Francuska juha od luka: klasični recept i druge opcije

Francuska juha od luka (fr. soupe à l'oignon) - luk u juhi sa sirom i krutonima. Luk od juhe vrlo je popularan od davnina. Te supe bile su poznate i rasprostranjene u rimsko doba. Zbog dostupnosti i lakoće uzgoja, luk - glavni proizvod za pravljenje supe - bio je glavna hrana mnogim siromašnim porodicama. Moderna verzija kuhanja luka od juhe došla je iz Francuske u 17. stoljeću, tada se pripremala od kore sušenog kruha ili krutona, juha, govedine i malo prženog ili cijele glave luka. Čorba je ukrašena krutonima.

Bogata aroma juhe temelji se ne toliko na juhi, koliko i na luku. U ovom slučaju prženje je postupak u kojem se luk, koji se polako prži, prži, te poprima prljavu zlatno-smeđu boju. To se događa zbog karamelizacije šećera sadržanog u luku. Luk se soči u roku od pola sata, ali profesionalni kuhari mogu to raditi mnogo sati, postižući specifičnu raznolikost ukusa i šarma pripremljene pripremljene luk-juhe izvor nije naveden 1064 dana . Često se juhi daje posebna pikantnost, suho bijelo vino, konjak ili šerpa dodaje se gotovom jelu prije završetka pripreme pojačavši aromu, a juha se prije posluživanja zatvori u zatvorenoj posudi.

Juha se priprema u malim pojedinačnim porcijama te se često poslužuje gostima u istom jelu u kojem je bila pripremljena.

Porijeklo

| uredi kod

Francuzi imaju legendu da je luk od luka prvo pripremio francuski kralj, Luj XV. Jednog kasno u noć, kralj je poželio jesti i nije pronašao ništa u svom lovačkom domu osim luka, male količine maslaca i šampanjca. Pomiješao je pronađene proizvode, kuhao ih i ovo je bila prva francuska luka od luka.

Druga legenda kaže da je luk od luka bio neuobičajeno popularan na pariskim tržištima. Teški radnici i trgovci noću su ih pojačavali. Ovaj je običaj naročito bio rasprostranjen u pariškom okrugu Le Al, "pariškom trbuhu" (Emil Zola), koji je srušen 1971. U danima treće republike luk od luka bio je popularan kod gejmera i smatran je najboljim lijekom protiv mamurluka.

Luk juhu trenutno nudi većina restorana u Parizu.

Istorija i karakteristike kuvanja

Luk s lukom smatra se francuskim jelom, iako je, da budemo iskreni, izumljen za vrijeme velebnosti Rimskog carstva. Međutim, drevni rimski recept bio je nešto drugačiji od modernog. Ta supa, koja se sada servira u najboljim francuskim restoranima, izmišljena je u Parizu, oko kraja 17. vijeka. Vrhunac recepta je karamelizacija luka. Nakon takve obrade jelo dobiva poseban okus i aromu.

Postoji legenda da je autor recepta kralj Luj XV. Vjeruje se da monarh, nekako na lovu, poželjevši da ugrize, nije pronašao nikakve proizvode u lovačkoj kući, osim šampanjaca, ustajalog hljeba i luka. No kralj nije bio na gubitku, već je miješao proizvode, pripremajući prvu verziju čuvene juhe.

Lako je napraviti francusku juhu od luka koristeći klasičnu tehnologiju. Međutim, morate znati neke suptilnosti. Vrlo važna stvar je izbor luka. Bijeli luk je idealan. Ova se sorta razlikuje od običnog luka po manje oštrom ukusu, sadrži više šećera i mineralnih soli.

Bijeli luk treba dugo pržiti, tokom ove obrade šećer koji je dio luka uspijeva karamelizirati, tako da supa dobije svoj jedinstveni ukus.

Pored luka, trebat ćete pripremiti i juhu. Idealno bi trebalo biti piletina, aromatična i bogata. Ali možete koristiti i mesne ili povrtne juhe. Posljednju opciju vegetarijanci će preferirati.

Za pripremu krutona trebate koristiti baguette ili obični bijeli hljeb. Sir za supu mora biti čvrst i uvijek dobrog kvaliteta.

Zanimljive činjenice: Emil Zola i njegov roman "Womb of Paris", koji opisuje veliko tržište hrane u centru grada, odigrali su značajnu ulogu u popularizaciji luka od juhe. Tamo se za doručak posluživala zaista francuska luk od luka, a naručivali su ga ne aristokrati, već obični radnici na tržištu - moveri, distributeri i prodavači ribe, mesari. Početkom 70-ih tržište je srušeno, ali pamćenje o njemu je sačuvano u fotografijama i literaturi.

Juha od luka u loncu

Klasični recept može se činiti previše naporan, pa vam nudimo lakšu opciju kuhanja supa od lonca.

  • 400 gr. bijeli luk
  • 60 gr puter
  • 4 grančice timijana
  • 1 litra juhe (u idealnom slučaju od prepelice, ali možete koristiti i piletinu),
  • 2 kriške francuskog hljeba.

Luk ogulimo, sitno isečemo na četvrtine kolutića. Komad ulja podijelite na 4 dijela, rasporedite u keramičke posude. U svaku od 4 posude izlijte nasjeckani luk. Na vrh luka stavimo grančicu timijana. Lonce stavljamo u rernu i pečemo na 150 stepeni jedan sat.

Savjet! Za pripremu krutona posluženih uz supu možete koristiti bilo koju vrstu bijelog hljeba.

Kuhamo aromatični juhu s začinima od prepelice (ili piletinu), filtriramo. Mi koristimo meso za druga jela i filtriramo juhu. Izvadimo lončiće i negativni luk, u njih ulijemo čorbu. Lonce premjestimo na jedan rub lim za pečenje, drugi rub obložimo papirom za pečenje ili folijom. Rasprostiremo na položenoj kantici narezanu na kockice. Kuhajte dok krutoni ne porumeni. Juhu servirajte direktno u loncima, krekere poslužite odvojeno, sipajte u juhu neposredno prije jela.

Luk juha sa krutonima od sira i češnjaka

Luk s lukom s krutonima s aromom sira i češnjaka odlikuje se pikantnim i neobičnim ukusom.

  • 500 gr. bijeli luk
  • 2 kašike putera,
  • 2 kašike balzamičnog sirćeta,
  • 2 kašike smeđeg šećera,
  • 2 prsta muškatnog oraščića,
  • 800 ml gotovog juhe,
  • sol po ukusu.

Za tost:

  • 2 kriške bijelog hljeba (bolje nego jučer),
  • 2 režnja belog luka,
  • 2 kašike biljnog ulja,
  • 4 kašike ribljeg sira.

Luk narežite na tanke četvrtine kolutova. U tavi sa debelim zidom otopite maslac. Luk pirjajte na laganoj vatri. Pržite, povremeno miješajući, oko dvadesetak minuta. Kad luk dobije zlatnu boju, pospite ga smeđim šećerom i muškatnim oraščićem, izmiješajte. Ulijte balzamični sirće, promiješajte i pirjajte na laganoj vatri 10 minuta.

Čorbuku pripremite unaprijed, moguće je od mesa ili piletine, ili možete samo povrća. Luk izlijte u tavu sa pripremljenim lukom. Debljina juhe može se prilagoditi po vašoj želji, tako da može biti potrebno malo više ili manje juhe. Donesite juhu da prokuha, dodajte začine. Opet smanjite stupanj zagrijavanja i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.

Kriške hljeba s biljnim uljem, rasporedite na lim za pečenje i pospite sitno sjeckanim češnjakom. Pecite krutone u rerni do smeđe boje. Gotovu juhu sipajte u šolje za supu. Na vrh rasporedimo pripremljeni kruton od češnjaka i obilno ga posipamo naribanim sirom. Možete poslužiti odmah, ili možete po želji ispeći u rerni da se sir rastopi.

Kremna juha od luka

Kremna juha od luka ima nježniji okus od jela pripremljenog po tradicionalnim receptima.

  • 250 gr bijeli luk,
  • 30 gr puter za prženje i još malo za preljev gotove supe,
  • 4 kašike kreme
  • 1 kašika brašna
  • 1 litra mlijeka
  • muškatni oraščić, sol i biber po ukusu.

U tavi sa debelim dnom otopite maslac. Na ulju stavite sitno sjeckani luk i pržite na laganoj vatri dok luk ne postane zlatan. Pospite muškatnim oraščićem i brašnom, pomešajte i pržite oko pet minuta. Ulijte mlijeko u čorbu i kuhajte, miješajući 15 minuta., Juhu začinite po ukusu paprom i solju. Gotovu supu začinite kremom i promiješajte.

Luk za mršavljenje u laganoj šerpi

Luk za mršavljenje luk nema malo veze s tradicionalnom francuskom supom. U stvari, to je juha od povrća kuhana na vodi. Niskokalorična je, ali je zasitiva dobro. Štoviše, autori prehrane tvrde da je jesti takvu supu moguće bez ograničenja volumena. Kuhamo jednostavnu juhu od luka u laganoj šerpi.

  • 6 velikih luka,
  • 1 mala glava kupusa,
  • 2 paprike,
  • 1 srednja hrpa celera zelenila,
  • 1 šargarepa
  • 4-6 paradajza
  • svježe bilje po ukusu.

Kako napraviti francusku luk od luka - klasični recept

Potrebno je mnogo vremena i truda da se skuha francuska luk od luka, ali rezultat je vrijedan toga. Zbog dugog umakanja s maslacem na laganoj vatri luk stječe ugodan slatko-kremast okus.

Za klasično jelo trebat će vam i baguette, malo češnjaka i ribani tvrdi sir.

Sastojci

  • Luk - 1 kg.
  • Maslac - 50 gr.
  • Brašno - 1 kašika
  • Suho bijelo vino - 1/2 šalice
  • Voda - 800 ml.
  • Kremni sir - 100 gr.
  • Hrpa zelenila
  • Lovorov list
  • Grašak od crnog bibera.
  • Sol

Kuvanje

1. korak

Luk narežite duž tankih trakica, što je tanje, blaži je ukus.

Da ne biste plakali prilikom rezanja, nož morate spustiti pod hladnu vodu, periodično ponavljajući ovu radnju. Pomoći će i gumica od metvice.

2. korak

U dubokoj tavi istopite maslac, gdje će stati cijeli luk.

3. korak

Posudu za luk zatvorite poklopcem luka, smanjite vatru na srednju, mešajte svakih 10 minuta. Vrijeme luka 1 sat. Za to vrijeme on će dati maksimalnu količinu soka i prepoloviti u veličini.

Zatim uklonite poklopac i nastavite pržiti luk još 1 sat, dok sav sok ne ispari i ulje ne upije. I dalje će izgubiti na volumenu. Ako nakon toga luk ne okusi slatko, tada 1 žličica šećera neće naštetiti.

4. korak

Dok luk pasivira, bučinu kuhajte. Za to, u 800 ml. Gomila zelenila se dodaje u kipuću vodu, nekoliko grašaka crnog papra, lovorov list spusti se nakon 10 minuta.

Nakon još 5 minuta, izvuku sve iz tepsije i na kockice izliju narezani sir. Potpuno bi se trebao otopiti, pa bi kockice trebale biti što manje.

5. korak

Kad se luk kuva, pomeša se sa brašnom i belim vinom. Držite na vatri, mešajući dok alkohol ne ispari, što se može razumjeti po mirisu.

Korak 6

Sirni juha se izlije u luk i ostavi da prokuha. Kuhajte jedan sat na laganoj vatri, na kraju kuhanja dodajte sol prema ukusu.

Takođe, klasični recept za supu uključuje posluživanje jela s posebnim krumpirima od češnjaka. Za to se prave krutoni od bageta, suše u rerni i trljaju češnjakom. U pripremljenu francusku luk od luka dodaju se krutoni i posuti naribanim sirom.

Treba ga jesti prvih 15 minuta nakon kuhanja, dok je supa još vruća, tada je njen okus najizraženiji.

Savjeti za kuhanje prave, klasične francuske juhe od luka

- Koliko god ne bih volio duže uživati ​​u ukusu, košta jednokratno kuhanje luka od luka na francuskom. Kada se zagreju, okus se značajno mijenja.

- Za pripremu francuske lučne juhe najbolje je koristiti bijeli luk. Unatoč činjenici da crvena ima manje oštar okus, nije prikladna za kuhanje. Kada ga koristite, supa poprima neugodan smeđi nijansu.

- Maslac mora biti kvalitetan i svjež. Uzmi ulje sa najmanje 82,5% masti.

- Bijelo suho vino možete zamijeniti konjakom ili lukom, smanjujući količinu.

Luk juha - klasični recept

Sastojci: 1 litra biljnog juha, 5 velikih kašika masnog putera, kilo luka, pola baguette, svježe mljeveni crni biber, 130 g polutvrdog sira.

Luk juha je gusta, aromatična, ukusna i zagrijavajuća.

  1. Da bi se klasična luk juha pokazala uistinu ukusna i aromatična, nasjeckano povrće trebat će potopiti najmanje 20 minuta. Stoga morate biti strpljivi.
  2. Sav luk isjeckajte najfinijim polukružima i stavite u šerpu sa debelim dnom u kojoj je već rastopljeni maslac.
  3. Povrće se kuva do karamel-zlatne boje uz stalno miješanje lopaticom.
  4. Luk se zagrijava i sipa u gotov luk. Prvo se dodaje samo 1 šolja tečnosti. Trebate pričekati dok ne ispari iz mase i tek nakon toga dodajte ostatak juhe.
  5. Poslastica bi trebala biti prilično gusta.
  6. Na kraju se dodaju sol i biber.

Poslužuje se hrskavim baguette kriškama i naribanim sirom.

Kako kuhati za mršavljenje?

Sastojci: veliki bijeli luk, 1 kašika. kašika biljnog ulja, pola litre biljnog bujona, malo šargarepe, sol.

  1. Luk sitno sjeckan i pržen na biljnom ulju, na dnu tave. Zatim se gotovo povrće prebacuje u glineni lonac zajedno s kriškama oguljene mrkve.
  2. Slani juha se dodaje u posudu, nakon čega se stavlja u rernu. Na minimalnoj temperaturi, lonac će propadati 100-120 minuta.

Posluženi luk za mršavljenje sa kriškama suhog hlebnog hleba.

Tradicionalna francuska juha od luka

Sastojci: 730 ml mesnog juha, 4 srednje luk luka, 160 ml bijelog vina (suvog), 80 g polutvrdog sira, 60 g putera, malo. kašika pšeničnog brašna, 2-3 češnja češnjaka, malo bagute, sol, mešavina paprike.

Okus supe potpuno nije luk!

  1. Luk se reši lukovice, nakon čega se iseče na najtanke polumjesece. Ode kuhati u tavi sa rastopljenim maslacem.
  2. Kad komadići povrća počnu stjecati zlatnu nijansu, usitnjeni češnjak šalje se luku.
  3. Zajedno se proizvodi pasiraju još 6-7 minuta, nakon čega se brašno izlije u njih. Ovaj sastojak će dodati lagano krem ​​nijansu jelu i učiniti ga ujednačenijim.
  4. Sipajte u čorbu. Komponente je potrebno dobro izmiješati kako ne bi ostale brazde iz brašna.
  5. U supu se dodaje vino. U ovoj fazi, mješavina može biti papar i sol.
  6. Pod poklopcem na najmanjoj vatri jelo će se odležavati oko pola sata.
  7. Baguet se isecka na debele kriške i ispeče tosterom ili na bilo koji drugi prikladan način.
  8. Sir se grubo trlja.
  9. Gotova juha se sipa u lonac otporan na toplotu. Osušeni kruh se položi na vrh i sir se drobi. Od sorti hljeba najbolje je odabrati ciabattu ili francusku baguette. Njihova posebna struktura savršeno upija tekućinu, ali ne pretvara se u kašu.

Sa slaninom i feta sirom

Sastojci: 5-6 krompira, 1 litra povrtnog bujona, 2 stola. l puter, 1 kašika kašike. kadulje, koliko mljevenog timijana i timijana, 4-5 kriški slanine. 4 velika bijela luka, 180 g slanog feta sira, sol.

  1. Sitni sjeckani luk prži se u otopljenom maslacu. Kriške povrća moraju se kuhati dok ne promijene boju i poprime zlatnu boju. Kadulja i komadići slanine šalju se da prže. Kuhanje se nastavlja sve dok mesna komponenta nije hrskava.
  2. Kocke krompira se kuhaju u 2-2,5 litara vode dok ne omekšaju. Omekšano povrće direktno u tavi pretvara se u pire s preostalim začinima. Masa se slani.

Tečni pire krumpir poslužuje se na stolu s prženjem luka i slanine. Na vrhu svakog serviranja stavljaju se komadići feta sira.

Pire od luka od luka - jednostavno i ukusno

Sastojci: kilogram luka, 1 litra goveđeg bujona s povrćem, 120 ml teške vrhnja, 2 velike žlice brašna, prstohvat šećera, sol, svježe mljeveni crni biber.

Luk s pireom od luka vrlo je jednostavno jelo.

  1. Luk se ogrije i nasjecka sitno. Potom se odlaže u tavu sa bilo kojom masnoćom, slani i pirjajte dok ne omekša uz povremeno miješanje.
  2. U tepsiju stavite brašno, šećer, svježe mljevenu papriku.
  3. Nakon temeljitog miješanja, prženje možete prebaciti u tavu s vrućim juhom. Uz slabih ključa, buduća supa kuha se oko pola sata.
  4. Na samom kraju kuhanja u posudu se sipa masna krema. Masa se pire ručnim mikserom. Umjesto vrhnja, možete koristiti krem ​​sir.

Odabir luka za luk supu

Da bi juha bila zaista ukusna, posebno pažljivo treba pristupiti tehnologiji kuhanja samog luka, jer o tome ovisi i okus jela. Nije svaki luk prikladan za pravljenje ove supe. Treba biti sladak, pa je bolje uzeti bijelu sortu. Pržite luk miješajući na laganoj vatri dok ne poprimi svijetlosmeđu boju. Luk ne bi trebao da gori. Ovo je veoma važno! Za operaciju mi ​​je trebalo oko 40 minuta.

Značajke kuhanja luk juhe

U juhi se najbolje koristi meso (govedina), a u nedostatku piletina. Mora da je jak. Baguette uzimajte svježe, porozne i hrskave, možete ih prethodno ispeći po našem receptu. S obzirom na sve ove nijanse neće biti problema s daljnjom pripremom. Ova supa se servira vruća.

Ako vam se sviđa ukus prženog luka, pokušajte s pireom od luka.

Luk od luka - klasični francuski recept

Juha po ovom receptu, iako je klasični francuski, ali to je jednostavnija opcija. Malo niže upoznat ćete složeniji sastav sastojaka i malo drugačiju pripremu. U međuvremenu probajte i ovaj.

Sastojci

  • Pileći fond (ili voda) - 1 L
  • Luk - 4-5 kom.
  • Brašno - 1 kašika bez klizača
  • Maslac - 100 gr
  • Duga vekna (ili baguette) za krutone
  • Sol, crni biber - po ukusu
  • Lovorov list - 1 kom.
  • Sir - 100-150 gr

Kuhanje:

1. Luk ogulite i nasjeckajte na pola prstena. Stavite puter u tepsiju i rastopite ga na laganoj vatri. Potom operite nasjeckano povrće i izmiješajte da sve proključa. Zatim zatvorite poklopac i kuhajte 25-30 minuta, također na laganoj vatri.

2. Zatim dodajte brašno i promešajte. Slijedeće prelijte kuhanom pilećom zalihom ili samo vodom. Dođite do vrenja i kuhajte na srednje jakoj vatri 25-30 minuta. 5 minuta prije kraja spremnosti, u supu stavite lovorov list, posolite i popaprite.

3. Dok se naša gulaša kuha, pripremite krutone. Dvije kriške štruce ili baguette oslanjaju se na jedan tanjur. Kriške se mogu pržiti u tavi sa biljnim uljem s obje strane. Možete ih sušiti i u rerni, mikrovalnoj ili u tosteru. Odaberite bilo koju pogodnu metodu.

4. Gotovu juhu sipajte u tanjire ili lonce otporne na toplotu. Povrću naribani sir pospite naribani sir. Zatim stavite dvije kriške krutona i po vrhu pospite sir.

5. Stavite ploče u prethodno zagrijanu pećnicu na 5 minuta da se sir pravilno otopi. Nakon toga, izvadite, pospite juhu bilo kojim biljem i nastavite prema večeri. Morate je jesti vruće. Jelo ispada vrlo mirisno, lagano, ali zadovoljavajuće.

Pravi recept za luk za mršavljenje s krem ​​sirom

Ako brinete zbog svoje figure, onda je ovaj recept baš za vas. Stavite ovu supu u svoju ishranu, ona masti masti vrlo dobro. U nastavku pogledajte nekoliko dijetnih recepata za mršavljenje koje možete vidjeti.

Sastojci

  • Luk - 6 kom.
  • Mekani krem ​​sir - 4-5 kašika
  • Biljno ulje
  • So ukus
  • Šećer - 1 kašika
  • Smjesa paprika
  • Italijansko bilje

Za juhu:

  • Voda - 1-1,5 litara
  • Pileća supa set
  • Mrkva - 1 kom.
  • Luk - 1 kom.

Kuhanje:

1. Prvo trebate skuhati juhu. U posudu sipajte vodu. Piletinu, oguljenu mrkvu i luk stavite pravo u luk (prvo ga operite). Dodajte malo italijanskog bilja i mešavinu paprike. Stavite tavu na vatru, dovedite vodu da proključa i uklonite nastalu pjenu. Dalje, pirjati dok ne skuha. Vremenom je oko 1 sat.

2. Luk narežite na kockice i stavite u tavu sa biljnim uljem. Dodajte malo vode i pirjajte 20 minuta pod poklopcem na laganoj vatri. Zatim dodajte šećer i nastavite pirjati još 10 minuta.

3. Kad je juha dovoljno prokuha, procijedite je kroz sito u drugu posudu. Piletinu i šargarepu možete koristiti po vlastitom nahođenju, a luk možete baciti. U svakom slučaju, oni više neće biti potrebni u našem receptu.

4. U vruću juhu dodajte rastopljeni sir i dobro izmešajte da se dobro otopi. Posolite, prebacite tamo pirjani luk i kuhajte na srednje jakoj vatri 20 minuta. Izlijte pripremljenu juhu od luka u tanjire i dodajte sveže začinsko bilje za veći ukus. Možete staviti i krekere.

Pire od francuskog luka sa sirom i krutonima

Ovaj je recept prikladan za one koji ne mogu jesti luk u svom uobičajenom obliku. U tom slučaju napravite jednostavan pire od supe. Zahvaljujući modernim kuhinjskim pomoćnicima, ovo se obavlja za 1 minutu.

Sastojci

  • Luk - 3-4 kom.
  • Krutoni (krekeri) od bijelog hljeba - 1 šoljica
  • Biljno ulje
  • Bilo koja mesna juha (ili voda) - 1 litra
  • Prerađeni sir - 3 kom.
  • Šećer - 1 prstohvat
  • So ukus

Kuhanje:

1. Zagrejati tavu i sipati dovoljno biljnog ulja. Stavite luk nasjeckan na kockice i promiješajte da sve proključa. Dodajte prstohvat šećera. To se radi tako da postane zlatno smeđe boje. Pirjajte luk dok ne provri, pod zatvorenim poklopcem, na laganoj vatri oko 30 minuta ili više.

Obavezno ga promiješajte i ni u kojem slučaju ne dopustite da se izgori.

2. Prebacite ga u kipuću juhu ili vodu. Soli po vašem ukusu, možete dodati i svoje omiljene začine i začine. Stavite krutone, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri, pod zatvorenim poklopcem, 15 minuta.

3. Uklonite lonac za supu sa vatre. U to dodajte topljeni sir i pomoću potopnog miksera sve dovedite u stanje kaše.

4. Gotov pire od juhe poslužite na stolu s krekerima. Možete dodati i svježe bilje. Jelo će biti vrlo mirisno, srdačno i ukusno.

Video o tome kako kuhati luk juhu s vinom kod kuće

Kao što je gore obećano, predstavljam vam pravu francusku čorbu sa svim svojim jednostavnim i, istovremeno, neobičnim sastavom. Isprobavši ovo remek-djelo, osjećat ćete se kao pravi buržoask. Pogledajte ovaj video recept kako biste shvatili sve suptilnosti njegove pripreme.

Sastojci

  • Luk - 1,5 kg
  • Češnjak - 3-4 režnja
  • Maslac - 50 gr
  • Brašno - 1 kašika
  • Mesni juha - 1,5 L
  • Suho bijelo vino - 200 ml
  • Sol, biber - po ukusu
  • Konjak ili kalvados
  • Hleb
  • Tvrdi sir

Sada znate sve tajne ove sofisticirane supe. Isprobajte i uživajte u ukusu prave Francuske. Bićete oduševljeni njim.

Jednostavan recept za juhu od luka sa krompirom

Ako ne želite jesti jedan luk, onda se u supu može dodati i drugo povrće. Na primjer, krompir. Jelo će ispasti još zadovoljnije i ukusnije.

Sastojci

  • Luk - 2 kom.
  • Maslac - 25 gr
  • Krompir - 4 kom.
  • Kocka juha - 1 kom.
  • Voda - 1-1,5 litara
  • Sol, biber - po ukusu
  • Lovorov list - 1 kom.
  • Tvrdi sir - 100 gr

Kuhanje:

1. Prvo pripremite sve proizvode. Luk sitno nasjeckajte. Ogulite krompir i narežite na srednje kockice. Sir naribajte na krupnoj rerni.

2. U tavi sa debelim dnom otopite puter. Potom stavite luk i miješajte dok ne postane zlatno smeđe (čak i malo smeđe).

3. Zatim stavite krompir tamo. Pržite malo, samo par minuta. Zatim sipajte vodu. Dodajte sol, biber i lovorov list. Zatvorite poklopac i kuhajte 20-30 minuta nakon ključanja.

4. Pripremljenu supu sipajte u tanjire, dodajte naribani sir i promiješajte. Iako se sir može dodati i u samu tavu. Nema velike razlike.

Luk za mršavljenje od celera

Pa, došli smo do sljedećeg recepta za mršavljenje, kojem možete ostaviti notu za sebe i povremeno kuhati. Pogotovo ako ste na dijeti od luka.

Sastojci

  • Luk - 400 gr
  • Stabljika celera - 300 gr
  • Paradajz - 300 gr
  • Bijeli kupus - 350 gr
  • Slatka paprika - 400 gr
  • Sol i začin po ukusu
  • Voda - 2,5 litara

U toj je juhi samo 110 Kcal po litri i ogromna količina vitamina.

Kuhanje:

1. Operite sve povrće, isečeno na sitne komade ili džulije i stavite u šerpu. Povrće prelijte vodom, solju i dodajte začin.

2. Stavite lonac s povrćem na štednjak. Vodu donesite do vrenja i kuhajte 15-20 minuta. U principu nakon toga već možete je pojesti.

3. Ako ne možete pojesti tako veliku količinu luka, jednostavno ga reciklirajte ručnim mikserom. I tada dobijete lagani povrtni pire od juhe za mršavljenje. Ovo jelo se može jesti i hladno i vruće. Ovisno o vašoj želji.

Video recept za ukusnu kremu juhu od luka

Probajte još jednu ukusnu krem ​​čorbu s lukom. U ovom receptu svi sastojci su isključivo vegetarijanski, uključujući vrhnje sa sirom. Ako vam to nije važno, zamijenite ove proizvode običnim i pristupačnim.

Sastojci

  • Luk - 5-6 kom.
  • Češnjak - 2 režnja
  • Sol, biber, provansalsko bilje - po ukusu
  • Maslinovo ulje - 5 kašika
  • NeMoloko zobena krema 12% - 250 ml
  • Croutons
  • Sir

Kuhanje ove supe, kao što ste vidjeli, prilično je brzo. Ali ispada vrlo ukusno. Ne bojte se eksperimentirati i pokušajte uvesti nešto novo u svoju prehranu.

Dijetalna juha od luka s kupusom

Želim vam predstaviti još jedan recept za dijetu za mršavljenje. Postoje samo četiri sastojka plus voda. Sol i ostali začini nisu uključeni. Da ne kažem da je to najukusnija supa. Ali što treba učiniti, za ljepotu je ipak potrebna žrtva. Za kuhanje ovog jela potrebno je minimalno vrijeme.

Sastojci

  • Luk - 700 gr
  • Zeleni pasulj - 100 gr
  • Slatka paprika - 100 gr
  • Kupus - 200 gr
  • Voda

Kuhanje:

  • Izrežite luk u bilo kojem obliku, kako želite. Obično ih narežem na male kockice. Stavite u šerpu i procijedite 2 minute.
  • Kupus nasjeckajte i slatku papriku narežite na kockice ili sitnu slamku. Stavite ih u tepsiju. Pošaljite tamo grah.
  • Napunite vodom i stavite na vatru. Nakon ključanja dodati luk i kuhati zajedno 5 minuta.

Ova supa vrlo je pogodna za dane posta. Jedite ga tokom dana, dodatno pijući vodu do 2 litre. Ostala pića ovog dana nisu obezbeđena.

Pa sam vas upoznao sa svim receptima s lukom od luka koje poznajem. To, naravno, nije daleko od svega, a neke domaćice kuhaju ga uz dodatak mesa ili gljiva. To je stvar ukusa. I kao što sam obećao, donosim vam 7-dnevni izbornik mršavljenja koji možete spremiti za sebe i koristiti ga.

To je sve za danas. Nadam se da vam moji recepti dobro stoje i dodajete ih svojoj prehrani. Ovakve supe posebno će dobro proći u ljeto, kada je vrućina i ne želite da vam preoptereti stomak.

Komentari i recenzije

28. septembra 2018. Anjel-smile #

28. rujna 2018. iskustvo i znanje #

21. januara 2016. Tamil #

21. januara 2016. aleksandrovamascha # (autor recepta)

21. januara 2016. Tamil #

21. januara 2016. aleksandrovamascha # (autor recepta)

21. januara 2016. Tamil #

20. januara 2016. elvasbu #

20. januara 2016. aleksandrovamascha # (autor recepta)

20. januara 2016. Aigul4ik #

19. januara 2016. protivvosina #

19. januara 2016. aleksandrovamascha # (autor recepta)

19. januara 2016. Anyuta Litvin #

19. januara 2016. aleksandrovamascha # (autor recepta)

19. januara 2016. Anyuta Litvin #

19. januara 2016. aleksandrovamascha # (autor recepta)

19. januara 2016. Anyuta Litvin #

Pogledajte video: Francuska juha od luka - Fini recepti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar