Glukometar: princip rada, vrste, dizajn, način upotrebe

Utvrdite promjenu boje testne zone koja je rezultat reakcije glukoze s posebnim tvarima naslaganim na traci. Ovo su takozvani „uređaji prve generacije“, čija je tehnologija već zastarjela. Imajte na umu da su takvi uređaji kalibrirani cijelom kapilarnom krvlju.

Elektrokemijski glukometar uredi |

Princip rada glukometra

Ako se prije nekoliko desetljeća koncentracija glukoze u krvi mogla mjeriti samo na klinici, danas moderni glukometri omogućavaju vam da brzo znate razinu glukoze i bez potrebe da posjetite laboratoriju. Princip rada uređaja jest nanošenje kapi kapilarne krvi na posebno određeni dio uređaja, u kojem pod utjecajem kemijskih reagensa dolazi do reakcije koja demonstrira količinu šećera u pacijentovoj krvi. Za samo mjerenje potrebno je nekoliko sekundi.

Dizajn brojila

Glavne komponente uređaja su:

  • poluautomatski skarifikatori - predstavljeni sečivom za izvršenje proboja,
  • elektroničke jedinice - opremljene LCD ekranom za prikaz rezultata ispitivanja,
  • punjive baterije - osigurajte rad uređaja,
  • test trake - radni dio uređaja na kojem se događa hemijska reakcija.

Klasifikacija glukometra

Razvrstavanje uređaja ovisi o načelu njihovog rada. Među vrste glukometra su:

  • fotometrijska - koriste reakciju krvi sa reagentom, a rezultat se procjenjuje intenzitetom sjene,
  • optički - oni analiziraju boju krvi i određuju koncentraciju ugljikohidrata,
  • fotohemijska - rad se zasniva na reakciji krvi sa hemijskim agensom,
  • elektrohemijski - koristite električne impulse prilikom interakcije s test trakama.

Kako koristiti brojilo

Upotreba glukometra podrazumijeva jednostavan i razumljiv algoritam koji se može izvesti kod kuće:

  1. na pristupačnoj udaljenosti su sve stavke potrebne za test,
  2. ruke treba oprati i osušiti,
  3. za nalet krvi kapilarama, morate nekoliko puta odmahnuti rukom,
  4. test traka mora biti umetnuta u označeni otvor uređaja dok se ne čuje određeni klik,
  5. prst je uboden u predelu jastuka,
  6. merenja se vrše automatski. Nakon objavljivanja rezultata, test traka uklanja se iz uređaja i odlaže.

Vrijeme za izdavanje rezultata može varirati od 5 do 45 sekundi, ovisno o vrsti korištenog brojila.

Opis test traka za brojilo

Testne trake za http://satellit-tsc.ru glukometar predstavljene su pravokutnim plastičnim pločicama koje su impregnirane posebnim hemijskim reagensom. Neposredno prije mjerenja koncentracije šećera u krvi morate u uređaj umetnuti test traku u predviđeni utor.

Kad kapilarna krv uđe u testnu traku, kemikalije koje se koriste za impregniranje površinskog sloja ploče reagiraju s njom. U većini slučajeva, glukooksidazni reagens se koristi za provođenje testa. Ovisno o koncentraciji šećera, mijenja se narav kretanja molekula krvi, što je zabilježeno pomoću bioanalizatora.

Ovaj princip rada test test traka odnosi se na glukometre elektrohemijskog tipa. Na temelju dobivenih podataka, uređaj izračunava približnu razinu šećera u krvi ili plazmi dijabetičara. Vrijeme za procjenu rezultata može potrajati od 5 do 45 sekundi. Moderni uređaji rade sa širokim rasponom nivoa glukoze: od 0 do 55,5 mmol / L. Ova metoda brze dijagnostike pogodna je za sve bolesnike osim novorođenčadi.

Posebni uslovi za test na šećer

Uprkos tehnološkoj efikasnosti test traka, čak i najtačniji uređaj neće moći dati objektivni rezultat ako:

  • krv je prljava ili ustajala
  • za test su potrebni venska krv ili serum,
  • nivo hematoktitisa u opsegu od 20 do 55%,
  • prisutan jak oteklina
  • Utvrđene su onkološke bolesti ili zarazne bolesti.

U drugim slučajevima, objektivnost i točnost rezultata ispitivanja šećera u krvi ovisi o roku trajanja upotrijebljenih test traka.

Obrazac za oslobađanje test trake

Testne trake za glukometre dostupne su u pojedinačnom pakovanju. Pakiranje može biti različito, ovisno o proizvođaču. Tvrtke koje proizvode test trake u skladu su s međunarodnim standardima i normama u proizvodnji komponenti za glukometre. Minimalno vrijeme potrebno za procesuiranje kapilarne krvi je 5 sekundi.

Prilikom odabira pakiranja test traka za glukometar potrebno je uzeti u obzir razdoblje i učestalost njihove uporabe. Ako se stegne potrošni materijal, tada su oni prikladni za upotrebu 6 mjeseci.

Cijena test traka ovisi o vrsti, modelu i proizvođaču brojila, kao i broju jedinica u jednom pakiranju. Uz učestalo testiranje razine šećera u krvi, dobra je opcija kupnja velikog paketa, što štedi na cijeni svake jedinice. Ako su test trake iste marke s markom glucometera, tada su proizvodi nove generacije kompatibilni s modelima koji su ranije objavljeni.

Glucometer: princip rada, vrste, kako koristiti i gdje kupiti?

Glukometar je uređaj dizajniran za određivanje nivoa glukoze u krvnoj plazmi, a uređaj je potreban za dijagnosticiranje i praćenje trenutnog stanja metabolizma ugljikohidrata kod ljudi koji imaju dijabetes. Na temelju podataka dobivenih pomoću glukometra, pacijenti poduzimaju mjere kako bi nadoknadili poremećen metabolizam ugljikohidrata. Postoji nekoliko sorti ovog uređaja i, prema tome, nekoliko metoda za mjerenje nivoa šećera u krvi.

Moderni endokrinolozi preporučuju da svi pacijenti s teškim metaboličkim poremećajima redovno koriste mjerač.

Moderni mjerači glukoze u krvi: svrha i princip rada

Prije desetak godina, nivo glukoze mogao se meriti samo u kliničkim uslovima. Nedavno su prenosivi glukometri za dijagnosticiranje statusa metabolizma ugljikohidrata kod kuće dobili gotovo univerzalnu distribuciju.


Korisnici ovog uređaja trebaju samo primijeniti kapilarnu krv na indikatorsku pločicu ugrađenu u uređaj i doslovno će za nekoliko sekundi biti poznata koncentracija šećera u krvi.

Međutim, stopa glikemije za svakog pacijenta je individualna vrijednost, pa je prije mjerenja ili prije kupnje uređaja potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjakom.

Moderni uređaji za određivanje razine glikemije, iako izgledaju komplicirano, zapravo su jednostavni za rukovanje, posebno nakon pažljivog čitanja uputa.

Povratak na sadržaj

Od čega se sastoji glukometar?

Klasični glukometar sastoji se od:

  • Poluautomatski scarifiers - oštrice za probijanje prsta,
  • Elektronska jedinica sa tečnim kristalnim ekranom,
  • Punjive baterije,
  • Test trake (jedinstvene za svaki određeni model).

Sve se više mjerač ne koristi kao neovisni uređaj, već kao dio kompleta za samo praćenje bolesnika s dijabetesom. Komplet za dijagnostiku i liječenje naziva se inzulinska pumpa, a osim glukometra sadrži i olovke za špriceve za poluautomatsko davanje inzulina i inzulinske patrone.

Povratak na sadržaj

Kako radi brojilo?

Mnogi su zainteresirani za način rada glukometra i za mjerenje razine glukoze. Dakle, kao što je već spomenuto, postoje dva principa djelovanja. Jedan od njih naziva se fotometrijski, drugi - elektromehanički.

Dakle, prva opcija funkcionira na sljedeći način. Uzajamno djelovanje glukoze u krvi i posebnog reagensa koji će se nanijeti na test traku, onaj ostaje obojen u plavu boju. Dakle, intenzitet sjene ovisi o koncentraciji glukoze. Optički sustav uređaja vrši analizu boja i određuje nivo šećera iz ovih podataka. Istina, ovaj uređaj ima svoje nedostatke. Previše je krhki i zahtijeva posebnu njegu, a dobiveni rezultati imaju veliku pogrešku.

Sledeći uređaj je elektromehanički. U ovom slučaju glukoza djeluje na test traci, što rezultira malom električnom strujom. Uređaj, zauzvrat, fiksira ovu vrijednost i određuje razinu šećera. U ovom slučaju, rezultati se mogu smatrati tačnijim.

Tačan merač glukoze u krvi

Koje zahtjeve treba ispuniti tačan mjerač glukoze u krvi? Prije svega, ova se definicija odnosi na istinitost rezultata. Pri kupnji uređaja prodavač mora pokazati koliko je uređaj precizan.

Da biste obavili ovaj test, morate izmjeriti razinu glukoze izravno u trgovini. Štoviše, za tačnost rezultata vrijedi to učiniti 3 puta. Dobiveni podaci ne bi se trebali međusobno razlikovati za više od 5-10%. U suprotnom, uređaj se ne može nazvati tačnim.

Možete napraviti analizu u laboratoriji i ići na testiranje uređaja s rezultatom. Dozvoljena pogreška glukometra može biti veća od 0,8 mmol / L. Inače, nabavu određenog modela treba odbaciti. Dozvoljeno odstupanje može biti samo 20% i ne više.

Riječima, mnogi uređaji su tačni, ali je li zaista tako? Stoga je teško izolirati ultra precizne uređaje od njih. Morate ih testirati sami. U ovom slučaju ispasti će se kupiti zaista dobar uređaj.

, ,

Klasifikacija. Koje vrste mjerača glukoze u krvi postoje?


Postoji nekoliko načina za određivanje glikemijskog indeksa:

  • Fotohemijska metoda
  • Elektromehanička metoda
  • Biosenzorna metoda,
  • Spektrometrijska metoda (neinvazivna).

U skladu s metodama, postoji nekoliko vrsta glukometra.

Postoji poboljšana verzija elektrohemijske metode mjerenja - kulometrija. Princip ove tehnike u mjerenju ukupnog elektronskog naboja oslobođenog tijekom dijagnostičkog postupka. Prednosti kulometrije su potreba za minimalnom količinom krvi.Optički biosenzor

Slatkiši za dijabetičare. Potražite ukusne recepte za kolače protiv dijabetesa u ovom članku.

Mogu li dijabetičari jesti grah? Koja se vrsta pasulja preferira i zašto?

Povratak na sadržaj

Točnost glukotara

Koja je točnost glukometra i kako to samostalno potvrditi? Ovaj se kriterij odnosi na istinitost rezultata pri određivanju razine glukoze u krvi.

Da biste provjerili točnost uređaja, vrijedno je pribjeći uporabi nekih pravila. Morate početi testirati uređaj izravno u trgovini. Da biste to učinili, morate uzeti krv najmanje 3 puta i nakon toga uporediti rezultate jedni s drugima. Maksimalno odstupanje ne smije prelaziti 5-10%.

Preporučuje se napraviti test na šećer u laboratoriji i otići na uređaj s dobivenim podacima. Općenito, rezultati se ne bi trebali razlikovati za 20%.

Tačnost brojila je vrlo važan kriterij. Uostalom, ako je rezultat nepouzdan, onda osoba može propustiti vrijeme kada mu treba ubrizgati inzulin. To može dovesti do niza komplikacija. Stoga su vicevi s ovim pokazateljem loši. Prilikom odabira uređaja trebali biste paziti da njegova točnost ne odstupa za više od 20%.

, ,

Provjera mjerača glukoze u krvi

Kako se provjeravaju glukometri? Taj se postupak provodi izravno u samoj trgovini. Morate uzeti uređaj i provjeriti razinu glukoze. Ispitivanje se obavlja oko 3 puta, a zatim se primljeni podaci uspoređuju jedni s drugima.

Ako greška ne prelazi 5-10%, tada sigurno možete odabrati takav uređaj. Pokazat će pouzdan rezultat i neće uspjeti u teškoj situaciji. Ovaj postupak se naziva ispitivanjem tačnosti. Možda je to jedini način testiranja uređaja.

Naravno, trebate pogledati vanjske performanse uređaja. Odmah u trgovini vrijedi pokušati odabrati glavne funkcije, postaviti vrijeme, datum i vidjeti kako uređaj sve to izvodi. Ako postoje kašnjenja ili nedostaci, vrijedi prijeći na razmatranje drugog uređaja. Napokon, ovaj očito ne funkcionira i ubuduće možda neće reagirati na oštro povećanje ili smanjenje razine šećera.

Morate obratiti pažnju na komponente. Testne trake ne smiju isteći. Pored toga, čuvaju se isključivo u određenim pakovanjima. Ova činjenica je takođe vrijedna razmatranja. Ako je sve u redu, tada sigurno možete kupiti uređaj.

,

Glucometer za starije osobe

Pouzdan i jednostavan za upotrebu, upravo to treba biti glukometr za starije ljude. Prvi korak je sagledavanje samog slučaja. Ne bi trebalo biti više od tipki i ostalih trikova. Rad s uređajem je jednostavan i praktičan, to je sve što vam treba.

Osim toga, vrijedi obratiti pažnju na nedostatak kodiranja. Starije ljude nije lako nositi sa svim inovacijama. Osobi je potreban samo trenutni rezultat bez mnogo akcije. Važno je da je ekran velik i sa automatskim pozadinskim osvjetljenjem. Jer brojeve nije uvijek lako uočiti.

Minimalno puno funkcija, jednostavna upotreba i tačan rezultat, to bi uređaj trebao biti. TC krug je savršen za ovaj opis. Možda je ovo jedan jedini uređaj u kojem ne postoji kodiranje. Upotreba je laka. Morate ponijeti prst na uređaj, a on će sam oduzeti pravu količinu krvi. Rezultat će biti dostupan za samo 7 sekundi. Ascensia Entrust ima sličan efekat. Takođe daje brze rezultate i ima sve potrebne funkcije. Uređajem treba lako upravljati i precizno ga testirati.

Glucometer za djecu

Odabir glukometra za djecu nije tako težak. Važno je da je jednostavan za upotrebu, a rezultat tačan. Naravno, bolje je dati prednost kompaktnim modelima sa funkcijom čuvanja najnovijih rezultata.

Postoje uređaji na kojima možete postaviti 4 načina zvučnih signala. Ovo ne samo da će izbjeći nagli pad ili povećanje šećera, već će i upozoriti dijete da je vrijeme za napraviti test. Vrlo je zgodan i prikladan.

Odličan je uređaj Bayer Didgest. Ispunjava sve deklarirane funkcije. Uređaj pamti najnovije rezultate, omogućava vam izračunavanje prosječne razine glukoze u krvi tijekom 14 dana.

Uređaj ima veliki displej, nema dodatnih tipki i još mnogo toga. Ovo je idealan model za dijete. Ono što je najzanimljivije, nije samo uređaj za mjerenje nivoa glukoze, već i cijela igraća konzola. Stoga će beba da je koristi biće mnogo zanimljivija. I ponesite sa sobom. Jer uopće ne možete vidjeti da je to uređaj za mjerenje glukoze, obična igračka i ništa više.

Glucometer za životinje

Postoji čak i poseban mjerač za životinje. Uostalom, manja braća također pate od dijabetesa. U njima se sve događa baš kao i u osobi. Stalno je potrebno pratiti nivo šećera u krvi. Kako se životinja ne bi odvezla na veterinarsku kliniku, dovoljno je izvršiti test kod kuće.

Gluco Calea je mašina posebno dizajnirana za našu manju braću. Korištenje uređaja je vrlo jednostavno, ne razlikuje se od ljudskog.Treba samo probušiti kožu životinje i bilo gdje i unijeti kap krvi na test traku. Nakon 5 sekundi, rezultat će biti dostupan.

Specifikacije su standardne. Omogućuje vam da dobijete prosječnu vrijednost za 2 tjedna. Preciznost je na visokom nivou. Uređaj je potpuno automatski, automatski se isključuje i konfigurira. Moguće je spremiti najnovije podatke.

Sada će životinje moći, naravno, uz pomoć svog vlasnika „nadgledati“ nivo glukoze. Možete kupiti takav uređaj u trgovini medicinskom opremom ili naručiti na Internetu.

Mjerač glukoze u krvi za slijepe

Poseban razvoj čine glukometri za slijepe. Napokon, ne mogu svi ljudi kontrolirati ono što rade. U takvim su slučajevima razvijeni uređaji s upravljanjem glasom.

Njihova upotreba je vrlo jednostavna. Uređaj vam nezavisno govori što treba učiniti i sluša korisničke naredbe. Nakon postupka, uređaj objavljuje rezultat. Najbolji model je Clover Check TD-4227A.

Ovaj je uređaj posebno dizajniran za osobe sa slabim vidom. Rad sa takvim uređajem je zadovoljstvo. Sam kaže šta treba učiniti i odmah prijavljuje rezultat. Ne zahtijeva upotrebu test traka. Tačnije, oni su već ugrađeni u uređaj, što olakšava rad s njim nekoliko puta.

Uređaj je točan, tako da nema sumnje u primljene podatke. Pored toga, ima funkciju pamćenja najnovijih rezultata i može ih lako izraziti. On može izračunati prosječnu razinu glukoze tokom dvije sedmice. Općenito, ovaj uređaj nema nedostataka.

Popravite glukometre

Popravljaju se glukometri isključivo u servisnim centrima. Ne možete sami ništa učiniti. Iako nije, moguće je ako uređaj radi na baterijama i iznenada ih ponestane. U tom slučaju samo kupite nove i umetnite ih u uređaj. Sada je spremna za rad punom snagom.

Ali šta ako je šteta ozbiljna? Ne postoji način da umetnete test traku ili slika nedostaje na displeju? Samo se servisni centri bave takvim pitanjima. Štaviše, svi ih treba priložiti u prodavnici u kojoj je izvršena kupovina.

Općenito, ovi uređaji rijetko prestaju raditi. Ali kako se ne biste upali u probleme, vrijedi provjeriti uređaj odmah, u trenutku kupovine. Morate pogledati kako ona određuje nivo glukoze. Provjerite njegovu točnost i rad svih funkcija. Ovo može eliminirati mnoge probleme u budućnosti. Zato nemojte biti lijeni i provjerite uređaj bez napuštanja kase. Zapravo, u nekim je slučajevima lakše kupiti novi glukometar nego ga popraviti.

Merenje šećera glukometrom

Kako se šećer mjeri glukometrom? Ovo je vrlo jednostavan postupak, posebno za one ljude koji razumiju uređaj ovog uređaja. Uopšte, sve se odvija lako. Jednostavno probušite prst (podlakticu ili rame) i nanesite krv na test traku.

Samo 5-20 sekundi i rezultat će se prikazati na displeju uređaja. Dobiveni podaci predstavljaju nivo glukoze u krvi. Ako brojka prelazi dopuštenu vrijednost ili obrnuto ispod nje, uređaj emitira zvučni signal i podaci u vezi s tim problemom pojavljuju se na zaslonu. Prirodno, čovjek bi trebao znati koja je norma šećera za njega. Jer situacije su i dalje različite.

Nema tu ništa nevjerovatno. Naučite odrediti nivo šećera je lako. Prvo, na ekranu postoje posebne oznake, a drugo, sam uređaj će vas obavijestiti ako nešto nije u redu. Stoga ne može biti razloga za iskustvo. Sve se radi jednostavno. U svakom slučaju, uređaj će prijaviti probleme i reći kada trebate unijeti inzulin.

Principi rada glukometra

Glukometar je aparat za određivanje nivoa glukoze u krvi. Danas su glukometri dizajnirani za kućnu upotrebu rasprostranjeni. Riječ je o kompaktnim uređajima koji pomažu u održavanju dobre kompenzacije za osobe s dijabetesom.

Farmaceutsko tržište ima stotine različitih mjerača glukoze u krvi koje proizvode različite kompanije. Svi su ovi mjerači glukoze u krvi slični jedni drugima po tome:

  1. Oni su kompaktni, male veličine i male težine. Ove glukometre pogodno je za mjerenje nivoa šećera ne samo kod kuće, nego i na ulici, u školi, na poslu,
  2. U kratkom vremenu (od 5 do 20-30 sekundi) mjerač vrši merenje i pokazuje rezultat merenja,
  3. Većina glukometra za analizu zahtijeva test trake, koji su potrošni materijal,
  4. Gotovo svi glukometri imaju ugrađenu memoriju i omogućuju vam gledanje prošlih rezultata mjerenja. Često je naznačeno tačno vrijeme i datum mjerenja,
  5. Mnogi glukometri pružaju mogućnost prijenosa pohranjenih podataka na računar ili pametni telefon. To pomaže da se jasnije sagleda nivo nadoknade, procijeni terapija koja je u toku i otkloni greške.

Ali postoje neke točke koje razlikuju glukometre jedan od drugog. Tako je, na primjer, jedna od glavnih tačaka koja razlikuje glukometre princip rada ili princip merenja.

Postoje dva glavna principa invazivnih glukometra. Invazivni mjerač glukoze u krvi je uređaj koji za analizu zahtijeva kap krvi. Neinvazivni mjerač glukoze u krvi mjeri se bez probijanja.

Gotovo 99% korištenih glukometra je invazivno. Pošto se razlikuju u tačnijim merenjima.
Na tržištu još uvijek nema točnih i komercijalnih neinvazivnih mjerača glukoze u krvi, iako je nedavno najavljen razvoj neinvazivnih mjerača glukoze u krvi, ali još nije stigao do pokretanja tržišta, jer glukometri nisu prošli kliničko testiranje ili im je cijena vrlo visoka, a kvaliteta i princip mjerenja nisu potpuno neinvazivni.

Dakle, invazivni glukometri djeluju na dva principa:

  • Fotometrijski ili fotoelektrični princip.
  • Elektrohemijski princip.

Princip fotometrije

Fotometrijski princip glukometra je da se, ovisno o razini glukoze, mijenja boja reagensa, koja se aplicira na osjetljivo područje test trake. Zbog promjene intenziteta boje ovog reagensa, što je određeno optičkim sustavom glukometra, određuje se nivo glukoze u krvi.

Princip fotometrijskog mjerenja nije sasvim tačan. Na analizu utječu brojni faktori koji iskrivljuju rezultate. Glukometar koji radi po fotometrijskom principu ima velike greške u mjerenju.

Princip fotometrijskog mjerenja imaju uglavnom glukometri "stare generacije".

Elektrohemijski princip

Elektrohemijski princip mjerenja temelji se na činjenici da se na osjetljivo polje test trake primjenjuje poseban reagens. Kada glukoza sadržana u kapi krvi međudjeluje s ovim reagensom, dolazi do reakcije koja dovodi do nakupljanja električnog potencijala. Glukometar snagom ovog potencijala određuje nivo glukoze u krvi trenutno.

Elektrohemijska metoda je tačnija, pogreška u takvim glukometrima je minimalna. Većina modernih mjerača glukoze u krvi djeluje po elektrohemijskom principu.

Kulometrija

Kulometrija se može nazvati podvrsta elektromehaničkog principa glukometra. Ova metoda rada temelji se na mjerenju ukupnog naboja koji se oslobađa tokom ispitivanja. Većina glukometra za kućnu upotrebu djeluje na ovom principu.

Glukometar koji radi na principu kulometrije zahtijeva minimalnu količinu krvi za analizu.

Princip spektrometrije

Neinvazivni glukometri rade po spektrometrijskom principu, odnosno oni za koje ne treba kap krvi za analizu.

Suština rada takvih glukometra je da pri radu na bazi lasera neaktivni glukometri razlikuju spektar glukoze od ostalih spektra i mjere njegovu razinu.

Do danas postoji nekoliko neinvazivnih mjerača glukoze u krvi, ali oni se ne koriste naširoko. Ovi brojili imaju malu tačnost, čine brojne pogreške koje mogu dovesti do velikih problema.

Spektrometrijski princip za mjerenje nivoa glukoze je još uvijek u fazi razvoja.

Gdje kupiti i koji je prosječni trošak?

Tačan i kvalitetan dijagnostički alat kupuje se u specijalizovanoj trgovini.

  1. Ne savjetujemo vam da kupnju obavljate putem interneta, jer nije moguće unaprijed provjeriti takve uređaje.
  2. Prije kupnje uređaja u trgovini trebali biste ih testirati na licu mjesta, a morate napraviti test oko tri puta, a zatim usporediti podatke jedan s drugim. Ako pogreška nije veća od 5% (maksimalno 10%), možete sigurno kupiti glukometar.
  3. Preporučljivo je provjeriti ostale funkcije uređaja izravno na mjestu kupnje.
  4. Treba obratiti pažnju na dodatnu opremu. Testne trake moraju biti prikladne za rok trajanja i čuvati se u zatvorenoj ambalaži.


Kada birate uređaje za starije osobe, bolje je kupiti najjednostavnije modele bez kodiranja, s velikim ekranom (tako da se indikatori jasno vide) i automatskim pozadinskim osvjetljenjem. Za starije ljude prikladan je model glukometra pod nazivom "TC Circuit" ili "Ascensia Entrust" - nemaju kodiranje, jednostavni su za upotrebu, daju precizan rezultat.

Kada kupujete glukometar, morate obratiti pažnju ne samo na cijenu samog uređaja, već i na cijenu potrošnog materijala. Sam uređaj kupuje se jednom, a morat ćete stalno kupovati trake. Za neke kategorije ljudi (za osobe s invaliditetom zbog dijabetes melitusa) uređaji po smanjenoj cijeni prodaju se u općinskim ljekarnama.

Ponekad neki proizvođači provode promociju: prilikom kupnje nekoliko paketa testiranja daju besplatan uređaj ili stari merač mijenjaju u novu modifikaciju.Najjeftiniji model trenutno košta 1.500-2.000 rubalja. Ruski glukometri imaju takvu cijenu, prilično su pouzdani i jednostavni za korištenje. Nije uvijek niska cijena dokaz loše kvalitete uređaja. Neke su opcije uvoza također jeftine: 2-2,5 hiljada rubalja.

Ako sredstva dozvoljavaju, možete kupiti napredne uređaje američke i japanske izrade sa dodatnim funkcijama. Takvi glukometri mjere nivo glukoze, holesterola, triglicerida i drugih pokazatelja (trošak - oko 10 hiljada rubalja).

Pogledajte video: How to test blood sugar levels using Digital glucometer - How to check glucose, correct, accurate (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar