Ketonska tijela u urinu kod djece

Ketonska (acetonska) tijela - generički naziv za skupinu tvari koja uključuje beta-hidroksibutirat, aceton i acetoacetat.

Aceton, za razliku od druga dva, nije izvor energije i ne može se oksidisati u tijelu.

Ketoni su organske kiseline, njihova akumulacija u tijelu dovodi do promjene vodikovog indeksa (pH) u kiselom smjeru. Povećanje koncentracije ketona u krvi naziva se hiperketonemija, a "zakiseljavanje" tijela u ovom slučaju naziva se ketoacidoza. U tom su slučaju poremećaji fermentacije.

Sinteza ketonskih tela kod deteta se povećava sa sledećim uslovima:

  • post
  • dugotrajna intenzivna fizička aktivnost,
  • dijeta s prevladavanjem masti i nedostatkom ugljikohidrata,
  • dijabetes melitus.

Povećani sadržaj acetoacetata doprinosi aktiviranju sinteze acetona - otrovne tvari. Sva tkiva i organi pate od toga, ali najviše - nervni sistem.

U tijelu se pokreću zaštitni mehanizmi zbog kojih se određeni postotak ketona izlučuje urinom.

Stanje u kojem se tijela acetona izlučuju mokraćom naziva se ketonurija. Ketoni se nalaze i u izdisanom vazduhu - na taj se način tijelo riješi acidoze.

Koja je norma ketonskih tijela za djecu?

Normalno, ne bi se trebali određivati ​​ketoni u mokraći osobe bilo koje dobi. Prisutnost acetonskih tijela u mokraći određuje se polukvantantnom analizom. Višak ketona nastaje tokom gladovanja, dijabetičke i nediabetičke ketoacidoze.

Da biste procijenili nivo ketona u mokraći djeteta kod kuće, možete koristiti posebne indikatorske trake i tablete za testiranje (Ketostix, Chemstrip K, Uriket-1 i drugi). Treba imati na umu da je svako od ovih ispitivanja osmišljeno za određivanje određene tvari. Tako, na primer, Acetest se koristi za otkrivanje acetona, Ketostix - acetooctene kiseline.

Vizualni raspon traka Uriket-1 iznosi 0,0-16,0 mmol / L. Rezultat se procjenjuje minutu nakon uranjanja senzorne zone u urin na 2-3 sekunde. Boja trake upoređuje se sa skalom koju je predložio proizvođač. Bijela boja (odsutnost čak i blagog bojenja) ukazuje na odsustvo acetona u urinu (0,0 mmol / L), blijedo ružičasta boja odgovara vrijednosti od 0,5 mmol / L, a intenzivnija boja - od 1,5 do 16 mmol / L.

Koji su uzroci pojave ketonskih tela u urinu deteta?

Ketonurija se javlja kod dijabetesa, gladi, niske ili bez ugljikohidrata, povraćanja i proljeva.

Dijabetes tipa 1 i 2 najčešći su oblici bolesti. Dijabetes tipa 1 često se nalazi kod djece i adolescenata iako se bolest može očitovati u bilo kojem trenutku.

Autoimuni dijabetes nastaje razaranjem beta ćelija, prisustvom autoantitijela, apsolutnim nedostatkom inzulina, teškim tečajem sa tendencijom ka ketoacidozi. Idiopatski dijabetes vjerovatnije će se pojaviti kod ljudi koji nisu kavkasoid.

Dijabetes tipa 2 je veoma rijedak među djecom. Bolest se nastavlja u ovoj dobi skriveno ili sa minimalnim kliničkim manifestacijama. Međutim, infekcije i jak stres mogu potaknuti porast acetona.

Prisutnost ketona u urinu djeteta ukazuje na dekompenzaciju dijabetesa uzrokovanu nedostatkom inzulina. Ketonurija kod djece se javlja i sa teškim zaraznim infekcijama koje nastaju sa febrilnom i piratskom groznicom, a gladovaju, posebno kod male djece.

Ketonurija bez dijabetičke prirode javlja se kod djece s takvom anomalijom ustava kao neuro-artritična dijateza (NAD). Ovo je genetski utvrđen poremećaj metabolizma koji se izražava u obliku hiper-ekscitabilnosti, alergijskih i drugih manifestacija.

NAD se opaža kod 2-5% djece, tj. Znatno rjeđe od ostalih vrsta dijateze. Bolest je povezana sa nasljednim i različitim egzogenim faktorima. Vanjski faktori uključuju zloupotrebu bjelančevina (uglavnom mesa) od strane trudnice ili malog djeteta.

U djece s NAD-om metabolički procesi su poremećeni, kao posljedica toga što se periodično pojavljuje aceton kriza.

Sindrom acetonemijskog povraćanja u djece karakterizira pojava acetona iz usta u nedostatku hiperglikemije, ketonurije, acidoze.

Takvo povraćanje bilježi se kod djece u dobi od dvije do deset godina (obično kod djevojčica) i potpuno nestaje kada nastupi pubertet. Psiho-emocionalno preopterećenje, fizička aktivnost, neuravnotežena prehrana mogu uzrokovati povraćanje.

Povraćanje započinje neočekivano ili nakon niza prekursora: letargija, glavobolja, nedostatak apetita, halitoza, zatvor. Povraćanje prati žeđ, dehidracija, intoksikacija, kratkoća daha, tahikardija. Povraćanje i disanje mirišu na aceton. Test na prisustvo ketona u urinu pozitivan je. Ovo stanje nestaje za jedan do dva dana.

Kada se postavi dijagnoza, određuje se priroda ketoacidoze - dijabetičke ili ne-dijabetičke. Glavne karakteristike nedijabetičke ketoacidoze su odsutnost dijabetičke anamneze, hipoglikemija i puno bolje stanje pacijenta.

Da bi se utvrdila hiper- i hipoglikemijska koma, provodi se brza dijagnoza ketona koja se zasniva na činjenici da se s hiperketonemijom acetonska tijela izlučuju mokraćom. Radi toga se provodi reakcija boje na aceton u urinu. Prije toga dijagnoza je bila postavljena specifičnim lošim dahom, koji podsjeća na zrele jabuke.

Primarna (nepoznatog porijekla ili idiopatska)

Primarni sindrom se pojavljuje s neuhranjenošću (dugotrajni prekidi gladovanja, zloupotreba masti). Ova vrsta poremećaja je marker NAD-a i acetonemski sindrom povraćanja.

Glavni faktor koji doprinosi je nasljedna anomalija ustava (tj. NAD). Istovremeno, mora se imati na umu da bilo koji toksični, prehrambeni, stresni i hormonalni učinci na energetski metabolizam (čak i u djece bez NAD) mogu uzrokovati povraćanje acetonom.

Sekundarni (patološki)

Sekundarni sindrom nastaje protiv infekcija, hormonalnih poremećaja, somatskih bolesti, kao i oštećenja i tumora centralnog nervnog sistema. Ketoacidoza se može pojaviti u ranom postoperativnom periodu (na primjer, nakon ekscizije krajnika).

Neki su naučnici oprezni zbog dijabetičke ketoacidoze kao oblika sekundarnog acetonemičkog sindroma. Ovo gledište se temelji na činjenici da je prvi povezan s drugim razlozima (nedostatak inzulina) i treba mu potpuno drugačiji tretman.

Za pedijatra je važno utvrditi primarni ili sekundarni karakter ketoacidoze. U dijagnozi sekundarnog acetonemičkog sindroma trebalo bi utvrditi tačan etiološki faktor, jer taktika liječenja ovisi o tome. Potrebno je isključiti akutnu hiruršku patologiju, tumor CNS-a i infekciju.

Šta učiniti kada rezultati ispitivanja pokazuju 4,0 mmol / l?

Ovaj indikator ukazuje na umerenu ozbiljnost. Ako se aceton u urinu ne pojavi prvi put, a roditelji znaju uzrok povrede, liječenje se može provesti kod kuće. Trebali biste nazvati pedijatra i strogo provoditi njegov sastanak.

Ako su se simptomi acetonemije i acetonurije prvi put pojavili, potrebno je nazvati hitnu pomoć, jer za stanje djeteta može biti potrebno bolničko liječenje.

Zašto urin miriše na aceton?

Višak ketonskih tijela izlučuje se mokraćom - otuda karakterističan oštar miris. Kao takav, urin ne miriše na aceton, miris je više poput amonijaka ili voća. Također, miris se pojavljuje iz usta i podseća na aromu zrele jabuke. Ako se pojave ovi simptomi, treba provjeriti urin pomoću indikatorske trake.

Šta je acetonemska kriza?

Acetonemska kriza je ekstremna manifestacija dismetaboličkog sindroma. Ovo stanje može izazvati stres, SARS, prisilno hranjenje, zloupotrebu mesa i masne hrane uz nedostatak ugljikohidrata, čokolade, intenzivan stres.

Kliničke manifestacije:

  • iznenadni napad
  • bolovi u trbuhu
  • neprestano povraćanje
  • znakovi dehidracije
  • strogo disanje
  • hemodinamičko oštećenje.

Kako lečiti?

Liječenje ne-dijabetičke ketonurije je kompleksno. U prvih 12 sati indicirana je glad, provode se mjere rehidratacije. Za blagu dehidraciju uzmite Rehidron.

Svojem djetetu možete dati alkalnu mineralnu vodu. Tečnost treba davati malo, ali često (svakih 20 minuta kašikom za desert). Kao antiemetik je pogodan Motilium (najbolje u obliku suspenzije).

Djetetu se daju enterosorbenti (Polysorb, Smecta). Nakon zaustavljanja povraćanja propisani su enzimi (pankreatinum).

Nije u svakom slučaju dijete moguće lemiti kod kuće, jer to neumoljivo povraćanje spriječava u tome. S umjerenom do teškom dehidracijom, infuzijska terapija se provodi u bolnici.

Dijeta i ishrana

Uz nedijabetički acetonemski sindrom, dijeta zauzima važno mjesto. Već prvog dana dijete se ne hrani. Kako povraćanje prestaje, propisana je lagana dijeta s lako dostupnim ugljikohidratima i ograničenjem masti. Potrebno je pridržavati se režima pijenja.

Izuzeti su bogati bujoni, prženi, gulaši, masna jela, kobasice, dimljena, začinjena hrana, slatko, brašno i nešto povrća (kislica, rotkvica, zeleni grašak).

Žitarice možete dati u vodi ili mliječnoj vodi (1: 1), pilećem bujonu (sekundarni), kuhanom krumpiru, mliječnim proizvodima, krekerima, Maria keksima, pečenim jabukama, kuvanoj ribi s niskim udjelom masti.

Do adolescencije prolaze krize. Roditelji bi trebali imati na umu da pravodoban pristup medicinskoj njezi i pridržavanje preporuka ljekara doprinose brzom olakšanju napada i sprečavanju komplikacija.

Šta su ketoni u urinu i koja je njihova norma?

Ketoni su tri produkta poluživota proteina (ketogenih aminokiselina) koji se sintetišu u jetri. Tu spadaju:

  • beta hidroksi-maslačna kiselina,
  • sirćetna kiselina
  • aceton.

Nastaju tokom oksidacije masti i oslobađanja energije. Zašto se ove hemikalije nazivaju intermedijari? Jer tada se transformišu: u jetri se deaktivira, i brzo se izlučuje urinom iz organizma, ne uzrokujući pritom nikakvu štetu.

Uz normalan metabolizam i u odrasle i kod djece, razina koncentracije ketonskih tijela je toliko niska da se ne određuje uobičajenom laboratorijskom metodom. Dnevna norma je 20-50 mg. Šta su mokraćni ketoni? Ako se povećaju i nalaze se u njoj, onda se u jednoj ili drugoj mjeri javljaju patološki procesi u tijelu povezani s metaboličkim poremećajima.

Neuspjeh u brzini metabolizma masti dovodi do povećanja ketonskih tijela u urinu djeteta. Šta ovo znači? U ovom slučaju, ketoni se povećavaju srazmjerno povećanju brzine metabolizma masti. Ali jetra nema vremena da ih prerađuje, što dovodi do njihovog nakupljanja u krvi, odakle ketoni ulaze u urin. Ovo se stanje naziva ketonurija ili acetonurija.

Kod odraslih se takva stanja najčešće javljaju izgladnjivanjem ili bolešću poput dijabetesa.

Djeca u ranoj predškolskoj i školskoj dobi od jedne do 12 godina su u opasnosti. Kod njih se ketonurija može razviti s povećanim opterećenjem na imunološki sustav, probavni sustav (na primjer, s akutnim respiratornim virusnim infekcijama ili crijevnim infekcijama).

Ove i druge bolesti, uključujući i imunološke, dovode do nedostatka glikogena. Ovo je glukoza koja se nakuplja u jetri. Nakon što tijelo potroši sve svoje rezerve, povećava se brzina prerade masti što dovodi do povećanja ketona.

Kad u analizi tragovi ketonskih tijela u urinu nisu ozbiljni prekršaji?

  • Aktivno redovno vježbanje, što dovodi do brze potrošnje glikogena.
  • U djece su rezerve glikogena male, a potrošnja energije velika zbog aktivnosti i velike pokretljivosti. Povećanje energetskih troškova povezanih s fizičkom aktivnošću dovodi do malog nakupljanja ketona u urinu.

Mogući razlozi povećanja ketona

Otkrivanje ketonskih tela u urinu nije neuobičajena. Naročito kod djece i trudnica. Ponekad se ketoni mogu povećati kao rezultat banalnog nedostatka ugljikohidrata, ali često su razlozi mnogo ozbiljniji.

Može biti:

  • poremećaji u proizvodnji inzulina,
  • metabolički poremećaji
  • zatajenje jetre
  • gojaznost
  • teški psihoemocionalni stres,
  • oporavni postoperativni period,
  • prisutnost crevnih virusnih i bakterijskih infekcija.

Ako dijete ima 2 ili više puta u analizama, uočava se porast ketona, ovo je prilika da se konsultuje sa stručnjakom i obavi sveobuhvatni pregled radi utvrđivanja određene dijagnoze i bolesti.

Dijagnostičke metode

Mnogo je načina za testiranje ketonskih tijela u mokraći djeteta. Do danas postoji niz studija. Tu spadaju:

  • Lange test,
  • Sample Lestrade,
  • modifikovani uzorak Rothere,
  • pravni test.

Sve ove metode provode se u laboratorijskim uvjetima. Na primjer, za praćenje stanja pacijenata sa šećernom bolešću, tijekom trudnoće, ili za pojašnjenje i diferencijaciju dijagnoze.
Ali najpopularniji su ekspres trakice ili kućni testovi na aceton. Njihova je prednost što se pri prvoj sumnji na acetonemički sindrom ili ketoacidozu može brzo dijagnosticirati kod kuće i započeti terapiju.

Da biste napravili ekspresnu analizu, nije vam potrebno pridržavati se posebnih pravila i dijeta. A za istraživanje vam treba samo nekoliko kapi urina.

Dešifriranje

Za dešifriranje rezultata nije potrebno posebno znanje. Podaci analize su označeni sa dvije vrijednosti „pozitivno“ ili „negativno“.

Moguće vrijednosti:

  • "Minus" - negativno,
  • "Plus" - pomalo pozitivno
  • „2 plus“ i „3 plus“ - pozitivno,
  • "4 plus" - oštro pozitivno.

Laboratorijske studije mogu pokazati ne samo porast ketonskih tijela, već i prisutnost glukoze koja je najopasnija. Glukoza u mokraći obično ukazuje na ketoacidozu koja može izazvati dijabetičku komu zbog akutnog nedostatka inzulina.

Ponekad se mogu primijetiti simptomi karakteristični za hiperketonuriju, ali test istovremeno pokazuje "negativan" rezultat. U tom je slučaju bolje proći laboratorijske pretrage ili odmah kontaktirati bolnicu radi medicinske pomoći.

Zašto je ketonurija opasna?

Snažno povećanje ketonskih tijela doprinosi razvoju acetonske krize koju karakteriziraju visoka tjelesna temperatura, letargija, obilno povraćanje, labava stolica i dehidracija.

Uz to, ketonska tijela su snažno oksidacijsko sredstvo. Dakle, oni lako mogu ući u kemijske reakcije s membranskim ćelijama i uništiti tkiva, uključujući mozak.
Vrlo često nakon jela tokom acetonemičke krize tijelo izaziva uključivanje zaštitnog mehanizma - povraćanje, kako bi se spriječilo još veće povećanje ketona.

Ketonska tijela nisu samo snažno oksidirajuće sredstvo, već i jak toksin koji uzrokuje dehidraciju, uslijed čega mogu biti narušene sve vitalne funkcije tijela.
Zato je za vrijeme krize najvažniji zadatak slijediti strogu dijetu, djetetu lemiti ne samo glukozom, već i otopinama koje sadrže soli i ostale mineralne elemente.

Vrste i simptomi acetonemske krize

Postoje dvije glavne vrste acetonemičkog sindroma: primarni i sekundarni.Sekundarno je pogoršanje bolesti poput dijabetesa, toksikoze zarazne prirode, zatajenja jetre, hemolitičke anemije, hipoglikemije i mnogih drugih.

Primarna je urođena osobina tijela koja se može otkriti već u prvoj godini djetetovog života. Acetonemske krize pogađaju djeca s takozvanom neuro-artritičnom abnormalnošću sastava tijela.

Kod djece s takvom anomalijom kriza i hiperketonemija više puta se ponavljaju s rizikom da prerastu u acidozu.
Ono što je svojstveno neuro-artritičkoj anomaliji:

  • loš san od rođenja, visok umor i razdražljivost, nervni sistem se brzo iscrpljuje zbog prevladavanja procesa ekscitacije nad inhibicijskim procesima,
  • nedostatak oksalne kiseline u tijelu,
  • nedostatak nekih enzima jetre,
  • poremećen metabolizam ugljenih hidrata i masti,
  • kvarovi u endokrinom sistemu povezani sa metabolizmom,
  • disurija neinfektivnog porijekla.

Kod neke djece, na primjer, tokom infekcije ili pri temperaturi, aceton kriza može se pojaviti jednom, brzo proći i nestati bez traga, nikada se ne ponovivši. Ovo može biti pojedinačna reakcija djeteta na mentalni stres ili stres u postoperativnom periodu.

Kliničku sliku krize karakteriziraju groznica, opetovano (ponekad neosporno) povraćanje, intoksikacija, dehidracija, slabost, povećana jetra, grčevi u trbuhu, može se primijetiti karakterističan miris acetona iz usta, hipoglikemija. Ketoni u urinu djeteta i krvi uveliko su povećani. Obično tokom krize bijela krvna zrnca, neutrofili, crvena krvna zrnca i ESR ne porastu puno.

U odraslih je aceton kriza zbog jačeg imuniteta i potpuno zrelog sistema mnogo lakša.

Dijagnostika

Za određivanje količine acetona u urinu djeteta potrebno je koristiti laboratorijske testove urina. Pouzdaniji rezultati dobiveni su u istraživanju jutarnje porcije. Prebrojavanje broja ketonskih tela vrši se pomoću posebnih uzoraka sa reagensima.

Sve vrste laboratorijskih pretraga urina imaju sličnu kvantitativnu interpretaciju:

  1. „-“ - negativna analiza, ketonska tela nisu prisutna u urinu.
  2. "+" - analiza je slabo pozitivna, blagi oblik ketonurije.
  3. „2+“ i „3+“ - analiza je pozitivna, umerena ketonurija.
  4. "4+" - urin sadrži veliki broj ketonskih tijela, ketoacidozu.

Roditelji mogu koristiti i posebne trake koje se prodaju u ljekarnama. Ova je dijagnostička metoda široko popularna jer se brzo provodi i ne zahtijeva kontaktiranje medicinske ustanove.

Testne trake mogu se koristiti samo na svježem urinu prikupljenom prije više od 2 sata. Nakon uranjanja na nekoliko sekundi oni mijenjaju boju, pokazujući stepen ketonurije. Rezultat treba uporediti sa uzorkom pričvršćenim na test trake.

Neizravni znak ketonurije je promjena u biohemijskoj analizi krvi. U rezultatima laboratorijskog ispitivanja može se uočiti porast razine uree i kreatinina. U opštem ispitivanju krvi ponekad se otkriva porast pokazatelja hematokrita.

U liječenju ketonurije prvenstveno se preporučuje liječenje osnovne bolesti. Djetetu je prikazan odmor u krevetu, roditelji bi trebali stvoriti ugodne uvjete. Djeca koja pate od ketonurije kontraindicirana su kod teških fizičkih napora i emocionalnog stresa.

Liječenje ketonurijom uključuje dijetu. Djeci je prikazana dijeta s povećanjem udjela ugljikohidrata i proteina, kao i s ograničenom količinom masti. Obroci bi trebali biti česti - barem 6-7 puta dnevno. Uz prisustvo dijabetesa injekcije insulina su obavezne.

Da biste ubrzali uklanjanje ketonskih tijela iz tijela, propisane su klisti za čišćenje. Pored njih mogu se koristiti sorbenti. Također, brzo izbacivanje acetona pridonosi jakom konzumiranju alkohola. U nedostatku kontraindikacija, prednost treba dati slatkom čaju.

S umjerenom težinom ketonurije, preporučuje se infuzijska terapija. Izvodi se u bolnici, omogućujući vam da se riješite ketona u krvi. Najčešće se infuzijska terapija provodi upotrebom otopina soli i glukoze.

Ketoacidoza se leči pod intenzivnom negom. Da bi se normalizirala acidobazna ravnoteža, djeci je prikazana infuzijska terapija koja kombinira otopine soli, glukoze i albumina.

U sadašnjoj fazi lijeka u prisustvu dijabetesa prednost treba dati otopinama koje sadrže sorbitol. Ovaj polihidrični alkohol pruža tijelu energiju, bez obzira na inzulin.

Komplikacije

Ketonska tijela imaju toksičan učinak na djetetovo tijelo. Inhibiraju rad svih organa. Najčešće, bubrezi, srce i mozak pate od povećanja acetona u krvi. Ketonska tijela također dovode do dehidracije.

Zbog porasta broja ketonskih tela opaža se kršenje jonskog sastava krvi. Manjak kalcijuma i kalijuma može dovesti do patologija kontrakcije srca i skeletnih mišića - aritmija, pareza i paraliza.

Ketoacidoza inhibira rad bubrega. Na pozadini povećanja acetona, opaža se smanjenje njegove sposobnosti filtriranja. Zbog opisanog dejstva, ostale štetne materije se nakupljaju u detetovom telu. Produljena ketoacidoza može izazvati napad akutnog zatajenja bubrega.

Kod teške ketoacidoze opaža se cerebralni edem. Praćen je gubitkom svijesti, ugnjetavanjem refleksa, patološkim disanjem. Cerebralni edem može dovesti do gubitka funkcije centralnog nervnog sistema i smrti.

Prevencija

Osnova za prevenciju ketonurije je uravnotežena prehrana. U ishrani djeteta treba biti prisutna dovoljna količina proteina i ugljikohidrata. Prednost treba dati mesnom mesu, ribi, žitaricama, smeđem hlebu, mlečnim proizvodima. Takođe, ishrana deteta treba da uključuje sveže povrće, voće i bobice.

Kako bi se sprečilo povećanje acetona u krvi i urinu, roditelji se savetuju da prate dečju ishranu. Djeca bi trebala jesti hranu najmanje 5 puta na dan, ne smije se dopustiti dugotrajno gladovanje.

Ketonurija se može pojaviti kao odgovor na fizički i emocionalni stres. Roditelji ne bi trebali dozvoliti velika opterećenja na djetetovom tijelu. Djeca bi trebala imati racionalan režim dana, trajanje sna u kojem je najmanje 8 sati. Ne preporučuje se dijete opterećivati ​​s nekoliko dodatnih krugova i sekcija.

Prva pomoć

S visokim nivoom acetona u urinu, važno je znati što učiniti i koje mjere poduzeti. Ispravne pravovremene radnje mogu spriječiti razvoj acetonemičkog sindroma ili zaustaviti njegove simptome na vrijeme.

Sa slabo pozitivnom i pozitivnom reakcijom na keto tijela, nije uvijek potrebno ići u bolnicu. U tom slučaju sve potrebne aktivnosti možete obaviti kod kuće.

Obavezno se pridržavati stroge prehrane. Dijeta bi se trebala sastojati od jednostavnih probavljivih ugljikohidrata s minimalnom količinom masti. Frakcijska prehrana u malim količinama, u nedostatku apetita kod pacijenta, može se potpuno isključiti (tokom prvih jedan ili dva dana).

Dehidracija je vrlo važna - nadoknada tekućine i soli, posebno kod velikog povraćanja. Ako je povraćanje nezasit, tekućina se neće apsorbirati. U ovom slučaju rade se injekcije koje blokiraju gag refleks.

Pacijenta možete piti slab čaj sa šećerom na bazi mineralne negazirane vode s visokim sadržajem lužina, otopine Regidrona. Ali najvažnije je suplementacija glukoze.

Morate piti frakcijski, da ne izazovete povraćanje. Tečnost treba da bude jednaka normalnoj tjelesnoj temperaturi ili niža za nekoliko stepeni. Tako se apsorbuje mnogo brže.

Odbijanje pijenja i bešćutno povraćanje kod djeteta, čak i uz lagani porast ketonskih tijela u urinu, direktan je vodič za poziv hitne pomoći.

U bolnici se pacijentu ubrizgava otopina glukoze intravenski, oni smanjuju intoksikaciju tijela i provode još jedan tretman lijekovima koji ima za cilj potpuno oporavak.

S oštro pozitivnim rezultatima brzog testa, ne biste trebali riskirati svoje zdravlje. Stoga morate odmah otići u bolnicu.

Acetonemske krize kod dijabetesa i drugih sličnih bolesti ne bi se trebale zaustaviti same. Nužno je posavjetovati se s liječnikom, ne samo za ublažavanje napada, već i za praćenje stanja i pregled prehrane. Budući da krize kod dijabetesa mogu uzrokovati acidozu, one ukazuju i na jasno pogoršanje bolesti.

Povišena razina ketonskih tijela u urinu i odraslih i djece je alarmantno zvono. Čak i ako razlog njihovog povećanja izgleda ne baš značajan, ne biste ga trebali zanemariti. Ovo je prilika ne samo da se preispita prehrana u kojoj, možda, postoji akutni nedostatak ugljikohidrata. Ali i prigoda za detaljniji pregled, pogotovo u slučaju ostalih simptoma i patoloških stanja.

Šta ketonska tijela u urinu znače kod djeteta

Provjerava se koncentracija ketonskih tijela u analizi urina kako bi se utvrdio aceton. Može se formirati u tijelu iz različitih razloga. Ponekad je aceton posljedica uobičajenih fizioloških procesa, ali ponekad može govoriti o prisutnosti neotkrivenih bolesti koje zahtijevaju dodatnu dijagnozu.

Tragovi ketona u urinu govore o tome da je djetetu potreban dodatni ljekarski pregled. U isto vrijeme proučavaju se istodobni pokazatelji - nivo glukoze u krvi, povišena broj bijelih krvnih zrnaca i ESR.

Kako otkriti aceton u urinu

Za laboratorijsku analizu nije potrebno stalno prolaziti urin. Roditelji kod kuće mogu držati posebne test trake koje brzo pokazuju željeni rezultat. Ovu dijagnostičku metodu najbolje je koristiti ako dijete ima znakove acetona. Pravovremeno otkrivanje patologije u velikoj mjeri olakšava liječenje i skraćuje mu vrijeme.

Norma i povišena ketonska tijela

Testne trake pomažu u provođenju preliminarne dijagnostike, a tačan proračun broja ketonskih tijela moguć je samo u laboratorijskim uvjetima. Na osnovu dobijenih podataka, specijalista analizira zdravstveno stanje deteta.

Nakon završetka studije, roditelji se daju rezultatu. Za određivanje kolike količine ketonskih tela prelazi normu, možete na sljedeći način:

  • „+“ - postoje odstupanja, ali mala i skoro beznačajna. Koncentracija ketonskih tela iznosi otprilike 0,5-1,5 mmol / L.
  • „++“ - odstupanja su otprilike u rasponu prosječne ozbiljnosti. Koncentracija je 4-10 Mmol / L.
  • "+++" - kršenja koja zahtijevaju hitnu hospitalizaciju djeteta i početak kompetentnog liječenja. Oznaka označava da je koncentracija prešla oznaku 10 Mmol / L.

Ako dete ima znakove acetona, uzimanje laboratorijskog testa za utvrđivanje koncentracije ketonskih tela je neophodno. Za pravovremenu dijagnozu obratite pažnju na stanje i dobrobit bebe tokom dana i noći.

Uzroci acetona u urinu

Aceton u urinu može biti manifestacija i fiziološke i patološke prirode. Fiziološki aceton povezan je sa normalnim razvojem djeteta. Ne kaže da postoje bolesti. Obično se kod djece pojavljuje samo jednom i nestaje sam od sebe bez ikakvih posljedica.

Fiziološki aceton javlja se relativno rijetko. Obično je ovaj fenomen povezan s kršenjem koordiniranog rada unutrašnjih organa, što može biti opasno po djetetovo zdravstveno stanje.

Djeca predškolske ili osnovnoškolske dobi suočena su s acetonom zbog poremećenog metabolizma ugljika. Može doći i zbog nedostatka glukoze u tijelu i viška proteinskih proizvoda u ishrani.

Fiziološki preduvjeti acetona uključuju stres i emocionalni šok. Ovo može biti popraćeno velikim troškovima energije, promjenama raspoloženja. Ketonska tijela nastala uslijed toga izlučuju se mokraćom, kao što pokazuju laboratorijski testovi. Često tome prethodi pretjerani mentalni i fizički stres, razne vrste prenapona, konstantno izlaganje sunčevoj svjetlosti, period nakon operacije.

Znakovi acetona

Prvi znak koji bi trebao upozoriti roditelje je miris acetona u urinu. Nakon toga, morate pogledati i druge simptome acetona, a to su:

  • gaženje nakon jela ili pića,
  • nedostatak apetita zbog sve veće mučnine,
  • trbušni grčevi
  • rijetka putovanja u toalet,
  • blijeda i suva koža
  • suv jezik
  • opća slabost i slabost,
  • razdražljivost, praćena jakom pospanošću,
  • miris acetona iz usta.

Ako dijete prođe opći test krvi tokom ovog perioda, pokazatelji bi trebali upozoriti liječnika. Obično, specijalista propisuje niz dodatnih pregleda kako bi postavio tačnu dijagnozu.

Opasnost od acetona

Povišena ketonska tijela u urinu bez pravovremenog liječenja mogu dovesti do intoksikacije cijelog tijela. Ovo sa svoje strane izaziva odstupanje u funkcionisanju organskih sistema. Paralelno s tim, dijete muči i stalno snažno i vrlo bogato povraćanje, koje izaziva dehidraciju organizma.

Posljedice dehidracije su vrlo plašljive - u nedostatku medicinske njege, moguća je koma i čak smrtni ishod.

Lečenje acetonom

Liječenje acetonimijom treba biti pod strogim nadzorom pedijatra. To uključuje uzimanje lijekova navedenih na recept, kao i slijeđenje sljedećih preporuka:

  • Dajte djetetu dovoljnu količinu vode - barem jedan i pol litra dnevno. Ako ima stalno povraćanje, trebate piti svakih pola sata. Kao napitak su pogodni alkalna voda i zeleni čaj sa limunom.
  • Slijedite dijetu koju je propisao pedijatar. Bez korekcije prehrane, uspješna terapija je nemoguća.

Prije početka liječenja, liječnik može po potrebi provesti klistir za čišćenje. Međutim, njegova potreba nastaje iz razloga koji je izazvao acetonemiju. Ako se, na primjer, nalazi u helmintičkoj infestaciji, dijatezi ili dezinfekciji, nije potreban klistir.

Prekoračenje norme ketonskih tijela može biti opasan znak koji ukazuje na ozbiljne patologije u djetetovom tijelu, stoga je neophodno što prije utvrditi uzrok ove pojave. Pravodobno započeto liječenje i pravilno pridržavanje preporuka liječnika pomoći će u izbjegavanju loših posljedica odstupanja.

Šta su ketonska tijela i koja je njihova norma u urinu kod djece?

Ljudska jetra je prava hemijska laboratorija u kojoj se razne tvari razgrađuju i sintetiziraju. Ketoni su jedan od tih metaboličkih proizvoda.

Većina njih nastaje kao rezultat razgradnje masti iz hrane ili vlastitih tjelesnih rezervi masti. Ketoni uključuju:

Pri određivanju ketona u djetetovom urinu, ljekari se upute slijedećim normama: 0 - negativno (liječenje nije potrebno), 0,5-1,5 mmol / L - blago (potrebna je korekcija prehrane), 4 mmol / L - srednja (pomoć je potrebna doktor). Koncentracije veće od 4 mmol / L su visoke (potrebno je bolničko liječenje).

Ketonska tijela su jedinjenja koja su toksična za tijelo, ali njihova koncentracija u krvnom serumu zdrave osobe je toliko zanemarljiva da nema štetno djelovanje.Obično ne više od 1-2 mg% ketonskih tijela cirkuliše u krvi, oni uđu u bubrege, mišićne strukture i mozak i tamo se iskorištavaju, igrajući ulogu energetskog materijala. Razgradnjom acetona redoslijed je lanca hemijskih reakcija, čiji je krajnji proizvod voda i ugljični dioksid.

Tijelo koristi kalorije oslobođene tokom propadanja kao energiju potrebnu za većinu metaboličkih reakcija. Stvaranje ketonskih tijela je fiziološka reakcija i odvija se kontinuirano. Uočava se da kod djece mlađe od 12 godina postoji veća sklonost ketozi nego kod odraslih. Šta je razlog za to? Glavni razlog je intenzivniji metabolizam u djece. Dečije telo troši više energije nego odrasla osoba. Deca su u procesu rasta i formiranja i uopšte je dete aktivnije i pokretnije.

To dovodi do činjenice da se rezerve ugljikohidrata iz kojih djetetovo tijelo crpi iz energije, brzo troše i on mora koristiti masti kao alternativni izvor. Masnoće se, razbijajući, pretvaraju u ketonska tijela. Ista se stvar događa s odraslima kad dožive intenzivnu fizičku aktivnost ili slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za gubitak kilograma.

Povećana koncentracija ketonskih tijela u krvi (preko 20 mg%) naziva se acetonemija i razvija se u velikom broju stanja praćena promjenom metabolizma. Uzrok acetonemije može biti: kršenje metabolizma ugljikohidrata (dijabetes melitus), dugotrajno gladovanje, pretjerani fizički stres, hronični nedostatak ugljikohidrata, nedostatak enzima, bolest jetre, stres.

S tim kršenjima se stvara previše ketonskih tijela koja nemaju vremena za obradu, što rezultira njihovom prekomjernom koncentracijom u krvotoku. Acetoni nisu neutralne tvari: nakupljajući se u krvi prebacuju pH na kiselu stranu što dovodi do postepenog razvoja acidoze.

Uzroci ketona u urinu

Normalni sadržaj acetonskih tijela u krvnoj plazmi ne prelazi 1-2 mg%. U većem broju patoloških stanja njihova koncentracija raste i, dostižući razinu od 10-15 mg%, aceton ulazi u urin. Tako tijelo nastoji riješiti se tih štetnih tvari. Pojava ketonskih tijela u urinu je signal koji ukazuje na to da je metabolizam narušen. Pored urina, tijelo koristi i druge metode uklanjanja acetona: kroz znojne žlijezde - znoj - i kroz pluća - s izdisajem zraka.

Ketoni djeluju u tijelu kao snažna oksidantna sredstva, slobodni radikali prisutni u njima reagiraju sa staničnim membranama, oštećujući ih. Učinci ovih tvari na mozak posebno su fatalni. Povećanje njihove koncentracije u krvi događa se postepeno i prolazi kroz niz uzastopnih stadija, od kojih svaka ima svoje specifične simptome.

Klasifikacija acetonemičkog sindroma

Prva faza povećanja acetona u krvi naziva se ketoza. Sledeći simptomi su karakteristični za njega:

  • suha usta
  • pojačana žeđ
  • povećana količina urina,
  • osjećaj slabosti
  • gubitak kilograma
  • miris acetona na izdisaju,
  • pojava acetona u urinu.

Stanje pacijenta u ovom periodu je zadovoljavajuće, a pritužbe mogu izostati. Ne mogu svi roditelji obratiti pažnju na pojavu specifičnog mirisa iz djetetovih usta, podsećajući na miris zrele jabuke ili trulog krumpira.

Ako se ne liječi, stanje ketoze napreduje i prelazi u stadij ketoacidoze. Simptomi ovog poremećaja su mnogo obimniji i pored sačuvanih znakova ketoze uključuju i:

  • mučnina i povraćanje
  • izražen slom,
  • učestalo i bučno disanje
  • bolovi u stomaku
  • znakovi dehidracije.

Ketoacidoza je dijabetička (nastaje zbog kršenja metabolizma ugljikohidrata uzrokovana nedostatkom inzulina) i nedijabetička (rezultat fizičkog napora, stresa ili karakteristika konzumirane hrane). Ako se takvom bolesniku ne pomogne na vrijeme, tada se smanjuje rezervni kapacitet tijela i dolazi do krajnje faze ketoacidoze - dijabetičke kome. Znakovi ove faze:

  • visoka razina acetona u krvi i urinu,
  • intenzivan miris acetona iz usta i s kože,
  • bučno, prisilno disanje,
  • dehidracija
  • gubitak svijesti.

Koja je opasnost?

Visoka razina ketonskih tijela dovodi do zakiseljavanja krvi i razvoja acidoze. Budući da je većini kemijskih reakcija u tijelu potreban određeni pH, njegova oštra promjena kiselinske strane remeti mnoge vitalne metaboličke procese. Posebno je opasno povećanje koncentracije kod dijabetesa, nedostatak liječenja u ovoj situaciji može dovesti do prelaska procesa u dekompenziranu fazu i razvoja komplikacija. Posledice teške ketoacidoze:

  • cerebralni edem,
  • hipokalemija
  • hipoglikemija,
  • zatajenje bubrega
  • srčani zastoj.

Mehanizam formiranja ketonskih tijela u tijelu

Ketonska tijela (ketoni) uključuju tvari poput acetona, acetoacetata, hidroksibuterne kiseline. Ove supstance su uopšte izvor energije za ćelije. Budući da su ove tvari hidrofilne, lako prodiru u tjelesne tekućine, na primjer, urin.

Ketonska tela se formiraju iz acetil CoA. Ova supstanca nastaje tokom metabolizma masnih kiselina. U krvi je normalno prisutna mala količina ketonskih tela.

Kod odraslih i djece

Otkrivanje ketona u urinu može biti uzrokovano faktorima kao što su gladovanje i dijabetes. Glukoza je glavni izvor energije. Kad postite, glukoza prestaje dolaziti iz hrane, pa tijelo traži druge načine za sintezu energije.

Ketonska tijela u urinu kod djeteta se najčešće nalaze kod neuhranjenost.

Kod šećerne bolesti postoji manjak inzulina, koji potiče prijenos glukoze u stanice za energiju. Prema tome, uz nedostatak inzulina, glukoza ne ulazi u ćeliju. A energija se proizvodi oksidacijom ketonskih tela.

Kao što je prethodno opisano, ketonska tijela su izvor energije. U odraslih se mogu formirati i kada se potrošena hrana i potrošnja energije tijela ne podudaraju.

Na primjer, vi ste na dijeti s malo ugljikohidrata, odnosno dobijate glukozu, ali nije dovoljno. Plus, i dalje ste uključeni u pojačanu fizičku aktivnost (satima nestajete u dvorani). Količina potrošenih ugljikohidrata nije dovoljna za vaše tijelo, a ketoni se intenzivno proizvode. Zbog toga je važno uravnotežiti količinu proteina, masti i ugljenih hidrata u ishrani.

U trudnica

Postoje dokazi da je kod trudnica prisustvo ketonskih tijela u prvom tromjesečju mokraće prvi znak toksikoze. Ketonska tijela iz urina trebala bi ubuduće nestati. Ipak, otkrivanje ketonurije u kasnijim fazama sugerira razvoj patologije u trudnica, što zahtijeva dodatne studije.

Važno je pratiti nivo ketonskih tijela u krvi i urinu, jer su toksični, izazivaju razvoj ketoacidoze. To u budućnosti može dovesti do slabog rada srca, respiratornog sistema, cirkulacije krvi. Stoga je važno ne propustiti ketonuriju i spriječiti razvoj ozbiljnih komplikacija na vrijeme.

Normalna ketonska tijela u urinu i aceton

Kod djece i odraslih osoba ketonska tijela obično ne bi trebalo otkrivati. Kada se mjeri dnevnom količinom urina, koncentracija ketonskih tijela ne smije biti veća od 50 mg.

Hidroksibuterna kiselina (65 - 70%) izlučuje se najviše u urinu. Na drugom mestu je acetoacetat (oko 30%). A najmanje acetona se izlučuje u urinu - 3%.

Postoji ovisnost razine ketonskih tijela u krvi i urinu. Sa povećanjem nivoa ketonskih tela u krvi na 1,0 mmol / l, u urinu se primećuju „tragovi“ ketona. Kada dostigne ketonemiju do 1,5 mmol / l - značajna ketonurija.

Priprema za test urina

Priprema za uzimanje urina za ketone jednaka je kao i za opći test urina.

Važno je ne koristiti proizvode koji mijenjaju boju urina (repe). Posavetujte se sa svojim lekarom o lekovima koje uzimate. Možda neki od njih mogu utjecati na parametre urina.

Dan prije studije, izbjegavajte emocionalni stres. Iscrpljujuća fizička aktivnost također može utjecati na rezultat. Kupka ili sauna se ne preporučuju.

  1. Urin se mora sakupljati u sterilnoj posudi. Oni koji se ne žele mučiti s vrelim staklenkama hrane za bebe, trebali bi znati da se u ljekarnama prodaju posebni spremnici.
  2. Važno je izvršiti toalet vanjskih genitalija. Prosječnu porciju jutarnjeg urina trebalo bi sakupljati u posudi, jer je ona koncentrirana nakon spavanja i tačnije odražava procese u tijelu.
  3. Za bebe koje ne kontrolišu akt mokrenja, prikladno je koristiti pisoare. Prilijepe se za tijelo, a nakon sakupljanja urina sadržaj se izlije u sterilnu posudu i odnese u laboratoriju.
  4. Urin nakon sakupljanja treba dostaviti u laboratoriju u roku od 2 sata.

Kako se vrši analiza

Otkrivanje ketonskih tijela u urinu najčešće se provodi zajedno s općom analizom mokraće.

Opšta analiza urina može se provesti na više načina:

  • polukvantitativno - pomoću dijagnostičkih test traka. Vizuelnim upoređivanjem sa skalom pokazatelja donosi se zaključak,
  • kvantitativno - testne trake postavljaju se u analizator mokraće koji precizno izračunava sadržaj tvari u mokraći.

Na raspolaganju su posebne trake za otkrivanje samo ketona u urinu.

Metodologija je sljedeća: test traka uronjena je u urin na nekoliko sekundi, kao što je opisano u uputama koje su isporučene sa test trakama. Zatim ostavite neko vrijeme (nekoliko sekundi), tako da dođe do reakcije sa pokazateljima. Potom se uspoređuju sa skalom vizualno ili u te svrhe koriste se analizatori urina.

U pravilu je teško pogriješiti u ovakvim manipulacijama. Rijetko je da su zbog kršenja uvjeta skladištenja test traka ili nepoštivanja roka trajanja, rezultati netačni.

Tamo gdje se određuju ketoni u urinu

Prema pravilima MHI, možete besplatno napraviti test urina u medicinskoj organizaciji za koju ste priključeni. Možete i otići u plaćeni medicinski centar. Preporučljivo je da bude opremljen analizom mokraće, tada će rezultati biti najtačniji.

O dostupnosti analizatora možete saznati pozivanjem medicinskog centra.

Opći test urina može vas koštati od 200 do 400 rubalja kada koristite test trake. Ako je potrebno, mikroskopskim pregledom urina, cijena se može povećati.

Zaključak

Iz svega navedenog jasno je da su ketoni u urinu važan dijagnostički kriterij za različite patološke procese u tijelu. Ketoni imaju toksičan učinak na tijelo, njihovo otkrivanje kod djece, odraslih i trudnica ne smije se odviti. Važno je otkriti uzrok patoloških promjena i započeti liječenje na vrijeme.

Specijalna dijeta

Kakva treba da bude ishrana deteta koje je u urinu pronašlo aceton? Značajke prehrane za ketoacidozu:

  • jela u frakcijskim porcijama u razmacima od 2-3 sata,
  • jednostavna kompozicija posuđa sa minimalnim brojem sastojaka,
  • zabrana sve pržene hrane,
  • jela se pripremaju pirjanjem, pečenjem ili kuvanjem,
  • večera treba biti lagana i najkasnije do 18:00,
  • noću detetu daje čašu kefira bez masti,
  • visok udio vlakana i najmanje masti,
  • meso i riba se kuhaju u obliku parnih okruglica, mesnih okruglica, mesnih okruglica.

Iz prehrane se isključuju masno meso, riba, mliječni proizvodi, pržena hrana, gljive, kisele bobice i voće, rajčica, kislica, špinat. Zabranjeni soda i sve vrste brze hrane.

Od velike važnosti u ketoacidozi je režim pijenja. Stimulira metabolizam vode i soli u tijelu, pomaže u uklanjanju ketona i vraćanju normalnih vrijednosti pH. Liječnici savjetuju da se pridržavaju sljedećih pravila: dajte sva pića u toplom obliku (36-37 stupnjeva), kada povraćate, pijte frakcijski 10-15 ml po obroku, pića trebaju biti umjereno slatka. Preporučena pića i tečnosti:

  • 40% rastvor glukoze
  • infuzija od grožđica (1 kašika na čašu vode),
  • kompot od sušenog voća,
  • mineralizirajuće vode s alkalizacijskim djelovanjem (Essentuki N4, Borjomi),
  • rehidracijske otopine (Rehidron).

Pogledajte video: Is Ketosis Dangerous? Science of Fasting & Low Carb Keto (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar