Struktura i funkcija gušterače

Gušterača je izduženi organ sivkasto-ružičaste boje koji se nalazi u trbušnoj šupljini, leži poprečno na nivou tijela I-II lumbalnih kralježaka retroperitonealno, iza želuca, odvajajući se od njega s omentalnom vrećicom. Lokacija gušterače u odnosu na druge organe: sprijeda je želudac, straga je kičmeni stub, s lijeve strane je slezina, gdje ulazi rep pankreasa, s desne strane, iznad i ispod dvanaesnika, koji obuhvata glavu gušterače.

U gušterači se luče glava, telo i rep.

Dvije funkcije:
1. Funkcija egzokrinih žlijezda (izlučujuća). Gušterača proizvodi sok pankreasa koji ulazi u dvanaestopalačno crijevo i sudjeluje u raspadanju svih skupina prehrambenih polimera. Sok uključuje mnogo enzima (amilaza, tripsin, lipaza, itd.) Koji neutraliziraju želučanu kiselinu, aktivno sudjelujući u procesu probave. Kada se posti, manje soka, dok jedete, naprotiv.
2. Intra-sekretorna funkcija odgovorna je za proizvodnju hormona (inzulina glukagon i lipokain). Glukagon i inzulin uključeni su u metabolizam ugljikohidrata i održavaju razinu glukoze u krvi unutar normalnih granica. Lipokain potiče sintezu fosfolipida što potiče oksidaciju masnih kiselina i blokira stvaranje masnih naslaga u jetri.

Gušterača ima alveolarno-cevastu strukturu. Izvana je prekriven kapsulom vezivnog tkiva, iz koje se u parenhim odlaze kanapi koji ga razdvajaju na lobule. Između njih su krvne žile, kanali i živci. Lobule žlijezde uključuju vanjske i endokrine dijelove.
Egzokrinski dio gušterače predstavljen je acinima pankreasa - strukturno funkcionalnim jedinicama žlijezde. Nastaju od 8-12 egzokrinih pankreatocitoma ili akinocita, koji sintetišu enzime.
Endokrini dio žlijezde predstavljen je otočićima gušterače koji se nalaze između acina i imaju sferni ili ovoidni oblik. Otoci su sastavljeni od endokrinih ćelija (insulocita) koje proizvode hormone. Najveći broj otočića pankreasa koncentriran je u repu žlijezde, njihov je ukupni broj 1-2 miliona.

Žučni mjehur. Bile Sastav, vrijednost.
To je spremnik za nakupljanje žuči koji dolazi iz jetre, neophodan za razgradnju i apsorpciju hrane. Nalazi se ispred uzdužnog utora jetre, ima oblik kruške, drži oko 40-60 ml. žuč. Razlikuje dno, tijelo i vrat.
Zid žučne kesice sastoji se od sluznice, mišićnih membrana i prekriven je peritoneumom.

sastav:
- žučne kiseline (bazične: količni i chenodeoxycholic)
- voda - 97,5%
- elektroliti
- mineralne soli
- lecitin
- holesterol

Funkcije žuči:
- neutrališe efekat pepsina želudačnog soka,
- emulgira masti, sudjeluje u stvaranju micela,
- stimuliše proizvodnju crevnih hormona (sekreta i holecistokinina),
- sprečava lepljenje proteina i bakterija,
- stimulira proizvodnju sluzi,
- aktivira pokretljivost gastrointestinalnog trakta,
- aktivira enzime koji probavljaju bjelančevine, uključujući tripsin.

U zdrave osobe dnevno se izlučuje 0,5-1,2 l žuči. Izlučivanje žuči je kontinuirano, a njen ulazak u dvanaesnik događa se tokom probave. Iza probave, žuč ulazi u žučni mehur. Bile se naziva probavnim sokovima.

|sljedeće predavanje ==>
|Knjige opisane pod naslovom

Datum dodavanja: 06.09.2016, Pregleda: 1263 | Kršenje autorskih prava

Opća karakteristika

Prije toga se gušterača smatrala jednostavno mišićem. Tek u 19. vijeku otkriveno je da razvija svoju tajnu, koja regulira probavu. Studije naučnika N. Pavlova otkrile su koje važne funkcije gušterače obavlja u ljudskom tijelu.

Na latinskom, ovaj organ se naziva gušterača. Stoga mu je glavna bolest pankreatitis. Sasvim je uobičajena, jer je normalno funkcioniranje gušterače povezano sa svim ostalim organima gastrointestinalnog trakta. Uostalom, ona komunicira s mnogim od njih.

Ta se žlijezda gušterače naziva, iako kada je osoba uspravna, nalazi se iza stomaka. Ovo je prilično velik organ - veličina gušterače se obično kreće od 16 do 22 cm, ima izduženi oblik, blago zakrivljen. Širina mu nije veća od 7 cm, a težina 70-80 g. Formiranje gušterače događa se već u 3 mjeseca razvoja fetusa, a rođenjem djeteta njegova je veličina 5-6 mm. Za deset godina povećava se za 2-3 puta.

Lokacija

Malo ljudi zna kako izgleda gušterača, mnogi ni ne znaju gdje je. Ovaj organ je najzaštićeniji od svih ostalih u trbušnoj šupljini, jer je smješten duboko. Ispred je prekriven stomakom, između njih je masni sloj - omentum. Glava žlijezde je kao da je zamotana u dvanaestopalačno crijevo i iza njega se štite mišići kralježnice i kralježnice.

Gušterača se nalazi vodoravno, izdužena je po cijelom peritonealnom prostoru u njenom gornjem dijelu. Njen najveći dio - glava - nalazi se na nivou 1 i 2 lumbalnog kralješka na lijevoj strani. Najveći dio gušterače nalazi se na sredini između pupka i donjeg dijela sternuma. A njezin rep dopire do lijevog hipohondrija.

Gušterača je u bliskom kontaktu s mnogim organima i velikim žilama. Osim sa želucem, direktno komunicira sa dvanaesnikom, kao i sa žučnim kanalima. S druge strane, dodiruje levi bubreg i nadbubrežnu žlezdu, a svojim krajem - slezinu. Aorta, bubrežne žile i inferiorna vena kava susjedni su žlijezdama straga i superiorni mezenterijska arterija ispred. Takođe se odnosi na veliki nervni pleksus.

Anatomija ljudskog pankreasa je prilično složena. Pored činjenice da su njena tkiva sastavljena od nekoliko vrsta ćelija i da predstavljaju višeslojnu strukturu, sastoji se od tri odeljka. Ne postoje jasne granice između njih, ali odrasla zdrava osoba može vidjeti da žlijezda ima oblik zareza, koji se nalazi vodoravno na vrhu trbušne šupljine. Sastoji se od glave - to je njen najveći dio, čija debljina ponekad doseže 7-8 cm, tijela i repa.

Glava žlijezde nalazi se u prstenu dvanaestopalačnog crijeva, desno od srednje linije trbuha. Nalazi se pored jetre i žučnog mjehura. Njegov najširi dio čini postupak u obliku kuke. A kada odete prema tijelu formira se sužavanje, koje se naziva vratom. Tjelesna struktura žlijezde je trokutasta, ima oblik prizme. To je njegov najduži dio. Tijelo je tanko, ne više od 5 cm. A rep gušterače je još tanji, blago zakrivljen, ima oblik konusa. Nalazi se s lijeve strane i usmjeren je malo prema gore. Rep dopire do slezene i lijeve ivice debelog crijeva.

Osim toga, strukturu gušterače karakterizira prisustvo dvije vrste tkiva. To su obične ćelije i stroma, odnosno vezivno tkivo. U njemu se nalaze krvne žile i kanali žlijezde. A ćelije koje ih čine također su različite, postoje ih dvije vrste. Svaki od njih vrši svoje funkcije.

Endokrine ćelije obavljaju intrasekretornu funkciju. Proizvode hormone i bacaju ih direktno u krv preko susjednih žila. Takve ćelije smještene su u zasebnim skupinama, koje se nazivaju otočići Langerhans. Uglavnom su u repu gušterače. Ostrva Langerhans sastavljena su od četiri vrste ćelija koje proizvode određene hormone. To su ćelije beta, alfa, delta i PP.

Preostale ćelije - vanjske stanice pankreasa - čine glavno tkivo žlezde ili parenhima. Proizvode probavne enzime, odnosno obavljaju egzokrinu ili egzokrinu funkciju. Postoje mnogi takvi ćelijski klasteri zvani acini. Kombiniraju se u lobule, od kojih svaki ima svoj ekskretorni kanal. A onda se oni kombiniraju u jedno zajedničko.

Gušterača ima veliku mrežu krvnih sudova. Uz to, opremljen je velikim brojem živčanih završetka. To pomaže da se regulira njegov rad, osiguravajući normalnu proizvodnju enzima i hormona. Ali upravo zbog toga svaka patologija žlijezde dovodi do pojave jake boli i često se širi na druge organe.

Glavna uloga gušterače u ljudskom tijelu je osiguravanje normalne probave. To je njena vanjska funkcija. Sok pankreasa proizveden unutar žlijezde ulazi u probavni trakt kroz kanalni sustav. Oni odstupaju od svih malih lobuli koje čine svako odeljenje žlezde.

Svi kanali pankreasa kombinirani su u jedan zajednički, takozvani Wirsung kanal. Debljina mu je od 2 do 4 mm, prelazi od repa do glave žlijezde otprilike u sredini, postepeno se širi. U području glave najčešće se povezuje sa žučnim kanalom. Zajedno izlaze u dvanaestopalačno crevo kroz velike duodenalne papile. Prolaz je zatvoren sfinkterom Oddija koji sprečava da sadržaj creva prodre nazad.

Fiziologija gušterače pruža visok pritisak u svom zajedničkom kanalu. Dakle, žuč ne prodire tamo, jer je pritisak u žučnim kanalima niži. Samo neke patologije mogu dovesti do prodiranja žuči u gušteraču. Ovo je kršenje njegovih funkcija kada se smanjuje izlučivanje pankreasnog soka, spazam sfinktera Oddija ili začepljenje kanala sa žučnim kamenom. Zbog toga ne dolazi samo do zastoja soka pankreasa u žlijezdi, već se i žuč baca u nju.

Takva povezanost kanala gušterače i žučnog mjehura također postaje razlog što se tijekom upalnih procesa žlijezde kod odraslih osoba opaža opstruktivna žutica. Napokon, dio žučnog kanala prolazi kroz njeno tijelo i može se stisnuti zbog edema. Često dovodi i do širenja infekcije iz jednog organa u drugi.

Ponekad se zbog urođenih poremećaja u razvoju jedan od kanala ne povezuje s zajedničkim i neovisno ulazi u dvanaesnik na vrhu glave pankreasa. Prisutnost takvog dodatnog kanala, koji se naziva Santorius, uočava se kod 30% ljudi, to nije patologija. Iako se pri blokiranju glavnog kanala ne može nositi s izljevom pankreasnog soka, stoga je beskorisno.

Gušterača je organ mešovitog sekreta. Uostalom, sastoji se od različitih ćelija od kojih svaka vrsta proizvodi određene hormone ili enzime. To je sok gušterače koji se oslobađa od žlijezde koji pomaže u pravilnom probavljanju hrane. A hormon inzulin, odgovoran za apsorpciju glukoze, također proizvodi ta žlijezda.

Zbog toga gušterača obavlja nekoliko funkcija:

  • sudjeluje u procesima probave,
  • Proizvode glavne enzime za razgradnju proteina, masti i ugljenih hidrata,
  • proizvodi inzulin i glukagon za regulaciju razine šećera.

Da bi žlijezda pravilno obavljala svoje funkcije, potrebna je kombinacija mnogih faktora. Njeno zdravlje ovisi o normalnom funkcioniranju jetre, žučnog mjehura, dvanaesnika, pravilnoj cirkulaciji krvi i prenošenju nervnih impulsa. Sve to utiče na njegove funkcije, masu i strukturu. Normalna veličina gušterače kod zdrave osobe ne bi trebala biti veća od 23 cm., A njegovo povećanje može ukazivati ​​na bilo kakvu patologiju.

Digestivna funkcija

Pankreas proizvodi sok gušterače, koji sadrži enzime potrebne za razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata iz hrane. Ukupno, dnevno se proizvede oko 600 ml soka, ponekad se njegova količina može povećati na 2000 ml. A vrsta i količina enzima ovise o karakteristikama prehrane čovjeka. Uostalom, gušterača se može prilagoditi i stimulirati proizvodnju upravo onih enzima koji su u ovom trenutku potrebni.

Proizvodnja soka pankreasa počinje nakon što hrana uđe u želudac. Iako se često taj proces započinje već pri pogledu na hranu ili iz udisanja njenog mirisa. Istovremeno, signal dolazi preko živčanih vlakana do ćelija žlijezde, oni počinju proizvoditi određene tvari.

Enzimi koje gušterača proizvodi nastaju u neaktivnom obliku, jer su prilično agresivni i mogu probaviti tkiva same žlijezde. Aktiviraju se tek nakon ulaska u dvanaestopalačno crijevo. Postoji enzim enterokinaza. Brzo se aktivira tripsin, koji je aktivator za sve ostale enzime. Ako pod određenim patologijama enterokinaza uđe u gušteraču, svi se enzimi aktiviraju i njegova tkiva počinju probavljati. Nastaje upala, zatim nekroza i potpuno uništavanje organa.

Ta žlijezda luči razne enzime. Neki od njih mogu razgraditi proteine, aminokiseline, nukleotide, drugi pomažu u probavi masti i apsorpciji ugljikohidrata:

  • Nukleaze - ribonukleaza i deoksiribonukleaza razgrađuju DNK i RNK stranih organizama koji ulaze u probavni trakt.
  • Proteaze su uključene u razgradnju proteina. Postoji nekoliko ovih enzima: tripsin i kimotripsin razgrađuju one proteine ​​koji su se već dijelom probavili u želucu, karboksipeptidaza razgrađuje aminokiseline, a elastaza i kolagenaza razgrađuju proteine ​​vezivnog tkiva i dijetalna vlakna.
  • Enzimi koji razgrađuju masti su jako važni. Ovo je lipaza, koja je osim toga uključena u proizvodnju vitamina topivih u masti, i fosfolipaze, ubrzavajući apsorpciju fosfolipida.

Mnogo enzima koji luče gušterača kako bi razgradili ugljikohidrate. Amilaza sudjeluje u apsorpciji glukoze, razgrađuje složene ugljikohidrate, a laktaza, saharoza i maltaza izlučuju glukozu iz odgovarajućih tvari.

Hormonska funkcija

Malo ljudi zamišlja zbog čega je gušterača. Obično za to saznaju kada se pojavi neka vrsta patologije. A najčešći od njih je dijabetes. Ova bolest je povezana sa oštećenim unosom glukoze. Taj proces osigurava inzulin, hormon koji proizvodi sam gušterača. Ako je njegova proizvodnja poremećena, povećava se količina glukoze u krvi.

Određene ćelije gušterače koje se nalaze na otočićima Langerhans stvaraju hormone za regulisanje apsorpcije ugljenih hidrata, kao i za normalizaciju metaboličkih procesa.

  • Inzulin potiče pretvorbu glukoze u glikogen. Ova tvar se može akumulirati u mišićnom tkivu i jetri, razilazeći se po potrebi.
  • Glukagon ima suprotan učinak: razgrađuje glikogen i pretvara ga u glukozu.
  • Somatostatin je potreban kako bi se blokirala prekomjerna proizvodnja određenih drugih hormona i enzima.
  • Polipeptid pankreasa stimulira proizvodnju želučanog soka.

Svaka osoba mora razumjeti koje važne funkcije obavlja gušterača. Sudjeluje u metaboličkim procesima, održava normalnu razinu šećera, osigurava probavu. Razni prekršaji njenog rada utječu na opće zdravstveno stanje i smanjuju kvalitetu ljudskog života.

Uloga gušterače u tijelu

Svi znaju da čovjek uz hranu prima i tvari potrebne za organizam.Međutim, u prehrambenim proizvodima ove tvari su u složenom obliku i nemoguće ih je asimilirati bez interakcije s probavnim enzimima. Gušterača stvara sok gušterače, koji kroz izlučni kanal (kanal) ulazi u dvanaesnik. Tamo se proizvodi raščlanjuju u stanje neophodno za apsorpciju. U medicini se to naziva egzokrina funkcija pankreasa.

Hrana se razgrađuje pod utjecajem hidroliznih enzima, koji su odgovorni za interakciju hranjivih sastojaka i vode. Sok pankreasa sastoji se od svih vrsta hidrolaze od kojih svaka obavlja specifičnu funkciju. Podijeljeni su u 4 glavne grupe:

  1. Lipaze (lipolitički enzimi). Oni razgrađuju masti na složene komponente - veće masne kiseline i glicerin, osiguravaju probavljivost vitamina A, D, E, K. rastvorljivih u masti.
  2. Proteaze (proteolitički enzimi - karboksipeptidaza, kimotripsin, tripsin) aktiviraju enzime koji uništavaju proteine ​​do aminokiselina.
  3. Nucleases. Ovi enzimi razgrađuju nukleinske kiseline i “grade” svoje genetske formacije.
  4. Ugljikohidrati (amilolitički enzimi - amilaza, laktaza, maltaza, invertaza). Oni su potrebni za razgradnju ugljikohidrata do glukoze.

Mehanizam gušterače je veoma složen. Digestivni enzimi počinju se aktivno proizvoditi u određenoj količini u roku od 2-3 minute nakon što hrana uđe u želudac, a sve ovisi o koncentraciji proteina, masti i ugljikohidrata sadržanih u njemu. Ako imate pravu količinu žuči, proizvodnja pankreasnog soka s enzimima može trajati i do 12 sati.

Endokrina funkcija vrši se zahvaljujući radu izolocita - posebnih ćelija otočića Langerhansa. Insulociti proizvode niz hormona:

Hormoni ulaze u krvotok i aktivno učestvuju u regulaciji metabolizma ugljikohidrata u tijelu. Glukagon je uključen u metaboličke procese, inzulin osigurava proces asimilacije jednostavnih tvari, pomaže u održavanju konstantne razine glukoze u krvi.

Uz uravnoteženu funkciju gušterače, inzulin i glukagon reguliraju međusobno aktiviranje.

Imajući u vidu višestruke funkcije gušterače, jasno je da njegova normalna aktivnost u mnogo čemu pruža povoljne uslove za rast i razvoj dječijeg tijela.

Uobičajene bolesti gušterače

U slučaju bilo kakvog kvara gušterače - patološke promjene strukture, upale ili traume - dolazi do neuspjeha u procesima stvaranja enzima i hormona, kao posljedica toga što je poremećena normalna vitalna aktivnost ljudskog tijela. U djece se funkcionalni poremećaji žlijezda najčešće povezuju s oštrom promjenom prehrane (prelazak na umjetno hranjenje, početak posjete vrtiću ili školi).

Najčešće bolesti gušterače (i kod odraslih i kod dece):

  1. Pankreatitis je upala tkiva žlezde, praćena kršenjem procesa izbacivanja pankreasnog soka u creva. Glavni simptomi bolesti su bol u trbuhu, povraćanje, mučnina itd.
  2. Dijabetes se javlja kada ćelije otočića Langerhansa prestanu normalno funkcionirati, uslijed čega razina glukoze u krvi raste. Glavni znakovi bolesti su gubitak težine, žeđ, pretjerano stvaranje urina itd.

Kod djeteta se mogu otkriti i bolesti gušterače kao što su benigne ciste, apscesi i fistule.

Sledeći simptomi najčešće ukazuju na poremećaj u radu ovog organa kod dece:

  • iscrpljenost
  • pojava specifičnog ukusa u ustima,
  • proliv
  • slabost
  • nadimanje
  • nadutost
  • mučnina
  • bol u boku, leđima, donjem delu leđa, trbuhu,
  • povraćanje itd.

Da bi gušterača normalno radila, potrebno je pratiti njeno stanje i, ako je moguće, stvoriti uslove za njegovo pravilno funkcionisanje:

  • pridržavati se načela zdrave i uravnotežene prehrane,
  • ograničiti konzumaciju dimljene, masne, pržene hrane,
  • odbiti ili svesti na minimum unos alkohola, jakog čaja, kafe, limunade itd.,
  • svesti unos ugljenih hidrata pre spavanja
  • kuhati s najmanje začina, soli i začina,
  • piti dovoljnu količinu tečnosti (1,5-2 litre vode dnevno),
  • ograničite potrošnju čokolade, slatkih i brašnastih proizvoda (sladoled, kolači, peciva, slatkiši, itd.),
  • ograničiti potrošnju neprirodnih mliječnih proizvoda (ostakljene kaše i sira, itd.),
  • odbiti prodavnice umaka, kečapa, majoneza,
  • u prehranu uvrstite više biljne hrane, s izuzetkom kiselog voća i bobica.

U odnosu na djecu, dovoljno je pridržavati se normi prehrane povezane s godinama, spriječiti prejedanje slatkiša i potpuno isključiti brzu hranu iz dječje prehrane.

Kod bolesti gušterače, djetetu je kao odraslom pacijentu propisana dijeta br. 5.

Rezime za roditelje

Pravilna prehrana zajedno sa zdravim načinom života ključ je normalnog razvoja i punog funkcionisanja dečijeg gušterače, kao i ugodne probave i odsustva gastrointestinalnih bolesti.

Video kognitivna anatomija pankreasa:

Prvi gradski kanal Odesa, ljekarsko uvjerenje o temi "Gušterača":

Glavne funkcije gušterače

Gušterača u probavnom sistemu je drugi po veličini organ nakon jetre po važnosti i veličini koji ima dvije važne funkcije. Prvo, on proizvodi dva glavna hormona, bez kojih će metabolizam ugljikohidrata biti nereguliran - glukagon i inzulin. To je takozvana endokrina ili inkrementalna funkcija žlijezde. Drugo, gušterača potiče probavu sve hrane koja uđe u dvanaestopalačno crijevo, tj. To je egzokrini organ sa funkcijom ekstrektora.

Gvožđe proizvodi sok koji sadrži proteine, elemente u tragovima, elektrolite i bikarbonate. Kad hrana uđe u dvanaestopalačno crijevo, tamo ulazi i sok koji svojim amilazama, lipazama i proteazama, takozvanim enzimima gušterače, razgrađuje hranjive tvari i potiče njihovu apsorpciju po zidovima tankog crijeva.

Gušterača proizvodi oko 4 litre pankreasnog soka dnevno, što se precizno sinkronizira s opskrbom hrane želucem i dvanaesnikom. Složeni mehanizam funkcionisanja gušterače pruža se učešćem nadbubrežne žlijezde, paratireoidne i štitne žlijezde.

Hormoni koje proizvode ti organi, kao i hormoni poput sekreta, pankrozina i gastrina, koji su rezultat organa za varenje, određuju prilagodljivost gušterače na vrstu uzete hrane - ovisno o sastojcima koje sadrži, željezo proizvodi upravo one enzime koji mogu pružiti njihovo najefikasnije cepanje.

Struktura gušterače

Govorni naziv ovog organa ukazuje na njegovo mjesto u ljudskom tijelu, naime: ispod stomaka. Međutim, anatomski će ovaj postulat važiti samo za osobu koja je u ležećem položaju. Kod osobe koja stoji uspravno, i želudac i gušterača su približno na istom nivou. Struktura gušterače se jasno vidi na slici.

Anatomski gledano, organ ima izdužen oblik, koji ima neke sličnosti sa zarezom. U medicini je prihvaćena konvencionalna podjela žlijezde na tri dijela:

  • Glava ne veća od 35 mm, pored dvanaestopalačnog creva, a nalazi se na nivou I - III lumbalnog kralješka.
  • Tijelo je trokutastog oblika, dimenzija ne više od 25 mm i lokalizirano u blizini I lumbalnog kralješka.
  • Rep veličine ne veće od 30 mm, izraženog koničnog oblika.

Ukupna dužina gušterače u normalnom stanju je u rasponu od 160-230 mm.

Njegov najdeblji dio je glava. Tijelo i rep postepeno se sužavaju, završavajući na vratima slezine. Sva tri dijela su kombinirana u zaštitnoj kapsuli - ljusci koju formira vezivno tkivo.

Lokalizacija gušterače u ljudskom tijelu

U odnosu na druge organe, gušterača se nalazi na najracionalniji način i nalazi se u retroperitonealnoj šupljini.

Anatomski gledano, kralježnica prolazi iza žlijezde, sprijeda - želudac, desno od nje, odozdo i odozdo - dvanaesnik, s lijeve strane - slezine. Trbušna aorta, limfni čvorovi i celijakijski pleksus nalaze se u stražnjem dijelu gušterače. Rep se nalazi desno od slezine, blizu lijevog bubrega i lijeve nadbubrežne žlijezde. Lojna kesa razdvaja žlezdu od stomaka.

Položaj gušterače u odnosu na želudac i kičmu objašnjava činjenicu da se u akutnoj fazi sindrom boli može smanjiti u pacijentovom sjedećem položaju, lagano nagnut prema naprijed. Iz slike se jasno vidi da je pri ovom položaju tijela opterećenje gušterače minimalno, jer želudac, koji je premješten gravitacijom, na masu ne utječe na žlijezdu.

Histološka struktura pankreasa

Gušterača ima alveolarno-cevastu strukturu, zbog dvije glavne funkcije - proizvoditi sok pankreatitisa i lučiti hormone. S tim u vezi se endokrini dio, oko 2% mase organa, i egzokrini dio, oko 98%, izlučuju se u žlijezdi.

Egzokrinski dio tvore akni pankreasa i složen sistem izlučnih kanala. Akinus se sastoji od oko 10 konusnih pankreatocita povezanih jedan sa drugim, kao i od centroacinarnih ćelija (epitelnih ćelija) izlučnih kanala. Kroz ove kanale, sekrecija koju proizvodi žlijezda ulazi prvo u intralobularne kanale, zatim u interlobularne kanale, i konačno, kao rezultat njihovog spajanja, u glavni kanal pankreasa.

Endokrini dio gušterače sastoji se od tzv. Langeranskih otočića smještenih u repu i smještenih između akina (vidi sliku):

Otoci Langerans nisu ništa drugo nego skupina ćelija čiji je promjer otprilike 0,4 mm. Ukupno gvožđe sadrži oko milion ovih ćelija. Otoci Langerans odvojeni su acinijem pomoću tankog sloja vezivnog tkiva, a doslovno su probijeni bezbroj kapilara.

Stanice koje tvore otočiće Langeransa proizvode 5 vrsta hormona, od kojih 2 vrste, glukagon i inzulin, proizvode samo gušterača, i igraju ključnu ulogu u regulaciji metaboličkih procesa.

Pogledajte video: Pankreas Gušterača (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar