Rastvor glukoze: uputstva za upotrebu

Glukoza je jedan od glavnih neprijatelja dijabetičara. Njegovi molekuli, uprkos relativno velikoj veličini u odnosu na molekule soli, su u stanju da brzo napuste kanal krvnih žila.

Zbog toga iz međućelijskog prostora dekstroza prelazi u ćelije. Taj proces postaje glavni razlog dodatne proizvodnje inzulina.

Kao rezultat ovog oslobađanja nastaje metabolizam u vodi i ugljični dioksid. Ako postoji prekomjerna koncentracija dekstroze u krvotoku, tada višak lijeka bez prepreka izlučuju bubrezi.

Sastav i karakteristike rešenja

Lijek sadrži na svakih 100 ml:

  1. glukoza 5 g ili 10 g (aktivna supstanca),
  2. natrijum-hlorid, voda za injekcije 100 ml, hlorovodonična kiselina 0,1 M (pomoćne tvari).

Otopina glukoze je bezbojna ili blago žućkasta tečnost.

Glukoza je važan monosaharid koji pokriva dio energetskih troškova. Glavni je izvor lako probavljivih ugljikohidrata. Kalorični sadržaj tvari je 4 kcal po gramu.

Sastav lijeka može imati raznolik učinak: pojačati procese oksidacije i redukcije, poboljšati antitoksičnu funkciju jetre. Nakon intravenskog davanja, supstanca značajno smanjuje nedostatak azota i proteina, a takođe ubrzava nakupljanje glikogena.

Izotonički preparat od 5% delimično je sposoban da popuni deficit vode. Ima detoksikacijski i metabolički učinak, jer je dobavljač vrijednih i brzo asimiliranih hranjivih sastojaka.

Uvođenjem 10% -tne hipertonične otopine glukoze:

  • osmotski krvni pritisak raste
  • povećan protok tečnosti u krvotok,
  • metabolički procesi se stimulišu,
  • funkcija čišćenja kvalitetno se poboljšava,
  • diureza se povećava.

Indikacije za upotrebu

Dekstroza (ili glukoza) je supstanca koja pruža nadoknadu supstrata energetskim troškovima tela.

Uvođenje hipertonične otopine u venu pomaže povećati osmotski pritisak krvi, omogućava vam povećavanje protoka tekućine iz tkiva u krvotok, aktiviranje metaboličkih procesa, poboljšanje antitoksične funkcije jetre, povećanje kontraktilne aktivnosti srčanog mišića, proširenje krvnih žila i povećanje diureze.

Prema uputama za Dekstrozu, naznačeno je pet postotna izotonična otopina koja nadopunjava bcc (volumen cirkulirajuće krvi). Pored toga, dekstroza se koristi kao infuzijski medij ili neutralno otapalo za primjenu drugih lijekova.

Kalorijska vrednost 1 litre 5% rastvora je 840 kJ, 10% - 1680 kJ.

S obzirom na farmakološka svojstva dekstroze, rješenje je primjereno primijeniti kada:

  • Pothranjenost ugljenih hidrata
  • Hipoglikemija,
  • Toksične infekcije
  • Hemoragična dijateza,
  • Intoksikacije,
  • Bolesti jetre koje prate intoksikacije organizma,
  • Dehidracija
  • Collapse
  • Šok.

Kontraindikacije

Primena Dekstroze je kontraindicirana kod:

  • Preosjetljivost
  • Tečna trovanja organizma (sa hiperhidratacijom, uključujući međućelijsku, koja se očituje oticanjem mozga, pluća, akutnim zatajenjem srca i / ili bubrega, hiperosmolarnom komom),
  • Dijabetes melitus
  • Hiperglikemija,
  • Hiperlaktacidemija,
  • Razvijen nakon operacije, oštećena upotreba glukoze.

Slijedeći preporuke u uputama za Dekstrozu, otopinu treba primjenjivati ​​s oprezom pacijentima s dekompenziranim srčanim i kroničnim zatajenjem bubrega, kao i u stanjima praćenim hiponatremijom.

Doziranje i primjena

Daje se izotonična otopina dekstroze (5%):

  • Potkožno 300-500 ml (ili više),
  • Intravenska kapalna metoda (od 300 ml do 1-2 litre dnevno).

Maksimalna brzina primjene 5% otopine je 150 kapi (što odgovara 7 ml dekstroze) u minuti ili 400 ml na sat.

Hipertoničnu otopinu, prema uputama, treba ubrizgati u venski mlaz. Pojedinačna doza je od 10 do 50 ml. U nekim je slučajevima u slučaju hitne potrebe dopušteno davanje otopine intravenski kapanjem, ali u dozi koja ne prelazi 250-300 ml dnevno.

Maksimalna brzina davanja 10% dekstroze je 60 kapi u minuti (što odgovara 3 ml rastvora). Najviša dnevna doza za odraslu osobu je 1 litra.

Ako se otopina koristi za parenteralnu prehranu odraslih sa normalnim metabolizmom, dnevna doza obično se određuje uzimajući u obzir težinu pacijenta - od 4-6 g po kilogramu tjelesne težine (to odgovara oko 250-450 g dnevno). Za pacijente kod kojih je metabolička stopa smanjena, primjena Dekstroze je naznačena u manjoj dozi (obično je 200-300 g). Zapremina ubrizgavane tečnosti trebala bi biti od 30 do 40 ml / kg dnevno.

Brzina unošenja otopine u normalno stanje metabolizma je od 0,25 do 0,5 g / h na svaki kilogram tjelesne težine. Ako se tijek metaboličkih procesa uspori, brzinu primjene treba smanjiti za pola - na 0,125-0,25 g / h za svaki kilogram tjelesne težine.

Za parenteralnu ishranu, dekstroza se daje na sledeći način:

  • 6 g / kg dnevno - prvog dana,
  • 15 g / kg dnevno - narednih dana.

Rastvor je propisan zajedno sa aminokiselinama i mastima.

Prilikom izračunavanja doze Dekstroze mora se uzeti u obzir dozvoljeni volumen ubrizgane tekućine. Za djecu koja teže od 2 do 10 kg, to je 100-165 ml / kg dnevno, za djecu s težinom od 10 do 40 kg - ovisno o stanju 45-100 ml / kg dnevno.

Maksimalna stopa davanja je 0,75 g / h po kilogramu tjelesne težine.

Nuspojave

Lijek se dobro podnosi. Ponekad infuzije dekstroze mogu prouzrokovati vrućicu, poremećaje ravnoteže vode i soli (uključujući hiperglikemiju, hipervolemiju, hipomagnezimiju itd.), Akutno zatajenje lijeve komore.

Simptomi predoziranja dekstroze su glukozurija, hiperglikemija, poremećena vodeno-elektrolitna ravnoteža. S njihovim razvojem treba zaustaviti infuziju i pacijentu dati inzulin. Daljnje liječenje je simptomatsko.

Posebna uputstva

Da bi se poboljšala apsorpcija dekstroze koja se koristi u visokim dozama, preporučuje se istodobno propisivanje inzulina pacijentu. Lijekovi se primjenjuju u takvom omjeru - 1 JEDINICA inzulina po 4-5 grama dekstroze.

Upotreba dekstroze u kombinaciji s drugim lijekovima zahtijeva kontrolu farmakološke kompatibilnosti.

I infuzijska otopina od pet i deset posto može se koristiti prema indikacijama tokom trudnoće i dojenja.

Dijabetičari za dekstrozu trebaju se davati pod kontrolom njegovog sadržaja u urinu i krvi.

Nema podataka koji bi ukazivali na negativan učinak lijeka na brzinu motoričkih i mentalnih reakcija. To jest, rešenje ne ugrožava sposobnost osobe da upravlja vozilom ili obavlja posao koji može biti opasan po zdravlje i život.

Sinonimi za dekstrozu - glukoza i glukosteril.

Analozi po mehanizmu delovanja: Aminoven, Aminodez, Aminokrovin, Aminoplasmal, Aminotrof, Hydramin, Hepasol, Dipeptiven, Intralipid, Infezol, Infuzamin, Infuzolipol, Nefrotect, Nutriflex, Oliklinomel, Omegavenli, Hilmilim, Olimfil, Olimp, Olimlinli, Olimfili, Hidroli, Olimp SMOF Kabiven, Moriamin S-2.

Farmakološko djelovanje

Zamjena plazme, rehidratacija, metabolizam i detoksikacija. Mehanizam djelovanja je rezultat ugradnje glukoze u supstrat u procesima metabolizma energije (glikoliza) i plastike (transaminacija, lipogeneza, sinteza nukleotida).

Sudjeluje u različitim metaboličkim procesima u tijelu, pojačava redoks procese u tijelu, poboljšava antitoksičnu funkciju jetre. Glukoza, ulazeći u tkiva, fosforilira, pretvarajući se u glukoza-6-fosfat, koji je aktivno uključen u mnoge dijelove tjelesnog metabolizma. Uz metabolizam glukoze u tkivima se oslobađa značajna količina energije koja je potrebna za život tijela.

100 mg / ml rastvor glukoze je hipertoničan u odnosu na krvnu plazmu, a ima povećanu osmotsku aktivnost. Kada se daje intravenski, povećava izlaz tkivne tekućine u vaskularni krevet, povećava diurezu, povećava izlučivanje toksičnih tvari u urinu i poboljšava antitoksičnu funkciju jetre.

Kada se razredi u izotonično stanje (50 mg / ml rastvora), on nadoknađuje volumen izgubljene tečnosti, održava volumen cirkulirajuće plazme.

Teorijska osmolalnost otopine glukoze od 50 mg / ml iznosi 287 mOsm / kg.

Teorijska osmolalnost otopine glukoze 100 mg / ml - 602 mOsm / kg

Farmakokinetika

Uz intravensku primjenu, otopina glukoze brzo napušta vaskularni krevet.

Transport do ćelije regulisan je insulinom. U tijelu prolazimo biotransformaciju duž heksofosfatnog puta - glavnog puta energetskog metabolizma s stvaranjem makroergičnih spojeva (ATP) i pentoz fosfatnog puta - glavnog

put metabolizma plastike uz stvaranje nukleotida, aminokiselina, glicerola.

Molekuli glukoze koriste se u procesu snabdijevanja energijom tijela. Glukoza koja ulazi u tkiva fosforilira, pretvarajući se u glukoza-6-fosfat, koji se nakon toga uključuje u metabolizam (krajnji proizvodi metabolizma su ugljični dioksid i voda). Lako prodire kroz histohematološke barijere u sve organe i tkiva.

U potpunosti se apsorbuje u tijelu, ne izlučuje bubrezima (pojava u urinu je patološki znak).

Doziranje i primjena

Prije uvođenja liječnik je dužan obaviti vizualni pregled bočice s lijekom. Otopina treba biti prozirna, ne sadrži suspendovane čestice ili sediment. Lijek se smatra prikladnim za upotrebu u prisutnosti etikete i održavanju nepropusnosti paketa.

Koncentracija i volumen administrirane otopine glukoze za intravensku infuziju određeni su nizom faktora, uključujući dob, tjelesnu težinu i kliničko stanje pacijenta. Preporučuje se periodično određivanje nivoa glukoze u krvi.

Izotonička otopina 50 mg / ml dava se intravenski s preporučenom brzinom davanja od 70 kapi / minutu (3 ml / kg tjelesne težine na sat).

Hipertonična otopina 100 mg / ml dava se intravenski s preporučenom brzinom od 60 kapi / minutu (2,5 ml / kg tjelesne težine na sat).

Uvođenje rastvora od 50 mg / ml i 100 mg / ml glukoze moguće je intravenskom injekcijom - 10-50 ml.

Kod odraslih s normalnim metabolizmom, dnevna doza ubrizgane glukoze ne smije prelaziti 1,5-6 g / kg tjelesne težine dnevno (uz smanjenje brzine metabolizma, dnevna doza se smanjuje), dok je dnevna zapremina ubrizgane tekućine 30-40 ml / kg.

Za djecu za parenteralnu ishranu, zajedno s mastima i aminokiselinama, prvog dana se daje 6 g / kg / dan, a potom i do 15 g / kg / dan. Prilikom izračunavanja doze glukoze s unošenjem otopina od 50 mg / ml i 100 mg / ml dekstroze, potrebno je uzeti u obzir dopuštenu količinu ubrizgavane tekućine: za djecu tjelesne težine 2-10 kg - 100-165 ml / kg / dan, za djecu s tjelesnom težinom 10-40 kg - 45-100 ml / kg / dan.

Kada koristite otopinu glukoze kao otapalo, preporučena doza je 50-250 ml po dozi lijeka koji se rastvara, a čije karakteristike određuju brzinu primjene.

Nuspojava

Neželjene reakcije na mjestu ubrizgavanja: bol na mestu ubrizgavanja, iritacija vena, flebitis, venska tromboza.

Kršenja endokrinog sistema i metkbolizma: hiperglikemija, hipokalemija, hipofosfatemija, hipomagnezimija, acidoza.

Poremećaji probavnog trakta: polidipsija, mučnina.

Opće reakcije tijela: hipervolemija, alergijske reakcije (groznica, kožni osipi, hipervolemija).

U slučaju neželjenih reakcija, primjenu otopine treba prekinuti, procijeniti stanje pacijenta i pružiti pomoć. Ostalo rješenje treba zadržati za naknadnu analizu.

Obrazac za puštanje

Ovaj lijek je u obliku otopine za infuziju od 5%.

Predstavljen je bezbojnom prozirnom tečnošću od 1000, 500, 250 i 100 ml u plastičnim posudama, 60 ili 50 kom. (100 ml), 36 i 30 kom. (250 ml), 24 i 20 kom. (500 ml), 12 i 10 kom. (1000 ml) u zasebnim zaštitnim kesama, koje se pakuju u kartonske kutije, uz odgovarajući broj uputstava za upotrebu.

10-postotna otopina glukoze je bezbojna, bistra tekućina od 20 ili 24 kom. u zaštitnim vrećama, po 500 ml u plastičnim posudama, upakovanim u kartonske kutije.

Aktivna komponenta ovog lijeka je dekstroza monohidrat, dodatna supstanca je voda za ubrizgavanje.

Indikacije za imenovanje

Za šta je proizvod namijenjen? Koristi se otopina za infuziju glukoze:

  • kao izvor ugljenih hidrata,
  • kao komponenta tekućine koja zamjenjuje krv i anti-šok (sa kolapsom, šokom),
  • kao bazno rješenje za razrjeđivanje i otapanje lijekova,
  • u slučajevima umjerene hipoglikemije (u preventivne svrhe i za liječenje),
  • s razvojem dehidracije (kao posljedica jakog povraćanja, proljeva kao i u postoperacijskim periodima).

Doziranje i način primjene

Infuzijska otopina glukoze daje se intravenski. Koncentracija i doza ovog lijeka određuju se ovisno o stanju, dobi i težini pacijenta. Potrebno je pažljivo nadzirati nivo dekstroze u krvi. U pravilu se lijek ubrizgava u perifernu ili središnju venu uzimajući u obzir osmolarnost ubrizgavane otopine. Davanje 5% hiperosmolarne otopine glukoze može uzrokovati flebitis i iritaciju vena. Ako je moguće, za vrijeme upotrebe svih parenteralnih otopina, preporučuje se korištenje filtera u opskrbnoj liniji otopina infuzijskih sustava.

Preporučene doze otopine glukoze za infuziju odraslih:

  • u obliku izvora ugljikohidrata i s vanćelijskom izotopskom dehidracijom: s tjelesnom težinom od 70 kg - od 500 do 3000 ml dnevno,
  • za razrjeđivanje parenteralnih pripravaka (u obliku bazne otopine) - od 100 do 250 ml po jednoj dozi lijeka.

Preporučene doze za djecu (uključujući novorođenčad):

  • s vanćelijskom izotopskom dehidracijom i kao izvor ugljikohidrata: s težinom do 10 kg - 110 ml / kg, 10-20 kg - 1000 ml + 50 ml po kg, više od 20 kg - 1600 ml + 20 ml po kg,
  • za razrjeđivanje lijekova (osnovna otopina): 50-100 ml po dozi lijeka.

Osim toga, 10% -tna otopina lijeka koristi se u terapiji i u svrhu sprečavanja hipoglikemije i tijekom rehidratacije gubitkom tekućine. Veće dnevne doze određuju se pojedinačno, uzimajući u obzir starost i tjelesnu težinu. Brzina primjene lijeka odabire se ovisno o kliničkim simptomima i stanju pacijenta. Da bi se spriječila hiperglikemija, ne preporučuje se prekoračenje praga za obradu dekstroze, prema tome, brzina primjene lijeka ne smije biti veća od 5 mg / kg / minutu.

Nuspojave

Najčešće neželjene reakcije na infuziju su:

  • Preosjetljivost.
  • Hipervolemija, hipomagnezimija, hemodilukcija, hipokalemija, dehidracija, hipofosfatemija, hiperglikemija, neravnoteža elektrolita.
  • Anafilaktičke reakcije.
  • Kožni osip, prekomjerno znojenje.
  • Venska tromboza, flebitis.
  • Polyuria
  • Lokalna bol na mjestu ubrizgavanja.
  • Hladnoća, groznica, drhtavica, groznica, febrilne reakcije.
  • Glukozurija.

Slične nuspojave moguće su i kod pacijenata koji su alergični na kukuruz. Mogu se pojaviti i u obliku simptoma druge vrste, kao što su hipotenzija, cijanoza, bronhospazam, svrbež, angioedem.

Posebne preporuke za upotrebu sredstava

S razvojem simptoma ili znakova reakcija preosjetljivosti, primjenu treba odmah prekinuti. Lijek se ne može koristiti ako pacijent ima alergijske reakcije na kukuruz i njegove prerađene proizvode. Obzirom na kliničko stanje pacijenta, karakteristike njegovog metabolizma (prag za upotrebu dekstroze), brzinu i volumen infuzije, intravenska primjena može dovesti do razvoja neravnoteže elektrolita (naime, hipofosfatemije, hipomagnezijemije, hiponatremije, hipokalemije, hiperhidratacije i zagušenja, uključujući simptome hiperemije i plućni edem), hiperosmolarnost, hipoosmolarnost, osmotska diureza i dehidracija. Hipoosmotička hiponatremija može izazvati glavobolju, mučninu, slabost, grčeve, moždanog edema, komu i smrt. S teškim simptomima hiponatremičke encefalopatije nužna je hitna medicinska pomoć.

Povišeni rizik od razvoja hipoosmotske hiponatremije uočen je kod djece, starijih osoba, žena, postoperativnih bolesnika i osoba s psihogenom polidipsijom. Vjerovatnoća razvoja encefalopatije nešto je veća kod djece mlađe od 16 godina, žena u premenopauzi, pacijenata s bolestima centralnog živčanog sustava i bolesnika s hipoksemijom. Potrebno je redovno provoditi laboratorijske testove za praćenje promjena u nivou tečnosti, elektrolita i acidobazne ravnoteže tokom produžene parenteralne terapije i procjene upotrebljenih doza.

Izuzetna opreznost pri korištenju ovog leka

Izuzetno oprezno, ovaj lijek se propisuje pacijentima visokog rizika neravnoteže elektrolita i vode, koji se pogoršava povećanjem opterećenja slobodnom vodom, potrebom upotrebe inzulina ili hiperglikemije. Velike količine unose se pod kontrolu kod pacijenata sa simptomima srčane, plućne ili druge insuficijencije, kao i hiperhidratacije. Uvođenjem velike doze ili produženom primjenom lijeka potrebno je kontrolirati koncentraciju kalija u krvi i po potrebi uzimati preparate kalijuma.

S oprezom se primjena otopine glukoze provodi kod bolesnika s teškim oblicima iscrpljenosti, ozljede glave, nedostatkom tiamina, niskom tolerancijom na dekstrozu, neravnotežama elektrolita i vode, akutnim ishemijskim moždanim udarom i kod novorođenčadi. U bolesnika s ozbiljnim iscrpljenjem uvođenje hranjivih tvari može dovesti do razvoja obnovljenih sindroma hranjenja, karakteriziranih povećanjem unutarćelijskih koncentracija magnezijuma, fosfora i kalijuma zbog pojačanog procesa anabolizma. Pored toga, mogući su nedostatak tiamina i zadržavanje tečnosti. Kako biste spriječili razvoj takvih komplikacija, potrebno je osigurati pažljivo praćenje i povećan unos hranjivih sastojaka, izbjegavajući pretjeranu prehranu.

Kome je lijek indiciran?

5% -tna otopina koja se daje intravenski doprinosi:

  • brzo nadoknađivanje izgubljene tečnosti (sa općom, vanćelijskom i staničnom dehidracijom),
  • eliminacija šokovskih stanja i kolapsa (kao jedna od komponenti anti-šoka i tečnosti za supstituciju krvi).

10% -tna otopina ima takve indikacije za upotrebu i intravensku primjenu:

  1. sa dehidracijom (povraćanje, probavni poremećaji, u postoperativnom periodu),
  2. u slučaju trovanja svim vrstama otrova ili lijekova (arsen, lijekovi, ugljični monoksid, fosgen, cijanidi, anilin),
  3. sa hipoglikemijom, hepatitisom, distrofijom, atrofijom jetre, cerebralnim i plućnim edemom, hemoragičnom dijatezom, septičkim problemima sa srcem, zaraznim bolestima, toksiko-infekcijama,
  4. tokom pripreme lekovitih rastvora za intravenozno davanje (koncentracija 5% i 10%).

Kako trebam koristiti lijek?

Izotoničnu otopinu od 5% treba kapnuti najvećom mogućom brzinom od 7 ml u minuti (150 kapi u minuti ili 400 ml na sat).

Za odrasle, lijek se može primijeniti intravenski u količini od 2 litre dnevno. Moguće je uzimati lijek supkutano i u klistirima.

Hipertonični rastvor (10%) je indiciran za upotrebu samo intravenskim davanjem u količini 20/40/50 ml po infuziji. Ako postoje dokazi, kapajte ne brže od 60 kapi u minuti. Maksimalna doza za odrasle je 1000 ml.

Tačna doza intravenskog lijeka ovisit će o individualnim potrebama svakog pojedinog organizma. Odrasli bez prekomjerne težine dnevno mogu uzimati ne više od 4-6 g / kg dnevno (otprilike 250-450 g dnevno). U tom slučaju količina ubrizgane tekućine treba biti 30 ml / kg dnevno.

Sa smanjenim intenzitetom metaboličkih procesa, postoje indikacije za smanjenje dnevne doze na 200-300 g.

Ako je potrebna dugotrajna terapija, to treba činiti pod budnim nadzorom nivoa šećera u serumu.

Za brzu i potpunu apsorpciju glukoze u nekim je slučajevima potrebno istodobno davanje inzulina.

Vjerovatnoća nuspojava na tvar

Upute za upotrebu navode da sastav ili glavna supstanca u nekim slučajevima mogu izazvati negativne reakcije tijela na davanje glukoze od 10%, na primjer:

  • groznica
  • hipervolemija
  • hiperglikemija
  • akutni neuspeh u levoj komori.

Dugotrajna upotreba (ili od prebrze primjene velikih količina) lijeka može uzrokovati oticanje, intoksikaciju vodom, narušeno funkcionalno stanje jetre ili iscrpljivanje otočnog aparata gušterače.

Na onim mjestima gdje je bio povezan sustav za intravensku primjenu, moguć je razvoj infekcija, tromboflebitisa i nekroze tkiva, podložnih krvarenju. Slične reakcije na pripravak glukoze u ampulama mogu nastati produktima razgradnje ili s pogrešnom taktikom davanja.

S intravenskom primjenom može se primijetiti kršenje metabolizma elektrolita:

Kako bi se izbjegle neželjene reakcije na sastav lijeka kod pacijenata, potrebno je pažljivo pridržavati se preporučene doze i tehnike pravilne primjene.

Kome je glukoza kontraindicirana?

Upute za upotrebu daju informacije o glavnim kontraindikacijama:

  • dijabetes melitus
  • cerebralni i plućni edem,
  • hiperglikemija
  • hiperosmolarna koma,
  • hiperlaktacidemija,
  • zastoj cirkulacije, što prijeti razvoju plućnog edema i mozga.

Interakcija s drugim lijekovima

Otopina glukoze od 5% i 10% i njen sastav doprinose lakšoj apsorpciji natrijuma iz probavnog trakta. Lijek se može preporučiti u kombinaciji sa askorbinskom kiselinom.

Istodobna intravenska primjena treba biti brzinom od 1 jedinice po 4-5 g, što doprinosi maksimalnoj apsorpciji aktivne tvari.

S obzirom na to, glukoza od 10% je prilično jak oksidant koji se ne može davati istovremeno sa heksametilenetraminom.

Glukozu je najbolje izbegavati sa:

  • alkaloidi rastvori
  • opšti anestetici
  • tablete za spavanje.

Rešenje je u stanju da oslabi efekat analgetika, adrenomimetičkih lekova i smanji efikasnost nistatina.

Neke nijanse uvoda

Kada se lijek koristi intravenski, uvijek treba pratiti nivo šećera u krvi. Unošenje velikih količina glukoze može biti loš za one dijabetičare koji imaju značajan gubitak elektrolita. Rastvor od 10% se ne može koristiti posle akutnih napada ishemije u akutnom obliku zbog negativnog uticaja hiperglikemije na proces lečenja.

Ako postoje indikacije, tada se lijek može primjenjivati ​​u pedijatriji, u trudnoći i tijekom dojenja.

Opis tvari sugerira da glukoza ne može utjecati na sposobnost kontrole mehanizama i transporta.

Slučajevi predoziranja

Ako je došlo do prekomjerne konzumacije, lijek će imati izražene simptome nuspojava. Razvoj hiperglikemije i kome je vrlo verovatan.

Podložno povećanju koncentracije šećera može doći do šoka. U patogenezi ovih stanja, osmotsko kretanje tečnosti i elektrolita igra važnu ulogu.

Infuzijska otopina može se proizvesti u koncentraciji od 5 ili 10% u posudama od 100, 250, 400 i 500 ml.

Interakcija s drugim lijekovima

U kombinaciji s drugim lijekovima, potrebno je klinički nadgledati njihovu moguću nespojivost (nevidljiva farmaceutska ili farmakodinamička nespojivost je moguća).

Otopina glukoze ne treba mešati sa alkaloidima (oni se razgrađuju), sa općim anesteticima (smanjena aktivnost), tabletama za spavanje (njihova aktivnost se smanjuje).

Glukoza slabi aktivnost analgetika, adrenomimetičkih lijekova, inaktivira streptomicin, smanjuje učinkovitost nistatina.

Zbog činjenice da je glukoza dovoljno snažno oksidirajuće sredstvo, ne treba je davati u istoj štrcaljki s heksametilenetraminom.

Pod utjecajem tiazidnih diuretika i furosemida, tolerancija na glukozu opada.

Otopina glukoze smanjuje toksične efekte pirazinamida na jetru. Uvođenje velike količine otopine glukoze doprinosi razvoju hipokalemije, što povećava toksičnost istodobno propisanih preparata digitalisa.

Glukoza je nespojiva u otopinama sa aminofilinom, rastvorljivim barbituratima, eritromicinom, hidrokortizonom, varfarinom, kanamicinom, rastvorljivim sulfanilamidima, cijanokobalaminom.

Otopina glukoze se ne treba davati u istom sistemu za infuziju krvi zbog rizika nespecifične aglutinacije.

Budući da otopina glukoze za intravensku infuziju ima kiselu reakciju (pH

Mjere sigurnosti

Za potpuniju asimilaciju glukoze koja se daje u velikim dozama, inzulin se propisuje istodobno s njom u količini od 1 jedinice inzulina na 4-5 g glukoze. Bolesnicima sa dijabetesom daje se glukoza pod nadzorom njegovog sadržaja u krvi i urinu. Tokom liječenja potrebno je nadgledati ionogram.

Primjena glukoze u bolesnika sa akutnim ishemijskim moždanim udarom može usporiti proces ozdravljenja.

Da bi se izbjegla hiperglikemija, ne može se prekoračiti nivo moguće oksidacije glukoze.

Rastvor glukoze se ne sme primenjivati ​​brzo ili duže vreme. Ako se tijekom primjene pojave zimice, primjenu treba odmah prekinuti. Da bi se spriječio tromboflebitis, treba ga davati polako kroz velike vene.

S zatajivanjem bubrega, dekompenziranim zatajivanjem srca, hiponatremijom, potrebna je posebna pažnja prilikom propisivanja glukoze, praćenja centralne hemodinamike.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i drugih potencijalno opasnih mehanizama. Nije pogođeno.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Nakon primjene brzo se distribuira u tkivima u tijelu. Izlučuju se bubrezima.

Farmakodinamika

5% -tna otopina glukoze je izotonična u odnosu na krvnu plazmu i, kada se daje intravenozno, obnavlja količinu cirkulirajuće krvi, kad se izgubi, ona je izvor hranjivih materija, a takođe pomaže u uklanjanju

otrov iz tijela. Glukoza pruža supstranu nadoknadu potrošnje energije. Kada se daje intravenski, aktivira metaboličke procese, poboljšava antitoksičnu funkciju jetre, pojačava kontraktilnu aktivnost miokarda, širi krvne sudove i povećava diurezu.

Indikacijekoristiti

- hiper i izotonička dehidracija

- za sprječavanje kršenja vodeno-elektrolitne ravnoteže tokom operacije kod djece

- kao otapalo za druge kompatibilne otopine lijekova.

Interakcije lijekova

Uz istovremeno korištenje s tiazidnim diureticima i furosemidom, treba razmotriti njihovu sposobnost utjecaja na glukozu u serumu. Inzulin doprinosi oslobađanju glukoze u perifernim tkivima. Otopina glukoze smanjuje toksične efekte pirazinamida na jetru. Uvođenje velike količine otopine glukoze doprinosi razvoju hipokalemije, što povećava toksičnost istodobno korištenih preparata digitalisa.

Glukoza je nespojiva u otopinama sa aminofilinom, rastvorljivim barbituratima, eritromicinom, hidrokortizonom, varfarinom, kanamicinom, rastvorljivim sulfanilamidima, cijanokobalaminom.

Zbog mogućnosti pseudoaglutinacije, nemoguće je koristiti 5% otopinu glukoze u jednom sistemu istovremeno, prije ili nakon transfuzije krvi.

Pogledajte video: Using the Bionime GM550 glucose meter and testing (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar