Dijabetička polineuropatija - vrste, stadijumi i lečenje

Dijabetička polineuropatija donjih ekstremiteta predstavlja komplikaciju dijabetesa tipa 1 i 2, što pacijenta može učiniti jednostavno nepodnošljivim. Bolovi spaljivanja i pečenja, osjećaj puzanja, ukočenost nogu, kao i slabost mišića - to su glavne manifestacije oštećenja perifernih živaca kod pacijenata sa šećernom bolešću. Sve to značajno ograničava puni život takvih bolesnika. Gotovo nijedan pacijent s ovom endokrinom patologijom ne može izbjeći besane noći zbog ovog problema. Prije ili kasnije, ovaj se problem odnosi na mnoge od njih. A onda se ogromni napori ulažu u borbu protiv bolesti, jer je liječenje dijabetičke polineuropatije donjih ekstremiteta vrlo težak zadatak. Kada se liječenje ne započne na vrijeme, pacijent može doživjeti nepovratne poremećaje, naročito nekrozu i gangrenu stopala što neminovno dovodi do amputacije. Ovaj članak bit će posvećen modernim metodama liječenja dijabetičke polineuropatije donjih ekstremiteta.

Za učinkovito rješavanje komplikacija šećerne bolesti potrebno je promatrati složenost liječenja, što znači istovremeno utjecaj na sve veze patogeneze (mehanizam razvoja) bolesti. A oštećenje perifernih živaca nogu nije izuzetak od ovog pravila. Osnovni principi liječenja oštećenja perifernih živaca noge s ovom endokrinom patologijom mogu se formulirati na sljedeći način:

  • precizna regulacija koncentracije šećera u krvi, odnosno održavanje vrijednosti što bliži normali na konstantnom nivou, bez oštrih kolebanja,
  • upotreba antioksidantnih lijekova koji smanjuju sadržaj slobodnih radikala koji oštećuju periferne živce,
  • upotreba metaboličkih i krvožilnih pripravaka koji doprinose obnovi već oštećenih živčanih vlakana i sprečavaju poraz još uvijek neizlječenih,
  • adekvatno ublažavanje bola
  • metode koje nisu lijekovi.

Razmotrimo detaljnije svaku vezu u procesu ozdravljenja.

Kontrola glukoze u krvi

Budući da je porast koncentracije glukoze u krvi glavni razlog razvoja dijabetičke polineuropatije donjih ekstremiteta, tada je, prema tome, normalizacija ovog pokazatelja od najveće važnosti kako za usporavanje napredovanja procesa, tako i za preokret razvoja postojećih simptoma. Kod šećerne bolesti tipa 1 u tu se svrhu propisuje inzulinska terapija, a kod dijabetesa melitusa tipa 2 različite kemijske grupe (inhibitori alfa-glukozidaze, biguanidi i sulfonilureje). Odabir doze inzulina ili tablete za smanjivanje šećera vrlo je draguljarski postupak, jer je potrebno postići ne samo smanjenje koncentracije šećera u krvi, već i osigurati odsutnost oštrih fluktuacija ovog pokazatelja (što je teže učiniti s inzulinskom terapijom). Štaviše, taj je proces dinamičan, odnosno doza lijeka stalno fluktuira. Na to utječu mnogi faktori: prehrambene sklonosti pacijenta, iskustvo bolesti, prisustvo istodobne patologije.

Čak i ako se pokaže da postignemo normalnu razinu glukoze u krvi, nažalost, najčešće to nije dovoljno za otklanjanje simptoma oštećenja perifernih živaca. Poraz perifernih živaca u ovom je slučaju suspendiran, ali da bi se otklonili postojeći simptomi, potrebno je pribjeći lijekovima drugih hemijskih grupa. O njima ćemo govoriti u nastavku.

Antioksidantna terapija

Preparati alfa-lipoinske (tioktične) kiseline zlatni su standard među antioksidansima koji se koriste za liječenje oštećenja perifernih živaca kod dijabetes melitusa. To su takvi lijekovi kao Thiogamma, Espa-lipon, Thioctacid, Tiolept, Neuroleptone, Berlition. Sve sadrže istu aktivnu tvar, razlikuju se samo prema proizvođaču. Pripravci tioktične kiseline akumuliraju se u nervnim vlaknima, apsorbuju slobodne radikale i poboljšavaju prehranu perifernih živaca. Potrebna doza lijeka treba biti najmanje 600 mg. Tijek liječenja je prilično dug i kreće se od 3 tjedna do 6 mjeseci, ovisno o težini simptoma bolesti. Sljedeći režim liječenja smatra se najracionalnijim: prvih 10-21 dana, doza od 600 mg daje se intravenski intravenski na fiziološku otopinu natrijevog klorida, a zatim se tih 600 mg uzima oralno pola sata prije jela prije završetka tečaja liječenja. Preporučuje se povremeno ponavljati tečajeve liječenja, njihov broj ovisi o individualnim karakteristikama tijeka bolesti.

Metabolički i vaskularni lijekovi

Na prvom mjestu među metaboličkim pripravcima za dijabetičku polineuropatiju donjih ekstremiteta nalaze se vitamini B skupine (B1, B6, B12). B1 potiče sintezu posebne tvari (acetilholina) kojom se živčani impuls prenosi s vlakna na vlakno. B6 sprečava akumulaciju slobodnih radikala, učestvuje u sintezi nekoliko supstanci koje prenose nervne impulse. B12 poboljšava prehranu nervnog tkiva, pomaže obnavljanje oštećene membrane perifernih živaca, ima analgetski efekat. Nije tajna da se kombinacija ovih vitamina smatra efikasnijom zbog potenciranja međusobnog dejstva. U tom je slučaju poželjno koristiti vitamin rastvorljiv u mastima vitamin B1 (benfotiamin), jer u tom obliku bolje prodire u područje živčanih vlakana. Na farmaceutskom tržištu kombinacije ovih lijekova su prilično rasprostranjene. To su Milgamma, Compligam B, Neurobion, Kombilipen, Vitagamma. Obično se s teškim bolestima započinje liječenje injekcijskim oblicima, a potom se prelaze na tablete. Ukupno trajanje upotrebe je 3-5 tjedana.

Među ostalim metaboličkim lijekovima želim spomenuti Actovegin. Ovaj lijek je derivat teleće krvi, poboljšava prehranu tkiva, potiče regeneracijske procese, uključujući i živce pogođene dijabetesom. Postoje dokazi o učinku ovog lijeka nalik insulinu. Actovegin pomaže u vraćanju osjetljivosti, smanjuje bol. Dodijelite Actovegin u injekcijama od 5-10 ml intravenski 10-20 dana, a zatim pređite na uzimanje tableta (1 tableta 3 puta dnevno). Kurs liječenja je do 6 tjedana.

Od vaskularnih preparata Pentoksifilin (Trental, Vasonite) smatra se najefikasnijim za oštećenje perifernih živaca donjih ekstremiteta. Lijek normalizira protok krvi kroz kapilare, potiče vazodilataciju, posredno poboljšavajući prehranu perifernih živaca. Osim antioksidansa i metaboličkih lijekova, poželjno je da se pentoksifilin prvo daje intravenski, a zatim efekt fiksira pomoću tabletnih oblika. Da bi lijek imao dovoljan terapeutski učinak, mora se uzimati najmanje 1 mjesec.

Adekvatno ublažavanje bolova

Problem bola kod ove bolesti gotovo je najokušniji među svim simptomima ove bolesti. Sindrom boli iscrpljuje pacijente, ometa puni san i prilično je težak za liječenje. Bol kod dijabetesa je neuropatska, zbog čega jednostavni lijekovi protiv bolova, nesteroidni protuupalni lijekovi nemaju nikakvog efekta u ovoj situaciji. Nisu svi pacijenti svjesni za ovo i često koriste pregršt ove vrste lijekova koji je izuzetno opasan za razvoj komplikacija iz stomaka, dvanaesnika, crijeva, jetre i krvožilnog sustava. Da biste ublažili bol u takvim slučajevima, preporučljivo je koristiti sledeće grupe lekova:

  • antidepresivi
  • antikonvulzivi,
  • nadražujuće lijekove i lokalne anestetike,
  • antiaritmički lekovi
  • analgetici centralnog delovanja ne-opioidne serije,
  • opioidi.

Među antidepresivima, amitriptilin se koristi dugi niz godina. Počnite uzimati s 10-12,5 mg noću, a zatim se doza lijeka postepeno povećava za 10-12,5 mg kako bi se postigao efikasan. Maksimalna moguća dnevna doza je 150 mg. Ako je potrebno, cijela doza lijeka može se podijeliti u 2-3 doze ili uzeti u cijelosti noću. Raspored prijama postavlja se individualno. Lijek uzimajte najmanje 1,5-2 mjeseca. Ako iz nekog razloga Amitriptyline ne odgovara pacijentu, onda pribegavaju pomoći Imipramine, lijeku iste hemijske grupe. Ako su antidepresivi ove hemijske skupine kontraindicirani kod pacijenta (na primjer, u slučaju poremećaja srčanog ritma ili glaukoma koji zatvaraju kut), tada je moguće koristiti selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina i norepinefrina (Venlafaksin od 150 do 225 mg dnevno, duloksetin od 60 do 120 mg dnevno) . Analgetski efekat obično se javlja ne pre druge nedelje od početka davanja. Ostali antidepresivi (fluoksetin, paroksetin, sertralin i tako dalje) pomažu manje kod dijabetičke polineuropatije donjih ekstremiteta u smislu da imaju manje izražen analgetski učinak. Njihova se upotreba preporučuje s izraženijom depresivnom komponentom i lošom tolerancijom na druge antidepresive.

Među antikonvulzivima koriste se karbamazepin (Finlepsin), Gabapentin (Neurontin, Gabagamma) i Pregabalin (Lyrics) kao sredstva za ublažavanje bolova. Karbamazepin je zastarjeli lijek u odnosu na ostale iz ove grupe, ali mnogo jeftiniji. Standardni režim liječenja za njih je sljedeći: 200 mg ujutro i 400 mg navečer, ako je potrebno - 600 mg 2 puta dnevno. I Gabapentin i Pregabalin su lijekovi moderne generacije antikonvulziva, koji su veoma efikasni u borbi protiv neuropatske boli. Gabapentin se počinje uzimati s 300 mg noću, zatim 300 mg ujutro i navečer, zatim 300 mg 3 puta dnevno i tako dalje, s postupnim povećanjem doze. Obično se primjećuje dovoljan analgetski učinak kod doze od 1800 mg dnevno, podijeljene u tri doze, u težim slučajevima doza se može povećati na 3600 mg dnevno. Pregabalin se propisuje 75 mg 2 puta dnevno. Najčešće je to dovoljno za smanjenje boli, ali u naprednijim slučajevima doziranje može doseći 600 mg dnevno. Obično se smanjenje boli javlja u prvoj sedmici liječenja, nakon čega se preporučuje smanjenje doze na minimalno učinkovitu (75 mg 2 puta dnevno).

Lijekovi za nadraživanje (Capsicam, Finalgon, Capsaicin) rijetko se koriste u svakodnevnoj praksi zbog činjenice da se njihovo djelovanje temelji na istiskivanju impulsa boli. To jest, da na početku, kada se nanose na kožu, uzrokuju porast boli, a nakon nekog vremena - smanjenje. Mnogi od njih izazivaju crvenilo kože, snažno peckanje, što takođe ne doprinosi njihovoj širokoj upotrebi. Od anestetika, moguće je koristiti Lidokain u obliku sporih intravenskih infuzija u dozi od 5 mg / kg, kao i nanošenje kreme, gela i Versatis flastera sa 5% Lidokaina na kožu udova.

Od antiaritmičkih lekova, Mexiletin se koristi u dozi od 450-600 mg dnevno, iako ova metoda lečenja nije popularna.

Od ne-opioidnih analgetika sa središnjim učinkom, Katadolon (Flupirtine) se nedavno primjenjuje u dozi od 100-200 mg 3 puta dnevno.

Na opioide se pribjegava samo ako gornji lijekovi nisu djelotvorni. U tu svrhu koriste se oksikodon (37-60 mg dnevno) i Tramadol. Tramadol se počinje primjenjivati ​​s dozom od 25 mg 2 puta dnevno ili 50 mg jednom dnevno. Nakon tjedan dana doza se može povećati na 100 mg dnevno. Ako se stanje ne poboljša, bol se ne smanjuje ni jednu jotu, tada je moguće daljnje povećanje doze na 100 mg 2-4 puta dnevno. Lečenje tramadolom traje najmanje 1 mesec. Postoji kombinacija Tramadola i banalnog paracetamola (Zaldiar), koji omogućava smanjenje doze uzetih opioida. Zaldiar se koristi 1 tabletu 1-2 puta dnevno, po potrebi povećajte dozu na 4 tablete dnevno. Ovisnost se može razviti i kod opioida, zbog čega su to lijekovi kojima se pribjegava posljednje vrijeme.

A ipak ne postoji lijek koji bi se mogao nazvati standardom upravljanja bolom za ovu bolest. Često su u obliku monoterapije neučinkovite. Tada ih morate kombinirati jedan sa drugim da biste međusobno poboljšali učinak. Najčešća kombinacija je antidepresiv sa antikonvulzivom ili antikonvulziv sa opioidom. Možemo reći da je strategija uklanjanja bola kod ove bolesti cijela umjetnost, budući da nema standardnog pristupa liječenju.

Tretmani bez lijekova

Pored medicinskih metoda za borbu protiv dijabetičke polineuropatije donjih ekstremiteta, u procesu liječenja naširoko se primjenjuju fizioterapeutske metode (magnetoterapija, dijadinamičke struje, perkutana električna stimulacija, elektroforeza, balneoterapija, hiperbarična oksigenacija, akupunktura). Za liječenje bolova može se primijeniti električna stimulacija kičmene moždine ugradnjom implantata. Indiciran je za pacijente sa oblicima liječenja rezistentnim na lijekove.

Da sumiramo sve gore spomenuto, možemo reći da je liječenje dijabetičke polineuropatije donjih ekstremiteta težak zadatak čak i za iskusnog doktora, jer nitko ne može predvidjeti tijek bolesti i mogući učinak propisanog liječenja. Uz to, trajanje liječenja u većini slučajeva je prilično pristojno, pacijenti moraju mjesecima uzimati lijekove kako bi postigli barem neke promjene. Ipak, bolest se može zaustaviti. Pojedinačna kampanja, uzimajući u obzir kliničke karakteristike svakog slučaja, omogućava vam da dođete do pobjede u borbi s bolešću.

Izvještaj prof. I. V. Gurieva na temu "Dijagnoza i liječenje dijabetičke neuropatije":

Što je dijabetička polineuropatija

Oštećenje živaca perifernog sistema može dovesti do najnepredvidivijih posljedica, u rasponu od deformacije stopala i završavajući iznenadnom smrću. Dijabetička neuropatija (ICD kod 10: G63.2) smatra se jednom od najopasnijih bolesti koja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Bolest utječe i na somatski i na autonomni živčani sustav, pa neuspjeh bilo kojeg od njih prijeti pacijentu smrtnim ishodom. Istovremeno oštećenje mozga i leđne moždine udvostručuje rizik od iznenadne smrti.

Autonomna polineuropatija

Bolest ima nekoliko oblika, od kojih se svaki odnosi na određeno mesto u ljudskom telu. Autonomnu neuropatiju kod šećerne bolesti karakterizira kršenje funkcija određenih organa ili čitavih sustava, što može dovesti do razvoja bolesti poput ortostatske hipotenzije ili osteoartropatije. Među pacijentima postoje različite vrste visceralne neuropatije od kojih su najčešća:

  • urogenitalni oblik
  • respiratorni oblik
  • kardiovaskularni oblik
  • brodski oblik,
  • gastrointestinalni oblik.

Somatska polineuropatija

Neurološke komplikacije u vezi s radom na perifernom sistemu su u medicinskim krugovima identificirane kao bolest koja pogađa cijelo tijelo. Somatska polineuropatija još uvijek nije u potpunosti razumljiv fenomen, jer nije moguće utvrditi uzroke njezine pojave u 25% slučajeva čak ni najpoznatijih znanstvenih institucija.

Uzroci polineuropatije

Dijabetička polineuropatija može se pojaviti zbog različitih faktora, od kojih je najvažniji dekompenzacija šećera. Prema posljednjim istraživanjima, terapija usmjerena na smanjenje koncentracije ove tvari pomaže u zaustavljanju razvoja komplikacija. Međutim, postoje i drugi uzroci dijabetičke polineuropatije, na primjer, trovanje kemijskim spojevima ili lijekovima. Često postoje slučajevi uzrokovani hroničnom intoksikacijom (nedostatak vitamina). Sljedeće sistemske patologije mogu dovesti do pojave bolesti:

  • kolagenoze
  • ishemija
  • onkološke bolesti
  • uremija
  • hipotireoza
  • ciroza jetre.

Klasifikacija polineuropatije

Bolest potiče razvoj patološkog procesa u tijelu što pokreće niz komplikacija, od paralize gornjih ekstremiteta do vegetativnih poremećaja. Takve se manifestacije mogu podijeliti ne samo etiološkim faktorom. Postoji zasebna klasifikacija dijabetičke polineuropatije, koja uključuje dve vrste - ovo je mehanizam oštećenja i tip ćelija nervnih vlakana.

Svaka od njih podijeljena je u nekoliko podvrsta, na primjer, prema mehanizmu oštećenja razlikuje se neuropatska, demijelinizirajuća ili aksonska bolest. Patologije vezane za vrstu živčanih vlakana su nešto više; uključuju: mješovite, senzorne, autonomne, motorne i senzimotorne. Češće od ostalih javlja se senzorna dijabetička polineuropatija koja uzrokuje slabljenje vibracijske osjetljivosti.

Motorna polineuropatija

Dijabetes melitus plodno je tlo za razvoj mnogih ozbiljnih bolesti, poput aksonske motoričke polineuropatije. Bolest se smatra vrlo čest problem među ljudima koji pate od lezija perifernog sistema ili raka. Medicini su poznati i drugi faktori koji utječu na razvoj patologije - to je nasljedna predispozicija ili nedostatak vitamina B.

Dijabetičku polineuropatiju često prate neugodne senzacije u donjim ekstremitetima, međutim ponekad bolest pogađa ruke. Koža takvih pacijenata gubi bivšu elastičnost, postaje suva i hrapava, što se može vidjeti i gledanjem nekoliko fotografija na Internetu.

Senzorni oblik polineuropatije

Sa porazom zone neurona odgovornih za motoričke funkcije tijela može biti poremećen rad motoričkog aparata. Senzorni oblik dijabetičke polineuropatije smatra se posljedicom ovih komplikacija, čiji je glavni uzrok povećana razina šećera u krvi. Međutim, postoje slučajevi druge etiologije, poput neurogene mjehura ili mumificiranja gangreniziranog tkiva.

Najopasniji oblik patologije smatra se genetskim odstupanjima nasljedne prirode, jer je gotovo nemoguće izliječiti takvu bolest. Gubitak osjetljivosti udova i pareza mišića glavni su simptomi koji ukazuju na razvoj bolesti. Pacijent može osjetiti peckanje, svrbež ili peckanje koji se javlja bez ikakvog očiglednog razloga.

Distalna polineuropatija

Postoji nekoliko vrsta lezija CNS-a, poput distalne ili senzorno-motorne polineuropatije. Prvi oblik je vrlo uobičajena komplikacija, koja dovodi do smrti nervnih vlakana. U konačnici, proces može uzrokovati gubitak osjeta u donjim ili gornjim udovima, anizokoriju ili strabizam. Karakteristični znakovi patologije uključuju:

  • grčevi mišića
  • uremični pruritus,
  • kršenje zjeničnih refleksa,
  • jaka bol u stopalima,
  • mumificiranje gangreniziranog tkiva.

Sindrom boli može dostići kritična stanja kada se pacijent ne može kretati ili obavljati drugu vrstu aktivnosti. Tijekom razvoja distalnih komplikacija opažaju se simptomi parestezije koji prekrivaju kukove, natkoljenice, pa čak i ramena. Prsti donjih ekstremiteta prvo pate jer sa njima počinje progresija negativnih manifestacija dijabetesa.

Stadijalna dijabetička polineuropatija

Neke su bolesti toliko teško otkriti u ranim fazama razvoja da je samo uz pomoć posebne opreme moguće potvrditi dijagnozu. Neuropatija kod dijabetesa ima tri stadija razvoja, od kojih svaka uključuje određene simptome. U početku su manifestacije potpuno odsutne, ali u drugom stadiju svi znakovi razvoja patologije postaju očigledni - akutno ili subakutno oštećenje nekih moždanih vlakana:

  • femoralni
  • išijas
  • oculomotor
  • trigeminalni.

Većina pacijenata osjeti smanjenje refleksa, jaku bol, peckanje, peckanje itd. Starije osobe dramatično počinju gubiti kilograme, što je karakteristično i za progresivne bolesnike s dijabetesom. Treći stadij bolesti već zahtijeva hitne terapijske postupke. U nekim slučajevima postoji potreba za operativnom intervencijom za uklanjanje trofičnih ulkusa ili gangrene, koji su isprva lokalizirani na donjim ekstremitetima tijela.

Dijagnoza dijabetičke polineuropatije

Neće biti moguće prepoznati oblik komplikacije i pripisati ga specifičnoj grupi bolesti bez posebne opreme. Pacijent treba dati detaljne odgovore u vezi sa zdravljem ili se žaliti na funkcioniranje organskih sistema. Nakon anamneze morat ćete koristiti neurološki set za dijagnosticiranje dijabetičke neuropatije kako biste utvrdili nivo glukoze u krvi i proveli dodatne postupke:

  • encefalopolneuropatija,
  • proučavanje Ahilovih refleksa,
  • elektromiografija
  • EKG
  • Ehokardiografija,
  • Ultrazvuk
  • opća analiza urina.

Kako lečiti neuropatiju

Terapija uključuje integrirani pristup rješavanju problema nakon pojašnjenja svih dosadašnjih aktivnosti. Veoma je važno utvrditi uzrok nastanka bolesti, nakon čega je moguće započeti liječenje polineuropatije kod dijabetes melitusa. Ljekari propisuju glukokortikoidne lijekove za borbu protiv autoimunih procesa u tijelu, osim toga pacijenti uzimaju lijekove na bazi kalijevih soli i pridržavaju se proteinskih dijeta. Svi lijekovi sadrže veliki broj vitamina skupine B i C, a detoksikacijska terapija provodi se paralelno.

Snižavanje šećera u krvi

Postoji nekoliko metoda za snižavanje šećera u krvi kod ljudi koje se koriste za liječenje bolesnika s dijabetesom. Ljekari preporučuju upotrebu ne samo lijekova za snižavanje šećera u krvi, već i potpuno promjenu prehrane. Hrana koja se konzumira tokom dana treba isključiti unos velike količine lako probavljivih ugljikohidrata. Pacijenti ne smiju jesti hranu poput tjestenine ili krumpira. Povrće koje može sniziti razinu šećera trebalo bi svoje mjesto.

Alfa lipoična kiselina za dijabetes

Tioktična kiselina je direktno uključena u procese metabolizma i stvaranje energije u tijelu. Ova supstanca smatra se najmoćnijim antioksidansom, pomaže u razgradnji glukoze i neutralizira učinke slobodnih radikala. Alfa lipoinska kiselina prodaje se kao dodatak prehrani i koristi se u terapeutske svrhe kod ozbiljnijih bolesti srca ili jetre. Antioksidant potiče procese transporta glukoze, zbog kojih se apsorbuju.

Inhibitori dijabetesa

Ova grupa tvari efikasno se koristi za liječenje pacijenata koji pate od hipertenzije. ACE inhibitori kod dijabetesa su lijekovi koji imaju zaštitni učinak na pacijentovo tijelo. One sprječavaju daljnje napredovanje bolesti, stoga su lijekovi prvog izbora za ljude u bilo kojoj fazi dijabetesa. Međutim, uzimanje ACE inhibitora može izazvati negativne reakcije poput asimptomatske glikemije ili hiperglikemije.

Nesteroidni protuupalni lijekovi

Za ublažavanje bolova često se koriste nesteroidni protuupalni lijekovi. Lijek se smatra najučinkovitijim među ostalim predstavnicima terapijskih sredstava, međutim, nekontrolirani unos NSAID-a za bol može prouzrokovati ozbiljne neželjene reakcije iz pacijentovog tijela. Kako bi spriječili razvoj problema sa cirkulacijom, ljekari redovito provode pacijentovo stanje.

Actovegin za polineuropatiju

Antioksidantni lijekovi pomažu u normalizaciji metaboličkih poremećaja u nervu, a tijekom posljednjih godina korišteni su za liječenje dijabetesa. Liječenje dijabetičke polineuropatije Actoveginom apsolutno je sigurno jer supstanca ne uzrokuje nuspojave. Tokom nekoliko godina nije zabilježen niti jedan negativan presedan koji uključuje ovaj lijek, a njegov sastav uključuje isključivo fiziološke komponente.

Liječenje polineuropatije donjih ekstremiteta narodnim lijekovima

Terapija lijekovima uz odobrenje ljekara može se podržati alternativnim metodama liječenja kao dodatnim postupcima. Postoji nekoliko efikasnih recepata od kojih su neki namijenjeni oralnoj primjeni, dok su drugi samo za vanjsku upotrebu. Najekstremnije je tapkanje po lišću i stabljikama koprive s bosim nogama. Liječenje polineuropatije narodnim kućnim lijekovima može se koristiti samo ako postoji kontrola od strane stručnjaka.

Prevencija polineuropatije

Pojava bolesti nasljedne prirode ne može se spriječiti, međutim, u svim ostalim slučajevima prevencija dijabetičke neuropatije važna je terapijska mjera. Glavne točke liječenja usmjerene su na uklanjanje uzroka pojave bolesti. Da bi napravio povoljnu prognozu pacijent se mora pridržavati posebne prehrane i voditi aktivan način života, koji uključuje bavljenje sportom ili gimnastikom.

Mehanizam pojave

Dosta često patologija pogađa i gornje i donje ekstremitete osobe. U ovom se slučaju performanse mišića značajno smanjuju, dolazi do pogoršanja mikrocirkulacije krvi u predjelu koje je utjecalo na bolest. Dolazi do smanjenja osjetljivosti.

Dijabetička polineuropatija izaziva mučnu bol u nogama. Bolest prvo pogađa duga nervna vlakna, a zatim se postepeno širi po tijelu.

Manifestacija simptoma započinje s donjim ekstremitetima, a zatim se bolest razvija odozdo prema gore.

Dijabetička polineuropatija (što je, to će postati jasnije nakon čitanja ovog članka) vrlo je česta bolest. S njegovim razvojem javlja se jaka bol u nogama, smanjuje se njihova osjetljivost. Ako se blagovremeno ne poduzmu mjere, primijetit će se napredovanje bolesti. Da je glavna komplikacija šećerne bolesti prvog i drugog tipa.

Dijabetička polineuropatija donjih ekstremiteta tokom svog tečaja utječe na nervna vlakna različitih veličina, regulirajući raspodjelu impulsa somatskog i autonomnog živčanog sustava.

Dakle, dijabetes melitus postaje poticaj za razvoj polineuropatije. I slična se komplikacija razvija prilično često - kod više od polovice ljudi s dijabetesom. Na primjer, ako je pacijent bolestan pet godina, tada se polineuropatija razvija u petnaest posto slučajeva. U slučaju da osoba pati dugo od dijabetesa, na primjer, trideset godina, tada vjerovatnoća za razvoj komplikacije dostiže sedamdeset i pet posto.

Razvoj patologije započinje ako je u krvi prisutna ogromna količina glukoze. Tijelo se jako trudi da eliminira glukozu. Postoje dva glavna načina iskorištavanja ugljikohidrata. Kako liječiti dijabetičku polineuropatiju donjih ekstremiteta, razmotrimo u nastavku.

Kao rezultat, struktura neurona se podvrgava promjenama. Gube brzinu i intenzitet prenošenja nervnih impulsa. Kao rezultat toga, nivo glikoziranog hemoglobina raste - proces dovoda kisika u tkiva je poremećen. Tako se razvija dijabetička polineuropatija donjih ekstremiteta.

Simptomatologija

Bolest karakterizira pojava poremećaja osjetljive, motoričke i autonomne funkcije. Kod različitih bolesnika simptomi se manifestuju pojedinačno, ali najčešće se razlikuju u stupnju ozbiljnosti. Pored toga, istovremeno se mogu pojaviti razni simptomi. Simptomi ove bolesti su klasificirani kako slijedi:

  1. Manji simptomi.
  2. Oštri simptomi.
  3. Eksplicitni simptomi.
  4. Brza simptomatologija.

Liječenje dijabetičke neuropatije treba biti pravovremeno.

Prije svega, bolest se može prepoznati po pojavi nepodnošljivih bolova. Pacijentovi refleksi se smanjuju, javlja se slabost u nogama i nivo osjetljivosti. Uz to, pacijenti često primjećuju vegetativne poremećaje.

Ako gradite na tijeku bolesti, tada polineuropatija može biti akutna, subakutna, hronična.

Oslobađanje od neugodnih senzacija može biti vrlo teško zbog otpornosti na tradicionalne analgetike. Manifestacije boli mogu biti manje, peckanje, duboko razbijanje.

Osjećaji boli mogu se pojaviti samostalno ili kao rezultat djelovanja raznih iritanta. Dijabetička polineuropatija donjih ekstremiteta manifestuje se kao "nemirne noge". To znači da na pojavu bola može utjecati cirkadijanski ritam: bol se može očitovati isključivo uveče.

U tom slučaju, neke manipulacije, kao što su hodanje, masaža, lagano ili intenzivno trljanje, mogu smanjiti nelagodu. Sindrom "nemirnih nogu" dobio je ime zbog činjenice da pokreti ometaju normalan san. Do jutra bol može nestati uopće i do večeri se ponovo pojaviti.

Faze patologije

Simptomatologija bolesti ovisi o fazi razvoja bolesti i može se očitovati na različite načine:

  1. Za prvu fazu je karakteristično da nema nikakvih pritužbi pacijenta. Doktor je u mogućnosti da dijagnosticira bolest. Manifestira se u obliku vibracija, spuštanja praga osjetljivosti, temperature. Prva faza često nije prepoznata, ali ako redovito podvrgavate rutinskom pregledu, tada je moguće to prepoznati. Liječenje dijabetičke neuropatije u ovoj fazi može biti najefikasnije.
  2. Za drugi stadijum karakteristični su bolovi u trčanju. Najčešće su povezana s ozljedama, preopterećenjem i uganućima. Simptomi drugog stadija uključuju i otečenost češće od donjih, ali ponekad i gornjih udova. Umor je kratkotrajan. Osim toga, dobro se pogoršava, a pri hodu se osjećaju teške noge.Liječenje dijabetičke polineuropatije u drugom stadiju može spriječiti komplikacije.
  3. Treću fazu karakterizira konstantno ukočenost i pad osjetljivosti na vanjske podražaje. Treba napomenuti da se na koži mogu pojaviti različiti osipi, uključujući trofične čireve.

Osim toga, glavni simptomi polineuropatije uključuju bol u zglobu gležnja, koji se proširio od nožnih prstiju na noge. Izgaranje u nogama i njihovo ukočenost nisu isključeni.

Liječenje neuropatije kod dijabetesa

Terapija ove bolesti mora nužno biti sveobuhvatna, uključujući lekove, trljanje i masažu.

Princip terapije u potpunosti ovisi o razlozima zbog kojih je bolest nastala. Na primjer, ako se polineuropatija pojavila zbog nasljedne predispozicije, tada će liječenje biti simptomatsko, odnosno usmjereno je na uklanjanje glavnih simptoma.

Najvažnije pravilo u lečenju dijabetičke polineuropatije je normalizacija nivoa glukoze u krvi.

Terapija lijekovima

Moguće je potpuno izliječiti takvu komplikaciju u rijetkim slučajevima, ipak, potrebno je proći tečaj terapije. Ovo će umanjiti bol i normalizovati život pacijenta:

  • Uz prisustvo jakih bolova, potrebno je uzimati lijekove sa anestetičkim učinkom. Stručnjaci najčešće preporučuju uzimanje lijekova kao što su Tramadol ili Analgin.
  • Da bi se poboljšala opskrba krvnim živčanim tkivima, ljekari preporučuju uzimanje lijekova iz grupe neuroprotektora, poput Mildronata, Piracetama. U nekim se slučajevima preporučuje uzimanje vaskularnih lijekova, poput Trental, Pentoksifilin. Koji se drugi lekovi koriste u lečenju dijabetičke neuropatije?
  • Da bi se poboljšao prijenos nervnih impulsa u mišiće, indicirana je vitaminska terapija.
  • Kako biste obnovili bolesna područja, moguće je koristiti injekcije alfa-lipoične kiseline.
  • Prodiranje glukoze u živčane procese sprečavaju inhibitori aldoza reduktaze.
  • Takođe bi trebalo da uzimate lekove koji sadrže kalcijum i kalijum.

Ako simptomi dijabetičke neuropatije još nisu previše izraženi, onda ih se mogu ublažiti alternativnim metodama terapije.

Liječenje narodnim lijekovima

Odmah treba napomenuti da se upotreba apsolutno svakog narodnog lijeka mora dogovoriti s dežurnim liječnikom. U protivnom se mogu javiti nepredvidive posljedice.

Među narodnim metodama liječenja polineuropatije može se razlikovati:

  • Lišće lišća sveže nabrane koprive. Metoda je radikalna, ali efikasna.
  • Tinktura ruzmarina. Da biste ga pripremili, listove biljke prelijte votkom i inzistirajte najmanje dvadeset dana. Takvom infuzijom treba obrisati oštećena područja.

Dijagnostičke metode dijabetičke polineuropatije

Gotovo svi pacijenti s dijabetesom pate od ove bolesti. Moguće je identificirati dijabetičku neuropatiju donjih ekstremiteta najčešće u posljednjim fazama. Međutim, ako pažljivo obratite pažnju na svoje zdravlje i redovno posjetite liječnika, čini se da je ova patologija moguće prepoznati već u ranim fazama i zaustaviti njen razvoj u budućnosti. U nekim slučajevima se neprijatne posljedice mogu u potpunosti izbjeći.

Bolest stopala razvija se dovoljno dugo, to jest, prvi očigledni simptomi mogu se pojaviti tek dvije do tri godine nakon početka njegovog razvoja. Dosta često postoje situacije kada se osoba obraća stručnjaku iz drugog razloga i istodobno mu je dijagnosticiran dijabetes melitus i dijabetička neuropatija donjih ekstremiteta.

Liječenje treba odabrati endokrinolog.

Dijagnoza bolesti može se temeljiti na nekim pritužbama pacijenta, kao i na osnovu kliničkih objektivnih podataka.

Fizioterapeutske metode za lečenje polineuropatije

Sa sličnom komplikacijom koja pogađa noge, ljekari često preporučuju raditi raznu gimnastiku. Pomaže u vraćanju rada mišića i poboljšanju cirkulacije krvi. Da bi se normalizirala cirkulacija krvi, potrebno je svakodnevno izvoditi rotacijske pokrete sa stopalima, kao i savijanje i produženje nogu.

Ako je dijabetička polineuropatija donjih ekstremiteta (simptomi koje smo ispitivali) u prvoj fazi svog razvoja, tada će masaža biti najefikasniji način fizioterapijskog liječenja. Međutim, malo ko može stalno posjećivati ​​iskusnog masažera. U vezi s tim, prvo bi trebalo da se sjetite slijeda njegovih postupaka, a zatim masažu napravite kod kuće sami. Ovaj pristup će postići odlične rezultate, ponekad se čak u potpunosti riješiti bolesti.

Vježbe

Evo nekoliko jednostavnih vježbi koje bi trebalo izvoditi svakodnevno:

  1. Rukama morate zgrabiti ruke i povući ih za oko deset sekundi. Nakon ovoga, trebate napraviti kružne pokrete u nogama. Na kraju, laganim pokretima morate masirati sve prste i stopala.
  2. Ovu vježbu morate izvoditi dok stojite. Morate se pažljivo podići na nožnim prstima, a zatim lagano prebaciti tjelesnu težinu na pete. Ponovite ovu vježbu dva do tri puta. Treba imati na umu da se takva vježba mora izvoditi s oprezom. Takva potreba proizlazi iz činjenice da su dugo hodanje i posebno trčanje kontraindicirani u slučaju takve bolesti.
  3. U sjedećem položaju potrebno je nasloniti se na ruku, saviti jednu nogu u koljenu, a zatim je nagnuti u različitim smjerovima. Ova vježba je najjednostavnija, ali ništa manje važna i za polineuropatiju.
  4. Ova vježba se izvodi na potpuno isti način, sa samo jednom razlikom - trebate odvojiti petu od poda. Takva vježba jako dobro poboljšava cirkulaciju krvi.
  5. Potrebno je podignuti nogu, a zatim se saviti i odvojiti bez da dira pod. Ponovite dva do tri puta. Ova vježba normalizira protok krvi, podržava mišićni tonus.
  6. Ova vježba će zahtijevati teretanu loptu. U leđnom položaju trebate staviti noge na loptu, a zatim je nekoliko puta okretati. Ova vježba omogućava da se stopala opuste.
  7. U sjedećem položaju jednu nogu trebate staviti na koljeno druge noge i nogu zakretati rukom. Takva vježba je najuspješnija za provođenje samostalne masaže, jer je vrlo prikladno sjediti u sličnom položaju.
  8. Potrebno je zbližiti stopala, držati ih rukama i pomaknuti koljena gore-dolje. Ova vježba je prilično teška, ne biste je trebali izvoditi više od dva puta.

Jednako je važno provesti masažu s simptomima dijabetičke polineuropatije. Mogu se koristiti sledeće jednostavne tehnike:

  1. Trljajte stopala rubom dlana.
  2. Prstom pritisnemo sredinu stopala, a drugom rukom pritisnemo stopalo izvana.
  3. Dlanovima trlja stopalo, posebno njegov donji dio.
  4. Držeći lagano petu, radimo skrete stopala u različitim smjerovima.
  5. Zakrivite stopalo u različitim smjerovima.
  6. Masirajte stopalo palcem.
  7. Izvodimo kružne pokrete palčevima na petama.
  8. Protrljajte prste od pete do pete.

Vrijedi zapamtiti da masaža ne smije biti duža od pet minuta, a gimnastika treba biti lagana i kratkotrajna. Vrijedno je nekoliko puta dnevno.

Vrijedno je provesti fizioterapiju polineuropatijom. Međutim, oni ga propisuju uglavnom nakon završetka tečaja liječenja.

Opći pregledi pacijenata koji su bili podvrgnuti terapiji

Pacijentima koji su podvrgnuti terapiji raznim tehnikama, savjetuje se da ne zapostavljaju neposrednu posjetu stručnjaku ako postoje početni simptomi bolesti. Pravilno lečenje može propisati kvalifikovani endokrinolog ili terapeut.

Specijalist će dati uputnicu za ponovljeni test krvi kako bi se utvrdio nivo glukoze i preporučio potraženje savjeta neurologa kako bi se potvrdila dijagnoza. Nakon toga, lekar će moći na osnovu rezultata testova propisati efikasan tretman. Ne vrijedi da se liječite kućnim lijekovima - to ne samo da vas neće osloboditi od bolova, već može uzrokovati i opasne posljedice.

Fizioterapeutske metode koje mogu pomoći ublažavanju boli, uspostavljanju mikrocirkulacije i aktiviranju metaboličkih procesa u živčano-mišićnom tkivu mogu se efikasno boriti protiv znakova dijabetičke polineuropatije donjih ekstremiteta. Međutim, fizioterapija se može propisati samo kao dodatni tretman tokom terapije lijekovima kako bi se povećao rezultat.

Uz to, pacijenti prijavljuju pozitivan učinak gimnastičkih vježbi, omogućavajući im da se oslobode patologije i steknu sposobnost da se bezbolno i slobodno kreću dijabetičkom polineuropatijom. Šta je, sada znate.

Pogledajte video: Dijabeticka polineuropatija Oštećenje živaca nogu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar