Pravila za uzimanje lijeka Glimecomb i analognih lijekova

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Glimecomb. Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Glimecomba u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Glimecomb analozi u prisutnosti dostupnih strukturnih analoga. Upotreba za liječenje dijabetesa tipa 2 koji nije ovisan o inzulinu kod odraslih, djece kao i tijekom trudnoće i dojenja. Sastav i interakcija lijeka s alkoholom.

Glimecomb - kombinovani hipoglikemijski lek za oralnu upotrebu. Glimecomb je fiksna kombinacija dva oralna hipoglikemijska sredstva grupe biguanida i derivata sulfoniluree. Ima pankreasno i ekstrapankreasno delovanje.

Gliklazid (prva aktivna supstanca lijeka Glimecomb) je derivat sulfoniluree. Stimulira lučenje inzulina pomoću gušterače, povećava osjetljivost perifernih tkiva na inzulin. Stimulira aktivnost unutarćelijskih enzima, uključujući sintezu glikogene mišića. Obnavlja rani vrhunac izlučivanja inzulina, smanjuje vremenski interval od trenutka jedenja do početka izlučivanja inzulina i smanjuje postprandialnu (nakon jela) hiperglikemiju. Osim što utječe na metabolizam ugljikohidrata, utječe na mikrocirkulaciju, smanjuje adheziju trombocita i agregaciju, odgađa razvoj parietalne tromboze, normalizira propusnost krvnih sudova i inhibira razvoj mikrotromboze i ateroskleroze, obnavlja proces fiziološke parietalne fibrinolize i djeluje protiv pojačane reakcije na vaskularni adrenal. Usporava razvoj dijabetičke retinopatije u neproliferativnom stadijumu, a kod dijabetičke nefropatije uz produljenu upotrebu primjećuje se značajan pad proteinurije. Ne dovodi do povećanja tjelesne težine, jer prevladavajući učinak na rani vrhunac izlučivanja inzulina i ne izaziva hiperinsulinemiju, pomaže u smanjenju tjelesne težine kod pretilih bolesnika, nakon odgovarajuće prehrane.

Metformin (druga aktivna supstanca lijeka Glimecomb) spada u skupinu biguanida. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi inhibirajući glukoneogenezu u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze iz gastrointestinalnog trakta (GIT) i povećava njezinu upotrebu u tkivima. Smanjuje koncentraciju triglicerida u krvi, holesterola i lipoproteina niske gustine (LDL) u krvi, utvrđenih na prazan želudac, a ne mijenja koncentraciju lipoproteina različite gustoće. Pomaže u stabilizaciji ili smanjenju tjelesne težine. U nedostatku inzulina u krvi, terapeutski učinak se ne očituje. Hipoglikemijske reakcije ne uzrokuju. Poboljšava fibrinolitička svojstva krvi uslijed suzbijanja inhibitora tkiva aktivatora profilabrinolizina (plazminogena).

Sastav

Gliklazid + Metformin + pomoćne tvari.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene velika je apsorpcija gliklazida. Vezanje proteina plazme je 85-97%. Metaboliše u jetri. Izlučuje se uglavnom u obliku metabolita putem bubrega - 70%, kroz creva - 12%.

Nakon oralne primjene, apsorpcija metformina iznosi 48-52%. Brzo se apsorbuje iz probavnog trakta. Apsolutna bioraspoloživost (na prazan stomak) je 50-60%. Vezivanje proteina u plazmi je zanemarivo. Metformin se može akumulirati u crvenim krvnim ćelijama. Izlučuje se bubrezima, uglavnom u nepromijenjenom obliku (glomerularna filtracija i tubularna sekrecija) i kroz crijeva (do 30%).

Indikacije

  • dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan) sa neučinkovitošću dijetalne terapije, vježbanja i prethodnog liječenja metforminom ili gliklazidom,
  • zamjena prethodne terapije sa dva lijeka (metformin i gliklazid) kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (neovisna od inzulina) sa stabilnom i dobro kontroliranom razinom glukoze u krvi.

Obrasci za izdavanje

Tablete 40 mg + 500 mg.

Upute za upotrebu i režim doziranja

Glimecomb se uzima oralno tokom ili neposredno nakon obroka. Dozu lijeka određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o razini glukoze u krvi.

Početna doza obično je 1-3 tablete dnevno s postupnim odabirom doze dok se ne postigne stabilna kompenzacija bolesti. Maksimalna dnevna doza je 5 tableta.

Obično se lijek uzima 2 puta dnevno (ujutro i uveče).

Nuspojava

  • hipoglikemija (kršenje režima doziranja i neadekvatna prehrana) - glavobolja, osjećaj umora, glad, pojačano znojenje, jaka slabost, palpitacije, vrtoglavica, poremećena koordinacija pokreta, privremeni neurološki poremećaji,
  • s progresijom hipoglikemije, gubitkom samokontrole, gubitkom svijesti,
  • laktacidoza - slabost, mialgija, respiratorni poremećaji, pospanost, bol u trbuhu, hipotermija, snižen krvni pritisak (BP), bradiaritmija,
  • dispepsija - mučnina, proliv, osećaj težine u epigastrijumu, „metalni“ ukus u ustima, gubitak apetita,
  • hepatitis, holestatska žutica (potrebno je povlačenje lijeka),
  • povećana aktivnost jetrenih transaminaza, alkalne fosfataze (ALP),
  • inhibicija hematopoeze koštane srži - anemija, trombocitopenija, leukopenija,
  • svrbež, urtikarija, makulopapularni osip,
  • oštećenje vida
  • hemolitična anemija,
  • alergijski vaskulitis,
  • za život opasno zatajenje jetre.

Kontraindikacije

  • dijabetes melitus tipa 1 (o inzulinu ovisan),
  • dijabetička ketoacidoza,
  • dijabetički prekom, dijabetička koma,
  • hipoglikemija,
  • ozbiljno oštećenje bubrega,
  • akutna stanja koja mogu dovesti do promjene u funkciji bubrega: dehidracija, teška infekcija, šok,
  • akutne ili hronične bolesti praćene hipoksijom tkiva: zatajenje srca, disanje, nedavni infarkt miokarda, šok,
  • zatajenje jetre
  • porfirija
  • trudnoća
  • dojenje (dojenje),
  • istodobna upotreba mikonazola,
  • stanja koja zahtevaju insulinsku terapiju, uključujući zarazne bolesti, velike hirurške intervencije, povrede, velike opekotine,
  • hronični alkoholizam
  • akutna alkoholna intoksikacija,
  • laktacidoza (uključujući anamnezu)
  • koristiti najmanje 48 sati prije i u roku od 48 sati nakon provođenja radioizotopskih ili rendgenskih ispitivanja sa uvođenjem kontrastnog medija koji sadrži jod,
  • pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 kalorija dnevno),
  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • preosjetljivost na druge derivate sulfoniluree.

Trudnoća i dojenje

Upotreba lijeka Glimecomb tijekom trudnoće je kontraindicirana. Pri planiranju trudnoće, kao i u slučaju trudnoće tijekom razdoblja uzimanja lijeka Glimecomb, potrebno ga je ukinuti i propisati terapiju inzulinom.

Glimecomb je kontraindiciran kod dojenja, jer se aktivne tvari mogu izlučiti u majčino mlijeko. U tom slučaju morate preći na insulinsku terapiju ili prekinuti dojenje.

Upotreba u djece

Primjena kod starijih pacijenata

Ne preporučuje se upotreba lijeka Glimecomb u bolesnika starijih od 60 godina koji obavljaju težak fizički posao, a koji je povezan s povećanim rizikom od laktacidoze.

Posebna uputstva

Liječenje Glimecombom provodi se samo u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata. Potrebno je redovno nadzirati nivo glukoze u krvi na prazan stomak i nakon jela, posebno u prvim danima liječenja lijekom.

Glimecomb se može propisati samo pacijentima koji primaju redovne obroke, koji nužno uključuju doručak i osiguravaju adekvatan unos ugljenih hidrata.

Prilikom propisivanja lijeka treba imati na umu da se zbog unosa derivata sulfoniluree može razviti hipoglikemija, a u nekim slučajevima i u teškom i produženom obliku, što zahtijeva hospitalizaciju i davanje glukoze nekoliko dana. Hipoglikemija se često razvija niskokaloričnom dijetom, nakon dužeg ili snažnog vježbanja, nakon konzumiranja alkohola ili uzimanja nekoliko hipoglikemijskih lijekova istovremeno. Kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, potreban je pažljiv i individualan odabir doza, kao i pružanje pacijentu potpune informacije o predloženom liječenju. Uz fizičku i emocionalnu prekomjernost, prilikom promjene prehrane, potrebno je prilagođavanje doze lijeka Glimecomb.

Posebno su osjetljivi na djelovanje hipoglikemijskih lijekova stariji ljudi, pacijenti koji ne primaju uravnoteženu prehranu, s općim oslabljenim stanjem, bolesnici koji pate od insuficijencije hipofize.

Beta blokatori, klonidin, rezerpin, gvanetidin sposobni su da prikriju kliničke manifestacije hipoglikemije.

Pacijente treba upozoriti na povećan rizik od hipoglikemije u slučajevima uzimanja etanola (alkohola), nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) i gladovanja.

Kod velikih hirurških intervencija i ozljeda, velikih opeklina, zaraznih bolesti sa febrilnim sindromom možda će biti potrebno otkazati oralne hipoglikemijske lijekove i propisati inzulinsku terapiju.

U liječenju je potrebno praćenje rada bubrega. Određivanje laktata u plazmi treba izvesti najmanje 2 puta godišnje, kao i pojavom mijalgije. S razvojem laktične acidoze potrebno je prekid liječenja.

48 sati prije operacije ili intravenske primjene radioaktivnog agensa koji sadrži jod, uzimanje Glimecomba treba prekinuti. Liječenje se preporučuje nastaviti nakon 48 sati.

Zbog pozadine terapije lijekom Glimecomb, pacijent mora napustiti upotrebu lijekova i hrane koji sadrže alkohol i / ili etanol.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Tijekom liječenja Glimecombom mora biti pažnja prilikom upravljanja vozilima i drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Interakcija lijekova

Jačanje hipoglikemijskog učinka lijeka Glimecomb uočeno je uz istodobnu upotrebu s inhibitorima angiotenzin-pretvarajućeg enzima (ACE) (kaptopril, enalapril), blokatima histaminskih H2 receptora (cimetidin), antifungalnim lijekovima (mikonazol, flukonazol), NSAIDenz, fenoben, fenobenz, fenoben, fenoben, fenoben (klofibrat, bezafibrat), lekovi protiv TB (etionamid), salicilati, kumarinski antikoagulansi, anabolički steroidi, beta blokatori, inhibitori monoa inoksidaza (MAO), sulfonamidi dugog djelovanja, sa ciklofosfamidom, kloramfenikolom, fenfluraminom, fluoksetinom, gvanneidinom, pentoksifilinom, tetraciklinom, teofilinom, blokatorima cevaste sekrecije, rezerpinom, bromokriptinom, disopiramidom, drugim pirimidamidom inzulin), alopurinol, oksitetraciklin.

Smanjenje hipoglikemijskog učinka lijeka Glimecomb uočeno je uz istodobnu upotrebu s barbituratima, glukokortikosteroidima (GCS), adrenergičkim agonistima (epinefrin, klonidin), antiepileptičkim lijekovima (fenitoin), sporim blokatorima kalcijevih kanala, inhibitorima ugljikohidrata amida, amida diamid amida amida diamid amida asparaginaza, s baklofenom, danazolom, diazoksidom, izoniazidom, s morfijom, ritodrinom, salbutamolom, terbutalinom, s glukagonom, rifampicinom, sa g rmonami štitne, litij soli, uz visoke doze nikotinske kiseline, hlorpromazin, oralnih kontraceptiva i estrogeni.

Povećava rizik od ventrikularne ekstrasistole na pozadini srčanih glikozida.

Lijekovi koji inhibiraju hematopoezu koštane srži povećavaju rizik od mijelosupresije.

Etanol (alkohol) povećava vjerojatnost nastanka laktacidoze.

Metformin smanjuje maksimalnu koncentraciju u plazmi i vrijeme poluraspada furosemida za 31, odnosno 42,3%.

Furosemid povećava maksimalnu koncentraciju metformina za 22%.

Nifedipin povećava apsorpciju, usporava izlučivanje metformina.

Kationski lijekovi (amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren i vankomicin) izlučeni u tubulama nadmeću se za tubularne transportne sisteme i, uz produljenu terapiju, mogu povećati maksimalnu koncentraciju metformina u krvnoj plazmi za 60%.

Analozi lijeka Glimecomb

Glimecomb nema strukturne analoge za aktivnu tvar.

Analozi za terapeutski učinak (lijekovi za liječenje dijabetes melitusa koji nije ovisan o insulinu):

  • Avandamet,
  • Avandia
  • Adebite
  • Amaril
  • Anvistat
  • Antidiab
  • Arfazetin,
  • Bagomet,
  • Betanase
  • Biosulin P,
  • Vazoton
  • Victoza
  • Vipidia,
  • Galvus
  • Glemaz
  • Glibamid
  • Glibenez
  • Glibomet,
  • Glidiab
  • Glukofag,
  • Glurenorm,
  • Daonil
  • Diabeton
  • Diastabol,
  • Dibikor
  • Insulin s
  • Listata
  • Metfogamma,
  • Metformin
  • Mikstard Penfill,
  • Monotard MC,
  • Neovitel
  • NovoMix Penfill,
  • Noliprel A
  • Orsoten
  • Pankragen,
  • Pensulin,
  • Pioglar
  • Predian
  • Presartan,
  • Reclide
  • Saxenda
  • Silubin Retard,
  • Siofor
  • Starlix
  • Telzap
  • Telsartan
  • Tricor
  • Formin,
  • Chitosan
  • Hlorpropamid
  • Humalog,
  • Humulin
  • Cigapan
  • Endur-B,
  • Erbisol
  • Euglucon,
  • Januvije
  • Yanumet Long.

Mišljenje endokrinologa

Antidijabetički lijek Glimecomb ima usku listu indikacija i prilično širok spektar kontraindikacija. Stoga ga nije potrebno često imenovati. Dozu za svakog pacijenta sa šećernom bolešću tipa 2 biram pojedinačno. U pacijenata koji strogo poštuju pravila uzimanja Glimecomba, nuspojave se razvijaju mnogo rjeđe nego kod onih bolesnika koji se ne pridržavaju preporuka. U mojoj praksi su se dogodile čak i epizode teške hipoglikemije s gubitkom svijesti kada su pacijenti morali biti hospitalizirani. Ali općenito, mogu reći da lijek pacijenti dobro podnose.

Indikacije za upotrebu

- dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan) sa neučinkovitošću dijetalne terapije, vježbanja i prethodne terapije metforminom ili gliklazidom,

- zamjena prethodne terapije sa dva lijeka (metformin i gliklazid) kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (neovisna od inzulina) sa stabilnom i dobro kontroliranom razinom glukoze u krvi.

Kontraindikacije

- dijabetes melitus tipa 1 (o inzulinu),

- ozbiljno oštećenje bubrega,

- akutna stanja koja mogu dovesti do promjene u funkciji bubrega: dehidracija, teška infekcija, šok,

- akutne ili hronične bolesti praćene hipoksijom tkiva: zatajenje srca, respiratorno zatajenje, nedavni infarkt miokarda, šok,

- dojenje (dojenje),

- stanja koja zahtevaju insulinsku terapiju, uključujući zarazne bolesti, velike hirurške intervencije, ozljede, velike opekotine,

- akutna alkoholna intoksikacija,

- laktacidoza (uključujući istoriju),

- koristiti najmanje 48 sati prije i u roku od 48 sati nakon provođenja radioizotopskih ili rendgenskih ispitivanja s uvođenjem kontrastnog medija koji sadrži jod,

- pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 cal / dnevno),

- preosjetljivost na komponente lijeka,

- Preosjetljivost na ostale derivate sulfoniluree.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Lijek se uzima oralno tokom ili neposredno nakon obroka. Dozu lijeka određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o razini glukoze u krvi.

Početna doza obično je 1-3 tablete / dan s postupnim odabirom doze dok se ne postigne stabilna kompenzacija bolesti. Maksimalna dnevna doza je 5 tableta.

Obično se lijek uzima 2 puta / dnevno (ujutro i uveče).

Nuspojave

Iz endokrinog sustava: hipoglikemija (kršenje režima doziranja i neadekvatna prehrana) - glavobolja, osjećaj umora, glad, pojačano znojenje, jaka slabost, palpitacije, vrtoglavica, poremećena koordinacija pokreta, privremeni neurološki poremećaji, s napredovanjem hipoglikemije, gubitak samokontrole moguć gubitak svijesti.

Sa strane metabolizma: u nekim slučajevima - laktacidoza (slabost, mialgija, respiratorni poremećaji, pospanost, bol u trbuhu, hipotermija, snižen krvni pritisak, bradiaritmija).

Iz probavnog sistema: dispepsija (mučnina, proliv, osećaj težine u epigastriju, "metalni" ukus u ustima), smanjen apetit (težina ovih reakcija se smanjuje lekom tokom jela), retko hepatitis, holestatska žutica (potrebno je povlačenje leka) , povećana aktivnost jetrenih transaminaza, alkalna fosfataza.

Iz hemopoetičkog sistema: retko - inhibicija hematopoeze koštane srži (anemija, trombocitopenija, leukopenija).

Alergijske reakcije: svrab, urtikarija, makulopapularni osip.

Ostalo: oštećenje vida.

Posebna uputstva

Liječenje Glimecombom provodi se samo u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata. Potrebno je redovno nadzirati nivo glukoze u krvi na prazan stomak i nakon jela, posebno u prvim danima liječenja lijekom.

Glimecomb se može propisati samo pacijentima koji primaju redovne obroke, koji nužno uključuju doručak i osiguravaju adekvatan unos ugljenih hidrata.

Prilikom propisivanja lijeka treba imati na umu da se zbog unosa derivata sulfoniluree može razviti hipoglikemija, a u nekim slučajevima i u teškom i produženom obliku, što zahtijeva hospitalizaciju i davanje glukoze nekoliko dana. Hipoglikemija se često razvija niskokaloričnom dijetom, nakon dužeg ili snažnog vježbanja, nakon konzumiranja alkohola ili uzimanja nekoliko hipoglikemijskih lijekova istovremeno. Kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, potreban je pažljiv i individualan odabir doza, kao i pružanje pacijentu potpune informacije o predloženom liječenju. Uz fizičku i emocionalnu prekomjernost, prilikom promjene prehrane, potrebno je prilagođavanje doze lijeka Glimecomb.

Interakcija

Jačanje hipoglikemijskog učinka lijeka Glimecomb uočeno je uz istodobnu primjenu s ACE inhibitorima (kaptopril, enalapril), blokatima histaminskih receptora H2 (cimetidin), antifungalnim lijekovima (mikonazol, flukonazol), NSAID-om (fenilbutazon, azapropabibizon, ozapropabibizon, ozapropabibizon, ozapropabibizon ), lijekovi protiv TB (etionamid), salicilati, kumarinski antikoagulansi, anabolički steroidi, beta blokatori, MAO inhibitori, sulfonamidi dugog djelovanja , s ciklofosfamidom, kloramfenikolom, fenfluraminom, fluoksetinom, gvanetidinom, pentoksifilinom, tetraciklinom, teofilinom, blokadama cjevaste sekrecije, rezerpinom, bromokriptinom, disopiramidom, piridoksinom, s drugim hipoglikemijskim lijekovima, t. .

Primjećuje se smanjenje hipoglikemijskog učinka lijeka Glimecomb uz istovremenu primjenu s barbituratima, GCS-om, adrenergičkim agonistima (epinefrin, klonidin), antiepileptičkim lijekovima (fenitoin), s sporim blokatorima kalcijevih kanala, inhibitorima ugljične anhidraze, di-amid di-amidnim diureticima diureta, amidnim diureticidom, diamidnim amidnim diureticima s baklofenom, danazolom, diazoksidom, izoniazidom, s morfijom, ritodrinom, salbutamolom, terbutalinom, s glukagonom, rifampicinom, sa štitnim hormonima s, litijeve soli, s visokim dozama nikotinske kiseline, hlorpromazina, oralnih kontraceptiva i estrogena.

Povećava rizik od ventrikularne ekstrasistole na pozadini srčanih glikozida.

Lijekovi koji inhibiraju hematopoezu koštane srži povećavaju rizik od mijelosupresije.

Etanol povećava vjerojatnost nastanka laktične acidoze.

Pitanja, odgovori, recenzije o lijeku Glimecomb


Pružene informacije namijenjene su medicinskim i farmaceutskim stručnjacima. Najtačnije informacije o lijeku nalaze se u uputama proizvođača od pakiranja. Nema informacija objavljenih na ovoj ili bilo kojoj drugoj stranici našeg web mjesta može poslužiti kao zamjena za lični zahtjev stručnjaku.

Uputstvo za upotrebu

  • Vlasnik potvrde o registraciji: Hemijsko-farmaceutski kombinat Akrikhin, OJSC (Rusija)
  • Predstavništvo: Akrikhin OJSC (Rusija)
Obrazac za puštanje
Tablete 40 mg + 500 mg: 60 kom.

Kombinovani hipoglikemijski lek za oralnu upotrebu. Glimecomb® je fiksna kombinacija dva oralna hipoglikemijska sredstva grupe biguanida i sulfoniluree.

Ima pankreasno i ekstrapankreasno delovanje.

Gliklazid je derivat sulfoniluree. Stimulira lučenje inzulina pomoću gušterače, povećava osjetljivost perifernih tkiva na inzulin. Stimulira aktivnost unutarćelijskih enzima - mišićne glikogenske sintetaze. Obnavlja rani vrhunac izlučivanja inzulina, smanjuje vremenski interval od trenutka jedenja do početka izlučivanja inzulina i smanjuje postprandijalnu hiperglikemiju. Osim što utječe na metabolizam ugljikohidrata, utječe na mikrocirkulaciju, smanjuje adheziju trombocita i agregaciju, odgađa razvoj parietalne tromboze, normalizira propusnost krvnih sudova i inhibira razvoj mikrotromboze i ateroskleroze, obnavlja proces fiziološke parietalne fibrinolize i djeluje protiv pojačane reakcije na vaskularni adrenal. Usporava razvoj dijabetičke retinopatije u neproliferativnom stadijumu, a kod dijabetičke nefropatije uz produljenu upotrebu primjećuje se značajan pad proteinurije. Ne dovodi do povećanja tjelesne težine, jer ima prevladavajući učinak na rani vrhunac izlučivanja inzulina i ne izaziva hiperinsulinemiju, pomaže u smanjenju tjelesne težine kod pretilih pacijenata, nakon odgovarajuće prehrane.

Metformin pripada grupi biguanida. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi inhibirajući glukoneogenezu u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze iz probavnog trakta i povećava njenu upotrebu u tkivima. Smanjuje koncentraciju triglicerida, holesterola i LDL (određenih na prazan stomak) u krvnom serumu i ne mijenja koncentraciju lipoproteina različite gustoće. Pomaže u stabilizaciji ili smanjenju tjelesne težine. U nedostatku inzulina u krvi, terapeutski učinak se ne očituje. Hipoglikemijske reakcije ne uzrokuju. Poboljšava fibrinolitička svojstva krvi uslijed suzbijanja inhibitora tkiva aktivatora profilabrinolizina (plazminogena).

Usisavanje i distribucija

Nakon oralne primjene apsorpcija je velika. Kada se uzima u dozi od 40 mg C max u krvnoj plazmi postiže se nakon 2-3 sata i iznosi 2-3 μg / ml. Vezanje proteina plazme je 85-97%.

Metabolizam i izlučivanje

Metaboliše u jetri. T 1/2 - 8-20 sati Izlučuje se uglavnom u obliku metabolita bubrezima - 70%, kroz creva - 12%.

U starijih bolesnika se ne primjećuju klinički značajne promjene farmakokinetičkih parametara.

Usisavanje i distribucija

Nakon oralne primjene apsorpcija je 48-52%. Brzo se apsorbuje iz probavnog trakta. Apsolutna bioraspoloživost (na prazan stomak) je 50-60%. C max u krvnoj plazmi postiže se nakon 1,81-2,69 h i ne prelazi 1 µg / ml. Prijem s hranom smanjuje C max u plazmi za 40% i usporava njegovo postizanje za 35 minuta. Vezivanje proteina u plazmi je zanemarivo. Metformin se može akumulirati u crvenim krvnim ćelijama.

T 1/2 je 6,2 sata Izlučuje se putem bubrega, uglavnom nepromijenjenim (glomerularna filtracija i tubularna sekrecija) i kroz crijeva (do 30%).

- dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan) sa neučinkovitošću dijetalne terapije, vježbanja i prethodnog liječenja metforminom ili gliklazidom,

- zamjena prethodne terapije sa dva lijeka (metformin i gliklazid) kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (neovisna od inzulina) sa stabilnom i dobro kontroliranom razinom glukoze u krvi.

Lijek se uzima oralno tokom ili neposredno nakon obroka. Dozu lijeka određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o razini glukoze u krvi.

Početna doza obično je 1-3 tablete / dan s postupnim odabirom doze dok se ne postigne stabilna kompenzacija bolesti. Maksimalna dnevna doza je 5 tableta.

Obično se lijek uzima 2 puta / dnevno (ujutro i uveče).

Iz endokrinog sustava: hipoglikemija (kršenje režima doziranja i neadekvatna prehrana) - glavobolja, osjećaj umora, glad, pojačano znojenje, jaka slabost, palpitacije, vrtoglavica, poremećena koordinacija pokreta, privremeni neurološki poremećaji, s napredovanjem hipoglikemije, gubitak samokontrole moguć gubitak svijesti.

Sa strane metabolizma: u nekim slučajevima - laktacidoza (slabost, mialgija, respiratorni poremećaji, pospanost, bol u trbuhu, hipotermija, snižen krvni pritisak, bradiaritmija).

Iz probavnog sistema: dispepsija (mučnina, proliv, osećaj težine u epigastriju, "metalni" ukus u ustima), smanjen apetit (težina ovih reakcija se smanjuje lekom tokom jela), retko hepatitis, holestatska žutica (potrebno je povlačenje leka) , povećana aktivnost jetrenih transaminaza, alkalna fosfataza.

Iz hemopoetičkog sistema: retko - inhibicija hematopoeze koštane srži (anemija, trombocitopenija, leukopenija).

Alergijske reakcije: svrab, urtikarija, makulopapularni osip.

Ostalo: oštećenje vida.

U slučaju nuspojava, dozu treba smanjiti ili lijek privremeno prekinuti.

Uobičajene nuspojave derivata sulfoniluree: eritropenija, agranulocitoza, hemolitička anemija, pancitopenija, alergijski vaskulitis, zatajenje jetre opasne po život.

- dijabetes melitus tipa 1 (o inzulinu),

- dijabetički prekom, dijabetička koma,

- ozbiljno oštećenje bubrega,

- akutna stanja koja mogu dovesti do promjene u funkciji bubrega: dehidracija, teška infekcija, šok,

- akutne ili hronične bolesti praćene hipoksijom tkiva: zatajenje srca, respiratorno zatajenje, nedavni infarkt miokarda, šok,

- dojenje (dojenje),

- istodobna primjena mikonazola,

- stanja koja zahtevaju insulinsku terapiju, uključujući zarazne bolesti, velike hirurške intervencije, ozljede, velike opekotine,

- akutna alkoholna intoksikacija,

- laktacidoza (uključujući istoriju),

- koristiti najmanje 48 sati prije i u roku od 48 sati nakon provođenja radioizotopskih ili rendgenskih ispitivanja s uvođenjem kontrastnog medija koji sadrži jod,

- pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 cal / dnevno),

- preosjetljivost na komponente lijeka,

- Preosjetljivost na ostale derivate sulfoniluree.

Ne preporučuje se upotreba lijeka pacijentima starijim od 60 godina koji obavljaju težak fizički posao, a koji je povezan s povećanim rizikom od laktacidoze.

S oprezom treba koristiti lijek u slučaju febrilnog sindroma, nadbubrežne insuficijencije, hipofunkcije prednje hipofize, bolesti štitne žlijezde sa oštećenom funkcijom.

Upotreba lijeka Glimecomb ® tijekom trudnoće je kontraindicirana. Pri planiranju trudnoće, kao iu slučaju trudnoće tijekom razdoblja uzimanja lijeka Glimecomb ®, treba ga ukinuti i propisati terapiju inzulinom.

Glimecomb ® je kontraindiciran u dojenju, jer se aktivne tvari mogu izlučiti u majčino mlijeko. U tom slučaju morate preći na insulinsku terapiju ili prekinuti dojenje.

Simptomi: moguća je laktacidoza (jer je metformin dio lijeka), hipoglikemija.

Liječenje: kada se pojave simptomi laktacidoze, trebali biste prestati uzimati lijek. Laktacidoza je stanje koje zahteva hitnu medicinsku njegu, lečenje se sprovodi u bolnici. Najefikasniji tretman je hemodijaliza.

Uz blagu ili umjerenu hipoglikemiju, oralno se uzima glukoza (dekstroza) ili otopina šećera. U slučaju teške hipoglikemije (gubitak svijesti) ubrizgava se 40% dekstroza (glukoza) ili iv glukagon, i / m ili s / c. Nakon povratka svijesti, bolesniku se mora dati hrana bogata ugljikohidratima kako bi se izbjegao ponovni razvoj hipoglikemije.

Jačanje hipoglikemijskog učinka lijeka Glimecomb ® uočeno je uz istodobnu primjenu s ACE inhibitorima (kaptopril, enalapril), blokatorima histaminskih H2 (cimetidin), antifungalnim lijekovima (mikonazol, flukonazol), NSAID (fenilbutazon, oksapropibon, a , bezafibrat), lekovi protiv TB (etionamid), salicilati, kumarinski antikoagulansi, anabolički steroidi, beta blokatori, MAO inhibitori, sulfonamidi dugog delovanja vii, s ciklofosfamidom, kloramfenikolom, fenfluraminom, fluoksetinom, gvanetidinom, pentoksifilinom, tetraciklinom, teofilinom, blokadama cjevaste sekrecije, rezerpinom, bromokriptinom, disopiramidom, piridoksinom, s drugim hipoglikemijskim lijekovima, oksitetraciklin.

Primjećuje se smanjenje hipoglikemijskog učinka lijeka Glimecomb ® uz istodobnu primjenu barbiturata, GCS-a, adrenergičkih agonista (epinefrin, klonidin), antiepileptičkih lijekova (fenitoin), s sporim blokatorima kalcijevih kanala, inhibitorima ugljične anhidraze, diureticima acetil azidemida, triazidnim diureticima, triazidnim diureticima, triazidima , s baklofenom, danazolom, diazoksidom, izoniazidom, s morfijom, ritodrinom, salbutamolom, terbutalinom, s glukagonom, rifampicinom, sa štitnim hormonima zy, litij soli, uz visoke doze nikotinske kiseline, hlorpromazin, oralnih kontraceptiva i estrogeni.

Povećava rizik od ventrikularne ekstrasistole na pozadini srčanih glikozida.

Lijekovi koji inhibiraju hematopoezu koštane srži povećavaju rizik od mijelosupresije.

Etanol povećava vjerojatnost nastanka laktične acidoze.

Metformin smanjuje C max u plazmi i T 1/2 furosemida za 31, odnosno 42,3% respektivno.

Furosemid povećava C max metformin za 22%.

Nifedipin povećava apsorpciju, povećava Cmax u krvnoj plazmi i usporava izlučivanje metformina.

Kationski lijekovi (amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren i vankomicin) izlučeni u tubulama nadmeću se za tubularne transportne sisteme i uz produženu terapiju mogu povećati C max metformin u krvnoj plazmi za 60%.

Kontraindicirano kod zatajenja jetre.

Kontraindiciran kod teškog oštećenja bubrega, akutnih stanja koja mogu dovesti do promjene bubrežne funkcije: dehidracija, teška infekcija, šok.

Tretman s Glimecomb ® se provodi samo u kombinaciji sa niskokaloričnom dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata. Potrebno je redovno nadzirati nivo glukoze u krvi na prazan stomak i nakon jela, posebno u prvim danima liječenja lijekom.

Glimecomb ® se može propisati samo pacijentima koji primaju redovne obroke, koji nužno uključuju doručak i osiguravaju adekvatan unos ugljikohidrata.

Prilikom propisivanja lijeka treba imati na umu da se zbog unosa derivata sulfoniluree može razviti hipoglikemija, a u nekim slučajevima i u teškom i produženom obliku, što zahtijeva hospitalizaciju i davanje glukoze nekoliko dana. Hipoglikemija se često razvija niskokaloričnom dijetom, nakon dužeg ili snažnog vježbanja, nakon konzumiranja alkohola ili uzimanja nekoliko hipoglikemijskih lijekova istovremeno. Kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, potreban je pažljiv i individualan odabir doza, kao i pružanje pacijentu potpune informacije o predloženom liječenju. Uz fizičku i emocionalnu prekomjernost, prilikom promjene prehrane, potrebno je prilagoditi dozu lijeka Glimecomb ®.

Posebno su osjetljivi na djelovanje hipoglikemijskih lijekova stariji ljudi, pacijenti koji ne primaju uravnoteženu prehranu, s općim oslabljenim stanjem, bolesnici koji pate od insuficijencije hipofize.

Beta blokatori, klonidin, rezerpin, gvanetidin sposobni su da prikriju kliničke manifestacije hipoglikemije.

Pacijente treba upozoriti na povećan rizik od hipoglikemije u slučaju etanola, NSAID-a i gladovanja.

Kod velikih hirurških intervencija i ozljeda, velikih opeklina, zaraznih bolesti sa febrilnim sindromom možda će biti potrebno otkazati oralne hipoglikemijske lijekove i propisati inzulinsku terapiju.

U liječenju je potrebno praćenje rada bubrega. Određivanje laktata u plazmi treba izvesti najmanje 2 puta godišnje, kao i pojavom mijalgije. S razvojem laktične acidoze potrebno je prekid liječenja.

48 sati prije operacije ili u / u uvođenju radioaktivnog sredstva koje sadrži jod, lijek Glimecomb ® treba prekinuti. Liječenje se preporučuje nastaviti nakon 48 sati.

Zbog pozadine terapije s Glimecomb ®, pacijent mora napustiti upotrebu lijekova i hrane koji sadrže alkohol i / ili etanol.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Tijekom razdoblja liječenja morate biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Tablete od bijele do bijele boje s kremastim ili žućkastim nijansama, plosnatog cilindra, s prešarom i zarezom, dopušteno je marmoriranje.

1 tab
gliklazid40 mg
metformin hidroklorid500 mg

Pomoćne tvari: sorbitol, povidon, kroskarmeloza natrijum, magnezijum stearat.

10 kom - blister ambalaža (6) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Kombinovani hipoglikemijski lek za oralnu upotrebu. Glimecomb® je fiksna kombinacija dva oralna hipoglikemijska sredstva grupe biguanida i sulfoniluree.

Ima pankreasno i ekstrapankreasno delovanje.

Gliklazid - derivat sulfoniluree. Stimulira lučenje inzulina pomoću gušterače, povećava osjetljivost perifernih tkiva na inzulin. Stimulira aktivnost unutarćelijskih enzima - mišićne glikogenske sintetaze.

Obnavlja rani vrhunac izlučivanja inzulina, smanjuje vremenski interval od trenutka jedenja do početka izlučivanja inzulina i smanjuje postprandijalnu hiperglikemiju.

Osim što utječe na metabolizam ugljikohidrata, utječe na mikrocirkulaciju, smanjuje adheziju trombocita i agregaciju, odgađa razvoj parietalne tromboze, normalizira propusnost krvnih sudova i inhibira razvoj mikrotromboze i ateroskleroze, obnavlja proces fiziološke parietalne fibrinolize i djeluje protiv pojačane reakcije na vaskularni adrenal. Usporava razvoj dijabetičke retinopatije u neproliferativnom stadijumu, a kod dijabetičke nefropatije uz produljenu upotrebu primjećuje se značajan pad proteinurije. Ne dovodi do povećanja tjelesne težine, jer ima prevladavajući učinak na rani vrhunac izlučivanja inzulina i ne izaziva hiperinsulinemiju, pomaže u smanjenju tjelesne težine kod pretilih pacijenata, nakon odgovarajuće prehrane.

Metformin spada u skupinu biguanida. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi inhibirajući glukoneogenezu u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze iz probavnog trakta i povećava njenu upotrebu u tkivima.

Smanjuje koncentraciju triglicerida, holesterola i LDL (određenih na prazan stomak) u krvnom serumu i ne mijenja koncentraciju lipoproteina različite gustoće. Pomaže u stabilizaciji ili smanjenju tjelesne težine. U nedostatku inzulina u krvi, terapeutski učinak se ne očituje. Hipoglikemijske reakcije ne uzrokuju.

Poboljšava fibrinolitička svojstva krvi uslijed suzbijanja inhibitora tkiva aktivatora profilabrinolizina (plazminogena).

Farmakokinetika

Usisavanje i distribucija

Nakon oralne primjene apsorpcija je velika. Kada se uzima u dozi od 40 mg, Cmax u plazmi postiže se nakon 2-3 sata i iznosi 2-3 μg / ml. Vezanje proteina plazme je 85-97%.

Metabolizam i izlučivanje

Metaboliše u jetri. T1 / 2 - 8-20 sati Izlučuje se uglavnom u obliku metabolita bubrezima - 70%, kroz creva - 12%.

U starijih bolesnika se ne primjećuju klinički značajne promjene farmakokinetičkih parametara.

Usisavanje i distribucija

Nakon oralne primjene apsorpcija je 48-52%. Brzo se apsorbuje iz probavnog trakta. Apsolutna bioraspoloživost (na prazan stomak) je 50-60%. Cmax u krvnoj plazmi postiže se nakon 1,81-2,69 h i ne prelazi 1 µg / ml. Prijem s hranom smanjuje Cmax u plazmi za 40% i usporava njegovo postizanje za 35 min. Vezivanje proteina u plazmi je zanemarivo. Metformin se može akumulirati u crvenim krvnim ćelijama.

T1 / 2 je 6,2 sata, izlučuje se putem bubrega, uglavnom nepromijenjenim (glomerularna filtracija i tubularna sekrecija) i kroz crijeva (do 30%).

- dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan) sa neučinkovitošću dijetalne terapije, vježbanja i prethodnog liječenja metforminom ili gliklazidom,

- zamjena prethodne terapije sa dva lijeka (metformin i gliklazid) kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (neovisna od inzulina) sa stabilnom i dobro kontroliranom razinom glukoze u krvi.

Predoziranje

Simptomi moguća je laktacidoza (budući da je metformin dio lijeka), hipoglikemija.

Liječenje: ako se pojave simptomi laktacidoze, prestanite uzimati lijek. Laktacidoza je stanje koje zahteva hitnu medicinsku njegu, lečenje se sprovodi u bolnici. Najefikasniji tretman je hemodijaliza.

Uz blagu ili umjerenu hipoglikemiju, oralno se uzima glukoza (dekstroza) ili otopina šećera. U slučaju teške hipoglikemije (gubitak svijesti) ubrizgava se 40% dekstroza (glukoza) ili iv glukagon, i / m ili s / c. Nakon povratka svijesti, bolesniku se mora dati hrana bogata ugljikohidratima kako bi se izbjegao ponovni razvoj hipoglikemije.

Interakcija lijekova

Jačanje hipoglikemijskog učinka lijeka Glimecomb uočeno je uz istodobnu primjenu s ACE inhibitorima (kaptopril, enalapril), blokatima histaminskih receptora H2 (cimetidin), antifungalnim lijekovima (mikonazol, flukonazol), NSAID-om (fenilbutazon, azapropabibizon, ozapropabibizon, ozapropabibizon, ozapropabibizon ), lijekovi protiv TB (etionamid), salicilati, kumarinski antikoagulansi, anabolički steroidi, beta blokatori, MAO inhibitori, sulfonamidi dugog djelovanja , s ciklofosfamidom, kloramfenikolom, fenfluraminom, fluoksetinom, gvanetidinom, pentoksifilinom, tetraciklinom, teofilinom, blokadama cjevaste sekrecije, rezerpinom, bromokriptinom, disopiramidom, piridoksinom, s drugim hipoglikemijskim lijekovima, t. .

Primjećuje se smanjenje hipoglikemijskog učinka lijeka Glimecomb uz istovremenu primjenu s barbituratima, GCS-om, adrenergičkim agonistima (epinefrin, klonidin), antiepileptičkim lijekovima (fenitoin), s sporim blokatorima kalcijevih kanala, inhibitorima ugljične anhidraze, di-amid di-amidnim diureticima diureta, amidnim diureticidom, diamidnim amidnim diureticima s baklofenom, danazolom, diazoksidom, izoniazidom, s morfijom, ritodrinom, salbutamolom, terbutalinom, s glukagonom, rifampicinom, sa štitnim hormonima s, litijeve soli, s visokim dozama nikotinske kiseline, hlorpromazina, oralnih kontraceptiva i estrogena.

Povećava rizik od ventrikularne ekstrasistole na pozadini srčanih glikozida.

Lijekovi koji inhibiraju hematopoezu koštane srži povećavaju rizik od mijelosupresije.

Etanol povećava vjerojatnost nastanka laktične acidoze.

Metformin smanjuje Cmax u plazmi i T1 / 2 furosemida za 31, odnosno 42,3% respektivno.

Furosemid povećava Cmax metformina za 22%.

Nifedipin povećava apsorpciju, povećava Cmax u krvnoj plazmi, usporava izlučivanje metformina.

Kationski lijekovi (amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren i vankomicin) izlučeni u tubulama nadmeću se za tubularne transportne sisteme i uz produženu terapiju mogu povećati Cmax metformina u krvnoj plazmi za 60%.

Trudnoća i dojenje

Upotreba lijeka Glimecomb tijekom trudnoće je kontraindicirana. Pri planiranju trudnoće, kao i u slučaju trudnoće tijekom razdoblja uzimanja lijeka Glimecomb, potrebno ga je ukinuti i propisati terapiju inzulinom.

Glimecomb je kontraindiciran kod dojenja, jer se aktivne tvari mogu izlučiti u majčino mlijeko. U tom slučaju morate preći na insulinsku terapiju ili prekinuti dojenje.

Pravila i uslovi skladištenja

Lista B. Lijek treba čuvati izvan dohvata djece, suv, zaštićen od svjetlosti, na temperaturi ne većoj od 25 ° C. Rok trajanja je 2 godine.

Opis lijeka GLIMECOMB temelji se na službeno odobrenim uputama za uporabu i odobrenim od proizvođača.

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Pravila za uzimanje lijeka Glimecomb i analognih lijekova

Glimecomb se odnosi na lijekove koji se koriste kod dijabetesa tipa 2.

Alat ima kombinirano svojstvo hipoglikemije.

Nakon uzimanja lijeka primjećuje se normalizacija nivoa glukoze u krvi pacijenta.

Opće informacije, sastav i oblik objavljivanja

Navedeni lijek odnosi se na hipoglikemijske agense koji se uzimaju oralno. Alat ima kombinirani učinak. Pored učinka na snižavanje šećera, Glimecomb ima i pankreasni efekat. U nekim slučajevima lijek ima ekstrapankreasno djelovanje.

Sastav lijeka sadrži Metformin hidroklorid u količini od 500 mg i Gliklazid - 40 mg, kao i pomoćne tvari sorbitol i kroskarmeloza natrijum. U maloj količini su u lijeku prisutni magnezijum stearat i povidon.

Lijek je dostupan u obliku cilindričnih tableta u bijeloj, krem ​​ili žutoj nijansi. Za tablete je marmoriranje prihvatljivo. Pilule imaju rizik i nagnuti se.

Glimecomb se prodaje u 10 tableta u blister pakovanjima. Jedno pakovanje sadrži 6 pakovanja.

Farmakologija i farmakokinetika

Glimecomb je kombinirani lijek koji kombinira hipoglikemijske agense iz skupine biguanida i derivata sulfonilureje.

Sredstvo karakteriziraju efekti pankreasa i ekstrapankreasa.

Gliklazid je jedan od glavnih elemenata lijeka. To je derivat sulfoniluree.

  • aktivna proizvodnja inzulina
  • niža koncentracija glukoze u krvi,
  • smanjenje adhezije trombocita, što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim žilama,
  • normalizacija vaskularne propustljivosti.

Gliklazid inhibira pojavu mikrotromboze. Tokom duže upotrebe lijeka kod pacijenata s dijabetičkom nefropatijom, opaža se smanjenje proteinurije (prisustvo proteina u urinu).

Gliclazid utiče na težinu pacijenta koji uzima lijek. Uz odgovarajuću prehranu kod pacijenata sa dijabetesom koji uzimaju Glimecomb, primjećuje se gubitak tjelesne težine.

Metformin, koji je dio lijeka, odnosi se na grupu biguanida. Supstanca smanjuje količinu glukoze u krvi pomaže pri slabljenju procesa apsorpcije glukoze iz želuca i crijeva. Metformin pomaže ubrzati proces iskorištavanja glukoze iz tjelesnih tkiva.

Supstanca snižava holesterol, lipoproteini male gustine. U ovom slučaju, Metformin ne utiče na nivo lipoproteina različite gustoće. Poput Gliclazida, smanjuje težinu pacijenta.

Nema efekta ako nema inzulina u krvi. Ne doprinosi pojavi hipoglikemijskih reakcija. Gliklazid i metformin različito se apsorbiraju i izlučuju iz pacijenta.

Za gliklazid je karakteristična veća apsorpcija od Metformina.

Maksimalna koncentracija Gliclazida u krvi postiže se nakon 3 sata od trenutka gutanja lijeka. Supstanca se izlučuje putem bubrega (70%) i creva (12%). Poluvrijeme eliminacije doseže 20 sati.

Bioraspoloživost Metformina je 60%. Tvar se aktivno akumulira u crvenim krvnim ćelijama. Poluvrijeme života je 6 sati. Izvlačenje iz organizma događa se putem bubrega, kao i creva (30%).

Indikacije i kontraindikacije

Lijek se preporučuje dijabetičarima sa dijabetesom tipa 2 ako:

  • prethodni tretman zajedno s dijetom i vježbama nije imao odgovarajuću efikasnost,
  • postoji potreba da se pacijenti s stabilnom razinom glukoze u krvi zamijene prethodno provedenom kombiniranom terapijom primjenom Gliclazida metmetinom.

Lijek karakterizira opsežan popis kontraindikacija, među kojima su:

  • prisutnost dijabetesa tipa 1,
  • lična netolerancija na komponente lijeka,
  • oslabljena funkcija bubrega,
  • trudnoća
  • zatajenje jetre
  • laktacidoza,
  • zatajenje srca
  • dijabetička koma
  • dojenje
  • razne infekcije
  • infarkt miokarda
  • porfirinova bolest
  • dijabetički prekom
  • prethodne hirurške intervencije,
  • razdoblje u kojem je pacijent bio podvrgnut rendgenskim studijama i pregledima pomoću radioizotopa s unošenjem jod-kontrastnih sredstava (zabranjeno je uzimati 2 dana prije i nakon tih ispitivanja),
  • teške povrede
  • šok stanja u pozadini srčanih i bubrežnih bolesti,
  • respiratorno zatajenje
  • alkohola,
  • nizak šećer u krvi (hipoglikemija),
  • teške infekcije bubrega
  • hronični alkoholizam,
  • velike opekotine na telu,
  • pridržavanje pacijenata sa hipokaloričnom dijetom,
  • uzimanje mikonazola,
  • dijabetička ketoacidoza.

Mišljenja stručnjaka i pacijenata

Iz pregleda pacijenata može se zaključiti da Glimecomb dobro smanjuje šećer u krvi i dobro se podnosi, međutim, liječnici inzistiraju na njegovom oprezu zbog niza nuspojava.

Navedeni lijek se izdaje na recept. Njegova cijena kreće se od 440-580 rubalja. Cijena ostalih domaćih kolega iznosi od 82 do 423 rubalja.

Preporučeni ostali povezani članci

Glimecomb: upute za uporabu, cijena, recenzije, analozi

Lijek djeluje oralno, a usmjeren je na kontrolu razine glukoze u krvi pacijenta s dijabetesom tipa 2.

Kombinujući i Metformin i Gliclazid, Glimecomb je izvrsno rješenje problema glukoze u krvi, čijom kontrolom treba jednostavno upravljati.

Uostalom, ovaj alat nije moćan i zato ne odgovara pacijentima sa nestabilnom i oštro povišenom razinom šećera. Slede zahtevi kojih se morate pridržavati prilikom uzimanja ovog leka.

Primjena

Glimecomb se preporučuje za upotrebu pacijentima sa dijagnozom dijabetesa tipa 2.

Važno je da je ovaj lijek usmjeren na takav oblik bolesti kada fizička aktivnost i posebno sastavljena mapa hrane ne donose odgovarajući rezultat.

To znači da je ovaj lijek propisan u slučaju neuspješno provedene složene terapije, kombinirajući dva lijeka (najčešće odvojeno s metforminom i gliklazidom) u kombinaciji s fizičkom aktivnošću i dijetom.

Tijekom liječenja Glimecombom neophodno je stalno praćenje razine šećera u krvi prije i nakon obroka (posebnu pažnju treba posvetiti prvoj sedmici prijema).

Obrasci za izdavanje

Glimecomb ima oblik jednostrukog oslobađanja u obliku tableta. Lijek je podijeljen metodom pakiranja u sljedeće grupe:

  • u plastičnim bocama u kartonskom pakovanju. Jedna takva bočica može sadržavati 30, 60 ili 120 tableta,
  • u kartonskoj kutiji sa blisterima od 10 tableta u jednoj. Jedno pakovanje sadrži 6 blistera,
  • u kartonskoj kutiji sa blisterima od 20 tableta u jednoj. Jedno takvo pakovanje sadrži 5 blistera.

Sama tableta su u obliku ravnog cilindra, najčešće bijelih (prihvatljiva je bež, mermerna ili žuta). Pilule imaju rizik i nagnuti se. Sastav Glimecomb uključuje metformin i hidroklorid u količini od 500 mg, kao i glikolid 40 mg. Pored toga, povidon, magnezijum stearat, sorbitol i kroskarmeloza natrijum su prisutni u manjim količinama.

Tablete su dostupne samo na recept.

Nuspojave

Neželjeni efekti koji se mogu javiti prilikom uzimanja Glimecomba najčešće su posledica njegove predoziranja ili nekompatibilnosti s pacijentovim posebno osetljivim telom.

A sadržaj derivata sulfonilureje povećava rizik od velikog broja nuspojava.

Nepravilni odabir doze za pacijenta prepun je razvoja laktične acidoze, praćene migrenama, stalnom slabošću, visokim stepenom pospanosti, kao i rezanjem bolova u predelu trbuha i smanjenjem pritiska u arterijama.

Sledeći su mogući neželjeni efekti prilikom uzimanja Glimecomba:

  • razvoj hipoglikemije i laktocidoze sa svim relevantnim simptomima bola,
  • pojava dijareje i nadimanja,
  • stalni neugodni osjećaj u trbušnoj šupljini,
  • smanjenje uobičajenog apetita,
  • periodična pojava ukusa krvi u ustima i grlu,
  • razvoj ozbiljnih bolesti jetre (hepatitisi itd.) je rijedak
  • alergijske reakcije na komponente sastava (urtikarija, svrbež, tumori,
  • crvenilo, razne vrste osipa),
  • postoje slučajevi oštećenja vida dok uzimate Glimecomb.

Ako imate gore navedene simptome, potrebno je odmah konzultirati stručnjaka.

Ovisno o težini nuspojava, liječnik treba smanjiti dozu lijeka ili ga zamijeniti prihvatljivijom opcijom (u potpunosti odustati od upotrebe Glimecomba).

U vodećim ruskim ljekarnama cijena Glimecomba varira od 200 do 600 rubalja, ovisno o pakiranju i broju tableta u njemu, te o dobavljaču i regiji prodaje.

Ovakav trošak lijeka čini ga pristupačnim širokom sloju stanovništva, pa je zbog toga i potražnja na farmakološkom tržištu. Tako je prosječna cijena u internetskim trgovinama za Glimecomb tablete 40 mg + 500 mg 450 rubalja po pakovanju, koja sadrži 60 tableta.

U mrežnim ljekarnama trošak lijeka za 60 tableta iznosit će oko 500-550 rubalja.

Analozi Glimecomb su sljedeći lijekovi:

  • Gliformin (oko 250 rubalja za 60 tableta), princip delovanja isti je kao i kod Glimecomba, sastav je identičan, ali prisustvo inzulina čini ovaj lijek manje atraktivnim,
  • Diabefarm (za 60 tableta morat ćete platiti oko 150 rubalja). Ima jaču koncentraciju gliklazida - 80 mg, čiji je cilj uklanjanje istih problema kao i Glimecomb.
  • Gliclazide MV (prosječna cijena za 60 tableta iznosi 200 rubalja). Sastav je različitog od Glimecomba, sadrži samo 30 mg glikolazida. Indikacije za upotrebu iste su kao u originalnom lijeku.

Glimecomb: upute za uporabu, cijena, recenzije i analozi

Ponekad pacijenti koji imaju dijabetes moraju istovremeno uzimati nekoliko lijekova. Ali postoje alati čiji sastav kombinuje potrebne komponente. Omogućuju vam da radite s jednom tabletom. „Glimecomb“ je lek koji poseduje upravo takva svojstva. Razmotrite upute za njegovu upotrebu detaljnije.

Usporedba s analogima

Ovaj lijek ima niz analoga i po sastavu i po svojstvima. Pogledajmo bliže što liječnik Glimecomb može zamijeniti.

Gliformin Cijena - od 250 rubalja po paketu (60 komada). Proizvođač JSC Akrikhin, Rusija. Sadrži metformin. Svojstva tableta su slična, ali ne svima. Koristi se za stabilizaciju tjelesne težine.

Diabefarm. Trošak - 160 rubalja (60 tableta). Proizvodi kompaniju "Pharmacor", Rusija. Sadrži više gliklazida (80 mg), ostala su svojstva slična.

Gliclazide Od 200 rubalja po pakiranju (60 komada) Proizvođač - Canonfarm, Rusija. Sadrži manje gliklazida u sastavu (30 mg). Pomaže u održavanju tjelesne težine u normalu. Dodatni plus je niska cijena.

Amaril. Takve tablete koštaju od 800 rubalja po pakovanju. Proizvođač: Handoc Inc., Koreja. Takođe je kombinirani tretman za dijabetes (glimepirid + metformin). Kontraindikacije su slične. Minus je skuplji.

Galvus. Cijena počinje od 1600 rubalja. Proizvođač je Novartis Pharma, Njemačka. Kombinovani lijek (vildagliptin + metformin). Ima iste nuspojave i zabrane primanja kao i Glimecomb. Košta više, ali ponekad se ispostavi da je efikasniji od kolege.

Općenito, dijabetičari s iskustvom pozitivno reagiraju na ovaj lijek. Pogodnost kombiniranog liječenja primjećuje se kada su obje aktivne tvari u istoj tableti. Ponekad napišu kako lijek nije odgovarao. Nuspojave su rijetke.

Victor: „Imam dijabetes tipa 2. Nekad sam odvojeno uzimao metformin i gliklazid. To nije bilo baš zgodno i skupo. Ljekar je prebačen na Glimecomb. Osim činjenice da sada pijem jednu tabletu umjesto dvije, osjećam se i puno bolje. Nisam našao nikakve nuspojave, zadovoljan sam lijekom. "

Valerija: „Moj otac ima 63 godine, dijagnosticirana mu je pre par godina. Mnoge stvari su već tretirane, sve postepeno prestaje djelovati. Doktorica mi je savjetovala da isprobam Glimecobm, ali upozorila je da ću morati slijediti strožiju prehranu i pratiti svoje zdravlje. To traje već tri mjeseca, pokazatelji šećera su na redu, a težina malo više nestaje. Otac je zadovoljan. "

Ljubav: „Već duže vrijeme se liječim ovim lijekom. Sviđa mi se omjer relativno niske cijene i izvrsnog kvaliteta. Šećer se ne povećava, osjećam se sjajno, nije bilo nuspojava i nema. "

Gregory: „Liječnik je propisao Glimecomb. Nakon mjesec dana prijema, morao sam promijeniti recept. Kategorički se nisam uklopio. Počeli su problemi s probavom, a glavobolje dodatno. Doktor kaže da to ne rade svi. Ali to mi jednostavno nije odgovaralo. "

Alla: „Oni su imenovali Glimecomb. Dvije sedmice se liječio, ali bio je primoran da pređe na drugi lijek. Nivo šećera se nije promijenio, naprotiv, čak je malo porastao. Ali za takvu cijenu nije toliko uvredljiva da nije odgovarala. "

Glimecomb kombinirani lijek za snižavanje šećera za dijabetes

Dijabetes u zemlji jedna je od pet društveno značajnih bolesti od kojih su naši sunarodnjaci onesposobljeni i umiru. Čak i prema grubim procjenama, od dijabetesa u zemlji umire do 230 hiljada dijabetičara svake godine. Većina njih ne može upravljati svojim stanjem bez kvalitetnih lijekova.

Najpopularniji i vremenski testirani lijekovi za snižavanje šećera su iz skupine biagunida i sulfonilureje. Rasprostranjeni su u kliničkoj praksi i u brojnim studijama, primjenjuju se u svim fazama dijabetesa tipa 2.

Kombinirani lijek Glimecomb (u međunarodnom formatu Glimekomb) stvoren je na osnovi biagunida i preparata sulfonilureje, kombinirajući sposobnosti metformina i glikazida koji omogućavaju efikasnu i sigurnu kontrolu glikemije.

Farmakologija Glimecomb

Mehanizam djelovanja osnovnih preparata kompleksa dramatično se razlikuje, što omogućava utjecaj na problem iz različitih uglova.

Prva komponenta lijeka je predstavnik nove generacije sulfonilureje. Potencijal lijeka za snižavanje šećera sastoji se u povećanju proizvodnje endogenog inzulina od β-stanica gušterače.

Zahvaljujući stimulaciji mišićne glikogenske sintaze, poboljšana je upotreba glukoze u mišićima, što znači da se nije tako aktivno transformirala u masti.

Normalizira glikemijski profil gliklazida u nekoliko dana, uključujući metabolički latentni dijabetes.

Od trenutka primanja hranjivih sastojaka u probavni trakt do početka sinteze vlastitog inzulina lijekom je potrebno znatno manje vremena nego bez njega.

Hiperglikemija, koja se obično manifestuje nakon unosa ugljikohidrata, nije opasna nakon upotrebe gliklazida. Sa lijekom se povećava agregacija trombocita, fiblinolitička i heparinska aktivnost.

Povećana tolerancija na heparin, ima lek i antioksidativna svojstva.

Mehanizam rada metformina, druge osnovne komponente Glimecomba, temelji se na smanjenju nivoa bazalnog šećera zbog kontrole glikogena koji se oslobađa iz jetre.

Povećavajući osjetljivost receptora, lijek smanjuje otpornost stanica na inzulin.

Inhibirajući proizvodnju glukoze iz proteina i masti on ubrzava njen transport do mišićnog tkiva za aktivnu potrošnju.

U crevima metformin inhibira apsorpciju glukoze kroz zidove. Sastav krvi se poboljšava: koncentracija ukupnog holesterola, triglicerola i LDL ("loš" holesterol) opada, nivo HDL ("dobar" holesterol) raste. Metformin ne utječe na β-stanice odgovorne za proizvodnju vlastitog inzulina. Sa ove strane, postupak kontrolira gliklazid.

Kome ne odgovara Glimecomb

Kombinovani lek nije propisan:

  1. Dijabetičari s bolešću tipa 1,
  2. Uz ketoacidozu (dijabetični oblik),
  3. Uz dijabetički prekom i komu
  4. Pacijenti s teškom disfunkcijom bubrega
  5. Uz hipoglikemiju,
  6. Ako ozbiljna stanja (infekcija, dehidracija, šok) mogu prouzrokovati disfunkciju bubrega ili jetre,
  7. Kad su patologije praćene gladovanjem tkiva kisikom (srčani udar, zatajenje srca ili disanja),
  8. Trudne i dojeće majke
  9. Uz paralelnu upotrebu mikonazola,
  10. U situacijama koje uključuju privremenu zamjenu tableta inzulinom (infekcije, operacije, ozbiljne povrede),
  11. Sa hipokaloričnom (do 1000 kcal dnevno) dijetom,
  12. Za alkoholne osobe sa akutnim trovanjem alkoholom,
  13. Ako imate istoriju laktične acidoze,
  14. Uz preosjetljivost na sastojke formule lijeka.

Pogledajte video: LIJEK ZA DIJABETIS - ŠEČER U KRVI 100% LIJEČENJE (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar