Dijabetesna lipodistrofija

Sve patologije kože podijeljene su u 2 velike skupine.

  • kožne lezije izazvane komplikacijama šećerne bolesti, naročito neuro- i angiopatijom, kao i metaboličkim poremećajima.
  • dijabetička ksantomatoza,
  • dijabetičke dermatopatije,
  • dijabetički mjehuri.

Sekundarne patologije su kožne bolesti izazvane gljivičnim i bakterijskim infekcijama. To uključuje dermatoze izazvane lijekovima protiv dijabetesa, na primjer:

  1. toksidermija,
  2. urtikarija
  3. ekzematozne reakcije.

Lezije na koži uzrokovane dijabetesom u pravilu traju dugo, karakteriziraju ih učestala pogoršanja. Liječenje i dijagnoza dermatoza posao je dermatologa i endokrinologa.

Dermatopatija dijabetičkog tipa

Dijabetičkom dermopatijom naziva se promjena u strukturama malih krvnih žila, koja se može izraziti prvo u obliku papula, a zatim u obliku hiperpigmentiranih ožiljaka.

Kršenje se javlja u prisustvu dijabetesa. U početku se na koži osobe pojavljuju crvene mrlje ili papule, čiji je promjer od 5 do 10 mm. Kršenja su jasno vidljiva na fotografiji.

Obično se kožne lezije pojavljuju na oba kraja, ali postoje slučajevi kada se na drugim dijelovima tijela stvaraju mrlje. Mrlje na nogama od dijabetesa ne zahtijevaju poseban tretman.

To su ljuskave formacije svijetlosmeđe boje okruglog oblika. U početku ih mnogi uzimaju zbog starosnih mrlja koje se formiraju s godinama.

Nakon nekog vremena, mrlje se spajaju jedna s drugom i postaju ovalne, a koža na tim područjima se stanjiva.

Porijeklo dermopatije je još uvijek nejasno za suvremenu medicinu. Šta tačno uzrokuje deformacije kože nepoznato je, a dermopatija ostaje misterija.

Tipični poremećaji kože obično se javljaju kod muškaraca koji imaju dugu povijest dijabetesa. Simptomi su najčešće odsutni. Međutim, na pogođenim područjima mogu biti:

Trenutno medicinski tretman za dermopatiju ne postoji. Uslov prolazi u roku od jedne godine - dvije godine.

U pravilu se dijabetička dermopatija javlja kod različitih komplikacija šećerne bolesti, najčešće sa:

2 godine nakon što se pojave prve mrlje, svi simptomi nestaju. Na licu mjesta se pojavljuje pigmentirana koža, različitog izraza boje.

Dijabetička dermopatija i mikroangiopatija određuju se na osnovu biopsije pogođenih područja kože. Mnogi ljekari vjeruju da se mrlje pojavljuju zbog povreda, kao na fotografiji. Ali kada tapkanjem stopala dijabetičara čekićem se na ovom mjestu ne pojavljuju mrlje.

Tradicionalni tretman

Trenutno zvanična medicina nema efikasne tretmane za dijabetičku dermopatiju. Ljekari su došli do zaključka da se nastaju poremećaji pri nestabilnom toku dijabetesa.

Da biste umanjili pojavu dermopatije, važno je stalno pratiti nivo šećera, uzimajući mjerenja prije i nakon jela. Pored toga, potrebno je kontrolirati:

  • metabolička stopa
  • koncentracija glikovanog hemoglobina.

Nakon uspostavljanja ove dijagnoze, ljekari propisuju:

  1. velike doze vaskularnih preparata (čak i kod normalnih vrijednosti šećera),
  2. lipolska kiselina
  3. vitamin B

Tradicionalna medicina

Dopuštena je upotreba narodnih lijekova, oni olakšavaju dobrobit bolesne osobe. Zahvaljujući narodnim receptima, rizik od nastanka dermopatije kod pacijenata sa šećernom bolešću smanjuje se.

Ispod su najučinkovitiji narodni recepti: trebate uzeti 100 g korijena celera i 1 limun. Iz limuna se izvade sve kosti, a oguliti i pulpa izmutiti u blenderu. Celer se takođe mleti i pomeša sa limunom.

Dobijena smjesa mora se staviti 1 sat u vodenu kupelj. Alat se uzima 1 kašiku ujutro prije jela. Kurs liječenja traje najmanje dvije godine. Smjesa zahtijeva skladištenje u hladnjaku.

Lijek za ljekovinu luk, hrastovu koru i lišće metvice. Svi sastojci se pomiješaju u jednakim omjerima i preliju s tri čaše vode. Masa se mora staviti na srednje vatre i dovesti do vrenja, a potom ohladiti i procijediti. Navlažite dekolte dekolteom i nanesite na obolela područja kože. Ovaj narodni lijek ublažava svrbež.

Celuloza listova aloje Biljka se ljušti i nanosi na upaljena područja kože.

Dekoracija pupoljaka breze. Alat je potreban za ublažavanje svrbeža i iritacije. U bujon vlažnu maramicu nanesite na zahvaćena područja.

Kupke od hrastove kore i vrvi. Sastojci se uzimaju u jednakim omjerima.

Preventivne mjere

Za uspješnu prevenciju dermatoze važno je pratiti vašu kožu na sljedeći način:

  1. koristite nježne kućne hemikalije,
  2. nanesite ovlaživače
  3. nosite odjeću izrađenu od prirodnih tkanina, mijenjajući je redovito,
  4. uklonite korice i uklonite mrtvu kožu mahunama.

Ako se na koži pojave osip ili rane, potrebno je hitno posjetiti dermatologa.

Prognoza ljekara direktno ovisi o tome koliko će biti efikasna korekcija metabolizma i opće stanje pacijenta koji boluje od dijabetesa.

Oblici bolesti

GrupaPredstavnici
MetabolitiMetionin
"Metiluracil"
Izlječenje PopravciActovegin
Panthenol
HepatoprotectorsUrsofalk
Heptral
Dezagregacije i angioprotektoriCurantil
Pentoksifilin
VitaminiA, E, C
KortikosteroidiBilo koja mast ili sistemski lijek

Uz to, propisane su lokalne metode korekcije, moguća je upotreba radikalnih tehnika. Mogući postupci su navedeni u tabeli:

Da biste spriječili degeneraciju potkožne masti, važno je redovno provjeravati razinu glukoze.
  • Slijedite dijetu.
  • Pratite nivo glukoze.
  • Alternativna mjesta ubrizgavanja
  • Slijedite tehniku ​​davanja inzulina. Koristite inzulin zagrijan do sobne temperature, oštrim iglicama i liječite mjesta ubrizgavanja alkoholom.
  • Koristite alternativne načine primjene - šprice, olovke, pumpe.
  • Izbegavajte povrede kože.
  • Ne nosite odjeću izrađenu od iritantnih tkanina - sintetika, vuna.

Učinkovitost različitih metoda liječenja lipodistrofijom doseže 92,8%.

Pored prijetnje gnojnim komplikacijama, lipodistrofija dovodi i do rizika pogrešnog izračuna doze inzulina. U pogođenim područjima smanjuje se nivo apsorpcije lijeka do potpune otpornosti. Pored toga, bolest se kombinira i pogoršava tijek drugih hormonskih i metaboličkih promjena (jetrenih, bubrežnih). Zbog toga je izuzetno važno zapamtiti preventivne mjere i slijediti preporuke liječnika koji će se spriječiti da nastanu komplikacije.

Pogledajte video: Dijabetesna neuropatija česta kod dijabetičara (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar