Aspirin za dijabetes tipa 2: da li je moguće piti za prevenciju i liječenje

Dijabetičari često razvijaju razne komplikacije, pa je često potrebna kombinacija aspirina i dijabetesa. Lijek pozitivno djeluje na pacijenta koji boluje od dijabetesa, prorjeđuje krv, čime sprečava stvaranje ugrušaka u žilama, što može dovesti do srčanog udara i šloga.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Zašto uzimati Aspirin za dijabetes?

Dijabetes melitus je složena, neizlječiva bolest, pacijent mora stalno održavati razinu šećera u krvi i pratiti ukupno zdravlje. Kod razvoja dijabetesa povećava vjerojatnost komplikacija, uključujući: hronične vaskularne bolesti, razne bolesti srca (angina pektoris, aritmija, tahikardija).

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Aspirin za dijabetes tipa 2 propisan je za sprečavanje kardiovaskularnih komplikacija (srčani udar i moždani udar) i održavanje optimalne gustine krvi. Lijek ima pozitivan učinak na koagulabilnost, razrjeđivanje krvnih ugrušaka i na taj način sprečava začepljenje krvnih žila. Naučno je dokazano da sistematska primjena Aspirina kod šećerne bolesti zajedno sa specifičnim lijekovima pomaže u održavanju optimalne razine šećera u krvi. Lijek protiv dijabetesa propisuje se starijim osobama:

  • žene nakon 60 godina
  • muškarci nakon 50
  • pacijenti s dijabetesom duže vrijeme, koji su u riziku od kardiovaskularnih bolesti.
Vratite se na sadržaj

Dodijelite "Aspirin" i odredite dozu može biti samo liječnik koji radi, ali u svrhu prevencije možete koristiti 100-500 mg lijeka dnevno.

Kod sistematskog liječenja dijabetesa uobičajena doza lijeka dnevno je od 75 do 162 mg dnevno, uključujući 325 mg za odrasle i 81 mg za djecu. Ljekari obično propisuju jednu dnevnu dozu ili pola doze za odrasle. Prije upotrebe obavezno posjetite liječnika kako bi se utvrdio prikladnost terapijskog tijeka. Samo-lek je neprihvatljiv.

Kontraindikacije i nuspojave

Prije upotrebe aspirina, dijabetičari trebaju biti upoznati s kontraindikacijama, kako bi izbjegli negativne posljedice. Lijek se ne može koristiti:

  • sa bolestima gastrointestinalnog trakta (čir, erozija),
  • na pozadini bolesti za koje je karakteristično pojačano krvarenje (hemoragična dijateza),
  • s individualnom netolerancijom na komponente lijeka,
  • na pozadini trudnoće i dojenja,
  • djeca mlađa od 15 godina
  • s bolestima - SARS, gripom, ospicama, malih boginja.

Stručnjaci smatraju da je Aspirin siguran lijek, ali izostavljanje u upotrebi ili upotreba lijeka u velikim količinama uzrokuje negativne nuspojave, uključujući:

  • poremećaji gastrointestinalnog trakta (mučnina, povraćanje),
  • alergijske reakcije
  • krvarenje
  • zujanje u ušima, vrtoglavica,
  • porast broja jetrenih enzima.

Kako bi se izbjegla pojava nuspojava koje štetno djeluju na organizam, strogo se treba pridržavati doziranja i ne preskočiti uzimanje lijeka. Pridržavanje svih pravila i savjeta prilikom upotrebe Aspirina bit će nagrađeno dobrim zdravljem, i što je najvažnije, on će pomoći u održavanju šećera u krvi na pravoj stopi i spriječiti rizik od mogućih komplikacija.

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

A da li ste već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja može, ako se ne liječi, rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Opće karakteristike lijeka

Svaka tableta Aspirina sadrži 100 ili 500 mg acetilsalicilne kiseline, ovisno o obliku oslobađanja, kao i malu količinu kukuruznog škroba i mikrokristalne celuloze.

Kod dijabetesa aspirin regulira koagulaciju krvi, a također sprečava pojavu tromboze i razvoj ateroskleroze. Redovnom profilaksi lijekova pacijent može spriječiti srčani i srčani udar. Budući da dijabetes podrazumijeva razvoj ozbiljnih posljedica, kontinuirano korištenje Aspirina pomaže smanjiti šanse za njihovu pojavu.

Osim toga, u kombinaciji sa hipoglikemijskim agensima, uzimanje Aspirina smanjuje šećer u krvi. Dugo se ta presuda nije doživljavala kao istina. Međutim, eksperimentalne studije 2003. dokazale su da upotreba lijeka pomaže u kontroli glikemije.

Vrijedno je napomenuti da dijabetes melitus povlači za sobom razvoj različitih kardiovaskularnih pogoršanja kao što su angina pektoris, aritmija, tahikardija, pa čak i zatajenje srca. Ove bolesti su povezane sa srčanim aritmijama. Uzimanje Aspirina u preventivne svrhe pomoći će da se izbjegnu te ozbiljne patologije i ojača stjenke krvnih žila.

Prije uporabe lijeka potrebno je konzultirati stručnjaka koji može procijeniti prikladnost njegove uporabe. Nakon imenovanja Aspirina potrebno je strogo pridržavati svih preporuka liječnika i pridržavati se ispravne doze kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Treba napomenuti da se Aspirin može kupiti u ljekarni bez recepta ljekara. Tablete treba držati dalje od očiju male djece na temperaturi ne većoj od 30 stepeni. Rok trajanja lijeka je 5 godina.

Upute za upotrebu tableta

Ispravnu dozu i trajanje terapije aspirinom može odrediti samo terapeut. Iako je zbog prevencije preporučljivo uzimati od 100 do 500 mg dnevno. Dakle, stalna upotreba lijeka i poštivanje ostalih preporuka u liječenju dijabetesa pružit će zadovoljavajuća očitanja glukometra.

U mladosti se ne preporučuje upotreba Aspirina, mnogi ljekari savjetuju uzimanje tableta dijabetičarima, počevši od 50 godina (za žene) i od 60 godina (za muškarce), te bolesnicima sa predispozicijom za kardiovaskularne bolesti.

Da bi spriječili razvoj ozbiljnih patologija koje narušavaju rad srca i krvnih sudova, dijabetičari se moraju pridržavati sljedećih preporuka:

  1. Prestanite pušiti i konzumirati alkohol.
  2. Pratite krvni pritisak na 130/80.
  3. Slijedite posebnu dijetu koja isključuje masti i lako probavljive ugljikohidrate. (Preporučeni proizvodi za dijabetes)
  4. Vježbajte najmanje tri sata sedmično.
  5. Ako je moguće, nadoknadite dijabetes.
  6. Redovno uzimajte tablete aspirina.

Međutim, lijek ima neke kontraindikacije. Prije svega, to su čirevi i erozije u probavnom traktu, hemoragijska dijateza, 1. i 3. tromjesečje trudnoće, dojenje, individualna osjetljivost na komponente lijeka, bronhijalna astma i kombinacija aspirina i metotreksata. Pored toga, lijek se ne preporučuje za upotrebu djeci mlađoj od 15 godina, posebno s akutnim respiratornim virusnim infekcijama zbog vjerojatnosti razvoja Reyeovog sindroma.

Ponekad preskakanje pilula ili predoziranje može izazvati različite neželjene reakcije:

  • probavne smetnje - bolovi mučnine, povraćanja, bolovi u trbuhu,
  • gastrointestinalno krvarenje,
  • povećana aktivnost jetrenih enzima,
  • poremećaj u centralnom nervnom sistemu - zujanje i vrtoglavica,
  • alergije - Quinckeov edem, bronhospazam, urtikarija i anafilaktička reakcija.

Stoga je veoma važno slijediti sve preporuke liječnika i ne samoliječiti se. Ovakvi postupci osipa neće donijeti nikakvu korist, već će samo naštetiti bolesnom tijelu.

Trošak, recenzije i analozi lijeka

Mnoge farmakološke kompanije proizvode aspirin, tako da će se njegova cijena, shodno tome, značajno razlikovati. Na primjer, cijena Aspirin Cardio kreće se od 80 do 262 rubalja, ovisno o obliku ispuštanja, a cijena pakiranja lijeka Aspirin Complex varira od 330 do 540 rubalja.

Pregledi mnogih dijabetičara ukazuju na efikasnost upotrebe Aspirina. Uz stalnu hiperglikemiju, krv se počinje zgušnjavati, pa uzimanje lijeka rješava ovaj problem. Većina pacijenata napomenula je da se redovitom primjenom Aspirina krvni testovi vraćaju u normalu. Pilule ne samo da stabilizuju krvni pritisak, već pružaju i normalnu glikemiju.

Američki ljekari su odavno počeli propisivati ​​aspirin za prevenciju komplikacija dijabetesa. Osim toga, napominju da uzimanje lijekova pomaže u sprječavanju razvoja artritisa. Hipoglikemijska svojstva salicilata pronađena su 1876. godine. Ali tek 50-ih godina prošlog vijeka ljekari su otkrili da Aspirin ima pozitivan utjecaj na razinu glukoze u bolesnika s dijabetesom.

Treba napomenuti da nepravilna primjena lijeka može iskriviti rezultate ispitivanja krvi na šećer. Stoga je poštovanje preporuka liječnika važno pravilo u prevenciji komplikacija dijabetesa.

Ako pacijent ima kontraindikacije ili se negativne posljedice upotrebe lijeka počnu pojavljivati, liječnik može propisati sličan lijek koji ima sličan terapeutski učinak. Tu spadaju Ventavis, Brilinta, Integrilin, Agrenoks, Klapitaks i drugi. Svi ovi lijekovi sadrže različite komponente, uključujući i aktivne tvari.

Međutim, liječnik može propisati sinonimne lijekove koji sadrže istu glavnu komponentu, u ovom slučaju acetilsalicilnu kiselinu. Jedina razlika između njih su dodatne tvari. Takvi lijekovi uključuju Aspirin-S, Aspirin 1000, Aspirin Express i Aspirin York.

Aspirin i dijabetes dva su međusobno povezana koncepta, ovaj lijek povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav dijabetičara i normalizira razinu glikemije (više o tome što je glikemija kod šećerne bolesti). Prije upotrebe potrebno je konzultirati stručnjaka. Uz pravilnu upotrebu i slijedeći sve preporuke liječnika, možete zaboraviti na razlike u krvnom tlaku, izbjeći razvoj zatajenja srca, anginu pektoris, tahikardiju i druge ozbiljne patologije. U videu u ovom članku, Malysheva će vam reći zašto Aspirin pomaže.

Aspirin za dijabetes tipa 2: da li je moguće piti za prevenciju i liječenje

Većina liječnika savjetuje uzimanje Aspirina za dijabetes tipa 2. To je uzrokovano činjenicom da „slatka bolest“, koja napreduje, izaziva različite komplikacije, uključujući patologiju kardiovaskularnog sistema. Posebno se preporučuje uzimanje Aspirina dijabetičarima starijim od 50-60 godina i sa dugim iskustvom bolesti.

Studije su pokazale da lijek može smanjiti vjerojatnost infarkta miokarda i šloga. Međutim, ne treba zaboraviti na posebnu prehranu, stalno praćenje razine glukoze, fizičku aktivnost i liječenje dijabetesa. Nepoštivanje ovih pravila može negirati pacijentovu terapiju.

Zašto uzimati drogu?

Aspirin je lijek koji ima učinak na zgrušavanje krvi, a pomaže u sprečavanju ugrušaka u krvi koji mogu izazvati kardiovaskularne bolesti, moždani udar ili srčani udar.

Prije nego što počnete uzimati lijek za profilaksu, vrlo je važno da se najprije konsultujete sa svojim liječnikom ili alergologom kako biste bili sigurni da nema alergije na Aspirin.

Učinci aspirina na srce i krvne sudove

Provedena su istraživanja prema kojima su naučnici utvrdili kako je upotreba Aspirina potrebna osobama oboljelim od dijabetesa, posebno za one koji su pod visokim rizikom za razvoj komplikacija, uključujući kardiovaskularne bolesti. Ako dijabetičar ima malu vjerovatnost za razvoj ovih bolesti, tada ne biste trebali uzimati lijek.

Ženama starijim od 60 godina i muškarcima nakon 50 godina koji imaju srčane bolesti preporučuje se uzimanje Aspirina u malim količinama (oko 75-160 mg dnevno). Ovaj lijek se već dugo koristi u medicini u malim dozama za sprečavanje moždanog udara ili infarkta miokarda, čak i kod ljudi koji ne pate od šećerne bolesti.

Kakav je mehanizam delovanja aspirina?

Aspirin, odnosno acetilsalicilna kiselina, već je dugo poznato po svom protuupalnom i antipiretskom dejstvu. Aspirin se poslednjih decenija preporučuje za prevenciju i lečenje bolesti kardiovaskularnog sistema. Lijek ne dopušta da se trombociti lijepe zajedno - krvne stanice koje doprinose koagulaciji krvi - smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka u krvi. U ljudi s aterosklerotskim vaskularnim promjenama mijenja se njihov unutarnji sloj, endotel, aktivirajući trombociti. Ako su endotelne promjene uzrokovane aterosklerozom ili nakon što su liječnici postavili stent u posudu, aktivnost trombocita stvara dodatni rizik od nastanka krvnih ugrušaka, a prorjeđivanje krvi aspirinom je medicinska profilaksa.

Zašto je aspirin poželjan pacijentima s dijabetesom?

Pacijenti s dijabetesom imaju visoki rizik od kardiovaskularnih bolesti. U usporedbi s osobama bez dijabetesa, imaju vaskularne komplikacije najmanje 2 puta češće. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u bolesnika s dijabetesom. 20% pacijenata s dijabetesom u 7 godina umire od kardiovaskularne bolesti. Treba naglasiti da šećerna bolest tipa 1 s vremenom postaje značajan faktor rizika od ranih bolesti kardiovaskularnog sustava.

Ko treba uzimati drogu svaki dan?

Američko udruženje za dijabetes preporučuje uzimanje malih količina Aspirina svakog dana onim dijabetičarima koji imaju pritužbe na anginu pektoris ili osobama koje su imale moždani udar.

Bilo bi korisno uzimati lijek za osobe sklone razvoju kardiovaskularnih bolesti, na primjer, u vezi s pretilošću, visokim krvnim pritiskom, visokim krvnim lipidima.

Kontraindikacije i nuspojave

Prije uzimanja Aspirina, morate znati o kontraindikacijama kako biste izbjegli negativne posljedice. U kojim je slučajevima upotreba lijeka zabranjena:

  • za bolesti gripa, SARS, malih boginja, ospica,
  • sa bolestima gastrointestinalnog trakta (čir, erozija),
  • djeca mlađa od 15 godina
  • na pozadini bolesti koje karakteriziraju pojačano krvarenje (hemoragična dijateza),
  • tokom trudnoće i dok dojite,
  • s individualnom netolerancijom na komponente lijeka.

Ljekari kažu da je Aspirin siguran lijek, ali ga se ne može konzumirati u velikim količinama, kao ni na preskočenim prijemima.Moguća je nuspojava praćena takvim reakcijama:

Dugi niz godina proučavam problem DIJABETE. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 100%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje cjelokupni trošak lijeka. U Rusiji i zemljama ZND dijabetičari prije 6. jula može primiti lijek - BESPLATNO!

  • porast broja enzima jetre,
  • probavne smetnje (povraćanje, mučnina),
  • vrtoglavica, zujanje u ušima,
  • alergijske reakcije
  • krvarenje.

Da biste izbjegli negativne posljedice i zaštitili tijelo od nuspojava, vrlo je važno pratiti dozu i uzimati lijek, kao što je preporučeno.

Ako se poštuju sva pravila, primjena Aspirina će dati pozitivan rezultat: pacijent će se osjećati bolje, razina šećera u krvi će se normalizirati, a rizik od mogućih komplikacija smanjiti će se.

Važne točke

Svaki pacijent treba shvatiti da, kako biste izbjegli razvoj neugodnih posljedica, trebate ne samo uzimati Aspirin, nadajući se njegovoj ljekovitoj snazi, već i poduzeti takve mjere:

U 47. godini dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Za nekoliko tjedana stekao sam gotovo 15 kg. Stalni umor, pospanost, osjećaj slabosti, vid su počeli sjediti.

Kada sam navršio 55 godina, već sam se ubodao insulinom, sve je bilo jako loše. Bolest se nastavila razvijati, počeli su periodični napadaji, kola hitne pomoći doslovno su me vratila iz sljedećeg svijeta. Sve vrijeme sam mislila da će ovaj put biti posljednji.

Sve se promijenilo kada mi je kćer dozvolila da pročitam jedan članak na internetu. Ne možete zamisliti koliko sam joj zahvalan. Ovaj mi je članak pomogao da se potpuno riješim dijabetesa, navodno neizlječive bolesti. Posljednje 2 godine počeo sam se više seliti, u proljeće i ljeto svaki dan odlazim u zemlju, uzgajam rajčice i prodajem ih na tržištu. Moje tetke su iznenađene kako pratim sve, odakle dolazi toliko snage i energije, još uvijek neće vjerovati da imam 66 godina.

Ko želi živjeti dug, energičan život i zaboraviti zauvijek ovu strašnu bolest, uzmi pet minuta i pročita ovaj članak.

  • smanjuje glukozu u krvi doprinoseći normalizaciji pokazatelja,
  • niži holesterol i masti u krvi,
  • riješite se loših navika (pušenje, piće),
  • pratite krvni pritisak (ne bi trebao biti viši od 130/80).

Često osobe sa šećernom bolešću mogu imati vrlo „ljepljive“ trombocite, što može dovesti do brze koagulacije krvi, a to je bogato pojavom srčanih bolesti, moždanih udara. Sa začepljenjem krvnih žila i prisustvom kolesterola u plaku, ljepljivi trombociti mogu stvoriti krvni ugrušak, što će kasnije dovesti do srčanog udara.

Aspirin je efikasan lijek koji će smanjiti ljepljivost trombocita u krvi, sprječavajući stvaranje krvnih ugrušaka, razvoj moždanog udara, infarkt miokarda. Zato većina stručnjaka toplo preporučuje konzumiranje Aspirina koji ne izaziva retinopatiju i nema nikakvog efekta na njegovu prisutnost kod pacijenta.

Aspirin je lijek koji preporučuju mnogi stručnjaci za upotrebu kod šećerne bolesti. Vjeruje se da lijek pomaže kod dijabetesa da izbjegne stvaranje krvnih ugrušaka, poboljša srčanu funkciju, izbjegne pojavu kolesteroloških plakova u žilama.

Aspirin - za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti

Zahvaljujući mehanizmu djelovanja, aspirin ne samo da liječi postojeće kardiovaskularne bolesti, već također pomaže u smanjenju njihovog rizika. To dokazuju opsežne studije, koje su u tijeku i sada, uključujući sudjelovanje bolesnika sa šećernom bolešću, ali rezultati tih studija nisu uvijek statistički pouzdani. Na primjer, uzimanje aspirina kod pacijenata s dijabetesom smanjuje i rizik od srčanog i moždanog udara. Međutim, treba se računati s činjenicom da, uz blagotvorno djelovanje, aspirin ima i opasnu nuspojavu: može izazvati rizik od krvarenja. U studijama tokom godine krvarenje se razvija kod 3 od 10.000 ljudi koji su aspirin uzimali profilaktički.

Europske smjernice za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u kliničkoj praksi (Europske smjernice o prevenciji kardiovaskularnih bolesti u kliničkoj praksi, 2012) preporučujem:

  • Pacijenti s dijabetesom ne bi trebali uzimati aspirin kako bi smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, osim ako ne postoje uvjerljivi dokazi da pacijent ima aterosklerotske vaskularne promjene.
  • Uzimanje niskih doza aspirina (75–162 mg) radi smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti racionalno je za odrasle pacijente sa šećernom bolešću i povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti (rizik da pacijent može umreti od kardiovaskularne bolesti u roku od 10 godina je veći od 10%) koji nemaju povećan rizik od krvarenja (pacijent s dijabetesom prethodno nije imao krvarenje u želucu ili crijevima, nije imao peptički čir, a pacijent ne uzima druge lijekove koji povećavaju rizik od krvarenja, na primjer mjere, nesteroidni anti-upalni i bol lijekovima, varfarin).
  • Pacijenti sa šećernom bolešću s niskim rizikom od kardiovaskularnih bolesti ne trebaju uzimati aspirin za primarnu prevenciju, jer rizik od komplikacija uzrokovanih krvarenjem ne prelazi koristi od uzimanja aspirina.

Uzimanje niskih doza aspirina u bolesnika sa šećernom bolešću i prosječnim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, na primjer, mladi pacijenti s jednim ili više faktora rizika ili stariji pacijenti s rizikom od 5-10%.

Acetilsalicilna kiselina u primarnoj prevenciji kod pacijenata sa šećernom bolešću

Veličina problema s kardiovaskularnim bolestima kod pacijenata s dijabetesom nije dvojbena. Ova grupa pokazuje dvostruko povećanje rizika od kardiovaskularnih događaja u poređenju s pacijentima bez dijabetesa iste dobi i pola.

68% smrtnih slučajeva kod pacijenata s dijabetesom starijih od 65 godina posljedica je koronarne bolesti srca, a 16% zbog moždanog udara. Pojačana kardiovaskularna tromboza, povećana reaktivnost trombocita ili progresija endotelne disfunkcije mogu biti mehanizmi za povećanje kardiovaskularnog rizika kod šećerne bolesti.

Povećani rizik od kardiovaskularnih događaja i smrti u bolesnika s dijabetesom doprinosi značajnom interesu za utvrđivanjem efikasnih načina za njegovo smanjivanje. Acetilsalicilna kiselina (ASA) pokazala se efikasnom u smanjenju kardiovaskularnog morbiditeta i smrtnosti kod visoko rizičnih bolesnika sa infarktom miokarda i moždanim udarom (sekundarna prevencija).

ASA u malim dozama (75–162 mg / dan) preporučuje se pacijentima sa 10-godišnjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti

Odredite rizik od bolesti srca!

Visok rizik od kardiovaskularnih bolesti određuju sledeći faktori:

  • dob: preko 50 za muškarce, preko 60 za žene,
  • pušenje
  • visok krvni pritisak
  • povišeni lipidi u krvi
  • mikroalbuminurija,
  • kardiovaskularne bolesti (srčani udar, moždani udar, iznenadna smrt) kod članova porodice u ranoj dobi.

Preciznije, rizik od kardiovaskularnih bolesti možete odrediti tablicom ili pomoću kalkulatora dostupnog na Internetu.

Koji lijekovi s aspirinom imaju manji učinak na želudac?

Aspirin, tačnije acetilsalicilna kiselina, dostupan je u različitim doznim oblicima: kako u tabletama sa posebnom oblogom, topivim u tankom crijevu (ne u želucu!), Tako i s dodatkom magnezijumovog oksida. Međutim, aspirin ne utječe direktno na želudačnu sluznicu, već djeluje nakon što se aktivna tvar apsorbira u krv.

Aspirin - samo prema propisu liječnika, nakon pažljivog i redovnog praćenja!

Za prevenciju kardiovaskularnih bolesti treba uzimati aspirin duže vrijeme, ponekad stalno. Razlog za to je život trombocita: krv se kontinuirano obnavlja, pa se aspirin mora uzimati kontinuirano. Pacijenti s dijabetesom koji dugo uzimaju aspirin trebali bi redovito vršiti krvni test i konzultirati se s obiteljskim liječnikom, kardiologom ili endokrinologom barem jednom u šest mjeseci, čak i ako nema pritužbi. Hitno ljekarsko savjetovanje neophodno je na početku neobjašnjivog krvarenja, za žene - također s predugim menstrualnim krvarenjem, kao i brzom pojavom modrica.

Tabela. Rizik od smrti zbog kardiovaskularne bolesti 10 godina

Pogledajte video: Upala jednjaka Ezofagitis (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar