Kratki inzulinski neoporapid Flekspen - karakteristike i prednosti

Insulin Novorapid je lijek nove generacije koji vam omogućava da nadoknadite nedostatak hormona u tijelu. Ima brojne prednosti: lako se i brzo probavlja, normalizira šećer u krvi, može se upotrebljavati bez obzira na obroke. Spada u kategoriju ultrazvučnog inzulina.

Dijabetičar Novorapid je bezbojna tečnost za injekcije. Dostupno u zamjenjivim spremnicima i olovkama od 3 ml. Aktivna komponenta lijeka, inzulin aspart, ima snažan hipoglikemijski učinak i analog je ljudskom hormonu. Tvar se ekstrahira rekombinantnom DNK biotehnologijom i iznosi 100 IU, odnosno 3,5 g ukupne otopine.

Dodatne komponente su glicerol, fenol, metakrezol, cink-hlorid, natrijum-hlorid, natrijum-hidrogenfosfat dihidrat, natrijum-hidroksid, hlorovodonična kiselina i voda.

Indikacije i kontraindikacije

Novorapid se propisuje za dijabetes tipa 1 i 2. Kod dijabetičara koji nisu ovisni o insulinu, lijek se treba primijeniti kada dijagnosticiraju rezistenciju na hipoglikemijske pripravke namijenjene oralnoj primjeni.

Može se uzimati za djecu od 2 godine. Međutim, ovaj sastav nije prošao klinička ispitivanja, stoga se lijek može primijeniti tek nakon navršenih 6 godina. Indikacije za imenovanje jesu poteškoće u održavanju djeteta između injekcija i jedenja.

Od kontraindikacija treba napomenuti pojedinačnu osjetljivost na komponente lijeka. Izuzetno oprezno propisuje se starijim osobama sa zatajenjem jetre ili bubrega.

Doziranje i primjena

Novorapid je namijenjen supkutanoj i intravenskoj primjeni. Doza hormona odabira se pojedinačno, uzimajući u obzir karakteristike tijela i težinu tijeka bolesti. Lijek se preporučuje upotrebljavati u kombinaciji sa dugim ili srednjim djelovanjem insulina, koji se primjenjuju jednom dnevno. Da bi se izbjegli skokovi u razini glukoze, prije primjene Novoropida treba provjeriti šećer u krvi i dozu prilagoditi ovisno o pokazateljima.

Preporučena dnevna doza lijeka za odrasle i djecu kreće se u rasponu od 0,5-1 IU po 1 kg tjelesne težine. Novorapid se može dati neposredno prije jela. U ovom slučaju, inzulin će pokriti oko 60-70% potreba dijabetičara. Ostatak će biti nadoknađen dugotrajnim uvredama. Unošenje sastava nakon jela je takođe prihvatljivo.

Ispravite potrebnu dozu hormona:

  • prilikom promene uobičajene ishrane,
  • s interkurentnim bolestima,
  • s neplaniranim ili pretjeranim fizičkim naporom,
  • tokom hirurških intervencija.

Doziranje inzulina kratkog djelovanja obično se odabire nakon mjerenja razine šećera u trajanju od tjedan dana. Na osnovu tih pokazatelja, specijalista će sastaviti individualni režim unosa. Na primjer, ako se skokovi glukoze u krvi primijete u večernjim satima, Novorapid se primjenjuje jednom dnevno prije večere. Ako se šećer diže nakon svake užine, injekcije treba obaviti prije obroka.

Za unošenje inzulina treba odabrati područje kukova, ramena, stražnjice i prednjeg trbušnog zida. Kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije, zona ubrizgavanja mora se izmjeniti.

Trajanje hormona ovisi o mnogim faktorima: doziranju, mjestu ubrizgavanja, jačini protoka krvi, fizičkoj aktivnosti itd. Ako je potrebno, lijek se može primijeniti pomoću inzulinske pumpe. Međutim, ovu metodu treba koristiti samo ako imate potrebne vještine i dostupni alat (rezervoar, kateter i sustav cijevi). Intravenska primjena dozvoljena je samo pod budnim okom specijaliste. Za infuziju se koristi otopina insulina sa natrijum-hloridom ili dekstrozom.

Novorapid Flexpen

Najčešće se lek daje olovkom za štrcaljke. Insulin Novorapid Flekspen opremljen je bojom i dozatorom. Jedan korak špriceva sadrži 1 IU tvari. Prije upotrebe hormona morate pažljivo pročitati upute za upotrebu. Provjerite datum proizvodnje i datum isteka. Zatim uklonite poklopac sa šprice i uklonite naljepnicu s igle. Zavijte iglu na dršku. Upamtite: za svaku injekciju treba koristiti sterilnu iglu.

Proizvođač upozorava da olovka za špricu može sadržavati malu količinu zraka unutra. Kako biste izbjegli nakupljanje mjehurića kisika i pravilno davanje lijeka, pridržavajte se određenih pravila. Nazovite 2 jedinice hormona, podignite špricu iglom prema gore i nježno tapkajte uložak vrhom prsta. Tako pomerite mjehuriće zraka prema gore. Sada pritisnite dugme za početak i pričekajte da se selektor doziranja vrati u položaj "0". Uz radnu špricu, kap sastava će se pojaviti na igli. Ako se to ne dogodi, pokušajte još nekoliko puta. Ako inzulin ne uđe u iglu, šprica ne radi ispravno.

Nakon što ste se uvjerili da uređaj ispravno funkcioniše, postavite selektor doziranja na špricu u položaj „0“. Birajte potrebnu količinu lijeka. Budite oprezni prilikom određivanja doze. Slučajno prešanje može izazvati prerano oslobađanje hormona. Ne postavljajte količinu veću od propisane od strane proizvođača. Unesite insulin, prateći tehniku ​​i preporuke svog lekara. Ne uklanjajte prst sa gumba za pokretanje 6 sekundi nakon injekcije, jer ćete postići punu dozu.

Izvadite iglu i usmjerite je prema vanjskoj kapi. Nakon što ona uđe tamo, odvijte je i odbacite. Špricu zatvorite poklopcem i stavite je na mesto za odlaganje. Detaljne informacije o ubrizgavanju i zbrinjavanju rabljenih igala mogu se naći u uputama za uporabu.

Upotreba Novorapid Flekspena zabranjena je u određenim slučajevima.

  • Alergijske reakcije na inzulin aspart ili druge komponente lijeka.
  • Hipoglikemija u početnoj fazi (mjerite šećer prije primjene hormona).
  • Olovka štrcaljke je oštećena, zdrobljena ili pala na pod.
  • Tečnost u štrcaljki je mutne boje, u njoj lebde strane čestice ili je vidljiv talog.
  • Uvjeti skladištenja lijeka su prekršeni ili je supstanca bila zamrznuta.

Površina olovke za šprice može se obraditi alkoholnom krpom. Zabranjeno je uranjanje Novorapid Flekspena u tekućinu, pranje i podmazivanje. U suprotnom, mehanizam uređaja možda neće uspjeti.

Neporapid za vrijeme trudnoće

Kao i drugi inzulini, Novorapid je odobren za upotrebu u trudnoći i dojenju. Mnoga specijalna istraživanja potvrdila su da lijek nema štetan uticaj na plod. Ipak, buduća majka treba pažljivo pratiti pokazatelje glukoze u krvi, jer su hipo- i hiperglikemija opasni za zdravlje žene i bebe.

Doziranje inzulina kratkog djelovanja treba prilagoditi ovisno o trajanju trudnoće. Na početku 1. tromjesečja, potreba za inzulinom bit će znatno manja nego do kraja 2. i početka 3. tromjesečja. Odmah nakon porođaja glikemijski pokazatelji se vraćaju u normalu, ali u rijetkim slučajevima može biti potrebno malo prilagođavanje.

Nuspojave i predoziranje

Najčešće se neželjene reakcije javljaju na sam hormon i javljaju se u obliku hipoglikemije, što je praćeno:

  • pretjerano znojenje
  • blijedost kože
  • nervoza
  • nerazuman osećaj anksioznosti,
  • drhtanje udova,
  • slabost u tijelu
  • dezorijentacija i smanjena koncentracija pažnje.

Često, prekomjerno smanjenje šećera u krvi može uzrokovati:

  • vrtoglavica
  • glad
  • problemi sa vidom
  • mučnina
  • glavobolje
  • tahikardija.

Teška glikemija može dovesti do gubitka svijesti, konvulzija, cerebrovaskularne nesreće i smrti.

Uz nepravilnu upotrebu lijeka, moguće su lokalne i alergijske reakcije: urtikarija, svrbež, crvenilo i oticanje. Najčešće se ovi simptomi pojavljuju na početku upotrebe hormona i nakon nekog vremena prođu sami. Međutim, neki dijabetičari primijetili su i druge alergijske reakcije, koje su bile popraćene probavnim smetnjama, angioedemom, komplikovanim disanjem, palpitacijama srca i niskim krvnim pritiskom.

Prekomjerna upotreba Novorapid inzulina može dovesti do predoziranja, koje je praćeno hipoglikemijom. Blagi stepen predoziranja lako je eliminirati sami. Da biste to postigli, jedite hranu koja sadrži šećer. Srednji i teški oblici glikemije, praćeni gubitkom svijesti, trebaju se liječiti u bolničkim uslovima.

Ako iz bilo kojeg razloga Novorapid nije odgovarao pacijentu, endokrinolog može pokupiti njegove analoge. Najčešći među njima su Apidra, Novomiks, Aktrapid, Humalog, Gensulin N, Protafan i Raizodeg. Svi ovi lijekovi su inzulini kratkog djelovanja, pogodni za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2 i pogodni su za upotrebu.

Preporuke

Pri korištenju lijeka treba uzeti u obzir određene nijanse.

  • Kada koristite olovku za štrcaljku, imajte na umu da se može izgubiti ili oštetiti, zato uvek imate sa sobom rezervni sistem ubrizgavanja.
  • Lijek se najčešće preporučuje na početku dijagnoze dijabetesa i propisuje se na pozadini kursa inzulina dugog djelovanja.
  • Analog ljudskog hormona može uzrokovati nagli pad glukoze kod djece, pa stoga Novorapid treba propisati u mladoj dobi s oprezom.
  • Prijelaz s drugog lijeka koji sadrži inzulin na Novorapid treba provesti pod liječničkim nadzorom.
  • Hormon se koristi u direktnoj vezi s unosom hrane. Zbog toga je važno razmotriti njegov brzi učinak u liječenju dijabetičara koji pate od pratećih bolesti ili uzimaju lijekove koji usporavaju apsorpciju hrane.

Insulin Novorapid je blag i kvalitetan lijek koji efikasno snižava razinu glukoze u krvi čak i kod dijabetesa tipa 1. Upotreba lijeka na pozadini inzulina dugog djelovanja pomaže u održavanju razine šećera nakon obroka i omogućava snaženje nakon školskog sata. Međutim, pogrešno izabrana doza često uzrokuje hipoglikemiju i negativno utječe na dobrobit ljudi. Da bi se izbjegle nuspojave, lijek treba dogovoriti s liječnikom.

Opće informacije o lijeku

Insulin Novorapid je lijek nove generacije koji se koristi u medicinskoj praksi za liječenje dijabetesa. Alat ima hipoglikemijski učinak popunjavanjem nedostatka humanog inzulina. Ima kratak efekat.

Lijek karakteriše dobra tolerancija i brzo djelovanje. Uz pravilnu upotrebu, hipoglikemija se javlja rjeđe nego kod humanog inzulina.

Dostupno kao injekcija. Aktivna supstanca je inzulin aspart. Aspart ima sličnost s hormonom koji proizvodi ljudsko tijelo. Primjenjuje se u kombinaciji s injekcijama dužeg djelovanja.

Dostupno u 2 varijacije: Novorapid Flexpen i Novorapid Penfil. Prvi pogled je olovka za štrcaljke, drugi je uložak. Svaki od njih ima isti sastav - inzulin aspart. Tvar je prozirna bez zamućenja i uključenja trećih strana. Tokom dužeg skladištenja može se stvoriti sitan talog.

Farmakologija i farmakokinetika

Lijek stupa u interakciju sa stanicama i aktivira procese koji se tamo dešavaju. Kao rezultat toga, nastaje kompleks - on stimulira unutarćelijske mehanizme. Djelovanje lijeka se javlja u odnosu na ljudski hormon ranije. Rezultat se vidi nakon 15 minuta. Maksimalni učinak je 4 sata.

Nakon smanjenja šećera njegova proizvodnja smanjuje jetra. Aktiviranje glikogenolize i povećanje unutarćelijskog transporta, sinteza glavnih enzima. Epizode kritičnog smanjenja glikemije značajno su manje u usporedbi s ljudskim inzulinom.

Iz potkožnog tkiva tvar se brzo transportira u krvotok. Studije su otkrile da se maksimalna koncentracija kod dijabetesa 1 dostiže nakon 40 minuta - što je 2 puta kraće nego kod humane inzulinske terapije. Nevorapid kod djece (od 6 godina i više) i adolescenata brzo se apsorbira. Intenzitet apsorpcije u DM 2 je slabiji, a maksimalna koncentracija se postiže duže - tek nakon sat vremena. Nakon 5 sati vraća se prethodna razina inzulina.

Doziranje i primjena

Za adekvatan rezultat terapije, lek se kombinira sa inzulinom dužeg djelovanja. U procesu liječenja vrši se stalni nadzor šećera kako bi se glikemija držala pod kontrolom.

Novorapid se može koristiti i supkutano i intravenski. Najčešće pacijenti ordiniraju lijek na prvi način. Intravenozne injekcije radi samo pružatelj zdravstvene zaštite. Preporučeno područje ubrizgavanja su bedra, ramena i prednji dio trbuha.

Alat se ubrizgava pomoću olovke za špriceve. Dizajniran je za sigurno i precizno uklapanje rješenja. Lijek se po potrebi može koristiti u infuzijskim pumpama. U toku cijelog postupka prate se indikatori. U slučaju kvara na sistemu, pacijent mora imati rezervni inzulin. Detaljni vodič nalazi se u uputstvu za upotrebu priloženom uz lijek.

Lijek se koristi prije jela ili nakon. To je zbog brzine droge. Doziranje Novorapida određuje se za svakog pacijenta pojedinačno, uzimajući u obzir ličnu potrebu za lijekom i tijek bolesti. Obično propisana dnevna doza Posebni pacijenti i indikacije

Tokom trudnoće upotreba lijeka je dozvoljena. U procesu ispitivanja štetni učinci tvari na plod i ženu nisu otkriveni. Tokom čitavog perioda, doza se prilagođava. Sa dojenjem također nema ograničenja.

Apsorpcija supstance u starijih osoba je smanjena. Pri određivanju doze uzima se u obzir dinamika razine šećera.

Kada se Novorapid kombinira s drugim antidijabetičkim lijekovima, nivo šećera se neprekidno nadgleda kako bi se spriječili slučajevi hipoglikemije. U slučaju oštećenog rada bubrega, hipofize, jetre, štitne žlijezde potrebno je pažljivo odabrati i prilagoditi dozu lijeka.

Neblagovremeni unos hrane može izazvati kritično stanje. Nepravilna upotreba Novorapid-a, iznenadni prekid prijema može izazvati ketoacidozu ili hiperglikemiju. Prilikom promjene vremenske zone pacijent će možda morati da promijeni vrijeme uzimanja lijeka.

Prije planiranog putovanja, potrebno je konzultirati se s liječnikom. Kod zaraznih, pratećih bolesti, pacijentova potreba za lijekom se mijenja. U tim se slučajevima vrši prilagodba doze. Pri prelasku s drugog hormona svakako ćete trebati prilagoditi dozu svakog antidijabetičkog lijeka.

Ne preporučuje se upotreba lijeka ako su se spremnici oštetili, kada se smrzavaju ili kada otopina postane mutna.

Nuspojave i predoziranje

Čest neželjeni post-efekat je hipoglikemija. U zoni ubrizgavanja mogu se pojaviti privremene neželjene reakcije - bol, crvenilo, lagano modrice, otekline, upale, svrbež.

Sledeći neželjeni događaji mogu se javiti i tokom davanja:

  • alergijske manifestacije,
  • anafilaksija,
  • periferne neuropatije,
  • urtikarija, osip, poremećaji,
  • poremećaji dovoda krvi u mrežnicu,
  • lipodistrofija.

Uz pretjerivanje doze, može doći do hipoglikemije različite težine. Lagano predoziranje može se eliminirati samostalno uzimanjem 25 g šećera. Čak i preporučena doza lijeka u nekim slučajevima može izazvati hipoglikemiju. Pacijenti uvijek trebaju nositi glukozu sa sobom.

U težim slučajevima, pacijentu se ubrizgava glukagon intramuskularno. Ako tijelo ne reagira na lijek nakon 10 minuta, tada se glukoza daje intravenski. Nekoliko sati nadzire se pacijent kako bi se spriječio drugi napad. Ako je potrebno, pacijenta se hospitalizira.

Interakcija s drugim lijekovima i analogima

Učinak Novorapida može se smanjiti ili povećati pod utjecajem različitih lijekova. Ne preporučuje se mešanje Aspart-a s drugim lijekovima. Ako nije moguće otkazati drugi lijek koji nema dijabetes, o tome morate obavijestiti svog liječnika. U takvim slučajevima doza se prilagođava i provodi pojačano praćenje pokazatelja šećera.

Uništavanje inzulina uzrokovano je lijekovima koji sadrže sulfite i tiole. Dejstvo Novorapida pojačano je antidijabetičkim sredstvima, ketokonazolom, preparatima koji sadrže etanol, muške hormone, fibrate, tetracikline i preparate litijuma. Slabi učinak - nikotin, antidepresivi, kontraceptivi, adrenalin, glukokortikosteroidi, heparin, glukagon, antipsihotici, diuretici, Danazol.

U kombinaciji s tiazolidindionima može se razviti zatajenje srca. Rizici se povećavaju ako postoji predispozicija za bolest. Uz kombinovanu terapiju, pacijent je pod medicinskim nadzorom. Ako se funkcija srca pogorša, lijek se ukida.

Alkohol može promijeniti učinak Novorapid-a - povećati ili smanjiti učinak Aspart-a na snižavanje šećera. Pri liječenju hormonima potrebno je suzdržati se od alkohola.

Slični lijekovi s istom aktivnom supstancom i principom djelovanja uključuju Novomix Penfil.

Actrapid Hm, Vosulin-R, Insuvit N, Gensulin R, Insugen R, Insuman Rapid, Insular Aktiv, Rinsulin R, Humodar R, Farmasulin, Humulin odnosi se na pripravke koji sadrže drugu vrstu inzulina.

Lijek sa životinjskim inzulinom je Monodar.

Video vodič za špric olovke:

Mišljenja pacijenata

Iz recenzija dijabetičara koji su koristili Novorapid inzulin može se zaključiti da je lijek dobro uočen i brzo smanjuje šećer, ali za to postoji i visoka cijena.

Droga mi olakšava život. Brzo smanjuje šećer, ne uzrokuje nuspojave, s njim su moguće i neplanirane grickalice. Samo što je cijena viša od cijene sličnih lijekova.

Antonina, 37, Ufa

Lekar je propisao lečenje Novorapidom zajedno sa „dugim“ insulinom, koji šećer održava normalnim tokom dana. Propisani lijek pomaže da se jede u neplanirano vrijeme prehrane, smanjuje šećer dobro nakon jela. Novorapid je dobar blagi brzo delujući inzulin. Veoma zgodne olovke za štrcaljke, ne moraju imati špriceve.

Tamara Semenovna, 56 godina, Moskva

Lijek na recept.

Trošak Novorapid Flekspena (100 jedinica / ml u 3 ml) iznosi oko 2270 rubalja.

Insulin Novorapid je lek sa kratkim hipoglikemijskim efektom. Ima prednosti u odnosu na druga slična sredstva. Rizik od razvoja hipoglikemije rjeđi je nego kod upotrebe ljudskog hormona. Olovka za štrcaljku kao deo leka pruža pogodnu upotrebu.

Opis hormona

Prozirno bezbojno rješenje.

NovoRapid je analog kratkog ljudskog insulina. Aktivni sastojak je inzulin Aspart.

Lijek se sintetizira genetskim inženjeringom, zamjenjujući prolin aspartanskom aminokiselinom. To ne dozvoljava stvaranje heksamera, hormon se apsorbira u većoj brzini iz potkožne masti.

Manifestacija očituje u 10-20 minuta, efekat ne traje tako dugo kao kod običnog inzulina, samo 4 sata.

Farmakološka obilježja

NovoRapid ima izgled bezbojnog prozirnog rješenja. 1 ml sadrži 100 jedinica (3,5 mg) inzulina Aspart. Biološki učinci se zasnivaju na interakciji hormona s receptorima stanične membrane. To stimuliše stvaranje glavnih enzima:

  • Hexokinase
  • Piruvat kinaza.
  • Glikogen sintaze.

Sudjeluju u metabolizmu glukoze, pomažu u ubrzavanju njegove uporabe i smanjenju koncentracije u krvi. Omogućuju ga i sledeći mehanizmi:

  • Pojačana lipogeneza.
  • Stimulacija glikogenogeneze.
  • Ubrzavanje upotrebe tkiva.
  • Inhibicija sinteze glukoze u jetri.

Upotreba samo NovoRapida je nemoguća, on se daje na Levemiru, što osigurava održavanje prirodne količine inzulina između obroka.

Klinička ispitivanja učinka flekspennogo lijeka pokazala su da je u odraslih vjerovatnoća hipoglikemije noću smanjena u usporedbi s tradicionalnim inzulinom. Lijek se pokazao efikasnim u održavanju normoglikemije u starijih bolesnika sa dijabetesom tipa 2 i kada se propisuje djeci.

U žena s dijabetesom tipa 1 dijagnosticiranim prije trudnoće ne utječe negativno na plod ili gestaciju. Primjena inzulina NovoRapid Flekspen za liječenje gestacijskog dijabetesa (koji se prvi put dijagnosticira tijekom trudnoće) može poboljšati kontrolu nad nivoom glikemije nakon jela.

Treba imati na umu da je djelovanje ultrazvučnog inzulina mnogo jače od uobičajenog. Na primjer, 1 jedinica NovoRapida 1,5 puta je jača od kratkog inzulina. Stoga dozu treba smanjiti za jednu primjenu.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Ultra brzi insulini uključuju Apidra (Glulisin), NovoRapid (Aspart), Humalog (Lizpro). Te lijekove proizvode tri konkurentne farmaceutske kompanije. Obični ljudski inzulin je kratak, a ultra-kratki su analogi, odnosno poboljšani u usporedbi s pravim ljudskim inzulinom.

Suština poboljšanja je da ultra brzi lijekovi snižavaju razinu šećera mnogo brže od običnih kratkih. Učinak se javlja 5-15 minuta nakon injekcije. Ultra kratki inzulini stvoreni su posebno kako bi dijabetičari povremeno mogli da se zabavljaju na probavljivim ugljikohidratima.

Ali ovaj plan se u praksi nije ostvario. U svakom slučaju, ugljikohidrati povećavaju šećer brže nego što ga i najmoderniji inzulin kratkog djelovanja može sniziti.

Unatoč pojavljivanju novih vrsta inzulina na farmaceutskom tržištu, potreba za dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes ostaje važna. To je jedini način da se izbjegnu teške komplikacije koje donose zahvatnu bolest.

Za dijabetičare tipa 1 i 2, nakon dijeta sa malo ugljikohidrata, humani inzulin smatra se najprikladnijim za injekcije prije obroka, a ne ultrahortnim analogima. To je zbog činjenice da tijelo pacijenta oboljelog od dijabetesa, koji konzumira malo ugljikohidrata, prvo probavi bjelančevine, a dio njih se tada pretvara u glukozu.

Taj se proces odvija prelako, a djelovanje ultrazvučnog inzulina, naprotiv, odvija se prebrzo. U tom slučaju koristite samo kratki inzulin. Cjenik inzulina treba biti 40-45 minuta prije jela.

Uprkos tome, ultra brzo djelujući inzulini mogu biti korisni i dijabetičarima koji ograničavaju unos ugljikohidrata. Ako pacijent primijeti vrlo visoku razinu šećera pri uzimanju glukometra, u ovoj situaciji ultrabrzi insulini su od velike pomoći.

Ultrahortni inzulin može vam biti koristan prije večere u restoranu ili za vrijeme putovanja kad ne možete čekati dodeljenih 40-45 minuta.

Važno! Ultra kratki inzulini djeluju mnogo brže od običnih kratkih. U tom smislu, doze ultrazvučnih analoga hormona trebaju biti značajno niže od ekvivalentnih doza kratkog humanog inzulina.

Štoviše, klinička ispitivanja lijekova su pokazala da učinak lijeka Humalog počinje 5 minuta ranije nego ako koristite Apidru ili Novo Rapid.

Primjena Novorapida tokom trudnoće i dojenja

Kao i većina drugih sličnih lijekova, kratkodjelujući inzulin Novorapid potpuno je bezopasan kako u bilo kojoj fazi trudnoće, tako i prije nego što se dogodio, što je naučno dokazano analizom stotina testova provedenih u kliničkom okruženju.

Istovremeno, žena koja se suočava s dijabetesom treba pažljivo nadzirati razinu šećera u krvi prije trudnoće, a posebno tijekom gestacije, jer hiperglikemija ili hipoglikemija mogu izazvati poremećaje u razvoju fetusa ili, u rijetkim situacijama, njenu smrt.

Treba napomenuti da je potreba za Novorapidom u trudnica u prvom tromjesečju neznatno smanjena, ali tijekom drugog i trećeg tromjesečja progresivno se povećava. Međutim, odmah nakon porođaja, volumen potrebne doze inzulina vraća se u uobičajenu normu, osim što će biti potrebno malo prilagođavanje od strane liječnika.

Ostaje dodati da je Novorapid apsolutno prihvatljiv za primjenu u periodu dojenja, bez prijetnje zdravlju djeteta.

Brz i ultra brz tretman inzulinom

Ultra kratki inzulin započinje svoje djelovanje mnogo ranije nego što ljudsko tijelo uspijeva razgraditi i apsorbirati proteine, od kojih se neki pretvaraju u glukozu. Dakle, ako se pacijent pridržava dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, inzulin kratkog djelovanja, primjenjen prije obroka, bolji je od:

Hitri inzulin mora se davati 40-45 minuta pre obroka. To je vrijeme indikativno, a za svakog pacijenta preciznije je postavljeno pojedinačno. Trajanje djelovanja kratkih inzulina je oko pet sati. Ovo je vrijeme da ljudsko tijelo zahtijeva da potpuno probavi hranu koju je pojede.

Ultra kratki inzulin koristi se u nepredviđenim situacijama kada se nivo šećera mora vrlo brzo sniziti. Komplikacije kod dijabetesa razvijaju se upravo u razdoblju kada je koncentracija glukoze u krvotoku povećana, pa je potrebno što je prije spustiti na normalu. I u tom pogledu, savršeno djeluje hormon ultra kratkog djelovanja.

Ako pacijent pati od "blagog" dijabetesa (šećer se normalizira sam po sebi i to se brzo dogodi), dodatne injekcije inzulina u toj situaciji nisu potrebne. Ovo je moguće samo kod dijabetesa tipa 2.

Interakcija lijekova

Učinak Novorapida može se smanjiti ili povećati pod utjecajem različitih lijekova. Ne preporučuje se mešanje Aspart-a s drugim lijekovima. Ako nije moguće otkazati drugi lijek koji nema dijabetes, o tome morate obavijestiti svog liječnika. U takvim slučajevima doza se prilagođava i provodi pojačano praćenje pokazatelja šećera.

Hipoglikemijski učinak koji proizvodi inzulin aspart može oslabiti ili pojačati ovisno o lijekovima s kojima se kombinira Novorapid. Dakle, smanjenje kod dijabetičara će se desiti kada se koristi kod pacijenata MAO inhibitori i ACE inhibitora karboanhidraze, beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklina, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin prekomjerne glukoze.

Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za inzulinom.

Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšati oralni hipoglikemici, inhibitori monoaminooksidaze, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofiorat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, litijum, droge, koji sadrže etanol.

Upute za pacijenta

Za određivanje najboljeg inzulina za određenog pacijenta potrebno je odabrati bazalni lijek. Da bi simulirali bazalnu proizvodnju, često se koriste preparati dugog inzulina. Sada farmaceutska industrija proizvodi dvije vrste inzulina:

  • prosječno trajanje, radni do 17 sati. Ovi lijekovi uključuju Biosulin, Insuman, Gensulin, Protafan, Humulin.
  • ultra-dugotrajno trajanje, njihov učinak je do 30 sati. To su: Levemir, Tresiba, Lantus.

Fondovi inzulina Lantus i Levemir imaju kardinalne razlike od ostalih inzulina. Razlike su u tome što su lijekovi potpuno transparentni i imaju različito trajanje djelovanja na pacijenta s dijabetesom. Prva vrsta inzulina ima bijelu nijansu i određenu zamućenost pa se lijek prije upotrebe mora protresti.

Kada se koriste hormoni srednjeg trajanja, mogu se primijetiti vršni momenti u njihovoj koncentraciji. Lijekovi drugog tipa nemaju ovo svojstvo.

Dozu dugog pripravka inzulina treba odabrati tako da lijek može u ograničenim intervalima između obroka obuzdati koncentraciju glukoze.

Zbog potrebe za sporijom apsorpcijom, dugi inzulin se daje pod kožu bedara ili stražnjice. Kratko - u trbuhu ili rukama.

Prve injekcije dugog inzulina provode se noću uz mjerenje šećera svaka 3 sata. U slučaju značajne promjene pokazatelja glukoze vrši se prilagođavanje doze. Za prepoznavanje uzroka prekonoćnog porasta glukoze potrebno je proučiti vremenski interval između 00.00 i 03.00. Uz smanjenje performansi, doza inzulina noću mora biti smanjena.

Najtačnije, potreban volumen bazalnog inzulina može se odrediti potpunim odsustvom glukoze i kratkog inzulina u krvi. Stoga, kad procjenjujete noćni inzulin, morate večeras odbiti.

Da biste dobili informativniju sliku, ne treba koristiti kratki inzulin, ne bi trebali jesti proteinsku ili masnu hranu

Da biste odredili bazalni hormon tokom dana, morate ukloniti jedan obrok ili gladovati cijeli dan. Merenja se obavljaju na svakih sat vremena.

Gotovo svi dugi insulini se primenjuju jednom u 12 sati. Jedino Lantus ne gubi uticaj tokom dana.

Ne zaboravite da sve vrste inzulina, pored Lantusa i Levemira, imaju i vršno lučenje. Najpopularniji trenutak ovih lijekova nastupa nakon 6-8 sati od trenutka primjene. Tokom tih sati može doći do pada šećera, što se ispravlja jedenjem jedinica hljeba.

Takve provjere doze moraju se obavljati svaki put kada se promijene. Da biste razumjeli kako se šećer ponaša u dinamici, dovoljan je samo trodnevni test. I samo na temelju dobivenih rezultata liječnik je u mogućnosti propisati jasnu dozu lijeka.

Da biste mogli procijeniti osnovni hormon tijekom dana i odrediti najbolji lijek, morate pričekati pet sati od trenutka kada ste apsorbirali prethodni obrok. Dijabetičari koji koriste kratki inzulin moraju izdržati vremenski period od 6 sati.

Grupu kratkih insulina čine Gensulin, Humulin, Actrapid. Ultra kratki inzulini uključuju: Novorapid, Apidra, Humalog.

Hormon ultrasort djeluje jednako kratko, ali otklanja većinu nedostataka. Istovremeno, ovaj alat nije u stanju zadovoljiti potrebe tijela za inzulinom.

Nije moguće dati definitivan odgovor na pitanje koji je inzulin najbolji. Ali na preporuku liječnika možete odabrati pravu dozu bazalnog i kratkog inzulina.

Za adekvatan rezultat terapije, lek se kombinira sa inzulinom dužeg djelovanja. U procesu liječenja vrši se stalni nadzor šećera kako bi se glikemija držala pod kontrolom.

Novorapid se može uvesti ne samo u obliku potkožnih injekcija, nego i u obliku intravenskih otopina. Budući da je ovaj lijek komponenta brzog djelovanja, individualnu dozu za svakog pojedinog pacijenta izračunava njegov liječnik koji ovisi o stanju dijabetičara i njegovim potrebama.

Najčešće se ovaj lijek kombinira sa sličnim lijekovima produženog ili dugog djelovanja, uvodeći ih kod pacijenta najmanje jednom u roku od 24 sata. Kako biste omjer glikemije trajno držali pod kontrolom, snažno se preporučuje stalno mjerenje glukoze u krvi dijabetičara i po potrebi prilagoditi dozu inzulina koju prima.

U velikoj većini slučajeva, odraslima i djeci potrebna je doza od pola do jedne IJ dnevno, na osnovu kilograma njihove tjelesne težine. Ako se Novorapid unese u organizam prije jela, tada pokriva oko 60 - 70% potreba dijabetičara, dok je ostatak nadoknađen inzulinom dužeg djelovanja.

Razlog mogućeg prilagođavanja doze mogu biti faktori kao što su:

  • promjene uobičajene prehrane,
  • interkurentne bolesti
  • neplanirane fizičke aktivnosti, naročito pretjerane,
  • hirurške intervencije.

Utvrđujući svoj učinak na tijelo brže i djelujući na njega manje vremena (u usporedbi s ljudskim inzulinom), Novorapid se obično preporučuje davati prije jela, iako je ponekad to moguće čak i nakon obroka. Opet, zbog kraćeg trajanja izloženosti, manje je vjerojatno da Novorapid izaziva takozvanu "noćnu" hipoglikemiju kod dijabetičara.

Treba imati na umu da ovaj lijek (kao i ostali njegovi analozi) treba koristiti s dodatnim oprezom ako govorimo o starim ljudima koji pate od zatajenja jetre ili bubrega. U tim je situacijama potrebno dodatno kontrolirati glikemiju i pojedinačno mijenjati dozu aspartuma.

Što se tiče djece, Novorapid je poželjniji za njih kada je mladom pacijentu potreban brzi početak utjecaja inzulina, posebno ako je djetetu teško održavati potrebnu stanku između injekcije i hrane.

Pored toga, potreba za prilagođavanjem doze Novorapida može se pojaviti u slučaju da se drugi lijek zamijeni ovim lijekom.

NovoRapid® Penfill® / FlexPen® je brzo delujući analog inzulina. Dozu NovoRapid® Penfill® / FlexPen® određuje liječnik pojedinačno, u skladu s potrebama pacijenta.

Lijek se obično koristi u kombinaciji sa srednjovjekovnim ili dugotrajnim inzulinskim preparatima, koji se primjenjuju najmanje 1 puta dnevno. Da bi se postigla optimalna kontrola glikemije, preporučuje se redovno mjerenje koncentracije glukoze u krvi i prilagođavanje doze inzulina.

Obično je pojedinačna dnevna potreba za inzulinom kod odraslih i djece od 0,5 do 1 U / kg. Kada se lek daje pre obroka, NovoRapid® Penfill® / FlexPen® može obezbediti potrebu za inzulinom za 50–70%, preostalu potrebu za inzulinom obezbeđuje inzulin produženog delovanja.

Povećanje pacijentove fizičke aktivnosti, promjena uobičajene prehrane ili pridružene bolesti mogu zahtijevati prilagođavanje doze.

NovoRapid® Penfill® / FlexPen® ima brži početak i kraće trajanje djelovanja od rastvorljivog ljudskog inzulina. Zbog bržeg početka djelovanja, NovoRapid® Penfill® / FlexPen® se u pravilu mora davati odmah prije obroka, a po potrebi može se primijeniti i ubrzo nakon obroka.

Zbog kraćeg trajanja djelovanja u usporedbi s ljudskim inzulinom, rizik od razvoja noćne hipoglikemije kod pacijenata koji primaju NovoRapid® Penfill® / FlexPen® je manji.

Posebne grupe pacijenata. Kao i kod upotrebe drugih inzulinskih pripravaka, kod starijih bolesnika i bolesnika s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, koncentraciju glukoze u krvi treba pažljivije kontrolirati i dozu aspart aspart-a individualno prilagoditi.

Djeca i tinejdžeri. Korištenje NovoRapid® Penfill® / FlexPen® umjesto topljivog ljudskog inzulina kod djece je poželjnije kada je potrebno brzo pokrenuti djelovanje lijeka, na primjer, kada je djetetu teško promatrati potrebni vremenski interval između ubrizgavanja i unosa hrane.

Prenos sa drugih inzulinskih preparata. Kod prebacivanja pacijenta iz drugih inzulinskih pripravaka u NovoRapid® Penfill® / FlexPen®, možda će biti potrebno prilagođavanje doze NovoRapid® Penfill® / FlexPen® i baznog inzulina.

NovoRapid® Penfill® / FlexPen® se daje supkutano u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, bedara, ramena, deltoidne ili glutealne regije. Mjesta ubrizgavanja unutar istog područja tijela treba redovito mijenjati kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije.

Kao i kod svih inzulinskih pripravaka, i supkutano davanje u prednji trbušni zid omogućava bržu apsorpciju u odnosu na primenu na drugim mestima. Trajanje djelovanja ovisi o dozi, mjestu primjene, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini tjelesne aktivnosti.

Međutim, zadržava se brži početak djelovanja u odnosu na topljivi ljudski inzulin bez obzira na mjesto ubrizgavanja.

NovoRapid® se može koristiti za kontinuirane potkožne infuzije inzulina (PPII) u inzulinskim pumpama dizajniranim za infuzije insulina. FDI treba proizvesti u prednjem trbušnom zidu. Mjesto infuzije treba povremeno mijenjati.

Kada koristite pumpu za infuziju insulina, NovoRapid® se ne smije miješati sa drugim vrstama inzulina.

Pacijenti koji koriste FDI trebaju biti u potpunosti obučeni za korištenje pumpe, odgovarajućeg rezervoara i cijevi sustava. Infuzijski set (epruveta i kateter) treba zamijeniti u skladu s korisničkim priručnikom priloženim za infuzijski set.

Pacijenti koji primaju NovoRapid® sa FDI trebali bi imati dodatni inzulin na raspolaganju u slučaju kvara infuzijskog sistema.

U / u uvodu. Po potrebi, NovoRapid® može davati iv, ali samo kvalificirano medicinsko osoblje.

Za intravensku primjenu koriste se infuzijski sustavi s NovoRapid® 100 IU / ml s koncentracijom od 0,05 do 1 IU / ml inzulina aspart u 0,9% otopini natrijevog klorida, 5 ili 10% otopini dekstroze koja sadrži 40 mmol / l kalijum hlorid pomoću posuda za infuziju polipropilena.

Ove otopine su stabilne na sobnoj temperaturi 24 sata. Uprkos stabilnosti neko vrijeme, određena količina inzulina u početku se apsorbuje materijalom infuzijskog sistema.

Tokom infuzije insulina potrebno je stalno nadzirati koncentraciju glukoze u krvi.

Ne koristite NovoRapid® Penfill® / NovoRapid® FlexPen®

- u slučaju alergije (preosjetljivosti) na inzulin aspart ili bilo koju drugu komponentu NovoRapid® Penfill® / NovoRapid® FlexPen®,

- ako pacijent započne hipoglikemiju (nizak šećer u krvi),

- ako je uložak ili sistem za unošenje insulina s instaliranim kertridžem / FlexPen® ispušten ili je kertridž / FlexPen® oštećen ili slomljen,

- ako su kršeni uslovi skladištenja lijeka ili je on bio zamrznut,

- ako je insulin prestao biti transparentan i bezbojan.

Prije upotrebe NovoRapid® Penfill® / NovoRapid® FlexPen®

- Provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da je odabrana ispravna vrsta inzulina.

- Uvek proverite uložak, uključujući gumeni klip. Ne koristite kertridž ako ima vidljiva oštećenja ili je vidljiv razmak između klipa i bele trake na spremniku. Za daljnja uputstva, pogledajte upute za korištenje sistema za primjenu inzulina.

- Za sprečavanje infekcije uvek koristite novu iglu za svaku injekciju.

- NovoRapid® Penfill® / NovoRapid® FlexPen® i igle su samo za ličnu upotrebu.

Način primjene

Koliko je jedinica fleksponskog hormona potrebno, liječnik odlučuje pojedinačno. Koliko je inzulina potrebno izračunava se na osnovu činjenice da osobi dnevno treba u prosjeku polovica ili jedna jedinica po kilogramu težine. Tretman je u skladu sa obrokom. Istovremeno, ultrazvučni hormon pokriva do 70% potrebe za hormonom, preostalih 30% prekriveno je dugim inzulinom.

Penofill inzulin NovoRapid daje se 10-15 minuta prije jela. Ako je injekcija promašena, tada se može unijeti bez odlaganja nakon jela. Koliko sati traje akcija ovisi o mjestu primjene, broju jedinica hormona u dozi, fizičkoj aktivnosti i unosu ugljikohidrata.

Prema indikacijama, ovaj lijek se može koristiti intravenski. Za primjenu se koristi i inzulinska pumpa (pumpa). Uz njegovu pomoć dugo se primjenjuje hormon ispod kože prednjeg trbušnog zida, povremeno mijenjajući mjesta ubrizgavanja. Nemoguće je rastopiti u drugim preparatima hormona gušterače.

Za intravensku upotrebu uzima se otopina koja sadrži inzulin do 100 U / ml, razblažen u 0,9% natrijum hlorida, 5% ili 10% dekstroze. Tokom perioda infuzije, oni kontroliraju glukozu u krvi.

NovoRapid je dostupan u obliku Flekspenove olovke za brizgalice i zamenljivih patrone Penfill za nju. Jedna olovka sadrži 300 jedinica hormona u 3 ml. Šprica se koristi samo pojedinačno.

  • dijabetes melitus
  • hitna stanja kod pacijenata sa šećernom bolešću, praćena kršenjem kontrole glikemije.

Za iv primjenu, infuzioni sustavi koji sadrže Actrapid NM 100 IU / ml koriste se u koncentracijama od 0,05 IU / ml do 1 IU / ml humanog inzulina u infuzijskim otopinama, kao što su: 0,9% otopina natrijevog klorida, 5% i 10 % rastvora dekstroze, uključujući kalijum hlorid u koncentraciji od 40 mmol / l, u sistemu za iv primenu koriste se infuzijske vrećice od polipropilena, te otopine ostaju stabilne 24 sata na sobnoj temperaturi.

Iako ove otopine neko vrijeme ostaju stabilne, u početnoj fazi se primjenjuje materijal od kojeg je izrađena infuzijska vrećica, apsorpcija određene količine inzulina. Tokom infuzije potrebno je pratiti nivo glukoze u krvi.

Upute za upotrebu Actrapid NM-a koje se moraju dati pacijentu.

Bočice s lijekom Actrapid NM mogu se upotrebljavati samo zajedno s inzulinskim špricama, na kojima se primjenjuje vaga, koja vam omogućuje mjerenje doze u jedinicama djelovanja. Bočice s Actrapid NM namijenjene su samo za pojedinačnu upotrebu.

Prije upotrebe Actrapid ® NM, potrebno je: Provjeriti naljepnicu kako biste bili sigurni da je odabrana ispravna vrsta inzulina, dezinficirajte gumenu čep s pamučnom palicom.

Lijek Actrapid ® NM ne može se koristiti u sljedećim slučajevima:

  • u inzulinskim pumpama,
  • pacijentima je potrebno objasniti da ako na novoj bočici, koja je upravo primljena iz ljekarne, nema zaštitnu kapu ili se ne priliježe čvrsto - takav inzulin se mora vratiti u ljekarnu,
  • ako se inzulin nije skladištio pravilno ili ako je bio zamrznut.
  • ako insulin više nije transparentan i bezbojan.
  • hipoglikemija,
  • preosjetljivost na ljudski inzulin ili na bilo koji sastojak koji je dio ovog lijeka.

S oštećenjem jetre smanjuje se potreba za inzulinom.

S oštećenjem bubrega smanjuje se potreba za inzulinom.

Inzulin koji se najčešće koristi je Actrapid u liječenju dijabetesa tipa 1. Ljudi koji trebaju redovno davati ovaj hormon nekoliko puta dnevno mogu kombinirati lijek s drugima.

Takav inzulin kratkog djelovanja primjenjuje se prije jela, ali to nije jedini tretman. Potrebno je koristiti inzulin s dužim dejstvom 1-2 puta dnevno, koji će regulisati nivo šećera tokom dana, bez obzira na obrok.

Ovaj se lijek ponekad koristi za liječenje dijabetesa tipa 2, ali samo prema uputama liječnika. To se radi ako pacijentovo tijelo ne prihvati hipoglikemijsku terapiju u tabletama. Pored toga, za neke kategorije pacijenata ova metoda davanja inzulina je sigurnija, na primer, u toku trudnoće i dojenja.

Actrapid počinje djelovati gotovo odmah, pa se koristi u hitnim uvjetima kada je potrebno brzo sniziti razinu šećera. To je neophodno, na primjer, kod ketoacidoze ili prije operacije.

Samo lekar koji leči može odrediti željenu dozu i učestalost upotrebe lijeka. To ovisi o pacijentovoj metabolizmu ugljikohidrata, načinu života, prehrambenim navikama i potrebama inzulina.

U prosjeku nije potrebno više od 3 ml dnevno, ali ovaj pokazatelj može biti veći kod ljudi s prekomjernom težinom, u trudnoći ili s imunitetom tkiva. Ako gušterača proizvodi barem malu količinu inzulina, mora se davati u manjim dozama.

Smanjuje se i potreba za inzulinom kod bolesti jetre i bubrega.

Injekcije "Actrapida" rade se 2-3 puta dnevno. Ako je potrebno, možete povećati učestalost upotrebe do 5-6 puta. Pola sata nakon injekcije morate jesti ili barem jesti s ugljikohidratima.

Moguće je miješati ovaj lijek sa lijekovima dugog djelovanja. Na primer, često se koristi kombinacija: insulin „Actrapid“ - „Protafan“. Ali samo liječnik može odabrati pojedinačni režim kontrole glikemije. Ako je potrebno, unesite dva inzulina istovremeno kada se sakupljaju u jednu špricu: prvo - „Actrapid“, a potom - inzulin dugog djelovanja.

Indikacije za upotrebu

Lijek je propisan za:

  • SD 1 za odrasle i djecu od 2 godine,
  • DM 2 s otpornošću na pripravke tableta,
  • interkurentne bolesti.

Kontraindikacije za upotrebu:

  • djeca mlađa od 2 godine
  • alergija na lijek,
  • netolerancija na komponente lijeka.

Standardni recept za primjenu Novorapida je, prvo, dijabetes melitus ovisan o inzulinu (tip 1), i drugo, dijabetes melitus neovisan o inzulinu (drugi tip) ako je dijabetičaru dijagnosticirana rezistencija na hipoglikemijske pripravke namijenjene oralnoj primjeni.

Zauzvrat, djeca mlađa od dvije godine, kao i osobe kod kojih je uočena prekomjerna reakcija ili na glavnu aktivnu tvar - aspart, ili na druge sastojke koji su uvedeni u Novorapid - spadaju u kategoriju ljudi kojima je ovaj lijek kontraindiciran.

Dijabetes melitus kod odraslih, adolescenata i djece starije od 2 godine.

povećana individualna osjetljivost na inzulin aspart ili bilo koju od komponenti lijeka.

Ne preporučuje se upotreba lijeka NovoRapid® Penfill® / FlexPen® kod djece mlađe od 2 godine, jer kliničke studije kod djece mlađe od 2 godine nisu provedene.

Da bi se propisao NovoRapid bolesniku je potrebno dijagnosticirati:

  • Dijabetes tipa 1.
  • Šećerna bolest tipa 2 koja zahtijeva kombinaciju inzulina i tableta.
  • Gestacijski dijabetes.

Ovaj lijek pouzdano smanjuje šećer u trudnica, što potvrđuju i klinička ispitivanja.

Liječenje je kontraindicirano u slučaju pojedinačne preosjetljivosti na komponente lijeka, kao i kod djece mlađe od 2 godine: klinička ispitivanja za malu djecu nisu provedena. Tokom dojenja on ne nosi opasnost za bebu, ali broj jedinica mora se prilagoditi.

Neki pacijenti imaju individualnu netoleranciju na humani inzulin. Ponekad se mogu primijetiti i alergijske reakcije na druge komponente lijeka.

U tim je slučajevima propisan drugi inzulin. Upotreba lijeka je kontraindicirana i u slučaju hipoglikemije.

Stoga je prije uvođenja potrebno provjeriti razinu šećera u krvi. Ne možete koristiti "Actrapid" za rak gušterače - insuloma.

Upotreba ovog lijeka nije kontraindicirana za djecu, kao i za trudnice.

Ultra kratki analozi inzulina i cijena

NovoRapid ima moderne analoge koji su im slični u delovanju i razvoju dejstva. To su lijekovi Apidra i Humalog. Humalog je brži: 1 jedinica djeluje 2,5 puta brže od iste količine kratkog hormona. Apidrin efekat razvija se približno istom brzinom kao i NovoRapida.

Cijena 5 olovki za injekcije Flexpen iznosi oko 1930 rubalja. Zamjenski uložak Penfill košta do 1800 rubalja. Cijena analoga, koji su također dostupni u olovkama za špriceve, približno je identična i kreće se u različitim ljekarnama od 1700 do 1900 rubalja.

Mogu li koristiti inzulin kod djece i trudnica?

Tijekom razdoblja vjerojatnog početka trudnoće, kao i tijekom cijelog njenog razdoblja, poželjno je stalno pratiti stanje pacijenata s dijabetesom melitusom i osigurati kontrolu glukoze. Nema posebnih podataka o upotrebi lijeka u svakom tromjesečju, međutim treba imati na umu da će se tijekom porođaja i odmah nakon njih potreba za hormonskom komponentom smanjivati. Nakon porođaja, potreba za inzulinom vraća se na nivo koji je bio prije trudnoće. Mora se zapamtiti da:

  • insulin Novorapid Flekspen i Novorapid Penfill mogu se upotrebljavati tokom dojenja (dojenja),
  • možda će biti potrebno prilagođavanje insulina,
  • Ne preporučuje se za upotrebu kod djece mlađe od šest godina.

Uvjeti skladištenja lijeka

Preporučuje se čuvanje zatvorenih pakovanja u hladnjaku na temperaturama od dva do osam stepeni. Neželjeno je čuvati inzulin u neposrednoj blizini zamrzivača, a osim toga sastav zamrzavati. Važno je uvijek koristiti posebnu kapu kako biste zaštitili Novorapid inzulin od izloženosti svjetlosnim zracima. Rok trajanja hormonske komponente je dvije godine.

Ne preporučuje se držati već otvorene olovke za špriceve u hladnjaku. Prikladni su za upotrebu u roku od mjesec dana od trenutka otvaranja i pod uvjetom da se čuvaju na temperaturama ne većim od 30 stepeni.

Interakcija s drugim lijekovima

Hipoglikemijski učinak hormonske komponente pojačan je nizom lijekova. Kada to govore, oni znače oralna hipoglikemijska imena, kao i MAO, ACE i inhibitore ugljične anhidraze. Neselektivni beta blokatori, bromokriptini, sulfonamidi i anabolički steroidi zauzimaju svoje mjesto na ovoj listi. Ne treba zaboraviti na pojačani utjecaj uslijed upotrebe tetraciklina, ketokonazola, litijumskih preparata i predmeta koji sadrže etanol. Ovisno o karakteristikama tijela, mogu se identificirati slične reakcije na druge ljekovite formulacije.

Hipoglikemijski učinak Novorapid inzulina je oslabljen oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima i štitnjačnim hormonima. Na spisku su i:

  • tiazidni diuretici,
  • heparin
  • triciklički antidepresivi,
  • simpatomimetičari
  • danazol i klonidin.

Slicna imena treba uzeti u obzir blokatore kalcijevih kanala, diazoksid, nikotin i druge.

Pod utjecajem Reserpina i salicilata vjerojatno je ne samo slabljenje, nego i porast utjecaja hormonske komponente. Farmaceutska nespojivost određena je s lijekovima koji sadrže tiol ili sulfit. To je zato što kad se doda hormonskoj komponenti oni izazivaju njeno uništavanje.

Analozi inzulina Novorapid

Novorapid ima niz analoga koji se obično koriste ako hormonska komponenta iz nekog razloga nije odgovarala pacijentu. Najpopularnija su takva sredstva kao što su Apidra, Gensulin N, Humalog, kao i Novomiks i Rizodeg. Svi pripadaju približno istom rasponu cijena.

Prije upotrebe jedne ili druge komponente inzulina, važno je konzultirati se s dijabetologom i dobiti od njega recept.

Ostavite Svoj Komentar