Prehrana sa visokim holesterolom

Već nekoliko desetljeća naučnici su aktivno zagovarali dijetu koja isključuje hranu sa visokim kolesterolom. Vjerovalo se da konzumiranje morskih plodova, jaja, sira i neke druge hrane dovodi do povećanog sadržaja ovog masnog alkohola u krvi, a tu nije daleko od razvoja ozbiljnih srčanih patologija. S obzirom na to pacijentima je savjetovano da jedu samo biljnu hranu. Međutim, sada se sve promijenilo. Senzacionalna otkrića naših dana razgrađuju mit o opasnosti od holesterola i iz temelja mijenjaju ideju o potrebnoj prehrani.

Načela prehrane za visok holesterol

Supstanca je otkrivena u 18. stoljeću i prepoznata je kao masna, no nakon 100 godina, istraživači su dokazali da je holesterol alkohol. S gledišta hemije, tačnije je to nazvati holesterolom, ali u Rusiji koriste zastarjeli naziv. Pored toga, utvrđeno je da je tvar sastojak ćelija svih živih organizama, osim bakterija, gljivica i biljaka. S obzirom na to, prehrana s visokim kolesterolom dugo se temeljila na smanjenju potrošnje životinjskih proizvoda.

Kasnije je utvrđena neverovatna činjenica: tijelo prima samo 20 posto kolesterola iz hrane, a preostalih 80 sintetizira. Smanjenje konzumacije životinjskih proizvoda praktično nema efekta na krvnu sliku. Povišena razina tvari obično je povezana s poremećajem metabolizma lipida. Prehrana je usmjerena na uklanjanje visokog kolesterola.

Tabela 1. Osnovni principi ishrane

PreporukeObjašnjenja
Smanjeni unos zasićenih masti i trans masti koje nepovoljno utječu na metabolizam lipidaVažno je iz prehrane ukloniti palmino ulje, kokosovo ulje, slaninu, leđa od govedine, puter, margarin, brzu hranu. Dozvoljena je potrošnja ovih proizvoda u malim količinama. Njihove kalorije dnevno ne bi trebale prelaziti 7-10 posto dnevnog unosa kalorija
Uključuju mononezasićene, polinezasićene masti i omega-3 masne kiselinePreporučuje se maslinovo ulje, laneno ulje, avokado, morska riba, orašasti plodovi, pšenične klice, grah skuta, žitarice itd.
Ograničite jednostavne ugljene hidrateDijeta za snižavanje holesterola u krvi uključuje minimum pečenja, slatkiša, konditorskih proizvoda
Konzumirajte kuhana posuđa ili hranu napravljenu u dvostrukom kotluNe jesti prženo ili prženo
Jedite povrćeKiseline i pektini inhibiraju oksidaciju holesterola

Preporučuje se jesti u malim porcijama, 4-6 puta dnevno. Uz to, važno je piti puno tekućine.

Veće za snižavanje LDL i čišćenje

Neke namirnice sadrže tvari koje snižavaju lipoproteine ​​niske gustine. Takva hrana mora biti uključena u ishrani radi snižavanja holesterola, više detalja je navedeno u tabeli.

Tabela 2. Namirnice korisne za snižavanje LDL-a

Važna komponentaEfekatŠta ona sadrži
ResveratrolSuzbija oksidaciju lipoproteina niske gustine, suzbija upale, smanjuje šećer u krvi itd.Kakao, orasi, kožice grožđa, vina itd.
Biljni steroliInhibira apsorpciju crevnog holesterolaSuncokretovo i uljane repice, heljdovo ulje itd.
FlavonoidiBlagotvorno deluje na metabolizamZeleni čaj, crno vino, heljda, tamna čokolada itd.
VlaknaDijeta za snižavanje holesterola treba da uključuje vlakna. Neophodna je za normalno funkcionisanje probavnog sistemaŽitarice, orašasti plodovi, suhe marelice, jabuke, grožđice, gljive itd.
Nezasićene masne kiselineSastavni su deo metabolizma lipida.Losos, sardine, oslić, bakalar itd.

Dijeta s visokim kolesterolom treba uključivati ​​svježe bilje, šipak, bobice itd. Preporučuje se konzumiranje svježih nepakiranih sokova, ali u ograničenim količinama.

Jelovnik bez holesterola za nedelju dana

Potpuno odbijanje konzumiranja holesterola nije bespredmetno. Štaviše, prehrana bez holesterola može uzrokovati povećanje sinteze masnog alkohola od strane samog tijela. Bolje je izgraditi dijetu zasnovanu na zdravoj hrani.

Tabela 3. Jelovnik ishrane koji se preporučuje za visok nivo holesterola u trajanju od jedne sedmice

Dan u sedmiciIzborni meni
PonedeljakDoručak: parna proteinska omleta, zeleni čaj, kriška tamne čokolade
Drugi doručak: salata od povrća sa maslinovim / lanenim uljem
Ručak: morska riblja čorba, pečeno povrće, sok od šipak
Večera: salata od pilećih prsa s avokadom i maslinovim uljem, kriška hljebnog hljeba
UtorakZobena kaša na vodi sa suhim marelicama, plodovima morskog oraha
Jogurt sa malo masti, jabuka
Sedmični jelovnik za dijetu protiv holesterola može uključivati ​​mršavi goveđi juh, kuhana pileća prsa sa šparogama za ručak
Večera: kaša od heljde, povrtna salata
SrijedaSkutina sa sirovinama
Sjeckani kruh s kriškom rajčice, začinskim biljem i maslinovim uljem
Pileća supa, goveđe kotlete s rižom
Večera: vinjegre sa maslinovim uljem
ČetvrtakDoručak: voćna salata začinjena obranim jogurtom
Ručak: šaka orašastih plodova i banana
Ručak: čorba od juhe od kupusa, jela od povrća
Dijeta protiv holesterola mora uključivati ​​jela s parom. Za večeru su parne kotlete, kuvana vrhunska tjestenina sa maslinovim uljem
PetakDoručak: parne šnicle od mrkve, juha od šipka
Drugi doručak: sendvič s kuhanom ribom i avokadom
Ručak: supa od cikle, pirjani kupus, pečeni pileći kotleti
Večera: ječam kaša s kuhanom govedinom
SubotaDoručak: kafa bez šećera, obrani sir, kuhani u pećnici
Drugi doručak: sok od naranče, šaka sušenog voća
Ako je povišen holesterol, dijeta može uključivati ​​vitki krastavčić sa ječmenom, kupus šnicle
Večera: pečeni file od ribe i povrća
NedjeljaDoručak: svježa džem od jabuke, kaša od prososa sa suhim marelicama
Ručak: žitarice, tofu, zelje
Ručak: slani borsch, salata od mrkve, pileće mesne okruglice
Večera: povrtna kasa, kiselo-mliječni napitak

Jelovnik za nedelju dana za održavanje ishrane sa visokim holesterolom je približan. Konkretne preporuke možete dobiti od nutricionista.

Korisni recept za snižavanje lipoproteina u krvi

Veliki izbor dozvoljenih namirnica omogućava vam da jedete raznoliku i ukusnu. Izbornik za „kolesterol“ pacijente tokom nedjelje može sadržavati veoma zanimljive recepte. Vrijedi obratiti pažnju na kašu od bundeve. Za nju će vam trebati:

  • proso ili zobeno brašno
  • bundeva
  • mlijeko s malo masti
  • voda.

Bundevu treba oguliti, iseći i kuhati dok ne omekša. Potom samljeti u blenderu i dodati u kašu pripremljenu u mlijeku i vodi u omjeru 1 do 1. Od šećera je bolje apstinirati. Osim toga, za ukus je dozvoljeno dodavanje orašastih plodova ili svježeg voća.

Prosojena kaša s bundevom može se pripremiti u loncu

Laneno ulje za smanjenje

Visokokvalitetna biljna ulja su bitna komponenta zdrave prehrane. Dijeta protiv holesterola može uključivati ​​ulje lanenih sjemenki.

Strogo je zabranjeno konzumiranje dekocija i infuzija bez savjetovanja sa stručnjakom. U nekim slučajevima dijeta sa povišenim holesterolom nadopunjuje:

  • infuzija maslačaka
  • dekocija korijena slatkog luka,
  • infuzija "nevena",
  • boja vapna itd.

Šta se ne može jesti nakon 50?

U ovom dobu metabolizam se usporava. Međutim, povišeni kolesterol nakon 50 godina nije uvijek alarmantan znak i zahtijeva strogu dijetu. Ako doktor preporuči promjenu prehrane, principi ostaju isti:

  • odbijanje "loših" masti, smanjeni unos ugljikohidrata,
  • dijeta sa visokim holesterolom nakon 50 podrazumijeva frakcijsku prehranu,
  • konzumiranje žitarica, povrća.

Popis onoga što ne možete jesti sa holesterolom: slična je: brza hrana, dimljeni, prženi, slanina itd.

Šta drugo učiniti za smanjivanje unazad?

Naravno, izuzetno je važna prehrana s holesterolom s visokim "lošim" kolesterolom. Jelo prave hrane normalizira metabolizam lipida. Međutim, dodatno je potrebno odustati od pušenja i konzumiranja alkohola. Osim toga, važno je isključiti nedostatak prometa. U ozbiljnim slučajevima, za normalizaciju pokazatelja preporučuju se lekovi za snižavanje lipida.

Opći principi ishrane

Hiperholesterolemija ne podrazumijeva cjeloživotni prijelaz na najstrožu dijetu, naprotiv, prehrana s povišenim kolesterolom prilično je raznolika i mnogi proizvodi su dozvoljeni. To je prijelaz na dobre prehrambene navike, koje preporučuju ljekari različitih profila. Da biste postigli trajno smanjenje holesterola u krvi, potrebno je slijediti sljedeće principe:

  1. Jedite frakcijski 5-6 puta dnevno. Porcija hrane treba biti takva da osoba ne prejeda.
  2. Održavajte optimalnu razinu pojedenih kalorija dnevno za određeni spol i dob. Ova preporuka više govori o normalizaciji težine, što je važno u borbi za normalan holesterol.
  3. Odbiti poluproizvode, gotove mesne proizvode, kobasice, kobasice.
  4. Prestanite kupovati kolačiće, deserte. Bolje ih je ispeći sami od ovlaštenih proizvoda.
  5. Potrebno je za trećinu smanjiti unos masti, dok biljne masti treba potpuno napustiti i zamijeniti ih biljnim uljima - maslinovim, lanenim, kukuruznim, sezamovim. Biljna ulja u većoj mjeri se koriste za oblačenje salata i drugih jela, a prženu hranu morat ćete u potpunosti napustiti jer mogu u velikoj mjeri povećati aterogeni kolesterol u krvi.
  6. Kada kupujete mliječne proizvode, trebate uzimati samo niske masnoće.
  7. Obavezno jedite riječnu i morsku ribu. Dakle, u morskoj ribi postoji velika količina polinezasićenih masti koje pomažu u čišćenju posuda od aterosklerotskih plakova. Trebalo bi jesti najmanje 3 obroka ribljih jela tjedno.
  8. U prehrani zamijenite svinjetinu nemasnim mesom - govedina, janjetina, zečje meso. Pripremite mesna jela ne više od 3 puta nedeljno.
  9. Preporučuje se upotreba pilećih prsa kao mesa - ono je prilično vitka i bogata proteinima.
  10. Ako je moguće, preporučuje se u igru ​​prehrane uključiti: divlja ptica, divljač. Takvo meso sadrži najmanje masti.
  11. Da volim kašu. Zbog visokog sadržaja grubih vlakana, oni apsorbuju holesterol i prirodno ga uklanjaju iz tijela.
  12. Neizostavna komponenta dijetalne hrane je povrće i voće. Na dan njihov ukupan unos treba iznositi 500 grama. Najbolje ih je jesti svježe, neko povrće se može kuhati ili peći.
  13. Bolje je u potpunosti odbiti kafu. Ako to nije moguće, onda je dozvoljeno piti 1 šolju dnevno. Studije su potvrdile da ovaj napitak može povećati proizvodnju aterogenih lipida iz ćelija jetre.
  14. Izuzmite pivo i žestoka pića. Ponekad možete popiti i 1 čašu suhog crvenog vina.

Ovi prehrambeni principi ne podrazumijevaju stroga ograničenja. Suprotno tome, popis dopuštenih proizvoda daje veliku mogućnost za kulinarske fantazije, kada možete kuhati vrlo ukusna i zadovoljavajuća jela.

Proteini, masti i ugljikohidrati

Da bi potpuno funkcionisao organizam, čovek mora da prima hranu, masti i ugljene hidrate sa hranom, pa se ljudi sa visokim holesterolom u krvi ne mogu u potpunosti odreći masti.

Mnogi od nas su navikli da dobijamo proteine ​​iz mesa, a češće iz svinjetine. Ali izvor je velikih količina holesterola. Pa šta je onda jesti potpuno i pravilno bez narušavanja zdravlja?

Njihovi nutricionisti preporučuju nabavku sljedećih proizvoda:

  • morska ili riječna riba,
  • kozice
  • nemasno meso teletine ili govedine,
  • pileća prsa
  • oljušteno pureće meso,
  • mahunarke: grašak, pasulj, leća, slanutak.

Ovi su proizvodi dovoljni da se svakodnevno kuhaju puni hranljivi obroci. Za doručak i večeru ponekad možete jesti skuti sir s niskim udjelom masti, prirodni jogurt s niskim udjelom masti ili kefir.

Trebali bi zauzeti većinu dijeta. Sledeća hrana će biti korisna za osobe sa povišenim holesterolom:

  • bobice, voće, povrće, tikvice,
  • žitarice od žitarica,
  • hljeb od raženog, heljdovog ili rižinog brašna.

Prednosti takvih ugljikohidrata sastoje se u njihovom visokom sadržaju dijetalnih vlakana koja pomažu u smanjenju "lošeg" kolesterola u krvi. Oni pročišćavaju crijeva, apsorbujući nepotrebne tjelesne masti, sprečavajući ih da apsorbiraju u krv. Osim toga, visok sadržaj vitamina i minerala doprinosi normalizaciji metabolizma, uključujući metabolizam lipida.

One moraju biti prisutne u ishrani svake osobe, čak i kod pacijenta s hiperholesterolemijom. Treba isključiti zasićene masti, koje mogu samo povećati nivo aterogenog holesterola. Treba preferirati biljne masti:

  • suncokret
  • maslina
  • sezamovih semenki
  • kukuruz.

Čak se i biljna ulja ne mogu koristiti za prženje hrane, bolje je začiniti salate sa njima. U ovom obliku pomoći će povećavanju antiaterogenih lipida, što je izuzetno važno za održavanje metabolizma lipida na optimalnoj razini.

Riblja ulja koja se nalaze u:

Imaju udio kolesterola, ali sve ga neutralizira omega 3 nezasićenim masnim kiselinama, pa morska riba mora biti uključena u prehrani osobe sa povišenim kolesterolom.

Šta se može, a što ne može jesti?

U početnoj fazi prelaska na pravilnu prehranu može biti prilično teško sjetiti se koje hrane možete jesti i koju je najbolje odbiti ili jesti što je manje moguće. Nudimo tabelu na kojoj su navedeni ovi proizvodi. Možete ga isprintati i držati pri ruci u kuhinji prvi put kako biste kontrolirali svoju prehranu i kuhali koristeći dozvoljenu hranu.

Preporučuje se za upotrebuMoguće u minimalnom iznosuPotpuno odbitiPreporučuje se za upotrebuMoguće u minimalnom iznosuPotpuno odbiti
MastiMliječni proizvodi
Bilo biljna uljaMasnoćaMargarin, sve životinjske masti, puterSkuti sir i nemasni sir, kefir, jogurt, mleko i jogurt do 1% mastiSrednje masni proizvodiSvi masni mliječni proizvodi, uključujući mlijeko
Plodovi mora / ribeMeso / perad
Riba s niskim udjelom masti (po mogućnosti hladnog mora), kuhana na pari, kuhana ili pečenaDagnje, rakoviMasna ili pržena riba, lignjeĆuretina ili piletina bez masti i kože, kunić, teletinaLean govedina, janjetinaSvinjetina, patke, guske, bilo koji mesni poluproizvod, paste
Prvi kurseviŽitarice
Juhe od povrćaRiblje supeJuhe s mesnim juhom i grilTjestenina i kruh od durum pšeniceHleb, muffini od brašnaProizvodi od meke pšenice
JajaOrasi
Pileći ili prepelicani proteinCijelo jaje (maksimalno 2 puta sedmično)Pržena jajaBademi, orasiPistacije, lješnjaciKokosovi, pečeni ili slani orasi
Povrće, voćeDeserti
Zeleno, mahunarke, svježe povrće i voće, kao i kuhani na pari, krumpir sa jajimaPečene jabuke, pečeno povrćePrženo povrće, brza hrana sa krompiromDeserti od prirodnog voća, voćnih napitaka ili sokova s ​​minimalnim šećeromPečenje, pecivoKremni sladoled, kolači, kolači
ZačiniPiće
SenfSoja sos, kečapMajoneza i pavlaka bilo kojeg sadržaja mastiBiljna pića, čajeviAlkoholKakao pića, kafa

Ako uglavnom uzimate dopuštene namirnice sa stola kao osnovu svoje prehrane, možete normalizirati visoki kolesterol i držati ga na optimalnoj razini.

Koliko holesterola ima u hrani?

Ako osoba ima povišen holesterol u krvi, njegov dnevni unos hranom ne smije prelaziti 200-250 mg, na osnovu faze aterosklerotskih procesa u tijelu.

Lekar koji će pohađati pomoći će vam da pravilno sastavite svoju prehranu, ali vrijedi znati i koliko kolesterola ima u namirnicama koje po svom sadržaju zauzimaju prva mjesta.

Ako želite jesti takvu hranu, morate izračunati njihove obroke na temelju sadržaja kolesterola u 100 g, kako ne biste prekoračili dnevnu stopu masti. Ako pacijent s hiperholesterolemijom i dalje konzumira ove proizvode u velikim količinama, to će dodatno povećati kolesterol i pogoršati aterosklerotske promjene u sudovima.

Koja hrana nema holesterol?

Da biste smanjili „loš“ holesterol u krvi i povećali nivo antiaterogenih lipida, morate dati prednost proizvodima u kojima uopšte nema holesterola ili ih on sadrži u minimalnoj količini. Međutim, treba imati na umu da su neki od njih, iako lišeni "lošeg" holesterola, prilično kalorični, pa ih ne možete jesti bez mjere, a neki, poput orašastih plodova, samo malo.

Evo spiska namirnica i jela koja nemaju holesterol:

  • bilo koji biljni proizvodi: povrće, dinje, bobice, voće,
  • svježe cijeđenih sokova. Iako slični prodajni proizvodi iz pakiranja ne sadrže kolesterol, šećer je prisutan u njemu, što znači i dodatne kalorije,
  • žitarice napravljene od žitarica, pripremljene bez dodatka mlijeka i maslaca,
  • žitarice i mahunarke,
  • povrtne supe
  • biljnih ulja, međutim, vrijedi razmotriti njihov visoki udio kalorija,
  • orašastih plodova i sjemenki, ali treba ih jesti ne više od 30 g dnevno.

Ako uglavnom dajete prednost navedenim proizvodima i jelima, možete povećati „dobar“ holesterol u krvi i smanjiti „loš“ za nekoliko mjeseci.

Koja hrana snižava holesterol u krvi?

Tokom proteklih desetljeća provedena su mnoga velika ispitivanja u različitim zemljama koja su dokazala da su kolesterol i prehrana usko povezani. Pridržavajući se određenih principa dijetalne prehrane, možete postići značajno smanjenje "lošeg" kolesterola u krvi.

Ali važno je ne samo smanjiti nivo aterogenih lipoproteina, već i povećati sadržaj „korisnog“ holesterola. Da biste to učinili, morate pojesti što je više moguće sljedeće proizvode:

  • Avokado je voće koje je najbogatije fitosterolima: 76 grama beta-sitosterola nalazi se u 100 g. Ako svakodnevno jedete polovinu ovog voća, onda će nakon 3 tjedna, prema principima pravilne prehrane, smanjenje ukupnog kolesterola biti na razini 8-10%,
  • maslinovo ulje je i izvor biljnih sterola, koji utječu na omjer "lošeg" i "dobrog" kolesterola u krvi: ako se daje svakodnevno, može povećati dobar kolesterol i smanjiti loš kolesterol, dok će se ukupna razina kolesterola smanjiti za 15-18%,
  • proizvodi od soje i graha - njihove su koristi u sadržaju topivih i netopljivih vlakana, što pomaže prirodnom uklanjanju „loših“ lipida iz tijela, sprječavajući njihovu apsorpciju u krv. Tako, ne možete samo smanjiti nivo aterogenih lipida, nego i povećati koncentraciju "dobrog" holesterola u krvi,
  • jagode, brusnice, aronija, vrtne i šumske maline, šipak, jagode: ove bobice sadrže veliku količinu polifenola, što može povećati proizvodnju antiaterogenih lipida u krvi. Ako svakodnevno konzumirate 150 g ovih bobica, nakon 2 mjeseca možete povećati „dobar“ holesterol za 5%, ako svakodnevno u dijetu dodate čašu soka od brusnice, tada se antiaterogeni lipidi mogu povećati za 10% u istom periodu,
  • Kivi, jabuke, ribizla, lubenice - sve voće i bobice bogate antioksidansima. Dobro djeluju na metabolizam lipida u tijelu i mogu sniziti holesterol za oko 7% ako se konzumiraju dnevno tokom 2 mjeseca,
  • lanene semenke - snažan prirodni statin koji pomaže u borbi protiv visokog holesterola u krvi,
  • skuša, losos, tuna, bakalar, pastrmka: sve ribe koje žive u hladnim morima sadrže riblje ulje - najbogatiji izvor omega-3 kiselina. Ako dnevno pojedete oko 200-250 g ribe, nakon 3 mjeseca možete smanjiti nivo lipoproteina niske gustine za oko 20-25% i povećati "korisni" holesterol za 5-7%,
  • integralne žitarice i zobene pahuljice - zbog obilja grubog vlakna apsorbuju loš kolesterol, poput spužve, i uklanjaju ga iz tijela,
  • beli luk - nazivaju ga jednim od najmoćnijih biljnih statina koji vam omogućava da povećate sintezu lipoproteina velike gustoće u ćelijama jetre, dok beli luk deluje i na "loš" holesterol. Sprječava njegovo taloženje na zidovima krvnih žila u obliku aterosklerotskih plakova,
  • proizvodi pčelarstva - polen i polen. Sadrže veliki broj korisnih za tijelo tvari koje ne samo da pozitivno djeluju na rad cijelog organizma, već i normaliziraju metaboličke procese i razinu lipida u krvi tj.
  • sva zelje u bilo kojem obliku prilično je bogata luteinom, karotonoidima i dijetalnim vlaknima, što zajedno omogućava normalizaciju metabolizma lipida u tijelu.

Ako detaljno proučavate i svakodnevno se pridržavate gore navedenih pravila i principa, možete značajno utjecati na opću razinu kolesterola u krvi, ojačati zdravlje i poboljšati dobrobit.

No, važno je ne samo pridržavati se pravilne prehrane, već i prebaciti se na zdrav način života: odreći se pušenja i alkohola, počnite baviti sportom (ili barem radite vježbe ujutro), pridržavajte se režima rada i odmora. Integrirani pristup problemu pomoći će da se brže eliminira i učvrsti postignuti rezultati tokom života.

Pogledajte video: Holesterol ishrana Top 12 namirnica (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar