Makularni edem

Makularni edem je lokalno nakupljanje tekućine unutar mrežnice u makuli, odnosno makuli - području odgovornom za najveću jasnoću vida. Zahvaljujući makuli, nosimo se sa zadacima poput šivanja, čitanja, prepoznavanja lica. Unatoč tome, znakovi oštećenja makule na jednom oku možda se ne primjećuju odmah - jer je makularni edem oka potpuno bezbolan, a oštećenje vida na jednom oku kompenzira se dobrim vidom drugog. Zato budite pažljivi na sebe kako ne biste propustili vrijeme za uspješan tretman uz potpunu obnovu vida.

Uzroci makularnog edema

Makularni edem izražava se kao simptom koji prati takve poremećaje u tijelu:

  • Katarakta U ovom slučaju, edemi mogu izazvati operaciju.
  • Oštećenja krvnih žila kod dijabetesa.
  • Blokada središnje vene ili njenih grana smještenih u mrežnici.
  • Hronični upalni procesi žila očne jabučice.
  • Patologije imunološkog sistema.
  • Glaukom, koji se liječi adrenalinom.
  • Tumori na membranama krvnih žila.
  • Odvajanje mrežnice od koroida.
  • Degenerativna bolest vidnih organa nasljednog tipa (retinitis pigmentosa).
  • Toksini u očima.

Zasebno se razlikuje cistični edem. Njegov uzrok mogu biti upalni ili hipoksični procesi. Istovremeno se u području makule nakuplja tekućina zbog čega se središnji vid nekoliko puta smanjuje.

Simptomi makularnog edema

Za početak, razmotrite kliničku sliku makularnog edema kod dijabetesa. Ako je edem zahvatio središnju zonu makule i proširio se na mjesto koje prelazi veličinu dva optička diska, naziva se difuznim edemom. U nedostatku oštećenja u središtu makule i male veličine edema, otkriva se njegov žarišni tip.

Makularni edem bilo koje vrste uništava tkiva mrežnice, što uzrokuje postepeno smanjenje vida. Ovaj proces su popraćeni takvim simptomima:

  • Centralni vid je zamagljen. Jasnost rezultirajućih slika se gubi.
  • Linije, jednom prevedene kao ravne linije, savijaju se i izgledaju kao talasi.
  • Slike su zasićene ružičastom paletom.
  • Oči postaju osjetljive na svjetlost.
  • Oštećenje vida zavisi od doba dana. U većini slučajeva niže je ujutro.
  • Vrlo rijetko se može dogoditi promjena u percepciji boja, ovisno o doba dana.

Makularni edem se ne odgađa do trenutka kada se vid potpuno izgubi. Najčešće, vid jednostavno pada u periodu od dva meseca do jedne i po godine. Njegovo stanje ovisi o trajanju edema što može uzrokovati nepovratne promjene na mrežnici.

Dijagnoza makularnog edema

Vizuelne studije i ispitivanje fundusa alkalnom lampom u ovom slučaju nisu efikasne metode za postavljanje dijagnoze. Ove metode otkrivaju samo kasne faze edema makule. Zato se u dijagnostici ove patologije koriste modernije studije:

  • OCT - optička koherencijska tomografija. Pomaže u određivanju volumena, debljine i strukture mrežnice.
  • HRT - Heidelbergova retinološka tomografija. Isti učinak kao i iz OCT-a, samo bez podataka o strukturi mrežnice.
  • FAG - fluorescentna angiografija. Ova metoda ima za cilj proučavanje krvnih žila pomoću kontrasta na slici mrežnice. Omogućuje vam da identificirate odakle tekućina curi.

Ako govorimo o prepoznavanju početne faze devijacije vizualnim pregledom, sljedeći znakovi ukazuju na makularni edem:

  • Tuplost otečenog područja.
  • Oticanje makule.
  • Ispravljanje centralne fose.

Pravovremeno otkrivanje makularnog edema garantirat će da se vid može vratiti. Zbog toga se za vrijeme istraživanja koriste sve moguće dijagnostičke metode.

Evo mogućeg tijeka bolesti:

Ovdje vidimo manifestaciju simptoma u makularnom edemu i metode za njegovu dijagnozu.

Manifestacije retinopatije kod dijabetesa

Glavni faktor koji utječe na smanjenje oštrine vida u bolesnika s dijabetesom je dijabetički edem makule. Pri tome se tekućina nakuplja u samom centru mrežnice, gdje se nalazi žuta mrlja (makula), čije su stanice odgovorne za centralni vid.

Mehanizam razvoja edema povezan je s činjenicom da s povećanom razinom glukoze uništavaju se zidovi malih žila. Takve promjene nazivaju se mikroaneurizmi. Dolazi do znojenja tečnosti kroz krhke žile, a akumulira se u mrežnici.

Ispitivanje pomoću optičke koherencijske tomografije otkrilo je nekoliko vrsta dijabetičke makulopatije: spužvasti edem mrežnice, cistični edem i odvajanje mrežnice.

Pored dijabetičke retinopatije, edemi mogu prouzrokovati takva patološka stanja:

  1. Tromboza mrežnice vene na mrežnici.
  2. Uveitis, kod koga se upala zgloba očne jabučice.
  3. Traumatske povrede.
  4. Komplikacije hirurškog liječenja.

Dijabetički edem makule prati smanjenje pretežno središnjeg vidnog polja, slika postaje mutna, linije zamućene, ravne linije izgledaju zakrivljene ili talasaste.

Percepcija boje se mijenja, u predmetima se pojavljuje ružičasti ton. Povećava se osetljivost na jarko svetlo. Ujutro, oštrina vida može biti lošija nego tokom dana, razlike u refrakciji mogu biti od 0,25 dioptrije.

Ako se bolest otkrije u ranim fazama, sve dok se ne počnu stvarati nove žile, onda smanjenje vida može biti reverzibilno. Ali period oporavka je dug i kreće se od 90 dana do 15 mjeseci.

Dugotrajno oticanje makule može dovesti do smrti ćelije mrežnice i potpunog gubitka vida. To također ovisi o učestalosti procesa. Ako lezija zahvati cijeli središnji dio, tada je prognoza bolesti loša. Promjene tačaka obično se mogu izliječiti.

Rutinskim pregledom fundusa može se otkriti samo izraženi opsežni edemi. S malim dimenzijama može se posumnjati po potamnjeloj boji i zadebljanjem središnjeg dijela. Karakteristično je i savijanje krvnih žila u makuli. Od savremenih dijagnostičkih metoda koje se koriste:

  • Ispituje se optička koherencijska tomografija (debljina mrežnice, volumen, struktura).
  • Heidelbergova retinološka tomografija (ispituju se samo debljina mrežnice i indeks edema).
  • Fluorescentna angiografija - ispitivanje mrežnih žila pomoću kontrastnog medija.

Lijekovi za makularni edem

Kada se otkrije dijabetički edem makule, liječenje započinje smanjenjem povišenog šećera u krvi. Dokazano je da se prilikom prelaska pacijenata u režim intenzivnog inzulinskog liječenja smanjuje rizik od pojave i napredovanja slabog vida kod dijabetičke retinopatije.

Ovisno o trajanju makularnog edema i stadijuma postupka, odabire se metoda liječenja: konzervativna, laserska koagulacija ili hirurška. Za konzervativno liječenje koristi se protuupalna terapija i uvođenje posebnih lijekova u staklastu šupljinu.

Uklanjanje upalnog procesa vrši se upotrebom nesteroidnih lijekova u obliku kapi za oči, tableta ili injekcija. Ova skupina lijekova ima prednost u odnosu na kortikosteroide, jer izaziva manje nuspojava (povećani intraokularni tlak, smanjena lokalna zaštita i pojava čira na rožnici).

Za uvođenje u staklastu šupljinu koriste se:

  1. Kortikosteroidi - Kenalog i deksametazon.
  2. Blokatori faktora rasta vaskularnog endotela.

Uvođenje kortikosteroida, čak i pojedinačnih, smanjuje edem mrežnice i povećava oštrinu vida. Trajanje ovog efekta može biti i do šest mjeseci, ali tada se lijek razrjeđuje, učinak se smanjuje i dijabetički edem mrežnice ponovo se povećava. Stoga se s vremenom provode ponovljene injekcije.

Nuspojave steroidnih lijekova su razvoj zamućenja leće i povećani intraokularni tlak.

Faktor vaskularnog rasta utječe na rast i propusnost (normalnog i patološkog) cijelog vaskularnog dna. Njegova koncentracija u tkivima oka odražava ozbiljnost patologije. Dijabetička retinopatija može se liječiti korištenjem antagonista vaskularnog endotelnog faktora rasta.

Koriste se tri lijeka: Avastin, Macugen i Lucentis. Njihovo uvođenje pomaže usporavanju procesa nepovratnog gubitka vida, ali isto tako ih je potrebno opetovano davati zbog smanjenja aktivnosti i koncentracije u tkivima oka.

Liječenje makularnog edema laserskom koagulacijom

Uprkos pojedinačnim pozitivnim efektima davanja lijekova staklastom tijelu, dugoročni rezultati pokazuju da nijedan od lijekova ne može u potpunosti inhibirati oštećenje mrežnice kod dijabetičkog edema makule.

U terapeutske svrhe koristi se metoda laserske koagulacije najviše uništenih, neispravnih posuda. U ovom je slučaju potrebno uzeti u obzir kliničku sliku svakog pacijenta pojedinačno, jer ako dijabetički edem zahvaća ograničeno područje ili mu ne prijeti vidu, nalazi se izvan središta, tada se ne provodi lasersko liječenje.

Nedostatak laserske koagulacije je što ne vraća izgubljeni vid, već samo sprečava njegov daljnji gubitak. Nepovratne promjene mrežnice kod dijabetesa uzrokovane su smrću nekih neurona.

Pošto su ćelije mrežnice vrlo specifične, njihov oporavak ne dolazi.

Simptomi progresije retinopatije kod dijabetesa

Prognoza efikasnosti lečenja zavisi od stadija bolesti. Pojava makularnog edema početna je faza dijabetičke retinopatije.

Ako se dijagnoza ne postavi pravodobno, tada kao odgovor na smanjenje dotoka krvi, formiranje i rast krvnih žila počinje nadoknađivati ​​oštećene.

Nove mrežnice rastu unutar mrežnice i ponekad prodiru u staklovinu. Krhki su i često rastrgani, stvaraju se ugrušci krvi. Postepeno, na tim mestima raste vezivno tkivo.

Proliferativni stadij dijabetičke retinopatije manifestuje se takvim znakovima:

  1. Istezanje mrežnice i piling od oka.
  2. Povećani pritisak unutar očne jabučice.
  3. Gubitak vida.
  4. Pogoršanje noćnog vida.
  5. Značajno distorziranje predmeta.

U ovoj fazi je indicirano lasersko liječenje i hirurško liječenje. Uz izražene promjene, dolazi do potpunog gubitka vida kod dijabetes melitusa.

Kada se vrši uklanjanje staklastog stakla?

Nakon laserske koagulacije vid se može smanjiti, vidno se polje sužava i sposobnost gledanja u mraku opada. Tada, nakon perioda oporavka, obično dolazi do dugotrajne stabilizacije.

Ako krvarenja u staklastom tijelu ne prestanu, tada pacijentu može biti propisana operacija za uklanjanje staklastog tijela - vitrektomija. Tijekom operacije, mrežnice mrežnice su presječene, a staklast se uklanja, a na njegovo mjesto se uvodi sterilna otopina. Ako postoje znakovi odbacivanja mrežnice, ona se vraća u svoj uobičajeni položaj.

Nakon operacije, obnova vida kod većine bolesnika moguća je, pogotovo ako nema eksfolijacije mrežnice. U takvim slučajevima, uspješni slučajevi s kratkotrajnim pilingom dosežu približno 50%.

Indikacije za uklanjanje stakla su promjene potvrđene tomografijom koje komprimiraju mrežnicu i podržavaju makularni edem. Takve manifestacije uključuju:

  • Označeno krvarenje od staklastog tkiva, duže od šest mjeseci.
  • Vučna mrežnica.
  • Trajne fibrotske promjene u staklovini.

Operacije se izvode mikrokirurškom, minimalno invazivnom metodom.

Sa odvojenom mrežnicom izvodi se kompletna hirurška intervencija pod općom anestezijom.

Prevencija dijabetičke retinopatije

Da biste spriječili oštećenje mrežnice, morate metabolizam ugljikohidrata približiti normalnoj vrijednosti i postići kompenzaciju za dijabetes. U tu se svrhu liječenje inzulinom primjenjuje kod prve vrste dijabetesa. Ako je nivo glikemije visok, tada se učestalost injekcija povećava i doza se prilagođava.

Također, uz inzulinsku terapiju treba uzeti u obzir i mogućnost labilnog tijeka dijabetes melitusa. Kod dijabetesa tipa 2, inzulin s produženim djelovanjem može se propisati kao dodatak tabletama za snižavanje šećera. Ako se ne postigne kompenzacija, pacijenti se prebacuju u potpunosti na inzulinske pripravke.

Uz bilo koju vrstu dijabetesa, masna hrana, posebno ona životinjskog podrijetla (masna jela, mljevena hrana, mliječni proizvodi visokog sadržaja masti, puter) ograničena su u njihovoj prehrani. Ako je moguće, morate smanjiti potrošnju mesa i preći na riblja jela, povrće i malo povrća.

Važno je jesti lipotropnu hranu, koja uključuje skuta, zobene kaše, orašaste plodove. Jednostavni ugljikohidrati su potpuno zabranjeni:

  • Šećer, svi proizvodi i jela s njim.
  • Pečenje
  • Slatkiši, deserti, dušo.
  • Džem i slatko voće.
  • Sladoled.
  • Sokovi i pića sa industrijskim šećerom.

Kriterij za kompenzaciju šećerne bolesti je razina gliciranog hemoglobina ispod 6,2%. Najobjektivnije odražava nizak rizik od oštećenja krvnih žila. Sa stopama iznad 7,5%, vjerovatnoća za razvoj komplikacija dijabetesa naglo se povećava.

Drugi pokazatelj koji je potrebno stalno pratiti je nivo krvnog pritiska. Treba ga podržati na brojevima koji nisu veći od 130/80. Upotreba antihipertenzivnih lijekova pokazala se efikasnom u sprečavanju promjena na mrežnici oka.

Upotreba u prevenciji vaskularnih lijekova, koja uključuje Dicinon, Cavinton, Prodectin, ne donosi izraženi zaštitni učinak na razvoj i napredovanje dijabetičke retinopatije.

Otkrivanje retinopatije u ranim fazama moguće je samo uz redovne posjete optometristu. U tom se slučaju vrši pregled fundusa u uvjetima ekspanzije zjenice i mjerenja intraokularnog pritiska.

Učestalost pregleda pacijenata sa povećanim rizikom od dijabetičke retinopatije:

  1. Nedostatak znakova - 1 put godišnje.
  2. Faza neproliferacije - 2 puta godišnje.
  3. Stadijum dijabetičkih edema makule - najmanje 3 puta godišnje.
  4. Kada postoje znakovi vaskularne proliferacije - najmanje 5 puta godišnje (prema indikacijama češće)

U riziku od razvoja dijabetičke retinopatije bolesnici su s produljenom hiperglikemijom i arterijskom hipertenzijom drugog i trećeg stupnja, znakovima cerebrovaskularne nesreće i pušači. Također je važna nasljedna predispozicija za smanjen vid ili patologiju mrežnice.

Za dobivanje informacija o makularnom edemu pomoći će videozapis u ovom članku.

Operacija oka

Makularni edem može se pojaviti i nakon složenih i opsežnih manipulacija, i nakon manje traumatičnih hirurških intervencija:

Uklanjanje katarakte sa veštačkim postavljanjem leća

Laserska koagulacija i kriokoagulacija mrežnice

Kroz popravak rožnice (keratoplastika)

Hirurška intervencija za poboljšanje odliva tečnosti u glaukomu

Postoperativne komplikacije koje uzrokuju makularni edem najčešće se javljaju spontano i bez posljedica.

Neželjeni efekti određenih lijekova

Ovo stanje je poznato i kao toksična makulopatija. Na primjer, lijekovi na bazi prostaglandina (neke kapi od glaukoma), vitamina niacin (poznatiji kao nikotinska kiselina), određenih lijekova protiv dijabetesa (na bazi rosiglitazona) i imunosupresiva (s aktivnom supstancom fingolimod) mogu uzrokovati edem makule. Stoga se sjetite lijekova koje uzimate kako biste detaljnije odgovorili na pitanja doktora i brzo utvrdili uzrok problema.

Ostale intraokularne patologije

Nasljedna (retinitis pigmentosa)

Stečena (epiretinalna membrana, prisustvo kablova između staklastog tijela i makule, što može izazvati edeme i kasnije odvajanje mrežnice)

Starosna makularna degeneracija (degeneracija) mrežnice

Centralna serozna korioretinopatija (CHF)

Makula za retinitis pigmentosa

Makularni edem je komplikacija radijacijske terapije za rak.

Provjera vidnih polja

Značajka makularnog edema je pogoršanje centralnog vida uz održavanje normalnog perifernog vida. Postoje različite tehnike koje ljekar može koristiti za otkrivanje oštećenja centralnog vida. Najinformativnija metoda je računalna perimetrija. Uz njegovu pomoć prepoznaju se područja smanjene jasnoće središnjeg vida, koja se nazivaju središnji skotomi. Karakteristično mjesto takvog skotoma može ukazivati ​​na oštećenje područja makule.

Liječenje makularnog edema

Makularni edem se liječi medicinskim, hirurškim i laserskim metodama. U ovom slučaju liječenje se odvija na sljedeći način:

  • Propisani su protivupalni lijekovi. Nakon operacije se otpuštaju za oporavak. U ovom slučaju, prednost su nesteroidna sredstva. Ovi lijekovi gotovo da nemaju nuspojava. Dok kortikosteroidi uzrokuju porast intraokularnog pritiska, smanjenje lokalnog imuniteta i stvaranje čira na rožnici.
  • Ako lijekovi ne pomognu, učinak je direktno na staklasto tijelo. Svi lijekovi ubrizgavaju se u njegovu šupljinu.
  • Teškim oštećenjem staklastog tijela uklanja se. Operacija se naziva vitrektomija.
  • Dijabetički makularni edem može se izliječiti samo laserskom fotokoagulacijom. Izraženi efekat ove metode postiže se u slučaju žarišne raznolikosti edema. Difuznu vrstu bolesti teško je liječiti čak i ako se poduzmu ekstremne mjere.

Jedna od opcija za liječenje makularnog edema možete vidjeti ovdje:

Rezultat liječenja ovisi o tome koliko dugo je edem postojao i od razloga koji su do njega doveli. Ako se na vrijeme obratite oftalmologu, edem makule se brzo rješava i neće biti komplikacija. Vizija će se takođe vratiti u normalu.

Ispitivanje fundusa

Stanje makule vizualno se procjenjuje oftalmoskopijom i pregledom fundusnim sočivom. Prva metoda omogućuje vam da dobijete opću predodžbu o stanju mrežnice, a druga - pomoću posebnog sočiva i velikog uvećanja na lampi s prorezom - pogodna je za detaljniji pregled. Prije pregleda liječnik kapi kapljice koje razvode zjenicu kako bi dobio bolji pregled makule.

Lijekovi

Oblici doze koji se mogu i mogu koristiti su kapljice za oči, tablete, sredstva za intravenske i intramuskularne injekcije. Koriste se protuupalni lijekovi, diuretici (diuretici) i lijekovi koji poboljšavaju mikrocirkulaciju. Ako je makularni edem uzrokovan napredovanjem kronične bolesti, propisuje se liječenje radi poboljšanja kontrole nad razvojem bolesti ili zaustavljanja daljnjeg pogoršanja. Lijek, koji je i sam izazvao edem, poništava se ili zamjenjuje drugim.

Intravitrealna injekcija

Ako je u određenom slučaju potreban snažniji terapeutski učinak, pribjegavajte sakupljanju ljekovite tvari što je moguće bliže makuli. Za to se droga ubrizgava direktno u očnu jabučicu. Ovaj postupak zahtijeva poštivanje sterilnih uvjeta i dobru praktičnu obuku liječnika, stoga ga provodi oftalmološki hirurg u operacijskoj sali pod lokalnom anestezijom.

Kortikosteroidi. Riječ je o lijekovima sa snažnim protuupalnim efektom, koji mogu ublažiti oticanje tkiva.

Antiangiogeni faktori. Dizajnirani da spreče pojavu novih loših žila na zahvaćenom području. Često s dijabetesom ili trombozom mrežnice na mrežnici razvijaju se povoljni uvjeti za pojavu takvih žila. Defekti u strukturi njihovih zidova dovode do povećanog prenošenja tečnosti u tkivo. Rezultat je makularni i retinalni edem.

Laserska koagulacija mrežnice provodi se radi smanjenja oticanja makule.

Postupak se može ponoviti kako bi se postigla bolja kontrola nad procesom nakupljanja tečnosti.

Ako je edem u makuli prisutan na oba oka, koagulacija se obično provodi na jednom oku, a nakon nekoliko tjedana na drugom.

U slučajevima kada je edem teško liječiti, kao i za prevenciju komplikacija ovog stanja, može se koristiti vitrektomija. Predstavlja uklanjanje staklastog tkiva iz šupljine očne jabučice.

Liječenje makularnog edema prije njegovog potpunog nestanka traje nekoliko mjeseci (od 2 do 15). Jedino što pacijent može učiniti da ubrza proces je poštovanje svih preporuka lekara. Uz nekomplicirani edem makule vid se obično potpuno vraća. Ali s produljenim edemom mogu se pojaviti ireverzibilni strukturni poremećaji makule, što će utjecati na oštrinu vida. Stoga, ako postoji sumnja na makularni edem, ne odgađajte posjetu liječniku.

Uzroci

Glavni razlog za pojavu makularnog edema mrežnice je nakupljanje velike količine tekućine na ovom području. Zidovi žila mrežnice su prilično tanki, uslijed čega vaskularna tekućina prodire između stanica, uzrokujući povećanje volumena makularnog tkiva i pogoršanje aktivnosti vidnih receptora. Tačan mehanizam za razvoj takvog patološkog stanja nije poznat. Sljedeći faktori mogu izazvati oticanje makule:

  • povišen holesterol u krvi,
  • dijabetes melitus
  • sjedilački način života
  • povećani oftalmotonus,
  • poremećaji krvarenja
  • upala
  • onkologija
  • vaskularna bolest
  • opijenost.

Makularni edem može biti manifestacija takvih oftalmičkih patologija:

  • uveitis
  • glaukom
  • retinitis pigmentosa
  • odvajanje mrežnice,
  • okluzija mrežnice mrežnice,
  • tromboza mrežnice mrežnice,
  • ametropija
  • dijabetička retinopatija.

Makularni edem može nastati kao posljedica traume na organima vida ili kao komplikacija nakon nekih operacija oka. Osim toga, ovaj se sindrom može pojaviti zbog takvih patologija:

  • hipertenzija
  • zarazne bolesti
  • patologije srca i krvnih sudova,
  • disfunkcija bubrega
  • reumatizam
  • ateroskleroza
  • krvne bolesti
  • poremećaji u centralnom nervnom sistemu.

Ponekad oticanje makularnog tkiva može biti potaknuto primjenom određenih lijekova (nikotinska kiselina, imunostimulansi, prostaglandini). Zračenje izloženosti tijela tokom onkologije takođe može uzrokovati ovu pojavu.

Početna faza razvoja makularnog edema često je asimptomatska i može se dogoditi samo kratkotrajno smanjenje središnje vidne oštrine. Ova manifestacija obično prolazi nezapaženo. Kako se tekućina nakuplja u tkivima makule, klinička slika postaje izraženija, primjećuju se sljedeći simptomi:

  • zamućena vidljiva središnja slika,
  • zamućenje pokreta
  • podijeljeni predmeti
  • fotoosjetljivost
  • oštećenje vida ujutro nakon buđenja,
  • smanjena vidljivost blizu i daleko.

Pomoću makularnog edema mrežnice oka, osoba vidi ravne linije zakrivljene, svi predmeti koji ga okružuju poprima ružičast ton. Ponekad dođe do kršenja percepcije boje, koja se može promijeniti tokom dana. U jednostavnim slučajevima, makularni edem prati postepeno pogoršanje vidne funkcije, koje se uz pravilnu terapiju obnavlja tokom cijele godine.

Produljeni makularni edem dovodi do brzog gubitka vida, razvoja teških komplikacija kao što je distrofija mrežnice, ruptura makule.

Dijabetičar

Makularni edem je komplikacija dijabetesa. Uz takvu bolest, zidovi posuda mrežnice oka postaju propusniji, uslijed čega plazma prodire u makulu, ispunjavajući je tekućinom. Postoje 2 oblika edema dijabetičnog makule:

  1. Fokusno. Središnji dio makule nije zahvaćen, veličina edema je manja od 2 promjera optičkog diska.
  2. Difuzna. Pogođen je središnji dio makule, veličina edema prelazi 2 promjera optičkog diska. Ovaj oblik karakterizira nepovoljan tijek, izazivajući pojavu degenerativno-distrofičnih procesa i značajno pogoršanje vida.

Mikroskopske ciste ispunjene tečnošću formiraju se u tkivima makule. Retina je ispunjena transudatom, dolazi do narušavanja integriteta barijere, uslijed čega je poremećen intraokularni tlak i pojavljuju se upalni procesi. Uz pravovremeno lečenje, makularno-cistični edem oka ima povoljan tok. Produljeni razvoj nadimanja dovodi do stvaranja velikih patoloških formacija koje mogu izbiti, izazivajući nepovratno oštećenje vida.

Klasifikacija

Makularni edem podijeljen je u nekoliko vrsta:

  1. Dijabetičar, tj. koja se manifestuje kao komplikacija dijabetesa. U ovom slučaju edem je posljedica poremećaja cirkulacije unutar mrežnice tj.
  2. Distrofične, povezane s promjenama koje se odnose na starost. Dijagnosticira se uglavnom kod starijih pacijenata, statistički - češće kod žena nego kod muškaraca,
  3. Cistični. Razvija se zbog upalnih procesa. Takođe, cistični edemi mogu biti reakcija na operaciju, na primjer, nakon operacije zamjene sočiva umjetnom sočivom.

Da biste precizno odredili vrstu edema, trebate prikupiti anamnezu i provesti dijagnozu.

Distrofična

Ova vrsta edema rezultat je degenerativnih promjena na mrežnici koje nastaju kao posljedica promjena povezanih s godinama. U očnoj jabučici formiraju se novi žile, koje rastu ispod mrežnice i uzrokuju kršenje njezina integriteta. To dovodi do protoka i nakupljanja tečnosti u području makule. Manjak pravodobnog tretmana dovodi do nepovratnih poremećaja u centralnom vidu i odvajanju mrežnice. Najčešće se distrofični oblik javlja kod ljudi starijih od 50 godina.

Veoma je važno odrediti ispravan tip edema makule, jer od toga ovise taktika liječenja i povoljna prognoza.

Dijagnostičke metode

Simptomatske manifestacije makularnog edema slične su kliničkoj slici mnogih oftalmičkih bolesti, pa je važno utvrditi pravi uzrok oštećenja vida i postaviti ispravnu dijagnozu. Da bi se dijagnosticirao makularni edem makule, liječnik prvo provodi detaljno istraživanje pacijenta i prikuplja anamnezu, nakon čega propisuje sljedeće metode istraživanja:

  • oftalmoskopija
  • optička koherencijska tomografija,
  • retinološka tomografija
  • fluorescentna angiografija,
  • Visometry
  • provjera vizuelnog polja
  • Amslerov test.

Da biste postavili ispravnu dijagnozu i odabir efikasnog liječenja mogu zahtijevati dodatne studije.

Konzervativna terapija

NSAID i glukokortikosteroidi u različitim oblicima propisani su za liječenje makularnog edema mrežnice. Da bi se postigao najbolji učinak, provodi se intravitrealna primjena sintetskih kortikosteroida i inhibitora faktora rasta. Takva injekcija osigurava normalizaciju mikrocirkulacije, sprječava rast novih žila i obnavlja kapilarnu mrežu. Najpopularniji lijekovi za makularni edem su Ozurdeks, Lucentis i Azopt. Uz to, mogu se propisati diuretici za uklanjanje natečenosti. Ako je natečenost posljedica drugog patološkog procesa, liječenje lijekovima također treba biti usmjereno na uklanjanje korijenskog uzroka.

Laserski tretman

Najefikasniji tretman edema makularne mrežnjače je laserska koagulacija koja pomaže da se izbori s bilo kojim oblikom sindroma. Laserska operacija usmjerena je na kateriziranje nepotrebnih žila koje omogućavaju tekućini da uđe u makulu. Središnji dio makule ostaje netaknut. Najefikasnija laserska koagulacija s žarišnim edemom.

Da bi se postigao pozitivan rezultat, ponekad je potreban ponovljeni postupak.

Hirurgija

U slučaju kada konzervativne metode liječenja nisu učinkovite, provodi se vitrektomija - operacija zamjene staklastog tijela umjetnim vidom. Indikacije za hiruršku intervenciju su prisustvo teških, opsežnih povreda, odvajanje mrežnice ili razvoj drugih ozbiljnih komplikacija.

Uz pravovremenu medicinsku pomoć i pravilno liječenje, makularni edem se može otkloniti, a vid vratiti.

Laserski tretman

Kod dijabetičkog edema najpoželjniji je laserski koagulacija.

Uz pomoć laserskih zraka, hirurg jača oštećene žile kroz koje prodire tečnost. Kao rezultat toga, obnavlja se mikrocirkulacija krvi, uspostavlja se metabolizam hranjivih sastojaka unutar oka.

Hirurško liječenje

Ponekad tijekom medicinskog tretmana postaje očita potreba za uklanjanjem staklastog tijela. Ova se operacija naziva vitrektomija. Izvodi ga kvalificirani oftalmolog.

Vitrektomija zahtijeva malu pripremu: potrebno je utvrditi oštrinu vida, još jednom obaviti pregled fundusa, izmjeriti intraokularni tlak. Ako je povišena, operaciju treba odgoditi sve dok ne vrati pritisak u normalu.

Tijekom postupka, hirurg napravi tri mala ureza, secira konjuktivu i pomoću posebnih tehnika korak po korak uklanja staklovinu. U završnoj fazi rađuju se šavovi i vrši se subkonjuktivna injekcija antibakterijskih lijekova kako bi se spriječio razvoj upale.

Nakon operacije važno je slijediti pravila razdoblja rehabilitacije: izbjegavati fizičke napore, tretirati kapke antiseptičkim sredstvima, provesti što manje vremena za računalom.

Liječenje makularnog edema narodnim lijekovima

Liječenje narodnim lijekovima može dati rezultate ako edem nije previše izražen. Postoje sljedeći recepti:

  • da bi se uklonili cistični edemi, neven se uzima interno i spolja. 50 g suhog cvijeća potrebno je preliti 180 ml kipuće vode i ostaviti da se pirja 3 sata, a potom ocijediti. Uzimajte po 50 ml oralno tri puta dnevno, istovremeno ubrizgavajte dekociju u oči 2 kapi 2 puta dnevno. Nastavite liječenje najmanje 5 tjedana,
  • Ulijte 40 g suhog celandina čašom hladne vode i stavite da prokuha, pirjajte 10 minuta. Procijedite kroz nekoliko slojeva gaze, ukapajte u oči 3-4 kapi tri puta dnevno. Tečaj lečenja je 1 mesec,
  • kuhajte svježu koprivu u omjeru 1 kašika. l sirovine u čaši kipuće vode. Inzistirajte noć, procijedite, otopite u tavi 1 kašika. soda bikarbona. Koristite za hladne komprese od gaze, stavite ih zauvijek na 15 minuta,
  • pomešati 2 kašike. l nasjeckani luk luk i 2 kašike. l bobice gloga, prelijte 1 litrom ključale vode, kuhajte 10 minuta. Uzimajte dekociju dnevno, 1 put dnevno, 150 ml, tokom 3 nedelje,

Ljekovito bilje je poznato po svojim protuupalnim svojstvima. U visokoj su koncentraciji u stanju smiriti iritirana područja, pa se celandin, kopriva, neven i druge biljke široko koriste u narodnim receptima. Prije provođenja bilo kakvih manipulacija, potrebno je da temeljito operete ruke, očistite lice i vjeđe od šminke. Tradicionalna medicina sugerira jesti što više celera, špinata, svježeg bilja i kupusa.

Pogledajte video: PROBLEMI ŽUTE MRLJE Makule I NJIHOVO REŠAVANJE (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar