Da li je moguće piti kefir kod pankreatitisa i njegovog pogoršanja?

Za pankreatitis je karakteristično kršenje funkcionalne aktivnosti gušterače. U riziku su ljudi koji su skloni prejedanju i zlouporabi alkohola. Jedan od najvažnijih uslova koji pomaže normalizaciji rada tijela je stroga dijeta. Zbog toga je važno razumjeti koju hranu možete konzumirati i koja može dovesti do pogoršanja bolesti.

Dugo se vodi rasprava među stručnjacima o koristima i štetama kefira kod pankreatitisa. Neki tvrde da mliječni proizvod poboljšava funkcionalnu aktivnost organa i normalizuje organizam u cjelini. Drugi upozoravaju uvjeravajući kako može uzrokovati nepovratne promjene gušterače. Koji od njih je tačan? Saznajte iz ovog članka.

Korisna svojstva

Kefir je dijetetski proizvod koji je odobren za upotrebu kod raznih bolesti. Dozvoljeno je djeci i starijim osobama. Izmislili su piće na Kavkazu, a odatle je njegov recept stigao i u Rusiju. Kefir je lako probavljiv proizvod. Sadrži bifidobakterije, kiselo-mliječne gljivice, kao i veliki broj vitamina i minerala. Kalcijum iz kefira se apsorbuje mnogo bolje nego iz mlijeka. Proizvod normalizuje metabolizam i jača imunološki sistem.

Kefir je prirodni probiotik, zahvaljujući čijem crijevu su naseljene korisne bakterije, a patogeni mikroorganizmi se takođe inaktiviraju. Piće čisti i smiruje želudac. U stanju je da olakša dijareju i zaustavi povraćanje. Dijeta se bira pojedinačno, ali temelji se na hrani koja ima malo masti i vlakana, a koja neće izazvati stimulaciju enzima pankreasa. Kefir treba davati kod pankreatitisa postepeno i u malim obrocima.

Pažnja! Zabranjeno je piti kefir sa pankreatitisom u akutnom periodu. Proizvod će aktivirati lučenje i stvaranje kiselina žlijezde, kao i mehanički nadražiti sluznicu probavnih organa.

Treba odabrati kefir sa niskim sadržajem masti i minimalnom kiselošću. Najbolje je piti piće na sobnoj temperaturi, tako da ga najbolje apsorbuje organizam. Proizvod sadrži tekuću konzistenciju, ne izaziva iritaciju, stoga je idealan za probavni trakt.

Pravila aplikacije

Najbolje je odabrati slatki kefir koji ima slatkasto-kiseli ukus. Snažno piće pojačaće izlučivanje. Proizvod mora imati jednoliku konzistenciju. Izaberite proizvod sa minimalnim vremenom zrenja.


Pacijentima s kroničnim pankreatitisom savjetuje se da prije spavanja piju čašu kefira s malo masti.

Stručnjaci ne preporučuju napitak od kiselog mlijeka u takvim slučajevima:

  • povećana kiselost želuca,
  • pogoršanje pankreatitisa. U tom periodu dolazi do opstrukcije kanala i kanala pankreasa. Kao rezultat toga, enzimi počinju nagomilavati i uništavati organ. Upotreba fermentiranog mliječnog napitka u ovom periodu dovest će do porasta upalnog procesa,
  • trovanje
  • proliv Kefir ima laksativni učinak, tako da će dodatno pogoršati problem,
  • alergijska reakcija na mliječne proizvode.

Prirodno, nakon početka akutnog procesa pacijent bi trebao biti na medicinskom postu i nije mu dopušteno da jede ništa. Otprilike deseti dan nakon recidiva, pacijent može piti 50 ml kefira bez masti. Uz poboljšanje dobrobiti, možete povećati količinu napitka za deset mililitara dnevno, postepeno ga povećavajući na 200 ml.

Bolje je piti jednodnevni napitak, jer će zreliji biti kiseli. Takav proizvod dodatno potiče proizvodnju enzima pankreasa. Najbolje je konzumirati proizvod sat vremena prije spavanja. Ovo će biti dobra lagana večera koja će zadovoljiti vašu glad, ali neće preopteretiti probavni trakt. Kalcijum se bolje apsorbuje uveče.

Tokom zatišnog perioda upalnog procesa dopušteno je odabrati kefir srednjeg sadržaja masti. Proizvod mora imati dnevnu zrelost. U suprotnom, dobit ćete visoko alkoholno piće. Ako osjetite bol u trbuhu, popijte nekoliko gutljaja toplog kefira. Piće će umiriti probavni trakt i ublažiti bolove. Tokom perioda remisije, med, voćni kaše i bobice mogu se koristiti kao dodaci kefiru. Možete ih začiniti žitaricama, prilozima i salatama.

Razmislite o receptu za pravljenje domaćeg kefira:

Dijeta kod upale gušterače

  • prokuhajte litru punog ili pasteriziranog mlijeka,
  • pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu,
  • dodajte sto grama kefira i šećera,
  • posuda se mora temeljito oprati i oprati kipućom vodom. Ne koristite agresivne deterdžente.
  • pokriti posudu debelom krpom,
  • da ubrzate procese fermentacije, posuđe s pićem stavite na toplo mjesto,
  • nakon dvadeset i četiri sata, dobro promiješajte proizvod. Spremna je za jelo.

Bolje je da dobijeni napitak pijete istog dana. Ne zaboravite da za sljedeće piće uzmete sto grama kefira kao predjelo. Možete ga čuvati u hladnjaku. Stručnjaci preporučuju organizovanje posnih dana na kefiru. To će pomoći čišćenju organizma, izgubiti kilograme i također normalizirati rad kardiovaskularnog sistema i probavnog trakta.

Dovoljno je obaviti istovar jednom tjedno. Upotreba treba biti napitak sa malo masti. Proizvod se koristi u obliku monohrane ili u kombinaciji s drugim proizvodima, na primjer, mršavim mesom, medom, sirom, povrćem.

Kako odabrati dobar proizvod?

Izbor kvalitetnog pića vrlo je važan za pacijente s pankreatitisom. Bolje je davati prednost kefiru koji uključuje isključivo pasterizirano ili punomasno mlijeko koje fermentira na mliječnim gljivama. Ako je fermentirano mlijeko bifidobakterija ili drugih mikroorganizama takav se kefir ne može nazvati živim.


Hladno piće uzrokuje grčeve, a vruće piće uzrokuje nadimanje

Neki proizvođači koriste palmino ulje u pripremi proizvoda. Takav kefir zabranjen je kod pankreatitisa, jer sadrži veliku količinu masti u ulju, dok postoji malen postotak mliječnih proteina. Pravilni kefir treba sadržavati najmanje tri posto proteina. Ne treba sadržavati aditive, boje ili konzervanse.

Važno! Ako je napitak slojevit i na njegovoj površini je nastal sirutka, takav se proizvod ne smije konzumirati. Ne bi trebao imati oštar miris. Koristite piće koje ne prelazi tri dana od datuma proizvodnje.

Da biste provjerili kvalitetu pića, možete malu količinu kefira sipati u čašu i raspodijeliti ga po zidovima. Prozirnu tečnost ne vrijedi piti. Kvalitetan proizvod treba da ima jednoliku bijelu boju. Biokefir i jogurti su također dozvoljeni pacijentima s pankreatitisom, ali u razdoblju trajne remisije.

Ako ambalaža nema datum proizvodnje, nemojte kupovati takav proizvod. Također je bolje odbiti piće u naduvanoj posudi, to ukazuje na aktivni razvoj fermentacijskih procesa. Pažljivo pročitajte šta piše na pakovanju. Odaberite kefir, a ne kefirni proizvod.

Heljda s kefirom

Ovo je jednostavan i pristupačan recept koji je dopušten pacijentima s pankreatitisom. Heljda sadrži B vitamine, bjelančevine, aminokiseline, elemente u tragovima, vlakna. Jača imuni sistem, čineći tijelo sposobnim da se bori protiv različitih bolesti. Pored toga, krup nije podložan genetskim modifikacijama. Pri uzgoju ga ne koriste gnojiva i pesticidi.

Kombinacija kefira i heljde čini jelo neophodnim za pacijente sa pankreatitisom. Ova interakcija proizvoda potiče proizvodnju enzima pankreasa u pravim količinama, ali bez oštrih skokova. Jelo ima nizak kalorični sadržaj, tako da neće preopteretiti gušteraču tokom probave hrane.

U kombinaciji s kefirom heljda ima sljedeća svojstva:

  • smirivanje bola
  • kontrola glukoze u krvi,
  • ublažavanje upale,
  • normalizacija gušterače.

Heljda s kefirom ublažava upalu, bol, a pomaže i pri obnavljanju oštećenih stanica. Jelo uklanja toksične materije iz tijela i normalizira cijeli probavni trakt. Otprilike sedmicu dana nakon napada akutnog pankreatitisa, ovo jelo može se uvesti u ishranu. Tokom ovog perioda, žitarice se unose u viskozan, kuhan ili čak kašast oblik.

Možete ga kuhati u vodi ili mlijeku. Možete koristiti i žitarice, u akutnom periodu se bolje apsorbuju. U to ne dodajte šećer, sol ili maslac. Tokom remisije treba koristiti labavu kašu. Dozvoljeno je dodati malo povrća ili maslaca, prstohvat soli ili malo meda.

Oprez Heljda se ne može koristiti kao tretman za povišenu koagulaciju krvi.

Prije kuhanja, žitarice treba sortirati tako da nerafinirana zrna ostave, pa ih dobro isprati. Kako bi se ubrzala probava i maksimiziralo očuvanje hranjivih sastojaka, ona je preko noći natopljena u čistoj hladnoj vodi. Heljda pojačava proizvodnju izlučivanja žuči, dakle, može dovesti do stagnacije. Intenziviranje probavnog trakta može dovesti do pojačanog izlučivanja sluzi i do povećanog stvaranja plinova.

Krupa je prirodni energent, stoga njena konzumacija u velikim količinama može izazvati poremećaj sna i prekomjernu uzbudljivost. Za pripremu zdravog jela sa pankreatitisom prelijte čašu oprane heljde sa 500 ml kefira. Ujutro podijelite porciju na dva dijela. Jedite jedan na prazan stomak nakon buđenja, a drugi prije spavanja. Kurs lečenja je deset dana. Heljda s kefirom se koristi i u preventivne svrhe.

Stručnjaci preporučuju ispijanje pića i sa holecistitisom - upalom žučne kesice. Razvoj ovog patološkog procesa zasnovan je na stagnaciji žuči, kršenju i varenju masti. Dva glavna razloga za razvoj holecistitisa su neuhranjenost i sjedeći način života.

U ljekovite svrhe bolje je piti kefir na prazan stomak. Ima smirujući učinak i ublažava bol. Tijekom remisije, proizvod se može koristiti kao zasebno jelo. U akutnom holecistitisu strogo je zabranjeno piti piće. Dakle, je li kefir moguć kod pankreatitisa? Da, možete, samo pazite! U akutnom periodu piće je dozvoljeno piti nakon pet do šest dana.

Počnite s 50 ml, postepeno povećavajući dozu do pune čaše. Trebali biste odabrati kvalitetan proizvod s malo masti, bez ukusa, pojačivača ukusa i palminog ulja. Kombinacija kefira i heljde uvelike će pogoditi pankreatitisu. Uveče se žitarica prelije s kiselo-mliječnim napitkom, a sljedećeg jutra jelo je spremno za upotrebu. Ne zaboravite na neka ograničenja. Kefir je zabranjen kod alergija na mliječne proizvode, proliva, kao i povećane kiselosti želuca.

Šta je kefir koristan za pacijenta

Ako je osoba bolesna od pankreatitisa, tada će mu ovo piće biti veoma korisno, jer je kefir neophodan kako bi gušterača pravilno radila, jer tijelo nahrani vrijednim životinjskim proteinima u lako probavljivom obliku. Takođe je bogata kalcijumom koji se za razliku od sličnog elementa dobijenog iz punomasnog mlijeka tijelo puno lakše apsorbuje.

Važna karakteristika kefira je da sadrži mnogo korisnih mikroorganizama koji pomažu u održavanju normalne ravnoteže crevne mikroflore i podstiču probavni sistem. Uz pankreatitis, kefir se može konzumirati svakodnevno, ali ovdje treba pridržavati određenih preporuka, čije kršenje može izazvati pogoršanje.

Korištenje kefira za tijelo leži u činjenici da:

  • smiruje nervni sistem
  • poboljšava san
  • ima aktivno diuretičko dejstvo,
  • uklanja znakove sindroma hroničnog umora,
  • blagotvorno deluje na želudac, potiče lučenje probavnog soka,
  • žeđ brzo utažuje
  • pomaže čišćenju probavnog sustava, uključujući jetru.

Kontraindikacije za upotrebu kefira

Prema mišljenju mnogih ljekara, gušterača i kefir su vrlo skladni saveznici, ali sa nekim bolestima ovaj napitak može naštetiti organizmu. Ne pijte kefir sa:

  1. gastritis, posebno u akutnom obliku,
  2. prisutnost čir na želucu,
  3. niska kiselost probavnog soka i srodne bolesti,
  4. gastrointestinalne infekcije
  5. trovanje hranom
  6. dijareje bilo koje etiologije.

Ovaj napitak se ne smije koristiti ako je napravljen prije više od 3 dana. Takav kefir više nema korisna svojstva, jer su sve važne bakterije u njegovom sastavu uginule. Ako pijete takav kefirni napitak, možete nanijeti značajnu štetu organizmu. Može izazvati intenzivnu fermentaciju u crijevima, nadimanje, nadimanje, proliv ili zatvor, pa čak i izazvati upalu crevne sluznice.

Kefir bez masti je lakši oblik proizvoda, ali je istovremeno njegova korist i znatno manja. Takav proizvod sadrži malu količinu masti i bez njega se mnogi korisni elementi ne mogu u potpunosti apsorbirati.

Kefir s pogoršanjem pankreatitisa

U akutnoj fazi bolesti kefir u bolesnikov meni može biti uključen tek od 10 dana, računajući od trenutka kad pogoršanje počinje. Dozvoljeno je samo svježe piće bez masti u količini ne većoj od četvrtine čaše. Ako se pacijentovo stanje poboljša sljedećih dana i primijeti normalna tolerancija proizvoda, tada se volumen kefira dnevno postepeno povećava na 200 ml, dok se ukupna količina poveća za 15 ml dnevno.

Ljekari preporučuju piti kefir noću oko sat vremena prije odlaska u krevet. Piće je u tom slučaju vrsta lagane večere, ne stvarajući dodatno opterećenje na probavnom sustavu i upale gušterače.

Važna poenta je da se kalcijum, koji se unosi kad se konzumira kefir, najbolje apsorbira noću.

Remisija hroničnog pankreatitisa

U fazi remisije hroničnog pankreatitisa, u slučaju da se pacijent osjeća normalno i ne pati od nedostatka apetita, u njegovu prehranu se uvodi kefir standardnog sadržaja masti dnevne zrelosti. Važno je zapamtiti da se u piću od 2-3 dana značajno povećava sadržaj alkohola, što može biti oko 10%. Uz pankreatitis i druge bolesti gastrointestinalnog trakta ne možete piti takva pića.

Kada je hronični pankreatitis u remisiji, kefir se može koristiti ne samo kao zasebno jelo, već i za oblaganje salata. Postepeno, kefiru je dopušteno da počne miješati u zamjenama šećera, a nakon stabilizacije - prirodnog šećera u malim količinama ili meda.

Danas se u trgovinama u velikom asortimanu nalaze razna posebna kefirna pića, koja su dodatno obogaćena bakterijama korisnim za probavni sistem. U bolesnika s pankreatitisom dopušteno je koristiti slične derivate kefira, ali samo ako ne sadrže punila iz bobica i voća.

Sadržaj kalorija i sastav kefira

Kefir se s pravom naziva jedinstvenim napitkom, jer ga je nemoguće napraviti bez posebnog kvasca. Takav starter sadrži ne samo posebne gljive kefira, već i oko 22 vrste bakterija koje su korisne za tijelo, uključujući mliječne streptokoke s kvascem, bakterije octenom kiselinom i posebne bacile mliječne kiseline. U piću su takođe prisutni mnogi važni elementi u tragovima, vitamini, masti, ugljikohidrati i proteini u optimalnom omjeru.

Sadrže se u kefiru i probioticima, prirodnim šećerima, zdravim holesterolom, važnim organskim kiselinama.

Kalorični sadržaj kefira iznosi oko 53 kcal na 100 ml, što sadrži 2,9 grama proteina, 4 grama ugljikohidrata i 2,5 grama masti.

Kako napraviti kefir kod kuće

Domaći kefir mnogo je korisniji od onoga što se prodaje u trgovinama, a nije ga teško sami kuhati. Da biste to učinili, potrebno vam je svježe mlijeko željenog sadržaja masti (obično ili nemasno) i posebna kisela tijesta s kefirovim gljivama. Ovakav starter danas možete kupiti u mnogim prodajnim mjestima.

Neki ljudi koriste kefir kao starter, sipajući nekoliko žlica ovog pića u posudu s mlijekom, ali ova opcija kuhanja neće dati punopravni domaći kefir, pa će upotreba takve smjese biti mnogo manja.

Kuhanje:

Za litru svježeg kuhanog toplog mlijeka potrebna je 1 kašika posebnog kefirnog kvasca. Smjesu je potrebno temeljito izmiješati i ostaviti dan, miješajući masu nakon 10 - 11 sati. Ne prekrivajte teglu ili drugu posudu kako gljiva kefir ne bi umrla od nedostatka kisika. Staklenku morate prekriti čistom krpom (gazom) i staviti na toplo, ali tamno mjesto, na primjer, u kuhinjski ormar.

Važno je pratiti postupak kiselosti mlijeka, povremeno miješati masu i spriječiti odvajanje sirotke, kako kefir ne postane previše kiseo i ne izgubi svoja korisna svojstva.

Mogu li piti kefir kod pankreatitisa

Uzroci ove bolesti su vrlo raznoliki, u rasponu od urođenih, pa sve do stečenih i psiholoških čimbenika. Simptome i liječenje pankreatitisa sada ne razmatramo.

Kefir obogaćuje pacijentovo tijelo lako probavljivim proteinima i sadrži mnoštvo korisnih tvari. Ovaj probiotik se koristi kod želučanih bolesti, ima smirujući učinak i nježno čisti crijevnu stijenku. Mikroorganizmi štetni za ovaj organ se uništavaju. Kod holecistitisa i pankreatitisa kefir je dozvoljen, ali morate pažljivo pristupiti procesu njegovog izbora. Kako kupiti pogodne kiselo-mliječne proizvode? Evo nekoliko pravila:

  1. Odaberite najniži sadržaj masti, jer je ljudima koji imaju bolest gušterače masti zabranjeno jesti.
  2. Mora da je slab. Vremenom kuhanja proizvod je slab, srednji i jak. Ako se piće smatra slabim, što to znači? Kefir s ovom karakteristikom fermentira dnevno. Za prosjek će trebati jedan dan do dva dana, jak se radi više od 3 dana. Što je jači, on će biti kiseliji ukus, jer se povećava procenat alkohola u njemu. To dovodi do izlučivanja probavnog sistema. Ali za vrijeme pankreatitisa, pojačano uklanjanje soka kontraindicirano je za gušteraču.
  3. Popijte piće od 20-25 ° C, pokušajte izbjeći hlađenje.
  4. Obratite pažnju na sastav. Proizvod je napravljen od cijelog ili pasteriziranog mlijeka, fermentiranog na gljivicama mliječnog porijekla. Kada su bifidobakterije i mikroorganizmi korisni za crijeva na pakovanju umjesto gljivica, ovaj proizvod se ne smatra „ispravnim“. Kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, umjesto mlijeka, u sastav je uključeno palmino ulje, što dovodi do povećanog sadržaja masti i nedovoljne koncentracije mliječnih proteina, neophodnih pacijentima. To je strogo kontraindicirano u slučaju bolesti. Protein bi trebao biti veći od 3%.

Sada znamo da li se kefir može koristiti za pankreatitis pankreasa. Ostaje saznati koje su doze i načini primjene indicirani.

Kefir za hronični pankreatitis

Prehrana za vrijeme pankreatitisa razlikuje se činjenicom da se temelji na tri glavna principa: to je zaštita probavnog sustava od toplinskih, mehaničkih i kemijskih utjecaja. Saznajemo da li možete piti kefir s pankreatitisom ili ne.

  • Konzistencija pića je glatka, tako da neće imati mehanički utjecaj na crijeva i sluznice.
  • Preporučuje se piti napitak podgrijan na sobnim uvjetima. Ako povećate njegov stupanj, dobićete sira, a ovo je potpuno drugačiji prehrambeni proizvod. Hladno piće je zabranjeno, jer se apsorbuje mnogo gore. U skladu s ovim uvjetima, upotreba fermentiranih mliječnih proizvoda zadovoljava toplinski princip.
  • Za usklađivanje s kemijskim principom potrebno je ukloniti tvari koje uzrokuju pojačano lučenje iz hrane, pa kiselo i masno piće nije pogodno za liječenje gušterače, a napitak bez masti je ono što vam treba.

Na kraju egzacerbacije, odnosno u periodu smirivanja pankreatitisa, dnevna doza pića ostaje nepromijenjena. Preporučuje se primanje ne više od 200 ml. To je zbog činjenice da prekomjerna količina dovodi do zakiseljavanja želuca, njegove iritacije. Kao rezultat toga, u tijelu se aktivira fermentacija, pojavljuju se nadimanje i druge neugodne posljedice bolesti crijeva. Općenito, pacijent se opet počne osjećati loše.

Dozvoljeno je piti kiselo-mliječno piće tokom dana. Stimulira imunološki sustav, bit će zasebno jelo i ukusan preljev za priloge i salate. Recepti za dijetu, pića, žitarice vrlo su česti. Kefir začinjavaju supom, okroshkom, kuhanim vermicellijem, zelenim borsch-om. Smatra se posebno korisnom u kombinaciji sa heljdom. Štaviše, heljda se ne kuha, već pere i sortira, nakon čega se prelije kiselo-mliječnim napitkom i insistira preko noći. Ujutro pacijent jede jelo na prazan stomak. Mreža ima mnogo recepata za dijetalna jela s kefirom, koja se koriste kod bolesti gušterače.

Kod pankreatitisa je važan pravilan metabolizam, pa večera nije preporučljiva, a čaša kefira popila prije spavanja idealno ga upija želudac i zasiti ga.

Kod kroničnih bolesti dopuštena je mala količina zaslađivača ili ulja. Nutricionistima je dozvoljeno piti biokefir, bifilife. Jogurt bez masti je takođe dozvoljen, ali bez voća i bobica kao aditiva.

Kalorični kefir

Ovaj pokazatelj ovisi o sastavu i sadržaju masti. Kreće se od 30-55 Kcal na 100 grama. Je li moguće s pankreatitisom kefir takvih kalorija? Proizvod je napitak s malo masnoće (30 Kcal) i jedno procentno piće koji sadrži 40 Kcal.

Dozvoljeno je 2,5% i 53 Kcal kada pankreatitis prestane biti hronični, akutni period prelazi u remisiju i simptomi hronične bolesti nestanu. Sadržaj masti 3,2% (56 kcal) strogo je zabranjen.

Ako nema drugih kontraindikacija, dozvoljen je kefir s pankreatitisom: sadrži dovoljno potrebnih tvari: bjelančevine, ugljikohidrati, masti, kalcij, vitamini skupine B, željezo, kalij. Možete piti kefir sa sljedećim sadržajem hranljivih sastojaka:

  • B1 - 0,3 mg
  • Fe - 6,9 mg
  • B2 - 2,19 mg
  • Ca - 9 mg
  • Masti - 0,05 g
  • C - 33 mg
  • Proteini - 3 g,
  • Ugljikohidrati - 3,8 g

Imajte na umu da je probavljivost kalcijuma koja se nalazi u kefiru bolja od one koja je dio mlijeka.

Kefir kod akutnog pankreatitisa

Da li je moguće piti kefir kod akutnog pankreatitisa? Prvo, piće je potpuno uklonjeno, u ranim danima je karakteristično razdoblje gladovanja. Pacijentu se daje samo negazirana mineralna ili čista voda. Kako je propisao ljekar, koriste se lijekovi za gušteraču.

Tada je dopušteno postupno pojavljivanje kefira u pacijentovom meniju. To se događa tek 10. dana. Uvodi se postepeno: prvo nude samo ¼ čašu sa nula sadržaja masti. Uvek pratite dalji tok bolesti. Ako dođe do stabilnog stanja, pacijent napušta akutni stadij i dobro podnosi proizvod, njegova dnevna količina povećava se iz dana u dan, dodajući 10 ml početnoj dozi. To se događa sve dok doza nije jednaka čaši.

Tijekom uvođenja pića u pacijentovu prehranu čovjek mora pažljivo nadgledati njegovo dobro stanje. Ako se stanje pacijenta pogorša ili su se u levom hipohondriju pojavili akutni bolovi u pojasu, prijem treba smanjiti, eventualno privremeno prekinuti. Istovremeno unošenje u jelovnik kiselog mlijeka i drugih proizvoda nije dozvoljeno.

Drugo zanimljivo pitanje: je li s pankreatitisom moguće jesti kefir kao prilog drugim jelima? To se određuje oblikom bolesti. Tokom akutne faze, ljekari snažno preporučuju piti kefir prije spavanja, oko sat vremena. Noću, organizam bolje opaža kalcijum i apsorbuju se korisne supstance, koje pacijenta spašavaju od gladi. U tom slučaju se negativni uticaj na upalu gušterače svodi na minimum. Stoga, pijući dnevnu stopu uveče, bolje je odbiti piti u drugom obliku.

Ko ne bi trebao piti kefir

Budite oprezni! Postoje slučajevi kada je zabranjeno piće piti ne samo s pogoršanjem pankreatitisa.

Strogo je kontraindicirana kod pacijenata sa gastritisom i povećanom kiselošću. Čak i slabo piće ima određenu kiselost, pa ga preporučuje ukloniti iz ishrane.

Odbijajte kefir ako osoba ima individualnu netoleranciju na mliječne proizvode ili alergijsku reakciju.

Slabo piće ima opuštajući učinak, pa ako pacijent ima proliv, prijem treba na neko vrijeme prekinuti.

Da sumiramo: kefir s niskim udjelom masti je koristan napitak za pankreatitis. Potrebno je samo ispoštovati sve preporuke za njegovu upotrebu, kako umjesto pozitivne ne biste dobili suprotan učinak.

Pogledajte video: как пить воду правильно после еды? какую и зачем пить воду? сколько воды пить воды? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar