Pravi podaci o tome koliko živite s dijabetesom

Dijagnoza dijabetesa nije razlog za paniku. Iako je bolest jedna od najtežih i slabo liječivih, nije potrebno unaprijed potpisati smrtnu kaznu. Pacijent s dijabetesom može povećati očekivani životni vijek, ali morate se pridržavati određenih pravila i preporuka.

Koja je opasnost od dijabetesa

Očekivani životni vijek dijabetesa ovisi o mjeri u kojoj se osoba pridržava uputa lekara. Brzina destruktivnih procesa povezana je i sa individualnim karakteristikama pacijentovog tijela.

Dijabetes negativno utječe na sve organe i sisteme tijela. Prije svega, bolest pogađa gušteraču. Kao rezultat toga, proizvodnja inzulina, hormona zaduženog za snižavanje koncentracije glukoze u krvi, poremećena je. Postoje problemi sa unutrašnjim metabolizmom. Postepeno, bolest pogađa srce, jetru, vid i ostale organe i sisteme. Ako se ne liječi, zdravstveni problemi će se nakupiti, a na kraju će to utjecati i na životni vijek.

Dijabetičke komplikacije dijele se u 3 skupine: akutne, kasne i hronične. Akutne komplikacije nastaju uz nagle fluktuacije šećera koje su se pojavile u kratkom vremenskom periodu. Na pozadini takvog skoka mogući su hipoglikemija, ketoacidoza, hiperosmolarna i laktoidna koma. Ako ne preduzmete pravovremene mjere, akutni tok bolesti može proći kasnije. Prate ga angiopatija, retinopatija, dijabetičko stopalo, polineuropatija.

Hronične komplikacije razvijaju se zbog stalno povišene razine glukoze u krvi ili inzulina. Bave se oslabljenim funkcionisanjem bubrega, kardiovaskularnog i nervnog sistema. Najopasnije su kasne i hronične komplikacije. Oni značajno smanjuju očekivani životni vijek.

Grupe rizika

Da biste shvatili koliko godina živi s dijabetesom, morate otkriti je li osoba u riziku. Neki moraju biti posebno pažljivi prema svom zdravlju. Među njima se može izdvojiti nekoliko društvenih grupa.

  • Djeca i tinejdžeri.
  • Zloupotrebe alkohola.
  • Dijabetičari s aterosklerozom i hroničnom hiperglikemijom.
  • Pušači.

Sve je više pacijenata sa dijabetesom među mladima, pa čak i djecom. Bolest se dijagnosticira kod pacijenata starih 14 do 35 godina. Od toga, mnogi ne žive do 50 godina.

Da biste izbjegli komplikacije, morate znati što ih uzrokuje. Na prvom mjestu među faktorima koji značajno umanjuju život pacijentu koji boluje od dijabetesa nalazi se trajno povišena razina glukoze u krvi. Ako indeks šećera varira između 8 i 12 mmol / l svakog dana, to negativno utječe na cijelo tijelo. Postoji vrsta šećera svih sistema i organa. Kao rezultat toga, životni vijek se značajno smanjuje.

Što prije se dijagnosticira dijabetes, to je bolje. Ako pacijent ne zna za njegovu patologiju i ne poduzme odgovarajuće mjere, životni vijek mu se naglo smanjuje i može biti 15 godina za odraslu osobu i 3-4 godine za dijete. Značajnu ulogu u tome igra vrsta bolesti. Kvaliteta života pacijenata kod dijabetesa tipa 1 i 2 bitno je različita.

Dijabetes tipa 1

Šećerna bolest tipa 1, ili ovisna o insulinu, nastaje zbog neispravnog rada gušterače i katastrofalnog nedostatka inzulina. Očekivani životni vijek u ovom slučaju direktno ovisi o mnogim faktorima: prehrani, fizičkoj aktivnosti, terapiji inzulinom itd.

Dijabetes tipa 1 najčešće se razvija u ranoj dobi. Stoga ga često nazivaju mladenačkim. Starost varira od prve godine života do 35 godina. Prosječni životni vijek ove vrste dijabetesa je oko 30–40 godina. Uzrok smrti su ozbiljni problemi sa srcem i bubrezima. Međutim, ako se pacijenti pridržavaju recepata liječnika, aktivno razdoblje može se povećati na 50-60 godina. A ovo nije granica. Svake godine nivo medicine stalno raste. Pojavljuju se nove metode liječenja bolesti.

Kod dijabetesa tipa 1, spol također utječe na dugovječnost. Žene žive 20 godina manje, muškarci 12. Iako ovdje sve ovisi o prirodi bolesti i individualnim karakteristikama tijela. Zabilježeni su slučajevi kada su osobe sa dijabetesom tipa 1, dijagnosticirane u ranoj dobi, preživjele do 90 godina.

Dijabetes tipa 2

Značajka dijabetesa tipa 2 (ne-inzulinski ovisna) je da se on obično nalazi u osoba starijih od 40 godina. Takvi pacijenti žive duže nego kod tipa 1. Očekivano trajanje života za dijabetes tipa 2 smanjuje se u prosjeku 5 godina - pod uslovom da nema ozbiljnih komplikacija izazvanih bolešću. Ako uzmemo u obzir spol, tada žene s dijabetesom koji nije ovisan o inzulinu žive duže. To je posljedica činjenice da su pažljivije prema svom zdravlju i pažljivije se pridržavaju recepata liječnika.

Dijabetičari tipa 2 imaju veću vjerovatnost da će dobiti nevaljanu diplomu. To je zbog činjenice da je često ova vrsta bolesti asimptomatska. Točna dijagnoza postavlja se tek nekoliko godina nakon početka bolesti. Za to vrijeme u tijelu se stvaraju ozbiljni poremećaji koji utječu na udove ili organe vida. Na pozadini neupadljivog tijeka bolesti može se razviti srčani udar, moždani udar, oštećenje bubrega i krvnih žila nogu, ateroskleroza.

Glavni uslovi za produljenje života kod dijabetesa tipa 2 su dobra prehrana, dnevno mjerenje šećera u krvi i kontrola krvnog pritiska.

Dijabetes iz djetinjstva

Djeca mogu razviti samo dijabetes tipa 1. Često se bolest javlja zbog nasljedne predispozicije. Također, uzroci bolesti uključuju zarazne bolesti i oslabljen imuni sistem. Očekivani životni vijek ove dobne kategorije ovisi o pravovremenosti dijagnoze. Što se prije otkriva bolest, veća je vjerojatnost da će se izbjeći opasne komplikacije koje vode u smrt.

Garancija punopravnog života djeteta biće strogo pridržavanje propisanih metoda liječenja. Trenutno ne postoje lijekovi koji mogu u potpunosti izliječiti dijabetes. Ali proizvode se lijekovi s kojima možete postići stabilnu razinu šećera u krvi. Pravilno odabrana terapija inzulinom omogućiti će djetetu da vodi normalan život: igra, uči i pohađa sportske sekcije.

Ako se dijagnoza postavi djetetu mlađem od 8 godina, prosječni životni vijek je oko 30 godina. S razvojem bolesti u kasnijoj dobi (14-16 godina) povećavaju se šanse za dug i pun život. Ako se dijabetes otkrije u dobi od 20 godina, tada pacijent u pravilu sigurno ispunjava starost (70 i više godina).

Kako produžiti život

Pridržavanje određenih pravila pomoći će povećati život dijabetesa bilo koje vrste.

  • Redovno vršite test šećera u krvi, pratite krvni pritisak, pridržavajte se terapije koju je propisao vaš ljekar.
  • Ne bavite se lečenjem. Obavezno razgovarajte s endokrinologom o narodnim lijekovima koje želite unijeti u terapiju.
  • Pridržavajte se svakodnevne rutine: idite u krevet na vrijeme, jedite nekoliko puta dnevno u isto vrijeme. Vodite računa da u jelovniku budu zdrava obroka koja ne uzrokuju skokove u nivou glukoze u krvi. Vodite aktivan životni stil.
  • Ne preskačite injekcije insulina. Uvođenje lijeka trebalo bi se odvijati strogo po preporuci stručnjaka. Injekcije u pravo vrijeme, bez obzira gdje se nalazite: kod kuće, u blizini ili na ulici.
  • Izbjegavajte stres i paniku. Ovi faktori negativno utječu na zdravlje i mogu uzrokovati komplikacije dijabetesa.

Za dijabetičare je neophodno da osjete podršku i razumevanje voljenih osoba. Nema potrebe da se bolesna osoba tretira kao osoba sa invaliditetom. Sve što se traži od rodbine jeste spremnost za pomoć i saučesništvo.

Dijabetes melitus je ozbiljna i opasna bolest sa svojim komplikacijama. Međutim, ako se pridržavate medicinskih uputa, pratite ishranu, bavite se sportom, tada će vas razmišljanja o životnom vijeku prestati uzbuđivati. To potvrđuju brojni pregledi onih koji se nisu obeshrabrili, već su aktivno prevladali bolest i svojim primjerom dokazali da je moguć puni i dug život čak i kod dijabetesa.

Koliko žena i muškaraca živi sa dijabetesom

U prosjeku, dijabetes melitus smanjuje očekivani životni vijek za 5-9,5 godina u usporedbi s pacijentima iste dobi, ali bez dijabetesa. Treba imati na umu da se samo trećina pacijenata u potpunosti pridržava preporuka liječnika. Disciplinirani pacijenti čak uspijevaju živjeti više vršnjaka. Ovo se posebno odnosi na dijabetes tipa 2.

Na inzulinu

Terapija inzulinom uglavnom se koristi kod dijabetesa tipa 1. Propisuje se pacijentima od prvog dana otkrivanja. Pojava bolesti može se dogoditi u djetinjstvu, adolescenciji, može se naći i kod mladih ljudi. Utvrđeno je da je rani debi dijabetesa opasniji, jer koči pravilan razvoj organizma.

U prosjeku, pacijenti s inzulinom žive oko 55 godina od početka njegove primjene. Vrijeme smrti ovisi o tome koliko točno pacijent kontrolira količinu ugljikohidrata pojede sa hranom i odredi dozu hormona.

Redovnim mjerenjem šećera u krvi, smanjenjem brašna, životinjskih masti u ishrani, doziranom fizičkom aktivnošću i odbacivanjem loših navika moguće je produžiti život za 7-10 godina. Važno je da je njegov kvalitet u potpunosti uporediv sa zdravim ljudima.

Smrtnost od dijabetesa tipa 1 među odraslom populacijom uzrokuje uglavnom dvije skupine uzroka - akutni poremećaji cirkulacije (srčani udar, moždani udar), kao i zatajenje bubrega. Sve ove komplikacije povezane su s oštećenjem vaskularnog zida, smanjenjem protoka krvi. Koronarna bolest srca (angina pektoris) i insuficijencija cerebralnog protoka krvi (encefalopatija) takođe izazivaju ranu aterosklerozu kod dijabetesa.

A ovdje je više o gangreni kod dijabetesa.

O drogama

Tablete za snižavanje šećera indikovane su samo za dijabetes tipa 2. Dvije trećine bolesnika umire od srčanih bolesti. Na prvom mjestu je srčani zastoj, infarkt miokarda. Statistika je dokazala:

  • pacijenti s drugom vrstom dijabetesa umiru češće oko 2 puta,
  • smrtnost je veća kod muškaraca,
  • stopa smrti naglo raste nakon 65 godina.

Neželjeni efekti na životni vek su:

  • prekomjerna težina, prejedanje, masna hrana, višak holesterola i triglicerida u krvi,
  • krvni pritisak iznad 130/90 mm RT. Čl.,
  • pušenje
  • nedostatak redovne fizičke aktivnosti,
  • iskustvo bolesti od 10 godina,
  • oštećenja bubrega (posebno gubitak proteina u urinu) i mrežnice,
  • glukoza u krvi veća od 7,8 mmol / l prije jela,
  • česti pad šećera, hipoglikemijska (smanjenje glukoze) i hiperglikemijska (povećanje) kome.

Prisutnost dijabetesa tipa 2 povećava vjerojatnost smrtnih tumora.

Očekivano trajanje života kod djece

Dijabetes melitus, koji je počeo u ranoj dobi kod djeteta, često ima teži tok. To je zbog činjenice da probavni i živčani sustav još nisu dovoljno formirani. Dakle, stepen prilagodbe na nedostatak glukoze je nizak.

U nedostatku glavnog izvora energije, ketonska tijela brzo se formiraju i povećava se kiselost krvi. Ketoacidoza, ketoacidotska i hipoglikemijska koma glavni su uzroci smrti dijabetičnog djeteta mlađeg od 15 godina.

Uz slabi nadzor nad postupanjem od strane roditelja, adolescenti često propuštaju injekcije ili obroke, ne mjere šećer u krvi, počinju uzimati alkohol, drogu, pušenje, jesti ilegalnu hranu. Svi ovi faktori uzrokuju dekompenzaciju dijabetesa.

Hormon rasta, genitalni, nadbubrežni kortizol takođe doprinose. Imaju svojstva suprotna insulinu. Kao rezultat toga, dolazi do kome, napreduje oštećenje bubrega, što je glavni uzrok teških, ponekad i nepovratnih promjena u tijelu.

Uz dovoljnu nadoknadu za dijabetes, stanje djeteta, njegov razvoj i ukupni životni vijek odgovara dobnim pokazateljima. Za održavanje zdravlja potrebno je izbjegavati infekcije, stresna stanja, slijediti preporuke u vezi s prehranom i liječenjem.

Koliko godina živi s dijabetesom nakon amputacije nogu

Kod teškog dijabetesa melitusa moguća je gangrena donjeg režnja ili osteomijelitis (upala koštane srži i kostiju) koja je rezistentna na antibiotike. U tim slučajevima uklanjanje dijela nogu jedina je šansa za spašavanje života. Budući da će se vremenom kada te komplikacije razviju, tijelo obično imati rašireni poremećaj cirkulacije, predviđanja su prilično ozbiljna.

Prve dvije godine nakon amputacije smatraju se najtežim za oporavak. U tom periodu vodi se računa o većini vaskularnih bolesti (tromboza, blokada plućne arterije, srčani udar, moždani udar), kao i širenje infekcije. U potonjem slučaju moguće je prodiranje mikroba u krvotok - sepsa. S razvojem takvih komplikacija prognoza je loša.

Također, zbog dugog zacjeljivanja postoperativne rane, može biti potrebna njegova suppuracija, ometan protok krvi, slaba inervacija, može se zahtijevati druga operacija. U njegovom toku vrši se veća amputacija udova. Ako nakon kirurškog liječenja nema komplikacija, a pacijent se obuči u samonadziranju dijabetesa, tada je šansa za preživljavanje velika.

Da li je moguće živjeti bez liječenja

Kod dijabetesa tipa 1 gušterača se uništava kao rezultat autoimune upale. Inzulin se ne proizvodi ili je vrlo mali za apsorpciju ugljikohidrata. U ovom slučaju, nemoguće je uraditi bez hormonskih injekcija. Razvija se ketoacidoza i nakon 1-5 dana prelazi u komu. Pacijentu nedostaju svijest, teško i bučno disanje, miris acetona iz usta. U nedostatku hitne medicinske pomoći, nastupi smrt.

Kod dijabetesa tipa 2, postoji vlastiti inzulin u krvi, ali stanice su izgubile osjetljivost na njega. Za kontrolu bolesti potrebne su tablete koje olakšavaju apsorpciju glukoze. Komplikacije se ne javljaju tako brzo kao kod dijabetičara tipa 1. S progresivnim porastom šećera u krvi, razvija se koma. Kao rezultat stalno visokog sadržaja glukoze, struktura vaskularne stijenke se mijenja.

To dovodi do:

  • moždani udar, srčani udar,
  • gangrena donjih ekstremiteta sa sepsom,
  • dijabetička nefropatija sa zatajenjem bubrega.

Ovi uvjeti mogu dovesti do preuranjene smrti pacijenta. Bez liječenja ili ako se ne provede pravilno, dolazi do oštećenja mrežnice, prijeteći sljepoća, oštećenje srčanog mišića s zatajenjem cirkulacije.

Pogledajte video o tome kako živjeti sa dijabetesom:

Prisutnost dijabetesa indikacija je za cjeloživotnu terapiju lijekovima. Da bi se potvrdila valjanost ovog mišljenja apsolutno svih dijabetologa, dovoljno je da pacijent izmjeri šećer u krvi na prazan stomak, dva sata nakon jela, prije odlaska u krevet, napravi analizu za glikovani hemoglobin.

Bez liječenja ne mogu se održavati normalno sa dijabetesom tipa 1, a s drugim postoji šansa samo kod novo dijagnosticirane bolesti s vrlo blagim tijekom.Ako slijedite dijetu i željenu razinu tjelesne aktivnosti, određeni broj pacijenata može značajno smanjiti dozu lijekova. Ovo se vidi kao veliki uspjeh u liječenju dijabetesa.

Šta smanjuje smrtnost od dijabetesa

Kao rezultat studija o utjecaju faktora na tok bolesti i njezin ishod, bilo je moguće saznati njihov različit značaj.

Utvrđeno je da se rizik od prerane smrti smanjuje za:

  • redovna merenja glukoze u krvi i prilagođavanje doze uzimanih lekova,
  • upotreba sredstava protiv trombocita (Aspirin, Plavix) za smanjenje viskoznosti krvi,
  • održavanje krvnog pritiska na nivou od 120-125 / 80-85 mm RT. Čl. uz redovnu upotrebu inhibitora,
  • upotreba enzima koji pretvaraju angiotenzin (lizinopril, prestarium) ili blokatora receptora angiotenzina 2 (Teveten, Lorista, Mikardis),
  • pojačani raspored primjene inzulina (dugo 1-2 puta dnevno i kraće do pola sata prije jela),
  • lečenje dijabetesa tipa 2 metforminom,
  • gubitak kilograma na normalno.

Otkrivene su i neke činjenice koje su do sada klasificirane kao kontroverzne i zahtijevaju dalja istraga. Na primjer, stopa smrtnosti za one koji su konzumirali 75 ml suhog crnog vina i 2 šalice kuhane kafe bila je niža nego u kontrolnoj skupini s njihovim potpunim odsustvom na meniju. Štaviše, čak i neznatno povećanje doza ovih pića imalo je upravo suprotan učinak.

I ovdje je više o invalidnosti kod dijabetesa.

Dijabetes melitus smanjuje životni vijek. Na prvom mjestu među uzrocima smrtnosti su vaskularne bolesti (srčani udar, moždani udar, gangrena ekstremiteta), zatajenje bubrega zbog nefropatije. Kod male djece neželjeni ishod se javlja kod ketoacidotske i hipoglikemijske kome. Sa amputacijom udova prve dve godine smatraju se kritičnim periodom. Najgore posljedice su zanemarivanje njege dijabetesa.

Takva patologija kao što je dijabetes melitus kod žena, može se dijagnosticirati na pozadini stresa, hormonskih poremećaja. Prvi znakovi su žeđ, pretjerano mokrenje, pražnjenje. Ali dijabetes, čak i nakon 50 godina, može se sakriti. Zato je važno znati normu u krvi, kako je izbjeći. Koliko ih živi sa dijabetesom?

Iako nije često, oko 1% pacijenata ima strašnu dijagnozu gangrene kod dijabetesa. Napreduje u fazama, najsigurnije je inicijalno, promjene nožnih prstiju su reverzibilne. Može biti suvo i vlažno. Potrebno je hitno liječenje donjih ekstremiteta. U nekim slučajevima će se spasiti samo amputacija. Koliko ih živi od dijabetesa s gangrenom? Kakva je prognoza za pacijente?

Invalidnost s dijabetesom se formira, daleko od svih pacijenata. Dajte mu, ako postoji problem sa samoposluživanjem, možete ga dobiti sa ograničenom pokretljivošću. Izvlačenje iz djece, čak i sa dijabetesom ovisnim o inzulinu, moguće je u dobi od 14 godina. Koja grupa i kada se registriraju?

Da biste razumjeli kakve vrste dijabetesa postoje, utvrditi njihove razlike može biti prema onome što osoba uzima - ovisan je o inzulinu ili tabletama. Koja je vrsta opasnija?

Ako pacijent istovremeno ima holecistitis i dijabetes, tada će morati preispitati dijetu, ako se prva bolest tek razvila. Razlozi njegove pojave leže u povećanom inzulinu, alkoholizmu i drugima. Ako se akutni kalkulični holecistitis razvio sa dijabetes melitusom, može biti potrebna operacija.

Odakle dolazi bolest?

Razlika između dijabetesa tipa 1 i tipa 2 je mala: u oba slučaja razina šećera u krvi raste. Ali razlozi ovog stanja su različiti. Kod šećerne bolesti tipa 1, neispravnost imunološkog sustava čovjeka, a stanice gušterače su ocijenjene stranim.

Drugim riječima, vaš vlastiti imunitet "ubija" organ. To dovodi do kvara pankreasa i smanjenog lučenja inzulina.

Ovo je stanje karakteristično za djecu i mlade i naziva se apsolutnim nedostatkom inzulina. Takvim pacijentima su životno propisane injekcije inzulina.

Nemoguće je imenovati tačan uzrok bolesti, ali naučnici iz cijelog svijeta slažu se da je naslijeđena.

Predisponirajući faktori uključuju:

  1. Stres Često se dijabetes razvio kod djece nakon razvoda njihovih roditelja.
  2. Virusne infekcije - gripa, ospice, rubeola i druge.
  3. Ostali hormonalni poremećaji u tijelu.

Kod dijabetesa tipa 2 dolazi do relativnog nedostatka inzulina.

Razvija se na sledeći način:

  1. Ćelije gube na inzulinsku osetljivost.
  2. Glukoza ne može ući u njih i ostaje neiskorišćena u opštem krvotoku.
  3. U ovom trenutku stanice daju signal pankreasu da nisu primile inzulin.
  4. Pankreas počinje da proizvodi više inzulina, ali ćelije to ne opažaju.

Tako se ispostavilo da gušterača proizvodi normalnu ili čak povećanu količinu inzulina, ali on se ne apsorbira, a glukoza u krvi raste.

Česti su razlozi za to:

  • pogrešan stil života
  • gojaznost
  • loše navike.

Takvim se pacijentima propisuju lijekovi koji poboljšavaju osjetljivost stanica. Osim toga, oni trebaju izgubiti težinu što je brže moguće. Ponekad smanjenje od čak nekoliko kilograma poboljšava opće stanje pacijenta, i normalizira njegovu glukozu.

Koliko dugo žive dijabetičari?

Naučnici su otkrili da muškarci s dijabetesom tipa 1 žive 12 godina manje, a žene 20 godina.

Međutim, statistika nam sada pruža i druge podatke. Prosječna životna dob pacijenata sa dijabetesom tipa 1 povećala se na 70 godina.

To je zbog činjenice da suvremena farmakologija proizvodi analoge ljudskog inzulina. Na takvom insulinu životni vek se povećava.

Postoji i veliki broj metoda i metoda samokontrole. To su razni glukometri, test trake za određivanje ketona i šećera u urinu, inzulinska pumpa.

Bolest je opasna jer stalno povišen šećer u krvi utječe na organe "meta".

Tu spadaju:

  • oči
  • bubrezi
  • žile i živci donjih ekstremiteta.

Glavne komplikacije koje vode u invaliditet su:

  1. Odvajanje mrežnice.
  2. Hronično zatajenje bubrega.
  3. Gangrena nogu.
  4. Hipoglikemijska koma je stanje u kojem kod osobe oštro pada glukoza u krvi. To je zbog nepravilnih injekcija inzulina ili neuspjeha prehrane. Rezultat hipoglikemijske kome može biti smrt.
  5. Hiperglikemijska ili ketoacidotska koma je takođe česta. Razlozi su odbijanje injekcije inzulina, kršenje prehrambenih pravila. Ako se prva vrsta kome liječi intravenskom primjenom 40% -tne otopine glukoze i pacijent se odmah osjeti, tada je dijabetička koma mnogo teža. Ketonska tijela utječu na cijelo tijelo, uključujući i mozak.

Pojava ovih groznih komplikacija ponekad skraćuje život. Pacijent mora razumjeti da je odbijanje inzulina siguran put do smrti.

Osoba koja vodi zdrav način života, bavi se sportom i slijedi dijetu, može živjeti dug i ispunjen život.

Uzroci smrti

Ljudi ne umiru od same bolesti, smrt dolazi uslijed njenih komplikacija.

Prema statistici, u 80% slučajeva pacijenti umiru od problema sa kardiovaskularnim sistemom. U takve bolesti spadaju srčani udar, razne vrste aritmija.

Sljedeći uzrok smrti je moždani udar.

Treći vodeći uzrok smrti je gangrena. Konstantno visoka glukoza dovodi do poremećaja cirkulacije krvi i inervacije donjih ekstremiteta. Svaka, čak i manja rana, može suppurirati i utjecati na ud. Ponekad čak i uklanjanje dijela nogu ne vodi poboljšanju. Visoki šećeri sprečavaju zarastanje rana i ona počinje ponovo da truli.

Drugi uzrok smrti je hipoglikemijsko stanje.

Nažalost, ljudi koji se ne pridržavaju recepata ljekara ne žive dugo.

Jocelyn Award

1948. Elliot Proctor Joslin, američki endokrinolog, utvrdio je medalju za pobedu. Dali su joj dijabetičare sa 25 godina iskustva.

1970. bilo je mnogo takvih ljudi, jer je medicina istupila naprijed, pojavile su se nove metode liječenja dijabetesa i njegovih komplikacija.

Zbog toga je vodstvo Dhoslinskog dijabetes centra odlučilo nagraditi dijabetičare koji s tom bolešću žive već 50 i više godina.

To se smatra velikim postignućem. Od 1970. ovu nagradu dobilo je 4000 ljudi iz cijelog svijeta. Njih 40 živi u Rusiji.

1996. ustanovljena je nova nagrada za dijabetičare sa 75 godina iskustva. Čini se nerealno, ali ga posjeduje 65 ljudi širom svijeta. A 2013. godine Jocelyn Center je prvi nagradio ženu Spencera Wallacea koja s dijabetesom živi već 90 godina.

Mogu li imati djecu?

Obično ovo pitanje postavljaju pacijenti prvog tipa. Razboleli se u djetinjstvu ili adolescenciji, sami pacijenti i njihova rodbina ne nadaju se punom životu.

Muškarci, koji imaju bolest više od 10 godina, često se žale na smanjenje potencije, odsustvo sperme u izlučenoj sekreciji. To je zbog činjenice da visoki šećeri utječu na živčane završetke, što povlači za sobom kršenje dovoda krvi u genitalije.

Sljedeće je pitanje hoće li rođeno dijete od roditelja sa dijabetesom imati ovu bolest. Na to pitanje ne postoji tačan odgovor. Sama bolest se ne prenosi na dete. Predispozicija za nju prenosi se na njega.

Drugim riječima, pod utjecajem nekih pretpostavljenih faktora dijete može razviti dijabetes. Smatra se da je opasnost od razvoja bolesti veća ako otac ima dijabetes.

Kod žena s teškim bolestima menstrualni ciklus je često poremećen. To znači da je zatrudnjeti vrlo teško. Kršenje hormonske pozadine dovodi do neplodnosti. Ali ako je pacijentu s kompenziranom bolešću, lako je zatrudnjeti.

Tok trudnoće kod pacijenata s dijabetesom je složen. Ženi je potrebno stalno praćenje šećera u krvi i acetona u mokraći. Ovisno o trimestru trudnoće, doza inzulina se mijenja.

U prvom tromjesečju ona se smanjuje, zatim naglo povećava nekoliko puta i na kraju trudnoće doza se ponovno smanjuje. Trudnica treba da održi nivo šećera. Visoke stope dovode do fetalne dijabetičke fetusa.

Djeca majke sa dijabetesom rađaju se s velikom težinom, često su njihovi organi funkcionalno nezreli, otkriva se patologija kardiovaskularnog sustava. Kako bi se spriječilo rođenje bolesnog djeteta, žena mora planirati trudnoću, cijeli termin promatra endokrinolog i ginekolog. Nekoliko puta u 9 mjeseci žena treba biti hospitalizirana na endokrinološkom odjeljenju radi podešavanja doze inzulina.

Porođaj kod bolesnih žena izvodi se carskim rezom. Prirodni porođaji nisu dopušteni pacijentima zbog rizika od krvarenja mrežnice tokom napornog perioda.

Kako živjeti sretno od dijabetesa?

Tip 1 se razvija, u pravilu, u djetinjstvu ili adolescenciji. Roditelji ove djece šokirani su pokušavajući pronaći iscjelitelje ili čarobno bilje koje će pomoći izliječiti ovu bolest. Nažalost, trenutno nema lijeka za bolest. Da biste to shvatili, trebate samo zamisliti: imunološki sistem je "ubio" ćelije gušterače, a tijelo više ne oslobađa inzulin.

Iscjelitelji i narodni lijekovi neće pomoći obnavljanju tijela i čine ga da ponovo luči vitalni hormon. Roditelji moraju shvatiti da nema potrebe za borbom protiv bolesti, morate naučiti kako živjeti s njom.

Prvi put nakon dijagnoze u glavi roditelja i samog djeteta naći će se ogromna količina informacija:

  • izračunavanje hlebnih jedinica i glikemijskog indeksa,
  • tačan izračun doza inzulina,
  • ispravni i pogrešni ugljeni hidrati.

Ne bojte se svega toga. Da bi se odrasli i djeca osjećali bolje, cijela obitelj mora proći školu dijabetesa.

A onda kod kuće vodite strogi dnevnik samokontrole, koji će značiti:

  • svaki obrok
  • napravljene injekcije
  • šećer u krvi
  • pokazatelji acetona u urinu.

Video dr Dr. Komarovskog o dijabetesu kod djece:

Roditelji nikada ne bi trebali blokirati dijete u kući: zabraniti mu da upoznaje prijatelje, šetati, ići u školu. Da biste pogodili porodicu, morate imati ispisane tablice jedinica za hljeb i glikemijski indeks. Uz to, možete kupiti posebne kuhinjske vage s kojima lako možete izračunati količinu XE u jelu.

Svaki put kada glukoza poraste ili padne dijete mora upamtiti senzacije koje doživljava. Na primjer, visoki šećer može uzrokovati glavobolju ili suha usta. I sa niskim šećerom, znojenjem, drhtavim rukama, osjećajem gladi. Sjećanje na ove senzacije pomoći će djetetu da u budućnosti utvrdi njegov približni šećer bez glukometra.

Dijete s dijabetesom trebalo bi dobiti podršku roditelja. Oni bi trebali pomoći djetetu da zajedno riješi probleme. Rođaci, prijatelji i poznanici, školski učitelji - svi bi trebali znati o prisutnosti bolesti u djeteta.

To je neophodno kako bi mu u slučaju nužde, na primjer, smanjenja šećera u krvi, ljudi mogli pomoći.

Osoba sa dijabetesom trebala bi živjeti punim životom:

  • idi u školu
  • imati prijatelje
  • hodati
  • baviti se sportom.

Samo u tom slučaju moći će se normalno razvijati i živjeti.

Dijagnozu dijabetesa tipa 2 postavljaju stariji ljudi, pa im je prioritet gubitak težine, odbacivanje loših navika, pravilna prehrana.

Pridržavanje svih pravila omogućava vam da dugotrajno nadoknadite dijabetes samo uzimanjem tableta. Inače se inzulin propisuje brže, komplikacije se brže razvijaju. Život osobe sa dijabetesom zavisi samo od njega i porodice. Dijabetes nije rečenica, to je način života.

Koja je njegova opasnost

Kada dijabetes utječe na tjelesne sisteme, prvi i najsnažniji „pogodak“ biće pankreas - što je tipično za bilo koju vrstu bolesti. Kao rezultat ovog dejstva, nastaju određeni poremećaji u radu organa, koji izazivaju kvar u stvaranju inzulina - proteinskog hormona koji je neophodan za transport šećera u ćelijama tela, što doprinosi nakupljanju potrebne energije.

U slučaju "gašenja" gušterače, šećer se koncentrira u krvnoj plazmi, a sustavi ne dobivaju obaveznu dopunu za optimalno funkcioniranje.

Zbog toga, za održavanje aktivnosti, oni izlučuju glukozu iz utjecaja na tjelesne strukture, što u konačnici dovodi do njihovog iscrpljivanja i uništenja.

Dijabetes melitus prate sljedeća oštećenja:

  • Kardiovaskularni sistem se pogoršava
  • Postoje problemi sa endokrinom sferom,
  • Vision kapi
  • Jetra nije u stanju normalno funkcionirati.

Ako se liječenje ne započne na vrijeme, onda bolest pogađa gotovo sve tjelesne strukture. To je razlog vrlo kratkog trajanja oboljelih od ove vrste bolesti u usporedbi s pacijentima s drugim patologijama.

U slučaju šećerne bolesti važno je razumjeti da će se sav budući život radikalno promijeniti - morate slijediti niz ograničenja koja nisu smatrana potrebnima prije pojave bolesti.

Vrijedno je uzeti u obzir da ako ne slijedite upute liječnika koje imaju za cilj održavanje optimalne razine šećera u krvi, na kraju će se pojaviti različite komplikacije koje nepovoljno utječu na život pacijenta.

Također morate shvatiti da od približno 25. godine tijelo počinje polako, ali neminovno stariti.Koliko će se brzo dogoditi to ovisi o individualnim karakteristikama svake osobe, ali u svakom slučaju dijabetes značajno pridonosi tijeku destruktivnih procesa, poremetivši regeneraciju stanica.

Dakle, bolest tvori dovoljno osnova za razvoj moždanog udara i gangrene - takve komplikacije često su uzrok smrti. Pri dijagnosticiranju ovih tegoba životni vijek se značajno smanjuje. Uz pomoć modernih terapijskih mjera moguće je održati optimalnu razinu aktivnosti neko vrijeme, ali na kraju tijelo to još uvijek ne može podnijeti.

U skladu s karakteristikama bolesti, suvremena istraživačka medicina razlikuje dvije vrste dijabetesa. Svaki od njih ima karakteristične simptomatske manifestacije i komplikacije, pa ih trebate detaljno upoznati.

Dijabetes tipa 1: koliko možete živjeti

Dijabetes tipa 1 se također naziva i ovisnim o inzulinu, jer je osoba prisiljena svakodnevno koristiti injekcije inzulina cijeli život. Iz tog razloga, životni vijek ove vrste dijabetesa prvenstveno ovisi o tome koliko će kompetentno osoba uspostaviti vlastitu prehranu, vježbati, uzimati potrebne lijekove i provoditi inzulinsku terapiju.

Obično nakon postavljanja dijagnoze možete živjeti najmanje trideset godina. Za to vrijeme ljudi često zarađuju na hroničnim bolestima srca i bubrega, što značajno smanjuje životni vijek i dovodi do smrti.

Najčešće dijabetičari saznaju da pate od dijabetesa tipa 1 rano kad još nemaju 30 godina. Stoga, ako pravilno slijedite sve preporuke liječnika i vodite zdrav način života, možete živjeti i do 60 godina.

Prema statističkim podacima, u posljednjim godinama prosječno trajanje dijabetesa tipa 1 poraslo je na 70 i više godina. Takve ljude odlikuje činjenica da pravilno jedu, bave se svojim zdravljem, ne zaboravljaju da kontrolišu pokazatelje glukoze u krvi i uzimaju propisane lijekove.

Ako uzmemo opću statistiku, koja pokazuje koliko ljudi određenog spola živi s dijabetesom, tada se mogu primijetiti određeni trendovi. U muškaraca se životni vijek smanjuje za 12, a kod žena za 20 godina. Međutim, nemoguće je tačno reći koliko možete živjeti sa dijabetesom tipa 1. jer sve ovisi o pojedinačnim karakteristikama tijela i težini bolesti. U međuvremenu. Prema liječnicima, osoba može povećati životni vijek. ako brine o sebi i svom zdravlju.

Statistika

Prema službenim podacima, otprilike 627,00 osoba u dobi od 20–79 godina umrlo je od dijabetesa u Europi u 2015. Samo oko četvrtine njih (26,3%) bile su mlađe od 60 godina. Takvi se pokazatelji ne razlikuju mnogo od prosječnih brojki u relativno zdravih ljudi.

Smrtnost zbog dijabetesa u 2015. godini

To znači da zbog razloga povezanih s dijabetesom umire gotovo isti broj ljudi kao i bez dijabetesa. To se može objasniti dobrim razvojem medicine i dostupnosti lijekova za liječenje. Nažalost, regije ostaju u svijetu gdje je, čak i danas, teško dobiti inzulin i kontrolirati razinu šećera u krvi.

Poznato je da muškarci pate od dijabetesa češće od žena. Međutim, muškarci koji imaju dijabetes u nekim europskim zemljama imaju dulji vijek trajanja od svojih sunarodnika bez inzulina. Najvjerojatnije, prisutnost bolesti potiče ih da povremeno posjećuju liječnika, podvrgavaju se pregledima i uzimaju lijekove.

Prema službenim podacima, smrtnost žena je nešto viša nego među muškarcima (315.000 i 312.000, respektivno).

Smrtnost od dijabetesa po starosnim grupama u Evropi

To je razumljivo, jer žene općenito duže i duže žive.

Krenimo od dijabetesa tipa 2. Po pravilu se javlja kod ljudi nakon 45 godina koji imaju gojaznost, visok krvni pritisak i sjedeći način života. Zbog dijabetesa takvi bolesnici rijetko umiru, a moždani udari i srčani udari javljaju se u njima nekoliko puta češće. Dijabetes je pozadina u kojoj su postojeće bolesti mnogo gore.

Kada kod pacijenta s viškom kilograma izgubi najmanje 1 kg, krvni tlak će se definitivno smanjiti, a životni vijek će se povećati za 3-4 mjeseca. Ako se nedavno utvrdi dijabetes tipa 2, tada smanjenje tjelesne težine od 10 kg može normalizirati šećer u krvi u 50% slučajeva.

Dakle, dijabetes tipa 2 na bilo koji način ne može utjecati na očekivani život ako se utvrdi na vrijeme, propisuje se ispravan tretman i pacijent učini sve.

Dijabetes tipa 1

Šećerna bolest tipa 1, drugim riječima, dijabetes ovisan o insulinu, početni je oblik bolesti koja se daje efikasnim liječenjem. Da biste smanjili stepen manifestacija bolesti, trebate:

  • Slijedite dobru dijetu
  • Vježbajte sistematski,
  • Uzmi potrebne lijekove
  • Podvrgnuti se insulinskoj terapiji.

Međutim, čak i uz toliki broj mjera liječenja i rehabilitacije, pitanje koliko godina dijabetičari tipa 1 žive sa dijabetesom i dalje ostaje aktualno.

Uz pravovremenu dijagnozu, životni vijek inzulina može biti veći od 30 godina od trenutka otkrivanja bolesti. Tijekom tog razdoblja, pacijent stječe različite kronične patologije koje utječu na kardiovaskularni sustav i bubrege, što značajno smanjuje vrijeme potrebno za zdravu osobu.

U većini slučajeva dijabetičari nauče da su bolesni od prvog tipa prilično rano - prije nego što napune 30 godina. Stoga, uz ispunjavanje svih propisanih zahtjeva, pacijent ima prilično veliku vjerojatnost da će moći živjeti do vrlo pristojne dobi od 60 godina.

Prema statističkim podacima, posljednjih godina osobe sa šećernom bolešću tipa 1 imaju prosječan životni vijek od 70 godina, a u nekim slučajevima ta brojka može biti i veća.

Aktivnosti takvih ljudi temelje se prije svega na pravilnoj dnevnoj prehrani. Mnogo vremena posvećuju svom zdravlju, praćenju parametara glukoze u krvi i upotrebom potrebnih lijekova.

Ako razmotrimo opću statistiku, možemo reći da postoje određeni obrasci ovisno o spolu pacijenta. Na primjer, životni vijek kod muškaraca smanjuje se za 12 godina. Što se tiče žena, njihovo postojanje opada od velikog broja - oko 20 godina.

Međutim, treba imati na umu da se tačni brojevi ne mogu reći odmah, jer mnogo toga ovisi o individualnim karakteristikama tijela i stepenu bolesti. Ali svi stručnjaci tvrde da dodijeljeno vrijeme nakon identifikacije bolesti ovisi o tome kako osoba nadgleda sebe i svoje stanje tijela.

Dijabetes tipa 2

Na pitanje koliko ljudi živi sa dijabetesom tipa 2 ne može se dati jednoznačan odgovor, jer to prvenstveno zavisi od pravovremenosti otkrivanja bolesti, kao i od sposobnosti prilagođavanja novom ritmu života.

Zapravo, smrtonosni ishod nije zbog same patologije, već od mnogih komplikacija koje je uzrokuje. Što se tiče direktno koliko dugo može da se živi sa takvom lezijom, prema statistikama je šansa da dostignu starost 1,6 puta manja nego za osobe bez dijabetesa. Međutim, treba imati na umu da su posljednje godine donijele dosta promjena u metodama liječenja, pa se smrtnost u ovom vremenu značajno smanjila.

Očigledno je da se životni vijek dijabetičara u velikoj mjeri korigira njihovim naporima. Na primjer, kod trećine pacijenata koji se pridržavaju svih propisanih mjera liječenja i rehabilitacije stanje se normalizira bez upotrebe lijekova.

Stoga ne paničarite, jer endokrinolozi smatraju da su negativne emocije samo instrument za razvoj patologije: anksioznost, stres, depresija - sve to doprinosi ranom pogoršanju stanja i stvaranju ozbiljnih komplikacija.

Upravo komplikacije u ovom slučaju određuju povećanu opasnost od druge vrste dijabetesa. Prema statistici, tri četvrtine smrtnih slučajeva kod bolesti ove vrste nastalo je zbog patologija kardiovaskularnog sistema. Sve je vrlo jednostavno objašnjeno: krv zbog viška glukoze postaje viskozna i gusta, pa je srce primorano da radi s većim opterećenjem. Treba uzeti u obzir i sljedeće moguće komplikacije:

  • Rizik od moždanih udara i srčanih udara udvostručen je,
  • Pogođeni su bubrezi, zbog čega nisu u stanju nositi se sa svojom ključnom funkcijom,
  • Nastaje masna hepatoza - oštećenje jetre zbog prekida metaboličkog procesa u ćelijama. Kasnije se transformira u hepatitis i cirozu,
  • Atrofija mišića, jaka slabost, grčevi i gubitak osjeta,
  • Gangrena koja nastaje na pozadini ozljede stopala ili lezija gljivične prirode,
  • Oštećenje mrežnice - retinopatija - može dovesti do potpunog gubitka vida,

Očito je da je takve komplikacije vrlo teško kontrolirati i liječiti, pa je vrijedno osigurati poduzimanje preventivnih mjera u cilju održavanja vlastitog zdravlja.

Kako živjeti sa dijabetesom

Da biste povećali šansu za preživljavanje u starosti, prvo morate znati kako živjeti sa dijabetesom tipa 2. Potrebne su i informacije o postojanju oboljenja tipa 1.

Posebno se mogu razlikovati sljedeće aktivnosti koje doprinose povećanju očekivanog trajanja života:

  • Svakodnevno izmerite šećer u krvi, krvni pritisak,
  • Uzimajte propisane lijekove
  • Slijedite dijetu
  • Izvodite laganu vježbu
  • Izbegavajte pritisak na nervni sistem.

Važno je razumjeti važnost stresova u ranoj smrtnosti - organizam se u borbi protiv njih oslobađa sila koje bi trebale ići suočiti se sa bolešću.

Stoga, kako bi se izbjegla pojava takvih situacija, visoko preporučujemo naučiti kako se nositi s negativnim emocijama u svakom slučaju - ovo je potrebno kako bi se spriječilo anksioznost i mentalni stres.

Takođe treba napomenuti:

  • Panika koja se javlja kod pacijenata sa šećernom bolešću samo pogoršava situaciju,
  • Ponekad je osoba u stanju započeti uzimati propisane lijekove u velikim količinama. Ali predoziranje je vrlo opasno - može uzrokovati naglo pogoršanje,
  • Samo-lek je neprihvatljiv. To se odnosi ne samo na dijabetes, već i na njegove komplikacije,
  • Sva pitanja o bolesti trebalo bi razgovarati s liječnikom.

Dakle, prije svega, dijabetičar mora promatrati ne samo inzulinsku terapiju, već i osigurati da se preduzmu preventivne mjere za sprečavanje komplikacija. Ključ ovoga je dijeta. Obično liječnik ograničava prehranu, isključujući djelomično ili potpuno masnu, slatku, začinjenu i dimljenu hranu.

Važno je razumjeti da ako pratite sve sastanke specijalista, tada možete znatno povećati životni vijek.

Kako živjeti sa dijabetesom tipa 2?

Često možete čuti: -"Šta je dijabetes? Osjećam se dobro. Samo sam otišao u pomoć u kliniku i tada mi je šećer „pokupio“.

"Gojaznost?" Da, već sam 20 godina u tome, i to je u redu! "

Takvo je rasuđivanje tipično za nekoga tko ne želi priznati da ima problema i treba voditi računa o svom zdravlju. Međutim, tjelesne rezerve nisu beskonačne. Prije ili kasnije, metabolizam će biti ozbiljno poremećen, što će se očitovati povećanjem pritiska, holesterola i glukoze u krvi.

Kontrola dijabetesa uključuje sljedeće:

  • kontinuirano praćenje nivoa glukoze u krvi,
  • kontrola tjelesne težine
  • kontrola krvnog pritiska
  • kontrola holesterola.

Kontrola glukoze u krvi

U početnim fazama dijabetesa, kad liječnik odabere režim liječenja, mjeri se glukoza u krvi do 4-6 puta dnevno, sigurno se prate pokazatelji nakon jela. Kad se stanje stabilizira, dovoljno je izmjeriti glukozu 1-2 puta dnevno, naizmjenično mjerenje na prazan stomak i nakon jela.

Naravno, samokontrola kod kuće je skupa. Međutim, dokazana činjenica je da je isplativije ulagati u samokontrolu od samog početka bolesti nego liječiti komplikacije bolesti.

Kontrola telesne težine

Dobra prehrana može se predstaviti na sljedeći način:

Tabela - Omjer tvari u hrani konzumiranoj uz uravnoteženu prehranu
Hranjive materijeOptimalni omjer,%Komentari
Vjeverice15–20Obezbedite organizmu aminokiseline, formirajte mišićnu masu. Potrebno je smanjiti količinu životinjskih masti u korist biljnih.
Masti20–25Ograničite masti koje se nalaze u životinjskim proizvodima. Razmotrite skrivene masti prisutne u kobasicama, kobasicama, poluproizvodima. Bolje da se pare. U prženoj hrani masti se uništavaju, tvoreći toksine štetne za organizam.
Ugljikohidrati55–60Birajte ugljikohidrate u obliku zobene, ječmene, kaše od heljde. (Ali s osjećajem proporcije - 4-6 kašika kuhane žitarice po porciji!).
Dodajte dodatnu porciju povrća za večeru.
Za grickalice uzmite voće, suho voće ili gruba zrna.

Gojaznost je hronična bolest. Ne može se izlečiti za 1-2 meseca. Stopa smanjenja tjelesne težine iznosi 5–10% od početne za 3–6 mjeseci.

Kontrola krvnog pritiska i holesterola

Ako se snaga promijenila, navedeni parametri će se također poboljšati. Međutim, pritisak se mora mjeriti prilikom svake posjete ljekaru. Ako se povećava - dnevno.

Postoji nekoliko grešaka u vezi sa holesterolom:

  • „Biljno ulje ne sadrži holesterol, pa ga možete konzumirati u neograničenim količinama.“ A kalorije u povrću nisu manje nego u vrhnju.
  • - „Orašasti plodovi, semenke mogu se jesti između stvari dok gledate TV, jer ovo nije hrana“. I semenke i orasi su hrana. Oni se moraju uzeti u obzir u dnevnoj prehrani, jer sadrže veliku količinu masti i kalorija.

Koliko ih živi od dijabetesa melitusa ovisnog o insulinu?

Odgovor nije tako jasan kao kod dijabetesa tipa 2. A to je povezano ne s podmuklošću bolesti, nego s neočekivanošću njenog pojavljivanja, s nepripremljenošću za nju.

Pre mnogo godina, poznati endokrinolog Eliot Joslin rekao je: "Nedostatak treninga je opasan koliko i nedostatak inzulina."

Posvetivši cijeli svoj život liječenju ljudi s dijabetesom, 1948. godine propisao mu je medalju, koju su primali pacijenti koji su imali bolest od 25 i više godina. Takva nagrada dokaz je uspjeha u upravljanju bolešću.

Srećom, broj medalja stalno se povećavao, a nakon 22 godine (1970.) odlučili su dodijeliti medalju onima koji žive s dijabetesom više od 50 godina.

Medalja doživljava bolest

Prva medalja prikazuje čoveka sa bakljom i potpisom: „Pobeda čoveka i leka“, druga - „50 hrabrih godina sa dijabetesom“.

Medalju za 50 godina života s dijabetesom primilo je više od 4000 ljudi u različitim državama svijeta, uključujući Rusiju (danas ima oko 40 takvih ljudi).

1996. stvorena je nova nominacija - nagrada za 75 godina života s dijabetesom. Na svijetu postoji 65 ljudi sa takvom medaljom.

I 2013. godine dodijeljena je medalja za 80 godina života s dijabetesom koju je do sada dobila samo jedna osoba.

Naravno, inzulin je izumljen prije više od 90 godina, ali može li ga uporediti sa modernim lijekovima? U Rusiji pre 10–15 godina, svinjski inzulini i špriceve za višekratnu upotrebu još uvek se široko koriste. Danas je bilo nemoguće kontrolirati šećer u krvi takvim uobičajenim glukometrom.

Imati ljude sa Jocelyn medaljom najbolji je dokaz da dijabetes nije rečenica, već način života.Bilo bi puno više laureata ako ne bi bili potrebni izvorni dokumenti prije pedeset godina, koji potvrđuju dužinu bolesti koja često uzrokuje probleme.

Stoga svako odlučuje za sebe koliko dugo će živjeti na inzulinu. Čak i ako potpuno odustanete od injekcije (što se apsolutno ne može učiniti !!), tjelesna rezerva trajat će 1-1,5 godina. U ovom trenutku će se na svim organima dogoditi teške promjene nakon čega će se razviti koma.

Svi ljudi različito percipiraju ovo stanje, ali on je bolje povezan s dijabetesom kao individualnom osobinom tijela, koja se očituje u određenoj osobi.

Kako naučiti živjeti sa dijabetesom?

Potrebno je proći kroz više faza:

  1. Svest. Svi prolaze kroz kritično stanje od šoka do preusmjeravanja. Važno je razumjeti da danas ne postoji način da se spriječi bolest. Nitko nije kriv za činjenicu da je nastao dijabetes tipa 1.
  2. Priznanje nove države. Može se zamisliti da sve što se događa je igra u kojoj su pravila posebnosti prehrane, oružje su injekcije inzulina. Dodatni bonusi - trajna okupacija vašeg omiljenog sporta. Jedno upozorenje, sve vreme moraš da igraš.
  3. Trening. Ovdje je najprikladnija poslovica: „Ako želite dobro, učinite to sami“. Obavezno je ozbiljno shvatiti obrazovanje od samog početka jer se sam pacijent mora suočiti sa kontrolom bolesti.

U onim zemljama u kojima pacijenti već duže vrijeme i uspješno žive sa dijabetesom liječnik se bavi samo obukom i periodičnim imenovanjem pregleda. Pacijenti neovisno provjeravaju šećer u krvi, odabiru dozu inzulina i hrane.

Terapija inzulinom je jedini efikasan tretman za dijabetes tipa 1. Zapravo, ovo je zamjena za nedostatak hormona.

Glavni ciljevi liječenja:

  1. U svakodnevnom životu nema simptoma i nelagode.
  2. Dobro opće zdravlje i dobrobit.
  3. Normalan rast i razvoj.
  4. Normalan pubertet i odnos s vršnjacima.
  5. Normalna škola i profesionalni život.
  6. Normalan porodični život, uključujući mogućnost trudnoće.
  7. Prevencija kasnih komplikacija.

Sljedeće priče mogu biti dokaz dugog i uspješnog života s dijabetesom.

Holly Berry

Poznata glumica Holly Berry. U 23 joj je dijagnosticiran dijabetes tipa 1. Ali to je nije spriječilo da glumi u više od 50 filmova, kako bi primila najprestižnije nagrade, uključujući Oscare i Zlatne globuse.

U 2010. godini, po 14. put, našla se na listi Najljepših slavnih ličnosti 2010. godine u časopisu People.

U 51. godini Holly priznaje da joj je bolest postala spas. Počela je brinuti o svom zdravlju, odustala od loših navika.

Edson Arantis do Nascimento, u svijetu poznat kao Pele

Još u tinejdžerskoj dobi dijagnosticiran mu je dijabetes tipa 1.

Pele zauzima prvo mjesto na listi najvećih fudbalera XX vijeka prema svjetskom časopisu Soccer Soccer, sportista stoljeća prema IOC-u, igrač stoljeća prema FIFA-i.

Svoju je priču s dijabetesom započeo prije više od 60 godina kada inzulin još nije bio tako dostupan.

Čvrsta prehrana i sport bili su lijek na početku bolesti.

Američki glumac i producent Tom Hanks ima dijabetes tipa 2.

Nekoliko godina prije dijagnoze, imao je visok šećer u krvi, ali glumac tome nije pridavao dužnu pažnju.

Glumac je stekao suvišne kilograme, a to je doprinijelo razvoju bolesti.

Tom Hanks je smršavio 22,5 kg., Međutim, to nije bilo dovoljno.

Glumac nije obeshrabren, naglašavajući da je dijabetes sada pod kontrolom.

Sjajan primjer kombinacije sportske karijere i dijabetesa je priča o Kate Hall. Dijabetes tipa 1 kod djevojčice dijagnosticiran je u vrlo mladoj dobi, ali to ju nije spriječilo da nastavi trenirati.

Štaviše, Kate ima veliki broj nagrada za skok u dalj, neprestano poboljšava svoje bodove i smatra se jednom od najboljih skakača na svijetu.

Ovo je omogućeno zahvaljujući jasnoj dnevnoj rutini, prehrani, vježbanju i uporabi ultra kratkog inzulina.

Steve Redgrave

Steve Redgrave je veslač koji je na pet Olimpijskih igara zaredom osvajao zlatne medalje. Dijagnosticiran mu je dijabetes tipa 2 u 35. godini. Odmah je prešao na inzulin i sada ga ubrizgava prije svakog obroka.

Priznaje kako je razmišljao da napusti takmičenje nakon što je saznao o dijabetesu šest mjeseci prije Olimpijade u Sidneju.

„Prvo, ušao sam u fazu poricanja, nisam hteo da se pomirim sa onim što mi se dogodilo i ubrizgavao sam što manje insulina. Ali nakon nekoliko meseci, naučio sam da dajem ispravnu dozu i uvek sam je držao u glavi. Ovo nije kosmička nauka - sve je sasvim jasno i jednostavno. "

Na svijetu postoje i mnogi drugi poznati ljudi koji imaju dijabetes. Svi oni dokazuju da uz malo hrabrosti i motivacije možete uspješno riješiti svoju bolest.

Ko je u riziku

U pravilu, teško bolesnom dijabetesom najčešće pogađaju oni ljudi koji su u riziku. Njihov životni vijek se zbog komplikacija naglo smanjuje.

Grupa rizika za razvoj bolesti uključuje:

  • Djeca i adolescenti
  • Ljudi koji piju velike količine alkohola
  • Puše ljudi
  • Dijabetičari s dijagnozom ateroskleroze.

U djece i adolescenata otkrivaju se prve vrste bolesti, pa im moraju stalno unositi inzulin kako bi tijelo održali normalno. Problemi mogu nastati iz nekoliko razloga:

  • Dijabetes melitus bilo koje vrste kod djece ne otkriva se odmah, stoga, u vrijeme kada se bolest dijagnosticira, tijelo već ima vremena za slabljenje.
  • Roditelji iz različitih razloga ne mogu uvek da kontrolišu svoju decu, pa mogu preskočiti unošenje inzulina u organizam.
  • Uz dijabetes melitus bilo koje vrste zabranjeno je jesti slatko, škrobno, gaziranu vodu i druge štetne proizvode, koji su prava poslastica za djecu i oni ih ne mogu uvijek odbiti.

Ovi i mnogi drugi razlozi uzrokuju smanjenje životnog vijeka djece.

Ljudi koji često piju alkohol i često puše, svojim lošim navikama značajno smanjuju životne navike. Uz dijabetes melitus prvog i drugog tipa, potrebno je potpuno odustati od pušenja i alkohola, samo što u tom slučaju možete održati zdravlje i živjeti mnogo duže.

Ako na vrijeme ne napustite loše navike, možete umrijeti u 40. godini unatoč redovnim lijekovima i inzulinu.

Dijabetičari s dijagnozom ateroskleroze na poseban su način ugroženi, jer osoba sa sličnom bolešću može rano dobiti komplikacije koje vode u smrt. Ove vrste bolesti uključuju gangrenu, koja se obično uklanja, ali produžava životni vijek dijabetičara za samo dvije godine. Takođe, moždani udar često vodi ranoj smrti.

Generalno, statistika pokazuje pomlađivanje kontingenta. Bolestan od dijabetesa. Danas se najčešće takva bolest otkriva kod pacijenata čija je starost od 14 do 35 godina. Daleko od njih uspijeva preživjeti do 50 godina. Prema istraživanju provedenom među pacijentom s dijagnozom dijabetesa.

Većina ljudi ovo smatra znakom starosti i rane smrti. U međuvremenu, moderna medicina svake godine poboljšava metode borbe protiv bolesti.

Prije samo 50 godina, dijabetičari bi mogli živjeti upola manje. šta pacijenti sada mogu. U posljednjih nekoliko decenija stopa rane smrtnosti dijabetičara smanjena je za tri puta.

Pogledajte video: Deadpool 2 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar