Da li je moguće raditi masažu za dijabetes i šta se događa

Masaža za dijabetes

Dijabetes melitus nije kontraindikacija za upotrebu masaže, međutim, komplikacije bolesti mogu staviti određena ograničenja za njegovu primjenu.

Prije prvog postupka maser mora obaviti temeljito istraživanje s obzirom na bolest zbog koje je pacijent došao (na primjer, bol u kralježnici ili leđima, probleme s donjim ili gornjim udovima), kao i na druge pridružene bolesti (kardiološke, angiološke, neurološke, metaboličke).

Dijabetičar bi trebao ukratko ispričati anamnezu, stvarni rezultat razine šećera u krvi i koje lijekove uzima, a maser bi trebao koristiti ovo istraživanje kako bi otklonio kontraindikacije za masažu.

Šta treba učiniti za liječenje dijabetesa?

Tehnika masaže krajnje je jednostavna i za to vam je potrebno doslovno 2-3 lekcije. Neće vam trebati posebna medicinska znanja. Sve što je stvarno potrebno su vaše ruke, noge i namjera! Masažu treba izvoditi 2 puta dnevno - ujutro i uveče.

Savet! Važno. Za najbolji učinak preporučujemo zagrijavanje stopala - toplu 5-minutnu kupku za stopala i zagrijavanje potkoljenice i stopala.

Prednosti masaže dijabetesa

Integrirani pristup podršci cijelog tijela izuzetno je važan kod ozbiljne bolesti kao što je dijabetes. I u ovom slučaju masaža je važan element terapije i neophodno podržavajuće sredstvo u pacijentovom životu. Ima opuštajući efekat, poboljšava cirkulaciju krvi u udovima, aktivira metabolizam.

Primjenom masaže za dijabetes moguće je potaknuti obnavljanje živčanih vlakana, mekih tkiva, kostiju, ako su pogođeni neki zglobovi, spriječiti osteoporozu, smanjiti bol tokom pokreta i općenito pozitivno djelovati na tijelo.

Jedno od glavnih pitanja koje se tiču ​​pacijenata je sigurnost ovog postupka. Hoće li masaža dijabetesa dovesti do komplikacija uprkos učinkovitosti kod mnogih drugih bolesti? Može se propisati uz opće zadovoljavajuće stanje pacijenta, ali treba imati na umu da je u nekim slučajevima ovaj postupak kontraindiciran za dijabetičare.

Ako pacijent ima hiperglikemiju ili hipoglikemiju, u akutnoj je fazi primećena dijabetička artropatija, dijabetička angiopatija (s dijagnosticiranim trofičnim poremećajima), treba napustiti masažu.

Vrste masaže

Sa dijabetesom mogu provoditi:

  • lokalna masaža - u ovom slučaju naglasak je na onim područjima gdje su uočena kršenja (obično su lumbosakralna zona, zglobovi, meka tkiva ruku i nogu). Ovakvi postupci se mogu izvoditi svakog dana, ali ne duže od 15 minuta,
  • opća masaža - radi se ne više od 2 puta nedeljno, a traje do 40 minuta. Posebno je efikasan kod viška kilograma, pa se kod ove patologije preporučuje propisivanje u kombinaciji s lokalnom.

Pozitivan efekat pruža akupresura za dijabetes, koja se može provoditi svakodnevno u trajanju od 2 tjedna. Pri korištenju ove vrste liječenja potrebno je stalno praćenje šećera u urinu i krvi.

Oni također preporučuju upotrebu pulsirane samo-masaže. To znači elementarne radnje u obliku udaranja, grebanja, uslijed kojih hranjive tvari dolaze na određena mjesta. Svrab kože koji prati dijabetičare smatra se skupom impulsa koje mozak prenosi na jedno ili drugo mjesto, u koje treba staviti masti i šećer.

Postupak

Masaža za dijabetes zahtijeva poseban pristup, pa bi ga trebalo provoditi isključivo u medicinskoj ustanovi. Budući da ova bolest prvenstveno pogađa žile i živčane završetke nogu, njima treba posvetiti veliku pažnju.

Upozorenje: Prije svakog postupka medicinska sestra mora detaljnije pregledati pacijentovu kožu (posebno potkoljenice i stopala) kako bi utvrdila stanje pacijentovog vaskularnog sistema. Masaža donjih ekstremiteta treba započeti opuštajućim postupkom - kupkama s toplom vodom.

Ne postoje ograničenja upotrebe tehnika masaže za dijabetes. Nanesite trljanje, vibracije, gnječenje, milovanje. Glavni uvjet je nizak intenzitet postupka. Masaža započinje i završava potezanjem, zatim se veliki mišići gnete kako bi se pospješili metabolički procesi, s tim da se posebna pažnja posvećuje mjestima koja su najugroženija zbog poremećene cirkulacije krvi - prelascima mišića u tetive i njihovoj povezanosti s koštanim tkivom.

Ovu se tehniku ​​mora naizmjenično izmjenjivati. Zatim masirajte zahvaćene zglobove, živčane trupce trljanjem ,глаžavanjem, vibracijama. Postupak se poželjno izvodi u kombinaciji sa vježbama disanja.

Je li masaža za dijabetes dobra za vas?

Naravno, masaža je prikazana bilo kojoj osobi - jer je držanje svih nas daleko od idealnog, a način života ostavlja mnogo željenog. Ali ako imate dijabetes, vrijedi li razmotriti i razumjeti kakve posljedice može donijeti medicinski postupak? Hoće li biti tu i za? Pogledajmo bliže.

Zašto nam je uopće potrebna masaža, posebno kod dijabetesa?

Indikacije za ovaj postupak su:

  • pretežak
  • kršenje držanja
  • bavljenje sportom
  • sjedilački način života
  • mikro i makroangiopatije,
  • dijabetička artropatija
  • periferna neuropatija.

Ovo je samo odlomak s dugog popisa mogućih čitanja. Masaža povoljno djeluje na sve organe i funkcije tijela i za svaku od navedenih indikacija ima svoj pozitivan učinak. Dodatne indikacije mogu uključivati:

  • gojaznost
  • dijabetička angiopatija I i II stepena,
  • dijabetička artropatija
  • periferna polineuropatija.

Međutim, imajte na umu da mogu postojati negativni aspekti ovako divne terapije. Masaža može biti kontraindicirana u sledećim slučajevima:

  • dijabetička angiopatija sa trofičnim poremećajima,
  • pogoršanje dijabetičke artropatije,
  • akutne dijabetičke komplikacije (hipoglikemija i hiperglikemija),
  • pogoršanje somatskih bolesti povezanih s dijabetesom

Zatim treba obratiti posebnu pažnju na obim postupka. Kao što znamo, postoji veliki broj vrsta masaža, međutim, navođenje njihovog detaljnog opisa, nažalost, izvan je okvira ovog članka, pa ćemo se ograničiti samo na upotrebu dijabetesnih bolesnika. Budući da se većina lokalnih poremećaja otkriva u donjim ekstremitetima, stoga se naglasak za vrijeme masaže treba staviti na lumbosakralnu regiju.

Šećerna bolest tipa 2 obično prati pretilost, pa je opća masaža posebno korisna u ovom slučaju. Masaža direktno na nogama, posebno u stopalima, kontraindicirana je u slučaju ozbiljnih komplikacija jer to može poremetiti zarastanje rana koje kod pacijenta već postoje. Za takve bolesnike masaža se vrši samo u početnom stadijumu bolesti, kada preovlađuju uglavnom funkcionalni poremećaji.

Masaža za dijabetes: kako to učiniti?

Dijabetes melitus karakterizira visoki šećer u krvi i izlučivanje mokraćom, što dolazi zbog kršenja regulacije metabolizma ugljikohidrata zbog apsolutne ili relativne insuficijencije inzulina u tijelu.

Kod šećerne bolesti pojačana je žeđ (polidipsija), pretjerano mokrenje (poliurija), pojačana glad, gubitak težine, slabost mišića i svrbež kože. U složenom tretmanu (fizioterapijske vežbe, hodanje, vožnja biciklom, skijanje) indicirana je masaža.

Tehnika masaže: Masirajte područje ovratnika, leđa (refleksogene zone), donjih udova, grudi i trbuha. Za suhu kožu izvodi se masaža uljem (eukaliptus, jela ili suncokret).

Trajanje masaže je 10-15 minuta. Kurs od 10-20 postupaka. Za godinu dana 3-4 kursa.

Glavne tehnike masaže za dijabetes

Šećerni dijabetes ima i druga imena: šećerni dijabetes ili šećerna bolest. Ovo je endokrina bolest kod koje zbog nedostatka inzulina (hormona kojeg proizvodi gušterača) dolazi do poremećaja svih vrsta metabolizma.

Kao rezultat toga, mišići i jetra nisu u stanju pretvoriti šećer koji ulazi u tijelo u glikogen što dovodi do povećanja šećera u krvi (hiperglikemija) i izlučivanja šećera u urinu (glikozurija).

Opći zadatak dodijeljen maseru - doprinijeti poboljšanju općeg stanja pacijenta.

Na početku masaže pacijent zauzima položaj leđa. Izlaganje započinje trbuhom koristeći: a) milovanje, b) trljanje, c) grickanje, d) vibracije: kontinuirano labilno.

Ove tehnike se izvode sa malo snage i intenziteta. U ovom slučaju prilikom fokusiranja na mjesta prijelaza mišića u tetive i velike mišićne skupine koristi trikove:

  • klečeći, klečeći
  • kružno brušenje,
  • valjajući se.

Svi se pokreti izvode u skladu s uputama masažnih linija, odnosno prema najbližim velikim limfnim čvorovima. Nakon toga se masiraju zone ramena i ovratnika, počevši od donjeg dela okcipitalne regije glave do ramena takvi trikovipoput:

  • gladati: stezanje, šipke, češalj,
  • brušenje: klešče, kružne,
  • prelazak
  • piljenje
  • grickanje: poprečno, klešče,
  • pritisku
  • smjena
  • istezanje
  • vibracija: kontinuirano labilno, izvodi se jednom ili dvije ruke.

Prilikom masiranja karlične regije, lumbalne regije, stražnje površine donjih ekstremiteta, pokreti su usmjereni prema najbližim velikim limfnim čvorovima, pri čemu je glavni učinak na mjesta pričvršćivanja mišića na koštano tkivo, na prijelaz mišića u tetive, na velike mišiće.

Savjet! Udarac u stražnju površinu donjeg ekstremiteta započinje bedrom, zatim prelazi na potkoljenicu i završava se na stopalu, nakon čega se prednja površina noge masira u istom redoslijedu: bedro, potkoljenica, stopalo.

Zaključno, vrši se masaža na grudima i trbuhu, koja se naizmjenično s kompleksom vježbi disanja.

Masaža se preporučuje u kombinaciji s vježbama disanja, jer se tako potiče apsorpcija i obrada glukoze iz krvi, što, sa svoje strane, doprinosi značajnom smanjenju šećera u krvi. Potpuni kurs liječenja uključuje 12-15 sesija, obično se izvode u intervalima od jednog dana. Svaka sesija traje od 30 do 40 minuta.

Još malo o masaži za dijabetičare

Dijabetes melitus je stanje apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina u kojem tijelo gubi sposobnost da koristi ugljikohidrate kao energetski materijal. Kao rezultat toga, razina glukoze u krvi raste i glukoza ulazi u urin, dok masti i bjelančevine tijelo koristi kao nosilac energije.

Dijabetes melitus kod djece i adolescenata ovisi samo o inzulinu, često započinje kao hitna medicinska pomoć jer se obično manifestuje iznenada i neočekivano. Ovo je hronična bolest uzrokovana nedostatkom inzulina gušterače ili vanstraktrakta, a karakterizira je poremećaj svih vrsta metabolizma, a posebno ugljikohidrata.

Dijabetes melitus jedna je od najčešćih endokrinih bolesti čovjeka, pri kojoj su poremećene sve vrste metabolizma. U laboratorijskom istraživanju otkrivaju se porast šećera u krvi (hiperglikemija), izlučivanje šećera u urinu (glikozurija), a u težim slučajevima povećanje nivoa ketonskih tijela u krvi (ketonemija) i pojava acetona u urinu (ketonurija).

Naziv "dijabetes" dolazi od grčkog "diabetus" - "prolaziti kroz nešto", "curenje" i latinskog "topiti" med, što ukazuje na slatki okus urina kod dijabetesa. Dijabetes melitus poznat je od davnina. Ova se bolest spominje u Ebers papirusu. Prepoznali su je pre više hiljada godina drevni lekari Kine, Indije, Egipta i Grčke.

Važno! U 11. veku nove ere Areteus iz Kapadokije bolest je opisao kao "odliv mesa i organa u urin". Otuda riječ "dijabetes" koja na grčkom znači fontana ili sifon i koja je bila namijenjena opisivanju simptoma dijabetesa.

Iako je Zeltser u 1906-1907. Otkrio da je ubrizgavanje ekstrakta gušterače životinji uzrokovalo određeno poboljšanje, tek 1921. godine, zahvaljujući otkrićima Buntinga i Best-a, pojavio se prvi klinički dostupan lijek - inzulin.

Dijabetes se danas smatra ne toliko bolešću koliko metaboličkom značajkom koja diktira određeni stil života. U složenoj terapiji šećerne bolesti važne su metode orijentalne medicine, posebno akupresura.

Tehnika masaže

Završne falange 2. i 3. ili 1. prsta desne i lijeve ruke izvode se u početku kružnim rotacijskim pokretima polako pod malim pritiskom, zatim se efekt postepeno povećava sve dok se ne pojavi osjećaj pucanja, bolova, električne struje, a zatim se opet okreću svjetlijoj površinski pokreti. Trajanje masaže sa jednom tačkom je 3-5 minuta.

Savet! Simetrične tačke treba masirati istovremeno. Točke na leđima također se masiraju istovremeno s desne i lijeve strane kada pacijent leži na trbuhu. Ova tehnika masaže je u skladu sa sedativnom metodom.

Akupresura se vrši svakodnevno, s naizmjeničnim receptorima. Kurs od 12-15 sesija: ponovljeni kursevi masaže u roku od dve nedelje. Broj tečaja tokom cijele godine je 5-7, liječenje se provodi pod kontrolom analize sadržaja šećera u krvi i urinu.

Mogu li napraviti masažu za dijabetes?

Liječenje dijabetesa sastoji se u pridržavanju dijeta, fizičkim vježbama i uzimanju lijekova. Masaža je dio sveobuhvatnog tretmana i može zamijeniti umjereno vježbanje. Ručna terapija sprečava razvoj štetnih efekata bolesti.

Ne postoji jasan odgovor na pitanje „Da li je moguće raditi masažu za dijabetes?“ Međutim, dijabetes nije ograničenje za postupak. A koristi od njegove primjene povoljno se odražavaju na zdravstveno stanje pacijenta.

Vrste masaže protiv dijabetesa

Postoji nekoliko metoda manualne terapije (prema Dunaevskom) za dijabetes tipa 1 i 2:

  • Opća masaža. Prednosti postupka su uklanjanje natečenosti i napetosti mišića. Koristi se kod pretilosti i izaziva sagorijevanje kalorija pod utjecajem topline. Nedeljno se ne provode više od dve sesije.
  • Lokalna masaža. Izvodi se u odvojenim područjima kojima je potrebno ublažavanje bolova. Lokalna terapija se provodi svakodnevno. Trajanje postupka je 15 minuta. Pros: hormoni se luče, poboljšava se opskrba krvlju, mišići se opuštaju. Često se lokalna vrsta masaže izvodi na nogama pacijenta.
  • Refleksologija ili akupresura. Dnevne procedure traju oko pola sata. Izvodi ih samo stručnjak za orijentalno zanatstvo. Uticaj se vrši poticanjem određenih tačaka koje utiču na rad pankreasa i endokrinog sistema.
  • Pulsna nezavisna masaža. Ne zahtijeva posebne vještine, ima talasan i maženje karakter. Izvodi se neograničen broj puta.Uticaj se vrši na intuitivnom nivou. Važno je napomenuti da je samo-masaža najmanje efikasan način dijabetesa i da se ne može nositi sa perzistentnom hiperglikemijom. U stvari, masažni pokreti izostaju. Oni se zamjenjuju grebanjem mjesta "problema".
  • Ručni tepih. Pogodno za svakodnevnu rutinu. Izrasline na prostirki stimuliraju točke na stopalima koje su odgovorne za debljanje.
  • Vruća kupka. Glavni cilj whirpool je ublažavanje umora i oticanja donjih ekstremiteta. Postupak nije medicinski, ali ne donosi štetu.

Svaka tehnika koja se koristi, osim auto-masaže, treba razgovarati sa stručnjakom. Najveća prednost daje se općenitom i preciznom obliku ručnog udara. Doktor bira vrijeme za postupak i trajanje.

Opis postupka

Pre početka postupka ručne terapije, specijalista vrši eksterni pregled i pregledava anamnezu pacijenta. Prisutnost oštećenja na površini kože, kao i teška kršenja mokraćnog sistema mogu postati prepreka za dobivanje uputa za masažu.

Prije postupka stručnjaci savjetuju uzimanje opuštajuće slane kupke za stopala i šolju biljnog čaja.

Masaža se izvodi nakon što ste lagano umočili stopala u morskoj soli s kapljicom mentola. Tehnika je fazna. U svakoj fazi se rade posebni profesionalni pokreti.

Stroking

Svrha milovanja je opustiti pacijenta i povećati dotok krvi u masirano područje. Maser čini lagane plutajuće pokrete, bez stvaranja nabora. Za bolje klizanje koristi se dječje hipoalergeno ulje. Bez pripremne faze, manualna terapija nema željeni učinak.

Trljanje

Intenzivni pokreti pomiču površne cjeline u raznim smjerovima. Donji slojevi su izloženi toplini. Povećava se cirkulacija krvi, a postepeno se razvija i gužva. Pokreti masera su teži. Povećava se unos kalorija, stvara se glikogen i pokreću metabolički procesi.

Gnječenje

Nakon trljajućih pokreta, dolazi na red postupak gnječenja. U rad su uključeni mišići. Kružnim pokretima u početku stisnete mišiće, a zatim ih podignite i spustite.

Pojava boli ukazuje na nedovoljno pripremljeno područje.

Miociti šalju impulse do živčanih vlakana. Postojeći upalni proces se eliminira, dolazi do gubitka tekućine.

Vibracija ili lagano tapkanje šakom i jastučićima falangiranja prsta je pretposljednja faza manualne antidijabetičke terapije. Ovakvi pokreti doprinose regulaciji nervnih završetaka.

Šok masaža

Okretanje i udarni pokreti ponavljaju se ne više od 4 puta u zagrejanoj zoni uticaja. Maser radi samo četkom, stisnuvši ga u pesnicu, a zatim ga pogodi ivicom. Važno je da izvedeni pokreti budu apsolutno bezbolni i da donesu najveću korist.

Na kraju masaže, udarni pokreti se ponavljaju. Pacijent je potpuno opušten i ne doživljava nikakve nelagode. Prilikom izvođenja postupka moraju se poštovati sljedeća pravila:

  • ruke doktora ne bi trebale imati nakit i duge nokte,
  • nanošenje povreda na nogama,
  • na kraju postupka koža se tretira kremom.

Nakon sesije, odmah ne stavljajte odjeću - koža treba da se ohladi.

Masaža pankreasa

Za održavanje gušterače vrši se površna masaža organa. Kretanje se može obavljati samostalno. Prvo je potrebno pojačanim pokretima pojačati protok krvi, a potom izvoditi pokrete u propisanom redoslijedu.

Ako postoje kontraindikacije, na primjer, pankreatitis, holecistitis ili nekroza pankreasa, onda se masaža treba povjeriti stručnjaku.

Nuspojave

Nuspojave od manualne terapije mogu se pojaviti u obliku pogoršanja zglobova i krvnih žila, što dovodi do dijabetičkog stopala. Masažni pokreti u prisustvu trofičnih ulkusa izazivaju razvoj takvih čira na cijeloj površini donjih ekstremiteta.

Uzrok nuspojava je nedostatak ispitivanja i nepoštivanje postojećih ograničenja postupka.

Kontraindikacije

Provođenje postupka masiranja dijabetesa ne preporučuje se u sljedećim slučajevima:

  • hipertermija
  • hipertenzija
  • gangrenous promjene
  • hiperglikemija
  • ulcerozna lezija
  • stečena imunodeficijencija (HIV ili AIDS),
  • onkologija
  • trudnoća
  • hronični umor bez utvrđenog uzroka.

Kontraindikacije su stalne i privremene. Tako, na primjer, s normalnom razinom šećera, možete izvršiti postupak, ali ako glukoza premaši dozvoljenu normu, morate uzeti odgovarajući hipoglikemijski lijek.

Prevencija i preporuke

Preventivne mjere usmjerene su na održavanje normalne razine glukoze i kontrolu nad tjelesnom težinom.

Ne bavite se samo-lijekovima, jer je moguća pojava nepoželjnih posljedica.

Masaža protiv dijabetesa nije način da se riješite tegobe, već je samo dio tretmana koji ne morate zanemariti. Mjere koje se koriste u manualnoj terapiji su od velike koristi: povećavaju protok krvi, sprečavaju taloženje glukoze i pomažu u obnavljanju živčanih završetka.

Pogledajte video: Dawn Phenomenon: High Fasting Blood Sugar Levels On Keto & IF (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar