Šta odabrati: Pancreatin ili Creon

  • Zdravlje
- 31.10.2017 31.10.2017 1 38796


Ne tako davno, moja devojka je patila od bolova u trbuhu. Ali nije mogla tačno utvrditi što točno boli. Nekako ju je nagovorio da ode liječniku. Pokazalo se da je stvar vrlo ozbiljna - nepravilni rad pankreasa uzrokovao je bol. Neispravnosti gušterače mogu biti iz različitih razloga. Glavni razlog je neuhranjenost.

Ako kućni meni sadrži puno prženog, masnog, začinjenog, slanog, zagarantovan je poremećaj celog gastrointestinalnog sistema. Ako tome dodate neprestani stres, uzbuđenje, čak i više. Prijatelju su propisali najstrožu dijetu i Creon. Otkrila je koliko ovaj lijek košta u ljekarni i iznervirala se. Pokazalo se da je malo skupo za njen proračun. U ljekarni su joj savjetovali da Creon zamijeni pankreatinom. Kao, sastav je isti, ali je nekoliko puta jeftiniji. Pa, šta da radim? Hajde da shvatimo!

Koja je razlika između lijekova?


Prvo na što biste se trebali voditi pri odabiru „Creon“ ili „Pancreatin“ su dijagnoze i preporuke lekara. U slučaju manjih probavnih smetnji, nadutosti, nakon uzimanja "teške" hrane, bolje je uzimati jeftin "pankreatin". Ako imate upalu gušterače (akutni pankreatitis), hronični pankreatitis, cističnu fibrozu, Schweichman-Diamond sindrom ili ste imali operaciju na stomaku ili gušterači ili druge ozbiljne poremećaje probavnog sistema, vaš lekar će vam verovatno preporučiti da uzimate Creon.

Druga značajna razlika je mehanizam djelovanja lijekova. Djelovanje pankreatina počinje u želucu, s obzirom na to da se tamo iz tableta oslobađa aktivnih enzima lijeka. Ali do creva, zbog kiselog okruženja želuca, aktivni enzimi pankreatin, amilaza, lipaza, tripsin i kimotripsin ne dopiru do stanja kako bi dobro djelovali na razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata.

Lijek "Creon" dostupan je u želatinskim kapsulama, koje se počinju otapati u stomaku. Aktivni enzimi pankreatin, amilaza, lipaza, tripsin i himotripsin, kao i pomoćni sastojci makrogol 4000, cetil alkohol i hipromeloza ftalat dopiru do tankog crijeva nepromijenjeni. I zato je njihovo djelovanje produktivnije. Oni razgrađuju proteine, masti i ugljikohidrate mnogo brže i bolje. Stoga gušterača nema veliko opterećenje i on se brže oporavlja, a ljudsko tijelo prima hranu za metabolizam u potpunosti.

Drugi značajan faktor su troškovi preparata Pancreatin i Creon. Kako smo saznali, tablete pankreatina koštaju nekoliko puta manje. Pakovanje "Pancreatin" 125 mg u šezdeset jedinica košta samo pedeset rubalja. Kapsule "Creon" prodaju se u staklenkama od trideset komada. Ne mogu se kupiti u manjim količinama. Doziranje je također različito: 10.000, 25.000 i 40.000 mg. Staklenka od trideset kapsula s dozom od 10 000 košta oko tristo rubalja.

Kao što vidite, radnja Creon-a je mnogo šira od djelovanja Pancreotina, ali je mnogo skuplja. Još malo o proizvođačima. Lijek "Pancreatin" proizvode mnoge domaće i strane farmaceutske kompanije. CREONA kapsule proizvodi samo jedna farmaceutska kompanija koja se nalazi u Njemačkoj, Abbot Laboratories.

Zašto čovjeku trebaju probavni enzimi?

Veliki broj bolesti se pojavljuje zbog nedostatka enzima. Tijelo neprekidno prolazi kroz kemijske reakcije koje osiguravaju protok vitalnih procesa. Te se reakcije odvijaju u normalnim uvjetima, bez izlaganja visokom tlaku i povišenoj temperaturi. U ćelijama su oksidovane supstance koje ljudskom telu pružaju potrebne „građevinske materijale“ i energiju.

Zahvaljujući enzimima - složenim molekulama proteina, u ćelijama se događa brzo varenje hrane. Enzimi su biološki katalizatori - supstance koje ubrzavaju tok hemijskih reakcija, a dijele se u 3 velike grupe:

  1. Amilaza. Takozvani enzimi su specifični proteini koji su u stanju da obrađuju ugljene hidrate. Pošto postoje mnoge vrste ugljikohidrata, svaki od njih zahtijeva posebnu vrstu amilaze. Takvi se enzimi izlučuju zajedno sa pljuvačkom ili želučanim sokom.
  2. Lipaza je probavni molekul proteina koji razgrađuje hranu na masti. Njihovo izlučivanje događa se u gušterači i samom želucu.
  3. Proteaza - enzimi koji procesuiraju proteine. Sintetizacija se odvija u želucu.

Osoba ne prima dovoljnu količinu enzima koji se izlučuju nakon jela. Konstantna termička obrada proizvoda koji se podvrgavaju - mikrovalnom kuvanju, odmrzavanju i zamrzavanju, zagrijavanje jednom do + 60 ... + 80 ° C, uništava enzime. Zbog toga dovoljna količina takvih proteina ne ulazi u tijelo s hranom.

Prehrambeni proizvodi koji ne sadrže žive enzime nepovoljno djeluju na organizam. Da bi probavio takvu hranu, mora da koristi sintezu dodatnih enzima, a zbog toga je zaustavljeno stvaranje drugih važnih supstanci.

Sve to dovodi do poremećaja probavnog trakta. Pojavljuju se simptomi kao što su glavobolja, žgaravica, gastrointestinalne infekcije, proliv i zatvor.

Dakle, čovjeku je potrebno više enzima za normalno funkcioniranje tijela, jer njihova glavna funkcija je cijepanje složenih tvari na jednostavnije koje se lako apsorbiraju u crijevima.

Indikacije za upotrebu

Glavna indikacija za uporabu lijeka Creon je nedovoljna ili potpuno oslabljena funkcija vanjske sekrecije gušterače:

  • hronična upala ili rak gušterače,
  • poremećaj koštane srži,
  • nedovoljna funkcija stvaranja enzima u starijih osoba u gastrointestinalnom traktu,
  • mutacija gena za transmembranski regulator, oštećenje endokrinih žlijezda,
  • opstrukcija kanala.

Ako je glavni cilj liječenja Creonom slabljenje ili potpuno uklanjanje simptoma bolesti, tada se lijek propisuje ako postoje problemi u gastrointestinalnom traktu:

  • nakon gastrektomije - hirurške intervencije, tokom koje dolazi do potpunog uklanjanja stomaka,
  • opstrukcija žuči
  • kršenje protoka žuči, nakupljanje njegovih komponenti u jetri,
  • negativna simptomatska stanja nakon operacije za uklanjanje žučnog mjehura,
  • simptomatska stanja nakon uklanjanja dijela želuca koji je zahvaćen patološkim procesom,
  • patologija terminalnog tankog creva,
  • intenzivan rast broja bakterija u tankom crevu.

Creon se često daje maloj djeci nakon što imaju proliv.

Glavna indikacija za uporabu pankreatina je zamjenska terapija za egzokrinu insuficijenciju gušterače:

  • potpuno ili djelomično uklanjanje gušterače tokom operacije,
  • bolesti probavnog trakta,
  • teška i bolna probava, poremećaj stomaka,
  • hronična upala pankreasa,
  • cistična fibroza,
  • simptomatska stanja nakon izlaganja.

Pored toga, postoje i druge naznake za upotrebu, kao što su:

  • prekomerno nakupljanje gasova u crevima,
  • hronične bolesti bilijarnog trakta,
  • nepravilna probava hrane u stomaku, uključujući i nakon njenog djelomičnog uklanjanja,
  • priprema za ultrazvuk i rendgen.

Poremećena funkcija žvakanja, jedenje previše i neprobavljive hrane - sve je to takođe indikacija za upotrebu pankreatina.

Koja je razlika između lijekova?

Glavna stvar na koju treba da se fokusirate prilikom odabira jednog od ova dva lijeka je svjedočanstvo ljekara. U slučaju lagane probave, neozbiljnog poremećaja probavnog procesa, pretjeranog nakupljanja gasova u crijevima, unosa neprobavljive hrane, bolje je uzimati pankreatin. Ako tijelu prijete opasnije bolesti, poput hroničnog ili akutnog pankreatitisa, Schweichman-Diamond sindroma, ako je pacijent bio podvrgnut teškim operacijama na stomaku, tada će liječnik preporučiti uzimanje Creon-a.

Druga važna razlika je princip dejstva lekova na organizam. Pankreatin počinje djelovati direktno u želucu, kao na tom području se oslobađaju aktivni enzimi. Zbog kiselog okruženja u želucu, ovi enzimi ne dopiru do crijeva u nepromijenjenom stanju, pa stoga nisu u mogućnosti pravilno djelovati. Aktivne tvari Creona u ovom slučaju, naprotiv, nemaju vremena da se otope i dođu do crijeva nepromijenjene, što čini učinak na probavni sustav produktivnijim.

Karakterizacija aktivnih tvari

U pankreatinu aktivne tvari su elementi napravljene od kapuljače pankreasa krava i svinja. Glavni aktivni sastojak je pankreatin.

Aktivne komponente Creon-a dobivaju se iz ekstrakata pankreasnog sekreta isključivo od svinja. Glavni je i pankreatin.

Koji je bolji - pankreatin ili Creon?

Teško je odrediti koji se od lijekova najbolje koristi u liječenju problema s pankreasom bez preporuke liječnika i potrebnog liječničkog pregleda. Unatoč identičnom učinku i sličnim indikacijama, ovaj ili onaj lijek može biti prikladan u različitim situacijama. U većini slučajeva prilikom odabira lijeka doktori se oslanjaju na rezultate pregleda, simptome i pritužbe pacijenta.

Doziranje i primjena

Lijek Creon dostupan je u kapsulama s različitim količinama aktivne tvari. Doziranje ovisi o stupnju insuficijencije gastrointestinalnog trakta. Prosječna doza za odrasle pacijente iznosi 150.000 jedinica / dan. Kada je u pitanju potpuni neuspjeh - 400.000 jedinica / dan. Najveća dopuštena doza dnevno je 15.000 jedinica / kg. Trajanje liječenja ovisi o vrsti bolesti: za blage probavne smetnje - nekoliko dana ili tjedana, za hronične bolesti kod kojih je pacijentu potrebna stalna terapija - nekoliko godina.

Pankreatin se koristi uz obroke ili odmah nakon obroka. Prosječna doza je od 1 do 3 tablete 3 puta dnevno. Ako je potrebno, liječnik može povećati stopu.

Cijena lijeka

Cijena Creon-a je od 280 do 1300 rubalja. (ovisno o obliku izdanja). Pankreatin - oko 40 rubalja. za 60 kom.

Olga, 29 godina, Volgograd

Počeo sam uzimati pankreatinum 1-2 tablete nakon svake velike gozbe. Prejedanje ovim lijekom mnogo se lakše podnosi.

Natalia, 42, Sankt Peterburg

Zbog hroničnih problema s jetrom i žučnim kanalima, periodično uzimam Creon prije nego što konzumiram veliku količinu hrane. Organi su počeli mnogo lakše raditi, nestali su mučnina i bol.

  • Prijem sa prahom za pankreatitis Rehidron
  • Koja je razlika između alohola ili holenzima
  • Poređenje Almagela ili Maaloxa
  • Mogu li uzimati omeprazol i pankreatin zajedno?

Ova stranica koristi Akismet za borbu protiv neželjene pošte. Saznajte kako se obrađuju vaši podaci komentara.

Opis lijekova

Neke razlike između predmetnih lijekova mogu se primjetiti već na prvi pogled na pakovanju. Creon proizvodi proizvođač u obliku kapsula zatvorenih u plastičnoj posudi, dok se Pancreatinum češće prezentira u obliku tableta i pakira u trake od 10 tableta.

Oba lijeka imaju gotovo identičnu aktivnu tvar - pankreatin, koji predstavlja mješavinu probavnih enzima sa višesmjernim učinkom.

Sastav oba sredstva uključuje:

  1. Proteaze - tripsin i kimotripsin (razgrađuju proteinsku hranu).
  2. Alfa-amilaza (enzim neophodan za probavu složenih ugljenih hidrata).
  3. Lipaza (razgrađuje masti).

Da bi se dobila aktivna supstanca, iz koje se prave i Creon, i pankreatin, kao sirovine koriste se probavni enzimi dobiveni iz gušterače goveda ili svinja.

Indikacije i kontraindikacije

Uprkos istom sastavu, indikacije za upotrebu u razmatranim lijekovima su različite. Ako se prema uputama proizvođača pankreatin može uzimati samo kod dispepsije, nadimanja ili jesti tešku hranu za probavu, tada je popis bolesti kod kojih je Creon propisan mnogo širi:

  • Schwachman-Diamond sindrom,
  • gastrektomija i druge operacije na stomaku,
  • hronični pankreatitis
  • operacija pankreasa, uključujući pankreatktomiju,
  • cistična fibroza.

Identitet sastava ovih lijekova teorijski podrazumijeva sposobnost zamjene Creona pankreatinom, i obrnuto, međutim, takvu bi odluku trebao donijeti liječnik.

Kao nuspojave enzimskih preparata uglavnom su opisani simptomi probavnih smetnji (nelagoda u trbuhu, mučnina, promjene stolice). Najvećim dijelom vjerovatnije su manifestacije patologije za liječenje kojih su navedeni lijekovi propisani nego pune neželjene posljedice lijekova.

Upotreba i Pancreatin-a i Creon-a može dovesti do alergijskih reakcija, stoga je osobama kod kojih su prethodno fiksirane kontraindicirano uzimanje ovih lijekova!

Vrijedno je spomenuti da primjena vrlo visokih doza enzima gušterače (više od 10 tisuća jedinica lipaze po 1 kg tjelesne težine dnevno) kod pacijenata koji pate od cistične fibroze može dovesti do stvaranja kolonopatije i crijevnih strija. Takvim se pacijentima savjetuje da se konzultiraju s liječnikom ako se pojave novi trbušni simptomi kako bi se liječenje na vrijeme prilagodilo i zamijenili neprikladni lijek.

Značajke lijekova

Creon se proizvodi u farmaceutskoj kompaniji u Njemačkoj, koja je u vlasništvu Abbot Laboratories, ali Pancreatin proizvode mnoge kemijske farmaceutske biljke u nekoliko zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Kao što je već spomenuto, aktivna tvar ovih pripravaka se dobija od stoke, međutim, čak i u ovom općem pravcu, razlike su napravljene. Sirovine za pankreatin dobivaju se i od kravljeg i svinjskog gušterače, dok se u proizvodnji Creon koriste isključivo svinjski enzimi pankreasa.

Razlika je u sadržaju i obliku objavljivanja. Doziranje aktivnog sredstva u Creon-u je potpuno isto u svakoj gastrorezistentnoj kapsuli. Mješavina enzima dobivenih iz svinjske gušterače granulirana je i sastoji se od minimalnih mikrosfera, koje bolje štite aktivnu tvar od destruktivnog djelovanja kiselog okruženja želuca. Ovaj oblik oslobađanja omogućava vam da najveću količinu lijeka dostavite na mjesto djelovanja - u crijeva.

Za razliku od Creona, Pancreatin paket ne označava tačnu dozu, već otprilike cifru do 8 tisuća jedinica. lipaze. Dakle, proizvođač priznaje da količina enzima u tableti Pancreatin može biti puno manja od deklarirane količine, što prirodno može utjecati na kvalitetu liječenja ovim lijekom. Međutim, pored ovog minusa, Pancreatin ima još jednu manu - oblik ispuštanja. Prekrivanje tableta ne štiti aktivnu tvar od agresivnog djelovanja želučane kiseline, tako da se neki enzimi inaktiviraju prije nego što uđu u crijeva. Međutim, neki proizvođači proizvode i pankreatin sa enteričkim oblogom.

Način upotrebe lijekova

Oba lijeka se moraju uzimati s hranom ili u narednih 20 minuta nakon nje to doprinosi pravilnom procesu probave hrane pojedene. Doziranje liječnik odabire pojedinačno, ovisno o patologiji, trajanje terapije također određuje specijalist. Stoga, prije zamjene propisanog lijeka s analogom, treba provjeriti doziranje.

Čak i u pravilima prijema o lijekovima koji se razgovaraju imaju kardinalnu razliku.

Pankreatin se preporučuje da se ispire alkalnom tečnošću, poput mineralne vode Borjomi. Ovo rješenje omogućava vam da smanjite kiselost želučanog soka tako da enzimi gušterače dođu do crijeva s najmanje gubitka.

Zauzvrat, kapsule Creon-a i minimalne mikrosfere sadržane u njima otporne su na kiselinu i uništavaju se samo pod utjecajem alkalnog okruženja koje se normalno održava u crijevima, pa je nepoželjno piti bor "Creon". Pogodnost ovog lijeka leži i u činjenici da pacijentima koji ne mogu progutati cijelu kapsulu (ne možete je prožvakati) mogu dati samo njegov sadržaj. Minimikrosferne granule Creon-a najbolje su pomiješane s malom količinom kisele hrane (jabučni umak ili drugi voćni pire) ili sokom i odmah se uzimaju unutra, bez žvakanja.

Druge razlike između pankreatina i Creona

Proizvodnja Creona složenija je i troši resurse, što ga čini prilično skupim lijekom u usporedbi s Pancreatinom. Osim toga, Creon kapsule dostupne su u staklenkama od 30 komada, tako da štednja kupnjom nepotpunog pakiranja neće uspjeti.

Creon je dostupan u tri doze izračunato u jedinicama aktivnosti lipaze:

Količina probavnih enzima u pankreatinu mnogo je manja od najmanje doze u Creon kapsulama i iznosi samo 8000 jedinica aktivnosti lipaze. Također, ponekad možete pronaći u ljekarnama Pancreatin Fort, gdje je broj enzima 2 puta veći nego u običnom Pancreatin-u, 16 tisuća jedinica aktivnosti lipaze.

Rezime zaključaka

Pancreatin i Creon imaju prilično nekoliko razlika i mogu se sumirati na sljedeći način:

    Creon ima širi izbor doza i dostupan je u obliku gastrorezistentnih kapsula s minimalnim mikrosferama, dok je Pancreatin dostupan u jednoj standardnoj dozi u obliku tableta bez premaza otpornih na kiselinu. Te razlike utiču na efikasnost lijeka i jednostavnost upotrebe.

Prema praktičarima, upotreba Creona je poželjnija zbog njegovog efikasnog sistema dostavljanja aktivne supstance u creva. Istovremeno, s gledišta cjenovne politike, Pancreatin zauzima povoljniji položaj, jer će tijek liječenja ovim lijekom koštati novčanik gotovo redovno. Ipak, bolje je donijeti neovisnu odluku o zamjeni jednog lijeka drugim nakon što razgovarate o ovom problemu sa svojim liječnikom.

Video sadrži detaljan opis i naznake za upotrebu Creon-a:

Creon ili pankreatin: šta je bolje za gušteraču?

Mnogi pacijenti koji imaju problema sa gušteračom zanimaju ih je li Creon ili Pancreatin bolji. Prije nabavke jednog ili drugog lijeka, morate saznati koje su komponente uključene u njegov sastav i koji tačno učinak imaju na ljudsko tijelo.

Ponekad liječnici mogu jedan lijek zamijeniti drugim, ali za to moraju postojati određeni razlozi. Kod bolesti gušterače jako je važno uzimati enzimske lijekove koji pomažu poboljšanju probavnih procesa. To je povezano s činjenicom da uzimani pripravci sadrže dodatnu količinu enzima koji pomažu poboljšati probavu i istovariti žlijezde probavnog sustava uklanjajući iz njih glavninu opterećenja na proizvodnju probavnih enzima.

Među najpopularnijim lijekovima koji se koriste u liječenju bolesti pankreasa danas su:

Svi ovi lijekovi spadaju u skupinu lijekova koji sadrže enzime, ali imaju svoje terapijsko djelovanje na tijelo na različite načine.

Creon i Pancreatin pripadaju istoj grupi lijekova, ali cijena im se znatno razlikuje.

Dakle, odabir Creon-a i pankreatina - koja je razlika između njih morate znati unaprijed. Prilikom odabira lijeka važno je razumjeti mehanizam djelovanja i način primjene. Osim toga, morate znati koja nuspojava ima na tijelo pacijenta.

Šta je pankreatin, njegove karakteristike

Kao što je gore spomenuto, ove tablete pripadaju pripravcima enzimske grupe. Pankreatin pomaže poboljšati probavu unošenjem dodatnih probavnih enzima u organizam.

U proizvodnji ovog lijeka koriste se enzimi koje stvaraju probavne žlijezde goveda. Ovi enzimi dobivaju se iz gušterače goveda.

Ekstrakt dobijen iz gušterače goveda može nadoknaditi nedostatak probavnih enzima u ljudskom tijelu i istovremeno ublažiti stres na tkivima upaljene gušterače.

Lijek proizvodi farmaceutska industrija u obliku bijelih tableta.

Djelovanje glavnih aktivnih komponenti lijeka usmjereno je na poboljšanje probave proteinskih komponenata hrane, razgradnju različitih vrsta masti i škroba.

Često se pankreatin upoređuje sa svim poznatim Mezima. To je zbog činjenice da je mehanizam djelovanja lijekova sličan, ali je cijena Mezima mnogo veća. Preostale razlike između lijekova nisu značajne.

Enzimi sadržani u sastavu lijeka, kada se gutaju, uništavaju se. Kako bi se spriječilo razorno djelovanje na enzime želučanog soka, tablete su obložene posebnim premazom koji omogućava enzimima da prodre u dvanaestopalačno crijevo i obavljaju funkcije koje su im dodijeljene.

Liječnici preporučuju uzimanje lijeka neposredno prije jela ili odmah nakon jela.

Šta je Creon, koje su njegove karakteristike?

Ova vrsta lijekova je mala kapsula koja sadrži određenu količinu glavnog aktivnog sastojka. Digestivni enzimi djeluju kao aktivni sastojci. Ovisno o doziranju, na raspolaganju je nekoliko sorti lijeka. Doziranje aktivnih sastojaka može varirati od 150 do 400 mg pankreatina.

Creon se uzima s hranom. Preporučuje se da se jedna doza podijeli u dvije doze. Trećinu ili polovinu doze treba upotrijebiti neposredno prije obroka, a ostatak pojedinačne doze lijeka koristi se direktno uz obroke.

Kao i pankreatin, Creon je kontraindiciran za upotrebu u akutnom pankreatitisu ili tijekom pogoršanja hroničnog oblika bolesti.

Pored toga, Creon se ne preporučuje za upotrebu u ranim fazama razvoja pankreatitisa kod pacijenta.

Upotreba Creona ima manje vjerojatnosti da će izazvati nuspojave u usporedbi s primjenom pankreatina.

Aktivne komponente lijeka imaju posebnu površinsku membranu koja im omogućava da dođu do tankog crijeva u probavnom sustavu i počnu djelovati u njegovom lumenu. Ovo svojstvo lijeka je njegova nesumnjiva prednost u odnosu na neka druga slična sredstva.

Sastav aktivnih sastojaka lijeka ne razlikuje se od onih koje su uključene u pankreatin.

Ova dva lijeka pomažu u probavi masti, proteina i škroba koji se nalaze u hrani koja ulazi u probavni trakt. Upotreba Creona omogućava vam djelomično oslobađanje tereta od gušterače. To daje vremena za vraćanje njegove funkcionalnosti.

Tijekom obnove gušterače dolazi do normalizacije procesa proizvodnje oba enzima gušterače ćelijama žljezdanog tkiva organa i stvaranja hormona koji reguliraju metabolizam ugljikohidrata.

Period oporavka omogućava vam da normalizirate nivo ugljenih hidrata u pacijentovoj krvi.

Oba su lijeka međusobno analogni. Njihov sastav omogućuje vam zamjenu jednog lijeka s drugim. Odluku o tome koji se lijek najbolje koristi u određenoj situaciji trebao bi donijeti dežurni ljekar uzimajući u obzir pacijentovo stanje tijela i njegove individualne karakteristike, kao i stadij razvoja insuficijencije u funkcioniranju gušterače ili stadijumu progresije pankreatitisa.

Creon i Pancreatin - u čemu je razlika i sličnost?

Kakva je razlika između Creona i pankreatina i u čemu je sličnost među njima?

Sličnost lijekova među sobom je njihov gotovo identičan sastav, razlika između njih je prisutnost različitih pomoćnih komponenti.

Zbog prisustva identičnih aktivnih sastojaka u oba lijeka, njihov farmakološki učinak na tijelo je identičan.

Uprkos velikoj sličnosti lijekova, postoje značajne razlike koje određuju izbor određenog lijeka u svakoj konkretnoj situaciji.

Razlika između lijekova je sljedeća:

  1. Oblik oslobađanja lijeka (pankreatin se oslobađa u tabletama, a Creon u kapsulama).
  2. Količina glavne aktivne tvari u Creonu i pankreatinu značajno se razlikuje.
  3. Creon s pankreatitisom započinje svoje djelovanje direktno u tankom crijevu, ali pankreatin odmah nakon što ulazi u želudac.

Zbog prisustva ovih razlika, Creon ima jači terapeutski efekat.

Trošak lijekova je puno drugačiji, Creon će biti puno skuplji od svog kolege.

Ako i dalje morate zamijeniti Pancreatin nekim drugim lijekom, onda je bolje odabrati lijek u istoj cjenovnoj kategoriji, to je Panzinorm. Cijena im se praktično ne razlikuje.

Omeprazol se može koristiti kao zamjena za pankreatin.

Šta ljekari savjetuju?

Creon ili pankreatin, koji su bolji za pacijenta, može odrediti samo lekar.

Svi liječnici kažu da samostalno liječiti gušteraču. Zbog toga je bolje odabrati lijekove samo nakon konsultacije s liječnikom.

Ako je pacijent punoljetan, tada zamjena jednog lijeka drugim može proći nezapaženo. Ako govorimo o mlađim pacijentima, takva rotacija sredstava može imati štetan utjecaj na organizam.

Uvijek je potrebno imati na umu da se svi medicinski proizvodi trebaju upotrebljavati strogo prema uputama i čuvati na posebnom mjestu. Bolje je imati frižider. Preporučuje se pregledati upute za uporabu proizvoda i pohraniti ga u skladu s preporukama proizvođača.

Creon se može konzumirati direktno za vrijeme obroka, a pankreatin je najbolje uzimati najmanje 30 minuta prije obroka. Ovom metodom postići će se najbolji učinak upotrebom sredstava u procesu liječenja.

Svako upoređivanje lijekova trebalo bi se temeljiti na određenim podacima o sastavu lijekova, glavnoj aktivnoj tvari i mehanizmu djelovanja na organizam.

Kako liječiti akutni pankreatitis, opisano je u videu u ovom članku.

Niski troškovi i efikasnost

Pankreatin je jeftin lijek - njegova cijena kreće se od 25 do 60 rubalja. za pakovanje. To je pokazatelj cijena jedan od najatraktivnijih faktora koji govori u prilog Pancreatin-u. Svima je poznata takva situacija kad za svečanim stolom još uvijek nemate vremena isprobati sva jela koja su predstavljena dvoru gostiju, a želudac je već pun kapaciteta, čak je i teško disati. Mnogi za takve slučajeve drže Mezim ili Festal pri ruci, ali ne znaju svi da i pankreatin ima sličan učinak, ali mnogo je jeftiniji.

Pankreatin je namijenjen nadoknadi količine enzima potrebnih za probavu hrane u uvjetima njihovog nedostatka - bilo zbog bolesti gušterače, bilo u slučaju prejedanja. Naravno, enzimi koji čine lijek se ne sintetišu umjetno. Preuzeti su iz organizama životinja najbližih čovjeku u strukturi DNK - svinja i goveda.

Pankreatin je kompleks probavnih enzima. U početku izgleda kao prah sive ili žute nijanse, netopljiv u vodi, specifičnog mirisa. Pancreatin se prodaje u obliku tableta.

Zadatak enzima je dobivanje masnih kiselina i glicerina iz masti sadržanih u hrani, aminokiselina iz proteina, monosugar i dekstrina iz ugljikohidrata. Tako se probavni proces normalizuje.

Nuspojave:

  • zatvor
  • alergijske reakcije (naročito kod djece sa cističnom fibrozom).

Ako je lijek propisan za produljenu upotrebu, treba imati na umu da smanjuje apsorpciju željeza. Pankreatin se, ako se propisuje dugotrajno, uzima u kombinaciji s preparatima gvožđa.

Ilustrirajte efikasnost leka Pankreatin svibanj recenzije potrošače.

Svetlana: Kao i mnogi drugi, volim jesti ukusnu hranu. Pogotovo na zabavi kada je na stolu toliko zanimljivih stvari da ti oči široko trče. Ali ako se ne ograničite na hranu, tada, prvo, na kraju ćete pojesti previše i osjećati ćete se loše, a drugo, zdravo, višak kilograma. Uvek imam pankreatin u torbici za takve slučajeve. To vam pomaže da se nosite s velikom količinom hrane i probavljate sve, što znači da ni vi nećete biti debeli. Sigurno su svi vidjeli reklamu za Mezim na TV-u. Pankreatin su isti enzimi, samo što ovaj lijek nije toliko popularan, a proizvodi se u Rusiji. Stoga je manje poznata. Tako se ispostavilo da je akcija ista, ali cijena je nekoliko puta jeftinija.

Olga: Moj sin je pronašao Escherichia coli, a liječnik nam je propisao dva lijeka - laktobakterin i pankreatin. Pankreatin pomaže uspostaviti probavu, ali najviše me obradovala cijena - 60 tableta košta manje od 30 rubalja. Brzo sam se oporavio. Tada sam saznao da se pankreatin preporučuje i osobama koje vode sjedilački način života. Moj suprug je programer, provodi gotovo cijelo vrijeme za računalom i stalno se žali na probleme sa crevima - ponekad zatvor, pa gas. Pozvao sam ga da pije pankreatin, nakon par nedelja sve je ispalo.

Natasha: Nedavno otrovan, ne znam ni šta. Njegovo stanje je bilo - nećete zavidjeti, stomak vam je uvijen, osjećate mučninu, glava vas boli i ispred očiju vidite zečice. Zamolila sam supruga da odem u apoteku po nešto, donio je pankreatin. Odjednom sam pio dvije tablete i nakon pola sata počeo sam ih polako otpuštati. Ispada da sastav ovog lijeka uključuje enzime izvađene iz tijela svinja i krava, pa ih ljudi dobro apsorbiraju.

Za one koji brinu o svom zdravlju

Među enzimskim preparatima za poboljšanje probave je i Creon. Ovaj je proizvod dostupan u obliku mikrokapsula s topljivom ljuskom, tako da njegovo djelovanje ne počinje odmah nakon ulaska u želudac, već već direktno u tankom crijevu, kada se hranjive tvari apsorbiraju. Unutar svake mikrokapsule nalazi se svinjski pankreatin, tj. Enzimski kompleks koji pomaže razgradnji proteina, masti i ugljenih hidrata do „građevinskog materijala“ neophodnog za ćelije ljudskog tela.

Kontraindikacije:

  • preosjetljivost na lijek,
  • akutni pankreatitis,
  • pankreatitis sa hiperfunkcijom gušterače.

Creon se može čuvati u ormariću za lijekove, pri čemu se pazi da direktna sunčeva svjetlost ne padne na njega.I, naravno, trebate zaštititi od djece.

Creon se propisuje i za djecu, može se uzimati tokom trudnoće i dojenja, jer nije bilo negativnih efekata.

Trošak lijekova Creon (recenzije) potrošači o tome mogu se pročitati u nastavku) kreće se od 300 do 600 rubalja. za pakovanje.

Nina: Mojoj bebi nije bilo ni godinu dana kada su nam u crevima nađeni neki patogeni mikrobi. Liječeni su antibioticima, nakon čega je probava uglavnom pošla po zlu. Pedijatar je propisao Creon. Da budem iskren, moji utisci nisu baš dobri. Prvo, vrlo je skupo - 20 kapsula košta gotovo 500 rubalja. Drugo, s obzirom na to da svaka kapsula sadrži dozu za odrasle, morali smo otvoriti svaku kapsulu, podeliti supstancu koja se nalazi u tri dela i uzeti je tako. Da, pomoglo je, ali čini mi se da bi bilo moguće liječiti bebu na jednostavniji način.

Maria: Imali smo disbiozu. Tako se dogodilo da je sina od rođenja dojila, a vještačka mješavina ne sadrži one tvari koje se nalaze u majčinom mlijeku i povećavaju imunitet. Pedijatar nam je propisao Acipol i Creon 10 hiljada. Lijek mi se svidio, liječenje je bilo brzo i jednostavno. Imali smo 8 mikrogranula odjednom, za to sam otvorio kapsulu, prebrojao granule i dodao ih smjesi. Po mom mišljenju, za decu je to najbolji lek za probavne smetnje.

Creon i Pancreatinum: u čemu je razlika?

Dakle, po svom kemijskom sastavu, ovo je praktički ista supstanca - kompleks enzima koji se baziraju na ekstraktima iz gušterače svinja ili krava. Razmotrimo njihove razlike.

Pa ipak - pankreatin ili Creon? Šta je najbolje za pacijenta, samo lekar može utvrditi. Imajte na umu da je za ozbiljnije bolesti Creon pogodniji jer strogo određuje broj enzima, a dejstvo je efikasnije.

Indikacije i kontraindikacije

Kada se propisuju Creon i Pancreatin? Kapsule su propisane za pogoršanje hronične bolesti i u periodima nakon napada pankreatitisa. Proizvod se guta hranom bez žvakanja. Doza se može podijeliti na pola ili u tri dijela. Prvo se proguta neposredno prije obroka, a ostalo uz hranu.

Doziranje je individualno za svaku osobu. Da biste se izliječili, morate se pridržavati ograničenja u hrani, iz izbornika ukloniti nezdravu hranu.

Da biste spriječili smanjenje gibanja u crijevima i povećanje gustoće izmeta, morate piti puno vode.

Nije u potpunosti proučeno kako lijek djeluje na plod u maternici i može li ga piti žena tijekom dojenja. Stoga je bolje da se u ovom trenutku potpuno odustanete od upotrebe lijeka ili se obratite liječniku.

Oba su lijeka dopuštena djeci (Creon, pankreatin, što je bolje, liječnik odluči).

Pankreatin je indiciran u sledećim slučajevima:

  • nedostatak probavne sekrecije kod bolesti hronične prirode,
  • patologija nasljednog porijekla,
  • nakon operacije na probavnom traktu,
  • poremećaji prehrane, jedenje štetne hrane,
  • prije instrumentalnih studija gastrointestinalnog trakta.

Ako je potrebno, pankreatin se može dati bebama od dvije godine. Da biste to učinili, koristite male doze.

Za bebe i starije osobe naznačeno je ako:

  • gušterača ne djeluje dobro zbog urođenih ili nasljednih uzroka (cistična fibroza),
  • postoje patologije organa za varenje (uključujući hronične),
  • oporavak nakon resekcije želuca ili zračenja je potreban,
  • probavni proces mora biti stimulisan zbog prisilnog ograničenja pokretljivosti tijela,
  • ultrazvučni pregled ili rendgenski snimak organa za varenje,
  • redovno se zloupotrebljava štetna hrana.

Lijekovima prethodi izlet liječniku kako bi mu razjasnio dijagnozu i primio sastanke.

Koja je razlika između lijekova

Prije liječenja mora se pažljivo razmotriti izbor lijekova. To ovisi o dijagnozi, težini bolesti, simptomima. Ne smijemo zaboraviti uzeti u obzir pri odabiru ličnosti: ono što jednom pacijentu odgovara može naštetiti drugom. Jedan se lijek malo razlikuje od drugog, još uvijek postoje razlike. Creon i Pancreatin, koja je razlika:

  1. U Creonu je veća koncentracija pankreatina i pažljivo pridržavanje proporcionalnog omjera sastojaka.
  2. Različit broj komponenata.
  3. U opisu pankreatina nije preciziran kvantitativni sadržaj enzima.
  4. Creon se proizvodi u enteričkim kapsulama, a Pancreatin je lijek u tabletama (razlika je u početnoj primjeni).
  5. Glavna supstanca Creona dopire do tankog crijeva. Tu je početak njegovog glavnog utjecaja. Pankreatin na ovom području već slabi svoj rad.
  6. Pankreatin je pogodniji za liječenje blagih probavnih smetnji i prevenciju. Creon - u drugim slučajevima, uključujući ako je potrebno, radikalnu intervenciju.

Sredstva se razlikuju u mehanizmu djelovanja glavnih komponenti.

Prednosti i nedostaci Creon-a

Koji je bolji - pankreatin ili Creon? Odgovor na pitanje je dvosmislen. Koji lijek odabrati, doktor u svakom slučaju odlučuje pojedinačno.

Prilikom odabira lijekova uzimaju se u obzir:

  • opće dobrobit pacijenta i težina bolesti,
  • uzroci bolesti
  • rezultati istraživanja provedenih u laboratoriji,
  • sastav Creon (Pancreatinum).

Creon je otporan na kiselost. Mirno stiže do svih dijelova crijeva, gdje mora ispuniti svoju glavnu funkciju. Sastoji se u olakšavanju razgradnje hrane na jednostavne komponente i u pomoći apsorpciji korisnih elemenata u krv.

Uzimanje lijekova ponekad može proizvesti neželjeni efekat i uzrokovati:

  1. Nelagoda u trbuhu.
  2. Zatvor ili proliv.
  3. Gag refleks.
  4. Svrab i osip na koži alergijske prirode.

U slučaju neželjenih reakcija, lijek se poništava ili zamjenjuje pogodnijim.

Prednosti i nedostaci pankreatina

Glavna prednost Pancreatina je kratkoročni učinak i mogućnost upotrebe njega za sprečavanje poremećaja u probavi.

Loša strana je što kiselina u stomaku ne dozvoljava dubokom dejstvu pankreatina, delom uništava lek. Kao rezultat toga, lijek se koristi da zaustavi neprijatnosti nakon prejedanja ili uzimanja teške ili neobične hrane.

Oba lijeka je lako kupiti u bilo kojoj ljekarni bez recepta. Ovo samo potvrđuje njihovu sigurnost. Ali kao i bilo koji drugi lijek, njihova se upotreba ne može tretirati s nepažnjom. Kontraindikacija je malo, a popis neželjenih reakcija je mali, ali oni su prisutni.

Ne možete sami odabrati lijek. Iako se Creon i pankreatin ne razlikuju mnogo, ako nisu pravilno propisani, možete naštetiti organizmu.

Koji se zaključci mogu izvući

Uprkos sličnosti lijekova, izboru se mora pristupiti uzimajući u obzir dijagnozu koju je postavio liječnik i karakteristike ljudskog tijela. Ako utvrdite neželjene posljedice uzimanja lijeka, potrebno je konzultirati liječnika.

Odabir lijeka na osnovu savjeta prijatelja, poznanika i recenzija objavljenih u različitim izvorima strogo je zabranjen. Šteta od čak i najbezopasnijih lijekova može biti nepopravljiva. Da biste ga se kasnije riješili, morat ćete potrošiti puno vremena i truda.

Pogledajte video: Šta odabrati za psa ? Am , povodac ili ogrlicu . Natalija Vasiljević (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar