama. U ovom je slučaju u pravilu racionalan izbor sinonimnog ekvivalenta ponešto kompliciran.

Kako uzimati kardiomagnil (aspirin, tromboass, acecardol, kardijask itd.)?

Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovih lijekova, kao i mišljenja ljekara stručnjaka o upotrebi kardiomagnila u njihovoj praksi. Analozi kardiomagnil u prisustvu dostupnih strukturnih analoga. Vjeruje se da acetilsalicilna kiselina ima druge mehanizme za suzbijanje agregacije trombocita što proširuje njezin djelokrug kod raznih vaskularnih bolesti.

Salicilati i njihovi metaboliti u malim količinama izlučuju se u majčino mlijeko. Nasumičan unos salicilata tijekom laktacije nije praćen razvojem štetnih reakcija kod djeteta i ne zahtijeva prekid dojenja. Međutim, uz produženu upotrebu lijeka ili imenovanje velike doze, dojenje treba odmah prekinuti.

Nije otkriven učinak kardiomagnila na sposobnost pacijenata da upravljaju vozilima i rade sa mehanizmima. Ove srčane kardiomagnije predstavljaju pravu prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

TTT nitko sa srčanim udarima i drugim srčanim bolestima za to vrijeme se nije razbolio (kratkotrajna bol u srcu, posebno nakon što stres ne računa, koju su i sami prošli). Liječnik je 4. dana propisao kardiomagnil, otkucaji srca su se povećali i, osim toga, počeli su se pojavljivati ​​ekstrasistole.

U mnogim slučajevima cijena Cardiaska je niža od cijena. I sad, nakon što pročitam upute na Cardiomagnylu, bojim se prihvatiti. Kardiomagnil se može uzimati u drugom tromjesečju trudnoće i to samo za stroge indikacije.

Povećana viskoznost krvi ne samo da komplicira cirkulaciju krvi, već je opasna i za zdravlje. Dostupnost interneta omogućava vam da se upoznate sa svojstvima različitih lijekova, pa postavlja pitanje: „Koje je bolje: Kardijask ili Kardiomagnil?“ Pacijenti pitaju liječnika ili tip u Googleu. Da biste odgovorili, morate se upoznati s glavnim karakteristikama lijekova.

Prije nego što usporedite Cardiask s Cardiomagnyl, pogledajmo što kažu upute za uporabu o Cardiask-u.

Glavni aktivni sastojak lijeka je acetilsalicilna kiselina. Cardiaskovi izravni analozi su Aspirin Cardio i Acecardol, dostupni u tabletama. Lijek pripada grupi nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Šta može zamijeniti Cardiomagnyl?

Kardiomagnil ima analoge koji su se takođe pokazali efikasnim u lečenju srčanih bolesti. U kardiologiji se široko koriste takvi lijekovi poput Aspirin Cardio, Tromboass, Acekardol, Cardiask, Lopirel, Magnikor, Clopidogrel, Pradax, Asparkam. Ovi lijekovi su propisani za sprečavanje krvnih ugrušaka i poboljšanje rada srčanog mišića.

Uputa za upotrebu Kardiomagnil sadrži listu kontraindikacija, uključujući sklonost krvarenjima i prisustvo eroznih procesa u probavnom traktu.

U prisustvu takvih stanja, lijek se može zamijeniti drugim lijekovima koji ne sadrže acetilsalicilnu kiselinu u sastavu.

Prije nabavke Cardiomagnyl-a, kao i njegovih jeftinijih analoga, potrebno je upoznati se sa uputama i popisom kontraindikacija!

Clopidogrel

Lijek klopidogrel proizvodi nekoliko ruskih proizvođača. Lijek ima antiagregaciono delovanje i koristi se za inhibiranje agregacije trombocita.

Klopidogrel je propisan za prevenciju sljedećih stanja:

  • trombotske komplikacije kod ljudi koji su imali infarkt miokarda i ishemijski moždani udar,
  • tromboemboličke lezije kod moždanog udara, atrijske fibrilacije.

Režim liječenja i doziranje razvija liječnik ovisno o kliničkoj situaciji. Klopidogrel se može propisati u dozama održavanja od 75 mg dnevno. Predoziranje se javlja kada uzimate više od 300 mg dnevno.

Klopidogrel, analog kardiomagnila, ne koristi se u sledećim situacijama:

  • akutno krvarenje, uključujući ulcerativne procese i intrakranijalna krvarenja,
  • pacijent ima teško oštećenje jetre,
  • trudnoća i dojenje
  • kod djece mlađe od 18 godina,
  • sklonost alergijskim reakcijama na komponente lijeka.

Uputa za upotrebu upućuje na vjerojatnost nuspojava tijekom uzimanja klopidogrela. Prije zamjene Cardiomagnyl s drugim lijekovima, potrebno je pažljivo proučiti napomenu.

Klopidogrel može izazvati sledeća stanja:

  • GI krvarenje
  • bol u epigastriju,
  • ulcerativne lezije u stomaku,
  • znakovi pankreatitisa,
  • hepatitis i disfunkcija jetre,
  • promjene u krvnoj slici,
  • glavobolje i cefalgija,
  • osipi na koži,
  • hemoptiza i krvarenje u plućima.

Ako osjetite takve reakcije na lijek, morate hitno konzultirati liječnika!

Klopidogrel, analog kardiomagnil, nije jeftiniji. U ruskim ljekarnama lijek se može kupiti za 204 rubalja.

Lijek Pradax proizvodi njemačka farmaceutska tvornica Boehringer Ingelheim. Lijek sadrži dabigatran eteksilat, koji je antikoagulant i inhibitor trombina. Aktivna supstanca ima sposobnost smanjenja aktivnosti postojećih krvnih ugrušaka. Pradax je propisan za prevenciju sistemske i venske tromboembolije, moždanih udara.

Lijek, analogan lijeku Cardiomagnyl, kontraindiciran je u prisustvu:

  • alergijske reakcije na komponente
  • disfunkcije jetre i bubrega,
  • visoki rizik od krvarenja u prisustvu ulceroznih lezija probavnog trakta,
  • umjetni srčani ventil.

Lijek se ne može koristiti zajedno sa drugim antikoagulansima, kao ni sa intrakonazolom i ketokonazolom.

Pradaxa, kao i drugi analozi, može izazvati nuspojave poput:

  • anemija i trombocitopenija,
  • razvoj modrica i krvarenja iz rana, probavnog trakta,
  • bronhospazam i alergijske reakcije u obliku urtikarije i osipa,
  • poremećaji probavnog trakta, koji se manifestuju u obliku proliva, bola, mučnine, disfagije.

Dnevna doza ne smije biti veća od 300 mg. Preporučljivo je uzimati lijek dva puta dnevno. Shemu razvija liječnik u skladu s indikacijama i prisutnošću popratnih hroničnih bolesti.

Trošak Pradaxa, analoga lijeka Cardiomagnyl, iznosi 684 rubalja.

Lijek Asparkam proizvodi nekoliko ruskih farmaceutskih kompanija. Lijek sadrži magnezijum i kalijum asparaginat. Asparkam je dizajniran da reguliše metaboličke procese u tijelu i obnovi ravnotežu elektrolita. Lijek pomaže smanjenju provodljivosti i ekscitabilnosti srčanog mišića, ima umjereno antiaritmičko svojstvo, poboljšava koronarnu cirkulaciju. Asparkam je propisan ne samo za poboljšanje metaboličkih procesa, već i za ispravljanje energetskog metabolizma u ishemičnom mišiću srca.

Indikacije za upotrebu lijeka, jeftinog analoga lijeka Cardiomagnyl, su:

  • prisutnost zatajenja srca,
  • stanje nakon srčanih udara,
  • sklonost artemiji,
  • stanja praćena smanjenjem magnezijuma ili kalijuma u krvi.

Asparkam pomaže poboljšati toleranciju srčanog glikozida, smanjuje rizik od cerebrovaskularnih patologija.

Lijek se ne koristi u slučaju sljedećih stanja:

  • visok stepen bubrežne insuficijencije,
  • hipermagnemija i povišen nivo kalijuma u krvi,
  • akutna metabolička acidoza,
  • dehidracija i hemoliza.

Asparkam u rijetkim slučajevima uzrokuje probavne smetnje, alergijske reakcije, hiporefleksiju, znake hipermagnemije. Kako bi se izbjegli visoki nivoi elektrolita u krvi, dnevnu dozu treba podijeliti u nekoliko doza. Ako se pojave znakovi hiperkalemije, treba prekinuti primjenu Asparkama! Predoziranje je opasno zbog respiratorne depresije i funkcija drugih organa.

Trošak Asparkama, jeftinog analoga lijeka Cardiomagnyl, u ruskim ljekarnama iznosi 35 rubalja.

Zaključak

Kardiomagnil i njegovi analozi propisani su tek nakon potpunog pregleda pacijenta. Potrebno je pažljivo proučiti upute za lijek i isključiti vjerojatnost nuspojava. Svi lijekovi, analozi lijeka Cardiomagnyl, imaju kontraindikacije. U slučaju negativnih efekata na pozadini uzimanja tableta, obavezno se obratite ljekaru!

Bolesti srca i krvnih žila zauzimaju vodeće mjesto u gledanosti bolesti koje dovode do smrti. Takav sumorni izgled očekuje otprilike svakog trećeg stanovnika Zemlje.Kardiolozi se radije bave kardiovaskularnim bolestima uz pomoć različitih lijekova. Neki od njih su Aspirin kardio i kardiomagnil. Kakva je razlika između njih dvoje? Mnogima se može činiti da su ovi lijekovi identičnog sastava, ali to nije sasvim istina.

Kardiomagnil spada u grupu lekova protiv trombocita koji se radije koriste za prevenciju srčanih bolesti. Ovaj lijek može inhibirati razvoj komplikacija izazvanih takvim bolestima.

Aspirin kardio je također lijek sa antiplaničnim učinkom. To je nesteroidni protuupalni lijek koji je zasnovan na acetilsalicilnoj kiselini (ASA). Uporedo s tim, Aspirin kardio može smanjiti visoku tjelesnu temperaturu i pokazuje analgetski efekat.

Oba lijeka su dizajnirana da smanje agregaciju trombocita. Jednostavnim riječima, ASA je u stanju da razrijedi krv, što ima blagotvoran učinak na krvne žile začepljene lošim kolesterolom. Kada je krv previše gusta, teško da se može kretati kroz žile koje su prekrivene aterosklerotičnim plakovima. Ako se takvi plakovi počnu nakupljati, tada se s vremenom u posudi stvara krvni ugrušak. Upravo to postaje uzrok moždanog udara i srčanog udara. Drugi uzrok moždanog udara mogu biti slaba i krhka žila.

Kako utiču na organizam?

Nakon uzimanja tablete, ASA se velikom brzinom apsorbira u probavni trakt. Kada se odvija proces direktne apsorpcije, ASA se transformiše u njegov glavni metabolit - salicilnu kiselinu.

Pitajte

Većina se metabolizira u jetri jer ovo tijelo proizvodi određene enzime.

Pažnja! Apsorpcija glavne supstance kod žena je sporija nego kod muškaraca. To je posljedica niže aktivnosti enzima.

Najviša koncentracija ASA događa se za 10-20 minuta. Ako govorimo o salicilnoj kiselini, ona dostiže vrhunsku koncentraciju tek nakon 30-120 minuta.

Kardiomagnilne tablete obložene su zaštitnim premazom koji se otapa samo u dvanaesniku, što usporava apsorpciju.

Razlike u sastavu

Često pacijenti jednostavno ne znaju koja je razlika između Cardiomagnyl i Aspirin kardio. Većina ljudi misli da imaju isti sastav, ali to nije sasvim tačno. Naravno, aktivni sastojak oba lijeka je aspirin, ali tu se slučajnost završava. Kardiolmagnil se i dalje smatra univerzalnijim, jer dodatno sadrži magnezijum hidroksid - antacid.

Cardiomagnyl

Magnezijum hidroksid vrši važnu funkciju - obavija zidove želuca, štiteći ih.

Važno! ASA je u stanju negativno uticati na gastrointestinalnu mukozu. Ako se uzima nepravilno, mogu se razviti ozbiljne patologije želuca i crijeva, do pogoršanja gastritisa ili čira.

Kako bi se spriječio takav negativan učinak kiseline, antacid je posebno uveden u kardiolmagnil, koji štiti sluznicu. Kapsula ovog lijeka obložena je posebnom ljuskom koja nije izložena želučanom soku.

Ova dva lijeka nemaju smisla istovremeno koristiti ta dva lijeka, jer su obojica usmjerena na jačanje srca. Kardiolozi preporučuju korištenje Aspirin kardio za probleme sa žilama, a kardiomagnil koriste za opće jačanje srca. Nije vrijedno provoditi neovisno liječenje ovim lijekovima, bolje je dobiti konsultaciju s liječnikom koji će vam propisati tijek terapije.

Indikacije za upotrebu ovih lijekova:

  • Profilaksa tromboze,
  • Dijabetes tipa 1 i 2
  • Nestabilna angina,
  • Gojaznost
  • Krvožilni problemi u žilama mozga,
  • Hipertenzija
  • Ateroskleroza krvnih sudova.

Neki ljekari propisuju ove lijekove tokom perioda rehabilitacije nakon infarkta miokarda, moždanog udara i hipertenzivne krize. Zasebno, napominje se da je nakon hirurških intervencija na arterijama ipak bolje koristiti Aspirin kardio, jer ovaj lijek dodatno smanjuje bolove i upale.

Cardiomagnyl Feature

Cardiomagnyl je lijek iz skupine antiinflamatornih protuupalnih lijekova. Glavni aktivni sastojak je acetilsalicilna kiselina koja ima širok spektar djelovanja:

  • ublažava upalni proces i normalizuje regeneraciju tkiva,
  • smanjuje temperaturu i ublažava simptome vrućice,
  • razrjeđuje krv i ima opće jačanje djelovanja na krvne žile.

Cardiomagnyl je lijek iz skupine antiinflamatornih protuupalnih lijekova.

Pored toga, uključeni su magnezijum hidroksid, krompirjev škrob, celuloza, kukuruzni škrob, talk i propilen glikol. Kardiomagnil se široko koristi za prevenciju različitih kardiovaskularnih bolesti. Oblik za puštanje - tablete. Glavne indikacije za uporabu:

  • nestabilna angina,
  • prevencija infarkta miokarda kod zatajenja srca,
  • Prevencija KVB u hroničnom obliku bolesti koronarnih arterija,
  • prevencija tromboembolije, tromboze, ateroskleroze, varikoznih vena itd.

Ljudi s prekomjernom težinom često pate od kardiovaskularnih bolesti, poremećena im je cirkulacija krvi, javlja se kratkoća daha, a srčani mišić s vremenom gubi kontraktilnu sposobnost. Zato se preporučuje uzimanje kardiomagnila nekoliko puta godišnje kako bi se zaštitio od razvoja mogućih patologija.

Kontraindikacije za uzimanje ovog leka:

  • unutrašnje krvarenje
  • hronične bolesti stomaka,
  • oslabljena funkcija jetre i bubrega,
  • dijabetes melitus
  • razvoj hipoglikemije,
  • preosjetljivost na komponente sastava,
  • aspirinska astma.

Doziranje lijeka određuje se pojedinačno za svakog pacijenta, pa je prije upotrebe važno posjetiti kardiologa, flebologa ili vaskularnog hirurga.

Učinak lijekova na trudnoću

Kardiomagnil, ili sličan lijek - Aspirin kardio - izlučuju se u organizam. Ove tvari u prvom tromjesečju trudnoće mogu utjecati na razvoj fetusa. Često takav nekontrolirani unos može dovesti do razvoja srčanih bolesti djeteta i drugih patologija, na primjer, cijepanje gornjeg nepca. Prva 3 mjeseca uzimanja analgetskih lijekova je kontraindicirana.

Uzimanje tableta tokom trudnoće

U 2. tromjesečju možete piti takve tablete samo pod strogim nadzorom liječnika. Propisivanje je dozvoljeno ako korist za majku nadmašuje rizik za dijete.

Pažnja! Nije bilo studija koje bi potvrdile sigurnost opisanih lijekova, tako da je nemoguće navesti njihove koristi u ovom periodu.

U 3. tromjesečju kardiomagnil i Aspirin kardio u velikim dozama mogu:

  • odgoditi rad
  • provociraju intrakranijalno krvarenje kod djeteta,
  • uzrokovati dugotrajno krvarenje u majke,
  • sprečiti zatvaranje Botallovog kanala kod deteta.

Ako se tijekom dojenja uzme jednostavan analgetski lijek, to u velikim dozama može štetiti i bebi. Ako je prijem pojedinačan i u maloj dozi, tada je opasnost za dijete isključena.

Cardiasca Karakteristično

CardiASK spada u grupu nesteroidnih protuupalnih lijekova. Propisuje se pacijentima sa sledećim bolestima:

  • trepereća aritmija (povremeni zastoj srca),
  • koronarna bolest srca
  • koronarna bolest arterija sa aterosklerozom,
  • plućni infarkt
  • prevencija moždanog udara
  • ostale patologije kardiovaskularnog sistema.

Takođe, lek se propisuje nakon operacije za sprečavanje tromboze i varikoznih vena.

Prije upotrebe posavjetujte se sa stručnjakom. Bez imenovanja kardiologa ili flebologa ne možete uzimati ovaj lijek. Acetilsalicilna kiselina u velikim količinama izaziva unutarnje krvarenje, stoga se prije upotrebe morate upoznati sa svim kontraindikacijama i mogućim rizicima. Prije prve upotrebe, preporučuje se znati reakciju na komponente kako biste bili sigurni da nema alergije.

Nuspojave

Običan lijek protiv trombocita može u nekim slučajevima uzrokovati pogoršanje blagostanja. Nuspojave su posebno izražene ako se ne poštuje doziranje. Mogući efekti:

  • mučnina
  • povraćanje
  • bronhospazam
  • vrtoglavica
  • osip i crvenilo kože,
  • zveckanje u ušima
  • anemija
  • rinitis
  • anafilaktički šok (ozbiljna stanja).

Pri prvom pogoršanju dobrobiti trebali biste potražiti pomoć ljekara.

Usporedba Cardiomagnyl-a i Cardiasca-e

Lijekovi se smatraju analogima, stoga se često međusobno zamjenjuju.

Sličnost lijekova leži u njihovom principu djelovanja. Acetilsalicilna kiselina inhibira sintezu Pg enzima koji učestvuju u upalnim reakcijama. Osim toga, oba lijeka imaju snažan uticaj na krvni sistem. U stanju su da razrjeđuju trombocite, zbog čega krv postaje manje uobičajena. To pomaže poboljšati prokrvljenost, sprječava stvaranje embolija koje izazivaju različite kardiovaskularne patologije.

Analozi lijekova

Često se pacijenti sami odlučuju kupiti analog poznatog lijeka, jer smatraju da u sastavu nema velike razlike, ali to nije tako. Neki obraćaju pažnju na nižu cijenu sličnog lijeka, zaboravljajući na moguće kontraindikacije ili pogrešnu dozu.

Važno! Zamijenite propisani lijek analognim samo uz dozvolu lekara.

Aspirin kardio zamijenjen je sljedećim lijekovima:

U svim tim lijekovima glavna komponenta je ASA, ali svi oni utječu na gastrointestinalnu sluznicu na različite načine.

Što se kardiomagnila tiče, njega mogu zameniti Magnikor i Kombi-Ask. Ovi se analozi lako mogu uporediti u sastavu s Cardiomagnyl-om jer su isti.

Savremena medicina pomaže u sprečavanju bolesti identifikovanjem faktora rizika. Ali šta učiniti s tim informacijama? Na primjer, pacijent ima predispoziciju za. U ovom slučaju, njemu je potrebno ne samo da promijeni svoj način života, već i da će uz pomoć lijekova pomoći tijelu. I često je za takve svrhe propisan Cardiask.

O njemu ćemo govoriti u ovom članku. Dakle, pogledajmo upute za upotrebu Cardiaska, njegovu cijenu, analoge i recenzije ljekara o njemu.

Koja je razlika

CardiASK je domaći lijek, dok je Cardiomagnyl strani lijek (Norveška). Glavna razlika je količina aktivnog sastojka. Kardiomagnil sadrži više acetilsalicilne kiseline, što znači da je efikasniji od ruskog kolege. Zbog visokog nivoa pročišćavanja hemijskih sastojaka pripravka, rizik od nuspojava kod Cardiomagnyla mnogo je manji.

Kardiomagnil dostupne upute Kardiomagnil Instrukcija Cardi ASK Uputstvo

Značajke lijeka

Cardiask je nesteroidni protuupalni lijek koji aktivno utječe na faktore nastanka srčanog udara i slična stanja. Lijek je veoma efikasan, ima optimalno vrijeme povlačenja, kombiniran je s većinom modernih lijekova.

Aktivni sastojak Cardiaska je acetilsalicilna kiselina koja u 1 tableti sadrži 50 ili 100 mg, ovisno o dozi. Za bolju probavljivost i očuvanje oblika, pomoćni elementi poput:

  1. stearinska kiselina
  2. kukuruzni škrob
  3. laktoza monohidrat,
  4. ricinusovo ulje
  5. povidone
  6. polisorbat,

Sastav filmske membrane Cardiac uključuje metakrilni kopolimer. za vas i etil-akrilat, talk, titanov dioksid, kopovidon i druge elemente.

Što je jeftinije

Cijena lijekova može varirati ovisno o proizvođaču ili prodajnom mjestu. Cijena Cardiomagnyla veća je od Cardi ASK-a. To je zbog zemlje proizvo producingača. Procijenjeni trošak lijekova:

  • Cardiomagnyl 75 + 15,2 mg br. 30 - 150 rub.,
  • Cardiomagnyl 150 + 30,39 mg br. 30 - 210 rubalja,
  • CardiASK 100 mg br. 60 - 110 rubalja.,
  • CardiASK 100 mg br. 30 - 75 rubalja.

Što je bolje: Cardiomagnyl ili Cardiask

Drugi lijek ima veću koncentraciju acetilsalicilne kiseline, tako da djeluje efikasnije. CardiASK se propisuje bolesnicima s povećanim rizikom od nuspojava. Pored toga, komponente kardiomagnila proizvedene u Holandiji prolaze trostruko pročišćavanje, zbog čega imaju manje štetan učinak na gastrointestinalni trakt u odnosu na CardiASK.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka, potrebno je proučiti interakciju lijekova, jer se nekoliko lijekova na bazi ASA ne može koristiti zajedno zbog povećanog rizika predoziranja.

Pregledi pacijenata

Marina Ivanova, 49, Moskva

Nakon infarkta miokarda me primećuje kardiolog i redovno, dva puta godišnje, odlazim u bolnicu na prevenciju. U početku je uzimala CardiASK kod kuće, ali u drugom istraživanju pokazalo se da joj je jetra propala. Nakon toga je propisan kardiomagnil. To je barem malo skuplje, ali ne daje neželjene reakcije, lijek pijem već nekoliko godina. Bio sam zadovoljan: hipertenzija se ne muči, glava ne boli, žile ne igraju igrice.

Irina Semenova, 59, Krasnoarmejsk

Kardiomagnyl uzimam više od 5 godina, jer Gojazna i vaskularna patologija. Tokom tog vremena, otkucaji srca su se vratili u normalu, smanjena je disanje tokom hodanja. Lijek nema nuspojava ako se pravilno uzima. Moj lijek nije bio dostupan dva puta i uzeo sam analognu ASK CardiASK. Nisam primijetio razliku, oba lijeka su efikasna.

Kardiomagnil sadrži više acetilsalicilne kiseline, što znači da je efikasniji od ruskog kolege.

Recenzije ljekara o Cardiomagnyl i Cardiask

Yazlovetsky Ivan, kardiolog, Moskva

Oba lijeka su dokazala efikasne lijekove na bazi ASA. Razrjeđuju krv, smanjujući na taj način rizik od stvaranja ugrušaka u krvi. Ne mogu reći koji je lijek bolji, jer sve je individualno i ne zavisi samo od pacijentovog tijela, već i od problema. Nakon srčanog udara, preporučujem kardiomagnil kako bi se spriječio povratak. A za liječenje varikoznih vena ili tromboze bolje je koristiti CardiASK.

Tovstogan Jurij, flebolog, Krasnodar

Acetilsalicilna kiselina je efikasna komponenta za poboljšanje cirkulacije krvi i jačanje zidova krvnih žila. Kardiomagnil se često propisuje mojim pacijentima da spriječe bolesti kardiovaskularnog sistema. CardiASK se češće koristi za vrijeme liječenja, a ne za prevenciju.

Farmakodinamika

Cardiask je nesteroidni protuupalni lijek i antiagregacijsko sredstvo. Djelovanje Cardiaska-a temelji se na nepovratnoj inaktivaciji COX-1 enzima. Ova reakcija blokira stvaranje tromboksana A2 i inhibira fuziju trombocita.

Pored glavnog dejstva, lek ima protivupalno, a takođe ublažava vrućicu i ima slab analgetski efekat.

Farmakokinetika

Glavni aktivni sastojak lijeka apsorbira se u tankom crijevu. Maksimalna koncentracija u krvi postiže se nakon otprilike 180 minuta. nakon uzimanja tablete. Nepotpuna acetilsalicilna kiselina metabolizira se u jetri.

Lijek se izlučuje bubrezima, dok se njegov sastav ne mijenja. Izlaz za acetilsalicilnu kiselinu je otprilike 15 minuta, a za metabolite, izlaz 3 sata.

Reći ćemo o čemu pomaže Cardiask.

Kardijask je propisan za prevenciju akutnog infarkta miokarda (uključujući ponovljeni), ako pacijent ima faktore koji predisponiraju njegov razvoj, na primjer, dijabetes melitus ili. Takođe, lek se može propisati za:

  1. nestabilno
  2. prevencija, krvožilni poremećaji u mozgu, tromboembolija,
  3. preventivne mjere dubokih vena i,

Kardijask se ne smije piti tokom trudnoće, što je posebno važno u prvom i trećem tromjesečju. Salicilati u dozama iznad prosjeka mogu povećati učestalost oštećenja u razvoju embrija, posebno dovesti do toga. U drugom tromjesečju lijek se može propisati samo u slučajevima kada će korist biti značajno veća od štete za plod. Tada je potrebno kontrolirati razvoj nuspojava i odmah prestati uzimati ukoliko se one pojave. U trećem tromjesečju salicilati inhibiraju porođaj, povećavaju krvarenje i mogu dovesti do intrakranijalnog krvarenja kod djeteta.

Salicilati i njihovi derivati ​​izlučuju se u dojenju s mlijekom, ali u malim dozama. Slučajni unos ne može utjecati na bebu, međutim, dugoročno je potrebno prekinuti dojenje.

Lijek je zabranjeno davati djeci i adolescentima mlađim od 18 godina.

Posebna uputstva

Lijek Cardisk može se koristiti samo onako kako vam je propisao ljekar. Sljedeći podaci mjesto su posebnih uputa u uputama:

  • U malim dozama lijek može izazvati giht kod pacijenata sa smanjenim izlučivanjem mliječne kiseline.
  • U kombinaciji s metotreksatom povećava se rizik od nuspojava.
  • Visoke doze imaju hipoglikemijski efekat.
  • Istodobna primjena s Ibuprofenom se ne preporučuje, jer smanjuje učinak Cardiaska.

Prije nego što odlučite koji je bolji - „Cardiomagnyl“ ili „Aspirin Cardio“ - morate se upoznati sa sastavom, indikacijama i kontraindikacijama lijekova. "Cardiomagnyl" je sredstvo protiv trombocita koje sprečava pojavu patologija srca i krvnih sudova i komplikacije. Aspirin i Aspirin Cardio su protuupalni, analgetski i nesteroidni lijekovi za razrjeđivanje krvi koji mogu ublažiti vrućicu. Tri pripravka razlikuju se po sastavu: sadrže acetilsalicilnu kiselinu, ali različite pomoćne komponente. Na primjer, u Cardiomagnyl-u se nalazi magnezijum hidroksid, koji omogućava uzimanje lijeka duže vrijeme bez utjecaja na gastrointestinalnu sluznicu.

Poređenje sastava lijekova

Šta znamo o Cardiomagnyl i Aspirin Cardio? Prvi spada u skupinu lijekova koji mogu pružiti odličan preventivni efekat i spriječiti razvoj patoloških procesa u kardiovaskularnom sistemu, kao i smanjiti rizik od mogućih komplikacija. Prema delovanju Cardiomagnyl - lek protiv trombocita.

Aspirin kardio je lijek potpuno različite grupe. Ovaj lijek je klasifikovan kao antiflogističko sredstvo i nesteroidna grupa, smatra se ne-opojnim analgetikom. Upotreba Aspirina Cardio u terapiji daje snažan analgetski učinak, uklanja povišenu tjelesnu temperaturu, a takođe smanjuje i brzinu razvoja krvnih ugrušaka.

Glavna razlika između Aspirin Cardio i Cardiomagnyl je njegov sastav. Osnovna (i aktivna) supstanca oba lijeka je acetilsalicilna kiselina. Ali kardiomagnil, pored ove kiseline, sadrži i magnezijum hidroksid, koji može hraniti mišiće i tkiva srca i krvnih sudova. Zbog toga se kardiomagnil propisuje pacijentima s teškim patologijama kardiovaskularnog sistema. Također u kardiomagnylu postoji antacid - tvar koja štiti želudačnu sluznicu od destruktivnog i štetnog djelovanja acetilsalicilne kiseline, pa se ovaj lijek može uzimati prilično često, bez straha da će naštetiti probavnom traktu općenito i želucu posebno.

Ako pročitate upute za Aspirin Cardio i Cardiomagnyl, primijetit ćete da ovi lijekovi imaju mnogo sličnih korisnih svojstava. Na primjer, oba lijeka mogu značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog udara i tromboze, oni djeluju kao lijekovi koji imaju najviše korisnog djelovanja u prevenciji moždanog udara. Međutim, razlika između lijekova bit će primjetna ako pročitate indikacije za upotrebu.

Tako je, na primjer, među svojim svjedočenjima Aspirin Cardio:

  1. Prevencija tromboze i tromboembolije.
  2. Liječenje kardiovaskularnih patologija kod dijabetes melitusa.
  3. Lijek se može propisati za gojaznost i abnormalnosti u zdravoj cirkulaciji mozga.

Stručnjaci kažu da je upotreba Aspirina Cardio maksimalno opravdana nakon operacija na krvnim žilama, jer lijek pored glavnog blagotvornog učinka ima i odličan protuupalni i analgetski učinak, a zahvaljujući ovako složenom djelovanju Aspirin Cardio, rizik od mogućih komplikacija znatno se smanjuje.

Kardiomagnil se obično propisuje u sledećim uslovima:

  1. Nestabilna angina pektoris.
  2. Akutni oblik infarkta miokarda.
  3. Uz povećan rizik od ponovnog stvaranja ugrušaka u krvi.
  4. Uz prekomjerni kolesterol u žilama.

Kardiolozi savjetuju korištenje ovog lijeka kao profilaktički lijek protiv bilo kakvih patologija kardiovaskularnog sustava, kao i za sprečavanje poremećaja u području moždane cirkulacije.

Nemoguće je nedvosmisleno odgovoriti na pitanje koji je lijek bolji - Aspirin Cardio ili Cardiomagnyl. Zaključci se mogu donijeti tek nakon kompletnog liječničkog pregleda, položenog svih testova i detaljnog savjetovanja s kardiologom.

Moguće kontraindikacije za Aspirin Cardio i Cardiomagnyl

Aspirin Cardio strogo je zabranjen za uporabu u prisustvu pacijenta sa peptičkim čirom i nekim drugim gastrointestinalnim patologijama. U ovom će slučaju biti preporučljivo zamijeniti ovaj lijek s Cardiomagnyl ili njegovim analogima. Takođe kontraindikacije za uzimanje Aspirina kardio su:

  • Dijateza
  • Astma
  • Akutno zatajenje srca.

Kardiomagnil je zabranjen i za upotrebu kod astme, sklonosti jakim krvarenjima i zatajivanju bubrega, teške dekompenzacije srčanog mišića.

Zaključujući članak, napominjemo da odluka o uzimanju bilo kojeg od ovih lijekova ne može biti neovisna: možete uzimati Cardiomagnyl i Aspirin Cardio samo prema uputu liječnika.

Ostavite Svoj Komentar