Dijabetes melitus: Laboratorijska dijagnoza dijabetesa

Dijabetes melitus se odnosi na patološko stanje ljudskog endokrinog sustava, koje karakterizira nedovoljna sinteza inzulina ili otpornost tjelesnih stanica na hormon kada se proizvodi u dovoljnim količinama. Rezultat je povećana količina glukoze u krvi što dovodi do poremećaja u procesima metabolizma, trofičnih ćelija i tkiva, vaskularnih i živčanih patologija.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Dijagnoza dijabetesa treba se pojaviti u prvim manifestacijama, tako da je liječenje adekvatno i pravovremeno. U članku se razmatraju pitanja o diferencijalnoj dijagnozi bolesti tipa 1 i tipa 2 kod djece i odraslih, analizama potrebnim za potvrdu dijagnoze i o dekodiranju rezultata.

Oblici patologije

Bolest tipa 1 (oblik ovisan o inzulinu) često se javlja u mladoj dobi i kod djece, jer su uzroci njegove pojave djelovanje egzogenih i endogenih faktora u kombinaciji s nasljednom predispozicijom. Virusni i bakterijski agensi, autoimuni procesi izazivaju smrt ćelija koje sintetišu inzulin. Hormon se ne proizvodi u potrebnoj količini. Tretman ovog oblika je terapija inzulinom u kombinaciji sa dijetom bez ugljikohidrata.

Patologija tipa 2 (oblik neovisan o inzulinu) karakteristična je za starije ljude, one koji su pretili, vode sjedilački način života. Gušterača proizvodi dovoljno hormona, ponekad čak i više nego što je potrebno. Stanice i tkiva u telu postaju manje osetljiva na inzulin bez reagiranja na njegovo delovanje. Klinika ovog oblika nije tako izražena kao kod bolesti tipa 1. Liječenje je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i lijekovi koji smanjuju šećer.

Manifestacije dijabetesa

Simptomi kojima možete razmišljati o razvoju bolesti su sljedeći:

  • svrbež kože,
  • pojačano mokrenje
  • stalna žeđ
  • promjene tjelesne težine (u početnim fazama, nagli pad težine, zatim prekomjerni dobitak),
  • miris acetona iz usta (s tipom 1),
  • konvulzivni napadi u mišićima teladi,
  • kožni osip poput furunculosis.

Takve manifestacije su karakterističnije za dijabetes ovisan o insulinu. Tip 2 može dugo biti asimptomatski (latentno, latentno).

Kod djece bolest ima živopisnije simptome. Karakterizira ga brzi umor, pospanost, niska efikasnost, gubitak težine na pozadini pretjerano povećanog apetita.

Diferencijacija

Diferencijalna dijagnoza dijabetesa sastoji se od laboratorijskih ispitivanja i anamneze. Pored postavljanja ispravne dijagnoze, potrebno je utvrditi njegov oblik. Dif Dijagnoza se provodi sa sljedećim patološkim stanjima opisanim u tablici.

BolestDefinicijaKliničke manifestacije
Dijabetes insipidusPatologija hipotalamo-hipofiznog sistema, karakterizirana nedostatkom hormona vazopresinaObilno mokrenje, žeđ, mučnina, povraćanje, suva koža, dehidracija
Steroidni dijabetesBolest se javlja kao posljedica patologije nadbubrežne žlijezde ili nakon duže uporabe hormonskih lijekovaObilno mokrenje, umjerena žeđ, slabost, umor. Simptomi su spori
Bubrežna glukozurijaPrisutnost glukoze u urinu u normalnim nivoima u krvi. Nastaje na pozadini hronične bolesti bubregaSlabost, stalni umor, koža postaje suha, poprima žuti ton. Stalni svrbež kože
Alimentarna glukozurijaPrisutnost šećera u urinu nakon značajnog unosa ugljikohidrata u hranu i pićeČesta mokrenja, žeđ, slabost, smanjena radna snaga, pospanost

Analiza mokraće

Jedna od glavnih dijagnostičkih metoda, koja se koristi kao obavezni deo pregleda tela. Zdrava osoba ne bi trebala imati šećer u mokraći, u nekim je slučajevima dozvoljeno prisustvo 0,8 mmol / l. Ako gore postoje indikatori, koristi se izraz "glukozurija".

Da biste prikupili materijal za istraživanje, morate pripremiti posudu za suvo čišćenje i provoditi higijenske postupke. Prvi dio urina se ne koristi, srednji se skuplja u posudu, a posljednji se također pušta u toalet. Morate ga dostaviti u laboratoriju što je prije moguće kako bi rezultati bili tačni.

Ketonska tela

Pojava acetona u urinu je pokazatelj da se metabolički poremećaji javljaju na nivou metabolizma lipida i ugljikohidrata. Za utvrđivanje tijela ketona su potrebna određena ispitivanja. Pored laboratorijske dijagnostike, aceton u urinu djece i odraslih može se „vidjeti“ uz pomoć test-traka, koje se nabavljaju u ljekarnama.

Kompletna krvna slika

Krv je biološka tečnost, čiji se glavni pokazatelji mijenjaju kršenjem organa i sistema tijela. Dijagnostički kriteriji ocijenjeni u vrijeme analize:

  • kvantitativni pokazatelji oblikovanih elemenata,
  • nivo hemoglobina
  • pokazatelji koagulacije
  • hematokrit
  • brzina sedimentacije eritrocita.

Test glukoze

Koristite kapilarnu ili vensku krv. Priprema za prikupljanje materijala je sljedeća:

  • ujutro prije analize ne jedi ništa, možeš piti vodu,
  • tokom poslednja 24 sata ne pijte alkohol,
  • Ne čistite zube ujutro, odbacite žvakaće gume jer sadrži šećer.

Biohemijska analiza

Diferencijalna dijagnoza dijabetesa potvrđuje se određivanjem sljedećih pokazatelja:

  • holesterol - kod dijabetesa mu je nivo iznad normalnog,
  • C-peptid - s bolešću tipa 1 nivo se smanjuje, s bolešću tipa 2 - normalnom ili višom,
  • fruktozamin - pokazatelji se oštro povećavaju,
  • nivo inzulina - kod tipa 1 pokazatelji su smanjeni, sa oblikom neovisnim o insulinu, normalnim ili lagano povećanim,
  • lipidi - nivo se povećava.

Test tolerancije na glukozu

Analiza se daje ujutro na prazan stomak. Krv za dijagnozu uzima se iz prsta ili vene. Laboratorijski asistent daje pacijentu da pije otopinu glukoze s određenom koncentracijom. Nakon 2 sata, materijal se sakuplja na isti način kao u prvom slučaju. Kao što je naznačio endokrinolog, možda će biti potrebno srednje uzorkovanje krvi.

Tumačenje rezultata (u mmol / l):

  • Bez dijabetesa: na prazan stomak - do 5,55, nakon 2 sata - do 7,8.
  • Prediabetes: na prazan stomak - do 7,8, nakon 2 sata - do 11.
  • Dijabetes: na prazan stomak - iznad 7,8, nakon 2 sata - iznad 11.

Glikozilirani hemoglobin

Obavezni test za diferencijalnu dijagnozu dijabetesa. Njegova primjena omogućava vam da razjasnite kvantitativne pokazatelje glukoze u krvi tokom posljednja 3 mjeseca. Predajte od jutra do obroka. Dešifriranje rezultata:

  • norma je 4,5-6,5%,
  • dijabetes tipa 1 - 6,5-7%,
  • dijabetes tipa 2 - 7% ili više.

Skupljanje materijala i priprema pacijenta za sve gore navedene aktivnosti dio su zdravstvene njege pacijenata u ambulantnim i bolničkim ambulantama.

Dijagnoza komplikacija bolesti

U nekim se slučajevima dijagnoza „slatke bolesti” postavlja na pozadini komplikacija. Ako se to dogodilo ranije, pacijent bi trebao redovito prolaziti niz pregleda kako bi uočio problem u ranim fazama. U gradovima i regionalnim centrima plan pregleda sastavljaju pohađajući endokrinolozi, a u selima ta uloga pripada bolničarima.

Primer uzorka ankete:

  1. Konsultacije i pregledi kod oftalmologa. Uključuje oftalmoskopiju, gonioskopiju, pregled fundusa, optičku tomografiju (kako bi se isključila dijabetička retinopatija).
  2. Konsultacija s kardiologom, provođenje EKG-a, ehokardiografije, koronarne angiografije (radi utvrđivanja prisutnosti kardioskleroze, koronarne bolesti srca).
  3. Pregledom od strane angiohirurga, Dopplerovom ultrasonografijom i arteriografijom donjih ekstremiteta (radi procene propusnosti žila nogu, sprečavanje razvoja ateroskleroze).
  4. Konzultacija nefrologa, bubrežni ultrazvuk, renovasografija, dopsplerografija bubrežne vaskularne stanice (za isključenje dijabetičke nefropatije).
  5. Pregled neurologa, određivanje osjetljivosti, refleksne aktivnosti, magnetska rezonanca mozga (određivanje dijabetičke neuropatije, encefalopatije).

Pravovremene dijagnostičke mjere omogućuju vam započinjanje rane terapije, sprečavaju razvoj ozbiljnih komplikacija i održavaju visoki životni standard pacijenta.

Šta je dijabetes?

Budući da se bolest širi dovoljno brzo, a mnogi pacijenti umiru od komplikacija, naziva se "kuga" 21. veka. Dijabetes melitus (DM) ili "slatka bolest", kako kažu, autoimuna je patologija. Trenutno postoje sorte bolesti kao što su tip 1 i tip 2, kao i gestacijski dijabetes. Svi imaju jedno zajedničko - visoku glukozu ili hiperglikemiju.

Dijabetes tipa 1 je patologija kod koje se zaustavlja proizvodnja inzulina. Kao rezultat poremećaja imunološkog sistema, počinje nepovoljno utjecati na beta stanice otočnog aparata, koje su odgovorne za proizvodnju hormona za snižavanje šećera.

Kao rezultat toga, glukoza ne ulazi u periferne ćelije i postepeno se počinje akumulirati u krvi. Najčešće se bolest razvija u ranoj dobi, pa je nazivamo maloljetničkom.

Od vitalne važnosti za lečenje bolesti je terapija insulinom.

Šećerna bolest tipa 2 je stanje kod kojeg proizvodnja inzulina ne prestaje, ali se osjetljivost ciljnih ćelija na hormon mijenja. Glavni razlozi razvoja T2DM-a smatraju se pretilošću i genetikom.

Ako se ništa ne može učiniti oko genetske predispozicije, tada se treba boriti s viškom kilograma. Ova bolest utječe na odraslu generaciju starije od 40-45 godina.

U početnim fazama razvoja patologije možete učiniti bez hipoglikemijskih lijekova, promatrajući dijetu i izvodeći fizičke vježbe. Ali s vremenom se gušterača iscrpljuje, a proizvodnja inzulina se smanjuje, što zahtijeva uporabu lijekova.

Vrste dijabetesa

Najčešći tipovi bolesti su dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2. Kod prve vrste bolesti ili dijabetes melitusa ovisnog o inzulinu, starost pacijenata varira od 0 do 19 godina, tj. Osobe u mladoj dobi koje imaju apsolutni nedostatak inzulina podložne su bolesti.

To je zbog činjenice da su ćelije gušterače odgovorne za sintezu ovog hormona uništene. Razne virusne infekcije, stres, bolesti koje uzrokuju nagli pad imuniteta itd. Mogu izazvati takav kvar u tijelu.

Istovremeno, pacijentovo tijelo doživljava nagli pad nivoa inzulina, a na licu se pojavljuju klasični simptomi dijabetesa, govorimo o čestim i obilnim mokrenjem, stalnoj nezadrživoj žeđi i gubitku tjelesne težine. Ovaj oblik dijabetesa moguće je liječiti samo inzulinskim preparatima.

Dijagnoza dečijeg dijabetesa

U osnovi, dijabetes se kod djece dijagnosticira u dobi od 5 do 12 godina. Žalbe djeteta u potpunosti su u skladu sa simptomima odraslih.

U rijetkim slučajevima dijabetes se razvija kod novorođenčadi. Dijagnoza dijabetesa tipa 1 kod ove bebe u početku uključuje njihovo praćenje. Pelenski osip se javlja kod novorođenčadi, dolazi do propadanja stolice, urin postaje ljepljiv, na koži se pojavljuju upale.

Dakle, uzroci dijabetesa kod djece mogu biti ne samo neuravnotežena prehrana i rani unos alkoholnih pića, već i psihološki i fiziološki faktori.

Ovi faktori su:

  1. Povećana emocionalnost.
  2. Stresno opterećenje.
  3. Hormonske promjene.

U principu dijagnoza dijabetesa kod djece praktički se ne razlikuje od dijagnoze kod odraslih. Često specijalista sa sumnjom na „slatku bolest“ djetetu propisuje uputnicu za krvni test.

Razina šećera razlikuje se od odraslih. Dakle, u djece mlađe od 2 godine norma je od 2,8 do 4,4 mmol / L, u dobi od 2 do 6 godina - od 3,3 do 5,0 mmol / L, u adolescenciji pokazatelji odgovaraju odraslima - od 3 3 do 5,5 mmol / L

S porastom pokazatelja, dijabetes se dijagnosticira kod djece. Ako se rezultati ispitivanja kreću od 5,6 do 6,0 mmol / L, tada liječnik dodatno propisuje test tolerancije na glukozu. Nakon dva sata uzimanja slatke vode, pokazatelj do 7 mmol / L smatra se normom. Kada se vrijednosti kreću od 7,0 do 11,0 mmol / L, to je predijabetes; preko 11,0 mmol / L, dijabetes kod djece.

Nakon prolaska niza studija, specijalista može potvrditi ili odbiti navodnu dijagnozu. Da bi se utvrdila bolest, koja vrsta u djece, kao i uvijek, provodi se analiza C-peptida.

Dijagnoza i liječenje dijabetesa i kod djece i kod odraslih uključuje uzimanje lijekova ili inzulinske terapije, održavanje uravnotežene prehrane, stalno praćenje glikemije i sporta.

Da bi se postavila rana dijagnoza dijabetesa, roditelji, posebno mama, moraju pažljivo pregledati dijete.

Djeca imaju dijabetes melitus samo prvog tipa, odnosno inzulinski ovisan. Bolest se odvija na isti način kao i kod odraslih, a mehanizam razvoja bolesti je isti.

Ali još uvek postoje značajne razlike, jer detetovo telo raste, oblikuje se i još uvek je vrlo slabo. Gušterača novorođenog djeteta je vrlo mala - svega 6 cm, ali do 10. godine gotovo se udvostručuje, dostižući veličinu od 10-12 cm.

Dječiji gušterača je vrlo blizu ostalih organa, svi su usko povezani i bilo kakvo kršenje jednog organa dovodi do patologije drugog. Ako dječji gušterača ne proizvodi inzulin dobro, tj. Ima određenu patologiju, tada postoji stvarna opasnost da u bolni proces uključi želudac, jetru, žučni mjehur.

Proizvodnja inzulina od strane gušterače jedna je od njegovih intrakretornih funkcija, koja se konačno formira do pete godine bebinog života. Upravo od te dobi pa do oko 11 godina djeca su posebno podložna dijabetesu. Iako ovu bolest dijete može steći u bilo kojoj životnoj dobi. Dijabetes melitus prvi je od svih endokrinih bolesti u djece.

Međutim, privremene promjene u djetetovom šećeru u krvi još uvijek ne pokazuju da ima dijabetes. Budući da dijete stalno i brzo raste i razvija se s njim razvijaju se i svi njegovi organi.

Kao rezultat toga, svi metabolički procesi u tijelu kod djece odvijaju se mnogo brže nego kod odraslih. Ubrzava se i metabolizam ugljikohidrata, pa dijete treba dnevno konzumirati od 10 do 15 g ugljikohidrata na 1 kg težine.

Zato sva djeca jako vole slatkiše - to je potreba njihovog tijela. Ali djeca se, nažalost, ne mogu zaustaviti u ovisnosti i ponekad upotrebljavaju slatkiše u mnogo većim količinama nego što im je potrebno.

Stoga majke ne trebaju djecu oduzimati slatkišima, već kontrolirati njihovu umjerenu konzumaciju.

Prevencija za dijabetes kod odraslih

Budući da su glavni uzroci koji dovode do šećerne bolesti neovisne o inzulinu kod odraslih pretilost, arterijska hipertenzija, visoka razina inzulina u krvi i, u manjoj mjeri, nasljedni faktor, preventivne mjere mogu značajno smanjiti rizik od razvoja bolesti.

Da biste spriječili razvoj šećerne bolesti tipa koji nije ovisan o insulinu u odrasloj dobi, prvo morate pratiti način prehrane i težinu, drugo, pravilno reagirati na život, izbjegavati stres i podići krvni pritisak te kontrolirati krvni tlak i sadržaj inzulina. . Možete živjeti bez dijabetesa ako želite.

Znakovi bolesti

Uz to, pravodobna dijagnoza omogućava vam odabir efikasnog liječenja. Svako bi trebao obratiti posebnu pažnju na znakove bolesti:

  • Slabost i umor,
  • Stalna žeđ
  • Problemi sa vidom
  • Promjene težine
  • Svrab kože.

Simptomi nisu uvijek jasno izraženi, stoga je posebno važno da pacijenti koji pripadaju rizičnoj skupini prolaze godišnje laboratorijske dijagnoze. Prvi pokazatelj je krv iz prsta ili iz vene. Savremene metode ispitivanja identificiraju bolest u početnom stadiju - predijabetes, određuju njegovu vrstu - prvu, drugu, gestacijsku.

Simptomi bolesti

Znakovi dijabetesa pojavljuju se ovisno o vrsti bolesti. S problemima tipa 1, pogođeni gušterača djelomično ili potpuno zaustavlja proizvodnju hormona. Zbog toga tijelo ne metabolizira glukozu iz hrane. Bez lečenja, razvoj bolesti ne može se kontrolisati.

Znakovi dijabetesa tipa 1

Pacijenti koji pate od dijabetesa tipa 1 obično su mlađi od 30 godina. Oni primjećuju sljedeće znakove patologije:

  • nagli gubitak težine
  • povećan apetit
  • miris acetona u urinu,
  • nagle promjene raspoloženja,
  • pretjerani umor,
  • naglo pogoršanje dobrobiti.

Bez upotrebe inzulina, dijabetes tipa 1 može biti kompliciran ketoocitozom. Zbog bolesti u tijelu se pojavljuju otrovni spojevi, koji nastaju uslijed razgradnje lipidnih stanica.

Znakovi dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 češće se dijagnosticira kod ljudi nakon 35 godina. Bolest je sklonija pretilim pacijentima. Prema statističkim podacima, 85% ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus pati od patologije tipa 2. Bolest karakteriše prekomjerna proizvodnja inzulina u tijelu. Ali u ovom slučaju, inzulin postaje neupotrebljiv, jer tkiva gube osjetljivost na ovaj hormon.

Dijabetes tipa 2 je rijetko kompliciran ketoocitozom. Pod utjecajem negativnih faktora: stresa, uzimanja lijekova, razina šećera u krvi može porasti na oko 50 mmol / L. Stanje postaje uzrok dehidracije, gubitka svijesti.

Izdvojite opće simptome bolesti koji se javljaju kod patologije tipa 1 i 2:

  • osjećaj stalnog suvog usta
  • žeđ
  • oštra promena telesne težine,
  • slaba regeneracija rana čak i uz manje oštećenja kože,
  • pospanost i slabost
  • invalidnost
  • smanjen seksualni nagon,
  • ukočenost ruku i nogu,
  • trnce u udovima
  • furunculosis,
  • snižavanje tjelesne temperature
  • svrbež kože.

Dijagnoza komplikacija

Dijagnoza dijabetes melitusa Stručnjaci su formulirali niz preporuka na kojima se zasnivaju kriterijumi za laboratorijsku dijagnozu dijabetesa. Dijagnoza šećerne bolesti postavlja se kada je u jednom krvnom testu snimljenom na prazan želudac koncentracija glukoze ≥7,0 mmol / L u krvnoj plazmi ili ≥6,1 mmol / L u cijeloj krvi, odnosno u rutinskom ispitivanju krvi, uzeto na prazan stomak, nivo glukoze dva puta je premašio 11 mmol / L u krvnoj plazmi ili 10 mmol / L u polnoj krvi.

Imajte na umu da kod nekih bolesnika (ima ih relativno malo) postoji visoka razina glukoze u krvi (iznad utvrđenih referentnih vrijednosti), ali te vrijednosti nisu toliko visoke da bi se pojavili simptomi šećerne bolesti. Takvim se pacijentima savjetuje provođenje GTT - testa tolerancije na glukozu.

Diferencijalna dijagnoza dijabetesa omogućava vam prepoznavanje vrste bolesti. Specijalist skreće pažnju na znakove patologije, jer je za različite vrste dijabetesa karakteristična njihova simptomatska slika. Za prvu vrstu patologije karakterističan je brzi početak, 2 - spor razvoj.

U tablici su prikazani kriteriji za diferencijalnu dijagnozu različitih vrsta dijabetesa

Kriterij1 tip2 tipa
Težina pacijentaManje od normalnogIznad normalnog
Početak patologijeOštroSporo
Starost pacijentaDijagnosticira se kod djece 7-14 godina i u odraslih mlađih od 25 godina.Dijagnosticirano nakon 40 godina
SimptomatologijaOštroZamućeno
Indeks inzulinaNizakPovišen
Rezultat C peptidaNula ili podcijenjenoPovišen
Antitela na β-ćelijeSu prisutniSu odsutni
Sklonost razvoju ketoacidozeDostupna jeMala verovatnoća
Inzulinska rezistencijaNije označenoUvijek na raspolaganju
Učinkovitost lijekova za snižavanje šećeraNizakVisokog
Potreba za insulinomKonstantnoPojavljuje se u kasnim fazama bolesti
SezonalnostDo pogoršanja dolazi u jesensko-zimskom perioduNije otkriveno
Komponente u analizi urinaAceton i glukozaGlukoza

Pomoću diferencijalne dijagnoze možete prepoznati vrste dijabetesa: latentni, steroidni ili gestacijski.

Ketoacitoza. Bolest se može razviti kod svakoga tko ima dijabetes. Među znakovima keocitoze su:

  • višak glukoze u krvi,
  • učestalo mokrenje,
  • mučnina
  • bol u stomaku
  • teško disanje
  • suva koža
  • crvenilo lica.

Simptomi bi trebali izazvati hitnu medicinsku pomoć.

Hipoglikemija je kritično smanjenje šećera u krvi. Stanje je popraćeno:

  • drhtanje u tijelu
  • slabost
  • uzbudljivost,
  • osjećaj stalne gladi
  • glavobolje.

Ako se pronađu takvi simptomi, pacijent hitno mora provjeriti nivo glukoze u krvi.

Kardiovaskularna patologija. Uz dijabetes često boluju srce i krvni sudovi. Postoji rizik od zatajenja srca ili srčanog udara.

Dijagnoza kapilarne i venske krvi pomaže u brzoj identifikaciji dijabetesa, međutim, to nije jedini način. Najtačniji test je test na glikozilirani hemoglobin. Istovremeno, njegov značajan nedostatak je trajanje studije - do tri mjeseca.

Za razliku od klasičnog uzorkovanja krvi, kod kojeg se bolest potvrđuje tek nakon nekoliko testova, test za glikozilirani hemoglobin precizno pomaže u dijagnosticiranju dijabetesa.

Uz to, dijagnoza bolesti uključuje dnevni unos urina. Normalno, šećer u mokraći ne sadrži ili ne prelazi stopu od 0,02%. Urin je također provjeren zbog sadržaja acetona. Prisutnost takve tvari ukazuje na produljeni tijek dijabetesa i prisutnost komplikacija.

Nakon utvrđivanja hiperglikemije, liječnik treba otkriti vrstu patologije. Dijagnoza dijabetes melitusa tipa 1 i 2 provodi se zahvaljujući proučavanju C-peptida. Normalne vrijednosti ne ovise o spolu ili dobi i kreću se od 0,9 do 7,1 ng / ml. Uz to, studija o C-peptidima pomaže dijabetičarima tipa 1 da izračunaju ispravnu dozu ubrizgavanja inzulina.

Provođenjem takvih dijagnostičkih mjera pruža se tačna potvrda šećerne bolesti i njegove težine.

Liječnik prikuplja anamnezu, identificira faktore rizika, nasljednost, sluša pritužbe, pregleda pacijenta, određuje njegovu težinu.

Simptomi koji se uzimaju u obzir prilikom dijagnoze dijabetesa:

  • jaka stalna žeđ - polidipsija,
  • prekomjerno formiranje urina - poliurija,
  • gubitak kilograma s povećanim apetitom - tipično za dijabetes tipa 1,
  • brzo, značajno debljanje - tipično za dijabetes tipa 2,
  • znojenje, posebno nakon jela,
  • opća slabost, umor,
  • jak svrbež kože koji ne može biti zadovoljan ničim,
  • mučnina, povraćanje,
  • zarazne patologije, poput pustularnih kožnih oboljenja, česte mlaze u ustima ili vagini, itd.

Nije nužno da osoba ima sve inducirane simptome, ali ako se promatraju najmanje 2-3 u isto vrijeme, tada vrijedi nastaviti s ispitivanjem.

Dijagnoza dijabetesa uglavnom je u istraživanju šećera u krvi i urinu. Uostalom, porast šećera, štaviše, nagli i stalni, to je glavni pokazatelj dijabetesa. Jasno je da dijagnostičke studije ne bi trebale biti u dvojbi, pa se moraju provesti u laboratoriji.

Da bi se tačno utvrdila dijagnoza i utvrdila faza razvoja bolesti, provode se različite vrste laboratorijskih ispitivanja u kojima se uzima ne samo kapilara (s prsta), već i venska krv, a uzimaju se i uzorci s glukoznim opterećenjem.

Budući da otkrivanje dijabetesa može biti odgođeno kao posljedica kasnog liječenja, neke komplikacije šećerne bolesti ponekad se razviju u ovom razdoblju. Prije svega, katarakta i retinopatija su isključeni, za to specijalist ispituje fundus i rožnicu.

Dijagnoza srčanih bolesti moguća je uz pomoć EKG-a, a inicijalno zatajenje bubrega jasno se vidi prilikom analize mokraće.

Diferencijalna analiza

U normalnom stanju, odmah nakon opterećenja glukozom, koncentracija šećera u krvi raste, što je signal za proizvodnju inzulina. Izlučivanje dovoljne količine dovodi do smanjenja glukoze u krvi.

To jest, nakon 2 sata, razina glukoze trebala bi se vratiti na prvobitni pokazatelj (na prazan stomak). Tablica opisuje kako se rezultati testa tolerancije na glukozu koriste u dijagnostici dijabetesa.

Glavni kriteriji za dijagnozu dijabetesa

Postoje dugo utvrđeni kriterijumi za dijagnozu dijabetesa koje je utvrdio WHO. Prije svega, to su simptomi patologije i povećanja udjela glukoze u plazmi venske krvi na 11,1 mmol. To se u pravilu identificira u slučajnim proračunima, što znači algoritme mjerenja u bilo koje doba dana bez uzimanja u obzir razdoblja od posljednjeg obroka.

Najčešćim simptomima bolesti treba smatrati poliurija (povećana količina urina), polidipsija (stalna žeđ), gubitak tjelesne težine u nedostatku očiglednih razloga. Govoreći o dijagnostičkim metodama, obratite pažnju na:

  • određivanje nivoa glukoze na prazan stomak, pokazujući od 7 mmol u krvnoj plazmi ili u punoj krvi više od 6,1 mmol,
  • identifikacija omjera glukoze smatra se izvršenom na prazan stomak ako je nakon jela hranu prošlo najmanje osam sati,
  • jedan od kriterija je prisustvo glukoze u plazmi veće od 11,1 mmol dva sata nakon uzimanja 75 g. glukoza. Ovo je takozvani test tolerancije na glukozu, koji je jedna od faza dijagnosticiranja bolesti.

U nedostatku karakterističnih manifestacija šećerne bolesti, da bi se potvrdila dijagnoza, preporučuje se preispitivanje sutradan. Ako nivo glikemije na prazan stomak ili slučajnim mjerenjima nije moguće potvrditi, provodi se test tolerancije na glukozu.

Laboratorijski testovi za utvrđivanje bolesti

Dijagnoza šećerne bolesti tipa 2 uključuje i osnovne i dodatne metode. Govoreći o prvom, oni obraćaju pažnju na analizu omjera šećera u krvi, utvrđivanje omjera glikoziliranog hemoglobina i testiranje tolerancije na glukozu. Ništa manje značajne dijagnostičke metode su poput provjere nivoa šećera u urinu, pregleda mokraće i krvi na prisustvo ketonskih tijela i njihovog omjera.

Prilikom obavljanja laboratorijskih ispitivanja, specijalista može inzistirati na dijagnosticiranju razine fruktozamina. Dodatne dijagnostičke metode (neophodne za pojašnjenje dijagnoze) trebaju se smatrati skriningom na prisustvo inzulina u krvi, testom za autoantitijela na beta ćelije gušterače koje proizvode inzulin. Adekvatna dijagnoza dijabetesa tipa 2 može zahtevati proinsulinsko testiranje, kao i:

  • analiza za grelin, adiponectin, leptin, rezistentin,
  • istraživanje IIS peptida,
  • HLA tipkanje.

Da biste prošli ranije predstavljene testove, morat ćete dobiti preporuku endokrinologa. Upravo će dijabetičaru pomoći da utvrdi kojoj vrsti dijagnoze će se morati podvrgnuti, a također će nakon primanja rezultata analiza odabrati najprikladniju tehniku ​​oporavka koja će pomoći u postizanju prvih rezultata.

Ogromna važnost za dobivanje 100% tačnog rezultata daje se ispravnom prolasku svih dodijeljenih testova. Da bi se to postiglo, neophodno je strogo poštovanje preporuka vezanih za pripremu za dijagnozu. Ovo je posebno važno u procesu pregleda pacijenta na dijabetes melitus, jer su ove metode istraživanja izuzetno osjetljive čak i na minimalna kršenja u uvjetima pripreme.

Diferencijalne dijagnostičke metode

Diferencijalna dijagnoza uključuje pronalaženje razlika između tipa 1 i 2 i određivanje specifične vrste bolesti. Ne treba zaboraviti da možemo razgovarati o gestacijskom obliku, latentnom i drugim specifičnim stanjima. Treba imati na umu da se više od 10–20% pacijenata suočava sa dijabetesom tipa 1, u svim ostalim oblik inzulina neovisnog.

U prvom slučaju simptomi se ocjenjuju kao akutni, početak patologije je prilično oštar i nema pretilosti. Kod dijabetesa tipa 2 pacijenti su pretili i u srednjoj ili čak starosti. Njihovo stanje se uglavnom smatra manje akutnim. Da bi se razlikovale bolesti tipa 1 i 2, stručnjaci koriste dijagnostičke metode kao što su:

  • C-peptidnim ispitivanjem kako bi se utvrdilo da li gušterača proizvodi hormonsku komponentu,
  • autoantitijela na posjedovanje antigena beta-ćelija gušterače - ovo je jedna od najpopularnijih metoda dijagnosticiranja dijabetesa tipa 1,
  • ketonska tela u krvi,
  • metode genetskog ispitivanja

Govoreći detaljnije o dijagnozi, stručnjaci obraćaju pažnju na sljedeće temeljne razlike između vrsta bolesti. Dakle, u prvom slučaju bolest počinje prije 30. godine života, u drugom nakon 40. Tjelesna masa u slučaju oblika ovisnog o inzulinu ocjenjuje se manjkavom, u slučaju da se otkrije pretilost tipa 2. Pojava bolesti s tipom 1 je akutna, s 2 je postepena.

Pored toga, dijabetičari tipa 1 imaju relativno visoku sklonost ketoacidozi, dok tip 2 izostaje. Isto se odnosi i na ketonska tijela, koja su u krvi prisutna u obliku inzulina ovisnog. Također su istaknuti inzulin i C-peptid, smanjeni u prvom slučaju i povišani ili normalni u drugom. Antitela na beta ćelije otočića koja nisu prisutna u patologiji koja nije nezavisna od insulina ne bi trebalo zanemariti.

Diferencijalna dijagnoza općenito nije teška. Međutim, pravodobnost provedbe i korisnost tekućih aktivnosti su od ključnog značaja. Endokrinolog mora analizirati postojeće simptome, uporediti ih s rezultatima testova i na osnovu toga izvući odgovarajuće zaključke.

Dijagnoza bolesti kod djece

Savremena medicina ima značajan broj brzih i tačnih metoda za dijagnosticiranje patologije šećera. Govoreći o pregledima dijabetičara u djetinjstvu, obratite pažnju na to da:

  • najčešće za otkrivanje patologije proučava se nivo šećera u krvi na prazan stomak i nakon 120 minuta od trenutka upotrebe glukoze tj.
  • omjer glukoze i praznog stomaka u pravilu bi trebao biti od 3,3 do 5,5 mmol. Ako se utvrdi veća količina od 8 mmola u krvi na glasu, to ukazuje na nastanak dijabetesa melitusa,
  • Uz krvni test, test urina za nivo šećera, kao i ispitivanje njegove specifične težine, trebalo bi se smatrati dovoljno informativnim. Potonji se povećava sa dijabetesom.

Savremene metode dijagnosticiranja dijabetesa kod djece omogućuju prepoznavanje patologije i prije povećanja šećera u krvi. U tu svrhu koriste se posebni testovi na antitijela na beta ćelije. Predstavljene ćelije proizvode hormonsku komponentu, a s povećanim titrom antitijela na njih, možemo govoriti o navodnom razvoju dijabetes melitusa.

Kod kuće, ako postoji sumnja na nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece, šećer u krvi prati se tokom dana. Također zahtijeva provjeru pokazatelja prije konzumiranja hrane i dva sata nakon uvođenja hormonske komponente. Poželjna je i kontrola nad fizičkom aktivnošću. Sve će to biti prikladno izvedeno glukometrom.

S povećanjem šećera toplo se preporučuje konzultirati stručnjaka radi pregleda i kompletne dijagnoze. Treba shvatiti da očitavanja glukometra nisu 100% osnova za dijagnozu dijabetesa, ali omogućuju pravovremenu provedbu svih potrebnih dijagnostika.

Pogledajte video: Šećerna bolest je stanje povećanje koncentracije šećera u krvi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar