Razlika u cijeni i modelu satelitskog brojila

Od 1993. godine, ruska tvornica ELTA, specijalizirana za medicinsku opremu, pokrenula je proizvodnju linije sa satelitskim metrom glukometra. Prvi modeli su, kako to često biva, bili nesavršeni, ali svaka naredna modifikacija uređaj je približila međunarodnim standardima. Najpopularniji analizator u ovoj seriji je Satellite Express. Pouzdanost i dostupnost uređaja omogućuju mu da se natječe s mnogim markiranim kolegama. Posebno, poput zapadnih glukometra, Satellite Express ima doživotnu garanciju.

Vrste i oprema

Svi sateliti koriste elektrohemijsku tehniku ​​za obradu rezultata. Testne trake dizajnirane su metodom „suhe hemije“. Kalibracija uređaja predviđena je kapilarnom krvlju, test trake unose se ručno.

Trenutno su u liniji Satelita tri modela bioanalizatora: ELTA Satellite, Satellite Express i Satellite Plus.

U kompletu bilo kojeg brojila možete pronaći:

  • Instrument sa baterijom CR2032,
  • Piercer
  • Pakovanje tkanina
  • Kontrolna traka
  • 25 test traka s lancetama,
  • Preporuke za upotrebu sa garancijskim dokumentima.

U najnovijem modelu Satelita možete vidjeti kućište od tkanine sa zatvaračem, prethodne opcije su puštene u plastični kontejner. U recenzijama na forumima ima dosta pritužbi na staro pakovanje za Satellite mjerač: plastika je kratkotrajna - pukne, raspadne se na dvije polovice, koje je potrebno zalijepiti ljepljivom trakom. Prvi od modela Satelita opremljen je sa deset traka, ostali već sadrže 25 kom.

Značajke bioanalize

Karakteristike modela glukometra mogu se predstaviti u tabeli. Satellite Express analizator vodi popis, i to ne samo zbog troškova: nećete imati vremena da nalijete galeb dok ne analizira uzorak.

ParametriSatelit ekspresSatelitski Satellite Plus
Granice mjerenjaod 0,6 do 35,0 mmol / l1,8 do 35,0 mmol / Lod 0,6 do 35,0 mmol / l
Vrijeme obrade7 sekundi40 sekundi20 sekundi
Krvna slika1 μl4-5 μl4-5 μl
Kapacitet memorije60 mjerenja40 mjerenja60 mjerenja
Trošak uređaja1300 rub.870 rub920 rub
Cijena test traka (za 50 komada)390 rub430 rub430 rub
Cijena lanceta (za 50 komada)170 rub170 rub170 rub

Prednosti i nedostaci bioanalizatora

Svi uređaji su dovoljno precizni, kada koncentracija šećera u krvotoku u rasponu od 4,2-3,5 mmol / l odstupanja od laboratorijskih parametara nije veća od 20%. Sudeći prema povratnim informacijama korisnika i stručnjaka na tematske forume, sateliti nisu bez drugih prednosti:

  • Doživotna garancija na celu liniju ELTA bioanalize,
  • Proračunski trošak uređaja, uključujući potrošni materijal,
  • Jednostavno rukovanje (samo 2 dugmeta, ceo proces je na intuitivnoj razini),
  • Minimalno vrijeme obrade rezultata (u Satellite Express-u),
  • Ekran s velikim brojevima,
  • Snaga jedne baterije dovoljna je za 5 hiljada mjerenja.

Važno je promatrati uvjete skladištenja uređaja: ne voli vlagu i agresivne ultraljubičaste. Raspon temperature je impresivan: od -20 ° C do + 30 ° C, ali za istraživanje vam je potrebna toplina unutar + 15-30 stupnjeva s 85% vlažnosti.

Najčešće navedeni nedostaci su:

  • Nedovoljna tačnost merenja (posebno u umerenim i teškim stadijima dijabetesa)
  • Skromna (u poređenju sa zapadnim kolegama) veličina memorije,
  • Solidne dimenzije za prenosni uređaj,
  • Nema povezivanja sa računarom.

Uputa proizvođača tvrdi da se točnost mjerenja uklapa u okvir normi za kategoriju domaćinstava za analizatore (do 20%), ali u usporedbi s markiranim glukometrima pogreška je značajna.

Vodič za aplikacije

Nakon što se upoznate s konfiguracijom glukometra Satellite Express, morate proučiti upute za upotrebu od proizvođača da biste provjerili da li uređaj radi (po mogućnosti čak i u fazi njegove nabavke). U isključeni uređaj ubacuje se kontrolna traka (za to postoji posebna utičnica). Uz normalna podešavanja, na ekranu se pojavljuje nasmejani emotikon i indikatori 4.2 - 4.6. Sada se ova traka može ukloniti.

Sljedeći korak je kodiranje uređaja:

  1. U konektor neaktivnog uređaja morate staviti posebnu traku za kodiranje.
  2. Na ekranu bi se trebao prikazati troznamenkasti kod koji odgovara serijskom broju test traka.
  3. Sada možete ukloniti traku s metra.
  4. Operite ruke toplom, sapunom i dobro osušite.
  5. Ugradite skarifer u probijač.
  6. Probna traka umetnuta je u uređaj s kontaktima na uređaju, prvo morate još jednom usporediti kod na posudi s potrošnim materijalom i zaslonom.
  7. Nakon što se pojavi simbol treptajuće kapljice, izvadite krv iz vrha prsta i dovedete je do ruba test trake. Možete ubrzati postupak laganom masažom - intenzivan pritisak izobličava rezultate, jer se vanćelijska tekućina miješa sa krvlju.
  8. Za maksimalnu preciznost bolje je upotrijebiti drugu kap u tu svrhu i pažljivo ukloniti prvu kapi čistom pamučnom jastučicom.
  9. Nakon 7 (20-40) sekundi (tačno vrijeme navedeno je u priručniku s instrumentima), rezultat mjerenja može se vidjeti na ekranu.
  10. Ne oslanjajte se na pamćenje - dokaze zapišite u svoj dnevnik zapažanja.

Potrošni materijal

Važna prednost svih satelitskih brojila je dostupnost potrošnog materijala. Proizvođač ih proizvodi u dovoljnim količinama i prodaje ih u svim prodajnim mjestima po cijeni prihvatljivoj za bilo koju kategoriju potrošača. Još jedna lijepa poanta je personalizirano pakovanje traka, što povećava garancijski rok otvorene olovke. Za svaku vrstu analizatora otpustite njihove trake:

  • Za satelit ekspres analizator - PKG-03,
  • Za uređaj Satellite Plus - PKG-02,
  • Za uređaj ELTA Satellite - PKG-01.

Prije kupnje provjerite datum isteka garancije za potrošni materijal. Probijač je kompatibilan sa svim vrstama lanceta univerzalne namjene ako imaju tetraedarsku bazu:

  • Tajvanski Tai doc,
  • Poljski Diacont,
  • Njemački mikrolet,
  • Južnokorejski LANZO,
  • American One Touch.


Cijena uređaja je presudna: možete navesti brojne prednosti stranih analoga, no ako možete priuštiti samo proračunsku opciju, tada je izbor očit. Uzgred, cijena satelitskog Express glukometra iznosi 1300 rubalja, ali brzo se isplati putem test traka. Za 50 komada trebate platiti samo 390 rubalja (za poređenje: ista količina traka za pakiranje za mjerač One Touch Ultra Easy koštat će 800 rubalja).

Ostali modeli ove marke još su jeftiniji: mjerač glukoze ELTA Satellite ili Satellite Plus možete kupiti za 1000 rubalja, ali trake za njih će izaći skuplje - 430 rubalja / 50 kom.

Pored traka, za probušenu olovku potrebni su i jednokratni lanceti, ali oni su jeftiniji: 170 rubalja / 50 kom.

Ispada da ako je sam uređaj pouzdan i izdržljiv, njegovo održavanje se povoljno uspoređuje s linijom satelitskih brojila stranih kolega. Na kraju, ne jure svi i nisu svi penzioneri potrebni veza sa računarom, glasovnim funkcijama, napomenama o hrani, brojačem bolusa, instaliranim probijačem. Mladim ljudima se vjerojatno ne bi svidio takav dizajn i funkcionalnost, ali možda je proizvođač vodio drugačiju ciljnu skupinu kupaca.

Komunicirajući na društvenim mrežama sa potrošačima s iskustvom korištenja satelitskih brojila, uspio sam saznati puno zanimljivosti o tome koji su uređaji pogodni i za koga žali što su kupili.

Prioritet ELTA-e je uvijek bio poboljšati kvalitetu života svojih potrošača zahvaljujući brzoj i pristupačnoj kontroli glikemije. Proizvođač traži od svoje tehnologije najveću sigurnost i učinkovitost uz najnižu cijenu. Stručnjaci preporučuju, prije svega, satelitski uređaj onima koji ga ne koriste svakodnevno i ne mogu si priuštiti skupe analoge. Za bilo koji dijabetes ovisan o insulinu, ova opcija je neprihvatljiva. Voliš li satelitske brojila?

Pogledajte video: Suspense: Heart's Desire A Guy Gets Lonely Pearls Are a Nuisance (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar