Zaslađivači za dijabetičku djecu

Šećer se skriva ne samo u posudi sa šećerom. On se nalazi u mnogim proizvodima koje beba jede svaki dan. Previše šećera je štetno. Naučite kako pravilno nahraniti bebu.

Da li ste se ikad zapitali koliko šećera jede vaša beba? Kolačići, slatkiši, marmelada ... - znate da su glavni izvor šećera slatkiši. Zato se trudite da ne pretjerate sa njihovim brojem. Ali šećer se nalazi i u sokovima, i u žitaricama, i u pecivima, i u voćnim jogurtima, koje beba jede s užitkom. Čak i u onim proizvodima koji se teško mogu nazvati slatkim. Na primjer, u kečapu, kruhu ili ... u kobasicama! Šećer dodajete i čaju i jelima koja kuhate. Kad brojite, ispada da će vaša beba jesti do dvije desetine žlica šećera dnevno! Ali njegova prekomjerna zaliha dovodi do propadanja zuba, prekomjerne težine i dijabetesa.


Kladite se na dobru energiju

Nažalost, djeca se brzo naviknu na slatkiše. To je prvi ukus koji mogu prepoznati čak i u majčinom stomaku. Majčino mleko je takođe slatko. Nemoguće je potpuno odbiti dijete od ovog ukusa. Ali to ne biste trebali učiniti. Dovoljno je ograničiti količinu šećera u ishrani, naviknuvši bebu na zdrave slatkiše. Šećer, kao što znate, daje tijelu energiju. A dijete raste, a ta energija mu treba više.

Ali šećer je drugačiji. Sigurno se desilo da nakon šetnje beba nije imala apetit, te je odbio ručak. To je zato što je dijete tokom šetnje pojelo kolačiće ili popilo sok.

Slatkiši i zaslađena hrana sadrže modificirani šećer koji nema hranjivu vrijednost. Trenutačno ga apsorbira tijelo, brzo povećava razinu glukoze u krvi i daje osjećaj sitosti. Nažalost, vrlo kratko vrijeme. Nakon što pojede slatku rolu, dijete će odmah poželjeti pojesti nešto drugo.

Stvari su drugačije sa šećerima, koje tijelo apsorbuje postepeno. Potpuno se prerađuju u energiju potrebnu da bi čovjek funkcionirao, ne daju iluzorni osjećaj sitosti. Zdravi šećeri nalaze se prvenstveno u povrću, integralnom kruhu i orasima. Bolje je dati djetetu komad žitarice s marmeladom nego muffin s marmeladom. Da biste napravili prvi korak prema ograničavanju modifikovanih šećera, morate ukloniti bijeli šećer iz prehrane vašeg djeteta. Ne stavljajte šećer u čaj, kompote ili voćni kašu. U šetnju uzmite mineralnu vodu bez plina ili običnu kuhanu vodu umjesto slatkog pića. A kad pečete pitu, stavite samo polovinu količine šećera koja je potrebna po receptu.

Za užinu

Nutricionisti preporučuju razumnu dozu slatkog voća. Ali šećer u voću je prirodnog porijekla, nije izvor praznih kalorija. Još je gore sa sokovima koji obično sadrže zaslađivač. Da bi sokovi bili manje kalorični, razrijedite ih vodom. Voće je vrijedan izvor vitamina, mineralnih soli i vlakana. Ovo je sjajna alternativa slatkišima.

Umjesto da djetetu date kolačić ili slatkiše, ponudite mu krišku jabuke, banane ili šargarepe. Šljive od šljive, suhe marelice, grožđice mogu djelovati kao slatkiši. Sušeno voće, koje se prodaje u ambalaži, konzervirano je sumpornim spojevima. Ali je i dalje bolje od slatkiša. Klinac će rado drobiti čips od sušenih jabuka, krušaka, banana, čak i mrkve i repe.

Ne zaboravite da se sušeno voće smatra jednom od pet preporučenih dnevnih obroka voća i povrća.

Ograničenje šećera nije samo odricanje od slatkiša i bijelog rafiniranog šećera. To je takođe ograničenje ukupnog dnevnog unosa šećera. Drugim riječima, trebate odabrati hranu koja sadrži što manje modificiranog šećera ili, još bolje, tamo gdje ga uopće nema.

Dajte svom djetetu hranu prirodnog ukusa, poput jogurta, mlijeka ili skute. Pokušajte izbjegavati mliječne proizvode s voćnim prelivima - oni obično sadrže previše šećera. Možete dodati 1 kašiku prirodnog jogurta ili sira. džemovi sa niskim šećerom. Umjesto gotovih kukuruznih pahuljica u šećeru, odaberite prirodnu granolu ili zobene kaše. U njih možete dodati komade voća (svježeg, osušenog) ili orašastih plodova. Kečap zamijenite paštetom od rajčice koja ne sadrži ni šećer ni sol. Ako nema svježeg voća, koristite smrznuto. S vremena na vreme beba može jesti konzervirani ananas ili breskve. Konzervirano voće kupujte samo u vlastitom soku, a ne u sirupu.

Bijelu koru zamijenite raži, najbolje uz dodatak sjemenki bundeve ili suncokreta. Umjesto slatkog zrnatog čaja, ponudite svom djetetu voće. A ako date komad čokolade, odaberite gorku (ona je dobre kvalitete s visokim udjelom kakaa).

Najbolji način za kontrolu količine šećera u bebinoj prehrani je da sami napravite slatkiše od prirodnih sastojaka. Od svih pekarskih proizvoda, proizvodi od kvasca od kvasca sadrže najmanje šećera. Bez praška za pecivo, umjetnih boja i ostalih nekorisnih komponenti. Komad torte s kvascem s porcijom prirodne skute ili voća bit će prekrasan popodnevni zalogaj za bebe. Bilo bi korisnije kupovati kolače od kolača ili zobene kaše koje ste pekli. Domaći džem ili žele je puno ukusniji od onoga što se prodaje u supermarketu. Pogotovo ako ste ga skuhali iz seoske žetve.

Pomiješajte bilo koje voće sa ledom i malo šećera - i spremni ste za sjajan lagani sladoled. A ako je stavite u čaše s jogurtom, stavite je u svaki štapić i ostavite u zamrzivač na 4 sata, dobit ćete pravo remek-djelo. Vaša beba će biti oduševljena!

Kalorijekcal: 400

Vjeverice, g: 0,0

Masti, g: 0,0

Ugljikohidrati, g: 100

Glikemijski indeks - 9 - ove informacije bile su na pakovanju. Za sorbitol se kaže da se nalazi u mnogim voćem i bobicama. Izgleda poput bezbojnog pudera. Po svojstvima je slična fruktozi, ali s jedne strane jedan plus s druge ne može biti mnogo.

Kalorijekcal: 400

Vjeverice, g: 0,0

Masti, g: 0,0

Ugljikohidrati, g: 100

Glikemijski indeks — 9

Vrlo sličan sorbitolu i po izgledu i po svojstvima. Jedina razlika je što je slađi od sorbitola, a ovo je, po mom mišljenju, poželjnije, jer trebate dodati manje. Ali mi još uvijek kontroliramo količinu, baš poput sorbitola.

Na internetu sam našao drugi zaslađivač, ali nisam ga pronašao na policama trgovina, nego sam ga pronašao u ljekarni.

Kalorije, kcal: 0?

Vjeverice, g: 0,0

Masti, g: 0,0

Ugljikohidrati, g: 0,0

Glikemijski indeks — 0?

Pogledajte ove opcije! jedan glikemijski indeks vrijedi što! Šta je ovo stevija?

Stevia je prirodni zaslađivač. Ova biljka je porijeklom iz Južne Amerike. Njegov ekstrakt listova je izuzetno topiv bijeli prah koji je 300 puta slađi od šećera. Prašak stevije otporan je na vrućinu, nema hranjivu vrijednost i štetne sporedne efekte, ne utječe na šećer u krvi. Od lijepih osobina: snižavanje krvnog tlaka, antiseptički i antifungalni učinci, normalizacija metabolizma.

Ali šta odabrati? Pogledajmo štetu koju ti zaslađivači mogu učiniti.

U sorbitolu i ksilitolu to su kako slijedi

  • Mnogo kalorija
  • Može prouzrokovati crevne poremećaje
  • Može povećati tjelesnu težinu.

  • Povećava tjelesnu težinu
  • Postoji rizik od razvoja bolesti kardiovaskularnog sistema.

Fruktoza je mnogo slađa od sorbitola i zato ju je za istu slatkoću potrebno manje popiti, s obzirom na činjenicu da morate kontrolirati količinu fruktoze vjerovatno bolju od sorbitola. Praktično nema ograničenja upotrebe fruktoze. Potrebno je kontrolirati količinu XE i količinu primijenjenog inzulina, ali ne zloupotrebljavati ga, jer učestalo i nekontrolisano konzumiranje fruktoze može izazvati stvaranje toksičnih procesa u jetri.

U steviji postoji i niz nuspojava koje su opetovano primijećene kod ljudi s individualnom netolerancijom na biljne komponente. Potrebno je pažljivo nadzirati reakciju vašeg tijela i pridržavati se nekih pravila, naime, steviju treba unositi u prehranu postepeno, u malim porcijama, a tokom konzumiranja mlijeka i ove slatke biljke može doći do proljeva. Ali je li glikemijski indeks jednak nuli? Je li teško vjerovati da je to istina?

Od svega što sam pronašao u trgovinama, volim steviju, ali postavlja se i pitanje cijene, evo i cijena u našim trgovinama za ove zaslađivače.

FruktozaSorbitolKsilitolStevia
96 rub / 250 grama210 rub / 500 grama145 rubalja / 200 grama355 rub / 150 grama

Ali sve gore navedeno ne doprinosi nedvosmislenom odabiru jedne stvari. Zato se tačan odgovor može dati tek nakon što isprobate sve. Jedino što im je zajedničko jeste potreba da se kontrolira količina potrošnje kako se ne bi pretjerano naškodilo tijelu.

Šteta za šećer

Rastuće tijelo treba ugljikohidrate, stvarno mu treba glukoza, koja pomaže da se normalno razvija, ali ne i šećer. To je zbog činjenice da su potencijalne koristi šećera izuzetno male, ali vjerojatnost negativnih posljedica je velika.

Šećer nepovoljno utječe na stanje gastrointestinalnog trakta, doprinosi neravnoteži normalne mikroflore. Korisni mikrobi umiru, uslijed čega dolazi do pojačane aktivnosti uvjetno patogene mikroflore, koja izaziva razvoj disbioze, pojačano stvaranje plinova, labavu stolicu.

Slatkiši destruktivno djeluju na neformirani centralni nervni sistem, što dovodi do promjene u ponašanju bebe. Postaje previše razdražljiv, razdražljiv, često se otkrivaju tantrumi, a ponekad i agresija. S vremenom beba neće pitati, već zahtijevati slatkiše, odbijajući normalnu hranu zbog „poremećene“ percepcije hrane.

Štetni šećer u detinjstvu:

  • Višak šećera u prehrani dovodi do viška kilograma, može izazvati dijabetes, dijatezu, pa čak i „alergije“,
  • Rani gubitak zuba, što dovodi do malokluzije u budućnosti,
  • Snižavanje barijerskih funkcija tijela, slabljenje imunološkog sistema,
  • Metabolički i metabolički procesi u tijelu su poremećeni, kalcij se ispire, što je izuzetno potrebno za rastuću bebu.

Ako djetetu dajete slatkiše, tada se primjećuje brza ovisnost koja se može transformirati u psihološku i fiziološku ovisnost.

Pedijatri smatraju da je davanje šećera djetetu u prvoj godini života velika greška svih roditelja. U pravilu za to postoji samo jedan razlog - djeca odbijaju jesti. S vremenom slatka hrana postaje norma u ishrani, što djetetu ne omogućava da se prilagodi prirodnom ukusu proizvoda - otkriva se ovisnost o slatkišima, kojih se u odrasloj dobi teško riješiti.

Alergija na šećer

Ako je dijete dijabetično, tada iz prehrane treba isključiti šećer iz zdravstvenih razloga. Ali, potpuno bez slatkiša nije opcija, pa ga mnogi pokušavaju zamijeniti za zaslađivače.

U potrazi su za nadomjestkom šećera i alergičnim roditeljima. Medicinska praksa odbacuje vjerovatnoću razvoja alergijske reakcije direktno. No, šećer nije samo prah u posudi sa šećerom, nego i tvar koja se nalazi u mnogim namirnicama.

Kada slatka komponenta uđe u organizam s proizvodom, alergijska reakcija se manifestira na protein ili drugu tvar, a šećer djeluje kao katalizator koji ga pojačava. Takođe provocira procese fermentacije i propadanja u crevima, što dovodi do različitih simptoma.

Brojna su istraživanja potvrdila da će, ako je jednogodišnje dijete alergično na bilo šta i dati mu šećer, posljednja komponenta pojačati kliničke manifestacije alergijske reakcije.

Etiologija slatke alergije u djetinjstvu zasniva se na pojedinačnim faktorima i njihovim kombinacijama:

  1. Genetska predispozicija.
  2. Tokom trudnoće, žena je pretjerano voljela kolače, kolače i slatkiše.
  3. Sistematično hranjenje beba slatkim žitaricama i drugim jelima.
  4. Loši ekološki uslovi.
  5. Parazitske bolesti, crevna disbioza.
  6. Hormonska neravnoteža na pozadini puberteta.

Ako se šećer ne može u potpunosti isključiti, mora se zamijeniti zaslađivačem koji nije sposoban djelovati kao katalizator alergija.

Prirodni zamjenici šećera

Prirodni zaslađivači mogu se koristiti kao alternativa običnom granuliranom šećeru, ali oni sadrže visoku kaloriju. Koriste se u prehrambenoj industriji za proizvodnju pekarskih proizvoda, slatkiša, sokova, džemova.

Glukoza je brzi ugljikohidrat. Bogata je malinama, jagodama, bananama, grožđem i sjemenkama grožđa. Alat je dostupan u obliku otopine i tablete, može se kupiti u ljekarni. Ne preporučuje se bebama.

Smeđi šećer čini se da je nerafiniran proizvod koji ima specifičan ukus i miris. Napravljen je od šećerne trske.

Kako je čišćenje proizvoda u tvornici minimalno, u njemu se skladište određene mineralne komponente:

U šećeru od trske sadrži vitamine skupine B. Prisutnost vitamina i minerala jedina je prednost praha. Vjeruje se da ova opcija ne doprinosi dobivanju viška kilograma, ali to nije tako. Njegov kalorični sadržaj iznosi više od 350 kilokalorija na 100 g. Sastav trsnog šećera ne jamči potpuno odsutnost štetnih kemijskih komponenti, često njegovo konzumiranje izaziva alergijske reakcije kod djece.

Fruktoza se ekstrahira iz bobica i voća, ima nekoliko prednosti nad bijelim šećerom:

  1. Ne povećava šećer u krvi.
  2. Da bi se proizvod apsorbovao, inzulin nije potreban, odnosno, nema opterećenja na gušterači.
  3. Fruktoza ima tendenciju razgradnje do glukoze, koja nadoknađuje rezervu energije u tijelu i na glikogen, koji se nakuplja u jetri - ako se otkrije manjak ugljikohidrata, nadoknađuje njihov nedostatak.
  4. Karakterizira ga slađi i izraženiji ukus.
  5. Rizik od problema sa zubima smanjuje se za 25%.

Fruktoza izgleda kao dobra alternativa redovnom šećeru, ali s umjerenom i nepravilnom primjenom za djecu.

S sistematskim zaslađivanjem dječije hrane dijete postaje ovisno o slatkišima.

Sintetički zaslađivači

Na policama trgovina možete pronaći mnoge umjetne zamjene šećera. To su Sladi, Fit parada, Eritritol, Sukraloza, Saharin itd. Njihova popularnost svakodnevno dobija na značaju zbog slatkog ukusa na pozadini nedostatka kalorijskog sadržaja.

Sva ova sredstva dopušteno je djeci konzumirati ako imaju povijest dijabetesa. Za hranjenje djeteta koje nema zdravstvenih problema upotreba je strogo zabranjena. Na ambalaži gotovo svakog lijeka piše kontraindikacija - dječja dob.

U nekim situacijama ne postoji alternativa - prirodni nadomjestci nisu pogodni iz različitih razloga, stoga je potreban sintetički proizvod da bi se zadovoljila potreba za slatkom hranom.

Samo pedijatar može preporučiti određeni zaslađivač, uzimajući u obzir karakteristike određenog djeteta. Možete ga koristiti samo s vremena na vrijeme, a doza za bebu je tri puta manja nego za odraslu osobu.

Kako zamijeniti šećer za djecu?

Najteže je zaštititi dijete od slatkiša ako pohađa vrtić. U ovom trenutku bake i djedovi „napadaju“ slatkišima i čokoladama.A u vrtiću je teško odoljeti slatkišima koje nudi drugo dijete.

Najsigurnija zamjena za dijete bit će orijentalni slatkiši. To uključuje kozinaki, halvu, turski užitak. Dozvoljeno je djeci davati zobene pahuljice i nemasne kolačiće, a bolje je kuhati ih sami kod kuće, zamjenjujući šećer sušenim voćem.

U dječiji jelovnik možete uključiti takvo sušeno voće: smokve, grožđice, suve šljive i suhe marelice. Ako beba ima povijest alergije, onda takva preporuka nije prikladna. Kada se dijagnosticira dijabetes, nužno se prati reakcija tijela na konzumaciju određenog sušenog voća.

Šta drugo može zamijeniti šećer djetetu? Dozvoljeno je dati sljedeće:

  • Domaća peciva s voćem i bobicama. Ako gotov proizvod umotate u svijetlu ambalažu, izgledat će još bolje od kupljenih bombona,
  • Samostalna voćna mliječ bez šećera. Ima svijetle boje i prirodan ukus, ne nanosi štetu organizmu. Takvoj ćeliji dodaju se pune bobice, pinjole, bademi itd.
  • Od svježih jabuka možete napraviti domaću marmeladu ili marshmallows - prekrasnu i zdravu zamjenu za kupljene slatkiše i čokolade,
  • Skutina od sira s malo šećerne trske.

U svakom slučaju, nemoguće je potpuno zaštititi bebu od konzumiranja granuliranog šećera, jer svi prehrambeni proizvodi sadrže jednu ili drugu količinu ove komponente. Može se naći u skuti, jogurtima, gaziranim pićima.

Umjetna zamjena za šećer ne preporučuje se djeci, njihovi utjecaji na organizam nisu proučavani, pa mogu dovesti do različitih posljedica. Također je vrijedno uzeti u obzir da se za proizvodnju različitih proizvoda koriste sintetička sladila. Stoga morate pažljivo pročitati sastav na pakovanju prije nego što ga date djetetu.

Opasnost od šećera opisana je u videu u ovom članku.

Šta može zamijeniti šećer u vašoj prehrani?

Već iz škole znamo da je šećer štetan. Jedinice su u stanju postati asketi, gotovo potpuno eliminirajući slatku hranu iz ishrane. Ali niko vas ne prisiljava da napustite uobičajeno i ukusno, čak i s gubitkom kilograma - tu je korisna ili barem manje štetna zamjena za šećer. Među prirodne i umjetne zamjene su med, stevija, javorov sirup s dekstrozom itd.

Šta je šećer i njegov uticaj na organizam?

Šećer je kućno ime saharoze. Odnosi se na ugljene hidrate koji daju tijelu energiju. U probavnom traktu saharoza se razlaže na glukozu i fruktozu.

U kristalnom obliku, šećer se proizvodi iz šećerne trske i šećerne repe. Nerafinirani, oba proizvoda su smeđe boje. Rafinirani proizvod ima bijelu nijansu i pročišćavanje od nečistoće.

Zašto se ljudi toliko privlače slatkišima? Glukoza potiče sintezu serotonina - hormona radosti. Stoga se mnogi u stresnim situacijama privlače čokolade i slatkiše - lakše je nositi se s emocionalnim problemima s njima. Uz to, glukoza pomaže u neutraliziranju negativnih učinaka toksina.

Na tome se pozitivni učinak bijelog šećera završava. Ali negativni aspekti povezani s prekomjernom upotrebom ovog proizvoda su čitav spisak:

  • metabolički poremećaj
  • smanjen imunitet,
  • povećani rizik da postanete žrtva kardiovaskularne bolesti,
  • gojaznost
  • povećan rizik od dobijanja dijabetesa,
  • problemi sa zubima i desni
  • Manjak vitamina B
  • alergije
  • povećanje holesterola u krvi.

Šećer je sličan drogama. Živčani sistem se brzo navikava na slatkiše, a napuštanje uobičajenih doza proizvoda veoma je teško. Dakle, trebate potražiti pomoć od zamjena.

Sa čim može zamijeniti bijeli šećer?

Postoje mnoge alternative šećeru. Nisu sve opcije izuzetno korisne. Ali u svakom slučaju, uz pomoć nadomjestaka, možete smanjiti štetu nanesenu tijelu.

Prvo što mi padne na pamet kad razmišljamo o zamjeni rafiniranog šećera je med. Zapravo, ovo nikako nije besprijekorna alternativa. Za razliku od "bijele smrti", pčelinji proizvod ima korisne tvari - vitamine C i B, željezo, kalij i mnoge druge elemente u tragovima. Med se odlično nosi s virusima i bakterijama, pa se koristi u borbi protiv bolesti.

Tako treba postupati - kao s drogom. Zbog činjenice da su "proizvođači" meda pčele, proizvod ne postaje manje sladak i štetan. Prosječan postotak šećera u medu je 70%. Iznos može doseći i do 85%. Drugim riječima, žličica meda (s uslovnim slajdom) u tom je smislu otprilike jednaka žličici šećera bez klizača.

Uz to, jantarni proizvod je kaloričan. U nastojanju da smršate, trebate se ograničiti u tome. Zaključak je da upotrebom meda postižemo znatne koristi, ali štetu ne možemo u potpunosti izbjeći.

Mnogi su nutricionisti uvjereni da je stevija jedan od najboljih zaslađivača. Listovi biljke su vrlo slatki, iako se njihova potrošnja ne odražava skokom glukoze u krvi. Ogromni plus ove mogućnosti je i nepostojanje nuspojava. Stevia se uspješno koristi u proizvodnji hrane za bebe - potpuno je sigurna.

Ali postoje i nedostaci. Korisna zamjena za šećer zahtijeva naviku. Biljka ima karakterističan okus, a ako pojedete previše listova, možete naići na gorčinu. Da biste pronašli svoju dozu, trebate eksperimentirati.

Uz to, slastičarima sa ovom biljkom nije lako. Stevija može zasladiti pecivo, ali ga ujedno čini i previše voluminoznim. Ali uz čaj ili kafu, lišće se odlično kombinira.

Da biste zamijenili žličicu šećera, trebate:

  • četvrtina čajne kašike mlevenih listova biljke,
  • steviozid na vrhu noža,
  • 2-6 kapi tečnog ekstrakta.

Agave sirup

Agave kalorični šećer. Zloupotreba sirupa dovodi do viška holesterola. Pa ipak, ova zamjena je korisnija od originala. Agava ima nizak glikemijski indeks - za razliku od šećera, proizvod tijelo polako apsorbuje. Sirup je odličan za vegetarijance, jer je 9/10 sastavljen od fruktoze.

Za pečenje to takođe nije opcija. No, s pićima se proizvod savršeno kombinira. U obliku sirupa, agava se može piti, ali samo razrijediti vodom. 100 g agave sadrži 60-70 g šećera. To jest, u jednoj i pol kašike. nektar je oko kašičica rafiniranog šećera.

Javorov sirup

Za razliku od Sjeverne Amerike, kod nas nije baš popularna. Trošak proizvoda također ne doprinosi njegovoj distribuciji na našim geografskim širinama. Ali to je samo slučaj kada vrijedi preplatiti. Pros od sirupa:

  • umjesto malo korisne saharoze, "javor" sadrži svoju alternativu - dekstrozu,
  • veliki broj polifenola i antioksidanata, sirup se koristi kao profilaktičko i terapijsko sredstvo - pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa itd.
  • veliki broj minerala
  • glikemijski indeks jednak je onom meda, ali za razliku od potonjeg, javorov nektar gotovo da nema kontraindikacija.

Proizvod se može koristiti u pripremi bilo kojeg jela. Pri toplinskoj obradi ne gubi svojstva. Istina, većina Rusa će se morati naviknuti na karamel-drvenastu aromu sirupa.

Udio u odnosu na rafinirani šećer u ovom je slučaju približno isti kao za agavin sirup.

Umjetni zaslađivači

Sintetičke supstitucije za tijelo nemaju drugu vrijednost osim psihološke. Nijedan od njih nije apsorbiran u potpunosti.

Slatki ukus umjetnih alternativa dovodi do refleksa - tijelo očekuje unos ugljikohidrata. „Pogodivši“ da je prevaren, tražit će normalan obrok - nastupiće glad.

Stoga bi gubitak kilograma, računajući na nedostatak kalorija, trebalo dobro odmjeriti za i protiv.

Značajke nekih zamjena:

  • saharin - sadrži kancerogene tvari i može naštetiti probavnom traktu,
  • aspartam - dovodi do porasta otkucaja srca, glavobolje, trovanja hranom,
  • ciklamat je dobra pomoć u borbi protiv masnoća, ali može izazvati zatajenje bubrega,
  • sukrazit - sadrži toksine.

Umjetna zamjena šećera je desetina i stotina puta slađa od izvorne tablice. Stoga pri korištenju tih opcija govorimo o miligramima.

Šećerni alkoholi

Drugo ime su polioli. Spadaju u posebnu kategoriju slatkih tvari. Kako su, u stvari, niskokalorični zaslađivači, na hemijskom nivou polioli su alkoholi.

Prednosti za tijelo:

  • malo kalorija
  • spora i nepotpuna apsorpcija - verovatnoća telesne masti je mala,
  • Dobra alternativa rafiniranom šećeru za dijabetičare - inzulin gotovo da nije potreban za apsorpciju poliola.

Šećerni alkoholi se u svom prirodnom obliku nalaze u povrću, bobicama i voću. U umjetnim - u mnogim prehrambenim proizvodima (od sladoleda do žvakaćih guma), u nekim lijekovima, higijenskim proizvodima.

Polioli su gotovo potpuno sigurni. Čak se dodaju u ispiranje usta - komponente ne izazivaju propadanje zuba. A slatkoća alkohola je promjenjiva - unutar 25-100% slatkoće bijelog šećera. U mnogim slučajevima, da bi dobili svjetliji ukus, proizvođači kombiniraju alkohole sa sintetičkim nadomjescima - saharinom ili aspartamom.

Fruktoza je jedna od komponenti šećera. Kao i glukoza, to je i monosaharid. Posebnost fruktoze je relativno sporo apsorpcija, ali i brza probava. Supstanca se uglavnom dobija iz meda, voća i bobica.

Prednosti ove opcije:

  • nizak sadržaj kalorija
  • mogućnost konzumiranja dijabetičara i osoba sklonih dobijanju kilograma,
  • nema negativnih efekata na zube,
  • energetska vrijednost - fruktoza se "propisuje" sportašima i ljudima čiji je rad povezan s povećanom fizičkom aktivnošću.

Fruktoza je indicirana i za trudnice. Tvar je u stanju do neke mjere neutralizirati karakteristične neugodne simptome - mučninu, povraćanje, vrtoglavicu.

Dnevna norma komponente je 20-30 g. Zloupotreba može izazvati pojavu niza bolesti. Što se tiče odnosa fruktoze i bijelog šećera, monosaharid je približno dvostruko slađi. Zamijeniti tsp Rafinirani čaj zahtijeva pola kašičice fruktoze.

Cane šećer

Smeđi kolor bijeli rafinirani šećerni trs. Energetska vrijednost našeg uobičajenog šećera od repe i šećerne trske su iste. Ako uporedite stepen slatkoće, onda je takođe slično. Ali u oba slučaja može varirati u određenim granicama - ovisno o veličini kristala i drugim faktorima.

Upotreba „trske“ je u prisustvu brojnih minerala i elemenata koji nisu u rafiniranom proizvodu. Zahvaljujući tome, šećer iz trske pomaže u regulaciji metabolizma, jačanju koštanog tkiva, normalizaciji probavnog trakta, krvožilnog i živčanog sistema.

Opseg smeđeg šećera je ogroman - koristi se snagom i glavnom u pripremi konditorskih proizvoda dizajniranih za blagotvorno dejstvo. Ali morate biti na oprezu - lažni su proizvodi od cvekle u boji.

Sušeno voće i voće

Voće je prirodni izvor šećera. U tabeli - količina šećera u voću:

Voće / bobiceKoličina šećera (g / 100 g voća)
Datumi69,2
Šipak16,5
Grožđe16,2
Banane12,2
Trešnje11,5
Mandarine10,5
Jabuke10,4
Šljive9,9
Kruške9,8
Narandže9,35
Ananas9,25
Marelice9,2
Kivi8,9
Breskve8,4
Gooseberry8,1
Dinja8,1
Crvena i bijela ribizla7,3
Grejpfrut6,9
Lubenica6,2
Maline5,7
Jagode4,6
Limun2,5

Sledeća tabela prikazuje sadržaj šećera u sušenom voću:

Sušeno voćeKoličina šećera (g / 100 g voća)
Datumi65
Ražine59
Suhe marelice53
Smokve48
Šljive38

Koje će opcije biti najkorisnije?

Najbolja zamjena za prirodni šećer su voće, bobice i suho voće. Priroda je pokušala tako da dobijemo potrebne elemente u gotovom obliku. Štaviše, prirodni darovi sadrže tvari koje djelomično neutraliziraju štetne učinke „slatkiša“.

Kao zaslađivač, listovi stevije su dobra opcija. Biljka se može uzgajati na vašem prozoru. Slastičarima je prikladno zamijeniti rafinirani javorov sirup.

Oni koji imaju poseban rizik za dijabetičare imati će koristi od fruktoze. Agavin sirup, poput stevije, pogodan je za zaslađivanje pića. Med se tradicionalno koristi kao lijek.

Ali mala količina pčelinjeg proizvoda je korisna.

Ostale opcije se preporučuju za upotrebu prema situaciji. U svakom slučaju - čak i kada je riječ o plodovima - trebate izbjegavati nezadovoljstvo. Inače, koristi alternative prije ili kasnije će se pretvoriti u negativne.

Na klasičnoj verziji svjetlost se nije konvergirala u klin. Preporučuje se isprobati razne zamjene i pronaći onaj koji najviše odgovara vašem ukusu.

Pretplatite se na naš kanal u Telegramu! https://t.me/crossexp

Koji je najbolji način zamjene šećera s djetetom, kojim zaslađivačem?

Šećer poboljšava raspoloženje, daje energičnost i snagu, nabije pozitivnom energijom i poboljšava rad mozga. Ali slatka hrana u ishrani treba biti umjerena, jer prekomjerna konzumacija dovodi do različitih komplikacija.

Medicinski stručnjaci ne preporučuju davanje šećera djeci mlađoj od tri godine, a nakon 3 godine dozvoljena je samo ograničena količina - ne više od žličice dnevno.

Kako zamijeniti šećer za dijete? Ovo pitanje zanima mnoge roditelje čija djeca zbog određenih bolesti - dijabetesa, alergija, ne mogu konzumirati šećer. Sada postoji mnogo zamjena, ali njihova sigurnost je u pitanju i šteta može premašiti očite koristi.

Pogledajmo zašto su slatkiši štetni za bebe, a koje zaslađivače za djecu mogu koristiti?

Kada se djeci može dati šećer i u kojoj količini?

Čini se da glavni izvor slatkoće u ishrani nije imao saveznika. Nutricionisti, pedijatri, endokrinolozi, stomatolozi, pa čak i psiholozi jednoglasni su u svom mišljenju - šećer donosi štetu djeci i prijeti ozbiljnim bolestima. Ali što oštrije tvrdnje zvuče, postavlja se sve više pitanja: „U kojoj dobi se šećer može dati prvi put i koliko, kako ga zamijeniti, i šta je, u stvari, problem?“

Upoznajte bijeli šećer

Bijeli šećer, karakterističan za naše posude sa šećerom, naziva se rafinirani šećer. Kristali duguju svoju bjelinu dubokim čišćenjem sirovina (repe ili trske), što posebno dovodi do smanjenja hranjivih vrijednosti.

U tom se procesu nečistoće uklanjaju, sačuvan je samo slatkast okus i visok udio kalorija (do 398 kcal na 100 g).

U svakodnevnom životu, bijeli šećer se naziva i saharoza i koristi se kao dodatni sastojak za pripremu svih vrsta jela.

Saharoza, ulazeći u tijelo, gotovo se trenutno razgrađuje na glukozu i fruktozu. Ulazeći u krv, glukoza potiče proizvodnju hormona pankreasa - inzulina.

Pod njegovim utjecajem slatki proizvod tijelo koristi za proizvodnju energije, a nenajavljeni dio se taloži u masnom tkivu.

Brz porast glukoze u krvi praćen naglim padom ima niz negativnih aspekata.

Takvi skokovi mogu se uporediti sa stresom za detetovo telo, kada pankreas počne da radi u "hitnom" režimu.

Ako se obitelj redovito upušta u hirove slatkog zuba, s vremenom postoji prijetnja kršenjem metabolizma ugljikohidrata, što dovodi do prekomjerne težine i dijabetesa. A ovo je samo vrh rafiniranog ledenog brijega.

Šteta za djecu

Mobilnom i rastućem djetetu potrebni su ugljikohidrati, ali potrebni su mu glukoza, a ne rafinirani šećer koji:

  • Negativno djeluje na crijevnu mikrofloru. Suzbijaju se korisne bakterije, odričući se svojih položaja patogenih, što dovodi do disbioze, nadimanja i nestabilne stolice.
  • Destruktivno djeluje na funkcije centralnog nervnog sistema. Ponašanje djeteta se mijenja.Postaje izuzetno uzbudljiv, razdražljiv, histeričan i ponekad agresivan.
  • Uz višak, proizvod se taloži u obliku masnih naslaga, dodajući višak kilograma i prijeti pretilošću ili razvojem dijabetesa.
  • Predstavlja rizik za zdravlje listopadnih i budućih trajnih zuba uslijed karijesa. A rani gubitak zuba dovodi do malokluzije.
  • Smanjuje imunitet, inhibira zaštitnu funkciju bijelih krvnih zrnaca. Nekoliko sati nakon uzimanja slatkog, imunološka odbrana slabi za pola.
  • Šteti mineralnom metabolizmu ispiranjem kalcijuma iz tijela i uskraćuje bebi značajan dio B vitamina.
  • Potiče brzu ovisnost o slatkišima, pretvarajući se u ovisnost, inače u ovisnost. Budući da šećer u dječjoj hrani aktivira proizvodnju endorfina (hormona zadovoljstva), dijete ne želi samo dobiti slatki proizvod, već ga i zahtijeva.

Izvještaj WHO-a i globalna rješenja

Porast bolesti uzrokovanih povećanim unosom šećera zahtijeva od WHO-a odlučujuće mjere.

Od 2003. godine, kada je prvi put predstavljeno izvješće o mjerama za smanjenje dnevnog unosa šećera za 10%, započela je borba protiv problema.

Nutricionisti inzistiraju na tome da je 10 g šećera za zdravu osobu dnevno dovoljno i bezopasno za tijelo, a norma za djecu trebala bi biti 3 puta niža.

Na pozadini brojnih protivnika, švicarska kompanija Nestle zauzela je dostojno mjesto u ovom pitanju, od 2007. konstantno smanjuje količinu šećera u proizvodima za djecu. Pre neki dan su njeni predstavnici izvijestili o novom znanstvenom proboju koji će omogućiti da od 2018. godine nivoi šećera smanje za 40% u KitKat barovima i Aero poroznoj čokoladi, a da ne žrtvuju ukus.

Starosna ograničenja

Ljekari snažno ne preporučuju bebama davati šećer u prvoj godini života. Grudi dobro odgovaraju mliječnom šećeru - laktozi iz majčinog mlijeka. A mješavine za umjetnike su obogaćene maltozom ili laktozom. Od 6. mjeseca na dječjem meniju pojavit će se novi izvori glukoze - fruktoze, kao i složeni ugljikohidrati u žitaricama i povrćem.

Slijedite savjete stručnjaka i maksimalno odgodite djetetovo upoznavanje sa šećerom.

Od 3. godine djetetu se mogu ponuditi slatkiši u obliku pastila, marshmallowa, vanilijeva marmelada, sladoled s malo masnoće, kolači i peciva bez masnih krema, a bolje je ako je poslastica domaća. U ovom se djetetu dijete upoznaje sa medom, počevši s 1-2 kašike kašike.

dodano u svako jelo.

Zbog visokog sadržaja masti, tek od 5-6 godina dozvoljeno je unositi čokoladu u prehranu, nudeći malu količinu bijelog ili mliječnog proizvoda, a zatim i crnu.

Razumna ponuda slatkiša za bebu daje određena pravila: samo nakon glavnog obroka i ni u kojem slučaju kao ohrabrenje.

Uzroci i štete preuranjenog druženja

Dječji ljekari vjeruju da roditelji počinju davati djeci šećer iz prve godine života iz jednog razloga - ako djeca odbijaju jesti. Kaša, pire od voća, kefir i jogurt, koje mrvice odbacuju, izgledaju odrasli bez ukusa i "nejestivi".

Gladno, prema rečima nekih majki, dete je mnogo veći problem od opasnosti dodavanja šećera u jelo.

Zaslađena hrana postaje "norma" u ishrani, a mali se postepeno navikne na nove okusa, koje nutricionisti nazivaju "oborenim".

To ne omogućava da se beba prilagodi prirodnom ukusu proizvoda i određuje njegovu ovisnost o slatkoj hrani, čega će se ubuduće teško riješiti.

Kvantitativna mera

Što manje, to bolje. Stope dječjeg šećera se stalno mijenjaju. Ako se ranije smatralo prihvatljivim davati djetetu od 3 do 6 godina 40 g, od 7 do 10 godina - 50 g, a od 12 godina - 70 g šećera dnevno (uzimajući u obzir njegov sadržaj u proizvodima), danas ovi standardi preporučuju smanjenje minimalno za pola ili tri puta, i bolje je raditi bez šećera uopšte.

Smeđi šećer

Nepročišćen šećer koji ima specifičnu boju, ukus i miris proizvodi se od šećerne trske. Zbog nedostatka pročišćavanja zadržava neznatan deo mineralnog sastava (kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, gvožđe) i vitamine B-kompleksa. To je jedina prednost smeđeg šećera nad bijelim.

Mišljenje da smeđi šećer ne dovodi do viška kilograma pogrešno je. Njegov kalorični sadržaj prosječno iznosi 380 kcal i može premašiti performanse bijelog analoga.

Osim toga, sastav nerafiniranog proizvoda ne garantuje odsutnost štetnih nečistoća i često izaziva alergijske reakcije kod djece.

Umjetni zaslađivači

Popularnost umjetnih zaslađivača postaje sve jača. Imajući nula kaloričnih sadržaja, u slatkoći su mnogostruko superiorniji od šećera pa se koriste u prehrambenoj industriji: u proizvodnji sladoleda, konditorskih proizvoda, pića, slatkiša, žvakaćih guma i dijetalnih namirnica.

Kratka lista nadomjestaka šećera s rodovnikom „bez šećera“:

Sladila su u stanju da zadovolje slatki zub u malim dozama i ostave tijelo nepromijenjeno bez povezivanja inzulinskog aparata s procesom probave.

Slatki "dvojnici" savršeno rade svoj posao u slučaju dijabetesa, ali su neprihvatljivi u ishrani zdravog djeteta. Njihov utjecaj na dječji organizam nije na odgovarajući način proučen, ali povezanost s razvojem raka, jetre, bubrega i alergija je alarmantna.

U zemljama EU i u Rusiji zabranjena je proizvodnja mnogih umjetnih zaslađivača u proizvodnji hrane za bebe ili imaju kontraindikacije povezane sa starenjem.

Medicina direktno odbacuje mogućnost dječije alergije na šećer.

U pravilu, slatka supstanca ulazi u tijelo s nekakvim proizvodom, a reakcija tijela može biti samo na protein, a šećer, kao što znate, ugljikohidrat, ali igra ulogu provokatora.

To uzrokuje procese propadanja loše probavljene krhotine hrane u crijevima. Apsorbirani u krv, proizvodi raspadanja pokreću reakciju. Dokazano je i da povećanje šećera u krvi pogoršava tok postojeće alergije.

Uzrok alergija na šećer u djetinjstvu mogu biti kako pojedinačni faktori, tako i njihova kombinacija:

  • nasljedna predispozicija
  • upotreba slatkiša u velikim količinama tokom trudnoće,
  • redovno hranjenje deteta slatkom hranom,
  • štetni okolišni uvjeti općenito ili prisutnost štetnih faktora u okruženju domaćina (posebno pušenje odraslih u stanu),
  • crevna disbioza i helminthic invazije,
  • razdoblja hormonskih „oluja“ uzrokovanih pubertetom.

Moguće su lokalne manifestacije alergijske reakcije, kada se na koži pojave ružičaste mrlje s ljuštenjem, praćene svrbežom. To su znaci eksudativne dijateze koja je prilično česta u ranoj dobi ili teže bolesti sa tečajem - neurodermatitis i ekcem. Nije isključena crijevna disfunkcija ili simptomi respiratorne bolesti.

Ozbiljne alergijske reakcije su opšte prirode. Iznenadna otežano disanje uzrokuje oticanje sluznice i potkožne masti zbog razvoja Quinckeovog edema. Jednako groznu kliniku karakteriše alergijski bronhospazam ili napad bronhijalne astme.

Šta da radim Alergije kod djeteta zahtijevaju kompetentno i dugotrajno liječenje.

  • Prvo pravilo za roditelje jeste da u potpunosti uklone proizvod koji je izazvao bilo kakve alergijske manifestacije kod djeteta.
  • Drugo je potražiti pomoć ljekara, a u slučaju poteškoća s disanjem kod beba, to učinite odmah.

Kako zameniti?

Priroda je mudro vodila računa o nadoknađivanju ugljikohidrata u rastućem tijelu. Kao prirodne slatkiše nudi ogroman asortiman voća, bobica, povrća i žitarica. Dijete će imati koristi od sušenog voća i meda u pićima ili kao ukusan dodatak žitaricama, sirom, jogurtu.

Strpljenje i vlastiti primjer pomoći će roditeljima da oblikuju djetetov ukus i želju da pravilno jede, što će biti ključ zdravlja u budućnosti.

Ne kažemo zbogom, a drugi dio odgovora na goruće pitanje, kada dijete može dodati sol i šećer, naučit ćete iz sljedećeg članka: Kada dijete može dodati sol hrani?

Fruktoza, stevija, FitParad - zamjenski šećer za djecu umjesto šećera

Žudnja djece za slatkišima poznata je i razumljiva. Dijete vole pecivo zbog svog ugodnog ukusa.

Ali odrasli ograničavaju konzumaciju slatkiša i kolačića kako ne bi naštetili zdravlju deteta.

Postoje zaslađivači koji su manje opasni, međutim, mišljenja stručnjaka se o njihovoj uporabi znatno razlikuju. Fruktoza, sorbitol, ksilitol, stevija - koji su zaslađivači sigurni za djecu?

Je li fruktoza štetna ili štetna za djecu? Mogu li im dati steviju? Na ovo pitanje se ne može odgovoriti nedvosmisleno. Ovaj materijal posvećen je raznim zaslađivačima, njihovoj upotrebi i podrijetlu.

Šta su zaslađivači

Svi nadomjesci šećera dijele se u dvije skupine: prirodnu i sintetsku. Prirodni uključuju: fruktozu, steviju, ksilitol, sorbitol, inulin, eritritol. Umjetno: aspartam, ciklamat, sukrazit.

  • Fruktoza - prisutna je u bobicama i voću, a veliki broj je u proizvodima poput meda, persime, datulja, grožđica, smokava.
  • Stevija - „medna trava“, slatka biljka, prirodni zaslađivač.
  • Ksilitol - brezov ili drveni šećer, zaslađivač prirodnog porijekla.
  • Sorbitol - nalazi se u bokovima ruža i planinskom pepelu, dakle odnosi se na prirodne nadomjestke.
  • Inulin - ekstrakt iz cikorije, prirodni zaslađivač.
  • Eritritol - dobija se sintetiziranjem kukuruza, prirodnog nadomjestaka.
  • Aspartam je hemijski spoj, umjetno stvoren zaslađivač.
  • Ciklamat je sintetička supstanca dobijena hemijskim reakcijama.
  • Sucrazit je vještački zaslađivač.

Prije svega, svi zaslađivači, i sintetički i prirodni, puno su slađi od šećera i puno manje kaloričnih. Da biste postigli isti učinak kao kad koristite 1 čajnu žličicu slatkoće od trske, potrebna vam je manja količina zamjene.

Mnogi zaslađivači ne utječu na zdravlje zuba i ne povećavaju glukozu u krvi. Ne zadržavaju se u tijelu i izlučuju se tranzitom.

Zaslađivači se apsorbiraju sporije od uobičajenog šećera. Mogu se koristiti kao dodaci ishrani oboljelih od dijabetesa, kao i za djecu.

Gdje se koriste zaslađivači

Prije svega, to su smjese koje zamjenjuju obični šećer. Na primjer, FitParad br. 1. Ova mješavina je pogodna za djecu koja su pretila ili imaju dijabetes. Može zamijeniti uobičajenu slatkoću koju djeca vole da dodaju u čaj.

Sastav FitParada jednostavan je: biljne komponente stevije, ekstrakt artičoka iz Jeruzalema, eritritol i sukraloza doprinose brzoj apsorpciji i ne povećavaju razinu glukoze u krvi.

Osim toga, FitParad su sve vrste voćnih sirupa koje se mogu dodati u čaj i druga pića.

Zaslađivači se koriste u proizvodnji konditorskih proizvoda koje djeca toliko vole. To su kolači i slatkiši, marshmallows, marshmallows, kakao i drugi proizvodi koje vole djeca. Nadoknađivači šećera nalaze se u žvakaćim gumama i bombonama.

U kojoj dobi dijete može imati zaslađivač

Stručnjaci ne preporučuju davanje šećera i njegovih zamjena djeci mlađoj od 3 godine u bilo kojem obliku. U ekstremnim slučajevima može se koristiti fruktoza. Međutim, ovaj zaslađivač treba davati i s oprezom. Ako dijete ne uzima mliječne proizvode koji su mu potrebni, mala količina fruktoze može igrati pozitivnu ulogu.

Sirup od grožđa može se dodavati hrani bebi već od 6. mjeseca života. Ali treba imati na umu da bilo koji zaslađivač, uključujući prirodni šećer, ne bi trebalo konzumirati više od 30 g dnevno. Radi jednostavnije upotrebe, morate znati da jedna čajna kašika sadrži 5 g.

Da bi čaj bio slatki, u listove čaja možete dodati listove stevije. Kada se osuši, stevija i dalje zadržava slatki okus. A za zdravlje djeteta takav dodatak će biti bezopasan.

  • Oni su niskokalorični i praktično nemaju utjecaja na težinu,
  • Minimalno su uključeni u metabolizam ugljikohidrata,
  • Oni su puno slađi od običnog šećera, pa ih zato treba manje kako bi se dobio željeni ukus,
  • Manje utiču na osetljivu zubnu caklinu deteta.

Kako odabrati

Moguća opcija za svako dijete je prirodni zaslađivač, koji ima minimalan učinak na organizam i ne izaziva alergije.

Osnovni zahtjevi za zaslađivač:

  • sigurnost
  • minimalna probavljivost tela,
  • mogućnost upotrebe u kuvanju,
  • dobar ukus.

Evo nekoliko opcija koje su pogodne za djecu:

  1. Stručnjaci su do sada prepoznali najbolji prirodni zaslađivač - fruktozu. Njena šteta nije dokazana, iako sporovi među nutricionistima traju do danas.
  2. Dijete možete ponuditi djeci, ali nikako se nemojte zanositi ovim prirodnim zaslađivačem, jer su i njegove koristi sporne. Međutim, stevija je najbolja alternativa običnom šećeru.
  3. Smeša FitParad br. 1 sasvim je pogodna kao dodatak dečijoj hrani. Ali ako je beba sklona brzom povećanju kilograma, ovaj prah treba koristiti s oprezom.

Važno je zapamtiti da se umjetna zaslađivača brže izlučuju u tijelu i imaju nižu kalorijsku vrijednost od prirodnih. Međutim, oni su sintetički i često štetno za organizam, za razliku od prirodnih.

  1. Fruktoza može izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, kalorični sadržaj fruktoze nije mnogo drugačiji od uobičajenog šećera.
  2. Sorbitol i ksilitol se ne preporučuju za upotrebu u hrani za bebe, jer su oba supstituta choleretic agent.

  • Aspartam i ciklamat sintetički su zaslađivači koji se ne preporučuju djeci mlađoj od 12 godina.
  • Stevia je jedini nadomjestak koji gotovo da nema nuspojava.

    Ako ga koristite u njegovom prirodnom obliku - sušenim lišćem, čajem od ove biljke ili sirupima na bazi Stevije - možete ga sigurno dati djeci.

    Dr. Komarovsky na zaslađivačima

    Na pitanje roditelja - je li bolje koristiti fruktozu ili šećer kao dodatak dječjoj hrani, koji izbor napraviti - stručnjaci odgovaraju na različite načine. Pedijatar Evgeny Olegovich Komarovsky preporučuje zamjenu šećera fruktozom ili stevijom u sljedećim slučajevima:

    1. Ako dijete ima povredu bubrega i urogenitalnog sistema.
    2. Ako želite da dječja zubna caklina ostane netaknuta, a dijete je već upoznato sa slatkišima i ne želi da percipira neke proizvode bez slatkog dodatka.
    3. Ako je dijete sklono gojaznosti.

    Recenzije o upotrebi zaslađivača u hrani za bebe

    Poznajem nadomjestke šećera iz vlastitog iskustva, najčešće koristim fruktozu. Od nje nema posebne koristi i štete. Jednostavno govoreći o slatkišima, one bi se uglavnom trebale isključivati ​​iz hrane. Stoga ga je zamijenila fruktozom gdje god su slatkiši neophodni. Moje dijete je slatko, to vrijedi priznati. To je vjerovatno moja greška.

    Jeo je vrlo loše, a ja sam morala dodati zaslađivač kaši, kefiru i skuti. Fruktoza pomaže do danas. Rečeno mi je da fruktoza štetno djeluje na djecu i prebacio sam se na paradu za nadomjestak šećera. Da li je moguće da dijete ima takav zaslađivač? Mislim da jesam. Pročitao sam njegov sastav i upute - napisano je da se djeca mogu dati u ograničenim količinama.

    Ali dodamo još dosta ovog praha kaši i mlečnoj juhi. Bolji je od običnog šećera. Znam sigurno.Moj sin ima intoleranciju na fruktozu. Djeluje na njega kao laksativ. Prestala sam koristiti ovaj zaslađivač i kupila steviju. Za svoju bebu pravim čaj sa osušenim lišćem ove biljke.

    Što se tiče ostatka, i dalje uspijevamo bez slatkiša, mada je dijete već godinu i pol.

    Ali ako je dijete odrastalo na umjetnom hranjenju, sasvim je moguće da će mu zahtijevati slatki dodatak nekim proizvodima. Napokon, mješavina koja zamjenjuje majčino mlijeko ima slatkast okus.

    Što se tiče sladila, sada na tržištu postoji ogroman izbor različitih visokokvalitetnih proizvoda koji mogu postati siguran i ugodan dodatak hrani za dijete. Njihova šteta i koristi određuju se pojedinačno. Pravi izbor će učiniti pedijatar ili bilo koji drugi specijalist kojem vjerujete.

    Ukratko, treba reći: trebalo bi biti oprezan s zaslađivačima, ali to je ipak alternativa redovnom šećeru, čija je šteta neosporna.

    Pogledajte video: Stevia - zaslađivač budućnosti (April 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar