Najbolje kreme za stopala protiv dijabetesa

Krema za stopala dijabetičarima važan je dio njege donjih udova. Ova hronična patologija dovodi do različitih posljedica. Jedno od njih je stopalo s dijabetesom. Zato je tako važno pacijentima s dijabetesom koristiti posebne lokalne lijekove koji pomažu u sprečavanju nastanka trofičnih čira, pukotina, ožiljaka. Kako razmazati stopala dijabetesom?

Česti problemi sa stopalima

Kod ljudi koji imaju dijabetes često koža pati. Posebno se često opaža lezija dermisa stopala. Zato je toliko važno pružiti joj punu njegu.

Korištenje obične hidratantne hidratacije neće biti dovoljno. U takvoj situaciji treba koristiti kompleks posebnih preparata.

S razvojem dijabetes melitusa uočavaju se ozbiljne promjene u strukturi kože. Oni uključuju sljedeće:

  • Zgušnjavanje,
  • Gubitak elastičnosti dermisa,
  • Teški piling,
  • Nastanak pukotina i ožiljaka,

  • Svrab
  • Žuto-siva koža na određenim područjima,
  • Gljivična oštećenja kože - pojavljuju se prilično često i ne prolaze dugo vremena,
  • Različite patologije noktiju.

Korisna svojstva lokalnih preparata

Mnogi dijabetičari doživljavaju rane na nogama koje dugo ne zarastaju. Da biste obnovili tkivo, za dijabetes možete koristiti posebne kreme i masti. Prilikom odabira lijekova treba imati na umu da one trebaju imati sljedeće karakteristike:

  • Otkloniti upalu,
  • Vlaži
  • Suočite se s gljivicama
  • Obezbedite epitel vitaminima,
  • Nositi se sa bakterijskim mikroorganizmima,
  • Aktivirati metaboličke procese u stanicama,
  • Stimulišu protok krvi u kapilarima.

Njega stopala igra važnu ulogu u ovoj dijagnozi. Pravilno odabrane kreme i masti za šećernu bolest mogu potaknuti procese oporavka u tkivima i izbjeći pojavu dijabetičkog stopala.

Sastav kreme

Kada kupujete kremu za stopala protiv dijabetesa, trebali biste proučiti njezin sastav. Poželjno je da je alat bio označen "za dijabetičare". Njegova prisutnost ukazuje na prisustvo u sastavu svih potrebnih sastojaka.

Ako nije moguće kupiti specijalizirani kozmetički proizvod, možete koristiti uobičajeni. Međutim, mora sadržavati brojne korisne sastojke:

  1. Ekstrakt peperminta Ovu biljku karakterišu izražene antimikrobne karakteristike. Uz njegovu pomoć, brzo se možete nositi sa bolom.
  2. Ekstrakt crnog ribizla. Ova komponenta nosi se sa upalom i potiče zarastanje ulceroznih oštećenja. Zbog prisustva velikog broja korisnih tvari u bobicama, moguće je spriječiti nekrozu tkiva.
  3. Ulje heljde. Alat učinkovito liječi rane i moždane tegobe.
  4. Urea Ova komponenta ima izražen hidratantni efekat. Zato se kreme s ureom za noge kod dijabetesa mogu nositi sa dijabetičkim stopalom.
  5. Tečni kolagen. Ova komponenta je analog proteina koji je dio ljudske kože. Zahvaljujući svojoj prisutnosti u kremi, moguće je značajno ubrzati procese oporavka.
  6. Allantoin. Alat je poznat po svojim primjetnim antiseptičkim karakteristikama i uspješno se nosi s patogenim mikroorganizmima.
  7. Esencijalna ulja. Posebno su korisni stablo kadulje i čaja. Imaju dobre antiseptičke karakteristike, pa stoga brzo zarastaju oštećenja.
  8. Antifungalne komponente. Sastav proizvoda može sadržavati razne tvari s takvim učinkom.

Kakva je razlika između kreme i masti?

Unatoč činjenici da krema za stopala protiv dijabetesa ima mnogo korisnih svojstava, spada u kategoriju proizvoda za njegu. Stoga se takva kozmetika može koristiti isključivo u svrhu prevencije. Uz značajnije probleme u vidu trofičnih čira ili zaraženih gangreniziranim lezijama, krema za dijabetičare neće se nositi.

U takvoj situaciji trebaju se upotrijebiti ozbiljnija sredstva. Masti za dijabetes za noge su lijekovi. Sadrže snažne sastojke. To mogu biti antibakterijske komponente ili hormonske komponente.

Pomoću dijabetičke masti za stopala koristite traumatične ozljede ili stvaranje kapi, koje mogu naknadno uzrokovati ulcerozne oštećenja i nekrotična oštećenja tkiva.

Preporučuje se tretiranje takvim sredstvima isključivo zahvaćenim područjima. Mast se brzo apsorbuje, ulazeći u sistemski cirkulaciju. Velika količina tvari može uzrokovati predoziranje.

Zasebno, vrijedno je spomenuti inzulinsku mast. Kada se primijeni na dermis, hormon ulazi u krvotok i omogućava smanjenje sadržaja šećera u tijelu.

Značajke upotrebe lokalnih lijekova

Da bi krema i stopala pomažu za dijabetes koristili, moraju se poštovati određene preporuke:

  1. Prije svega, morate odabrati pravi alat, ovisno o kliničkoj slici patologije.
  2. Prije nanošenja lijeka na kožu, potrebno ga je temeljito očistiti i dezinficirati.
  3. Treba redovno koristiti posebne alate. Zahvaljujući tome mogu se dobiti opipljivi rezultati.
  4. Ne koristite kremu za ruke za liječenje zahvaćenih područja donjih ekstremiteta.
  5. Ne preporučuje se intenzivno trljanje proizvoda. Proizvod se mora nanositi laganim masirajućim pokretima.
  6. Proizvod sa koncentriranim sastavom nanosi se pamučnom sunđerom ili spužvom. To će pomoći da se izbjegne oštećenje povrijeđenih područja kože.

Dia Ultraderm

Glavna svrha ove tvari je briga o osjetljivoj koži dijabetičara. Sastojci lijeka pomažu u sprečavanju promjena karakterističnih za ovu patologiju. Pomažu u sprečavanju pada osjetljivosti i liječenju manjih lezija.

Ovaj proizvod sadrži sljedeće komponente:

  • Pšenične klice
  • Superoksid dismutaza,
  • Glicerin

Krema za stopala kod dijabetesa tipa 2 je nježna, ali efikasna. Zbog toga je dopušteno primijeniti ga čak i pri visokoj osjetljivosti dermisa.

Urea je prisutna u ovoj kremi, koja pomaže nadoknađivanju gubitka tekućine. Pored toga, proizvod ima dezodorirajući efekat i pomaže u suzbijanju iritacija. Sastav značajno poboljšava stanje suvih područja tela.

Ovaj je proizvod namijenjen koži sklonoj prekomjernom znojenju i pelenskom osipu. Ovakvi problemi često se pojavljuju na mjestu nabora. Aktivni sastojci tvari imaju antibakterijski učinak i savršeno isušuju kožu. Uz to, savršeno osvježavaju dermis.

Korištenje ove kreme pruža odličnu zaštitu. Zahvaljujući njegovoj upotrebi, moguće je suzbiti se s teškom suhom, ukloniti upalu i postići piling mrtvih stanica. Sastav sprječava pojavu pukotina i karijesa. Ova supstanca može se koristiti svakodnevno.

Ovo je višekomponentna formulacija koja je odlična za dijabetičare. Urea nadoknađuje gubitak tekućine, lipidi formiraju omekšavanje omekšavanja, a antioksidanti pružaju izvrsnu prehranu dermisu.

Prevencija

Da biste spriječili pojavu dijabetičkog stopala, vrlo je važno osigurati dobru njegu stopala. Da biste to učinili, preporučuje se nekoliko puta dnevno obraditi kožu posebnim sredstvima.

Pored toga, preporučuje se uklanjanje postojećih kukuruza. Međutim, ne ostavljajte suvišnu kremu niti pecite noge kako biste omekšali kožu. Ne preporučuje se upotreba hemijskih sredstava za piling.

Obavezna preventivna mjera je odabir udobne i visokokvalitetne cipele. Jednako važan je i izbor čarapa izrađenih od prirodnih materijala. Moraju se mijenjati kako postaju vlažna.

Pravilno odabrana krema za stopala pomaže poboljšanju stanja kože osoba s dijabetesom. Zahvaljujući upotrebi ovog alata moguće je postići odlične rezultate i izbjeći opasne komplikacije bolesti.

Pogledajte video: Bol U Stopalima Kako Ukloniti . Armstrong Bodybuilding (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar