Što je ketonurija? Kako se ketonurija manifestuje i liječi kod dijabetesa?

Tokom posta, dugotrajnog fizičkog rada i u slučajevima kada ćelije ne primaju dovoljno glukoze, masna kiselina koristi mnoga tkiva kao glavni izvor energije. Za razliku od drugih tkiva, mozak i ostali dijelovi živčanog tkiva praktički ne koriste masne kiseline kao izvor energije. U jetri se dio masnih kiselina pretvara u ketonska tijela koja mozak, živčano tkivo i mišići oksidiraju, pružajući dovoljno energije za sintezu ATP-a i smanjujući potrošnju glukoze. Ketonska tijela uključuju p-hidroksibutirat, acetoacetat i aceton. Prve dve molekule mogu se oksidirati u tkivima, omogućavajući sintezu ATP-a. Aceton nastaje samo u velikim koncentracijama ketonskih tijela u krvi i, izlučivši se mokraćom, izdahnućim zrakom, a zatim omogućava tijelu da se reši viška ketonskih tijela.

Sinteza ketonskih tijela u jetri. Sa niskim omjerom inzulin / glukagon u krvi, razgradnja masti se aktivira u masnom tkivu. Masne kiseline ulaze u jetru u većoj količini od normalne, stoga se povećava brzina β-oksidacije. Brzina CTK reakcija u ovim uvjetima je smanjena, jer se za glukoneogenezu koristi oksaloacetat. Kao rezultat toga, brzina stvaranja acetil-CoA premašuje sposobnost CTK da ga oksidira. Acetil-CoA se akumulira u mitohondrijama jetre i koristi se za sintezu ketonskih tijela. Sinteza ketonskih tijela događa se samo u mitohondrijama jetre.

Sl. 8-33. Sinteza ketonskih tela u mitohondrijama

hepatociti. Regulativni enzim za sintezu ketonskih tijela (HMG-CoA sintaza) inhibira slobodni CoA. - reakcija je neenzimska s velikom koncentracijom ketonskih tijela u krvi.

Oksidacija ketonskih tela u tkivima.

Ketoacidoza. Normalno je koncentracija ketonskih tijela u krvi 1-3 mg / dl (do 0,2 mmol / l), ali s gladovanjem se značajno povećava. Povećanje koncentracije ketonskih tijela u krvi naziva se ketonemija, a izlučivanje ketonskih tijela u urinu naziva se ketonurija. Akumulacija ketonskih tijela u tijelu dovodi do ketoacidoze: smanjenja alkalne rezerve (kompenzirana acidoza), a u teškim slučajevima do promjene pH (kompenzirana acidoza), jer su ketonska tijela (osim acetona) organske kiseline topive u vodi (pK

3,5) sposoban za disocijaciju:

Acidoza dostiže opasne vrijednosti kod šećerne bolesti jer koncentracija ketonskih tijela kod ove bolesti može doseći 400-500 mg / dl. Teška acidoza je jedan od vodećih uzroka smrti od dijabetesa. Akumulacija protona u krvi ometa vezivanje kisika hemoglobinom, utiče na ionizaciju funkcionalnih grupa proteina, narušavajući njihovu konformaciju i funkciju.

Ketoni u urinu su uzroci. Ketoni u urinu tokom trudnoće

Da bi čoveku i svim njegovim organima obezbedio energiju, telo razgrađuje glikogen i stvara glukozu. Za funkcionisanje mozga ovo je glavni dobavljač energije. Nažalost, zalihe glikogena su vrlo ograničene. Kad završe, tijelo prelazi na druge izvore energije - ketone. U urinu i krvi zdrave osobe gotovo da ih nema. Otkrivanje ovih tvari u analizi ukazuje na postojeću patologiju.

Opća karakteristika

Ketonurija je stanje kada se količina tijela acetona (ketona) u urinu naglo povećava. Takvo kršenje često prati ketonemiju - povećani sadržaj ketonskih tijela u krvi.

Norma je kada se tijekom dana sa urinom ne izluči više od 40 mg ketonskih tijela. Kod dijabetičara ovaj se pokazatelj povećava na 50 mg.

Kod dijabetesa zalihe glikogena u jetri drastično su smanjene. Za određene organe i tkiva (uključujući mišiće) to znači glad za energijom. Ćelije koje to dožive uzrokuju pobuđivanje metaboličkih centara u centralnom nervnom sistemu. To dovodi do oštrog porasta lipolize. Povećana količina masnih kiselina ulazi u jetru, protiv čega se intenzivno formiraju ketonska tijela. Zbog njihove izuzetno visoke koncentracije tkiva nemaju vremena da ih oksidiraju. Ketonemija započinje, a na njenoj pozadini ketonurija.

Postoje tri stepena ozbiljnosti ketonurije. Svaku odlikuju specifični simptomi.

Takva se patologija javlja češće kod dijabetičara ovisnih o insulinu, stoga je dijabetes tipa I u riziku.

Ketonurija je uzrokovana akutnim nedostatkom glukoze u tijelu. Do toga dolazi sa naglim padom šećera u krvi. Takvo kršenje može se dogoditi iz sljedećih razloga:

  • pogrešno izabrana doza inzulina,
  • neblagovremena primjena inzulina,
  • patologija štitnjače,
  • post
  • visoka fizička aktivnost
  • stres
  • trudnoća
  • opijenost
  • visok unos masti

Dijabetes melitus je jedan od mogućih uzroka ketonurije. Ovo stanje može izazvati i druge patologije. Ovo je rak, anemija, teške infekcije, prehlada, dizenterija, tirotoksikoza, pankreatitis. Povećava rizik od ketonurijske groznice i obilnog povraćanja.

Ketonurija znači jaku intoksikaciju acetonom. U ovom slučaju liječenje ne bi trebalo odgoditi.

Simptomi ketonurije kod dijabetesa

U većini slučajeva razvoj ketonurije javlja se u roku od nekoliko dana. Ponekad to može potrajati satima. Takva se patologija očituje određenim znakovima:

  • stalna žeđ, smiruje se neko vreme nakon pijenja,
  • suva koža
  • dramatično mršavljenje,
  • gubitak snage i invalidnosti,
  • zbunjenost i nedostatak koncentracije,
  • oštećenje pamćenja,
  • bol u trbuhu zbog probavnih smetnji,
  • mučnina, povraćanje,
  • poremećaj srčanog ritma (obično palpitacije srca),
  • nesvijest
  • dah acetona.

Za početni stadij razvoja patologije karakteristično je učestalo mokrenje. U budućnosti urin može gotovo potpuno izostati.

Simptomi mogu odrediti težinu ketonurije:

  • U blagom obliku, očituje se žeđom, brzim i obilnim mokrenjem, nelagodom u trbuhu i slabim mirisom acetona iz usta.
  • Uz umjerenu ketonuriju, mokrenje je značajno smanjeno. Digestivni sistem je uznemiren, što izaziva jake bolove u trbuhu, povraćanje i proliv. Krvni pritisak pada, a otkucaji srca postaju opipljivi. Razmišljanje je inhibirano, živčani sustav funkcionira gore, jer je reakcija poremećena.
  • S ozbiljnom ketonurijom mokrenje je uvelike smanjeno ili potpuno izgubljeno. Nivo šećera dostiže kritičnu tačku. Jetra je povećana, dah acetona postaje jak. Mišićni refleksi su značajno oslabljeni, zjenice ne reagiraju na nikakve podražaje. Često osoba izgubi svijest. Čuje se piskanje u dahu, inspiracija je rijetka, ali duboka. Koža zbog jake suhoće počinje ljuštiti. Slina je odsutna, sluznica se suši, što dovodi do bolova u očima.

Ako se s teškom ketonurijom osobi hitno ne pruži medicinska pomoć, tada može početi ketonemička koma. Uz dijabetes, to je jedna od najozbiljnijih komplikacija koja može rezultirati smrću.

Ketonurija kod šećerne bolesti: uzroci razvoja, dijagnoza

Ketonurija je uobičajena i opasna komplikacija dijabetesa. Razvija se kao rezultat kršenja metabolizma ugljikohidrata, što dovodi do nakupljanja ketonskih tvari u pacijentovoj krvi i povećanja razine acetona u njemu.

Ovo stanje može biti ogromna opasnost za pacijenta, jer je glavni uzrok acidoze i ketonemičke kome. Stoga se liječenje ketonurije mora započeti već kod prvih simptoma komplikacija, što će spriječiti ozbiljnije posljedice.

Da biste to učinili, morate znati sve o tome što je hiperketonemija ketonurijske acidoze kod dijabetesa i poste i kako se nositi s njima.

Oštar pad šećera u krvi dovodi do razvoja ketonurije, što uzrokuje akutni nedostatak glukoze u tijelu. Kod šećerne bolesti ovo se stanje najčešće pojavljuje kao rezultat nepravilno odabrane doze inzulina. U zdrave osobe ketonurija je često rezultat dugotrajnog gladovanja ili konzumiranja previše masti.

Glukoza je, kao što znate, glavni izvor energije, a kad je nema, stanice tijela počinju doživljavati ozbiljan nedostatak energetske prehrane. Da bi ga eliminirao, tijelo počinje prerađivati ​​masti, koje se, kad se apsorbiraju, razgrađuju u masne kiseline i akumuliraju u jetri, formirajući ketonska tijela.

Međutim, s prekomjernom količinom acetona, tjelesne rezerve se brzo iscrpljuju, što narušava proces pročišćavanja krvi. Kao rezultat toga, acetonske kiseline počinju se akumulirati ne samo u pacijentovoj krvi, već i u njegovoj mokraći i drugim fiziološkim tečnostima.

Prisustvo ketonskih tijela u urinu ukazuje na teško trovanje organizma acetonom i potrebu da se odmah započne liječenje pacijenta.

Ponekad se ketonurija kod dijabetesa razvija unutar samo nekoliko sati, ali najčešće je potrebno nekoliko dana. Sledeći simptomi su karakteristični za ovo stanje:

  • Stalni osećaj žeđi, koji samo nakratko nestaje nakon uzimanja tečnosti,
  • Umor, nedostatak performansi,
  • Oštar gubitak kilograma
  • Bol u stomaku probavno uznemireno
  • Mučnina, povraćanje,
  • Jaka glavobolja, vrtoglavica sa dijabetesom,
  • Suva koža,
  • Srčana palpitacija, poremećaj srčanog ritma,
  • U početnoj fazi učestalo mokrenje, zatim skoro potpuno odsutnost urina,
  • Miris acetona koji dolazi iz pacijentovih usta
  • Zbunjena svijest, nemogućnost koncentracije na nešto, oštećenje pamćenja,
  • U nesvijesti.

U razvoju ketonurije razlikuju se tri glavna stadija: blaga, umjerena i teška. Svaki od njih ima svoju specifičnu listu simptoma, koja pomaže utvrditi težinu pacijentovog stanja i propisati mu ispravan tretman.

Blagi oblik manifestuje se sledećim simptomima:

  1. Velika žeđ.
  2. Česta i obilna mokrenja
  3. Bol u trbuhu
  4. Miris acetona iz usta je vrlo slab, jedva primjetljiv.

Za srednji oblik karakteristike kao što su:

  1. Inhibicija razmišljanja i oslabljene reakcije zbog pogoršanja nervnog sistema,
  2. Loš odgovor učenika na svjetlost ili njegovo potpuno odsustvo,
  3. Osjećam svoj otkucaj srca
  4. Pad krvnog pritiska
  5. Poremećaji probavnog sistema: povraćanje, proliv, jaki bolovi u trbuhu,
  6. Izraženo smanjenje mokrenja.

Teški oblik očituje se sljedećim simptomima:

  1. Gubitak svijesti
  2. Teško kršenje mišićnih refleksa, nedostatak reakcije zjenica na bilo kakve podražaje,
  3. Snažan miris acetona, koji se jasno oseća kada pacijent diše,
  4. Jaka suhoća i ljuštenje kože, nedostatak pljuvačke i bol u očima zbog isušivanja sluzokože,
  5. Kihanje tokom disanja, udisanje postaje dublje, ali ređe,
  6. Povećanje jetre
  7. Mokrenje postaje minimalno ili potpuno prestaje,
  8. Razina šećera u krvi prelazi kritičnu razinu i dostiže ocjenu od 20 mmol / L ili više.
  9. Značajno povećanje acetona u krvi,
  10. Prisutnost acetona u urinu.

U ovom stanju, u nedostatku potrebne medicinske njege, može doći do jedne od najozbiljnijih komplikacija šećerne bolesti, ketonemičke kome.

Predstavlja ogromnu opasnost za ljude i, ako se ne liječi, može dovesti do njegove smrti.

Što je ketonurija?

Aceton je visoko aktivna i vrlo agresivna supstanca, zbog strukturnih karakteristika svog molekula jednostavno nije u stanju da intervenira ni za jednu hemijsku reakciju.

A isti efekti koji izazivaju zadovoljstvo prilikom obavljanja kućanskih operacija (razrjeđivanje zadebljane boje), izazivaju legitimnu anksioznost kada je u pitanju kemijski proces unutar tijela. S istom lakoćom kojom aceton uklanja masnu mrlju s odjeće, otapa lipide u organskim spojevima tijela, potpuno ne zanimajući njegovo mišljenje o ovoj temi, a također je u stanju napraviti puno različitih nevolja.

U normalnom, zdravom tijelu, prisustvo acetona u krvi može se izraziti izrazom: prisutnost tragova tvari, u krvi je 1-2 mg / 100 ml, za mokraću - ne više od 0,01-0,03 g u dnevnoj količini. Ukratko, ova supstanca dugo se ne zadržava ni u sastavu krvi ni u mokraći, udaljavajući se bilo sa njom, ili znojem, ili zrakom koju pluća uklanjaju.

Međutim, u nekim uvjetima više ne govorimo o tragovima neke tvari u tijelu, nego o toksičnom učinku na njega, jer i njegova razina u krvi i njegov sadržaj u urinu značajno se povećavaju (što dovodi do pojave pojava ketonemije i ketonurije).

Uzroci i znakovi patologije

Ketonurija, beznačajna i bezopasna za tijelo, može biti posljedica prirodnih uzroka:

  • prekomjerna ovisnost o fermentiranim mliječnim proizvodima, hrani s obiljem teških razgradnji proteina i masti, ali uz nedostatak ugljikohidrata,
  • konzumiranje alkohola.

Budući da se ketonska tijela u krvi (zastupljena acetonom, acetooctenom i ok-hidroksibuternom kiselinom) pojavljuju kao posljedica procesa koji se događaju u jetri (raspad glikogena), njihovo nagomilavanje u krvi i višak u mokraći mogu biti rezultat njegove disfunkcije.

Ostali razlozi (u obliku povećane potražnje za glikogenom) uključuju sve mogućnosti poste i srodna stanja:

  • glad zbog nedostatka ili nekvalitetne (ili monotone) prehrane, ili dobrovoljnog gladovanja ili sastavnog dela sistema ishrane (među sportistima, bodibilderima, pristalicama bilo kojeg duhovnog kursa),
  • post zbog onkološkog procesa (rak želuca), tijeka zarazne bolesti,
  • iscrpljenost usled teškog fizičkog rada, hronične hipotermije,
  • gubitak hranjivih sastojaka u slučaju kršenja procesa apsorpcije u crijevima, kao i oštećenja pokretljivosti želuca sa stenozom njegovog pilora ili jednjaka,
  • zbog opetovanog ili redovitog povraćanja (neosporno povraćanje u trudnica s eklampsijom tijekom jake kasne toksikoze), dizenterija.

Slučajevi anemije i dijabetes melitusa spadaju u istu kategoriju. U prvom slučaju nema dovoljno stanica-nosača za tkiva hranjivih sastojaka, u drugom - nestabilna razina glukoze zahtijeva njegovu mobilizaciju iz depoa glikogena u jetri.

Epizoda ketonurije može biti simptom:

  • teška trovanja (olovna, fosforna, atropinska intoksikacija),
  • dugotrajna groznica
  • životni period nakon operacije (posebno nakon anestezije s hloroformom).

Stanje ketonurije uslijed prevelike potrebe za ugljikohidratima i visokog stupnja njihove konzumacije javlja se kod tireotoksikoze i situacija s povećanom ekscitabilnošću i razdražljivošću središnjeg živčanog sustava:

  • krvarenja subarahnoidne lokalizacije,
  • povrede glave
  • prekomatozno stanje.

Pojava akutnih infekcija poput škrlatne groznice, gripe ili prisutnost težih (tuberkuloza, meningitis) takođe dovodi do acetonurije, ali to nije dijagnostički kriterij u ovim slučajevima.

Ketonurija kod šećerne bolesti zaslužuje posebnu pažnju - njezino prisustvo ukazuje na pogoršanje bolesti ili približavanje još težim stanjima (acetonska kriza ili hiperglikemijska koma).

Uz sve to, prisutnost izolirane acetonurije (bez istodobne glukozurije - gubitak glukoze u urinu) omogućava vam sigurno isključivanje dijabetesa s liste uzroka koji su ga uzrokovali.

Jedan od razloga ketonurije je prisutnost i stečene i urođene hiperinzulinizme (ili hipoglikemijske bolesti) - stanja kada višak inzulina u krvi s padom glukoze nije uzrokovan dijabetes melitusom.

Simptomi ketonurije uključuju oštar miris acetona u ljudskim izlučevinama.

Popratni znakovi kod odraslih su letargija, mentalna depresija, apatija.

  • odbijanje ne samo od hrane, već i od vode (zbog stalne mučnine),
  • znakovi dehidracije (glavobolja, letargija, slabost suve kože i jezika),
  • ekscitabilnost psihe, zamijenjena njenim ugnjetavanjem,
  • spastične manifestacije u trbuhu (obično u pupčanoj regiji),
  • mučnina
  • povraćanje koje prati svako piće i jelo,
  • porast tjelesne temperature na pozadini blijede kože uz nezdravo rumenilo na licu,
  • obavezni acetonski dah, urin i povraćanje.

U trudnica pojava i rast ovog simptoma (uz dovoljnu prehranu i adekvatnu fizičku aktivnost) ukazuje na:

Video o gestacijskom dijabetesu:

Zbog toksičnih učinaka na fetus, ketonemija i ketonurija zahtijevaju pažljivo razmatranje i odgovarajuće mjere upravljanja i liječenja pacijenta (i prije svega obnavljanje vodene ravnoteže).

Zbog beznačajnosti rezervi glikogena u jetri deteta, njihovo iscrpljivanje se događa brzo, što dovodi do epizoda gladovanja s potrebom da se razgrade druge telesne masti.

Nedovoljnost ili nemogućnost njihove oksidacije uzrokuje acetonemiju s pojavom acetonemičkog povraćanja s izraženim specifičnim mirisom određene tvari koji proizlazi iz povraćanja.

Pored poremećaja apsorpcije proteina i masti (kad postoji višak hrane), njegova pojava može biti posljedica djetetove hiper-ekscitabilnosti, koja se brzo može pretvoriti u stanje acetonske krize.

Prethodni simptomi su:

  • pospanost
  • letargija
  • toplina (porast temperature),
  • kolike u stomaku.

Pravilnost acetonemičkog povraćanja u kombinaciji sa acetonurijom zahteva izuzetak:

  • dijabetes melitus
  • crevna infekcija
  • tumori mozga
  • patologija jetre.

Ostali uzroci dječije acetonurije su:

  • nepotpuni razvoj pankreasa,
  • prisutnost u hrani velikog broja konzervansa, boja, aroma hemijskog porijekla, kao i antibiotika koji se uzimaju sa ili bez,
  • visok intelektualni i fizički stres,
  • helmintičke infestacije, dijateza (snižavanje nivoa prirodne imunosti),
  • žive stresne situacije, hipertermija, hipotermija.

Temelj ketonurije novorođenčadi je podhranjenost ili postojanje njegove teške, genetski određene modifikacije - leucinoze, koja se javlja kod jednog od 30 tisuća djece i (uslijed teških poremećaja središnjeg živčanog sustava) obično završava smrću.

Dijagnostika ketonurije može se olakšati primjenom metode brze dijagnostike - obojenja ljubičastom bojom kada se koriste test-trake (uvijek tri u nizu) i uzorka s otopinom amonijaka - kad se doda u urin koji sadrži ketonska tijela, njegova boja će postati svijetlo crvena.

Video dr Dr. Komarovskog:

Metode liječenja

Zbog raznolikosti mogućih simptomskih kompleksa zbog acetonurije, pacijent bi se trebao orijentirati, na što se treba posavjetovati sa specijalistom.

Uz prisustvo stalne žeđi i gladi, brzog i pretjeranog mokrenja, mentalne depresije, uz znakove dehidratacije potrebno je konsultirati endokrinologa, prisustvo vrućice i znakovi infekcije zahtijevaju pažnju infektologa.

Alkoholno piće praćeno acetonurijom razlog je za kontaktiranje narkologa, dok je prethodna operacija s anestezijom odgovornost reanimatora. Znakovi hiperinzulinizma ili tirotoksikoze služe kao osnova za pregled kod endokrinologa.

Trudnice se obavezno posjećuju kod opstetričara-ginekologa, majke s bolesnom djecom - pedijatra. Ozljede glave sa cerebralnim poremećajima ili simptomima trovanja - ovo je put do ordinacije neurologa ili toksikologa, ako sumnjate na zloćudnu neoplazmu, trebalo bi da se obratite onkologu, a ako klinika nije jasna, posavjetujte se s terapeutom.

Ovisno o utvrđenim simptomima, liječnik koji provodi pregled propisat će potrebne testove i instrumentalni pregled. Ukupnost dobijenih podataka poslužit će kao osnova za imenovanje adekvatnog stanja liječenja.

Paleta metoda liječenja može uključivati ​​i korekciju sna, odmora i ishrane, kao i složene operacije šupljine kod onkološkog uzroka stanja. U dijabetičkoj genezi acetonurije terapiju propisuje endokrinolog uzimajući u obzir postojanje istodobne patologije (jetre, gastrointestinalni poremećaji itd.). Pacijent bi se trebao redovno pojavljivati ​​na kontrolnoj studiji radi procjene učinkovitosti liječenja.

Visok nivo ketonurije indikacija je za hospitalizaciju.

Za nadopunu tečnosti korisno je koristiti otopine Orsol ili Regidron, ili decokciju grožđica, drugog suhog voća, alkalnu vodu bez plina.

Ako se zbog povraćanja ne može piti, tečnost se ubrizgava parenteralno (intravenozno ukapavanjem), ubrizgavanje Cerucal-a omogućava uklanjanje povraćanja.

Cilj uklanjanja toksina može se postići upotrebom sorbenata (Sorbeks, aktivni ugljen), postavljanjem klistišta za čišćenje (uz istodobnu hipertermiju, u svaku litru vode dodajte 1 kašiku soli.

Dijetu razvija specijalistički nutricionista.

Meso (puretina, zec, govedina) jede se pirjano ili kuhano. Kao prvo jelo preporučuje se borsch, povrtna supa, kaša i riba s niskim udjelom masti.

Kao sredstvo rehidratacije i nadopunjavanja elemenata u tragovima i vitamina nude se voćni i povrtni sokovi, kompoti (po mogućnosti kompot od dunje).

Strogo je zabranjena upotreba:

  • slatkiši
  • masna (čak i u obliku juhe),
  • začini
  • agrumi
  • banane.

Mora se imati na umu da treba napraviti jasnu razliku između uzroka acetonurije - u prisilnom gladovanju to je jedini izvor energije za mozak i sve kategorije mišićnog tkiva.

69. Holesterol. Načini unosa, upotrebe i izlučivanja iz organizma. Serumski holesterol. Biosinteza holesterola, njegove faze. Regulacija sinteze

Holesterol je steroid specifičan za životinjske organizme. Sintetizira se u mnogim ljudskim tkivima, ali glavno mjesto sinteze je jetra. U jetri se sintetiše više od 50% holesterola, u tankom crijevu - 15-20%, ostatak holesterola sintetiše se u koži, nadbubrežnoj kore i žlijezdama. Oko 1 g holesterola se sintetiše dnevno u tijelu, 300-500 mg se unosi s hranom (sl. 8-65). Holesterol obavlja brojne funkcije: dio je svih staničnih membrana i utječe na njihova svojstva, služi kao početni supstrat u sintezi žučnih kiselina i steroidnih hormona. Prekursori u metaboličkom putu sinteze holesterola pretvaraju se i ubikinon, komponentu respiratornog lanca i dolichol, koji je uključen u sintezu glikoproteina. Zbog svoje hidroksilne skupine, holesterol može tvoriti estere s masnim kiselinama. Eterificirani holesterol prevladava u krvi i pohranjuje se u malim količinama u nekim vrstama ćelija koje ga koriste kao supstrat za sintezu drugih tvari. Holesterol i njegovi esteri su hidrofobni molekuli, pa se krvlju prenose samo kao dio različitih vrsta lijekova. Razmjena kolesterola je izuzetno složena - samo za njenu sintezu potrebno je oko 100 uzastopnih reakcija. Ukupno, oko 300 različitih proteina je uključeno u metabolizam holesterola. Poremećaji metabolizma holesterola dovode do jedne od najčešćih bolesti - ateroskleroze. Smrtnost od posljedica ateroskleroze (infarkt miokarda, moždani udar) vodi u ukupnoj strukturi smrtnosti. Ateroskleroza je "poligenska bolest", tj. u njegovom je razvoju uključeno mnogo faktora od kojih su najvažniji nasljedni. Nakupljanje holesterola u tijelu dovodi do razvoja još jedne uobičajene bolesti - žučne kamenačke bolesti.

A. Sinteza holesterola i njegova regulacija

Reakcije sinteze holesterola nastaju u citosolu ćelija. Ovo je jedan od najdužih metaboličkih puteva u ljudskom tijelu.

Šta su ketoni

Naziv "keton" dolazi od njemačkog "acetona". Ketoni su tvari čiji molekuli imaju organski spoj kisika s vodikom i dva ugljikovodična radikala. Postoji mnogo sorti ketona. Na primjer, ubikinon, izuzetno je bitan za rad srca. Sadrže ketonsku skupinu, svima poznatu fruktozu, menton, koji je dio proizvoda za njegu oralne usta, karvon koji se koristi u prehrambenoj industriji, progesteron, kortizon, čak i tetraciklin. Svatko od nas ima ketone u urinu i krvi, dnevno izlučujući otprilike u količini od 20-50 mg, od čega 70% pada na slabu beta-hidroksi-maslačnu kiselinu, 36% na jaču octeno octenu kiselinu i 4% na aceton. Poslednji element je najmanje od svega, jer se može izlučiti iz tela tokom disanja. Takvu oskudnu količinu uzoraka Lange, Legal i drugi ne pokazuju. Zato se veruje da je kod zdrave osobe norma ketona u mokraći njihovo potpuno odsustvo.

Ketonurija i ketoacidoza

U medicini se razlikuje nekoliko stanja povezanih s ketonima. Kada ih ima u krvi puno, govore o ketonemiji, a u urinu - o ketonuriji. S dovoljno visokim sadržajem ketonskih tijela, PH počinje narušavati i razvija se ketoacidoza. Ako ima puno ketona, ali promjene elektrolita u krvi još nisu započele, kažu ketoza. Ketonurija se primjećuje kod ljudi s oštećenim metaboličkim procesima proteina, masti ili ugljikohidrata. Ovo se stanje često javlja kod male djece i trudnica.

Postoji nekoliko faktora kod kojih se keton nalazi u urinu. Razlozi su sljedeći:

- operacije na membrani mozga,

- snažno uzbunjivanje nervnog sistema,

- višestruke povrede mišića,

- teške zarazne bolesti,

- poremećaji glikogena u organizmu,

pretjerani fizički napor

- nepravilna prehrana (višednevni štrajk glađu).

Ketoni u urinu djeteta

Kod djece mlađe od 13 godina, ali češće do 10 godina, ketoni se mogu izlučiti mokraćom u velikim količinama. Ako nije povezan s dijabetesom, uzrok je kršenje acidobazne ravnoteže. Simptomi

- jak miris acetona iz usta,

- slabost, ponekad i nesvest,

- glavobolja (javlja se naglo),

- ponekad postoje bolovi u stomaku.

Tokom napada preporučuje se davanje "Stimolu", "Citrargeninu", slatkom napitku (čaj, sok, voda sa sirupom). Ishrana takve djece treba biti strogo dijetalna, isključujući masnu hranu, muffine, posebno s dodacima čokoladi, kiselom voću i povrću, gaziranim pićima. Kada napad prođe, stanje bebe postaje manje ili više stabilno. Nepravilna prehrana, izgladnjivanje, nervni stres kod beba i neke zarazne bolesti mogu uzrokovati dječju nedijabetičku ketonuriju.

Ketonurija u trudnica

Ketoni u urinu tokom trudnoće mogu biti prethodnici rane toksikoze, kao i specifične bolesti koja se naziva gestacijski dijabetes, a javlja se samo u trudnica. Nastaje kada postoji kršenje metabolizma ugljikohidrata u tijelu buduće majke i vrlo često se nalazi samo u laboratorijskim pretragama. Sama žena možda ne osjeća nikakve patološke promjene. Međutim, ova bolest, koja se u većini slučajeva javlja nakon porođaja, može biti preteča običnog dijabetesa melitusa, kao i endokrinih patologija. Ako je analiza pokazala ketone u urinu, trudnica bi trebala biti podvrgnuta dodatnim testovima kako bi se isključila prisutnost pravog dijabetesa i bolesti štitnjače. Također je vrlo važno uspostaviti pravilnu uravnoteženu prehranu, štedljiv režim dana, u potpunosti eliminirati uporabu alkoholnih pića, toksičnih i štetnih tvari.

Dijagnostika

Dijagnostika na ketone u urinu može se obaviti i u kliničkim uslovima i kod kuće. Za laboratorijske studije bit će potrebne mokraća i krv pacijenta u kojima će se sadržaj općenitog acetona utvrditi tijekom opće analize.

Za analizu u kući možete upotrijebiti nedavno objavljene test trake, koje pod utjecajem acetonskih kiselina mijenjaju svoju boju. Istovremeno, intenzitet boje ukazuje na težinu pacijentovog stanja, što jasno pokazuje broj pluseva.

Domaći test može pokazati sljedeće rezultate:

Cijena ovih traka je relativno niska, u regiji od 300 rubalja. Prodaju se u gotovo bilo kojoj ljekarni, a prodaju se bez recepta ljekara.

Ali treba napomenuti da kućni testovi na ketonskim tijelima ne zamjenjuju laboratorijsku dijagnostiku.

Temelj liječenja ketonurije kod dijabetesa je povećati dozu inzulina kako biste snizili šećer u krvi. Uz blagi oblik komplikacija takve terapijske terapije, u pravilu, dovoljno je da se poboljša pacijentovo stanje.

U teškoj ketonuriji, kad pacijent razvije acidozu, potrebna mu je hitna medicinska pomoć. Stoga se liječenje ove komplikacije dijabetesa provodi samo u bolnici pod nadzorom ljekara.

Da biste to učinili, provode se sljedeći postupci:

  • Povećajte dozu kratkog inzulina, a zatim satom provjerite nivo šećera u krvi. Pomaže u uklanjanju manjka glukoze u tijelu i istovremeno sniziti šećer na normalnu razinu,
  • Kapi infuzijom fiziološke otopine pacijentu. Pomaže u suzbijanju dehidratacije koja se često javlja kod pacijenata s acidozom zbog prekomjernog gubitka tekućine kao rezultat prekomjernog mokrenja,
  • Unošenje elektrolitnih rastvora u pacijentovu krv. Pomaže u obnavljanju vodeno-slane ravnoteže tijela,
  • Provođenje postupaka za poboljšanje acidobaznog stanja. Ovo je neophodno da bi se smanjila koncentracija acetonskih kiselina u pacijentovoj krvi i vratila joj normalnu pH vrijednost,
  • Upotreba antikoagulansa i antibiotika. Prva pomaže smanjiti viskoznost krvi, što se opazi tokom dehidracije. A drugo sprječava moguće upalne procese.
  • Ponekad se tokom lečenja koristi otopina glukoze. To pomaže u sprečavanju pada razine šećera koji je previše jak i hipoglikemije.

Pravilnim liječenjem ketonurije simptomi komplikacije brzo nestaju i pacijentovo se stanje u potpunosti vraća. U budućnosti, kako bi se spriječio razvoj takvog stanja, važno je pravilno izračunati dozu inzulina i uvijek napraviti injekcije lijeka na vrijeme. Videozapis u ovom članku nastavit će temu problema.

Stanje dekompenzacije dijabetesa, praćeno raznim odstupanjima od norme u životu gotovo svih sistema ljudskog tijela. Ketoza, ketoacidoza i dijabetička koma su najviše opasni po život.Infiltracija masne jetre doprinosi nakupljanju u krvi ketonskih tijela (ketonemija) - podoksidovanih produkata metabolizma masti (acetooctena, beta-hidroksibuterna kiselina, aceton), što dovodi do smanjenja rezervne alkalnosti krvi i razvoja acidoze, što uzrokuje razgradnju proteina tkiva. Kršenje reabsorpcije glukoze u bubrezima i izlučivanje ketonskih tijela u urinu (ketonurija) povećava osmotski pritisak u bubrežnim tubulima, potiče razvoj poliurije (brzo mokrenje), što dovodi do dehidracije. Kliniku ketoacidotskih stanja karakteriziraju simptomi dekompenzacije šećerne bolesti, čija ozbiljnost ovisi o stupnju metaboličkih poremećaja u tijelu pacijenta i ketogenezi. Može se razlikovati nekoliko nivoa ketonurije, ovisno o sadržaju ketonskih tijela u urinu otkrivenim tokom njegove analize.

Kod blage ketoze opažaju se tragovi acetona i slabo pozitivna reakcija urina na aceton, razina ketonskih tijela je 0,10-0,20 mmol / L, koncentracija HCO2 jona u krvnoj plazmi je normalna, pH arterijske krvi je normalan, razina glikemije je u normalnom rasponu za pacijenta ili neznatno viša razina glukozurije normalna je za pacijenta ili nešto viša. Klinički simptomi su izostali ili se razvijaju simptomi blage dekompenzacije šećerne bolesti. Za otklanjanje uzroka ketoze potrebno je strogo slijediti prehranu u kojoj su masti isključene iz prehrane pacijenta i preporučuje se proširenje upotrebe prirodnih sokova, nezaslađenog voća, bobica i alkalnog pića. Liječenje lijekovima provodi se po ambulantnoj recepturi liječnika.

Kada se izrazi ketose reakcija urina na umjereni do teški aceton, razina ketonskih tijela je 0,30-0,55 mmol / l, koncentracija jona HCO2 u krvnoj plazmi je normalna ili je malo smanjena, pH arterijske krvi je normalan, razina glikemije je viša od normalne razine, često unutar 14-15 mmol / L, visoka razina glukozurije, obično iznad 30-40 g / L. , primjećuju se simptomi teške dekompenzacije bolesti: slabost, žeđ, suha usta, poliurija. Liječenje pacijenta u stanju teške ketoze treba provesti u endokrinološkoj ili terapijskoj bolnici.

Sa ketoacidozom reakcija urina na aceton izražena do izražena, razina ketonskih tijela veća je od 0,55 mmol / L, koncentracija jona HCO2 u krvnoj plazmi je smanjena, pH arterijske krvi je normalan ili ispod 7,35, razina glikemije je iznad 15-16 mmol / L, ponekad unutar raspona fluktuacija uobičajenih za pacijenta, razina glukozurije je visoka, 50-60g / l ili više, simptomi izrazite dekompenzacije šećerne bolesti: adinamija, polidipsija, poliurija, smanjen apetit. Liječenje pacijenta u stanju ketoacidoze izvodi se u endokrinološkoj ili terapijskoj bolnici. Hospitalizacija se vrši po hitnom redu.

Izražena je reakcija PI prekomera urina na aceton, razina ketonskih tijela veća je od 1,25 mmol / L, koncentracija jona HCO2 u krvnoj plazmi je snižena, pH arterijske krvi ispod 7,35, razina glikemije je iznad 16-18 mmol / L, ponekad unutar fluktuacija normalno za pacijenta, razina glukozurije je visoka, 50-60 g / l, često veća, dolazi do progresije simptoma teške dekompenzacije šećerne bolesti: adinamija, pospanost, anoreksija, mučnina, ponekad povraćanje i blagi bolovi u trbuhu, pojačavaju se poliurija i polidipsija. Liječenje bolesnika u prekomičnom stanju izvodi se na odjelu intenzivne njege (oživljavanje), u njegovom odsustvu - u endokrinološkom ili terapijskom. Hitna hospitalizacija. U nedostatku pravodobnog i adekvatnog liječenja, stanje izražene ketoacidoze, prekoma može se pretvoriti u komu.

Zašto se pojavljuju ketonska tela?

Uz nedostatak glukoze, počinje se raspada masti, čija je svrha napuniti tjelesne energetske rezerve. Da bi proces razgradnje bio kvalitetan, obavezno je prisustvo oksalooctene kiseline. Ali dolazi od glukoze. A, prema tome, tijelo to mora proizvesti sam. Ali dobivena glukoza i oksalooctena kiselina nisu dovoljni za kvalitetu procesa pretvorbe masnih kiselina.

Kao rezultat toga, počinje druga varijanta oksidacije masti. Kada formira puno ketonskih tela. Ipak, u procesu disanja, kao i sa urinom, oni se izlučuju iz organizma.

Postoji niz razloga zbog kojih se ovi spojevi nakupljaju u tijelu. Neki od njih direktno prijete ljudskom životu. Tu spadaju:

  • teška hipotermija,
  • dugo postuvati,
  • trudnoća
  • tjelesna aktivnost
  • gripa
  • neograničen unos proteinske hrane,
  • rak
  • dijabetes melitus
  • anemije i nekih drugih bolnih stanja.

Ako se ketonurija javlja na pozadini šećerne bolesti, morate odmah promijeniti prehranu. Činjenica je da se ponekad dešava kada postoji neravnoteža između masti i ugljikohidrata koji se konzumiraju u hrani. Izbalansirana prehrana smanjit će vjerovatnost kršenja.

Ako urin ima fetalni miris u ketonuriji, to ukazuje na povećan sadržaj glukoze u njemu kod dijabetesa.

Kad se aceton i sirćetna kiselina pojave u urinu, ljekari bilježe prelazak bolesti u teži stadij, u kojem postoji rizik od hiperglikemijske kome.

Odakle dolaze ketonska tijela?

Kao što je već spomenuto, tijelo ih formira u malim količinama. Normalno su bubrezi odgovorni za funkciju svog izlučivanja.

Međutim, ponekad su ketonska tijela prisutna u tijelu u povećanoj količini. To je zbog kršenja metaboličkih procesa. U nekim se slučajevima pojavljuju u tijelu nakon operacije zbog raspada proteina uzrokovane operativnom ranom. Pored urina, aceton i sirćetna kiselina akumuliraju se u krvi. Ovo stanje se naziva ketonemija.

Terapija za ketonuriju kod dijabetesa

Glavni fokus liječenja je snižavanje šećera u krvi. Da biste stabilizirali performanse, morate povećati dozu inzulina. Takav tretman je preporučljiv ako se patologija manifestuje u blagom obliku.

Kad ketonurija pređe u posljednju fazu, razvija se ketoacidoza. U tom slučaju pacijentu je potrebna hitna medicinska pomoć. Potrebne su sljedeće aktivnosti:

  • Povećajte dozu kratkog inzulina. U ovom slučaju potrebno je provjeravati razinu šećera u krvi svakih sat vremena.
  • Ulijte fiziološku otopinu (kapaljku). Ovo je potrebno za dehidraciju protiv acidoze.
  • Unesite rastvor elektrolita u krv. Ovim postupkom se vraća ravnoteža vode i soli.
  • Poboljšati acido bazno stanje (homeostaza parametra). Takvi postupci smanjuju koncentraciju acetonskih kiselina u krvi i normaliziraju njegovu razinu pH.
  • Smanjite viskoznost krvi koja nastaje na pozadini dehidracije. U tu svrhu pacijentu su potrebni antikoagulansi.
  • Kako bi se spriječio razvoj upale. Antibakterijska terapija se nosi s tim zadatkom.

Ako je šećer u krvi znatno niži ili postoji takav rizik, pacijentu će možda trebati otopina glukoze. To će pomoći da se izbjegne hipoglikemija.

Ako se liječenje ketonurije započne pravodobno i ispravno, tada se stanje pacijenta brzo stabilizira. U tom slučaju komplikacije se mogu u potpunosti izbjeći ili brzo zaustaviti.

S ketonurijom morate slijediti strogu dijetu. Ni u kojem slučaju ne biste trebali gladovati, ali neka hrana iz prehrane mora se ukloniti. Izuzetak u ishrani je zaštita od povećanja ketona u urinu:

  • supe na juhama od gljiva, kostiju ili ribe,
  • iznutrice,
  • riječna riba (mogući zander i štuka),
  • masna hrana
  • dimljeno meso
  • kiseli krastavci i kiseli krastavčići,
  • agrumi, jabuke kiselih sorti, kivi, banane, trešnje,
  • gljive
  • patlidžan, paradajz, biber,
  • špinat, rabarbara, kislica,
  • mahunarke
  • umaci
  • crni čaj, kafa i soda.

Dijabetičar s takvom prehranom ne bi trebao imati problema, jer njegova bolest uključuje posebnu prehranu s određenim ograničenjima.

Prevencija

S dijabetesom je potrebno izbjegavati moguće komplikacije. U slučaju ketonurije najvažnija preventivna mjera je pravilno korištenje inzulina. To znači da doziranje mora propisati ljekar. Redovno nadziranje nivoa šećera omogućit će vam da pravovremeno prilagodite dozu lijeka ako je potrebno. Takođe je važno da istovremeno uzimate inzulin.

U preventivne svrhe potrebno je voditi zdrav način života. Osim pravilne prehrane, to znači umjerenu fizičku aktivnost, šetnje svježim zrakom i pravovremeno i cjelovito liječenje kroničnih bolesti.

Ketonurija se javlja na pozadini komplikacija dijabetesa. Preventivne mjere pomoći će u smanjenju rizika od toga. Ako se patologija nije mogla izbjeći, tada treba započeti liječenje odmah i obratiti se liječnicima za pomoć.

Ketoni, dijabetes i trudnoća

Neizostavni pokazatelj prisutnosti dijabetesa je otkrivanje glukoze zajedno s ketonima u urinu. Ako se ove dvije tvari nađu u prvom tromjesečju, postoji velika vjerovatnost da žena ima pravi dijabetes koji je postojao prije trudnoće. Ovo stanje je vrlo nepovoljno i za trudnice i majku koja se razvija. Prijeti ženi s polihidramnijima, kompliciranim porođanjima, vaskularnim bolestima, hipoglikemijom, smrzavanjem ploda, prekidom trudnoće, ranom i kasnom gestozom, teškom toksikozom. Beba se može roditi s različitim abnormalnostima. Nasljeđivanje bolesti primjećuje se kod 1,3% djece, ako majka ovisi o insulinu, i u 6,1% - ako je otac bolestan. Ako se ketoni nađu u urinu tokom trudnoće, a dijagnoza običnog dijabetesa je potvrđena, trudnica mora nužno proći terapiju koju je propisao liječnik i ići na strogu dijetu.

Dijagnostičke metode

Određivanje ketona u urinu može se provesti laboratorijski i kod kuće. Pravni test je općenito dostupan. Za njegovu provedbu stavlja se posebna traka zasićena alkalnom supstancom i natrijum nitroprusidom u urinu na 1 minutu. Svojstva impregnacijskih otopina su takva da ako postoji povećan udio ketona u urinu, oni mijenjaju boju iz bijele u smeđe-crvenu. Što je boja svjetlija, to je više ketona. Njihov broj, ovaj test pokazuje samo otprilike. Za tačniji broj uzima se test krvi. Ali u pravnom testu postoji ogromna prednost - može se izvesti neovisno nebrojeno puta. Dodijelite ga dijabetičarima, trudnicama, djeci s acetonemičkim sindromom. Kada se tretira s preparatima sulfhidrilne grupe (Captopril, Capoten i drugi), test se ne opravdava i može dati lažni rezultat.

Liječenje i prevencija

Ketoza se može liječiti kod kuće. Glavni događaj za pacijenta je stroga dijeta. Od propisanih lijekova znači "kokarboksilaza", "esencijalno", "splenin", "metionin". Kako se ketoni u urinu ne povećavaju, zabranjeno je koristiti sljedeće proizvode:

- supa ili bor od kostiju, ribe, juhe od gljiva,

- riječna riba (osim štuke i štuke),

- masna hrana, uključujući sir i sir,

- kisele jabuke, agrumi, trešnje,

- nešto povrća (rajčica, paprika, patlidžan, kislica, špinat, rabarbara),

- umaci (majoneza, kečap, adjika),

- krem ​​kolači, čokolada, muffini,

- kafa, gazirana pića, crni čaj.

Proizvodi koji moraju biti ograničeni:

- neko voće (banane, kivi),

Kod progresivne ketoze i ketoacidoze, liječenje se provodi bolnički. Prevencija ovih stanja sastoji se u pravilnoj ishrani i štedljivom režimu dana, a za pacijente sa šećernom bolešću - u pravovremenosti ubrizgavanja inzulina i redovnom praćenju ketona u urinu.

Ketonska tijela u urinu - šta to znači? Znakovi pojave ketona u urinu.

Ketonska tijela ili ketoni su kombinacija elemenata masnih kiselina: beta-hidromaslačne, acetooctene kiseline i acetona, koje stvaraju jetra i izlučuju mokraćom zbog nepotpune razgradnje.

U svim zdravim ljudima kiseline se razgrađuju u vodi i ugljičnom dioksidu. U određenim patologijama, uglavnom kod dijabetes melitusa, smanjuje se proizvodnja inzulina, uslijed čega aminokiseline i masne kiseline nisu u potpunosti oksidirane. Neoksidirani ostaci su ketonska tijela.

Ketoni u urinu određuju se zajedno, a bubrezi se izlučuju dnevno u količini do 50 mg, što je norma.

Povećani aceton u mokraći kod deteta

Kod djece se ovo stanje otkriva češće nego kod odraslih. U ovom slučaju ketonurija nije uvijek dijagnosticirana. Povećanje ketonskih tijela u dječjoj mokraći jedan je od simptoma acetonemičke krize, koji su sve češći zbog nepovoljne situacije u okolini, što dovodi do smanjenja djetetovog imuniteta.

Uz to, povećanje količine ketonskih tijela u urinu može imati uzroke poput vrućice, virusnih bolesti i infekcija. Nepravilna prehrana i stres također mogu dovesti do mirisa acetona u urinu. U dojenčadi je stanje moguće kao reakcija na uzimanje antibiotika. Time se smanjuje imunološki sistem, a jetra se ne može nositi sa uklanjanjem ketonskih tijela.

Shvatite da dijete ima povećan sadržaj acetona u urinu, prema sljedećim kriterijima:

  • povraćanje nakon jela ili pića
  • gubitak apetita. Dijete ne želi jesti i piti, osjeća mučninu,
  • spastički bolovi u trbuhu
  • dehidracija organizma. Beba ima blijedu, suhu kožu, slabost, nezdravi sjaj, suh i presvučen jezik, smanjenu količinu tekućine koja se oslobađa,
  • oštećenja živčanog sistema: hiperaktivnost, uznemirenost, pretvaranje u letargiju i pospanost,
  • temperaturu
  • miris acetona iz urina, povraćanje iz usta,
  • uvećana jetra.

U riziku su djeca od jedne do 12 godina. S godinama takve krize nestaju.

Ako se otkrije miris acetona u urinu, potrebna je hitna medicinska pomoć. Potvrdit će ili pobijati pretpostavku da se radi o ketonuriji.

Prije nego što popijete ljekara, pokušajte puno piti. Svakih 10 minuta popijte kašičicu decokcije suhog voća, još vode ili infuziju kamilice.

Klistir za čišćenje će vam pomoći. Otopite veliku žlicu soli u litri vode sobne temperature. Na osnovu dobijene tečnosti napravite klistir. Pomoći će sniziti temperaturu i ukloniti višak acetona.

Važno je eliminirati i utvrditi okolnosti koje su dovele do ketonurije. Nakon pregleda pacijenta i dijagnoze, liječenje se provodi samo pod nadzorom liječnika. Zavisno od uzroka bolesti, liječenje varira.

Dijagnoza ketonurije zahtijeva dijetu. Kuhana, pirjana ili pečena teletina, zec ili perad, riba s niskim udjelom masti izvrstan je izbor tijekom dijete. Od supa preferirajte povrće. Kaša, povrće i voće, voćni napici, voćni napici, sokovi takođe su dozvoljeni.

Zabranjeno je masno meso i paprike na njemu, jogurti, slatka, dimljena, začinjena i konzervirana hrana, banane i agrumi.

Ako pronađete znakove ketonurije, obratite se svom ljekaru. Zakazati će pregled, provjeriti simptome, utvrditi uzroke i postaviti tačnu dijagnozu. Ne bavite se liječenjem i ne upotrebljavajte nikakve lijekove bez savjetovanja s liječnikom.

Aceton tokom trudnoće

Ketonska tijela u urinu tokom trudnoće često se otkrivaju u prvom tromjesečju s toksikozom. Štoviše, mogu se utvrditi u urinu, čak i ako se žena osjeća dobro, u ovom slučaju ketoni su prekursori toksikoze.

Ako se ketonska tijela nađu u urinu, važno je prilagoditi pravilnu prehranu i započeti pravovremeno uzimanje lijekova (jetreni enzimi, lijekovi koji obnavljaju rad jetre).

Otkrivanje ketona u drugom i trećem tromjesečju može biti povezano i s prehrambenim pogreškama (žena iz prehrane isključuje ugljikohidrate za prevenciju prekomjerne težine), tako i s razvojem ozbiljnih endokrinih bolesti - gestacijskog dijabetesa, tirotoksikoze.

S gestacijskim dijabetesom (bolest koja se direktno razvila kao posljedica trudnoće), ketonurija se primjećuje u trećem tromjesečju. Međutim, dijabetes se dijagnosticira malo ranije pomoću testova za utvrđivanje razine glukoze. Općom analizom urina prati se nivo ketona u mokraći, što je važno za ranu dijagnozu ketoacidoze, koja predstavlja smrtnu opasnost za majku i plod.

Ketonurija kod djece

Ketonurija se vrlo često javlja kod djece mlađe od jedne godine i nema poseban klinički značaj. Otkrivanje ketona u urinu djeteta, zajedno s pogoršanjem općeg stanja: pojava povraćanja, oslabljena stolica, vrućica - ukazuje na ozbiljne kršenja u djetetovom tijelu. Ketonurija je, u ovom slučaju, posljedica dugotrajnih probavnih smetnji, može ukazivati ​​na dizenterijske ili prehrambene pogreške.

Ketonska tijela u urinu djeteta mogu se odrediti nezavisno po takvim znacima kao što je pojava mirisa acetona iz urina i iz djetetovih usta, naročito ujutru. Ako dijete izgleda malo sporo, tada možete sami prilagoditi njegovo stanje znakovima acetona u urinu kod kuće. Treba mu ponuditi obilje pića: mineralnu vodu bez plina ili decokcije grožđica. Takođe, djetetu dajte otopine glukoze i soli kako biste obnovili vodno-elektrolitnu ravnotežu.

U skladu s tim, dijeta se održava 5 dana. Dozvoljeno je jesti: krekere, piletinu s niskim udjelom masnoće, rižinu kašu na vodi, povrtne juhe od krompira, mrkvu i tjesteninu.

Ako se stanje djeteta primjetno pogorša: odbije jesti ili piti, izgleda letargično, snažno miriše na aceton - odmah treba konzultirati liječnika.

Povišeni ketoni u urinu odraslih najčešće ukazuju na dijabetes melitus. U ovoj situaciji pacijentu se propisuje krvni test kako bi se utvrdio nivo glukoze u krvi koji je određen iznad norme kod dijabetesa.

Ketonurija kod odrasle osobe može se odrediti alkoholskom intoksikacijom, dugotrajnim gladovanjem, dijetama bez ugljikohidrata, trovanjem alkoholom. A također i kod drugih endokrinih bolesti: tirotoksikoza, tumori nadbubrežne žlijezde i hipofiza, koji dovode do hipercistične proizvodnje steroida (u tim slučajevima su propisane dodatne metode pregleda pacijenata).

Norma za zdravu osobu

Do 50 mg ketona se normalno izluči dnevno urinom, što se laboratorijskim testovima ne otkriva. U općem kliničkom testu urina, ketonska tijela su označena KET simbolom. Analiza se smatra normalnom ako se ne otkriju ketoni u urinu.

Ketoni u urinu određuju se pomoću dvije dijagnostičke metode: Langeov test i Lestradeov test, koji se zasnivaju na korištenju pokazateljskih tvari koje reagiraju na sadržaj acetona u fiziološkoj tekućini pacijenta. Test acetona možete napraviti sami kod kuće, za to se u ljekarnama prodaju posebne dijagnostičke trake koje mijenjaju boju prilikom interakcije s acetonom.

Ako govorimo o brojčanim vrijednostima ketonskih tijela, njihov kvantitativni sadržaj varira u rasponu od 0 do 0,05 mmol / L.

Šta znači indikator 0,5?

Za dijagnosticiranje dijabetičke ketoacidoze koriste se posebni krvni testovi za utvrđivanje koncentracije ketona u krvi. Za to se koristi test na sadržaj beta-hidroksi-maslačne kiseline u krvi. Njegov sadržaj u rasponu od 0 do 0,5 mmol / L je normalan, međutim vrijednost 0,5 mmol / L smatra se graničnom i ukazuje na mogući razvoj dijabetičke ketoacidoze. Zbog toga je kod otkrivanja beta-hidroksibuterne kiseline u koncentraciji od 0,5 mmol / L potrebno drugo ispitivanje. Ako su pokazatelji naknadne analize smanjeni, tada možemo govoriti o normalnim rezultatima.

Ako je koncentracija iznad 1,5?

Koncentracija ketonskih tijela u krvi iznad razine od 1,5 mmol / L ukazuje na razvoj dijabetičke ketoacidoze koja je posljedica dugotrajnog nedostatka inzulina u bolesnika sa šećernom bolešću i predstavlja prijetnju po život pacijenta.

Kada je sadržaj beta-hidroksibuterne kiseline u količini od 1,5 mmol / L ili većoj, pacijentu je potrebna hitna hospitalizacija s naknadnim prilagođavanjem doze inzulina. U suprotnom, postoji rizik od razvoja dijabetičke kome.

Posljedica ketonurije u bolesnika sa šećernom bolešću je razvoj dijabetičke ketoacidoze, koja neblagovremenim ili neadekvatnim liječenjem, postaje dijabetička koma.

Ketonurija, koja je posljedica toksikoze kod trudnica i djece, kao i razvijena na pozadini gladovanja, dijeta, groznice, zaraznih stanja, alkohola u alkoholu u nedostatku liječenja, predstavlja ozbiljnu prijetnju za život pacijenta.

U uvjetima dugotrajne ketonurije može doći do smrti zbog zatajenja srca i disanja, moždanog edema.

Ketoni u urinu za dijabetes: šta to znači

Uz komplicirani tijek dijabetes melitusa, zbog povećanja razine acetona u krvi, povećava se nivo ketona u urinu. Ovo se stanje naziva ketoacidoza. Razvija se zbog poremećaja metabolizma ugljikohidrata i iziskuje pažljivu pažnju, jer može prouzrokovati razvoj ketoacidotske kome. U ovom ćemo vam članku predstaviti uzroke razvoja ketoacidoze, njene simptome i principe liječenja.

Ketoni (ili ketonska tijela) u urinu su skupina organskih tvari koje se sintetiziraju u jetri tokom razgradnje masti i oslobađanja glukoze. Sastoje se od acetona, β-hidroksibuterne kiseline i acetonacetne kiseline.

Normalno, ovi spojevi se brzo razgrađuju, a mali dio se izlučuje putem bubrega. Postoji toliko malo njih u mokraći da se ne otkriju niti tokom rutinske analize.

Kada prisutnost ketona u urinu nije opasna

Ketoni u urinu dijabetičara mogu se pojaviti zbog nepoštivanja dijeta s malo ugljikohidrata. Ako se na osnovu toga pacijent šećer u krvi ne poveća na 13 mmol / l ili više, takvi rezultati ispitivanja nisu razlog za propisivanje liječenja.

Preporučuje se da pacijent češće nadzire nivo glukoze pomoću glukometra i pravilno primjenjuje inzulin. Ako se ove preporuke ne pridržavaju, nivo ketona može porasti i dovesti do razvoja ketoacidoze.

Zašto se razvija ketoacidoza

Dijabetička ketoacidoza rezultat je poremećenog metabolizma ugljikohidrata. Ugljikohidrati koji uđu u pacijentovo tijelo ne mogu se razgraditi u vinske baze šećera, a nedostatak inzulina dovodi do činjenice da stanice ne mogu apsorbirati glukozu kao izvor energije. Kao rezultat toga, tijelo koristi rezerve masnih rezervi i intenzivno ih prerađuje. Zbog toga masti i proteini ne oksidiraju u potpunosti i formiraju acetone koji se nakupljaju u krvi, a potom se pojavljuju u urinu.

Ketoni u urinu sa prvom vrstom dijabetesa pojavljuju se kada nivo glukoze u krvi poraste na 13,5-16,7 mmol / L ili kada glukozurija pređe 3%. U nedostatku pravodobnog liječenja, ketoacidoza može izazvati razvoj ketoacidotske kome.

U pravilu je ketoacidoza kod šećerne bolesti rezultat nepravovremene dijagnoze ili rezultat nepravilnog liječenja:

  • nedovoljna primjena inzulina
  • odbijanje davanja insulina,
  • povremene propuštene injekcije
  • retka kontrola nivoa glukoze u krvi,
  • pogrešno prilagođavanje doze inzulina, ovisno o pokazateljima brojila,
  • pojava dodatne potrebe za insulinom zbog unosa velike količine hrane bogate ugljikohidratima ili zbog razvoja zarazne bolesti,
  • davanje inzulina koji je nepravilno uskladišten ili je istekao,
  • kvar inzulinske pumpe ili inzulinske olovke.

Sledeći uslovi mogu doprineti razvoju ketoacidoze kod dijabetesa bilo koje vrste:

  • akutne infekcije ili upalni procesi,
  • povrede
  • trudnoća
  • uzimanje antagonista inzulina: glukokortikosteroidi, diuretici, lekovi za polne hormone,
  • Hirurgija
  • uzimanje lijekova koji smanjuju osjetljivost tkiva na inzulin: antipsihotici itd.,
  • iscrpljivanje izlučivanja inzulina tokom dekompenzacije dijabetesa tipa 2.

Ponekad su uzrok razvoja ketoacidoze greške ljekara:

  • neblagovremena primjena inzulina kod dijabetesa tipa 2,
  • neblagovremeno dijagnosticiran dijabetes tipa 1.

Kako otkriti pojavu ketona u urinu

Za otkrivanje ketona u urinu mogu se koristiti sljedeće metode:

  • analiza urina u laboratoriji - rezultati su određeni kao "+" (+ - slabo pozitivna reakcija na prisustvo ketona, ++ ili +++ - pozitivna reakcija koja ukazuje na prisustvo ketona u urinu, ++++ - oštro pozitivna reakcija koja ukazuje na prisustvo velikog broja ketona u urinu),
  • test trake - test se spušta u urin nekoliko sekundi, a rezultati se interpretiraju usporedbom boje na traci i na ljestvici priloženoj na pakovanju.

Kod kuće, u nedostatku test traka, pomoću amonijaka možete saznati o prisutnosti ketona u urinu. Njegov pad mora se dodati urinu. Njezino obojenje u jarko grimiznoj boji ukazivat će na prisustvo acetona.

U većini slučajeva dijabetička ketoacidoza razvija se tijekom nekoliko dana, a ponekad i preko 24 sata.

U početku se pacijent počinje brinuti zbog simptoma koji ukazuju na porast šećera u krvi i nedostatak inzulina:

  • jaka žeđ
  • učestalo mokrenje,
  • slabost
  • nerazumno mršavljenje,
  • suva koža i sluzokože.

U nedostatku liječenja, dolazi do porasta acidoze i razvoja ketoze:

  • miris acetona iz usta,
  • povraćanje i mučnina
  • Kussmaul dah (dubok i bučan).

Pogoršanje ovog stanja izaziva poremećaje na delu nervnog sistema:

  • letargija i letargija,
  • glavobolja
  • razdražljivost
  • pospanost
  • prekoma i ketoacidotska koma.

Liječenje ketoacidoze treba započeti na prvi znak njenog, na čije prisustvo ukazuje rezultat krvi i urina.

Pacijent s dijabetičkom ketoacidozom u početnom stadiju (uz održavanje svijesti i odsutnost teških popratnih patologija) hospitaliziran je na odjelu za terapiju ili endokrinologiju. I pacijenti u ozbiljnijem stanju - na odjelu intenzivne njege.

Da bi se sastavio ispravan plan liječenja, odjel stalno nadgleda vitalne znakove.

Sledeće mere su uključene u plan lečenja:

  • terapija insulinom
  • uklanjanje dehidracije,
  • eliminacija acidoze,
  • nadoknada izgubljenih elektrolita,
  • liječenje bolesti koje su prouzrokovale komplicirani tok dijabetesa.

Pogledajte video: Natrijum u krvi Na (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar