Arterijska hipertenzija kod šećerne bolesti: što je opasno i kako liječiti?

Kompleks promjena heterogenih patologija negativno utječe na kvalitetu života svakog pacijenta.

Hipertenzija kod dijabetesa postaje faktor koji pogoršava metaboličke poremećaje.

Klinička opažanja pokazala su da kod pacijenata s apsolutnim ili relativnim nedostatkom inzulina nekoliko puta povišeni krvni tlak postaje značajan faktor rizika za poremećaje mozga.

Uzroci povišenog krvnog pritiska kod dijabetesa ovisnog o insulinu


Bez inzulina glukoza se ne može iskoristiti u mišićima, masnom tkivu i hepatocitima. Kod dijabetičara koji pate od bolesti tipa I zahvaćen je dio stanica odgovornih za proizvodnju ovog hormona.

Očuvane endokrine jedinice pankreasa nisu u stanju podmiriti sve potrebe za inzulinom. Tako tijelo asimilira samo određeni dio sintetiziranog i primljenog glukoze iz hrane.

Višak ugljikohidrata ostaje u krvi. Dio glukoze veže se na proteine ​​u plazmi, hemoglobin, određeni dio izlučuje se mokraćom.

Za rezervne komponente ishrane tkiva počinju se koristiti masti, aminokiseline. Konačni proizvodi razgradnje važnih hranjivih sastojaka dovode do promjene u sastavu krvi. Na nivou bubrega dolazi do poremećaja filtracije tvari, glomerularna membrana se zadebljava, bubrežni protok krvi se pogoršava i manifestira se nefropatija. Ovo stanje postaje prekretnica koja povezuje 2 takve bolesti kao što su dijabetes i hipertenzija.


Smanjenje protoka krvi u bubrežnom materijalu dovodi do povećane aktivnosti renin-angiotenzin-aldosteronskog sistema (RAAS).

Ovaj kompleks doprinosi izravnom povećanju tonusa arteriola i povećanju odgovora na simpatičku autonomnu stimulaciju.

Uz morfološke promjene, važnu ulogu u patogenezi visokog krvnog tlaka igra odgađanje natrija u tijelu tijekom filtracije plazmom u bubrezima i hiperglikemija. Izvjestan višak soli i glukoze zadržava tečnost u vaskularnom dnu i unutarćelijskom okruženju, što zauzvrat stvara krvni tlak zbog volumena (hipervolemija).

Povećavanje krvnog pritiska s relativnim nedostatkom hormona


Razvoj hipertenzije i dijabetesa tipa 2 nastaje usled jedne metaboličke oštećenja - inzulinske rezistencije.

Glavna razlika s ovom kombinacijom stanja je zajednički početak patoloških manifestacija. Česti su slučajevi kada hipertenzija predstavlja poticaj dijabetesa koji nije ovisan o insulinu.

S relativnim nedostatkom inzulina nastaje situacija kada gušterača proizvodi količinu ovog hormona potrebnu za podmirivanje potreba. Međutim, neke ciljne ćelije gube osjetljivost na potonje.

Pacijentova nivo glukoze u krvi raste i istovremeno cirkuliše slobodni inzulin koji ima niz svojstava:

  • hormon utječe na autonomni sistem, pojačavajući aktivnost simpatičke veze,
  • povećava povratak natrijum jona u bubrezima (reapsorpcija),
  • dovodi do zadebljanja zidova arteriola usled proliferacije ćelija glatkih mišića.

Direktan učinak inzulina postaje važna karika u patogenezi razvoja hipertenzije kod šećerne bolesti tipa II.

Značajke kliničkih manifestacija


Na pozadini klasičnih znakova dijabetesa u obliku učestalog mokrenja, znojenja, žeđi, vrtoglavice, glavobolje, pojave muha i mrlja ispred očiju.

Izrazita karakteristika kombiniranih poremećaja je porast krvnog tlaka noću, razvoj ortostatske hipotenzije i jasna povezanost s upotrebom jako slane hrane.

Non-Dippers i Night Pickers

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


U bolesnika s fiziološkim funkcioniranjem autonomnog sustava, dnevne oscilacije krvnog tlaka su u rasponu od 10-20%.

U tom se slučaju maksimalne vrijednosti tlaka bilježe tijekom dana, a minimalne - noću.

Kod dijabetičara s razvijenom autonomnom polineuropatijom, djelovanje vagusnog živca tokom glavnog sna se potiskuje.

Dakle, ne postoji normalno sniženje krvnog pritiska noću (pacijenti nisu natapači) ili, naprotiv, opaža se perverzna reakcija s povećanjem pokazatelja pritiska (za lake berače).

Dijabetes melitus i hipertenzija


Oštećenje veza autonomnog nervnog sistema kod dijabetičara dovodi do kršenja inervacije vaskularnog zida.

Pri ustajanju iz kreveta iz vodoravnog položaja u bolesnika sa šećernom bolešću primjećuje se nagli pad krvnog tlaka kao rezultat nedostatka dovoljnog tonusa arteriola uslijed autonomne disfunkcije.

Pacijenti su tijekom takvih razdoblja primijetili vrtoglavicu, zamračenje očiju, oštru slabost do drhtanja u udovima i nesvjestice.

Da biste dijagnosticirali stanje, važno je izmjeriti pritisak na pacijentovom krevetu i odmah nakon njegova prelaska u uspravan položaj.

Stanje opasnosti


Komorbiditet u slučaju hipertenzije i dijabetes melitusa (DM) s nekontroliranim tijekom patologije nosi velike rizike za razvoj moždanih nesreća.

Multifaktorijalno oštećenje arterijskog zida, promijenjeni biohemijski sastav krvi, hipoksija tkiva i smanjenje protoka krvi dovode do činjenice da je moždana supstanca podvrgnuta ishemiji.

Pacijenti imaju nepovoljne šanse za razvoj moždanog udara i krvarenja u subarahnoidnom prostoru.

Hronični porast krvnog pritiska usložnjava situaciju dijabetičara zbog progresije mikro- i makroangiopatije: pate od perifernog krvotoka i dotoka krvi u organe iz bazena velikih žila.

Dijagnoza i liječenje

Za potvrđivanje arterijske hipertenzije u bolesnika sa šećernom bolešću potrebno je trostruko mjerenje tlaka.

Prelaze vrednosti više od 140/90 mm RT. Art., Snimljen u različito vrijeme, omogućava vam da postavite dijagnozu hipertenzije.

Pored toga, radi uspostavljanja paradoksalne promjene cirkadijalnog ritma krvnog pritiska vrši se Holterov nadzor.

Glavni cilj terapije je postizanje kontrole nad patologijom. Liječnici čuvaju krvni tlak manji od 130/80 mm Hg. Čl. Važno je uzeti u obzir da se pacijentovo tijelo koristi za određene hemodinamičke promjene. Nagli postizanje ciljnih vrijednosti postaje značajan stres.

Neophodan trenutak na putu normalizacije pritiska je postupno sniženje krvnog pritiska (ne više od 10-15% prethodnih vrijednosti u roku od 2-4 tjedna).

Osnova liječenja je dijeta


Pacijentima je kontraindicirana upotreba slane hrane.

Ako zdrave osobe trebaju ograničiti sadržaj soli na 5 g dnevno, onda pacijenti s dijabetesom trebaju smanjiti ovu količinu za 2 puta.

Dakle, strogo je zabranjeno dodavanje hrane, te u izravnoj pripremi namirnica do maksimuma da se izbjegne upotreba ovog aromatičnog sastojka.

Preosjetljivost na natrijum uzrokuje ograničenje soli kod dijabetičara na 2,5-3 g dnevno.

Ostatak menija trebao bi odgovarati tablici br. 9. Hrana se kuha u rerni, kuhana na pari, kuhana. Ograničite masti i ako je moguće odbacite jednostavne ugljikohidrate. Pržena, dimljena hrana nije uključena. Višestruka ishrana je do 5-6 puta dnevno. Škola dijabetičara objašnjava sistem jedinica za hljeb prema kojem pacijent sam sastavlja svoju dijetu.

Medicinski sastanci

Problem izbora antihipertenzivne terapije kod bilo kojeg pacijenta s dijabetesom pogoršava se prisutnošću osnovne patologije metabolizma ugljikohidrata.

Među lijekovima koji su odabrani u liječenju hipertenzije kod pacijenata s dijabetesom biraju se sljedeći lijekovi:

  • što je moguće efikasnije sa minimalnim nuspojavama,
  • ne utiču na metabolizam ugljikohidrata i lipida,
  • uz nefroprotekciju i pozitivan učinak na miokard.

Inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE inhibitori) i antagonisti receptora angiotenzinogena II (ARA II) ispunjavaju uslove za sigurnu efikasnost kod dijabetesa. Prednost ACE inhibitora je pozitivan učinak na bubrežno tkivo. Ograničenje za upotrebu ove grupe je kombinovana stenoza obe bubrežne arterije.

ARA II i predstavnici ACE inhibitora smatraju se lijekovima prve linije terapije za hipertenzivna stanja kod dijabetičara.

Kombinacije drugih lijekova su također korisne u liječenju hipertenzije kod pacijenata s dijabetesom. Lijekovi koji se mogu propisati prikazani su u tabeli:

Kliničari primjećuju postizanje dobrih rezultata uz korištenje 2-3 predstavnika različitih grupa. Često se preporučuje kombiniranje uzimanja ACE inhibitora i indapamida. Uporedo s tim, nastavlja se potraga za drugim režimima liječenja koji poboljšavaju kvalitetu života određenog pacijenta.

Srodni videozapisi

Pregled lijekova za hipertenziju koji su propisani dijabetičarima:

Pitanje upravljanja pacijentima s kombiniranom patologijom i kompliciranim tokom dijabetesa ostaje važno za više stotina hiljada pacijenata. Samo integrirani pristup liječenju, poštivanje pacijenta, dijeta, odbijanje alkohola i duhana, kontrola glikemije i postizanje specifičnih vrijednosti krvnog tlaka pomažu u poboljšanju prognoze bolesti za pacijenta i smanjenju rizika od životnih komplikacija.

Dijabetes melitus - šta je ta bolest?

Dijabetes melitus naziva se endokrini poremećaj, uslijed kojeg je proizvodnja inzulina poremećena. Postoje dve vrste bolesti - dijabetes tipa 1 i 2.

Dijabetes tipa 1 karakterizira nedostatak inzulina zbog uništenja stanica koje se nalaze u gušterači koje proizvode ovaj hormon. Rezultat je potpuna nesposobnost tijela da regulira razinu glukoze bez isporuke inzulina izvana (ubrizgavanje). Ova bolest se razvija u mladoj dobi i ostaje s osobom cijeli život. Za životnu podršku potrebne su svakodnevne injekcije inzulina.

Dijabetes tipa 2 je bolest stečena u starijoj dobi. Patologiju karakterizira kršenje interakcije tjelesnih stanica sa hormonom kojeg proizvodi gušterača. Istovremeno, inzulin se izlučuje dovoljno da kontrolira razinu glukoze, međutim stanice nisu osjetljive na učinke ove tvari.

Arterijska hipertenzija je pratitelj dijabetesa tipa 2, jer u slučaju bolesti tipa 1, svakodnevno uzimanje inzulina omogućava potpunu kontrolu funkcija vitalnih organa.

Dijabetes tipa 2 naziva se metabolička bolest. Razvija se zbog pretilosti, fizičke neaktivnosti, neuravnotežene prehrane. Kao rezultat toga, poremećen je metabolizam ugljikohidrata i masti, dolazi do povećanja nivoa glukoze i holesterola u krvi. Povišena glukoza dovodi do oslabljene vaskularne propustljivosti. Kod dekompenziranog dijabetesa drugog tipa, kardiovaskularni sustav prima štetu u prvom redu.

Dijabetes tipa 2 obično se razvija kod ljudi s prekomjernom težinom

Uzroci hipertenzije kod dijabetesa

Kršenje tolerancije na glukozu dovodi do razvoja brojnih kvarova u radu čitavog organizma. Najveća opasnost po zdravlje i život pacijenta nije dijabetes drugog tipa, već komplikacije ove bolesti, uključujući:

  • angiopatija
  • encefalopatija
  • nefropatija
  • polineuropatija.

Jedan od faktora koji pogoršava tok bolesti i značajno pogoršava kvalitetu života pacijenta je arterijska hipertenzija.

Visoki pritisak kod dijabetesa posljedica je nekoliko faktora:

  • kršenje metabolizma ugljikohidrata,
  • zadržavanje tečnosti u tijelu i nepravilni rad bubrega,
  • kršenje strukture krvnih žila zbog visokog nivoa glukoze,
  • metabolički poremećaji koji povećavaju opterećenje miokarda.

Pad osjetljivosti tkiva na inzulin proizveden u tijelu pacijenta uvijek je posljedica poremećaja metabolizma. U bolesnika sa dijabetesom tipa 2 prisutna je prekomjerna tjelesna težina, što je jedan od faktora koji predisponiraju za razvoj hipertenzije.

Pored promjene u strukturi krvnih žila zbog visoke koncentracije glukoze, oslabljena bubrežna funkcija kod pacijenata s dijabetesom nepovoljno utječe na funkcionalnost kardiovaskularnog sustava.

Dakle, glavni uzrok visokog krvnog pritiska kod dijabetesa jeste opće zdravstveno stanje pacijenta. Također treba napomenuti da je prosječna starost pacijenata s dijabetesom tipa 2 55 godina, što samo po sebi stavlja pacijenta u rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Odnos dijabetesa i hipertenzije nameće niz ograničenja na liječenje. Odabir lijeka za krvni tlak kod dijabetesa težak je zadatak s kojim se može riješiti samo specijalist, jer neki antihipertenzivni lijekovi dovode do povećanja šećera u krvi, što je opasno od dekompenziranog oblika dijabetesa.

Dijabetes utječe na mnoge organe, uključujući kardiovaskularni sistem

Zašto je dijabetes hipertenzija posebno opasna?

Dijabetes i hipertenzija su dve "sporo ubice" 21. veka. Obje bolesti se ne mogu izliječiti jednom zauvijek. Dijabetes tipa 2 zahtijeva stalnu prehranu i mjere za normalizaciju metabolizma, a hipertenzija zahtijeva praćenje krvnog tlaka lijekovima.

Tipično, lečenje hipertenzije započinje stalnim porastom pritiska iznad 140 mmHg. Ako pacijent nije pronašao druge bolesti, praktikuje se dijetalna terapija i monoterapija jednim lijekom, kako bi se izbjegao razvoj nuspojava. Ljekari često pokušavaju odgoditi trenutak kada će pacijent morati preći na redovnu upotrebu antihipertenzivnih lijekova. Pravovremeno otkrivena hipertenzija 1. stepena može se duže vrijeme suzdržati uz pomoć prehrane i sporta. Kod dijabetesa hipertenzija napreduje zapanjujućom brzinom.

Liječenje arterijske hipertenzije kod dijabetesa danas je posebno akutno. Opasno je srušiti visoki krvni pritisak kod dijabetesa lijekovima, jer su nuspojave kod dijabetičara posebno oštre. U isto vrijeme, indikatori pritiska kod šećerne bolesti tipa 2 vrlo se brzo povećavaju. Ako u zdrave osobe hipertenzija može napredovati godinama, u pacijenata s dijabetesom nema takve rezerve vremena, bolest dobiva na značaju za nekoliko mjeseci. S tim u vezi, prakticira se propisivanje lijekova za liječenje hipertenzije kod šećerne bolesti tipa 2 već u početnoj fazi bolesti. Stalno povećanje tlaka na 130 do 90 kod dijabetičara znači potrebu za lijekovima da se to normalizira.

Visoki krvni pritisak za dijabetes potencijalno je opasan zbog rizika za razvoj sljedećih stanja:

  • infarkt miokarda
  • moždani udar
  • ozbiljno zatajenje bubrega
  • gubitak vida
  • hipertenzivna encefalopatija.

Komplikacije visokog pritiska kod šećerne bolesti tipa 2 teško su liječiti i u većini slučajeva nepovratne. Cilj liječenja arterijske hipertenzije kod dijabetesa je istodobna normalizacija krvnog tlaka i glukoze u krvi. Važno je što prije identificirati početni stadij hipertenzije i poduzeti sve potrebne mjere kako bi se spriječilo njegovo napredovanje.

Da biste razumjeli zašto je tako važno započeti liječenje na vrijeme, statistika će vam pomoći. U prosjeku svaka treća osoba u jednom ili drugom obliku pati od hipertenzije.Ova bolest dovodi do ranog invaliditeta i skraćuje životni vijek u prosjeku na 7-10 godina. Stečeni dijabetes u starijoj dobi opasan je od komplikacija koje su često nepovratne. Nekolicina bolesnika sa dijabetesom tipa 2 preživi i do 70 godina. Stalno visoki pritisak dijabetičarima sa dijabetesom tipa 2 može skratiti životni vijek za dodatnih 5 godina. To su kardiovaskularne komplikacije kod dijabetesa tipa 2 koji uzrokuju smrt u 80% slučajeva.

Komplikacije su nepovratne i često završavaju smrću.

Značajke liječenja lijekovima

Glavne točke liječenja hipertenzije koje su u potpunosti primjenjive u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću:

  • praćenje krvnog pritiska lijekovima,
  • imenovanje dijetalne terapije,
  • uzimanje diuretika za sprečavanje oticanja,
  • prilagođavanje stila života

Hipertenzijske tablete za dijabetes treba odabrati samo specijalist. Tablete pod pritiskom ne bi trebale utjecati na lijekove protiv dijabetesa koji su pacijentu propisani za kontrolu razine glukoze u krvi. Odabir lijekova vrši se prema sljedećim kriterijima:

  • efikasna kontrola pokazatelja krvnog pritiska i sprečavanje njegovih skokova,
  • zaštita miokarda i krvožilnog sustava,
  • nedostatak nuspojava i dobra tolerancija,
  • nedostatak efekta na metabolizam.

Neki lijekovi za pritisak kod dijabetes melitusa mogu izazvati hipoglikemiju i proteinuriju, kao što je upozoreno u popisu mogućih nuspojava. Ova stanja su potencijalno opasna za dijabetičare i mogu dovesti do opasnih posljedica.

Potrebno je pravilno liječiti visok krvni pritisak kod dijabetesa. Trebali biste odabrati lijekove koji polako smanjuju pritisak i sprečavaju njegove nagle skokove. Važno je napomenuti da je nagli pad pritiska nakon uzimanja tablete ozbiljan test za kardiovaskularni sistem.

Ako pacijent ima i hipertenziju i dijabetes melitus, koje tablete treba piti, ovisi o općem zdravstvenom stanju. Kod dijabetes melitusa, opterećenog hipertenzijom, potrebno je postići normalizaciju pritiska upotrebom lijekova. U tu svrhu su propisani lijekovi s produženim djelovanjem koji pružaju cjelodnevnu kontrolu pritiska:

  • ACE inhibitori: enalapril i renitek,
  • blokatori receptora angiotenzina II: Cozaar, Lozap i Lozap Plus,
  • antagonisti kalcijuma: fosinopril, amlodipin.

ACE inhibitora ima više od 40 predmeta, ali za dijabetes propisuju lijekove na bazi enalaprila. Ova supstanca ima nefroprotektivni učinak. ACE inhibitori delikatno snižavaju krvni pritisak i ne povećavaju šećer u krvi, pa ih se može koristiti za dijabetes tipa 2.

Blokatori receptora angiotenzina II ne utiču na bubrežnu funkciju. Cozaar i Lozap propisuju se pacijentima koji imaju dijabetes, bez obzira na starosnu dob. Ovi lijekovi rijetko izazivaju nuspojave, normaliziraju aktivnost miokarda i imaju dugotrajni učinak zbog čega je moguće kontrolirati pritisak uzimanjem samo 1 tablete lijeka dnevno.

Lozap Plus je kombinirani lijek koji sadrži blokator receptora za angiotenzin i diuretik hidroklorotiazida. Kada postiže održivu nadoknadu za dijabetes, ovaj lijek je jedan od najboljih lijekova izbora, ali s teškim dijabetesom i visokim rizikom oštećenja bubrežne funkcije lijek nije propisan.

Antagonisti kalcijuma imaju dvostruku funkciju - smanjuju krvni pritisak i štite miokard. Nedostatak takvih lijekova je njihov brzi hipotenzivni učinak, zbog čega ih se ne može uzimati pod vrlo visokim pritiskom.

Hipertenzija ili arterijska hipertenzija kod dijabetes melitusa ne liječe se beta blokatori budući da lijekovi ove skupine negativno utječu na metabolizam i izazivaju hipoglikemiju.

Bilo koji lijek protiv hipertenzije kod dijabetesa trebao bi propisati samo vaš ljekar. Preporučljivost upotrebe ovog ili onog lijeka ovisi o težini dijabetesa i prisutnosti komplikacija ove bolesti kod pacijenta.

Prevencija hipertenzije

Budući da je hipertenzija kod dijabetesa direktan rezultat visokih razina glukoze, prevencija se svodi na ispunjavanje svih preporuka endokrinologa. Pridržavanje prehrane, normalizacija metabolizma gubitkom težine, uzimanje sredstava za učvršćivanje i lijekova za snižavanje šećera - sve to omogućava održivu kompenzaciju šećerne bolesti, pri kojoj je rizik od komplikacija minimalan.

Tekst naučnog rada na temu "Hipertenzija i dijabetes melitus: principi liječenja"

Odnos bubrega i arterijske hipertenzije (AH) privlači pažnju medicinskih naučnika više od 150 godina. Prvi među poznatim istraživačima koji su dali značajan doprinos ovom problemu bila su imena R. Bright (1831) i F. Volhard (1914), koji su ukazali na ulogu primarnog oštećenja žila bubrega u razvoju hipertenzije i nefroskleroze i predstavili odnos između bubrega i AH u obliku začaranog ciklusa, gdje su bubrezi bili i uzrok hipertenzije i ciljni organ. Prije pedeset godina, u 1948-1949, E.M. Tareev je u svojoj monografiji "Hipertenzivna bolest" i člancima detaljno ispitao ulogu bubrega u razvoju i nastanku bolesti te prepoznao malignu arterijsku hipertenziju kao neovisni nozološki oblik i potvrdio bliski etiološki odnos hipertenzije i bubrežne patologije. Taj je postulat ostao do dan danas, prepun novih podataka o etiološkoj ulozi bubrega u razvoju hipertenzije bilo koje geneze. Ovo su klasična djela N. Goldblatta i njegovih sljedbenika, postavljajući temelje znanja o bubrežnom endokrinom sustavu koji može regulirati krvni tlak, pokazalo je A.C. Guytona (1970-1980), koji je odobrio ulogu primarne renalne zadržavanja natrijuma u genezi hipertenzije, čime je nakon toga dobio neopisivu potvrdu "prijenosa arterijske hipertenzije" prilikom transplantacije bubrega od hipertenzivnog davatelja i mnogih drugih. itd. Istovremeno su naučnici temeljito razvili mehanizam oštećenja bubrega kod hipertenzije kao

ciljni organ: razmatra se uloga ishemije bubrega i poremećaja intrakubičke hemodinamike - povećanja pritiska unutar bubrežnih kapilara (intrakubične hipertenzije) i razvoja hiperfiltracije - u pokretanju procesa skleroze bubrega.

Održan u Moskvi 20. do 22. oktobra 1999. godine, francusko-ruska školska seminara o nefrologiji "Arterijska hipertenzija i bubrezi" sažela je najnovija dostignuća nauke u ovom važnom području interne medicine.

Seminaru su prisustvovali vodeći naučnici iz Rusije i Francuske i više od 300 stručnjaka nefrologa, kardiologa, kao i lekari opšte prakse iz raznih gradova Rusije. Na predavanjima koja su održana na seminaru, profesori iz vodećih naučno medicinskih centara Francuske (Pariz, Reims, Lion, Strasbourg) i Moskve istakli su najosnovnija pitanja ovog problema. Liječnici koji su sudjelovali na seminaru aktivno su sudjelovali u raspravama, što je naglasilo važnost teme i pravovremenost simpozija.

Izražavamo zahvalnost svim predavačima simpozija koji su osigurali uspjeh ove manifestacije, kao i generalnom sponzoru, Nozra1, na podršci i organizaciji događaja.

Prof. I.E. Tareeva Prof. Z. SapaY Prof. I. M. Kutyrina

ARTERIJSKA HIPERTENZIJA I DIJABETI MELLITUS: NAČELA LIJEČENJA M. V. Šestakova

ARTERIJSKA HIPERTENZIJA I DIJABETI MELLITUS: NAČELA TRETMANA

Dijabetes melitus i arterijska hipertenzija dvije su međusobno povezane patologije snažnog međusobno ojačavajućeg štetnog djelovanja usmjerenog odmah protiv ne-

BOLEST DIJABETE

1) EMISIJA SRCA

Smanjeno izlučivanje Na * i tečnosti

il Lokalni bubrežni ASD

(1 Na *, Ca "u zidu krvnih žila /

Šema 1. Patogeneza arterijske hipertenzije u IDDM-u. ASD - renin-angiotenzinski sistem, OPSS - ukupni periferni vaskular

ft Simpatički ft Reabsorpcija Nakupljanje Na * i Ca "proliferativnog

Na * i voda u stijenci posude 1_

ft SRCE IZUZEĆE

koliko ciljnih organa: srce, bubreg, moždani sudovi, sudovi mrežnice. Glavni uzroci visoke invalidnosti i smrtnosti u bolesnika sa šećernom bolešću s istodobnom arterijskom hipertenzijom su: IHD, akutni infarkt miokarda, cerebrovaskularna nesreća, terminalni zatajenje bubrega. Utvrđeno je da porast dijastoličkog krvnog pritiska (ADC) na svakih 6 mm RT. Čl. povećava rizik od koronarne srčane bolesti za 25%, a rizik od moždanog udara - za 40%. Brzina pojave terminalnog bubrežnog zatajenja s nekontroliranim krvnim tlakom povećava se 3-4 puta. Stoga je izuzetno važno rano prepoznati i dijagnosticirati dijabetes i pridruženu arterijsku hipertenziju kako bi se na vrijeme propisao odgovarajući tretman i zaustavio razvoj teških vaskularnih komplikacija.

Arterijska hipertenzija komplicira tijek dijabetesa tipa I ovisnog o inzulinu (IDDM) i dijabetesa tipa IDDM koji nije ovisan o inzulinu. U bolesnika sa dijabetesom tipa I glavni razlog razvoja arterijske hipertenzije je dijabetička nefropatija (Shema 1). Njegov udio iznosi otprilike 80% svih ostalih uzroka povišenog krvnog pritiska. U slučaju dijabetesa tipa P, u 70–80% slučajeva otkriva se esencijalna hipertenzija, koja prethodi razvoju samog dijabetesa melitusa, a samo 30% razvija arterijsku hipertenziju usled oštećenja bubrega. Patogeneza hipertenzije u NIDDM (dijabetes tipa II) prikazana je na shemi 2.

Šema 2. Patogeneza arterijske hipertenzije u NIDDM.

LIJEČENJE ARTERIJSKE HIPERTENZIJE

SA ŠEĆERNIM DIJABETIMA

Potreba za agresivnim antihipertenzivnim liječenjem kod pacijenata sa šećernom bolešću je nesumnjiva. Međutim, dijabetes melitus, to je bolest sa složenom kombinacijom metaboličkih poremećaja i patologije više organa, postavlja brojnim pitanjima liječnicima.

• Na kom nivou krvnog pritiska treba započeti lečenje?

• Na koji nivo je sigurno smanjiti sistolni i dijastolički krvni pritisak?

• Koji se lijekovi preporučuju dijabetesu s obzirom na sistemsku prirodu bolesti?

• Koje su kombinacije lijekova prihvatljive u liječenju hipertenzije kod dijabetesa?

Na kojem nivou krvnog pritiska pacijenti trebaju započeti s dijabetesom?

1997. godine šesti sastanak Nacionalnog odbora za dijagnostiku, prevenciju i liječenje arterijske hipertenzije priznao je da je za bolesnike s dijabetesom kritična razina krvnog tlaka za sve starosne skupine iznad kojih treba započeti liječenje sistolički krvni tlak (ADS) veći od 130 mmHg . Čl. i ADD> 85 mmHg. Čl. Čak i mali višak tih vrijednosti kod pacijenata s dijabetesom povećava rizik od kardiovaskularnih katastrofa za 35%. Ujedno je dokazano da stabilizacija krvnog pritiska upravo na ovom nivou i ispod ima pravi organoprotektivni učinak.

Na koji se nivo dijastolički krvni pritisak sigurno snižava?

Nedavno, 1997. godine, dovršena je još veća studija optimalnog liječenja hipertenzije, čija je svrha bila da se utvrdi koja razina ADD-a ne mogu pronaći ono što vam treba? Isprobajte uslugu odabira literature.

2) redovan režim vežbanja,

3) smanjenje prekomerne težine,

4) umjerenost u korištenju alkohola,

5) prestanak pušenja,

6) smanjenje mentalnog stresa.

Sve nabrojane nefarmakološke

metode korekcije krvnog tlaka mogu se koristiti kao neovisna terapija samo kod osoba s graničnim krvnim tlakom (s porastom krvnog tlaka većim od 130/85 mm Hg, ali ne većim od 140/90 mm Hg). Nepostojanje učinka mjera poduzetih tijekom 3 mjeseca ili identifikacija viših vrijednosti krvnog tlaka i krvnog tlaka kod bolesnika sa šećernom bolešću zahtijeva momentalno dodavanje nefarmakoloških mjera s terapijom lijekovima.

Izbor antihipertenzivnog lijeka za dijabetes.

Izbor antihipertenzivne terapije u bolesnika sa šećernom bolešću nije jednostavan, jer ova bolest nameće niz ograničenja za uporabu određenog lijeka, s obzirom na spektar njegovih nuspojava i prije svega njegov utjecaj na metabolizam ugljikohidrata i lipida. Osim toga, pri odabiru optimalnog antihipertenzivnog lijeka kod bolesnika sa šećernom bolešću uvijek je potrebno voditi računa o istodobnim vaskularnim komplikacijama. Stoga antihipertenzivni lijekovi koji se u praksi koriste za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću moraju ispunjavati povećane zahtjeve:

a) imaju visoku antihipertenzivnu aktivnost sa najmanje nuspojava,

b) ne krše metabolizam ugljikohidrata i lipida,

c) posjeduju kardioprotektivna i nefroprotektivna svojstva,

d) ne pogoršati tijek drugih (nevaskularnih) komplikacija dijabetesa.

Trenutno su moderne antihipertenzivne lijekove na domaćem i svjetskom farmaceutskom tržištu zastupljene u sedam glavnih grupa. Te su grupe navedene u tabeli.

Savremene grupe antihipertenzivnih lekova

Naziv grupe lijekova

Lijekovi centralnog djelovanja

Antagonisti receptora angiotenzina II

DIURETIKA. Iz ove grupe lijekova za liječenje arterijske hipertenzije kod bolesnika sa šećernom bolešću preferiraju se petljasti diuretici (lasix, furosemid, uregit) i tiazidi (lijekovi indapa u sredini - Arifon i xipamid - Aquaphor). Ovi lijekovi nemaju dijabetički učinak, ne narušavaju metabolizam lipida, a takođe blagotvorno djeluju na bubrežnu hemodinamiku. Ovi lijekovi se mogu propisati pacijentima sa hroničnim zatajivanjem bubrega. Tiazidni diuretici se ne preporučuju zbog njihovog izraženog dijabetičkog dejstva, uticaja na metabolizam lipida i sposobnosti da naruše bubrežnu hemodinamiku.

BETA-BLOKATORI Prednost u lečenju arterijske hipertenzije kod dijabetes melitusa daje se kardioselektivnim beta blokatorima (atenolol, metoprolol, betaksolol itd.), Koji efikasno kontrolišu krvni pritisak bez uticaja na metabolizam ugljikohidrata i lipida.

ALFA-BLOKATORI Alfa blokatori (prazosin, doksazosin) imaju niz prednosti u odnosu na druge antihipertenzivne lekove u odnosu na njihove metaboličke efekte. Dakle, ovi lijekovi ne samo da ne narušavaju metabolizam lipida, već, naprotiv, smanjuju aterogenost krvnog seruma, snižavajući lipoprotein holesterola i trigliceride male gustoće. Štaviše, alfa blokatori su gotovo jedina grupa pre-

lijekovi koji mogu smanjiti otpornost na inzulin tkiva, drugim riječima povećavaju osjetljivost tkiva na inzulin. Ovaj efekat je izuzetno važan za upotrebu kod pacijenata sa dijabetesom tipa II.

Međutim, alfa blokatori moraju se pažljivo koristiti kod pacijenata s posturalnom (ortostatskom) hipotenzijom, što se može pogoršati primjenom ove skupine lijekova.

LIJEKOVI CENTRALNE AKCIJE. Trenutno se tradicionalni lijekovi centralnog djelovanja (klonidin, dope-git) zbog prisustva ogromnog broja nuspojava (sedativni učinak, efekt povlačenja itd.) Ne koriste za trajno liječenje hipertenzije. Preporučuje se upotreba uglavnom samo za zaustavljanje hipertenzivnih kriza. Stari lijekovi centralnog djelovanja zamijenjeni su novom skupinom lijekova - agonistom 1, - imidazolinskim receptorima (moksonidin "Cint"), koji su lišeni ovih nuspojava.Pored toga, nova skupina lijekova u stanju je da ukloni otpornost na inzulin i time poboljša metabolizam ugljikohidrata, a također je u stanju stimulirati sintezu inzulina beta ćelijama gušterače.

KALCIJSKI ANTAGONISTI. Lijekovi koji pripadaju skupini antagonista kalcijuma (ili blokatori kalcijevih kanala) ne utječu negativno na metabolizam ugljikohidrata i lipida (metabolički su neutralni), stoga se mogu koristiti bez straha i s velikom učinkovitošću kod bolesnika sa šećernom bolešću i arterijskom hipertenzijom. Međutim, izbor lijekova iz ove skupine za dijabetes određuje ne samo njihova hipotenzivna aktivnost, već i sposobnost da imaju organoprotektivni učinak. Ca antagonisti različitih grupa imaju nejednako kardio i nefroprotektivno djelovanje. Ca antagonisti serije nendihidropiridina (grupa verapamil i diltiazem) imaju izražen zaštitni efekat na srce i bubrege, što se očituje u značajnom smanjenju hipertrofije leve komore, smanjenju proteinurije i stabilizaciji funkcije bubrežne filtracije. Anhidisti dihidropiridina Ca (skupina nifedipina s produženim djelovanjem: amlodipin, felodipin, izradipin) imaju manje izražena, ali pouzdana zaštitna svojstva. Nifedipin kratkog djelovanja, naprotiv, ima štetan utjecaj i na srce (izazivajući pljačkaški sindrom i aritmogeni učinak), te na bubrege, pojačavajući proteinuriju.

Dakle, u liječenju arterijske hipertenzije kod pacijenata s dijabetesom

Pogledajte video: Šećerna bolest i visoki tlak glavni krivci za bolesti bubrega (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar