Mogu li napraviti operaciju dijabetesa tipa 2?

Popularni članci na temu: operacije s dijabetesom

Posljednjih godina problem kardiovaskularnih bolesti u bolesnika sa dijabetesom tipa 2 postao je jedan od najneuvremenijih u javnom zdravstvu.

Većina bolesnika sa šećernom bolešću (više od 90%) pati od dijabetesa tipa 2. Poznato je da su vodeći uzrok njihove smrtnosti kardiovaskularne katastrofe i prije svega koronarna bolest srca (infarkt miokarda). Trenutno.

Ne tako davno dijabetes i trudnoća smatrani su gotovo nespojivim pojmovima. Izuzetno je teško bilo ženi s dijabetesom da rodi i rodi dijete, a da ne spominjemo činjenicu da se beba iz takve trudnoće rijetko rodila zdrava.

Epidemiologija Epidemiologija sekundarnog dijabetesa melitusa (DM) u patologiji gušterače (gušterače), posebno u pankreatitisu, nije dobro shvaćena. Ovo je prije svega zbog složenosti dijagnoze hroničnog pankreatitisa (CP) kao takvog.

Hirurška patologija poput same hirurške traume praćena je povećanom potrebom za inzulinom što, sa svoje strane, dovodi do brze dekompenzacije dijabetesa.

Prema većini učesnika naučno-praktične konferencije „Hronična arterijska insuficijencija u bolesnika sa šećernom bolešću“, održane od 29. do 30. aprila 2003. u Jalti, generalni sponzor je kompanija.

Dijabetes melitus - danas se često naziva epidemijam, ali čini nam se da to neće utjecati na nas. I odjednom dlaka na glavi počne ispadati ili koža postane suha i svrbe ... Hoće li proći sama od sebe ili je to već manifestacija dijabetesa? To saznajte čitanjem članka.

Kriteriji za dijagnozu dijabetesa. Indikacije za uporabu testa tolerancije na glukozu, uvjeti za provođenje testa tolerancije na glukozu.

Endokrine bolesti popraćene poremećajima metabolizma rijetko se javljaju izolirano, najčešće s nedostatkom ili viškom jednog ili drugog hormona, pati kardiovaskularni sistem.

Vijesti o temi: operacije s dijabetesom

Kod pacijenata s dijabetesom, prekomjernom težinom i podvrgnutih operacijama na stomaku kako bi ga smanjili, primijećena je normalizacija razine šećera u krvi mnogo prije nego što je njihova težina značajno pala

Srce i krvni sudovi pate od monstruozne težine kod pretilih pacijenata, ali dijabetes tipa 2 nije neuobičajeno kod takvih bolesnika. A naučnici su otkrili da se nakon barijatrijske operacije razina glukoze u krvi normalizira bez uzimanja lijekova.

Metode bariatrične hirurgije razvijene su prije svega za osiguravanje brzog gubitka težine kod pacijenata s ozbiljnom pretilošću. I tek sada, ljekari su otkrili da takve operacije ublažavaju dijabetes.

U posljednje dvije decenije dvadesetog stoljeća u operaciji se pojavio potpuno novi smjer - operacije smanjenja stomaka, koje su osigurale prilično brzo mršavljenje. Međutim, naučnici se i dalje svađaju oko trajanja ovog efekta.

Američki ljekari tvrde da su dobili podatke o uvjerljivoj prednosti hirurške obilazljivosti koronarnih arterija u liječenju koronarne srčane bolesti, težine dijabetesa, u usporedbi s balonskom angioplastikom i stentiranjem.

Operišući teško ozlijeđenog vojnika direktno na bojnom polju u Afganistanu, američki vojni kirurzi spasili su mu život, ali bili su prisiljeni gotovo potpuno ukloniti gušteraču, što je nesrećnu osobu na cijeli život osudilo na dijabetes tipa 1. Međutim, ubrzo su, već u SAD-u, u bolnici pacijenti uspjeli presaditi pacijentu stanice otočića Langerhansove njegove vlastite gušterače. Sada vojnik više nije u opasnosti od dijabetesa, a operacija koju su hirurzi izmislili u pokretu - improvizirana transplantacija - uskoro bi mogla postati nova metoda liječenja dijabetesa.

Sistem za kontinuirano nadgledanje nivoa glukoze u krvi pomoći će trudnicama koje pate od dijabetesa melitusa da izbjegnu komplikacije

Biopsija kosti može pomoći ljekarima da donesu pravi izbor antibiotika za liječenje dijabetičkih infekcija stopala. To će omogućiti pacijentima da izbjegnu hirurško liječenje.

Sjemenke mliječnog čička se od davnina koriste u narodnoj medicini za liječenje bolesti jetre i žučnog mjehura. I njemački naučnici otkrili su nova terapijska svojstva sastojaka sjemenki mlijeka čička, koji su se pokazali efikasnima u tumorima hipofize.

Hirurške operacije za dijabetes melitus: indikacije, priprema i period rehabilitacije

Dijabetes je pravi problem kod nekoga tko je bolestan.

Dijabetes dovodi do nedostatka inzulina, uslijed čega dolazi do poremećaja metabolizma, oštećenja krvnih žila, nefropatije, patoloških promjena u organima i tkivima.

Kada liječnici izvještavaju zašto se ne smije raditi operacija dijabetesa, često se navodi da je proces zarade sporiji i duži zbog bolesti. Regeneracija tkiva igra ključnu ulogu u tome koliko će postupak biti uspešan, pa neki radije ne rizikuju. Međutim, to ne znači da pacijenta s dijabetesom uopće ne treba operirati.

Postoje slučajevi kada ne možete bez njega, a iskusni stručnjaci čine sve što je moguće kako bi zaštitili svog pacijenta prije složenog postupka. U tom slučaju morate točno znati uvjete pod kojima se operacija može izvesti, sve faktore koji utječu i, naravno, značajke pripreme za postupak .ads-pc-2

Dijabetesna hirurgija

Naravno, i oni koji pate od dijabetesa, kao i svi mi, također mogu biti izloženi riziku od operacije.U životu postoje različite okolnosti i, u nekim slučajevima, operacija je jedina opcija.

Liječnici obično upozoravaju da je kod dijabetesa rizik od mogućih komplikacija mnogo veći.

Pacijenti nehotice razmišljaju o tome da li bi operacija dijabetesa ili bez njih bila puno razumnija? U nekim se situacijama preporučuje suzdržati od operacije, dok druge ne. U tom slučaju pacijent mora biti vrlo pažljivo pripremljen za nadolazeći postupak.

Priprema za operaciju

Operacija za dijabetes nije lak zadatak. Morate se ozbiljno pripremiti ne samo za bolesnika s dijabetesom, već i za same ljekare.

Ako se u slučaju malih kirurških zahvata, poput uklanjanja uraslog nokta, otvaranja apscesa ili potrebe uklanjanja ateroma, postupak može izvesti ambulantno, tada se u slučaju bolesnika s dijabetesom operacija izvodi strogo u kirurškoj bolnici kako bi se maksimalno otklonile sve moguće negativne posljedice.

Prije svega, potrebno je provesti test na šećer kako bi bili sigurni da rizik od kirurške intervencije nije previsok, a pacijent ima sve šanse preživjeti postupak i oporaviti se od njega.

Glavni uvjet bilo koje operacije je postizanje kompenzacije za dijabetes:

  • ako će se izvršiti manja operacija, pacijent se ne ubrizgava u inzulin,
  • u slučaju ozbiljne planirane operacije, uključujući otvaranje šupljine, pacijenta se nužno prebacuje na injekciju. Doktor propisuje 3-4 puta primjenu lijeka,
  • također treba imati na umu da je nakon operacije nemoguće otkazati doze inzulina, jer se u protivnom povećava rizik od komplikacija,
  • ako je potrebna opća anestezija, pacijent prima polovinu jutarnje doze inzulina.

Jedina kontraindikacija za postupak koji se nikada ne krši je dijabetička koma. U ovom slučaju niti jedan hirurg neće pristati na operaciju, a sve snage ljekara usmjerit će se za što brže uklanjanje pacijenta iz opasnog stanja. Nakon što se opće stanje normalizira, postupak se može ponovo imenovati.

Prije operacije, preporučuje se:

  • značajno smanjiti unos kalorija,
  • jesti hranu do šest puta dnevno u malim porcijama,
  • ne jesti šećere, zasićene masti,
  • značajno smanjiti upotrebu hrane koja sadrži holesterol,
  • konzumirati hranu koja sadrži dijetalna vlakna,
  • ne pijte alkohol ni pod kojim okolnostima,
  • provjeriti oštećen metabolizam masti i po potrebi izvršiti korekciju,
  • kontrolirajte krvni tlak, po potrebi prilagodite.

Verovatnoća da će postupak biti uspješan povećava se, podložno pripremnim mjerama prije operacije. Pažljivo praćenje pacijenta omogućava povoljan prolazak postoperativnog perioda, što je takođe važno.

Plastična hirurgija

Ponekad su okolnosti takve da postoji potreba ili želja da se koriste uslugama plastičnog hirurga.

Razlozi mogu biti različiti: ispravljanje ozbiljnog nedostatka ili želja da se promijeni izgled.

Takvi postupci se ne mogu uvijek provesti kod osoba bez šećerne bolesti, a oni koji pate od nje poseban su slučaj. Postavlja se pitanje: je li moguće plastičnu operaciju dijabetesa?

Najvjerovatnije će ljekari preporučiti da se suzdrže od operacije. Dijabetes je kontraindikacija za mnoge plastične manipulacije, budući da doktori nisu voljni preuzeti takav rizik. Morate ozbiljno razmisliti da li je pacijent spreman žrtvovati sigurnost radi ljepote.

Međutim, neki plastični kirurzi pristaju na operaciju, pod uvjetom da je napravljena dovoljno dobra kompenzacija za dijabetes. A ako se nakon provođenja svih potrebnih studija može potvrditi da su prognoze ohrabrujuće, tada će postupak omogućiti provođenje. Općenito, glavni razlog odbijanja plastične hirurgije nije u dijabetesu već u razini šećera u krvi.

Pre nego što se bavite plastičnom hirurgijom, hirurg će vas uputiti na sprovođenje niza studija:

  • endokrinološka istraživanja,
  • pregled od strane terapeuta
  • pregled oftalmologa,
  • biohemijski test krvi,
  • analiza krvi i urina na prisustvo ketonskih tela (njihovo prisustvo je pokazatelj da metabolizam ne ide ispravno),
  • istraživanje koncentracije hemoglobina,
  • analiza koagulacije krvi.

Ako se sva ispitivanja provode i analiziraju u granicama normale, tada će endokrinolog izdati dozvolu za postupak. Ako se dijabetes ne nadoknadi, onda posljedice operacije mogu biti vrlo katastrofalne.

Ako se još uvijek morate odlučiti na hiruršku intervenciju, vrijedi provesti što detaljnije istraživanje kako biste se zaštitili i doprinijeli boljim rezultatima. Ovako ili onako, svaka operacija je zaseban slučaj i zahtijevaju prethodno savjetovanje i istraživanje.

Apel iskusnom stručnjaku pomoći će vam da otkrijete sve značajke postupka i popis testova koji moraju proći da bi se razumjelo je li operacija dopuštena u određenom slučaju.

Ako liječnik pristane na operaciju bez prethodnog istraživanja, trebalo bi ozbiljno razmisliti o tome koliko je kvalificiran specijalista ako ne uzme u obzir mnogo važnih aspekata. Budnost u takvim stvarima može biti ključni faktor u tome da li osoba preživi postupak i ide li sve dobro.

Postoperativni period

Ovaj period načelno vrlo pažljivo nadgledaju ljekari, jer o njemu ovisi čitav dalji ishod. Za dijabetičare postoperativno promatranje igra veoma važnu ulogu.

oglasi-pc-4Period rehabilitacije u pravilu uzima u obzir sljedeće važne faktore:

  • Ni u kojem slučaju se ne smije povlačiti inzulin. Nakon 6 dana pacijent se vraća uobičajenom režimu inzulina,
  • svakodnevna kontrola mokraće radi sprečavanja pojave acetona,
  • provjera izlječenja i odsustva upale,
  • satna kontrola šećera.

Da li je moguće zbog dijabetesa raditi plastične operacije, saznali smo. A kako prolaze pogledajte u ovom videu:

Mogu li i mogu li uraditi operaciju dijabetesa? - Da, međutim, moraju se uzeti u obzir mnogi faktori: zdravstveno stanje, šećer u krvi, koliko je bolest kompenzirana i mnogi drugi.

Hirurška intervencija zahtijeva temeljita istraživanja i odgovoran pristup poslu. Iskusan, kvalificiran stručnjak koji zna svoj posao u ovom je slučaju neophodan.

I on će, kao nijedan drugi, moći pravilno pripremiti pacijenta za nadolazeći postupak i uputiti šta i kako treba biti.

Prihvatljive operacije za dijabetes, moguće komplikacije i rizike

Prisutnost šećerne bolesti otežava tijek postoperativnog perioda, ali nije kontraindikacija za hirurško liječenje. Glavni kriterij za odabir pacijenata je stupanj nadoknade bolesti. O tome koje se operacije mogu, a što ne mogu izvesti za dijabetes, pročitajte u našem članku.

Purulentno-upalne bolesti

Značajke tijeka dijabetes melitusa dovode do učestale pojave kod pacijenata gnojnih procesa - kičme, karbukula, apscesa mekih tkiva. To se događa zbog niskog nivoa imunološkog sistema, nedovoljne prehrane tkiva, oštećenja krvnih žila.

Značajka liječenja takvih bolesti je potreba za hirurškim zahvatom. Čak i minimalne intervencije za dijabetes (otvaranje apscesa, panaritijuma, iznenađenje uraslog nokta) mogu dovesti do širenja infekcije, stvaranja čira na produženo zacjeljivanje.

Dijabetičarima je prikazana antibiotska terapija lijekovima širokog spektra uz obaveznu potvrdu izlječenja primjenom kulture rane i pretragom krvi.

Preporučujemo čitanje članka o kombinaciji holecistitisa i dijabetesa. Od nje ćete naučiti o uzrocima kolecistitisa kod dijabetesa, simptomima bolesti kao i dijagnozi žučnih mjehura i liječenju holecistitisa kod dijabetesa.

I ovdje je više o katarakti kod dijabetesa.

Uz kataraktu i retinopatiju

Smanjenje oštrine vida uzrokovano zamućivanjem sočiva često se nalazi kod pacijenata s dijabetesom. Prikazuje operaciju njegovog ultrazvučnog uništavanja (fakoemulzifikacija) sa zamjenom sočiva. Hirurško liječenje propisano je što je prije moguće, jer katarakta kod dijabetičara brzo napreduje.

Zbog promjena u žilama fundusa može doći do žarišnog krvarenja u mrežnicu i može doći do intenzivnog razvoja novih slabih arterija. Smanjuju transparentnost optičkih medija.

U težim slučajevima, sa kompliciranom retinopatijom, dolazi do odvajanja mrežnice. U takvim je slučajevima potrebna operacija vitrektomije (uklanjanje staklastog stakla).

To uključuje cauterizaciju krvnih žila, fiksaciju mrežnice, vađenje krvi.

Rekonstruktivna vaskularna hirurgija

Najozbiljnija komplikacija dijabetesa, koja zahtijeva operaciju, je oštećenje donjih ekstremiteta. U naprednim slučajevima, zastoj cirkulacije dovodi do gangrene, potrebe za amputacijom.

Ako se proces ne može zaustaviti, vrši se visoki rez na nivou kuka.

Kako bi se noga što više očuvala i stvorili uslovi za uspješnu protetiku, propisane su rekonstruktivne hirurške intervencije:

  • uklanjanje aterosklerotskog plaka (endarterektomija),
  • angioplastika (uvođenje balona koji se širi i postavljanje stenta),
  • stvaranje obilaznog puta krvotoka pomoću transplantacije vena (bajpas operacija),
  • kombinovane metode.

Potreba za angioplastikom i ranžiranjem javlja se i kod akutnih poremećaja cirkulacije u miokardu, mozgu.

Iako je potreba za revaskularizacijom (obnavljanjem protoka krvi) prilično velika, ove operacije se u praksi rijetko propisuju.

Njihovi dugoročni rezultati kod dijabetičara znatno su lošiji zbog povećane sklonosti trombozi, raširenog oštećenja arterija i manjih žila i dugog perioda oporavka.

Ako odaberete metodu hirurškog liječenja krvnih žila, važno je postići održivu kompenzaciju za dijabetes. Nakon operacije propisani su antitrombotski lijekovi (Aspirin, Warfarin, Plavix).

Neophodna je dijeta sa oštrim ograničenjem životinjskih masti i šećera, lijekovi za snižavanje holesterola (Krestor, Atoris, Ezetrol).

Za pacijente je važno da normaliziraju tjelesnu težinu, odustanu od pušenja i alkohola, te da se svakodnevno uključe u vježbe fizioterapije.

Ortopedska pomoć na zglobovima

Zamjena kukova je indicirana za tešku artrozu, posljedice prijeloma vrata femura. Propisan je ako je nemoguće ublažiti bol i poboljšati pokretljivost medicinskim metodama i fizioterapijom. Ova operacija zahtijeva dubok i prilično opsežan rez.

Kod dijabetičara, čak i površne rane koje dugo zacjeljuju, funkcije ovih spojeva nisu potpuno obnovljene. Uz ortopedsku korekciju često se javljaju suppuration, reakcija odbacivanja, nestabilno fiksiranje proteze, dislokacije. Potrebna je masivna antibakterijska terapija i stroga kontrola šećera u krvi.

Zamena kukova

Moguće komplikacije nakon operacije

Pored verovatnoće zajedničkih komplikacija - krvarenja, nedoslednosti šavova i divergencije ivica rana, upale tkiva u području operacije odn. za pacijente sa dijabetesom su karakteristični:

  • akutna koronarna ili srčana insuficijencija (srčani udar, plućni edem, kardiogeni šok),
  • jak poremećaj ritma,
  • zatajenje bubrega
  • nagli pad šećera u krvi - hipoglikemijska koma.

Nastaju zbog reakcije na anesteziju, gubitak krvi. Mogu se pojaviti kako tokom same operacije, tako i prvih dana nakon njenog završetka.

U ranom postoperativnom periodu postoje:

  • upala pluća
  • gnojna rana sa širenjem mikroba kroz krvotok,
  • trovanje krvi (sepsa),
  • urinarne infekcije.

Razlog učestalog razvoja komplikacija je promjena u vaskulaturi kod dijabetičara (makro- i mikroangiopatija), smanjenje funkcionalne rezerve (sigurnosna granica) u srcu, plućima, jetri i bubrezima.

Uz produženi odmor u krevetu, na pozadini slabog protoka krvi u nogama i povećanog stvaranja krvnih ugrušaka, pojavljuje se duboka venska tromboza. Napredovanjem tromba duž vaskularnog kreveta dolazi do blokade grana plućne arterije. Plućna tromboembolija je opasna po život bolest.

Poremećaj protoka krvi sa mikroangiopatijom

Dijabetička autonomna neuropatija (oštećenje živčanih vlakana organa) dovodi do slabljenja mišića mokraćnog mjehura i crijeva. To može prijetiti zaustavljanjem izlučivanja urina, crijevnom opstrukcijom.

Korekcija glukoze

Preporučuje se hrana sa strogim ograničenjem jednostavnih ugljikohidrata (šećer, proizvodi od brašna, slatko voće), masna, visokokalorična hrana i hrana s kolesterolom (meso, uzgajališta, priručna hrana).

Zabranjeni alkohol. Potrebno je postići pokazatelje šećera u krvi blizu normalnih.

U težim slučajevima bolesti dovoljno je da njeno izlučivanje mokraćom ne pređe 5% ukupne doze ugljikohidrata uzetih dnevno.

Kod dijabetesa tipa 2, insulin se može dodati pored tableta. Ako se planira opsežna intervencija, tada se za 3 dana svi pacijenti prebacuju na često frakcijsko davanje inzulina do 4-5 puta dnevno. Ciljevi - 4,4-6 mmol / L glukoze u krvi.

Stimulacija bubrežne funkcije

Za zaštitu bubrežnog tkiva kod dijabetesa koriste se inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (Kapoten, Hartil).

Uz njihovu pomoć postižu stabilno održavanje normalnog krvnog pritiska unutar glomerula bubrega i smanjuju gubitak proteina. Indicirani su za nefropatiju čak i u odsustvu hipertenzije.

Za smanjenje propusnosti bubrežnih kapilara koristi se Wessel-Douay F. Dijeta ograničava sol na 5 g dnevno.

Liječenje polineuropatije

Da bi poboljšali funkcionisanje nervnog sistema koristi se tioktična kiselina (Tiogamma, Espa-lipon). Ovi lijekovi sprečavaju:

  • kršenje vaskularnog tonusa, nesvjestica pri promjeni položaja tijela,
  • oštre fluktuacije krvnog pritiska,
  • smanjenje kontraktilnosti miokarda,
  • atonija (mišićna slabost) mokraćnog mjehura, crijeva, skeletnih mišića.

Terapija dijabetesa nakon operacije

Ako je pacijentu propisana opća anestezija, tada se 10-15 minuta prije njega daje pola doze jutarnjeg inzulina, a nakon 30 minuta - 20 ml 20% glukoze intravenski. Tokom i nakon operacije, pacijent je pod kapalicom sa 5% glukoze. Svaka 2 sata određuje se glukoza u krvi, vrši se ubrizgavanje hormona u skladu s njegovim pokazateljima.

Nakon što samohrana postane moguća, prelaze na supkutanu primjenu hormona. Da bi se odredila doza, izračunava se količina ugljenih hidrata u hrani. Uobičajeno su kratkodjelujuće injekcije propisane 2-3 puta u prva dva dana.

Za 3-5 dana, pod uvjetom zadovoljavajućeg stanja i standardne prehrane, moguće je vratiti se u uobičajenu shemu. Za terapiju inzulinom koristi se kombinacija dugog i kratkog lijeka. Za dijabetes tipa 2, uzimanje tableta za snižavanje nivoa šećera može se obaviti za otprilike mjesec dana. Kriterij za otkazivanje injekcija je potpuno zacjeljivanje rana, odsutnost suppuracije, normalizacija razine šećera.

Izbor anestezije protiv dijabetesa

Prilikom provođenja opće anestezije plaše se smanjenja glukoze i oštrog pada pritiska. Stoga je neposredno prije operacije moguće umjereno povećanje pokazatelja. Upotreba etera i fluorotana se ne preporučuje, a droperidol, natrijum oksibutirat i morfij imaju minimalan negativan utjecaj na metabolizam ugljikohidrata.

Najčešće se koristi intravenska anestezija u kombinaciji sa lokalnim lijekovima protiv bolova. Posljednja skupina lijekova može se nadopuniti antipsihoticima u malim operacijama.

Hirurško liječenje zdjeličnih organa (na primjer, u ginekologiji) izvodi se uvođenjem anestetika u cerebrospinalnu tekućinu (spinalna, epiduralna anestezija).

Kako zarađuju rane nakon

Uz dijabetes, zarastanje rana jedan je od najozbiljnijih problema. Ponekad se proces proteže na 1-2 mjeseca. Dugotrajno vraćanje integriteta tkiva je češće uz prisustvo dodatnih faktora rizika:

  • starijih bolesnika
  • neadekvatna prehrana i preporuke za liječenje dijabetesa prije operacije,
  • smanjen protok krvi u žilama (angiopatija),
  • gojaznost
  • nizak imunitet
  • hitna hirurška operacija (bez pripreme),
  • rano smanjenje doze inzulina ili njegovo povlačenje.

Rane ne samo da dugo zacjeljuju, već mogu i nabubriti s nastankom apscesa (apscesa) ili flegmona (ekstenzivno zbijanje), krvarenja, divergencija šava i uništavanja okolnih tkiva (nekroza), mogući su trofični čir.

Za podsticanje izlečenja propisano je:

  • intenzivnija terapija inzulinom,
  • unošenje proteinskih mešavina u kapaljku, Actovegin,
  • stimulansi mikrocirkulacije - Trental, Ditsinon,
  • čišćenje enzima - Trippsin, Himotripsin,
  • kasnije uklanjanje uboda - 12-14 dana,
  • antibiotici širokog spektra.

Prehrana i oporavak pacijenta

Prvih dana nakon trbušne operacije, prehrana se provodi uvođenjem posebnih hranljivih mješavina dijabetičara - Diazon, Nutricomp Diabetes. Tada se preporučuje polutečna i pire hrana:

  • povrtna supa
  • kaša
  • povrće, meso, riblji pire ili sufle,
  • kefir s malo masti, skutni sir nježne konzistencije,
  • pire od pečene jabuke,
  • parni omlet,
  • infuzija šipak
  • sok bez šećera
  • žele sa stevijom.

Njima se može dodati ne više od 50-100 g krekera, žličica putera. Prije uvođenja inzulina morate precizno odrediti količinu ugljikohidrata po jedinicama hljeba i šećera u krvi. Ovo će pomoći izračunati potrebnu dozu hormona.

Preporučujemo čitanje članka o sumnji na dijabetes. Od njega ćete naučiti o tome što uzrokuje sumnju na dijabetes, šta učiniti ako dijete posumnja u dijabetes, a takođe i o dijeti.

I ovdje je više o liječenju dijabetičkog stopala.

Terapija lijekovima (pored inzulina) uključuje lijekove protiv bolova (Ketanov, Tramadol, Nalbufin), antibiotike, otopine za korekciju razine elemenata u tragovima, vaskularne agense. Da bi poboljšali čišćenje organizma propisani su plazmafereza, hemosorpcija, ultraljubičasto ili lasersko zračenje krvi.

Operacije protiv dijabetesa podložne su kompenzaciji njegovih pokazatelja. Na planirani način pacijenti se često operišu zbog specifičnih komplikacija dijabetesa - katarakte, retinopatije i vaskularnih bolesti.

Hirurgiji prethodi priprema. Zbog poremećaja metabolizma i cirkulacije dijabetičari često imaju komplikacije postoperativnog perioda. Jedna od njih je slabo zarastanje rana. Za prevenciju i liječenje propisana je intenzivnija terapija inzulinom, dijeta, antibiotici i drugi lijekovi kada je to naznačeno.

Pogledajte video o kozmetičkim procedurama za dijabetes:

Da li je moguće uraditi operaciju za dijabetes

Svaka osoba u svom životu možda se suočila s potrebom hirurške intervencije. Među dijabetičarima, prema statistici, svaka sekunda se suočava s tim. Statistički podaci o dijabetesu nisu sretni: incidencija raste i svakih 10 ljudi u Rusiji već pati od ove bolesti.

Priroda problema

Ono što je strašno nije sama po sebi patologija, već njezine posljedice i onaj težak način života koji nastaje u ovom slučaju.

Sam dijabetes ne može biti kontraindikacija za provođenje, ali je potrebna posebna priprema takvog pacijenta za hiruršku intervenciju. To se odnosi na samog pacijenta i osoblje.

Hitne intervencije provode se, naravno, iz zdravstvenih razloga, ali s planiranim, pacijent mora biti spreman.

Štoviše, čitavo razdoblje prije, za vrijeme i nakon operacije dijabetes melitusa znatno se razlikuje od one u zdravih ljudi. Rizik je da se izliječenje dijabetičara događa poteškoćama i mnogo sporije, često uzrokujući niz komplikacija.

Šta je potrebno za pripremu dijabetičara?

Hirurgija se uvijek radi kod dijabetesa, ali pod određenim uvjetima, od kojih je glavno kompenzacija stanja bolesti. Bez toga planirane intervencije neće biti provedene. Ne tiče se hitnih stanja u operaciji.

Svaka priprema započinje merenjem glikemije. Jedina apsolutna kontraindikacija za bilo koju vrstu operacije je stanje dijabetičke kome. Tada se pacijent prethodno povuče iz ovog stanja.

S kompenziranim dijabetesom i malim obimom operacija, ako pacijent dobije PRSP, prijelaz na inzulin tokom intervencije nije potreban.

Malom operacijom s lokalnom anestezijom i propisivanjem inzulina koji je već prije toga, režim inzulina se ne mijenja.

Ujutro mu daju inzulin, doručkuje i odvodi u operacijsku salu, a 2 sata nakon toga ručak je dozvoljen. Uz ozbiljne planirane i trbušne manipulacije, bez obzira na propisani tretman prije hospitalizacije, pacijent se uvijek prebacuje na injekcije inzulina po svim pravilima njegovog imenovanja.

Uobičajeno, inzulin se počinje davati 3-4 puta dnevno, a kod težih nestabilnih oblika dijabetesa 5 puta. Inzulin se daje na jednostavan, srednje djelotvoran, ne produžen način. Istovremeno je kontrola glikemije i glukozurije tijekom dana obavezna.

Dugotrajno se ne upotrebljava, jer je nemoguće precizno kontrolirati glikemiju i dozu hormona tokom operacije i tokom perioda rehabilitacije. Ako pacijent primi biguanide, otkazuje se sa inzulinom.

To se radi kako bi se isključio razvoj acidoze. U istu svrhu, nakon operacije uvijek se propisuje dijeta: teško alkalno piće, ograničavanje ili isključenje zasićenih masti, alkohola i bilo kakvih šećera, proizvoda koji sadrže holesterol.

Kalorija je smanjena, unos se razgrađuje do 6 puta dnevno, vlakna su obavezna u ishrani. Veoma velika pažnja treba posvetiti hemodinamičkim parametrima u vezi s povećanom mogućnošću razvoja MI.

Podmukla situacija je da se kod dijabetičara često razvija bez svog bolnog oblika. Kriteriji za spremnost za operaciju: norma šećera u krvi, kod bolesnika s dugotrajnom bolešću - ne viša od 10 mmol / l, nedostatak znakova ketoacidoze i glukozurije, aceton u urinu, normalizacija krvnog tlaka.

Značajke anestezije kod dijabetičara

Dijabetičari ne podnose smanjenje krvnog pritiska, pa je neophodno praćenje. Anestezija je kod takvih bolesnika bolje koristiti višekomponentnom, dok nema rizika od hiperglikemije. Pacijenti takvu anesteziju najbolje podnose.

Kod velikih trbušnih operacija koje se izvode pod općom anestezijom, kada se obroci isključuju i nakon i prije operacije, otprilike ½ jutarnje doze inzulina daje se prije operacije.

Pola sata nakon toga, 20–40 ml 40% -tne otopine glukoze daje se intravenski, nakon čega slijedi konstantna kap po kap 5% -tna otopina glukoze. Zatim se doza inzulina i dekstroze podešava u skladu s nivoom glikemije i glukozurije, što se određuje satno ako trajanje operacije prelazi 2 sata.

U hitnim operacijama hitno se provjerava šećer u krvi, teško je održavati režim inzulina, uspostavlja se razinom šećera u krvi i urinu, i to točno tijekom operacije, provjeravajući je na sat ako je trajanje operacije veće od 2 sata.

Ako se prvo otkrije dijabetes, utvrđuje se osjetljivost pacijenta na inzulin. Dekompenzacijom dijabetesa sa simptomima ketoacidoze u hitnim operacijama poduzimaju se mjere za njegovo uklanjanje. Planirano - operacija se odlaže.

Uz opštu anesteziju, metabolički stres nastaje u tijelu bilo koje osobe, a potreba za inzulinom raste. Potrebno je postići stabilno stanje, stoga se inzulin može davati 2-6 puta dnevno.

Česte kirurške patologije kod dijabetičara

Operacija pankreasa se izvodi ako su druge vrste liječenja neefikasne ili nemoguće.

Indikacije: prijetnja životu pacijenta uslijed oštrog poremećaja metabolizma, ozbiljnih komplikacija dijabetesa, nema rezultata konzervativnog liječenja, ne možete učiniti sc injekciju inzulina.

Ako ne postoje popratne patologije, nakon jednog dana operirani pankreas počinje normalno raditi. Rehabilitacija traje 2 mjeseca.

Oftalmološke operacije

Često s iskustvom bolesti razvijaju se dijabetička retinopatija i katarakta kod dijabetičara - zamagljivanje leće oka. Postoji rizik od potpunog gubitka vida i radikalizam mjera je jedini način da se toga riješite. Sazrevanje katarakte kod dijabetesa ne može se očekivati. Bez radikalne mjere, stopa resorpcije katarakte je vrlo niska.

Za provedbu radikalne mjere moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti: kompenzacija za dijabetes i normalan šećer u krvi, gubitak vida ne veći od 50%, ne postoje suvremene kronične patologije za uspješan ishod.

Bolje je ne odgađati operaciju katarakte i odmah pristati na nju, jer ona napreduje s razvojem potpune sljepoće kada se pojavi dijabetička retinopatija.

Katarakte se ne uklanjaju ako:

  • vid je potpuno izgubljen
  • Dijabetes se ne nadoknađuje,
  • na mrežnici postoje ožiljci,
  • na šarenici postoje neoplazme, postoje upalne bolesti oka.

Postupak se sastoji u fakoemulzifikaciji: laserom ili ultrazvukom. Suština metode: U leći je napravljen 1 mikrorez - proboj kroz koji se leća drobi na gore opisani način.

Drugom punkcijom aspiriraju se fragmenti sočiva. Tada se kroz iste punkcije uvodi umjetna leća, biološka leća. Prednost ove metode je u tome što krvne žile i tkiva nisu oštećeni, nisu potrebni nikakvi šavovi.

Manipulacija se smatra da ambulantno bolničko promatranje nije potrebno. Vid se obnavlja za 1-2 dana.

Korištenje kapi za oči, čak i na početku bolesti, neće riješiti problem, samo je privremeno napredovanje procesa.

Priprema i njeni principi se ne razlikuju od ostalih operacija. Takva operacija kod dijabetes melitusa spada u kategoriju malo traumatičnih. Često se patologija razvija kod mladih pacijenata u radnom dobu, dok se šanse za dobar ishod povećavaju.

Interventni postupak traje od 10 do 30 minuta, primjenjuje se lokalna anestezija, ostanite na klinici najduže jedan dan. Komplikacije su retke. Oftalmolog uvijek usko surađuje s endokrinologom.

Operacija dijabetesa

To uključuje tzv metabolička hirurgija - tj. indikacije za intervenciju hirurga su korekcija metaboličkih poremećaja kod dijabetičara. U takvim slučajevima provodi se "operacija zaobilaženja želuca" - želudac je podijeljen u 2 dijela i tanko crijevo je isključeno.

Ovo je operacija br. 1 kod dijabetesa tipa 2.

Rezultat operacije je normalizacija glikemije, gubitak težine na normalno, nemogućnost prejedanja, jer će hrana odmah ući u ileum, zaobilazeći male.

Metoda se smatra efikasnom, 92% pacijenata više ne uzima PSSP. 78% ima potpuno izbavljenje. Prednosti takvih manipulacija u tome što nisu radikalne provode se laparoskopijom.

Upalni procesi i nuspojave su svedeni na minimum. Nema ožiljaka i period rehabilitacije je skraćen, pacijent se brzo otpušta.

Postoje indikacije za bypass operaciju: dob 30-65 godina, iskustvo inzulina ne smije biti duže od 7 godina, dijabetes iskustvo 30, dijabetes tipa 2.

Provođenje bilo koje operacije za dijabetes zahtijeva visoko kvalificiranog liječnika.

Dijabetes tipa 1: krajnji lijek za dijabetes kako liječiti hirurgiju šećerne bolesti - teško je vjerovati Hirurgija za dijabetičko stopalo: otvaranje apscesa, stentiranje, obilazna operacija

Da li je moguća operacija dijabetesa: aspekti problema

Ljudi koji imaju dijabetes, u jednoj ili drugoj mjeri, podvrgavaju se operaciji. Broj bolesti na koje se može ukazati hirurško liječenje je vrlo velik.

Međutim, osobine pripreme pacijenta s dijabetesom na operaciju, njegov tijek i tijek postoperativnog razdoblja značajno se razlikuju od zdravih ljudi.

Razmotrite karakteristike hirurške intervencije za dijabetes.

Koji su uslovi za operaciju

Imajte na umu da sama bolest nije kontraindikacija za operaciju. Štoviše, u nekim se slučajevima ono provodi u skladu s vitalnom potrebom.

Glavni uslov za uspješnu operaciju je kompenzacija bolesti. I još jedna stvar: čak i najmanji zahvati koje zdravi pacijenti rade ambulantno (na primjer, uklanjanje uraslog nokta ili otvaranje apscesa) treba obaviti samo u kirurškom odjeljenju.

Uz lošu nadoknadu za dijabetes, planirana operacija se ne može izvršiti. Prvo se moraju poduzeti mjere za kompenzaciju dijabetesa. Naravno, to se ne odnosi na slučajeve kada se operacija izvodi prema vitalnim indikacijama.

Apsolutna kontraindikacija za intervenciju je dijabetička koma. U takvim se slučajevima odmah poduzimaju mjere uklanjanja pacijenta iz opasnog stanja. Tek nakon njih može se izvesti operacija.

Priprema pacijenta za operaciju

Glavno je da pacijenti koji su podvrgnuti intervenciji, a što je još hitnije, trebaju test šećera! Pacijenti prije trbušnih intervencija trebaju inzulin. Režim lečenja je standardni.

Tokom dana pacijent mora unositi ovaj lijek tri do četiri puta. U težim slučajevima i s labilnim tokom dijabetesa dozvoljeno je petostruko uzimanje inzulina.

Potrebno je pažljivo nadzirati glukozu u krvi tokom dana.

Nepraktično je koristiti inzulinske pripravke dugotrajnog djelovanja. Dozvoljena je jedna injekcija inzulina srednjeg djelovanja noću. Ovo upozorenje nastaje zbog činjenice da je prije operacije potrebno prilagođavanje doze. I, naravno, morate stalno mjeriti nivo glukoze.

Dijeta je propisana uzimajući u obzir bolest za koju se operacija izvodi. Kako bi se spriječio razvoj acidoze, pacijent je ograničen u mastima. Ako nema kontraindikacija, tada se propisuje velika količina (najbolja je alkalna voda).

Ako je propisana operacija nakon koje pacijentu neće biti dozvoljeno normalno jesti, pola doze inzulina primjenjuje se neposredno prije operacije. Nakon pola sata, morate unijeti otopinu glukoze (20-40 mililitara u koncentraciji od 40%).

Tada se kaplje pet posto otopine glukoze. Anestezija obično doprinosi povećanoj potrebi za inzulinom, tako da morate biti veoma oprezni prilikom pripreme pacijenta prije operacije.

Pročitajte i Značajke upotrebe inzulinske pumpe kod djece

Dijeta prije operacije temelji se na takvim preporukama:

  • smanjeni unos kalorija
  • česti obroci (do šest puta dnevno),
  • isključenje bilo kakvih saharida,
  • ograničenje zasićenih masti
  • ograničenje hrane koja sadrži holesterol,
  • uključivanje u prehranu hrane koja sadrži dijetalna vlakna,
  • isključenje alkohola.

Potrebna je i korekcija hemodinamskih patologija. Doista, pacijenti s ovom bolešću značajno povećavaju rizik od srčanog udara. U bolesnika sa šećernom bolešću nekoliko puta je vjerojatnije da će se pojaviti bezbolna vrsta koronarne srčane bolesti.

Kriteriji za spremnost pacijenta za operativni zahvat su:

  • normalna ili blizu normalne razine glukoze (u bolesnika s dugotrajnom bolešću, takvi pokazatelji ne bi smjeli biti veći od 10 mmol),
  • eliminacija glukozurije (šećera u urinu),
  • eliminacija ketoacidoze,
  • nedostatak acetona u urinu,
  • eliminacija hipertenzije.

Dekompenzirana operacija dijabetesa

Postoje slučajevi kada je potrebno operirati pacijenta u uvjetima nedovoljne nadoknade bolesti. U ovom slučaju operacija je propisana na pozadini mjera usmjerenih na uklanjanje ketoacidoze. To se može postići samo adekvatnom primjenom strogo definiranih doza inzulina. Unošenje alkalija je nepoželjno, jer vodi negativnim posljedicama:

  • porast hipokalemije,
  • unutarćelijska acidoza,
  • manjak kalcijuma u krvi,
  • hipotenzija
  • opasnost od moždanog edema.

Soda bikarbona može se davati samo s kiselom krvnom snagom ispod 7,0. Važno je osigurati adekvatan unos kisika. Propisana je antibiotska terapija, posebno ako je tjelesna temperatura povišena.

Važno je davati inzulin (takođe frakcijski), uz obaveznu kontrolu nivoa šećera. Takođe se daje dugotrajno delujući inzulin, ali svejedno treba održavati kontrolu glikemije.

Hirurgija i nefropatija

Nefropatija je glavni uzrok invaliditeta i smrti pacijenata s dijabetesom. Javlja se uglavnom zbog poremećaja u humoralnoj regulaciji vaskularnog tonusa glomerule. Prije operacije potrebno je što više otkloniti disfunkciju bubrega. Terapeutske mjere uključuju nekoliko točaka.

  1. Korekcija metabolizma ugljikohidrata (mora biti pažljivo povezana s terapijom inzulinom, jer se bubrežna insulinaza potiskuje kako napreduje zatajenje bubrega, a potreba za tim hormonom opada).
  2. Temeljita korekcija i kontrola krvnog pritiska.
  3. Eliminacija glomerularne hipertenzije (propisani su ACE inhibitori).
  4. Dijeta sa ograničenjem životinjskih proteina (za proteinuriju).
  5. Ispravljanje poremećaja metabolizma masti (preporučljivo je izvesti uz upotrebu odgovarajućih lijekova).

Ovakvim mjerama omogućeno je postizanje uspješne operacije i tijeka postoperativnog perioda kod pacijenata s komplikacijama dijabetesa.

Značajke dijabetesne anestezije

Prilikom provođenja anestezije izuzetno je važno kontrolirati razinu glikemije, za svakog pacijenta se odabiru odgovarajući parametri pojedinačno. Ne treba težiti ka njegovoj punoj normalizaciji, jer je hipoglikemija mnogo opasnija od hiperglikemije.

Pročitajte i: Da li je prihvatljivo liječenje dijabetesa tipa 1 narodnim lijekovima

U pozadini moderne anestezije, znakovi smanjenja šećera se izglađuju ili u potpunosti iskrivljavaju.

Konkretno, ne pojavljuju se takve pojave kao što su uznemirenost, koma i konvulzije. Osim toga, tokom anestezije hipoglikemiju je teško razlikovati od neadekvatne anestezije.

Sve ovo upućuje na to da anesteziolog zahtijeva veliko iskustvo i oprez u upravljanju anestezijom.

Općenito govoreći, mogu se razlikovati takve osobine anestezije.

  1. Tijekom operacije mora se primijeniti glukoza s inzulinom, ovisno o težini dijabetesa. Kontrola šećera treba biti konstantna: njegovo povećanje ispravlja se frakcijskim injekcijama inzulina.
  2. Mora se imati na umu da lijekovi za inhalaciju za anesteziju povećavaju glikemiju.
  3. Pacijentu se mogu ubrizgati lijekovi za lokalnu anesteziju: oni blago utječu na glikemiju. Koristi se i intravenska anestezija.
  4. Obavezno nadgledajte adekvatnost anestezije.
  5. Lokalna anestezija može se primijeniti uz kratkotrajnu intervenciju.
  6. Obavezno nadgledajte hemodinamiku: pacijenti ne podnose pad pritiska.
  7. Uz duže intervencije može se koristiti višekomponentna anestezija: najmanje utječe na šećer.

Značajke postoperativnog perioda

Sa dijabetesom u postoperativnom periodu, povlačenje inzulina kod pacijenata koji su ranije primali ovaj hormon je neprihvatljivo! Takva greška prijeti razvoju acidoze kod pacijenta.

U rijetkim je slučajevima moguće održati normalnu razinu glukoze u krvi kod ove kategorije bolesnika. Ali čak i tada, ubrizgavaju im inzulin frakcijski (ne više od 8 jedinica), dva do tri puta dnevno, uvijek sa 5% glukoze.

Potrebno je pažljivo nadzirati dnevnu mokraću zbog rizika od acetona u njoj.

Pod uslovom da se stanje pacijenta stabilizira, a dijabetes nadoknadi, nakon otprilike šest dana (ponekad kasnije), pacijent se prebacuje na uobičajeni (onaj koji je bio prije operacije) režim davanja inzulina. Pacijentima kojima nije dopušteno uzimanje hrane per os u početnom periodu nakon operacije propisana je štedljiva ishrana i injekcije inzulina.

Možete ih prebaciti na lijekove za snižavanje šećera samo ako se rana zacijelila i nema upalnih pojava. I naravno, dijabetes se mora nadoknaditi. Inače su neophodne injekcije insulina.

Ako je intervencija bila hitna, teško je izračunati specifičnu dozu inzulina. Tada se određuje na nivou šećera. Mora se pratiti satno (!). Važno je utvrditi osjetljivost pacijenta na ovaj hormon, pogotovo kada se prvi put otkriva dijabetes.

Dakle, operacija za dijabetes sasvim je moguća. Može se raditi i kod težih oblika dijabetesa - glavna stvar je postići više ili manje odgovarajuće nadoknade. Provođenje operacije zahtijeva veliko iskustvo liječnika i pažljivo praćenje pacijentovog stanja.

Novi standard

AiF: - Jurij Ivanovič, u nedavnoj publikaciji u našem listu govorili ste o velikim izgledima za operaciju u liječenju dijabetesa tipa 2. Da li se nešto promenilo za to vreme?

Yuri Yashkov: - Da, mnogo toga se promenilo. Nabrali smo prilično vlastitog iskustva u korištenju barijatrijskih operacija kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2, od kojih su se mnogi praktično riješili ove ozbiljne bolesti uz pomoć operacije. Napokon, specijalnost „barijatrijska hirurgija“, na kojoj radim skoro 20 godina, nije samo operacija pretilosti, već i metabolički (metabolički) poremećaji, koji su osnova razvoja dijabetesa tipa 2. Hirurške metode korekcije ove bolesti zvanično su priznate i uključene u standarde za liječenje dijabetesa od strane svjetski poznatih uglednih udruženja dijabetologa.

AiF: - Koga uzimate na operaciju?

Yu. Ya: - Kao i do sada, uglavnom se odnosi na pacijente kod kojih je dijabetes tipa 2 kombinovan sa jednim ili drugim stepenom gojaznosti. Ali sada, u usporedbi s prethodnim godinama, ima više ljudi s manje izraženom gojaznošću. Doista, da bi se dijabetes mogao razviti sa svojim opasnim po život komplikacijama, nije potrebno težiti 150-200 kg. Za ljude koji su nasljedno predisponirani za dijabetes tipa 2, često je dovoljno dobiti 90-100 kg. A ako će se istovremeno glavna masna masa koncentrirati u trbušnoj šupljini u obliku zaobljenog ili, kako ga zovu, "pivskog" trbuha - to je dovoljan razlog da počnete kontrolirati sadržaj glukoze u krvi. Kada se dijabetes ne može ispraviti dijetom ili lijekovima, u tim slučajevima moguće je postaviti pitanje upotrebe hirurških metoda.

Nevjerovatno? Očigledno!

„AiF“: - Šta određuje izbor metodologije, kojom ćete spasiti pacijenta koji ima dijabetes od viška kilograma?

Yu. Ya: - Ako je ovo početna faza dijabetesa ili predijabetesa (narušena tolerancija na glukozu), svaka operacija koja može ograničiti unos hrane i smanjiti tjelesnu težinu, može poboljšati situaciju. Ako je pacijent već dugi niz godina imao anamnezu tipa 2 ili ako stalno i ne uvijek efikasno uzima lijekove za snižavanje šećera i, posebno, inzulin, naš će izbor definitivno biti u korist složenijih metoda. Štoviše, vjerojatnost uklanjanja dijabetesa tipa 2 izravno je proporcionalna složenosti operacije. Dakle, nakon previjanja želuca, nadoknade za dijabetes melitus tipa 2 dostiže 56,7% bolesnika, gastroplastika - 79,7%, gastroshuzija - 80,3%, biliopankreasno šantanje - 95,1%.

AiF: - Postoji li šansa nakon kirurškog smanjenja volumena u stomaku da trajno ostavi tablete za snižavanje šećera i ubrizgavanje inzulina?

Yu. Ya: - Postoji! I sasvim stvarno. Stoga se vjerovatnoća postizanja održivog nadomještanja dijabetesa bez ikakvih lijekova za snižavanje šećera, s potpuno besplatnom prehranom, približava 95–100% nakon operacije bilipanankreasne zaobilaznice. Već imamo puno takvih bolesnika, a kad oni, koji već godinama rade na injekcijama i pilulama inzulina, dođu nakon operacije kod svojih lokalnih ljekara s potpunom nadoknadom za dijabetes, jednostavno ne vjeruju u ono što se događa! Ali, na sreću, već prilično dosta endokrinologa je informisano o mogućnostima hirurgije po tom pitanju i pacijente nas šalju. Istovremeno, skepticizam među liječnicima ambulantnog odjela u ovom je problemu i dalje vrlo česti jer se uobičajeno vjeruje da se dijabetes tipa 2 ne može izliječiti.

AiF: - A kakvo je mišljenje poznatih ruskih endokrinologa o ovom pitanju?

Yu. Ya: - Dobro se sjećam događaja prije desetak godina, kada je sam glas ideje o hirurškoj korekciji šećerne bolesti tipa 2 izazvao negativnu reakciju endokrinologa koji su u zemlji bili veoma poštovani. U jednom su trenutku to učinili i naši američki kolege, bariatrični kirurzi.

Posljednjih godina situacija se promijenila: pitanje mogućnosti efikasne hirurške korekcije dijabetesa tipa 2 danas se široko raspravlja na najprestižnijim svjetskim forumima hirurga i endokrinologa, na stranicama specijaliziranih znanstvenih časopisa, u tisku. A Američka udruga za dijabetes započela je 2009. barijatrijsku operaciju u standard za liječenje dijabetesa tipa 2. Nakon toga, da li su naši endokrinolozi i dijabetolozi u pravu zbog toga? Naravno, važno je istražiti zašto takve operacije pomažu pacijentima koji imaju dijabetes, koji mehanizmi razvoja ove bolesti uništava skalpel hirurga i kako milijuni naših sunarodnika koji pate od dijabetesa tipa stvarno mogu učinkovito pomoći. Ima dovoljno posla za sve. Dugo vremena.

Razumna granica

AiF: - Može li operacija pomoći svim pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2?

Yu. Ya: - Nažalost, ne. Ne možete pomoći onima koji su već imali nepovratni dijabetes u obliku teškog infarkta miokarda, širokog udara, zatajenja bubrega, gubitka vida i udova.

Još je nemoguće pomoći mnogim onima koji nemaju sredstva za jako skupe hirurške operacije za liječenje gojaznosti i ne mogu dobiti kvote od države za njihovo provođenje. Također nećemo moći pomoći onim dijabetičarima (a ima ih mnogo) za koje kult hrane, a u suštini ovisnost o hrani, prevladava nad drugim životnim prioritetima. Pa, u rijetkim situacijama kada, zbog smrti beta ćelija, gušterača postane nesposobna da proizvodi inzulin, najvjerovatnije, ove operacije neće pružiti 100% i doživotni efekat.

AiF: - U našem razgovoru uvijek govorimo o dijabetesu tipa 2. Je li moguće na neki način utjecati na tijek dijabetesa tipa 1 primjenom bariatrične hirurgije?

Yu. Ya: - Kod dijabetesa tipa 1 smrt beta stanica pankreasa započinje u pravilu već u mladoj dobi pa su bolesnicima potrebni pripravci inzulina, pa nije uvijek lako dozirati. Uz predoziranje inzulina, pacijenti imaju želju jesti više, a često i počinju dobivati ​​na težini. Ovde možemo računati, na primjer, na ugradnju intragastričnog balona ili na želudačni pojas. Iako se mora shvatiti da nije moguće potpuno otkazati inzulin kod dijabetesa tipa 1. Operacija zaobilaženja o kojoj smo razgovarali u vezi s dijabetesom tipa 2 neprihvatljiva je za dijabetes tipa 1.

Suština problema: šta je razlog uzbuđenja ljekara

Među svim posljedicama dijabetičara koji su bili podvrgnuti operativnoj intervenciji, gnojne i infektivne lezije vodeće su u području operativne ozljede. Zamjena zgloba odnosi se na otvoreni hirurški zahvat i zbog toga izaziva veliku zabrinutost među ortopedima zbog stanja i zarastanja rane na površini u postoperativnom razdoblju.

  • Zbog slabe kapilarne cirkulacije koja je posljedica poremećaja sinteze pankreasa inzulina, dolazi do sporije regeneracije čak i manjih površinskih rana u značajnog dijela osoba s dijabetesom. Hirurška rana ovom intervencijom nije ogrebotina, ali nije dug, već dubok rez dubokih struktura mekog tkiva u zahvaćenu osteoartikularnu regiju. Spora fuzija šavova, koja može biti uzrokovana i oslabljenim imunološkim sistemom, povećava vjerojatnost lokalnog razvoja infekcije, čireva, gnojnog apscesa. S takvim lezijama povećava se rizik od sepse i neuspjeha implantata (odbacivanje, nestabilnost, dislokacija endoproteze itd.).
  • Druga točka: s produljenim tijekom dijabetesa su sudovi i srce patološki promijenjeni, funkcionalne sposobnosti pluća i bubrega su smanjene zbog dugotrajne hiperglikemije. A to nosi dodatne rizike, često izazvane anestezijom. Aritmička kriza, srčani udar, koronarna insuficijencija, asfiksija, pneumonija, tahikardija, progresivno hronično zatajenje bubrega itd. Su sljedeće reakcije koje mogu uslijediti kao odgovor na operaciju. Mogu biti uzrokovane, na primjer, anesteziranim lijekovima ili normalnim gubitkom krvi.
  • U uvjetima anestezije nije isključena pojava hipoglikemije - izuzetno opasnog stanja za život pacijenta, provocirajući komu. Operativni tim trebao bi biti u stanju ne samo da brzo ukloni hipoglikemijski sindrom, već i da razlikuje oštar pad šećera u krvi od drugih problema (moždani udar, predoziranje lijekova itd.). Hiperglikemija ne manje predisponira za štetne učinke (infekcije rana, toksična stanja, oštećenja srca, čirevi na pritisku itd.), I za vrijeme i nakon operacije.
  • U donjim ekstremitetima, čiji zglobovi najčešće zahtevaju protetiku, smanjuje se cirkulacija krvi kod dijabetesa. Ovo može komplicirati postoperativni oporavak trombozom nogu, atrofijom mišića i motornom kontrakturom. Tromboza je ispunjena blokadom plućne arterije uslijed odvajanja tromba i njegove migracije kroz vaskularni ležaj u pluća. Atrofija i kontraktura - trajno ograničavanje pokreta ili usporena dinamika obnavljanja pokretnih funkcija operiranog uda.

Hirurg, anesteziolog, endokrinolog, fizioterapeut moraju zajednički organizovati čitav proces liječenja tako da pacijentu bude što ugodnije, bez ozbiljnog metaboličkog stresa. Uspjeh endoprotetike izravno ovisi o razini kompetentnosti, iskustva, odgovornosti specijalista koji rade u bolnici, gdje bi trebala biti operirana osoba s dijabetesom.

Priprema pacijenata sa dijabetesom za zamjenu zglobova

Planirana intervencija izvodi se samo u pozadini kompenziranog dijabetesa. Prije hitne hirurške njege, na primjer, prije zamjene zgloba zbog prijeloma vrata femura, važno je postići što kraće smanjenje dekompenzacije bolesti. Samopriprava države je neprihvatljiva!

Pacijent prolazi sve pripremne mjere pod nadzorom iskusnog medicinskog osoblja bolnice. Ne može se naglasiti da je čak i u fazi planiranja potrebno pozabaviti se instruktorom fizikalne terapije koji je predložio instruktor fizikalne terapije i savršeno se pridržavati terapijske prehrane (prema Pevznerovoj tabeli br. 9). Trajanje pripreme ovisi o težini patologije, dobi, težini pacijenta, povijesti istodobnih bolesti i drugim pojedinačnim kriterijima.

Da bi se smanjio perioperativni rizik prije zamjene zgloba, bez izuzetka, svim bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, pored standardnog kompleksa za ispitivanje, dijagnostika se preporučuje za:

  • glikemijski indeks
  • glikovani hemoglobin,
  • ketonurija (aceton),
  • nivo hidratacije
  • KShchS stepen (bikarbonat, PH - minimum),
  • sadržaj kalijuma i natrijuma,
  • rad srčanog mišića EKG-om, merenje krvnog pritiska,
  • produkt reakcije kreatin fosfata,
  • proteinurija (protein u urinu),
  • brzina glomerularne filtracije,
  • neuropatija mokraćnog mjehura, gastrointestinalnog trakta,
  • koagulacija krvi
  • retinopatija (kršenje dovoda krvi u mrežnicu).

Identificirani kao rezultat početne dijagnoze kršenja za određeni vremenski period ispravljena je korisnom inzulinskom terapijom ili uzimanjem PSSP-a. Zajedno s njima, ciljano liječenje lijekovima istodobnih patologija primjenjuje se na stabilnu kompenzaciju osnovne bolesti i njenih posljedica.

Tradicionalno, opšti standardi koji omogućavaju pacijentima koji imaju dijabetes da zamene zglobove su sledeći:

  • glikohemoglobin (Hb1C) - manje od 8–9%,
  • ketoacidoza i acetonurija su odsutni,
  • glikemija - normalna ili blizu normalne (kod pacijenata s teškim oblikom - ne više od 10 mmol / l),
  • dnevna glukozurija (glukoza u urinu) - odsutna ili beznačajna (u teškim oblicima dopušteno je i do 5%).

Pregled anesteziologa je uvijek sastavni dio predoperativne pripreme. Regionalna anestezija (spinalna ili epiduralna vrsta) je poželjna za takve bolesnike, jer je lokalna analgezija manje vjerojatna da će izazvati teške glikemijske poremećaje i druge komplikacije. Ako je vertebralna anestezija kontraindicirana, koristite kombiniranu anesteziju s kontroliranim disanjem (na primjer, endotrahealnu sedaciju i opuštanje mišića). Doziranje i komponente anestetika određuju se pojedinačno.

Premedikacija za ovu kategoriju pacijenata prema pravilima ortopedije, sastoji se od antibiotske terapije započetog unaprijed. Njegov je cilj prevencija endogene i posthirurške purulentno-infektivne patogeneze. Nakon protetike primjena antibiotika nastavlja se po shemi koju je odredio ljekar.

Uoči intervencije dijabetičari operirane grupe primaju laganu večeru i u pravilu kratko djelovanje inzulina 4 jedinice, bazni (produženi) inzulin - 1/2 uobičajene doze. Kontrola glikemije vrši se svakih 1-3 sata do jutra. Operacija je započela ujutro, nakon uvođenja IPDA u istoj dozi, plus 5-10% otopina glukoze sa brzinom davanja od 100 ml / sat. Klistir za čišćenje postavlja se noću i ujutro prije postupka zajedničke zamjene. 2 sata nakon posljednje primjene hormona, pacijent je operiran.

Zajednička nadomjesna operacija za dijabetes

Tehnika endoprotetike je ista za sve pacijente. Baš kao i oni koji nemaju nikakve veze s endokrinim poremećajima, osobe sa dijabetičkim profilom:

  • stvoriti manje traumatičan pristup ekonomičnim seciranjem površine kože i potkožnog masnog tkiva, proširujući mišićna vlakna, otvarajući zglobnu kapsulu,
  • nježno resecirati nepodnošljive dijelove bolesnog zgloba
  • temeljito pripremiti kosti za implantaciju komponenti endoproteze (izmrviti, formirati koštani kanal itd.),
  • popraviti umjetnu strukturu zgloba izrađenu od visokotehnoloških izdržljivih materijala (titanijum, legura kobalta-hroma, keramika, plastika velike molekulske mase) s koštanim strukturama
  • na kraju artroplastike rana se pričvršćuje kozmetičkim šavom, istovremeno zadržavajući prostor za drenažu.

U vrijeme operacije, kontrolni i dijagnostički uređaji stalno prate sve vitalne funkcije, uključujući pokazatelje glikemije. Često postoji potreba da se tijekom cijele sesije operacije primjenjuje kontinuirana infuzija inzulina i glukoze u pravoj dozi. U slučaju nepoželjnih patoloških čimbenika, odmah se pruža odgovarajuća medicinska pomoć kako bi se stanje brzo stabiliziralo na nivo koji nije opasan.

Prema statističkim podacima, najmanje 90% bolesnika sa šećernom bolešću adekvatno je nadoknađeno u perioperativnom razdoblju, nakon kvalitativne zamjene zgloba imaju uspješan ishod liječenja. Međutim, nepravilno upravljanje dijabetesom prije, za vrijeme i nakon operacije dovodi do dugog i teškog oporavka.

Pravila za oporavak nakon ugradnje endoproteze za dijabetes

U početnom razdoblju, zbog operativne ozljede, pojavit će se bol koja se uklanja lijekovima protiv bolova iz spektra NSAID-a, a u ekstremnim situacijama moguća je upotreba kortikosteroida. Bez izuzetka, sve mjere liječenja i rehabilitacije propisuje i kontrolira samo operativni hirurg, endokrinolog i rehabilitolog!

Inzulin kratkog djelovanja propisan je pacijentu svakih 4-6 sati prvog dana nakon ZSE. Jedinstvena brzina jednostavne hormonske otopine izračunava se na osnovu sadržaja glukoze u krvi. Na primjer, kod glikemije od 11-14 mmol / l, 4 jedinice daju se supkutano. ICD, pri 14-16,5 mmol / l - 6 jedinica. U ishrani su vođeni dijetom koja je vođena u predoperativnom periodu. U budućnosti će se osoba prebaciti na uobičajeni režim i doze inzulinske terapije, po potrebi specijalist se prilagodi.

Ljudima sa dijabetesom tipa 2 koji su bili podvrgnuti zamjeni zgloba treba davati insulin najmanje 5-6 dana nakon intervencije, čak i ako im je glavni lek PSSP. Otkazivanje propisanog inzulina moguće je prije ili na dan pražnjenja, pod uvjetom da rana dobro zacijeli, nema gnojnih upala. Najadekvatnije vrijeme za odluku o prekidu terapije inzulinom za bolest tipa 2 je nakon uklanjanja šavova.

Dobro zacjeljivanje šava.

Obavezno kontrolirajte mokrenje: mjehur zahtijeva pravovremeno pražnjenje kako bi se spriječila uzlazna infekcija. Uporedo s tim propisani su antibiotici. Medicinski se putem rane aktivacije (hodanje na štači, počevši od sutradan) i posebne fizioterapijske vježbe provodi prevencija venske tromboze donjih ekstremiteta i zagušenja u plućima.

Istovremeno, metodolog fizikalne terapije propisuje produktivne vježbe, vježbe na rehabilitacijskim simulatorima koje imaju za cilj jačanje mišića, povećanje amplitude pokreta u zglobu do normalnih. Za najbolju regeneraciju tkiva, obnavljanje mišićnog tonusa, normalizaciju metabolizma i protoka krvi, potrebno je uzimati fizioterapiju (elektromiostimulacija, magnet, laser itd.).

Potpuni oporavak nekompliciranom rehabilitacijom postiže se otprilike nakon 2-3 mjeseca. Nakon što se pacijentu prikaže prolazak banjskog tretmana. Nakon toga potrebno je 1-2 puta godišnje posjetiti sanatorij specijaliziran za probleme mišićno-koštanog sustava i zglobova.

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar