Izbor zdravih i bezopasnih deserta za dijabetičare, sastav i uticaj na organizam

Slatko bez šećera. Meni dijabetičara

Prije svega, napominjem kako je ova mala kuharica, koja uglavnom sadrži recepte za brašno i slatka jela, namijenjena ne samo osobama oboljelim od dijabetesa, već svima koji iz ovog ili onog razloga žele ograničiti unos šećera. Ali ta namjera obično ide ruku pod ruku s drugom - s nevoljkošću jesti hrabro, što se takođe uzima u obzir u receptima koje sam sakupljao. Uz rijetke iznimke, ova knjiga ne daje recepte koji uključuju puter, odnosno kreme od maslaca te sve vrste proizvoda od tijesta od peciva, lisnatog tijesta i drugih vrsta tijesta, u koje se brašna dodaje značajna količina masti. Uglavnom će se raditi o tijestu koje sadrži brašno (često raženo), jaja, mlijeko i sir, vrhnje na bazi vrhnja i skute, ali i jela od bobica, orašastih plodova, voća i povrća. Što se tiče šećera, umjesto njega pokušat ćemo koristiti razna zaslađivača - ksilitol, sorbitol i tako dalje.

Ali uopće ne možemo bez šećera, a u ovom slučaju to radim: ako se želite goziti takvim proizvodom, navest ću način kako smanjiti šećer u njemu bez gubitka ukusa. Tipičan primjer je halva "razrijeđena" orasima - i, vjerujte mi, mnogo je ukusnija od sirovina kupljenih u trgovini.

Da biste odabrali pravo posuđe, morate znati nešto o svojstvima proizvoda, važnosti određenih hranjivih sastojaka, brzini apsorpcije šećera i, naravno, samom šećeru, koji postoji u nekoliko značajno različitih oblika. Šećeri su prisutni u medu, voću, mlijeku, pivu, brašnu, žitaricama, a mi razumijemo da su to različiti šećeri, pa ćemo ih nazvati uobičajenim nazivom „ugljikohidrati“ i govoriti o njihovim svojstvima u sljedećem odjeljku. Informacije o masti također su jako važne - na primjer, da je bolje koristiti ne masti životinjskog porijekla, nego biljna ulja koja ne sadrže kolesterol. Ako koristimo životinjske masti (na primjer, da pripremimo kremu), onda treba dati prednost kremi, u kojoj je mnogo manje masti nego u maslacu i margarinu.

Napraviću još jedno važno pitanje. U kuharicama obično se nalaze sastojci od kojih se jelo priprema, i daje se način da se pripremi - to je tehnologija. Nažalost, ovoj tehnologiji se ne pridaje dovoljno pažnje, a često možemo čitati: „Šlag od šećera i začinite s njima tortu“. Ali kako se pripremaju šlag? Uvjeravam vas da je to teško pitanje ako ne znate kako se boriti s tim i koje trikove ima. Ako dovoljno detaljno opišete kako se to radi, onda uz garanciju da ćete tukli kremu za pet do šest minuta. U budućnosti ću opisati tehnologiju kuhanja u svim detaljima, a ova tehnologija će gotovo uvijek biti jednostavna i pristupačna.

Neki recepti u odjeljcima 4-7 preuzeti su iz naših knjiga, Velika enciklopedija dijabetičara, 2003–2005. i Priručnik za dijabetičare, 2000-2003. (H. Astamirova, M. Akhmanov, izdavačka kuća EKSMO). Ove se knjige redovno objavljuju, i preporučujem ih osobama oboljelim od dijabetesa kao osnovne udžbenike. Svrha ove publikacije je sačiniti popis recepata za jela od slatkog i brašna, stoga su njeni materijali u ovom odjeljku prošireni uporedno spomenutim knjigama, a meso, riba, neke povrtne salate i juhe su isključeni. Jednom riječju, ova knjiga je za gurmane, čitajte je, kuhajte i uživajte u svojoj hrani.

2. Što trebate znati o svojstvima proizvoda i vlastitom tijelu

Naše tijelo - kostur, meka tkiva, unutrašnji i vanjski organ - u prvom se slučaju može uporediti s strojem koji se sastoji od blokovskih modula povezanih električnim i cjevovodima i kojima upravlja računalni mozak. Značenje ove analogije je u tome što smo, poput mašine, potrebna energija, samo elektromehanički uređaji troše benzin i struju, a mi konzumiramo raznovrsnu hranu. Međutim, ljudsko je tijelo mnogo složenije od bilo kojeg agregata kojeg je stvorio čovjek, a pogotovo naše tijelo, sva njegova tkiva i organi sastavljeni su od ćelija više vrsta, veličina i oblika, koje ne samo da troše energiju, već su i u stanju stalne obnove. Shema za dobivanje „goriva“ i „građevinskog materijala“ ćelijama je otprilike sljedeća: hrana ulazi u želudac, počinje se lučiti probavnim sokom, njegovi sastavni elementi apsorbiraju se kroz stijenke želuca u krvotok, a krv ih prenosi u sve stanice. Apsorpcija hranljivih sastojaka nastavlja se u crijevima, a u nekim slučajevima počinje već u usnoj šupljini. Aktivnu ulogu igraju ne samo gastrointestinalni trakt, već i gušterača (opskrbljuje probavni sekret i razne hormone), jetra i masno tkivo, u kojima se skladište energije u slučaju gladi. Stanice raznih tkiva i organa apsorbiraju hranjive sastojke na različite načine, ali se svi obnavljaju i djeluju, omogućavajući nam da razmišljamo, vidimo, čujemo, krećemo se i odgovaramo na sve vrste iritacija. Dakle, hrana je gorivo, želudac je uređaj za pretvaranje goriva u oblike prihvatljive za tijelo, krvne žile su sustav za opskrbu energije motornim ćelijama i računalnim mozgom.

Prihvatljivi oblici goriva i građevinskog materijala za tijelo se nazivaju glavnim sastojcima prehrane, a to su proteini, masti, ugljikohidrati, minerali i vitamini. Proteini, koji su građevni materijal za ćelije, nalaze se u mliječnim, mesnim, ribljim proizvodima i jajima (životinjskim proteinima), kao i u soji, leći, mahunarkama, gljivama (biljnim proteinima). Kalorični sadržaj jednog grama čistog proteina je 4 kcal. Masnoće se energetski skladište za buduću upotrebu, a osim toga, služe kao izvor važnih hormona i vitamina, kalorijski sadržaj jednog grama masti, životinjskog ili biljnog, iznosi 9 kcal. Životinjske masti sadrže izričito ulje, margarin, masnoće i skrivene u mesu, ribi, siru, skuti i drugim mliječnim proizvodima. Biljne masti sadrže se izričito u suncokretovom, kukuruznom, maslinovom i tako dalje u uljima i skrivene u sjemenkama, orašastim plodovima i kukuruzu.

Ni proteini ni masti ne utiču na šećer u krvi, ova funkcija pripada samo ugljikohidratima - to je ono što se u hemiji naziva kategorija šećera, o čemu ćemo detaljnije govoriti. Kalorični sadržaj jednog grama čistog ugljikohidrata iznosi 4 kcal. Jednostavni ugljikohidrati (monosaharidi) uključuju glukozu ili grožđani šećer koji se nalazi u grožđu, grožđicama i grožđem soku, te fruktozu, odnosno voćnom šećeru koji je bogat plodom - jabuke, kruške, agrumi i tako dalje, med, usput, ovo je mješavina glukoze i fruktoza. Složeniji ugljikohidrati (disaharidi) uključuju maltozu (pivo, kvas), laktozu ili mliječni šećer (nalazi se samo u tekućim mliječnim proizvodima - u mlijeku, kefiru, vrhnju) i saharozu, odnosno obični šećer iz hrane dobiven iz šećerne repe ili šećera trske Još složeniji ugljikohidrati (polisaharidi) zastupljeni su škrobom (brašno i proizvodi od brašna, žitarica i krumpira) i vlaknima koji se nalaze u školjkama biljnih stanica i prisutni su u svim proizvodima od brašna, žitarica, voću i povrću.

Samo glukoza je gorivo za naše tijelo, a svi ostali ugljikohidrati, od fruktoze do škroba, pod utjecajem probavnih enzima pretvaraju se u glukozu i tek tada ulaze u krvotok. Dakle, kada govorimo o šećeru u krvi, riječ je o glukozi. Šećer ili glukoza u krvi su vrlo važan indikator, koji bi obično trebao biti 3,3–5,5 mmol / litra na prazan stomak, a ne veći od 8 mmol / litra dva sata nakon jela - bez obzira koliko pojeli slatko. Glukoza ne može prodrijeti u većinu stanica bez inzulina, hormona gušterače, a ako se proizvodi malo ili uopće ne postoji, tada je takva osoba bolesna s dijabetesom. Kod dijabetičara je razina glukoze u krvi visoka i može doseći 10, 20, 30 mmol / litra, ali glukoza ne ulazi u stanice i oni, lišeni goriva, doživljavaju glad. Visoki šećer u krvi je izuzetno štetan jer dovodi do brzog propadanja krvnih žila, pa je, uz dijabetičku bolest i druge tegobe popraćene istim učinkom, potrebno ograničiti unos ugljikohidrata.

Zašto su slatkiši za dijabetes zabranjeni

Slatkiši za vrijeme dijabetesa zabranjeni su samo u količinama u kojima će se razina glukoze nekontrolirano povećavati. To znači da morate stalno, nekoliko puta dnevno, provjeravati vrijednosti šećera u krvi. Slatkiši, kao što svi znaju, sadrže puno šećera.

Važno! Kod dijabetesa propisana je bez ugljikohidrata prehrana, ugljikohidrati kategorički nisu zabranjeni, samo ih treba konzumirati u razumnim granicama.

Slučajevi su mogući i svaki pacijent s dijabetesom trebao bi to znati kada je hitno pojesti nešto zaista slatko, od prave glukoze. To se događa kada nakon uzimanja inzulina ili hipoglikemijskih lijekova, pacijent nema vremena jesti na vrijeme, a glukoza padne ispod prihvatljive razine. Ovo stanje je također prepuno komplikacija: hipoglikemijska koma i pothranjenost mozga.

U takvim slučajevima uvijek morate imati slatkoću sa sobom. Simptomi hipoglikemije:

  • Glavobolja
  • Vrtoglavica
  • Glad
  • Hladni znoj
  • Trzanje vrhova prstiju,
  • Opća slabost.

Hitna pomoć u ovom stanju - pijte slatki čaj ili sok, jedite slatkiše ili rafinirani šećer.

Dijabetički recepti za hranu s malo glukoze sadrže ili nadomjestke šećera poput fruktoze, stevije ili male količine meda ili voća umjesto šećera.

Slastice za dijabetičare prilično su raznolike, ponekad se ne mogu razlikovati od običnih slatkiša.

Zaslađivač za desert

Sladila se dijele na prirodne i umjetne. Kriteriji po kojima su klasificirani su njihovo podrijetlo (prirodno ili sintetičko), stupanj zaslađivanja i njihovo sudjelovanje u metabolizmu glukoze.

Svi umjetni zaslađivači nisu uključeni u metabolizam i izlučuju se nepromijenjeni iz tijela. Postoje i prirodni nadomjesci glukoze koji ne utječu na metabolizam - eritritol i stevija. Fruktoza, sorbitol nije tako slatka kao ostali, smatraju se neintenzivnim zaslađivačima. Što je intenzivniji zaslađivač, manje ga možete dodavati jelima.

Mala karakteristika svake tvari utvrdit će u kojim količinama i pod kojim okolnostima se mogu koristiti u receptima za dijabetičke deserte.

Fruktoza je bezopasna komponenta meda i voća. Njegov glikemijski indeks je 19, što ga čini univerzalnim zaslađivačem. Metabolizira se sporije od glukoze i povećava razinu glukoze. Primjenjuje se kod gestacijskog dijabetesa.

Sorbitol je, u malim količinama, dijetalni zaslađivač kojem ne treba inzulin za metabolizam.

Važno! Manjak sorbitola je da u velikim dozama izaziva proliv. Sadrži se u marelicama, jabukama, breskvama.

Eritritol i stevija su dijabetički standardi zamjena. Ne sudjeluju u metabolizmu, ne sadrže gotovo kalorije, organizam ih dobro podnosi.

  1. Saharin je vrlo sladak, ne sadrži kalorije,
  2. Aspartam je najpopularniji, apsolutno bezopasan, ne podnosi visoke temperature,
  3. Ciklamat - može se koristiti u proizvodima koji su podvrgnuti termičkoj obradi.

Zaslađivači svih vrsta stalno se koriste u mnogim desertima, recepti za dijabetičare sa zaslađivačima nisko su kalorični, a ukus se ne mijenja.

Kako odabrati prave proizvode za dijabetes

Na oznakama svih proizvoda koji se prodaju u pakiranjima napisane su detaljne informacije o proizvodu. Na nekim velikim otiscima može biti natpis: „dijabetičar“ ili „bez šećera“. Ali redovna hrana može se kupiti za dijabetičare.

Da biste odabrali proizvod s malo ugljikohidrata, morate izračunati njegov glikemijski indeks. Svaki dijabetičar zna koliko glukoze može pojesti dnevno, pa neprestano broji njegovu količinu u svakom proizvodu. Tablice u kojima su navedeni glikemijski indeksi svih glavnih proizvoda lako se mogu naći na Internetu. Glikemijski indeks pokazuje koliko brzo glukoza iz ovog proizvoda dolazi u krv. Količina glukoze koja uđe u krv nakon jela izračunava se množenjem količine ugljikohidrata s glikemijskim indeksom.

Hrana sa niskim indeksom, ispod 50, smatra se niskim sadržajem ugljikohidrata ili sadrži ugljikohidrate u obliku vlakana koja se vrlo sporo metaboliziraju u glukozu.

Za pripremu slastica sa niskim udjelom ugljikohidrata, trgovina treba obratiti pažnju na sljedeće proizvode:

  • Skuti sir, vrhnje ili mlijeko sa malo masnoće
  • Integralno brašno
  • Jagode, voće, nešto povrća, poput mrkve ili bundeve
  • Dušo
  • Jaja

Važno! Ishrana dijabetičara tipa 1 i 2 je različita. Prva vrsta, otporna na inzulin, eliminira takozvane „brze ugljikohidrate“, a druga vrsta isključuje i proizvode od škroba, krompir i pecivo.

Najbolji deserti za dijabetičare: recepti i način pripreme

Recepti za slatku hranu za dijabetičare su polje za inspiraciju, jer ne morate ulagati puno napora kako biste pripremili ukusno jelo koristeći šećer.

Glavna jela protiv dijabetesa:

Najbolji recepti za deserte s ugljikohidratima:

  • Jelly. Klasičan jednostavan način - od voća pomoću zaslađivača. Želatinu pomiješajte sa vodom i prokuhajte, a zatim dodajte svježe iscijeđeni sok od limuna ili drugog voća s niskim glikemijskim indeksom. Ostavite da se ohladi nekoliko sati. Idealna mliječ za dijabetičare je tvrda. Skuta ne bi trebala biti masna, pa treba pažljivo pročitati sastav na pakovanju i ne uzimati domaći sir, čiji sadržaj masti nije poznat. Pomiješajte sa pavlakom i želatinom, pavlake četvrtinu manje od sira. Ostavite da se zamrzne u frižideru nekoliko sati.
  • Za pečenje koristite brašno od raži ili heljde, za pite od jabuka trebat će vam pored brašna i jabuka: margarin, zaslađivač, jaje, mlijeko i začini poput cimeta i badema. Jedno jaje se tuče odvojeno, dodaje se pola čaše mleka, margarina i brašna dok se ne formira masa sa gustoćom oko kiselog vrhnja. Unutar se dodaju narezane jabuke, sve se izlije u kalup, dodaju se začini po ukusu i peku u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
  • Druga vrsta kolača priprema se bez termičke obrade: sir se pomiješuje sa zaslađivačem dok se ne stvori homogena masa bez grudica, dijabetični kolačići se drobe i razrjeđuju mlijekom. U pleh za pečenje, naizmenično, smjesu savijati i praviti od keksa, ostaviti u hladnjaku nekoliko sati.
  • Slastice od mrkve mogu se smatrati krunom zdrave prehrane. Mrkva se ljušti i utrljava. Skuhani sir i žumanjak pomiješaju se, u međuvremenu se bjelanca umutiti zaslađivačem. Potom se sve miješa, šargarepa, skuta i tučeni protein te pečemo u rerni na 180 stepeni oko pola sata.
  • Sufle od sira. Može biti samostalno jelo ili sastojak kolača i peciva. Skutin sir pažljivo izmiješa se sa naribanom zelenom jabukom, doda se jaje i blenda mikserom. Prije posluživanja stavite u mikrovalnu na nekoliko minuta. Nakon prelijevanja cimetom.
  • Od pića je najbolje koristiti bobice poput ribizle ili brusnice, voće (limun, naranča, jabuka) smoothie ili svježe cijeđene sokove.
  • Bundeva je vrlo korisna, može se jesti i dodati pečenim nasjeckanim jabukama za toplu salatu ili se kolač od bundeve može kuhati poput pogače od mrkve.

Panacota recept za dijabetičare

Recepti za deserte bez šećera mogu se svidjeti prosječnoj osobi. Nije ni čudo što se šećer naziva slatki otrov, a bez toga životni stil čini korak ka zdravoj prehrani.

Dijabetes melitus nije rečenica kojom se ukidaju voljeni slatkiši, već samo mijenjaju svoje ideje o njima. A ako mudro pristupite svojoj ishrani, dijabetes neće oduzeti priliku da uživate u ukusu torte, žele ili kolača.

Dijabetički kolačići - slatkiši bez šećera

Dijabetički kolačići, pa čak i kolač - snovi se ostvaruju!

Pravilnim odabirom prehrane, pravim receptima, pažljivim nadzorom i pravovremenom korekcijom razine glukoze proširit ćete gastronomske horizonte dijabetičara.

Dakle, uzmite u službu sljedeće recepte.

Slatka peciva za dijabetes

Pitanje da li su slatkiši dozvoljeni u slučaju šećerne bolesti zabrinjava mnoge dijabetičare. Stvar je u tome što uobičajena i najčešća slatkiša sadrži puno rafiniranog šećera. Potonji može igrati okrutnu šalu ne samo sa dijabetičarom, već i sa zdravom osobom.

Vrijedi li potpuno odustati od slatkiša? Ljekari kažu da to može dovesti do psihološkog poremećaja. Napokon, okus slatkiša tokom evolucije razvio je odgovor kod ljudi u obliku proizvodnje hormona radosti.

Međutim, zaslađivač - stevija, fruktoza, sorbitol, ksilitol, može prilično potaknuti lučenje serotonina. Upravo ti proizvodi postaju alternativni sastojak deserta.

Nije samo šećer ugljikohidratna komponenta slatkiša. Brašno, voće i suho voće čine i lavovski udio ugljikohidrata u kiseloj mliječi, pa se u pečenju koristi grubo brašno, raž, zob ili heljda.

Bolesti koje ne pate ne bi trebale jesti slastičarne koristeći maslac. Kao i svaki mliječni proizvod, sadrži laktozu - mliječni šećer, pa može dramatično povećati razinu glukoze. Glikemijski indeks maslaca je 51, dok biljna ulja imaju nulti indeks. Gdje će sigurnije biti maslinovo, laneno, kukuruzno ulje.

Bez obzira koliko je desert uravnotežen, ne zaboravite da će sadržaj ugljikohidrata u njemu biti veći nego u proizvodima koji se preporučuju dijabetičarima. Vrijedno je promatrati mjeru dok jedete slatke pecive, kao i kontrolirati razinu glukoze nakon jela.

Galette kolačići

Suhi biskvitni kolačići ili krekeri jedan su od proizvoda dopuštenih dijabetičarima. Glavne komponente kolačića su brašno, biljno ulje, voda.

Otprilike 300 kcal na 100 g konditorskih proizvoda. To znači da će jedan kolačić u prosjeku dati energiju do 30 kcal. Unatoč činjenici da su kolačići prihvatljivi za dijabetičare, ne treba zaboraviti da je više od 70% njegovog sastava ugljikohidrati.

Kuvanje keksa sa biskvitom

Glikemijski indeks keksa u keksima je 50, nesumnjivo je mali u odnosu na druge slastičarske proizvode, ali je istovremeno dovoljno visok za prehranu dijabetičara. Prihvatljiva količina je 2-3 kolačića odjednom.

Keksi od keksa u prodavnici po pravilu se proizvode od vrhunskog pšeničnog brašna. Kod kuće bijelo pšenično brašno zamijenite integralnim brašnom.

Sastojci za domaće kekse:

  • prepelice jaje - 1 kom,
  • zaslađivač (na ukus),
  • suncokretovo ulje - 1 kašika. l.,
  • voda - 60 ml
  • integralno brašno - 250 g,
  • soda - 0,25 tsp

Umjesto suncokretovog ulja dopušteno je koristiti bilo koje drugo povrće, idealno ga je zamijeniti lanenim sjemenom. Laneno ulje sadrži korisne omega-3 masne kiseline, koje su toliko neophodne za dijabetičare. Prepeličje jaje zamijenjeno je pilećim proteinima. Kada se koristi samo protein, sadržaj ugljikohidrata u konačnom proizvodu značajno je smanjen.

Nijanse pripreme stola za desert dijabetičarima

Kada se dijagnosticira dijabetes, tijelo se suočava s akutnim nedostatkom inzulina. Ovaj hormon je neophodan za kretanje glukoze kroz krvne žile do unutrašnjih organa. Za apsorpciju ugljikohidrata neki dijabetičari svakodnevno moraju koristiti inzulin, koji djeluje kao prirodni hormon, a doprinosi i prolasku šećera kroz krvne žile.

Kod dijabetesa tipa 2 i dijabetesa tipa 1 prehrana ne bi trebala biti nevjerojatno drugačija od jelovnika zdravih ljudi. Međutim, dijabetičari ne bi trebali odnijeti slatkiše, kondenzirano mlijeko, slatko voće i druge stvari u kojima je koncentrirano brzo apsorbirajuće ugljikohidrate. Neophodno je obratiti pažnju na to da:

  • predstavljeni proizvodi su štetni za pacijente i mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi,
  • s dijabetesom tipa 2, stvara se nedovoljna količina hormona, pa stoga dijabetičari trebaju odbiti koristiti ugljikohidratnu hranu. U suprotnom, morat ćete preći na liječenje injekcijama insulina,
  • imena s brzo-apsorbirajućim ugljikohidratima trebaju biti isključena iz prehrane.

Stoga bi deserti za dijabetičare trebali biti nisko-ugljikohidrata. Zamjena za šećer trebala bi biti njegova zamjena, koja se polako razgrađuje u crijevima i sprečava nakupljanje šećera u krvi.

Desertni recepti

Unatoč postojanju zabrane u smislu konzumacije šećera, postoji puno recepata za deserte za pacijente s ovom bolešću. Mogu da se prave od bobica, voća i povrća, kao i sira ili, na primjer, jogurta s niskim udjelom masti. Kod dijabetesa tipa 2 zamjena šećera je obavezna. Koristeći određene recepte za deserte za dijabetičare, toplo se preporučuje konzultirati sa stručnjakom.

Deserti s bobicama i voćem

Tepsije se pripremaju na bazi nezaslađenog voća, a slatko vrhnje i džem pripremaju se od bobica i zamjena za šećer. Na primjer, 500 grama je smrvljeno za desert od jabuke. jabuke do pire mase, koristite cimet, kao i zamjenu za šećer, mljevene sirove orašaste plodove (po mogućnosti lješnjake i orahe), kao i jedno jaje. Zatim se sve to položi u limenke i stavi u rernu.

Voćna kaša se priprema s dodatkom zobene kaše ili žitarica. Toplo se preporučuje da obratite pažnju na činjenicu da, kako biste dobili zdrave deserte, slijedite određeni algoritam:

  1. do 500 gr. naribano voće (šljive, kruške i jabuke) dodajte oko četiri do pet žlica. l zobeno brašno
  2. možete koristiti tri do četiri kašike zobene kaše,
  3. ako se koriste pahuljice, tada se smjesa ostavlja za naknadno oticanje pola sata, a zatim peče.

Dijetalna mliječ koja je odličan recept za desert dijabetičarima možete pripremiti od mekog nezaslađenog voća ili bobica. Važno je osigurati da su odobrena za upotrebu s predstavljenom bolešću. Plodovi se drobe u blenderu, dodaje im se želatina, nakon čega se smjesa infundira 120 minuta.

Nakon toga smjesa se priprema u mikrotalasnoj pećnici, zagreva se na temperaturi od oko 60-70 stepeni sve dok se želatina u potpunosti ne otopi. Nakon što se sastojci ohlade, dodaje se zaslađivač, a smjesa se izlije u posebne oblike. Koristiti takve deserte, unatoč svim njihovim prednostima, preporučuje se ne više od jednom tjedno. Najbolje je pripremiti svježu mliječ svaki put. Tako će se tijelo bolje apsorbirati i bit će mnogo korisnije.

Konditorski proizvodi

Bez dodatka brašna i drugih nepoželjnih sastojaka, ispada da pripremite odlične slastice za dijabetičare. Na primjer, možete samljeti 100 gr. oraha i 30 datulja bez koštica. U dobijenu masu dodajte 50 g. puter i jedna kašika. l kakao. Prikazani sastojci se miješaju do homogene mase. Tada se formiraju mali slatkiši koji se valjaju u susamu ili, na primjer, u kokosu. Preduvjet je hlađenje u hladnjaku.

Sljedeći recept, koji nadopunjuje listu zdravih i ukusnih jela, uključuje namakanje preko noći u odvojenim posudama od 20 sušenih plodova. Preporučljivo je koristiti vrste poput šljive ili suhe marelice. Potom se suše i svaki puni orasima, nakon čega se umoče u gorku čokoladu iz fruktoze. Zatim će biti potrebno položiti na foliju i pričekati da se masa stvrdne.

Možete pripremiti i zdrav kolač:

  1. na listi sastojaka je jedna srednje velika naranča, 100 g. mleveni bademi, jedno jaje, 30 g. sorbitol, tsp limunska korica i prstohvat cimeta,
  2. kuhajte naranču 20 minuta i od nje pripremite pire, kojem ste dodali već pripremljene preostale sastojke i sve umutite u blenderu,
  3. dobivena masa će trebati da se napuni kalup za kolače,
  4. vrijeme pečenja u rerni je oko 40 minuta.

Takvi recepti za deserte za dijabetičare tipa 2 mogu se nadopuniti s drugim korisnim sastojcima: sezamom, lanenim sjemenkama i drugim. Preporučuje se unaprijed razgovarati o njihovoj primjeni sa stručnjakom.

Skute deserti

Desertni skuti jednako su preporučeni za upotrebu kod dijabetesa. Za njihovu pripremu upotrebljava se pretežno nemasni sir u količini od 500 g. Pored toga, trebat će vam komponente poput tri do četiri tablete zaslađivača, 100 ml jogurta ili vrhnja s malo masnoće, svježe bobice i orasi.

Skutni sir pomiješan je sa nadomjestkom šećera, dobivena smjesa je ukapljena s malo vrhnja ili jogurta. Kako biste dobili što homogenu i gustu masu, trebate da koristite mikserom koji će pomiješati sve sastojke.

Sa sličnog popisa proizvoda možete pripremiti niskokaloričnu kašu od dijabetesa. Za to se skuva pomiješa s dva jaja ili dvije žlice jajeta u prahu i pet kašika zobenih kaša. Sve komponente se miješaju i peku u rerni. Ovakvi deserti kod dijabetesa niskokalorični su, pa ih je zato poželjno jesti.

Piće i kokteli

Kao ukusan desert možete pripremiti vitaminski mliječ s dodatkom zobene kaše. Preporučljivo je pridržavati se preporuka kao što su:

  1. koristite 500 gr. nezaslađeno voće (jabuke, kruške i bilo koje drugo koje ispunjava ove zahtjeve), pet žlica. l zobeno brašno
  2. voće se usitni mikserom i prelije s litrom vode za piće,
  3. zobena kaša se izlije u masu i kuha na laganoj vatri 30 minuta.

Osim toga, dijabetičari mogu pripremiti punč od voća. Da biste to učinili koristite 500 ml slatko-kiselog soka i sličnu količinu mineralne vode. U ove svrhe možete koristiti naziv narandže, brusnice ili ananasa koji se miješa sa vodom. Svježi limun se nareže na male krugove i doda u voćnu smjesu, gdje se stavljaju komadi leda.

Slijedom ovdje predstavljenih preporuka, koristeći precizno provjerene i odobrene sastojke, bit će moguće pripremiti zdrave i ukusne deserte za dijabetičare. Važno je da su ova jela niskokalorična i da ih organizam dobro apsorbuje. U ovom slučaju će njihova upotreba kod dijabetesa biti dopuštena i čak poželjna.

Kako napraviti kolače od keksa kod kuće

  1. Otopite zaslađivač u vodi, sastojke pomiješajte s biljnim uljem i jajetom.
  2. Izmešajte sodu i brašno.
  3. Sjedinite tekuće i suve sastojke, zamijesite hladno elastično tijesto.
  4. Dajte tijestu da se "odmori" 15-20 minuta.
  5. Masu razvaljajte u tankom sloju, a dijelovima ili nožem podijelite na dijelove.
  6. Pecite u rerni 35-40 minuta na temperaturi 130-140 ⁰S.

Ovisno o kvaliteti brašna, količina tekućine može varirati. Glavni kriterij je da se tijesto ne bi lijepilo za ruke.

Kolačići s fruktozom


Fruktoza je dvostruko slatka od rafiniranog šećera, zbog čega ih se dodaje u pečenje u manjim količinama.

Najvažnije svojstvo fruktoze za dijabetičare je to da se ona apsorbira sporije i ne izaziva oštre špicice u šećeru u krvi.

Preporučena dnevna stopa fruktoze nije veća od 30 g. Ako vas iskuše velika količina, jetra će višak fruktoze transformirati u glukozu. Uz to, velike doze fruktoze negativno utiču na rad kardiovaskularnog sistema.

Prilikom odabira kolačića na bazi fruktoze u trgovini je važno proučiti njegov sastav, sadržaj kalorija i glikemijski indeks. Prilikom pripreme kolačića s voćnim šećerom kod kuće, ovaj sastojak treba uzeti u obzir u proračunu kalorijskog sadržaja i hranjive vrijednosti. Na 100 g proizvoda 399 kcal. Za razliku od ostalih zaslađivača, posebno stevije, glikemijski indeks fruktoze nije nula, nego 20 jedinica.

Domaće pečenje

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Što može biti sigurnije za dijabetičare od dobro kuhanih domaćih kolača? Samo osobna kontrola nad pripremom pružit će sto posto povjerenje u ispravnost jela.

Glavna stvar za domaće dijabetičko pečenje je pravilan odabir sastojaka, kao i pažljiv proračun GI za krajnju porciju.

Zaslađivač za kolače od zobene kaše za dijabetičare

  • zobeno brašno - 3 kašike. l.,
  • laneno ulje - 1 kašika. l.,
  • zobena kaša - 3 kašike. l.,
  • jajašca - 3 kom.,
  • sorbitol - 1 žličica,
  • vanilija
  • soli.

Faze kuhanja:

  1. Bjelanjke istucite sa prstohvatom soli u jaku pjenu.
  2. Prethodno izmiješane zobene pahuljice, sorbitol i vanilija postepeno se unose u jajnu masu.
  3. Dodajte puter i žitarice.
  4. Razvaljajte testo i oblikujte kekse. Pecite u rerni na 200 ⁰ 20 minuta.

Recept će postati raznovrsniji ako u tijesto dodate suho voće ili orahe. Pogodne su suhe trešnje, šljive, jabuke, jer je njihov glikemijski indeks prilično nizak.

Među orašastim plodovima preporučuje se prednost orasima, šumi, kedru, bademu. Kikiriki je najbolje ograničiti zbog većeg GI.

Kolačići sa kratkim hljebom za dijabetes

U ograničenoj količini dozvoljena je i upotreba kolačića sa kratkim hljebom. Oprez je povezan s činjenicom da su glavne komponente ovog deserta brašno, puter i jaja od kojih je svaka bogata šećerima. Mala transformacija klasičnog recepta pomoći će u smanjenju opterećenja glukozom u jelu.

Kolačići slatkog sladila

  • margarin s malo masti - 200 g,
  • granulirano zaslađivač - 100 g,
  • heljdino brašno - 300 g,
  • jajašca - 2 kom.,
  • soli
  • vanilin.

Tehnika kuhanja:

  1. Izmutite proteine ​​zaslađivačem i vanilijom dok ne postane glatka. Pomešati sa margarinom.
  2. U malim porcijama unesite brašno. Zamijesite elastično tijesto. Ako je potrebno, možete povećati sadržaj brašna.
  3. Ostavite tijesto na hladnom mjestu 30-40 minuta.
  4. Podijelite masu na 2 dijela, svaki dio razvaljajte slojem od 2-3 cm, nožem i čašom oblikujte keks da formirate kolačić.
  5. Pošaljite u prethodno zagrijanu pećnicu na 30 minuta na temperaturi 180 ° C. O spremnosti kolačića možete saznati po zlatnoj kore. Prije upotrebe, bolje je ostaviti poslasticu da se ohladi.

Kolačići od raženog brašna za dijabetičare

Rž ima gotovo polovinu GI u odnosu na pšenično brašno. Pokazatelj od 45 jedinica omogućuje vam da ga sigurno unesete u dijetu dijabetičara.


Za pripremu kolačića bolje je odabrati oguljeno raženo brašno.

Sastojci za ražene kolačiće:

  • grubo raženo brašno - 3 žlice.,
  • sorbitol - 2 žličice,
  • 3 pileća proteina
  • margarin - 60 g
  • prašak za pecivo - 1,5 tsp.

Kako skuhati poslasticu:

  1. Suhe komponente, brašno, prašak za pecivo, pomešajte sorbitol.
  2. Ubacite bjelanjke i omekšali margarin.
  3. Uvesti brašno u obrocima. Bolje je da pripremljeni test odstoji u hladnjaku oko sat vremena.
  4. Kolače pecite na temperaturi od 180 ° C. Budući da je sam kolačić prilično taman, teško je odrediti stepen spremnosti bojom. Bolje je provjeriti drvenim štapom, čačkalicom ili šibicom. Kolačić trebate probušiti na najgušćem mjestu čačkalicom. Ako ostaje suha, onda je vrijeme za postavljanje stola.

Naravno, dijabetička peciva po svom su okusu nešto inferiornija od recepata tradicionalne kuhinje. Ipak, ima nekoliko neospornih prednosti: kolačići bez šećera predstavljaju zdravlje. Pored toga, zbog nedostatka mliječnih komponenti, produžen je i njegov rok trajanja. Nakon provjere nekoliko recepata, sigurno možete kreirati i jesti domaće slastice.

Pogledajte video: NATURAL vs STEROIDI - Dobre I Lose Strane Oba Izbora Zasto sam natural, Rizici, Trajnost (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar